فهرست مطالب

شناخت اجتماعی - پیاپی 18 (پاییز و زمستان 1399)

نشریه شناخت اجتماعی
پیاپی 18 (پاییز و زمستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1400/01/24
  • تعداد عناوین: 12
|
  • مهسا بابامحمدی، پرویز صباحی*، محمود نجفی صفحات 9-26

    مفهوم خود به عنوان یکی از مفاهیم مهم مورد توجه روان شناسان بوده. مفهوم خود احتمالی یکی از ابعاد دانش خود میباشد که نقش مهمی در مورد تفکر و تصمیم گیری افراد راجع به آینده شان دارد. از این رو به نظر میرسد با متغیرهایی هم چون کمالگرایی، شفقت به خود و مقابله پیش گستر در ارتباط باشد. پژوهش حاضر با هدف مقایسه کمالگرایی، شفقت به خود و مقابله پیش گستر در بین دانشجویان با خودهای احتمالی مثبت و منفی اجرا شد. نمونه پژوهش شامل 300 نفر از دانشجویان دانشگاه صنعتی شاهرود بودند که به صورت در دسترس انتخاب و به پرسشنامه های خودهای احتمالی، شفقت به خود، مقابله پیش گستر و کمالگرایی چند بعدی پاسخ دادند. از این تعداد با توجه به ملاک های ورود و خروج دو گروه 40 نفره دارای خودهای احتمالی مثبت و منفی انتخاب شدند. داده ها با استفاده از تحلیل واریانس چند متغیره تحلیل شد. نتایج نشان داد که بین این دو گروه به لحاظ کمالگرایی در زیر مولفه کمالگرایی جامعه مدار، و در متغیر شفقت به خود زیرمولفه های مهربانی با خود، قضاوت در مورد خود و فزون خواهی تفاوت معنادار وجود دارد. هم چنین بین دو گروه به لحاظ مقابله پیش گسترنیز تفاوت معنادار وجود داشت. در مجموع نتایج پژوهش حاضر نشان داد که متغیرهای شفقت به خود، کمالگرایی و مقابله پیش گستر نقش مهمی درخودهای احتمالی افراد دارند.

    کلیدواژگان: خود احتمالی، کمالگرایی، شفقت به خود، مقابله پیش گستر
  • لیلا آهون، پروین میرزایی* صفحات 27-40
    هدف

    هدف پژوهش حاضر، بررسی اثربخشی آموزش گروهی حل مسئله شناختی - اجتماعی بر خودکنترلی و اضطراب دختران پیش دبستانی بود.

    روش

    طرح پژوهش، نیمه آزمایشی با پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری بود. جامعه آماری را دانش آموزان پیش دبستانی منطقه 12 شهرداری شهر تهران تشکیل دادند. نمونه پژوهش شامل 30 نفر از دختران مقطع پیش دبستانی بودند که به صورت در دسترس انتخاب شدند و در دو گروه آموزش گروهی حل مسئله شناختی - اجتماعی و کنترل قرار گرفتند. همه آزمودنی ها پرسش نامه های اضطراب (اسپنس، 1999) و خودکنترلی (هومفری، 1982) را در پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری تکمیل کردند. برای تحلیل داده ها از تحلیل کوواریانس استفاده شد.

    یافته ها: 

    نتایج نشان داد که آزمودنی های گروه آموزش گروهی حل مسئله شناختی - اجتماعی در مقایسه با گروه کنترل کاهش معناداری در اضطراب و افزایش معناداری را در خودکنترلی نشان دادند (001/0 = P). این نتایج در مرحله پیگیری نیز حفظ شد.

    نتیجه گیری:

     با توجه به نتایج پژوهش، می توان استفاده از این آموزش را به متخصصان سلامت روان و مشاوران مدرسه توصیه کرد.

