فهرست مطالب

پژوهش های جغرافیای سیاسی - سال چهارم شماره 2 (پیاپی 14، تابستان 1398)

نشریه پژوهش های جغرافیای سیاسی
سال چهارم شماره 2 (پیاپی 14، تابستان 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/05/08
  • تعداد عناوین: 7
|
  • سید هادی زرقانی*، ملیحه اخباری، ندا چاره ئی، نجمه محمودی صفحات 1-32

    کشورهایی که از حیث منابع تامین آب در رابطه با همسایگان (بالا دست) خود از موقعیت فرودستی برخوردارند، اغلب منفعلانه عمل می کنند؛ به‏ویژه چنانچه نتوانند نظر مساعد همسایگان (در حوضه آبریز مشترک) را با خواست خود جلب و همراه سازند، با این همسایه ها دچار چالش و نزاع خواهند شد. عکس این موضوع هم صادق است؛ آنجایی که گاها، کشورهای بالادست از این موقعیت به‎عنوان ابزاری سیاسی جهت فشار بر رقیب و امتیازگیری بیشتر بهره برداری می نمایند. این پژوهش، با روش توصیفی- تحلیلی و با استناد به منابع معتبر، به دنبال بررسی و تحلیل تنگناهای هیدروپلیتیک ترکمنستان در رابطه با همسایگان است. مفروض مقاله این است که موقعیت جغرافیایی و وضعیت هیدروپلیتیک ترکمنستان از حیث تامین منابع آب به‏گونه ای است که این کشور با همسایگان خود در این زمینه، چالش های اساسی خواهد داشت. یافته های پژوهش نشان می دهد ترکمنستان نسبت به اغلب همسایگان در موقعیت فرودستی قرار دارد. این مسئله به‏صورت بالقوه(از ناحیه ایران) و بالفعل(از ناحیه افغانستان و چهار جمهوری آسیای‏مرکزی) برای ترکمنستان ایجادکننده زمینه های بروز چالش هیدروپلیتیک برای این کشور در رابطه با همسایگان خواهد بود. ضمن اینکه تاثیرگذاری برخی متغیرها همچون تغییر اقلیم و تداوم خشکسالی ها، افزایش نسبت شهرنشینی و تغییر سبک زندگی و به تبع آن افزایش شدید مصرف آب و ضرورت تولید برخی محصولات کشاورزی استراتژیک، به‏طورقطع در آینده ای نزدیک، موجب تشدید بحران هیدروپلیتیک بین ترکمنستان و همسایگان خواهد بود.

    کلیدواژگان: ترکمنستان، هیدروپلیتیک، آسیای‏ مرکزی، ایران، رودهای مرزی
  • مصطفی ایستگلدی*، محمد قنبری، رضا پویا، مجتبی روستا صفحات 33-61

    هدف نوشتار حاضر، فراتحلیلی بر پژوهش های انجام‎شده در حوزه شهرهای مرزی، نظم و امنیت در استان سیستان و بلوچستان می باشد. در این پژوهش از روش فراتحلیل و نرم افزار CMA2 و SPSS بهره گرفته شده است. جامعه آماری تحقیق شامل کلیه تحقیقات و مطالعات انجام‎شده(18 طرح پژوهشی، 8 پایان نامه، 5 کتاب و 42 مقالات همایشی)،(73 نمونه) در دفتر تحقیقات کاربردی فرماندهی انتظامی‎استان سیستان و بلوچستان در بازه زمانی 97-1389 می باشد. یافته های پژوهش نشان می دهد که اگرچه تحقیقات صورت‎گرفته در زمینه امنیت در شهرهای مرزی استان سیستان و بلوچستان توانسته اند تا اندازه زیادی دستاوردهای پژوهشی مهم و راهگشایی عرضه کنند، اما، بیشتر تحقیقات، «امنیت» را به‎صورت عام موردمطالعه قرار داده و بدون لحاظ‎کردن دقایق مفهومی‎و ظرایف نظری که در مورد انواع امنیت وجود دارد، سعی در مطالعه آن در کلی ترین معنایش کرده اند. نتیجه این وضعیت، چیزی جز غفلت از وجوه مختلف امنیت، ابعاد متنوع آن و نیازهای پژوهشی مختلفی که هر کدام از این وجوه متنوع جهت بررسی نیاز دارد، نیست. بعلاوه، تقریبا تمام پژوهش هایی که مورد فراتحلیل قرار گرفتند، مبتنی بر روش های پژوهش کمی(به‎ویژه پیمایش) بودند(عدم توجه جدی به روش های کیفی در پژوهش ها). همچنین، مشخص گردید که مهمترین پدیده هایی که در زمانه حاضر در مکان های مرزی(استان سیستان و بلوچستان)، شکل می گیرند و می توانند بر مقوله امنیت این مکان ها تاثیرگذار باشند، پدیده های درون مکانی(فضای مجازی و تغییرات شیوه زندگی) و پدیده های فرامکانی(تشکیل گروهک ها در فضاهای مجاور، بی ثباتی داخلی و تغییر حکومت ها و حرکت های فرامنطقه ای جمعیتی) هستند که به این عوامل توجه کافی نشده و تعدد و شیوع تحقیقات در این زمینه، به اندازه کافی نیست. در پایان نوشتار، متناسب با یافته های تحقیق، الگوی نهایی پیشنهادی پژوهش در هفت محور ارایه گردیده است.

