فهرست مطالب

تحقیقات بنیادین علوم انسانی - سال نهم شماره 2 (پیاپی 31، تابستان 1402)

نشریه تحقیقات بنیادین علوم انسانی
سال نهم شماره 2 (پیاپی 31، تابستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/05/10
  • تعداد عناوین: 6
|
  • سید علی سیدی فرد* صفحات 11-33

    هستی شناسی اجتماعی از حوزه های پیش رونده و مورد توجه فلسفه علم اجتماعی معاصر است. مسیله اصلی در این حوزه، نحوه تحقق واقعیت های اجتماعی است. به طورکلی دو دیدگاه در این زمینه وجود دارد: کل گرایی هستی شناختی و فردگرایی هستی شناختی. کل گرایان قایل به تقلیل نیافتن واقعیت های اجتماعی به مجموعه افراد و روابط میان آن ها هستند و فردگرایان واقعیت های اجتماعی را قابل تقلیل به مجموعه افراد می دانند. در سنت فکری اسلامی نیز این مسیله، به خصوص پس از علامه طباطبایی، مورد توجه قرار گرفته است. کل گرایان برای دفاع از ادعای خود دو دسته استدلال ارایه کرده اند: استدلال های فلسفی و استدلال های تجربی. در این مقاله، با تکیه بر شیوه استدلال آوری گذر به بهترین تبیین، ابتدا استدلال های فلسفی کل گرایان نقد و بررسی و سپس دیدگاهی معتدل و ایجابی ارایه می شود. براساس این دیدگاه، کل غیرقابل تقلیلی به نام جامعه یا فرهنگ وجود ندارد، اما در عین حال واقعیت های اجتماعی خصلت الزام آوری، ثبات و تقرر خود را دارند. این دیدگاه مبتنی بر پاره ای از دستاوردهای علم اصول فقه، به خصوص آرای میرزای نایینی و  شهید محمد باقر صدر است. دیدگاه معتدل ارایه شده،  لوازم گوناگونی در حوزه روش شناخت اجتماعی دارد و به توسعه روشی به نام ژرف کاوی منجر شده است. روش استدلال بر مدعای اصلی مقاله گذر به بهترین تبیین است.

    کلیدواژگان: هستی شناسی اجتماعی، کل گرایی، فردگرایی، اقتران شدید، الزام دلالت شناختی، الزام روان شناختی
  • ابراهیم خانی* صفحات 35-54

    هدف این مقاله اثبات ضرورت بهره گیری از علم النفس صدرایی به عنوان یک الگوی جامع و برهانی برای بازسازی علم اجتماعی اسلامی است. به این منظور در سه بخش مجزا با روش توصیفی-تحلیلی و روش دلالت پژوهی وجوه ضرورت، جامعیت و وجاهت برهانی این الگو موردبحث و بررسی قرار گرفته است. در بخش نخست پس از ذکر چالش های بنیادین علوم اجتماعی در فهم رابطه انسان و طبیعت با ذکر ادله مختلفی نشان داده شده که این الگوی معرفتی می تواند به نحو بنیادین این مسیله را حل نماید و امکان تبیین و تفسیر و نقد ظاهر و باطن پدیده های اجتماعی را به صورت منسجم و هم افزا فراهم آورد. در بخش دوم توضیح داده شده که چرا برخلاف سایر الگوهای استعاری که برای شناخت جامعه استفاده می شوند این الگو به خاطر داشتن جامعیت می تواند تمامی ابعاد تبیینی، تفسیری و انتقادی پدیده های اجتماعی را در خود پوشش دهد و ما را دچار تقلیل گرایی در فهم پدیده های اجتماعی نکند و در بخش سوم توضیح داده شده است که دلالت های حاصل از این الگوی روشی تنها در حد یک تمثیل، اعتبار ظنی ندارند بلکه می توان با اتکا بر مباحث اصالت جامعه برهانی بودن دلالت های آن و نحوه تسری قواعد علم النفس به علوم اجتماعی را روشن و مبرهن ساخت و از این طریق پای بسیاری از قواعد علم النفس صدرایی را به شناخت پدیده های اجتماعی به گونه ای برهانی و اثرگذار باز نمود.