    کلیدواژگان: حل مسئله شناختی - اجتماعی، خود کنترلی، اضطراب، دختران پیش دبستانی
  • سوسن علیزاده فرد* صفحات 41-58

    همه‏ گیری کروناویروس اثرات مختلفی بر جنبه ‏های روانشناختی جامعه، بخصوص افراد مبتلا به این بیماری گذاشته است. هدف از پژوهش حاضر مطالعه ارتباط عدم تحمل بلاتکلیفی و اضطراب سلامتی با راهبردهای سازگار و ناسازگار شناختی تنظیم هیجان در بیماران سرپایی مبتلا به کرونا در شهر تهران است. به این‏منظور نمونه‏ای شامل 400 بیمار سرپایی زن و مرد بزرگتر از 20 سال، توسط پرسشنامه اضطراب سلامتی (سالکوفسکیس، 2002)، عدم تحمل بلاتکلیفی (فریستون، 1994)، و راهبردهای شناختی تنظیم هیجان (گارنفسکی، کراییج، 2001) از طریق شبکه‏ های مجازی مورد ارزیابی قرار گرفتند. جهت تجزیه و تحلیل داده ‏ها از روش ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل مسیر استفاده شد. نتایج حاصل نشان داد که اضطراب سلامتی و عدم تحمل بلاتکلیفی رابطه منفی و مستقیم با راهبردهای سازگار، و رابطه ‏ای منفی و مستقیم با راهبردهای ناسازگار تنظیم شناختی هیجان دارند. همچنین عدم تحمل بلاتکلیفی با میانجیگری اضطراب سلامتی و غیر مستقیم با راهبردهای ناسازگار تنظیم شناختی هیجان رابطه مثبت دارد. این نتایج دارای تلویحات کاربردی جهت طراحی و تدوین مداخلات روان‏شناختی برای حفظ و ارتقای سلامت روان بیماران مبتلا به کرونا است.

    کلیدواژگان: راهبردهای تنظیم شناختی هیجان، اضطراب سلامتی، عدم تحمل بلاتکلیفی، بیماری کرونا
  • سجاد بشرپور*، سحر خوش سرور صفحات 59-78

    مقدمه:

     نفرت از خود به عنوان یک طرحواره هیجانی خودآگاه منفی با آسیب شناسی روانی همراه است. پژوهش حاضر با هدف بررسی ویژگی های روان سنجی نسخه ی فارسی مقیاس چند بعدی نفرت از خود انجام شد.

    روش

    جامعه ی آماری این پژوهش را کلیه ی دانشجویان کارشناسی دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات تهران در سال تحصیلی 99-98 تشکیل دادند که از بین آنها تعداد 324 دانشجو (201 زن، 123 مرد) به روش نمونه گیری چندمرحله ای انتخاب و به مقیاس های چند بعدی نفرت از خود، سطوح خودانتقادی، عزت نفس روزنبرگ و پرسشنامه پنج عاملی شخصیت پاسخ دادند. داده های جمع آوری شده با استفاده از روش تحلیل عاملی اکتشافی، تحلیل عاملی تاییدی، آلفای کرونباخ و ضریب همبستگی پیرسون در نرم افزارهای Spss و Amos تحلیل شد.

     یافته ها:

     نتایج تحلیل عاملی اکتشافی مقیاس نفرت از خود، 4 عامل با مقادیر ویژه بیشتر از یک را آشکار کرد که 35/50 درصد از واریانس را تبیین کردند. شاخص های تحلیل عاملی تاییدی نیز دلالت بر برازش مطلوب مدل 4 عاملی این مقیاس داشت. پایایی کل مقیاس با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ و دو نیمه کردن به ترتیب 91/0 و 87/0 بدست آمد. روایی همگرا و واگرا نیز از طریق محاسبه ی همبستگی مقیاس به ترتیب با پرسشنامه های سطوح خود انتقادی و عزت نفس روزنبرگ تایید شد (01/0>p). همچنین، این مقیاس همبستگی مثبت و معناداری با روان رنجورخویی و همبستگی منفی و معناداری با گشودگی به تجربه داشت (05/0>p).

    نتیجه گیری:

     مقیاس چند بعدی نفرت از خود از روایی و پایایی نسبتا خوبی جهت استفاده در نمونه های ایرانی برخوردار است و می تواند ابزاری مناسب جهت استفاده در پژوهش های این حوزه باشد.

