فهرست مطالب

پیاورد سلامت - سال چهاردهم شماره 4 (مهر و آبان 1399)

مجله پیاورد سلامت
سال چهاردهم شماره 4 (مهر و آبان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/11/07
  • تعداد عناوین: 8
|
  • مهدی شهرکی*، سیمین قادری صفحات 284-296
    زمینه و هدف

    پزشکان به عنوان منابع و سرمایه های انسانی یکی از اجزای اصلی ارایه خدمات سلامت هستند. عدم تعادل عرضه و تقاضای آن ها به طور مستقیم بر وضعیت سلامت و اقتصاد جامعه تاثیرگذار است؛ بنابراین هدف این مطالعه، برآورد و پیش بینی عرضه و تقاضای پزشکان شاغل در دانشگاه های علوم پزشکی ایران است.

    روش بررسی

    مطالعه ی توصیفی-تحلیلی و کاربردی حاضر در سطح ملی برای ایران و در سال های 96-1370 انجام شد. جامعه آماری، پزشکان شاغل در دانشگاه های علوم پزشکی ایران بود. برای برآورد و پیش بینی عرضه پزشک از روش آریما و برای تقاضای پزشک از روش اقتصادسنجی تصحیح خطای برداری استفاده شد. داده ها از نوع سری زمانی سالانه بودند که از سالنامه های آماری مرکز آمار ایران و پایگاه داده ای بانک جهانی استخراج شدند. برای تخمین مدل ها از نرم افزار Eviews 10 استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که تقاضای پزشک در ایران متاثر از تولید ناخالص داخلی، ساختار سنی و تعداد تخت های بیمارستانی است و با توجه به نتایج پیش بینی عرضه و تقاضای پزشک در سال های 1410-1397 با کمبود پزشک مواجه خواهیم بود.

    نتیجه گیری

    در سال های آینده، ایران با کمبود پزشک روبرو خواهد شد. لذا پیشنهاد می شود که سیاست های ترکیبی جهت افزایش ظرفیت پذیرش پزشک در دانشگاه های پزشکی و افزایش مشوق های قوی برای حفظ پزشکان و جلوگیری از مهاجرت آن ها اتخاذ شود.

    کلیدواژگان: پیش بینی، عرضه، تقاضا، کمبود پزشک، منابع سلامت، مدل تصحیح خطای برداری
  • کبری ناخدا، محمدعلی حسینی*، کامران محمدخانی، نادر قلی قورچیان صفحات 297-310
    زمینه و هدف

    رضایت دانشجوی خارجی به عنوان عنصر حیاتی در دانشگاه های بین المللی و یکی از روش های ارتقا در رتبه بندی جهانی، و به عنوان یک فاکتور رقابتی به شمار می آید؛ از این رو پژوهش حاضر با هدف ارایه مدلی برای ارتقای رضایتمندی دانشجویان خارجی علوم پزشکی در شهر تهران انجام پذیرفت.

    روش بررسی

    روش پژوهش، آمیخته(کمی-کیفی) از نوع اکتشافی-تاییدی است. جامعه آماری شامل خبرگان، مدیران بخش بین الملل و دانشجوی خارجی به تعداد(1352 نفر) در سه دانشگاه علوم پزشکی تهران، شهید بهشتی و ایران است. روش نمونه گیری در بخش کیفی، هدفمند و حجم نمونه تعداد 21 نفر از استادان می باشند. در بخش کمی از روش خوشه ای چند مرحله ای تعداد 450 نفر از دانشجویان خارجی انتخاب شدند. ابزار پژوهش در بخش کیفی مصاحبه نیمه ساختار یافته و در بخش کمی پرسش نامه ی محقق ساخته است که روایی صوری و محتوایی با استفاده از نظرات متخصصان مورد تایید و پایایی آن با روش آلفای کرونباخ 0/92 به دست آمد.

    یافته ها

    بر اساس نتایج پژوهش، بیشترین عامل تاثیرگذار در مدل رضایتمندی دانشجویان خارجی شامل خدمات مجازی(0/84)، وفاداری(0/81)، میزان شهرت و رتبه دانشگاه(0/78)، فرایند پذیرش و جذب(0/75)، خدمات پژوهشی(0/72)، خدمات کارکنان و مدیریت(0/71)، خدمات بین المللی(0/70)، خدمات آموزشی(0/68)، خدمات سلامت(0/67)، خدمات رفاهی(0/65)، تسهیلات امور مالی(0/64)، زیرساخت دانشگاه(0/63) و خدمات فرهنگی(0/61) است.

