فهرست مطالب

پژوهشنامه ادبیات تعلیمی
پیاپی 47 (پاییز 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/11/14
  • تعداد عناوین: 7
|
  • شیرزاد طایفی*، حسین یاسری صفحات 1-28

    در گستره ادبیات جهان و ایران، آثار ادبی بر اساس اندیشه و محتوا به چهار قسم ادب حماسی، تعلیمی، غنایی و نمایشی تقسیم می شوند. برخی از متون ادبی، اعم از نظم و نثر، تک ژانری هستند؛ اما گاهی متونی ظهور یافته اند که ترکیبی از دو یا چند ژانر ادبی متفاوت بوده و با یکدیگر همنشین شده اند و از این رهگذر توانسته اند دستاوردهایی در تحقیقات متون ادبی فراهم سازند. از جمله همنشینی ژانرها، آمیختگی ادب حماسی و ادب تعلیمی است. ویژگی مشترک این دو ستیز با ناسازهاست: یکی در برون، دیگری در درون و سرانجام پی ریزی کننده یک جامعه آرمانی. در این پژوهش کوشیده ایم تا با تکیه بر مطالعات کتابخانه ای و به روش توصیفی تحلیلی مبتنی بر استقرا، به بازخوانی بیناژانری در دو گونه ادب حماسی و ادب تعلیمی در اسکندرنامه بپردازیم. از جمله اهداف این نوشته، تبیین ویژگی ها، وجوه افتراق و اشتراک این دو ژانر در اسکندرنامه است؛ نیز نقطه تلاقی آن دو در این اثر نمایانده می شود. از جمله دستاوردهای ترکیب ژانر حماسی و تعلیمی آن است که تکمیل کننده یکدیگرند. تکیه گاه ادب حماسی (شرف نامه)، اغلب معطوف به اراده اما ادب تعلیمی (اقبال نامه) بر پایه عقل و معرفت استوار است. ادب حماسی، بر عینیت (تمشیت امور کشور) پای می فشارد و در مقابل، ادب تعلیمی بر ذهنیت (مفاهیم اخلاقی) اصرار دارد. علت غایی هر دو ژانر ادبی، بسترسازی صلح و آرامش است: یکی در بیرون (سطح آفاقی) و دیگری در درون (سطح انفسی) برای پایه گذاری مدینه فاضله مورد نظر نظامی گنجه ای.

    کلیدواژگان: ادب حماسی، ادب تعلیمی، بیناژانری، اسکندرنامه، نظامی گنجه ای
  • محمد فولادی، زینب پناه* صفحات 29-56

    شیخ عبدالقادر گیلانی از عارفان قرن پنجم که در علوم فقه، حدیث، تفسیر و ادب، سرآمد روزگار خویش بود و سبک نگارش او در آموزه‌های تعلیمی‌اش به‌گونه‌ای بود که بزرگانی چون محیی‌الدین ابن‌عربی را تحت‌تاثیر قرار داده بود. در بغداد کار وعظ را برگزید و گفتاری شیرین داشت.‌ در مجلس تعلیم او بیش از چهار هزار نفر گرد می‌آمد که سهروردی، مقدسی و ابن ‌جوزی از شاگردان تحت تربیت او بوده‌اند. مبنای روش تربیتی وی هماهنگی طریقت با شریعت و اطاعت از قرآن و سنت است و لازمه سیروسلوک را تربیت اخلاقی می‌داند. فتوح الغیب اثری تعلیمی از عبدالقادر گیلانی است. نویسنده با نگاهی شریعت‌مدارانه، مفاهیم معرفت‌شناسی، نکات تربیتی و اخلاقی را برای تعلیم مخاطب تبیین می‌کند. در این نوشتار بر آنیم تا با روش توصیفی و رویکرد تحلیلی بر مبنای یافته‌ها، اصول تربیتی شیخ را که به سالک متربی برای تبدیل نفس اماره به نفس مطمینه توصیه می‌کند، بررسی کنیم و تاثیر تعلیمات وی را در نکات بیدل از مریدان عبدالقادردر شبه‌قاره هند نشان دهیم. لزوم این تحقیق آنکه گیلانی موسس سلسله تصوف قادریه، در شبه‌قاره، طرفداران بسیاری دارد و مریدانش بسیاری از سیره‌های تعلیمی او را برای تزکیه نفس به کار می‌برند اما تعلیمات او ناشناخته است. در این تحقیق، سعی شده جلوه‌ای روشن‌تر از اصول تربیتی او برای محققان ارایه شود. نتایج پژوهش بیانگر این است که بیدل در نگارش نکات علاوه بر قالب و محتوا، با بهره‌گیری از آموزه‌های تعلیمی گیلانی به اثر خود ارزش و غنای بیشتری بخشیده است. بیدل و عبدالقادر در مبانی و مباحث اخلاقی و تعلیمی خود مشترکات فراوانی دارند، اما در برخی موارد تفاوت دیدگاه نیز دارند که در این مقاله بررسی شده است.

