فهرست مطالب

نشریه مطالعات بیداری اسلامی
پیاپی 29 (پاییز 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/08/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • سعید محمدی*، مجید نجات پور، مجتبی نوروزی صفحات 7-28
    مقاله حاضر به دنبال این پرسش اساسی است که نسبت "مفهوم مقاومت اسلامی" با توجه به تحولات معاصر منطقه غرب آسیا و شمال آفریقا، با دهه پنجم انقلاب اسلامی چگونه است؟ به تعبیری آیا تحولات در دو سطح به صورت هم افزا و همگرا است و یا اینکه تحولات در قالب دیگری قابل تحلیل و ارزیابی است؟ (مسیله) تحقیق حاضر از نوع مطالعات کیفی و روش پژوهش، روش آینده پژوهی-سناریوپردازی است. گردآوری اطلاعات در این مقاله با بهره گیری از منابع اسنادی، کتابخانه ای اعم از کتب، مقالات و داده های اینترنتی انجام شده است. (روش) با توجه به نتایج به دست آمده از یافته های تحقیق می توان نسبت ایده مقاومت اسلامی با تحولات دهه پنجم انقلاب اسلامی را بدین گونه صورت بندی نمود: نخست، گذار از رویکرد تاثیر خطی انقلاب اسلامی بر ایده مقاومت و نمایان شدن ارتباط متقابل و غیرخطی دو گفتمان بر یکدیگر، دوم، ایجاد پایداری نسبی در روابط به جای فراز و فرودهای ناپایدار پیشین، سوم، گذار از روابط ساده پیشین و ورود به نوعی از پیچیدگی در سطح و عمق ارتباطات دو گفتمان و چهارم، همسو نمودن دیپلماسی رسمی و غیررسمی جهت نیل به اهداف مشخص در هر دو گفتمان. (یافته ها)
    کلیدواژگان: مقاومت، هسته های مقاومت، هویت اسلامی، محور مقاومت، انقلاب اسلامی
  • عبدالمجید سیفی*، محمود علیپور گرجی صفحات 29-46
    موج بیداری اسلامی که از ابتدای دهه 2010 بخش گسترده ای از جهان اسلام را دربرگرفت، سبب شد تا الگوهای جدید حکمرانی در کشورهای اسلامی توسط جریان های مختلف ارایه شود. متصلب ترین الگوی حکمرانی توسط جریان نوسلفی ارایه شده که پیامد رشد این دیدگاه بسط خشونت گرایی در کشورهای اسلامی بوده است. این خشونت گرایی آثار متفاوتی بر ابعاد مختلف امنیت در کشورهای اسلامی در عصر بیداری اسلامی داشته است که می توان آن را در قالب مفهوم امنیت انسانی مورد بررسی قرار داد. در این چارچوب، پرسش اصلی این پژوهش مطرح می شود که گسترش نوسلفی گری در دوران بیداری اسلامی چه تاثیری بر امنیت انسانی در کشورهای اسلامی داشته است؟ (مسیله) پژوهش حاضر به روش توصیفی-تحلیلی انجام شده و داده ها به روش کتابخانه ای جمع آوری شده است (روش). یافته های پژوهش نشان می دهد که با گسترش فعالیت جریان های نوسلفی در کشورهای اسلامی پس از خیزش های بیداری اسلامی وجوه مختلف امنیت انسانی در این کشورها در زمینه های اقتصادی، سلامت، امنیت فردی، امنیت سیاسی و امنیت زیست محیطی تضعیف شده است. از این رو رشد نوسلفی گری را می توان عنصر مهمی در تقابل با بیداری اسلامی و در قالب «پادبیداری اسلامی» مفهوم بندی کرد (یافته ها).
    کلیدواژگان: بیداری اسلامی، نوسلفی گری، امنیت انسانی، جهان اسلام، خشونت
  • فاطمه حاجی اکبری*، معصومه شیردل صفحات 47-82