    نتیجه گیری

    دانشگاه ها برای جذب منابع مالی، رقابت بین المللی، بهبود رتبه منطقه ای و جهانی باید برای ارتقای سطح رضایتمندی دانشجویان خارجی اولویت های مدل رضایتمندی ارایه شده را در نظر گرفته و برای آن برنامه ریزی داشته باشند.

    کلیدواژگان: مدل، رضایتمندی، دانشجویان خارجی، دانشگاه های علوم پزشکی
  • علی محمد مصدق راد، فاطمه غضنفری* صفحات 311-332
    زمینه و هدف

    اعتباربخشی بیمارستانی "فرایند ارزشیابی نظام مند و تعیین اعتبار بیمارستان توسط یک سازمان مستقل خارجی با استفاده از استانداردهای مطلوب ساختاری، فرایندی و پیامدی" است. اعتباربخشی نقش مهمی در بهبود کیفیت و ایمنی خدمات بیمارستانی دارد. برنامه اعتباربخشی بیمارستانی ایران با چالش هایی مواجه است. این پژوهش با هدف شناسایی چالش های حاکمیتی برنامه اعتباربخشی بیمارستانی ایران و ارایه پیشنهاداتی برای بهبود آن انجام شده است.

    روش بررسی

    این پژوهش کیفی پدیدارشناسی تفسیری با استفاده از مصاحبه های نیمه ساختار یافته در نیمه اول سال 1398 انجام شده است. تعداد 151 نفر از سیاستگذاران، مدیران و کارکنان وزارت بهداشت، دانشگاه های علوم پزشکی، سازمان های بیمه سلامت و بیمارستان ها با رویکرد ارزشیابی چندگانه و به روش نمونه گیری هدفمند و گلوله برفی انتخاب و در این پژوهش شرکت کردند. از روش تحلیل موضوعی برای تحلیل داده ها استفاده شد.

    یافته ها

    تعداد 22 چالش حاکمیتی برنامه اعتباربخشی بیمارستانی شناسایی شد که در قالب هفت گروه چالش های مرتبط با ساختار سازمانی، ارتباطات سازمانی، سیاستگذاری، تامین مالی، برنامه ریزی، تولیت و ارزشیابی دسته بندی شدند. عدم استقلال برنامه اعتباربخشی، ساختار سازمانی نامناسب، کمبود منابع، جابجایی سریع مدیران اداره اعتباربخشی، هماهنگی و ارتباطات ضعیف درون و برون سازمانی، دولتی و اجباری بودن برنامه اعتباربخشی، هزینه زیاد اعتباربخشی، برنامه ریزی ضعیف، عدم تامین الزامات و پیش نیازهای اعتباربخشی، دانش ناکافی متولیان اعتباربخشی و عدم ارزشیابی برنامه اعتباربخشی از جمله چالش های حاکمیتی برنامه اعتباربخشی بیمارستانی ایران است. ایجاد استقلال عملکردی از طریق تشکیل شورای سیاستگذاری اعتباربخشی بیمارستانی و کمیته های علمی، اجرایی، اعتراض و ارزشیابی برنامه اعتباربخشی، پایلوت برنامه اعتباربخشی، تامین مالی پایدار برنامه اعتباربخشی، برنامه ریزی دقیق، آموزش آبشاری، دریافت تاییدیه انجمن بین المللی کیفیت بهداشت و درمان و اعلان عمومی نتایج اعتباربخشی از جمله راهکارهای پیشنهادی حل این مشکلات هستند.

    نتیجه گیری

    برنامه اعتباربخشی بیمارستانی ایران در بعد حاکمیتی با چالش ها و مشکلاتی مواجه است. اصلاح ساختار حاکمیتی برنامه اعتباربخشی بیمارستانی ایران می تواند منجر به حصول نتایج مطلوب و تحقق اهداف اعتباربخشی شود.

    کلیدواژگان: اعتباربخشی، بیمارستان، حاکمیت، سیاستگذاری، پژوهش کیفی
  • حمزه امین طهماسبی*، مائده قاسمی صفحات 333-343
    زمینه و هدف

    با توجه به افزایش روزافزون هزینه ها، رقابت و پیشرفت تکنولوژی، چالش های سازمان های سلامت در ارایه ی خدمات به مشتریان افزایش یافته است. رویکرد ناب یک سیستم مدیریتی با روش هایی است که به کارگیری آن ها می تواند موجب افزایش بهره وری، رضایت بیماران، کیفیت ارایه خدمات و کاهش اتلاف و هزینه ها شود. این پژوهش، با هدف شناسایی و سطح بندی معیارهای یک بیمارستان ناب انجام شده است.

