فهرست مطالب

نشریه مطالعات بیداری اسلامی
پیاپی 17 (بهار و تابستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/06/01
  • تعداد عناوین: 12
|
  • علی اکبر جعفری* صفحات 1-31

    منطقه خاورمیانه بنا بر اغلب برآورد هایی که شده است، تا آینده قابل پیش بینی، یکی از بحران خیزترین مناطق جهان باقی خواهد ماند. این منطقه به لحاظ اهمیت ژیواستراتژیک، اقتصادی و سیاسی، و نیز به عنوان یکی از مناطق پنج گانه اقتصادی جهان، به عنوان یک هارت لند جهان و خارج نزدیک ابر قدرت ها به حساب می آید. سال های پیش، شاهد خیزش و رشد جنبش های اعتراضی در خاورمیانه بوده ایم که این اعتراضات در برخی کشورها تا انقلاب هم پیش رفته است. نقطه آغاز دومینوی اعتراضات و انقلابات از تونس سر بر آورد و به گفته هانتینگتون به تدریج سایر کشور های را وارد جرگه انتقال کرده است. در این پژوهش در پی پاسخ به این پرسش هستیم که علت بیداری و انقلابی شدن کشورهای خاورمیانه و چرایی تکوین اندیشه انقلاب را در اذهان و ادراک مردم منطقه واکاوی نماییم. در پاسخ به سوال اصلی پژوهش، برآمدن نیرو های اجتماعی و سیاسی که خواستار عبور از گذرگاه محافظه کاری و رسیدن به میدان سیاست تغییر بودند، مفروض گرفته شد. بنابراین، یافته های پژوهش نشان می دهد که این نیرو ها، سیاست حفظ وضع موجود حاکمان کشورشان را به عنوان حاکمان وابسته به غرب تعریف نمودند و در صدد به چالش کشاندن آن برای رسیدن به تغییر وضع موجود و مطلوب تلاش می کنند.

    کلیدواژگان: دومینوی انقلابات، خاورمیانه، اسلامگرایی، امنیت، سیاست حفظ و تغییر وضع موجود
  • مجید عباسی (اشلقی)* صفحات 33-57

    یکی از وجوه تمایز انقلاب اسلامی ایران با سایر انقلاب های بزرگ جهان وجه مسالمت آمیز بودن آن است که موجب شده وجوه نرم و گفتمانی آن بر سایر وجوه آن ارجحیت یابد. لذا ایجاد گفتمانی جدید در روابط بین الملل و ارایه انگاره هایی نوین برای تغییر در نظام منطقه ای و بین المللی و ملت های آزاد جهان بویژه ملل مسلمان با استفاده از قدرت نرم یکی از ویژگیهای مهم انقلاب اسلامی محسوب می شود که می توان بخشی از شاخصه های آن را در تحولات جهان عرب در سال 2011 مشاهده کرد. این پژوهش در پی آن است که از وجهی نوآورانه و تیوریک و با استفاده از نظریه سازه انگاری به بررسی بازتاب های انقلاب اسلامی ایران بر این تحولات بپردازد. یافته های پژوهش حاکی از آن است که با توجه به وجه فرهنگی و ماهیت مسالمت آمیز انقلاب اسلامی و بازتاب های انگاره ای و گفتمانی آن بر آغاز روند جدید بیداری اسلامی در جهان عرب و نیز قابلیت نظریه سازه انگاری در مطالعه تحولات گفتمانی، فرهنگی، هویتی و اجتماعی و نیز شناخت انسانی و روابط بیناذهنی نظریه سازه انگاری می تواند به مطالعه و بررسی بازتاب های انقلاب اسلامی ایران بر این تحولات بپردازد.