    کلیدواژگان: ویژگی های روان سنجی، نفرت از خود، خودانتقادی، عزت نفس
  • رضا پیش قدم، شیما ابراهیمی*، ایمان الله بیگدلی صفحات 79-102
    مقدمه

    افراد به میزانی که با یک پدیده مواجه می شوند و بسته به میزان حواسی که در این مواجهه درگیر می شود، می توانند شناخت و ادراک متفاوتی نسبت به یک پدیده داشته باشند که در مفهوم سازی و نوع نگرش آنان حایز اهمیت است.

    روش

    نگارندگان با درنظرگرفتن مفهوم هیجامد، به معرفی الگوی نیمرخ هیجامدی در دو سطح فردی و اجتماعی پرداخته اند. میزان هیجان و بسامد وقوع یک پدیده، محرکی برای تولید انگیزش در فرد یا گروهی از افراد جامعه محسوب می شود که انگیزش حسی هیجانی نامیده شده است. براین اساس، هیجامد به انواع «هیجامد هیجانی»، «هیجامد حسی » و هیجامد حسی هیجانی» تقسیم شده است که افراد بسته به میزان هیجان و حس درگیرشده آنان نسبت به میزان مواجه می توانند انگیزش و غوطه وری متفاوتی داشته باشند و این امر منجر به ایجاد نگرش متفاوت در سطوح فردی و اجتماعی می شود.

    یافته ها:

     نتایج نشان می دهد هنگامی که فرد هیجان بیشتری را نسبت به بسامد ،تجربه می کند هیجان تولیدشده به اندازه ای تاثیرگذار است که ممکن است فرد را از سطح برون آگاهی اطلاعاتی به سمت درون آگاهی سوق دهد و درنتیجه غوطه ‎وری او افزایش یافته و انگیزش بالایی پیدا می کند که نگرش مثبتی را به دنبال دارد. چنانچه این هیجان در اثر تکرار بسامد از نوع منفی یا خنثی باشد ممکن است به اجتناب شدید و بی انگیزگی در انجام عمل منجر شود و میزان غوطه وری کمتر به همراه نگرشی منفی را به دنبال داشته باشد.

    نتیجه گیری:

     در حالت استاندارد بهتر است که تجربه بسامدی و هیجانی فرد با یکدیگر برابر باشد. درچنین شرایطی میزان انگیزش و غوطه وری نیز متعادل خواهد بود و فرد نگرشی همخوان را در سه سطح فردی، اجتماعی بومی و اجتماعی جهانی فارغ از هیجانات شدید تجربه خواهد کرد. افزون براین، می توان گفت تجربه حسی هیجانی افراد در سطوح فردی، اجتماعی بومی و اجتماعی جهانی می تواند متفاوت باشد و نوع نگرش اجتماعی بومی و اجتماعی جهانی می توانند بر نگرش فردی تاثیرگذار باشند.

    کلیدواژگان: هیجامد، نگرش، انگیزش، غوطه وری، الگوی نیمرخ هیجامدی
  • حجت مهدوی راد، ولی الله فرزاد*، شیرین کوشکی صفحات 105-126

