فهرست مطالب

پرستار و پزشک در رزم - سال هشتم شماره 26 (بهار 1399)

مجله پرستار و پزشک در رزم
سال هشتم شماره 26 (بهار 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/11/05
  • تعداد عناوین: 7
|
  • فاطمه معینی، بهناز دوران*، نجمه طاهری صفحات 7-19
    مقدمه

    کرونا ویروس خانواده ی بزرگی از ویروس ها هستند که علاوه بر آن که باعث ایجاد بیماری های شدید و همه گیری در انسان شده، تبعات روان شناختی متعددی برای افراد داشته است. این مطالعه از نوع مطالعات مروری روایتی و هدف آن مرور مطالعات انجام شده در زمینه ی کرونا ویروس و سلامت روان بود.

    روش کار

    در این مطالعه، جستجوی مقالات انجام شده به زبان انگلیسی و فارسی در پایگاه های Google Scholar، PubMed، نورمگز و جهاد دانشگاهی با ترکیب کلیدواژه های «coronavirus»، «COVID-19»، «SARS»، «MERS»، «mental health»، «stress»، «burnout»، «anxiety» و «depression» انجام شد.

    یافته ها

    در مجموع، تعداد 88 مقاله تمام متن مورد مرور نهایی قرار گرفت. نتایج نشان داد که در زمان شیوع این ویروس ها استرس، اضطراب، افسردگی و فرسودگی در افراد به ویژه کارکنان عرصه سلامت به طور معناداری افزایش یافته است. همچنین عواملی مانند حمایت اجتماعی، حمایت سازمانی، آموزش و برنامه های پیشگیرانه می تواند به مقابله بهتر افراد با شرایط شیوع بیماری کمک کند و سلامت روان آنها را بهبود بخشد.

    نتیجه گیری

    گرچه مطالعات مورد بررسی در افراد مختلف، با حجم نمونه های مختلف و در بافت فرهنگی متفاوت انجام شده اند، اما به طورکلی بر طبق یافته ها مشخص شد که شیوع بیماری های همه گیر بر اثر کرونا ویروس ها باعث کاهش سلامت روان افراد به خصوص کارکنان عرصه سلامت درگیر با این بیماری می شود و مقابله با آن نیازمند مداخلات روان شناختی به موقع و به جا، اطلاع رسانی صحیح و حمایت اجتماعی و سازمانی در افراد است.

    کلیدواژگان: کروناویروس، کووید19، سارس، مرس، سلامت روان
  • سعید تابش*، میثم نوری، سید حسین علوی، میرداوود حسینی صفحات 20-30
    مقدمه

    باشگاه های ورزشی در درجه اول وظیفه تقویت مشارکت ورزشی، ایجاد یک محیط امن و در دسترس تمام افراد جامعه را دارند و باید این اطمینان را در عموم مردم حاصل کنند که این باشگاه از نظر اقتصادی و قانونی مسئولیت پذیر و سالم است. همچنین برای این که باشگاه های ورزشی به عنوان سازمان هایی با مسئولیت اجتماعی شناخته شوند، باید تمرکز آن ها بر انجام تعهداتی باشد که به طور معناداری بر جامعه آن ها تاثیرگذار است. بنابراین این پژوهش با هدف شناسایی مسئولیت اجتماعی باشگاه های ورزشی در دوران شیوع ویروس کرونا انجام شد.

    روش کار

    پژوهش حاضر به لحاظ هدف کاربردی، به لحاظ روش توصیفی_تحلیلی و برحسب ماهیت داده ها کیفی- کمی است؛ که در سه مرحله انجام شد. جامعه آماری این پژوهش شامل اعضای هییت علمی رشته مدیریت ورزشی، مدیران ورزشی، مربیان ورزشی و ورزشکاران بود. روش نمونه گیری در این پژوهش هدفمند و در دسترس بود.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که باشگاه های ورزشی باید در موقعیت های بحرانی به ویژه بحران شیوع ویروس کرونا  34 مسئولیت اجتماعی را انجام دهند.

    نتیجه گیری

    از آنجا که باشگاه های برای جذب مشتری و موفق شدن در بازار محلی و ملی با هم در حال رقابت هستند بنابراین باشگاه های ورزشی برای داشتن مزیت رقابتی و موفق شدن باید این مسئولیت ها را در اولویت قرار داده و آن ها را انجام دهند.

