فهرست مطالب

نشریه تحقیقات بنیادین علوم انسانی
سال دوم شماره 2 (پیاپی 3، تابستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/06/11
  • تعداد عناوین: 7
|
  • سعید موسی پور*، سعید فخاری صفحات 7-29

    هرمنوتیک را هنر تفسیر متن دانسته اند و روش هرمنوتیکی می تواند روشی برای فهم و تفسیر هر متنی از جمله متون دینی و علمی باشد. در نوشته حاضر به روش های هرمنوتیکی به لحاظ سیر تاریخی و کاربردی (هرمنوتیک متنی و فلسفی) پرداخته شده و از جهت دسترسی به ذهنیت مولف و معنای متن به دو نوع شیوه تفسیر دستوری و روان شناختی (فنی) اشاره شده است. همچنین با توصیف دیدگاه امثال شلایرماخر ، دیلتای ، هایدگر  و گادامر رویکرد هرمنوتیکی آن ها نقد و بررسی شد؛ همان گونه که به نگاه امثال ویگوتسکی و آزوبل درباره رفتار و ویژگی های انسان به عنوان یک متن پژوهشی پرداخته شد. همچنین از مسایل مورد توجه در حوزه هرمنوتیک، تفاوت «تاویل یا تفسیر قرآن کریم» با سایر متون حتی با متن کتاب مقدس است. اندیشمندان علوم قرآنی و نیز مفسران در سامان دادن بحث تاویل قرآن کریم و روشمندکردن آن سهم بسزایی داشته اند؛ از جمله اینکه برای تفسیر و تاویل قرآن ضوابط و معیارهایی وجود دارد تا مفسر را یاری رساند تا در ورطه تفسیر به رای نیفتد. اما می توان گفت محدودیت هایی چون تفسیر به رای و نسبی گرایی هم در تفسیر متون دینی و هم علمی از جمله در حوزه تعلیم و تربیت و مباحث روان شناختی وجود دارد. هدف این پژوهش «نگاهی نقادانه به هرمنوتیک به عنوان روشی برای فهم متون دینی و روان شناسی» است. به این منظور با بررسی برخی منابع و متون مرتبط با موضوع و با روش توصیفی-تحلیلی، نوشته حاضر به دنبال پاسخی برای پرسش های زیر است:1- با توجه به متون روان شناسی و حوزه تعلیم و تربیت، اگر مجموعه زندگی انسان به مثابه «متنی» است با قابلیت تفسیر، این تفسیر چگونه و با چه ویژگی هایی امکان پذیر است؟ 2- آیا از روش هرمنوتیک می توان به عنوان روش تحقیق و پژوهش در مطالعات دینی بهره برد؟ 3- محدودیت ها و کاستی های روش هرمنوتیک در رویکردهای دوگانه دینی و روان شناسی کدام است؟

    کلیدواژگان: کلیدواژه ها: متون دینی، روان شناسی، فهم، هرمنوتیک، تفسیر، تاویل
  • محمد کاویانی* صفحات 31-52

    سوال اصلی پژوهش این است که «فراروان شناسی» در روان شناسی اسلامی چه جایگاهی دارد؟ آیا می توان در روان شناسی اسلامی، از «فراروان شناسی» بی نیاز بود؟ روش این پژوهش عبارت است از: تحلیل محتوای متون دینی و روان شناختی به صورت نظری و مفهومی. دستاوردهای پژوهش نیز عبارت است از: 1. «فراروان شناسی» در روان شناسی معاصر وارد شده است؛ 2. تجلیات و مصادیق فراروان شناسی در بعضی جوامع امروزی، بسیار متنوع و زیاد است؛ 3. روان شناسی اسلامی، به تناسب موضوعاتی مثل «ایمان به غیب»، «انگیزه های متعالی»، «ادراکات فراحسی» و... که مطرح می کند، ارتباط روشنی با «فراروان شناسی» ایجاد می کند؛ 4. اگر بخواهیم رفتارهای انسان را در مقیاس دنیا و آخرت بررسی روان شناختی کنیم، چاره ای نداریم جز اینکه به امور فراروان شناختی نیز توجه داشته باشیم.