    روش بررسی

    در این پژوهش، با مرور بر ادبیات موضوع، 22 معیار برای یک سازمان ناب استخراج و از لحاظ مفهومی با بیمارستان و حوزه ی سلامت تطبیق داده شد. سپس معیارهای تعیین شده با استفاده از نظرات خبرگان و طیف لیکرت، مورد سنجش قرار گرفت. روابط میان معیارها با مدل سازی ساختاری تفسیری فازی مشخص شد. سپس رتبه و سطوح این معیارها تعیین و در نهایت با استفاده از تحلیل میک مک، عوامل مهم تر برای یک بیمارستان ناب مشخص گردید.

    یافته ها

    با استفاده از تحلیل میک مک معیارهای «مشخص کردن جریان فرایندها و بهبود مستمر جهت یافتن مشکلات» و «استفاده از کنترل های بصری جهت درک بهتر شرایط و یافتن مشکلات» به عنوان مهم ترین معیارها برای بیمارستان ناب برگزیده شدند.

    نتیجه گیری

    برای افزایش رضایت مشتریان، کاهش هزینه ها و ارتقای کیفیت ارایه خدمات، پیشنهاد می شود که بیمارستان ها، اجرای تکنیک های ناب را در دستور کار خود قرار دهند. جهت اجرای ناب می باید با استفاده از نتایجی که از تحلیل میک مک به دست آمد، به دو عامل «مشخص کردن جریان فرایندها و بهبود مستمر جهت یافتن مشکلات» و «استفاده از کنترل های بصری برای درک بهتر شرایط و یافتن مشکلات» توجه بیشتری نمود.

    کلیدواژگان: بیمارستان ناب، حذف اتلاف، افزایش رضایت بیماران، مدل سازی ساختاری تفسیری فازی
  • اعظم لاری، نهضت گودرزی، ساره دانشگر*، مهناز طاهری پور صفحات 344-355
    زمینه و هدف

    استفاده از سازوکارهای خرید در بخش تجهیزات پزشکی در کنار اعمال قوانین و مقررات نظارتی از سوی دولت می تواند به عنوان راهی برای حرکت به سمت خریدی هوشمندانه و افزایش سطح دسترسی گروه های آسیب پذیر به دریافت خدمات و گسترش عدالت مطرح شود. این پژوهش با هدف بررسی مدیریت خرید تجهیزات پزشکی بیمارستان های دانشگاه علوم پزشکی تهران انجام شد.

    روش بررسی

    این پژوهش کاربردی در سال 98 صورت گرفت. جامعه پژوهش 623 نفر و نمونه پژوهش 431 نفر بودند که به صورت نمونه گیری تصادفی طبقه ای انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده ها پرسش نامه محقق ساخت بود که متغیرهای آن از مطالعات تطبیقی استخراج گردیده است. اعتبارسنجی پرسش نامه محقق ساخت توسط ضریب نسبی روایی محتوا، شاخص روایی محتوایی و ضریب آلفای کرونباخ انجام شد. برای تحلیل داده ها با روش های آماری تحلیل عاملی اکتشافی وتاییدی از نرم افزارهای SPSS18 و AMOS استفاده شد.

    یافته ها

    با توجه به نتایج به دست آمده ابعاد موثر در مدیریت خرید تجهیزات پزشکی در بیمارستان های دانشگاه علوم پزشکی تهران ابعاد فنی- تخصصی، سازمانی، سیاسی و اقتصادی با ضرایب مسیر 1/244، 1/151 ، 0/973 و 0/845 بودند. مقادیر حاکی از آن است که تمامی مسیرهای مطالعه معنادار هستند و به عبارتی ضرایب مسیر قابل بهره برداری می باشند.

    نتیجه گیری

    براساس مطالعه فوق، ابعاد موثر در مدیریت خرید تجهیزات پزشکی متشکل از 4 بعد(فنی- تخصصی، سازمانی، سیاسی و اقتصادی) می باشد که در واقع مفهومی جامع و چندبعدی است. بنابراین، توجه به تمام ابعاد و مولفه های آنها می تواند به بهترین نحو نهادهای خریدار را در حرکت به سمت خریدی کارآ رهنمون سازد.

