فهرست مطالب

فصلنامه معرفت فلسفی
سال هجدهم شماره 1 (پیاپی 69، پاییز 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/11/09
  • تعداد عناوین: 8
|
  • محمد فارسیات صفحه 7

    مسئله نحوه تحقق معانی فلسفی در حکمت متعالیه از فروع مسئله اصالت وجود و اعتباریت معناست. صدرالمتالهین با طرح مسئله اصالت وجود و اعتباریت معنا ثابت کرد که هویت‌های خارجی از سنخ حقیقت وجودند و محال است که معنا در خارج یافت شود. ازاین‌رو وی بر این باور است که موجودیت معانی از جمله معانی فلسفی در خارج، عبارت است از صدق آنها بر هویات خارجی. با توجه به اینکه صدرالمتالهین هویت‌های خارجی را از سنخ معنا نمی‌داند، بر این باور است که تباین مفاهیم و معانی لزوما منجر به تعدد در مصداق نمی‌شود و ممکن است که مفاهیم و معانی متعدد بر هویت واحدی صدق کنند. لازم است یادآوری کنیم هرچند صدرالمتالهین صدق مفاهیم و معانی متعدد را بر هویتی واحد ممکن می‌داند، لکن وی با طرح نظریه انفکاک‌پذیری عرض از معروض توانست منحاز بودن و زیادت خارجی اعراض متحد با معروض را نیز ثابت کند.

    کلیدواژگان: مفاهیم فلسفی، مفاهیم ماهوی، معنا، حقیقت وجود، اصالت وجود و اعتباریت معنا، عرض
  • مهری چنگی آشتیانی صفحه 27

    در این مقاله کوشیده‌ایم به بررسی مفهوم جوهر در اندیشه فارابی بپردازیم و نشان دهیم که در کدام نقطه تصور فارابی از جوهر با فهم ارسطو از آن متمایز می‌گردد. بدین منظور ابتدا تعریف و معیارهایی را که فارابی در باب جوهر در کتاب الحروف مطرح کرده بیان نموده و تشریح می‌کنیم. سپس با معیار قرار دادن این تعریف و معیارها، مراتب مختلف جوهر را در دیگر آثار فلسفی او پی می‌گیریم. در ادامه برای بررسی تمایز نگاه او از ارسطو درباب جوهر مختصرا چیستی جوهر در کتاب متافیزیک را بیان می‌کنیم و در انتها به بررسی تفاوت‌های این دو نگاه می‌پردازیم. این تفاوت‌ها ناشی از نگاه ذات انگار ارسطو و وجودانگاری فارابی است. ارسطو در پی‌جویی حقیقت وجود، یا چرایی وجود موجودات، به جوهر متشخص جزیی می‌رسد؛ ازآنجاکه او جوهر و وجود را یکی می‌داند؛ اما برای فارابی تشخص شیء ناشی از وجود آن است و نه جوهرش. لذا شیء با وجود تقرر می‌یابد و این وجود سوای جوهر یا ذات آن شیء است.

    کلیدواژگان: جوهر، وجود، ذات، موجود نخستین، محرک نخستین
  • رویا تیزهوش *، مریم سالم صفحه 43

    «فصل» تنها مفهومی از کلیات خمس است که ذاتا ماهوی نیست؛ نه جوهر است و نه عرض، بلکه به قول ابن‌سینا اعم‌المفاهیم است. اعم‌المفاهیم بودن «فصل» و خروج آن از مقولات، می‌تواند نمایانگر وجودی بودن این مفهوم باشد که البته ابن‌سینا به آن تصریح نمی‌کند. نزد سهروری مفهوم «فصل» اساسا به دلیل بساطت هویت نوری، جایگاهی در فلسفه او ندارد و در منطق نیز با نقد تعریف مشایی، اجزای حدی، یعنی جنس و فصل را قبول ندارد. صدرالمتالهین با در نظر داشتن انتقادات سهروردی به اجزای ماهیت و با الهام از ابن‌سینا، براساس اصالت وجود بر وجودی بودن مفهوم فصل تصریح می‌کند. نزد صدرالمتالهین صورت نحوه وجود شیء در خارج است که اعتبار بشرط لایی از آن که همان فصل است از سنخ مفاهیم فلسفی است، نه ماهوی. در این مقاله نشان داده می‌شود که فصل چگونه از جایگاه منطقی به جایگاه اصیل خود در فلسفه راه می‌یابد و از عوارض ذاتی وجود بما هو وجود می‌شود.

