فهرست مطالب

دانشگاه علوم پزشکی شهید صدوقی یزد - سال بیست و هشتم شماره 11 (پیاپی 171، بهمن 1399)

مجله دانشگاه علوم پزشکی شهید صدوقی یزد
سال بیست و هشتم شماره 11 (پیاپی 171، بهمن 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/11/12
  • تعداد عناوین: 9
|
  • بهناز میرزا احمدی، محمود تلخابی، سارا رجبی* صفحات 3164-3177
    مقدمه

    حدود 40% از وزن بدن انسان را بافت عضله اسکلتی تشکیل می دهد. سالانه صدها نفر دچار از دست رفتن بافت عضلانی به عللی چون بیماری، جنگ و تصادف ها می شوند که این مسئله می تواند منجر به اختلال در اعمالی مانند تنفس و حرکت و زندگی اجتماعی فرد شود. تاکنون روش هایی چون دارو درمانی، سلول درمانی و پیوند بافت برای کنترل آسیب های بافت عضلانی و بازسازی آن مورد مطالعه قرار گرفته است. اگرچه در حال حاضر روش درمانی مشخص و کارآمدی برای درمان آسیب های عضلانی وجود ندارد و بسیاری از بیماران شدت ضایعات عضلانی با افزایش سن بیشتر می شود. بنابراین تحقیق برای پیداکردن رویکردهای درمانی جدید و کارآمد برای ترمیم عضله یکی از مباحث مهم در علوم پایه و پزشکی می باشد. مهندسی بافت یکی از روش های امیدوار کننده و نوین در ترمیم بافت عضله اسکلتی در نظر گرفته می شود که نوید ساخت بافت های عضلانی عملکردی، ساخت مدل مناسب جهت پزشکی شخص محور و مدل پژوهشی برای تحقیقات پایه را می دهد. فاکتورهای القایی در کنار زیست مواد و سلول، عناصر اصلی مهندسی بافت هستند. این فاکتورها معمولا به واسطه مکانیزم های اپی ژنتیکی و تاثیر بر مسیرهای پیام رسانی باعث القاء تکثیر، تمایز و مهاجرت سلول های مورد استفاده در مهندسی بافت عضله شده و ساخت یک بافت عضلانی در شرایط آزمایشگاهی را تسریع می کنند. به تازگی، کوچک مولکول ها نیز به صورت مستقل (به جای فاکتورهای رشد) و یا در کنار فاکتورهای رشد در مهندسی بافت عضله به کار رفته اند. از آنجایی که کوچک مولکول ها پاسخ ایمنی ایجاد نکرده، به آسانی وارد سلول شده و هدف مولکولی مشخصی دارند و لذا به عنوان فاکتورهای القایی مناسب در مهندسی بافت، مورد توجه قرار گرفته اند.

    نتیجه گیری

    به طورکلی کوچک مولکول های موثر در مهندسی بافت عضله می توانند با حالت های مختلف زیست مواد (هیدروژل، بافت سلول زدایی شده و داربست های سنتزی) به کار روند و قابلیت استفاده در شرایط In vivo  و In vitro را دارند و در نتیجه باعث تولید بافت عضلانی با کارآیی بالاتر شده، و هزینه تولید بافت عضله را کاهش داده که این مسئله به پیشبرد اهداف درمانی مهندسی بافت عضله کمک می کند. در این مقاله، مهندسی بافت عضله اسکلتی و نقش کوچک مولکول ها در آن مورد بررسی قرار گرفته است.

    کلیدواژگان: پزشکی باز ساختی، مهندسی بافت عضله، کوچک مولکول، اپی ژنتیک، پیام رسانی سلولی
  • جمال جعفری ندوشن*، احمد شیرین زاده، حمیدرضا سلطانی گردفرامرزی صفحات 3178-3183
    مقدمه