    کلیدواژگان: علم النفس صدرایی، فلسفه علوم اجتماعی، الگوی نفس و بدن، روش شناسی علوم اجتماعی، اصالت جامعه
  • احمدحسین شریفی* صفحات 55-72

    تبیین گرایی و تفسیرگرایی دو جریان عمده در علوم انسانی هستند که اختلافات فراوانی میان فیلسوفان علوم انسانی پدید آورده اند. این مسیله با تعابیر مختلفی از قبیل علت گرایی و دلیل گرایی، علت کاوی و معناکاوی، قانون محوری و قاعده محوری و امثال آن بیان شده است. قرایت های مختلفی از جایگاه و رابطه  این دو در علوم انسانی ارایه شده است. مسیله اصلی مقاله حاضر این است که آیا این ها دو کارکرد متعارض هستند یا دو کارکرد مستقل؟ یا اینکه یکی به دیگری قابل تحویل است؟ به تعبیر دیگر، آیا پذیرش تبیین در علوم انسانی ملازم با انکار تفسیر و بالعکس دفاع از تفسیر ملازم با انکار تبیین است؟ یا آنکه برای داشتن فهمی واقع بینانه از کنش های انسانی به هر دو نیاز داریم؟ در این نوشتار به روش تحلیلی و فلسفی ضمن نقد سه دیدگاه «عینیت تفسیر و تبیین»، «تبیین به جای تفسیر» و «تفسیر به جای تبیین»، از ایده ضرورت هر دو کارکرد برای کشف حقیقت و دسترسی به واقعیت در مطالعات کنش های انسانی دفاع کردیم و نشان دادیم که هیچ یک از این دو نمی تواند ما را از دیگری بی نیاز کند.

    کلیدواژگان: تبیین، تفسیر، علت کاوی، معناکاوی، علوم انسانی
  • فرهاد خرمائی* صفحات 73-94

    در حوزه شناخت علمی چگونگی دستیابی به واقعیت و شیوه دسترسی به یافته ها گاه اهمیت بیشتری از خود یافته ها دارد، چراکه اعتبار و سودمندی یافته ها وابسته به روش هایی است که محققان در فرآیند تحقیق به کار می گیرند. روش شناسی تکوینی نگاهی هدفمند به پژوهش است که با مبنا قراردهی فلسفه اسلامی به صورت عام و حکمت متعالیه صدرایی به صورت خاص کوشش دارد واقعیت (گذشته/حال/ آینده) را مورد شناسایی قرار دهد. این روش شناسی مبتنی بر فرانظریه تکوینی است که با قبول مبانی اساسی حکمت صدرایی (اصالت وجود، تشکیک وجود و حرکت جوهری) منطقی را پیشنهاد می دهد تا راهنمای پژوهشگران برای ورود به علوم تجربی انسانی- اجتماعی در بستر اندیشه اسلامی باشد. روش این پژوهش هستاریابی تکوینی از نوع هستارانگاری توصیفی- استنتاجی است که در آن پژوهشگر با تشریح مولفه های فرانظریه تکوینی و روش شناسی مفروض در این فرانظریه تلاش نموده است، دستگاهی شناختاری با عنوان دستگاه «مختصات کروی تکوینی» را پیشنهاد دهد. این دستگاه فضایی توپولوژیک را فراهم می آورد که مختصات رویدادهای مشاهده شده که با عنوان هستار از آن یاد می شود، قابل بازنمایی کمی، کیفی، مکان مندی، زمان مندی، اثرگذاری، اثرپذیری و دیگر مختصاتی که امکان شناخت رویدادهای درون فردی و بیرون فردی و تبادل فرد و کرانمندی های او یا آنچه او را احاطه کرده است را فراهم می آورد. در این مقاله ابتدا با معرفی رویکرد تکوینی، فرانظریه تکوینی و دستگاه مختصات کروی تکوینی به روش های پژوهش در این رویکرد اشاره خواهد شد و با استنتاج ویژگی های روش شناسی تکوینی، تلویحات این روش شناسی برای علوم انسانی و اجتماعی در بستر اندیشه های اسلامی موردبحث قرار می گیرد. حسب نظر مولف این نگارش، روش شناسی تکوینی رهیافتی قابل توجه در مواجهه با پرسش دشوار چیستی روش شناسی و چگونگی پژوهش در علوم انسانی و اجتماعی اسلامی است.

    کلیدواژگان: هستی شناسی، رویکرد تکوینی، فرانظریه تکوینی، روش شناسی تکوینی، هستار شناسی، هستاریابی تکوینی، هستارانگاری تکوینی
  • محمدرضا خاکی قراملکی* صفحات 95-116

    برخی فلسفه ها، فراتر از تفسیر عالم، به دنبال تغییر آن بوده اند و توانسته اند با تولید علوم کاربردی در تغییرات اجتماعی، نقش اساسی ایفا کنند، اما تیوریزه کردن قاعده مند هستی، بدون تمسک به منطق تولید «مفاهیم، تعاریف، احکام» کلان وخرد، امکان پذیر نیست. کدام منطق و روش، ظرفیت تولید مفاهیم و تعریف کلان فلسفی و کاربردی را برای تیوریزه کردن واقعیت و تولید علوم و درنتیجه امکان مهندسی را دارد. در این پژوهش بر این تاکید می شود که منطق صوری، با کاربست «روش کلی نگری» در فرایند کشف ذات پدیده ها، خصوصیت پدیده ها را در سه مرحله  «انتزاع، اندراج، انطباق» در سه سطح تولید «مفاهیم، تعریف، احکام کلی» حذف و به شناخت کلی و انتزاعی بسنده می کند و خود را عهده دار کشف روابط و تناسبات عینی پدیده ها نمی داند؛ درنتیجه ظرفیت فلسفی و روشی آن برای تیوریزه کردن پدیده های متغیر عالم، برای تصرف در آن کفایت نمی کند؛ بنابراین کارآمدی لازم و مورد انتظار را در تولید علوم کاربردی اسلامی ندارد.

