فهرست مطالب

تحقیقات بنیادین علوم انسانی - سال سوم شماره 3 (پیاپی 8، پاییز 1396)

نشریه تحقیقات بنیادین علوم انسانی
سال سوم شماره 3 (پیاپی 8، پاییز 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/09/10
  • تعداد عناوین: 6
|
  • حسن یوسف زاده* صفحات 7-40

    مهم‎ترین نکته ای که علوم انسانی را به مرکز مباحثات دانشگاهی کشاند، پیشرفت های مادی در مغرب‎زمین بود. ظهور و رشد علوم انسانی در ایران نیز مرهون آمدوشدهای محصلان ایرانی به فرنگ و نیز انگیزه غربیان برای همراه کردن مشرق‎زمین با خود در جهت گسترش فرهنگ غرب و ایجاد بازارهای اقتصادی جدید بود. در سال‎های اخیر نیز که مقام معظم رهبری به صورت جدی بحث تحول در علوم انسانی را مطرح و مطالبه می‎‎کنند، سخنشان در بستر نگاه به پیشرفت تبیین‎پذیر است. در همان فضایی که الگوی پیشرفت و سبک زندگی اسلامی مطرح می شود، تحول در علوم انسانی نیز به طور جدی مورد توجه ایشان قرار می گیرد. در نتیجه در نسبت علوم انسانی با پیشرفت و سازوکارهای آن بهتر می توان جایگاه این بحث را تبیین کرد. رشد و گسترش علوم انسانی اسلامی در گرو روش شناسی های دقیق و ارایه راهکارهای علمی متناسب در عرصه هایی است که نماد فرهنگ و تمدن اسلامی به شمار می روند. عرصه هایی از قبیل الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت و سبک زندگی اسلامی به دلیل شمول و کلیتشان همه عرصه های علوم انسانی را دربرمی گیرند و اهتمام به روش شناسی و نظریه پردازی در این دو عرصه، نقطه ثقل تحول در علوم انسانی به شمار می رود. علوم انسانی همچنان‎که پیشران توسعه در مغرب‎زمین به شمار می روند، عنصری تعیین کننده در تحقق الگوی اسلامی پیشرفت و نیز سبک زندگی اسلامی در جهان اسلام هستند. تغییر مسیر علوم انسانی از رویکردهای غربی به سمت وسوی مسایل اسلامی و حتی بومی، استلزاماتی دارد که در این مقاله مورد توجه قرار می گیرد. بدین‎ترتیب با بهره گیری از ظرفیت روش «پیاز پژوهش» ساندرز، در پاسخ به این پرسش که از نگاه اسلامی، نظریه پردازی در عرصه های جدید دارای چه استلزاماتی است، دیدگاه نظری و روش شناسانه برخی متفکران اسلامی معاصر (شهید صدر، محمدتقی جعفری، جوادی آملی، اعرافی، رشاد، عابدی و پارسانیا) در جهت دستیابی به الگوی روش شناسانه مناسب در تحول علوم انسانی بررسی شد و این نتیجه به دست آمد که ورود به هر گونه مبحث کاربردی از دیدگاه اسلامی، نیازمند توجه توامان به فلسفه، اخلاق و فقه به صورت منظومه ای است.

    کلیدواژگان: روش شناسی، نظریه پردازی، علوم انسانی، علوم اسلامی، تحول در علوم انسانی
  • رضا نظریان* صفحات 41-71