    کلیدواژگان: مدیریت خرید، تجهیزات پزشکی، بیمارستان
  • سمیرا دانیالی*، نصرت ریاحی نیا صفحات 356-370
    زمینه و هدف

    هدف از انجام پژوهش حاضر، نگاشت شبکه ی هم استنادی حوزه ی کرونا ویروس جهت شناخت هرچه بیشتر این حوزه بر اساس شبکه های هم استنادی است.

    روش بررسی

    پژوهش حاضر از لحاظ هدف، کاربردی و از لحاظ نوع، توصیفی علم سنجی که با استفاده از روش هم استنادی انجام شده است. در این پژوهش کلیه تولیدات علمی قلمرو بیماری کرونا ویروس(6980 مدرک) در بازه ی زمانی(2019-1985) میلادی و در تاریخ 22 فرودین 1399 در پایگاه Web of Science مطالعه گردید. جهت تحلیل و ترسیم نقشه هم استنادی از نرم افزار VOSviewer و Excel استفاده گردید.

    یافته ها

    در حوزه ی کروناویروس تعداد 6815 مدرک، 10246 مجله و 40298 نویسنده شناسایی شد. (2003)ksiazek (با موضوع بررسی سندرم تنفسی حاد (SARS)) و دریافت 875 استناد رتبه ی نخست را کسب نمود. مدارک پراستناد حوزه ی کروناویروس 5 خوشه هم استنادی و خوشه ی اول با داشتن 201 مدرک و موضوع بررسی ساختار کروناویروس بزرگترین خوشه را تشکیل داده است. مجله ی Journal of Virology (با دامنه ی موضوعی ساختار و تکثیر ژنوم، شناسایی ویروس ها و...) با دریافت 35383 استناد رتبه ی نخست را کسب نمود. مجلات پراستناد حوزه ی کروناویروس 5 خوشه ی موضوعی و خوشه ی اول با داشتن 121 مجله و حیطه موضوعی سیاست بهداشتی، کروناویروس و... بزرگترین خوشه محسوب می شود. «Patrick CY Woo» با تخصص شناسایی میکروب های جدید و  بیماری های عفونی درحال ظهور) و دریافت 1491 استناد، رتبه ی نخست را کسب نمود. نویسندگان پراستناد حوزه ی کروناویروس 6 خوشه ی موضوعی و خوشه ی اول با داشتن 195 نویسنده و حیطه تخصصی ویروس شناسی و کروناویروس بزرگترین خوشه را تشکیل داده اند.

    نتیجه گیری

    با شناسایی تولیدات علمی پراستناد حوزه ی کروناویروس تلاش شده است، دیدی جامع نسبت به مدارک برتر، مجلات برتر، و نویسندگان برتر ارایه نمود تا ابزاری تصمیم یار در کوتاهترین زمان ممکن باشد.

    کلیدواژگان: علم سنجی، کرونا ویروس، نقشه علم، شبکه های هم استنادی، نرم افزار VOS Viewer
  • ناهید عین الهی، رضا صفدری، مرسا غلامزاده، الهام حق شناس، حوریه ماسوریان* صفحات 371-382
    زمینه و هدف

    برنامه های سلامت همراه امروزه در حوزه های مختلفی به ویژه در حوزه ی بیماریهای پوستی به عنوان ابزارهایی هم برای کمک به بیماران و هم برای کمک به پزشکان در تشخیص و درمان توسعه یافته اند. لذا هدف اصلی این پژوهش مروری بر ویژگی ها و محتوای اپلیکیشن های حوزه ی مراقبت از پوست است.

    روش بررسی

    به صورت بررسی تطبیقی و با روش توصیفی-تشریحی است. اپلیکیشن ها، در حوزه ی درماتولوژی براساس معیارهای ورود که شامل اپلیکیشن هایی که در دو فروشگاه GooglePlay و AppStore  بیش از 100 بار دانلود شده بودند یا در مطالعات در حوزه ی تشخیص، درمان، مدیریت، مشاور از راه دور، یا خودمراقبتی در حوزه های مختلف بیماری های پوستی طراحی شده بودند و معیارهای خروج شامل اپلیکیشن هایی که قبل از سال 2010 تولید شده بودند و مواردی که به تخصصهای پزشکی غیر از dermatology مربوط می شدند، جستجو شدند. برای مقایسه ی بهتر، ویژگی های مختلفی بر اساس مرور متون و مشاوره با متخصصان از لحاظ ویژگی برنامه برای مقایسه و دسته بندی در نظر گرفته شد. در مرحله ی بعد اپلیکیشن های شناسایی شده براساس معیارهای مختلف بررسی و با هم مقایسه شدند.