    کلیدواژگان: فصل، صورت، ابن سینا، سهروردی، صدرالمتالهین
  • محمدتقی یوسفی صفحه 59

    بحث وحدت‌انگاری یا دوانگاری نفس و بدن مورد توجه اندیشمندان بوده و هست. صدرالمتالهین با اینکه برای نفس به دو ساحت قایل است، ولی بر وحدت نفس و بدن تاکید می‌ورزد؛ البته نه به این معنا که دو جوهر مستقل با یکدیگر متحد شوند، بلکه نفس انسانی، موجود دارای مراتبی است که به لحاظ مرتبه نازله‌اش، بدن و به لحاظ مراتب عالیه‌اش نفس است. براین‌اساس نظریه ایشان را می‌توان نظریه وحدت‌انگاری دوساحتی نامید. این در حالی است که مفاد آیات و روایات را نمی‌توان آن‌گونه که موردنظر صدرا است با دیدگاه وی سازگار دانست؛ زیرا آیات دال بر آفرینش انسان از مبدیی مادی و به صورت تدریجی هرچند در نظر ابتدایی با نظریه وی سازگار است، ولی اثبات دلالت آن بر این معنا مشکل است. در مقابل آیات و روایات فراوانی وجود دارد که بر دوگانگی نفس و بدن صراحت دارند.

    کلیدواژگان: نفس، بدن، روح، وحدت انگاری دوساحتی، دوگانگی نفس و بدن
  • فرح رامین *، مریم سیفعلی پور صفحه 73

    برهان اجماع عام استدلالی عامه‌پسند است که بر پایه اعتقاد عموم انسان‌ها به وجود خداوند بنا شده است. گرچه به نظر می‌رسد این استدلال قوت و استحکام سایر براهین را ندارد، اما تا حد بسیاری موجه و پذیرفتنی است. شواهد فراوانی نشان می‌دهد که اکثریت انسان‌ها به وجود موجودی فراطبیعی اعتقاد دارند؛ تا جایی که بسیاری از فلاسفه و متکلمان از توافق همگانی و مشترک انسان‌ها به‌عنوان تایید و پشتوانه برخی از نظرات و باورها استفاده کرده‌اند و متداول‌ترین اموری که، با این شیوه اثبات شده‌اند، «وجود خداوند» و «جاودانگی روح انسان» هستند. این پژوهش در پی پاسخ‌گویی به این پرسش‌هاست: تقریرهای این برهان علاوه بر توافق عام در اعتقاد به وجود خدا، چگونه بر خداشناسی و خداگرایی فطری تاکید دارند؟ چه شبهه‌هایی بر خود برهان و تقریرهای آن وارد شده است؟ یافته‌های این پژوهش نشان می‌دهد که این برهان دو تقریر مشخص با روایت‌های متعدد دارد که هر کدام به نوعی به همگانی‌ بودن اعتقاد به خداوند و خداگرایی فطری بشر تکیه زده‌اند. اگرچه اشکال‌هایی چون انکار عمومیت، رد فطری بودن برهان، اتکا به تمثیل و شبهه شرک و بت‌پرستی به این برهان وارد شده، ولی هر کدام به نوعی پاسخ داده شده و مورد بررسی قرار گرفته‌اند.