    با تاسی از فرمایشات رهبر معظم انقلاب (مدظله العالی)، بایستی نسبت به سیره و سلوک سردار سلیمانی، نگاه مکتبی داشت. دراین راستا، پژوهش حاضر درصدد ارایه الگویی از تعالیم انسان ساز در مکتب درس آموز شهید سلیمانی است.(مسیله) بدین منظور، با استفاده از با استفاده از روش نظام مند «تحلیل محتوای مضمونی» به تبیین هدفمند وصیت نامه سردار سلیمانی می پردازد. براساس میزان فراوانی مضامین اصلی و فراگیر متن وصیت نامه و تحلیل محتوای کیفی و کمی (روش)، مهم ترین آموزه های دینی این مکتب به ترتیب اولویت عبارتند از: شهادت طلبی؛ ولایت مداری؛ توحیدباوری؛ عشق به اهل بیت (علیهم السلام)؛ اخلاق مداری؛ توجه به اصول دین. سردار سلیمانی، به عنوان اسوه بیداری اسلامی در دوران معاصر، در عرصه جهاد تبیین نیز بسیار مجاهدت نمود. او که با اعتقاد به روایت «موتوا قبل ان تموتوا»، شرط شهید شدن را شهید بودن می دانست، پیوسته «آرزوی شهادت» داشت و بر لزوم «تعظیم شهیدان» و «تکریم خانوده شهدا» تاکید می ورزید. ابراز اعتقاد و ارادت سردار نسبت به مقام ولایت و امامین انقلاب بی نظیر است. لذا ولایت فقیه را «رنگ خدا»، امتداددهنده ولایت علوی و مهم ترین اصل معرفی می کند. شهید سلیمانی نگاه توحیدی داشت و تمام کارهایش فقط برای رضای خدا بود. سراسر وجود و کلامش را اقرار به «ما ملت امام حسینیم» و عشق به معصومین (علیهم السلام) فراگرفته بود. از دیگر آموزه های متعالی این مکتب، می توان به منش اخلاقی و آخرت گرایی اشاره نمود.(یافته ها)

    کلیدواژگان: سردار شهید حاج قاسم سلیمانی، مکتب، وصیت نامه، آموزه های دینی، تحلیل محتوا، شهادت طلبی
  • زهرا جمشیدی* صفحات 77-96

    پژوهش حاضر درصدد بررسی لالایی هایی بیداری کردی هژار و ملاآواره، دو تن از شاعران مبارز در دوران حکومت پهلوی است (مساله). این مقاله با روش توصیفی تحلیلی و استفاده از منابع کتابخانه ای (روش) به تحلیل سیاسی لالایی های بیداری هژار و ملاآواره می پردازد. برایند پژوهش گویای آن است که در ادبیات کردی، لالایی یکی از ابزارهایی بوده است که شاعران آزادی خواه به وسیله آن ها روحیه ایستادگی در برابر حکومت پهلوی را به کودکان منتقل می کردند. ساختار لالایی های مورد مطالعه، یکسان و کارکردی مبارزاتی دارند. هر دو شاعر، لالایی ها را با بیانی عاطفی در قالب نوازش کودک و صبر مادر در برابر گریه های طفل آغاز می کنند. آنگاه با بیانی نمادین، گریه های کودک را مقدمه ای برای دردها و گریه های بزرگ سالی معرفی و بند قنداق را به بند و زنجیر حکومت پهلوی تشبیه کرده اند. سپس، شاعران از زبان مادر اندوه ناشی از بیداد رژیم پهلوی را با روشی واقع گرا بیان و پس از آن با زبانی حماسی، اصل و نسب و شرافت ایرانیان و قوم کرد را ذکر و کودک را به مبارزه و پایداری تهییج می کنند. درنهایت، شاعران کسب دانش و مبارزه قلمی را یکی از راه های ضربه زدن به استبداد معرفی می کنند و از کودک می خواهند همواره در راه کسب دانش پرتلاش باشدبه دلیل کارکرد مبارزه ای و بستر مشترک فرهنگی و زبانی، لالایی های مورد مطالعه، تفاوت آشکاری با یکدیگر ندارند (یافته ها).

