فهرست مطالب

فصلنامه نگرش های نو در جغرافیای انسانی
سال سیزدهم شماره 1 (پیاپی 49، زمستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/11/12
  • تعداد عناوین: 34
|
  • محسن سلطان آبادی، بهمن کارگر*، رحیم سرور صفحات 1-15

    گسترش و خزش فضاهای شهری از جمله حوزه های مهم در حوزه ی پژوهش های شهری است که سیاست-گذاری و برنامه ریزی خاص خود را می طلبد. سرشت خزش شهری، تا اندازه ی زیادی نوع و نحوه ی برنامه ریزی آنرا تعیین می کند. از این رو، شناسایی نوع و جهت خزش شهری با استفاده های از تکنیک ها و روش های کارآمد از اهمیت ویژه ای برخوردار است. در این راستا، تحقیق حاضر با استفاده از تکنیک های سنجش از دور (RS) به بررسی تاثیر گردهمایی های انسانی بر خزش شهری در کشور عراق پرداخته است. از میان تجمعات و گردهمایی های انسان ساخت، راهپیمایی اربعین به دلیل اهمیت و کیفیت فزاینده ی آن انتخاب شده است. یافته ها نشان داد که خزش شهری در عراق در فضاهایی که در معرض مستقیم و غیرمستقیم پیاده روی اربعین قرار دارند، از سال 2003 به این سو افزایش یافته است؛ این افزایش هم در بعد مساحت و هم در بعد تراکم شهری رخ داده است. در این میان، گردهمایی اربعین یکی از عوامل مهم در رشد و گسترش شهری در عراق و به ویژه کربلا به شمار می رود؛ رشد شهری از منظر مساحت و تراکم در این شهر، خزش شهری چهار برابری را نشان داد.

    کلیدواژگان: خزش شهری، برنامه ریزی شهری، تراکم شهری، گردهمایی انسانی، سنجش از دور
  • سید سلیمان کریمی، حجت مهکویی*، علیرضا عباسی، امیر گندمکار صفحات 18-33

    در این تحقیق با بررسی هیدروپولیتیک رود مرزی هیرود به مسایل بوجود آمده بین ایران و افغانستان پرداخته شده است. اهمیت تحقیق به سبب پدید آمدن چالشهایی در مسایل سیاسی، اجتماعی، اقتصادی و زیست محیطی در روابط این دو کشور و همچنین مردمان ساکن در حاشیه مرزی بوده است. وابستگی افغانستان به آب هریرود برای تامین نیاز آبی و برنامه های توسعه این کشور، مسبب ورود آب به ایران و چالش امنیت آبی شمال شرقی و شهرهای بزرگی نظیر مشهد شده است. این موضوع برای منطقه معضلات سیاسی نظیر مخاطرات برای امنیت ملی، منابع آبی و مشکلات اجتماعی و اقتصادی مانند مهاجرت گسترده، قاچاق، بیکاری، از بین رفتن کشاورزی و همچنین چالشهای زیست محیطی نظیر معضل امنیت منابع آب شرب و بروز ریزگردها را به همراه داشته است. هدف اصلی در این مقاله بررسی تاثیر رودخانه مرزی هریرود بر روابط هیدروپولیتیک ایران و افغانستان می باشد که با روش توصیفی- تحلیلی و با استفاده از منابع کتابخانه ای و سایتهای اینترنتی به این موضوع پرداخته است. نتایج تحقیق نشان می دهد که روابط سیاسی ایران و افغانستان متاثر از هیدروپولیتیک هریرود می باشد. همچنین، به سبب بالادست بودن افغانستان در حوضه آبریز هریرود، تمایل به جلسات مشترک ندارد و این کشور به جبران فرصت های از دست رفته دوران اشغال و جنگ های جهادی و داخلی اکنون به سیاستهای یک جانبه گرایانه متمایل بوده و به استفاده ابزاری از آب در قبال ایران روی آورده است.

    کلیدواژگان: هیدروپولیتیک، هریرود، رودهای مرزی، ایران، افغانستان
  • محمد فرامرزی عوری، مهسا فرامرزی اصلی*، سیروس جمالی، داریوش ستارزاده صفحات 36-53

    امروزه بافتهای حاشیه ای و روستایی ناشی از الحاق روستاهای همجوار یا مناطق غیررسمی در شهرهای سنتی، دارای چالشهای متنوعی بوده و استفاده از روش های صرف کالبدی برای حل این چالشها جوابگو نمی باشد. لذا بهره گیری از راهبردهایی که بتواند ظرفیت بومی و سنتی این بافتها را در نظرگرفته و پاسخگوی چالشهای موجود باشد اجتناب ناپذیراست. در این راستا با توجه به جامعیت رویکرد نوشهرگرایی، ارزیابی تحقق پذیری معیارهای آن در شهرهای سنتی (نمونه موردی بافت حاشیه ای و روستایی اردبیل) هدف این تحقیق با روش توصیفی تحلیلی می باشد. در این تحقیق بافت حاشیه ای و روستایی اردبیل بروش میدانی و استفاده از شاخص های موجود در مبانی نظری شناسایی شد. سپس با تکنیک دلفی شاخص هایی برای ارزیابی تحقق پذیری معیارهای مورد مطالعه شناسایی و با استفاده از آنها پرسش نامه ای تدوین گردید. روایی پرسش نامه توسط کارشناسان و پایایی آن توسط آزمون آلفای کرونباخ تایید و اطلاعات لازم از طریق پرسش نامه، مشاهده و حضور محقق در سطح محلات بافت گردآوری شد. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از آزمونهای t تک نمونه ای، رتبه بندی فریدمن و آنالیز واریانس در نرم افزار SPSS20 استفاده شد. براساس نتایج از بین17 معیار مورد ارزیابی، معیارهای حفظ و تقویت ساختارهای سنتی و تعاملات اجتماعی در محلات بافت محقق شده اند و 15 معیار بعدی محقق نشده اند. همچنین نتایج حاصله از آزمون رتبه بندی فرید من نشان می دهد که رتیه تحقق پذیری معیارها در بافت مورد مطالعه متفاوت است .

    کلیدواژگان: نوشهرگرایی، شهر سنتی، بافت حاشیه ای و روستایی، شهراردبیل
  • پریسا مهرنواز، پروانه زیویار*، بختیار عزت پناه صفحات 56-72

    شناسایی عوامل کلیدی و پیشران های اصلی در توسعه گردشگری شهرستان دماوند ، در راستای مدیریت و طراحی سناریوهای ممکن در آینده ، چارچوب سیاست گذاری و برنامه ریزی انعطاف پذیرمتناسب با شرایط منطقه است. این پژوهش از لحاظ هدف کاربردی، از لحاظ ماهیت بر اساس روش های جدید علوم آینده پژوهی، تحلیلی - اکتشافی است که با بکارگیری ترکیبی از مدل های کمی و کیفی انجام گرفته است.ابتدا، پرسشنامه باز برای استخراج کلی پیشران های موثر بر توسعه گردشگری شهرستان دماوند در بین کارشناسان و متخصصان گردشگری شهرستان دماوند در قالب 7 بخش و 60 عامل تنظیم شد. سپس برای استخراج عوامل اصلی تاثیرگذار بر توسعه گردشگری شهرستان و به منظور تبدیل شاخص ها و متغیرها از نرم افزارهایMic Mac و Scenariowizard استفاده شده است. نتایج، نشان داد 5 سناریو با احتمال وقوع بسیار بالا در شرایط پیشروی توسعه گردشگری شهرستان دماوند وجود دارند. سناریوهای ضعیف این پژوهش 4111 سناریو است که به نظر می رسد اعتماد به سناریوهای ضعیف غیرمنطقی است و همینطور سیاست گذاری و برنامه ریزی برای آن ها کاری غیرعملی، غیرممکن و غیرمنطقی است. بنابراین، منطقی است که بین سناریوهای محدود قوی و سناریوهای وسیع ضعیف، سناریوهای با سازگاری 1 را در نظر بگیریم که بر این اساس، تعداد 14 سناریو معقول و منطقی برای برنامه ریزی و سیاست گذاری در اختیار پژوهش قرار گرفت.

    کلیدواژگان: پیشران، توسعه، گردشگری، شهرستان دماوند
  • مریم وهابیان، نوذر قنبری*، سید علی نوری، بیژن کلهرنیا صفحات 74-98

    امروزه شهرها با پیشرفت تکنولوژیکی، افزایش سطح آگاهی و اطلاعات و ارتقا سطح زندگی، در حال تغییرند. یکی از راهکارهای مدیریت شهری جهت پیشرفت در بازار رقابتی جهان، برنامه ریزی جهت دستیابی به «برندینگ شهری پایدار» است که باعث معرفی قابلیت های شهر و دستیابی به منافع اقتصادی برندینگ شهری، عواملی چون قطب گردشگری، فضای فیزیکی شهر و... می باشد. در این پژوهش کلانشهر همدان به عنوان یک مقصد گردشگری با گونه تاریخی و گردشگری و پایتخت تاریخ و تمدن ایران، جهت برند، برای شهر انتخاب و مورد بررسی قرار گرفته است. این تحقیق کاربردی و از روش تحقیق توصیفی - تحلیلی استفاده شده است. ابزار اندازه گیری، پرسشنامه ای است که بر مبنای چارچوب مفهومی تحقیق مطالعات مرتبط طراحی و با تاکید بر ابعاد اجتماعی، اقتصادی، فرهنگی وکالبدی شناسایی و با استفاده از نظر 30 نفر از متخصصان شهری (دانشگاهی، اجرایی و تصمیم ساز) و با استفاده از تحلیل نرم افزاری SPSS25 درسطح معناداری استفاده شده است. نتیجه این تحقیق نشان می دهد که در برندسازی کلانشهر همدان: مقوله های؛ بازار قدیمی همدان و آب و هوای کوهستانی مناسب در تابستان و پیاده راه خیابان بوعلی و اکباتان، قطب گردشگری و کانون اصلی گردشگری و سابقه تولید صنایع دستی و خانگی، قطب علمی و دانشگاهی غرب کشور، پارک علم و فناوری، کاربری صنعتی مراکز و قطب های تجاری فراشهری، میدان مرکزی و خیابان های ششگانه، بازارهای مرکزی، راسته بازار و ابنیه تاریخی وگردشگری در همدان دراولویت هستند.

    کلیدواژگان: برندینگ شهری، کلانشهر همدان، گردشگری، برندینگ مکان
  • ناصر مشهدی*، مجید کریم پور ریحان صفحات 100-111

    طوفان ماسه و گرد و غبار در مواقعی رخ می دهد که سطوح خشک با خاک سست در معرض بادهای شدید، متلاطم و غیرقابل کنترل، قرار گیرند. این شرایط معمولا با فعالیت انسان و تغییر کاربری اراضی در مناطق نیمه خشک و خشک تشدید میشود. منطقه دامغان به دلیل ساختار ژیواکولوژیک خود یک منطقه خاص را در نواحی خشک حوزه آبخیز بسته حاج علیقلی به وجود آورده است. در حال حاضر تعادل اکوسیستم منطقه تحت تاثیر بهره برداری های انسانی و فعالیت های باد می باشد. هدف این مطالعه، بررسی اولویت منابع ماسه در فرایند فرسایش بادی است. در این پژوهش، ترکیب و تغییرات اندازه دانه(دانه بندی) در واحدهای طبیعی سرزمین(لندفرم ها) و واحدهای تحت فعالیت انسان(لنداسکیپ) مورد مقایسه قرار گرفت.در هر واحد منبع ماسه، اقدام به برداشت نمونه خاک یا رسوب سطحی گردید. نتایج این مطالعه نشان داد که واحد زمینهای کشاورزی حاوی بیش از 60 درصدذرات بزرگتر از 2000 میکرون هستند، در نتیجه ، این واحد نسبت به واحدهای دیگر، در برابر فرسایش بادی مقاوم است.در حالی که، این مقدار برای حساسترین لندفرم (دشت آبرفتی همراه فرسایش آبی) به حدود 15 درصد می رسد. در همین حال ، نتایج دانه بندی ذرات زیر 2000 میکرون نیز نشان میدهد که واحد زمینهای کشاورزی حاوی بیشترین ذرات آسیب پذیر در برابر فرسایش بادی است. این به این معنی است که زمینهای کشاورزی پتانسیل بالایی برای تامین منابع ماسه در فرایند فرسایش بادی دارند.

    کلیدواژگان: دامغان، فرسایش بادی، لندفرم، دانه بندی. منابع ماسه
  • نعمت حسین زاده، علیرضا استعلاجی*، تهمینه دانیالی صفحات 114-133

    ایمنی شهرها به ویژه بافت فرسوده و تاریخی در برابر مخاطرات و مدیریت بحران آن یکی از اهداف برنامه ریزی شهری بوده و در این راستا اولین گام، اطلاع از میزان تاب آوری محلات بافت فرسوده و مدیریت آن در برابر مخاطرات است. این پژوهش از لحاظ هدف از نوع کاربردی و از حیث روش تحقیق توصیفی- تحلیلی است. رویکرد حاکم بر این پژوهش از نوع اسنادی و میدانی است. جهت مدیریت صحیح بحران در منطقه19 شهرداری تهران، با بهره گیری از مدل همپوشانی وزندار در محیط GIS، اقدام به پهنه بندی مناطق آسیب پذیر منطقه گردید. در این مدل از لایه های متعددی شامل تراکم جمعیت، کیفیت ابنیه، نزدیکی به معابر، نزدیکی به فضاهای باز، مراکز درمانی، ایستگاه های آتش نشانی و... در محدوده مورد مطالعه استفاده شده است. نتایج حاصل از پژوهش نشان می دهد که تنها 18/19 درصد از محدوده مورد مطالعه دارای وضعیت مطلوب تا بسیار مطلوب می باشد. 32/39 درصد از منطقه نیز در وضعیت متوسط از لحاظ آسیب پذیری در مواقع بحرانی قرار دارد. همچنین50/41 درصد از محدوده مورد مطالعه در شرایط نامطلوب تا بسیار نامطلوب قرار دارند. با توجه به اینکه قسمت اعظمی از منطقه19 شهرداری تهران در وضعیت مطلوبیت متوسط تا بسیار نامطلوب قرار دارد، لذا اهمیت و توجه مسیولین شهری را طلب می کند تا با تدابیر و برنامه های پیشگیرانه لازم مانع تخریب بافت های فرسوده و یا حتی مسکونی شوند تا اینکه کمترین میزان خسارت مالی و جانی و مدیریت بحران را در سطح منطقه داشته باشیم.

