فهرست مطالب

نشریه حقوق تطبیقی (نامه مفید)
سال هفتم شماره 1 (پیاپی 13، بهار و تابستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/01/01
  • تعداد عناوین: 12
|
  • عباس کریمی*، رضا شکوهی زاده صفحات 1-26
    به صورت سنتی، در تحقق اعتبار امر مختومه، وحدت موضوع، طرفین و سبب دعوا شرط دانسته می شود. در حقوق فرانسه، این شرط به صراحت در ماده 1351 قانون مدنی پیش بینی شده است. با این حال، دیوان کشور فرانسه در سال 2006 با صدور رایی اصراری، موسوم به رای سزارو، وحدت سبب را از شرایط تحقق اعتبار امر مختومه خارج نمود. در پی صدور این رای، اصلی با عنوان «اصل تجمیع اسباب موجهه دعوا» بر آیین دادرسی مدنی فرانسه حاکم شد. در حقوق ایران به رغم آنکه دکترین، تردیدی در شرط بودن وحدت سبب در تحقق اعتبار امر مختومه ندارد، اما در قوانین موضوعه، نشانی از این شرط نیست. رویه قضایی نیز اغلب با نگاه به قوانین موضوعه، وحدت سبب را در تحقق اعتبار امر مختومه ملحوظ ننموده است. پیدایش اصل تجمیع اسباب موجهه در حقوق فرانسه و بحث های انتقادی ناظر بر آن، فرصت جدیدی برای تحلیل این موضوع در حقوق ایران ایجاد نموده است.
    کلیدواژگان: سبب دعوا، موضوع دعوا، ادله اثبات دعوا، اصل تجمیع اسباب موجهه، اصل تجمیع دعاوی، اصل کفایت
  • مینا کاویانی*، نجادعلی الماسی صفحات 27-50

    با افزایش استفاده از اینترنت، امکان نقض حق مولف در فضای مجازی توسط میلیون ها کاربر در سراسر جهان فراهم شده و دارنده این حق را با این پرسش مواجه کرده که در دعوا علیه نقض کنندگان متعدد حق وی که در کشورهای مختلفی هستند چه دادگاهی صالح است؟ آیاقواعدسنتیتعیین صلاحیت درفضایمجازی قابل اعمال است، یا نیازمند قواعد جدیدی برای این حوزه هستیم؟در این مقاله با مطالعه تطبیقی و تحلیلی مسئله فوق در چند سند بین المللی، منطقه ای و حقوق ایران تلاش کرده ایم ضوابط تعیین دادگاه صالح در دعاوی نقض اینترنتی حق مولف را تعیین کنیم.با بررسی انواع صلاحیت های مطرح در این دعاوی، این نتیجه حاصل شد که در تمام دعاوی نقض اینترنتی حق مولف نمی توان به یک قاعده حل تعارض اکتفا نمود؛ بلکه اوضاع و احوال خاص هر دعوا در تعیین قاعده حل تعارض نقش اساسی دارد. در این دعاوی گرچه اصولا دادگاه اقامتگاه خوانده صلاحیت عام دارد، ولی در برخی موارد خواهان به موجب مقررات و کنوانسیون ها حق انتخاب دادگاه صالح را از بین دو یا چند دادگاه دارد (صلاحیت خاص)؛ و گاه ممکن است دادگاه صالح به توافق طرفین تعیین شود (صلاحیت توافقی)؛ و در برخی موارد دعاوی نقض حق مولف در محیط مجازی به موجب قواعد آمره صرفا در دادگاه خاصی قابل طرح است (صلاحیت انحصاری).