    یافته ها

    در نتیجه ی جستجو، در مجموع 33 اپلیکیشن براساس معیارهای در نظر گرفته شده، شناسایی شدند. از این میان، 33/3% از این تعداد در حوزه ی آموزشی و سپس 24/2% به حوزه ی خودمراقبتی اختصاص داشتند. برنامه های مورد بررسی در نه حوزه ی مختلف در رابطه با بیماریها دسته بندی و مقایسه شدند که 61% از اپلیکیشن ها انواع مختلف بیماری های پوستی را پوشش می دادند.

    نتیجه گیری

    یافته ها نشان داد که بیشترین کاربرد اپلیکشن های مورد بررسی در حوزه ی آموزش و خودمراقبتی بوده است که نشان دهنده ی تسهیل امر آموزش و مراقبت های ابتدایی توسط بیمار و مراقبان وی به کمک فناوری اطلاعات و کاربرد موفق حوزه  mhealth است. همچنین با بررسی اپلیکیشن ها، کاربردی بودن اپلیکیشن های تخصصی به خوبی مشخص شد، هرقدر اپلیکیشن ها تخصصی تر بودند، آیتم های هوشمند بیشتری در آن ها تعبیه شده بود؛ از این روبا استفاده از قابلیت های سلامت همراه در این حوزه، می توان تلاش کرد تا اپلیکیشن ها بیش از گذشته هوشمند شوند.

    کلیدواژگان: سلامت همراه، درماتولوژی، اپلیکیشن
  • مهدی داداشی آرانی، غلامرضا مستعلی پارسا* صفحات 383-393
    زمینه و هدف

    مفاهیم و اصطلاحات پزشکی را در دو حوزه ی زبان و ادبیات می توان بررسی نمود. هدف از این مطالعه، بررسی واژه ی پزشک و اصطلاحات پزشکی در ایران باستان و در زبان و ادبیات پارسی و اشاره به اصطلاحات پزشکی در شعر حکیم  مشرقی شیرازی(زمان صفویان)، جهت آگاهی دانشجویان رشته های پزشکی و پیراپزشکی است به هدف گنجانیدن پیشینه ی پزشکی ایران از دوران باستان در مطالعات پزشکی و پیراپزشکی.

    روش بررسی

    این پژوهش به روش کتابخانه ای و با مرور و مطالعه ی چندمقاله و پایگاه داده و حدود پانزده کتاب انجام شده و از آنجاکه موضوع بررسی، پزشکی در ایران و زبان و ادبیات پارسی است، پزشکان غیرایرانی(عرب) یا ایرانیانی که آثارشان به زبان عربی است، از پژوهش خارج شده و یا به ذکر نامی از آنها بسنده شده است. این موضوع در دو حوزه ی زبان و ادبیات بررسی گردید.

    یافته ها

    تاریخ پزشکی در ایران به قدمت تاریخ ایران است؛ در زبان و ادبیات پارسی نیز نفوذ آن به خوبی قابل مشاهده است. ریشه ی واژه ی پزشک، بیشه زه(اوستایی) است که در زبان پهلوی(پارسی میانه) بیشه زک و در پارسی نو به صورت های بجشک و پزشک درآمده است و امروزه نیز به کار می رود. نام بسیاری از درمانگران باستانی ایران امروزه با اصطلاحات پرکاربرد پزشکی عجین شده است: تریتا از نخستین درمانگران آریایی است و تریت(treat) در انگلیسی یعنی درمان. نام برخی ایرانیان باستان به عنوان نخستین ها در جهان پزشکی مطرح است: مهرداد دوم اشکانی نخستین ایمنی شناس. نیز در این مطالعه، نفوذ پزشکی در ادبیات در شعر حکیم ابوالعلامشرقی شیرازی، شاعر عارف  شیعه که اندکی پیش از سال 970 هجری قمری به جهان آمده است و تا سال 1038 ه ق نیز زنده بوده است، ثابت گردید.

    نتیجه گیری

    پزشکی دانشی وارداتی نیست و قدمت  پزشکی در ایران، به گواهی تاریخ، به دیرینگی تاریخ ایران است. این  دیرینگی را در خود واژه ی پزشک و نام نخستین پزشکان آریایی و ایرانی و مکاتب پزشکی ایران باستان می توان دید. نام جهانی دانش پزشکی از نخستین سلسله ی تاریخی ایران(ماد یا همان Medi به زبان یونانی) و نیز سینا(cine) مغانی که از نخستین درمانگران ماد بوده است، گرفته شده است: Medicine. در حوزه ی ادبی با غور در شعر مشرقی، آشکار شد که وی از پزشکی آگاهی هایی دارد تا جایی که بدو حکیم گفته اند. آگاهی هایی چون: عناصر تشکیل دهنده ی جسم، طبایع و اخلاط چهارگانه؛ نام برخی بیماریها؛ درمان و نام برخی داروها.

