فهرست مطالب

مجله پژوهش در نشخوار کنندگان
سال یازدهم شماره 4 (زمستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/10/01
  • تعداد عناوین: 8
|
  • بهمن تالیجاری، عثمان عزیزی*، حسین جهانی عزیزآبادی صفحات 1-14
    سابقه و هدف

    در چند سال اخیر به دلیل نگرانی های بشر در مورد پدیدار شدن سویه های باکتریایی مقاوم، توجه ویژه ای به اسانس و عصاره های گیاهی به عنوان جایگزین آنتی بیوتیک های محرک رشد در جیره دام و طیور شده است. نتایج مطالعات برون تنی نشان داده اند که اسانس ها و اجزای تشکیل دهنده آنها دارای پتانسیل لازم برای تغییر تخمیر شکمبه و بهبود استفاده از انرژی در نشخوارکنندگان هستند. یکی از اسانس هایی که بسیار مورد توجه قرار گرفته است، اسانس دارچین می باشد، بنابراین، آزمایش حاضر با هدف بررسی اثر اسانس دارچین بر عملکرد رشد، قابلیت هضم مواد مغذی و تخمیر شکمبه ای در بره های نر پرواری انجام شد.

    مواد و روش

    این آزمایش در چارچوب طرح کاملا تصادفی بصورت اندازه های تکرار شده (سه دوره زمانی یک ماهه) با استفاده از 20 راس بره نر کردی 8 ماهه با میانگین وزن 06/4 ± 15/26 کیلوگرم با چهار تیمار و پنج تکرار در هر تیمار در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه کردستان انجام گردید. بره ها در طول دوره آزمایش در داخل جایگاه های انفرادی نگهداری شدند و در دو نوبت صبح و عصر در ساعت (07:30 و 18:00) تغذیه شدند. تیمارهای آزمایشی شامل: 1) جیره پایه بدون اسانس دارچین (شاهد)، 2) جیره پایه حاوی 5/0 میلی لیتر اسانس دارچین به ازای هر راس در روز، 3) جیره پایه حاوی 1 میلی لیتر اسانس دارچین به ازای هر راس در روز و 4) جیره پایه حاوی 2 میلی لیتر اسانس دارچین به ازای هر راس در روز بود. به منظور بررسی تغییرات وزن زنده، وزن کشی در ابتدای آزمایش و سپس روز 24 ام هر دوره انجام شد. جهت تعیین میزان ماده خشک مصرفی، تفاضل میزان خوراک داده شده و پسماند آن برای هر دام به صورت روزانه اندازه گیری شد. برای تعیین قابلیت هضم مواد مغذی تیمارهای آزمایشی از مارکر داخلی خاکستر نامحلول در اسید2 استفاده گردید. جهت تعیین pH، غلظت نیتروژن آمونیاکی و اسیدهای چرب فرار شکمبه، در روز 26ام هر دوره، چهار ساعت پس از خوراک دهی صبحگاهی با استفاده از لوله مری از دام ها نمونه مایع شکمبه به کمک پمپ خلاء گرفته شد.

    یافته ها

    میزان ماده خشک مصرفی، وزن انتهای دوره و افزایش وزن روزانه تحت تاثیر اضافه کردن اسانس دارچین قرار نگرفت، همچنین قابلیت هضم ماده خشک، ماده آلی و الیاف نامحلول در شوینده خنثی تحت تاثیر تیمارهای آزمایشی قرار نگرفت (05/0<P)، در حالی که قابلیت هضم پروتیین خام در بره های تغذیه شده با یک میلی لیتر اسانس دارچین در روز نسبت به تیمارهای 5/0 میلی لیتر و 2 میلی لیتر افزایش یافت (05/0>P). اضافه کردن اسانس دارچین تاثیر معنی داری بر غلظت کل اسیدهای چرب فرار و نسبت مولی استات، پروپیونات، بوتیرات و ایزووالرات نداشت. غلظت نیتروژن آمونیاکی مایع شکمبه در بره های تغذیه شده با جیره های حاوی 1 و 2 میلی لیتر اسانس دارچین در مقایسه با تیمار شاهد افزایش یافت (05/0>P). همچنین در این مطالعه میانگین pHشکمبه، کمینه و بیشینه آن تحت تاثیر اسانس دارچین قرارنگرفت، که عدم تاثیر معنی دار اسانس دارچین بر pH مایع شکمبه در مطالعه جاری به دلیل عدم تغییر در غلظت کل اسیدهای چرب فرار، قابل انتظار بود.

    نتیجه گیری

    نتایج حاصل از این مطالعه نشان داد که استفاده از اسانس دارچین در مقادیر استفاده شده و در شرایط این آزمایش نتوانست عملکرد رشد بره های نر پرواری، قابلیت هضم ظاهری مواد مغذیی و تخمیر شکمبه ای را تحت تاثیر قرار دهد. نتایج این مطالعه پیشنهاد می کند که در جیره های پرواری حاوی اسانس دارچین بهتر است از منابع پروتیینی با تجزیه پذیری شکمبه پایین تر استفاده شود.

    کلیدواژگان: اسانس دارچین، بره نر پرواری، قابلیت هضم مواد مغذی
  • احمد کریمی، امید دیانی*، محمدمهدی شریفی حسینی، زهره حاج علیزاده صفحات 15-34
    سابقه و هدف

    پدیده خشکسالی اثرات نامطلوبی بر صنعت دامپروری گذاشته و سبب کاهش جمعیت و عملکرد دام ها شده است. از این رو جایگزینی گونه های مقاوم به کم آبی مانند کاکتوس علوفه ای که نسبت به وضعیت نامساعد محیطی مقاومت بالایی دارند، می-تواند راهکار مناسبی برای جبران خسارت های به عمل آمده باشد. اما به دلیل پایین بودن ماده خشک و پروتیین خام، نشخوارکنندگانی که تنها از این گیاه تغذیه می کنند ممکن است دچار اختلالات هضم مانند اسهال و کاهش وزن شوند. بنابراین ترکیب کاکتوس علوفه ای که دارای کربوهیدارت بالاست با مواد خوراکی دارای الیاف و پروتیین بالا، می توانند یک ترکیب متعادل را به وجود آورند. هدف از این پژوهش، بررسی تاثیر تغذیه سطوح مختلف سیلاژ کاکتوس علوفه ای با یونجه خشک بر مصرف خوراک، فراسنجه های شکمبه و تولید پروتیین میکروبی بود.

    مواد و روش ها

    برای تهیه سیلاژ، کاکتوس علوفه ای به میزان 66 کیلوگرم و یونجه خشک به میزان 34 کیلوگرم به صورت همگن مخلوط و در بشکه های پلاستیکی 220 لیتری فشرده شد. نمونه برداری از سیلاژ پس از سیلو کردن در روز 45، برای تعیین ترکیب شیمیایی سیلاژ ها انجام شد. در این آزمایش از چهار راس گوسفند نر نژاد کرمانی با میانگین وزنی 2/0±43 کیلوگرم و سن 5/2 سال در قالب طرح چرخشی در چهار دوره 21 روزه (16 روز عادت پذیری) استفاده شد. جیره های آزمایشی شامل جیره شاهد (سطح صفر) و جیره های دارای سطوح 10، 20 و 30 درصد سیلاژ مخلوط کاکتوس علوفه ای-یونجه بودند. ابتدا حجم گاز تولیدی از جیره-های آزمایشی تعیین شد. به منظور تعیین مصرف خوراک و قابلیت هضم مواد مغذی، در هفته نمونه گیری، نمونه خوراک و باقیمانده خوراک روزانه جمع آوری، توزین و آنالیز شیمیایی شد. در روز آخر هر دوره نمونه گیری از مایع شکمبه هر گوسفند در ساعات صفر، دو، چهار، شش و هشت ساعت پس از مصرف خوراک توسط لوله مری متصل به دستگاه ساکشن، جهت تعیین pH، نیتروژن آمونیاکی، جمعیت پروتوزوآ و اسیدهای چرب فرار نمونه گیری به عمل آمد. در روز چهارم هر دوره، سه ساعت پس از مصرف خوراک، خون گیری از دام ها از طریق ورید وداج جهت تعیین فراسنجه های بیوشیمیایی خون انجام گرفت. به منظور تعیین میزان آلانتویین و پروتیین میکروبی، ادرار تولیدی در روزهای نمونه گیری در طول 24 ساعت با ظرف هایی که در زیر قفس های متابولیکی قرار داشت جمع آوری شد.