    هدف پژوهش حاضر، مدل ساختاری عملکرد تحصیلی براساس خودکارآمدی تحصیلی و انگیزش تحصیلی با میانجیگری راهبردهای شناختی است. پژوهش حاضر کاربردی و از نوع پژوهش های همبستگی به روش مدل یابی معادلات ساختاری است. جامعه آماری کلیه دانش آموزان بودند که از آن میان با روش نمونه گیری تصادفی خوشه ای چندمرحله ای، 470 نفر انتخاب شدند. ابزارهای پژوهش عبارت از، پرسشنامه اهداف پیشرفت میگلی و همکاران (1998)، پرسشنامه خودکارآمدی تحصیلی موریس (2001) و پرسشنامه راهبردهای انگیزشی برای یادگیری پینتریچ و همکاران (1991)بودند. داده های پژوهش با استفاده از روش مدل سازی معادلات ساختاری تحلیل شدند. نتایج نشان داد تمام مدلهای متغیرهای پژوهش از برازش مطلوبی برخوردار بودند، درمدل مفروض اهداف پیشرفت با عملکرد تحصیلی با میانجی گری راهبردهای شناختی دارای اثرکامل و اثر مستقیم و اثر غیر مستقیم غیر معنادار بود. اثر خود کارآمدی تحصیلی با عملکرد تحصیلی با میانجی گری راهبردهای شناختی دارای اثر کامل و اثر مستقیم معنادار بود، اما اثر غیر مستقیم غیرمعنادار است. اثر خود کارآمدی تحصیلی، با عملکرد تحصیلی در سطح 5 درصد معنادار بود. نتایج نشان داد، متغیر خود کارآمدی تحصیلی اثر معناداری بر عملکرد تحصیلی دارد و می تواند 37 درصد از واریانس عملکرد تحصیلی را تبیین کند.از متغیر خودکارآمدی تحصیلی معلمان و مشاوران و والدین می توانند برای تقویت عملکرد تحصیلی دانش آموزان بهره ببرند.

    کلیدواژگان: عملکرد تحصیلی، خودکارآمدی تحصیلی، اهداف پیشرفت، راهبردهای شناختی
  • حسین زارع*، سارا قربانی صفحات 127-140
    مقدمه

    این پژوهش با هدف تعیین ارایه مدل پیش بینی رفتارهای یاری رسان بر اساس متغیرهای ادراک خطر، خودکارآمدی و حل مسئله اجتماعی با توجه به متغیر میانجی مسئولیت پذیری انجام گردید.

    روش

    طرح پژوهش حاضر توصیفی از نوع همبستگی و جامعه آماری پژوهش شامل کلیه ی افراد کمک رسان در سیل سال 1398 خوزستان بود. به منظور تعیین حجم نمونه، از فرمول کوکران بر مبنای جامعه غیر تعریف شده استفاده شد و 387 نفر به روش نمونه گیری خوشه-ای انتخاب شدند. براین مبنا شهر خوزستان به 5 منطقه جغرافیایی شامل شمال، جنوب، شرق، غرب و مرکز تقسیم شد. سپس از هر منطقه یک منطقه سیل زده به صورت تصادفی انتخاب شدند و در هر منطقه، دو کمپ اسکان سیل-زدگان انتخاب و به آن مراجعه شد و به صورت تصادفی آزمودنی های غیر آسیب دیده که به منظور کمک رسانی به این مراکز مراجعه نموده اند، انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده ها شامل پرسشنامه های رفتار یاری رسانی درخشنده -نیا و نوری (1384)، ادراک خطر بین تین (1993)، خودکارآمدی شرر (1982)، حل مسئله اجتماعی دزوریلا و همکاران (2002) و مسئولیت پذیری گاف (1984) بود. به منظور آزمون فرضیه های پژوهش از روش آماری تحلیل مسیر به کمک دو نرم افزارSPSS وAMOS نسخه 22 استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج تحلیل مسیر ضرایب غیرمستقیم نشان داد که مسئولیت پذیری می تواند در رابطه بین متغیرهای حل مسئله اجتماعی و خودکارآمدی با رفتار یاری رسان امدادگران سیل خوزستان نقش میانجی گری ایفا نماید (05/0>P) درحالی که مسئولیت پذیری نتوانسته است نقش میانجی گری را در رابطه بین ادراک ریسک با رفتار یاری رسان امدادگران ایفا نماید (05/0< p).