    کیست هیداتید در شکم شیوع خیلی کمتری نسبت به ریه داشته و شایع ترین ارگانی که در شکم درگیر می شود کبد است اگرچه به ندرت در طحال به صورت منفرد و یا به صورت درگیری چندارگانی دیده می شود بیمار آقای 25 ساله ای است که با درد در ناحیه فوقانی و چپ شکم مراجعه داشته که از یک ماه قبل شروع شده و با ماهیت غیر متناوب خفیف شروع و به تدریج بیشتر شده است. در سونوگرافی به عمل آمده از بیمار کیست های متعدد در ناحیه طحال گزارش در تصاویر سی تی اسکن نیز شواهد کیست های متعدد هیداتید مشهود بود شکم باز شد توده های متعدد کیستیک وجود داشت که با احتیاط خارج شد بعد از 5 روز بیمار با با حال عمومی خوب و با دستور دارویی مبندازول خوراکی از بیمارستان ترخیص شد. کیست های هیداتید طحال اگرچه خیلی نادر هستند اما همراهی آن ها با درگیری سایر ارگان داخل شکم و نیز خطر بالای پاره شدن آن ها و بروز شوک آنافیلاکسی قبل و حین عمل این گروه از کیست های هیداتید را نیازمند مراقبت های درمانی و جراحی ویژه ای می کنند لذا در شرایط درگیری چند ارگانی داخل شکمی جراحی با مراقبت های خاص قبل و حین عمل اساس درمان این گروه از بیماران می باشد.

    کلیدواژگان: کیست هیداتیت، شکم
  • اسماعیل بالایی، پریسا صداقتی* صفحات 3184-3194
    مقدمه

    تعادل در افراد کم توان ذهنی به دلیل ضعف در اجرای وظایف حرکتی از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است. هدف از تحقیق حاضر، مقایسه کنترل پاسچر و عملکرد تعادلی در دو گروه افراد کم توان ذهنی با و بدون اختلال هماهنگی رشدی است.

    روش بررسی

    مطالعه حاضر از نوع مقطعی تحلیلی بود. جامعه آماری این پژوهش شامل کلیه دانش آموزان کم توان ذهنی مشغول به تحصیل در مدرسه استثنایی شهرستان رشت در سال 1398 بوده، از بین آن ها با توجه به معیارهای ورود و خروج تعداد52 نفر، شامل 32 دانش آموز کم توان ذهنی با اختلال هماهنگی رشدی و20 دانش آموز کم توان ذهنی بدون اختلال هماهنگی رشدی به طور هدفمند انتخاب شدند. برای ارزیابی کنترل پاسچر، تعادل پویا و تعادل عملکردی به ترتیب از آزمون بس، وای، زمان برخاستن و رفتن استفاده شد. برای آنالیز آماری از نرم افزار version 16 SPSS آزمون های تی مستقل و یومن ویتنی در سطح معناداری 0/05P< استفاده شد.

    نتایج

    بر اساس نتایج پژوهش حاضر تفاوت معناداری در تعادل عملکردی (0/001 p=)، امتیاز کلی کنترل پاسچر (0/003 p=) مشاهده شد، اما تفاوت معناداری در تعادل پویا (0/05<p) بین دو گروه مشاهده نشد.

    نتیجه گیری

    اختلال هماهنگی رشدی شیوع بالایی در بین افراد کم توان ذهنی دارند. در عین حال در مقایسه با همسالان بدون اختلال هماهنگی رشدی از کنترل پاسچر و وضعیت تعادلی ضعیف تری برخوردارند. با توجه به اهمیت کنترل پاسچر و حفظ تعادل مناسب در راستای پیشگیری از آسیب این افراد که از آمادگی جسمانی ضعیف تری نسبت به همسالان خود برخوردار هستند، به مربیان ورزشی، کار درمان ها، فیزیوتراپیست ها و سایر رشته های مرتبط پیشنهاد می شود با بهره گیری از برنامه های متنوع تعادلی بر بهبود تعادل آنان تاکید کنند.

    کلیدواژگان: کم توان ذهنی، اختلال هماهنگی رشدی، کنترل پاسچر، تعادل
  • محمدرضا یوسفی، سوگند قاسم زاده*، طاهره صادقیه، غلامعلی افروز صفحات 3195-3203
    مقدمه

    لکنت زبان یک اختلال چند وجهی است که در جریان طبیعی گفتار فرد روی می دهد و تغییرات رفتاری، عاطفی، اجتماعی و نگرشی متفاوتی را به همراه خواهد داشت. از این رو، ارزیابی این تغییرات به وجود آمده در طی لکنت، یک جنبه اصلی و حیاتی در درمان این اختلال محسوب می شود. پژوهش حاضر با هدف بررسی رابطه میان مولفه های عاطفی و اجتماعی آزمون کالمز با ویژگی های جمعیت شناختی دانش آموزان دارای لکنت زبان انجام شد.