    کلیدواژگان: مدیریت بحران، پهنه بندی آسیب پذیری، مدل همپوشانی وزندار، منطقه 19 تهران، GIS
  • وحید میرزایی، حسن سجادزاده*، نسیم خانلو صفحات 136-153

    در طول تمام دوران خانه در فرهنگ ایرانیان به خصوص بعد از اسلام دارای اهمیت بسزایی است. خانه از جهت حفظ حریم خانواده به عنوان مکانی مقدس شناخته شده، دسترسی بیرون به درون خانه ایرانی دارای شبکه فضایی نظامی می باشد. این شبکه، فضای عمومی و خصوصی خانه را در سه لایه، لایه اول؛ فضای باز، لایه دوم؛ فضای پوشیده و لایه سوم؛ فضای بسته مورد تفکیک قرار داده است. زیرا ورود به خانه دارای درجه اهمیت و سلسه مراتب دسترسی به تمام نقاط خانه ایرانی یک اصل جداناشدنی معماری سکونتگاه ها است. هرچند در سال های اخیر گسست فضایی عناصر معماری از مقیاس خرد تا کلان، کالبد سکونتگاه شهرهای تاریخی ایران را دچار بی هویتی نموده است. ازاین رو خانه های تاریخی ایران گنجینه ای از مفاهیم و الگوهای طراحی، همچنین منبع الهام برای معماری خانه های معاصر در دسترس است. با بازشناسی و درک صحیح نظام فضایی می توان شرایط آسایش بصری، استفاده بهینه از فضا را دستور کار معماری حال حاضر قرارداد. لذا پژوهش حاضر از نوع تحقیقات توسعه ای و از لحاظ روش از نوع تحقیقات تاریخی - توصیفی به طور خاص خانه تاریخی عباسیان کاشان را موردمطالعه قرار داده است. بررسی انجام شده بیان گر مشخصه های عناصر فضایی با هدف ایجاد سلسله مراتب، پیوستگی فضایی که خود انسجام بخش در تمام فضاها در نظام جزء به کل الگو حاکم بر معماری خانه تاریخی است، در متن مقاله الگو های ارایه شده شناسایی مفصل های انسجام بخش، به عنوان فضاهای بینابین، عامل پیوستگی ساختار فضایی سکونتگاهای ایران ارایه شده است.

    کلیدواژگان: خانه عباسیان، کالبد، مسکونی، اقلیم گرم و خشک
  • حیدر عباسی، پویان شهابیان* صفحات 156-169

    جدا بودن فرآیند تصمیم گیری حمل و نقل و کاربری زمین و در نتیجه آن افزایش مالکیت خودرو، افزایش مسافت سفر، افزایش آلودگی هوا و آلودگی صوتی، مسایل و مشکلات زیست محیطی و... از مسایل اساسی شهرسازی در ایران می باشد. بر این اساس، مقاله حاضر به بررسی مدل سازی یکپارچه حمل و نقل و کاربری زمین پرداخته است. در این راستا ابتدا فرآیند و سیر تحول برنامه ریزی حمل و نقل و کاربری زمین مورد مطالعه قرار گرفته و رویکردهای سفر بررسی شده است. در ادامه چارچوب مدل اوربانسیم برای بخش هایی از مناطق 1 و 6 کلان شهر شیراز به عنوان نمونه مورد مطالعه معرفی و مدل اوربانسیم تغییر یافته به عنوان مدل مورد مطالعه این پژوهش انتخاب شده است. در جهت دستیابی به داده ها و اطلاعات مورد نیاز برای مدل سازی از سرشماری عمومی نفوس و مسکن سال 1395، مطالعات طرح جامع حمل و نقل شیراز، نقشه های GIS طرح تفصیلی شیراز و تکمیل پرسشنامه استفاده شده است. پس از مطالعه الگوهای فعالیتی خانوارهای ساکن در محدوده مورد مطالعه به مدل سازی انتخاب محل سکونت خانوارها و دسترسی مبتنی بر فعالیت خانوارها پرداخته شده است. مدل شبه فعالیت محور مورد بحث در این پژوهش، این شاخص را در قالب خصوصیات الگوی فعالیت خانوار، شامل در دسترس بودن وسیله سفر و تعاملات خانوار در نظر می گیرد. اندازه گیری این شاخص ها در سطح خانوار انجام می شود و زنجیره سفر و انتخاب وسیله سفر در تسهیل میکروشبیه سازی ها نقش دارند.

    کلیدواژگان: یکپارچه سازی حمل و نقل و کاربری زمین، مدل اوربانسیم، رویکرد مبتنی بر فعالیت، الگوهای فعالیتی
  • طرلان زرنشانی اصل، نیما ولیزاده*، حسن ستاری ساربانقلی صفحات 172-192

    مقاله حاضر در رابطه با مطالعات تطبیقی معماری مساکن معاصر ایران)دوران بعد از انقلاب) با معیارهای سنتی (دوران پهلوی) با رویکرد پایداری در شهر تبریز می باشد. سوال اصلی تحقیق این است که آیا بین طراحی مساکن معاصر شهر تبریز با معماری سنتی تضادهای از نظر پایداری وجود دارد؟ در عصر معاصر، همه چیز به نوعی در حال دگرگون شدن است، از سبک زندگی انسانها گرفته تا سبک معماری. این روزها معماری اصیل و سنتی ایرانی و شهر تبریز به خاطر برخی مسایل از جمله تهاجم فرهنگ غربی بیش از پیش کم رنگ و کم رنگ تر می شود. در حالی که در معماری نوع طراحی در هر محله و منطقه ای بر اساس اقلیم و آب و هوا، اعتقادات، باورها، ارزش های دینی، معنوی و مادی صورت گرفته که بیانگر هویت، تاریخ و فرهنگ آن منطقه و محله است. توسعه پایدار تغییری محیط مدارانه در استفاده از منابع طبیعی و سمت گیری توسعه فناوری است تا با نیازهای حال و آینده سازگار باشد. در معماری پایدار که در برگیرنده مفاهیم و اصول توسعه پایدار در حوزه معماری است ساختمان نه تنها خود را با شرایط اقلیمی منطقه تطبیق می دهد، بلکه با بهره گیری از بوم شناسی ساختمان که تاکید بر قابلیت تلفیق ساختمان با عوامل محیطی دارد، سعی در نیل به کیفیات فضایی، کالبد و فرم مناسب در طراحی معماری دارد.

    کلیدواژگان: معماری، معماری معاصر، معماری سنتی، توسعه پایدار، مسکن پایدار
  • بهروز محمدی یگانه*، مهدی چراغی، ثریا نصیری صفحات 194-209

    گردشگری بزرگ ترین صنعت خدماتی جهان ازنظر درآمدزایی شناخته شده است و تغییرات اقتصادی زیادی را در پی داشته است می تواند به عنوان یک صنعت اقتصادی توانمند تاثیر بسیاری بر اشتغال داشته باشد. در مقاله حاضر برای بررسی توسعه گردشگری بر کاهش میزان فقر و توانمندسازی اقتصادی خانوارها در روستاهای شهرستان پارس‏آباد پرداخته شده است. این پژوهش ازنظر نوع کاربردی و ازنظر ماهیت انجام، توصیفی - تحلیلی و برای گردآوری داده‏ها از روش‏های کتابخانه‏ای و میدانی استفاده شده است. جامعه آماری این تحقیق، 13 روستا موردمطالعه در شهرستان پارس‏آباد می‏باشد که طبق فرمول کوکران 352 خانوار به عنوان حجم نمونه تعیین و با استفاده از روش نمونه گیری سیستماتیک پرسشنامه ها تکمیل شد..برای تجزیه وتحلیل اطلاعات و داده های spss و از روش‏های آماری توصیفی و استنباطی استفاده شده است. یافته تحقیق با استفاده از آزمون (ویلکامسون وt دوجفت)حاکی از آن است ، با استناد آماره t با مقدار(404/7) از میزان توسعه گردشگری و همه ابعاد (به جز بعد کالبدی) با مقدار t میانگین:(83/2) در زمان پس از توسعه گردشگری به صورت معنادار کاهش یافته است. از طرفی، میزان توسعه گردشگری با آماره t برابر با 404/7 در زمان پس از توسعه گردشگری کاهش یافته است. درنتیجه مقاله منطقه بیشتر باید برنامه‏ریزی لازم در جهت گسترش و گردشگری توسعه یابد. و می تواند به عنوان منبع درآمدزایی برای منطقه و کشور باشد و از فقر و بیکاری مردم بکاهد، واقعیت امر این است که صنعت گردشگری و توریسم نتوانسته در این منطقه موفقیت چندانی به دست آورد.

    کلیدواژگان: گردشگری، گردشگری روستایی، توسعه روستایی، شهرستان پارس آبادمغان
  • عباس جهان تیغ، طاهره میرساردو*، سروش فتحی صفحات 212-228

    در حالی که انتظار می رفت بعد از سرنگونی حکومت معمر قذافی ثبات سیاسی، اقتصادی و فرهنگی نسبی در لیبی برقرار شود اما این کشور شاهد توالی بحران های ژیوپلیتیکی عمیقی است که پای بازیگران فرامنطقه ای را به این کشور نیز گشوده است. هدف این مقاله تحلیل و بررسی ساختار اقتدارگرایانه دیکتاتوری قذافی و نقش آن در شکل گیری بحران های ژیوپلیتیک در لیبی است. سوال اصلی مقاله این است که ساختار اقتدارگرایانه دیکتاتوری قذافی چه نقشی در شکل گیری بحران های ژیوپلیتیک در لیبی پساقذافی داشته است؟ روش این مقاله تحلیل محتوای کیفی است. برای گردآوری ادبیات نظری و مفهومی پژوهش از منابع کتابخانه ای استفاده شده است و داده های مورد نیاز برای پاسخ گویی به سوال اصلی پژوهش نیز از طریق مطالعه و کدبندی محتوای کتب، مقاله ها، پایان نامه ها و وب سایت های مجازی منتخب درباره انقلاب لیبی و بحران سیاسی و اقتدارگرایی قذافی گردآوری شدند. نتیجه آزمون t و انجام رگرسیون نشان داد که رابطه معنی داری بین ساختار اقتدارگرایی حکومت قذافی و بحران های ژیوپلیتیک پس از وی در لیبی وجود دارد.

    کلیدواژگان: دیکتاتوری، بحران، ساختار اقتدارگرایانه، بحران انسانی و سیاسی، بحران های ژئوپلیتیک
  • هومن رحیمی*، علی پایدار صفحات 230-247

    رشد روزافزون شهرها و جمعیت شهری استفاده از وسایل حمل ونقل شخصی را افزایش داده که این عامل باعث بروز مشکلات بسیار زیادی شده است که در چند دهه اخیر با مطرح شدن مفهوم توسعه پایدار شهری، مدیران شهری باید برنامه های خود را در جهت توسعه پایدار به کار گیرند. با توجه به اینکه مسیرهای دوچرخه سواری به عنوان یک اقدام در جهت توسعه پایدار قرار دارد. این پژوهش بر آن است که مکان گزینی مسیرهای دوچرخه را با معیارهای مشخص بر اساس نظرات کارشناسان و با استفاده از مدل ANP و نقشه های GIS را ارایه نماید. جهت دستیابی به هدف اقدام به وزن دهی معیارها توسط 42 کارشناس از طریق پرسشنامه های مقایسات زوجی و وزن دهی مذکور توسط فرآیند تحلیل شبکه ای (ANP) صورت گرفت. برای حل مسایل، وزنهای بدست آمده در روش ANP به عنوان ورودی و بردار اهمیت نهایی مدل در لایه های نرم افزار GIS وارد می شود. پس از آن با تعریف شعاع تمایل به سفر با دوچرخه در هر کاربری و وزن گیری هر لایه و با ادغام نهایی لایه های انواع کاربری و تراکم جمعیت با یکدیگر پهنه وزنی نهایی به دست آمد که با ترکیب لایه شبکه دسترسی موجود، مسیرهای نهایی با احتراز اولویت تعیین گردید. خروجی مدل ANP نشان داد که به ترتیب زیرمعیارهای کاربری مسکونی با 17 درصد، جمعیت خیلی متراکم با 16 درصد، کاربری بازار ایرانی با 14 در صد و همچنین کاربری تجاری اداری همراه با جمعیت متراکم با 12 درصد، به ترتیبب یشترین اهمیت و تاثیر را در اولویت بندی مسیر ویژه دوچرخه در شهر جدید اندیشه داشتند.

    کلیدواژگان: حمل و نقل شهری، مسیر دوچرخه، شهر جدید اندیشه، GIS، ANP
  • سید ابوطالب نوری همپا، خیرالله پروین*، محمدحسن حبیبی صفحات 250-267

    این پژوهش شناسایی و ردیابی موانع و مسایل اجرایی برنامه های حوزه ی مدیریت شهری و نقش و جایگاه قانون در آن است. با توجه به نظریات مطرح شده، نتیجه گیری مباحث مطالعه شده ذکر شده و پیشنهادات لازم مطرح شده است و تصویر وضع موجود سامانه مدیریت شهری در ایران، تصویری مغشوش است. امور جاری در کشورها براساس مجموعه قوانین آنها اداره می گردد و قوانین و مقررات، نقش ابزار اجرایی مدیران شهری را به عهده دارد؛ اما، علی رغم گسترش شهرها و به تبع آن پیچیده تر شدن مسایل شهری و گسترش حیطه وظایف مدیران شهری، هنوز هم قانون مصوب 1334 شهرداری (با اصلاحات) به عنوان قانون اصلی در شهرداری کلان شهر تهران به حساب می آید و این امر موجب بروز مشکلات عدیده ای گردیده است. مطالعه ی منابع و ماخذ حقوقی، ناکارآمدی و قدیمی بودن قوانین مدیریت شهری را نشان می دهد که روزآمدی این قوانین موجبات ساماندهی بخشی از مشکلات این حوزه را فراهم می نماید. یکی از اقداماتی که می تواند جهت اصلاح روندهای نادرست و یا بهبود وضع موجود موثر واقع شود، آسیب شناسی اجرای طرح های شهری است، چرا که با دیدگاه نقادانه مسایل و مشکلات اجرایی چنین طرح هایی نمایان شده و از این طریق می توان راه هایی را برای جلوگیری از شدت یافتن مسایل و ریشه کن کردن آن ها پیشنهاد داد.