    کلیدواژگان: پزشکی ایران باستان، پزشکی در زبان و ادبیات پارسی، شعر مشرقی شیرازی
|
  • Mahdi Shahraki*, Simin Ghaderi Pages 284-296
    Background & Aim

    Physicians as human capital and resources are one of the main components of health production. The imbalance of physician supply and demand affects the health and economics. Therefore, this study aimed to estimate and forecast the supply and demand of physician working in Iranian medical universities.

    Materials and Methods

    This a descriptive-analytical and applied study was conducted at national level for Iran during 1991-2017. The statistical population was physicians working in Iranian medical universities. ARIMA method was used to estimate and forecast physician supply and Vector Error Correction Models was used for physician demand. The data is annual time series that was extracted from the statistical yearbooks of the Statistical Center of Iran and the World Bank database. Eviews 10 software was used to estimate the models.

    Results

    The results showed that physician demand in Iran was affected by Gross Domestic Product, age structure and hospital beds, and according to the forecast of supply and demand of physicians, we will be faced to the physician shortage in the years 2018-2030.

    Conclusion

    In the coming years, Iran is facing with physician shortage. Therefore, it is recommended to adopt policies to increase physician capacity in medical universities and to increase strong incentives to retain physicians and prevent their migration.

    Keywords: Forecasting, Supply, Demand, Physician Shortage, Health Resources, Vector Error Correction Model
  • Kobra Nakhoda, Mohammad Ali Hosseini*, Kamran Mohammadkhani, Nader Gholi Ghorchian Pages 297-310
    Background and Aim

    International student satisfaction is a vital element in international universities and one of the promotion methods in the global ranking, and is considered as a competitive factor.

    Materials and Methods

    The research method is mixed (quantitative-qualitative) of exploratory-confirmatory type. The statistical population includes experts, international department managers and foreign students(1352 people) in three universities of medical sciences in Tehran, Shahid Beheshti and Iran. The sampling method is qualitative, purposeful and the sample size is 21 professors. In a small part of the multi-stage cluster method, 450 international students were selected. The research tool was a semi-structured interview in the qualitative part of the interview and a researcher-made questionnaire in the quantitative part.

    Results

    According to the research results, the most influential factor in the foreign studentschr('39') satisfaction model includes virtual services(0.84), loyalty(0.81), university reputation and rank (0.78), admission process(0.75), Research services(0.72), Staff and management services(0.71), International services(0.70), Educational services(0.68), Health services(0.67), Welfare services(0.65), Financial facilities(0.64), university infrastructure(0.63) and cultural services(0.61).

    Conclusion

    In order to attract financial resources, international competition, improve regional and global ranking, universities should consider and plan the priorities of the proposed satisfaction model to improve the level of satisfaction of foreign students.

    Keywords: Model, Satisfaction, International students, University of Medical Sciences
  • Ali Mohammad Mosadeghrad, Fatemeh Ghazanfari* Pages 311-332
    Background and Aim

    Hospital accreditation is “an external evaluation of a hospital’s structures, processes, outputs and outcomes by an independent professional accreditation body using pre-established optimum standards”. Accreditation is a strategy for ensuring the quality and, safety of hospital services. An accreditation program’s efficacy depends on the validity of its governance, methods, standards, and surveyors. The Iranian hospital accreditation program faces some challenges. This study aimed to identify the governance challenges of the Iranian hospital accreditation program and its solutions.

    Materials and Methods

    This qualitative study was performed using semi-structured interviews in 2019. Using a pluralistic evaluation approach, 151 policy makers, accreditation surveyors, hospital managers and staffs, and academics from the ministry of health, medical universities, hospitals and health insurance companies were purposively recuited and interviewed. Thematic analysis was used fordata analysis.

