فهرست مطالب

تحقیقات بنیادین علوم انسانی - سال سوم شماره 2 (پیاپی 7، تابستان 1396)

نشریه تحقیقات بنیادین علوم انسانی
سال سوم شماره 2 (پیاپی 7، تابستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/06/10
  • تعداد عناوین: 6
|
  • علیرضا قائمی نیا صفحات 7-39

    نگارنده تلاش دارد با استفاده از دستاوردهای جریان های مختلف در فلسفه علم، امکان علم دینی و فرایند شکل گیری آن را نشان دهد. براساس این نظریه، علم دینی از حاصل پیوند معرفتی علم به زمینه دین حاصل می آید. این پیوند موجب می شود که ویژگی های معرفتی و شناختی دین از دو جهت در علم تاثیر بگذارد: یکی از جهت فراهم آوردن زمینه متناسب و سازگار با دین برای علم و دیگر، از جهت تاثیر دین در ساختار درونی علم؛ به عبارت دیگر، دین از دو جهت بر مسیر تحول و رشد علم تاثیر می گذارد: یکی از جهت دست بردن در امور بیرونی علم (مبانی و ارزش ها) و دیگر، از جهت تاثیرگذاری در ویژگی ها و عناصر درونی علم (نظریات و مدل ها و مسایل وغیره). روشن است که این نظریه «پیوند معرفت شناختی» میان علم و دین را نشان می دهد. همان طور که در «پیوند زیست شناختی» اوصاف و ویژگی های یک گیاه مثلا در گیاه دیگر تاثیر می گذارد و گیاه دوم از یک جهت وابسته به گیاه نخست است، در پیوند معرفت شناختی هم اوصاف معرفتی دین و مولفه های معرفت دینی به صور مختلف در علم تاثیر می گذارد. دین و علم به صورت دو فضای مفهومی در ذهن عمل می کنند که میان آنها روابط و نسبت هایی پیدا می شود و تلفیق هایی به وجود می آید. حاصل پیوند زیست شناختی میوه ای جدید با خصوصیاتی تازه است، حاصل تلفیق علم با دین هم علم دینی است که ویژگی های تازه ای دارد؛ اما این پیوند، برخلاف پیوند زیست شناختی، غالبا با اختیار صورت نمی گیرد. بلکه به طور طبیعی در ذهن دیندار شکل می گیرد.

    کلیدواژگان: علم دینی، پیوند معرفت شناختی، تلفیق مفهومی، متافیزیک علم، کل گرایی، تاثیر استعاری، دستگاه مفهومی
  • علی اصغر خندان* صفحات 41-71

    اسلام دین توحید است و قرآن کریم با تاکید فراوان بر توحید، نقطه مقابل آن یعنی شرک را به‌شدت تخطیه کرده است. نظر به این اهمیت و اینکه معمولا شرک، صرفا به‌معنای بت‌پرستی فهمیده می‌شود، این مقاله تلاشی است برای بازتعریف توحید و شرک. از نظر قرآن و روایات، تمام ابعاد زندگی انسان، ازجمله عرصه‌ی علم و دانش، می‌تواند مصداقی از حیات موحدانه یا مشرکانه باشد. در این مقاله با استفاده از اندیشه و آثار استاد مرتضی مطهری، نشان داده‌ایم چگونه توحید و شرک در علم تاثیر می‌گذارند. به این منظور پس از تعریف مفاهیم اصلی تحقیق، چهار شاخص برای توحید و شرک ارایه شده که عبارت‌اند از: از اویی تکوینی (الله خالق کل شی‌ء)، به‌سوی اویی تکوینی (الا الی الله تصیر الامور)، از اویی تشریعی (ان الحکم الا لله)، به‌سوی اویی تشریعی (الا لله الدین الخالص). برای بیان تفصیلی‌تر به مصادیقی از تفکر مشرکانه اشاره شده، پدیده‌هایی مانند مادیگرایی، ثنویت، انکار قیامت، پیروی از هوا و هوس شخصی، لیبرالیسم فرهنگی، دموکراسی، لذت‌گرایی، و ارزش‌های یک‌بعدی.

