فهرست مطالب

مطالعات میان فرهنگی - پیاپی 40 (پاییز 1398)

فصلنامه مطالعات میان فرهنگی
پیاپی 40 (پاییز 1398)

  • تاریخ انتشار: 1399/11/05
  • تعداد عناوین: 6
|
  • پوراندخت تقدسی*، نادر محقق، اسماعیل کاوسی صفحات 9-38
    دیاسپورا به جابه جایی، مهاجرت یا پراکنده شدن مردم در خارج از سرزمین مادری به هر دلیل در بیش از یک مکان اشاره دارد. دیاسپوراها بخشی از مردمی هستند که خارج از وطن خود زندگی می کنند. آنها با استقرار در جامعه ی میزبان و در رویارویی با فرهنگ جدید به صورتهای مختلف از خود واکنش نشان می دهند و بدنبال آن با مفاهیم مختلفی در رویکرد فرهنگ پذیری و همچنین تغییر در شیوه یا سبک زندگی مواجه می شوند. این تحقیق با هدف تبیین سبک زندگی دیاسپورای ایرانی مقیم استان بریتیش کلمبیا با تاکید بر مدل فرهنگ پذیری «بری» به انجام رسیده است. روش تحقیق طرح متوالی-تبیینی است. مرحله اول کمی(پرسشنامه) و مرحله دوم کیفی(مصاحبه) بوده است. جامعه آماری برای این پژوهش شامل مهاجران ایرانی ساکن در این استان در سال 2018 بوده است(37166 نفر). جامعه نمونه با توجه به فرمول کوکران 380 نفر برآورد شده است. برای انتخاب نمونه های مورد مطالعه در مرحله اول و دوم پژوهشگر مجبور گردید از روش نمونه گیری غیراحتمالی از نوع هدفمند و گلوله برفی استفاده کند. روایی و پایایی ابزار اندازه گیری مورد تایید قرار گرفت. در این پژوهش از نرم افزار spss و نرم افزار Amos و از معادلات ساختاری(sem) برای رسیدن به نتایج استفاده گردید.
    کلیدواژگان: بریتیش کلمبیا، دیاسپورا، سبک زندگی
  • لیلا عشاق خسروشاهی*، مهرداد نوابخش، ابراهیم متقی، نوروز هاشم زهی صفحات 39-72
    بسیاری از انسان ها در جوامعی زندگی می کنند که «امنیت» را در راس هرم نیازهای بشری قرار می دهند و آن را ضروری ترین شرط رسیدن به نیازهای مادی و معنوی می دانند. سیوال اصلی پژوهش حاضر آن است که با تعیین عوامل فرهنگی موثر بر شهروندان کرمانی بالای 20 سال، میزان اثرپذیری بر احساس امنیت اجتماعی آنان به چه میزانی است؟ عوامل و عناصر متعددی بر احساس امنیت اجتماعی موثرند که شناسایی آنها مستلزم اتخاذ رویکردی نظام مند می باشد. روش پژوهش مطالعه حاضر از دیدگاه هدف، کاربردی؛ از نظر ماهیتی کمی- پیمایشی و از نظر تاریخی پس رویدادی است که با مراجعه به اسناد علمی چارچوب نظری تحقیق تدوین شد و سپس با استفاده از پرسشنامه به عنوان روش گردآوری داده ها پیمایش صورت پذیرفت. جامعه آماری تحقیق شامل 632163  نفر از افراد بالای 20 سال شهر کرمان در سال 1398 بودند که از روش نمونه گیری خوشه ای تعداد 385 نفر با احتساب 10 درصد امکان عدم برگشت نهایی پرسشنامه ها (400 نفر) مورد بررسی قرار گرفتند. فرضیه های مربوط به مولفه های عوامل فرهنگی مشتمل بر پایبندی مذهبی، احساس آزادی، امنیت و هویت اجتماعی- فرهنگی اثرگذار بر احساس امنیت اجتماعی شهروندان کرمانی در راستای تدوین مدل مد نظر قرار گرفت. جهت تجزیه و تحلیل داده های گردآوری شده از آزمون های رگرسیون، T و تحلیل مسیر و در نهایت جهت طراحی
    کلیدواژگان: هویت ملی، تاریخ، فرهنگ، جغرافیا، سرزمین، ایران
  • سودابه ابراهیم زاده، محسن قدمی*، عباسعلی قیومی صفحات 73-100
    هدف اصلی این پژوهش ارایه مدل تعالی توسعه فرهنگی با تمرکز بر ایجاد طبقه خلاق از کودکان و نوجوانان می باشد. این پژوهش در زمره پژوهش های ترکیبی و از نوع اکتشافی و به دو روش کیفی و کمی اجرا گردید.ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه است. به منظور بررسی مولفه ها و شاخص های پیشنهادی مدل اولیه از جامعه آماری شامل مدیران آموزشی، اعضای هییت علمی یا مدرس دانشگاه استفاده شد که پس از انجام مراحل جمع آوری اطلاعات از این جامعه ،11پرسشنامه جمع آوری گردید. همچنین به منظور بررسی اعتبار مدل پیشنهادی تعالی توسعه فرهنگی با تمرکز بر ایجاد طبقه خلاق از کودکان و نوجوانان، از جامعه آماری مربیان کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان(با روش نمونه گیری چند مرحله ای و تصادفی ساده به تعداد 196 نفر)استفاده شد. تجزیه و تحلیل مشاهدات و اطلاعات جمع آوری شده پژوهش و بررسی تاثیر همزمان مقیاس های عمومی نیز با استفاده از نرم افزار تحلیل آماری Excel2013، SPSS21،Smart-PLS  انجام شد. با توجه به نتایج دلفی فازی در مجموع از مولفه های هر دو بعد توسعه فرهنگی(30مولفه) و طبقه خلاق از کودکان و نوجوانان(18مولفه)، 19 مولفه حذف و 29 مولفه نهایی باقی ماند که بر اساس نظر خبرگان از اهمیت بالاتری برخوردار بوده اند.
    کلیدواژگان: توسعه فرهنگی، طبقه خلاق، کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان
  • پریسا پورعلی، محمدرضا دهشیری*، محمدرضا قائدی، حسن خداوردی صفحات 101-124
    اگرچه خاورمیانه یکی از کانون های اصلی همواره درحال تحول در نظام بین المللی بوده است اما نقش و اهمیت آن، در نظریات روابط بین الملل، خصوصا نظریات موسوم به جریان اصلی مورد غفلت قرار گرفته است. جمهوری اسلامی در این منطقه، از کشورهای پیش آهنگ دیپلماسی فرهنگی است. فهم دیپلماسی فرهنگی سیاست خارجی ایران در چارچوب نظریات جریان اصلی چندان امکان پذیر نیست. لذا، بهره گیری از نظریات نوین به شکل تلفیقی می تواند زمینه را برای فهم عمیق از سیاست خارجی فرهنگی جمهوری اسلامی در خاورمیانه فراهم نماید. حال، بر مبنای دغدغه ی اصلی این مقاله، با نقد بر این برون گذاری عامدانه ی منطقه و بازیگران آن از نظریه پردازی روابط بین الملل این سوال مطرح است که «برسازی پیکره ای نظری - تلفیقی از نظریات متاخر سازه انگاری و تحلیل گفتمان چرا و چگونه می تواند زمینه را برای فهم دیپلماسی فرهنگی جمهوری اسلامی ایران در خاورمیانه فراهم آورد؟» یافته های این مقاله ی نظری - راهبردی نشان می دهد با توجه به رویکرد اجتماعی، فرهنگی و هویتی نظریات سازه انگاری و تحلیل گفتمان و نیز ویژگی های خاص سیاست خارجی فرهنگی جمهوری اسلامی با تمرکز بر ساخت اجتماعی واقعیت، امکان لازم برای برسازی یک چارچوب تلفیقی وجود دارد.
    کلیدواژگان: سازه انگاری، تحلیل گفتمان، خاورمیانه، دیپلماسی فرهنگی، هویت
  • سید محمد مهدی حسینی فائق* صفحات 125-158