    کلیدواژگان: مسئولیت اجتماعی، باشگاه های ورزشی، کرونا ویروس، کووید-19
  • سپیده میرزایی، سعید بکایی، کیاوش هوشمندی، سلمان دانشی، مهدی راعی، ملیحه انتظاری* صفحات 31-40
    مقدمه

    بیماران مبتلا به بیماری ویروس کرونا بعد از بهبودی دچار مشکلات متعددی می شوند. مطالعات صورت گرفته در رابطه با کروناویروس ها به ویژه کووید-19 به سرعت در سراسر جهان گسترش یافته است، که این موضوع سبب گردآوری و ارایه اطلاعات به دست آمده در یک مقاله مروری گردید.

    روش کار

    در این پژوهش یک مطالعه ی مروری سریع روی عوارض ناشی از ابتلا به بیماری کروناویروس در مقالات پژوهشی چاپ شده لاتین و فارسی در بازه زمانی 2001-2020 در پایگاه های اطلاعاتی انجام شد. از میان 61 مقاله پژوهشی یافته شده 36 مقاله مورد بررسی قرار گرفت.

    یافته ها

    مطلب قابل توجه در مورد بیماران فاز حاد این بیماری این است که این افراد بعضا دچار عوارض شدیدی پس از بیماری می شوند و ممکن است کیفیت زندگی آنان تا سال ها تحت تاثیر این بیماری قرار گیرد. کروناویروس باعث ایجاد انواع بیماری ها ازجمله بیماری های تنفسی، روده، کلیوی، قلبی و عصبی می شوند. آسیب های قلبی و عروقی جدی از قبیل آسیب های میوکاردی، التهاب میوکارد، سکته قلبی، آرتیمی و نارسایی قلب نیز از عوارض این ویروس به شمار می روند. همچنین مطالعات مشخص کرده اند که اثرات اجتماعی، فردی، اقتصادی و بهداشتی حاصل از این بیماری تا سالیان دراز در جوامع باقی می ماند.

    بحث و نتیجه گیری

    در این مقاله ی مروری تمرکز بر عوارض کوتاه مدت و یا طولانی مدت بعد از تجربه ی فاز حاد بیماری بوده است. با توجه به موارد بررسی شده، شناخت عوارض جانبی ابتلا به این بیماری بسیار حایز اهمیت است.

    کلیدواژگان: کووید-19، اپیدمی، آسیب میوکارد، آریتمی، آنزیم های کبدی
  • مژگان محمدی مهر، احمد کیخا* صفحات 41-49
    مقدمه

    زیست گاه انسان از اوان شکل گیری تاکنون با بحران های زیادی مواجه بوده است. این موضوع اهمیت مدیریت بحران و راهبردهای آن را مطرح می کند. در این میان یکی از ابزارهای اساسی مدیریت بحران، آموزش می باشد لذا هدف پژوهش حاضر بازکاوی نقش و جایگاه آموزش در مدیریت بحران های زیستی است.

    روش کار

    این مطالعه به روش مروری نظام مند به کندوکاو در قلمرو مدیریت بحران و آموزش پرداخته است. گردآوری داده ها با استفاده از کلیدواژه های آموزش، بحران، مدیریت بحران، نقش آموزش در مدیریت بحران، Education, Crisis, Crisis Management, The Role of Education in Crisis Management در پایگاه های اطلاعاتی؛ مگیران، انسانی، نورمگز، سیلیویکا، Google Scholar، Science direct، Sage، Eric در بازه زمانی (1379-1399) (2000-2020) انجام گرفت و پس از استخراج 110 منبع پس از بررسی اولیه مقالات، نهایت 58 منبع مورد تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    یافته های این مطالعه، در شش بخش ارایه شده است شامل واژه شناسی مفاهیم؛ سنخ شناسی و نوع شناسی مفاهیم؛  دیرینه شناسی مفهوم مدیریت بحران در ایران، بازکاوی نقش آموزش در مدیریت بحران، متدولوژی های آموزش در شرایط بحرانی و در آخرین حلقه بازنمایی تجارب کشورها از نقش آموزش در مدیریت بحران توام با درس آموزه های برای ایران بیان شده است.