    کلیدواژگان: انقلاب اسلامی، سازه انگاری، بیداری اسلامی، جهان اسلام، قدرت نرم
  • محمد یوسفی جویباری*، محمد قربانی گلشن آباد، بابک احمدی صفحات 59-82
    پس از وقوع انقلاب اسلامی ایران، راهبرد کلان آمریکا در قبال نظام ایران بر محور تلاش برای انزوای استراتژیک ایران در منطقه بوده و این راهبرد در حمایت واشنگتن از عراق در جنگ تحمیلی، تحریم های گوناگون علیه جمهوری اسلامی و همچنین پرونده هسته ای نمود یافت. اما حادثه یازده سپتامبر 2001 و همچنین دمینوی بیداری اسلامی کشورهای عربی در 2011، منجر به افزایش حضور آمریکا در معادلات سیاسی-امنیتی خاورمیانه و در نتیجه افزایش تقابل آمریکا با نظام جمهوری اسلامی گردید. این مقاله به دنبال پاسخگویی به این سوال است که رویکرد تقابل جویانه ی آمریکا در قبال نظام جمهوری اسلامی از 2001 تا 2015 چگونه تحلیل می شود؟ یافته های مقاله نشان می دهند که، حادثه یازده سپتامبر 2001 و بیداری اسلامی کشورهای عربی در 2011 تا 2015 هژمونی گرایی و تقابل این دو کشور را به همراه داشت. جمهوری اسلامی ایران بدنبال شکل گیری نظم جدید منطقه ای بر محور گفتمان مقاومت و الگوی اسلام سیاسی انقلاب اسلامی بوده و در مقابل آمریکا، ایران را به عنوان یک چالش ضدهژمونیک تلقی نموده و در نتیجه این امر منجر به افزایش دامنه تقابلات ایالات متحده و جمهوری اسلامی ایران در منطقه شده است. روش تحقیق در این پژوهش توصیفی- تحلیلی و روش گردآوری داده ها منابع کتابخانه ای و اینترنتی است.
    کلیدواژگان: هژمونی گرایی آمریکایی، انقلاب اسلامی، چالش هژمونیک، جمهوری اسلامی ایران، خاورمیانه
  • مسعود مطلبی* صفحات 83-109
    تحولات، حرکت ها و خیزش های انقلابی- اجتماعی مسلمانان در کشورهای خاورمیانه عربی و شمال آفریقا همچون تونس، مصر، لیبی، بحرین، یمن و سایر مناطق مهم جهان اسلام از سال 2010 تا به امروز مبتنی بر نگرش های متعدد و از زوایای مختلف مورد توجه تحلیلگران، اندیشمندان و نظریه پردازان قرار گرفته است. فی الواقع نگرش های مختلف اعم از اسلامی، لیبرالی، ناسیونالیستی از زوایای مختلفی به بررسی، تحلیل ماهیت و نظریه پردازی درباره این تحولات پرداخته اند. چنانکه برخی ذیل نظریات دموکراسی خواهی، لیبرال دموکراسی، بهار عربی، بیداری عربی و بیداری انسانی و برخی دیگر در قالب سلفی گرایی، بنیادگرایی و رادیکالیسم اسلامی تلاش دارند این مهم را تبیین و تحلیل نمایند. نتایج و یافته های تحقیق حاضر بازگوکننده این مهم است که نظریه بیداری اسلامی در مقایسه با نظریه های رقیب بواسطه استنتاج از راه بهترین تبیین تنها نظریه ای است که می تواند هویت واقعی این رخدادهای انقلابی را از حیث ساختاری، معرفتی- عقیدتی و رفتاری تبیین نماید و نیات و اهداف واقعی این خیزش های اسلامی مردمی را تحلیل کند.
    کلیدواژگان: استنتاج از راه بهترین تبیین، بیداری اسلامی، لیبرال دموکراسی، بهار عربی، سلفی گرایی، خاورمیانه عربی
  • علی دارابی* صفحات 111-139
    نوشتار حاضر با هدف بررسی نوع و علل تحولات، تغییرات و دگردیسی آشکار در ایده ها و بنیان های ارزشی جنبش النهضه تونس در ابعاد نظری و عملی از اسلام گرایی در مبارزه قبل از انقلاب 2010 یاسمن تا ورود به عرصه عملی سیاست و حکمرانی سکولار در این کشور به رشته تحریردرآمده است. چرایی و چگونی تبدیل شدن جنبش النهضه به حزبی وطن محور و سکولار پس از انقلاب تونس اصلی ترین سوالی است که تحقیق حاضر با بهره گیری از روش توصیفی- تحلیلی قصد پاسخگویی به آن دارد. نتایج و یافته های تحقیق نشان می دهد جنبش النهضه به رهبری راشد الغنوشی به رغم اسلام گرایی در فرایند بیداری اسلامی در شمال آفریقا و بعد از موفقیت در انقلاب یاسمن، به جهت محافظه کاری ناشی از تجربه عملی حکومت داری، از یکسو دستخوش تحولات نظری و عملی در زمینه های ایدیولوژیکی- سیاسی و مولفه های هویتی شده است و از سوی دیگر به جهت این تغییرات و دگردیسی، ضمن فاصله و جدایی از آرمان جنبش فراگیر اخوان المسلیمن به سمت دموکراسی سکولار و اتخاذ رویکرد پایبندی حداقلی به ارزش ها و اصول اسلامی و تبدیل شدن به یک حزب سیاسی وطن محور و سکولار گرایش پیدا کرده است
    کلیدواژگان: النهضه، اخوان المسلمین، بیداری اسلامی، انقلاب یاسمن، آرمان گرایی انقلابی، تجربه عملی حکومت داری
  • نیلوفر اردم، سید جواد امام جمعه زاده*، مهناز گودرزی صفحات 141-171