    کلیدواژگان: مدیریت شهری، شهر کلان شهر تهران، قانون، مدیران شهری
  • سید ابوطالب نوری همپا، خیرالله پروین *، محمدحسن حبیبی صفحات 250-267

    این پژوهش شناسایی و ردیابی موانع و مسایل اجرایی برنامه‌های حوزه‌ی مدیریت شهری و نقش و جایگاه قانون در آن است. با توجه به نظریات مطرح شده، نتیجه‌گیری مباحث مطالعه شده ذکر شده و پیشنهادات لازم مطرح شده است و تصویر وضع موجود سامانه مدیریت شهری در ایران، تصویری مغشوش است. امور جاری در کشورها براساس مجموعه قوانین آنها اداره می‌گردد و قوانین و مقررات، نقش ابزار اجرایی مدیران شهری را به عهده دارد؛ اما، علی‌رغم گسترش شهرها و به تبع آن پیچیده‌تر شدن مسایل شهری و گسترش حیطه وظایف مدیران شهری، هنوز هم قانون مصوب 1334 شهرداری‌(با اصلاحات) به عنوان قانون اصلی در شهرداری کلان شهر تهران به حساب می‌آید و این امر موجب بروز مشکلات عدیده‌ای گردیده است. مطالعه‌ی منابع و ماخذ حقوقی، ناکارآمدی و قدیمی بودن قوانین مدیریت شهری را نشان می‌دهد که روزآمدی این قوانین موجبات ساماندهی بخشی از مشکلات این حوزه را فراهم می‌نماید. یکی از اقداماتی که می‌تواند جهت اصلاح روندهای نادرست و یا بهبود وضع موجود موثر واقع شود، آسیب‌ شناسی اجرای طرح‌های شهری است، چرا که با دیدگاه نقادانه مسایل و مشکلات اجرایی چنین طرح‌هایی نمایان شده و از این طریق می‌توان راه‌هایی را برای جلوگیری از شدت یافتن مسایل و ریشه‌کن کردن آن‌ها پیشنهاد داد.

    کلیدواژگان: مدیریت شهری، شهر کلان شهر تهران، قانون، مدیران شهری
  • زهرا تفرجی گیلاوندانی، امینه احمدی*، قدسی احقر صفحات 270-281

    باوجود کاربرد گسترده مدل های راهبردهای خودتنظیمی، هنوز ابعاد و مولفه های مختلف آن در آموزش و پرورش به خوبی روشن نیست. هدف این مقاله شناسایی راهبردهای بومی محیطی یادگیری خود تنظیمی در آموزش و پرورش شهر تهران است. برای انجام این پژوهش علاوه بر مطالعه اسنادی، از تکنیک دلفی برای پالایش عوامل و مولفه ها بهره گرفته شده است. نظرسنجی به عمل آمده در چهار مرحله و در سال 1398 انجام شده و نتایج هر مرحله با استفاده از بارهای عاملی پالایش شده است و برای رتبه بندی مولفه ها در وضع مطلوب با توجه به پرسشنامه استخراج شده از مولفه های به دست آمده از روش دلفی در طیف لیکرت از روش حداقل مربعات (نرم افزار pls) استفاده شده است. الگوی راهبردهای یادگیری خودتنظیمی در 3 بعد و 9 مولفه و 22 شاخص برای دانش آموزان مقطع متوسطه شهر تهران طراحی شده و تاثیر این مولفه ها و شاخص ها بر ابعاد شیوه های حل مساله مشخص گردید. شاخص های ارایه شده در این پژوهش می توانند راهبردهای یادگیری خودتنظیمی را برای دانش آموزان مقاطع متوسطه را ارزیابی کند و با توجه به بهره گیری از پشتوانه ادبیات غنی در ارتباط با موضوع و مقایسه با مدل های مختلف و شاخص های سنجش شدنی و به کارگیری نظرات خبرگان در راهبردهای خودتنطیمی، امکانی است تا آموزش و پرورش های گوناگون بتوانند ضمن تحلیل وضعیت کنونی و بهره گیری از تجارب موفق، اقدام به ارایه طرح های راهبردهای یادگیری خودتنظیمی کارا و اثربخش در آموزش و پرورش و دیگر سازمان های مشابه نمایند.

    کلیدواژگان: راهبردهای یادگیری خودتنظیمی، شیوه حل مساله، روش دلفی، تکنیک حداقل مربعات
  • زهرا قاسمی، محمدرضا بمانیان*، حمیدرضا صارمی صفحات 284-296

    یکی از مکان های دارای اهمیت برای ایجاد تعاملات روزانه میان کودک و طبیعت فضاهای مسکونی است که به طور متداول کودک در آن نادیده گرفته شده و هویتی برای کودک قایل نمی باشند. حضور طبیعت به صورت های متنوع در عرصه های باز، نیمه باز، بسته در خانه های سنتی می تواند الهام بخش بیان مبانی نوینی برای طراحی مسکن های معاصر باشد که بستر مناسبی برای رشد کودک و تعامل موثر وی با محیط زندگی اش را به ارمغان آورد. این مقاله با هدف ارزیابی اثرات مولفه های مسکن دوستدار کودک در جهت توسعه پایدار منطقه یک شهر تهران می باشد. روش تحقیق از نظر هدف کاربردی و از نظر روش شناسی تحلیلی و پیمایشی با ابزار پرسشنامه می باشد. جامعه آماری مورد استفاده کارشناسان و خبرگان در حوزه معماری و شهرسازی در منطقه یک شهر تهران می باشند که با روش نمونه گیری تصادفی ساده پرسشنامه در اختیار 50 نفر قرار گرفت. یافته ها نشان می دهد که بیشترین میانگین مربوط به متغیر خوانایی و آسایش محیطی، که از متوسط میانگین بالاتر بوده که در افزایش و توسعه مسکن دوستدار کودک بسیار اهمیت دارد. با توجه به نتایج متغیر یادگیری و بازی آزاد با بتای 0.711 بیشترین میزان تاثیر را بر متغیر مسکن دارد. بر اساس این نتیجه یک انحراف استاندارد در متغیر یادگیری و بازی آزاد میزان مسکن را به میزان 0.711 انحراف استاندارد افزایش می دهد، برعکس کاهش یک انحراف استاندارد در متغیر یادگیری و بازی آزاد ، موجب کاهش انحراف استاندارد در متغیر مسکن دوستدار کودک می شود.

    کلیدواژگان: طبیعت، توسعه پایدار، مسکن دوستدار کودک، کالبد
  • امیر علیزاده، لیلا ابراهیمی*، کیا بزرگمهر، مهرداد رمضانی پور صفحات 298-316

    چالوس یکی از شهرهای مهم شمال ایران می باشد که از یک طرف به دلیل جمعیت زیاد و از طرفی به دلیل عملکرد فرااستانی و توریستی بودن آن، روزانه پذیرای سفرهای زیادی می باشد. این امر منجر به افزایش بسیار زیاد سطح ترافیک در معابر آن شده است. لذا احداث پارکینگ از ضروری ترین زیرساخت های حمل و نقل منطقه است. هدف از این پژوهش اولویت بندی عوامل موثر در احداث پارکینگ های مکانیزه در شهر چالوس می باشد. با مرور ادبیات تحقیق و نظر خبرگان تعداد 11 معیار شامل طرز دید و نگرش مسیوولین، سرمایه گذاری بخش خصوصی، راحتی نقل و انتقال، ظرفیت تولید، هزینه سرمایه گذاری، همکاری با مراکز جاذب سفر، میزان سود، میزان تقاضای مردم، خدمات پس از فروش ، استفاده از فناوری و تکنولوژی و کیفیت محصول به عنوان معیارهای موثر در زمینه ی توسعه پارکینگ های مکانیزه شناسایی شدند. با بهره گیری ار نظرات خبرگان روابط تاثیرپذیری و تاثیرگذاری متقابل عناصر به صورت امتیاز عددی بدست می آید سپس با استفاده از روش ANPF به اولویت بندی معیارها پرداخته شده است. نتایج نشان می دهد معیارهای هزینه سرمایه گذاری ، طرز دید مسیوولین، سرمایه گذاری بخش خصوصی، میزان سود، میزان تقاضای مردم، استفاده از فناوری و تکنولوژی، کیفیت محصول، ظرفیت تولید، راحتی نقل و انتقال، همکاری با مرکز جاذب سفر و خدمات پس از تولید حایز رتبه های اول تا یازدهم در زمینه توسعه پارکینگ های مکانیزه می باشند.

    کلیدواژگان: پارکینگ مکانیزه، اولویت بندی، روش دیمیتل فازی، روش ANP فازی، شهر چالوس
  • محمدامین رضائیان قراگوزلو، فرح حبیب*، آرش بغدادی، آزیتا رجبی صفحات 318-336

    هدف از انجام این پژوهش شناسایی مولفه های موثر در طبقات اجتماعی شهروندان بر طراحی کالبد شهر است. به این منظور مبانی نظری مرتبط با طبقات اجتماعی و طراحی کالبد شهر مورد بررسی قرار گرفت و مدل مفهومی اولیه که در بردارنده شاخص های اثرگذار بوده است استخراج شد. در گام بعدی به وسیله روش دلفی فازی و با استفاده از نظر خبرگان و اساتید مربوط اقدام به پالایش مولفه های اثرگذار شده است و بدین طریق بیش از بیست شاخص از مجموعه شاخص های شناسایی شده حذف شدند. مدل نهایی به دست آمده در بردارنده سه مولفه اصلی شامل مولفه های کالبدی، اجتماعی و کیفیت محیطی و هفده شاخص فرعی می باشد شاخص های مولفه کالبدی شامل تراکم و فشردگی، شبکه معابر، فضاهای عمومی و کانون های عطف، اختلاط کابری ها و عملکردها و زیر ساخت های شهری دارای اهمیت بیشتری نسبت به سایر مولفه ها هستند. شاخص های بعد اجتماعی نیز شامل تعاملات اجتماعی، نوع شغل، میزان و منشا درآمد، میزان تخصص، آموزش و سطح تعلیم و تربیت، پیشینه خانوادگی و منزلت اجتماعی، هویت و حس تعلق، گوناگونی سلایق و تضادهای فردی، میزان دستیابی به ثروت اجتماعی هستند. ابعاد مربوط به کیفیت محیطنیز شامل سازماندهی متناسب با عملکردها و تراکم بهینه، انسجام و همبستگی اجتماعی، مشورت و مشارکت دادن کاربران شهری، کاربری های مختلط، منعطف و چندگانه، تعاملات اجتماعی و ارتباط با دیگران، هویت اجتماعی، حس تعلق و احساس هویت مکانی و تجمیع فعالیتها و دسترسی به فرصت ها می باشد.

    کلیدواژگان: طبقات اجتماعی، کالبدی شهر، طراحی شهری، تهران، دلفی فازی
  • احمد مهدی زاده، رحمت محمد زاده*، بشیر بیک بابایی صفحات 338-358

    با توجه به پتانسیل های موجود در جنگل های ارسباران ایران و به ویژه شهرستان هوراند و تنوع گونه های گیاهی و جانوری، برنامه ریزی با هدف شناخت این موهبت می تواند منبع درآمد پایداری برای توسعه گردشگری منطقه ای باشد. این پژوهش با هدف اولویت بندی سناریوهای توسعه گردشگری منطقه ارسباران از منظر جامعه هدف شامل گردشگران بالقوه و بالفعل و نیز طراحی سناریوهای آتی به منظور توسعه گردشگری و انتخاب سناریوهای مرجح برای دستیابی به این مهم انجام گرفته است. این مطالعه از نظر هدف کاربردی و از نظر روش توصیفی تحلیلی است. در فرآیند پژوهش از مطالعات اسنادی، مطالعات میدانی و مشاهده، مصاحبه با کارشناسان و خبرگان مرتبط و پپیمایش گردشگران بالقوه و بالفعل (شامل 384 نفر در قالب گروه های عمده گردشگری) و گروه خبرگان (21 نفر) استفاده شده است. در فرآیند پژوهش چهار سناریو مستخرج شامل ادامه وضعیت یا رویه فعلی، تاکید بر توسعه و بهبود زیرساخت‏های فیزیکی و انسانی به ویژه زیرساخت و سرمایه گذاری بخش خصوصی و دولتی، تاکید بر توسعه و بهبود برنامه‏های بازاریابی با تاکید بر انتخاب بازار هدف و جذب گردشگر و تعریف فعالیت‏های جدید و ایجاد تنوع در عرضه جنگل به گردشگران ارایه شد. نتابج نشان می دهد که از نظر خبرگان تمامی سناریوهای مستخرج دارای اهمیت است اما سناریوی تاکید بر توسعه و بهبود زیرساخت‏های فیزیکی و انسانی به ویژه زیرساخت و سرمایه گذاری بخش خصوصی و دولتی به عنوان سناریوی برتر انتخاب و راهکارهای پیشنهادی مناسب با هدف توسعه گردشگری اکوتوریسم جنگل ارایه شده است.

    کلیدواژگان: برنامه ریزی راهبردی، سناریو، گردشگری منطقه ای، منطقه ارسباران، شهرستان هوراند
  • مجید فتوحی، غلامحسین حسینی نیا*، سید مجتبی سجادی صفحات 356-380

    امروزه توسعه کارآفرینی از سازنده ترین راهکارهای توسعه اقتصادی،اجتماعی و فرهنگی مناطق محروم و روستاها به حساب می آید و به دلیل تسلط بخش کشاورزی در اغلب مناطق روستایی،تاکید عمده بر کارآفرینی روستایی است..در این راستا،گردشگری کشاورزی(آگروتوریسم)تجربه بسیار مناسبی را برای بازدید کنندگان که به دنبال کار در مزرعه،باغ،دسترسی به طبیعت،گشت و گذار و تجارب فرهنگی هستندفراهم و از طرف دیگر به کشاورزان کمک می کند تا پویایی و دوام کشاورزی را حفظ و اقتصاد خود را تنوع ببخشند. پژوهش حاضر در پی طراحی الگوی توسعه کارآفرینی روستایی مبتنی برگردشگری کشاورزی می باشد.این پژوهش در چار چوب رویکرد کیفی و با به کار گیری روش تحقیق داده بنیاد انجام وابزار جمع آوری داده ها،مصاحبه های نیمه ساختار یافته بوده وبه منظور گردآوری اطلاعات ،با به کار گیری روش نمونه گیری هدفمند با 30 نفر از خبرگان آشنا به مباحث گردشگری روستایی،کارآفرینی روستایی،مسیولان محلی وصاحب نظران فرا محلی مصاحبه انجام گرفته است نتایج در قالب مدل پارادایمی ،شامل گردشگری کشاورزی به عنوان مقوله محوری و شرایط علی(ارکان و کالبد محیطی وزیست بومهای طبیعی)،عوامل زمینه ای(اثرات زیست محیطی،آموزش پایه،صنایع دستی وروستایی و زیر ساخت های ملموس)،شرایط مداخله گر(اثرات انگیزشی،زیر ساخت های ناملموس وفرهنگ وآیین ها)،راهبردها (توسعه وتحول،شاخص ها،آموزشهای کاربردی و ایجاد کارگاه های مشارکتی)وپیامد های آن (رشد اقتصادی،اجتماعی وفرهنگی،توسعه فرهنگ کارآفرینی)قرار گرفت.

