فهرست مطالب

زنان مامائی و نازائی ایران - سال بیست و سوم شماره 9 (آذر 1399)

مجله زنان مامائی و نازائی ایران
سال بیست و سوم شماره 9 (آذر 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/09/13
  • تعداد عناوین: 12
|
  • عالمتاج صمصامی*، سارا داوودی، شقایق مرادی علمدارلو، طاهره پوردست، زهرا شیروانی، آزاده مرشدزاده صفحات 1-7
    مقدمه

    گنادوتروپین جفتی انسان برای بلوغ نهایی تخمک در سیکل لقاح با احتمال تاثیر منفی بر میزان پذیرش آندومتر، کیفیت جنین و سندرم تحریک بیش از حد تخمدان همراه بوده است. پیش بینی می شود جایگزینی آن با آگونیست هورمون آزادکننده گنادوتروپین برای تحریک بلوغ نهایی، این عوارض را کاهش دهد، لذا مطالعه حاضر با هدف بررسی پیامد لقاح خارج رحمی در روش تحریک تخمک گذاری با پروتکل آنتاگونیست و تحریک با آگونیست هورمون آزاد کننده گنادوتروپین، گنادوتروپین جفتی انسان همزمان آگونیست هورمون آزاد کننده گنادوتروپین و گنادوتروپین جفتی انسان انجام شد.

    روش کار

    در این مطالعه کارآزمایی بالینی تصادفی که در سال 95-1394 انجام شد، زنان پس از آماده شدن فولیکول ها برای تحریک نهایی و برداشت تخمک به سه گروه تصادفی تقسیم شدند. یک گروه 2/0 میلی گرم دیفرلین، گروه دوم 10000 واحد گنادوتروپین جفتی انسان و گروه دیگر 2/0 میلی گرم دیفرلین به همراه 1500 واحد گنادوتروپین جفتی انسان را برای تحریک نهایی تخمک دریافت کردند. تعداد و کیفیت تخمک ها و جنین ها پیامد مورد بررسی بود. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار آماری SPSS (نسخه 17) و آزمون های لون و آنالیز واریانس یک طرفه انجام شد. میزان p کمتر از 05/0 معنی دار در نظر گرفته شد.

    یافته ها

    تعداد تخمک های بازیافت شده در گروه دریافت کننده آگونیست آزادکننده گنادوتروپین به طور معنی داری بیشتر از سایر گروه ها بود (001/0=p). تعداد بیشتری از جنین ها در گروه آگونیست هورمون آزاد کننده گنادوتروپین در مقایسه با دو گروه دیگر ایجاد شد (009/0=p). با این حال، تعداد جنین های با کیفیت بالا ایجاد شده در گروه ها مشابه بود.

    نتیجه گیری

    شروع بلوغ نهایی تخمک ها با آگونیست هورمون آزادکننده گنادوتروپین باعث افزایش قابل توجه تعداد تخمک های بازیافت شده و جنین های به دست آمده می شود. با این حال، تحریک دوگانه با استفاده از دوز کم گنادوتروپین جفنی انسان (IU1500) و آگونیست هورمون آزادکننده گنادوتروپین در مقایسه با دوز استاندارد گنادوتروپین جفتی انسان (IU10000) تغییری در کیفیت جنین ایجاد نمی کند.

    کلیدواژگان: آنتاگونیست آزادکننده گنادوتروپین، تحریک تخمک گذاری، گنادوتروپین جفتی انسان، لقاح آزمایشگاهی
  • میر محمدتقی مرتضوی، عباسعلی درستی، محمدرضا محرمی* صفحات 8-16
    مقدمه

    برداشتن بافت پستان (ماستکتومی) به دنبال آسیب به اعصاب ناحیه قفسه سینه و همچنین پوزیشن طولانی مدت نامناسب در طی جراحی، منجر به مشکلات کمربند شانه ای می گردد.حرکات کششی می تواند در بهبود این مشکل موثر واقع شود که در نوع این تمرینات اتفاق نظر وجود دارد؛ مطالعه حاضر با هدف بررسی تاثیر 8 هفته تمرین کششی بر مشکلات کمربند شانه ایدر زنان ماستکتومی شده انجام شد.

    روش کار

    این مطالعه کارآزمایی بالینی شاهددار تصادفی شده در سال 1397 بر روی 30 زن پس از ماستکتومی در بیمارستان امام رضا تبریز انجام شد. افراد پس از تخصیص تصادفی در دو گروه مداخله (انجام 24 جلسه یک ساعته حرکات کششی) و کنترل (بدون هیچ مداخله ای) قرار گرفتند. زوایای سر به جلو، کیفوز شانه و درد قبل و بعد از مداخله اندازه گیری شد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار آماری SPSS (نسخه 20) و آزمون هایتی تست و تحلیل کوواریانس انجام شد. میزان p کمتر از 05/0 معنی دار در نظر گرفته شد.

    یافته ها

    مداخله منجر به اثرات مثبت و معنادار در متغیرهای کیفوز (003/0=p، گروه شاهد= 41/03±01/39، گروه مداخله= 90/03±51/43)، سر به جلو (041/0=p، گروه شاهد= 25/03±13/32، گروه مداخله= 98/02±91/29) و درد (001/0=p، گروه شاهد= 93/11±02/65، گروه مداخله= 13/6±14/30) بین دو گروه شد. بر اساس نتایج تحلیل کوواریانس، اختلاف معناداری بین دو گروه در زاویه کایفوز (003/0=p)، زاویه سر به جلو (019/0=p) و درد (003/0=p) پس از تمرین وجود داشت.

    نتیجه گیری

    متغیرهای درد، زاویه سر و کیفوزیس که از متغیرهای ناتوان کننده به دنبال مشکلات کمربند شانه ای هستند، به دنبال 8 هفته تمرینات کششی با بهبود همراه شدند و مداخله موبوطه در این مطالعه توانست مفید واقع شود.

    کلیدواژگان: توانبخشی، درد، کمربند شانه ای، ماستکتومی
  • رقیه رحمانی، فاطمه یعقوبی مقدم*، محدثه رسولی، زهره حیدریان نوده صفحات 17-26
    مقدمه

    سقط، از عوارض شایع بارداری است. شناخت عوامل موثر بر سقط، نقش مهمی در پیشگیری و بهبود پیامدهای بارداری ایفا می کند. از آن جایی که ارتباط گروه خونی والدین و RH در بروز سقط جنین قابل بحث است، مطالعه حاضر با هدف بررسی رابطه بین گروه های خونی والدین و سقط در مادران باردار شهر گناباد انجام شد.