    یافته ها

    حجم گاز تولیدی از جیره های آزمایشی به طور معنی داری متفاوت بود (05/0<p). قابلیت هضم چربی خام و الیاف نامحلول در شوینده اسیدی با جیره دارای 30 درصد سیلاژ از گروه شاهد و جیره های دارای 10 و 20 درصد سیلاژ بیشتر بود (001/0<p). هم-چنین قابلیت هضم ماده خشک، ماده آلی و الیاف نامحلول در شوینده خنثی با افزودن سیلاژ مخلوط کاکتوس-یونجه به جیره، به-صورت درجه دو افزایش یافت (026/0=p). بیشترین غلظت نیتروژن آمونیاکی مایع شکمبه در تمامی ساعات نمونه گیری با تغذیه جیره دارای 30 درصد سیلاژ (با میانگین 5/19 گرم در دسی لیتر) مشاهده شد (001/0<p). هم چنین درصد مولاری اسید پروپیونیک با استفاده از 20 و 30 درصد سیلاژ به صورت خطی افزایش و درصد مولاری اسید استیک و نسبت اسید استیک به اسید پروپیونیک به-صورت خطی کاهش یافت (001/0=p). غلظت نیتروژن اوره ای (03/0=p) و تری گلیسیرید (01/0=p) خون تحت تاثیر افزودن سطح سیلاژ کاکتوس-یونجه تغییر کرد که بیشترین مقدار نیتروژن اوره ای و کمترین میزان تری گلیسرید در جیره دارای 30 درصد سیلاژ و به ترتیب 29/18 و 39 میلی گرم بود. مقدار اوره ادرار در گوسفندان با افزایش سطح سیلاژ کاکتوس-یونجه در جیره به صورت خطی افزایش یافت (03/0=p).

    نتیجه گیری

    سیلاژ مخلوط کاکتوس-یونجه از ارزش تغذیه ای مطلوبی برخوردار است و اضافه کردن آن به جیره گوسفندان کرمانی سبب حفظ شرایط بهینه شکمبه و بهبود قابلیت هضم مواد مغذی شد. بنابراین می توان از مخلوط کاکتوس علوفه ای و یونجه خشک تا سطح 30 درصد در جیره گوسفندان به عنوان خوراک جایگزین برای جبران کمبود خوراک دام در فصول گرم و در مناطق نیمه خشک بهره برد.

    کلیدواژگان: تولید گاز، قابلیت هضم، کاکتوس علوفه ای، ماده خشک مصرفی، مناطق نیمه خشک
  • مصطفی حسین آبادی*، احمدرضا یزدانی، فرهاد شیرانی بید آبادی صفحات 35-52
    سابقه و هدف

    اعتبارات نهادی یکی از ابزارهای اصلی سیاست گزاری برای رشد تولید و استفاده از فناوری های نوین در توسعه کشاورزی می باشد. اعتبارات نقش عمده ای در تامین سرمایه مورد نیاز برای توسعه کشاورزی و زیربخش دامپروری ایفا می نماید. اعتبارات نهادی از انواع اعتبارات هدایت شده هستند که با هدف گسترش و رشد تولیدات کشاورزی و دامپروری به افراد اعطا می شود.

    مواد و روش ها

    با توجه به اهمیت اعتبارات نهادی در این پژوهش سعی شده است که با استفاده از داده های اولیه که از طریق پرسشنامه و مصاحبه حضوری با دامداران گرد آوری شده به بررسی تاثیر اعتبارات نهادی بر تولید و سودآوری گاوداری های صنعتی شهرستان گرگان پرداخته شود. جمع آوری آمار و اطلاعات این پژوهش بر پایه اطلاعات میدانی، با تکمیل پرسشنامه و مصاحبه حضوری به روش تمام شماری انجام شد. بدین منظور تعداد 40 عدد پرسشنامه بین گاوداران صنعتی شهرستان گرگان توزیع گردید. در این مطالعه، اثر اعتبارات نهادی بر تعداد دام با استفاده از مدل رگرسیون خطی چند متغیره با کمک نرم افزار Eviews تخمین زده شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که متغیرهای مقدار اعتبارات دریافتی، درآمد و سرمایه، اثر مثبت بر تعداد دام داشته اند (05/0<p). همچنین متغیرهایی نظیر بهره وام و مقدار اعتبارات دریافتی بر مقدار تولید شیر اثر مثبت و معنی داری داشته (05/0<p)، ولی اثر متغیر تعداد دام بر مقدار شیر تولیدی دارای تاثیر منفی غیرمعنی دار بوده است. به علاوه در این مطالعه عوامل موثر بر تقاضای اعتبارات کشاورزی توسط گاوداران صنعتی نیز مورد بررسی قرار گرفت که نتایج حاکی از آن است که متغیرهای درآمد و هزینه، اثر مثبت و معنی داری بر مقدار تقاضای اعتبارات در سطح 5٪ داشته و عامل سرمایه نیز تاثیر منفی و معنی داری در سطح 5% بر مقدار تقاضا برای اعتبارات داشته است.

    نتیجه گیری

    نتایج نشان می دهد تامین سرمایه و اعطای اعتبارات نهادی، تاثیر مثبت بر میزان درآمد، سرمایه، تولید در گاوداری ها دارند. لذا به منظور پیشرفت و جلوگیری از ورشکستگی واحدها یکی از شروط اصلی توسعه و یا شروع احداث واحد تولیدی، تامین سرمایه ضروری است. مهمترین منابع تامین این سرمایه در اغلب کشورها و از جمله ایران، اعتبارات نهادی یا وام های شرکت ها و تعاونی ها است. بنابراین اعطای اعتبارات نهادی و تسهیل در اعطای آن ضروری به نظر می رسد. همچنین با توجه به تنگناهای مالی دولت و محدودیت منابع داخلی بانک، مصرف صحیح و بهینه اعتبارات پرداختی آن می تواند نقش بسیار ارزنده ای را در این زمینه داشته باشد. تخصصی کردن دامپروری در مزارع در مقابل تنوع فعالیت های کشاورزان، از عوامل مهمی است که باعث تمرکز مدیریت واحدها روی مسایل دامی شده و سودآوری واحدهای تولیدی در وضعیت مناسب تری را ممکن می سازد.

