فهرست مطالب

فصلنامه پژوهش های سیاستگذاری و برنامه ریزی انرژی
سال ششم شماره 3 (پاییز 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/11/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • هانی گیلانی*، مهدی غضنفری، فرناز حیدرپور صفحات 7-44

    محدودیت منابع سوخت های فسیلی و اثرات مخرب آن ها بر محیط زیست موجب شده است منابع انرژی تجدیدپذیر حاصل از زیست توده بیش از پیش مورد توجه قرارگیرد. هدف از این مقاله، ارایه یک مدل برنامه ریزی خطی چندهدفه و چند-دوره ای می باشد که به طراحی زنجیره تامین تبدیل انواع مختلف زیست توده (ریزجلبک و جاتروفا) به انرژی با استفاده از فرآیندهای هضم بی هوازی و تبادل استری می پردازد. توابع هدف شامل بیشینه سازی سود حاصل از فعالیت های زنجیره و حداقل سازی مقدار آب مصرفی است. به منظور بررسی کارایی و اعتبار مدل، آنرا با استفاده از روش برنامه ریزی آرمانی فازی و با داده های حقیقی برای استان های کشور ایران حل کرده و نتایج بر طبق مقادیر مختلف اهمیت اهداف ارایه و تحلیل شده است. با توجه به نتایج بدست آمده، پیاده سازی مدل آب و انرژی با رویکرد حل جدید می تواند با توجه به ماهیت فازی خود و قابلیت تطبیق پذیری بالا نقش بسزایی را با هر نوع تصمیم گیری ایفا کند که درنهایت منجر به تصمیمات استراتژیک مکان احداث پالایشگاه ها در دو استان گیلان و اصفهان و بهینه سازی مکان انبارها در مطالعه موردی گردید.

    کلیدواژگان: رابطه متقابل آب و انرژی، طراحی زنجیره تامین انرژی زیستی، ریزجلبک، جاتروفا، برنامه ریزی آرمانی فازی
  • مهدیه عربشاهی دلوئی، محمدعلی فلاحی*، نرگس صالح نیا صفحات 45-84

    مصرف بی رویه انرژی در ایران و در نتیجه آلودگی های زیست محیطی از مشکلات عمده ای هستند که کشور با آن ها روبرو است. از این رو، ارتقاء کارایی مصرف انرژی در بخش های مختلف به ویژه بخش صنعت می تواند مورد توجه قرار گیرد. برای تحقق این امر باید عوامل موثر بر کارایی انرژی به صورت دقیق بررسی شود تا بر این اساس سیاست گذاری های لازم انجام شود. با توجه به اهمیت بخش صنعت در اقتصاد به عنوان محرک اصلی رشد و ایجاد ارزش افزوده، در پژوهش حاضر به بررسی بهترین ترکیب عوامل موثر بر کارایی مصرف انرژی در 5 صنعت انرژی بر برای کارگاه های صنعتی 10 نفر کارکن و بیش تر به منظور برآورد کارایی آن ها طی سال های 1374-1394 پرداخته شده است. نتایج آزمون گاما نشان می دهد بهترین ترکیب متغیرهای اثرگذار بر کارایی انرژی صنایع شامل متغیرهای محیطی تکنولوژی، حکمرانی خوب، اندازه دولت، آزادسازی تجاری و قیمت واقعی انرژی و همچنین متغیرهای خرد شامل ساختار فنی تولید، قیمت سرمایه و مصرف انرژی می باشد. بر اساس روش تحلیل پوششی داده ها، میانگین کارایی کل صنایع انرژی بر در دوره مورد بررسی حدود 68 درصد و صنعت مواد غذایی و آشامیدنی نسبت به سایر صنایع از کارایی بالاتری برخوردار بوده است.