    نتیجه گیری

    یافته های این مطالعه نشان می دهد، آموزش از گذرگاه های متفاوت نقش اساسی را در کنترل و مدیریت بحران ایفا می کند. بنابراین گسترش این نوع آموزش ها باید مورد توجه سیاست گذاران و برنامه ریزان قرار گیرد و توجه بیشتری به نقش آموزش شود چراکه در حال حاضر کشور با بحران های مختلفی مواجه اند لذا آموزش یک راهبرد اساسی در کنترل و مدیریت این بحران ها می باشد.

    کلیدواژگان: آموزش، پیشگیری، مدیریت، بحران، مخاطرات طبیعی
  • محمدعلی شایسته مغانلو، نادر مرکزی مقدم، ساناز زرگر بالای جمع*، رضا طهرانی صفحات 50-62
    مقدمه

    ارزشیابی عملکرد نظام سلامت، اطلاعات خوبی در مورد وضعیت نظام سلامت برای دولت ها و ملت ها ایجاد می نماید. شاخص های ارزیابی عملکرد مالی می تواند وضعیت مالی نظام سلامت را تعیین نموده و نقاط قوت و ضعف سیستم سلامت را برای تصمیم گیری های راهبردی شناسایی کند. هدف این مطالعه مروری، بررسی شاخص های مالی ارزیابی نظام سلامت در ایران و جهان می باشد.

    روش کار

    یک بررسی متون به منظور تعیین شاخص هایی که در دنیا به عنوان شاخص های ارزیابی عملکرد مالی نظام سلامت شناخته شده اند، صورت پذیرفت. مطالعات چاپ شده تا تاریخ جولای 2020 که شاخص های اقتصادی برای ارزیابی عملکرد مراکز بهداشتی و درمانی و بیمارستان ها را معرفی می کردند، وارد مطالعه شدند.

    یافته ها

    از مرور متون، تعداد 1548 مقاله بازیابی شد که 39 مقاله شامل 5 مقاله فارسی، حایز معیارهای ورود به مطالعه تشخیص داده شدند. نتایج بررسی مقالات نشان داد، شاخص های عملکرد مالی عموما در 6 حیطه به شرح زیر طبقه بندی شده اند: حیطه سودآوری، حیطه نقدینگی، حیطه درآمد، حیطه هزینه، حیطه سرمایه و حیطه کارایی.

     نتیجه گیری

    به کارگیری و تجزیه و تحلیل شاخص های مالی، یک جزء ضروری از مدیریت مالی اثرگذار است. همان طور که در بسیاری از سازمان ها به منظور اندازه گیری، مقایسه، پیش بینی و ارتقای تصمیماتی که بر ثروت سازمان موثر است، به کار گرفته می شود و نتیجه مهم کاربرد آن در نظام سلامت، پایش عملکرد مالی و پیش بینی مشکلات است.

    کلیدواژگان: شاخص مالی، عملکرد مالی، ارزیابی عملکرد، نظام سلامت، بیمارستان
  • ناصر شهریاری، محسن آذرافروز، سعید تابش*، اکبر وکیلی، صمد شماخی صفحات 63-70
    مقدمه

    همه گیری ویروس کرونا و تاثیرات آن بر شرایط اجتماعی، فرهنگی، سیاسی و اقتصادی و سلامت انسان ها سبب اهتمام  به مقابله همه جانبه در جهت از بین بردن و کاهش پیامدهای مخرب ناشی از آن، به عنوان یک مسئله محوری در جهان مبدل گردیده است. هدف تحقیق حاضر بررسی سازگاری شهروندان شهر اصفهان با اجرای فاصله گذاری اجتماعی در راستای مقابله به همه گیری بیماری کووید- 19 بوده است.

    روش کار

    تحقیق حاضر با رویکرد کمی و استراتژی توصیفی و همبستگی و تاکتیک میدانی است. تعداد 300 خانوار به عنوان حجم نمونه با شیوه نمونه گیری تصادفی طبقه ای انتخاب گردید و ابزار جمع آوری اطلاعات از نوع پرسشنامه محقق ساخته که پس از تایید روایی، پایایی آن نیز با ضریب آلفای کرونباخ 803/0 مورد تایید واقع شد. در روش تجزیه وتحلیل اطلاعات از طریق آمار توصیفی و استنباطی با استفاده از  نرم افزار spss-26 در قالب آزمون های کای اسکور، اتا و اسپیرمن به بررسی رابطه بین متغیر رعایت فاصله گذاری اجتماعی و متغیرهای جمعیت شناختی پرداخته شد.