    روش کار

    این مطالعه مورد شاهدی در سال 1398 بر روی 450 نفر از زنان باردار مراجعه کننده به کلینیک های سونوگرافی شهر گناباد، در دو گروه سقط و بارداری سالم کمتر از 20 هفته انجام شد. گروه های خونی افراد مورد مطالعه و همسرانشان مورد ارزیابی قرار گرفت. ابزار مورد استفاده شامل چک لیست اطلاعات فردی و مامایی و استفاده از روش cell type (روش لوله ای) جهت تعیین گروه خون افراد بود. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار آماری SPSS (نسخه 20) و آزمون های کای دو، تی مستقل، آنالیز واریانس یک طرفه و رگرسیون لجستیک انجام شد. میزان p کمتر از 05/0 معنی دار در نظر گرفته شد.

    یافته ها

    بر اساس یافته ها، شایع ترین گروه خونی در کل زنان O (گروه مورد 30% و گروه شاهد 33/63%) و شایع ترین گروه خونی در همسرانشان (گروه مورد 33/21% و گروه شاهد 33/32%) بود. گروه خونی AB کمترین گروه خونی در مادران (گروه مورد 14% و گروه شاهد 66/32%) و پدران (گروه مورد 14% و گروه شاهد 16%) بود. خطر سقط خودبه خودی جنین در زنان با گروه خونی A بیشتر از سایر گروه های خونی ABO بود (05/0p<). شایع ترین Rh گروه خونی زنان، Rh مثبت بود که میزان آن در مادران گروه مورد 3/77% و در مادران گروه شاهد 33/82%) بود. همچنین شایع ترین Rh گروه خونی پدران Rh مثبت بود که میزان آن در پدران گروه مورد 88% و در پدران گروه شاهد 6%) بود. ارتباطی بین سقط و RH والدین یافت نشد. ناسازگاری خونی ABO بین والدین با خطر سقط خودبه خودی جنین ارتباط داشت (001/0>p).

    نتیجه گیری

    ناسازگاری خونی ABO بین والدین با خطر سقط خودبه خودی جنین ارتباط دارد. خطر سقط خودبه خودی جنین در زنان با گروه خونی A بیشتر از سایر گروه های خونی ABO است. RH والدین با سقط در ارتباط نیست.

    کلیدواژگان: بارداری، زنان، سقط، سیستم گروه خونی ABO، سیستم گروه خونی RH
  • کوکب بصیری مقدم، راهله برادران، اعظم سادات محمودیان، عباس صادقیان* صفحات 27-34
    مقدمه

    یکی از جراحی های متداول در سراسر دنیا سزارین است. این روش جراحی عوارضی از جمله اضطراب و خونریزی حین عمل را به دنبال دارد. روش های مختلفی برای کاهش اضطراب و خونریزی حین سزارین پیشنهاد شده است. یکی از این روش ها، موسیقی درمانی است. مطالعه حاضر با هدف بررسی تاثیر موسیقی درمانی بر خونریزی حین سزارین با بی حسی اسپاینال انجام شد.

    روش کار

    این مطالعه کارآزمایی بالینی تصادفی شده همراه با گروه کنترل در سال 1398 بر روی 90 بیمار کاندیدای سزارین انجام شد. واحد های پژوهش در دو گروه آزمون و کنترل قرار گرفتند. برای بیماران گروه آزمون 15 دقیقه قبل و حین عمل موسیقی ایگوانا با هدفون پخش شد، سپس میزان خونریزی و شاخص های همودینامیک در بیماران ارزیابی گردید. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار آماری SPSS (نسخه 16) و آزمون های کولموگروف اسمیرنوف، تی زوجی، تی مستقل و کای اسکویر انجام شد. میزان p کمتر از 05/0 معنی دار در نظر گرفته شد.

    یافته ها

    بر اساس یافته ها در گروه آزمون، مقادیر فشار خون سیستولیک، دیاستولیک، هموگلوبین و تعداد ضربان قلب کاهش معنی داری نسبت به قبل از مداخله داشت (05/0>p). همچنین بر اساس نتایج، میزان خونریزی حین عمل در گروه آزمون به طور معنی داری کمتر از گروه کنترل بود (05/0>p).

    نتیجه گیری

    موسیقی بر کاهش خونریزی حین عمل، فشارخون سیستولیک و دیاستولیک و ضربان قلب در بیماران کاندید سزارین تاثیر مثبت دارد، بنابراین موسیقی می تواند به عنوان یک درمان مکمل برای کاهش خونریزی در بیماران سزارینی که تحت اسپاینال قرار می گیرند، پیشنهاد شود تا اضطراب را کاهش دهد.

    کلیدواژگان: بی حسی اسپاینال، خونریزی، سزارین، موسیقی درمانی
  • منصوره معیا، شاداب شاه علی*، بهنام فرهودی صفحات 35-42
    مقدمه

    بیماری کووید-19 نوعی بیماری نوظهور عفونی است. در دوران شیوع بیماری های عفونی، زنان باردار و جنین آنها جمعیتی پرخطر را تشکیل می دهند. مطالعه حاضر با هدف بررسی پیامدهای مادری و نوزادی زنان باردار مبتلا به کووید-19 در بیمارستان امیرالمومنین تهران انجام شد.

    روش کار

    در این مطالعه توصیفی case-series تمامی زنان باردار مراجعه کننده جهت زایمان به بیمارستان امیرالمومنین تهران که علایم مشکوک به کووید-19 را داشتند، طی اسفند 1398 لغایت انتهای اردیبهشت 1399 بررسی شدند. افراد تحت نمونه برداری قرار گرفته و عوارض مادری و نوزادی مادران تشخیص داده شده با تظاهرات بالینی و یا آزمایشگاهی مورد بررسی قرار گرفت. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار آماری SPSS (نسخه 21) و روش های آمار توصیفی (میانگین، انحراف معیار، تعداد و درصد) انجام شد.

    یافته ها

    شایع ترین علامت بیماری در 7 زن (100% مورد بررسی، تب بود. تنها 2 زن (57/28%) به اکسیژن نازال بعد از زایمان نیاز پیدا کردند و هیچ کدام از زنان باردار نیاز به دستگاه های تنفسی کمکی پیدا نکرد. تمام بیماران CRP بالا و درگیری ریوی در سی تی اسکن ریه داشتند. 5 نوزاد به شیوه طبیعی به دنیا آمدند، 1 نوزاد پره ترم و 1 نوزاد با وزن کمتر از 2500 گرم متولد شدند، یک نوزاد پسر دچار اسفیکسی شد، 1 مرگ نوزاد پسر 5 ساعت بعد از تولد مشاهده شد و 2 نوزاد بعد از تولد با علایم کووید 19 بستری شدند، اگرچه تست PCR هر دو منفی گزارش شد.