    کلیدواژگان: کارایی انرژی، صنایع انرژی بر، آزمون گاما، تحلیل پوششی داده ها، ایران
  • فرید ظهیری*، غلامرضا نبی بید هندی، فرناز برزین پور صفحات 85-123

    آب مورد نیاز در بسیاری از سیستمهای آبرسانی بزرگ با اختلاط آبهای برداشتی از منابع سطحی و زیرزمینی با کمیت و کیفیت متفاوت تامین می گردد. تامین آب از منابع زیرزمینی نیازمند مصرف انرژی بوده ومنابع آب سطحی نیزمحدود و ناپایدارمی باشند. هدف ازاین پژوهش، راهبری بهینه وتامین آب مورد نیاز سیستم آبرسانی با حداقل هزینه انرژی وحداقل نیازبه برداشت آب از منابع سطحی، ضمن حفظ پایداری کمی وکیفی سیستم می باشد. این هدف از طریق بهینه سازی زمانبندی عملکرد پمپها با مدیریت مصرف انرژی و بهینه سازی تغییرات دبی برداشت و نسبت اختلاط منابع تامین آب صورت پذیرفته است. تفاوت این پژوهش با مقالات مشابه، تعریف اهداف چندگانه، اضافه نمودن محدودیتهایی نظیرکیفیت آب در پایداری سیستم وهمچنین متغیرفرض نمودن دبی برداشت آب ازمنابع سطحی و زیرزمینی می باشد. برای حل مسیله، ابتدا بادرنظرگرفتن قوانین پیوستگی وانرژی ومشخصات فنی سیستم آبرسانی، هیدرولیک سیستم مدلسازی ریاضی شده است. سپس با شبیه سازی سیستم آبرسانی درنرم افزار Vensim به کمک مدل ریاضی، اعتبار مدل براساس مقایسه خروجی نرم افزار باداده های واقعی موردسنجش قرارگرفته است. در مرحله بعد مسئله بهینه سازی چندهدفه با استفاده ازنرم افزارGAMS حل شده است. در پایان براساس انتظارات واهداف متولیان سیستم، تحلیل حساسیت برروی داده های ورودی و نتایج انجام شده و سناریوهای بهینه برای راهبری سیستم آبرسانی ارایه گردیده است. طبق یافته های پژوهش، با بهینه سازی سیستم آبرسانی، 21%  کاهش در مصرف اوج بار و 5% در هزینه انرژی کل سیستم و فقط در ایستگاه پمپاژ 37% کاهش مصرف در اوج بار و 13% در هزینه انرژی حاصل می گردد.

    کلیدواژگان: پایداری سیستم آبرسانی، بهینه سازی چند هدفه، هزینه انرژی، برداشت آب سطحی، مدیریت مصرف انرژی
  • پیام رشیدی، تقی ابراهیمی سالاری*، مسعود همایونی فر، مجتبی روحانی صفحات 124-156

    اهمیت مدیریت و بهینه سازی مصرف انرژی از دو منظر امنیت انرژی و ملاحظات زیست محیطی بسیار مورد توجه سیاستگذاران حوزه انرژی و محیط زیست قرار دارد. در این مطالعه با استفاده از روش الگوریتم ژنتیک مرتب سازی نامغلوب، سهم بهینه انواع انرژی های فسیلی در صنایع انرژی بر ایران شامل صنایع تولید مواد غذایی و آشامیدنی ، تولید زغال کک، پالایشگاه نفت و سوخت هسته ای، تولید مواد و محصولات شیمیایی، تولید سایر محصولات کانی غیرفلزی و تولید فلزات اساسی محاسبه شده است که بر اساس آن سهم نفت سفید به ترتیب 098/0، 17/0، 016/0، 05/0، 014/0، سهم گازوییل، 88/12، 93/0، 62/0، 97/1، 96/0، سهم گاز طبیعی، 81/68، 25/85، 29/98، 32/80، 98، سهم گاز مایع، 18/0، 17/2، 08/0، 66/2، 33/0، سهم بنزین، 32/1، 29/0، 37/0، 15/0، 052/0 و سهم نفت سیاه و کوره به ترتیب 7/16، 18/11، 62/0، 83/14 و 65/0 درصد بدست آمده است. سپس با استفاده از تحلیل پوششی داده ها (مدل مازاد مبنا) کارایی اقتصادی و زیست محیطی زیربخش های منتخب صنعت با استفاده از مقادیر بهینه اندازه گیری و با کارایی در حالت مقادیر واقعی مصرف انرژی در سال های 90، 93، 94 و 95 مقایسه شده است که نشان دهنده بهبود کارایی اقتصادی و زیست محیطی در سال های مورد بررسی می باشد.