    فعالیت گسترده گروه تروریستی داعش طی سال های 2018-2014 در عراق و سوریه با واکنش های مختلفی مواجه شد. هدف اصلی در این مقاله بررسی سیاست خارجی ایران در قبال داعش در قالب روش توصیفی - تحلیلی و در چارچوب نظریه موازنه تهدید است. این سوال اصلی را مطرح می کند که رویکرد سیاست خارجی ایران در قبال گروه داعش چگونه است و چه راهکارها و چالش هایی را در برمی گیرد. یافته های این پژوهش حاکی از آن است که سیاست خارجی ایران در قبال داعش، به طور کلی از برداشت ایران از تهدید داعش شکل گرفته است. برداشت تهدید داعش از سوی ایران، دارای چهار شاخص عمده مجموع قدرت، نزدیکی جغرافیایی، قدرت تهاجمی و نیات تهاجمی است. در این راستا سیاست خارجی ایران در برابر داعش شکلی امنیت محور به خود گرفته است که از ویژگی های متعددی نظیر حضور فعال نهادهای نظامی در سیاست خارجی و تاکید بر بازدارندگی برخوردار است. در عین حال، سیاست خارجی ایران در قبال داعش با چالش هایی نیز مواجه است که مشکلات داخلی و شکاف های اجتماعی کشورهای درگیر، کارشکنی های بازیگران منطقه ای و راهبرد آمریکا در ایجاد جنگ های نیابتی و ایتلاف علیه تروریسم از آن جمله است.

    کلیدواژگان: داعش، سیاست خارجی ایران، تروریسم، موازنه تهدید، بازدارندگی
  • جواد کیانی*، علیرضا زرگر صفحات 173-198
    مسئله نظام سیاسی یا حکومت در اسلام یکی از اساسی ترین و هیجان انگیزترین مسایل امروز جهان اسلام و حتی جهان غیر مسلمان است. اسلام آنگاه که با سیاست و حکومت مطرح  شود و در صحنه زندگی و کار و پیکار اجتماعی حضور داشته باشد، برای معتقدینش جالب و شور انگیز و حماسه آفرین و برعکس برای دشمنان بسیار خطرناک و هراس انگیز است. تشکیل نظام سیاسی مطلوب در کشورهای اسلامی نیازمند بررسی اندیشه رهبران و اندیشمندان تاثیر گذار در این کشورها می باشد، لذا هدف از تحریر این مقاله بررسی نظام سیاسی مطلوب در اندیشه امام خامنه ای رهبر انقلاب اسلامی ایران است. در این مقاله با استفاده از روش پژوهش توصیفی- تحلیلی به تحلیل نظام سیاسی مطلوب درمنظومه فکری امام خامنه ای خواهیم پرداخت و گردآوری اطلاعات به روش کتابخانه ای- اسنادی است. در تبیین و تحلیل متون علمی و دانشگاهی، اسناد، سخنرانی ها و بیانات مطرح شده در جلسات مختلف از طرف امام خامنه ای با اقشار مختلف مردم ایران اسلامی نظام سیاسی مطلوب ارایه شده از طرف ایشان برای کشورهای اسلامی دارای شاخص هایی است که از سه بعد «حاکم و رهبر»، «مسیولان و کارگزاران» و «مردم» تشکیل شده است که ایشان از این نظام به عنوان نظام ولایی یاد می کند.
    کلیدواژگان: نظام سیاسی، منظومه فکری، آیت الله خامنه ای، نظام ولایی، کشورهای اسلامی
  • گارینه کشیشیان سیرکی* صفحات 199-232