    کلیدواژگان: فراتحلیل، نظم، امنیت، شهرهای مرزی، دفتر تحقیقات کاربردی فرماندهی انتظامی، استان سیستان و بلوچستان
  • مراد کاویانی راد*، آرش سلطانی صفحات 63-82

    انسان ها با نگرش به مجموعه باورها و کنش‏هایشان،منشا معنادهی و هویت‏سازی برای مکان به‏شمار می‏روند و با توجه به وابستگی های مکانی‎شان برای زیستگاه خود تصمیم‏گیری و تصمیم‏سازی می‏کنند.رای‏دهی به عنوان کنشی سیاسی- مکانی، نمودی از این تصمیم‏هاست که در پیوند با هویت و تعلق مکانی افراد است. تجربه انتخابات در مقیاس فروملی در کشورمان، گویای آن است که بین تعلق مکانی افراد و سوگیری آراء نامزدها در قالب مفهوم آراء زادگاهی در بسیاری از حوزه های انتخابیه، همبستگی برقرار است. مقاله حاضر که دروندادهای(داده‏ها و اطلاعات) مورد نیاز آن به روش کتابخانه‎ای گردآوری شده است؛ ماهیتی توصیفی - تحلیلی دارد و بر این فرضیه استوار است که توزیع فضایی رای در حوزه انتخابیه میاندوآب، شاهین دژ و تکاب تابعی از هویت و تعلق مکانی(آراء زادگاهی)رای‎دهندگان است. نتیجه پژوهش نشان داد که توزیع فضایی رای با دورشدن از شور انقلابی دهه نخست نظام ج.ا.ا.، تابعی از هویت مکانی، هماوردی مکانی و شمار دارندگان حق رای شهرستان‏های تشکیل دهنده این حوزه انتخابیه است.بدین معنا که هویت مکانی در پراکنش فضایی آراء و جهت دهی به آراء زادگاهی نامزدهای انتخاباتی حوزه انتخابیه (میاندوآب،شاهین‎دژ و تکاب) موثر بوده است.

    کلیدواژگان: جغرافیای انتخابات، هویت مکانی، توزیع فضایی رای و حوزه انتخابیه میاندوآب، شاهین دژ و تکاب
  • محمدباقر قالیباف*، عباس احمدی کرچ، یاشار ذکی، احسان لشگری تفرشی، مرتضی رضوی نژاد صفحات 83-120