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج مطالعه حاضر، کووید 19 با عوارض مادری و نوزادی همراه است.

    کلیدواژگان: بارداری، پیامدهای مادری، کرونا ویروس 2019، کووید-19، SARS-CoV-2
  • فاطمه شهیدیان اکبر، پروین فرزانگی*، هاجر عباس زاده صفحات 43-51
    مقدمه

    اندومتریوز یک بیماری التهابی وابسته به استروژن است. مطالعات نشان می دهند که در زنان مبتلا به اندومتریوز فعالیت ماکروفاژها در فضای صفاقی افزایش می یابد و در نتیجه باعث ایجاد واکنش های التهابی و تثبیت اندومتریوز می گردد. مطالعه حاضر با هدف بررسی اثر یک دوره تمرینات شنا و مصرف ویتامین E بر فعالیت کاتالاز و سوپر اکسید دیسموتاز و سطوح مالوندی آلدیید در بافت تخمدان موش های مدل اندومتریوز انجام شد.

    روش کار

    در این مطالعه تجربی، 25 سر موش صحرایی به صورت تصادفی به 5 گروه؛ کنترل-سالم، اندومتریوز، اندومتریوز+ویتامین E، اندومتریوز+تمرین، اندومتریوز+تمرین+ویتامین E دسته بندی شدند. برای القای اندومتریوز، بافت تخمدان به همراه بخشی از بافت لوله رحمی برداشته و قطعات بافتی به ناحیه دیواره لگنی سمت راست پیوند زده شد. میزان مصرف ویتامین E، 200 میلی گرم بر کیلوگرم بود و تمرین شنا به مدت 8 هفته و 30 دقیقه در روز بود. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS (نسخه 23) و آزمون های تحلیل واریانس یک طرفه و تعقیبی توکی انجام شد. میزان p کمتر از 05/0 معنی دار در نظر گرفته شد.

    یافته ها

    گروه های اندومتریوز+تمرین، اندومتریوز+ویتامین E و اندومتریوز+تمرین+ویتامین E نسبت به گروه اندومتریوز (0001/0p<) و نیز گروه اندومتریوز+تمرین+ویتامین E نسبت به گروه های اندومتریوز+تمرین (0013/0=p) و اندومتریوز+ویتامین E (0257/0=p) افزایش معنی داری در فعالیت سوپر اکسید دیسموتاز نشان دادند. افزایش معنی داری در فعالیت کاتالاز در گروه های اندومتریوز+تمرین (0036/0=p)، اندومتریوز+ویتامین E (0006/0p=) و اندومتریوز+تمرین+ویتامین (0001/0<p) نسبت به گروه اندومتریوز مشاهده گردید. با این وجود، غلظت مالوندی آلدیید کاهش معنی داری در گروه های اندومتریوز+تمرین، اندومتریوز+ویتامین E و اندومتریوز+تمرین+ویتامین E نسبت به گروه اندومتریوز نشان داد (0001/0<p).

    نتیجه گیری

    تغییرات مطلوب فعالیت کاتالاز و سوپر اکسید دیسموتاز و سطوح مالوندی آلدیید در فرآیند آندومتریوز می تواند باعث بهبود نسبی وضعیت اکسایشی این بیماری در مدل حیوانی گردد و انجام تمرینات شنا و نیز مصرف هم زمان ویتامین E، در بهبود این شاخص های اکسایشی در مدل حیوانی کمک کننده خواهد بود.

    کلیدواژگان: اندومتریوز، سوپر اکسید دیسموتاز، شنا، کاتالاز، مالوندی آلدئید، ویتامین E
  • آرزو بیرم وند، افسانه یگدانه، صفورا روح الامین، محبوبه والیانی*، نیلوفر نقی گنجی، رضا بیرانوند صفحات 52-60
    مقدمه

    اپی زیاتومی، شایع ترین برش جراحی مامایی است که جهت افزایش قطر خروجی لگن انجام می شود. انزروت حاوی فلاونویید، ساپونین، تری ترپنویید، تانن و سایر ترکیبات پلی فنولی و دارای خاصیت ضد درد می باشد. مطالعه حاضر با هدف بررسی تاثیر ژل حاوی عصاره گیاه انزروت بر شدت درد اپی زیاتومی در مادران نخست زا انجام شد.

    روش کار

    این مطالعه کارآزمایی بالینی سه سوکور در سال 1398 بر روی 72 زن نخست زای مراجعه کننده به بیمارستان شهید بهشتی اصفهان انجام شد. نمونه ها به طور تصادفی در دو گروه دریافت کننده ژل انزروت (آزمون) و دریافت کننده ژل دارونما (کنترل) قرار گرفتند و به مدت 10 روز تحت درمان قرار گرفتند. ارزیابی شدت درد با استفاده از مقیاس دیداری درد (VAS) انجام شد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار آماری SPSS (نسخه 16) و آزمون های تی دو نمونه مستقل، آنالیز کواریانس و آنالیز اندازه های تکراری انجام شد. میزان p کمتر از 05/0 معنی دار در نظر گرفته شد.

    یافته ها

    دو گروه از نظر اطلاعات مامایی و دموگرافیک تفاوت آماری معنا داری نداشتند (05/0<p). قبل از مداخله میانگین شدت درد بین دو گروه معنادار نبود (16/0=p). بعد از مداخله میانگین شدت درد در گروه آزمون به طور معناداری کمتر از گروه کنترل بود (05/0>p).

    نتیجه گیری

    ژل انزروت نسبت به دارونما در کاهش درد زخم از اپی زیاتومی موثرتر است.

    کلیدواژگان: آستراگالوس فاسیکولیفولیوس (انزروت)، اپی زیاتومی، درد، زنان نخست زا
  • سجاد زارع هرفته، نرجس نوری، محبوبه پراچه، نرجس کیخا، مرضیه قاسمی* صفحات 61-68
    مقدمه

    تشخیص زودهنگام پره اکلامپسی به عنوان یکی از عوارض دوران بارداری در کنترل این بیماری و پیشگیری از خطرات بعدی برای مادر و جنین بسیار حایز اهمیت است. نسبت نوتروفیل به لنفوسیت (NLR) و نسبت پلاکت به لنفوسیت (PLR) هر دو نسبت التهابی هستند که می توان به راحتی محاسبه کرد. NLR و PLR به عنوان پیش بینی کننده عوارض رایج حاملگی مورد آزمایش قرار گرفته اند، اما نتایج متناقض بودند، لذا مطالعه حاضر با هدف مقایسه نسبت نوتروفیل به لنفوسیت و نسبت پلاکت به لنفوسیت در زنان باردار مبتلا به پره اکلامپسی با زنان باردار نرمال انجام شد.