    کلیدواژگان: اعتبارات نهادی، سرمایه، گاوداری صنعتی، رگرسیون خطی چند متغیره، گرگان
  • کریم چشم براه، جمال سیف دواتی*، حسین عبدی بنمار، رضا سید شریفی، صیاد سیف زاده صفحات 53-72
    سابقه و هدف

    اسپیرولینا یک جلبک تک سلولی میکروسکوپی است که در آب تازه رشد می کند و ساختاری ساده اما ترکیبی پیچیده دارد. این جلبک حاوی منابع سرشار مواد مغذی مختلف بوده که خاصیت آنتی اکسیدانی و خواص پروبیوتیک داشته و می توانند جایگزین های مناسبی برای آنتی بیوتیک ها باشند و به صورت اختصاصی به عنوان محرک رشد و بهبود ضریب تبدیل غذایی در گوساله های هلشتاین استفاده شوند. هدف از این پژوهش بررسی اثرات استفاده از جلبک اسپیرولینا بر عملکرد رشد، فرا سنجه های خونی و برخی آنزیم های سیستم ایمنی گوساله های شیرخوار هلشتاین بود.

    مواد و روش ها

    جهت انجام این آزمایش، تعداد 32 راس گوساله ماده هلشتاین بین سنین 1 الی 5 روز و میانگین وزنی 2±2/37 کیلوگرم در قالب طرح کاملا تصادفی با 4 تیمار و 8 تکرار انتخاب شدند. تیمارهای آزمایشی شامل: 1) جیره پایه بدون افزودنی، 2) جیره پایه به همراه 1 درصد جلبک اسپیرولینا، 3) جیره پایه به همراه 2 درصد جلبک اسپیرولینا، 4) جیره پایه + 3 درصد جلبک اسپیرولینا بر اساس ماده خشک جیره بودند.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که وزن نهایی گوساله های شیرخوار در اثر افزودن 3 درصد جلبک اسپیرولینا در جیره غذایی آغازین در مقایسه با گروه شاهد افزایش یافت (05/0>P). افزایش وزن روزانه گوساله های شیرخوار در اثر افزودن جلبک اسپیرولینا تمایل به معنی داری داشت. به طوری که گوساله های دریافت کننده 3 درصد جلبک اسپیرولینا افزایش وزن روزانه بیشتری در مقایسه با سایر تیمارهای آزمایشی داشتند (06/0>P). مصرف خوراک و ضریب تبدیل غذایی گوساله های شیرخوار با تغذیه جلبک اسپیرولینا تحت تاثیر معنی داری قرار نگرفت. افزودن جلبک اسپیرولینا در سطح 1 درصد طول بدن گوساله های شیرخوار را در 30 روزگی نسبت به تیمار شاهد افزایش داد (05/0>P). همچنین ارتفاع از جدوگاه و دور سینه گوساله های شیرخوار در 30 و 75 روزگی با دریافت یک درصد جلبک افزایش یافت (05/0>P). استفاده از جلبک اسپیرولینا در جیره گوساله های شیرخوار اثر معنی داری بر غلظت خونی گلوکز، تری گلیسیرید، آلبومین و اوره خون در 30 و 75 روزگی ایجاد نکرد. غلظت کلسترول در 30 روزگی با افزودن 2 درصد جلبک اسپیرولینا کاهش یافت (05/0>P). در مقابل استفاده از 2 درصد جلبک اسپیرولینا غلظت پروتیین کل را در مقایسه با گروه شاهد افزایش داد (05/0>P). غلظت خونی بتاهیدروکسی بوتیرات با افزودن 1 و 2 درصد جلبک اسپیرولینا افزایش یافت (05/0>P). غلظت آلانین آمینوترانسفراز و آسپارتات آمینوترانسفراز تحت تاثیر جلبک اسپیرولینا قرار نگرفت. غلظت سوپر اکسید دیسموتاز در 30 روزگی در گروه های دریافت کننده یک درصد جلبک افزایش معنی داری داشت (05/0>P). غلظت گلوتاتیون پراکسیداز، مالون دی آلدیید و ظرفیت آنتی اکسیدانی کل با استفاده از جلبک در جیره گوساله های شیرخوار تحت تاثیر قرار نگرفت.

    نتیجه گیری

    به طورکلی استفاده از جلبک اسپیرولینا در سطح 3 درصد بر اساس ماده خشک جیره آغازین گوساله شیرخوار هلشتاین توانست سوپراکسید دیسموتاز در 30 روزگی و ظرفیت آنتی اکسیدانی کل، میزان وزن نهایی بدن و افزایش وزن روزانه در 75 روزگی و در سطح 2 درصد غلظت بتاهیدروکسی بوتیرات و پروتیین کل در 75 روزگی را افزایش و کلسترول خون را در سطح 2 درصد در 30 روزگی و در سطح 1 درصد در 75 روزگی کاهش دهد. بنابر این برای افزایش سیستم ایمنی گوساله استفاده از جلبک اسپیرولینا در سطح 3 درصد بر اساس ماده خشک جیره آغازین گوساله شیرخوار هلشتاین توصیه می شود.

    کلیدواژگان: بتاهیدروکسی بوتیرات، جیره استارتر، عملکرد، فعالیت آنتی اکسیدانی
  • مریم مقدم، سعید زره داران*، محمدحسین بنابازی، علی جوادمنش صفحات 73-92
    سابقه و هدف

    شناسایی تعداد فراوان نشانگرهای ژنومی توالی یابی شده در ژنوم حیوانات اهلی ما را قادر به مطالعه ساختار ژنومی آنها می کند. معمولا برای توالی یابی نشانگرهای ژنومی حیوانات اهلی از نمونه های جمع آوری شده از نقاط مختلف دنیا استفاده می شود. شناسایی نشانگرهای ژنومی اختصاصی حیوانات بومی هر منطقه جغرافیایی می تواند منجر به بهبود اطلاعات مربوط به ساختار ژنومی آن گونه شود. تا به حال، برای جمعیت گوسفندان بومی ایران نشانگرهای ژنومی اختصاصی شناسایی نشده است. هدف این پژوهش شناسایی واریانت های ژنتیکی موثر بر صفات مهم اقتصادی و فیزیولوژیکی گوسفندان اهلی و وحشی ایران و پیشنهاد آنها به عنوان نشانگر اختصاصی از طریق ردپای انتخاب بود.

    مواد و روش

    برای شناسایی واریانت های ژنتیکی نواحی تحت انتخاب گوسفندان اهلی و وحشی، ابتدا اطلاعات توالی یابی کل ژنوم 20 گوسفند اهلی (Ovis aries) و 14 گوسفند وحشی (Ovis orientalis) از پروژه Next Gene گرفته شدند. سپس واریانت های ژنتیکی کنترل کیفیت شده و واریانت های ژنتیکی نواحی تحت انتخاب با استفاده از روش های آماری iHS و XP-EHH شناسایی شدند. برای این واریانت ها واریانس ژنوتیپی برآورد شد. علاوه بر آن، واریانس ژنوتیپی نشانگرهای ژنومی شناخته شده در گوسفندان نژادهای مرینوس، سافوک، تکسل و افشاری جهت مقایسه با گوسفندان بومی ایران، نیز برآورد شدند. آستانه انتخاب واریانت های ژنومی برای ضرایب iHS و XP-EHH در گوسفندان اهلی کران 999/0 و در گوسفندان وحشی کران 999/0 و 001/0 در نظر گرفته شد. نهایتا از بین واریانت های شناسایی شده، آنهایی که واریانس ژنوتیپی بیشتر از 25/0 داشتند، به عنوان نشانگر اختصاصی این گونه ها پیشنهاد شدند.