    روش بررسی

    این پژوهش یک مطالعه تحلیلی و به صورت مقطعی (10 ماهه) بود. نمونه پژوهش شامل 74 دانش آموز 7 تا 14 ساله بود که به شیوه نمونه گیری در دسترس از کلینیک های گفتار درمانی شهر یزد سال 1399 انتخاب شدند. به منظور جمع آوری داده ها، از آزمون کالمز و فرم اطلاعات جمعیت شناختی استفاده شد. برای تجزیه و تحلیل داده ها نیز از نرم افزارversion 16  SPSS و آزمون های ضریب همبستگی پیرسون، تی مستقل و تحلیل واریانس یک راهه استفاده شد.

    نتایج

    یافته ها نشان داد که بین مولفه عاطفی با مولفه اجتماعی و سن دانش آموزان دارای لکنت زبان رابطه مثبت معنادار وجود دارد (0/05>p). با این وجود بین مولفه های عاطفی و اجتماعی با پایه های تحصیلی دانش آموزان تفاوت معناداری یافت نشد (0/05<p). دیگر نتایج نشان داد دانش آموزان پسر دارای لکنت زبان از مولفه اجتماعی بهتری نسبت به دانش آموزان دختر برخوردار هستند.

    نتیجه گیری

    ارزیابی مولفه های عاطفی و اجتماعی افراد دارای لکنت می تواند آگاهی، درک و هم چنین میزان حساسیت آنان نسبت به اختلال را مورد بررسی قرار دهد، که این نکته در انتخاب راهکاردرمانی بسیار مثمرثمر است.

    کلیدواژگان: لکنت، عاطفی، اجتماعی، آزمون کالمز
  • سرور اینالو، زهرا قنواتی پور* صفحات 3204-3214
    مقدمه

    اختلالات خواب شیوعی بین 42-15 درصد دارند. بروز اختلالات خواب می تواند نتیجه عوامل جسمی، روانی یا محیطی باشد. اختلالات خواب در کودکان مبتلا به صرع بسیار شایع هستند. این طرح با هدف تشخیص سریع تر اختلالات خواب در کودکان مبتلا به صرع برای کاستن مشکلات این بیماران انجام شد.

    روش بررسی

    در یک مطالعه مورد-شاهدی، 160 کودک در محدوده سنی 16-4 مبتلا به صرع و اختلال خواب مورد ارزیابی قرار گرفتند. به منظور آنالیز داده های کیفی از نرم افزار SPSS version 16 آزمون مربع کای و داده های کمی از آزمون غیر پارامتر Mann-whitney  استفاده شد. آنالیز linear regression  برای تعیین تاثیر متغیرهای تشنج بر شدت معیارهای اختلالات خواب استفاده شد.

    نتایج

    نتایج این مطالعه نشان دهنده افزایش ریسک ابتلا به اختلالات خواب در کودکان مبتلا به صرع نسبت به کودکان سالم بود (0/05<p). بین شیوع اختلالات خواب در کودکان مبتلا به صرع با برخی متغیرهای صرع از قبیل اتیولوژی (0/003 <p) ، پاسخ به درمان (0/01 <p)، یافته های غیر طبیعی تصویربرداری (0/03 <p)، نوار مغزی غیر طبیعی (0/003 <p)، سن بیماران (0/003 <p)، مدت زمان هر تشنج (0/002 <p) و جنسیت بیماران (0/04<p) همبستگی معنی داری دیده شد.

    نتیجه گیری

    صرع که همبستگی معنی داری با شیوع اختلالات خواب در کودکان مبتلا به صرع دارند می توانند به عنوان پارامترهایی احتمالی جهت پیش بینی سریع تر اختلالات خواب در کودکان مبتلا به صرع در نظر گرفته شوند تا با تشخیص سریع تر اختلالات خواب در این کودکان بتوان مشکلات آن ها را کاهش داد.

