فهرست مطالب

نشریه رویش روان شناسی
سال نهم شماره 9 (پیاپی 54، آذر 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/09/20
  • تعداد عناوین: 20
|
  • ولاء موسوی*، هادی بهرامی احسان صفحات 1-14

    متخصصان حوزه سلامت روان، برنامه ها و مداخلات متنوعی را برای ارتقای سطح فرزندپروری والدین مطرح کرده اند. با این حال بروز مسایل جدیدی مانند اشتغال بیشتر زنان، تمایل به داشتن تک فرزند، و افزایش استفاده از امکانات فضای مجازی، خانواده ها را با مشکلات بیشتری مواجه کرده و اختلالات مختلف روان شناختی را پیچیده تر کرده است. همچنین افزایش آمار طلاق، شیوع بیشتر اعتیاد و مشکلات اقتصادی، کودکان را در معرض مشکلات بیشتری قرار داده است. لذا داشتن مداخلات جدیدتر و پیشگیرانه برای ارتقای سلامت خانواده ها ضروری به نظر می رسد. هدف از مطالعه حاضر شرح فرایند تدوین و تحول یک مداخله نوآورانه، در بستر نظریه ذهن سازی است که با هدف ارتقای توانایی ذهن سازی والدین و بهبود رابطه آنان با فرزندانشان ایجاد شده است. هدف کلی از این مداخله، درمان اختلالات مختلف دوران کودکی و حمایت از سلامت روان اعضای خانواده، و جلوگیری از انتقال الگوهای مخرب فرزندپروری به نسل های بعدی است. این مطالعه شامل دو مرحله است؛ در مرحله اول و با استفاده از روش دلفی، مبانی نظری و محوری درمان طراحی شده، از منابع مرتبط استخراج و مورد ارزیابی قرار گرفته و پس از آن پیش نویس رویکرد درمانی جدید مبتنی بر ذهن سازی تدوین شده است. در مرحله دوم و در قالب کارآزمایی های تصادفی کنترل شده، اثربخشی این روش درمانی سنجیده شده است. در پایان روش ارزیابی مداخله تدوین شده و محدودیت ها و پیشنهادات مورد بررسی قرار خواهد گرفت.

    کلیدواژگان: مداخله، نوآورانه، ذهن سازی، ظرفیت تاملی، سلامت روان
  • سجاد رضایی*، زهرا خاکساری، علیرضا حاتم سیاهکل محله صفحات 15-26

    رضایت شغلی پرستاران به عنوان اعضای مهم تیم سلامت و بزرگترین بخش کارکنان سیستم های مراقبت بهداشتی از اهمیت بالایی برخوردار است. هدف این مطالعه بررسی رابطه ارشادگری و رضایت شغلی پرستاران با توجه به نقش واسطه ای عدالت و تعهد سازمانی بود. روش پژوهش توصیفی و از نوع همبستگی بود. 205 نفر از پرستاران بیمارستان پورسینای رشت در پژوهش شرکت کردند. برای گردآوری داده ها از پرسشنامه کارکردهای ارشادگری (کاسترو، اسکاندرا و ویلیام)، شاخص توصیف شغل (اسمیت، کندال و هالین)، پرسشنامه عدالت سازمانی (نیهوف و مورمن) و پرسشنامه تعهد سازمانی (آلن و مایر) استفاده شد. داده ها با استفاده از روش تحلیل مسیر و بوت استراپ تجزیه و تحلیل شدند. نتایج نشان داد که اثر مستقیم ارشادگری روی رضایت شغلی معنی دار است؛ همچنین تعهد و عدالت سازمانی نقش واسطه گرانه ای در رابطه ی میان ارشادگری و رضایت شغلی دارند. با توجه به یافته ها می توان انتظار داشت با بهبود ارشادگری در سازمان های درمانی، رضایت شغلی پرستاران افزایش یابد. علاوه برآن سرپرستان بخش های پرستاری می توانند با بهبود رفتارهای عادلانه و متعهدانه شغلی، نقش خود را به عنوان یک ارشادگر سازمانی در جهت تقویت رضایت شغلی پرستاران تحت نظارت خود مستحکم تر نمایند. دلالت های ضمنی این نتایج با محوریت بهبود رضایت شغلی مورد بحث قرار گرفته است.

    کلیدواژگان: ارشادگری، رضایت شغلی، عدالت سازمانی، تعهد سازمانی
  • مجید صدوقی*، زهرا محمدصالحی صفحات 27-36

    خواب نقش مهمی در سلامت جسمی و روانی افراد ایفا می کند و با وجود اینکه برخی از پژوهش ها به بررسی رابطه خواب و مشکلات روانشناختی پرداخته اند، مطالعات اندکی نقش نشخوار فکری در بی خوابی را مورد توجه قرار داده اند. هدف پژوهش حاضر بررسی رابطه پریشانی روانشناختی و بی خوابی با توجه به نقش واسطه ای نشخوار فکری است. این پژوهش از نوع توصیفی با طرح همبستگی است. تعداد 246 دانشجوی مقطع کارشناسی دانشگاه کاشان (145 دختر و 101 پسر) با روش نمونه گیری خوشه ای چندمرحله ای  انتخاب شدند و به مقیاس شدت بی خوابی مورین (ISI)، مقیاس افسردگی، اضطراب و استرس لوی باند و لوی باند (DASS)، مقیاس نشخوار فکری نولن- هوکسما (RRS) و سوالات دموگرافیک پاسخ دادند. داده ها با استفاده از آزمون همبستگی پیرسون و مدل یابی معادلات ساختاری مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفت. نتایج نشان داد پریشانی روانشناختی می تواند به طور مستقیم و معنادار بی خوابی دانشجویان را پیش بینی کند و نشخوار فکری دارای نقش میانجی گر در رابطه پریشانی روانشناختی با بی خوابی است. پریشانی روانشناختی و نشخوار فکری در مجموع 14/0 از واریانس بی خوابی را تبیین کردند. افسردگی، اضطراب و استرس می توانند زمینه ابتلا به بی خوابی را مستقیما و از طریق تشدید نشخوار فکری فراهم نمایند. نتایج تلویحا نشان می دهد طراحی و اجرای برنامه های کاهش پریشانی روانشناختی با تمرکز بر نشخوار فکری می تواند به کاهش بی خوابی کمک نموده و به عنوان درمان روانشناختی کمکی در درمان بی خوابی مورد توجه قرار گیرد.

    کلیدواژگان: بی خوابی، اضطراب، افسردگی، استرس، نشخوار فکری
  • صبا فرشته نژاد، زهره لطیفی*، معصومه یزدانی پور صفحات 37-46

    هدف از پژوهش حاضر، بررسی اثربخشی مشاوره گروهی مبتنی برکیفیت زندگی بر افسردگی، اضطراب و استرس در بیماران دیابتی با آسیب شبکیه چشم شهر اصفهان بود. روش این پژوهش نیمه آزمایشی از نوع پیش آزمون-پس آزمون-پیگیری با گروه کنترل بود. نمونه پژوهش شامل 40 نفر از بیماران دیابتی با آسیب شبکیه چشم بود که به موسسه خیریه دیابت اصفهان مراجعه کرده بودند و ملاک های ورود به مطالعه را دارا بودند. این افراد، به صورت نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند و به صورت تصادفی ساده در دو گروه مساوی آزمایش و کنترل گمارده شدند. مداخله به شیوه گروهی، طی 8 جلسه بر روی گروه آزمایش اجرا شد. ابزار مورد استفاده در این پژوهش پرسشنامه افسردگی، اضطراب و استرس (DASS) بود که شرکت کنندگان در مرحله پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری به سیوالات آن پاسخ دادند. برای تجزیه و تحلیل داده ها نیز، از روش تحلیل واریانس با اندازه گیری های مکرر استفاده شد. نتایج نشان داد که بین گروه آزمایش و کنترل از لحاظ نمرات افسردگی، اضطراب و استرس تفاوت معناداری وجود دارد (01/0<P) و نمرات پس آزمون، در مرحله پیگیری مقیاس ها نیز نسبتا ثابت مانده است. لذا از یافته های این پژوهش می توان نتیجه گرفت که مشاوره گروهی مبتنی بر کیفیت زندگی، نقش مهمی در کاهش افسردگی، اضطراب و استرس بیماران دیابتی با آسیب شبکیه چشم ایفا می کند.