    توزیع فضایی قدرت سیاسی- اجرایی در کشورها الگوهای متفاوتی دارد که در ایران از الگوی بسیط متمرکز استفاده می شود؛ گرچه این نوع نظام حکومتی در دهه اول انقلاب اسلامی سبب شد یکپارچگی و انسجام ملی کشور حفظ شود، اما در حال حاضر با توجه به تغییرات و دگرگونی های گسترده به نظر می رسد کم کم تبدیل به عاملی بازدارنده برای پیشرفت و توسعه کشور شده است. سوال اصلی این پژوهش این است که مهم ترین آسیب هایی که نظام بسیط متمرکز برای کشور ایجاد کرده است کدام اند؟ و شدت این آسیب ها نسبت به یکدیگر چگونه است؟  بر اساس مطالعات این پژوهش که به روش توصیفی- تحلیلی و با مشارکت 185 نفر از نخبگان علمی، اجرایی کشور انجام شده، 10 محور موضوعی به عنوان مهم ترین آسیب های نظام بسیط متمرکز شناسایی و اولویت‏بندی شدند. این آسیب ها به ترتیب در آزمون آماری t تک نمونه ای مورد سنجش قرار گرفت و در نهایت به ترتیب شدت آسیب: کم توجهی به اقتضایات ویژگی های محلی(33.00t:)؛ مغفول ماندن ظرفیت های قانونی و قانون‎گذاری(24.00t:)، ناکارآمدی نظام اداری-اجرای(24.00t:)، بی عدالتی فضایی و توسعه نامتوازن(23.00t:)، مشارکت ناقص مردم در اداره امور محلی(23.00t:)، عدم تفکیک فرآیندی فعالیت ها و مسئولیت ها(22.00t:)، عدم مسئولیت پذیری، حس تعلق و پاسخگویی مسیولین محلی(22.00t:)، تجمع فشارها بر دولت مرکزی(21.00t:)، عدم توسعه حزب‏گرایی(16.00t:)، تداوم فرهنگ سیاسی اقتدارگرا و متملق‏گو(14.00t:) اصلی‏ترین چالش هایی هستند که نظام بسیط متمرکز در کشور ایجاد کرده است و به نظر می رسد جمهوری اسلامی ایران برای پیشرفت و توسعه با روندی سریع‏تر، لاجرم می بایست به این آسیب ها توجه کافی نشان دهد تا مسیر تعالی جامعه را از طریق تغییر در میزان تمرکز در بستر نظام بسیط غیر متمرکز، هموار نماید.

    کلیدواژگان: نظام بسیط متمرکز، آسیب شناسی، تمرکزگرایی، نظام اداری-اجرایی، حکومت محلی
  • هادی اعظمی، اکبر حیدری تاشه کبود*، حسین رستمی صفحات 121-153

    امروزه شناخت وضع موجود و چشم اندازسازی وضع مطلوب در ارتباط با تحلیل فضایی زیرساخت ها در پرتو ملاحظات امنیتی و دفاعی و با بهره گیری از رویکردهایی همچون مطالعات آینده نگرانه و به کارگیری توامان آن با سیستم اطلاعات جغرافیایی(GIS)، از اهمیتی اساسی در حوزه تصمیم سازی و برنامه ریزی های متناسب با آن در مطالعات آمایش دفاعی برخوردار می باشد. از این رو، هدف پژوهش حاضر، تحلیل پیشران های موثر بر توزیع فضایی زیرساخت های استان خراسان‎رضوی با رویکرد پدافند غیرعامل و استفاده از مطالعات آینده پژوهی می باشد که برای نیل ‎به‎این مقصود از روش تحقیق توصیفی- تحلیلی، مطالعات کتابخانه‎ای- اسنادی و پیمایش های آماری در چارچوب تحلیل های مدلی، نرم افزاری(میک مک و سناریوویزارد) و سیستمی(GIS) استفاده گردید. جامعه آماری تحقیق در دو مقیاس انسانی و فضایی تعریف گردید. در بعد فضایی، کل فضای جغرافیایی استان خراسان‎رضوی و در مقیاس انسانی، با استفاده از الگوی غیرتصادفی هدفمند، 40 نفر از کارشناسان(15 نفر) و نخبگان(25 نفر) مطرح در حوزه پژوهش حاضر که از دانش علمی و اجرایی لازم برخوردار بودند، ‎به‎عنوان نمونه مطالعاتی، انتخاب شدند. نتایج نشان داد که با توجه ‎به‎مجموع شاخص های تحقیق، پهنه های آسیب پذیر استان خراسان‎رضوی در پنج حوزه ‎به‎صورت پهنه هایی با آسیب پذیری خیلی زیاد(7.33 درصد)، زیاد(16.52 درصد)، متوسط(29.78 درصد)، کم(16.94 درصد) و خیلی‎کم(29.4 درصد)، قابل تفکیک است. همچنین، ‎به‎اعتبار نتایج به دست آمده، الگوهای تراکم و پراکندگی زیرساخت های محدوده موردمطالعه ‎به‎ترتیب متمرکز و خوشه ای و به‎صورت خودهمبسته تصادفی بوده است. در این بین، عواملی همچون ضوابط قانونی- سیاستگزاری و زیرساختی- نهادی، به‎عنوان پیشران های کلیدی اثرگذار بر توزیع فضایی زیرساخت های استان شناسایی شدند و متناسب با آن، الگوهای آتی قابل‎تحقق در سه گروه سناریوهایی با مطلوبیت بالا(وضعیت سبز)، قابل‎قبول(وضعیت زرد) و بحران(وضعیت قرمز)، ارایه شدند. در نهایت نیز پیشنهادهایی جهت افزایش مطلوبیت زیرساخت های استان خراسان‎رضوی ارایه گردید.