    یافته ها

    یافته ها بیانگر آن است که 27 درصد از نمونه آماری موردنظر رعایت فاصله گذاری اجتماعی را داشته اند و به جزء متغیر جمعیت شناختی وضعیت تاهل پاسخ دهندگان که رابطه معنادار بسیار ضعیفی با رعایت فاصله گذاری اجتماعی دارد، بین دیگر متغیرهای جمعیت شناختی و رعایت فاصله گذاری اجتماعی رابطه ای معناداری وجود نداشته است.

    نتیجه گیری

    می بایست در خصوص مدیریت بحران بیماری های واگیردار، سیاست گذاری و مدیریت کلان و همه جانبه صورت گیرد و به سمت آینده نگاری راهبردی گام برداشته شود؛ متولیان امر فرهنگ، آموزش و رسانه ها به صورت همه جانبه نسبت به تقویت مسئولیت پذیری اجتماعی، جامعه اهتمام ورزند.

    کلیدواژگان: بیماری کووید-19، سازگاری، فاصله گذاری اجتماعی، همه گیری
  • رضا آرمیده خوی، مهرناز حسینی طهرانی، محمدرضا زارعلی، همایون ملکی*، بهزاد موذنی صفحات 71-82
    مقدمه

    بیوتروریسم به انتشار عمدی عوامل زیستی در بین جوامع انسانی و حیوانی اطلاق می شود که موجب خسارات جبران ناپذیری مانند تلفات، رکود اقتصادی، تنش و استرس اجتماعی می گردد. هدف از مطالعه ی حاضر بررسی نقش ویروس ها در بیوتروریسم با تاکید بر کووید 19، پیامد این ویروس بر آینده ی دنیا و استفاده از آن در بیوتروریسم می باشد.

    روش کار

    این مقاله یک مطالعه ی مروری روایتی است که با جستجوی ترکیبی از کلید واژگان بیوتروریسم، بیماری های ویروسی و کووید 19 در پایگاه های اطلاعاتی از جمله پابمد، گوگل اسکالر، ساینس دایرکت، کتابخانه کاکرین، اسکوپوس و مگیران به دو زبان انگلیسی و فارسی به مرور متون قابلدسترس پرداخته است.

    یافته ها

    یافته های حاصل از مرور متون قابل دسترس در چند عنوان متشکل از تاریخچه، سلاح های زیستی ویروسی، بیماری های عفونی نوظهور و چالش های پیش روی کووید 19 بیان شده است.

    نتیجه گیری

    استفاده از ویروس ها به دلیل سرعت انتشار و کشندگی بالا، عدم نیاز به درگیری در میدان جنگ و یا هزینه های کلان اقتصادی و جانی گزینه ی معقولی برای ساقط کردن ملت ها می باشد. بیماری کرونا ویروس 2019 ابعاد جدیدی از تاثیر بیوتروریسم بر جمعیت و اقتصاد دنیا را روشن خواهد کرد و هراس کووید 19 نه تنها مربوط به کشتار کنونی آن بلکه به ایجاد مشکلات پیچیده تر در آینده نه چندان دور است.

    کلیدواژگان: بیوتروریسم، بیماری های ویروسی، بیماری کرونا ویروس 2019، عوامل بیولوژیکی
|
  • Fatemeh Moeini, Behnaz Dowran*, Najmeh Taheri Pages 7-19
    Introduction

    Coronavirus is a large family of viruses that, in addition to causing severe illness and epidemics in humans, has had many psychological consequences for individuals. This study was a narrative review and aimed to review studies on coronavirus and mental health.

    Method

    In this study, search articles in English and Persian on keywords "coronavirus","COVID-19","SARS", "MERS", "mental health", "Stress", "burnout", "anxiety" and "depression" were performed.

    Results

    In total, 88 full-text articles were reviewed. The results showed that during the spread of these viruses, stress, anxiety, depression and burnout in people, especially health workers, increased significantly. Factors such as social support, organizational support, education, and prevention programs can also help people cope better with the outbreak and improve their mental health.