    روش کار

    این مطالعه مورد-شاهدی در سال 1397 بر روی 153 زن باردار مراجعه کننده به بیمارستان علی ابن ابیطالب شهر زاهدان انجام شد. بیماران به سه گروه کنترل، پره اکلامپسی خفیف و پره اکلامپسی شدید تقسیم شدند. داده های مربوطه با استفاده از فرم های اطلاعاتی از پیش طراحی شده جمع آوری شد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار آماری SPSS (نسخه 22) و آزمون تحلیل واریانس یک طرفه و آزمون توکی انجام شد. میزان p کمتر از 05/0 معنی دار در نظر گرفته شد.

    یافته ها

    نسبت نوتروفیل به لنفوسیت در گروه پره اکلامپسی به طور معنی داری بالاتر از گروه کنترل بود (008/0=p)، اما نسبت پلاکت به لنفوسیت بین دو گروه تفاوت معنی داری نداشت (236/0=p).

    نتیجه گیری

    از آنجا که نسبت نوتروفیل به لنفوسیت در گروه مبتلا به پره اکلامپسی به طور معنی داری بیشتر از گروه کنترل بود، به نظر می رسد که می توان از نسبت نوتروفیل به لنفوسیت جهت پیش بینی پره اکلامپسی استفاده نمود. 

    کلیدواژگان: پره اکلامپسی، لنفوسیت، نوتروفیل
  • دکتر مرضیه ساعی قره ناز، مرضیه رستمی دوم، دکتر فهیمه رمضانی تهرانی* صفحات 69-84
    مقدمه
    اختلال عملکرد جنسی، یکی از اختلالات رایج در زنان است. تاکنون محققان درمان های متعددی را جهت ارتقاء سلامت جنسی زنان مورد بررسی قرار داده اند، مطالعه حاضر با هدف مرور درمان های دارویی مدرن در اختلال عملکرد جنسی زنان انجام شد.
    روش کار: در این مطالعه مرور نقلی، جستجو در پایگاه های اطلاعاتی PubMed، Scopus، Web of Science، SID، Magiran و Google Scholar تا دسامبر 2019 بدون اعمال محدودیت زمانی با استفاده از کلیدواژه های مربوطه انجام شد. معیارهای ورود مطالعات شامل: مطالعات مشاهده ای، مداخله ای، و مروری که مطالب متناسب با اهداف این مطالعه مروری را ارایه کرده باشند. یافته ها، طبق دسته بندی موضوعی (درمان دارویی اختلال علاقه- میل جنسی، اختلال درد ناحیه تناسلی- لگنی حین دخول و اختلال ارگاسم) مورد بحث قرار گرفت.
    یافته ها: در این مطالعه پس از بازیابی 865 مقاله، در نهایت 63 مقاله مورد بررسی نهایی قرار گرفت. بر اساس یافته های مطالعات،رویکردهای درمانی موجود برای درمان اختلال علاقه- میل جنسی (برملانوتید، فلیبانسرین مورد تایید سازمان غذا و دارو آمریکا، داروهای تایید نشده در فاز تحقیقاتی، داروهای مهارکننده فسفو دی استراز 5، تستوسترون) و رویکردهای درمانی اختلالات درد- هنگام دخول در ناحیه تناسلی- لگنی (لغزنده کننده ها، اسپیمفن، پراسترون، الاگولیکس مورد تایید سازمان غذا و دارو آمریکا و تزریق بوتاکس در مرحله تحقیقاتی) می باشند. در رویکرد درمانی در زمینه اختلالات ارگاسمی در زنان، تاکنون، دارویی مورد تایید قرار نگرفته است.
    نتیجه گیری: در حال حاضر داروهای متعددی به صورت تایید شده و یا تایید نشده برای درمان اختلال عملکرد جنسی زنان مورد استفاده قرار می گیرند که از طریق مکانیسم های مختلفی نظیر افزایش جریان خون تناسلی، بهبود سطوح آندروژن ها و یا از طریق عملکرد بر سیستم عصبی مرکزی، اثرات بهبود دهنده بر اختلال عملکرد جنسی زنان دارند. توصیه می شود مطالعات بیشتری در زمینه درمان اختلال عملکرد جنسی زنان در آینده انجام شود.
    کلیدواژگان: دارو، درمان، زنان، عملکرد جنسی، مروری
  • هانیه بلوچی، فاطمه هادی زاده طلاساز*، نرجس بحری صفحات 85-94
    مقدمه

    تقاضا برای اهدا کنندگان تخمک در سطح جهان رو به افزایش است. با توجه به کمبود حاد اهداکنندگان تخمک در سطح جهان و از آنجایی که رضایت اهداکنندگان بر تمایل آنها در اهدای مجدد تاثیر می گذارد، لذا مطالعه حاضر با هدف مروری سیستماتیک بر مطالعات انجام شده در مورد رضایت اهداکنندگان از اهدای تخمک و تمایل به اهدای مجدد در ایران و جهان انجام شد.

    روش کار

    جستجوی جامع در پایگاه های اطلاعاتیMagiran، SID، Irandoc، Scopus، Pubmed، ISIو همچنین موتور جستجویGoogle Scholar از سال 2020-1990 انجام شد. جهت جستجوی مطالعات از کلید واژه های فارسی شامل: تخمک، اهدا، رضایت، اهدای مجدد، اهداکننده و معادل لاتین این کلمات شامل: egg، ovum ، oocyte، satisfaction، donor، Re-donation و ترکیب این کلمات با عملگرهای AND و OR استفاده شد. بر اساس معیار استروب، مطالعاتی که امتیاز بالای 15 گرفتند، وارد مطالعه شدند. تجزیه و تحلیل داده ها به صورت کیفی انجام شد.

    یافته ها

    از مجموع 63 مقاله یافت شده از پایگاه های اطلاعاتی، 7 مقاله که دارای معیارهای ورود به مطالعه بودند، بررسی شدند.تمامی این مقالات از کیفیت خوب و یا متوسط برخوردار بودند. نتایج مطالعات نشان داد که اهداکنندگان تخمک، تجربه اهدا را مثبت ارزیابی کرده؛ به طوری که سطح رضایت مندی بالا بوده و بسیاری از آنها تمایل به اهدای مجدد تخمک داشتند.