    کلیدواژگان: عبدالقادر گیلانی، فتوح الغیب، آموزه های تعلیمی، بیدل دهلوی، نکات
  • حسین سلیمی، بشیر علوی صفحات 57-82

    ابوالمجد مجدود بن آدم سنایی غزنوی یا حکیم سنایی (473545 قمری)، از بزرگ ترین شاعران قصیده گو و مثنوی سرای زبان فارسی است. قصایدش دارای مضامینی چون مدح، ارشاد و پند و منقبت است. سنایی زبان را خوب می شناسد و به تمامی دقایق و مهارت های آن آشناست. در قصاید سنایی، توصیف و ستایش و حکمت و اندرز و حدیث نفس و سرزنش و ملامت وجود دارد. موارد فراوانی از جملات انشایی (جملات پرسشی، امری، تعجبی و نهی) در قصاید سنایی دیده می شود که در معانی غیر اصلی خود (معانی ثانویه) به کار رفته اند. وی در گزینش شیوه‏های بیانی و الگوهای دستوری با توجه به نوع پیام و ارتباط، همچنین در انتخاب واژه‏ها با رعایت هماهنگی و همنوایی آن ها با وزن و موضوع، موفق بوده است. معانی ثانویه جملات انشایی در حقیقت، بیانگر اندیشه های درونی سنایی است و می توان با توجه به تحلیل آن ها پی به اندیشه شاعر برد. در این پژوهش به دو مقوله پرسشی و امری بر اساس مقوله دستوری و معنایی در قصاید سنایی پرداخته شده است تا ارتباط اندیشه های شاعر با معانی جملات مشخص شود و بر اساس نمودار به تجزیه و تحلیل آن ها پرداخته ایم تا بتوان اندیشه های سنایی را از سرودن و به کارگیری این جملات روشن و آشکار کرد.

    کلیدواژگان: علم معانی، قصیده، جملات انشایی، جملات پرسشی و امری، سنایی
  • سید حامد موسوی جروکانی*، حسین مسجدی، مصطفی گرجی، مهدی زمانی صفحات 83-108

    از مهم‌ترین خواهش‌های آدمی، تمنای زیستن است. اما مرگ، این خواهش را پیاپی تهدید می‌کند. مسئله این است ‌که آدمی چگونه می‌تواند میان این دو، سازواری ایجاد کند و این چالش، چه پیامدهای اخلاقی و روانی را به همراه خواهد داشت. در رویارویی با این درگیری روانی و فلسفی، انسان‌ها دو دسته‌اند: عده‌ای به انکار فرصت زندگی، و برخی به دریافت آن، گرایش می‌یابند. عطار نیشابوری با اتکا به مرگ‌پویایی، دو واقعیت انکار ناپذیر زندگی و مرگ را می‌پذیرد. اندیشیدن به این دو پهنه، آدمی را به خصلت‌هایی چون کمال‌طلبی، تربیت نفس، آگاهانه زیستن، وابسته نبودن و دلبسته نشدن، ارزشمند دانستن فرصت زندگی، بهره‌مندی از زندگی به قدر ضرورت و کفایت، توجه به ارزش‌های اخلاقی و تحقق رفتارهای فرجام‌اندیشانه آراسته خواهد کرد. تصویر انسان مرگ‌پویای ‌زندگی‌خواه از زندگی، در ایماژ‌هایی چون زندان، گلخن، کشتزار و کاروان‌سرا بروز می‌یابد. این تصاویر نشان می‌دهد آدمی دریافته که زندگی دنیایی، ابزار است؛ بنابراین اراده خویش را به کارکرد خویش در هستی معطوف می‌سازد تا زندگی اخلاقی را تجربه کند.