    کلیدواژگان: ادبیات مقاومت، ادبیات کردی، لالایی های بیداری و پایداری، هژار، ملاآواره
  • امید جهان بخت لیلی*، قهرمان فرشته پور صفحات 97-119

    مکان به عنوان سازه ای معنامند در القای اندیشه های پایداری و بیداری اسلامی مورد توجه شاعران معاصر قرار گرفته است. این پدیده که از دیرباز در آثار ادبی وجود داشته، امروزه در اشعار پایداری نقش چشمگیری ایفا می کند. خضرمحمد ابوجحجوح از شاعران پایداری سرا و زاده فلسطین است. وی در سرودن اشعارش، مکان را به عنوان منبع معناآفرینی و ابزار انتقال مفاهیم پایداری قرار داده است(مسیله)؛ جستار حاضر بر آن بوده تا به روش توصیفی-تحلیلی به تبیین کارکردهای عنصر مکان در بازنمود ایده های پایداری و بیداری اسلامی در قصیده«للاقصی انزف شغفی» اثر خضرمحمد ابو جحجوح بپردازد(روش)؛ دلیل انتخاب این موضوع پژوهشی از آن رو است که قصیده مزبور، آیینه واقعیت های جوامع عربی است و شاعر می کوشد تا آن را به عنوان ابزاری برای بیداری مردم در برابر اندیشه استعمار و اشغال به کار گیرد. عنصر«مکان» در شعر وی با صبغه های سیاسی، دینی، تاریخی، ملی و طبیعی، القاگر مفاهیمی همچون اقتدار و شکوه گذشته، ضرورت پیدایش وحدت و همدلی، انتقاد از انفعال و بی تفاوتی سردمداران حکومتی، تحریک همت جمعی و بیداری اسلامی می باشد.وی می کوشد تا با تمرکز و دمیدن احساس و اندیشه به پدیده های مکانی، دریچه ای به سوی جهان بینی پایداری بگشاید؛لذا برای تحقق این امر در صدد است تا از رهگذر طرحواره-های تصویری برآمده از تشبیه، استعاره و کنایه و نیز سازوکارهای ادبی همچون توصیف اغراق-آمیز، برجسته سازی مفاهیم و تلمیح به مکان ها و حوادث تاریخی، موجبات انتقال اندیشه ها و درک دغدغه های پایداری را برای مخاطبان فراهم نماید(یافته ها).

    کلیدواژگان: عنصر «_ مکان»، شعر پایداری فلسطین، بیداری اسلامی، خضر محمد ابوجحجوح، قصیده «_ للاقصی انزف شغفی»
  • محسن جمشیدی*، سارا فلاحی، محمد ایدی صفحات 121-142

    رژیم صهیونیستی با طرح عادی سازی روابط با کشورهای عرب منطقه در قالب پیمان صلح ابراهیم، در صدد فشار بر رقیب و دشمن خود در منطقه ی خاورمیانه، یعنی ایران است (مسیله)؛ این پژوهش به تحلیل و واکاوی تاثیرات نفوذ خاورمیانه ای اسراییل و تاثیر آن  بر محور نفوذ ایران به عنوان مهمترین رقیب استراتژیک این کشور می پردازد(هدف)؛ پژوهش حاضر از نوع بنیادی - کاربردی، با روش کیفی- تفسیری و رویکرد توصیفی-تحلیلی و به شیوه ی کتابخانه ای تدوین شده است. همچنین برای چهارچوب نظری این پژوهش از نظریه ی موازنه ی تهدید استفان والت استفاده شده است (روش)؛ همسویی راهبردی- امنیتی اسراییل با آمریکا و ایتلاف غربی-عربی و تعارضات هویتی- ایدیولوژیکی ایران با موجودیت اسراییل، هر گونه افزایش حضور ان در محیط امنیتی- پیرامونی ایران به انحاء مختلف همچون سیاسی، نظامی، امنیتی اقتصادی، فرهنگی- اجتماعی و فنی و تکنولوژیکی به معنای کاهش میزانی از نفوذ و قدرت تاثیرگذاری ایران تلقی شده و طبعا تهدیدی برای امنیت ملی- منطقه ای ایران در منطقه ی نفوذ به حساب می آید (یافته ها).