    کلیدواژگان: تئوریزه کردن، ذات نگری، انتزاع، کلی نگری، مفاهیم و تعاریف کلی، مهندسی اجتماعی
  • نسیم اشرافی* صفحات 117-141

    بومی و حکمی سازی واقعیت های معماری همواره مستلزم شناخت و بررسی مبانی عام فلسفی دانش معماری است. آنچه به واقعیت معماری جهت می دهد، باورها، مکتب و ایدیولوژی های زمان (الگو) موثر بر دانش  است. خانه یکی از واقعیت ها و فضای زندگی انسان، متاثر از دانش معماری و الگوی زمان است.  بر این اساس برای تغییر وضع موجود آن به وضع مطلوب باید مبانی عام فلسفی تاثیرگذار بر وضع موجود (مدرن) شناخته شود تا با مقایسه تطبیقی مبانی مدرن و مبانی حکمی-اسلامی به نقد ساختارخانه های مدرن پرداخته شود تا بتوان قواعد حکمی و مطلوب را برای تحقق فضای زندگی به ویژه خانه (مسکن) ارایه کرد. بر این اساس پژوهش حاضر به روش توصیفی، تحلیلی به تبیین معیارهای حکمی-اسلامی مبانی هستی شناسی و انسان شناسی و با این معیار به نقد خانه های مدرن  پرداخته و بر این اساس قواعد تغییر در خانه های موجود را معرفی کرده است.

    کلیدواژگان: هستی شناسی، انسان شناسی، علم معماری، خانه
|
  • Seyed Ali Sidi Fard* Pages 11-33

    Social ontology is a leading and increasingly developing field in the philosophy of social sciences. Here, the central problem is the social reality’s mode of existence. There are two main views on the subject: Holism and Individualism. The Holists hold that the social realities could not be reduced to or supervened upon individuals and their relations. On the contrary and as expected, the individualists take the opposite position. In the Islamic intellectual tradition, the problem also has been debated, especially after Allamah Tabatabaei. Here, two sorts of arguments are advanced in defence of holism: Philosophical arguments and empirical ones. In this paper, employing the method of IBE (inference to the best explanation), first I have had a critical look at the holistic views within the Islamic intellectual tradition, and then a new moderate account is proposed. This view suggests that there is no irreducible whole over and above individuals. This said social realities maintain characteristics such as coercion, resistance and persistence. This new suggestion is indebted to the Muslim philosophy of language as presented in principles of jurisprudence, especially Mirza Naeini and Sadr’s views. What is presented here as a theory of social ontology has implications of overriding importance for the methodology of social sciences and led to the development of a new method called deep analysis.

    Keywords: Social Ontology, Holism, Individualism, Strong Association, Semantic ties, Psychological Ties, deep analysis
  • Ibrahim Khani* Pages 35-54

    The purpose of this article is to prove the necessity of using Sadra's psychology as a comprehensive and proof model for the reconstruction of Islamic social science. For this purpose, the aspects of necessity, comprehensiveness and evidentiality of this model have been discussed and investigated in three separate sections with the descriptive-analytical method and the implication research method. In the first part, after mentioning the fundamental challenges of social sciences in understanding the relationship between man and nature, it is shown by citing various evidences that this epistemological model can solve this problem in a fundamental way and the possibility of explaining, interpreting and criticizing the external and internal aspects of social phenomena in a coherent manner. and provide synergism. In the second part, it is explained why, unlike other metaphorical patterns that are used to understand society, this pattern, due to its comprehensiveness, can cover all explanatory, interpretive and critical dimensions of social phenomena and does not make us fall into reductionism in understanding social phenomena and in In the third part, it has been explained that the implications of this methodological model are not only an allegory, but by relying on the issues of the authenticity of the society, its implications and how the rules of psychology can be applied to the social sciences can be clarified and proven. It opened the path of many rules of Sadra's psychology to the knowledge of social phenomena in a proof and effective way.