    کلیدواژگان: آینده پژوهی فضایی، پدافند غیرعامل، زیرساخت منطقه ای، آمایش دفاعی، خراسان رضوی
  • محمود مبارکشاهی، محمدرضا حافظ نیا*، ریباز قربانی نژاد، ابراهیم رومینا صفحات 155-176

    مبحث قومیت ومطالبات قومی ‎یکی ازموضوعات موردتوجه درحوزه مطالعات علوم‎انسانی است. دراین میان، جغرافیای‎سیاسی به‎عنوان یکی از رشته های پویا دراین حوزه، به‎دلیل ماهیت فلسفی خود که همانا مطالعه و بررسی بعد سیاسی فضا است، با نگرشی سیستمی، موضوع پراکندگی فضایی اقلیت ها وپراکنش نواحی قومی ‎را موردمطالعه قرارمی‎دهد. دراین مقاله تلاش شده است هستی‎شناسی دولت های ناحیه ای از دو منظر ماهیت وضرورت، مورد بررسی واقع گردد و به‎این سوال اساسی پاسخ داده شود که چه عواملی ماهیت و ضرورت تشکیل چنین سازه هایی را توجیه‎پذیرمی‎سازند؟ در حوزه جغرافیای‎سیاسی،"هارتشورن" و"گاتمن" با بحث از علت وجودی دولت، برنقش نیروهای واگرا وهمگرا درایجاد و تداوم بقای کشور تاکید نموده‎اند؛ دراین مقاله ضمن اشاره ونقد این نظریه ها، به ‎بررسی عوامل موثر در هستی‎شناسی یا به‎عبارت دیگر ضرورت و چرایی دولت های ناحیه ای که امروزه درقالب الگوهای فدرالی و خودمختار، دربرخی ازکشورها به‎منصه ظهوررسیده‎اند، می‎پردازیم. هستی‎شناسی دولت های ناحیه ای درچارچوب حکومت های ملی و مستقل، قابلیت تبیین و بررسی را دارند. ماهیت این گونه سازه های فضایی، بدون وجود کشور وحکومت ملی مستقل، امکان طرح نداشته وموضوعیت خود را از دست می‎دهند. این مقاله، از لحاظ هدف، بنیادی بوده واز لحاظ ماهیت، توصیفی- تحلیلی می‎باشد. دراین تحقیق روش گردآوری اطلاعات، باتوجه به‎ نوع وابعاد آن به‎صورت کتابخانه ای می‎باشد. نتایج تحقیق نشان می‎دهد عواملی همچون حق تعیین سرنوشت و خودگردانی ناحیه‎ای، تقسیم قدرت درابعاد مختلف فضایی، ادراک هویتی وفضایی، شکوفایی توانمندی های ناحیه‎ای، هویت‎طلبی ناحیه‎ای، بحران‎زدایی منطقه ای و محلی از قلمرو ملی و مدیریت فضا و ایجاد تفاهم میان سازه های ناهمگون و ایجاد تعادل ناحیه‎ای، ضرورت وماهیت تشکیل دولت های ناحیه‎ای را توجیه‎پذیرمی‎سازند.