    نتیجه گیری

    علی رغم رضایت بالای اهداکنندگان، تعیین و اجرای روش هایی برای بهبود رضایت اهداکنندگان، منجر به انتخاب بهتر و حفظ اهداکنندگان می شود.

    کلیدواژگان: رضایت، اهداکننده، تخمک، اهدای مجدد، مرور سیستماتیک
  • معصومه فیاضی، رسول رحمانی، رقیه رحمانی بیلندی * صفحات 95-107
    مقدمه

    تاثیر آلودگی هوا بر فشارخون بارداری و پره اکلامپسی در تعدادی از مطالعات بیان شده است. قرار گرفتن در معرض آلاینده های هوا با پیامدهای نامطلوب مادری و جنینی همراه است. مطالعه مروری حاضر با هدف تعیین ارتباط بین آلودگی هوا و فشارخون بارداری با پره اکلامپسی انجام شد.

    روش کار

    در این مطالعه مرور سیستماتیک جهت دستیابی به مطالعات مرتبط پایگاه های اطلاعاتی انگلیسی Pubmed، Scopus، Embase، Cochrane library و Web of science از ابتدای 2014 تا 31 دسامبر 2019 با کلیدواژه های انگلیسی آلودگی هوا و فشارخون بارداری و پره اکلامپسی با همه ترکیبات احتمالی مورد جستجو قرار گرفتند. معیارهای ورود به مطالعه شامل: مقالات کوهورت یا مورد شاهدی، جامعه هدف زنان باردار، در نظر گرفتن یکی از آلاینده های هوا و ارتباط آن با پره اکلامپسی یا فشار خون بارداری و معیارهای خروج از مطالعه شامل: مطالعات مروری و متاآنالیز، بررسی حیوانی و ژنی بود. ارزیابی کیفیت مقالات با استفاده از چک لیست استروب صورت گرفت.

    یافته ها

    از مجموع 581 مقاله، 21 مقاله که دارای معیار ورود به مطالعه بودند، مورد بررسی قرار گرفتند. 8 مطالعه فقط فشارخون بارداری و 5 مطالعه پره اکلامپسی و 8 مطالعه هر دو را به عنوان پیامد در نظر گرفته اند. هر یک از این مطالعات طیفی از آلاینده ها را به عنوان در معرض قرار گرفتن در نظر گرفته و ارتباط آنها را با فشارخون بارداری و یا پره اکلامپسی سنجیده بودند که 18 مقاله کیفیت خوب و عالی و 3 مقاله کیفیت ضعیف داشت. 8 مطالعه فشارخون بارداری را تنها به عنوان پیامد و 4 مطالعه تنها پره اکلامپسی را به عنوان پیامد گزارش کرده و 9 مطالعه هر دو پیامد را بررسی نموده اند.

    نتیجه گیری

    اکثر مطالعات حاکی از ارتباط آلودگی هوا با فشارخون بارداری یا پره اکلامپسی بودند. تعدادی از مطالعات نتایج ضدونقیضی در مورد اثر برخی آلاینده های هوا با پره اکلامپسی یا فشارخون بارداری گزارش کردند، از این رو پیشنهاد می شود که مطالعات کوهورت یا مورد شاهدی بیشتری در این زمینه در کشورهای مختلف جهان، بالاخص ایران انجام شود.

    کلیدواژگان: آلودگی هوا، بارداری، پره اکلامپسی، فشارخون بارداری، مرور سیستماتیک
  • مرجانه فرازستانیان، ملیحه رخشانی فر، زهره یوسفی، ملیحه حسن زاده، فاطمه همایی، امیرحسین جعفریان، بهروز دواچی، هلنا عظیمی، ساره حسینی، مریم نخعی، علیرضا قدسی، بهرام حمیدی، سمیه معین درباری* صفحات 108-112
    مقدمه

    لنفوم نان هوچکین در سیستم ژنیتال ناشایع است و تخمدان، از شایع ترین محل های درگیری آن است. درگیری تخمدان در لنفوم نان هوچکین، اغلب ثانویه است و جزیی از درگیری سیستمیک است. درگیری اولیه و موضعی تخمدان ناشایع است و در کمتر از 10% موارد اتفاق می افتد. در این مطالعه، یک مورد نادر لنفوم نان هوچکین اولیه تخمدان معرفی می گردد.

    معرفی بیمار

    بیمار خانم 64 ساله ای بود که با سابقه هیسترکتومی و خونریزی بعد از یایسگی به بیمارستان آموزشی دانشگاه علوم پزشکی مشهد مراجعه کرد. در سونوگرافی و سی تی اسکن، کانون سالید کیستیک در حد فاصل مثانه و رکتوم، منطبق بر محل سرویکس و رحم مشاهده شد. در بررسی های بعدی، با تایید بافت شناسی و ایمنوهیستوشیمی، لنفوم نان هوچکین تخمدان تشخیص داده شد.

    نتیجه گیری

    لنفوم تخمدان یکی از تشخیص های افتراقی است که در توده های لگنی باید مدنظر قرار گرفته شود.

    کلیدواژگان: توده لگنی، خونریزی رحمی، لنفوم نان هوچکین، هیسترکتومی
|
  • Alamtaj Samsami*, Sara Davoodi, Shaghayegh Moradi Alamdarloo, Tahere Poordast, Zahra Shiravani, Azade Morshedzadeh Pages 1-7
    Introduction

    Human chorionic gonadotropin for the final maturation of eggs in the In-vitro fertilization cycle was associated with the possibility of a negative effect on endometrial acceptance, fetal quality and ovarian hyper stimulation syndrome. Replacing it with a gonadotropin-releasing hormone agonist to trigger final ovulation is expected to reduce these effects. Therefore, this study was performed with aim to evaluate the outcome of triggering in in vitro fertilization with antagonist protocol by gonadotropin-releasing hormone agonist, human chorionic gonadotropin simultaneously with human gonadotropin-releasing hormone agonist and human chorionic gonadotropin.

     Methods

    In this randomized clinical trial study conducted in 2015 and 2016, women were divided into three random groups after preparing the follicles for triggering and ovum retrieval. One group received 0.2 mg of dipherline, the second group received 10,000 units of human chorionic gonadotropin and the other group received 0.2 mg of dipherline along with 1500 units of human chorionic gonadotropin. The number and quality of eggs and embryos were the outcomes of the study. Data were analyzed by SPSS software (version 17) and Leven tests and one-way analysis of variance. P < 0.05 was considered statistically significant.