    کلیدواژگان: کلیدواژه ها: علم دینی، توحید، شرک، تکوین، تشریع، مطهری
  • عبدالحمید واسطی* صفحات 73-95

    مسئله این مقاله، دستیابی به دستگاه معرفتی تولیدکننده تعریف عدل، شاخص ها و معادلات عدالت ورزی است. در این مقاله، با ابتنا بر «پارادایم شبکه ای» و «روش تحقیق شبکه ای» و «بسته مفاهیم بنیادین»، که هر سه متخذ از دیدگاه معرفتی اسلام است، تعریفی از عدالت ارایه شده و با رویکرد سیستمی و توجه به مقیاس «شبکه هستی»، نقطه شروع فرایند «تحقق عدالت»، هسته مرکزی، و راهبرد حاکم بر فرایند و مراحل آن به صورت قدم به قدم، در قالب یک دستگاه آکسیوماتیک عرضه شده است.براساس این تحلیل، عدالت عبارت است از: «نسبتی میان نیازها و امکانات، که منجربه زمینه سازی برای رشد در مقیاس شبکه هستی شود» و نظریه «عدل شبکه ای» یعنی تعیین معادله مطلوبیت در مقیاس شبکه هستی، به طوری که برایند پنج مولفه مطلوبیت جسمی، فکری و روحی، محیطی، جمعی و مطلوبیت پایدار (با میل به پایداری بی نهایت) باشد؛ و مراحل تحقق عدالت عبارت اند از: تشخیص نیاز (در مقیاس شبکه هستی) ← تشخیص امکانات (در مقیاس شبکه هستی) ← تعیین زمینه لازم برای استفاده از امکانات به جهت رفع نیاز (تحقق رشد) ← تعیین نسبت میان نیازها و امکانات (تعریف معادله حرکت)، براساس مطلوبیت پنج محوره عدل شبکه ای.

    کلیدواژگان: کلیدواژه ها: شبکه هستی، پارادایم شبکه ای، مدل نیازها، هویت رشد، هویت عدالت، عدل شبکه ای
  • سید سعید زاهد زاهدانی* صفحات 97-113

    در این مقاله براساس رویکرد سه وجهی به جامعه شناسی اسلامی، به بیان جامعه شناسی خانواده می پردازیم. در رویکرد سه وجهی با استعانت از اندیشه هستی شناسانه شهید مطهری درباره رابطه فرد و جامعه و از دیدگاه فلسفه شدن و یا فلسفه چگونگی ارایه شده توسط مرحوم آیت الله سیدمنیرالدین حسینی الهاشمی به ارایه نظریه ای مبادرت ورزیدیم. در این نظریه گفته می شود که فرد و جمع و رابطه در تشکلات اجتماعی همه ذی اثر یا فاعل هستند؛ به عبارت دیگر، هر تشکل اجتماعی از تقوم این سه با یکدیگر شکل می گیرد. در این مقاله بر اساس رویکرد سه وجهی، درباره جامعه شناسی خانواده به نظریه پردازی خواهیم پرداخت و الگویی برای توصیف، تبیین و تحلیل خانواده به دست خواهیم داد. اجمالا می توان گفت که در خانواده سه نوع فرد ایفای نقش می کنند: پدر، مادر و فرزند یا فرزندان. این افراد در زمینه اجتماعی با سه زیرنظام سیاست، فرهنگ و اقتصاد عمل می کنند و نوع موضع گیری آن ها (رابطه) درمقابل این زمینه ازطریق گرایش، بینش و دانش فرهنگی در اخلاق، اعتقاد و رفتارشان انعکاس می یابد. در بررسی هریک از این سه بخش به 27 عامل تشکیل دهنده در جامعه شناسی خانواده دست می یابیم. برای مطالعه هر خانواده به صورت موردی می باید 27 عامل هر سه بخش را شناسایی کنیم. برای عملیاتی شدن این نظریه به عنوان نمونه به الگوی خانواده در دو فرهنگ دوره قاجار و دوران حاضر اشاراتی خواهیم داشت.