    کلیدواژگان: گردشگر، توسعه، گردشگری کشاورزی، کارآفرینی روستایی، روستاهای شاخص استان یزد
  • مهدی کمالی، حمید آسایش*، یحیی آریانمهر صفحات 382-404

    گردشگری سلامت به دلیل ظرفیت بالا در کسب درآمد ارزی و توانایی های بالقوه ایران در حوزه پزشکی و نیز وجود منابع طبیعی مناسب ، دارای اهمیت فراوان است. لکن سهم ایران از بازار گردشگری سلامت، به رغم ظرفیت های بالا، ناچیز است. بنابراین سنجش حساسیت تقاضای گردشگری سلامت خارجی در مناطق مختلف ایران نسبت به عوامل موثر جهت افزایش سهم ایران از گردشگری سلامت خارجی ضرورت می نماید. به همین سبب در این تحقیق با استفاده از تقاضای تقریبا ایده آل (ایدز) با کمک سیستم معادلات همزمان تابع تقاضای گردشگری سلامت تخمین زده می شود. بدین منظور با استفاده از پرسشنامه، نظر 216 گردشگر خارجی در دو حوزه گردشگری درمانی (پزشکی) و پیشگیری (تندرستی) اخذ و با استفاده از سیستم معادلات همزمان تخمین زده شده است. براساس نتایج حاصله از تخمین تقاضای تقریبا ایده آل، کشش قیمتی تقاضای گردشگری سلامت (چه درمانی و چه پیشگیری) بزرگتر از یک بوده، در حالیکه کشش قیمتی سایر کالاها و خدمات اقامتی کمتر از یک می باشند. همچنین طبق نتایج حساسیت تقاضای گردشگران سلامت (به تفکیک درمانی و پیشگیری)، به متغیرهای متناظر ضرایب معنادار من الجمله میزان درآمد گردشگر، مدت زمان ویزا ، قیمت، مخارج، تغییرات نرخ ارز، نرخ تورم در ایران می باشد. در حوزه تقاضای گردشگری درمانی، متغیرهای زمان انتظار دریافت خدمت، شهرت پزشک و تخصص خاص و در حوزه تقاضای گردشگری تندرستی نیز متغیرهای کیفیت محل اقامت، میزان برخورداری از ظرفیت های درمانی و مراکز درمانی و میزان امکانات گردشگری سلامت در تقاضای گردشگری سلامت تاثیر گذار بوده اند.

    کلیدواژگان: تقاضای تقریبا ایده آل، گردشگری سلامت، گردشگری پیشگیرانه، گردشگری درمانی، مناطق گردشگری
  • فرشاد نجفی اسدالهی، مجید کفاشی*، بهرنگ صدیقی صفحات 406-427

    از مشخصه های جغرافیای شهری ایجاد مدرنیته و مفهوم گرایش به فردگرایی است که از میان این جغرافیا به وجود می آید. ابعاد گوناگون فردگرایی باید در تحلیل و تبیین آن مورد توجه قرار گیرد. بعدی که فرد به دنبال منافع شخصی خود باشد، فردگرایی خودخواهانه نامیده می شود. در این پژوهش اثر عوامل سبک زندگی شهری، رضایت از زندگی، عام گرایی، و اعتمادتعمیم یافته بر گرایش به فردگرایی خودخواهانه مورد بررسی قرار گرفته است. این مقاله از جهت هدف، کاربردی و از نظر تحلیل، توصیفی-پیمایشی است. برآورد نمونه ی فرمول کوکران، 400 نفر از میان ساکنان بالای 25 سال جغرافیای شهر تهران می باشد. روش گردآوری اطلاعات افراد نمونه گیری خوشه ای چند مرحله ای و با استفاده از پرسش نامه محقق ساخته جمع آوری اطلاعات صورت پذیرفته است. یافته های تحقیق حاکی از آن است که رابطه متغیر سبک زندگی شهری و گرایش به فردگرایی، خودخواهانه معکوس و مقدار همبستگی برابر 0.537-، رابطه متغیر رضایت از زندگی و گرایش به فردگرایی ،خودخواهانه معکوس و مقدار همبستگی برابر 0.647- و رابطه متغیر عام گرایی و گرایش به فردگرایی خودخواهانه، معکوس و مقدار همبستگی برابر 0.608- و رابطه متغیر اعتماد تعمیم یافته و گرایش به فردگرایی خودخواهانه، معکوس و مقدار همبستگی برابر 0.698-شده است. همچنین همبستگی جمعی چهار متغیر سبک زندگی، رضایت از زندگی، عام گرایی و اعتمادتعمیم یافته با گرایش به فردگرایی خودخواهانه برابر 0.785- و ضریب تعیین برابر 0.616 به دست آمد. به عبارت دیگر متغیرهای سبکزندگی، رضایت از زندگی، عام گرایی و اعتمادتعمیم یافته، به میزان 61.6 درصد از تغییرات متغیر «میزان گرایش به فردگرایی خودخواهانه» را تبیین می کنند.

    کلیدواژگان: گرایش به فردگرایی خودخواهانه، سبک زندگی شهری، رضایت از زندگی، عام گرایی، اعتمادتعمیم یافته
  • محمد جدیری عباسی، شهریار شقاقی*، جلال سالک زمانخانی، سهیلا حمیدزاده خیاوی صفحات 430-450

    امروزه ساختمانها بیش از نیمی از انرژی در سراسر جهان را مصرف می کنند، که به طور قابل توجهی با انتشار گازهای گلخانه ای که ایجاد می کنند، به تغییرات اقلیمی و آب و هوایی دامن می زنند. در فرآیند گذر از معماری خانه های تاریخی به خانه های معاصر در ایران بخصوص در شهر تبریز، باید دریافت که خانه های تاریخی چه ارزش هایی را از دست داده و چه عوامل دیگری به غیراز دانش بومی، طبیعت گرایی و صرف جویی در انرژی، برشکل گیری خانه های معاصر تبریز منجمله محله ی رشدیه تبریز تاثیر گذاشته است. هدف از این تحقیق ارزیابی تاثیر اقلیم بر شکل گیری مسکن معاصر تبریز در محله رشدیه می باشد. روش تحقیق توصیفی-تحلیلی و پیمایشی بوده و به منظور گردآوری اطلاعات از دو روش کتابخانه ای و میدانی استفاده شده و جامعه ی آماری شامل کل جمعیت شهرک رشدیه تبریز (6378 نفر) بوده و حجم نمونه 362 نفر تعیین شد که از طریق فرمول کوکران بدست آمد. برای پایایی سوالات از آلفای کرونباخ استفاده شده که براساس آن ضریب پایایی سوالات معادل 898/0 دست آمده است. بعد از تجزیه و تحلیل اطلاعات برای وزن دهی معیارها از تکنیک آنتروپی شانون به بررسی برهمکنش و تاثیر معیارها بر شکل گیری مسکن و درجه اهمیت آنها در مقایسه با یکدیگر پرداخته شده که با تقریب قابل قبول محوری بودن تمامی موارد و لزوم بکارگیری همزمان آن ها در طراحی نشان داده شده است. در پایان راهبردهایی جهت بهبود طراحی اقلیمی در شکل گیری مسکن که در آینده ساخته می شوند ارایه گردیده است.

    کلیدواژگان: معماری، طراحی اقلیمی، مسکن معاصر، رشدیه تبریز
  • عبدالرضا پورهمایون، هوتن ایروانی *، سید محمد رشتیان، محمد بهاروند صفحات 451-464

    زنده واری یکی از زیر شاخه های معماری پایدار است. در بحث توسعه زنده واری و به طبع آن معماری زنده واری اینکه هر ساختمان باید با بستر و محیط طبیعی پیرامون خود تعامل داشته باشد، به امری بدیهی مبدل شده است. فضای بازار، زنده واری آن از مولفه های بسیار مهم و ضروری در معماری محسوب می شود. هدف این تحقیق ارتباط متغیرهای هویت و زنده واری در بازار تاریخی اصفهان می باشد. روش تحقیق از نظر هدف کاربردی و ز نظر روش ناسی تحلیل و پیمایشی با ابزار رسشنامه می باشد. جامعه آماری مورد استفاده کارشناسان، اساتید، در ارتباط با معماری و شهرسازی. نتایج تحقیق حاکی از آن است متغیرهای خود کنترلی، زیستی، حقوقی، اخلاقی، دلبستگی در بازار اصفهان است که میانگین برای این مولفه برابر با بالاتر از 4 بوده همچنین کمترین مقدار میانگین مربوط به متغیر حرکتی برابر با 2.16 می باشد. بررسی انجام یافته در کلیت میانگین بدست آمده این شاخص برای بازار اصفهان 3.77 می باشد که میزان مطلوبیت زنده واری را در بای سنتی و تاریخی نشان می دهد. همچنین متغیرهای اقتصادی و خوانایی به مراتب سهم بیشتری در مقایسه با سایر متغیرها در پیش گویی متغیر وابسته یعنی زنده واری بازار اصفهان دارند، که این روند نیز مطلوبیت متغیرها در تبیین زنده واری و هویت را دارا می باشد.

    کلیدواژگان: فضای شهری، زنده واری، خوانایی، بازار اصفهان
  • گلناز پاکروان، اسدالله شفیع زاده*، میرسعید موسوی صفحات 466-487

    در سال‏های اخیر موضوع روانشناسی محیطی و روابط انسان و محیط و قابلیت ترجمه آن به زبان محیط و معماری در آثار تاریخی، مورد توجه پژوهشگران این حوزه از دانش قرار گرفته است و متخصصان این حوزه تلاش نموده‏اند تا با کاربست این مفاهیم در معماری امروز، به تعالی بناهای امروزی منبعث از شناخت بناهای تاریخی بپردازند. در این راستا، هدف پژوهش حاضر، شناسایی روابط متقابل انسان و محیط از طریق شناخت عوامل کلیدی این حیطه در خانه‏های قاجاری تبریز از روانشناسی محیطی است. روش مورد استفاده در تحقیق حاضر، توصیفی، تحلیلی و اکتشافی است و رویکرد حاکم بر آن، اسنادی و پیمایشی است. در تحقیق حاضر، جهت تجزیه و تحلیل داده‏ها، از روش مطالعات ساختاری در قالب نرم‏افزار میک‏مک (تحلیل آثار متقابل) جهت شناسایی عوامل کلیدی سیستم، استفاده به عمل آمده است. در این راستا، از تعداد 50 کارشناس متخصص در حوزه روانشناسی محیط و معماری جهت وزن‏دهی به شاخص‏ها استفاده شد. بر اساس نتایج بدست‏آمده، 10 عامل نیازهای مادی، نیازهای روانی، نیازهای عقلانی، نگرش ها(فرهنگ)، ارزش های اجتماعی، باورها، تجربیات گذشته، انگیزه ها، وحدت و مقیاس جز عوامل کلیدی بسیار تاثیرگذار سیستم شناسایی شدند. همچنین 10 مولفه بسیار تاثیرپذیر سیستم شامل عوامل سکون، نیازهای روانی، مقیاس، خوانایی و وضوح، انگیزه‏ها، خلوت، مردم واری، انعطاف‏پذیری، حریم و چشم انداز شناسایی شد. همچنین بر اساس نمودار پراکندگی عملکرد متغیرهای تحقیق، سیستم دارای شرایط ناپایدار است.

    کلیدواژگان: روانشناسی محیطی، روابط متقابل انسان و محیط، خانه ‏های قاجاری تبریز
  • رقیه مهمانی، جلال نخعی*، مهرداد جاویدنژاد صفحات 510-533

    در معماری، طراحی و ساخت بناهای سنتی و بومی، استفاده از انرژی های تجدیدپذیر همچون جریان هوا، نور و حرارت آفتاب در ساخت و سازها مدنظر سازندگان بوده است. سوال اصلی تحقیق این است که معماری خانه های مدرن و سنتی شهر تبریز از منظر تعاملات اجتماعی مناسب طراحی شده است؟ روش پژوهش حاضر بصورت توصیفی- تحلیلی و پیمایشی می باشد. از ابزار و تکنیک دلفی در پیمایش ها جهت پاسخ به سوالات تحقیق و برای نتیجه گیری های آماری و ارایه مستندات برمبنای هدف از نرم افزار SPSS استفاده شده است. حجم نمونه آماری پژوهش حاضر مشتمل بر 50 نفر در قالب 20 نفر دانشجویان دکترای معماری، 5 نفر اساتید معماری، 20 نفر از ساکنان مجتمع های مسکونی و 5 نفر از متخصصین فرهنگی و اجتماعی خواهد بود که بر اساس روش های آماری نتایج استخراج و ارایه می گردد. برای پایایی سوالات از آلفای کرونباخ استفاده شد. هدف از این پژوهش مطالعه معماری پایدار خانه های مدرن و سنتی تبریز از دیدگاه تعاملات اجتماعی می باشد. با توجه به یافته های تحقیق این نتیجه به دست آمد که رابطه معناداری بین معماری مساکن و تعاملات اجتماعی وجود دارد که در طراحی خانه های سنتی تبریز به این مورد بیشتر از طراحی خانه های امروزی تبریز توجه شده است. بنابراین باید در معماری و طراحی خانه های معاصر تبریز باید مولفه ها و جنبه های اجتماعی مورد نیاز استفاده کنندگان و کاربران باید درنظر گرفته شود.