    کلیدواژگان: امنیت مدیریت راهبردی، محیط پیرامونی، منطقه نفوذ، موازنه تهدید، پیمان صلح ابراهیم
  • سیده فاطمه طباطبائی*، عبدالرضا محمدحسین زاده، سحر اکبرپور فرسنگی صفحات 144-169

    تحریف واقعیت ها و دستاوردهای انقلاب اسلامی یکی از ابزار های دشمن برای القاء ناکارآمدی و شکست نظام در اهداف است. در این راستا آیت الله خامنه ای در جایگاه فقاهت و رهبری به عنوان احیاء کننده مفهوم جهاد تبیین، بر روشنگری واقعیت ها جهت بی اثر نمودن این ابزار، تاکید ویژه داشته اند. بنابراین عنایت به پشتوانه شرعی جهاد تبیین در بسط و اجرای آن ضروری می نماید (مساله)؛ پژوهش حاضر با روش توصیفی_تحلیلی با رویکرد استقرایی و تحلیل بیانات مقام معظم رهبری با استفاده از منابع کتابخانه ای به تخریج و تبیین ماهیت و مبانی فقهی جهاد تبیین پرداخته است (روش)؛ نتایج حاکی بر آن است که جهاد تبیین از منظر آیت الله خامنه ای برتلاش روشنگرانه در برابر خصم، در راه اعتلاء و برپایی دین اسلام اطلاق می شود. به جهت اهمیت ویژه آن در عصر کنونی واجب عینی است که نسبت به افراد و موارد، مختلف خواهد بود. این فریضه، قطعی و فوری و در حد توان به صورت تدافعی و تهاجمی به انجام می رسد. مبانی فقهی وجوب جهاد تبیین مبتنی بر آیات، روایات و قواعد فقهی نظیر قاعده وجوب ارشاد جاهل، وجوب حفظ نظام، مصلحت نظام، وجوب تعاون بر نیکویی و دعوت است (یافته ها).

    کلیدواژگان: جهاد، تبیین، آیات، روایات، قواعد فقهی، آیت الله خامنه ای
|
  • Saeed Mohammadi *, Majid Nejatpour, Mojtaba Norouzi Pages 7-28
    The current article is looking for the basic question, what is the relationship between the "concept of Islamic resistance" and the fifth decade of the Islamic revolution, considering the contemporary developments in West Asia and North Africa? In other words, are the developments at two levels synergistic and converging, or can the developments be analyzed in another format.(question) The current research is a qualitative study type and the research method is the future research-scenario method. The collection of information in this article has been done by using documentary and library sources including books, articles and internet data.(method)According to the results obtained from the research findings, the relationship between the idea of Islamic resistance and the developments of the fifth decade of the Islamic Revolution can be formulated as follows: First, the transition from the approach of the linear impact of the Islamic Revolution on the idea of resistance and the emergence of mutual and non-linear relationships. two discourses on each other, secondly, creating relative stability in relations instead of previous unstable ups and downs, thirdly, transitioning from previous simple relations and entering a kind of complexity in the level and depth of communication between the two discourses and fourthly, aligning formal and informal diplomacy to Achieving specific goals in both discourses. It seems that the Islamic revolution in the fifth decade, due to the fact that the ideal of the Islamic revolution is a divine and human-building ideal and in fact global, will be in a serious confrontation with the modern western civilization in the trans-regional arena, in a way that Strengthening the resistance front in the West Asia region, the foundations for the extension of this axis in the world arena will be provided under the two indicators of "revival of human identity through the negation of the domination system" and "waiting for the emergence of a savior (perfect human being)".(findings)
    Keywords: Resistance, cores of resistance, Islamic identity, Axis of Resistance, Islamic Revolution
  • Abdolmajid Seifi *, Mahmood Alipour Gorji Pages 29-46
    The recent wave of Islamic awakening, which has covered a large part of the Islamic world since the beginning of the 2010s, caused new models of governance in the Islamic countries. The most rigid model of governance has been presented by the Neosalafi movement, which has resulted in the development of violence in the Islamic countries. This violence has had different effects on different dimensions of security in the Islamic countries in the age of Islamic awakening, which can be analyzed in the form of the concept of human security. In this context, the main question of this research is that what effect did the spread of NeoSalafiism during the Islamic awakening have on human security in Islamic countries? (Issue). The research method in this research is descriptive-analytical and library and internet information collection tool (method). The results of the research show that the expansion of the activities of Neosalafi currents in Islamic countries after the Islamic awakening, various aspects of human security in these countries have been weakened in the fields of economy, health, personal security, political security and environmental security. Therefore, the growth of Neoalafiism can be conceptualized as an important element in weakening of Islamic awakening (Findings)
    Keywords: Islamic awakening, Neosalifism, Human Security, Islamic world, Violence
  • Fatemeh Hajiakbari *, Masoumeh Shirdel Pages 47-82