    کلیدواژگان: کلیدواژه ها: جامعه شناسی خانواده، نقش والدین و فرزندان، سیاست در خانواده، فرهنگ در خانواده، اقتصاد در خانواده
  • محمداسماعیل توسلی* صفحات 115-139

    در تاریخ تغییر و تحولات تکاملی پول به مرحله ای رسیدیم که اسکناس، که تا پیش از این رسید و حواله پول طلا و نقره بود، عرف نگرش استقلالی به آن پیدا کرد و در ادامه با پیشرفت فناوری به نسخه الکترونیکی و دیجیتالی اسکناس و سکه رسیدیم که بی ماده فیزیکی محض هستند؛ ازاین رو، این پرسش اساسی پیش آمد که پول کنونی از حیث ماهیت و حقیقت چیست؟ پاسخ به این پرسش هم برای اقتصاد اسلامی و هم برای اقتصاد متعارف غرب مهم و اساسی است. با مرور اجمالی نظریات ماهیت پول روشن است که اهم این تحلیل ها بر محور اعتباریات می گردند؛ بنابراین، برای فهم بهتر این تحلیل ها ابتدا با اعتبار و اعتباریات در فلسفه و ارتباط آن با شناخت ماهیت پول آشنا می شویم. سپس با روش توصیفی تحلیلی به ارزیابی این تحلیل ها و ارایه شناختی کامل تر و صحیح تر از ماهیت پول با ابتنا بر رویکرد اعتباریات علامه طباطبایی (ره) و آموزه های امور عامه فلسفه و روش ریالیسم پرداخته می شود. آنگاه احکام فقهی و نتایج اقتصادی حاصل از عمل براساس این تحلیل ها بیان می شود که تاثیر زیادی بر اتخاذ سیاست های پولی مناسب در نظام اسلامی بر جا می گذارد.

    کلیدواژگان: کلیدواژه ها: اقتصاد اسلامی، ماهیت پول، اعتباریات، علامه طباطبایی
  • حامد پوررستمی* صفحات 141-167

    به باور پژوهشگران اسلامی، علوم انسانی موجود تحت تاثیر تکانه های وارداتی غرب قرار گرفته و ازنظر مبنا و محتوا، خدشه ها و رعشه هایی بر پیکر آن پدیدار شده است. این مهم، ضرورت حرکت ازسوی علوم انسانی موجود را به سوی علوم انسانی مطلوب می طلبد که تنها در سایه اجتهاد علمی و تولید نظریات نو دست یافتنی است. نظریه اشراف می تواند گامی موثر در این راستا قلمداد شود که ازجمله کارکردهای آن ارتقای سلامت دینی علوم انسانی و تدوین علوم مشرف پیوستی است. براساس ویژگی این نظریه منابع، مبانی و روش های آن با تکیه بر آموزه های وحیانی بنا نهاده شده است. چراکه در تدوین علوم مادر مطلوب (کلام، اخلاق و فقه مطلوب) بر بازپژوهی آموزه های قرآنی و روایی و نقش بنیادین عقل و کاربست بایسته از این منابع سترگ پای فشرده است. این نظریه که به زعامت و نظارت علوم مادر بینشی، ارزشی و حکمی بر گزاره های مبنایی و معرفتی علوم انسانی تعریف می شود، بر پایه روایت نبوی (العلم ثلاثه) بنیان شده است. البته شواهد و قراین میدانی و عقلی نیز این مضمون روایی را تایید می کند. از حیث روشی نیز، سازوکارهای این نظریه یعنی (عرضه و تطبیق استنطاق و تولید اجتهادی) از آموزه های اهل بیت (علیهم السلام) الگوگیری شده است.