    کلیدواژگان: تعارض قوانین، حق مولف، دادگاه صالح، نقض حق، فضای مجازی
  • حسین میرمحمد صادقی*، علیرضا درزی رامندی صفحات 51-74
    در آمریکا جرایم دارای تعدد مادی، هرکدام تحت عنوان یک جرم واحد، مورد رسیدگی قرار می گیرد و در جرایم دارای تعدد معنوی، دادستان های ایالتی اختیار خواهند داشت درخواست تشدید جرم را از دادگاه صادرکننده حکم بخواهند. در واقع در این کشور، ارتکاب جرایم مشابه یا متفاوت، یک وجهی و یا دو وجهی موجب تشدید مجازات با میزان متفاوتی خواهد شد. در ایران جرایم ارتکابی با توجه به مجازات آن ها و دفعات تکرار، موجب تشدید مجازات می شوند. یافته های این پژوهش نشان می دهد، گرچه تعدد جرم در هر دو نظام موجب تشدید مجازات می شود، اما روش تشدید مجازات در این دو کشور متفاوت است؛ زیرا در کشور امریکا اصل بر اجرای هم زمان مجازات هاست و در مواردی که دادگاه توالی اجرای مجازات ها را در پیش می گیرد، باید تناسب میان جرم و وضعیت مجرم و همچنین مجموع مجازات ها در نظر گرفته شود؛ اما در حقوق ایران با توجه به نوع مجازات رویه قانونگذار متفاوت است.
    کلیدواژگان: تعدد جرم، انواع تعدد، تشدید مجازات، حقوق کیفری ایران، حقوق کیفری امریکا
  • محمد مهدی ساقیان*، محسن نورپور صفحات 75-100

    نهاد تعلیق تعقیب به عنوان یکی از راهبردهایی که همسو با سیاست های قضازدایی، کیفرزدایی و به طور کلی الغاگرایی کیفری است، بعد از چند دهه تزلزل و تردید، سرانجام در قانون آیین دادرسی کیفری 1392 به تثبیت رسید. این نهاد یکی از نمودهای اصلی موقعیت داشتن تعقیب است که حق توقف یا تاخیر پیگیری پرونده کیفری را برای مقام قضایی (دادستان) قایل می شود. تعلیق تعقیب هر چند از نظر روش و نحوه اجرا با نهادهای مصالحه کیفری فرانسوی یا معامله اتهام کامن لایی تفاوت هایی دارد ولی از لحاظ قابلیت و کارآمدی دارای همان نتایج همانند گزینشی شدن تعقیب، ترافعی شدن پیگیرد، تامین منافع طرفین پرونده و جامعه، کاهش جمعیت کیفری، کاهش هزینه های اجتماعی - اقتصادی و جلوگیری از تورم پرونده ها است. علی رغم قانونی شدن راهبرد تعلیق تعقیب، رویه قضایی هنوز همگرایی و استقبال مناسبی نسبت به آن نشان نداده است. از جمله دلایل این امر، علاوه بر نبود زمینه های فرهنگی- قضایی لازم، ایرادات و چالش های متعدد وارده به این نهاد است. در قسمت اول مقاله، مبانی و دلایل پذیرش این راهبرد و چگونگی تحول در نقش و جایگاه دادسرا در امر تعقیب کیفری تحلیل می گردد. در قسمت دوم نیز، چالش های اصولی و قانونی تعلیق تعقیب از جمله همسو نبودن با اصل برایت، اصل تفکیک مقام تعقیب از مقام رسیدگی و قاعده منع محاکمه مجدد و همچنین چالش های اجرایی آن از حیث قلمرو، تعارضات درون متنی و برون متنی قانونی، ابهام در نحوه اعمال و غیره مورد تحلیل قرار گرفته و راهکارهای لازم جهت رفع نواقص موجود پیشنهاد شده است.