    کلیدواژگان: توافق همگانی، اعتقاد به وجود خدا، خداگرایی یا خداشناسی فطری، برهان اجماع عام
  • جعفر انواری صفحه 89

    براساس نص صریح قرآن، سرای آخرت از ویژگی‎های جسمانی نیز برخوردار است؛ ولی در میان متفکران و فیلسوفان مسلمان، در این‌باره دیدگاه‎ هایی با گونه های گوناگون ارایه شده است؛ دیدگاهی آخرت را صرفا روحانی می‎داند، برخی آن را جسمانی محض می‎پندارند. در این میان کسانی سرای جاویدان را هم جسمانی و هم روحانی می‎دانند، به باور برخی بدن آن سرا بدن مثالی است و برخی دیگر از بدن مادی عنصری سخن رانده‏اند و بعضی دیگر به وجود بدن جسمانی غیرمادی رای داده‏اند. در راستای این بحث، از تفاوت‏های بدن دنیوی و اخروی سخن به میان آمده است. صاحبان این دیدگاه‏ها چه‏بسا به آیات قرآنی نیز استناد جسته‏اند. در این نوشتار پس از گزارش این دیدگاه‎های متنوع، و نقد و بررسی آنها، دیدگاه صواب تبیین شده است .

    کلیدواژگان: قرآن، فیلسوفان، معاد جسمانی، معاد روحانی، بدن مثالی، بدن جسمانی مادی، بدن جسمانی غیرمادی
  • مجتبی مصباح، علی احمدی امین * صفحه 107

    آزادی در دانش‌های ارزشی به امری اشاره دارد که خود فعل انسانی است و قابلیت ارزش‎گذاری دارد. آزادی از مفاهیم مهم و عموما از ارزش‌های پرمنازعه در دانش‌های ارزشی است که تحلیل آن تاثیر فراوانی در استدلال‌های ارزشی خواهد داشت. مفهوم آزادی از سنخ معقولات ثانیه فلسفی و مفاهیم انتزاعی است که در نسبت‌سنجی و مقایسه به دست می‌آید. در فهم آزادی توجه به شش مولفه ضروری است: 1. فعل فاعل، 2. نبود مانع بیرونی یا اکراه، 3. فراهم بودن شرایط لازم در جامعه یا نبود اضطرار، 4. نبود مداخله در عوامل درونی یا اغوا، 5. فراهم بودن عوامل درونی لازم از طریق آموزش و تربیت، 6. پذیرش و توجه به غایات و خیرات انسانی در استدلال‌های اخلاقی.

    کلیدواژگان: آزادی، ارزش، مداخله، دانش های ارزشی
  • مهدی امینی* صفحه 123

    در مقاله پیش‌رو این مسئله به بحث گذاشته شده که چگونه می‌توان تعریف واحدی از زیبایی ارایه کرد که اتصاف وجودات امکانی و وجود واجب‎تعالی بدان منعی نداشته باشد؟ نویسندگان تلاش کرده‌اند با ایده گرفتن از روش «تحلیل مفهومی» شیخ اشراق و با استناد بر آرای هستی‌شناختی صدرالمتالهین، تعریفی عام از زیبایی ارایه کند؛ به نحوی که هم وجود واجب و هم موجودات امکانی را دربر گیرد. زیبایی مبتنی بر تشکیک خاصی وجود عبارت است از: «تحقق نحوه وجود کمالی در صورت»، و بر پایه وحدت شخصی وجود عبارت است از «نحوه تجلی یا ظهور کمالات وجود مطلق در صورت». با اضافه کردن قیوداتی به تعریف یادشده، می‌توان تعاریف اختصاصی از زیبایی نیز ارایه کرد. نویسندگان جهت دستیابی به تعاریف عام و خاص یادشده با انکار مستدل حیثیت ماهوی برای زیبایی، حیثیت وجودی را برای آن ثابت دانسته است و در ادامه به تحلیل و استخراج مفاهیم فلسفی پرداخته‌اند که بیانگر نسبت وجود و زیبایی هستند.