    کلیدواژگان: کلیدواژه ها: نظریه اشراف، علوم مادر، علوم مشرف، علوم انسانی، عرضه و تطبیق، استنطاق علمی، تولید اجتهادی
|
  • Pages 7-39

    Here, the writer tries to use the achievements of various streams in the philosophy of science to show the possibility of the existence of religious science and its formation process. According to that theory, the religious science is the product of an epistemological connection between science and religion – as a background. This connection causes the epistemological and cognitive features of the religion to affect science in two ways: first, in preparing the ground for science consistent with religion; and second, religion’s effect on the internal structure of science. In other words, religion affects the path of the science’s growth and evolution in two ways: first, in manipulating in external affairs of religion (foundations and values); and second, in affecting the internal features and elements of science (theories, models, issues and so on).Obviously, this theory shows the “epistemological connection” between science and religion. Just as in a ‘biological connection’ (‘transplant’ or ‘cross’), the features of a plant affects another plant and the second plant is somehow dependent on the first plant, in epistemological connection, the epistemic features of religion and the components of religious knowledge affect science in a variety of ways. Religion and science act as two conceptual climates in one’s mind, with some connections and integrations between them. The result of the biological cross is a new fruit with new features, and the result of linkage between science and religion is the religious science with new features. However, this linkage, unlike biological cross, is not done volitionally; rather, it is formed in the mind of a religious person naturally.

    Keywords: religious science, epistemological connection, conceptual integration, metaphysical science, holism, metaphorical effect, conceptual system
  • Aliasghar Khandan* Pages 41-71

    AbstractMonotheism and polytheism are the most important issues in religious thought. Islam is the religion of monotheism and the Holy Qurchr('39')an with great emphasis on monotheism, has conflicted its opposite point that is polytheism. Regarding this importance and concerning the fact that polytheism is usually understood as idolatry, this article is an attempt to redefine monotheism and polytheism. According to Qurchr('39')an and hadith, every dimension of human life including knowledge and science can be an example of monotheistic or polytheistic thinking. In this article relying on works of Master Mortaza Motahhari we have shown how scientific thinking can be affected by monotheism and polytheism. For this purpose, after defining the main concepts of the research, four criteria have been suggested for monotheism and polytheism: creation is from Him (الله خالق کل شی ء), creation is toward Him (الا الی الله تصیر الامور), legislation is from Him (ان الحکم الا لله), legislation is toward Him (الا لله الدین الخالص). Speaking in more details, some examples of polytheistic thinking have been mentioned, like materialism, dualism, denying of resurrection, personal whim, cultural liberalism, democracy, hedonism, and ​​one-dimensional values.

    Keywords: Religious Knowledge, Monotheism, polytheism, creation, legislation, Motahhari
  • Abdolhamid Vaseti* Pages 73-95

    The paper’s question is who achieve an Axiomatic Knowledge system defined discourse of justice.In this paper, using the "reticule paradigm" and "reticule research" and "fundamental concepts" that all three arguments from the perspective of Islamic knowledge, achieve the definition of justice and a systemic approach in the scale of "Existence network", starting point the process of justice ", the central core and its processes strategy step by step, in the form of a Axiomatic supplied.Based on this analysis, justice is: chr('39')relationship between requirements and capabilities, which are to facilitate growth in Existence network scale, "and the theory of "Reticular Justice" means determining utility equation in in Existence network scale, so that is the result of five factors: the desirability of physical, intellectual and spiritual, environmental, social and sustainable compliance (with infinite desire for stability); and the pursuit of justice include: recognition of the need (in Existence network scale) → detection facilities (in Existence network scale) → determination needed to use the facilities to meet the needs (for development) → determining the relationship between requirements and capabilities (defined equation of motion), according to the utility in "Reticular Justice".