    بیداری اسلامی یکی از پدیده های چند دهه اخیر است که در کشورهای اسلامی اتفاق افتاده و تحولات بسیاری را در جوامع مسلمانان ایجاد نموده است. این تحول عظیم تحت تاثیر اندیشه های قوی و تاثیرگذار بوده است. یکی از این اندیشه های تاثیرگذار که موجب تحولات بسیاری در جهان گردید؛ اندیشه و گفتمان امام خمینی (ره) است. وی با رهبری یک انقلاب اسلامی و با تغییر حکومت ستمشاهی به جمهوری اسلامی و همچنین ده سال رهبری این جمهوری نوپا توانست تاثیرات بسیاری بر بیداری اسلامی در سایر نقاط دنیا و در بین کشورهای مسلمان و حتی کشورهای مستضعف غیرمسلمان داشته باشد. دراین مقاله گفتمان امام خمینی با بهره گیری از نظریه گفتمانی لاکلاو و موف ارزیابی شد. هدف مقاله بررسی چگونگی تاثیرگذاری اندیشه امام بر بیداری اسلامی بود؛ یافته ها حاکیست که امام با نقادی مدرنیته و تمدن جدید، و نیز با برجسته سازی تمدن ایرانی اسلامی، با تاکید بر مفاهیمی مانند استقلال، آزادی و اسلام ناب محمدی؛ و همچنین با حاشیه رانی تمدن مدرن غربی، با انتقاد از مدرنیته، انتقاد از عقلانیت ابزاری غربی و همچنین با انتقاد از مفهوم آزادی غربی، به حاشیه رانی این تمدن پرداخته و الگویی برای بیداری اسلامی و انقلابی برای سایر کشورها و ملت های مظلوم و ستمدیده جهان ترسیم نمودند.

    کلیدواژگان: گفتمان امام خمینی، بیداری اسلامی، برجسته سازی تمدن ایرانی اسلامی، نقادی مدرنیته، نقادی عقلانیت ابزاری
  • سعید چهرآزاد* صفحات 235-256

    نگاره حاضر بر آن است تا به این مهم پاسخ دهد که مبانی نظری بیداری اسلامی از منظر رهبران انقلاب اسلامی با چه پیوستاری بازنمایی شده است و ابتکار و افق جدیدی که در زمینه بسط یافته است، کدام است؟ در این پژوهش کوشیده می شود که با استفاده از روش توصیفی-تحلیلی و با تکیه بر اطلاعات مبتنی بر کتابخانه ای، ضمن تبیین «بیداری اسلامی»، این مفهوم را در اندیشه سیاسی رهبران انقلاب اسلامی مورد مداقه و کنکاش قرار دهد. انقلاب اسلامی نقطه عطف جریان بیداری اسلامی بود، که این جریان را در جهان و جهان اسلام وارد مرحله نوینی نمود. در این تکامل حضرت امام خمینی(ره) و مقام معظم رهبری(مدظله العالی) با رهبری نظام مبتنی بر شریعت و الگوواره مترقی ولایت فقیه، در استمرار و تداوم بخشیدن به این جریان نقش ویژه ای در جهان داشته اند. انقلاب اسلامی از موقعیت والایی در جریان بیداری اسلامی برخوردار می باشد. به این دلیل که رسالت انقلاب اسلامی احیای هویت اسلامی بوده است، از این رو بیداری اسلامی در دولت-ملت های مختلف و رستاخیر روح معنویت در اقصاء نقاط جهان را مرهون انقلاب اسلامی و رهبران آن می دانند.