    کلیدواژگان: کیفیت زندگی، افسردگی، اضطراب، استرس، دیابت
  • سپیده دهقانی*، سپیده گشانی صفحات 47-60

    سندرم روده تحریک پذیر (IBS) یک اختلال مزمن و شایع کنشی گوارشی است که بار زیادی را بر فرد و جامعه وارد می کند. با وجود پژوهش های فراوان همچنان در مورد علت شناسی، روش های تشخیصی و درمانی آن توافق نظر وجود ندارد. در سال های اخیر توجه زیادی به عوامل عصب شناختی دخیل در آن به منظور شناخت و مدیریت بهتر این اختلال شده است. هدف از پژوهش حاضر مروری روایتی بر پاتوفیزیولوژی IBS با تاکید بر دستگاه عصبی مرکزی به ویژه عوامل مغزی بود. بر اساس ادبیات پژوهش عوامل مختلفی در پاتوفیزویولوژی IBS نقش دارند و در سال های اخیر فرضیه ناکارآمدی محور مغز- روده به عنوان عاملی بسیار مهم در ایجاد نشانه های IBS در نظر گرفته شده است. محور مغز-روده بستری عصبی- ساختاری است که در آن تعامل دوسویه بین مغز و روده از طریق مسیرهای دو طرفه بین سیستم عصبی مرکزی، سیستم اعصاب خودمختار و سیستم عصبی روده ای صورت می گیرد. مرور پژوهش های انجام شده در مورد ساختار و کارکرد مغزی بیماران مبتلا به IBS نشان داد که بخش های قشری و زیر قشری مختلفی به ویژه نواحی مرتبط با درد، هیجان و شناخت در این بیماران با افراد سالم تفاوت دارد. یافته های به دست آمده منجر به فهم دقیق تر از مکانیسم های زیربنایی سندرم روده تحریک پذیر می شود و می توان از آنها در فرآیندهای تشخیص و درمان بیماران چه در موارد بالینی و چه در پژوهش استفاده کرد.

    کلیدواژگان: سندرم روده تحریک پذیر، محور مغز-روده، پاتوفیزیولوژی، علوم اعصاب
  • نیلوفر میکائیلی، شیوا رحیم زادگان* صفحات 61-70

    مشکلات روانشناختی بیماریهای مزمن از جمله دیابت که اغلب نادیده گرفته می شوند، لزوم توجه بیشتر به درمان مناسب را روشن می سازد. هدف پژوهش حاضر بررسی تاثیر برنامه آموزش شادکامی به شیوه شناختی - رفتاری فوردایس بر احساس انسجام روانی و ادراک خستگی بیماران دیابتی نوع دو بود. طرح پژوهش نیمه آزمایشی با پیش آزمون و پس آزمون همراه با گروه گواه بود. جامعه آماری شامل تمام بیماران دیابتی نوع 2 مراجعه کننده به مرکز انجمن دیابت استان آذربایجان غربی بود که از میان آنها 30 نفر به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش (15 نفر) و گواه (15نفر) گمارده شدند. گروه آزمایش تحت آموزش مهارتهای ارتقاء شادکامی به روش شناختی- رفتاری فوردایس قرار گرفت و گروه گواه هیچ گونه آموزشی در این زمینه دریافت نکرد. به منظور جمع آوری اطلاعات از پرسشنامه های حس انسجام آنتونوسکی (1993) و ادراک خستگی اسمتس (1995) در دو مرحله پیش آزمون و پس آزمون استفاده شد. داده ها با استفاده از تحلیل کوواریانس چند متغیری مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتایج حاصل از پژوهش نشان داد که بین میانگین نمرات پس آزمون گروه آزمایش و گروه کنترل در متغیرهای احساس انسجام روانی و ادراک خستگی، تفاوت معناداری وجود دارد (05/0p<). در نتیجه آموزش برنامه شادکامی فوردایس بر کاهش ادراک خستگی و افزایش احساس انسجام روانی بیماران دیابتی موثر است.

    کلیدواژگان: درمان شناختی-رفتاری، شادکامی، ادراک خستگی، احساس انسجام روانی، دیابت
  • نیما چپردار، محبوبه طاهر*، حمیدرضا وطن خواه کورنده، عباسعلی حسین خانزاده فیروزجاه صفحات 71-84

    هدف از پژوهش حاضر بررسی نقش میانجی مکانیسم های دفاعی در رابطه بین اختلال های شخصیت و خودآگاهی هیجانی بود. طرح پژوهش توصیفی از نوع همبستگی بود. جامعهآماری شامل مراجعین دچار اختلال شخصیت به دفتر خدمات روان درمانی و مشاوره نویسنده اول مقاله در تهران در سال 1398 و ابتدای سال 1399 بودند، که از آن میان 200 نفر به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند و به پرسشنامه های چند محوری میلون 3 (1994)، خودآگاهی هیجانی گرنت و همکاران (2002)، و سبک های دفاعی  اندروز و همکاران (1993) پاسخ دادند. ضرایب همبستگی متغیرهای پژوهش با نمره کلی اختلال های شخصیت نشان داد خودآگاهی هیجانی به طور منفی و مکانیسم های دفاعی رشد نایافته و روان آزرده به طور مثبت با نمره کل اختلال شخصیت رابطه معنی دار دارند. همچنین مکانیسم های دفاعی رشدیافته به طور معناداری رابطه بین اختلال های شخصیت و خودآگاهی هیجانی را در اختلال های شخصیت اسکیزیید، اسکیزوتایپال، نمایشی، مرزی، خودشیفته، وابسته، وسواسی جبری و دسته اختلال های شخصیت دیگر، میانجی گری می کند و رابطه مثبت با خودآگاهی هیجانی و رابطه منفی با اختلال های شخصیت دارد، به عبارت دیگر هرچه استفاده از مکانیسم های دفاعی رشدیافته کمتر باشد، خودآگاهی هیجانی پایین تر بوده و زمینه برای ظهور این اختلال های شخصیت بیشتر خواهد بود. در دو اختلال شخصیت اسکیزوتایپال و وسواسی جبری میانجی گری مکانیسم های دفاعی روان آزرده نیز معنی دار بود و این سبک دفاعی رابطه مثبت با اختلال شخصیت و رابطه منفی با خودآگاهی هیجانی داشت. پژوهش حاضر رابطه سطح پایین خودآگاهی هیجانی با ظهور اختلال های شخصیت و همچنین رابطه استفاده از مکانیسم های دفاعی رشدنایافته و روان آزرده با ظهور اختلال های شخصیت را نمایان ساخته، به علاوه نشان داده است که می توان ظهور اختلال های شخصیت را براساس کاستی در خودآگاهی هیجانی تبیین نمود و مکانیسم های دفاعی را از جمله عوامل میانجی در این رابطه دانست.

    کلیدواژگان: اختلال شخصیت، خودآگاهی هیجانی، مکانیسم های دفاعی
  • مونا باغبانی نادر، مهین نوروزی دشتکی*، مسلم شعبانی، هاجر فلاح زاده صفحات 85-92

    یکی از شایع ترین اختلالات اضطرابی دوران کودکی، اختلال اضطراب اجتماعی است. این پژوهش با هدف بررسی اثربخشی قصه گویی بر اضطراب اجتماعی دانش آموزان پسر دبستانی با رویکرد اقدام پژوهی انجام شد. این پژوهش از نوع نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون-پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری پژوهش حاضر را کلیه دانش آموزان پسر در مقطع ابتدایی بخش جعفرآباد استان قم در سال تحصیلی 98-1397 تشکیل می داد. 18 دانش آموز  به روش نمونه گیری هدفمند به عنوان نمونه انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و کنترل  قرار گرفتند. سپس جلسات آموزشی برای افراد گروه آزمایش به صورت گروهی در 6 جلسه یک ساعته اجرا گردید و گروه کنترل هیچ مداخله ای دریافت نکردند. ابزار اندازه گیری پژوهش، مقیاس اضطراب اجتماعی لایبویتز برای کودکان و نوجوانان (LSAS-CA) بود. نتایج آزمون تحلیل کوواریانس تک متغیری (ANCOVA) نشان داد که قصه گویی، اضطراب اجتماعی دانش آموزان پسر دبستانی را بهبود می بخشد (P> 0/05). این مطالعه نشان داد که قصه گویی بر کاهش اضطراب اجتماعی دانش آموزان پسر دبستانی اثربخش بوده و می توان از آن به عنوان یک مداخله موثر استفاده کرد.