    کلیدواژگان: مرگ پویایی، پیامدهای اخلاقی، عطار، اسرارنامه، ایماژهای زندگی
  • نسرین خدابنده*، مهین پناهی صفحات 109-144

    جامع الاسرار رساله ای عرفانی تعلیمی است که محمد علی اصفهانی ملقب به نورعلیشاه (وفات 1212ق)، عارف مشهور اوایل قرن سیزدهم هجری، آن را به تقلید از گلستان سعدی، به نظم و نثر مسجع نوشته است. نورعلیشاه سرآمد عارفان دوره قاجار است که آثار عرفانی متعددی به نظم و نثر، از وی به جا مانده است. بررسی آثار وی به شناخت متون ادب عرفانی دوره قاجار کمک خواهد کرد. مقاله حاضر درصدد پاسخ گویی به این پرسش هاست: جامع الاسرار دارای چه آموزه های تعلیمی است و نورعلیشاه از چه شگرد هایی برای آموزش آن ها استفاده کرده است؟ در این پژوهش، آموزه های تعلیمی جامع الاسرار با شیوه توصیفی تحلیلی مورد بررسی قرار گرفت و آموزه های بارز آن در سه عنوان «عرفان نظری، اخلاقی تربیتی و عرفانی صوفیانه» دسته بندی شد. با وجود آنکه نورعلیشاه همچون شیخ اجل، سعدی، به آموزه های اخلاقی تربیتی توجه زیادی داشته و به دلیل اقبال عموم به گلستان سعدی مایل بوده است، همچون بسیاری دیگر، نظیره ای بر این شاهکار ادب فارسی بنویسد اما آموزه های عرفانی صوفیانه که علت غایی نگارش این رساله بوده، از دو آموزه دیگر در جامع الاسرار بیشتر است. همچنین مولف برای آموزش مفاهیم مورد نظر از دو روش مستقیم و غیرمستقیم و از شگرد هایی نظیر قصه گویی، آموزش از طریق گفت وگو بین شخصیت ها، آموزش از طریق مناجات، آموزش از طریق پند و اندرز و آموزش از طریق پرسش و پاسخ استفاده کرده و در نگارش این اثر، به تمام اقشار جامعه از افراد عامی تا خواص عارفان، به عنوان مخاطب توجه داشته است.

    کلیدواژگان: نورعلیشاه اصفهانی، جامع الاسرار، آموزه های تعلیمی، شگردهای تعلیمی، عرفان
  • غلامحسین مددی چلچه، ابراهیم استاجی*، اعظم استاجی، علی تسنیمی صفحات 145-182

    آثار ادبی متناسب با نوع ادبی، شاخصه هایی می یابند. تنوع محتوایی در بعضی از آثار ممکن است زمینه آشفتگی و عدم تناسب زبان با شاخصه های نوع را فراهم آورد. هفت پیکر اثری است که تنوع محتوایی از ارزش های آن نکاسته است. تناسب زبان با شاخصه های صوری و محتوایی در انواع ادبی و ظرایف پیوند هنری زبان و معنا در لایه‎های مختلف، از عوامل اعتلای این اثر است. از آنجا که اثر ادبی متشکل از لایه های درهم تنیده‎ای است، تحلیل متن هفت‎پیکر با رویکرد سبک‎شناسی لایه‎ای‎، شیوه ای کارآمد در کشف ظرایف هنری و ظرفیت‎های زبانی به کاررفته در هر لایه است. لایه‎های زبانی هفت‎پیکر متناسب با تغییر محتوا در هر بخش، شاخصه‎هایی در لایه‎های زبان می‎یابد. نظامی فراخور محتوا که رنگ تعلیمی، غنایی و حماسی به خود می‎گیرد، با ایجاد تناسب میان شاخصه های زبان و محتوا، گزینش و نحوه کاربرد واحدهای زبانی، پیوند درونی لایه های زبان، تنش در عناصر زبان و ایجاد دلالت مندی، سبب حرکت زبان در راستای تقویت محتوا و تبلور نوع ادبی در آن بخش می‎شود. در بخش‎های تعلیمی، بهره‎مندی از شاخصه‎های صوری و محتوایی این نوع، سبب استحکام زبان در این اثر شده‎ است.