    کلیدواژگان: دادستان، اصل اقتضای تعقیب، تعلیق تعقیب، مصالحه کیفری، دادرسی ترافعی
  • ناهید صفری*، محمد مولودی، بیژن حاجی عزیزی صفحات 101-126
    دعوای جمعی دعوایی است که از طرف یک شخص به نمایندگی از یک گروه نامعین از اشخاص متضرر اقامه می شود. این دعاوی که در نظام های کامن لایی و به ویژه حقوق امریکا شکل گرفته اند، امکان رسیدگی به دعاوی تعدادی از اشخاصی را که ادعاهای مشابهی با زیان دیده دارند، در یک دعوا امکان پذیر می سازد. به دلیل مزایای قابل توجه این دعاوی، ضرورت پذیرش آن در نظام حقوق رومی-ژرمنی و همچنین حقوق ایران مطرح است. با این وجود برخی اصول و مفاهیم در کشورهای تابع حقوق رومی-ژرمنی و حقوق ایران و برخی تفاوت های ساختاری حقوق امریکا موانعی را در پذیرش دعاوی جمعی امریکایی در سایر نظام های حقوقی ایجاد کرده است.
    کلیدواژگان: دعاوی جمعی، حقوق مصرف کننده، هیئت منصفه، حق فردی، نظام کشف دلیل
  • محمدرضا پنداشته پور*، سید علی علوی قزوینی، عبدالرضا علیزاده صفحات 127-156
    نظریه ها شالوده اصلی علوم هستند. بررسی نظریه ها گاهی در سطح آثار و نتایج حاصل از آنهاست و گاهی از طریق مبانی سازنده آن هاست. در مطالعه پسینی نگرش تحقیقات بر بررسی بنیان های نظریات به عنوان پدیدارهایی موجود و یا به عبارت دیگر «پارادایم های» نظریه است. براساس این متد تحقیق هر نظریه - فارغ از جزییات نظریه یا عنوان آن- به طور مشخص در روند ساخت خود از مبادی هستی شناختی و معرفت شناختی مشخصی پیروی می کند. این مطالعه می کوشد تا با روش پسینی، مبادی معرفتی و هستی شناختی نظریات را بررسی نماید. بر این اساس دو نظام عمده حقوقی یعنی نظام حقوقی غرب با تمام فروع و سیستم هایش و نظام حقوق اسلامی، از منظر پارادایمی مورد بررسی قرار خواهند گرفت. به طور مشخص بررسی بنیان های اصلی حاکم بر تولید نظریات هریک از این دو نظام حقوقی نشان خواهد داد که امکان مقایسه میان نظریات این دو نظام، وابسته به تطبیق در مبادی هستی شناختی و معرفت شناختی پارادایمی است که نظریه در پرتوی آن تولید شده است.
    کلیدواژگان: معرفت شناسی، هستی شناسی، بنیادگرایی، انسجام توجیه، تخطئه و تصویب
  • کامران محمودیان اصفهانی، محمدعلی اردبیلی*، محمد آشوری، نسرین مهرا صفحات 157-178

    مقاله حاضر ماهیت امر آمر قانونی را از منظر مبانی حقوقی و فراحقوقی (قابلیت سرزنش) واکاوی و بدین بحث می پردازد که امر آمر قانونی در ساحت حقوقی بنابر یک تفسیر غایت گرایانه و اخلاقی جرم تلقی نمی گردد و در ساحت فراحقوقی بنابر ملاحظات جرم انگارانه و مبانی توجیهی (منفعت عمومی و حق اخلاقی) قابلیت سرنش راندارد و به عنوان یک دفاع موجهه فقط تابع شرایط عینی است. این نوشتار در ادامه سه رویکرد مشهور (اطاعت محض، مسئولیت محض و رعایت ظواهر قانونی) را با حقوق کیفری بعضی از کشورهای دارای نظام حقوق نوشته (فرانسه، سوریه، لبنان، اردن) تطبیق و موضع حقوق کیفری ایران را مورد بازخوانی انتقادی قرار می دهد.