    کلیدواژگان: صرع، اختلالات خواب، پارامترهای تشنج
  • نادیا خیام پور، مقصود پیری*، محمدعلی آذربایجانی، مریم دلفان صفحات 3215-3225
    مقدمه

    تمرینات ورزشی با شدت متفاوت، با تنظیم بیان ژن های دخیل در زایش میتوکندری میوکارد بیماران دیابتی، متابولیسم را در سطح سلولی تنظیم می کند. هدف از این مطالعه بررسی تاثیر4 هفته تمرین تناوبی شدید بر بیان ژن های PGC-1α، CS وp-53 در کاردیومیوسیت موش های چاق صحرایی نر مبتلا به دیابت نوع 2 بود.

    روش بررسی

    پژوهش حاضر از نوع تجربی است. 18 سر موش چاق صحرایی نر دیابتی به سه گروه 6 تایی تقسیم شدند. تمرین تناوبی شدید (HIIT)، کنترل دیابتی (DC)، کنترل سالم(NC). القاء دیابت به همه گروه ها به جز گروه کنترل سالم توسط تزریق استرپتوزوتوسین (STZ) انجام شد. پس از بیهوشی سرم خون به طور مستقیم از بطن چپ آن ها دریافت و بلافاصله بطن چپ آن ها استخراج شد. گلوکز پلاسما توسط روش گلوکز اکسیداز اندازه گیری شد. جهت تعیین بیان ژن های PGC- 1α،CS وP-53 از روش PCRReal time- و مقایسه گروه ها توسط آزمون آنوای یک طرفه با استفاده از نرم افزار Graph Pad Prism نسخه 8 در سطح آلفای 0/05 استفاده شد.

    نتایج

    افزایش بیان ژنPGC-1α  در گروه HIIT نسبت به گروه هایDC  و NC به ترتیب (0/0001=P) و (0/001=P) معنادار بود. افزایش بیان ژنCS  در گروه HIIT نسبت به گروه های DC(0/0001P=) و NC (009/0P=) معنادار بود. کاهش بیان ژنP- 53 در گروه HIIT نسبت به گروه هایDC  وNC به ترتیب (0/0001=P) و (0/001=P) تفاوت معنادار داشتند. وزن و گلوکز در گروه HIIT کاهش معنادار داشتند.

    نتیجه گیری

    نتایج نشان داد با افزایش ژن هایPGC-1α،CS  و با کاهش در بیان ژن P-53 در کاردیومیوسیت موش های چاق دیابتی، متابولیسم انرژی که در بیماران دیابتی بر اثر نقص میتوکندری آسیب می بیند را بهبود بخشد و احتمالا می تواند کاردیومیوپاتی دیابتی را بهبود بخشد.

    کلیدواژگان: تمرین تناوبی شدید، بیوژنز میتوکندری، کاردیومیوسیت، کاردیومیوپاتی دیابتی
  • آمنه مرزبان، وحید رحمانیان، اعظم نامدار، مرضیه زمانی* صفحات 3226-3236
    مقدمه

    جستجوی اطلاعات سلامت نقش مهمی در مدیریت بیماری های مزمن مانند پرفشاری خون دارد. پژوهش حاضر با هدف تعیین منابع اطلاعاتی مورد استفاده بیماران پرفشاری خون در خود مدیریتی بیماری در بیماران مراجعه کننده به مراکز بهداشتی درمانی جهرم انجام شد.

    روش بررسی

    این مطالعه به روش توصیفی-مقطعی بر روی 396 بیمار مبتلا به پرفشاری خون که به صورت نمونه گیری خوشه ای از شش مرکز بهداشتی درمانی شهری جهرم در سال 1396 انتخاب شدند انجام شد. ابزار جمع آوری داده ها پرسش نامه محقق ساخته 17 سوالی بود. داده ها با استفاده از آمار توصیفی و آزمون کای اسکویر به وسیله نرم افزازversion 16  SPSS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    نتایج

