فهرست مطالب

پژوهش در نشخوار کنندگان - سال هشتم شماره 3 (پاییز 1399)

مجله پژوهش در نشخوار کنندگان
سال هشتم شماره 3 (پاییز 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/09/30
  • تعداد عناوین: 8
|
  • زهره کوثر، شهریار کارگر*، میثم کنعانی، گلناز تاسلی صفحات 1-12
    سابقه و هدف

    در پرورش گوساله، رشد و سلامت گوساله ها در دوره ی شیرخوارگی بسیار مهم است، زیرا عملکرد و سلامت آینده گوساله و بهره وری گله را تحت تاثیر قرار می دهد. استفاده از منابع الیافی با گوارش پذیری زیاد در جیره ی آغازین به رشد و تکامل مناسب شکمبه، سلامت و کاهش شیوع اسهال گوساله کمک می کند. این پژوهش با هدف مطالعه اثر جایگزینی دانه ی ذرت با تفاله ی چغندرقند در جیره ی آغازین همراه با افزایش سطح تغذیه جایگزین شیر بر وضعیت سلامت گوساله های هلشتاین در دوره ی پیش از شیرگیری انجام شد.

    مواد و روش ها: 

    این آزمایش در قالب یک طرح کاملا تصادفی با آرایش فاکتوریل 2 × 2 با دو جیره ی آزمایشی دارای دانه ی ذرت ورقه شده و تفاله ی چغندرقند پرک و دو سطح تغذیه (کم = 4 لیتر در روز و زیاد = 8 لیتر در روز) جایگزین شیر، انجام شد. تعداد 48 راس گوساله ی نوزاد از روز سوم تولد با میانگین وزن 84/0 ± 1/40 کیلوگرم به چهار گروه آزمایشی اختصاص داده شدند. گروه های آزمایشی شامل 1- جیره آغازین دارای دانه ی ذرت ورقه شده و سطح کم جایگزین شیر، 2- جیره آغازین دارای دانه ی ذرت ورقه شده و سطح زیاد جایگزین شیر، 3- جیره آغازین دارای تفاله ی چغندرقند پرک و سطح کم جایگزین شیر و 4- جیره آغازین دارای تفاله ی چغندرقند پرک و سطح زیاد جایگزین شیر بودند. دمای راست روده به صورت روزانه اندازه گیری شد. نمره مدفوع و ظاهر عمومی گوساله ها به صورت روزانه ارزیابی شد.

    یافته ها: 

    نتایج نشان داد شانس وقوع پنومونی در گوساله هایی که با جیره دارای تفاله ی چغندرقند پرک تغذیه شدند در مقایسه با گوساله هایی که با جیره دارای دانه ذرت ورقه شده تغذیه شدند کم تر (001/0 = P)، اما شانس وقوع اسهال بیش تر (001/0 = P) بود. افزایش سطح تغذیه جایگزین شیر تاثیری بر وقوع اسهال نداشت، اما گوساله هایی که با سطح زیاد جایگزین شیر تغذیه شدند در مقایسه با گوساله هایی که با سطح کم جایگزین شیر تغذیه شدند شانس بیش تری برای وقوع پنومونی داشتند (001/0 = P). میان گروه های آزمایشی برای ظاهر عمومی 2 و بیش تر، شمار دفعات و مدت ابتلاء به اسهال و پنومونی تفاوتی مشاهده نشد، اما گوساله های تغذیه شده با جیره آغازین دارای تفاله ی چغندرقند پرک و سطح کم جایگزین شیر در مقایسه با گوساله های سه گروه دیگر روزهای کم تری را با دمای زیاد راست روده تجربه کردند.

    نتیجه گیری

    در مجموع تغذیه گوساله ها با جیره دارای تفاله چغندرقند پرک بهدلیل وقوع بیشتر اسهال و طول مدت آن، هزینه درمان بیشتر پنومونی و ظاهر عمومی کمتر عملکرد کمتری نسبت به تغذیه گوساله ها با جیره دارای دانه ذرت ورقه شده داشت. همچنین، سطح تغذیه جایگزین شیر تاثیری بر وقوع اسهال نداشت.

    کلیدواژگان: اسهال، پنومونی، سطح جایگزین شیر، منبع انرژی
  • رضا عربی طبقده*، مهدی بهاری، محمدرضا صادقی صفحات 13-28
    سابقه و هدف

    در سال های اخیر بسیاری از کشورها و سازمان های نظارتی از جمله اتحادیه اروپا استفاده از آنتی بیوتیک ها و محرک های رشد را در تغذیه دام ممنوع کردند، از این رو، یافتن جایگزین مناسب برای این ترکیبات در تغذیه دام به ویژه دام های پرواری ضروری به نظر می رسد. مکمل های سین بیوتیکی (مخلوطی از پروبیوتیک ها و پری بیوتیک ها) با اثر کنش افزایی باعث کاهش جمعیت میکروب های بیماری زای دستگاه گوارش و بهبود عملکرد حیوان میزبان می شوند. مکمل های پروبیوتیک، پری بیوتیک و سین بیوتیک می توانند گزینه های قابل بحثی برای جایگزینی با آنتی بیوتیک ها و محرک های رشد باشند. با توجه اثرات موثر این افزودنی های مفید روی عملکرد رشد دام های پرواری، این پژوهش برای بررسی اثر سطوح مختلف مکمل سین بیوتیک بایومین ایمبو در جیره بر عمکرد رشد، قابلیت هضم ظاهری مواد مغذی و برخی فراسنجه های خونی بره های پرواری انجام شد.

    مواد و روش ها

    برای انجام این پژوهش تعداد 24 راس بره پرواری آمیخته زل با میانگین سن 55/0±5 ماه و میانگین وزن اولیه 2±26 کیلوگرم در قالب یک طرح کاملا تصادفی به مدت 90 روز مورد بررسی قرار گرفتند. تیمارهای آزمایشی شامل تیمار شاهد (بدون افزودن مکمل سین بیوتیک) و تیمارهای حاوی 2، 4 و 6 گرم مکمل سین بیوتیک به ازای هر راس بره در جیره مصرفی روزانه بودند. مکمل سین بیوتیک مورد استفاده بایومین ایمبو که شامل باکتری انتروکوکوس فاسیوم و فروکتوالیگوساکارید و عصاره جلبک دریایی بود. خوراک روزانه به صورت جیره کاملا مخلوط در دو نوبت اختیار دام ها قرار گرفت و مقدار مصرف ثبت شد. وزن کشی هر 14 روز با رعایت 12 ساعت محرومیت از خوراک و آب انجام شد. اندازه گیری قابلیت هضم ظاهری مواد مغذی در روزهای پایانی آزمایش و نیز بررسی صفات لاشه و فراسنجه های خونی در روز 90 آزمایش انجام شد.