    Based on the statements of the Supreme Leader of the Revolution (Madazla-ul-Ali), we should have a school-like view of General Soleimani's behavior. In this regard, the current research tries to present a model of humanistic teachings in the school of Martyr Soleimani. (Problem) For this purpose, using the scientific and systematic method of "content analysis", l province; monotheism; Love for Ahl al-Bayt (peace be upon them); Ethical; Attention to the principles of religion. Sardar Soleimani, as the founder of Islamic awakening in the contemporary era, also worked hard in the field of explanation jihad. Believing in the narration of "Motowa Qabul An Tamotowa", he considered the condition of becoming a martyr to be a martyr. The expression of the Sardar's belief and devotion towards the authority of the province and the Imams of the revolution is unique. Therefore, he introduces the religious authority as "the color of God", the extension of the Alawite authority and the most important principle. Martyr Soleimani had a monotheistic view and all his actions were only for God's pleasure. His entire existence and words were covered by the confession that "we are the nation of Imam Hossein" and love for the innocents (peace be upon them). Among the other sublime teachings of this school, we can mention moral character and hereafterism. (Findings)

    Keywords: Sardar Martyr Haj Qasim Soleimani, School, Testament, religious teachings, content analysis
  • Zahra Jamshidi * Pages 77-96

    The present research is trying to investigate Kurdish awakening lullabies of Hažār and Molla Avareh, two of the militant poets during the Pahlavi regime (problem). This article deals with the political analysis of the awakening lullabies of Hažār and Molla Avareh with the descriptive-analytical method and the use of library sources (method). According to the research, it’s clear that in Kurdish literature, lullaby was one of the tools through which freedom-loving poets conveyed the spirit of standing against Pahlavi rule to children. The structure of the studied lullabies is the same and has a fighting function. Both poets begin the lullabies with an emotional expression in the form of caressing the child and the mother's patience against the child's cries; Then, with a symbolic expression, they introduced the child's cries as a prelude to the pains and cries of adults, and compared the bandages to the chains of the Pahlavi regime. Then, the poets express the grief caused by the rampage of the Pahlavi regime with a realistic expression, and after that, with an epic language, they mention the lineage and honor of the Iranians and the Kurdish people and encourage the child to struggle and persevere. Finally, poets introduce the acquisition of knowledge and pen struggle as one of the ways to attack tyranny and ask the child to always be diligent in acquiring knowledge (findings).