    کلیدواژگان: هستی‎شناسی، دولت های ناحیه‎ای، هویت‎طلبی، ناسیونالیسم قومی، فدرالی، خودمختاری
  • حسام الدین حجت زاده، محمد باغستانی کوزه گر*، شهربانو دلبری صفحات 177-199

    در هزاره نوین، بازگشت به سیاست گرایی کلاسیک و وجود احزاب سیاسی- مذهبی کارآمد، یکی از مهمترین شاخص های توسعه اجتماعی در مقیاس ملی و عاملی اثرگذار در ثبات و شکوفایی ملت های مختلف در عرصه سیاستگذاری های بین المللی به شمار می آید. از این رو، هدف پژوهش حاضر تحلیل پیشران های کلیدی موثر بر شکل گیری جریان سیاسی- مذهبی روشنیه در شبه قاره هند با رویکرد آینده پژوهی می باشد. روش تحقیق به کار گرفته شده، توصیفی- تحلیلی، مبتنی بر مطالعات کتابخانه ای، پیمایش های میدانی و نرم افزاری است. جامعه آماری پژوهش حاضر عبارت از مجموعه افراد و متخصصانی که پیرامون شکل گیری جریان های سیاسی- مذهبی در حوزه جنوب شرق آسیا و شبه قاره هند می‎باشد که از دانش و تجربه کافی برخوردار بوده و به دلیل عدم‎ امکان دسترسی به همگان، با استفاده از روش گلوله برفی، تعداد 40 نفر به‎عنوان نمونه آماری، جهت ادامه مطالعات، انتخاب شدند. نتایج نشان داد که میزان صحت و اعتبار داده های پژوهش در قالب شاخص پرشدگی با ضریبی نزدیک به (98%) مورد تایید قرار گرفت. همچنین، توزیع متغیرهای پژوهش، نشان از سهم قابل‎ توجه و کلیدی عناصری با اثرگذاری متوسط (282) در حالت مستقیم و 4650 در وضعیت غیرمستقیم است. متناسب با آن، الگوهای آتی قابل ‎تحقق در سه گروه سناریوهایی با مطلوبیت بالا(وضعیت سبز)، قابل ‎قبول(وضعیت زرد) و بحران(وضعیت قرمز)، ارایه شدند.

    کلیدواژگان: پیشران کلیدی، نظام سیاسی، آینده پژوهی، توسعه سیاسی
|
  • Seyyed Hadi Zarghani *, Maliheh Akhbari, Neda Chareie, Najmeh Mahmoudi Pages 1-32

    Abstract Countries that are inferior to their neighbors in terms of water supply(upstream) are often passive. In particular, if they are unable to obtain the favorable agreement their neighbors (in a shared basin), they will face challenges and conflicts with them. The opposite is also true; sometimes, upstream countries use this situation as a political tool to put pressure on the opponent and gain more points. This research, using a descriptive-analytical method and citing reliable sources, seeks to study and analyze Turkmenistan's hydropolitical bottlenecks in relation to its neighbors. The paper assumes that Turkmenistan's geographical location and hydropolitical situation in terms of water supply is such that the country will face major challenges with its neighbors. Findings show that Turkmenistan is in a downstream position towards most of its neighbors. This issue potentially (Iran) and actually (Afghanistan and the four Central Asian republics) will create grounds for a hydropolitical challenge for Turkmenistan in relation to its neighbors. While the impact of some variables such as climate change and drought persistence, increasing urbanization and lifestyle changes and consequently a sharp increase in water consumption and the need to produce some strategic agricultural products, will intensify the hydropolitical crisis between Turkmenistan and neighbors in the near future.

    Keywords: Turkmenistan, Hydropolitics, Central Asia, Iran, transboundary rivers
  • Mostafa Istgaldi *, Mohammad Ghanbari, Reza Pouya, Mojtaba Rousta Pages 33-61