    یافته ها

    در این پژوهش 170 واریانت ژنومی با ضرایب iHS و XP-EHH بالاتر از 83/3 و 44/3 در گوسفندان اهلی و 150 واریانت ژنومی با ضرایب iHS بالاتر از 05/3 و XP-EHH پایین تر از43/4- در گوسفندان وحشی شناسایی و انتخاب شدند. واریانس ژنوتیپی واریانت های ژنومی شناسایی شده، در دامنه 27/0 تا 50/0 بود. واریانس ژنوتیپی نشانگرهای ژنومی شناخته شده در نژادهای مرینوس، سافوک و تکسل و نژاد بومی افشاری به صورت میانگین در دامنه 02/0 تا 50/0 برآورد شدند. این مقایسه بیانگر تاثیر قابل توجه واریانت-های شناسایی شده در گوسفندان بومی ایران است. بسیاری از این واریانت ها در نواحی ژنتیکی مرتبط با صفات اقتصادی گوسفند نظیر صفات لاشه، شیر و پشم قرار داشتند. علاوه بر این، هستی شناسایی ژن های شناسایی شده مرتبط با واریانت های ژنومی پیشنهادی نشان داد، این واریانت ها در مجاورت نواحی ژنی مرتبط با فرآیندهای متابولیکی صفات تولیدی و تولیدمثلی هستند.

    نتیجه گیری

    مطالعه حاضر نشان داد که تعداد قابل توجهی نشانگر معنی دار مرتبط با صفات مهم اقتصادی و فیزیولوژیکی در گوسفندان اهلی و وحشی ایران وجود دارد که در آرایه های تجاری موجود در بازار در نظر گرفته نشده است. تشخیص نشانگرهای جدید می تواند به بهبود اطلاعات ما در خصوص ساختار ژنومی گوسفندان بومی ایران کمک کند. همچنین، این نتایج در کنار مطالعات مشابه می تواند به طور موثری در تولید آرایه های تجاری برای گوسفند ایرانی مورد استفاده قرار گیرد.

    کلیدواژگان: آرایه ژنومی گوسفند، توالی یابی ژنومی، ردپای انتخاب، نشانگر ژنومی
  • جمشید احسانی نیا* صفحات 93-108
    سابقه و هدف

    بیشتر برنامه های انتخاب و اصلاح نژاد در گوسفند بر بهبود صفات وزن و رشد تمرکز دارند. یکنواختی وزن بدن یکی از صفات مهم اقتصادی در صنعت پرورش گوسفند است. وزن تولد صفتی است که حد بهینه آن مناسب بوده و وزن تولد بسیار بالا و یا بسیار کم نامطلوب است زیرا ممکن است باعث مشکلاتی مانند سخت زایی، مرده زایی و کاهش قدرت رشد بره ها شود. شرط لازم برای بهبود این صفت از طریق اصلاح نژاد وجود تنوع ژنتیکی برای واریانس باقی مانده است. مطالعات اخیر نشان داده اند که واریانس باقی مانده تحت کنترل اثرات ژنتیکی افزایشی است. از تنوع ژنتیکی واریانس باقی مانده می توان برای افزایش یکنواختی صفات وزن بدن به عنوان یک مزیت اقتصادی از طریق انتخاب بهره برد. تحقیق حاضر به منظور برآورد اجزای واریانس و پارامترهای ژنتیکی برای واریانس باقی مانده صفات وزن تولد و وزن شیرگیری در گوسفند نژاد سنگسری انجام شد. همچنین همبستگی ژنتیکی بین این صفات و واریانس باقی مانده آنها محاسبه شد.

    مواد و روش ها

    برای انجام این تحقیق از رکوردهای فنوتیپی 5986 راس بره که طی سال های 1365 تا 1395 در ایستگاه اصلاح نژاد گوسفند سنگسری جمع آوری شده بودند، استفاده شد. صفات مورد بررسی شامل وزن تولد و وزن شیرگیری و واریانس باقی مانده آنها بود. به منظور شناسایی اثر عوامل ثابت موثر بر صفات مورد بررسی و منظور کردن آنها در مدل، آنالیز حداقل مربعات با استفاده از رویه GLM نرم افزار SAS انجام شد. برآورد اجزای واریانس و پارامترهای ژنتیکی با استفاده از الگوریتم میانگین اطلاعات حداکثر درستنمایی محدود شده در نرم افزار DMU و با به کارگیری روش مدل های خطی تعمیم یافته دومرحله ای انجام شد. ابتدا یک مدل حیوان برازش شد تا واریانس باقی مانده صفات وزن تولد و وزن شیرگیری برآورد شود و سپس تاثیر اثرات ژنتیکی افزایشی بر روی واریانس باقی مانده صفات مورد مطالعه با استفاده از یک مدل دوصفته بررسی شد.

    یافته ها

    انحراف معیار ژنتیکی افزایشی برای واریانس باقی مانده وزن تولد و وزن شیرگیری به ترتیب 74/7 و 90/17 بود، به طوری که کاهش ارزش اصلاحی واریانس باقی مانده به میزان یک انحراف معیار به ترتیب باعث 74/7 و 90/17 درصد افزایش در میزان یکنواختی صفات مذکور شد. برآوردهای وراثت پذیری برای بخش میانگین و واریانس باقی مانده وزن تولد و وزن شیرگیری به ترتیب 09/0 ± 26/0 و 003/0 ± 059/0 و 06/0 ± 23/0 و 001/0 ± 037/0 بودند. ضریب تنوع ژنتیکی برای واریانس باقی مانده وزن تولد و وزن شیرگیری به ترتیب 56/0 و 48/0 برآورد شد. همبستگی ژنتیکی از 16/0- برای وزن تولد و واریانس باقی مانده تا 11/0 برای وزن شیرگیری و واریانس باقی مانده تغییر کرد.

    نتیجه گیری

    نتایج پژوهش حاضر اطلاعات مهمی در خصوص تنوع ژنتیکی افزایشی برای واریانس باقی مانده وزن تولد و وزن شیرگیری در گله های گوسفند سنگسری ارایه می دهد که می تواند برای بهبود یکنواختی از طریق انتخاب برای واریانس باقی مانده کمتر استفاده شود. با توجه به همبستگی ژنتیکی مطلوب بین وزن تولد و واریانس باقی مانده ، انتخاب برای افزایش بهینه وزن تولد باعث کاهش ارزش اصلاحی واریانس باقی مانده و بهبود یکنواختی گله شد. برای وزن شیرگیری همبستگی ژنتیکی از نوع نامطلوب بود و انتخاب برای بهبود وزن شیرگیری غیر یکنواختی در گله را افزایش داد.

    کلیدواژگان: گوسفند سنگسری، وزن بدن، تنوع ژنتیکی، واریانس باقیمانده، یکنواختی
  • معصومه رضائی*، فرخ کفیل زاده، حسن خمیس آبادی صفحات 109-124
    سابقه و هدف

    رشد و سلامت بره‏ ها از بدو تولد تا زمان از شیر گرفتن تحت تاثیر عملکرد و کیفیت آغوز میش است. آغوز حاوی پروتیین‏ های ضروری، چربی‏ ها، هورمون‏ ها، ویتامین‏ ها و آنتی بادی ‏هایی است که ایمنی، رشد و نمو را تسهیل می‏ کند. بنابراین برای بهبود آغوز استفاده از جیره با کیفیت الزامیست. مصرف آغوز با کیفیت بالا، بقای نوزاد را بهبود بخشیده و توانایی تولیدمثل و بهره‏ وری آینده گوسفند را افزایش می‏ دهد. اگرچه ترکیب آغوز میش به طور گسترده تحت تاثیر تغذیه قرار می‏ گیرد، برخی از اسانس ‏های گیاهی برای بهبود سلامت گوسفند و بهره ‏وری آنها استفاده شده است. این آزمایش به منظور بررسی اثر تغذیه سطوح مختلف اسانس صمغ درخت ونPistacia Atlantica Kurdica به میش‏ ها قبل از زایش و در طول شیردهی بر خوراک مصرفی، کیفیت آغوز، تولید و ترکیب شیر و رشد بره های شیرخوار انجام شد.