    جنبش اجتماعی  نمونه ای از یک کنش جمعی اثرگذار است؛ اما در چه شرایطی کنش جمعی اثرگذار به وقوع می پیوندد و چگونه تاریخ توسط انسان ها تحول می یابد؟ با مروری بر نظریات جامعه شناسان در این باره درمی یابیم که پاسخ‎های متفاوتی به این پرسش داده شده است. از نظریات فردگرا، جمع‎گرا و رابطه‎گرا گرفته تا نظریات تلفیقی، همه در پی پاسخ گویی به این پرسش مهم بوده اند. به طور کلی نظریات تلفیقی نسبت به نظریات فردگرا، جمع‎گرا و رابطه‎گرا، از موفقیت بیشتری در تبیین جنبش اجتماعی برخوردار بوده اند. از جمله منطق هایی که با رویکرد تلفیقی به وجود آمده اند، می توان به منطق دیالکتیک، منطق تبیینی-تفهمی و منطق ریالیستی اشاره کرد. این مقاله ضمن اشاره ای مختصر به منطق دیالکتیک و منطق تبیینی- تفهمی، رسالت شرح منطق ریالیستی در تبیین جنبش اجتماعی را برعهده گرفته است. ازآنجاکه نظریه پردازان ریالیست نیز در تبیین جنبش اجتماعی، به ‎رغم اشتراکات مهم، اختلافات اساسی نیز دارند، نیاز است تا با روش مقایسه ای عیار هر کدام از آنها سنجیده شود. دو روایت برجسته در تبیین ریالیستی کنش جمعی اثرگذار عبارت اند از نظریه اصالت فرد-جمع-رابطه زاهد زاهدانی و نظریه کنشگر- شبکه  برونو لاتور. نگارنده برای عیارسنجی این دو روایت ریالیستی از جنبش اجتماعی، انقلاب اسلامی ایران را به عنوان نمونه ای موردی، در ترازوی این دو نظریه قرار می دهد. نتیجه این عیارسنجی، مزیت نسبی هر یک از این دو روایت ریالیستی را متذکر می شود. نظریه اصالت فرد-جمع-رابطه، برای تبیین لحظه وقوع (زمان حال) یک جنبش مزیت نسبی دارد؛ درحالی که نظریه کنشگر-شبکه، برای تبیین گذشته و آینده یک جنبش اجتماعی بهتر می تواند مورد استفاده قرار گیرد

    کلیدواژگان: کنشگر-شبکه، اصالت فرد-جمع-رابطه، جنبش اجتماعی، رئالیسم
  • فریبا شایگان*، حیدر سهرابی صفحات 73-93

    اجتماعی کردن اعضای جامعه و نهادینه کردن ارزش ها و فرهنگ جامعه در افراد یکی از مباحث مهم جامعه شناسی است که بسیاری از اندیشمندان این حوزه به نحوی به آن پرداخته اند و اکثر آنچه در این زمینه در متون علمی و دانشگاهی ما تدریس می شود ، ترجمان دیدگاه صاحب نظران غیر بومی و غیر اسلامی است که متاثر از شرایط محیطی و اجتماعی جامعه آنها است؛ ازاین رو، استفاده از نظرات آنان بدون هیچ گونه دخل و تصرف و بومی سازی در سایر جوامع نتیجه مطلوبی نخواهد داشت. برای حرکت در جهت بومی و اسلامی سازی این علوم، مقاله حاضر با هدف شناخت شیوه های نهادینه کردن رفتار در اسلام از روش کیفی و مراجعه به متون دینی به ویژه قرآن کریم و نهج البلاغه استفاده کرده است. شیوه های دینی چون تغییر ظاهر ، تحول باطن، مداومت و محافظت بر عمل ، ارایه الگوی مناسب رفتاری، حسن خلق، عمل به وعده های داده شده، نظم در کار و تعیین مکان و زمان مشخص و ثابت برای انجام کار، نیز ارایه استدلال های منطقی برای انجام رفتار می توانند به نهادینه کردن رفتار در اعضای جامعه منجر شوند.

    کلیدواژگان: اسلام، نهادینه سازی، ملکه شدن، درونی شدن رفتار، جامعه
  • محمدحسین گلکار* صفحات 95-121