    کلیدواژگان: اضطراب اجتماعی، قصه گویی، دانش آموزان
  • قیصر ملکی*، سالومه قاسمی منصف صفحات 93-104

    هدف مطالعه حاضر مقایسه ابعاد شناخت اجتماعی (نظریه ذهن عاطفی، نظریه ذهن شناختی و بازشناسی هیجان) در کودکان مبتلا به اختلال یادگیری خاص، اختلال نقص توجه - بیش فعالی (ADHD) و نمونه عادی بود. در یک مطالعه علی- مقایسه ای، 42 کودک مبتلا به اختلال یادگیری خاص، 43 کودک مبتلا به ADHD و 45 کودک عادی از مدارس ابتدایی و کلینیک های روان شناختی شهر کرج با روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. ابزارهای پژوهش شامل آزمون ذهن خوانی از طریق تصویر چشم (بارون-کوهن و همکاران، 2001)، آزمون باور کاذب (بارون-کوهن و همکاران، 1985) و آزمون بازشناسی هیجان چهره (بنتون، 1994) بودند. برای تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون تحلیل واریانس یک راهه و تحلیل واریانس چندمتغیره استفاده شد. در نظریه ذهن شناختی، نتایج تحلیل واریانس یک راهه نشان داد که هر دو گروه مبتلا به اختلال یادگیری و ADHD نسبت به گروه عادی به طور معنادار نمرات پایین تری کسب کردند (001/0>p). تفاوت سه گروه در نظریه ذهن عاطفی نیز مطابق با تحلیل واریانس چندمتغیره معنادار بود و گروه عادی نسبت به گروه مبتلا به ADHD عملکرد بهتری داشتند (001/0>p). مبتلایان به اختلال یادگیری نیز نسبت به مبتلایان به ADHD از نظریه ذهن بالاتری برخوردار بودند (001/0>p). علاوه بر این، نتایج در زمینه مقایسه سه گروه در بازشناسی هیجان نشان داد که تنها در زیرمقیاس شادی میان سه گروه تفاوت وجود دارد و افراد عادی نسبت به گروه مبتلا به ADHD در بازشناسی هیجان شادی بهتر عمل کرده اند (01/0>p). مطابق با یافته ها می توان نتیجه گرفت که کودکان مبتلا به اختلال یادگیری و ADHD نسبت به نمونه عادی در سطوح بالاتر شناخت اجتماعی دچار نارسایی می باشند، اما در سطوح اولیه و مراحل مقدماتی تفاوتی میان دو گروه مبتلا به اختلال های فوق وجود ندارد. بر این اساس، مداخله های مبتنی بر شناخت اجتماعی در کودکان دچار ADHD، می بایست بیش تر بر ابعاد شناختی آن متمرکز باشد.

    کلیدواژگان: اختلال یادگیری خاص، اختلال نقص توجه - بیش فعالی، شناخت اجتماعی، نظریه ذهن، بازشناسی هیجان
  • سارا میرزایی فیض آبادی، نجمه طاهری*، حبیب هادیان فرد صفحات 105-120

    گرچه انواع درمانهای مختلف در طی دهه گذشته برای درمان اختلال استرس پس از سانحه (PTSD) تدوین شده است؛ یکی از موثرترین درمان های روانشناختی بر بهبود علایم آن، درمان حساسیت زدایی با حرکات چشم و پردازش مجدد (EMDR) است. هدف از انجام این مطالعه، مرور نظام مند مطالعات انجام شده در زمینه تاثیر درمان حساسیت زدایی با حرکات چشم و پردازش مجدد (EMDR) بر اختلال استرس پس از سانحه (PTSD) بود. در این مرور نظام مند، جستجوی مقالات کارآزمایی بالینی انجام شده در ایران به زبان فارسی و انگلیسی در پایگاه های SID، Magiran، Noormags وGoogle Scholar با کلیدواژه های «اختلال استرس پس از سانحه و «درمان حساسیت زدایی با حرکات چشم و پردازش مجدد» و همچنین معادل انگلیسی آنها انجام شد. در مجموع تعداد هفده مقاله تمام متن، مورد بررسی نظام مند نهایی قرار گرفت. پس از جستجو، غربالگری و ارزیابی، نتایج نشان داد که تمامی مطالعات به طور کلی بیانگر تاثیر مثبت مداخلات مبتنی بر حساسیت زدایی با حرکات چشم و پردازش مجدد بر بهبود نشانه های اختلال استرس پس از سانحه بودند. همچنین یافته ها نشان داد که این درمان برای گروه های خاص از جمله جانبازان، خیانت همسر، تجاوز و تصادفات نیز موثر بوده است. مطالعات مورد بررسی در افراد مختلف، با حجم نمونه ی کم و در بافت های فرهنگی گوناگون انجام شده اند. بر طبق این یافته ها، درمان حساسیت زدایی با حرکات چشم و پردازش مجدد می تواند یک روان درمانی مفید برای بهبود علایم روانشناختی اختلال استرس پس از سانحه باشد، در عین حال بررسی تاثیرات آن بر برخی نشانه ها، نیازمند مطالعات بیشتر است.

    کلیدواژگان: اختلال استرس پس از سانحه، حساسیت زدایی منظم با حرکات چشم و پردازش مجدد، مواجه درمانی، درمان شناختی-رفتاری
  • فرامرز فرضی وانستانق، سمیه تکلوی*، عذرا غفاری صفحات 121-130

    هدف پژوهش حاضر بررسی اثربخشی آموزش شفقت به خود بر میزان خودانتقادی مادران کودکان مبتلا به اختلال یادگیری خاص بود. روش پژوهش نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون-پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری این پژوهش را تمامی مادران کودکان مبتلا به اختلال یادگیری خاص مراجعه کننده به مراکز آموزش و توانبخشی مشکلات ویژه یادگیری شهر اردبیل در سال تحصیلی 98-1397 تشکیل دادند (150 نفر). تعداد نمونه مورد پژوهش 40 نفر از مادران بودند که به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب و در دو گروه 20 نفری آزمایش و کنترل به شیوه تصادفی جایگزین شدند. گروه آزمایش 8 جلسه 70 دقیقه ای آموزش شفقت به خود دریافت کردند و گروه کنترل بدون مداخله باقی ماند. به منظور گردآوری داده ها از مقیاس سطوح خودانتقادی (تامپسون و زوروف، 2004) استفاده شد. تجزیه تحلیل داده ها با آزمون کوواریانس چندمتغیره (MANCOVA) انجام شد. یافته های پژوهش نشان داد که آموزش شفقت به خود تاثیر معناداری بر کاهش میزان خودانتقادی مادران کودکان مبتلا به اختلال یادگیری خاص داشت (01/0P<). این نتایج بر اهمیت استفاده از برنامه های آموزش شفقت به خود به منظور بهبود بهزیستی روانی والدین کودکان مبتلا به اختلال یادگیری خاص تاکید دارد.