    کلیدواژگان: کارایی، بهینه سازی چندهدفه، الگوریتم ژنتیک، مدل مازاد مبنا، انرژی
  • فرشته باقری*، رحمت الله قلی پور سوته، قنبر محمدی الیاسی، فتاح شریف زاده صفحات 157-186

    یکی از الزامات توسعه و پیشرفت جوامع و سازمان ها نوآوری، تغییر و تحول در سیاست ها و خط مشی ها و استفاده از مدل های خلاقانه در تصمیم گیری ها است. برای تحقق این هدف، سازمان ها باید در پی کشف فرصت ها و شناسایی راه حل ها و احتمال های جدید بوده و نوآوری را در تصمیم ها به کار گیرند. چگونگی شناسایی این فرصتها و استفاده از آنها همواره دغدغه خط مشی گذاران بوده و تلاشهایی در زمینه آن انجام شده، اما مدل جامعی که در کشور ما بتواند در یک سازمان دولتی منجر به تصمیم گیری کارآفرینانه شود تاکنون ارایه نشده است.  بنابراین در صدد برآمدیم تا ابعاد، عوامل و عناصر موثر بر کارآفرینی خط مشی را در فرایند خط مشی گذاری تولید برق حرارتی شناسایی و مدل مناسبی برای کارآفرینی خط مشی برای این حوزه ارایه نماییم. برای تحقق این هدف، پژوهشی بنیادی و مبتنی بر روش ترکیبی اکتشافی انجام شد. بدین منظور در بخش کیفی با 18 نفر از صاحبنظران حوزه تولید برق که از طریق روش نمونه گیری گلوله برفی انتخاب شدند، مصاحبه هایی انجام شد. در فرایند مصاحبه 244 کد باز، 84 کد گزینشی و 16 مولفه اصلی شناسایی شده و مدل کارآفرینی خط مشی در سه بعد زمینه ای، ساختاری و رفتاری ارایه شد. در بخش کمی با استفاده از پرسشنامه و پس از سنجش روایی محتوایی آن، براساس نتایج آزمون تی تک نمونه ای تاثیر مولفه های شناسایی شده در بخش کیفی بر کارآفرینی خط مشی تایید و مولفه ها براساس آزمون فریدمن رتبه بندی شدند.

    کلیدواژگان: خط مشی عمومی، کارآفرینی خط مشی، کارآفرینان خط مشی، تحلیل مضمون
  • محمدرضا کوثریه*، عبدالرحیم نوه ابراهیم، بیژن عبدالهی صفحات 187-219