    یافته ها:

     نتایج عملکرد رشد بره های آزمایشی نشان داد که تفاوت آماری معنی داری بین تیمارهای آزمایشی در افزایش وزن روزانه و ضریب تبدیل غذایی وجود داشت (05/0>P). افزایش وزن روزانه و ضریب تبدیل غذایی در تیمار حاوی 6 گرم مکمل سین بیوتیک به طور معنی داری بهبود یافت. نتایج قابلیت هضم ظاهری مواد مغذی جیره های آزمایشی نشان داد که تفاوت آماری معنی داری در ماده خشک، الیاف نامحلول در شوینده خنثی و اسیدی بین تیمارهای آزمایشی در وجود داشت (05/0>P). تیمار حاوی 4 گرم مکمل سین بیوتیک دارای بیشترین قابلیت هضم ظاهری ماده خشک و تیمار حاوی 6 گرم مکمل سین بیوتیک دارای بالاترین قابلیت هضم ظاهری الیاف نامحلول در شوینده خنثی و اسیدی بودند. نتایج صفات لاشه بره های آزمایشی در پایان آزمایش نشان داد که تفاوت آماری معنی داری بین تیمارهای آزمایشی وجود نداشت. نتایج برخی فراسنجه های خونی در پایان آزمایش نشان داد که تفاوت آماری معنی داری در سطوح گلوکز و نیتروژن اوره خون بین تیمارهای آزمایشی وجود داشت (05/0>P). تیمار حاوی 4 گرم مکمل سین بیوتیک به ترتیب دارای بیشترین سطح گلوکز خون و تیمار شاهد دارای بیشترین سطح نیتروژن اوره خون بودند.

    نتیجه گیری: 

    نتیجه کلی تحقیق نشان داد که افزودن مکمل سین بیوتیک بایومین ایمبو در سطح 6 گرم در جیره سبب بهبود افزایش وزن روزانه و ضریب تبدیل غذایی شد. همچنین بهبود در قابلیت هضم ظاهری ماده خشک، الیاف نامحلول در شوینده خنثی و اسیدی با مصرف سطوح 4 و 6 گرم مکمل سین بیوتیک بایومین ایمبو مشاهده شد.

    کلیدواژگان: بره پرواری، عملکرد رشد، فراسنجه های خونی، مکمل سین بیوتیک
  • زینب نقدی، امید دیانی*، رضا طهماسبی، امین خضری، محمد مهدی شریفی حسینی، زهره حاج علیزاده صفحات 29-44
    سابقه و هدف

    استفاده از فرآورده های فرعی و مواد دور ریختنی محصولات کشاورزی و صنایع فرآوری آن ها به دلیل داشتن مقادیر قابل توجهی از مواد مغذی و با ارزش پروتئینی و انرژی زایی در تهیه غذای دام میسر می باشد. سالانه حدود 950 تن تفاله پونه در ایران تولید می شود که اگر این تفاله به خوبی خشک شود به دلیل دارا بودن ارزش غذایی، می توان از آن در تغذیه دام استفاده کرد. ولی با توجه به این که رطوبت یک عامل محدود کننده جهت نگه داری محسوب می شود، سیلو کردن می تواند این محدودیت را از بین ببرد. هدف از تحقیق حاضر، تعیین ترکیب شیمیایی تفاله سیلو شده پونه با خرمای ضایعاتی و بررسی اثر تغذیه سیلاژ بر ماده خشک مصرفی، تولید پروتئین میکروبی و فراسنجه های خون بود.

    مواد و روش ها:

     400 کیلوگرم تفاله پونه با 30 کیلوگرم خرمای ضایعاتی در سطوح صفر (شاهد)، پنج، 10 و 15 درصد ماده خشک با هم مخلوط و به مدت 45 روز سیلو شد. پس از تعیین ترکیب شیمیایی و ارزیابی حسی سیلاژها، به میزان 20 درصد از آن ها در جیره های آزمایشی استفاده شد. پس از تهیه جیره های آزمایشی، فراسنجه های مورد نظر با استفاده از چهار راس گوسفند نر بالغ کرمانی با میانگین وزن زنده 2±40 کیلوگرم در قالب طرح چرخشی در چهار دوره 21 روزه بررسی شد. از مایع شکمبه هر گوسفند در پنج روز آخر هر دوره توسط لوله مری متصل به دستگاه ساکشن، جهت تعیین pH و نیتروژن آمونیاکی شکمبه، نمونه گیری به عمل آمد. در آخرین روز هر دوره و در چهار ساعت پس از مصرف خوراک، خون گیری از گوسفندان از طریق ورید وداج انجام گرفت. جهت تعیین میزان آلانتویین و پروتئین میکروبی، میزان ادرار تولیدی در روزهای نمونه گیری در طول 24 ساعت با ظرف هایی که در زیر قفس های متابولیکی قرار داشت، جمع آوری شد.

    یافته ها:

     با توجه به ارزیابی حسی، سیلاژهای پونه دارای خرما با نمره 20 رتبه بسیار خوب را به خود اختصاص دادند. افزودن خرما ضایعاتی به سیلاژ تفاله پونه موجب افزایش میزان ماده خشک و چربی سیلاژ شد (05/0>P). مصرف ماده خشک و قابلیت هضم مواد مغذی جیره ها تحت تاثیر سیلاژ تفاله پونه با سطوح مختلف خرمای ضایعاتی قرار نگرفت. تغذیه سیلاژهای مختلف بر نیتروژن مصرفی، نیتروژن دفعی از طریق ادرار و مدفوع و درصد ابقاء نیتروژن در گوسفندان بی تاثیر بود. کل مشتقات پورینی و در نتیجه آن سنتز پروتئین میکروبی در گوسفندان، تحت تاثیر نوع سیلاژ تفاله پونه قرار نگرفت. با افزایش سطح خرمای ضایعاتی در تهیه سیلاژ تفاله پونه، سطح کلسترول و آلبومین خون دام ها به صورت خطی افزایش یافت (05/0>P).

    نتیجه گیری:

     براساس نتایج به دست آمده، می توان گزارش کرد که سیلو کردن تفاله پونه با خرمای ضایعاتی سبب افزایش کیفیت سیلاژ شده، اما با توجه به عدم تفاوت معنی دار در فراسنجه های اندازه گیری شده، می توان از سیلاژ تفاله پونه بدون افزودنی و یا با خرمای ضایعاتی به میزان 20 درصد در جیره گوسفندان استفاده کرد.

    کلیدواژگان: پروتئین میکروبی، تفاله پونه، سیلاژ، شکمبه، ضایعات خرما
  • پوریا صارمی شهاب، عباس فرح آور*، خلیل زابلی، احمد احمدی، مرتضی یاوری صفحات 45-62
    سابقه و هدف

     پژوهش‌های پیشین نشان داده‌اند که افزودن ویتامین‌ها و عناصر معدنی به جیره، قابلیت نگهداری منی حیوانات را هنگام ذخیره‌سازی سرد به صورت مایع و یا منجمد افزایش می‌دهد. بنابراین هدف از پژوهش حاضر، بررسی اثر افزودن سلنیوم و کروم آلی به‌ جیره غذایی قوچ‌های نژاد مهربان بر کیفیت منی هنگام نگهداری در دمای 4 سانتی‌گراد بود.