    61/41 درصد (243 نفر) از بیماران پس از ابتلا، در رابطه با بیماری خود اطلاعات کسب کرده بودند. بیشترین منابع اطلاعاتی آنان به ترتیب شامل پزشک و کارکنان بهداشتی 60/02 درصد (236 نفر)، خانواده و دوستان 31/12 درصد (122نفر) و سایر بیماران 25/8درصد (101 نفر) و رسانه های جمعی 24/51 درصد (96 نفر) بود. 35/4 درصد (86 نفر) از بیماران اذعان داشتند که این کسب دانش باعث کاهش مراجعات آنان به سطوح تخصصی شده است. مهم ترین دلایل عدم کسب اطلاعات در 35/29 درصد (140 نفر) سخت بودن و عدم دسترسی به منابع اطلاعاتی بود.

    نتیجه گیری

    نتایج این مطالعه حاکی از کسب دانش نسبتا بالا و خوب افراد بعد از ابتلا به بیماری بود. بیشترین منابع اطلاعاتی مورد استفاده پزشک و کارکنان بهداشتی بود. بنابراین ضروریست که کارکنان بهداشتی از روش های موثر انتقال اطلاعات برای این افراد استفاده کنند.

    کلیدواژگان: منابع اطلاعاتی، خود مراقبتی، پرفشاری خون، دانش
  • سجاد ستائی مختاری، الهام حکیمی زاده، مژده حاج محمدی، آیت کائیدی، ایمان فاطمی، مهسا حسنی پور، جلال حسن شاهی، محمد الله توکلی* صفحات 3237-3245
    مقدمه

    در طی یایسگی که جزیی از فرآیند پیری در زنان است سطح هورمون های جنسی کاهش می یابد که باعث بروز مشکلاتی نظیراختلال در حافظه و عملکرد های شناختی می شود. یکی از راهکارهای جهت درمان این اختلالات، هورمون درمانی بوده که خود دارای عوارض متعددی می باشد. مطالعه حاضر اثر تکنیک شرطی سازی با ایسکمی از راه دور را بر بهبود حافظه، قدرت عضلانی، عملکرد حرکتی و تعادلی در موش های اواریکتومی شده مورد بررسی قرار می دهد.

    روش بررسی

    در مطالعه تجربی حاضر 24 سر موش صحرایی ماده نژاد ویستار با وزن تقریبی 220-170 گرم به سه گروه (8=n) شامل 1: گروه کنترل، 2: گروه اواریکتومی و 3: گروه اواریکتومی+درمان تقسیم شدند. درابتدا حیوانات گروه دوم و سوم اواریکتومی شدند. سپس به مدت دو ماه موش های گروه درمان تحت تکنیک شرطی سازی قرار گرفتند. بعد از آن حافظه، قدرت عضلانی و عملکرد حرکتی و تعادلی در تمام گروه ها مورد سنجش قرار گرفت. آنالیز آماری توسط نرم افزارSPSS version 16  وآزمون واریانس یک طرفه انجام شد.

    نتایج

    نتایج این مطالعه نشان داد شرطی سازی با ایسکمی از راه دور باعث بهبود معنادار حافظه در گروه اوریکتومی+درمان نسبت به گروه اوریکتومی شده است (0/04>P). نتایج به دست آمده از آزمون شنای اجباری نشانگر افزایش معنادار قدرت عضلانی در گروهاوریکتومی+درمان نسبت به گروه اوریکتومیبود(0/0281>P). نتیجه عملکرد حرکتی و تعادلی بهبود معنادار را بروز نداد.

    نتیجه گیری

    شرطی سازی با ایسکمی از راه دور می تواند اثرات مفیدی براختلالات ناشی از یایسگی و اواریکتومی داشته باشد.