    هدف اصلی پژوهش حاضر، طراحی الگوی روش ارشادی(منتورینگ) در شرکت مدیریت شبکه برق ایران است. این پژوهش با رویکرد کیفی انجام شده است. مشارکت کنندگان در این پژوهش 18  نفر از مدیران شرکت مدیریت شبکه برق ایران می باشندکه در حوزه فنی، مهندسی و منابع انسانی فعال هستند و از طریق نمونه گیری هدفمند و قاعده اشباع نظری، در پژوهش شرکت کردند. داده ها با استفاده از مصاحبه نیمه ساختار یافته جمع آوری و روایی سوالات مصاحبه با روش شاخص نسبت روایی محتوایی (CVR) و اعمال نظرات پنج نفر از متخصصان، صاحبنظران مدیریت و تمام مشارکت کنندگان در پژوهش انجام شد. روش تحلیل داده ها، تحلیل محتوای استقرایی با استفاده از کدگذاری در سه سطح باز، محوری و انتخابی است. یافته های پژوهش حاکی از شناسایی سه مقوله توسعه فردی، توسعه سازمانی و توسعه ارتباطی است که هر کدام از این ها دارای چند مولفه می باشند. در مقوله توسعه فردی، مولفه های دانش، شخصیت و شغل، در مقوله توسعه سازمانی، مولفه های مدیریت، انگیزش و منابع انسانی و در مقوله توسعه ارتباطی، مولفه مشتریان/ ذی نفعان، شناسایی شدند. نتایج تحقیق نشان داد مدیریت، شخصیت و شغل، مهم ترین مولفه ها و سه وجه هرم روش ارشادی(منتورینگ)در شرکت هستند. روش ارشادی(منتورینگ) موثر، وابسته به عواملی مانند نگرش مدیریت ارشد، نحوه سازماندهی، هدایت، نظارت امور و توجه به مولفه شخصیت و شغل می باشد.

    کلیدواژگان: روش ارشادی(منتورینگ)، توسعه فردی، توسعه سازمانی، توسعه ارتباطی، مدیریت شبکه برق
  • محمد مهدی بحرالعلوم، شهاب الدین بختیار* صفحات 221-250

    برق یه عنوان یک کالای استراتژیک همواره مورد توجه دولت ها برای تامین پایدار آن قرار داشته است. از آنجایی که کشور ایران دارای ذخایر بالای انرژی فسیلی است، بخش عمده ای از توان تولید برق کشور به نیروگاه های حرارتی اختصاص دارد. در این راستا چالشی که تمامی دولت ها با آن مواجه اند، تامین هزینه های سرمایه گذاری اولیه این گونه از نیروگاه ها می باشد. در تحقیق حاضر انواع شاخص های تاثیرگذار بر انتخاب روش تامین مالی کارآمد و همچنین روش های تامین مالی نیروگاه های حرارتی در ایران، بررسی شده است. برای اولویت بندی روش های تامین مالی از یک نمونه 18 نفره خبرگان این حوزه استفاده و سپس با بکارگیری روش AHP، به اولویت بندی روش های تامین مالی با استفاده از معیارهای منتخب پرداخته شده است. نتایج نشان داد که تامین مالی از طریق اوراق بهادار اسلامی (صکوک) از بالاترین کارآمدی برخوردار است و همچنین تامین بموقع منابع مالی مهم ترین معیار از نظر خبرگان در انتخاب روش تامین مالی در این پروژه ها شناخته شد.

    کلیدواژگان: تامین مالی، نیروگاه حرارتی، هزینه سرمایه گذاری اولیه، روش AHP، اولویت بندی
|
  • Hani Gilani*, Mehdi Ghazanfari, Farnaz Heidarpoor Pages 7-44

    The limitations on resources of fossil fuels and their destructive effects on the environment have made renewable energy sources more attractive and between these sources, energy from biomass called bioenergy has a special place due to the wide range of resources and other benefits. The purpose of this research is to provide a bi-objective multi-period linear programming model to design the supply chain of bioenergy from various types of biomasses using anaerobic digestion and transesterification processes. Two types of biomass considered as feedstock are microalgae and Jatropha. The first objective function maximize the value of the total benefit and the second objective function minimize the amount of water consumption. Selection of raw material resources, locating the production facilities and raw material warehouses, value of optimal material flows, etc. are some of the decisions made by the model. The performance of the proposed model is evaluated and validated through conducting a real case study in Iran.