     Results

    The number of retrieved oocytes in the group receiving gonadotropin-releasing agonist was significantly higher than the other groups (p = 0.001). More embryos were produced in the gonadotropin-releasing hormone agonist group compared to the other two groups (p = 0.009). However, the number of high quality embryos produced in the groups was similar.

    Conclusion

    The onset of final oocyte maturation with gonadotropin-releasing hormone agonist significantly increases the number of retrieved oocytes and obtained embryos. However, dual stimulation using low-dose human chorionic gonadotropin (IU1500) and gonadotropin-releasing hormone agonist did not alter quality of embryo compared to the standard dose of human chorionic gonadotropin (IU10000).

    Keywords: Gonadotropin-releasing antagonist, Human placental gonadotropin, in vitro fertilization, ovulation stimulation
  • Mirmohammadtaghi Mortazvi, Abbasali Dorosti, Mohammadreza Moharrami * Pages 8-16
    Introduction

    Mastectomy results in damage to the nerves of chest, also inappropriate long-term positioning during surgery leads to upper cross syndrome. Stretching exercise can be effective in treating this syndrome that there is consensus in the type of exercise; therefore, this study was performed with aim to investigate the effects of eight weeks of stretching exercise on upper cross syndrome in mastectomized women.

    Methods

    This randomized controlled clinical trial study was performed in 2018 on 30 women after mastectomy in Imam Reza Hospital. The subjects were divided into two groups of intervention (performing 24-hour stretching sessions) and control (without any intervention). Frontal, kyphosis, shoulder, and pain angles were measured before and after the intervention. Data were analyzed by SPSS software (version 20) and the ANCOVA and T-test. p < 0.05 was considered statistically significant.

    Results

    Intervention led to positive and significant effects in the variables of kyphosis (P=0.003 -Control group=39.01±03.41- Intervention group=43.51±03.90), head forward (P=0.041-Control group=32.13±03.25- Intervention group=29.91±02.98) and pain (P=0.00001-Control group=65.02±11.93- Intervention group=30.14±06.13) between the two groups. According to the results of ANCOVA, there was a significant difference between the two groups in kyphosis angle (P=0.003), head forward angle (P=0.019) and pain (P=0.003) after exercise.

    Conclusion

    The variables of pain, head angle and kyphosis, which are disabling variables following upper transverse syndrome, were improved by eight weeks of stretching exercises, and the intervention in this study could be useful.

    Keywords: Crossover Syndrome, Mastectomy, Pain, Rehabilitation
  • Roghayeh Rahmani, Fatemeh Yaghoobi Moghadam *, Mohadeseh Rasooli, Zohreh Heydarian Node Pages 17-26
    Introduction

    Abortion is a common complication of pregnancy. Understanding the factors affecting abortion plays an important role in preventing and improving pregnancy outcomes. Since the relationship between parents' blood group and RH in the incidence of abortion is controversial, this study was performed with aim to investigate the relationship between parents' blood group and abortion in pregnant mothers in Gonabad.

    Methods

    This case-control study was performed in 2019 on 450 pregnant women referring to the sonography clinics of Gonabad in two groups of abortion and healthy pregnancy less than 20 weeks. Blood groups of the subjects and their spouses were evaluated. The tools included a checklist of personal and midwifery information and the use of cell type method (tube method) to determine the blood group of individuals. Data were analyzed by SPSS statistical software (version 20) and Chi-square, independent t-test, one-way analysis of variance and logistic regression. P < 0.05 was considered statistically significant.

    Results

    According to the findings, the most common blood type in all women was O (case group 30% and control group 63.33%) and the most common blood type in their husbands (case group 21.33% and control group 32.33%). Blood group AB was the lowest blood group in mothers (case group 14% and control group 32.66%) and fathers (case group 14% and control group 16%) The risk of spontaneous abortion was higher in women with blood type A than other ABO blood groups (p <0.05). The most common Rh blood group in women was Rh positive (77.3% in mothers in the case group and 82.33% in the control group). Also, the most common Rh blood group in fathers was Rh-positive (88% in the fathers of the case group and 6% in the control group). No association was found between abortion and parental RH. ABO blood incompatibility between parents was associated with the risk of spontaneous abortion (p <0.001).

    Conclusion

    ABO blood incompatibility between parents is associated with the risk of spontaneous abortion. The risk of spontaneous abortion in women with blood group A is higher than in other ABO blood groups. Parental RH is not associated with abortion.

    Keywords: Abortion, ABO Blood Group System, pregnancy, RH Blood Group System, Women
  • Kokab Basiri Moghadam, Raheleh Baradaran, Azamsadat Mahmoudian, Abbas Sadeghian * Pages 27-34
    Introduction

    Cesarean is one of the most common surgeries in the world. This surgical procedure has complications such as anxiety and intraoperative hemorrhage. Various methods have been suggested to reduce anxiety and intraoperative hemorrhage. One of these methods is music therapy. This study was performed with aims to evaluate the effects of music therapy on intraoperative hemorrhage in patients undergoing cesarean with spinal anesthesia.

    Methods

    This randomized clinical trial research with control group was conducted on 90 patients undergoing cesarean in 2019. The research subjects were divided into the intervention and control groups. Iguana music was played for patients in the intervention group for 15 minutes before and during surgery; then, hemorrhage and hemodynamic parameters were evaluated. Data were analyzed by SPSS software (version 16), and Kolmogorov-Smirnov, Paired t-test, Independent t-test and Chi-square test. P<0.05 was considered statistically significant.

    Results

    Based on the results, in the intervention group, systolic and diastolic blood pressure, also heart rate significantly decreased compare to before the intervention (p<0.05). The results also indicated that intraoperative hemorrhage in the intervention group was significantly less than that in the control group (p<0.05).

    Conclusion

    Music has positive effect on the reduction of intraoperative hemorrhage, systolic and diastolic blood pressure, and heart rate in patients undergoing cesarean. Therefore, music can be suggested as a complementary treatment for the reduction of hemorrhage in cesarean patients to alleviate anxiety.

    Keywords: Cesarean, Hemorrhage, Music therapy, Spinal anesthesia
  • Mansoureh Moaya, Shadab Shahali *, Behnam Farhoudi Pages 35-42
    Introduction

    Coronavirus 2019 is an emerging infectious disease. During an outbreak of infectious diseases, pregnant women and their fetuses are at high-risk populations. This study was performed with aim to investigate the maternal and neonatal consequences of pregnant women with COVID-19.