    کلیدواژگان: پیری، یائسگی، اواریکتومی، شرطی سازی با ایسکمی، موش صحرایی، استروژن
  • مهسا پرسش*، عبدالحمید حبیبی، سعید احمدی براتی، سیدرضا فاطمی طباطبایی صفحات 3246-3247
|
  • Behnaz Mirza Ahmadi, Mahmood Talkhabi, Sarah Rajabi* Pages 3164-3177
    Introduction

    Skeletal muscles account for about 40% of the total body weight. Every year, hundreds of people lose at least part of their muscle tissue due to illness, war, and accidents. This can lead to disruption of activities such as breathing, movement, and social life. To this end, various therapeutic strategies such as medication therapy, cell therapy and tissue transplantation have been used or studied in muscle regeneration. However, there is no effective and well-defined clinical approach for treatment of muscle injuries and the severity of muscle injuries increase with age in most cases. Therefore, investigation for finding new and effective clinical approach for muscle regeneration is one of the most important issues in basic and clinical researches. Tissue engineering is considered as one of the promising and newest approach for skeletal muscle tissue regeneration and provides an appropriate model for personalized medicine and basic researches that can be used in personalized medicine and basic research. Besides biomaterials and cells, inducing factors are another element of tissue engineering. These factors influence epigenetic mechanisms and signaling pathway, thereby inducing proliferation, differentiation, and migration of cells used in muscle tissue engineering, and accelerates muscle formation in vitro. Recently, small molecules have been used as alternatives to growth factors or along with other inducing factors in muscle tissue engineering. Since they do not induce an immune reaction, penetrate easily to the cells and have a specific molecular target, therefore they have attracted much attention as the cost-effective inducing factors in tissue engineering.

    Conclusion

     Taken together, the effective small molecules in muscle tissue engineering can be used with different biomaterial conditions (e.g. hydrogel, decellularized tissue, and synthetic scaffolds) in both in vivo and in vitro, resulting to production of cost effective and highly efficient engineered muscle tissues that help to achieve therapeutical goals of muscle tissue engineering. Herein, we describe tissue engineering and review the small molecules used in skeletal muscle tissue engineering.

    Keywords: Regenerative medicine, Skeletal muscle Tissue engineering, Small molecules, Epigenetic, Signaling pathway
  • Jamal Jafari Nodoushan*, Ahmad Shirinzadeh, Hamid Reza Soltani Gerdfaramarzi Pages 3178-3183
    Introduction

    Hydatid cysts are much less common in the abdomen than in the lungs, and the most common organ involved in the abdomen is the liver, although it is rarely seen in the spleen alone or in multiple organs. The patient was a 25-year-old man who presented with LUQ pain that started one month ago and with a mild non-intermittent nature and it gradually increased. On ultrasound of the patient, multiple cysts in the spleen area were reported. CT scan images also showed evidence of multiple Hydatid cysts. The abdomen was opened. There were several cystic masses that were carefully removed. After 5 days, the patient was in good general condition. oral Mebendazole was prescribed and the patient discharged from the hospital. Although splenic Hydatid cysts are very rare, they are associated with involvement of other organs in the abdomen, as well as the high risk of rupture and anaphylactic shock before and during surgery. This group of hydatid cysts requires special medical care and surgery. Conditions of involvement of several surgical intra-abdominal organs with special care before and during surgery are the basis of treatment of this group of patients.

    Keywords: hydtid cyst, abdoman, splenic
  • Esmail Balayi, Parisa Sedaghati* Pages 3184-3194
    Introduction

    Balance in individual with intellectual disability has a great importance due to the failure to perform motor tasks. The purpose of the present study was to compare postural control and balance function in two groups of individual with intellectually disabled with and without developmental coordination disorder.

    Methods

    The present study was a cross-sectional and causal-comparative. The statistical population of this study included all students with intellectually disabilities studying in an exceptional school in Rasht in 1398. According to the inclusion and exclusion criteria, 52 people, including 32 students with intellectual disabilities with developmental coordination disorder and 20 students with intellectual disabilities without developmental coordination disorder were purposefully selected. BESS test, Y balance test, Timed Up and Go (TUG) test were used to evaluate postural control, dynamic balance and functional balance, respectively. For statistical analysis, SPSS version 16 software, independent t-test and Mann-Whitney U tests at a significance level of P <0.05 was used.

    Results

    Based on the results of the present study, a significant difference was observed in functional balance (p = 0.001), and overall score of postural control (p = 0.003), but no significant difference in dynamic balance (p <0.05) was observed between the two groups.