    تعریف مفهوم دیپلماسی فرهنگی و مشخص نمودن جایگاه آن در عرصه ی روابط بین الملل از جمله موضوعاتی است که اهمیت فراوانی دارد و بر مبنای آن می توان میزان نقش و تاثیر این شکل از دیپلماسی را در تامین منافع ملی سنجید. بنگلادش از کشورهایی ست که دارای قرابت فرهنگی با ج.ا.ا می باشد و استفاده از ظرفیتهای موجود در قالب دیپلماسی فرهنگی، منجر به افزایش قدرت نرم و حوزه نفوذ ج.ا.ا در منطقه شبه قاره خواهد شد. با عنایت به اهداف، کارکرد و شاخصهای دیپلماسی فرهنگی جمهوری اسلامی ایران در بنگلادش این مقاله در پی بررسی و ارزیابی ظرفیتهای تاریخی و تمدنی مشترک، دینی و مذهبی، زبان فارسی، مشابهت ها و اشتراکات فرهنگی، ظرفیت های رسمی و گفتمان فرهنگی مشترک می باشد. با بررسی ظرفیت ها و ارزیابی اقدامات انجام شده، به نظر می رسد به دلیل وجود برخی مشکلات اجرایی، ساختاری و محتوایی، فاصله ی معناداری میان وضع موجود تا وضع مطلوب به چشم می خورد.