    Keywords: Water-Energy Interaction, Bioenergy supply chain design, Microalgae, Jatropha, Bi-objective optimization, Transesterification
  • Mahdieh Arabshahi Delouee, MohammadAli Falahi*, Narges Salehnia Pages 45-84

    Excessive consumption of energy in Iran and, consequently, environmental pollution are serious challenges facing the country. Therefore, promoting energy efficiency in different sectors, especially in the industrial sector can be considered. Then the effective factors on energy efficiency should be considered carefully to make the necessary policies. Due to the importance of the industrial sector as the main driver of growth and value added, the best combination of factors affecting energy efficiency in the five energy-intensive industries for the firms of 10 employees and more during 1995-2015 was selected. The Gamma test results show that the best combination of variables affecting the energy efficiency of industries include environmental variables of technology, good governance, size of government, trade openness and real energy price as well as micro variables such as technical structure of production, capital price and energy consumption. According to the Data Envelopment Analysis, the average efficiency of all energy industries in the study period was about 68% and the food industry had a higher efficiency than the other industries.

    Keywords: Energy Efficiency, Energy Intensive Industries, Gamma Test, Data Envelopment Analysis, Iran
  • Farid Zahiri*, Gholamreza Nabi Bid Hendi, Farnaz Barzinpour Pages 85-123

    Water requirements in many large water supply systems are provided by mixing water withdrawal from surface and underground resources with different quantity and quality.Water supply from underground sources requires energy consumption and surface water resources are limited and unstable.The aim of this research is managing optimal supply of required water of system with minimum energy cost and minimum water withdrawal from surface sources, meanwhile maintaining quantitative and qualitative stability of the system.This goal is achieved by optimizing operation schedule of pumps by managing energy consumption and optimizing changes in harvest discharge and mixing ratio of water sources.Differences between this study and similar studies, is the definition of multiple objectives, adding constraints like water quality in stability of the system, and assumption of harvest discharge and mixing ratio of water sources as variable.By considering continuity and energy rules and features of the system, system hydraulic is modeled mathematically and then by simulation in Vensim software with mathematical model assistance, model validation based on comparison with the actual data has evaluated.A multi-objective optimization is solved by using GAMS software.Finally, based on the goals of system administrators, sensitivity analysis on input data and results performed ,and optimal scenarios for managing the water supply system are presented.According to research findings,optimizing the water supply system can lead to 21% reduction in peak load consumption and 5% in energy costs .By considering just pumping stations, we save 37% in peak load consumption and 13% in energy costs.

    Keywords: Stability of water supply system, Multi-objective optimization, Energy cost, Water surface withdrawal, Energy consumption management
  • Payam Rashidi, Taghi Ebrahimi Salari*, Masoud Homayounifar, Modjtaba Rouhani Pages 124-156

    Management and optimization of energy consumption has been importantly considered by policy-makers in the field of energy and environment from the perspective of energy security and environmental considerations. In this study, nondominated sorting genetic algorithm (NSGAII) was applied to determine the optimal share of fossil energy sources for energy intensive industries of Iran including The Manufacture of food products and beverages, The Manufacture of coke, refined petroleum products and nuclear fuel, The Manufacture of chemicals and chemical products, The Manufacture of other non-metallic mineral products and The Manufacture of basic metals. According to which the share of kerosene, 0.098%, 0.17%, 0.016%, 0.05%, 0.014%, the share of diesel, 12.88%, 0.93%, 0.62%, 1.97%, 0. 96%, the share of natural gas, 68.81%, 85.25%, 98.29%, 80.32%, 98%, the share of liquefied gas, 0.18%, 2.17%, 0.08%, 2.66%, 0.33%, the share of gasoline, 1.32%, 0.29%, 0.37%, 0.15%, 0.052% and the share of heavy fuel oil 16.7%, 11.18%, 0.62%, 14.83% , 0.65%, was obtained respectively. Then, the study utilized data envelopment analysis (Slack-Based measures) to measure the environmental and economic efficiency in some selected sub-sectors of industry by means of optimal amounts and then compared the results with the real amounts of energy consumption during 2011, 2014, 2015, and 2016. The results of optimization model compared with the real share of energy consumption that indicates the improvement of economic and environmental efficiency in the years under review.