    Conclusion

    Although studies have been performed in different individuals, with different sample sizes and in different cultural contexts, in general, according to the findings, the prevalence of epidemics due to corona viruses reduces the mental health of individuals, especially Healthcare workers become involved in the disease, and coping with it requires timely and appropriate psychological intervention, accurate information, and social and organizational support.

    Keywords: Coronavirus{1}, COVID-19, SARS, MERS, Mental Health
  • Saeid Tabesh*, Meysam Noori, Seyed Hosein Alavi, Mir Davood Hoseiny Pages 20-30
    Introduction

    Sports clubs primarily have the task of strengthening sports participation, creating a safe and accessible environment for all members of society, and must ensure that the public is economically and legally responsible and healthy. Also, for sports clubs to be recognized as socially responsible organizations, their focus must be on fulfilling commitments that have a significant impact on their community. Therefore, this study was conducted to identify the social responsibility of sports clubs during the outbreak of Covid-19 virus.

    Method

    The present research is applied in terms of purpose, descriptive-analytical method, and qualitative-quantitative in terms of the nature of the data. The statistical population of this study included faculty members of sports management, sports managers, sports coaches, and athletes. The sampling method in this study was purposeful and available.

    Results

    The results showed that sports clubs should take 34 social responsibilities in critical situations, especially the crisis of the Covid-19 virus outbreak.

    Conclusion

    Because clubs are competing to attract customers and succeed in the local and national markets, sports clubs must prioritize and fulfill these responsibilities in order to have a competitive advantage and succeed.

    Keywords: Social Responsibility, Sports Clubs, Coronavirus, COVID-19
  • Sepideh Mirzaei, Saied Bokaie, Kiavash Hushmandi, Maliheh Entezari, Mehdi Raei Pages 31-40
    Background

    Patients with coronavirus disease are more likely to have multiple problems after recovery. Numerous studies conducted on coronaviruses, especially severe acute respiratory syndrome coronavirus 2 (SARS-CoV-2), which has spread rapidly around the world, have motivated us to gather and provide information in the form of a review article.

    Method

    In this study a rapid review study on the complications of coronavirus disease was performed in published research articles in Latin and Persian in the period 2001-2020 were conducted in databases. Out of 61 research articles found, 31 articles were reviewed evaluate.

    Results

    In a number of patients, sometimes severe side effects emerge after the disease onset, and their quality of life may be affected for years. Covid-19 causes a variety of disorders, including respiratory, intestinal, renal, cardiovascular, and neurological diseases. Severe cardiovascular damages, such as myocardial infarction, arthritis, and heart failure, are also considered the complications of Covid-19. Also, studies have shown that the social, individual, economic, and health effects of the disease remain in the community for many years. The disease causes cardiovascular, hepatic, and neurological complications in individuals infected by the virus.

    Conclusion

    In this review, we focused on short- and long-term complications of Covid-19 in patients recovered from the acute phase of Covid-19. Due to these cases, it is very important to study and recognize the side effects of this disease.

    Keywords: COVID-19, Epidemic, Myocardial damage, Arrhythmia, Liver enzymes
  • Mojgan Mohammadimehr, Ahmad Keykha* Pages 41-49
    Introduction

    Human habitat has faced many crises since its formation. This highlights the importance of crisis management and its strategies. Among these, one of the basic tools of crisis management is education, so the purpose of this study is to review the role and place of education in bio-crisis management.

    Methods

    This study is a systematic review of exploration in the field of crisis management and education. Data collection was done by  the keywords education, crisis, crisis management, the role of education in crisis management, Education, Crisis, Crisis Management, The Role of Education in Crisis Management in main databases in the period (1379-1399) (2000-2020), After extracting 110 sources, after reviewing the articles, 58 sources were analyzed.

    Results

    The findings of this study are presented in six sections Includes lexicography of concepts; Typology and typology of concepts; Paleontology of the concept of crisis management in Iran, Review the role of education in crisis management, Methodologies of education in critical situations and The last circle represents the experiences of countries about the role of education in crisis management along with educational lessons for Iran.

    Conclusion

    The findings of this study show that education through different pathways plays a key role in crisis control and management. Therefore, the development of this type of training should be considered by policy makers and planners and more attention should be paid to the role of training because the country is currently facing various crises, so education is a fundamental strategy in controlling and managing these crises.