    کلیدواژگان: سرزنش، امر آمر، ماهیت فرا حقوقی، جرم انگاری
  • زهرا سمیعی زفرقندی*، حسین جعفری، عبدالعلی توجهی صفحات 179-208
    با توجه به اینکه قصاص از جمله واکنش ها و مجازات هایی است که اسلام به عنوان ضمانت اجرای حق حیات انسان در نظر گرفته است، در خور مباحث پژوهشی فراوانی است. یکی از این مباحث تبدیل و جایگزینی این مجازات است. با عنایت به نکته فوق و نیز مبتلا به بودن قصاص در جامعه، توجه به قصاص از این منظر به منظور تامین حقوق اولیای دم، بسیار ضروری می نماید. پرسش های اساسی در این مقاله عبارت اند از اینکه، صاحب حق قصاص دارای چه نوع اختیاراتی است؟ آیا می تواند نسبت به آن هر گونه تصمیمی با عنوان «تبدیل» اتخاذ کند، و یا اینکه مجازات قصاص موضوعیت داشته و جز در موارد منصوص، امکان تبدیل آن حتی با رضایت طرفین وجود ندارد؟ در فرض پذیرش تبدیل مجازات قصاص، با تاسی به نهاد تبدیل در مجازات های تعزیری، باید گفت در تبدیل قصاص به مجازات دیگر نیز باید مجازات خفیف تر ملاک عمل قرار گیرد. در این مقاله به طور خاص به موردی اشاره می شود که اجرای قصاص امکان پذیر نیست، و نتیجه به دست آمده در این مقاله این است که، تغییر مجازات قصاص به دیگر مصادیق مجازات از جمله دیه، بسته به اینکه طبق نظر مقام صلاحیت دار باشد یا توافقی و براساس تراضی با جانی، حالات مختلفی دارد.
    کلیدواژگان: تبدیل مجازات، جانشینی دیه، تعذر قصاص، فرار و موت جانی، تعدد قتل، عدم توافق اولیای دم.
  • سیده مریم اعتماد، ستار زرکلام*، منصور امینی، پرویز ساورایی صفحات 209-234
    تبلیغات مقایسه ای به عنوان گونه خاصی از تبلیغات یک ابزار افزایش فروش است که تولیدات یا خدمات یک شخص را با تولیدات یا خدمات دیگر یا رقبای دیگر مقایسه می کند. در این گونه از تبلیغات علی القاعده علاوه بر مصالح مصرف کنندگان، مصالح رقبا و صاحبان انحصاری حقوق نیز مطرح می شود. با عنایت به مزایای این نوع از تبلیغات محدودیت های این حوزه باید محتاطانه مورد بررسی قرار گیرد؛ از سوی دیگر آزاد گذاشتن مطلق نیز توالی فاسد گسترده ای در حوزه حقوق صاحبان حق، مصرف کنندگان و رقبا در پی خواهد داشت، که نباید نادیده انگاشته شود. دستورالعمل 2006/114/EC اتحادیه اروپا مقرر می دارد: «تبلیغات مقایسه ای» هرگونه تبلیغاتی است که به طور صریح یا ضمنی کالاها یا خدمات ارایه شده توسط رقیب را در قیاس با رقیب دیگر معرفی می کند. برخلاف دستورالعمل های اتحادیه اروپا که به تعریف، شرایط و موارد ممنوعیت این نوع از تبلیغات پرداخته اند، در حقوق ایران خلا قانونی و ابهامات زیادی در این زمینه وجود دارد. برای بهره گیری از مزایایی که به تفصیل خواهد آمد و اجتناب از معایب و خطرات مطروح، باید با تدوین قوانین و مقررات چارچوبی ترسیم و شرایط و ضوابط لازم الرعایه و محدودیت های حاکم بر این نوع از تبلیغات را پیش بینی نمود؛ بدین ترتیب با رعایت ملاحظات قانونی، می توان به طورکلی قایل به آزادی تبلیغات مقایسه ای به عنوان یکی از گونه های تبلیغات بود.
    کلیدواژگان: تبلیغ، تبلیغات مقایسه ای، تبلیغات گمراه کننده، رقابت نامشروع
  • سعید رهایی*، ماه منیر فرزانه صفحات 235-266
    آب محرز آبی است که در ظرفی خاص گردآوری می شود و در شرایطی مملوک شخصی است که آن را احراز کرده است. این پژوهش، احراز آب را به عنوان یکی از اسباب مالکیت آب و شرایط و محدوده استفاده از آن را بیان نموده و کوشیده است با مراجعه به دیدگاه های فقیهان، شرایط مالکیت آب در زمان متقدم و معاصر را به وسیله احراز تبیین نماید. بر پایه دستاوردهای این پژوهش، همگان بدون تبعیض، در بهره مندی از آب های مباح حق برابر دارند و هر شخصی که بر آن سبقت گیرد دارای اولویت خواهد بود و پس از احراز، احرازکننده مالک آن آب است. حکم اولیه در آب احرازشده، مالکیت مطلق آن است؛ ولی حاکم جامع الشرایط با توجه به اقتضایات و شرایط زمان و منافع جمعی و بین نسلی و نیز بر پایه احکام ثانویه می تواند این حکم را محدود و میزان و محدوده به کارگیری آن را مشخص نماید.
    کلیدواژگان: احراز آب، آب های زیرزمینی، مالکیت آب، فقه و حقوق آب
  • محمد مهدی مقدادی*، مهدی میرزامحمد صفحات 267-294