    مواد و روش ها

    اسانس صمغ درخت ون به صورت تجاری تهیه شد و به منظور تاثیر اسانس صمغ درخت ون در دوره آبستنی و شیردهی (به مدت 5 ماه به طول انجامید و زمان عادت‏ پذیری 21 روز بود) به جیره میش‏ ها افزوده شد. یک گله 168راسی میش که همگی تحت برنامه هم زمان سازی فحلی قرار گرفتند. تعداد 90 راس میش آبستن در ماه آخر بارداری (که در شکم دوم و سوم زایش بودند و میانگین میش‏ ها وزن1/65±68/84 کیلوگرم) به طور تصادفی به سه گروه تقسیم شدند. گروه اول اسانس دریافت نکردند و گروه دوم و سوم به ترتیب روزانه 0/8 و 1/6 میلی لیتر اسانس صمغ درخت ون دریافت کردند. اسانس صمغ درخت ون درست قبل از هر وعده غذایی روی خوراک اسپری شد. در زمان زایمان، تعداد 36 راس بره تک قلو به همراه مادرهایشان به طور کاملا تصادفی در سه گروه آزمایشی تقسیم شدند. هر گروه به 4 واحد سه راسی میش برای تعیین میزان مصرف ماده خشک تقسیم شد. تمام داده های دیگر مانند تولید و ترکیب شیر، آغوز و اطلاعات رشد بره از 12 راس میش و بره‏ های آنها در هر تیمار به دست آمد.

    یافته ها

    هر دو گروه تیمار شده با اسانس صمغ درخت ون اثرات مثبتی بر افزایش ماده خشک و تولید شیر داشت، میش ها با دوز روزانه 1/6 میلی لیتر اسانس صمغ درخت ون، بیشترین میزان خوراک مصرفی و تولید شیر را داشت (0.05>p). اسانس بر وزن تولد بره‏ها تاثیری نداشت. تغذیه اسانس تاثیر مثبتی بر چربی، پروتیین و مواد جامد در آغوز و شیر داشت (0.05>p). سلول‏ های سوماتیک در آغوز و شیر درنتیجه تغذیه با اسانس صمغ درخت ون کاهش یافت (0.05>p).

    نتیجه گیری

    اسانس صمغ درخت ون تاثیر مثبت و معنی داری بر سلول های سوماتیک آغوز و شیر داشت و باعث کاهش آن در تیمارهای حاوی اسانس شد. با توجه به تاثیر مثبت تغذیه اسانس صمغ درخت ون بر تولید شیر، ترکیب شیر و آغوز (چربی و پروتیین) و سرعت رشد بره‎ ‏های شیرخوار، می‏توان نتیجه گرفت که این اسانس را می توان به عنوان یک افزودنی خوراکی مناسب در جیره میش ها با دوز 1/6 میلی لیتر در روز توصیه کرد.

    کلیدواژگان: آغوز، اسانس، صمغ درخت ون، کیفیت شیر، وزن بره شیرخوار
  • زهرا حسین زاده، فرزاد قنبری*، جواد بیات، عبدالحکیم توغدری صفحات 125-142
    سابقه و هدف

    لیپیدول مجموعه ای از لیزوفسفولیپیدهای فعال می باشد که با توجه به ساختار منحصر به فرد خود، از طریق تغییر غشای سلولی و همچنین تحریک کانال های جذبی، باعث افزایش جذب مواد مغذی می شود. این افزایش جذب به دلیل شباهت ساختار لیپیدول و نواحی جذبی روده، بدون صرف انرژی اضافی صورت می گیرد و می تواند اولین تسریع کننده جذب و کاهش دهنده هزینه خوراک باشد. در خصوص استفاده از مکمل لیپیدول در جیره گوساله های شیرخوار گزارشی در منابع علمی یافت نشد. این پژوهش به منظور بررسی تاثیر سطوح 5/0 و یک درصد مکمل لیپیدول بر عملکرد رشد، فراسنجه های خونی و شکمبه ای گوساله های شیرخوار هلشتاین انجام گرفت.

    مواد و روش ها

    تعداد 18 راس گوساله نر 3 تا 5 روزه (44±3 کیلوگرم) به طور تصادفی به 3 گروه مساوی تقسیم شده و هر گروه به یکی از تیمارها اختصاص داده شد. طول دوره آزمایش 60 روز بود. تیمارهای آزمایشی شامل 1- جیره پایه (شاهد)، 2- جیره پایه به اضافه 5/0 درصد مکمل لیپیدول، و 3- جیره پایه به اضافه 1 درصد مکمل لیپیدول بودند. مکمل لیپیدول به صورت روزانه به شیر مصرفی گوساله-ها اضافه می شد. در طول آزمایش مقدار خوراک مصرفی به صورت روزانه تعیین می شد. وزن کشی توسط باسکول دیجیتال، و اندازه گیری شاخص های رشد اسکلتی شامل طول بدن، دور سینه، فاصله دو پین، فاصله دو هیپ، فاصله هیپ تا پین، قد از هیپ و ارتفاع از جدوگاه توسط متر و کولیس، هر سه هفته یک بار انجام می گرفت. در انتهای آزمایش، 3 ساعت پس از خوراک دهی صبح، خون گیری برای اندازه-گیری غلظت پلاسمایی پروتیین کل، اوره، گلوکز، تری گلیسیرید و کلسترول (کیت پارس آزمون، دستگاه اتوآنالایزر)، و جمع آوری مایع شکمبه برای اندازه گیری pH و غلظت نیتروژن آمونیاکی (روش فنل هیپوکلریت، دستگاه اسپکتروفوتومتری) انجام شد. داده های مربوط به عملکرد رشد، و فراسنجه های خونی و شکمبه ای در قالب طرح کاملا تصادفی و داده های مربوط به شاخص های رشد اسکلتی مطابق با طرح تکرار در زمان در نرم افزاز SAS تجزیه شدند.

    یافته ها

    صفات عملکردی تحت تاثیر استفاده از مکمل لیپیدول قرار نگرفت (05/0> P) . اندازه قد از هیپ در گوساله های دریافت کننده سطح 1 درصد لیپیدول نسبت به گروه شاهد تمایل به کاهش (074/0=P) نشان داد. سایر شاخص های رشد اسکلتی تحت تاثیر تیمارها قرار نگرفتند (05/0> P). استفاده از سطح 1 درصد لیپیدول باعث افزایش سطح پروتیین کل خون شد (041/0=P). لیپیدول باعث کاهش سطح اوره خون شد (050/0=P). در مقابل، سطح کلسترول خون در اثر استفاده از این مکمل تمایل به افزایش داشت (072/0=P). بیشترین مقدار در سطح 5/0 درصد لیپیدول مشاهده شد. سطوح 5/0 و 1 درصد لیپیدول باعث کاهش نیتروژن آمونیاکی (0001/0>P) و pH (025/0=P) مایع شکمبه نسبت به شاهد شدند.

    نتیجه گیری

    به طور کلی استفاده از سطوح 5/0 و یک درصد مکمل لیپیدول تاثیر قابل ملاحظه ای بر عملکرد گوساله های شیرخوار هلشتاین نداشت. پیشنهاد می شود که در مطالعات بعدی، سطوح بالاتر این مکمل بررسی شوند.