    Conclusion

    Developmental coordination disorder is highly prevalent among the individual with intellectual disabilities. At the same time, they have poorer postural control and functional balance compared to their peers without developmental coordination disorder. Due to the importance of controlling posture and maintaining proper balance in order to prevent injury of these people who are less physically fit than their peers, it is recommended to sports coaches, occupational therapists, physiotherapists and other related fields to take a variety of balance programs to emphasize on improving their balance.

    Keywords: intellectual disability, Developmental coordination disorder, Posture control, balance
  • Mohammad Reza Yosefi, Sogand Ghasemzadeh*, Tahereh Sadeghiyeh, Gholam Ali Afrooz Pages 3195-3203
    Introduction

    Stuttering is a multifaceted disorder that occurs in the natural course of a person’s speech, which accompanied with different behavioral, emotional, social, and attitudinal changes. Therefore, assessing these changes during stuttering is a vital aspect of treating this disorder. This study was done to investigate the relationship between emotional and social components of Calms Test and demographic characteristics of students with stuttering.

    Methods

    This study was an analytical cross-sectional study (10 months). The sample consisted of 74 students aged 7 to 14 years who were selected by available sampling methods from Speech Therapy Clinics of Yazd in 2020. Calms Test and demographic characteristics questionnaire were used to collect the data. Data were analyzed using SPSS version 16 software, Pearson correlation coefficient, independent t-test and one-way analysis of variance.

    Results

    Findings showed that there were significant positive relationship between emotional with social component and the age of students with stuttering (p <0.05). However, no significant difference was found between emotional and social components and studentschr('39') educational levels (p <0.05). Other results showed that male students with stuttering had a better social component than female students.

    Conclusion

    Assessing the emotional and social components of people with stuttering can examine their knowledge, perception, as well as their sensitivity to the disorder, which is very effective in choosing a treatment strategy.

    Keywords: Stuttering, Emotional, Social, Calms Test
  • Sorour Inaloo, Zahra Ghanavatipour* Pages 3204-3214
    Introduction

    The prevalence of sleep disorders are 15-42 percent in world population. Sleep disorders can be the result of physical, psychological and environmental factors. The prevalence of these disorders is higher in epileptic children. The aim of this study was identifying the rapid diagnosis of sleep disorders in epileptic children in order to reduce the disease problems.

    Methods

    In this case-control study, 160 children in the age range of 4-16 with epilepsy and sleep disorders were evaluated. In order to data analysis SPSS version 16, chi-square test; quantitative data, Mann-Whitney non-parametric test were used. Linear regression analysis was used to determine the effect of seizure variables on the severity of sleep disorders criteria.

    Results

    Our results indicated that the incidence of sleep disorders are significantly higher among epileptic children compared to non-epileptic ones (p<0.05). In addition, we observed a significant correlation among some seizure variables such as etiology (p<0.003), response (p<0.01), abnormal EEG (p<0.003), abnormal MRI and CT (p<0.003), age (p<0.003), seizure duration (p<0.002) and sex (p<0.04) with the incidence of sleep disorders.

    Conclusion

    Some of the epileptic variables, which have a significant correlation with the prevalence of sleep disorders can be considered as the possible parameters for predicting faster sleep disorders in children with epilepsy. Detection of sleep disorders in these children can reduce their problems.

    Keywords: Epilepsy, Sleep disorder, Seizure variables
  • Nadia Khayampour, Maghsoud Peeri*, Mohammad Ali Azarbayjani, Maryam Delfan Pages 3215-3225
    Introduction

    Exercise training with different intensity regulates metabolism at the cellular level by regulating the expression of genes involved in mitochondrial biogenesis in diabetic patients. The aim of this study was to evaluate the effect of 4 weeks of high intensity interval training on the expression of PGC-1α, CS and p-53 genes in the cardiomyocytes of obese male rats with type 2 diabetes.

    Methods

    The present study was an experimental one. Eighteen obese male diabetic rats were divided into three groups of six: high intensity interval training (HIIT), diabetic control (DC), healthy control (NC). Diabetes was induced in all groups except the healthy control group by streptozotocin (STZ) injection. After anesthesia, blood serum was obtained directly from their left ventricle and immediately extracted from their left ventricle. Plasma glucose was measured by glucose oxidase assay. To determine the expression of PGC-1α, CS and P-53 genes, PCR-Real time method and group comparison were used by one-way ANOVA test with application 8 version  graph pad prism at alpha level of 0.05.