    کلیدواژگان: اختلال یادگیری خاص، شفقت به خود، خودانتقادی مادران
  • ایوب سقزی*، حمیده یزادنی اسفیدواجانی، شهره نصر صفحات 131-138

    پژوهش حاضر با هدف بررسی نقش انتظارات ازدواج در پیش بینی رغبت به ازدواج در دانشجویان دختر دارای تجربه رابطه با جنس مخالف انجام شد. روش پژوهش توصیفی از نوع همبستگی بود. جامعه آماری را کلیه ی دانشجویان دختر مجرد دارای تجربه رابطه با جنس مخالف دانشگاه پیام نور شهر قم در سال تحصیلی 99-1398 تشکیل دادند. 147 نفر به روش نمونه گیری در دسترس به عنوان نمونه آماری انتخاب گردید. به منظور جمع آوری داده ها از پرسش نامه رغبت به ازدواج (حیدری و همکاران، 1383) و مقیاس انتظار از ازدواج (جونز و نلسون، 1996) استفاده شد. جهت تجزیه و تحلیل از آزمون های آماری ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون چند متغیره گام به گام با استفاده از نرم افزار SPSS-25 استفاده گردید. یافته ها نشان داد که انتظارات واقع گرایانه و ایده آل گرایانه با رغبت به ازدواج رابطه مثبت و انتظارات بدبینانه با رغبت به ازدواج رابطه منفی داشت. نتایج رگرسیون آشکار کرد که انتظارات واقع گرایانه و بدبینانه به ترتیب توان پیش بینی رغبت به ازدواج را داشتند (01/0>p). پیشنهاد می شود آموزش هایی در زمینه نقش انتظارات ازدواج جهت افزایش رغبت به ازدواج در دانشجویان دختر ارایه شود.

    کلیدواژگان: رغبت به ازدواج، انتظارات، دانشجویان دختر، رابطه با جنس مخالف
  • نسرین باقری*، غزاله البهشتی صفحات 139-146

    مطالعه حاضر با هدف  بررسی نقش سرخوردگی زناشویی در نگرش به روابط فرازناشویی با نقش تعدیلی هوش هیجانی انجام شد. این مطالعه به روش توصیفی-مقطعی در جامعه آماری افراد متاهل مراجعه کننده به مراکز خدمات روانشناختی و مشاوره شهر تهران در سال 1398 انجام شد. 250 نفر به روش نمونه گیری خوشه ای از سه مرکز به عنوان نمونه انتخاب شدند. جهت جمع آوری داده ها از فرم اطلاعات جمعیت شناختی، مقیاس نگرش به خیانت زناشویی (واتلی، 2008)، مقیاس سرخوردگی زناشویی (نیهویس و بارتل، 2006) و سیاهه هوش هیجانی (بار آن، 1997) استفاده شد. تحلیل داده ها در نرم افزار SPSS نسخه 19 با استفاده از آزمون های آماری ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون خطی انجام شد. نتایج نشان داد نگرش به روابط فرازناشویی با سرخوردگی زناشویی ارتباط مثبت و با هوش هیجانی ارتباط منفی و معنی دار دارد (05/0>P). همچنین بین سرخوردگی زناشویی و هوش هیجانی ارتباط منفی و معنی دار وجود دارد (05/0>P). نتایج تحلیل رگرسیون نشان داد سرخوردگی زناشویی (296/0=β) و هوش هیجانی (304/0- =β)  در مجموع 24/0 از تغییرات نگرش به روابط فرازناشویی را تبیین می کنند (01/0>P)؛ اما اثر تعدیل گری هوش هیجانی معنادار نبود.  با توجه به نتایج پژوهش حاضر لازم است در مشاوره و آموزش زوجین با هدف کاهش روابط فرازناشویی، به راهکارهای کاهش سرخوردگی زناشویی و افزایش هوش هیجانی توجه شود.

    کلیدواژگان: سرخوردگی زناشویی، روابط فرازناشویی، هوش هیجانی
  • مونا چراغی*، مرضیه دین دوست، لیلا رنگ آمیز طوسی صفحات 147-156

    رشد روزافزون سرطان در چند دهه اخیر و اثرات زیان بار آن بر تمام ابعاد زندگی بیمار سبب توجه گسترده متخصصان به این بیماری شده است. تحقیقات نشان می دهد بروز بیماری های تهدیدکننده زندگی در یک عضو خانواده بالاخص ابتلای والدین باعث بروز مشکلاتی در افراد خانواده  به خصوص فرزندان خواهد شد. با توجه به اهمیت مادر در زندگی فرزندان و به خصوص فرزندان دختر، هدف از پژوهش حاضر شناسایی تجارب زیسته فرزندان دختر دارای مادر مبتلا به سرطان بود. روش پژوهش حاضر کیفی از نوع پدیدارشناختی بود. نمونه مورد مطالعه شامل 9 نفر از دخترانی با میانگین سنی 37 سال بودند که مادر مبتلا به سرطان داشتند و به روش نمونه گیری هدفمند و گلوله برفی انتخب شدند. از افراد مصاحبه نیمه ساختاریافته به عمل آمد، سپس کلمه به کلمه پیاده سازی شده و به روش  پدیدارشناسی تفسیری اسمیت و اوسبورن (2007) مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. در این مطالعه 5 مضمون اصلی شناسایی شد: 1) نحوه واکنش به بیماری مادر؛ مانند عدم آمادگی برای مقابله با بیماری و سرطان را شبیه مرگ دانستن؛ 2) کمبود حمایت اجتماعی؛ افراد به دلایلی همچون دوری از قضاوت های شخصی در خصوص سرطان و شخص مبتلا و یا اصرار شخص بیمار، خود را از حمایت های اجتماعی محروم کرده بودند؛ 3) تجربه هیجاناتی همچون غم، ناامیدی و احساس گناه؛ 4) راهبردهای مقابله ای همچون ارتباط با سایر افراد با وضعیت مشابه، کسب اطلاعات و آگاهی، انجام امور معنوی؛ 5) تحمیل هزینه های روانی همچون ترس از دست دادن مادر، بروز مشکلات خواب، افسردگی و تغییر سریع نقش از دختر به مراقبت کننده. با توجه به یافته ها می توان گفت زندگی دختران به شدت تحت تاثیر سرطان مادرشان قرار گرفته است و لازم است برای خانواده هایی که با سرطان روبرو می شوند، یک سیستم حمایتی فراهم شود.

    کلیدواژگان: مادر، دختر، سرطان، فرزند، خانواده
  • محسن رفیعی، پرویز صباحی*، پروین رفیعی نیا، سید محمدمیلاد طباطبائی پور صفحات 157-166

    هدف از پژوهش حاضر تعیین اثربخشی سکس درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی بر رضایت زناشویی زوجین در مبتلایان به انزال زودرس است. روش پژوهش نیمه آزمایشی و از نوع پیش آزمون-پس آزمون با گروه کنترل و پیگیری یک ماهه بود. جامعه آماری پژوهش حاضر شامل کلیه مردان مبتلا به انزال زودرس و همسران آنان در شهر شیراز بود. نمونه آماری 30 زوج بود که به صورت در دسترس انتخاب و به تصادف در دو گروه 15 زوجی آزمایشی و کنترل گمارده شدند. سپس بر روی گروه آزمایشی 6 جلسه 120 دقیقه ای سکس درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی به صورت گروه درمانی اجرا شد. هر دو گروه سه نوبت به پرسشنامه  رضایت زناشویی پاسخ دادند. نتایج نشان داد که میانگین نمرات مولفه های رضایت زناشویی گروه آزمایشی در مرحله پس آزمون  و پیگیری نسبت به گروه کنترل به طور معناداری افزایش یافته بود. همچنین، سکس درمانی مبتنی بر  ذهن آگاهی باعث کاهش انزال زودرس در مردان گروه آزمایش شد. براساس نتایج حاصل از این پژوهش پیشنهاد می شود که به منظور افزایش رضایت زناشویی و  کاهش انزال زودرس، سکس درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی مورد توجه و کاربست قرار گیرد.