    کلیدواژگان: کلیدواژه ها: فراروان شناسی، روان شناسی اسلامی، ادراک فراحسی، روان شناسی در قرآن، ایمان به غیب
  • رضا غلامی* صفحات 53-85

    این مقاله به منظور پاسخ به یک سوال اصلی و سه سوال فرعی شکل گرفته است. سوال اصلی عبارت است از اینکه چگونه می توان بر اساس دارایی های تمدنی در طبقه بندی علوم، مبتنی بر علوم انسانی اسلامی به طبقه بندی تازه و اولیه ای در حوزه دانش سیاسی دست یافت؟ و سه سوال فرعی نیز عبارت است از اینکه: اولا: طبقه بندی علوم چیست و چه فواید و آثاری دارد؟ ثانیا: چه نسبتی میان اوج گیری تمدن اسلامی در مقاطعی از تاریخ و طبقه بندی علوم وجود دارد و این نسبت در تمدن نوین اسلامی چگونه برقرار خواهد شد؟ ثالثا: تفاوت طبقه بندی علوم در میان متفکران اسلامی و متفکران غرب جدید در چیست؟ بر این اساس، این مقاله، ضمن تبیین مفهوم، اهمیت، مختصات و فواید طبقه بندی علوم و نقش و جایگاه آن در اوج گیری تمدن اسلامی، به معنای تمدن نوین اسلامی و رابطه آن با تمدن باسابقه اسلامی می پردازد. سپس، با مروری گذرا بر معیارهای رایج در طبقه بندی علوم، به برترین طبقه بندی های دانشمندان مسلمان در قرون گذشته نظیر فارابی، ابن سینا، صدرالمتالهین و... و هم چنین دانشمندان غربی نظیر کونت و بیکن نگاهی می اندازد و می کوشد مبانی متفاوت طبقه بندی در دو تمدن اسلامی و غربی را توضیح دهد. در ادامه، مقاله ضمن ترسیم رابطه کلان علوم انسانی اسلامی با طبقه بندی علوم، وارد تبیین جایگاه سیاست در طبقه بندی علوم می شود. در این بخش از مقاله، ابتدا ضمن ارایه تعاریف و کارکردهای فلسفه سیاسی، فلسفه علم سیاسی و دانش سیاسی و تشریح مختصر انواع رویکردهای موجود به آن ها، قلمروی دانش سیاسی و نقش آن در طبقه بندی دانش سیاسی را توضیح می دهد. در پایان، این مقاله با ارایه یک شبه طبقه بندی برای دانش سیاسی از منظر علوم انسانی اسلامی، تلاش می کند مزیت های طبقه بندی سنتی و مدرن دانش سیاسی را حفظ نماید.

    کلیدواژگان: تمدن اسلامی، تمدن نوین اسلامی، علم، طبقه بندی علوم، جهان بینی دینی، جهان بینی الحادی، علم دینی، علم سکولار، فلسفه سیاسی، دانش سیاسی
  • مهدی معلی* صفحات 87-111

    روش شناسی اخلاق زیستی اسلامی عهده دار تبیین منطق و چارچوب استخراج قواعد رفتاری حوزه زیستی است. این منطق و چارچوب که متناسب با اراده گرایی حکیمانه است، در موارد ذیل به کار می آید: شناخت مسیله، موضوع و رجوع به منابع و ادله معتبر. در این نوشتار، روش شناسی اخلاق زیستی اسلامی، در سه بخش سامان دهی شده است؛ «روش شناسایی حل مسیله»، «موضوع شناسی» و «حکم شناسی». در بخش مسئله شناسی مشخص خواهد شد «شناخت مسیله» با توجه به شرایط محیطی به ویژه مبانی فکری محیط شکل گیری، با «حل مسیله» متفاوت است. محقق هنگام مواجهه با هر مسئله باید مشخص سازد از اساس مسئله ای وجود دارد یا وجود مسیله، توهم شده یا مختص محیط دیگری بوده است؛ بر فرض وجود، سنخ آن چیست؛ تا در مراحل بعد بتوان روشن ساخت با توجه به سنخ مسیله، روش شناسی پاسخ به آن چیست. در بخش حکم شناسی نیز، سنخ قواعد مورد نیاز در این حوزه بر اساس سنخ مسایل آن تبیین شده است؛ از جمله: مصالح معتبر، سیاست ها و قواعد کلی.