    مواد و روش‌ها:

     در فصل تولیدمثلی، تعداد 16راس قوچ نژاد مهربان با دامنه سنی 2 تا 4 سال و میانگین وزن زنده 44/10±75/69 کیلوگرم به ‌چهار گروه چهارتایی تقسیم و با یک جیره پایه که دارای 70درصد علوفه و 30درصد کنسانتره بود تغذیه شدند. طرح آزمایشی به‌صورت آزمایش فاکتوریل در قالب طرح بلوک‌های کامل تصادفی بود. آزمایش به‌مدت 60روز به‌طول انجامید. عامل‌ها شامل: دو سطح سلنیوم (صفر و600میکروگرم سلنیوم به‌شکل سلنیوم-مخمر در روز به ازای هر راس قوچ)، دو سطح کروم (صفر و1000میکروگرم کروم به-شکل کروم-‌متیونین در روز به ازای هر راس قوچ) و4 سطح زمان (صفر، 24، 48و 72 ساعت پس از ذخیره‌سازی اسپرم) بودند. کروم به کمک پوکه‌های کپسول خوراکی و سلنیوم پس از حل کردن در آب مقطر، به کمک مایع‌خوران به قوچ‏ها خورانده شد. در سه هفته پایانی آزمایش، از قوچ‌ها سه بار اسپرم‌گیری شد. نمونه‌های منی پس از اسپرم‏گیری، با رقیق کننده بر پایه تریس-زرده تخم‌مرغ رقیق‌سازی و به درون یخچال با دمای4 سانتی‌گراد منتقل و به‌مدت 72 ساعت نگهداری شد. درصد زنده‌مانی، سلامت غشا، ریخت‎شناسی غیرطبیعی و برخی از فراسنجه‌های حرکتی اسپرم‏ها به وسیله سامانه تحلیل‏گر رایانه‏ای منی (کاسا) در زمان‌های صفر، 24، 48و 72 ساعت پس از ذخیره‌سازی، تعیین گردید.

    یافته‌ها:

     اثر کروم، زمان و اثر متقابل آن‌ها و همچنین اثر متقابل سلنیوم×کروم، اثر متقابل سلنیوم×کروم×زمان بر زنده‌مانی و سلامت غشاء اسپرم‌ها معنی‌دار بود (05/0>P). اثر سلنیوم و اثر متقابل سلنیوم×زمان بر زنده‌مانی معنی‌دار نبود (05/0< p) اما اثر کروم، سلنیوم و زمان و همچنین اثر متقابل آن‌ها بر سلامت غشاء اسپرم‌ها معنی‌دار بود (05/0>P). میزان زنده‌مانی با گذشت زمان به‌طور معنی‌داری کاهش ‌یافت (05/0>P) و اسپرم قوچ‌های دریافت کننده جیره حاوی1000 میکروگرم کروم پس از 48 و 72 ساعت ذخیره‌سازی در دمای4 سانتی‌گراد، میزان زنده‌مانی بیشتری نسبت به جیره بدون کروم داشت (05/0>P). همچنین میزان زنده‌مانی اسپرم قوچ‌های دریافت کننده جیره حاوی سلنیوم پس از 48 ساعت ذخیره‌سازی، نسبت به جیره بدون سلنیوم بیشتر بود (05/0>P). افزودن کروم به جیره حاوی سلنیوم باعث افزایش معنی‌دار میزان زنده‌مانی پس از 48 و 72 ساعت ذخیره‌سازی شد (05/0>P). میزان سلامت غشاء با گذشت زمان به‌طور معنی‌داری کاهش -یافت (05/0>P)و میزان سلامت غشاء اسپرم قوچ‌های دریافت کننده جیره حاوی کروم و سلنیوم پس از 24و 48 ساعت ذخیره‌سازی در دمای 4 سانتی‌گراد نسبت به سایر تیمارها بیشتر بود (05/0>P). اثر کروم، سلنیوم و همچنین اثر متقابل آن‌ها برای فراسنجه‌های تعیین شده توسط کاسا معنی‌دار نبود (05/0< p). اثر متقابل سلنیوم و کروم برای ریخت‌شناسی غیرطبیعی معنی‌دار بود (05/0>P) اما اثر کروم، سلنیوم و زمان و اثر متقابل آن‌ها برای این صفت معنی‌دار نبود (05/0< p). میزان جنبایی کل، سرعت در مسیر منحنی، سرعت در مسیر مستقیم، سرعت در مسیر میانگین در طول مدت ذخیره‌سازی اسپرم کاهش یافت (05/0>P)و افزودن کروم و سلنیوم به جیره تغییری در این فراسنجه‌ها هنگام ذخیره‌سازی ایجاد نکرد. میزان جنبایی پیشرونده، ریخت‌شناسی غیرطبیعی، معیار مستقیم‏الخط بودن حرکت تحت تاثیر زمان، سلنیوم و کروم قرار نگرفت (05/0< p).

    نتیجه‌گیری:

     به‌طور کلی افزودن سلنیوم و کروم آلی به جیره قوچ‌ها منجر به افزایش قابلیت زنده‌مانی و سلامت غشاء پلاسمایی اسپرم‏ها در طول مدت نگهداری به‌صورت سرد می‌شود. افزودن کروم و سلنیوم به جیره تغییری در فراسنجه‌های تعیین شده توسط کاسا هنگام ذخیره-سازی مایع منی ایجاد نکرد. بنابراین ممکن است استفاده از سلنیوم و کروم آلی در جیره قوچ‌ها قابلیت نگهداری اسپرم برای تلقیح مصنوعی را افزایش دهد.

    کلیدواژگان: اسپرم، سلنیوم، قوچ، کروم
  • رضا راه چمنی*، سمیرا نوری، جواد بیات کوهسار صفحات 63-78
    سابقه و هدف

    درمان بیماریهای باکتریایی توسط آنتی بیوتیک ها مشکلاتی نظیر مقاومت آنتی بیوتیکی و عوارض جانبی دارد و اسانس های گیاهان دارویی با توجه به داشتن اثر ضدباکتریایی جایگزین مناسبی برای آنتی بیوتیک ها هستند. اسطوخودوس (Lavandula stoechas) و مرزنجوش (Origanum majorana) دو گیاه از خانواده نعناعیان هستند که اثرات ضد باکتریایی علیه بعضی باکتری ها نشان داده اند باکتریهای اشریشیاکلی، استافیلوکوک آریوس و استرپتوکوک آگالاکتیه از عوامل اصلی بیماری ورم پستان گاو هستند لذا این مطالعه به منظور بررسی اثر ضد باکتریایی اسانس اسطوخودوس و مرزنجوش بر این باکتری ها و مقایسه با آنتی بیوتیک های جنتامایسین و آموکسی سیلین/کلاولونات انجام شد.

    مواد و روش ها

    اسانس ها به روش گازکروماتوگرافی متصل به طیف نگار جرمی آنالیز شدند. رقت سازی لوله ای به روش ماکرودایلوشن برای تعیین حداقل غلظت مهاری و حداقل غلظت کشندگی اسطوخودوس و مزنجوش و آنتی بیوتیک لینکواسپکتینومایسین به عنوان کنترل مثبت و اندازه گیری قطر هاله عدم رشد اسانس ها و آنتی بیوتیک های جنتامایسین و آموکسی سیلین/کلاولونات به روش دیسک دیفیوژن انجام شد. علاوه بر آن تعداد باکتریها در حضور اسانس ها در ساعت های 0، 6، 10 و 24 ساعت محاسبه و منحنی رشد باکتری ها بر اساس لگاریتم تعداد باکتریها در ساعت رسم شد.