    «خبر» به عنوان یک پدیده مهم، پیچیده و متاثر از ذهن خلاقانه بشر، هم دارای ارزش اقتصادی است و هم می تواند به عنوان یک «اثر» اعم از نوشتاری یا سمعی و بصری تلقی شده و احکام مالکیت ادبی و هنری بر آنها حاکم باشد. از این رو، می توان اخباری را که به صورت حرفه ای و تخصصی در خبرگزاری ها و موسسات اطلاع رسانی تهیه می گردد، مشمول حقوق مالکیت ادبی و هنری دانست. در حقوق انگلستان بر خلاف حقوق ایران به حقوق روزنامه نگاران تصریح شده و آثار آنان تحت قانون کپی رایت مورد حمایت قرار گرفته است، به علاوه کلیه آثار سمعی - بصری از جمله آثار خبری رادیو و تلویزیونی بدون نیاز به احراز اصالت و فارغ از محتوا و حامل آن مورد حمایت قرار گرفته اند. همچنین عکس ها و از جمله عکس های خبری در هر حال مورد حمایت قانون کپی رایت انگلستان قرار دارند و نیازی به اثبات اصالت یا هنری بودن آنها نیست. در حالی که در حقوق ایران تنها عکسهای خبری که در قالبی ابتکاری و هنری پدید آمده باشد می توانند در ردیف کارهای هنری قرار گرفته و مشمول حمایت های قانونی گردند. شایان ذکر است در حقوق ایران هیچ قانون صریحی درخصوص حمایت از تولیدکنندگان محتوای خبری وجود ندارد. از این رو لازم است تصویب مقررات مرتبط با این حوزه به عنوان یک راهبرد تقنینی در دستور کار قرار گیرد.

    کلیدواژگان: خبر، حقوق مالکیت ادبی و هنری، اصالت، آثار نوشتاری، آثار سمعی و بصری
  • سید مصطفی میرمحمدی*، مهران خمیسی زاده صفحات 295-322

    سازوکار کنونی حاکم بر حل وفصل اختلافات دولت- سرمایه گذار مبتنی بر داوری سرمایه گذاری بین المللی اعم از داوری موردی و یا نهادی است. رژیم کنونی این سازوکار به علت نقصان های ناشی از صدور احکام متعارض و متضاد، به چالش کشیدن دولت ها از منظر مسئولیت بین المللی، آسیب به برخی از اصول بنیادین حقوق بین الملل سرمایه گذاری، هزینه های بالا، اطاله رسیدگی، عدم تخصص کافی داوران در حوزه های سرمایه گذاری، معاهده یابی توسط سرمایه گذاران و اتخاذ رویکردهای متناقض دیوان های داوری در این باره، فقدان رویه در داوری ها و نبودن استیناف با چالش های عمده ای مواجه شده است. این باور وجود دارد که تاسیس یک دیوان دایمی سرمایه گذاری بین المللی برای رسیدگی به دعاوی دولت ها- سرمایه گذاران بین المللی، با الگوبرداری از سازوکار منحصربه فرد چندجانبه حل اختلافات سازمانتجارت جهانی، کارآمدتر و موثرتر از سازوکار کنونی داوری بین المللی سرمایه گذاری عمل خواهد کرد و از کاستی های یادشده خواهد کاست و گامی نیز در تقویت نظام حل وفصل اختلافات دولت- سرمایه گذار بر خواهد داشت.