    کلیدواژگان: سکس درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی، رضایت زناشویی، انزال زودرس
  • سیده خدیجه جمالی*، مژده بقایی لاکه صفحات 167-176

    بررسی ها نشان داده است که قرنطینه ممکن است عوارض روانی ایجاد کند. هدف از این مطالعه، مرور تاثیرات روانی قرنطینه و چگونگی کاهش آن (بررسی نظامند) بود. کلمات کلیدی استرس، اضطراب، قرنطینه در پایگاه های الکترونیکی مجلات معتبر علمی - پژوهشی داخلی و بین المللی از سال های 2005 تا 2019 جستجو شد. بیشتر مطالعات بررسی شده، اثرات روانی منفی ازجمله علایم استرس پس از سانحه، سردرگمی و عصبانیت را گزارش کرده است. برخی محققان اثرات طولانی مدت را نیز نشان داده اند. با توجه به نتایج پژوهش می توان گفت در شرایطی که قرنطینه ضروری تلقی می شود، مسیولان باید برای قرنطینه توضیحات روشنی ارایه دهند تا مردم برای تهیه منابع کافی، اطمینان حاصل کنند. ارایه پروتکل های آموزشی می تواند از آسیب های روانی احتمالی کم کند.

    کلیدواژگان: تاثیرات روانی، استرس، اضطراب، قرنطینه
  • الناز غایرین، فائزه نصیریان، جواد عمادی چاشمی*، وحید نجاتی صفحات 177-184

    علایم تکانشگری، نقص توجه، مشکلات تحصیلی و اجتماعی بیانگر نشانه های اختلالی به نام اختلال نقص توجه-بیش فعالی هستند. با افزایش علاقه ی روزافزون در دو دهه ی اخیر نسبت به بررسی عوامل محیطی در سبب شناسی این اختلال، اهمیت حوزه ی خانواده و سبک دلبستگی والد و فرزند مورد توجه قرار گرفته است؛ که در این میان سازه ی ظرفیت تاملی (تعریف عملیاتی ذهنی سازی) به عنوان بخشی از دلبستگی مطرح است. پژوهش حاضر به بررسی دانش موجود در زمینه ی سبک دلبستگی و ظرفیت تاملی در افراد مبتلا به اختلال نقص توجه-بیش فعالی و والدین آنها پرداخته است؛ که از نوع نظام مند روایتی است. در این پژوهش منابع در دسترس تا 2020 با جستجوی کلیدواژه های ظرفیت تاملی، ذهنی سازی، دلبستگی، نقص توجه و بیش فعالی و والدگری دریافت شدند و در نهایت پس از انتخاب مورد بررسی قرار گرفتند. طیق مطالعات به نظر می رسد میان سبک دلبستگی و ظرفیت تاملی کودکان و والدین با بروز علایم اختلال نقص توجه- بیش فعالی رابطه وجود دارد.

    کلیدواژگان: دلبستگی، ظرفیت تاملی، اختلال نقص توجه و بیش فعالی
  • معصومه یزدانی پور، محمد عاشوری*، احمد عابدی صفحات 185-194

    شایستگی اجتماعی- هیجانی، می تواند موفقیت فرد را در زندگی اجتماعی تضمین نماید و کیفیت روابط او را ارتقا بخشد. شالوده شایستگی اجتماعی- هیجانی در دوره ی کودکی شکل می گیرد و در این دوره است که افراد مهارت های اجتماعی- هیجانی را فرا می گیرند. این در حالی است که امروزه، کودکان از نظر هیجانی نابالغ هستند. آن ها دوستان کمی دارند و روابطشان با همسالان و بزرگ سالان محدود است. این موضوع پیامدهای مخربی چون کاهش سطح سازگاری اجتماعی، بروز مشکلات رفتاری، طرد شدن از سوی همسالان، کاهش اعتماد به نفس و درنتیجه، عملکرد تحصیلی ضعیف، اضطراب و استرس را برای آن ها به دنبال داشته است. لذا، آموزش مهارت های اجتماعی و هیجانی برای این کودکان در اولویت قرار دارد و می تواند به جبران مشکلات مذکور کمک نماید. این پژوهش به بررسی شایستگی اجتماعی- هیجانی، عوامل موثر بر رشد آن، پیامدهای ضعف در مهارت های اجتماعی و هیجانی، برنامه ی یادگیری مهارت های اجتماعی و هیجانی و نتایج ناشی از آن پرداخته است.

    کلیدواژگان: شایستگی اجتماعی- هیجانی، مهارت های اجتماعی، مهارت های هیجانی، کودکان
  • الهام موسویان* صفحات 195-204

    از منظر گروهی از نظریه های روانشناختی، رفتار های خلوت خواهانه ممکن است مغایر با سلامت روان باشند، به گونه ای که در این نظریه ها تنهایی وضعی مشقت بار پنداشته می شود که باید مانع از آن شد یا آنکه برطرفش کرد، با کودکانی که تنها بازی می کنند طوری برخورد می شود که گویی ناسالم و هنجار شکنند و به کسانی که به فعالیت های انفرادی می پردازند ترحم می شود. اما از نظرگاه های دیگری، تنهایی می تواند برای کارکرد های روانی نافع باشد، به گونه ای که نیاز مبرم به حریم شخصی و تجربیات مثبت خلوت گزینی از ویژگی های مشترک افراد خود شکوفا در نظر گرفته می شود. در این مقاله سعی شد با مرور نظری بر مفهوم تنهایی و بررسی دیدگاه های موافق و مخالف این ظرفیت، به خاستگاه شکل گیری ظرفیت تنهایی و تاثیرات قابل توجه آن بر بلوغ روانی پرداخته شود تا متخصصان حوزه سلامت روان با آشنایی بیشتر با این مفهوم بر بهبود این ظرفیت مهم در ساختار روانی اهتمام ورزند.

    کلیدواژگان: ظرفیت تنها بودن، نظریه های تنهایی، خلوت گزینی
  • امیر میرزانیا، منیژه فیروزی* صفحات 205-214

    بیماری جدید کرونا ویروس و اقدامات محدودیتی ناشی از آن ساختار خانواده ها را در معرض برخی مسایل و تنش-های بحرانی قرار داده است و باعث افزایش خشونت خانگی نسبت به زنان شده است. مطالعه حاضر دلایل افزایش خشونت خانگی مرتبط با شیوع کرونا ویروس جدید (کووید19) به روش مرور نظام مند مورد بررسی قرار داد. بدین صورت که یافته های پژوهشی از سال های میلادی 2019 تا 2020 در پایگاه های اطلاعاتی PupMed، ProQuest، Springer، Scopus، Science direct و Google Scholar با جستجوی کلیدواژه های کووید19، خشونت خانگی، خشونت نسبت به شریک صمیمی، تعارضات زناشویی و سلامت روان مورد بررسی قرار گرفت که در نهایت بر اساس معیارهای ورود از بین 65 مقاله مورد بررسی، 15 مقاله وارد پژوهش و نتایج طبقه بندی، خلاصه و گزارش شد. ارزیابی حاصل از مقالات مورد بررسی نشان داد قرنطینه طولانی مدت، مشکلات اقتصادی، مصرف الکل و مواد مخدر و اختلالات روانی از دلایل افزایش خشونت خانگی همزمان با شیوع کووید19 به شمار می روند. با توجه به پیامدهای منفی خشونت خانگی برای سلامت روانشناختی و جسمانی قربانیان هماهنگی و همکاری نهادهای مختلف در جهت طراحی و اجرای راهبردهای مداخله ای و حمایتی موثر به منظور جلوگیری از بروز خشونت خانگی و کاهش تاثیرات منفی ناشی ازآن توصیه می شود.