    برای رسیدن به علوم انسانی اسلامی بعد از اثبات برتری نظر دین بر عقالنیت صرف بشری بهعنوان منبع برتر دریافت علم، باید هویت انسان را طبق نظر دین شبکهای کشف کنیم. بعد از بررسی نظر دین درباره هویت انسان به ماهیت انسان میرسیم؛ سپس باتوجه به هویت انسان مدل نیازهای انسان را از منظر دین، در چهار محور کشف میکنیم: 1 .ارتباط با خدا و ماورا؛ 2 .ارتباط با همنوع؛ 3 . ارتباط با محیط؛ 4 .ارتباط با بدن. برای اسالمیسازی علوم انسانی مبتنیبر مدل نیازها، به کشف سیستمها و ساختارهای برطرف کننده نیازهای انسان از آیات و روایات نیاز داریم. با مدلسازی براساس سیستمهای کشفشده از دین میتوان ساختارهای اجتماعی را در علوم انسانی تدوین کرد. پس برای رسیدن به علوم انسانی که ما را در آینده به تمدن مطلوب برساند مهمترین مولفه، کشف مدلهای سیستمی از آیات و روایات است که باتوجه به مدل نیازهای ارایهشده ازسوی دین، بتواند نیازهای انسان را در سطح خرد و کالن اجتماعی رفع کند و ما را به تمدن مطلوب برساند.

    کلیدواژگان: انسان، نیاز، علوم انسانی، سیستم، مدل، تمدن
  • محمد علیان*، فرزانه نوری صفحات 123-137

    هدف از پژوهش و نوشتار حاضر تبیین و تشریح حقیقت انسان به عنوان موضوع اصلی روان شناسی با تاکید بر مفهوم «حی متاله» بر اساس نظریه «تفسیر انسان به انسان» جوادی آملی بود. در این پژوهش و نگارش از روش تحقیق کیفی و کتابخانه ای برای رجوع به منابع غنی و اصیل اسلامی و روان شناختی استفاده شد. موضوع انسان و ارایه یک تعریف جامع، صحیح و پایدار از حقیقت انسان از ابتدا مد نظر تمامی متفکران و محققان علوم انسانی بوده است. مکاتب مختلف روان شناسی براساس تعریف خود از انسان به مطالعه رفتار و فرایندهای ذهنی او می پردازند؛ ازاین رو، در روان شناسی یک تعریف جامع و کامل از انسان وجود ندارد و بعضا تعاریفی با نگاه بدبینانه به انسان و در سطوح مادی ارایه می شود. برای ارایه یک تعریف جامع، صحیح و پایدار از انسان باید به شناخت «حد تام» انسان پرداخت. بر اساس نتایج به دست آمده از پژوهش حاضر، انسان به عنوان «حی متاله» تعریف می شود. این مفهوم در حین اینکه به تعریف جنس انسان (حی) می پردازد، فصل الفصول انسان (متاله) را نیز معرفی می کند. بر همین اساس انسان برای نیل به فصل الفصول خود دارای چهار مرتبه و سه ساختار وجودی اساسی است. نتایج به دست آمده از این پژوهش نشان می دهد که مفهوم «حی متاله» به عنوان اساسی ترین رکن نظریه «تفسیر انسان به انسان» جوادی آملی، موجبات ارایه یک تعریف جامع، پایدار و صحیح را بر اساس تکیه بر معارف قرآنی فراهم می آورد.

    کلیدواژگان: کلیدواژه ها: انسان، حی، متاله، تفسیر انسان به انسان
  • محمدمسعود سعیدی* صفحات 139-165