    Keywords: Resistance Literature, Kurdish Literature, wake-up, stable lullabies, Hažār. Molla Avareh
  • Omid Jahanbakht Layli *, Ghahreman Fereshtehpour Pages 97-119

    The place as a meaningful structure in inducing the ideas of stability and Islamic awakening has been noticed by contemporary poets. This phenomenon, which has existed in literary works for a long time, plays a significant role in sustainability poems today. Khazar Muhammad Abu Juhjuh is one of the poets of the stable and was born in Palestine. In composing his poems, he has put the place and its different dimensions as a means of conveying and highlighting the concepts of sustainability. (Problem) The present essay aims to explain the functions of the element of place in the representation of the ideas of stability and Islamic awakening in the ode "Lel Aqsa Anzefo Shaghafi" by Khezr Mohammad Abu Johjouh, using a descriptive-analytical method, and from this passage, literary and national purposes To examine the poet's adherence to meaningful spatial phenomena. (Method) In the mentioned ode, Abu Jahjuh's intellectual approach with the focus on sustainability is generally visible, and the "place" element in his poem with political, religious, historical, national and natural colors, inculcating concepts such as authority and glory , in order to achieve this, it aims to convey ideas through image schemas derived from simile, metaphor and irony, as well as literary mechanisms such as exaggerated description, highlighting concepts and allusions to historical places and events. and provide a better understanding of sustainability concerns for the audience (findings).

    Keywords: Place, Element, the poetry of Felestine', s stability, Islamic awakening, Khezr Muhammad Abu Johjuh, the poem, Lelaqsa Anzefo Shaghafi
  • Mohsen Jamshidi *, Sara Fallahi, Mohamad Aidi Pages 121-142

    By planning to normalize relations with the Arab countries of the region in the form of the Abraham Peace Treaty, the Zionist regime is trying to put pressure on its rival and enemy in the Middle East region, i.e. Iran (issue). The above research analyzes the effects of Israel's influence in the Middle East and its effect on Iran's axis of influence as the most important strategic competitor of this country (goal). It seems that Israel's attempt to normalize relations with the Arabs and expand its influence in the Middle East region (Iran's peripheral environment) is based on the balance of threats, prevention of regional influence and confrontation and reduction of Iran's strategic strength and depth in its national-regional environment. (Hypothesis). The current research is of a fundamental-applied type, with a qualitative-interpretive method and a descriptive-analytical approach and compiled in a library manner. Also, for the theoretical framework of this research, Stephen Walt's threat balance theory has been used (method, framework). Israel's strategic-security alignment with America and the Western-Arab alliance and Iran's identity-ideological conflicts with the existence of Israel, any increase in its presence in Iran's security environment in various ways such as political, military, economic security, cultural-social and technical and Technological is considered as a reduction of Iran's influence and influencing power, and it is naturally considered a threat to Iran's national-regional security in the area of influence (findings).

    Keywords: Strategic management security, peripheral environment, zone of influence, Threat Balance, Ibrahim peace treaty
  • Seyedeh Fatemeh Tabatabaee *, Abdolreza Mohammad Hosseinzadeh, Sahar Akbarpour Farsangi Pages 144-169

    Distorting the facts and achievements of the Islamic Revolution is one of the enemy's tools to induce inefficiency and defeat the system in its goals. In this regard, Ayatollah Khamenei, in the position of jurisprudence and leadership, as a revivalist of the concept of explanation jihad, has placed special emphasis on clarifying the facts in order to neutralize this tool. Therefore, considering the Shariah support of explanation Jihad, it is necessary to explain it in its expansion and implementation (issue); The current research with a descriptive-analytical method with an inductive approach and the analysis of the Supreme Leader's statements by using library sources has been used to illustrate the nature and jurisprudential foundations of explanation jihad (method); The results indicate that from Ayatollah Khamenei's point of view, the explanation Jihad refers to an enlightened effort against the enemy, in the way of elevating the Islam. Due to its special importance in the current era, it is an objective obligation that will be different for people and cases. This duty is definite and immediate and is done defensively and offensively to the extent of one's ability. The jurisprudential foundations of the obligation of jihad are based on verses, traditions and jurisprudential rules, such as the rule of the obligation to guide the ignorant, the obligation to preserve the system, the expediency of the system, the obligation to cooperate for goodness, and invitation(findings).

    Keywords: Jihad, explanation, verses, hadiths, jurisprudential rule, Ayatollah Khamenei