    کلیدواژگان: بیداری اسلامی، اندیشه سیاسی، انقلاب اسلامی، امام خمینی(ره)، مقام معظم رهبری(مدظله العالی)
  • علی اخترشهر* صفحات 257-280

    از نظر تاریخ زن قبل از اسلام در محرومیت فراوان بوده و از جایگاه مناسب اجتماعی برخوردار نبوده است؛ چرا که نگاه به زن، نگاه ابزاری و کالایی بوده یعنی زن در ردیف یکی از کالاهایی بوده است که در اختیار مردان بوده، تا لذت بیشتری از زندگی ببرند ولی اسلام با ندای آسمانی خود تحول بزرگی در زن ایجاد نمود. سو ال ؛ جایگاه زنان درانقلاب اسلامی وتاثیر آن بر بیداری اسلامی با رویکرد تمدنی چگونه هست؟ (سوال اصلی) درجواب باید گفت ؛ نسبت به زنان سه رویکرد وجود دارد. درعصر بیداری اسلامی ، ما شاهده آنیم که نگاه زن از حالت رویکرد منفعلانه ومدرن سازی غربی به رویکرد تمدن سازی براساس ارزشهای اسلامی تبدیل شده است.(فرضیه) وحاصل آن ،حرکت زن به سوی کمال را سرعت بخشید و زن مسلمان متحول وهمین امرباعث تاثیرات مهمی دربیداری اسلامی زنان مسلمان شده است .لذا، جهان دریافته که زن مسلمان خانه‏نشین و منفعل نیست وبا استقبال از حجاب اسلامی آنرا به نماد مخالفت با دولت‏ها، اعلام کرده وتلاش نمودنده اعلام کند که اولا؛ پوشش اسلامی به عنوان اظهار وجود فردی یا مذهبی به کار می‏رود. ثانیا ؛ توجه به حجاب، پاسخی به جنبش فمینیسم است ودلیل تشرف به دین اسلام است .

    کلیدواژگان: حجاب اسلامی، انقلاب اسلامی، بیداری اسلامی، تمدن سازی
  • سید مهدی سهیلی مقدم* صفحات 281-309

    فضای مجازی یک حیطه سیاسی اجتماعی و فناوری با ویژگی های منحصر به فرد است که از مرزهای سرزمینی و قانونی کشورها فراتر رفته است و بیشتر توسط بخش خصوصی اداره می شود، اما کشورهای توسعه یافته با سازوکارهایی همچون همکاری با سازمان های بین المللی و دیگر کشورها، سعی در اعمال نفوذ در این فضا هستند. این واقعیت باعث شده تا موثرترین مدل حکمرانی در کنترل جوامع مطرح شود تا با وجود کنترل ها همچنان آزادی های نسبی حفظ گردد. روش تحقیق در این مقاله با انتخاب نمونه هدفمند و تجزیه و تحلیل اطلاعات گردآوری شده، صورت گرفته است. از این رو نحوه مواجهه حاکمیت دولت عربستان با معارضان در فضای مجازی به عنوان مطالعه موردی مورد بررسی قرار گرفته است. یافته ها نشان داد که حاکمیت کنونی فضای مجازی در سیطره و سلطه استکبار جهانی است و دولت پادشاهی عربستان نیز از طریق قدرت سانسور، فیلتر و کنترل فضای مجازی امکان بهره مندی انقلابیون و معترضان از این بستر را با محدودیت هایی روبرو نموده است. با این وجود شناخت و سازمان دهی معارضین در این فضا، به عنوان بهترین بستر ارتباطی در جهان معاصر، می تواند نقش شتاب دهنده در روند بیداری اسلامی در جهان عرب داشته باشد.

    کلیدواژگان: فضای مجازی، حاکمیت دولت، عربستان سعودی، فیلترینگ
  • بهزاد قاسمی *، روح الله غلامی صفحات 311-343

    امام خمینی(ره) و سید قطب، از اندیشمندان معاصر جهان اسلام بودند که در برون رفت جهان اسلام از گرفتاری سیاسی و اجتماعی تیوری پردازی کردند. گرفتار شده بودند. هر دو متفکر جهان اسلام که امام با مبانی فقه سیاسی تشیع و سید قطب مبتنی بر اندیشه سیاسی اهل تسنن در صدد ارایه راهکار عملی بودند. مقاله حاضر تلاش می‏کند با بررسی اندیشه و آرای امام خمینی(ره) و سید قطب به مبانی اندیشه سیاسی، وجوه اشتراک و تمایز تفکر سیاسی دو اندیشمند مسلمان معاصر در ایران و مصر«جهان اسلام» بپردازد.این پژوهش در صدد پاسخ‏گویی به این پرسش است که چه شباهت و تفاوت‏هایی بین نظام فکری امام خمینی و سید قطب وجود دارد؟ به نظر می‏رسد علاوه بر مبانی فقهی و تفاوت در دستگاه فکری تشیع و تسنن روش و نوع تفسیر از «اسلام سیاسی» در نزد دو متفکر تفاوت اساسی داشته هرچند هردو در پایبندی به شریعت و پیوند وثیق دین و سیاست همفکر بودند؛ ولی آراء و اندیشه امام به هژومونیک شدن اسلام سیاسی انجامیده و تاثیر انقلابی در نهضت‏ها گذاشته است؛ این درحالی است که نوشته‏های فکری و تفسیر سید قطب سبب برداشت‏های افراطی و تندروانه «القاعده و تکفیر سنی» را در پی داشته است..