    کلیدواژگان: روش شناسی، اخلاق زیستی، مسئله شناسی، موضوع شناسی، حکم شناسی
  • محمدحسین خلوصی* صفحات 113-139

    سازمان دهی حقوق و تعهدات متقابل فرد و جامعه از مهم ترین بسترهای فکری فیلسوفان سیاسی بوده است. شهروندی در فلسفه سیاسی اسلامی بر بنیان حقیقت استوار است. بنیاد های معرفتی حقایق سیاسی توسط قوه عاقله انسان درک می گردد و شریعت در تفصیل آن می تواند به فلسفه سیاسی کمک نماید. جامعه، محیط تربیتی است که می کوشد با فضیلتمندنمودن شهروندان سعادت آن ها را تامین نماید. فضیلت، عنصر بنیادین در شهروندی از نظر فلسفه سیاسی اسلامی است. فضیلت ریشه در حقیقت دارد و می کوشد سعادتمندشدن شهروند را میسر سازد. ویژگی بارز شهر/مدینه در فلسفه سیاسی اسلامی فاضله بودن است و هدف از آن رساندن شهروندان به خیر دو جهان است. مدینه فاضله جامعه ای است که اعضای آن را کسانی تشکیل می دهند که می خواهند به فضیلت نایل شوند. حقیقت، فضیلت و سعادت به ترتیب به عنوان مبدا، اصل بنیادین و مقصد شهروندی است که حد و حدود اصول شهروندی چون عدالت، آزادی، برابری و مشارکت سیاسی را به عنوان حقوق و تعهدات متقابل فرد و جامعه مشخص می نماید. عدالت در نظام شهروندی چینش درست دیگر مولفه ها را مشخص می نماید و با مبناقراردادن فضیلت شهروند، میزان آزادی شهروند را مشخص می کند. برابری، رابطه عمیقی با اصل عدالت دارد و برابری عادلانه در فلسفه سیاسی اسلامی مطلوبیت دارد. مشارکت سیاسی، مطلق و رها نیست و فضیلت، حدود مشارکت سیاسی را مشخص می نماید. شهروندی در فلسفه سیاسی اسلامی، در گستره های تعریف شده در فلسفه های کلاسیک و مدرن نمی گنجد و بر این اساس متعلق به ملت و سرزمین خاصی نیست و گستره ای جهان شمول دارد.

    کلیدواژگان: کلیدواژه ها: شهروندی، فلسفه سیاسی، حقیقت، فضیلت، سعادت، عدالت
  • هادی شجاعی* صفحات 141-168

    ایده منافع ملی به علت ابتنا بر فلسفه سیاسی هابز و نظریه دولت-ملت، متضمن اصول و مقتضای کنش گری خاصی در سیاست خارجی است که نتایج آن در بیگانه سازی روزافزون ملت ها و آحاد جامعه انسانی و هم چنین رقابت و ستیز پایان ناپذیر میان ملت ها در تامین و حفظ منافع خودخوانده شان، به خوبی نمایان است. این پژوهش در نظر دارد با روش توصیفی-تحلیلی و با واکاوی فلسفه سیاسی اسلامی، بنیان های نظری منافع حکومت اسلامی در سیاست خارجی را تجزیه وتحلیل کند و بر این اساس با تبیین مبانی نظری ای چون ضرورت تعاون خدماتی در روابط میان واحدها و... می کوشد زمینه طرح رویکردی نوین به مفهوم منافع، تحت عنوان «منافع انسانی» را مهیا سازد تا بر اساس آن، حکومت اسلامی سعادت مادی و معنوی عموم ملت ها را مبنای سیاست گذاری ها و اقدامات خود قرار دهد و حاکم اسلامی به عنوان خلیفه خدا روی زمین، دغدغه سعادت همه آحاد انسانی را داشته باشد.

    کلیدواژگان: کلیدواژه ها: منافع، نظام اسلامی، سیاست خارجی
  • ناصر صنوبر*، سید کمال صادقی، محمدعلی متفکر آزاد، اکرم قنبری صفحات 169-192

    در شرایط بیثباتی اقتصادی و نداشتن اطلاعات کافی و کامل، امکان اتخاذ تصمیم های درست و کارآمد کاهش مییابد و تجارت با اخلال مواجه می شود. این پژوهش تلاش و تدابیر خاص حضرت محمد (ص) در ایجاد ثبات اقتصادی را بررسی می نماید. نتایج نشان می دهد مداخلات پیامبر گرامی اسلام (ص)، استفاده از نرمش با حفظ بنیان ها و انطباق با مقتضیات روز، و تغییرات و اصلاحات از طریق کاهش هزینه معاملاتی، موجبات رونق و توسعه نهاد دادوستد را فراهم آورده بود. رویکرد دین اسلام به دلیل الزام دولت به برقراری و حفظ ثبات، باعث کاهش هزینه معاملاتی و درنتیجه بهبود و رونق نهاد دادوستد می گردد. برای اثبات این فرضیه از شیوه توصیفی تحلیلی استفاده شده و با روایت تاریخی از موضوع، به شواهد و واقعیات تاریخی استناد شده است.