    کلیدواژگان: ارزیابی، بنگلادش، دیپلماسی فرهنگی، قدرت نرم ج.ا.ایران
  • ندا بهرامی، عباس گوهری* صفحات 159-177
    پیشینیان به دلیل عدم آگاهی و اشراف به حیات پس از مرگ، باورهای گوناگونی به آن، داشته اند. از جمله این باورها «تناسخ» است که  طبق قانون کارما عبارتست از: کیفیت و چگونگی توالد ثانوی، حیات و سرنوشت بعدی انسان که طبق کردار و گفتار و پندار او در زندگی قبلی تعیین می شود. این سلسله توالد، ادامه داشته و در نهایت طبق آموزه موکشه روح میتواند به نجات و رهایی برسد. «نظریه تناسخ» به عنوان نمودی از آداب و رسوم و فرهنگ، شاخص شناختی برخی ادیان سرزمین هند بوده است. مساله اصلی این نوشتار بررسی جایگاه تناسخ به عنوان یکی از ابعاد فرهنگی هندوییزم و نقد آن در مکتب فلسفی ملاصدرا است. این مقاله با رویکرد توصیفی تحلیلی در صدد است  ضمن آشنایی  با کارکردها و اثرات اعتقاد به تناسخ بر فرهنگ مردم هند، به تحلیل براهین بدیع ملاصدرا بر ابطال آن بپردازد. از جمله کارکردهای فرهنگی تناسخ: بازدارندگی، ایجاد ارزشهای اخلاقی، حاکمیت کاست، توجیه رنجها و ارزشمندی اعمال نیک است. استلزامات پذیرش این نظریه عبارتند از: اعتقاد به مسخ، انکار وجود نفس و تعلق آن به سایر ابدان در مرحله نطفه است. ملاصدرا علاوه بر ارایه برهان بر انکار مسخ، براهین تجرد نفس، برهان قوه و فعل، حرکت جوهری و... بر رد نظریه آنان آورده است.
    کلیدواژگان: تناسخ، فرهنگ، هندوئیزم، ملاصدرا
|
  • Pourandokht Taghaddosi *, Nader Mohaghegh, Esmaeil Kavousi Pages 9-38
    Diaspora refers to the movement, migration or dispersal of people outside the homeland for any reason in more than one place. They are a part of the people who live outside their country. Diasporas react differently by settling in the host society and facing a new culture. Therefore, they will have a different approach to the concept of acculturation and change of lifestyle.This study was conducted to explain the lifestyle of the Iranian diaspora living in the province of British Columbia based on Berry's acculturation model. The research method is sequential-explanatory design. The first stage was quantitative (questionnaire), and the second stage was qualitative (interview). The statistical population for this study included Iranian immigrants living in this province in 2018 (371616 people). The sample population is estimated to be 380, according to Cochran's formula. To select the studied samples in the first and second stages, the researcher used Non-probability Sampling methods of Purposive Sampling and Snowball Sampling. The validity and reliability of the measuring instrument were confirmed. In this study, Structural Equation Modeling (SEM) was used to achieve the results and SPSS and AMOS software for confirmatory factor analysis.The results showed that the dominant pattern among the Iranian diaspora living in British Columbia is a pattern of Integration/Adaptation. Also, the attitude, behavior patterns and habits of the immigrant affect their choice of lifestyle.
    Keywords: British Columbia, Diaspora, lifestyle
  • Leila Oshage Khosroshahi *, Mehrdad Navabakhsh, Ebrahim Motaghi, Nowruz Hashemzehi Pages 39-72
    Many people live in societies in which the “security” is placed at the top of human needs’ pyramid, and it is considered as the most essential condition to meet material and spiritual needs. The main question of the present study is to determine its effectiveness on sense of social security by determining the cultural factors of citizens over 20 years old in Kerman. Several factors and elements are effective on the sense of social security that Identifying them requires a systematic approach. Research method of the present study from the perspective of purpose - applied; In terms of quantitative - survey and historically, it is a post-event that was developed by referring to scientific documents within the theoretical framework of research and then using a questionnaire as a method of data collection. The statistical population of the study included 632163 people over the age of 20 years in Kerman in 1398, 385 people were examined by cluster sampling method, including 10% of the possibility of non-final return of the questionnaires (400 people).The hypotheses of the components of cultural factors including religious adherence, the sense of freedom, security and social-cultural identity affect the sense of social security of the citizens of the workers in order to formulate the model. Regression, T and pathway analysis tests were applied for analysing  gathered information, and ultimately, SPSS and AMOS software were used for modelling the design of structural equations .In this study, after describing and explaining theoretical basics in the field of determination of social security, it was attempted to provide the dimensions and factors of the effectiveness on the sense of social security in the form of the model.
    Keywords: Religious adherence, Sense of freedom, Social identity, Cultural Identity, Security
  • Soudabeh Ebrahimzadeh, Mohsen Ghadami *, Abbasal Ghayoumi Pages 73-100
    The main objective of this research is to present a model of excellence in cultural development focusing on the building a creative class of children and adolescents. This research was a combination of exploratory research and instrumental model that was implemented in two qualitative and quantitative stages. The present study is descriptive-survey and data collection tool in form of a questionnaire. . The statistical population included educational managers, faculty members or lecturers, with only 11 questionnaires prepared. Also, in order to study the proposed model of excellence in cultural development, focusing on building a creative class of children and adolescents from the statistical community of the mentors of the intellectual development center for children and adolescents (a simple random sampling method of 196 people). . In general, for analyzing the observations and the research information and studying the simultaneous effect of public scales, Excel2013, SPSS21, Smart-PLS statistical software were used. According to the results of fuzzy Delphi, a total of components of both dimensions of cultural development and creative class,19 components were deleted and 29 final components were left, which according to the experts were more important. For the creative class, 50 indices were defined and 77 indicators were introduced for cultural development.
    Keywords: cultural development, Creative class, Children, adolescents
  • Parisa Pourali, Mohamad Reza Dehshiri *, Mohammadreza Ghaedi, Hasan Khodaverdi Pages 101-124
    Although the Middle East has always been one of the main focuses in the evolving international system, its role and importance in theories of international relations, especially the so-called mainstream theories, have been neglected. The Islamic Republic is one of the leading countries in cultural diplomacy in this region. Understanding the cultural diplomacy of Iran's foreign policy in the context of mainstream theories is not possible. Therefore, the use of new theories in a combined way can provide the basis for a deep understanding of the foreign cultural policy of the Islamic Republic in the Middle East. Now, based on the main concern of this article, by criticizing this deliberate expulsion of the region and its actors from the theory of international relations, the question arises that "Provided the culture of the Islamic Republic of Iran in the Middle East?" The findings of this theoretical-strategic article show that according to the social, cultural and identity approach of constructivist theories and discourse analysis, as well as special features of the foreign cultural policy of the Islamic Republic focusing on the social construction of reality, it is possible to build an integrated framework. The research method in this article is qualitative with a descriptive-historical approach and the research data has been collected in a library manner by taking notes.
    Keywords: Structuralism, Discourse Analysis, Middle East, Cultural diplomacy, Identity
  • Sayed Mahdi Hosseini Faegh * Pages 125-158