    Methods

    In this descriptive case-series study, all pregnant women referred to Tehran Amir Al-Momenin Hospital for delivery and were suspicious for COVID 19 were examined during March to May 2020. The subjects were sampled, and the maternal and neonatal complications diagnosed by clinical or laboratory symptoms were evaluated. Data were analyzed by SPSS software (version 21) and descriptive statistical methods (mean, standard deviation, number and percentage).

    Results

    The most common symptom of COVID19 in 7 women (100%) in this study was fever. Only 2 women (28.57%) needed nasal oxygen after delivery, and none of the pregnant women needed assisted breathing device. All patients had high CRP and pulmonary involvement in CT scans. Five pregnant women delivered their infants by vaginal delivery, one of them was preterm labor and one infant had low birth weight. One male infant had asphyxia, and one male infant was dead 5 hours after birth, and two infants were hospitalized with symptoms of COVID 19, although their PCR tests were reported negative.

    Conclusion

    According to the results of the present study, COVID 19 is associated with maternal and neonatal complications.

    Keywords: Coronavirus disease 2019, COVID 19, Maternal outcomes, pregnancy, SARS-CoV-2
  • Fatemeh Shahidian Akbar, Parvin Farzanegi *, Hajar Abbaszadeh Pages 43-51
    Introduction

    Endometriosis is an estrogen-dependent inflammatory disease. Studies show that in women with endometriosis, the activity of macrophages in the peritoneal cavity increases, resulting in inflammatory reactions and stabilization of endometriosis. This study was performed with aim to investigate the effect of a period of swimming exercise and vitamin E intake on catalase and superoxide dismutase activity, and malondialdehyde levels in ovarian tissue of endometriosis model rats.

    Methods

    In this experimental study, 25 rats were randomly divided into 5 groups; healthy-control, endometriosis, endometriosis+exercise, endometriosis+vitaminE, endometriosis+vitaminE+exercise. To induce endometriosis, ovarian tissue was removed along with part of the fallopian tube tissue and the tissue pieces were grafted to the area of the right pelvic wall. Vitamin E intake was 200 mg / kg. Swimming training was eight weeks and 30 minutes each day. Data were analyzed by SPSS software (version 23) and one-way ANOVA and Tukey's post hoc tests. P < 0.05 was considered statistically significant.

    Results

    The groups of endometriosis+exercise, endometriosis+vitamin E and endometriosis+exercise+vitamin E showed a significant increase in Superoxide dismutase activity compared to the endometriosis group (P<0.0001) and endometriosis+exercise+vitamin E group compared to the endometriosis+exercise (P=0.0013) and endometriosis+vitamin E groups (P=0.0257). Also, a significant increase in Catalase activity was observed in endometriosis+exercise (P=0.0036), endometriosis+vitamin E (P=0.0006) and endometriosis+exercise+vitamin (P<0.0001) groups compared to the endometriosis group. However, the concentration of Malondialdehyde showed a significant decrease in endometriosis+exercise, endometriosis+vitamin E and endometriosis+exercise+vitamin E compared to the endometriosis group (P<0.0001).

    Conclusion

    The desired changes in the catalase and superoxide dismutase activity and malondialdehydelevels in the endometriosis process can improve the relative oxidative status of the disease in the animal model; performing the swimming exercises as well as the simultaneous use of vitamin E will help to improve oxidation indices in the animal model.

    Keywords: Catalase, Endometriosis, Malondialdehyde, Superoxide Dismutase, Swimming, Vitamin E
  • Arezoo Beiromvand, Afsaneh Yegdaneh, Safoura Rouholamin, Mahboubeh Valiani *, Niloofar Naghi Ganji, Reza Biranvand Pages 52-60
    Introduction

    Episiotomy is the most common incision in midwifery to increase the diameter of pelvic outlet. Anzaroot contain flavonoid, saponin, tryptophanes, tannins and other polyphenolic compounds. So it has analgesic properties. This study was performed with aim to determine the effect of Astragalus fasciculifolius (Anzaroot) gel on episiotomy pain severity in primiparous mothers.

    Methods

    This three-blind clinical trial study was conducted on 72 primiparous women referred to Shahid beheshti hospital in Isfahan in 2019. They were randomly divided into two equal groups of experiment (Anzaroot) and control (Placebo gel). Severity of pain was assessed using the visual pain scale (VAS). Data were analyzed by SPSS software (version 16) and Independent Samples T Test, covariance analysis and repeated Measures analysis. P˂0.05 was considered statistically significant.

    Results

    There was no significant difference between two groups in demographic features and obstetric variables (P˃0.05). Before the intervention, no significant difference was observed between two groups in the severity of pain (P=0.16(. After the intervention, severity of pain in the experiment group was significantly less than the control group (p < 0.05).

    Conclusion

    Anzaroot gel is more effective than placebo in relieving of episiotomy pain.

    Keywords: Astragalus fasciculifolius (Anzaroot), Episiotomy, Pain, Primiparous Women
  • Sajad Zare Herafteh, Narjes Nouri, Mahboubeh Peracheh, Narjes Kikha, Marzieh Ghasemi * Pages 61-68
    Introduction

    Early diagnosis of preeclampsia as one of the complications of pregnancy is very important in controlling this disease and preventing further risks for the mother and fetus. Neutrophils to lymphocytes ratio (NLR) and platelets to lymphocytes ratio (PLR) are both inflammatory ratios which can be easily calculated. NLR and PLR were previously tested as predictors of common pregnancy complications, but the results were inconsistent. Therefore, this study was performed with aim to compare neutrophils to lymphocytes ratio and platelets to lymphocytes ratio in women with preeclampsia and normal pregnant women.

    Methods

    This case-control study was performed on 153 pregnant women referred to Ali Ibne Abitaleb Hospital of Zahedan in 2018. Patients were divided into three groups: control, mild preeclampsia and severe preeclampsia. Data were collected using pre-designed information forms. Data were analyzed by SPSS software (version 22) and ANOVA and Tukey tests. p < 0.05 was considered statistically significant.

    Results

    The ratio of neutrophils to lymphocytes in the preeclampsia group was significantly higher than the control group (P = 0.008), but the ratio of platelet to lymphocyte was not significantly different between the two groups (P=0.236).

    Conclusion

    Since the ratio of neutrophils to lymphocytes in the preeclampsia group was significantly higher than the control group, it seems that neutrophils to lymphocytes ratio can be used to predict preeclampsia.