    کلیدواژگان: کلیدواژه ها: نهاد، ثبات، دادوستد، پیامبر اسلام (ص)
|
  • Saeid Mousavipour*, Saeid Fakhari Pages 7-29

    Hermeneutics of art known text commentary and hermeneutics method can be the path of understanding and interpretation of any text, including religious and scientific texts. In writing, studying the hermeneutical methods in terms of historical and functional (text and philosophical hermeneutics) as well as the access to the mind of the author and meaning of the text into two kinds of grammatical interpretation and psychological practices (technical) are mentioned. It also describes the views of the likes of Schleiermacher, Dilthey, Heidegger and Gadamerchr('39')s hermeneutics approach them critically examined, As look at the likes of  Vygotsky and Ausubel  about the behavior and characteristics of human was discussed as a research text. Also of concern in the field of hermeneutics, the difference "hermeneutic or interpretation of  the Quran" with other texts even with the text of the Bible. Including that  there are criteria for the interpretation of the Quran,To assist the interpreter to be not in the abyss tafsir bi-al-ra’y (interpretation based on personal opinion ). Quranic scholars and Commentators also discussed the organization of the interpretation of the Quran and Systematizing it have contributed. But  it can be said, there is restrictions such as tafsir bi-al-ra’y (interpretation based on personal opinion ) ,and relativism in the interpretation of religious texts and scientific ,Including in the field of education and psychological issues as well. The aim of this study is critically view to hermeneutics as a method of interpretation of religious and psychology texts. For this purpose, by examining some of the relevant texts and sources related to the topic and with descriptive – analytical  method, this paper is trying to answer the following questions:1-    According to psychology and field of education texts, If a man lives as text with the ability to interpret, this interpretation of how and with what characteristics is it possible? 2-    Is the hermeneutic method can be used as a method of research in religious studies? 3-    What are Limitations and shortcomings hermeneutics method  in the  dual approach religion and psychology?

    Keywords: Religious texts, psychology, understanding, hermeneutics, interpretation, explicate
  • Mohammad Kavyani* Pages 31-52

    The main question of this research was: Where is the position of parapsychology in Islamic psychology? Doesnchr('39')t Islamic psychology need meta-psychology? Content analysis of religious and psychological texts was theoretically and conceptually applied in this research. The research results are: 1. parapsychology is in contemporary Psychology; 2. In some societies existing today, the examples of parapsychology are very various; 3. There is an obvious relationship between Islamic psychology and parapsychology because of some issues like "faith in the unseen", "high motivations", and "extrasensory perceptions" that Islamic psychology arises; 4. If we want to do a psychological analysis of humanchr('39')s behaviors in the scale of this world and the other, we have no choice but to pay attention to meta-psychological issues.

    Keywords: parapsychology, Islamic psychology, extrasensory perception, psychology in Koran, faith in the unseen
  • Reza Gholami* Pages 53-85

    The present article aims at answering a major question and three subsidiary ones. The major question is: “How can one achieve a new and initial classification in political sciences according to Islamic humanities based on civilization assets in classification of sciences?” The subsidiary questions are: (a) “What is classification of sciences and what are its uses and consequences?”, (b) “What is the relationship between development of Islamic civilization in some periods of history and classification of sciences, and how will this relationship be established in modern Islamic civilization?” and (c) “What is the difference between classification of sciences among Islamic thinkers and new western thinkers?” Accordingly, the present article – while explaining the concept, importance, features and uses of classification of sciences and its role and status in the development of Islamic civilization – deals with the meaning of modern Islamic civilization and its relationship with old-line Islamic civilization. It, then, briefly reviews the common criteria in classification of sciences, and catches a glimpse of the most prominent classification of Muslim scholars in previous centuries, including Farabi, Avicenna, Mulla Sadra, as well as western scholars such as Kant and Bacon, attempting to explain the bases of classification in Islamic and western civilizations. It also delineates the major relationship of Islamic humanities with classification of sciences, explaining the status of politics in classification of sciences. In that section, we first present definitions and functions of political philosophy, philosophy of political sciences and political knowledge as well as a brief explanation of various approaches to them, explaining the domain of political science and its role in classification of political sciences. At the end, the article presents a quasi-classification of political sciences from the viewpoint of Islamic humanities, attempting to preserve the merits of traditional and modern classification of political sciences.