    کلیدواژگان: معماری سنتی، معماری مدرن، تعاملات اجتماعی، مسکن پایدار
  • ایرج خسروی حاجی وند، احمد خادم الحسینی*، حمید صابری، مهدی مومنی صفحات 536-551

    پژوهش حاضر از نوع کاربردی و روش تحلیل آن، توصیفی - تحلیلی می باشد. داده ها و اطلاعات مورد نیاز پژوهش به دو شیوه کتابخانه ای و میدانی گردآوری شده است. محدوده جغرافیایی پژوهش، شهر جدید فولادشهر و سکونتگاه های پیرامون آن است. جامعه آماری پژوهش مشتمل بر جمعیت ساکنان بالای 15 سال(11797 نفر) و حجم نمونه برابر با 375 نفر از ساکنان و 50 نفر از مسیولان است. حجم نمونه با استفاده از فرمول کوکران و به روش تصادفی ساده هدفمند انتخاب شده اند برای پایایی پرسشنامه از ضریب آلفای کرونباخ، استفاده شده است. برای تحلیل داده ها از نرم افزار spss و از آزمون فریدمن، همبستگی اسپیرمن و آزمون تی تک نمونه ای استفاده شده است. ارزش گذاری متغیرها با بهره مندی از طیف لیکرت صورت گرفته است. نتایج پژوهش بیانگر آن است که تفاوت معناداری بین زیر شاخص حمکروایی خوب شهری از دیدگاه مسیولان و شهروندان وجود دارد. زیر شاخص های قانونمندی و اجتماع محوری به ترتیب بیشترین تاثیر را بر حمکروایی خوب شهری از نظر شهروندان دارد و همچنین زیر شاخص های پاسخگویی و قانونمندی به ترتیب بیشترین تاثیر را بر حکمروایی خوب شهری از نظر مسیولان دارد.

    کلیدواژگان: حکمروایی خوب، فولادشهر، مینادشت، زرین شهر، نجف آباد
  • علی سمایی، مجید اشرفی*، روح الله سمیعی، سامره شجاعی صفحات 554-574

    سازمان کارافرین این قابلیت را دارد تا به نحو موثر با تغییر و پویایی مواجهه نموده و با تکیه بر خلاقیت و نواوری، نهایت استفاده از منابع و امکانات موجود را در بهره گیری از فرصت ها می نماید و در جهت دستیابی به اهداف سازمان و جامعه کارایی،اثر بخشی و بهره وری را محقق می نماید. از این رو، هدف این پژوهش ارایه الگوی مفهومی سازمان کارآفرین با مطالعه ای در گمرک جمهوری اسلامی ایران است. مطالعه حاضر یک پژوهش توصیفی-تحلیلی می باشد که در سه مرحله وابسته به هم صورت گرفت. در گام اول مهم ترین معیارها و ویژگی های سازمان کارآفرین در گمرک جمهوری اسلامی ایران با استفاده از روش دلفی فازی شناسایی و غربالگری شد. در مرحله ی دوم روابط میان معیارهای شناسایی شده با استفاده از روش دیمتل فازی سنجیده و در مرحله آخر نیز، ویژگی های سازمان کارآفرین براساس روش مدل سازی ساختاری تفسیری سطح بندی شدند. جامعه آماری تحقیق را خبرگان و مدیران سازمان گمرک استان تهران تشکیل داده اند، که 28 نفر از آن ها با استفاده از روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند. یافته های پژوهش نشان داد که از میان شاخص های مورد بررسی، 17 شاخص مورد تایید خبرگان قرار گرفت، هم چنین براساس آزمون دیمتل فازی مشخص شد که هشت متغیر نقش علی و نه متغیر نیز نقش معلولی دارند. ازطرفی نیز رهیافت مدل سازی ساختاری تفسیری نشان داد که متغیرها در شش سطح طبقه بندی شدند، که در این بین متغیر منابع سرمایه ای (ساختاری، انسانی و رابطه ای و...) در گمرک جمهوری اسلامی ایران به عنوان عوامل زیربنایی و دارای قدرت نفوذ بیشتری می باشد.

    کلیدواژگان: الگوی مفهومی، سازمان کارآفرین، گمرک جمهوری اسلامی ایران
  • صمیر جمشیدی، هادی همتیان*، ابوالفضل دانایی صفحات 576-592

    به دلیل شیوع گسترده ویروس کرونا ارتباط بین مردم و کارکنان این سازمان‌ها بیشتر شده و لزوم توجه به این موضوع دوچندان شده است. با در نظر گرفتن استراتژی های توسعه و توانمندسازی به عنوان یک سیستم، پیامدهای نهایی آن ها بر توسعه منطقه ایی اثرگذار است. مطالعه‌ی عوامل موثر بر توسعه منطقه ایی می‌تواند برنامه‌ریزان را با تحلیل عمیق و علمی علل و موانع موجود بر سر راه توسعه آشنا سازد تا آنها با طراحی برنامه های مدون توسعه در سطح کلان راه را به سوی توسعه‌ی پایدار همراه سازند. با توجه به مباحث ذکرشده هدف پژوهش حاضر ارایه مدل توسعه و توانمندسازی منابع انسانی با رویکرد خدمت‌رسانی در راستای توسعه منطقه ایی در دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی و درمانی استان ایلام است. برای شناسایی ابعاد مدل و عوامل مرتبط با آن ابتدا در گام نخست با استفاده از مطالعات کتابخانه‌ای مخزن شاخص‌ها استخراج شد و سپس دلفی خبرگان برای پایش شاخص‌ها و به دست آوردن ابعاد نهایی مدل در سه مرحله انجام شد. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه مدیران و خبرگان واحد منابع انسانی باسابقه بالای 15 سال خدمت در منطقه موردمطالعه است. نمونه آماری پژوهش متشکل از کارشناسان و مدیران دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی و درمانی استان ایلام و همچنین اساتید و اعضاء هییت‌علمی دانشگاه‌ها در رشته‌های مرتبط با موضوع موردمطالعه بوده است. با توجه به محدود بودن جامعه آماری از روش سرشماری استفاده شد و تمامی این افراد (380) مورد توزیع پرسشنامه قرار گرفتند.

    کلیدواژگان: توسعه و توانمندسازی، منابع انسانی، دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی، توسعه منطقه ایی، ایلام
  • احمدرضا بهنیافر* صفحات 594-619

    گردشگری با سابقه تاریخی طولانی یکی از مسایل مهم در توسعه یک کشور محسوب می شود و نقش مهمی در پویایی اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی ایفا می نماید. شهرستان دامغان با پیشینه تاریخی طولانی و قرار گرفتن بر سر راه ارتباطی شمال و جنوب و شرق و غرب می تواند منطقه مناسبی برای گردشگری و جذب توریسم و در نتیجه رشد و توسعه اقتصادی باشد. با توجه به تاریخی بودن شهرستان دامغان یکی از مهمترین مصادیق تاثیرگذار در گردشگری این شهر اماکن تاریخی آن است. از این رو مسئله اصلی پژوهش حاضر معرفی و شناخت مکان های تاریخی دارای جاذبه گردشگری و تاثیر آن در جذب توریسم و توسعه اقتصادی شهرستان دامغان است. روش مورد استفاده در نگارش مقاله کتابخانه ای و بر اساس مشاهده اماکن تاریخی می باشد. یافته اصلی مقاله آن است که با توجه به وجود بناهای مهم تاریخی در دامغان که مربوط به دوره های مختلف تاریخ این سرزمین می باشد، این شهر می تواند مرکز گردشگری مهمی محسوب شود و با عنایت ویژه مردم و مسیولین یکی از راه های عمده توسعه اقتصادی این شهرستان در نظر گرفته شود

    کلیدواژگان: جاذبه های گردشگری، اماکن تاریخی، دامغان، صنعت توریسم، توسعه اقتصادی
  • محبوبه محمودی نیا، حسین صرامی*، محمدحسین رامشت، مسعود تقوایی صفحات 638-654

    پژوهش‌های کاربردی در امور مربوط به ایمن سازی شهرها در برابر سوانح طبیعی سبب افزایش ابتکارات در طراحی‌ها و یافتن بهترین سیاست‌ها خواهد شد. بنابراین برای دستیابی به این هدف، گنجاندن برنامه‌های افزایش تاب‌آوری و کاهش آسیب‌پذیری شهروندان و جامعه که در معرض مخاطرات و سوانح طبیعی هستند در طرح‌های توسعه شهری ضرورت دارد. لذا برنامه‌ریزی برای تاب‌آوری در بحران جز مهمی از آینده‌نگری جوامع و سازمان‌ها شده است. پژوهش حاضر به منظور ارزیابی میزان تاب‌آوری بافت تاریخی شهر یزد در برابر مخاطرات طبیعی از جمله زلزله را مورد بررسی قرار داده است. روش تحقیق از نظر هدف کاربردی و از نظر نوع داده‌ها اسنادی و میدانی و از نظر نحوه اجرا به صورت فضایی است. با استفاده از مدل AHP به تلفیق لایه‌های کاربری در محیط GIS مبادرت شد و در نهایت، محلات بافت تاریخی شهر از لحاظ میزان تاب‌آوری مشخص شده است. نتایج پژوهش نشان دهنده آن است که بخش‌های جنوبی و غربی از نظر تاب‌آوری در برابر مخاطرات در وضعیت نامناسبی قرار داشته (38/8 هکتار) و در مقابل واحدهای ساختمانی واقع در بخش‌های مرکزی و شرقی این منطقه از نظر تاب‌آوری در شرایط مساعدتری قرار دارد (26/90 هکتار). با توجه به ارزیابی صورت گرفته می‌توان اینگونه بیان داشت که محلات فهادان، زردتشتی، پشت باغ و گنبد سبز دارای بالاترین میزان تاب-آوری در برابر مخاطرات بوده و در مقابل محلات شیخداد، دولت‌آباد، گودال مصلی، گازرگاه و شش بادگیری دارای کمترین میزان تاب‌آوری هستند.

    کلیدواژگان: تاب آوری شهری، بافت تاریخی، مخاطرات طبیعی، شهر یزد
  • مهشید معتمد، مهرداد متین*، هادی کشمیری صفحات 656-671

    معماری فضاهای همگانی، جایگاهی برای یکپارچگی تنوع فرهنگی و حضور جریان‌های متفاوت اجتماعی است. در این فضاهای جمعی، امکان نوآوری و تکثر آراء هنری وجود دارد و از همین روی، فضاهای جمعی به نشانه‌ای از سلیقه‌ی رایج معماری در بستر خود بدل شده‌اند. این پژوهش درصدد آن است تا با دریافت داده‌های میدانی و تحلیل جامعه‌شناختی، روندی تکمیلی برای طراحی فضاهای خدمات همگانی تولید کرده و نگرش عمومی به حوزه‌ی تخصصی معماری را پایش نماید. در غالب پژوهش‌ها به نقش معماری بر رفتارهای انسانی پرداخته شده که از آن با نام «روان‌شناسی محیط» یاد می‌شود؛ اما نگرش به معماری به‌عنوان عادت‌واره و محصولی، که پس از گذشت زمان و حضور کاربر، دچار دگرگونی می‌شود و می‌تواند برآمده از رفتارهای جمعی دچار تغییر ماهیت (ادراکی/عینی) شود، موضوعی است که کمتر مورد بحث قرار گرفته است. حال این سوال مطرح می‌شود که برداشت و ادراک معمارانه و مولفه‌های موثر در فهم فضای عمومی از دیدگاه کاربران از چه الگویی پیروی می‌کند؟ تدوین الگوی برداشت و ادراک عمومی از معماری، می‌تواند در زمان طراحی و در تولید روش‌های طراحی مبتنی بر حضور فعال کاربران، موثر واقع گردد. با توجه به مطالعه‌ی این پژوهش بر روی جامعه‌ی آماری 1200 نفری و پایش برداشت‌های افراد از موضوع معماری فضاهای همگانی، می‌توان گفت هویت‌های اجتماعی، در فضای ادراکی متفاوتی از موضوع معماری به سر می‌برند. شاخص‌های فردی و گروهی، خوانش‌های مختلفی از مسیله‌ی معماری دارند که گونه‌بندی آن‌ها، از منظر پارامترهای موجود در ساختمان، به الگویی برای طراحی فضاهای عمومی تبدیل می‌گردد.

    کلیدواژگان: جامعه شناسی معماری، سلیقه ی معماری، فضاهای همگانی
  • علی خیری، کامران رضایی زاده مهابادی * صفحات 673-689

    امروزه با توسعه و پیشرفت تکنولوژی، با توجه به بحران انرژی و سوختهای فسیلی، آلودگی‌های زیست محیطی و بحران جهانی گرمایش زمین، افزایش جمعیت و نیاز به مصرف انرژی، بشر را در شرایطی قرار داده که باعث گردیده عصر پایدار سازی آغاز شود و معماری همساز با محیط شاهد تغییرات فراوانی در جهت بهبود بخشیدن به این اوضاع گردد. با طراحی معماری متناسب با اقلیم و ایجاد یک الگو، می توان تاثیر زیادی بر کاهش مصرف انرژی و جلوگیری از اتلاف بی رویه انرژی و همچنین به وقوع پیوستن طرح های همساز با محیط و ساختمانهای پایدار داشت. لذا شناخت شرایط اقلیمی در هر منطقه از مهمترین عوامل در ایجاد آسایش و رفاه کاربران ساختمانها در آن منطقه و رسیدن به طراحی پایدار میباشد؛ چرا که معماری و اقلیم، ارتباط و تاثیرات مستقیمی بر یکدیگر و جغرافیای انسانی یک منطقه دارند. در این راستا از طریق مطالعات کتابخانه ای و به روش توسعه ای کاربردی، به تحلیل اقلیمی بر اساس تقسیمات چهار گانه دکتر حسن گنجی و تاثیرگذاری آن در طراحی ساختمان جهت رسیدن به معماری پایدار در اقلیم معتدل و مرطوب پرداخته میشود.

    کلیدواژگان: اقلیم، معماری پایدار، معتدل و مرطوب، مصرف انرژی
|
  • Mohsen Soltanabadi, Bahman Karegar, Rahim Sarvar Pages 1-15

    Expansion and urban spaces sprawling are one of the important areas in the field of urban research that requires its own policy-making and planning. The nature of urban creep largely determines the type and manner of planning. Therefore, identifying the type and direction of urban creep using efficient techniques and methods is of particular importance. In this regard, the present study has investigated the effect of human gatherings on urban creep in Iraq using remote sensing (RS) techniques. Among the man-made gatherings and gatherings, the Arbaeen March has been selected because of its increasing importance and quality. The findings show that urban creep in Iraq has increased since 2003, in areas directly and indirectly exposed to the Arbaeen sidewalk; this increase has occurred both in terms of area and in terms of urban density. Comparison of urban growth during Saddam Hussein's rule in Iraq (1980 to 2003) added to the land use area each year showed a fourfold urban Sprawling.