    Results

    Overall, 23 governance challenges were identified and were grouped into seven categories, i.e., organizational structure, organizational communication, policy making, planning, financing, stewardship and evalutation. Lack of independence, inappropriate organizational structure, resource shortage, senior managers’ mobility and turnover, weak internal and external communication, a compulsory accreditation program, insufficient knowledge of hospital accreditation, and lack of evaluation of the hospital accreditation were the main challenges. Establishing an accreditation council with four idependent scientific, accreditation, appeal and performance evaluation committes, piloting the accreditation program, proper planning, cascade education and training, allocating a specific budet for hospital accreditation, getting the ISQua accreditation certificate and public announcement of hospitals’ accreditation results were proposed as solutions to these challenges.

    Conclusion

    The governance of Iranchr('39')s hospital accreditation program faces serious challenges. Improving the governance of the accreditation program leads to achieving the desired results.

    Keywords: Hospital, Accreditation, Governance, Policy making, Qualitative research
  • Hamzeh Amin-Tahmasbi*, Maede Ghasemi Pages 333-343
    Background and Aim

    The growing healthcare expenses, technological advancements and increasing competition in healthcare services, brings up new challenges for healthcare industry in providing appropriate services to customers. The Lean methodology, which is a managerial approach, provides tools necessary to eliminate waste and increase customer satisfaction through increasing quality of the services and decreasing the wait times and costs. The Scope of this paper is to determine and rank the lean criteria for hospitals.

    Materials and Methods

    22 base criteria for a lean organization was selected and reconciled to hospitals from literature review. Then they were evaluated by experts in the field using Likert scale, leading to 18 criteria. The correlation of these criteria was found using ISM methodology, followed by ranking of these criteria. Lastly, the criteria were categorized utilizing MICMAC analysis.

    Results

    utilizing MICMAC analysis, the "defining the flow of processes & continuous improvement", "utilizing visual surveillance to understand the situation & exploit the problems" were identified as the most important variables.

    Conclusion

    In order to increase quality of services and customer satisfaction and to reduce operating costs, hospitals are advised to utilize lean methodology. In which case the management should pay more attention to the two more important criteria derived by MICMAC analysis, "Defining the processes in order to find problems" and "Continuous improvement and utilizing visual surveillance in order to find problems".

    Keywords: Health Industry, Lean Hospital, Eliminate Waste, increase customer satisfaction, Fuzzy Interpretive Structural Modeling (FISM)
  • Azam Lari, Nehzat Goudarzi, Sareh Daneshgar*, Mahnaz Taheri Pour Pages 344-355
    Background and Aim

    The use of purchasing mechanisms in the field of Medical Equipment and with government law and regulation can serve as a way to move towards smart purchase and increase access to vulnerable groups in order to receive services promote justice. This study conducted to Review of purchase management of Medical Equipment in Hospitals of Tehran University of Medical Sciences.

    Materials and Methods

    In this applied study conducted in 2018, the study population consisted of 623 individuals and research sample of 431 individuals for each domain that were selected by stratified random sampling. Data were collected using researcher-made questionnaire whose variables were extracted from comparative studies and its validity was measured by content validity Ratio, content validity index and Cronbachchr('39')s alpha coefficient were obtained. SPSS18 and AMOS software were used to analyze the data by statistical methods of exploratory and confirmatory factor analysis.

    Results

    According to the results, effective dimensions in purchase management of Medical Equipment in Hospitals of Tehran University of  Medical Sciences included Technical, Organizational, Political and Economic dimension with path coefficient of 1.244 1. 151, 0.973 0.845. Values indicate that all study paths are meaningful; in the other words, path coefficients are applicable.

    Conclusion

    Based on this study, Effective dimensions in purchase management of Medical Equipment consist of four dimensions (Technical, Organizational, Political and Economic) which is a comprehensive and multidimensional concept. Therefore, consideration of all its dimensions and components can best guide the buyer agencies in moving towards efficient purchase.

    Keywords: Purchase Management, Medical Equipment, Hospital
  • Samira Daniali*, Nosrat Riahi Pages 356-370
    Background and Aim

    The purpose of the present study is to map the coronavirus domain citation network to better understand this domain based on all other citation networks. 

    Materials and Methods

    The present study is applied in terms of purpose, and is descriptive scientometrics in terms of type, which has been done with the all-citation method. In this study, all scientific publications on coronavirus(6980 documents) in the period 1985-2019 AD were studied on April 10, 2020 in the Web of Science database. For analysis and drawing all citation maps, VOSviewer and Excel software were used.