    کلیدواژگان: امام خمینی، سید قطب، اسلام سیاسی، جنبش اسلامی، جاهلیت و افراط
|
  • AliAkbar Jafari * Pages 1-31

    According to often done estimations, to the foreseeable future, The Middle East will remain as one of the most rising crisis regions of the world area. This region is accounted as Hart Land of the world and abroad near superpower with respect to strategic importance, economic and political, as well as one of the regions of the world economy. In recent months, we witness the rise and growth protest movements in the Middle East, so it is gone to revolution in some countries. Starting point of protest and revolutions domino appears from Tunisia and according to Samuel Huntington: “gradually, other countries have been moved into transfer colony”. In this research, we try to answer this question that survey the cause of being revolution of region country and the reason of creation revolution thoughts in area people’s imagines and perceptions. In response, it was given to raise social, political and Islamism forces that want to cross the conservatism pass and to reach change policy arena. In the other words, these forces defined country rulers’ protect policy of status quo as its non-self and other and try to challenge it.

    Keywords: Revolutions Domino, the Middle East, Islamism, Security, Status Quo, Revisionism Policy
  • Mohammad Yousefi Jouybari *, Mohammad Ghorbani Gholshanabad, Babak Ahmadi Pages 59-82
    The America macro-strategy towards Iran was based on effort to isolate Iran strategically in the region.This strategy has been manifested in support of Iraq by Washington in the imposed war, various sanctions against the Iran Islamic Republic and nuclear case.However,the events of11th September2001,as well as the domino effect of the Islamic Awakening in the Arab world in2011 have led to an increase in the US presence in the Middle East political-security equations and,as a result, to the US confrontation with the Islamic Republic of Iran.This article has tried to respond this question on analyzing America confrontational approach to the Islamic Republic from2001to2015.The findings showed that the events of11th September2001 and the Islamic Awakening of the Arab countries in2011-2015have become the hegemony and confrontation of these countries. In contrary, the Islamic Republic of Iran sought to establish a new regional order based on the discourse of resistance and the model of political Islam of the Islamic Revolution.America considers Iran as an anti-hegemonic challenge and as a result leading to increase of confrontation between the United States and the Islamic Republic of Iran in the region.The research method was descriptive-analytical and the data were collected by documentary method and internet resources.
    Keywords: American hegemony, Islamic Revolution, hegemonic challenge, Islamic Republic of Iran, Middle East
  • Masoud Motallebi * Pages 83-109
    Developments, movements and revolutionary-social uprisings of Muslims in the Arab Middle East and North Africa such as Tunisia, Egypt, Libya, Bahrain, Yemen and other important regions of the Islamic world from 2010 to the present based on various perspectives and from different angles It has attracted the attention of analysts, thinkers and theorists. In fact, different attitudes, including Islamic, liberal, and nationalist, have studied, analyzed the nature, and theorized about these developments from different angles. As some of the following theories of pro-democracy, liberal democracy, Arab Spring and human awakening and others in the form of Salafism and Islamic radicalism try to explain and analyze this issue. The results and findings of the present study indicate that the theory of Islamic awakening in comparison with rival theories is the only theory that can explain the reality of these revolutionary events in terms of structure, epistemology-ideology and behavior and the real intentions and goals of this Analyze popular Islamic uprisings.
    Keywords: Inference through Best Explanation, Islamic awakening, liberal democracy, Arab Spring, Salafism, Arab Middle East
  • Ali Darabi * Pages 111-139
    The present article aims to investigate the type and causes of changes and overt transformations in the ideas and values of the Tunisian Ennahda movement in the theoretical and practical dimensions of Islamism in the struggle before the Yasman 2010 revolution to enter the practical realm of politics and secular rule in this country. Has entered the field of writing.The field of writing has come. Why and how the Ennahda movement became a patriotic party after the Tunisian revolution is the main question that the present study intends to answer using a descriptive-analytical method. The results of the study show that the Ennahda movement led by Rashid al-Ghannouchi, in spite of revolutionary idealism in the process of Islamic awakening in North Africa and after the success of the Yasman Revolution, underwent changes due to conservatism due to practical governance experience. Theoretical and practical developments in ideological-political fields and identity components have been made. On the other hand, due to these changes and metamorphosis, while distancing and separating from the ideals of the Muslim Brotherhood movement towards secular democracy and distance from Isl
    Keywords: Ennahdha, Muslim Brotherhood (al-Ikhwān al-Muslimūn), Islamic Awakening, Yasman Revolution, Revolutionary Idealism, Practical Governance Experience
  • Niloofar Ardam, Seyed Javad Emamjomezadeh *, Mahnaz Goudarzi Pages 141-171