    کلیدواژگان: خشونت خانگی، شریک صمیمی زندگی، زنان، کووید19
|
  • Walaa Musawi*, Hadi Bahrami Ehsan Pages 1-14

    Mental health experts have suggested various programs and interventions enhance parents’ parenting levels. However, the emergence of new issues such as women’s occupation growth, the tendency to have an only child, and the increasing usage of cyberspace have faced families with more problems and made mental disorders more complicated. Moreover, the increased number of divorces, substance abuse, and economic problems expose children to more problems. Therefore, newer and more preventive interventions to enhance families’ well-being seem necessary. This study aims to describe the designing and development process of an innovative intervention based on mentalization theory. This intervention is developed to enhance parents’ mentalization ability and to improve their relationship with their children. The general aim of this intervention is to treat different disorders in childhood and support family memberschr('39') mental health and prevent transmission of destructive parenting models over generations. This study includes two sections. In the first section, by using the Delphi method, theoretical and pivotal basics of the designed therapy were extracted from relevant resources and evaluated. Then, the schema of the new mentalization-based therapeutic approach was designed. In the second section, through randomized controlled trials, the efficacy of this therapeutic approach was measured. In the end, the evaluation procedure of the designed intervention and limitations and suggestions will be discussed.

    Keywords: Intervention, Innovative, Mentalization, Reflective Functioning, Mental Health
  • Sajjad Rezaei*, Zahra Khaksari, Alireza Hatam Siahkal Mahalle Pages 15-26

    Job satisfaction in nurses, who are major members of the health team with the largest numbers in healthcare systems, is remarkably important. the purpose of the present study was to investigate the relationship between mentoring and nurseschr('39') job satisfaction by mediating the role of organizational justice and commitment. The research method was cross-sectional and correlational. 205 nurses from PourSina Medical and Educational Center of Rasht participated in the study. Data was collected from Mentoring Functions Questionnaire (Castro, Scandura & Williams), Job Descriptive Index (Smith, Kendall & Hulin), Organizational Justice  Questionnaire (Niehoff & Moorman), and Organizational Commitment Questionnaire (Allen & Meyer). Data were analyzed using path analysis and bootstrapping method. The results demonstrated that the direct effect of mentoring on job satisfaction is significant; Also, the organizational justice and commitment significantly mediated the relationship between mentoring and job satisfaction. Regarding the findings, it can be expected that nurseschr('39') job satisfaction will increase with improving mentorship in health care organizations. In addition, the supervisors of nursing sections can strengthen their role as an organizational mentor by improving fair and committed job behaviors to enhance the job satisfaction of nurses under their supervision. The implications of these results are discussed with the focus on improving job satisfaction.

    Keywords: mentoring, job satisfaction, organizational justice, organizational commitment
  • Majid Sadoughi*, Zahra Mohammad Salehi Pages 27-36

    Sleep plays an important role in physical and psychological health. Although some studies have explored the relationship between sleep and psychological problems, few studies have examined the role of rumination in insomnia. Thus, the present study aimed to investigate the relationship between psychological distress and insomnia by considering the mediating role of rumination. This study was descriptive with a correlational design. 246 undergraduate students (145 female & 101 male) were selected by the Multi-stage cluster sampling method from the University of Kashan. The respondents filled in Insomnia Severity Index (ISI) Lovibond & Lovibond Depression Anxiety Stress Scales (DASS), Nolen-Hoeksema Ruminative Responses Scale (RRS) & demographic questions. The data were analyzed using Pearson correlation and structural equation modeling. Results showed that psychological distress can directly and significantly predict insomnia, and mind rumination has a mediation role in the relationship between psychological distress and insomnia. The predictive variables explained 14% of the variance in insomnia. Depression, anxiety, and stress can directly and indirectly – via mind rumination – cause insomnia. The findings imply that designing and implementing programs to decrease psychological distress with special attention to mind rumination could play a significant role in reducing insomnia and be considered as a supplementary psychological treatment for it.

    Keywords: insomnia, anxiety, depression, stress, rumination
  • Saba Fereshtehnejad, Zohreh Latifi*, Masoume Yazdanipour Pages 37-46

    The aim of this study was to investigate the effectiveness of group-based quality of life counseling on depression, anxiety, and stress in retina diabetic patients in Isfahan Province. The method of this study was quasi -experimental with pretest-posttest- follow up and control group. The research sample included 40 Retina diabetic patients who referred to the Isfahan Diabetes Charity Institute and they had the criteria for inclusion in the study. These individuals were selected by convenience sampling and randomly assigned into two groups, that is experimental and control groups. The group-based intervention was performed in the experimental group in 8 sessions. The instrument used in this study was Depression, Anxiety, and Stress Questionnaire (DASS) to which the Participants responded in the pretest, posttest, and follow-up. Analysis of variance with repeated measures method was used to analyze the data. The results showed that there was a significant difference (p<0.001) between the experimental and control groups in terms of scores of depression, anxiety, and stress (P<0.01), and post-test scores remained relatively constant in the follow-up stage. Therefore, it can be concluded from the findings of this study that group counseling based on the quality of life plays an important role in reducing depression, anxiety, and stress in Retina diabetic patients.

    Keywords: quality of life, Depression, Anxiety, stress, Diabetes
  • Sepideh Dehghani*, Sepideh Geshani Pages 47-60

    Irritable bowel syndrome (IBS) is a common and chronic functional gastrointestinal disorder that causes a great burden on the individual and society. Despite many studies, there is no consent about the etiology, diagnostic and treatment method of IBS. In recent years, neurologic factors have been given attention for better understanding and management of this disorder. The aim of the present study was a narrative review on the pathophysiology of IBS with emphasis on the role of the central neural system especially brain factors. Based on the literature review, variant factors have a role in the pathophysiology of IBS and recently the hypothesis of gut-brain axis dysfunction is considered as an important factor to induce the IBS symptoms. The Gut-brain axis is a neuro-structural context in that happen connection between brain and gut by interaction among the central nervous system, autonomic nervous system, and enteric nervous system. The review of studies about brain function and structure of patients with IBS indicated that cortical and subcortical areas related to pain, emotion, and cognition are different in IBS patients than in healthy people. These results lead to a better understanding of the underlying mechanism of irritable bowel syndrome that can be used in diagnostic and treatment processes in clinical and research settings.

    Keywords: irritable bowel syndrome, gut-brain axis, pathophysiology, neuroscience
  • Niloofar Mikaeili, Shiva Rahimzadegan* Pages 61-70

    Psychological problems of chronic diseases, especially diabetes, which are often overlooked, highlight the need for more attention to appropriate treatment. The aim of this research was to investigate the effectiveness of the Fordyce cognitive-behavioral happiness training program on the sense of coherence and fatigue perception of type 2 diabetic patients. The design of the research was a quasi-experimental design with a pretest and post-test with a control group. The statistical population included all patients with type 2 diabetes who referred to West Azerbaijan Diabetes association Center, from which 30 people were selected by available sampling method and randomly assigned to two experimental (15 people) and control groups (15 people). The experimental group received training in Fordyce cognitive-behavioral enhancement skills, whereas the control group did not receive any training in this field. In order to gather information, the Sense of Coherence (Antonovsky, 1993) and the Fatigue Perception (Smets, 1995) questionnaires were used in two stages, pre-test, and post-test. Data were analyzed using the Analysis of multivariable Covariance, MANCOVA. The results showed that there was a significant difference between the mean post-test scores of the experimental group and the control group in the variables of the Sense of Coherence and Fatigue Perception (p< 0.05). As a result, training on the Fordyce Happiness Program is effective in reducing fatigue perception and increasing the sense of coherence of diabetic patients.