    Keywords: Efficiency, NSGAII, Energy, Multi-objective Optimization, Slack-Based Measures
  • Fereshteh Bagheri*, Rahmatollah Gholipour Souteh, Ghanbar Mohammadi Elyasi, Fattah Sharifzadeh Pages 157-186

    One of the requirements for the development of societies and organizations is innovation, change in policies and policies, and the use of creative models in decision making. To achieve this goal, organizations must explore opportunities and identify new solutions and possibilities, and apply innovation in decisions. How to identify these opportunities and use them has always been a concern of policy makers and efforts have been made in this regard, but a comprehensive model in our country that can lead to entrepreneurial decision-making in a government organization has not been presented so far. Therefore, we sought to identify the dimensions, factors and elements affecting the policy entrepreneurship in the thermal power generation production policy making process and to present a suitable model for policy entrepreneurship for this field. To achieve this goal, a fundamental research based on a combined exploratory method was conducted. For this purpose, in the quality section, interviews were conducted with 18 experts in the field of electricity generation who were selected through the snowball sampling method. In the interview process, 244 open codes, 84 selective themes and 16 main themes were identified and the policy entrepreneurship model was presented in three dimensions: contextual, structural and behavioral. In the quantitative part, using a questionnaire and after assessing its content validity, based on the results of one-sample t-test, the effect of the components identified in the qualitative part on entrepreneurship was confirmed and the components were ranked based on the Friedman test.

    Keywords: Public Policy, Policy Entrepreneurship, Policy Entrepreneurs, Thematic Analysis
  • Mohammadreza Kosarieh*, Abdulrahim Navehebrahim, Bijan Abdollahi Pages 187-219

    The main purpose of this study is to design a mentoring model in Iran Grid Management Company. This research has been done with a qualitative approach. Participants in this study are 18 managers of Iran Grid Management Company who are active in the field of technology, engineering and human resources and participated in the research through purposeful sampling and theoretical saturation rule. Data were collected using semi-structured interviews. Validity of interview questions was done by content validity ratio (CVR) method and applying the opinions of 5 management experts and all participants in the study. The method of data analysis is inductive content analysis using coding at three levels: open, axial and selective. Findings indicate the identification of three categories of personal development, organizational development and communication development, each of which has several components. In the category of personal development, the components of knowledge, personality and job, in the category of organizational development, the components of management, motivation and human resources and in the category of communication development, the component of customers / stakeholders were identified.The results showed that management, personality and job are the most important components and three aspects of the mentoring pyramid in the company. Effective mentoring depends on the attitude of senior management and how to organize, direct and supervise matters and pay attention to the personality and job component.

    Keywords: Mentoring, Personal development, Organizational development, Communication development, Iran Grid Management Company
  • MohamadMahdi Bahrololoum, Shahaboddin Bakhtiar* Pages 221-250

    Electricity has been considered as a pivotal product for sustainable development. As Iran has access to the high level of fossil fuel resources, the major proportion of Iranchr('39')s power generation belongs to thermal power plants. In this regard, the issue that all governments have faced is financing the initial capital costs of these projects, which plays a crucial role in providing a continuous electricity supply. In this paper, the most significant criteria and efficient methods of financing thermal power plants in Iran are discussed. A sample of 18 experts working in thermal power plants financing was used and the AHP model is employed to prioritise the efficient financing methods. Results indicate that financing through Islamic bonds (SUKUK) has the highest level of efficiency among funding methods and the applicability of funding source is the most important criterion in choosing the most efficient method of financing for these projects in Iran.

    Keywords: Financing, Thermal Power Plant, Capital Cost, AHP Model, Prioritising