    در بحث از علم اسلامی، اگر طبق نظری مشهور، اخذ گزاره های بنیادی علم از منابع اسلامی را ملاک اسلامی بودن آن علم بدانیم، میزان تعارض نداشتن گزاره های بنیادی آن علم با اندیشه اسلامی نیز ملاک میزان همدلی آن علم با دین اسلام خواهد بود. به دلایل معرفت شناختی، آزمودن امکان وجود یک علم جامعه شناسی همدلانه تر با دین، بسی ساده تر و راهگشاتر از تاسیس یک علم جدید محل وفاق، با کارایی لازم است. در این مقاله، برای بررسی چیستی گزاره های بنیانی و پیش فرض های عمومی در علم جامعه شناسی، مباحث مهم فلسفی و روشی مربوط به جامعه شناسی در منابع کاویده می شود، و گزاره های بنیانی و عمومی کشف یا استنباط می گردد، و برای بررسی سازگاری یا ناسازگاری پیش فرض های به دست آمده با دین اسلام، به مقتضای نوع نگاه و هدف مقاله، ملاک اندیشه و جهان بینی اسلامی، برداشت مشهور و رایج بین متخصصان دین شناس است. بررسی حاضر نشان می دهد که پیش فرض های غالبا معرفت شناختی و روش شناختی عمومی در جامعه شناسی معاصر با اندیشه رایج اسلامی منافات ندارد، به این معنا که در محدوده و حیطه خود که قلمرو تجربه است با اندیشه اسلامی در این قلمرو، ناسازگار نیست، و راجع به قلمرو فراتجربی نیز ساکت است. جامعه شناسی (نه نظریه یا نظریه های خاص در آن) را از این لحاظ، و به این معنا، می توان با دین اسلام همدل دانست. اکنون، دو راه نسبتا ساده تر پیش روست: راه اول، پایه ریزی عملی جامعه شناسی اسلامی با الهام گرفتن از گزاره های بنیانی و عمومی استخراج شده، و استنباط محتواهای هم ارز از منابع اسلامی به عنوان گزاره های بنیانی و عمومی جایگزین؛ اگر علم اسلامی را ممکن می دانیم؛ راه دوم، پرداختن نظریه هایی با پیش فرض های قریب اسلامی، با تکیه بر همین مبانی استخراج شده جامعه شناسی معاصر.

    کلیدواژگان: علم اسلامی، جامعه شناسی، همدلی، گزاره های بنیانی، جهان بینی اسلامی، معرفت شناسی
|
  • Hassan Yousefzadeh* Pages 7-40

    Regardless of the social environment and life world, one cannot discuss the evolution in the humanities. As in the West, as long as no progress was made in the natural sciences, there was no discussion of the humanities. In fact, the most important factor that brought humanities to the center of academic debates was material advancement in the West. The emergence and growth of humanities in Iran, on the other hand, was due to the transfer of Iranian scholars to the West and, on the other hand, the Western motives for expanding Western culture and creating new economic markets in eastern countries. The main motive of Ayatollah Khamenei, who in the recent years called for this argument seriously, was the groundwork for progress. As the Islamic-Iranian Model of Progress is developed and the Islamic life is raised, the development in the humanities is also seriously considered by them. As a result, the role of the humanities in the progress and its mechanisms makes it clearer. The evolution of Islamic human sciences is based on precise methodologies and the provision of appropriate scientific solutions in the areas which related to Islamic culture and civilization. Areas such as the Islamic-Iranian Model of Progress and the Islamic lifestyle, because of their inclusiveness and generality, cover all areas of human sciences. And the focus on methodology and theorization in these two areas is the critical point in the development of humanities. Human sciences, as the propellant of development in the west, is considered as the determining factor in the realization of the Islamic Model of Progress and also the Islamic lifestyle in the Islamic world. The change of the path of human sciences from Western approaches to the field of Islamic and even indigenous issues has implications that are considered in this paper. So, using the Saunders "research onion" method, in response to the question that what is the implication of theorizing in new fields, the theoretical and methodological point of view of some contemporary Islamic thinkers (like: Sadr, Mohammad Taghi Jafari, Javadi Amoli, Arafi, Rashad, Abedi, Parsania) be addressed in order to achieve a suitable methodological model in the development of humanities. The result was that the entry into any practical application of the Islamic perspective requires systematic attention to philosophy, ethics and jurisprudence.

    Keywords: Methodology, Theory, Humanities, Islamic Sciences, Transformation in the Humanities
  • Reza Nazarian* Pages 41-71