    کلیدواژگان: حل و فصل اختلافات دولت- سرمایه گذار، داوری سرمایه گذاری، دیوان دائمی سرمایه گذاری بین المللی، احکام متعارض، سازمان تجارت جهانی
|
  • Abbas Karimi *, Reza Shokoohizadeh Pages 1-26
    Three unities are required traditionally in fulfillment on res judicata. In French Law, this condition is provided in art. 1351 of Civil Code. Despite this article, French cour de cassation in a judgment so called Cesareo in 2006, removed the unity of cause from the conditions of res judicata. Subsequently principle of concentration of arguments (principe de concentration des moyens) was established in French Law. In Iranian Law, despite the fact that doctrine does not hesitate in necessity of unity of cause res judicata, in positive law there is no sign of this condition. Accordingly, Iranian Jurisprudence does not regard unity of cause as a necessary condition of res judicata. Creation of Principle of Concentration of Arguments in French law and subsequently, appearance of critical discussions about this principle, rendered an opportunity in Iranian Law to reconsidering the conditions of fulfillment of res judicata in positive law and jurisprudence?
    Keywords: Cause of Case, Subject of Case, Evidence, Principle of Concentration of Arguments, Principle of Concentration of Cases, Principle of Completeness
  • Mina Kavyani *, NejadAli Almasi Pages 27-50

    With the increasing use of the Internet, copyright in the cyberspace can be easily violated by millions of users around the world, and the copyright holder faces the question that which court is competent in the actions against multiple violators who are in different countries? Whether or not the traditional rules of competency are applicable in cyberspace or we need new rules in this scope? This work attempts to determine the criteria for determining the competent court in the application for copyright infringement by comparative and analytical study of the above issue in several international and regional documents and Iranian law. With the examination of the various qualifications proposed in this dispute, it has been concluded that there is not a common rule of conflict resolution to be used in all cases of infringement of copyright in cyberspace, but the specific situation and circumstances of each case are crucial in determining the rule. Although in these cases, domicile of respondent has general jurisdiction, but there are some cases that the complainant has the right to choose a competent court from two or more courts under the laws and conventions (special jurisdiction). The competent court may also be agreed by the parties (agreemental jurisdiction). In some cases, a claim for copyright infringement in the cyberspace can also be made in a specific court under customary rules (exclusive jurisdiction).

    Keywords: Conflict of Laws, copyright, Competent Court, Infringement, Cyberspace
  • Hossein Mir Mohammad Sadeghi *, Alireza Darzi Ramandi Pages 51-74
    In the United States, multiple-offenses are dealt with as a single offense, and in immaterial plurality offenses, state attorneys will have the power to request that the court issue an aggravated offense. Differently, one-sided or two-sided will intensify the punishment to different degrees. In Iran, crimes are aggravated according to their punishment and frequency of repetition. The findings of this study show; Although the multiplicity of crimes in both systems aggravates the punishment, the method of aggravation of punishment in these two countries is different because in the United States the principle is the simultaneous execution of punishments and in cases where the court follows the sequence of punishments, the balance between crime and situation must be Consider the culprit as well as the sum of the punishments, but in Iranian law the procedure of the legislature varies according to the type of punishment.
    Keywords: Multiple-Offenses, Types of Multiplicity, Aggravation of Punishment, Iranian criminal law, American criminal law
  • MohammadMahdi Saghian *, Mohsen Nourpour Pages 75-100

    The pursuit suspension entity as one of the strategies that is in line with the guidelines of criminal abolition, was finally established in the Criminal Procedure Code of 1392 after several decades of uncertainty. This entity is a main manifestation of pursuit actualization that recognizes the right of the criminal case suspension by suspension authority. Although pursuit suspension differs from “criminal compromise” in France Law System in terms of realm, method and enforcement, they resemble each other in terms of efficiency in results. The aim of the present study is the assessment and critical analysis of “Pursuit Suspension” in light of comparative study of its French counterpart that is “criminal compromise”. Despite the legalization of the pursuit suspension strategy in Iranian law, the judiciary has not yet shown convergence and acceptance. Among the reasons for this, in addition to the lack of the necessary cultural-judicial background, are the numerous flaws and challenges facing this entity. In the first part of the article, the principles and reasons for accepting this strategy and the changes in role and position of the court in criminal pursuit are analyzed. In the second part, the principal and legal challenges of pursuit suspension, including inconsistency with the principle of exemption, the principle of separation of the pursuit authority from the prosecuting authority and the rule prohibiting retrial, as well as its executive objections in terms of territory, in-text and extra-textual conflicts, ambiguity in how to apply, etc. have been analyzed and the required strategies have been proposed to eliminate the existing flaws.