    کلیدواژگان: زیبایی، تجلی، صورت، تحلیل مفهومی، تشکیک
|
  • Muhammad Farsiyat Page 7

    How the philosophical meanings are realized in transcendental philosophy is subsidiary to the principality of existence and conventionality of meaning. By posing the ideas of principality of existence and conventionality of meaning, Mulla Sadra proved that external identities are of the type of truth of existence and that the meaning is impossible to be found in external world. Therefore, he maintains that the existence of meanings, including the philosophical meanings, in the external world is their verifying external quiddities. Considering the fact that Mulla Sadra does not know the external quiddities to be of the meaning type, he thus believes that the contrast of concepts and meanings would not necessarily lead to multiplicity of instances and it is possible that multiple concepts and meanings refer to one single quiddity. It is necessary to mention that although Mulla Sadra regards it possible for multiple concepts and meanings to refer to one single quiddity, by putting forward the idea that accident is separable from what it belongs to, he could prove that the accidents are externally supper added to what they belong to.

    Keywords: philosophical concepts, essential concepts, meaning, truth of existence, principality of existence, conventionality of meaning, accident
  • Mehri Changi Ashtiyani Page 27

    In the present article, we have sought to investigate the concept of ‘essence’ in Farabi’s thought and show the distinctive point between Farabi’s image of essence with that of Aristotle. To dos so, we firstly mention and explain Farabi’s definition of essence and the criteria he has provided for it in his al-Horuf. Then, we make that definition and those criteria a basis to pursue various orders of essence in his other philosophical works. Continuing our discussion on the distinction between Farabi’s view and that of Aristotle on ‘essence’, we would mention the nature of ‘essence’ in the book entitled metaphysics and, finally, investigate the difference between those views. Those differences arise from Aristotle’s essence-centered look and Farabi’s existence-centered look. In his pursuit of the truth of existence or the reason for existence of beings, Aristotle arrives at the ‘particular individual essence’, since he regards the ‘essence’ the same as ‘existence’. But for Farabi, the thing’s individuation arises from its existence and not its essence. Thus, the thing is realized with existence, and this is different from its essence or entity.

    Keywords: essence, existence, entity, the First Being, the First Mover
  • Roya Tizhoosh *, Maryam Salem Page 43

    Differentia’ is the only concept among the ‘Five Universals’ that is not essentially quidditative. It is neither ‘essence’ nor ‘accident’. Rather, it is, as Avicenna puts it, the most general concept. Generality of the concept ‘differentia’ and its being out of the circle of categories can show its being existential, which Avicenna does not assert anyway. For Sohrawardi, the concept ‘differentia’ has basically no place in his philosophy due to its simple light quiddity. And in logic, he rejects the limit elements, i.e. genus and differentia, by criticizing Peripatetic definition. Considering Sohrawardi’s critics of elements of quiddity and inspired by Avicenna, Mulla Sadra asserts, based on principality of existence, that the concept of ‘differentia’ is existential. For Mulla Sadra, the form of mode of existence of a thing is in outside, whose negatively conditioned consideration, i.e. the very ‘differentia’, is a philosophical concept, not a quidditative one. In this article, we show how the ‘differentia’ returns from its logical position to its originally philosophical position, and turns into one of the essential accidents of existence as it is.

    Keywords: differentia, form, Avicenna, Sohrawardi, Mulla Sadra
  • MuhammadTaqi Yusefi Page 59

    The discussion on unity or duality of the soul and body has been, and is, the focus of attention by scholars. Although Mulla Sadra believes in two domains for the soul, he emphasizes on the unity of the soul and the body. It does not mean, however, that two independent essences are unified; rather, human soul is a being with orders; its lower order is the body and its higher order is the soul. Accordingly, Mulla Sadra’s theory can be called bi-domain unity. This is while the content of the verses and traditions cannot be considered consistent with his view as he wishes. This is because although the Quranic verses denoting the creation of the man from a material origin and in a gradual way are initially consistent with his theory, it is difficult to prove it as an evidence for this. On the contrary, there are many verses and traditions asserting the duality of the soul and the body.