    The widespread activities of the ISIS terrorist group in Iraq and Syria during 2018-2014 met with different reactions. The main purpose of this article is to study Iran's foreign policy towards ISIL in the form of a descriptive-analytical method and in the framework of the theory of threat balance. This raises the main question of what is the approach of Iran's foreign policy towards the ISIS group and what are the solutions and challenges. The findings of this study indicate that Iran's foreign policy towards ISIL is generally shaped by Iran's perception of the ISIL threat. Iran's perception of the ISIS threat has four main indicators: total power, geographical proximity, offensive power and offensive intentions. In this regard, Iran's foreign policy against ISIS has taken a security-oriented form, which has several features such as the active presence of military institutions in foreign policy and the emphasis on deterrence. At the same time, Iran's foreign policy toward ISIS faces challenges, including the internal problems and social divisions of the countries involved, the sabotage of regional actors, and the US strategy of creating proxy wars and coalitions against terrorism.

    Keywords: ISIL, Iran's Foreign Policy, terrorism, Threat Balance, Deterrence
  • Javad Kiani *, Alireza Zargar Pages 173-198
    The issue of political system or government in Islam is one of the most fundamental and exciting issues in the Islamic world today and even in the non-Muslim world. Islam, when it comes to politics and government and is present in the scene of life, work and social struggle, is very interesting, exciting and epic for its believers, and vice versa, very dangerous and frightening for its enemies. The formation of a favorable political system in Islamic countries requires the study of the thought of influential leaders and thinkers in these countries, so the purpose of writing this article is to study the desirable political system in the thought of Imam Khamenei, the leader of the Islamic Revolution of Iran. In explaining and analyzing scientific and academic texts, documents, speeches and statements presented in various meetings by Imam Khamenei with different segments of the people of Islamic Iran, the desired political system presented by him for Islamic countries has indicators that have three dimensions. There are "rulers and leaders", "officials and agents" and "people" who refer to this system as the provincial system.
    Keywords: political system, Intellectual System, Ayatollah Khamenei, provincial system, Islamic countries
  • Garineh Keshishyan Siraki * Pages 199-232

    Islamic awakening is one of the phenomena of recent decades that has occurred in Islamic countries and has caused many changes in Muslim societies. This great change has been influenced by strong and influential ideas. One of these influential ideas that caused many changes in the world; It is the thought and discourse of Imam Khomeini. With the leadership of an Islamic revolution and with the change of the oppressive government to the Islamic Republic, as well as the ten years of leadership of this fledgling republic, he was able to have many effects on the Islamic awakening in other parts of the world and among Muslims and even oppressed non-Muslims. In this article, Imam Khomeini's discourse was examined using Laclau and Moff's discourse theory and it was discussed how Imam criticized modernity and modern civilization, as well as highlighting Iranian Islamic civilization, emphasizing concepts such as independence, freedom and pure Muhammadan Islam; and also by marginalizing modern Western civilization, by criticizing modernity and Western instrumental rationality, and also by criticizing the concept of Western freedom, he has marginalized this civilization and is a model for Islamic and revolutionary awakening for other countries and nations, the oppressed depicted the world.