    کلیدواژگان: لایه های زبانی، معنا، تعلیمی، هفت پیکر
  • فرشاد اسکندری شرفی*، وحید مبارک صفحات 183-220

    ادبیات تعلیمی از کهن ترین و رایج ترین گونه های ادبی جهان است که آموزه هایی اخلاقی و عقلانی را به مخاطب ارایه می کند تا با کاربست آن ها در زندگی، به سعادتمندی و نیک بختی برسد. ادبیات فارسی از دیرباز، جلوگاه ناب ترین و نغزترین معانی و مضامین اخلاقی و تعلیمی بوده و در هر دوره ، بخش انبوهی از شعر فارسی به پند و حکمت و موعظه اختصاص داشته است. عماد فقیه کرمانی از شاعران پارسی گوی قرن هشتم هجری است که در سرودن انواع شعر چون غزل و قصیده و مثنوی تبحری تمام داشته و شعرش با مبانی تصوف و اندیشه ها و آموزه های عرفانی درآمیخته است. در این پژوهش با روشی توصیفی تحلیلی و با بهره گیری از منابع کتابخانه ای، آموزهای اخلاقی و تعلیمی در پنج گنج عماد فقیه کرمانی بررسی شده است تا جایگاه و ارزش اخلاق و تعلیم در شعر او مشخص شود و همچنین گوشه ای از مقام ادبی این شاعر آشکار گردد. دستاورد پژوهش نشان می دهد که در مثنوی های عماد فقیه کرمانی، موضوع های اخلاقی و تعلیمی که تلفیق یافته از اندرزهای کهن و آموزه های عرفانی و صوفیانه است، بازتابی گسترده دارد. مواعظ سیاسی و حکومتی، عبادت و بندگی خدا، ناپایداری و بی اعتباری دنیا، گشاده دستی و سخاوت، علم و علم آموزی، رازداری، کم آزاری و... از مهم ترین و پربسامدترین مسایل اخلاقی و تعلیمی در پنج گنج عماد فقیه است.

    کلیدواژگان: ادبیات تعلیمی، مضامین و آموزه های اخلاقی، شعر فارسی، پنج گنج، عماد فقیه کرمانی
|
  • Shirzad Tayefi *, Hossein Yaseri Pages 1-28

    In the world literature generally and Iranian literature particularly, literary works are divided into four types, i.e. epic, didactic, lyric and dramatic literature based upon their thought and content. Some literary texts, including poetry and prose, are single-genre; however, some texts have emerged which combine two or more different literary genres and they accompany each other and through this accompaniment they have been able to provide sources for literary text researches. The common feature of the two is their struggle against the incompatibilities: one from without the other from within and finally establishing an ideal society. One form of combining genres is mingling epic literature and didactic literature. Through descriptive-analytical method and by relying on the library studies based upon inductive method, this research attempt to re-read the intergenrality of epic literature and didactic literature in Iskandarnāmeh. The purpose of this paper is to explain the features, differences, commonalities of these two genres in Iskandarnāmeh, and also the intersection of these two genre in this literary work. One of the achievements of combining epic and didactic genres is that they complement each other. Epic literature (e.g. Sharafnāmeh) often focuses on human's will, but didactic literature (e.g. Iqbālnāmeh) addresses wisdom and awareness and while epic literature insists on objectivity (managing governmental affairs) and didactic literature (moral concepts) insists on subjectivity. The ultimate cause of both literary genres is to lay the groundwork for peace and tranquility, one in the external level and the other in the internal or spiritual level to establish Nizami Ganjavi's desired utopia.