    یافته ها

    مهم ترین ترکیبات اسطوخودوس 17- پنتاتری آکونتن (15/42 درصد)، لینالیل استات (82/26 درصد)، اکالیپتول (87/18 درصد)، لینالول (7/5 درصد) و مرزنجوش 3-سیکلوهگزان-1-ال-متیل (84/44 درصد)، آلفا ترپینیول (83/6 درصد) و پی-سایمن (75/6 درصد) بودند. محدوده حداقل غلظت مهاری و حداقل غلظت کشندگی برای اسطوخودوس و مرزنجوش به ترتیب 62/0 -15/0 درصد و 25/1-62/0 درصد و برای آنتی بیوتیک لینکواسپکتینومایسین به ترتیب 31/0-07/0 درصد و 64/0-15/0 درصد بود. هر دو اسانس اسطوخودوس و مرزنجوش بیشترین تاثیر را بر باکتری استافیلوکوکوس آریوس داشتند و حداقل غلظت مهاری و کشندگی به ترتیب 15/0 درصد و 31/0 درصد بودند. آنتی بیوتیک لینکواسپکتینومایسین نیز بیشترین تاثیر را بر باکتری استافیلوکوکوس آریوس با حداقل غلظت مهاری 07/0 درصد و حداقل غلظت کشندگی 15/0 درصد داشت. از نظر منحنی رشد، اسانس اسطوخودوس و مرزنجوش باعث کاهش معنی دار تعداد باکتری ها در ساعت 24 شدند. اثر ضد باکتریایی هر دو اسانس در دیسک دیفیوژن علیه استافیلوکوک آریوس با جنتامایسین و آموکسی سیلین/کلاولونات و علیه اشریشیاکلی با جنتامایسین تفاوت معنی داری نداشت ولی در مورد استرپتوکوک آگالاکتیه بطور معنی داری کمتر از آنتی بیوتیک ها بود.

    نتیجه گیری

    هر دو اسانس اسطوخودوس و مرزنجوش اثر ضد باکتریایی علیه استافیلوکوکوس آریوس، استرپتوکوکوس آگالاکتیه و اشریشیاکلی به شکل آزمایشگاهی (In vitro) داشتند و این اثر علیه استافیلوکوک آریوس با هر دو آنتی بیوتیک و علیه اشریشیاکلی با جنتامایسین تفاوت معنی داری نداشت که نشان دهنده اثر قابل قبول اسانس هاست و مطالعات بالینی برای اثر درمانی در بیماریهای مختلف از جمله ورم پستان توصیه می شود.

    کلیدواژگان: بیماری باکتریایی، گیاهان دارویی، مقاومت آنتی بیوتیکی، ورم پستان
  • رضا سید شریفی*، زینب رشتبری، نعمت هدایت اوریق، علیرضا عبدپور، جمال سیف دواتی صفحات 79-94
    سابقه و هدف

    یکی از راه های مطمین افزایش درآمد و سود، توجه به ماندگاری گاو شیری و افزایش کارایی هر واحد دامپروری است. هدف از انجام این مطالعه تعیین کارایی وعوامل موثر بر عمر بهینه گله در گاوهای شیری با مدل تحلیل پوششی داده ها و برنامه ریزی پویا در شهرستان اردبیل است.

    مواد و روش

    داده های این تحقیق مربوط به سیکل زمانی 1397 از گاوداری های شهرستان اردبیل بود. که با استفاده از روش تحلیل سیستم، سامانه اقتصادی گله گاو شیری به مولفه های درآمدی و هزینه ای تجزیه شده و هر کدام از این مولفه ها نیز به زیر بخش های دیگری تقسیم شدند. سپس با بهره گیری از مدل های ریاضی نسبت به شبیه سازی یک مدل زیست اقتصادی اقدام شد و به کمک جعبه ابزار Compecon نرم افزار Matlab بهینه سازی انجام گرفت. دام شیری با متغیرهای حالت شامل دوره شیردهی، ظرفیت تولید شیر و حالات مختلف زمان آبستن شدن توصیف گردید. برای طراحی مدل تحلیل پوششی داده ها چندین نهاده و ستاده در فرایند تولید مورد بررسی قرار گرفت، متغیر های اصلی مورد استفاده در تحقیق شامل، اندازه گله بر حسب راس، خوراک و کنسانتره بر حسب کیلوگرم ، نیروی انسانی بر حسب نفر مرد روز ، بهداشت بر حسب دفعات در روز ، تولید شیر و تولید کود دامی برحسب کیلوگرم و مجموع درآمدهای مختلف تعیین گردید. و برای تجزیه و تحلیل های مربوط به محاسبات کارایی از نرم افزار Deap 2.1 که مبتنی بر حداقل سازی میزان نهاده به ازای هر واحد محصول است استفاده گردید.

    یافته ها

    عمر بهینه گله (از زمان اولین زایش تا زمان حذف) تحت شرایط بهینه تعیین شده برابر 55/4 سال بدست آمد. همچنین نتایج نشان داد که کارایی فنی با بازده ثابت نسبت به مقیاس برابر 719/0 و با بازده متغیر نسبت به مقیاس برابر 899/0 می باشد و کارایی مقیاس برابر 788/0 محاسبه شد. مقدار کارایی فنی در حالت کلی 99/0، کارایی تخصیصی 583/0 و کارایی اقتصادی 579/0 محاسبه گردید.

    نتایج

    اثر تغییرات قیمت تلیسه، شیر و نرخ تنزیل بر طول عمر بهینه نشان داد که با افزایش قیمت تلیسه، کاهش قیمت شیر و افزایش نرخ تنزیل درصد حذف کاهش و طول عمر بهینه افزایش می یابد. نتایج حاصل از تحلیل پوششی داده ها نشان داد که در شرایط متغیر بودن بازدهی نسبت به مقیاس، افزایش در اندازه گله و هزینه های بهداشتی و کاهش درمقدار علوفه، کنسانتره و هزینه ی نیروی کار، به ترتیب به میزان 18/14، 83/0، 8/2 و5 درصد، منجربه کارا شدن گله های ناکارا با حفظ سطح تولید می شود. لذا برای کارا شدن یک واحد ناکارا باید تغییراتی در نهاده ها و ستاده های آن واحد صورت گیرد با تعیین تفاوت های بین واحد کارا و ناکارا راهبردهای مناسبی برای حذف شکاف بین آنها طراحی می شود.

    کلیدواژگان: کارایی، برنامه ریزی پویا، گاو شیری، تحلیل پوششی داده ها
  • محمد یحیایی*، مریم کریمی دهکردی صفحات 95-110
    سابقه و هدف

    عملکرد تولیدمثلی گاوشیری در دوران پس از زایش ارتباط مستقیم با بازگشت رحم به حالت عادی و از سرگیری مجدد چرخه تخمدانی دارد. فاکتورهای بسیاری نظیر تعادل منفی انرژی، بیماری های متابولیکی و عوامل هورمونی می توانند عملکرد تولیدمثلی را در دوران پس از زایش تحت تاثیر قرار دهند. از دست دادن کلسیم بعد از زایش به دلیل هیپوکلسمی از طریق کاهش مصرف خوراک، تاخیر در بازگشت رحم به حالت عادی و کاهش عرضه مواد مغذی به تخمدان توان بالقوه ای در کاهش عملکرد تولیدمثلی گاوهای شیری بعد از زایمان دارد. پژوهش حاضر با هدف ارزیابی ارتباط بین سطح سرمی کلسیم خون در دوره انتقال با پارامترهای مرتبط با عملکرد تولید مثلی گاو های شیری و تعیین بهترین نقطه برش این متابولیت برای پیشگویی احتمال آبستنی در اولین تلقیح بعد از زایش انجام پذیرفت.