    Results

    In the field of coronavirus, 6815 documents, 10246 journals, and 40298 authors were identified. Ksiazek(2003) with the acute respiratory syndrome(SARS) topic received 875 citations and won the first place. The most cited documents in the field of coronavirus have 5 clusters; and the first cluster with 201 documents and with the topic of studying the structure of coronavirus is the largest one. Journal of Virology -- with the thematic range of genome structure and replication, virus identification, etc. -- ranked first with 35,383 citations. The most cited journals in the field of coronavirus are 5 thematic clusters, and the first one is the largest cluster with 121 journals and with the thematic domains of health policy, coronavirus, etc. Also, Woo won PCY first place with his specialization in identifying new microbes and emerging infectious diseases, and receiving 1491 citations. The most cited authors in the field of corona virus are in 6 thematic clusters; the first cluster with 195 authors in specialized field of virology and coronavirus is the largest cluster.

    Conclusion

    By identifying the highly cited scientific products in the field of coronavirus, efforts have been made to provide a comprehensive view of top documents, top journals, and top authors so that it can be a decision-making tool in the shortest possible time.

    Keywords: Scientometrics, Coronavirus, Scientific Map, Co-Citation Networks, VOSviewer Software
  • Nahid Einollahi, Reza Safdari, Marsa Gholamzadeh, Elham Haghshenas, Horieh Masourian* Pages 371-382
    Background and Aim

    Mobile-based programs have been developed as tools to help both patients and physicians in various fields especially in dermatology. Therefore, the main objective of this study was to review the features and contents of dermatology applications.

    Materials and Methods

    The methodology was comparative and descriptive. Applications in the field of dermatology were evaluated and compared through this research. Inclusion criteria included applications that have been downloaded more than 100 times in Google Play and App Store and applications designed in diagnosis in various fields of dermatology such as treatment, management, remote consulting, and self-care areas. Exclusion criteria included those developed before 2010 and those related to the non-dermatology areas. Besides, different features were considered for comparison based on literature review and expert consultation. Next, the recognized applications were reviewed and compared based on determined categories.

    Results

    Based on criteria, a total of 33 applications were identified through searching. Of these, 33.3% of Apps were in the field of education, and 24.2% were in self-care. Regarding disease, applications were categorized into nine different domains. Of these, 61% of applications were covering different types of skin diseases. Also, in examining the frequency of the features of the evaluated programs, providing recommendations and suggestions with 57.57% and educational contents and the possibility of uploading images with 51.51%, respectively, had the highest frequency among the features of the programs.

    Conclusion

    Analysis showed that education and self-care domains have a high rank among others. It indicates that developing such applications could facilitate patient education and self-management by himself or caregivers. However, this area needs more attention and the using health information technology capabilities to make applications smarter in this area.

    Keywords: Mobile Health, Dermatology, Application
  • Mehdi Dadashi Arani, Gholamreza Mastali Parsa* Pages 383-393
    Background and Aim

    Medical concepts can be studied in language and literature. The purpose of this study is to investigate the term"pezeshk" and"medical terminology” in ancient Iran, in Persian language and literature, and in Mashreqi Shirazi poems.

    Materials and Methods

    This research has been done by reviewing and studying three articles, three databases, and about fifteen books. Since the subject of study is “medicine in Iran” and “Persian language and literature”, non-Iranian physicians and Iranians whose works are in Arabic have been excluded from this study.

    Results

    The history of medicine in Iran is as old as the history of Iran itself; and its influence can be clearly seen in Persian language and literature. The root of the term“pezeshk” is Avestan(Baesha-za), which has changed to Baesha-zak in the Middle Persian and in Bejeshk and Pezeshk in Parsian, which is still used today. The names of many Iranian ancient therapists are associated today with widely used medical terms: Trita is one of the first Aryan therapists, and his name is the same as“treat”. The names of some ancient Iranians are considered as the first ones in the world of medicine, e.g., Mehrdad II Ashkani, the first immunologist. Besides, in this study, the influence of medicine on literature was proved in the poetry of Mashreqi Shirazi(970-1038 AH), a shiite poet.

    Conclusion

    Medicine is not an imported science to Iran and the history of medical science in this country is, as evidenced by history, as old as the history of Iran. This longevity can be seen in the Persian word “pezeshk” itself, and in the names of the first Aryan and Iranian physicians and the medical schools of ancient Iran. The global name of Medicine is taken from the first historical dynasty of Iran, Maad(Medi in Greek), and one of the first Maad healers, Cina(Cine) Moghani. In literature, it is apparent that Hakim Mashreqi was aware of medicine. Such awareness included the constituent elements of the body, name of some diseases, treatment and the name of some drugs.

    Keywords: Medicine of Ancient Iran, Medicine in Persian Language, Literature, Mashreqi Shirazi Poem