    The social movement is an example of a Effective collective action. The question is, under what conditions, Effective collective action will take place and how history will be transformed by humans. Looking at the sociologistschr('39') views on this, we find that different answers have been given to this single question. From individualist, collectivist, and relationship-authenticity theories to Combination ideas, all sought to answer this question. In general, the combined ideas Compared with individualistic, collectivist, and relationship-authenticity ideas have had more success in explaining the social movement. One of the logic created by the combined approach is the dialectical logic, also explanatory-comprehension logic, and realistic logic. This paper, while briefly referring to dialectical logic and explanatory-comprehension logic, has undertaken the description of the realist logic in explaining the social movement. Since realist theorists also have fundamental differences in explaining the social movement, in spite of important shared meanings, it is necessary to measure each of them in a comparative way. Two prominent narratives in the realistic explanation of effective collective action are the theory of personality- collective –relationship authenticity of Zahed Zahedani and Actor-Network Theory Bruno Latour.The author for examine of the two narratives of the social movement, the Islamic revolution of Iran, as a case study, scale for the comparison of these two theories. The result of this paper is the relative advantage of each of these two realist narratives. The theory of individuality- collective –relationship authenticity, to explain the moment of occurrence (present time), has a comparative advantage to one movement, while the actor-network theory can be used to explain the past and future of a social movement.

    Keywords: actor network, personality- collective -relationship authenticity, social movement, realism
  • Fariba Shayegan*, Heydar Sohrabi Pages 73-93

    Socializing the members of a society and institutionalizing community values and culture is one of the major issues of sociology, Which many scholars of this field have somehow paid attention to, and most of what is taught in our scientific and academic texts is a translation of the opinion of non-native and Islamic scholars that influenced by their social and environmental conditions. So, the use of their viewpoint without any interference of their opinion with local communities in other societies would not be desirable. In order to localize and Islamize these sciences, this article aims to identify the methods of institutionalizing behavior in Islam using qualitative method along with referring to religious texts, especially the Holy Quran and Nahj al-Balaghah. Religious practices such as changing the appearance, the inner transformation, the continuity and protection of the action, the presenting proper behavioral pattern, good temperament, acting as promised, the order in duties, punctuality, and providing rational arguments for Behavior, can lead to institutionalizing behavior in community members.

    Keywords: Islam, institutionalization, stabilization, internalization of behavior, society
  • Mohamad Hosein Golkar* Pages 95-121
  • Mohammad Aliyan*, Farzana Noori Pages 123-137

    The present study aims at explaining and describing the truth of man as the main subject of psychology, with an emphasis on the conception of “deist living being” based on Ayatollah Jawadi Amoli’s theory of “interpreting man with man”. In this study, we have used library sources and qualitative research method to refer to rich and original Islamic and psychological sources. The subject of “man” and presenting a comprehensive, proper and stable definition of man’s truth have always been considered by all thinkers and researchers in humanities. Various psychological schools deal with studying man’s behavior and his mental processes based on their own definitions. Thus, there is no complete and comprehensive definition of man in psychology; and sometimes, there are definitions with a pessimistic view of man and on materialistic levels. To present a comprehensive, proper and stable definition of man, one must recognize man’s “ultimate term of definition”. According to the findings of this study, man is defined as the “deist living being”. While defining the genus of man (i.e. “living”), this definition defines the man’s “ultimate difference” (i.e. deist) as well. Accordingly, to achieve his ultimat.

    Keywords: Human, Deist Living Being, Interpreting Man with Man
  • Mohammadmasood Saeedi* Pages 139-165

    In the discussion of Islamic science, if deriving fundamental propositions of a scientific discipline from Islamic sources is the criterion for it to be Islamic, the extent of compatibility of its fundamental propositions with Islamic worldview will be the criterion for its empathy with Islam. Some epistemological reasons indicate that testing the possibility of a more empathetic sociology with Islam is much easier and more useful than establishing a new efficient one, accepted by all. In this essay, I search important philosophical and methodological discussions in order to study and derive fundamental propositions and general assumptions in the contemporary sociology. Moreover, according to my goal, the criterion for Islamic worldview is prevalent perception among contemporary religious experts in our society. This study indicates that the general epistemological and methodological   assumptions of contemporary sociology are not incompatible with the prevalent Islamic thought. Then, we have two easier ways: 1) Establishing Islamic sociology-if we consider it possible- by taking inspiration from the derived propositions, and inferring their content from Islamic sources, 2) Developing theories with close Islamic assumptions, on the basis of foundations of contemporary sociology.

    Keywords: Islamic science, sociology, empathy, fundamental propositions, Islamic worldview, epistemology