    Defining the concept of cultural diplomacy and determining its position in the field of international relations is one of the issues that is very important and based on it, the role and impact of this form of diplomacy in securing national interests can be measured. Bangladesh is one of the countries that has many cultural affinities with the Islamic Republic of Iran, and the use of these capacities in the form of public diplomacy will increase Iran's soft power and sphere of influence in the subcontinent. Considering the goals, function and indicators of Iranian cultural diplomacy, cultural diplomacy in Bangladesh is organized based on the following axes: common historical and civilizational capacity, religious capacity, Persian language, cultural similarities and similarities, official capacities, common cultural discourse. Considering the capacities and evaluating what has been done, it seems that due to some executive, structural and content problems, there is a significant gap between the current situation and the desired situation.

    Keywords: Bangladesh, Cultural diplomacy, Iran's Soft Power
  • Neda Bahrami, Abbas Ghohari * Pages 159-177
    The ancestors had different beliefs because of their lack of awareness and aristocracy about the afterlife. Among these beliefs is the "reincarnation" that is defined by the law of karma: the quality and manner of the rebirth, life and subsequent destiny of man, which are determined by his actions, speech and thought in the previous life. This series of rebirth is continued, and ultimately, according to the doctrine of Moksha the soul can be saved and liberated. The "Reincarnation Theory" as a manifestation of customs and culture has been the cognitive marker of certain religions in the Indian land. The main point of this paper is to examine the place of reincarnation as one of the cultural dimensions of Hinduism and its criticism in Mulla Sadra's philosophical school. This article, with a descriptive-analytical approach, in addition to analyzing the functions and effects of the belief in reincarnation on Indian culture, seeks to analyze Mulla Sadra's innovative arguments for its revocation. The cultural functions of reincarnation include: deterrence, moral values ​​creation, caste sovereignty, the justification of suffering, and the value of good deeds. In addition to presenting arguments for denial of disfigurement, Mulla Sadra has provided arguments for self-esteem, potency and act arguments, substantial motion, etc. to reject their theory.
    Keywords: Reincarnation, culture, Hinduism, Mulla sadra