    Results

    The increase in PGC-1α gene expression in HIIT group compared to DC (P = 0.0001) and NC (P = 0.001) groups was significant. Increased expression of CS gene in HIIT group was significant compared to DC (P = 0.0001) and NC (P = 0.009) groups. Decreased expression of P-53 gene in HIIT group compared to DC (P = 0.0001) and NC (P = 0.001) groups were significantly different. Weight and glucose were significantly reduced in the HIIT group.

    Conclusion

    The results showed that by increasing the PGC-1α, CS genes and decreasing the expression of P-53 gene in cardiomyocytes of obese diabetic rats, it improves the energy metabolism in diabetic patients due to mitochondrial deficiency and possibly it can improve diabetic cardiomyopathy.

    Keywords: High intensity interval training, Mitochondrial biogenesis, Cardiomyocytes, Diabetic cardiomyopathy
  • Ameneh Marzban, Vahid Rahmanian, Azam Namdar, Marzieh Zamani* Pages 3226-3236
    Introduction

    Health information seeking and knowledge acquisition play an important role in the management of chronic diseases such as hypertension. The purpose of this study was to determine the information sources used by hypertensive patients in self-management of patients referred to Jahrom... health centers.

    Methods

    This cross-sectional study was performed on 396 hypertensive patients who were selected by cluster sampling from six urban-rural health centers of Jahrom City in 2016. Data gathering tool was a 17-question researcher-made questionnaire that was used after validation and reliability. Data were analyzed using descriptive statistics and chi-square test by SPSS version 16 software.

    Results

    61.40% (243 patients) of patients with hypertension had information about their disease after developing hypertention. Most of their information sources were physicians and health workers 60.02% (236 people), family and friends 31.12% (122 people) and other patients 25.8% (101 people) and mass media 24.51% respectively. 96 people). 35.4% (n = 86) of patients admitted that this acquisition of knowledge has decreased their referrals to specialized levels  The most important reasons for not obtaining information in 35.29% (140 people) were difficulty and lack of access to information resources.

    Conclusion

    The results of this study showed a relatively high and good knowledge of the patients after the disease. The most frequently used sources of information were physicians and health workers. Therefore, it is imperative that health professionals use effective ways of transmitting information to these people..

    Keywords: Information sources, Self-care, Hypertension, Knowledge
  • Sajjad Sattai Mokhtari, Elham Hakimizadeh, Mojdeh Haj Mohammadi, Ayat Kaeidi, Iman Fatemi, Mahsa Hassanipour, Jalal Hassanshahi, Mohammad Allahtavakoli* Pages 3237-3245
    Introduction

    During menopause, which is a part of the aging process in women, the level of sex hormones decreases, which causes problems such as memory impairment and cognitive functions. One of the treatment options for these disorders is hormone therapy, which has several side effects. The present study investigated the effect of remote ischemic conditioning (RIC) technique on memory improvement, muscle strength, motor and balance function in ovariectomized rats.

    Methods

    In the present experimental study, 24 Wistar female rats with an approximate weight of (170-220 g) were divided into three groups (n = 8) including, 1: control group, 2: ovariectomy group and 3: ovariectomy+ treatment group. Initially, the animals in the second and third groups underwent ovariectomy surgery. The RIC techniques were performed on treatment group of rats for two months. After that, memory, muscle strength, and motor and balance function were assessed in all groups. SPSS software (V21) and one-way analysis of variance were used for statistical analysis.

    Results

    The result of this study showed that RIC technique significantly improved memory in the ovariectomy+treatment group in comparison with the ovariectomy group (P<0.04). The results of forced swim test showed that RIC technique significant increase muscle strength in the ovariectomy+treatment group compared to the ovariectomy group (P<0.0281).The result of motor and balance performance did not show any significant improvement.

    Conclusion

    RIC technique can have beneficial effects on menopausal-related disorders and ovariectomy.

    Keywords: Aging, Menopause, Ovariectomy, Ischemic postconditioning, Rat, Estrogen