    مواد و روش ها

    مطالعه بر روی 97 راس گاو شیری نژاد هلشتاین انجام گرفت. 10 روز قبل از زایمان، زمان زایمان، 2-1 روز بعد از زایمان و هفته های اول، دوم، چهارم و ششم بعد از زایمان نمونه خون گرفته شد. به منظور ارزیابی تفاوت میانگین غلظت کلسیم در گاوهایی با عملکرد تولید مثلی متفاوت، گاوها براساس آبستنی در اولین تلقیح، فاصله زایمان تا اولین تلقیح، فاصله زایمان تا تلقیح منجر به آبستنی و تعداد تلقیح لازم برای آبستنی به ترتیب به دو، دو، سه و دو گروه دسته بندی شدند. به منظور تعیین حد آستانه بحرانی کلسیم در زمان های مختلف، برای پیشگویی آبستنی در اولین تلقیح، از آنالیز آماری منحنی راک استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد گاوهای آبستن نسبت به گاوهای غیرآبستن با اولین تلقیح از غلظت سرمی کلسیم بالاتری در هفته چهارم برخوردار بودند. با در نظر گرفتن منحنی راک، پارامتر کلسیم در هفته چهارم (04/0=P) برای پیشگویی احتمال آبستنی در اولین تلقیح مناسب بود. بهترین نقطه برش برای این پارامتر که گاوهای آبستن و غیر آبستن با اولین تلقیح را مشخص می کند، 05/9 میلی گرم در دسی لیتر با حساسیت 1/57 درصد و ویژگی 3/62 درصد بود. همچنین گاوهایی که تا قبل از 80 روزگی پس از زایمان آبستن شدند نسبت به سایر گاوها از غلظت کلسیم بالاتر در 2-1 روز پس از زایمان (03/0=P) برخوردار بودند.

    نتیجه گیری

    نتایج این مطالعه نشان داد ارتباط معنی داری بین تغییرات غلظت کلسیم با شاخص های عملکرد تولیدمثلی در دوران پس از زایش وجود دارد. اینطور به نظر می رسد پایش غلظت کلسیم خون در هفته چهارم پس از زایمان یک شاخص مکمل در کنار سایر شاخص های سنجش عملکرد تولیدمثلی دام جهت ارزیابی امکان آبستنی موفق بعد از زایش می باشد. کلمات کلیدی: کلسیم، دوره پس از زایش، بازدهی تولیدمثلی، گاوشیری

    کلیدواژگان: بازدهی تولیدمثلی، دوره پس از زایش، کلسیم، گاوشیری
  • سید محمد مهدی سیدالموسوی، تقی قورچی*، عباسعلی ناصریان، سیده ساناز رمضانپور صفحات 111-123
    سابقه و هدف

    تنش حرارتی یکی از عوامل تنش زای محیطی است که تاثیرات قابل توجهی در صنعت پرورش گاوهای شیری دارد. مکانیسم های بیولوژیکی که از طریق آن تنش حرارتی بر عمکرد تولیدی دام تاثیر می گذارد تا حد کمی توسط کاهش سطح مصرف خوراک قابل توضیح است اما بیشتر به تغییرات هورمونی، کاهش نشخوار و جذب مواد مغذی و نیز افزایش نیاز نگهداری دام مرتبط است که منجر به کاهش فراهمی مواد مغذی/انرژی برای تولید می شود. این آزمایش جهت بررسی اثرات مستقیم و غیر مستقیم تنش حرارت حاد در اواخر دوره آبستنی بر قابلیت هضم مواد مغذی و برخی خصوصیات رفتار نشخوار گاوهای شیری هلشتاین انجام شد.

    مواد و روش ها: 

    برای انجام این آزمایش از تعداد 30 راس گاو هلشتاین در 45 روز انتهایی آبستنی استفاده گردید. تیمارهای آزمایشی شامل: 1) مصرف اختیاری خوراک و استفاده از سیستم خنک کننده (شاهد)، 2) محدودیت غذایی و استفاده از سیستم خنک کننده، 3) مصرف اختیاری خوراک و عدم استفاده از سیستم خنک کننده. گاوها در تمام تیمارها از جیره یکسانی تغذیه شدند. در طول آزمایش دما و رطوبت نسبی روزانه رکورد برداری شدند. طی روزهای 26 تا 21 قبل از زایمان و نیز در روزهای 10 تا 5 قبل از زایمان آزمایش رفتار مصرف خوراک به صورت ثبت فعالیت برای طول مدت 24 ساعت اندازه گیری شد. قابلیت هضم نمونه های مدفوع و خوراک در روزهای 26 تا 21 قبل از زایمان و نیز در روزهای 10 تا 5 قبل از زایمان اندازه گیری گردید.گاوها در تمام گروه ها تا 21 روز قبل از زمان مورد انتظار زایمان با جیره far-off و از روز 22 قبل از زایمان تا روز زایمان با جیره کاملا مخلوط close-up تغذیه شدند.

    یافته ها: 

    گاوهای تیمار تنش حرارتی و محدودیت غذایی کمترین میزان مصرف خوراک را در مقایسه با تیمار شاهد به خود اختصاص دادند. مدت زمان مصرف خوراک در روز در گاوهای تیمار تنش حرارتی و محدودیت غذایی به طور معنی داری از تیمار شاهد کمتر بود. گاوهای تیمار تنش حرارتی نسبت به تیمار شاهد و تیمار محمدودیت غذایی فعالیت نشخوار کمتری داشتند. مدت زمان استراحت گاوهای تیمار تنش حرارتی به طور معنی داری کمتر از تیمار شاهد بود. همچنین تیمار تنش حرارتی به طور معنی داری سبب کاهش قابلیت هضم ماده خشک و فیبر نامحلول در شوینده خنثی جیره گردید.

    نتیجه گیری

    تنش حرارتی در اواخر دوره آبستنی سبب کاهش مصرف خوراک گردید. همچنین قابلیت هضم جیره به طور منفی تحت تاثیر تنش حرارتی قرار گرفت. با این حال محدودیت غذایی در اواخر دوره آبستنی نسبت به تیمار شاهد تاثیر چندانی بر قابلیت هضم نداشت. علاوه بر این، تنش حرارتی سبب کاهش فعالیت نشخوار و استراحت گاوها گردید.