    کلیدواژگان: رشد اسکلتی، عملکرد، فراسنجه های خونی و شکمبه ای، گوساله شیرخوار، لیزوفسفولیپید
|
  • Bahman Talijari, Osman Azizi *, Hossein Jahani-Aziziabadi Pages 1-14
    Background and objectives

    In recent years, due to human concerns about the emergence of antibiotic-resistant bacteria strain, especial attention has been paid to plant essential oil and extracts as replacer for growth promoter antibiotics. The results of in vitro studies have shown that essential oils and their constituents have the potential to alter ruminal fermentation and improve energy utilization in ruminants. One of the plants that has been recently considered is cinnamon with the scientific name of Cinnamomum verum. Therefore, this experiment was performed to investigate the effect of cinnamon essential oil on performance, nutrient digestibility and rumen fermentation in feedlot lambs.

    Material and methods

    This experiment was carried out in a repeated measurement design (three one-month periods) with four treatments in a completely randomized design with using 20 Kurdish male lambs (n=5, average weight of 26.15 ± 4.06 kg) in the research farm of the faculty of Agriculture at University of Kurdistan. Treatments were: 1) Basal diet without cinnamon essential oil (control), 2) Basal diet plus 0.5 ml of cinnamon essential oil per head per day, 3) Basal diet plus 1 ml of cinnamon essential oil per head per day and 4) Basal diet plus 2 ml of cinnamon essential oil. Lambs were fed 2x /d at 0730 and 1800 with the daily essential oil dose provided at the 0730 feeding. Lambs BW was recorded before the morning feeding on d 0 and again on d 24 of every period using a digital scale. To determine the amount of dry matter intake, the amount of supplied feed and its residue was measured daily for each animal during the last week of every period. Nutrients digestibility was measured by acid-insoluble ash as internal marker. On the 24th day of each period, 4h after morning feeding rumen liquid samples were taken from lambs to measure NH3-N, pH and volatile fatty acids concentration.

    Results

    Dry matter intake, final body weight and average daily gain did not affected by cinnamon essential oil supplementation. Apparent digestibility of dry matter, organic matter and NDF was not affected by the treatment (P> 0.05); while, total tract apparent crude protein digestibility in lambs fed one ml/d of cinnamon essential oil increased compared to those of the lambs fed 0.5 and 2 ml of cinnamon essential oil (P<0.05). Adding cinnamon essential oil had no significant effect on the total volatile fatty acids concentration and the molar proportion of acetate, propionate, butyrate and isovalerate. Rumen ammonia nitrogen concentration in lambs fed diets containing 1 and 2 ml of cinnamon essential oil increased compared to those of the control group (P<0.05).

    Conclusion

    The results of this study showed that cinnamon essential oil at used amount and in the condition of the present study could not affect performance, nutrients apparent digestibility (except for crude protein), and rumen fermentation (except for ammonia nitrogen) in feedlot mal lambs. The results suggested that in feedlot diets included cinnamon essential oil, it is better to use of protein sources with lower rumen digestibility.

    Keywords: Cinnamon essential oil, fattening male lamb, Nutrient digestibility
  • Ahmad Karimi, Omid Dayani *, MohammadMahdi Sharifi Hoseini, Zohreh Hajalizadeh Pages 15-34
    Background and objectives

    Drought have had adverse effects on the animal husbandry industry and has caused a decrease in livestock population and performance. In this regard, changing the cultivation pattern and replacing water-resistant species can be a suitable solution for this problem. However, due to low protein and dry matter (DM), animals fed exclusively with cactus pear may show weight loss, and digestive disorders such as diarrhea. Combining cactus, which is high in soluble sugars, with high fiber and raw protein ingredients could complement each other's weaknesses and form a balanced diet. Therefore, this study aimed to investigate the effect of feeding different levels of cactus-alfalfa mixed silage on nutrient digestibility, rumen fermentation, and blood parameters.

    Materials and methods

    The silage was prepared from a homogeneous blender of 66% fresh spineless cactus (Opuntia ficus indica) and 34% alfalfa hay on a w/w basis using 220 L plastic gallons. The chemical composition and quality of the ensiled material were determined. The samples were taken to determine the chemical composition after ensiling on day 45. In this experiment, four Kermani male sheep were used in a change-over design with four periods of 21 days. Experimental treatments were based on increasing levels of cactus-alfalfa mixed silage (0, 10, 20, and 30% DM). During the week of sampling the amount of feed offered and leftovers were collected and weighed daily before the morning feeding to measure daily feed intake (on a DM basis) and digestibility of nutrients. On the last day of each period at 0, 2, 4, 6, and 8 h after morning feeding, rumen fluid was sampled from sheep (by esophagus tube and was filtered through three layers of cheesecloth) to determine pH, ammonia nitrogen (NH3-N), and volatile fatty acid (VFA). Blood samples were collected on the four days of each period and three h after morning feeding in 10 ml. To determine the amount of allantoin and microbial protein synthesis, the daily urine produced during 24 hours was collected.

    Results

    The gas production volume (ml) was a significant difference among experimental diets (P<0.05). Fat and neutral detergent fiber (NDF) digestibility increased when animals were fed 30% cactus-alfalfa mixed silage than those fed 10% and 20% cactus-alfalfa mixed silage and control diet (P<0.05). Also, there was a quadratic effect on DM, organic matter (OM), and acid detergent fiber (ADF) digestibility by feeding different levels of cactus-alfalfa mixed silage (P<0.05). The highest concentration of ruminal NH3-N was observed by an experimental diet containing 30% cactus-alfalfa mixed silage in all sampling occasions (P<0.05). Feeding of 20% and 30% of cactus-alfalfa mixed silage than after treatments increased linearly ruminal propionic acid molar and decreased linearly acetic acid and acetate/propionate ratio (P<0.05). There was a significant effect on concentrations of triglyceride and urea-nitrogen by adding different levels of cactus-alfalfa mixed silage (P<0.05). Blood Urea nitrogen level in sheep-fed cactus-alfalfa mixed silage was significantly increased linearly (P<0.05).

    Conclusion

    The results of this study indicated that cactus-alfalfa mixed silage has appropriate nutritional value and its inclusion up to 30% on DM basis in the diets provided favorable conditions for ruminal function and digestibility. Therefore, it is recommended, cactus-alfalfa mixed silage could be included in livestock diet during drought or feedstuff shortage especially in arid and semi-arid regions.

    Keywords: digestibility, Dry matter intake, gas production, Spineless cactus, Semi-arid region
  • Mostafa Hosseinabadi *, AhmadReza Yazdani, Farhad Shirani Bidabadi Pages 35-52
    Background and Objective

    Institutional credits are one of the main policy-making tools for the growth of production and the use of new technologies in agricultural development. Credits play a major role in providing capital needed for the development of agriculture and animal husbandry sub-sector. Institutional credits are types of directed credits that are granted to individuals with the aim of expanding and growing agricultural and livestock production.

    Materials and methods

    Considering the importance of institutional credits, in this research, it has been tried to investigate the effect of institutional credits on the production and profitability of the industrial cattle farms of the Gorgan District by using the primary data collected through questionnaires and face-to-face interviews with livestock farmers. For this purpose, 40 questionnaires were distributed among the industrial cattle farmers of Gorgan district. In this study, the effect of institutional credits on the number of livestock was estimated using a multivariate linear regression model with the help of Eviews software.

    Results

    The results showed that the variables of the amount of credits received, income and capital had a positive effect on the number of livestock (P<0.05). Also, variables such as loan interest and the amount of credits received had a positive and significant effect on the amount of milk production (P<0.05), but the effect of the variable number of livestock on the amount of milk production had a negative and insignificant effect. In addition, in this study, the factors affecting the demand for agricultural credits by industrial cattle farmers were also examined, and the results indicate that income and cost variables have a positive and significant effect on the amount of credit demand at the level of 5%, the capital factor also has an effect has a negative and significant effect at the level of 5% on the amount of demand for credits.