    Keywords: Epic Literature, educational literature, Intergenrality, Iskandarnāmeh, Nezami Ganjavi
  • mohammad foladi, zeinab panah* Pages 29-56

    Sheykh Abdol Qāder Gilani is one of the mystics of the 5th century who was eminent in Feqh, Hadith, exegesis and literature. His writing style in didactic literature has ‎influenced some of the prominents like Mohy ed Din ibn Arabi. He chose to preach in Baghdad and he was licorice. In his training Assemblies, more than 400 thousand people used to gather and Sohrewardi, ‎Moqaddasi, and ibn Jozi were among his pupils in mysticism. Fotouh al ghayb is a didactic work written by Abdol Qāder Gilani in which the author explains the epistemological concepts, training and ethical points for the audience. His ‎training method includes coordination between Tariqat and Shari’at, as well as adherence ‎to Qur’an and tradition in order to achieve Haqiqat (ultimate truth). Using a descriptive ‎method and an analytic approach, the present study aims at surveying the ‎principles of mystical trainings declared by Sheikh to a mystic to reach the ultimate ‎truth. Besides, the impact of Sheikh’s teachings' on Nokāt by Bidel, one of the Murids (disciple) of Abdol ‎Qāder in India would be analyzed. Regarding the significance of this study it could be ‎mentioned that Gilani, the founder of the sufi dynasty of Qāderiyeh, has many Murids in ‎India who practice his didactic traditions to purify soul. However, Gilani’s ‎works and teachings are not truly known yet. The present study attempts to depict a more vivid ‎presentation of his didactic and training principles for the researchers. The results of the ‎research show that Bidel and Abdol Qāder have got a lot in common in ethical and didactic issues; however, some differences in their view points is to be demonstrate in this article. ‎

    Keywords: Abdol Qāder Gilani, Fotouh al Ghayb, didactic literature, ‎Bidel Dehlavi, Nokāt
  • hosein salimi, Bashir Alavi Pages 57-82

    Abolmajd Majdood Ibn Adam Sanāi Ghaznavi also called Hakim Sanāi (473-545 AH), is one of the greatest poets of Persian language who wrote in ode and Masnavi form. Praise, guidance and admonition are among the frequent themes of his odes. Sanāi well understands language and is fully acquainted with its features and capabilities. Description, praise, wisdom and advice, admonition, story of the soul, blame, and reproach exist in Sanāi's odes. Many instances of compositional sentences (interrogative, imperative, exclamatory, and prohibitive) exist in Sanai's odes used in their indirect (or secondary) meanings. He has been successful in choosing the expressing methods, grammatical patterns (according to the type of message and communication), and in selecting words by considering their harmony, rhythm, and subject. The secondary meanings of the compositional sentences, in fact, express Sanāi's inner thoughts and they can be understood by analyzing the poet's thoughts. This research deals with interrogative and imperative based upon grammatical and semantic categories in Sanāi's odes in order to determine the relationship between the poet's moral thoughts and the meanings of sentences. clarifying and explaining Sanāi's aim in using such kinds of sentences analytically, the researchers use diagrams.

    Keywords: semantics, ode, compositional sentences, Interrogative, Imperative Sentences, Sanāi
  • Seyed Hamed Mousavi Jervekani *, hosein masjedi, Mustafa Gorji, mahdi zamani Pages 83-108

    One of the main desires of man is yearning for life. But death threatens this desire continually. The problem is how man can reconcile these two, and what moral and emotional consequences such a challenge may have. Being confronted with this emotional and philosophical conflicts, men are divided into two groups: some incline to deny the life chance, while others wish to gain it. Believing in the dynamic death, Attar accepts life and death as two undeniable realities. He believed that pondering on these two realms adorn man's soul with virtues such as searching for the perfect, self-promotion, living a conscious life, controlling the sense of dependency, appreciating the life chance, enjoying life as much as it would be sufficient, paying attention to the moral values and farseeing. The picture of life in the eyes of a man demanding for life and believing in the dynamic death is portrayed in the images like prison, heating fire of the bathhouse, field and caravansary. These images indicate that man realize worldly life as a medium. Therefore, he would adjoin his will to his function to experience an ethical life.