    کلیدواژگان: تنش حرارتی، سطح مصرف خوراک، قابلیت هضم، گاوهای شیری هلشتاین
|
  • Zohre Kowsar, Shahryar Kargar *, Meysam Kanani, Golnaz Taasoli Pages 1-12
    Background and objectives

    Diarrhea is one of the most common diseases in young dairy calves. This disease results in economic loss on dairy farms. So, fighting this disease needs more researches. Addition of high fiber byproduct to calf starter diet may have beneficial effect on preventing calf diarrhea. Furthermore, plane of milk or milk replacer during weaning could impact calf health. We hypothesized that partially replacing corn grain with high-fiber byproducts (sugar beet pulp) would decrease the incidence and severity of common calf diseases, diarrhea and pneumonia. As two diseases often occur in dairy calves and decreases dry matter intake and average daily gain. In addition, their occurrences, usually needs medication, consequently increase farm costs. Hence, the purpose of this research was to examine the effect of substituting corn grain as a source of starch with sugar beet pulp as a high fiber feed in starter diet and high plane of milk replacer nutrition on health status Holstein calves during pre-weaning period.

    Materials and methods

    Forty-eight neonate calves (3-d old; 40.1 ± 0.84 kg BW) were assigned to four experimental groups, in a randomized completely design with 2 × 2 factorial arrangements. Experimental factors include two starter diets containing steam-flaked corn grain and sugar beet pulp and two plane of milk replacer nutrition including low plane (4 L milk) and high plane (8 L milk). So, the experimental groups including 1- calves received corn grain diet and low plane of milk replacer nutrition, 2- calves received corn grain diet and high plane of milk replacer nutrition, 3- calves received sugar beet pulp diet and low plane of milk replacer nutrition and 4- calves received sugar beet pulp diet and high plane of milk replacer nutrition. Calves rectum temperature was recorded daily and fecal score and general health signs were determined.

    Results

    The results showed that calves fed diet containing beet pulp in comparison to calves fed diet containing corn grain had lower chance to develop pneumonia, but higher to diarrhea. Increasing plane of milk replacer nutrition had no effect on developing diarrhea, but calves fed high plane of milk replacer nutrition in comparison to calves fed low plane of milk replacer nutrition had higher chance to develop pneumonia. General appearance (score ≥2) and frequency and duration of diarrhea and pneumonia were not different between experimental groups, but calves received sugar beet pulp diet and low plane of milk replacer nutrition in comparison to other experimental groups experienced fewer days to high rectal temperature.

    Conclusion

    It is concluded that calves fed diet containing beet pulp due to higher diarrhea occurrence and duration, greater medical cost for pneumonia and less general appearance, had lower performance in comparison to calves fed diet containing corn grain. Milk replacer plane of nutrition had no effect on diarrhea.

    Keywords: Diarrhea, Energy source, Plane of milk replacer nutrition, Pneumonia
  • Reza Arabi Tabaghdeh *, Mehdi Bahari, Mohammadreza Sadeghi Pages 13-28
    Background and objectives

    In recent years, many countries and regulatory agencies, including the European Union, have banned the use of antibiotics and growth stimulants in animal nutrition, so it is necessary to find suitable alternatives to these compounds in animal feed, especially animal animals. Synbiotic supplements (a mixture of probiotics and prebiotics) reduce the population of pathogenic microbes in the gastrointestinal tract and improve the performance of the host animal by increasing their interaction. Probiotic, prebiotic, and synbiotic supplement can be controversial options for replacement with antibiotics and growth stimulants. Considering the effective effects of these beneficial additives on the growth performance of fattening animals, this study was performed to investigate the effect of different levels of Biomin®IMBO synbiotic supplements in diet on growth performance, apparent digestibility nutrients and some blood parameters fattening Zell lambs.

    Materials and methods

    To perform this study, 24 mixed fattening Zell lambs were examined with a means age of 5±0.55 months and a means initial weight of 26±2 kg in a completely randomized design for 90 days. Experimental treatments included control treatment (without the addition of synbiotic supplement) and treatments containing 2.0, 4.0, and 6.0 g of synbiotic supplement per lamb per day. The synbiotic supplements used was Biomin®IMBO, which included the bacterium Enterococcus fascium and fructooligosaccharide and seaweed extract. The daily diet was given as a TMR to the animal twice and the amount consumed was recorded. Live weight measurement was performed every 14 days with 12 hours of feed and water deprivation. Measurement of the apparent digestibility of nutrients in the last days of the experiment as well as the study of carcass traits and blood parameters were performed on day 90 of the experiment.

    Results

    The results of growth performance showed that there was a statistically significant difference between experimental treatments in daily weight gain and feed conversion ratio (P <0.05). Daily weight gain and feed conversion ratio improved significantly in the treatment containing 6.0 g of synbiotic supplement. The results of apparent digestibility nutrients in experimental diets showed that there was a statistically significant difference between dry matter, NDF and ADF between experimental treatments (p < 0.05). Treatments containing 4.0 g of synbiotic supplement had the highest apparent digestibility of dry matter and treatment containing 6.0 g of synbiotic supplement had the highest apparent digestibility of NDF and ADF. The results of experimental carcass traits at the end of the experiment showed that there was no statistically significant difference between the experimental treatments. The results of some blood parameters at the end of the experiment showed that there was a statistically significant difference in blood glucose and BUN levels between experimental treatments (P <0.05). Treatments containing 4.0 g of synbiotic supplement had the highest blood glucose levels and control treatments had the highest levels of BUN.

    Conclusion

    The overall result of the study showed that adding Biomin®IMBO synbiotic supplement at the level of 6.0 g in the diet improved daily weight gain and feed conversion ratio. There was also an improvement in the apparent digestibility nutrients in dry matter, NDF and ADF by consuming levels of 4.0 and 6.0 g of Biomin®IMBO synbiotic supplement.

    Keywords: blood parameters, Fattening lambs, Growth performance, Synbiotic supplement
  • Zeynab Naghdi, Omid Dayani *, Reza Tahmasbi, Amin Khezri, MohammadMahdi Sharifi Hoseini, Zohreh Hajalizadeh Pages 29-44
    Background and objectives

    The use of agricultural by-products and waste because of its high value of nutrients, is possible in the preparation of animal feed. About 950 tons of Mentha pulegium pulp is produced annually in Iran. If this pulp dries well, it can be used in animal feed due to its nutritional value. Due to the fact that moisture is a limiting factor for animal feed storage, ensiling can eliminate this limitation. This study was to evaluate of chemical composition of Mentha pulegium pulp silage with wasted date and its feeding effects on - dry matter intake, microbial protein yield and blood parameters in sheep.

    Materials and methods

    400 kg of Mentha pulegium pulp were mixed thoroughly with 30 kg of wasted date at levels of 0 (control), 5, 10 and 15 % (DM basis) and ensiled for 45 days. After determining the chemical composition and sensory assessment of the silages, level of 20 % (DM basis) was used in experimental diets. For determine the effects of Mentha pulegium pulp silage on sheep, four mature ram (with 40 ± 2 live weight) were used in a change-over design with four periods of 21 days. In the 5 days at the end of each period at 0, 3, 6 and 9 h after morning feeding, rumen fluid was sampled from sheep by esophagous tube and were filtered through three layers of cheesecloth. Blood samples were collected at the end of each period and 4 h after morning feeding in 10 mL. To determine the amount of allantoin and microbial protein synthesis, the daily urine produced during 24 hours was collected.