    Conclusion

    The results show that providing capital and granting institutional credits have a positive effect on the amount of income, capital, and production in cattle farms. Therefore, in order to progress and prevent the bankruptcy of the units, one of the main conditions for the development or the start of the construction of the production unit is the provision of capital. The most important sources of this capital in most countries, including Iran, are institutional credits or loans from Banks and cooperatives. Therefore, providing capital through institutional credits or loans from Banks and cooperatives can have a positive effect on the performance of animal husbandry units.

    Keywords: Capital, Gorgan, Industrial cattle farms, Institutional Credit, multiple Regression Model
  • Karim Cheshm Berah, Jamal Seifdavati *, Hossein Abdi Benemar, Reza Seyedsharifi, Sayyad Seifzadeh Pages 53-72
    Background and Objectives

    Spirulina is a microscopic unicellular algae that grows in fresh water and has a simple structure but a complex composition. This algae contains rich sources of various nutrients that have antioxidant properties and probiotic properties and can be suitable substitutes for antibiotics and can be used specifically as growth stimulants and improvement of feed conversion ratio in Holstein calves. The aim of this research was to investigate the effects of using spirulina algae on the growth performance, blood parameters and some enzymes of the immune system of suckling Holstein calves.

    Materials and Methods

    To perform this experiment, 32 female Holstein calves between the ages of 1 to 5 days and the average weight of 37.2±2 kg were selected in a completely random design with 4 treatments and 8 replications. The experimental treatments included: 1) basic diet without additives, 2) basic diet with 1% spirulina algae, 3) basic diet with 2% spirulina algae, 4) basic diet + 3% spirulina algae based on the dry matter of the diet.

    Results

    The data showed that the addition of 3% level of spirulina algae in the ration of suckling calves increased the final weight compared to the control group (P<0.05). Daily weight gain of suckling calves due to the addition of spirulina algae tended to be significant, so that the calves receiving 3% spirulina algae had a greater daily weight gain compared to other experimental treatments (P<0.06). Feed consumption and feed conversion ratio of suckling calves were not significantly affected by feeding spirulina algae. Addition of spirulina algae increased the body length of suckling calves at 30 days compared to the control treatment (P<0.05). Also, the height from the withers and breast circumference of the suckling calves at 30 and 75 days old increased by receiving 1 percent algae (P<0.05). The use of spirulina algae in the diet of infant calves did not have a significant effect on the blood concentration of glucose, triglyceride, albumin and blood urea at 30 and 65 days. Cholesterol concentration decreased in 30 days by adding 2% spirulina algae (P<0.05). On the other hand, the use of 2% spirulina algae increased the total protein concentration compared to the control group (P<0.05). The blood concentration of beta-hydroxybutyrate increased with the addition of 1 and 2% spirulina algae (P<0.05). The concentration of alanine aminotransferase and aspartate aminotransferase was not affected by spirulina algae. The concentration of superoxide dismutase increased significantly after 30 days in the groups receiving one percent algae (P<0.05). The concentrations of glutathione peroxidase, malondialdehyde and total antioxidant capacity were not affected by the use of algae in the diet of suckling calves.

    Conclusion

    In general, the use of spirulina algae at the level of 3% based on the dry matter of the starter diet of Holstein suckling calves was able to increase superoxide dismutase at 30 days of age and total antioxidant capacity, the final body weight and daily weight gain at 75 days of age and at the level of 2% the concentration of beta-hydroxybutyrate and protein. It increased the total in 75 days and decreased the blood cholesterol at the level of 2% at 30 days and at the level of 1% at 75 days. Therefore, to increase the calf's immune system, it is recommended to use spirulina algae at the level of 3% based on the dry matter of the Holstein calf's starter diet.

    Keywords: Antioxidant activity, Beta-hydroxybutyrate, Performance, Starter diet
  • Maryam Moghadam, Saeed Zerehdaran *, MohammadHossein Banabazi, Ali Javadmanesh Pages 73-92
    Background and objective

    Identification of several genomic markers sequenced in farm animal enable us to study the structure of their genome. Samples from different parts of the world are usually used for sequencing genomic markers. Information on the sequence of specific markers of domestic animals of each geographical area will improve our knowledge about their genomic structure. The sequence of specific genome markers for Iranian native sheep were not yet identified. Present study aims to identify single-nucleotide polymorphism (SNPs) influencing important economic and physiological traits of Iranian domestic and wild sheep as candidate markers using selection signature.

    Materials and methods

    In order to identify significant genetic variants under selection in domestic and wild sheep, the whole genome sequence of 20 domestic (Ovis aries) and 14 wild sheep (Ovis orientalis) obtained from the Next Gene project was used. After doing quality control, variant under selection were detected using statistical methods consisting iHS and XP-EHH. Genetic variance for identified variants were estimated. The genetic variance of known variants in Merino, Suffolk, texel and Afshari were also estimated. The threshold for selecting variants based on iHS and XP-EHH methods were considerd to be 99.9% in domestic sheep and 99.9% and 0.001% in wild sheep, respectively. Finally, variants with genetic variances higher than 0.25, were identified and suggested as candidate markers.

    Results

    In present study, 170 genomic variants with iHS and XP-EHH values higher than 3.83 and 3.44 in domestic sheep and 150 genomic variants with iHS values higher than 3.05 and XP-EHH values lower than -4.43 in wild sheep were identified and suggested as candidate markers. Genetic variance of these variants were 0.27 to 0.50 and the genetic variance of known variants in Merino, Suffolk, Texel and Afshari were from 0.02 to 0.50. This comparison shows the importance of identified variants in Iranian domestic and wild sheep. Most of identified variants in domestic and wild sheep associated with economically important traits including carcass, milk and wool related traits. The ontology of genes related to identified variants showed that these variants are located near genes related to metabolic process of production and reproduction traits

    Conclusion

    Present results showed that there are many significant genetic variants associated with economic traits in domestic and wild Iranian sheep which are not included in the commercial sheep arrays available in the market. Identification of new SNPs related to economic traits in domestic and wild sheep may help to improve the studies related to genomic structure of Iranian sheep. These results together with similar studies could be efficiently used for producing SNP arrays designed for Iranian native sheep.

    Keywords: Genome sequencing, Genomic marker, selection signature, Sheep array
  • Jamshid Ehsaninia * Pages 93-108
    Background and Objectives

    The majority of selection and breeding programs for sheep focus on improving weight and growth traits. Body weight uniformity is a crucial economic characteristic within the industry of sheep breeding. Birth weight is an important trait that has an optimal limit, and extremely high or extremely low birth weight can cause difficulties during birth, stillbirth, and problems such as dystocia, stillbirths, and diminished growth of lambs. The existence of genetic variability for the residual variance is a necessary condition for improving this trait through breeding. Recent studies have demonstrated that the residual variance is governed by additive genetic influences. The enhancement of uniformity in body weight traits can be achieved as an economic advantage by employing selection strategies that take into account the genetic variability of the residual variance. The present study was undertaken to ascertain variance components and genetic parameters pertaining to the residual variance of birth weight and weaning weight traits in Sangsari sheep. Also, the genetic correlation between these traits and their residual variance was calculated.