    Keywords: Imam Khomeini', s discourse, Islamic awakening, Highlighting Iranian Islamic civilization, Critique of modernity, Critique of instrumental rationality
  • saeed chehrazad* Pages 235-256

    The present article intends to answer the important question of what is the theoretical basis of the Islamic Awakening from the perspective of the leaders of the Islamic Revolution and what is the new initiative and horizon that has been developed in the field? In this research, using a descriptive-analytical method and relying on library-based information, while explaining the "Islamic Awakening", it tries to study this concept in the political thought of the leaders of the Islamic Revolution. The Islamic Revolution was the turning point of the Islamic Awakening, which entered a new phase in the world and the Islamic world. In this evolution, Imam Khomeini (RA) and the Supreme Leader (Mudzalah Al-Aali) with the leadership of the system based on Sharia and the progressive model of Velayat-e-Faqih, have played a special role in continuing this trend in the world. The Islamic Revolution has a high position during the Islamic Awakening. Because the mission of the Islamic Revolution has been to revive the Islamic identity, the Islamic awakening in the nation-states and the resurrection of the spirit of spirituality in all parts of the world is due to the Islamic Revolution and its leaders.

    Keywords: Islamic awakening, Political Thought, Islamic Revolution, Imam Khomeini, supreme leader
  • Ali Akhtarshahr * Pages 257-280

    In terms of pre-Islamic history, women have been in great deprivation and have not had a proper social status; Because looking at women is a tool and a commodity, that is, a woman has been one of the commodities available to men to enjoy life more, but Islam, with its heavenly voice, created a great change in women. Question ; What is the position of women in the Islamic Revolution and its effect on the Islamic Awakening with a civilized approach? (The main question) The answer should be; There are three approaches to women. In the age of Islamic awakening, we see that women's view has changed from a passive approach and Western modernization to a civilization-based approach based on Islamic values. In the Islamic awakening, women have become Muslims. Therefore, the world has realized that Muslim women are not housewives and passive, and by welcoming the Islamic hijab, it has declared it as a symbol of opposition to governments, and has tried to declare that, first; Islamic dress is used as an expression of individual or religious existence. Secondly; Paying attention to the hijab is a response to the feminist movement and is the reason for converting to Islam.

    Keywords: Islamic Hijab, Islamic Revolution, Islamic awakening, Civilization
  • Seyed Mahdi Soheili Moghadam * Pages 281-309

    Cyberspace is a socio-political and technological field with unique features that goes beyond the territorial and legal borders of countries and is mostly governed by the private sector, but developed countries with mechanisms such as cooperation with international organizations and other countries, They are trying to influence this space. This fact has led to the introduction of the most effective model of governance in the control of societies in order to maintain relative freedoms in spite of controls. The research method in this article has been done by selecting a purposeful sample and analyzing the collected information. Therefore, how the Saudi government deals with the opposition in cyberspace has been studied as a case study. The findings show that the current rule of cyberspace is dominated by global arrogance, and the government of the Kingdom of Saudi Arabia, through the power of censorship, filtering and control of cyberspace, has limited the possibility for revolutionaries and protesters to benefit from this platform. However, recognizing and organizing the opposition in this space, as the best communication platform in the contemporary world, can play an accelerating role in the process of Islamic awakening in the Arab world.

    Keywords: Cyberspace, government Sovereignty, Saudi Arabia, Filtering
  • Behzad Ghasemi *, Rohullah Gholami Pages 311-343

    Imam Khomeini and Sayyid Qutb were among the contemporary thinkers of the Islamic world who theorized the emergence of the Islamic world from political and social turmoil. They were caught. Both thinkers of the Islamic world that the Imam with the principles of Shiite political jurisprudence and Sayyid Qutb based on Sunni political thought sought to provide a practical solution. The present article tries to study the thoughts and ideas of Imam Khomeini and Seyyed Qutb on the basics of political thought, the commonalities and differences of political thought of two contemporary Muslim thinkers in Iran and Egypt "Islamic world". jto Shari'a and the close link between religion and politics; However, the views and ideas of the Imam have led to the hegemony of political Islam and have had a revolutionary effect on movements; Meanwhile, the intellectual writings and commentary of Sayyid Qutb have led to extremist and extremist interpretations of "al-Qaeda and Sunni takfir." At the same time, Qutb sought to free itself from the cycle of tyranny and colonialism of contemporary "ignorance". The article has explained this issue using descriptive-analytical method.

    Keywords: Imam Khomeini, seyyed Qutb, Political Islam, Islamic movement, Ignorance, Extremism