    Keywords: Existence networks, Reticular paradigms, need’s model, identity development, identity justice, Reticular justice
  • Seyed Saeid Zahed Zahedani* Pages 97-113

    This article will look at sociology of family from three dimensional Islamic sociology point of view.  In three dimensional out look, I had presented a sociological approach using ontological understanding of martyred Motahhari to the relationship between individual and society and "how" or "becoming" philosophy of late Ayt. Hoseini Al- Hashemi.  In this approach it is assumed that there are three actors playing part in all social phenomena: individual, society and relations. In this paper we will present a sociological theory of family which enables us to describe, explain and analyze family as a social entity. There are three individuals playing part in a family: father, mother and child or children. They play their roles in a social context with three subsystems such as: politics, culture and economy.  Their positions shape through their relations to cultural  "tendency", "outlook" and "knowledge" which are mirrored in their "ethics", "believes" and "behaviors".  In each of these three parts analysis, we will introduce 27 concepts in sociological interpretation of family. In a case study of a family we should follow 27 factors in each three above mentioned parts. To show the theorychr('39')s practical validity we will point out to some characteristics of family in two cultures of Qajar and present time periods in Iran.

    Keywords: family, parent's roles, family policy, family economy, family culture
  • Mohammad Esmaeil Tavassoli* Pages 115-139

    In the history of the evolution of money, we reached the stage where the banknote was the transfer of gold and silver. The notes independently became money. Then, with the advancement of technology, we arrived at the electronic and digital versions of banknotes and coins, no physical substance. Therefore, the fundamental question came about what is the current money in terms of nature and truth. The answer to this question is also important for the Islamic economics, and for the conventional economics of the West. An overview of the views of the nature of money is clear that these analyzes are central to ‘Itibari or constructional affairs. Therefore, to better understanding these analyzes, we first need to be acquainted with the ‘Itibari or constructional affairs of philosophy and its relation to the nature of money. Then, through descriptive-analytic method, evaluating these analyzes and presenting a more complete and correct cognition of the nature of money based on the approach of Allameh Tabatabachr('39')ichr('39')s ‘Itibari or constructional affairs and the teachings of public affairs of philosophy and the method of realism are discussed. Then will be expressed the jurisprudential rulings and the economic results of these analyzes, which have a great influence on the adoption of appropriate monetary policies in the Islamic system.

    Keywords: Islamic Economics, Nature of Money, ‘Itibari or constructional affairs, Allameh Tabataba'i
  • Hamed Purrostami* Pages 141-167

    According to Islamic scholars, the existing humanities are influenced by the imported sciences of West, and itchr('39')s basis and contents was deviated. This necessitates the necessity of moving from the available humanities to the desirable human sciences that are only available in the shadow of scientific ( ijtihad )and the production of new ideas. The (Ishraf) theory can be regarded as an effective step in this regard, including the promotion of the religious health of the humanities and the development of Musharraf sciences. Based on the feature of this theory, sources, foundations and methods are based on revelation teachings. Because in compilation of desirable maternal sciences (theology, ethics, and jurisprudence desirable), it is necessary to rely on these great sources of resources to re-examine Qurchr('39')anic doctrines and narrative and fundamental role of reason and practice. This theory, which defines the insight, value, and veracity of the science of motherhood on the basic and epistemic propositions of the humanities, is based on the Prophetic narrative (al-chr('39')Alm-i-Salachr('39')ita). Of course, the field and rational evidence also confirms this narrative. In terms of the method, the mechanisms of this theory, namely, the supply and implementation of intercession and the production of ijtihadi, have been modeled from the teachings of Ahlulbit (against Islam

    Keywords: Ishraf theory, mother science, Musharraf sciences, humanities, supply, adaptation, scientific scholarship, ijtihadi production