    Today's, Meta-analysis has a prominent place in fields of study. The use of the results of various research findings for planning of a part of society or the whole of it is one of the most important factors that have made this type of study important. The issue of security is one of the important issues in our society, especially in boundary cities, that has received a great deal of research.  In this regard, the preliminary investigation of order and security of boundary cities, reveals that researches conducted in the applied Research Office of Sistan and Baluchestan Disciplinary Command are very dispersed. The importance of this topic and the scattered researches in this area led the researcher to provide a regular formulation of these studies and to conduct a quantitative and qualitative analysis of the research in this field. Therefore, this study intends to provide the diagnostic study of the scientific status of the researches in the field of order and security of the boundary cities in applied Research Office of Sistan and Baluchestan Disciplinary Command and summarize and analyze the nature and quality of them in the 2008-2018. This meta-analytic study has been conducted to meet the needs using qualitative and quantitative methods. In this research, the observation and analysis unit of the research is any research document (research project, thesis, book and conference articles). The statistical unit of the study is consisted of 73 cases including 18 research projects, 8 theses, 5 books and 42 conference papers conducted in applied Research Office of Sistan and Baluchestan Disciplinary Command 2008-2018. CMA-2 and SPSS software were used to analyze the collected data. The results show that the most important challenge in this area is the most researches on "security" have been studied in general, without attempting to study the conceptual and theoretical implications of the various types of security.  In addition, almost all of the meta-analysis research was based on quantitative research methods (especially survey).

    Keywords: Meta-analysis, order, Security, border towns, Applied Research Office of Sistan, Baluchestan Disciplinary Command, Sistan, Baluchestan Province
  • Morad Kaviani Rad *, Arash Soltani Pages 63-82

    Humans are the source of meaning and identity for place with an attitude to their set of beliefs and actions, and make decisions for their habitat based on their spatial dependence. Voting as a politico-spatial act is a manifestation of these decisions that relate to the identity and spatial belonging of individuals. Our experience of elections on a national scale in the country shows that there is a correlation between the spatial sense of place of individuals and the bias in candidates’ votes in the concept of Hometown votes in many constituencies. The present paper, which the required inputs (data and information) were collected using a library method, is of a descriptive-analytical nature and is based on the assumption that the spatial distribution of votes in the Miandoab, ShahinDej and Takab constituencies is a function of and voters’ identity sense of place (Hometown votes). The Results showed that the spatial distribution of the vote is a function of the spatial identity of number of holders of voting rights in these constituencies. This mean, spatial identity has been effective in spatial distribution of votes and direction of the Hometown votes of the candidates of these constituencies (Miandoab, Shahin Dezh and Takab).

    Keywords: Electoral Geography, spatial identity, Spatial Distribution of Votes, Miandoab, ShahinDej, Takab
  • Mohammad Baqer Qalibaf *, Abbas Ahmadi Kerch, Yashar Zaki, Ehsan Lashgari Tafreshi, Morteza Razavinezhad Pages 83-120

    The spatial distribution of political-executive power in countries has different patterns with its weaknesses and strengths. In Iran, a centralized simple model is used; This type of system caused the national unity and cohesion of the country  in the first decade of the Islamic Revolution, but now, it seems has gradually become an effecting deterrent factor for the country's progress and development due to extensive changes and transformations. The main question of this research is what are the most important disadvantages that a centralized simple system has caused to the country? And what is the severity of these? Based on the finding of this study conducted in the descriptive-analytical method with the participation of 185 academic and executive elites of the country, 10 thematic axes were identified and prioritized as the most important disadvantages of a centralized simple system. These were assessed in a one-sample t-test. The main disadvantages of the centralized simple system in the country are, Neglecting the requirements of local characteristics (t:33.00); neglecting of legal and legislative capacities (t:24.00), inefficiency of administrative-bureaucratic system (t:24.00), spatial injustice and unbalanced development (t:23.00), incomplete participation of people in Local Government Office (t:23.00), non-segregation of activities and responsibilities (t:22.00), irresponsibility, lack of belonging sense and accountability of local officials (t:22.00), pressure on the central government (t:21.00), Lack of development of parties(t:16.00), Continuation of authoritarian and flattering political culture (t:14.00). It seems that the Islamic Republic of Iran has to pay enough attention to these disadvantages in order to progress and develop faster. It has to smooth the way for the excellence of society by changing the level of concentration in the context of a decentralized simple system.