    Keywords: Attorney, Pursuit Requirement Principle, Pursuit Suspension, Criminal Compromise, Adversarial Process
  • Nahid Safari *, Mohammad Molodi, Bijan Haji Azizi Pages 101-126
    Class action is an action sued on behalf of an unspecified group of the injured persons. These actions, which have been formed in common law, and in particular in American law, make it possible for a number of people who have similar claims with the palintiff to be heard in a single lawsuit. Due to the significant advantages of these actions, the necessity of their acceptance in the Romano-Germanic legal systems as well as Iran law is raised. However, some principles and concepts of Romano-Germanic law and Iran law and some structural differences of the American law, have created obstacles to the acceptance of American class actions in other legal systems.
    Keywords: Class Actions, Rights of Consumer, Jury, Individual right, Discovery systems
  • Mohamadreza Pendashtehpoor *, Seyed Ali Alavi Ghazvini, Abd Ol Reza Alizade Pages 127-156
    Theories are the basic basis of science. The study of theories is sometimes at the level of works and results from them, and sometimes through its formative foundations. In the a priori study, the attitude of research is based on the basis of theories of theories as available concepts or in other words, the paradigm of theory. Based on this method of research, each theory - regardless of the details of the theory or its title - specifically follows a certain epistemological and ontological level. This study tries to examine the theoretical and ontological points of theory by the way of a posteriori. Accordingly, two main legal systems, the legal system of the west with all the subsets, and the Islamic law system, would be examined in a paradigmatic perspective. In particular, the main basis on the production of theories of each of these two legal systems will show that the possibility of comparing these theories is the paradigm of adaptation in the ontological and epistemological bases of the theory in which theory is produced.
    Keywords: paradigm, Epistemology, ontology, fundamentalism, Coherence of Justification, Takhta’e, Tasvib
  • Kamran Mahmudian Esfahani, Mohamadali Ardebili *, Mohamad Ashuri, Nasrin Mahra Pages 157-178

    The present paper studies the nature of legal superior order from the point of view of legal and meta legal (blameworthiness) bases and addresses this issue that legal superior order is not considered crime in the realm of law on the basis of a teleological interpretation and in a meta legal  scope cannot be blameworthy according to criminalization considerations and justification bases (public benefit and legal right). It is solely subject to objective conditions as a justifiable defense. This paper critically evaluates three well-known approaches of absolute obedience, sole responsibility and observance of legal formalities and compares it with criminal law of some Greco-German systems including France, Syria, Lebanon and Jordan and rereads the condition of Iranian criminal law.