    Keywords: Urban Sprawling, Urban Planning, Urban Density, HumanGathering, Remote Sensing
  • Syed Solyman Karimi, Hojat Mahkouii*, Alireza Abbasi, Amir Gandomkar Pages 18-33

    In this study, the issues of Iran-Afghanistan have been investigated by Hydropolytics investigation of Harirood Border River. The importance of the research has been due to the emergence of challenges in the political, social, economic and environmental issues of the two countries as well as the people living on the border. Afghanistan's dependence on Harirood's water supply and development plans have caused water to enter Iran and the challenge of northeastern water security and major cities such as Mashhad. This has led to political problems in the region, such as threats to national security, water resources, and socio-economic problems such as widespread migration, trafficking, unemployment, agricultural degradation, and environmental challenges such as the problem of drinking water security and the occurrence of downpours. The main purpose of this paper is to investigate the impact of the Harirood River on IranAfghanistan Hydropolytics relations. The results show that the political relations between Iran and Afghanistan are influenced by the hydrophilic nature of Harirood. Also, due to Afghanistan being upstream in the Harirood catchment, it does not want to hold joint meetings and it has now tended to unilaterally pursue unilateral policies to compensate for lost opportunities during the occupation and jihadist and civil wars and to use water as a tool against Iran it's over.

    Keywords: Hydropolytics, Harirood, Border Rivers, Iran, Afghanistan
  • Mohammad Faramarzi ouri, Mahsa Faramarzi asli*, Siros Jamali, Daryosh Sattarzade Pages 36-53

    Today, the rural and marginal textures created by the incorporation of neighboring villages or the changing of legal boundaries in traditional cities have a variety of challenges, and the use of purely physical methods to reduce challenges is not appropriate. Therefore, it is inevitable to utilize strategies that incorporate the native and traditional capacity of these tissues and respond to existing challenges. For this purpose, considering the comprehensiveness of the new urbanism approach, the objective of this study is assessing of the possibility of new urbanism criteria in traditional cities case study of rural and marginal textures of the city of ardabill And it includes the areas of Jinkandi, Iranabad, Aliabad, Mir Ashraf, Seyedabad, Kalkhoran, Golmoghan, Mollayousef, Mollabashi and Niyar. The research consists of two parts, qualitative and quantitative. In the qualitative section, indicators for assessing the feasibility of new urbanism criteria in the study area were identified by Delphi technique with 3 information rotations and a questionnaire was developed through it. In the quantitative part of the research, using the field method, the necessary data were collected from the citizens through a questionnaire and then analyzed. The validity of the questionnaire was confirmed by Delphi experts and its reliability was confirmed by Cronbach's alpha test and For data analysis, one-sample t-test, Friedman Ranking test and ANOVA test were used in SPSS 22 software. Based on the results of the research, out of the 17 criteria evaluated, preserve and reinforce traditional structures and social interactions have been implemented, And the next 15 criteria have not been materialized. Also, the feasibility rank of indicators and criteria is different in the research area and the situation of neighborhoods located in marginal and rural areas is not suitable.

    Keywords: New Urbanism, Traditional city, Sustainable development, Rural andmarginal texture, Ardabill city
  • Parisa Mehrnavaz, Parvaneh Zivyar*, Bakhtyar Ezat Panah Pages 56-72

    Today the tourism industry is recognized as a prominent symbol of globalization and compression of time and space. The purpose of present research is identification of key factors and main propellants on tourism development of Damavand city for management and designing possible scenarios in future, flexible policy and planning framework to the conditions of the area. This study in terms of purpose is practical and in terms of nature is according to new methods of future study is analyticalexploratory which has been done using combination of quantitative and qualitative modles. At first, the open questionnaire was set for general extraction of effective propellants on tourism development of Damavand city among tourism experts and specialists of Damavand city in format of 7 parts and 60 factors. And then extraction of effective main factors on tourism development of city in order to conversion of indexes and variables has been used from MicMac & Scenario wizard softwares. The results showed that the 5 scenarios are in the conditions facing of tourism development of Damavand city. The weak scenarios of this research are 4111 scenarios which it seems that trust in weak scenarios is illogical and also policy and planning for those are impractical, impossible and illiogical. So, it is logical that between strong limited scenarios and wide weak scenarios, we consider compatibility scenarios 1, which according to this, the 14 reasonable and logical scenarios for provided planning and policy on this research.

    Keywords: propellants, development, tourism, Damavand city
  • Maryam Vahabian, Nowzar Ghanbari*, Said Ali Nori, Bizhan Kalhornia Pages 74-98

    Currently, change in cities is advancing due to technological advances, information floods, increasing awareness and raising living standards. Although the development of a city depends on the activation of urban marketing, an important and well-known city stands out as a brand. One of the strategies of urban management in order to progress in the competitive world market is to plan for sustainable urban branding for the city, which while introducing the capabilities of the city, the most important factor in achieving economic benefits of urban branding are factors such as tourism, physical space and ... is. The metropolis of Hamedan has been selected for this purpose, including urban tourism destinations with historical and touristic species and the capital of Iran's history and civilization. The measurement tool in this study is a questionnaire that will be designed based on the conceptual framework of the research as well as related studies. For this purpose, the components and indicators of urban branding have been identified with emphasis on social, economic, cultural and physical dimensions and have been used with the opinion of 30 urban experts and specialists and using SPSS25 software analysis at a significant level. Conclusion In the main categories of "existence of the old market of Hamedan" and "suitable mountainous climate in summer" and "sidewalk on Bouali and Ekbatan streets", "tourism hub and the main center of tourism and history of handicrafts and home production", " Scientific and Academic Center of the West of the Country In Hamedan ", ie the respondents in response to these cases have mostly chosen very high and high responses with codes 4 and 5. Therefore, it can be said that according to the respondents, these variables have a great impact on branding the metropolis of Hamedan.

    Keywords: Urban branding, Hamadan metropolis, tourism, location branding
  • Naser Mashhadi*, Majid Karimpour reihan Pages 100-111

    Sand and dust storms occur when unchecked, strong or turbulent winds combine with exposed loose soil dry surfaces. These conditions are usually exacerbated by human activity and land use change in semi-arid and arid regions. The Damghan region, due to its geoecological structure, has created a special features in the arid region on the closed basin of Haj Aligholi. At present the ecosystem balance of the region is affected by anthropogenic exploitation and wind activities. The aim of this study was to investigate the priority of sand resources in the aeolian process. In this study, we were compared the composition and variations of grain size in land natural units (landforms) and human activity - based units (Landscape). In each unit of sand source were taken soil or deposit samples. The results of granulometry show that Agricultural Land Unit contain more than 60% of particles larger than 2000 microns; As a result, this unit is more resistant to wind erosion than other units. Whereas, this value is about 15% for the most sensitive landforms (alluvial plain with water erosion). On the other hand, the granulometry results of particle below 2000 micron indicate that Agricultural Land Unit contains the most vulnerable particles to wind erosion. This means that agricultural land has a high potential to provide sand resources in the process of wind erosion.

    Keywords: Damghan, wind erosion, landform, granulometry, sand resources
  • Nemat Hosseinzadeh, Alireza Estelaji*, Tahmineh Daniali Pages 114-133

    Crisis planning and management of natural disasters with emphasis on earthquakes that cause human, financial and environmental damage to spaces and residents of urban areas, should be considered as a basic strategy in all stages of planning and Urban development programs should be considered especially for worn-out structures. The safety of cities, especially dilapidated and historical texture against hazards and crisis management is one of the goals of urban planning and in this regard, the first step is to know the resilience of worn texture neighborhoods and its management against hazards. This research is applied in terms of purpose and descriptive-analytical in terms of research method. The approach of this research is documentary and field. In order to properly manage the crisis in District 19 of Tehran Municipality, using the weighted overlap model in the GIS environment, the vulnerable areas of the area were zoned. In this model, several layers including population density, quality of buildings, proximity to passages, proximity to open spaces, medical centers, fire stations, etc. have been used in the study area. The results of the research show that only a percentage of the study area has a favorable to very favorable condition. And a larger percentage of the study area is in unfavorable to very unfavorable conditions. Due to the fact that most of the 19th district of Tehran Municipality is in a moderate to very unfavorable condition, so it demands the importance and attention of city officials. In order to prevent the destruction of worn-out or even residential structures with the necessary preventive measures and programs, so that we have the least amount of financial and human damage and crisis management in the region.

    Keywords: Crisis management, zoning, worn-out urban fabric, vulnerability, Region 19 of Tehran
  • Vahid Mirzaei, Hasan sajadzadeh*, Nasim Khanlu Pages 136-153

    Throughout the house, it has been very important in Iranian culture, especially after Islam. The house is known as a sacred place to protect the privacy of the family, external access to the inside of the Iranian house has a military space network. This network makes the public and private space of the house in three layers, the first layer; Outdoor, second layer; Covered space and the third layer; Closed space is separated. Because entering the house has a degree of importance and hierarchy, access to all parts of the Iranian house is an inseparable principle of residential architecture. However, in recent years, the spatial rupture of architectural elements from small to large scale has made the body of the settlement of historical cities in Iran unconscious. Therefore, Iranian historical houses are a treasure trove of design concepts and patterns, as well as a source of inspiration for the architecture of contemporary houses. By recognizing and understanding the space system, the conditions of visual comfort and optimal use of space can be put on the agenda of the current architecture. Therefore, the present study is a type of developmental research and in terms of method is a type of historical-descriptive research, specifically the historical house of the Abbasids of Kashan. The study expresses the characteristics of spatial elements with the aim of creating a hierarchy, a spatial continuity that is self-integrating in all spaces in the component system to the whole pattern governing the architecture of the historic house. As intermediate spaces, the spatial factor of the spatial structure of Iranian settlements has been presented.

    Keywords: Abbasid house, body, residential, hot, dry climate
  • Heidar Abbasi, Pouyan Shahabian* Pages 156-169

    Isolation of transportation and land use decision making process and consequently increasing car ownership, increasing travel distance, increasing air pollution and noise pollution, environmental problems, etc. are essential issues of urban planning in Iran. Accordingly, the present paper examines integrated transport and land use modeling. In this regard, the process and evolution of transportation and land use planning and travel approaches have been studied. In the following, the urbansim framework for parts of districts 1 and 6 of Shiraz metropolitan is presented as the case study and the modified urbansim is selected as the case study model of this study. In order to access the data and information needed for modeling, documents of Iran national population and housing census of year 1395, Shiraz transportation master plan, GIS maps of Shiraz detailed plan and also questionnaire are being used. After studying the activity patterns of households in the study area, modeling of household residential location choice and Activity-based Household Accessibility is modeled. The quasi-activity model discussed in this study considers this index in the form of characteristics of the household activity pattern, including travel mode availability and household interactions. These indicators are measured at the household level, and the travel chain and the choice of travel mode play a role in facilitating the micro-simulations.

    Keywords: Integration of Transport, Land Use, Urbansim Model, ActivityBased Approach, Activity Patterns
  • Tarlan Zarlanshani Asl, Nima Valizadeh*, Hassan Sattari Sarbangholi Pages 172-192

    The present article is about comparative studies of contemporary Iranian housing architecture with traditional criteria with physical sustainability approach in Tabriz city. The main question of the research is whether there is a sustained contradiction between traditional design of traditional Tajik residential buildings and traditional architecture. In the contemporary era, everything is undergoing some kind of transformation, from the lifestyle of humans to the architectural style. These days, the Persian traditional Persian architecture and the city of Tabriz are becoming more and more diminishing due to some issues, including the invasion of Western culture. While in architecture, the type of design and architecture in each neighborhood and region is based on climate and climate, beliefs, religious, spiritual and material values that represent the identity, history and culture of the region and the neighborhood. In sustainable architecture, buildings not only adapt themselves to the climatic conditions of the area, but also take advantage of the ecology of the building, which emphasizes the ability to integrate the building with environmental factors, striving to achieve the qualities of the space, the body, and the appropriate form in the design of the architecture. The aim of this study is to investigate the gap between contemporary housing architecture and traditional architecture with sustainability components. The research method is descriptive-analytical and comparative and field observations. According to the research carried out in this study, it was found that there is a deep divide between the architecture of the contemporary and traditional Tabriz residential.

    Keywords: Architecture, Contemporary Architecture, Traditional Architecture, Sustainable Development, Sustainable Housing, Tabriz
  • Behrooz Mohammad Yeganeh*, Mehdi Cheraghi, Sorayya Nasiri Pages 194-209

    Tourism is the world's largest service industry in terms of revenue generation and has undergone many economic changes that can have a significant impact on employment as a powerful economic industry In the present article, in order to study the development of tourism, the reduction of poverty and economic empowerment of households in the villages of Parsabad city has been discussed. This research has been used in terms of application type and in terms of nature of performance, descriptiveanalytical and library data and field methods for data collection .The statistical population of this study is 13 villages studied in Parsabad city According to the Cochran's formula, 352 households were identified as sample size and completed using systematic sampling of questionnaires. The research findings using the test (Wilcomsson and t two pairs) indicate that, based on t-statistics (7.404) of tourism development rate and all dimensions (except physical dimension) with average tvalues: (2.83 .)In the post-tourism era, it has declined significantly. On the other hand, the rate of tourism development has decreased by 7.404 t at the time after tourism development, As a result, more regional planning needs to be developed for tourism . And it can serve as a source of income for the region and the country, reducing poverty and unemployment. The reality is that the tourism industry has not been very successful in this region.

    Keywords: Tourism, Rural Tourism, Rural Development, Pars Abadmegan City
  • Abbas Jahan Tigh, Tahere Mirsardou*, Soroush Fathi Pages 212-228

    The thesis entitled “the investigation of the relationship between the authoritarian structure governing Libya and its role in creating human crisis and the downfall of Gadhafi’s dictatorship in the formation of a people-centered government”, investigated the crisis resulted from the political, cultural and economic structure. This study aimed to investigate the Formation of a People-Centered Government and the authoritarian structure of Libya government in Gaddafi’s governorship and its relation to the emergence of the political and humanity crisis after his governorship. To this end, a documentary method in the form of re-analysis, was used. The instruments utilized in this study to gather data were books, articles, dissertations and virtual sites on Libyan Revolution, the political crisis, and the authoritarianism, which were selected as a sample of the statistical population to test and analyze. The result of t - test and regression showed that there was a significant statistical relationship between the Libyan’s authoritarianism and political humanity crisis. The results of all tests revealed that there was a significant statistical relationship between the authoritarianism structure of Gaddafi's government and the political crisis after his governorship in Libya.