    Keywords: soul, body, spirit, bi-domain unity, duality of the soul
  • Farah Ramin *, Maryam SeifAli Pur Page 73

    The argument of ‘public consensus’ is a popular argument founded on the basis of all humans’ belief in God’s existence. Although it seems that the argument lacks the strength of other arguments, it is somewhat justified and acceptable. Evidences show that the majority of human beings believe in the existence of a meta-physical being; thus, many philosophers and theologians have regarded humans’ common agreement and public consensus as the support for some theories and beliefs. The most common facts proven through this method are ‘God’s existence’ and ‘eternality of human’s spirit’. This study seeks to answer the following questions: “How do the expositions of this argument emphasize on the innate divinity and theism in addition to public consensus in believing in God?” and “What doubts have been cast on the argument and its expositions?” The findings of the study show that this argument has two certain expositions with numerous narrations, each of which stresses on universality of belief in God and human’s innate theism. Although some objects such as denying universality, rejecting the innateness of the argument, stressing on analogy and suspicion of polytheism have been put forward for this argument, each has been answered and investigated here.

    Keywords: universal agreement, belief in God’s existence, innate divinity or theism, argument of public consensus
  • Ja’far Anwari Page 89

    According to the explicit texts in the Holy Quran, there are corporeal features in the hereafter. However, there have been disputes among the Muslim thinkers and philosophers and a wide variety of views have been presented by them. These range from the views that regard the hereafter as just spiritual to those that consider it as merely corporeal. Among those who consider the hereafter as both spiritual and corporeal, some maintain that the “ideal body” is the body in the other world, and some others have spoken of the elemental material body, and still some others have considered the body in the hereafter to be an immaterial corporeal body. Accordingly, they have spoken of the differences between the worldly and otherworldly bodies. Those who hold this view have even adduced the Quranic verses. In this article, we have tried, after reporting those various views and reviewing them, to specify the right view.

    Keywords: the Quran, philosophers, corporeal resurrection, spiritual resurrection, ideal body, material corporeal body, immaterial corporeal body
  • Mujtaba Mesbah, Ali Ahmadi Amin* Page 107

    In value sciences, ‘freedom’ refers to something which is, in itself, a human action and can be evaluated. Freedom is among the important concepts and generally among the much disputed values in value sciences, a value whose analysis would have a great impact on value arguments. The concept of freedom is among the secondary philosophical intelligibles and abstract concepts, a concept obtained through comparison. In understanding freedom, it is necessary to consider six parameters: (1) the action of the agent, (2) lack of external obstacle or reluctance, (3) preparing the necessary conditions in society or lack of emergency condition, (4) no interference in internal factors or deception, (5) preparing the necessary internal factors through education and training, and (6) accepting and considering the human destination and good fortunes in moral reasoning.

    Keywords: freedom, value, interference, value sciences
  • Mahdi Amini*, Mohammad Fanaie Eshkavari, Abdullah Fathi Page 123

    In the present article, the discussion is on how one can offer a single definition for beauty that can be applied to possible beings as well as exalted necessary being. The writer has attempted to get idea from Sheikh Ishraq’s method of “conceptual analysis” and adduce Mulla Sadra’s ontological views to offer a general definition of beauty in a way that covers both the necessary being and the possible beings. The beauty based on specific gradation of existence is “realization of mode of perfection existence in form”, and on the basis of personal unity of existence is “the mode of manifestation or appearance of perfections of absolute existence in form”. By adding stipulations to the abovementioned definition, one can present specialized definitions of beauty as well. To obtain those general and specific definitions, the writer, while arguably denying the quidditative mode for beauty, has regarded the existential mode for it, continuing his discussion by analyzing and extracting philosophical concepts which reflect the relationship between existence and beauty.

    Keywords: beauty, manifestation, form, conceptual analysis, gradation