    Keywords: Blame, Superior Order, Metal Legal Nature, criminalization
  • Zahra Samiee Zafarghandi *, Hosein Jafari Farani, Abdolali Tavajohi Pages 179-208
    Regarding that retaliation (qisas) is one of the reactions and punishments which Islam has considered as a sanction for the right to life, so it requires many research topics. One of these topics is substitution and replacement of this punishment. According to the above mentioned, and also considering that retaliation (qisas) is affected the society, it is very necessary to regard this fact in order to secure relief sought of avengers of blood. In this article we face with these basic questions which are as follow: which kinds of authorities does the owner of the right to retaliation (qisas) have? Whether he or she can make any decision about it under the title of substitution, or the punishment of retaliation (qisas) has relevance and except in appointed cases, there isn’t the possibility of its substitution even with consent of the parties?    Assuming the acceptance of substitution of retaliation (gisas) punishment, relying on the institution of substitution in discretionary punishments, we can say that in order to substitute the retaliation (qisas) to other punishments, lighter punishments should be applied. In this article, especially we point at the case that based on it, the execution of retaliation (qisas) is impossible and we come to this conclusion that, the substitution of retaliation (qisas) to other applicabilities of punishments the same as blood money, whether it be according to the opinion of competent authority or it be in accord with and based on mutual consent with murderer, has different forms.
    Keywords: Substitution of Punishment, Replacement of Blood Money, Impossibility of Retaliation (qisas), Escape, Death of Murderer, Plurality of Killing, Disagreement of Avengers of Blood.
  • Seyede Maryam Etemad, Sattar Zarkalam *, Mansour Amini, Parviz Savrai Pages 209-234
    Comparative advertisement as a specific type of advertisement is a sales promotion tool that compares one's products or services to other products or services or to other competitors. In this kind of advertisement basically in addition to the interests of consumers, the interests of competitors and proprietors of the law are also raised. Considering the benefits of this type of advertising, the restrictions in this area should be carefully considered; on the other hand, the absolute release would have a widespread corruption corollary in the field of right holders, consumers and competitors, which should not be ignored. The EU Directive 2006/114 / EC stipulates that "comparative advertising" means any advertising that explicitly or implicitly disclose the goods or services provided by the competitor in relation to another competitor. Contrary to the EU directives that define the terms and conditions of the ban on this type of advertising, there are many legal uncertainties about Iranian law. It is necessary to draw up a framework for categorizing laws and regulations and foresee the necessary conditions and constraints governing this type of advertising. In this way, by observing legal considerations, we can generally consider the freedom of comparative advertising as one of the types of advertisment.
    Keywords: Advertising, advertisement, Comparative Advertising, Misleading Advertising, Illegal Competition
  • Saeid Rahaei *, Mahmonir Farzane Pages 235-266
    Established water is collected in a special container and it belongs to someone if it is acquired. This study considers acquiring water as a way of establishing ownership of water and determines the circumstances and limitations of using it. This research tries to address the issue of water ownership based on the views of early and contemporary jurisprudents. According to the findings, everyone can use Mubah water equally and without any kind of discrimination and the person acquiring the rights faster than others can establish the ownership of water. The primary verdict about established water is the absolute ownership of it. However, a fully qualified ruler can limit this verdict and define limits of using water based on the requirements and conditions of that time, the common and cross-generation interests and the secondary verdicts.
    Keywords: Acquiring Water, Ground water, Ownership of Water, Water Jurisprudence, Water Rights.
  • MohammadMahdi Meghdadi *, Mahdi Mirza Mohammad Pages 267-294

    Considering the concept of news, it seems that this phenomenon, as an example of artifacts of the human mind, if original, can be considered as a "work of art" whether written or audiovisual, and the rules of literary and artistic property rights would apply to it. Given the ambiguity regarding the possibility of extending literary and artistic property rights to include News and the consequent confusion in some cases, the present study has investigated this issue. What is remarkable is how the inclusion or non-inclusion of News in literary and artistic property rights is affected by the way it is expressed. For example, if news covers a lecture on a scientific, technical, literary or artistic matter, only then it can be supported by paragraph 1 of Article 2 of the Law on Protection of the Rights of Authors, Writers and Artists. However, paragraph 3 of the same article would protect it unconditionally. In which case, it would be close to the laws of the United Kingdom, which explicitly support radio and television programs, including news, regardless of the originality or content.

    Keywords: News, literary, Artistic Property, originality, Written Works, Audiovisual Works
  • Seyed Mostafa MirMohammadi *, Mehran Khamisizadeh Pages 295-322

    The Current Mechanism of the Investor- State Dispute Settlement is based on Institutional and Ad, hoc International investment Arbitration. The Current Regime of this mechanism has faced with some deficiencies including: Issuance of the inconsistent Awards, Challenging the Governments from international liabilities point of view, Damaging on some fundamental principles of investment international law, High costs, lack of expertise of arbitrators in investment fields, different approaches of the Arbitration courts on Treaty Shopping, Lack of precedent, lack of appeal mechanism and etc. it believes that establishment of an International Investment permanent court with aspiration of the unique  Multilateral dispute settlement mechanism of  the World Trade Organization (WTO)   can act as more Consistent, Efficient and Effective in settlement of the disputes of investors- States, in comparative of the current system of the international investment arbitration. Moreover, this new system can reduce the afor-said deficiencies and in particular can take step on strengthening the investor- State Dispute Settlement.

    Keywords: Investor-State Dispute Settlement, Investment Arbitration, International Investment Permanent Court, Inconsistence Awards, Investment International Law, World Trade Organization