    Keywords: Authoritarian Structure, Libya Government, Downfall, Gaddafi, Dictatorship, People-Centered Government
  • Hooman Rahimi*, Ali Paydar Pages 230-247

    Growing cities and urban populations have increased the use of personal transportation. This factor has caused many problems. In recent decades, with the introduction of the concept of sustainable urban development, city managers must use their plans for sustainable development. Given that cycling routes are a measure of sustainable development. This research intends to provide the location of bicycle paths with specific criteria based on the opinions of experts and using the ANP model and GIS maps. In order to achieve the goal, the criteria were weighted by 42 experts through pairwise comparison questionnaires and the weighting was done by the network analysis process (ANP). To solve the problems, the weights obtained in the ANP method are entered as input and the final significance vector of the model in the GIS software layers. To solve the problems, the weights obtained in the ANP method are entered as input and the final significance vector of the model in the GIS software layers. The output of ANP model showed that the sub-criteria of residential use with 17%, very dense population with 16%, and use of Iranian market with 14%, respectively. Also, commercial and office use with a dense population of 12%, respectively, had the greatest importance and impact in prioritizing the bicycle path in the new city.

    Keywords: Urban Transport, Bicycle Route, New Thought City, GIS, ANP
  • Seyed Aboutaleb Nouri Hampa, Khairollah Parvin*, Mohammad Hassan Habibi Pages 250-267

    The purpose of this study is to identify and track the obstacles and implementation issues of programs in the field of urban management and the role and position of law in it .In this research, the library or document method with tools, ie filing, has been used.The picture of the current situation of the urban management system in Iran is a confused picture. Current affairs in countries are governed by their own set of laws, and laws and regulations act as executive tools for city managers. However, despite the expansion of cities and the consequent complication of urban issues and the expansion of the scope of duties of city managers, the law adopted in 1334 (with amendments) is still considered as the main law in the municipality of Tehran and this has caused many problems.

    Conclusion

    The study of legal sources and sources shows the inefficiency and obsolescence of urban management laws that the updating of these laws provides a way to organize some of the problems in this area. One of the measures that can be effective in correcting incorrect trends or improving the current situation is the pathology of the implementation of urban plans, and through this, ways can be suggested to prevent the escalation of problems and eradicate them.

    Keywords: urban management, Tehran, law, urban managers
  • Seyed Aboutaleb Nouri Hampa, Khairollah Parvin*, MohammadHassan Habibi Pages 250-267

    The purpose of this study is to identify and track the obstacles and implementation issues of programs in the field of urban management and the role and position of law in it .In this research, the library or document method with tools, ie filing, has been used.The picture of the current situation of the urban management system in Iran is a confused picture. Current affairs in countries are governed by their own set of laws, and laws and regulations act as executive tools for city managers. However, despite the expansion of cities and the consequent complication of urban issues and the expansion of the scope of duties of city managers, the law adopted in 1334 (with amendments) is still considered as the main law in the municipality of Tehran and this has caused many problems. Conclusion The study of legal sources and sources shows the inefficiency and obsolescence of urban management laws that the updating of these laws provides a way to organize some of the problems in this area. One of the measures that can be effective in correcting incorrect trends or improving the current situation is the pathology of the implementation of urban plans, and through this, ways can be suggested to prevent the escalation of problems and eradicate them

    Keywords: urban management, Tehran, law, urban managers
  • Zahra Tafaroji Gilavandani, Amineh Ahmadi*, Ghodsi Ahqar Pages 270-281

    Despite the widespread use of models of self-regulatory strategies, its various dimensions and components in education are still not well understood. The purpose of this article is to identify indigenous environmental strategies of self-regulated learning in education in Tehran. In order to conduct this research, in addition to the documentary study, the Delphi technique has been used to refine the factors and components. The survey was conducted in four stages in 1398 and the results of each stage were refined using factor loads.) Used. The model of self-regulated learning strategies in 3 dimensions, 9 components and 22 indicators were designed for high school students in Tehran and the effect of these components and indicators on the dimensions of problem-solving methods were determined. The indicators presented in this study can evaluate self-regulated learning strategies for high school students and according to using the rich literature on the subject and comparing with different models and measurable indicators and applying the opinions of experts in selfregulatory strategies. It is possible for different educations to analyze the current situation and benefit from successful experiences, to present plans for efficient and effective self-regulatory learning strategies in education and other similar organizations.

    Keywords: Self-regulated learning strategies, problem solving method, Delphimethod, least squares technique
  • Zahra Ghasemi, MohamadReza Bemanian*, Hamidreza Saremi Pages 284-296

    One of the most important places to create daily games and interactions between children is residential spaces in which the child is often ignored and not given an identity. If the conditions for the presence of children in our traditional homes exist at different levels, especially in open spaces and neighborhoods, and increase play, provide sensory, practical and growth stimuli. Learning and free play, environment and body, community and culture are considered as criteria for sustainable development in Tehran and are factors that are generally effective in the formation of child-friendly housing and in various forms in open, semi-open, closed areas. They define the creation of a suitable environment for the child's growth and his effective interaction with his living environment. The aim of this article is to evaluate the effects of child-friendly housing components for the sustainable development of district one of Tehran and the research method is applied in terms of purpose and analytical and survey methodology with a questionnaire. The statistical population is used by experts in the field of architecture and urban planning in district one of Tehran, which was provided to 50 people by simple random sampling method. Findings show that the highest averages are related to the variables of readability (4.30), flexibility (3.78) and sensory richness (3.76), which are important in increasing and developing child-friendly housing. According to the results of learning and free play variables with beta 0.711 has the greatest effect on the variable of housing and child. Based on this result, a standard deviation in the learning and free play variable increases the housing deviation by 0.711 standard deviation, in contrast, reducing a standard deviation in the learning and free play variable reduces the standard deviation in the childfriendly housing variable

    Keywords: Sustainable Development, Child Friendly Housing, Learning, Free Play
  • Amir Alizadeh, Leila Ebrahimi*, Kia Bozorgmehr, Mehrdad Ramezanpour Pages 298-316

    Chalus is one of the most important cities in the north of Iran because of its large population and on the one hand because of its extravagant and touristy activities, it receives many trips daily. This has greatly increased the level of traffic in its passageways. Therefore, parking is one of the most essential transport infrastructure in the area. The purpose of this study is to prioritize the effective factors in mechanized parking in Chalus city. Reviewing the research literature and expert opinion 11 criteria including attitude and attitude of officials, private sector investment, ease of transportation, production capacity, cost of investment, cooperation with attractive travel centers, profitability, demand, people after sales services, the use of technology, technology and product quality were identified as effective criteria in the development of mechanized parking. Using the experts' opinions, the relationships of influence and interaction of the elements are obtained as numerical scores, then the criteria are prioritized using the ANPF method. The results show that investment cost criteria, responsible attitude, private sector investment, profit, demand, use of technology and technology, product quality, fuels capacity, convenience of transportation, cooperation with travel attraction center and post-production services. The first to eleventh ranks are in the development of mechanized parking lots.

    Keywords: Mechanized Parking, Prioritization, Fuzzy Dimethyl Method, FuzzyANP Method, Chalus City
  • MohammadAmin Rezaeiyan, Farah Habib*, Arash Baghdadi, Azita Rajabi Pages 318-336

    The purpose of this study is to identify the components affecting the social classes of citizens on urban body design. For this purpose, the theoretical foundations related to social classes and urban body design were examined and the initial conceptual model that included effective indicators was extracted. In the next step, the effective components have been refined by fuzzy Delphi method and using the opinion of relevant experts and professors, and thus more than twenty indicators were removed from the set of identified indicators. The final model includes three main components including physical, social and environmental quality components and seventeen subindicators. Physical component indicators include density and compression, road network, public spaces and milestones, mixing of uses and functions and Urban infrastructure is more important than other components. Indicators of social dimension also include social interactions, job type, income level, level of specialization, education and level of education, family background and social status, identity and sense of belonging, variety of personal tastes and contradictions, and the degree to which social wealth is achieved.. Dimensions related to environmental quality include organization appropriate to performance and optimal density, social cohesion and solidarity, consultation and participation of urban users, mixed, flexible and multiple uses, social interactions and communication with others, social identity, sense of belonging and sense of spatial identity. And aggregate activities and access opportunities.

    Keywords: social classes, urban body, urban design, Tehran, Delphi fuzzy
  • Ahmad Mehdi Zadeh, Rahmat Mohammad Zadeh*, Bashir Beygbabaye Pages 338-358

    Considering the potentials in the forests of Arasbaran in Iran, especially in Horand city, and the diversity of plant and animal species, planning with the aim of recognizing this gift can be a sustainable source for the development of regional tourism. This study aims to prioritize tourism development scenarios in Arasbaran region from the perspective of the target community, including potential and actual tourists, as well as designing future scenarios for tourism development and selecting preferred scenarios to achieve this important. This study is applied in terms of purpose and descriptive-analytical method. In the research process, documentary studies, field studies with the help of observation, interviews with related experts and experts, and survey of potential and actual tourists (including 384 people in 20 major groups) and expert groups (21 people) have been used. In the research process, four extracted scenarios include continuing the current situation or procedure, emphasizing the development and improvement of physical and human infrastructure, especially private and public infrastructure and investment, emphasizing the development and improvement of marketing programs with emphasis on target market selection and Attracting tourists and defining new activities and creating diversity in forest supply to tourists were presented. Natabaj shows that in the opinion of experts, all the extracted scenarios are important, but the scenario emphasizes the development and improvement of physical and human infrastructure, especially private and public infrastructure and investment, as a superior scenario and suitable solutions for the development of forest ecotourism. Provided.

    Keywords: Strategic Planning, Scenario, Regional Tourism, Arasbaran Region, Horand County
  • Majid Fotoohi, Gholamhossein Hosseini nia*, Seyed Mojtaba Sajjadi Pages 356-380

    Today, entrepreneurship development is one of the most constructive strategies for economic, social and cultural development of deprived areas and villages, and due to the dominance of agriculture in most rural areas, the main emphasis is on rural entrepreneurship. In this regard, agricultural tourism (agro tourism) experience It is also very suitable for visitors who are looking for work on the farm, garden, access to nature, sightseeing and cultural experiences, and on the other hand helps farmers maintain the dynamism and sustainability of agriculture and diversify their economy. The present study seeks to design a model of rural entrepreneurship development based on agricultural reversal. This research is a quasi-structured interview in the framework of a qualitative approach and using data research method of the Foundation to collect data and to collect information, with Targeted sampling method has been used with 30 experts familiar with rural tourism, rural entrepreneurship, local officials and meta-local interviews. Environmental body and natural ecosystems), background factors (effect Environmental education, basic education, handicrafts and rural infrastructure and tangible infrastructure), intervening conditions (motivational effects, intangible infrastructure, culture and rituals), strategies (development and transformation, indicators, practical training and creation of participatory workshops) and consequences It was (economic, social and cultural growth, development of entrepreneurial culture).

    Keywords: Tourism, Development, Agricultural Tourism, RuralEntrepreneurship, Leading Villages of Yazd Province
  • Mahdi Kamali, Hamid Asayesh*, Yahya Ariyanmehr Pages 382-404

    Health tourism is of great importance due to its high capacity to earn foreign exchange and Iran's potential in the field of medicine, as well as the existence of suitable natural resources (hot springs and salt domes, salt water lakes and sludge treatment facilities). However, Iran's share of the health tourism market is small, despite its high capacity. Therefore, measuring the sensitivity of foreign health tourism demand in different regions of Iran to effective factors is necessary to increase Iran's share of foreign health tourism. Therefore, in this study, using the almost ideal demand (AIDS) with the help of the system of simultaneous equations, the health tourism demand function is estimated. For this purpose, using the questionnaire, the opinion of 216 foreign tourists in the two fields of medical tourism (medical) and prevention (health) has been obtained and it has been estimated using the system of simultaneous equations. According to the results of the near-ideal demand estimate, the price elasticity of health tourism demand (both treatment and prevention) is greater than one, while the price elasticity of other goods and accommodation services is less than one. Also, according to the sensitivity results of health tourists' demand (separately for treatment and prevention), the corresponding variables are significant coefficients such as tourist income, visa duration, price, expenses, exchange rate changes, inflation rate in Iran. In the field of medical tourism demand, the variables of waiting time for receiving services, physician reputation and specialty and in the field of health tourism demand, the variables of accommodation quality, level of medical capacities, level of cooperation between tourism agencies and medical centers and health tourism facilities They have been influential in health tourism demand.

    Keywords: Almost ideal demand, health tourism, preventive tourism, healthtourism, tourism areas
  • Farshad Najafi Asadollahi, Majid Kafashi*, Behrang Sedighi Pages 406-427

    One of the characteristics of urban geography is the creation of modernity and the concept of individualism that arises from this geography. The various aspects of individualism must be taken into account in its analysis and explanation. The next dimension that one pursues for self-interest is called vertical individualism. In this study, the effects of lifestyle factors, life satisfaction, Universalism, and generalized trust on the tendency for vertical individualism are investigated. This paper is applied in terms of purpose and descriptive-survey in terms of type of analysis. From all residents of Tehran who were more than 25 years old, the sample size was 400 using Cochran formula. The method of data collection was multistage cluster sampling using a researcher-made questionnaire. The findings of the study indicate that the relationship between lifestyle variable and tendency to vertical individualism, inverse and correlation value is -0.537, relationship between life satisfaction variable and tendency to vertical individualism, inverse and correlation value is -0.647, and the relationship between variable Universalism and The tendency for vertical individualism, the inverse and the correlation value was -0.608, and the relationship of the generalized trust variable, and the tendency for the vertical individualism, the inverse, and the correlation value was -0.698. Also, the four variables of life style, life satisfaction, Universalism and generalized confidence with tendency to vertical individualism were -0.785 and coefficient of determination equal to 0.616. In other words, lifestyle variables, life satisfaction, Universalism, and generalized confidence, account for 61.6% of the variations in the "vertical orientation tendency".