    Keywords: Lymphocyte, neutrophil, Preeclampsia
  • Marzieh Saei Ghare Naz, Marzieh Rostami Dovom, Fahimeh Ramezani Tehrani * Pages 69-84
    Introduction
    Sexual dysfunction is one of the most common disorders in women. So far, researchers have examined various treatments to promote women's sexual health. This study was performed with aim to review the modern pharmacological treatments of female sexual dysfunction in women.
    Methods
    In this narrative review, databases of PubMed, Scopus, Web of Science, SID, Magiran, and Google Scholar were searched up to December 2019 without time limitation using the related keywords. Inclusion criteria were observational, interventional, and review studies that provided the content appropriate to the objectives of this narrative study. Findings were discussed according to thematic classification (treatment of interest / sexual desire disorders, genito-pelvic pain-penetration disorder, and orgasmic disorder).
    Results
    In this study, after the evaluation of 865 studies, finally 63 studies were included in this review. According to the findings of the studies, the existing therapeutic approaches for the treatment of interest / sexual desire disorders including (US Food and Drug Administration-approved: Bremelanotide and Flibanserin, unapproved drugs including Phosphodiesterase 5 Inhibitors, Testosterone) and treatment option for genito-pelvic pain-penetration disorder including (approved by the US Food and Drug Administration: Lubricants, Ospemifene, Prosterone, Elagolix and Botox injection in the research phase), but for orgasmic disorders in women, no drug has been approved.
    Conclusion
    Currently, several drugs approved/unapproved have been used for treatment of sexual dysfunction in women that through different mechanisms such as increased genital blood flow, affecting androgen levels, or the central nervous system's function contributes to improving sexual dysfunction. Furture studies on the field of treatment of female sexual dysfunction are recommended.
    Keywords: Medication, Review, Sexual function, Treatment, Women
  • Hanie Balochi, Fatemeh Hadizadeh Talasaz *, Narjes Bahri Pages 85-94
    Introduction

    Demand for egg donors is growing worldwide. Due to the acute shortage of egg donors worldwide and since donors' satisfaction affect their willingness to re-donate, therefore, this study was conducted with aim of a systematic review of studies on donors' satisfaction with egg donation and willingness to re-donate in Iran and the world.

    Methods

    Comprehensive searches were performed in databases of Magiran, SID, Irandoc, Scopus, Pubmed, ISI as well as Google Scholar search engine from 1990 to 2020. To search the studies, Persian and English keywords including: egg, ovum, oocyte, satisfaction, donor, Re-donation and combining these words with AND and OR operators were used. According to STROBE criteria, the studies which scored above 15 were included in the study. Data analysis was performed qualitatively.

    Results

    Out of 63 articles found in the databases, 7 articles which met the inclusion criteria were reviewed. All of these articles were of good or average quality.The results of the studies showed that egg donors evaluated the donation experience positively, so that the level of satisfaction was high and many of them were willing to donate eggs again.

    Conclusion

    Despite the high satisfaction of donors, determining and implementing the methods to improve donor satisfaction leads to better selection and retention of donors.

    Keywords: Satisfaction, Donors, Oocyte, Re-donation, Systematic review
  • Masuomeh Fayazi, Rasol Rahmani, Roghaieh Rahmany Bilandi Pages 95-107
    Introduction

    The effects of air pollution on gestational hypertension and preeclampsia have been reported in a number of studies. Exposure to air pollutants is associated with adverse maternal and fetal consequences. In the present study, we conducted a systematic review on the relevant studies with the aim of determining the relationship between air pollution and gestational hypertension or preeclampsia.

    Methods

    In this study, a review systematic was conducted to obtain relevant studies from the English databases Pubmed, Scopus, Web of science, , Cochrane library, Embase from the beginning of 2014 to the end of31 december 2019 with English keywords air pollution,hypertension during pregnancy and preeclampsia with all possible search combinations. Inclusion criteria: Cohort or case control articles, the target population of pregnant women, is considered one of the air pollutants and its relationship with preeclampsia or gestational hypertension. Exclusion criteria: review and meta-analysis, animal and genetic studies The quality of the articles was evaluated using the Strobe checklist.

    Results

    out of 581 articles, 21 articles that had inclusion criteria were examined. 8 studies considered gestational hypertension only, 5 studies considered preeclampsia, and 8 studies both considered outcome. Each of these studies has considered a range of pollutants to be exposed and their relationship to pregnancy inducted hypertension or preeclampsia were investigated. Which had 18 articles good and excellent quality and 3 articles poor quality.8 studies reported gestational hypertension as outcome, 4 studies reported preeclampsia alone, and nine studies examined both outcomes.

    Conclusion

    The results ofmost studies showned association between gestational hypertension or preeclampsia. While a number of studies have reported conflicting results on the effect of some air pollutants with preeclampsia or hypertension during pregnancy(HDP).Therefore, it is suggested that further cohort or case control studies be conducted in this area, in different countries around the world.

    Keywords: peragnancy, Air pollution, hypertension during pregnancy, Preeclampsia, Systematic review
  • Marjaneh Farazestanian, Malihe Rakhshanifar, Zohreh Yousefi, Malihe Hasanzadeh, Fatemeh Homaee, Amir Hosein Jafarian, Behrooz Davachi, Helena Azimi, Sareh Hosseini, Maryam Nakhaee, Alireza Ghodsi, Bahram Hamidi, Somayeh Moein Darbari * Pages 108-112
    Introduction

    Non-Hodgkin's lymphoma in the genital system is uncommon and ovary is one of the most common sites of involvement. Ovarian involvement in non-hodgkin's lymphoma is often secondary and is a part of the systemic involvement. Primary and localized ovarian involvement is uncommon and occurs in less than 10% of cases. In this study, a rare case of primary ovarian non-Hodgkin's lymphoma is presented.

    Case presentation

    The patient was a 64-year-old woman with a history of hysterectomy and postmenopausal bleeding that referred to the academic hospital of Mashhad University of Medical Sciences. On ultrasound and CT scans, solid cystic foci were found between the bladder and rectum, consistent with the location of the cervix and uterus. Subsequent evaluations confirmed histological and immunohistochemical diagnosis of ovarian non-Hodgkin's lymphoma.

    Conclusion

    Ovarian lymphoma is one of the differential diagnoses that should be considered in the pelvic masses.

    Keywords: Non-Hodgkin's lymphoma, Uterine bleeding, Hysterectomy, Pelvic neoplasm