    Materials and Methods

    To carry out this study, the phenotypic data of 5986 lambs obtained between 1986 and 2016 from the Sangsari sheep breeding station were utilized. The traits examined comprised birth weight, weaning weight, and the residual variance associated with them. To incorporate fixed factors into the model and assess their impact on the examined traits, a least-squares analysis was conducted utilizing the GLM procedure of SAS software. The estimation of variance components and genetic parameters was conducted using the average information restricted maximum likelihood (AI-REML) algorithm implemented in the DMU software, employing the DHGLM method. Firstly, an animal model was applied to estimate the residual variance of birth weight and weaning weight traits. Following that, a bivariate model was employed to examine the influence of additive genetic effects on the residual variance.

    Results

    The additive genetic standard deviations for the residual variance of birth weight and weaning weight were determined to be 7.74 and 17.90, respectively, consequently, a decrease of one standard deviation in the breeding value of residual variance resulted in a reduction of 7.74 and 17.90% in the uniformity of the respective traits. The heritability estimates for the mean and residual variance of birth weight and weaning weight were found to be 0.26 ± 0.09, 0.059 ± 0.003, 0.23 ± 0.06, and 0.037 ± 0.001, respectively. The genetic coefficient of variation was determined to be 0.58 for birth weight and 0.48 for weaning weight. The genetic correlation ranged from -0.16 for birth weight and residual variance to 0.11 for weaning weight and residual variance.

    Conclusion

    The results of the current study offer crucial information regarding the presence of additive genetic variation for the residual variance of birth weight and weaning weight within Sangsari sheep herds, which can be utilized to enhance uniformity by selecting for reduced residual variance. The selection for increasing birth weight resulted in a reduction of the breeding value of residual variance and an enhancement of herd uniformity, owing to the favorable genetic correlation observed between birth weight and its residual variance. The genetic correlation for weaning weight was found to be unfavorable, indicating that selecting for higher weaning weights led to increased heterogeneity within the herd.

    Keywords: Body weight, Genetic variation, Residual variance, Sangsari sheep, uniformity
  • Massoumeh Rezaei *, Farokh Kafilzadeh, Hasan Khamisabadi Pages 109-124
    Background and objectives

    The growth and health of lambs from birth to weaning are influenced by yield and quality of the ewe's colostrum. Colostrum contains essential proteins, fats, hormones, vitamins, and antibodies that facilitate immunity, growth, and development. Therefore, to improve colostrum, it is necessary to use a quality diet. That colostrum is of high quality to ensure the best start to life for offspring. Consumption of high-quality colostrum improves neonatal survival and increases the reproductive potential and future productivity in sheep. Some plant essential oils have been used to improve ewes health and their productivity. This experiment was conducted to evaluate the effect of feeding different levels of Pistacia Atlantica Kurdica gum essential oil on feed, intake, the quality of colostrum, milk yield, and milk composition, and growth of suckling lambs.

    Materials and methods

    Pistacia Atlantica Kurdica gum essential oil was prepared commercially and added to the ewes' diet in order to influence the Pistacia Atlantica Kurdica gum essential oil during pregnancy and lactation (it lasted for 5 months and the habituation time was 21 days). A herd of 168 ewes (which were in the second and third pregnancy and the average weight of the ewes was 68.84±1.65 kg), all of which were subjected to the estrus synchronization program. Ninety pregnant ewes in the last month of their pregnancy were randomly divided into three groups. The first group did not receive any essential oil, and the second and third groups received a daily dose of 0.8 and 1.6 milliliters of Pistacia Atlantica Kurdica gum essential oil, respectively. The Pistacia Atlantica Kurdica gum essential oil was sprayed on the feed of just before each meal. At the time of parturition, 36 single-born female lambs and their dams were randomly assigned to the three experimental groups. Each group was further subdivided into 4 units of three ewes each to determine dry matter intake. All other data such as milk production and composition, colostrum, and lambs growth data were obtained from 12 ewes and their lambs in each treatment.

    Results

    Both groups treated with Pistacia Atlantica Kurdica gum essential oil had positive effects on increasing dry matter and milk production, but ewes received a daily dose of 1.6 ml of Pistacia Atlantica Kurdica gum essential oil had the highest DM intake and milk production (P<0.05). The essential oil had no effect on the birth weight of lambs (P<0.05). Feeding the essential oil had a significant effect on fat, protein, and solid none fat in colostrum and milk. Somatic cells both in colostrum and milk declined as a result of feeding Pistacia Atlantica Kurdica gum essential oil(P<0.05).

    Conclusion

    The essential oil had a significant and positive effect on the somatic cells of colostrum and milk and caused it to decrease in the treatments containing essential oil. Because of the significant positive effect of Pistacia Atlantica Kurdica gum essential oil on milk production, milk and colostrums composition (fat and protein) and the growth rate of suckling lambs, it is concluded that this essential oil could be recommended as a suitable feed additive in the diet of ewes at a dose of 1.6 ml/d.

    Keywords: colostrum. essential oil, lamb birth weight, milk quality, Pistacia Atlantica Kurdica gum
  • Zahra Hosseinzadeh, Farzad Ghanbari *, Javad Bayat Kouhsar, Abdolhakim Toghdory Pages 125-142
    Backgrounds and objectives

    Lipidol contains a number of active lysophospholipids, which because of its unique structure, increases the absorption of nutrients by changing the cell membrane and stimulating absorption channels. Due to the similarity of the structure of lipidol and absorption areas of the intestine, this increase in absorption takes place without spending excess energy and can facilitate the absorption process and thus reduce the feed cost. Regarding the use of lipidol supplement in the starter of suckling calves, no report was found in scientific sources. This study was conducted to investigate the effect of 0.5% and 1% levels of lipidol supplementation on growth performance, blood and rumen parameters of Holstein suckling calves.

    Material and Methods

    18 male calves aged 3 to 5 days (44±3 kg) were randomly divided into 3 equal groups and each group was assigned to one of the treatments. The experiment lasted for 60 days. Experimental treatments included 1- basal diet (control), 2- basal diet plus 0.5% lipidol supplement, and 3- basal diet plus 1% lipidol supplement. Lipidol supplement was added daily to the milk consumed by calves. During the experiment, the amount of feed intake was determined daily. Weighing using a digital calf scale, and measuring skeletal growth indices including withers height, hip height, hip to pin distance, hip to hip distance, pin to pin distance, heart girth, and body length using meter and caliper, were done every three weeks. At the end of the experiment, 3 hours after the morning feeding, blood samples were taken to measure the plasma concentration of total protein, urea, glucose, triglyceride and cholesterol (Pars Azmoon kit, auto-analyzer), and rumen fluid was collected to measure pH and ammonia nitrogen concentration (phenol hypochlorite method, spectrophotometer device). The data related to growth performance, and blood and rumen parameters were analyzed according to completely randomized design, and those related to skeletal growth indices were analyzed in accordance with the repeated measure design in SAS software.

    Results

    Performance traits were not affected by the use of lipidol supplement (P>0.05). Hip height in calves receiving 1% lipidol showed a tendency to decrease compared to the control group (P=0.074). Other skeletal growth indices were not affected by the treatments (P<0.05). The use of 1% level of lipidol increased the level of total protein (P=0.041). Lipidol decreased blood urea level (P=0.050). Adversely, blood cholesterol level tended to increase due to the use of this supplement (P=0.072). The highest amount was observed at the level of 0.5% lipidol. Levels of 0.5 and 1% lipidol decreased ammonia nitrogen (P<0.0001) and pH (P=0.025) of rumen fluid compared to the control.

    Conclusion

    In general, the use of 0.5 and 1% levels of lipidol supplement did not have a significant effect on the performance of Holstein suckling calves. It is suggested that higher levels of this supplement be investigated in future studies.

    Keywords: Lysophospholipid, Performance, Rumen, blood parameters, Skeletal growth, suckling calf