    Results

    According to the sensory assessment, silages containing of wasted date get score of very good of 20. Adding wasted date to Mentha pulegium pulp increased the DM and ether extract of silages. DM intake and digestibility of DM, crude protein and NDF of experimental diets were not affected by silages of Mentha pulegium pulp with different levels of wasted date. Nitrogen intake, nitrogen excretion and the percentage of nitrogen retention were not affected by experimental diets. Total purine derivatives and microbial protein synthesis did not change. The level of blood cholesterol and albumin were significantly changed by feeding diets containing Mentha pulegiumsilage with wasted date (p < 0.05).

    Conclusion

    In conclusion, could be used Mentha pulegium pulp silage up to 20 % without additives or with wasted date in sheep diet.

    Keywords: Mentha pulegium pulp, Microbial protein, Rumen, Silage, Waste Date
  • Pureya Saremi, Abbas Farahavar *, Khalil Zaboli, Ahmad Ahmadi, Morteza Yavari Pages 45-62
    Background and aim

    Some previous researches have shown that dietary supplementation with some vitamins and trace elements can increase the ability of animals semen preservation during liquid storage or freezing. Therefore, the aim of this study was to investigate the effect of dietary supplementation of organic selenium and chromium on ram semen quality during liquid storage at 4 °C.

    Material and Methods

    Numbers of 16 Mehraban rams, with ages ranging from 2-4 years and 69.75±10.44 kg average body weight, were divided into four groups of four and were fed by a basal diet consist of 70% forage and 30% concentrate. The experimental design was 2×2×4 factorial experiment based on randomized complete block design. The experiment lasted for 60 days. In this experiment, three factors were including selenium at two levels (0 and 600 µg/day/ram selenium as yeast-selenium), chromium at 2 levels (0 and 1000 µg/day/ram chromium as chromium-methionin) and time at 4 levels (0, 24, 48 and 72 hours after storage). Chromium was fed to rams using edible capsule shells and also selenium by drencher after dissolving in distilled water. In the last three weeks of the experiment, semen samples were collected 3 times. Semen samples after collection was diluted with tirs-egg yolk base extender and stored at 4°C for 72 h. Sperm cells viability, membrane integrity, abnormal morphology, total motility and progressive motility and some motion parameters is detected by computer-assisted sperm analysis at 0, 24, 48 and 72 hours after storage.

    Results

    The effects of chromium, time and their interaction and also selenium × chromium interaction, selenium × chromium × time interaction were significant for sperm viability and membrane integrity (p < 0.05). The effect of selenium and selenium × chromium interaction was not significant for viability (p>0.05) but, the effect of chromium, selenium and time and also their interaction for membrane integrity was significant (p < 0.05). The viability reduced over time significantly (p < 0.05) and sperm viability in rams receiving the diet contained 1000 μg chromium, was higher than diet without chromium after storage at 4°C for 48 and 72 hours (p < 0.05). In addition, sperm viability in rams receiving the diet contained 600 μg selenium was higher than diet without selenium after storage at 4°C for 48 hours (p < 0.05). Adding 1000 μg chromium to diet containing 600 μg selenium, increased significantly sperm viability after storage at 4°C for 48 and 72 hours (p < 0.05). The membrane integrity reduced over time significantly (p < 0.05) and sperm membrane integrity in rams receiving the diet contained 1000 μg chromium was higher than other groups after storage at 4°C for 24 and 48 hours (p < 0.05). The effect of selenium and chromium and also their interaction was not significant for computer detected parameters (p < 0.05). Interaction of selenium and chromium for abnormal morphology was significant (p < 0.05) but the effects of chromium, selenium, time and their interaction was not significant (p>0.05). Total motility, velocity in curvilinear line, velocity in straight line, velocity in average path decreased over time during semen storage at 4°C (p < 0.05) and diet supplementation of selenium and chromium did not change these parameters (p>0.05). Progressive motility, abnormal morphology and straightness did not affected by time, selenium and chromum.

    Conclusion

    Generally, dietary supplementation of organic selenium and chromium in rams leads to increased sperm viability and membrane integrity during chilled liquid storage. Dietary supplementation of selenium and chromium did not change computer detected parameters during semen storage at 4°C. In general, the use of organic selenium and chromium in the diet of rams may increase the ability of sperm storage for artificial insemination.

    Keywords: chromium, Ram, Selenium, Sperm
  • Samira Noori, Javad Bayat Kohsar Pages 63-78
    Background and objectives

    Treatment of bacterial diseases with antibiotics has problems such as antibiotic resistance and side effects. Essential oils of medicinal plants have antibacterial effect and are suitable alternatives. Lavandula stoechas and Origanum majorana are two members of lamiaceae family that have shown antibacterial effect against some bacteria. Escherichia coli, Staphylococcus aureus, and Streptococcus agalactiae bacteria are major bovine mastitis-causing bacteria. Therefore, this study examined the antimicrobial activity of Lavandula stoechas (lavender) and Origanum majorana (marjoram) essential oil against these bacteria in comparison with gentamycin and amoxicillin/clavulanate antibiotics.

    Materials and methods

    Chemical compositions of essential oils were determined by GC/MS. Broth dilution testing using macrodilution was performed to determine minimum inhibitory concentration (MIC) and minimum bactericidal concentration (MBC) of essential oils and licospectinomycin as positive control and the inhibition zones of oils, gentamycin and amoxicillin/clavulanate antibiotics were assayed by disk diffusion method. The effect of sub-MIC concentrations of essential oils on tested bacterial count was obtained at 0, 6, 10 and 24 hours and growth curve were plotted as log cfu/ml.

    Results

    Main components of the Lavandula stoechas and Origanum majorana oils were 17-pentatriacontene (42.15%), linalyl acetate (26.82%), eucalyptol (18.87%), linalool (5.7%) and 3-cyclohexene-1-ol,4-methyl-1-(1-methylethyl)-,(R)-(44.84%), α-terpineol (6.83%), P-cymene (6.75%), respectively. MIC and MBC values ranged from 0.15 - 0.62% for lavender and 0.62 - 1.25% for marjoram. MIC and MBC of licospectinomycin antibiotic were 0.07 - 0.31% and 0.15 - 0.64%, respectively. The lavender and marjoram essential oils had the most effective against S. aureus and MIC and MBC values were 0.15% and 0.31%, respectively. Also, the most effective of Lincospectinomycin antibiotic was against S. aureus and MIC and MBC values were 0.07% and 0.15%, respectively. The Lavandula stoechas and Origanum majorana oils at sub-MIC concentrations significantly reduced the bacterial population at 24 h. The inhibition zone of lavender and marjoram essential oils had no significant difference against S. aureus with gentamycin and amoxicillin/clavulanate antibiotics and against E. coli with gentamycin but against S. agalactiae were significantly lower than gentamycin and amoxicillin/clavulanate.

    Conclusion

    Essential oils of Lavandula stoechas and Origanum majorana had antibacterial activity against Staphylococcus aureus, Streptococcus agalactiae and Escherichia coli bacteria in vitro. This effect had no significant difference against S. aureus with gentamycin and amoxicillin/clavulanate and against E. coli with gentamycin that show satisfactory effects of oils. Clinical studies on therapeutic effects of Lavandula stoechas and Origanum majorana oils on different diseases such as bovine mastitis are recommended.