    Keywords: Individualism, Lifestyle, Life Satisfaction, Universalism, Generalizedtrust
  • Mohammad Jadiri Abbasi, Shahriar Shaghaghi *, Jalal Salek Zamankhani, Soheila Hamidzadeh Khayavi Pages 430-450

    Thousands of years ago, the climate was perfectly balanced with environmental conditions and living conditions were more suitable for humans, but today buildings account for more than half of the world's energy consumption, significantly by emitting greenhouse gases. What they create contributes to climate change. In the process of transition from the architecture of historic houses to contemporary houses in Iran, especially in the city of Tabriz, it must be understood what values historical houses have lost and what other factors besides indigenous knowledge, naturalism and mere Energy saving has affected the formation of contemporary houses in Tabriz, including the Rushdieh neighborhood of Tabriz. The main question of the research is whether climate affects the formation of Tabriz housing in the contemporary period? The purpose of this study is to evaluate the effect of climate on the formation of contemporary housing in Tabriz in Rushdieh neighborhood. The research method is descriptive-analytical and survey and in order to collect information, two library and field methods were used and the statistical population included the total population of Rushdieh town of Tabriz (6378 people) and the sample size was 362 people which was determined by Cochran's formula. Was obtained. Cronbach's alpha was used for the reliability of the questions, based on which the reliability coefficient of the questions was equal to 0.898. After analyzing the information for weighting the criteria from their entropy technique, the interaction and the effect of the criteria on the formation of housing and their degree of importance in comparison with each other have been investigated. They are shown in the design. Finally, strategies to improve climate design in the formation of housing that will be built in the future are presented.

    Keywords: Architecture, Climate Design, Contemporary Housing, Rushdieh Tabriz
  • AbdolReza Pourhomaun, Hutan Iravani, Seyed Mohammad Rashtian, Mohammad Baharvand Pages 451-464

    Lifelikeness is one of the sub-branches of sustainable architecture. In the discussion of the development of viability and, by its nature, the viability architecture, it has become obvious that every building must interact with its natural context and environment. Market space, its Lifelikeness is one of the most important and necessary components in architecture. The purpose of this study is the relationship between identity and lifelikeness variables in the historical market of Isfahan. The research method is applied in terms of purpose and analysis and survey with the tools of the encyclopedia. Statistical community used by experts, professors, in connection with architecture and urban planning. The results indicate that the variables of self-control, biological, legal, moral, attachment in the market of Isfahan, the average for this component is higher than 4 and also the lowest average value of the motor variable is equal to 2.16. The study conducted on the total average of this index for Isfahan market is 3.77, which shows the degree of desirability in traditional and historical bi. Also, economic and readability variables have a much greater share compared to other variables in predicting the dependent variable, namely the viability of the Isfahan market, which this trend is also desirable for variables in explaining viability and identity.

    Keywords: Urban space, lifelikeness, readability, Isfahan Bazaar
  • Golnaz Pakravan, Asadollah Shafizadeh*, MirSaeid Mousavi Pages 466-487

    In recent years, the subject of environmental psychology and human-environment relations and its ability to be translated into the language of environment and architecture in historical works, has been considered by researchers in this field of knowledge and experts in this field have tried to apply these concepts in Today's architecture, to deal with the excellence of modern buildings arising from the knowledge of historical buildings. In this regard, the purpose of this study is to identify the relationship between man and the environment by recognizing the key factors in this area in the Qajar houses of Tabriz from environmental psychology. The method used in the present study is descriptive, analytical and exploratory and its approach is documentary and survey. In the present study, in order to analyze the data, the method of structural studies in the form of Mick Mac software (interaction analysis) has been used to identify the key factors of the system. In this regard, 50 experts in the field of environmental psychology and architecture were used to weigh the indicators. Based on the results, 10 factors of material needs, psychological needs, intellectual needs, attitudes (culture), social values, beliefs, past experiences, motivations, unity and scale were identified as the most effective key factors of the system. Also, 10 highly influential components of the system were identified, including factors of stillness, psychological needs, scale, legibility and clarity, motivations, solitude, populism, flexibility, privacy and perspective. Also, based on the scatter plot of the research variables, the system has unstable conditions.

    Keywords: Environmental psychology, human-environment interactions, Qajarhouses of Tabriz
  • Roghayeh Mehmani, Jalal Nakhaei*, Mehrdad Javid Nejad Pages 510-533

    In architecture, design and construction of traditional and indigenous buildings, the use of renewable energy such as airflow, light and heat in construction has been considered by the builders. Efforts have also been made to minimize the negative impact on the environment. Knowing how changes in architecture affect human and social relationships in different periods, in the future, responsive architecture can be predicted according to the new conditions of human relations. The main question of the research is that the architecture of modern and traditional houses in Tabriz is designed from the perspective of appropriate social interactions? The present research method is descriptive-analytical and survey. Delphi's tools and techniques have been used in surveys to answer research questions and for statistical conclusions and to provide documentation based on the purpose of SPSS software. The statistical sample size of the present study will include 50 people in the form of 20 PhD students in architecture, 5 professors of architecture, 20 residents of residential complexes and 5 cultural and social specialists who will be extracted and presented based on statistical methods. Cronbach's alpha was used to validate the questions. The purpose of this study is to study the sustainable architecture of modern and traditional houses in Tabriz from the perspective of social interactions. According to the research findings, it was concluded that there is a significant relationship between housing architecture and social interactions, which has been considered more in the design of traditional houses in Tabriz than in the design of modern houses in Tabriz. Therefore, in the architecture and design of contemporary Tabriz houses, the components and social aspects required by users and users should be considered.

    Keywords: Traditional Architecture, Modern Architecture, Social Interactions, Sustainable Housing
  • Iraj Khosravi Hajivand, Ahmad Khadem Al Hosseini*, Hamid Saberi, Mehdi Momeni Pages 536-551

    Good governance is known as the third millennium model for city management. One of the most important challenges in achieving good urban governance and institutionalizing this model in urban management is how to manage the city as the most effective, least costly and sustainable management methods. Accordingly, the purpose of this study is to identify the components affecting the realization of good governance in the new city of Fooladshahr and the extent of its coordination with surrounding settlements such as Minadasht, Najafabad and Zarrinshahr. The present research is of applied type and its analysis method is descriptiveanalytical. The data and information required for the research have been collected in two ways: library and field. The geographical area of the research is the new city of Fooladshahr and the surrounding settlements. The statistical population of the study includes the population of residents over 15 years (11797 people) and the sample size is equal to 375 residents and 50 officials. The sample sizes were selected using Cochran's formula and purposely simple random method. Cronbach's alpha coefficient was used for the reliability of the questionnaire. For data analysis, SPSS software and Friedman test, Spearman correlation and one-sample t-test were used. The variables were evaluated using the Likert scale. The results indicate that there is a significant difference between the sub-index of good urban humility from the perspective of officials and citizens. Sub-indicators of regularity and community-based have the greatest impact on good urban governance from the citizens 'point of view, respectively, and also sub-indicators of accountability and regularity have the greatest impact on good urban governance from the officials' point of view, respectively. There is inconsistency between the urban governance of the new city of Fooladshahr and the urban management of Zarrinshahr, Minadasht and Najafabad in each of the financial, administrative, decision-making and executive dimensions. In general, the average relationship between Fooladshahr urban governance and surrounding cities is less than the average of 3 and very weak. The one-sample t-test also shows that, according to experts, there is a weak and significant coordination between the urban governance of Fooladshahr and the surrounding settlements

    Keywords: Governance, Good Governance, Fooladshahr, Minadasht, Zarrinshahr, Najafabad
  • Ali Samaee, Majid Ashrafi*, Roohallah Samiea, Samere Shojaei Pages 554-574

    Present research is an analytical-descriptive study that is conducted in the three interrelated stages. In the first stage, the most important criteria and features of the entrepreneurial organization in the Custom of the Islamic Republic of Iran has been recognized and screened using fuzzy Delphi method. In the second stage, the relations among criteria are recognized using fuzzy DEMATEL method, and in the final stage, the features of entrepreneurial organization are ranked through interpretive structural modeling method. The statistical population of this study includes experts and administrators of the custom organization in Tehran province from which 28 persons were selected through judgmental-purposive sampling method. Research findings showed that 17 indices, among 48 explored indices, approved by experts. On the basis of Fuzzy DEMATEL test, it is revealed that 8 variables have causation role and 9 variables have effectuation role. On the other, the interpretive structural modeling approach showed that variables are categorized into six levels that in the meantime, the capital resources variable (structural, human, and interactional, …), as the infrastructural factors, have more power of influence in the Custom of the Islamic Republic of Iran.

    Keywords: Conceptual Model, Entrepreneurial Organization, the Custom of theIslamic Republic of Iran
  • Samir Jamshidi, Hadi Hematian*, Abolfazl Danaei Pages 576-592

    Due to the widespread spread of the corona virus, the relationship between the people and the staff of these organizations has increased and the need to pay attention to this issue has doubled. Considering development and empowerment strategies as a system, their final consequences affect regional development. Studying the factors affecting regional development can acquaint planners with in-depth and scientific analysis of the causes and obstacles to development so that they can design codified development plans at the macro level the way to sustainable development. Accompany the formation. According to the mentioned topics, the purpose of this study is to present a model of development and empowerment of human resources with a service approach for regional development in Ilam University of Medical Sciences and Health Services. To identify the dimensions of the model and its related factors, first the indicators were extracted using library studies and then Delphi experts were used to monitor the indicators and obtain the final dimensions of the model in three steps. The statistical population of the study includes all managers and experts of the human resources unit with more than 15 years of service in the study area. The statistical sample of the study consisted of experts and managers of Ilam University of Medical Sciences and Health Services, as well as professors and faculty members of universities in fields related to the subject under study. Due to the limited statistical population, the census method was used and all of these individuals (380) were distributed a questionnaire. Finally, for data analysis, Smart PLS, SPSS software was used, and for the relevant calculations of goodness and model fit, structural equation modeling was used. The results indicate that cultivating a sense of competence, effectiveness, appropriate training, sense of autonomy and a sense of trust in the development and empowerment of human resources and three dimensions of service quality, effectiveness and timeliness of services in the service dimension are the dimensions of the proposed model. The extracted results can be considered by the officials and those involved in the development of the province in the development and regional planning of Ilam province.

    Keywords: Development, Empowerment, Human Resources, University ofMedical Sciences, Health Services, Regional Development, Ilam
  • AhmadReza Behniafar* Pages 594-619

    Tourism with a long history is one of the most important issues in the development of a country and plays an important role in economic, social and cultural dynamics. Damghan city with a long historical background and being located on the road connecting the north, south, east and west can be considered a suitable area for tourism and attracting tourism, and this will be effective in its economic development. Due to the historical nature of Damghan city, one of the most important examples of tourism in this city is its historical places. Therefore, the main issue of the present study is to introduce and recognize historical places with tourist attractions and its impact on attracting tourism and economic development of Damghan city. The research method is descriptive-analytical and based on library studies and observation of historical sites. The main finding of the article is that the existence of important historical monuments in Damghan, which is related to different periods of the history of this land, can make this city an important tourist center and with special attention of people and officials and change and improve the attitude towards the tourism industry. One of the main ways to develop Damghan's economic development is to consider it. Due to the uniqueness of Damghan's economy, tourism can be effective in the evolution of social institutions, changing attitudes and exploiting resources, and as a result, the economic development of the city.

    Keywords: tourist attractions, Economic development, Damghan city
  • Mahbobe Mahmodinia, Hossein Sarami, MohammadHossein Ramesht, Masoud Taghvae Pages 638-654

    Applied research in cities to protect against natural disasters will enhance design initiatives and find the best policies. Therefore, to achieve this goal, it is necessary to include resilience programs and reduce the vulnerability of citizens and communities exposed to hazards and natural disasters in urban development plans. So planning for resilience in crisis has become an important part of the future of societies and organizations. Research Methodology In terms of purpose was Applied, in terms of data type Documentary and field, And in terms of how it is executed spatially. Using the AHP model, the layers were integrated in GIS environment and finally, the historical texture locations of the city were determined in terms of resilience. The results showed that the southern and western parts were in poor condition (8.38 ha) and In contrast to the building units located in the central and eastern parts of the area, it is in favorable condition (90.26 ha). According to the evaluation, it can be concluded that the neighborhoods of Fahadan, Zartoshti, Posht Bagh and Gonbade Sabz have the highest resiliency, and on the contrary Sheikhdad, Dolatabad, Godal Mosalah, Gazargah and Shesh Badgiri have the least resilience.

    Keywords: Urban Resilience, Historical Texture, Natural Hazards, Yazd City
  • Mahshid Motamed, Mehrdad Matin*, Hadi Kashmiri Pages 656-671

    The architecture of public spaces is a place for the integration of cultural diversity and the presence of different social currents. In these collective spaces, there is the possibility of innovation and plurality of artistic ideas, and therefore, collective spaces have become a sign of the common architectural taste in their context. This research aims to receive a complementary process for designing public service spaces by receiving field data and sociological analysis and to monitor the general attitude towards the specialized field of architecture. Most studies have focused on the role of architecture in human behavior, which is called "environmental psychology"; But the view of architecture as a habit and a product, which changes over time and the presence of the user and can change the nature (perceptual / objective) resulting from collective behaviors, is a topic that is less discussed. Now the question arises that what pattern follows the architectural perception and components that are effective in understanding the public space from the users' point of view? Developing a pattern of public perception of architecture can be effective at the time of design and in the production of design methods based on the active presence of users. According to the study of this study on the statistical population of 1200 people and monitoring people's perceptions of the subject of architecture of public spaces, it can be said that social identities live in a different perceptual space of the subject of architecture. Individual and group features have different readings of the architectural problem, the sorting of which, in terms of the parameters in the building, becomes a model for the design of public spaces.

    Keywords: Sociology of Architecture, Architectural Taste, Public Spaces
  • Ali Khairi*, Kamran Rezaeizadeh Mahabadi Pages 673-689

    Today, with the development and advancement of technology, due to the energy crisis and fossil fuels, environmental pollution and the global crisis of global warming, population growth and the need for energy consumption, has put human beings in a situation that has begun the era of sustainability and architecture. The environment will witness many changes to improve this situation. By designing and architecture appropriate to the climate and creating a pattern, it is possible to have a great impact on reducing energy consumption and preventing the waste of energy, as well as the occurrence of environmentally friendly designs and sustainable buildings. Therefore, recognizing the climatic conditions in each region is one of the most important factors in creating comfort and well-being of building users in different regions and achieving sustainable design; Because architecture and climate have a direct relationship and impact on each other and the human geography of a region. In this regard, through library studies and applied development methods, climate analysis is based on the four divisions of Dr. Hassan Ganji and its impact on building design to achieve sustainable architecture in temperate and humid climates. This research establishes a link between geography, architecture and sustainable development.

    Keywords: Climate, Sustainable Architecture, Moderate, Humid climate, Energy Consumption