    Keywords: Centralized Simple System, Pathology, centralization, Administrative-bureaucratic system
  • Seyyed Hadi Azami, Akbar Heidari Tahekaboud *, Hossein Rostami Pages 121-153

    Today, the spatial analysis of infrastructure in the light of security and defense considerations and using approaches such as futuristic studies and the Geographic Information System (GIS), has fundamental importance in the field of decision-making, appropriate planning in defense planning studies, recognizing the current situation and creating a favorable situation. Therefore, the aim of this study is to identify the effective drivers of spatial distribution of infrastructure in Khorasan Razavi province with emphasis in passive defense approach and the use of Spatial Futurology studies in the context of GIS. Descriptive-analytical, library-documentary studies and statistical surveys were used in the framework of model and software analysis (Mikmak and Scenario Wizard). The results showed that according to the total research indicators, vulnerable zones in Khorasan Razavi province are distinguishable in five areas in the form of zones with very high vulnerability (7.33%), high (16.52%), moderate (29.78), low (16.94%), and very low (29.4%). Also, according to the obtained results, the density and dispersion patterns of the infrastructures of the studied area have been concentrated and clustered and randomly correlated, respectively. Meanwhile, factors such as legal criteria-policy-making, infrastructure-institutional factors, etc., were identified as key drivers of the spatial distribution of the province's infrastructure, and accordingly, future models can be achieved in three groups of scenarios with desirability. High (green status), acceptable (yellow status) and crisis (red status) were presented. Finally, suggestions were made to increase the infrastructure of Khorasan Razavi province.

    Keywords: Spatial Futurology, passive defense, Regional Infrastructure, Defense Planning, Khorasan Razavi
  • Mahmood Mobarakshahi, Mohammad Reza Hafeznia *, Ribaz Ghorbani Nejad, Ebrahim Roomina Pages 155-176

    The study of ethnic and claims of ethnicity is one of the topics of interest in the field of humanities studies. Meantime, political geography, as one of the dynamic disciplines in this field and because of its philosophical nature studies and surveys the political dimension of the space with a systematic approach, examines the issue of spatial minorities and the distribution of ethnic areas. This article examines the ontology of the regional governments in terms of nature and necessity of forming such structures attempts to answer this fundamental question that what factors justify the nature and necessity of the formation of regional governments? In the field of political geography, "Hartshorne" and "Gottman", by discussing the reason of state's existence, have emphasized the role of divergent and convergent forces in formation and sustaining the state. In this article, discussing and criticizing these theories, we will attempt to survey the effective factors in the ontology or present a theoretical model of the necessity and argument of regional governments that nowadays have emerged in some countries under the federal and autonomous models. The ontology of regional governments is capable to be clarified and survey within the framework of national and independent governments. The nature of such spatial structures would not be possible and lose its status without the existence of a state and an independent national government. This article is fundamental in terms of purpose and it is conducted in the descriptive-analytical method. Due to the nature of the subject, library and documentary methods have been used for data collecting. The results show that factors such as the right to self-determination and regional autonomy, the division of power in different spatial dimensions, identity and spatial perception, the flourishing of regional capabilities, regional identity-seeking, regional and local crisis relief of national territory and space management, establishing understanding and trust among heterogeneous structures, and establishing regional equilibrium, justifies the necessity and the nature of regional state formation.

    Keywords: Ontology, Regional Governments, Ethnic nationalism, federalism, autonomy
  • Hesamuddin Hojjatzadeh, Mohammad Baghestani Koozegar *, Shahrbanoo Delbari Pages 177-199

    In the new millennium, the return to classical politicism and the existence of efficient political-religious parties is one of the most important indicators of social development on a national scale and a factor influencing the stability and prosperity of different nations in the field of international policy. Therefore, the aim of the present study is to analyze the key drivers affecting the formation of the political-religious Raushaniya movement in the Indian subcontinent with a futuristic approach. The used research method is descriptive-analytical, based on library studies, field surveys and software. The statistical population of the present study is a group of individuals and experts who have sufficient knowledge and experience about the formation of political-religious movement in the region of South Asia and the Indian subcontinent. Using the snowball method, 40 people were selected as a statistical sample to continue the studies, due to the impossibility of access to all. The results showed that the accuracy and validity of the research data in the form of filling index with a coefficient of nearly (98%) was confirmed. Also, the distribution of research variables indicates a significant and key contribution of elements with moderate impact (282) in the direct state and (4650) in the indirect state. Accordingly, feasible future patterns were presented in three groups of scenarios: high desirability (green status), acceptable (yellow status) and crisis (red status).

    Keywords: Key drivers, political system, future research, political development