    Keywords: Sadrai's psychology, philosophy of social sciences, The pattern of soul, body, methodology of social sciences, originality of society
  • Ahmad Hossein Sharifi* Pages 55-72

     Explanatory and interpretationism are two major currents in the humanities that have created many differences among the philosophers of the humanities. This issue has been expressed with different phrases such as “cause and reason”, “cause analysis and meaning analysis”, “law-oriented and rule-oriented”, and the like. Various readings of the position and relationship of these two have been presented in humanities. The main issue of this article is whether these two functions are conflicting? Or two independent functions? Or that one can be delivered to another? In other words, is the acceptance of explanation in the humanities associated with the denial of interpretation, and conversely, the defense of interpretation is associated with the denial of explanation? Or do we need both to have a realistic understanding of human actions? In this article, with the analytical and philosophical method, while criticizing the three views of "objectivity of interpretation and explanation", "explanation instead of interpretation" and "interpretation instead of explanation", from the idea of the necessity of both functions to discover the truth and access to reality in the studies of human actions. We have defended And we have shown that none of these two can make us unnecessary of the other.

    Keywords: explanation, interpretation, cause analysis, meaning analysis, humanities
  • Farhad Khormai* Pages 73-94

    In the realm of scientific cognition, the manner of achieving reality and the method of accessing findings sometimes holds greater importance than the findings themselves, as the credibility and usefulness of findings depend on the methods employed by researchers in the research process. Formative methodology is a purposeful approach to research that seeks to identify reality (past/present/future) with a foundation in Islamic philosophy in general and Sadraean transcendent wisdom in particular. This methodology is based on the meta-theory of formation, which proposes a logic by accepting the fundamental principles of Sadraean wisdom (originality of existence, the gradation of existence, and substantial motion), in order to guide researchers in entering the human-social empirical sciences within the framework of Islamic thought. The method of this research is formative entity-recognition of the descriptive-inferential type, in which the researcher attempts to propose a cognitive device called the "Formative spherical coordinates system" by elucidating the components of Formative meta-theory and the methodology presumed in this meta-theory. This device provides a topological space that allows for the representation of observed event coordinates known as, Entity, in quantitative, qualitative, spatial, temporal, influential, affected, and other coordinates that facilitate the identification of intrapersonal and interpersonal events and the individual's transaction or what surrounds them. In this article, firstly, by introducing the Formative approach, Formative meta-theory, and the Formative spherical coordinates system, the research methods in this approach will be mentioned, and with the inference of the characteristics of Formative methodology, the implications of this methodology for the humanities and social sciences within the framework of Islamic thought will be discussed. According to the author of this writing, Formative methodology is a notable approach to dealing with the challenging questions of the nature of methodology and how research is conducted in Islamic humanities and social sciences.

    Keywords: Ontology, Formative approach, Formative meta-theory, Formative methodology, Entitiology, Formative Entity-recognition, Formative ideagraphy
  • MohammadReza Khaki Qaramlaki* Pages 95-116

    Some philosophies, beyond the interpretation of the world, have sought to change it and have been able to play an essential role in social changes by producing applied sciences, but it is not possible to systematically theorize existence without adhering to the logic of producing "concepts, definitions, rules" large and small. Which logic and method has the capacity to produce philosophical and practical macro-concepts and definitions to theorize reality and produce science and, as a result, the possibility of engineering. In this research, it is emphasized that formal logic, by applying the "overview method" in the process of discovering the essence of phenomena, removes the characteristics of phenomena in the three stages of "abstraction, insertion, adaptation" in the three levels of production of "concepts, definitions, general sentences" and He is satisfied with general and abstract knowledge and does not consider himself responsible for discovering objective relationships and proportions of phenomena; As a result, the philosophical capacity and its method for theorizing the changing phenomena of the world are not enough to capture it; Therefore, it does not have the necessary and expected efficiency in the production of Islamic applied sciences.

    Keywords: theorizing, essentialism, abstraction, generalism, general concepts, definitions, social engineering
  • Nasim Ashrafi* Pages 117-141

    The indigenization and realization of architectural realities always require the recognition and examination of the general philosophical foundations of architectural knowledge. What directs architectural reality are the beliefs, schools, and ideologies of the time (model) that influence knowledge. The house, as one of the realities and living spaces of humans, is influenced by architectural knowledge and the pattern of the time. Based on this, to change the current situation to a desired one, the general philosophical foundations affecting the current situation (modern) must be recognized so that a comparative critique of modern foundations and Wisdom-Based/Islamic foundations can be conducted to critique the structure of modern houses and thus, present desirable and Wisdom-Based rules for realizing living spaces, especially houses (housing). Accordingly, the present research, through a descriptive-analytical method, has explained the Wisdom-Based/Islamic criteria of ontological and anthropological foundations and with these criteria has critiqued modern houses and introduced the rules for change in existing houses.

    Keywords: Ontology, Anthropology, Architectural Science, House