    Keywords: Cognitive- behavioral Therapy, Happiness, Fatigue Perception, Sense of Coherence, Diabetes
  • Nima Chapardar, Mahboobe Taher*, Hamidreza Vatankhah Kourandeh, Abbasali Hosseinkhanzadeh Firouzjah Pages 71-84

    The present study aimed to investigate the mediating role of defense mechanisms in the relationship between personality disorders and emotional self-awareness. The Study design was descriptive-correlational. The statistical population included all people with each of the personality disorders, who referred to the psychotherapy and counseling office of the first author of the article in Tehran province in 2019 & 2020, that a sample of 200 people was selected, by using the convenient sampling method, and they responded to the Millon Multiaxial Inventory-III (1994), the Emotional Self-Awareness Questionnaire by Grant et al., (2002) and the Defense Styles of Andrews et al. (1993). The correlation coefficients of research variables with the total score of personality disorders showed that emotional self-awareness is significantly negatively correlated with the overall score of personality disorder, and underdeveloped and neurotic defense mechanisms are significantly positively correlated with it. Also, the developed defense mechanisms are significantly mediating the relationship between personality disorders and emotional self-awareness, including schizoid, schizotypal, histrionic, borderline, narcissistic, dependent, obsessive-compulsive personality disorder, and the category of another personality disorders, and have a positive relationship with emotional self-awareness and a negative relationship with personality disorders. In other words, the less use of developed defense mechanisms leads to lower emotional self-awareness and greater grounds for the emergence of these personality disorders. The mediating role of neurotic defense mechanisms was significant in the two schizotypal and obsessive-compulsive personality disorders, and this defensive style had a positive relationship with personality disorder and a negative one with emotional self-awareness. The present study showed the relationship between a low level of emotional self-awareness and the emergence of personality disorders, as well as the relationship between the use of undeveloped and neurotic defense mechanisms and the emergence of personality disorders. Besides, it has shown that and the emergence of personality disorders can be explained based on the lack of emotional self-awareness, and defense mechanisms can be considered as mediating factors in this regard.

    Keywords: personality disorders, emotional self-awareness, defense mechanisms
  • Mona Baghbani Nader, Mahin Noroozi*, Moslem Shabani, Hajar Falahzade Pages 85-92

    Social anxiety disorder is one of the most common anxiety disorders in childhood. This research has been conducted with the aim of investigating the effectiveness of storytelling on social anxiety in male elementary school students with the action research approach. The present study was a semi-experimental study with the pretest-posttest and a control group. The statistical population of the present study consisted of all male students in the primary school of Jafarabad district of Qom province in the academic year of 2018-2019. 18 students were selected as the sample using the purposeful sampling method and randomly assigned to two experimental and control groups. Then students in the experimental groups participated in 6 one-hour sessions of group intervention, whereas those in the control group received no intervention. data were collected using the Liebowitz Social Anxiety Scale  for Children and Adolescents) LSAS-CA). The results of the one-way analysis of covariance (ANCOVA) showed that storytelling improves social anxiety in male elementary school students (P> 0/05). The study findings suggest that storytelling was effective in decreasing the social anxiety in male elementary school students and, therefore, it can be used as a psychological intervention.

    Keywords: Social Anxiety, Storytelling, Students
  • Gheysar Maleki*, Saloomeh Ghasemi Monsef Pages 93-104

    This study aimed to compare social cognition aspects (affective theory of mind, cognitive theory of mind, and emotion recognition) in children with specific learning disorders, attention deficit hyperactivity disorder (ADHD), and normal controls. In a causal-comparative study, 42 children with specific learning disorders, 43 children with ADHD, and 45 normal children were selected from primary schools and psychological services clinics in Karaj via a convenient sampling method. Research tools included Reading Mind in the Eyes test (Baron-Cohen et. al. 2001), False Belief Test (Baron-Cohen et. al. 1985), and Emotion Recognition Test (Benton, 1994). One-way ANOVA and multivariate analysis of variance (MANOVA) were used for analysis. Regarding the cognitive theory of mind, one-way ANOVA showed that children with specific learning disorders and ADHD got lower scores than normal children. There were significant differences between groups in affective theory of mind; so the normal group had a higher score than ADHD, and the learning disorder group had higher scores than the ADHD group. Furthermore, results revealed significant differences between normal and ADHD groups in happiness; so the normal group had higher scores. According to the results, it can be concluded that children with a learning disorder and ADHD in comparison with normal children have deficit in high levels of social cognitions, whereas, in low levels and primary stages of social cognitions there is no difference between these two groups. Therefore, social cognition interventions should be focused on the cognitive aspects.

    Keywords: specific learning disorder, ADHD, social cognition, theory of mind, emotion recognition
  • Sara Mirzaei Feizabadi, Najmeh Taheri*, Habib Hadianfard Pages 105-120

    Although a variety of treatments have been developed over the past decade to treat post-traumatic stress disorder (PTSD), one of the most effective psychological treatments to improve its symptoms is eye movement desensitization and reprocessing (EMDR). This study was performed with the aim to systematically review the studies which have focused on the effect of eye movement desensitization and reprocessing on post-traumatic stress disorder. In this systematic review, searching was conducted in SID, Magiran, Noormags, and Google Scholar databases for clinical trials written in Persian and English using the keywords "post-traumatic stress disorder", "PTSD", " eye movement desensitization and reprocessing" and "EMDR" as well as their English equivalent. Totally, seventeen full-text articles were subjected to a final review. After searching, screening, and evaluation, the results showed that all studies in general (overall score) had reported positive effects of eye movement desensitization and reprocessing on improving post-traumatic stress disorder. The findings also showed that this therapy was effective for specific groups, including victims. The studies covered were conducted in different individuals, small sample size, and various cultural contexts. According to these findings, eye movement desensitization and reprocessing could be useful psychotherapy to treat trauma-associated symptoms and improve psychological symptoms in patients with post-traumatic stress disorder. Further studies however are needed in order to reach firmer conclusions about EMDR of psychotherapies on some symptoms.

    Keywords: Post-Traumatic Stress Disorder, Eye Movement Desensitization, Reprocessing, Exposure therapy, Cognitive-Behavioral therapy
  • Faramarz Farzivanestanagh, Somayyeh Taklavi*, Azra Gaffari Pages 121-130

    The purpose of this study was to investigate the effect of self-compassion on self-criticism in mothers of children with learning disorders. The research method was semi-experimental with a pretest-posttest design with a control group. The statistical population of this study consisted of all mothers of children with learning disabilities, who referred to Ardabil special Problems Learning Centers in the academic year 2018-2019. (N=150). The sample of the study consisted of 40 mothers who were selected by convenience sampling method and randomly assigned to the experimental group (20 people) and the control group (20 people). The experimental group received 8 seventy minutes sessions of self-compassion Training. A self-criticism scale (Thampson & Zuroff, 2004) was used for data collection. Data analysis was done by multivariate analysis of covariance (MANCOVA). The results showed that self-compassion Training had a significant effect on reducing self-criticism in mothers of children with learning disorders (p<0.01). The results emphasize the importance of using self–compassion programs to improve the psychological well-being of mothers of children with special learning disorders
    .

    Keywords: Special learning disorders, self-compassion, self-critical
  • Ayyob Saqqezi*, Hamideh Yazdani esfidvajani, Shohreh Nasr Pages 131-138

    The present study aimed to investigate the role of marriage expectations on the desire for marriage in female students experiencing relationships with the opposite sex. The research method was descriptive-correlational. The statistical population consisted of all female students experiencing relationships with the opposite sex in the Payam Noor University of Qom in the academic year 2019-2020. 147 people selected as a sample by convenience sampling method. To collect data, the marriage desire questionnaire (Heydari et al., 2004) and marriage expectation scale (Jones and Nelson, 1996) were used. Data analyzed using Pearson correlation coefficient and stepwise multivariate regression tests by SPSS-25 software. The results showed that realistic and idealistic expectations have a positive relationship with the desire for marriage and pessimistic expectations have a negative relationship with the desire for marriage. The results of the regression revealed that realistic and pessimistic expectations had the potential to predict the desire for marriage (p<0/01). It is suggested that education be provided to female students about marriage expectations in order to increase their desire for marriage.

    Keywords: desire for marriage, expectations, female students, relationship with the opposite sex
  • Nasrin Bagheri*, Ghazaleh Albeheshti Pages 139-146

    The aim of this study was to investigate the role of marital disillusionment in attitudes toward extramarital relationships with the moderating role of emotional intelligence. This descriptive cross-sectional study was conducted on married people referring to psychological and counseling centers in Tehran in 2019. 250 people were selected by cluster sampling method from three centers. In order to collect data, The population information form, Attitude towards Infidelity Scale (Whatley, 2008), Marital Disillusionment scale (Niehuis and Bartell, 2006), and Emotional Quotient Inventory (Bar-on, 1997) were used. Data analysis was performed in SPSS software version 19 using the Pearson correlation coefficient and the linear regression. The results showed that attitudes toward extramarital relationships were positively related to marital disillusionment and negatively related to emotional intelligence (P<0.05). Also, there is a negative and significant relationship between emotional intelligence and marital disillusionment (P<0.05). The results of the regression analysis showed that marital disillusionment (β=0.296) and emotional intelligence (β=-0.304)  explained 0.24 of the changes in attitudes toward extramarital relationships. But emotional intelligence can not have a moderating effect.   According to the results of the present study, in counseling and educating couples with the aim of reducing extramarital relationships, it is necessary to pay attention to strategies to reduce marital disillusionment and increase emotional intelligence.