    Keywords: education, prevention, management, crisis, Natural hazards
  • Mohammadali Shayesteh Moghanloo, Nader Markazi-Moghaddam, Sanaz Zargar Balaye Jame*, Reza Tehrani Pages 50-62
    Introduction

    Evaluating the performance of the health system provides good information about the state of the health system for governments and nations Financial performance evaluation indicators can determine the financial status of the health system and identify the strengths and weaknesses of the health system for strategic decisions and ultimately be the basis for health planning in the country.The purpose of this review study is to examine the financial indicators of health system evaluation in Iran and the world.

    Methods

    A review of the literature was conducted to determine the indicators that are known in the world as indicators for evaluating the financial performance of the health system. In this review, studies published up to July 2020 that introduced economic indicators to evaluate the performance of health centers and hospitals were included in the study.

    Results

    From the review of texts, 1548 articles were retrieved, of which 38 articles, including 4 Persian articles, were recognized as inclusion criteria. The results of the articles showed that financial performance indicators are generally classified into 6 areas as follows: profitability area, liquidity area, income area, cost area, capital area and efficiency area.

    Conclusion

    Applying and analyzing financial indicators is an essential component of effective financial management. As in many organizations, it is used to measure, compare, predict and improve decisions that affect the wealth of the organization, and the important result of its application in the health system is monitoring financial performance and predicting problems

    Keywords: Financial indicator, Financial performance, Performance appraisal, Hospital, Health system
  • Naser Shahryari, Mohsen Azarafrooz, Saeid Tabesh*, Akbar Vakili, Samad Shamakhi Pages 63-70
    Introduction

    The spread of coronavirus and its effects on social, cultural, political and economic conditions and human health have led to a comprehensive approach to eliminate and reduce the devastating consequences of it, as a central issue in the world. The aim of the present study was to investigate the compatibility of the citizens of Isfahan with the implementation of social distance in order to deal with the epidemic of Qovid-19 disease.

    Methods

    The present study is a quantitative approach and descriptive strategy and correlation and field tactics. A total of 300 households were selected as the sample size by stratified random sampling method and the data collection tool was a researcher-made questionnaire that after confirming the validity, its reliability was confirmed with Cronbachchr(chr(chr('39')39chr('39'))39chr(chr('39')39chr('39')))s alpha coefficient of 0.803. In the method of data analysis through descriptive and inferential statistics using SPSS-26 software in the form of Chi-square, Eta and Spearman tests, the relationship between social distance and demographic variables was investigated.

    Results

    The findings show that 27% of the statistical sample had observed social spacing and except for the demographic variable, the marital status of the respondents, which has a very significant significant relationship with social distance, had a significant relationship between other demographic variables and social spacing. Has not.

    Conclusion

    Crisis management of infectious diseases, policy-making and macro-management and comprehensive management should be done and steps should be taken towards strategic foresight; Those in charge of culture, education and the media should make every effort to strengthen societychr(chr(chr('39')39chr('39'))39chr(chr('39')39chr('39')))s social responsibility.

    Keywords: Compatibility, Covide -19 disease, Social Distance, pandemic
  • Reza Aramideh Khouy, Mehrnaz Hosseini Tehrani, Mohammadreza Zarali, Homayon Maleki*, Behzad Moazeni Pages 71-82
    Introduction

    Bioterrorism refers to the deliberate spread of biological agents among human and animal societies, causing irreparable damage, such as fatality, recession and social stress. , with emphasis on Coronavirus Disease 2019 (COVID-19), the effect of this virus on the future of the world, and its use in bioterrorism.

    Method

    This study is a narrative review based on available literature in both English and Persian languages by searching for a combination of keywords including bioterrorism, viral diseases and COVID-19 in databases such as PubMed, Google Scholar, Science Direct, Cochrane Library, Scopus and Magiran.

    Results

    different subtitles, including history, viral biological weapons, emerging infectious diseases and future challenges.

    Conclusion

    The use of viruses will be a reasonable choice to overthrow nations due to their high spread and lethality, lack of conflict on the battlefield, or high economic and human costs. COVID-19 will present new aspects of bioterrorism impacts on the world's population and economy. Therefore, the tragedy of COVID-19 is not just about its current mortality, and in the near future, we can expect even more complicated problems. Future bioterrorism is therefore different from what we have seen in the past.

    Keywords: Bioterrorism, Virus disease, COVID-19, Biological agents