    Keywords: Antibiotic resistance, Bacterial disease, mastitis, Medicinal plant
  • Reza Seyedsharifi *, Zeynab Rashtbari, Nemat Hedayat Evrigh, Alireza Abdpour, Jamal Seif Davati Pages 79-94
    Background and objectives

    One surefire way to increase income and profit is to pay attention to the viability of the dairy cow and increase the efficiency of each livestock unit. The purpose of this study was to determine the efficiency and effective factors on optimal herd life in dairy cows with dynamic data envelopment analysis and planning model in Ardabil city.

    Materials and methods

    The data of this study were related to 1397 time series of dairy farms in Ardebil city which were analyzed by system analysis method, economic system of dairy herd and income and cost components, and each of these components was subdivided into other sections. Then, using mathematical models, we simulated a bioeconomic model and optimized it with the help of the Matlab software Compecon toolkit. The dairy cattle were described with state variables including lactation period, milk production capacity and different gestation states. In order to design data envelopment analysis model, several inputs and outputs in the production process were studied. The main variables used in the study included, herd size by apex, feed and concentrate in kg, manpower by day, health by Frequency of milk, milk production and livestock manure production per kg and total income were determined. And Deap 2.1 software based on minimizing the amount of input per unit of product was used for performance calculations.

    Results

    Optimal herd life (from first calving to elimination) was 4.55 years under optimum conditions. The results also showed that the technical efficiency with constant return to scale is 0.719 and with variable return to scale equal to 0.899 and scale efficiency was calculated to be 0.888. The overall technical efficiency value was 0.99, allocative efficiency 0.583 and economic efficiency 0.579.

    Conclusion

    The effect of heifer price, milk price and discount rate on optimum lifespan showed that with increasing heifer price, milk price decrease and discount rate increase elimination percentage decreased and optimum lifespan increased. The results of data envelopment analysis showed that in terms of variability of efficiency relative to scale, increase in herd size and health costs and decrease in forage, concentrate and labor costs, respectively, 14.18, 0.83 , 2.8% and 5% result in inefficient herds being maintained by maintaining levels. Therefore, in order to make an inefficient unit effective, changes must be made to the inputs and outputs of that unit. By specifying the differences between the inefficient and inefficient units, appropriate strategies are designed to eliminate the gap between them.

    Keywords: Efficiency, Dairy cow, dynamic programming, Data Envelopment analysis
  • Mohammad Yahyaei *, Maryam Karimi Dehkordi Pages 95-110
    Background and objectives

    The reproductive performance of dairy cow is directly linked to uterine involution and resumption of ovarian cyclicity in the postpartum period. Many factors, such as negative energy balance, metabolic diseases and hormonal agents can affect reproductive performance in the postpartum period. Hypocalcemia through reduced Feed intake, reduced nutrient supply to the ovary and delayed return to normal uterus function has a potential role to reduce the reproductive performance of cows after parturition. The aims of this study were to examine the association of peripartum concentrations of calcium with reproductive performance and establish cow level critical threshold for calcium to predict conception to first service.

    Materials and methods

    the study was conducted on 97 Holstein dairy cows. Serum concentrations of calcium were measured in all cows on day 10 prepartum, parturition, 1-2 days after parturition and on the weeks 1, 2, 4 and 6 postpartum. Based on Pregnancy success after the first insemination, the interval from calving to first insemination, the interval from calving to first pregnancy and number of services per conception, cows were divided to two, two, three and two groups respectively and differences of calcium concentration were evaluated among these groups. ROC analysis was applied to determine the critical calcium threshold at different times for predict pregnancy success after the first insemination.

    Results

    the results showed that calcium concentration in pregnant cows with the first insemination was significantly higher than non-pregnant cow in the fourth week. Also, the cows that were became pregnant before 80 days after parturition had the significantly higher calcium concentration at 1-2 days and the fourth week after parturition than other cows. Based on results of ROC analysis, the calcium concentration at the fourth week after parturition (P=0/04) was appropriate to predict the pregnancy success after the first insemination. The optimum critical threshold that had the highest combined sensitivity (57/1%) and specificity (62/3%), for calcium in the fourth week was 9.05mg/dl. In the cows with success pregnancy before 80 days after parturition the calcium concentration was significantly higher than other cows (P=0/03).

    Conclusion

    the results of this study showed that there was a significant relationship between change in calcium concentration and reproductive performance indexes in the postpartum period. It seems that the monitoring of blood calcium concentration in the fourth week after parturition is a complementary index along with other reproductive performance indexes to evaluate the possibility of successful pregnancy after parturition Key words: calcium, postpartum, dairy cow, reproductive efficiency

    Keywords: Calcium, Dairy cow, Postpartum, reproductive efficiency
  • S.M.M Seyed Almoosavi, Taghi Ghoorchi *, A.A Naserian, S.S Ramezanpor Pages 111-123
    Background and objectives

    Heat stress is one of the environmental stressors that has significant effects on the dairy cattle industry. Environmentally induced hyperthermia or heat stress (HS) during dry period has subsequent negative effects on performance of dairy cows .In utero hyperthermia can have a lasting imprint on offspring growth, behavior, and metabolism and also impairs the future HS response in a mammalian modelThe biological mechanisms by which the thermal stress effects on the livestock production performance can be somewhat explained by reduced feed intake, but it is more relevant to hormonal changes, reduced rumination and absorption of nutrients, as well as increased maintenance requirements, which reduces the amount of nutrients / energy for production purpose. The objective of this study was to identify the direct and indirect effects of acute HS during the last gestation on nutrient digestibility and rumination behavior of dairy cows.

    Materials and methods

    Holstein dairy cows (n= 10/treatment) with similar parity and body weight (BW), were randomly assigned to one of the three following treatments during 45 d before calving: 1) Cooling and ad libitum feed intake (TN), 2) Cooling and pair-feeding (CLPF), and 3) HS and ad libitum feed intake (HS). Cows in all groups received individually the same diet. During the experiment, daily temperature and the relative humidity were recorded. During the 26-21 d and 10 to 5 d before calving, the feed intake behavior was record for 24 hours. Cows were housed in individual free stall barn, bedded with straw, which for CLPF and CL cows consisting of shade, sprinklers, and fans that were turned on from 0700 to 1900 h, whereas HS cows were provided only with shade. During the experiment, all cows had free access to clean drinking water. Fans were installed in waiting areas, and sprinklers were applied behind the feed bunk. Diameter of fans was 76 cm, and jet 0.47 cm3 air per fan.Nutrients digestibility in feed and fecal samples was measured on 26 - 21 d and 10 - 5 before calving.

    Results

    Heat stressed and feed restricted cows had lower feed intake. Heat stressed and food restricted cows had lower eating time significantly compare to the control group. Heat stressed cows had the lowest rumination activity. Also, the heat stressed cows had significantly lower resting time than the control group. Also, heat stress significantly reduced the dry matter and NDF digestibility.

    Conclusion

    Late gestation heat stress caused decreased feed intake. Also, nutrient digestibility of the diet negatively affected by heat stress. However, feed restriction in late gestation did not have significant effect on nutrient digestibility than the control group. In addition, heat stress reduced the rumination activity and resting time of the cows.

    Keywords: Heat stress, feed intake, nutrients digestibility, Holstein dairy cows