    Keywords: Marital Disillusionment, Extramarital relationships, Emotional intelligence
  • Mona Cheraghi*, Marziyeh Dindoost, Leyla Rangamiztoosi Pages 147-156

    Growing cancer in these decades and its effects on all aspects of a patientchr('39')s life causes more research on this illness. Research indicates the incidence of life-threatening illnesses especially in parents makes troubles in family memberchr('39')s life especially in childrenchr('39')s life. Considering the importance of the role of mothers on their childrenchr('39')s conditions with emphasis on girls, this research was aimed to understand the lived experiences of daughters who confronted the motherchr('39')s cancer. The method of the present study was qualitative of phenomenological type.  The sample consisted of 9 daughters who have a mother with cancer and their average age was 37, selected by purposive and snowball sampling. Semi-structured interviews were conducted and then, the data was conducted verbatim and analyzed by interpretive phenomenological analysis (Smith and Osborn, 2007). 5 themes were identified: 1) types of reactions to mother’s illness: such as not being prepared to confrontation, considering cancer similar to death. 2) Shortage of social support: they deprived themselves of social support because of avoiding personal judgments about cancer and the patient or because of the patientchr('39')s insistence. 3) Experiencing emotions: such as grief, disappointment, guilt. 4) Coping strategies: like being connected to other people who were challenging to same trouble, expanding their awareness, doing spirituals. 5) Psychological burdens: fearing loss, sleep disorders, depression, and early shift on the daughterchr('39')s role to a caring one. According to the findings, it can be said that the lives of girls have been profoundly affected by their motherchr('39')s cancer and it is necessary to provide a supporting system for a family that has been faced with cancer.

    Keywords: mother, Daughter, cancer, child, family
  • Mohsen Rafiei, Parviz Sabahi*, Parvin Rafienia, Seyed MohammadMilad Tabatabaie Poor Pages 157-166

    The aim of this study is to determine the effectiveness of mindfulness-based sex therapy on marital satisfaction in patients with premature ejaculation. The research method is the semi-experimental and pretest-posttest type with a control group and one-month follow-up. The statistical population of the present study included all men with premature ejaculation and their spouses in Shiraz. The statistical sample was 30 couples who were selected using the convenience sampling method and randomly assigned to the experimental and control group. Then, Six 120-minute sessions of mindfulness-based sex therapy were performed on the experimental group. Both groups answered the marital satisfaction questionnaire three times. The results showed that the mean scores of the marital satisfaction components of the experimental group in the post-test and follow-up phase compared to the control group were significantly increased. Also, Mindfulness-based sex therapy reduced premature ejaculation in men in the experimental group. Based on the results of this study, it is suggested that in order to increase marital satisfaction and reduction of premature ejaculation, mindfulness-based sex therapy should be considered and applied.

    Keywords: : Mindfulness-Based Sex Therapy, Marital Satisfaction, Premature Ejaculation
  • Seyedeh Khadijeh Jamali*, Mozhdeh Baghaee Lake Pages 167-176

    Quarantine may cause psychological side effects. The aim of this study was to review the psychological effects of quarantine and how to reduce them (systematic study). Keywords of stress, anxiety, and quarantine were searched in electronic databases of national and international scientific Journals from the year 2005 to 2019. Most of the studied studies have reported negative psychological effects including post-traumatic stress symptoms, confusion, and anger. Some researchers have also shown long-term effects. According to the results of this study, it can be said that in cases where quarantine is considered necessary, the authorities must provide clear explanations for the quarantine to ensure people of providing sufficient resources. The presentation of educational protocols can slow down possible psychological damage.

    Keywords: psychological effects, stress, anxiety, quarantine
  • Elnaz Ghayerin, Faezeh Nasirian, Javad Emadi Chashmi*, Vahid Nejati Pages 177-184

    Symptoms of impulsivity, attention deficit, academic and social problems indicate signs of a disorder called attention deficit-hyperactivity disorder. With the growing interest in the last two decades to investigate the environmental factors in the etiology of this disorder, the importance of the family field and the parent and child attachment style has been considered; in the meantime, the construction of the reflective functioning (operational definition of metallization) is considered as a part of the attachment. The present study investigates the existing knowledge in the field of attachment style and reflective functioning in people with attention deficit-hyperactivity disorder and their parents, which is a systematic type of narrative. In this study, the available resources were received until 2020 by searching for the keywords of reflective functioning, metallization, attachment, attention deficit, and hyperactivity, and parenting and were finally reviewed after selection. Studies show that there is a relationship between attachment style and reflective functioning of children and their parents with the symptoms of attention deficit-hyperactivity disorder.

    Keywords: attachment, reflective functioning, attention deficit, hyperactivity disorder
  • Masoume Yazdanipour, Mohammad Ashori*, Ahmad Abedi Pages 185-194

    Social-Emotional competence can ensure a personchr('39')s success in social life and improve the quality of his relationships. The foundation of social-emotional competence forms in childhood and individuals learn socio-emotional skills during this period. however, Today, children are emotionally immature. They have few friends and their relationships with peers and adults are limited. This has had destructive consequences, such as a decrease in the level of social adjustment, behavioral problems, rejection by peers, decreased self-confidence, and, consequently, poor academic performance, anxiety, and stress. Therefore, teaching social and emotional skills to these children is a priority and can help to compensate for these problems. This study examines the socio-emotional competence, the factors affecting its growth, the consequences of weakness in social and emotional skills, the program of learning social and emotional skills, and its results.

    Keywords: Social-emotional competence, Socail skills, Emotional skills, Children
  • Elham Moosavian* Pages 195-204

    From the point of view of a group of psychological theories, solitary behaviors may be inconsistent with mental health, so that in these theories aloneness is considered a difficult situation that must be prevented or remedied by children who play alone, it is as if they are unhealthy and break the norm and have mercy on those who engage in individual activities. But from other perspectives, aloneness can be beneficial to psychological functioning, so that the urgent need for privacy and positive experiences of solitude are considered common features of self-fulfilling prophecies. In this article, by reviewing the concept of aloneness and investigating the pros and cons of this capacity, we tried to discuss the origin of the formation of aloneness and its significant effects on mental maturity so that mental health professionals can become more familiar with this concept in order to improve this capacity in psychological structure.

    Keywords: Capacity to be alone, Solitude theory, Aloneness
  • Amir Mirza Nia, Manijeh Firoozi* Pages 205-214

    due to restrictive conditions (Quarantine) have exposed family relations to some critical issues and have increased domestic violence against women. Therefore, the aim of the present study was to investigate the reasons for the increasing domestic violence related to coronavirus (COVID 19) by systematic review study. Methods At the first stage, we gathered original articles from 2019 to 2020 in PubMed, Pro-Quest, Springer, Scopus, Science Direct, and Google Scholar databases by searching for the keywords COVID 19, domestic violence, violence against a close partner, conflicts marital and mental health were studied, and finally, based on the inclusion criteria, out of 65 articles, 15 articles were included in the research and the results were classified, summarized and reported. The evaluation of the reviewed articles showed that long-term quarantine, economic problems, alcohol, and drug use, and mental disorders are the basic reasons for the increase in domestic violence-related to Covid-19. Due to the negative consequences of domestic violence for the psychological and physical health of victims, coordination and cooperation of various institutions to design and implement effective intervention and support strategies to prevent domestic violence and reduce its negative effects are recommended.

    Keywords: Domestic Violence, Intimate Partner, Women, Covid-19