    Keywords: Islamic civilization, modern Islamic civilization, science, classification of sciences, religious worldview, atheistic worldview, religious science, secular science, political philosophy, political science
  • Mahdi Moalla* Pages 87-111

    The methodology of Islamic bioethics explains the logic and framework to understand the problem, subject and referring from the sources and valid evidence with the aim of extracting bio-field behavior rules in accordance with the rational command theory. The methodology of Islamic bioethics is organized here based on three part of problem-solving, understanding the subject matter and inferring the rule. In the part of understanding the problem I will explain that recognizing the problem has different aspects. Due to environmental conditions, especially to the theoretical environment around the formation and problem solving context when faced with any problem, the researcher should determine that is there any real problem or there is an illusion or the problem is specific to another environment. And also on the assumption that the problem exists what sort of problem it is and based on the answer what is the methodology for solving the problem. In the rule inferring part I discuss the sort of inferring methods and institutions including authentic expedients, policies and general rules.

    Keywords: methodology, bioethics, rational command theory, problem-solving, rule inferring
  • Mohammad Hossein Kholoosi* Pages 113-139

    Organization of individual and community rights and mutual obligations of the most important political philosophers have been thinking fields. Citizenship in Islamic political philosophy founded on truth. Cognitive foundations of political facts and the law in detail, it is understood by human reasoning faculty can contribute to political philosophy. Community educational environment that strives to provide its prosperity virtuous citizens. Virtue is a fundamental element in the citizenship of Islamic political philosophy. Virtue is rooted in truth and strives to provide a dignified citizen. The main feature of the town / city in the Islamic political philosophy of the citychr('39')s waste and aims to bring the good citizens of the world. Perfect City is a society whose members are those who want to achieve their virtue. Truth, virtue and happiness as the origin and destination fundamental principle of citizenship limits of values such as justice, freedom, equality and political participation rights and obligations as between the individual and society.

    Keywords: citizenship, the Islamic political philosophy, truth, virtue, happiness, justice
  • Hadi Shojaei* Pages 141-168

    The idea of national interest, because of being based on Hobbes’s political philosophy and theory of the nation-state, implies principles and requirements of certain activism in foreign policy that its results are well manifested in the growing alienation of nations and human societies as well as the never-ending competition and conflict between them on the attainment of their own interests. The present research aims to analyze the theoretical foundations of interests of the Islamic State in foreign policy through an exploration in the Islamic Political Philosophy using the descriptive-analytic method. In addition, by explaining the theoretical foundations such as the need for cooperative services in relations between units, this study tries to provide grounds for proposal of a new approach to the concept of interests under the title of “human interests” in order to help the policies and measures of the Islamic State to be underpinned by material and spiritual happiness of all nations and cause the Islamic rluer, as the as vicegerent of God on earth, to be concerned with the happiness of all human beings.

    Keywords: Interests, Islamic system, Foreign policy
  • Naser Sanoubar*, Seyed Kamal Sadeghi, Mohammad Ali Motafaker Azad, Akram Ghanbari Pages 169-192

    In unstable conditions because of inadequate and incomplete information, accurate and efficient decisions decrease. Therefore traders prefer not to trade because they are afraid of choosing wrong. However if complete information were available, there werenchr('39')t situation in which individuals would lead to opportunism or were identified and it was avoided. Opportunistic situation and inadequate information (under uncertainty) increase transaction costs. In this study the relationship between stability and international trade institution in the era of the prophet Muhammad (pbuh) will be examined. It is clear, if government has been existed to create and complete stability institution in the community and change or reform it in accordance with the requirements and qualifications due to transaction costs reduction. It causes the development of the international trade institution. Since Islam bind government to establish and maintain stability, the transaction costs reduce that it lead to improvement of international trade institution. To prove this hypothesis, the historical narrative of issue to be addressed and by citing to historical evidences and facts, the hypothesis is proven. The method of descriptive- analytical has been used. Also in this article, two proxies have been defined for measuring of the stability. They are price volatility recreation and unemployment.

    Keywords: Institutional Approach, Prices Control, Unemployment Control, Islamic Golden Age