    Keywords: Dynamic death, Moral Consequences, Attar, Asrarnameh, Life Images
  • Nasrin Khodabande *, Mahin Panahi Pages 109-144

    Jāme al-Asrār, a mystical-didactic essay written by Mohammad Ali Isfahāni, also called Noor Ali Shāh (died in 1212 AH), the famous mystic of the early thirteenth century AH. Imitating Sa'di's Golestān, Jāme al-Asrar has been written both in verse and prose by him. Noor Ali Shāh is one of the leading mystics of the Qajar period, from whom many mystical works of prose and poetry have been left. Studying his works will help understanding the mystical literature of the Qajar period. This paper aims at answering the following questions: What didactic trainings could be found in Jāme al-Asrar and what techniques did he uses to train them? In this study, the didactic lessons of Jāme al-Asrār were investigated by using a descriptive-analytic approach, and some of its salient didactic teachings were classified into three main headings (theoretical mysticism, moral-educational, and Mystical-Sufi). The results show that though like Sa'di, he paid much attention to moral and educational lessons due to the general popularity of Sa'di's Golestān to these matters, like many others who embark to write a similar work to Golestān as one of the masterpieces of Persian literature, however, in Noor Ali Shāh's Jāme al-Asrār, the Mystical-Sufi teachings which was the ultimate reason for writing this treatise, is higher in frequency than the other two classified subjects. The author has also used both the direct and the indirect methods of teaching the concepts and has used tricks such as storytelling, teaching through dialogue between characters, teaching through prayers, training through advice, and training through questions and answers and in writing this work. It is also inferred that the writer has paid attention to all levels of society from ordinary people to the high rank mystics as his audience.

    Keywords: Noor Ali Shāh Isfahani, Jāme al-Asrār, didactic literature, Didactic techniques, mysticism
  • gholamhosein madadi, ebrahim estaji *, azam estaji, Ali Tasnimi Pages 145-182

    Literary works, depending on the literary genre they belong to, have specific characteristics. In some literary works, diversity of the content may cause confusion and incompatibility of language with the characteristics of that particular literary type. Haft Peikar is a literary work whose content diversity does not reduce its values. The relation between language with the form and the content in literary types and the subtleties of the artistic connection between language and the meanings in different layers are among the highlights of this literary work. Since the literary work is made of entangled layers, analyzing the text of Haft Peikar with the layered stylistic approach seems to be an effective way in discovering the artistic subtleties and linguistic capacities of each layer. In each section, when changes happen in the content of Haft Peikar, language layers find specific characteristics. Considering the content which would be didactic, lyric, or epic, Nezami moves language further, strengthens the content, and promotes didactic genre by creating proportion between linguistic features and the content, selecting and using the language units, interconnecting the language layers, arousing tension in the language elements, and signifying. In this work, using the formal and content characteristics of didactic literature have fortified the language

    Keywords: Language Layers, Meaning, Didactic, Haft Peikar
  • Farshad Eskandari Sharafi *, Vahid Mobarak Pages 183-220

    Being among the oldest and most common kinds of literature, didactic literature presents moral and rational doctrines to the audience to be applied in their lives to achieve prosperity and happiness. Persian literature has long represented the purest and most precious moral and didactic meanings and themes in a way that a large part of Persian poetry has been dedicated to advice, wisdom, and sermons. Emād Faqii Kermani is one of the Persian poets in 8th century AH who was proficient in composing different genres of poems including Sonnet, Ode and Masnavi. His poems have been integrated with Sufism and mystical thoughts and doctrines. Using descriptive-analytic approach, this study aims at investigating the moral and didactic doctrines in Panj Ganj by Emād Faqih Kermani to determine the position and value of morality and training in his poetry and also, some of the literary merits of him would be clarified. The findings reveal that the moral and didactic subjects which are a combination of ancient advice, mystical and Sufi doctrines are widely reflected in his Masnavis. The most prevalent and frequent moral and didactic themes in Panj Ganje Emād include political and governmental sermons, worship and servitude to God, instability of the world, generosity, knowledge and gaining knowledge, confidentiality, harmlessness.

    Keywords: didactic literature, Moral Themes, Doctrines, Persian Poem, Panj Ganje Emād, Faqih Kermani