    کلیدواژگان: رفتار یاری رسان، ادراک خطر، خودکارآمدی، حل مسئله اجتماعی، مسئولیت پذیری
  • مبینا ترخان، حمیدطاهر نشاط دوست*، مرتضی ترخان صفحات 141-156

    این پژوهش با هدف اثربخشی مداخله مبتنی بر شفقت (CFT) بر روی انعطاف پذیری شناختی و کفایت اجتماعی زنان دارای تعارضات زناشویی انجام شده است. روش تحقیق این پژوهش از نوع نیمه آزماشی با طرح پیش آزمون، پس آزمون با گروه کنترل بوده است. با استفاده از پرسشنامه های کفایت اجتماعی فلنر و همکاران، انعطاف پذیری شناختی دنیس و وندروال و تعارضات زناشویی ثنایی و براتی ، 30 نفر از زنانی که دارای تعارضات زناشویی بودند، به طور هدفمند انتخاب و به طور تصادفی ساده در دو گروه آزمایشی و کنترل (هر گروه 15 نفر) جایگزین شدند. گروه آزمایشی 8 جلسه (هفته ای یک بار) فنون CFT را بر اساس بسته آموزشی گیلبرت آموزش دیدند و گروه کنترل آموزشی در این زمینه دریافت نکردند. پس از اجرای CFT، مجددا کفایت اجتماعی، انعطاف پذیری شناختی و تعارضات زناشویی اعضای هر دو گروه مورد اندازه گیری قرار گرفت . از تحلیل کوواریانس چند متغیری (مانکوا) و تک متغیری (آنکوا) برای تحلیل داده ها استفاده شد. F محاسبه شده هم در تحلیل مانکوا و هم در تحلیل آنکوا برای متغیرهای کفایت اجتماعی ،انعطاف پذیری شناختی در هر دو گروه تفاوت معنادار را نشان داد. به طورکلی این پژوهش در همگرایی با نتایج پژوهش های مشابه حاکی از آن است، روش CFT میتواند نقش موثری در افزایش کفایت اجتماعی و انعطاف پذیری شناختی در زنان دارای تعارضات زناشویی داشته باشد

    کلیدواژگان: کفایت اجتماعی، انعطاف پذیری شناختی، تعارضات زناشویی، مداخله مبتنی بر شفقت
  • امیرحسین زنجانبر* صفحات 157-176

    موضوع پژوهش های شناخت اجتماعی بررسی چگونگی راه های ضبط، استفاده، و تفسیر آن دسته از اطلاعات است که درخصوص جهان اجتماعی می باشد. یکی از رهیافت های غیرمستقیم برای ورود به علوم شناختی، زبان است. در هر زبان و فرهنگ، ضرب المثل ها هم رابط اجتماعی بینانسلی می باشند و هم رابط اجتماعی درون نسلی؛ بنابراین از شاخص های مناسب برای مطالعات درزمانی و همزمانی شناخت اجتماعی به شمار می آیند. این پژوهش در پی آن است که با استفاده از روشی تحلیلی_توصیفی نشان دهد: متناظر با هر الگوی شناختی پردازش، ضرب المثل های فراوانی در زبان وجود دارند که صریحا از طریق برجسته کردن الگوی شناختی مذکور یا به تایید آن الگو اصرار می ورزد، یا به تکذیبش. بنابراین اگرچه آوردگاه طرحواره ها و شناختارها مخفی گاهی به نام ناخودآگاه فردی است اما فرهنگ جمعی، بسیار پیش تر از نظریه پردازان علوم شناختی، آنها را به پهنه توجه شناخت شناسانه و خودآگاهانه اش آورده است. مسئله پژوهش چگونگی نقش آفرینی ضرب المثل ها است در انتقال الگوهای پردازش از سطح ناهوشیار فردی به سطح هوشیار جمعی. نگارندگان درخصوص امثال زبان فارسی و نیز امثال زبان های دیگر تا کنون پژوهشی مشابه را رویت نکرده اند. زمینه تحقیق زبان فارسی است اما ازآنجاکه اثبات شی نفی ماعدا نمی کند، عالم سخن تحقیق می تواند هر زبان یا گویش دیگری نیز باشد. گردآوری داده ها به روش هدفمند صورت گرفته است. خلاء التفات بسنده به کاربرد علوم شناختی در پژوهش های ادبی، و متقابلا کم توجهی علوم شناختی به ظرفیت های ادبیات عامه، بر ضرورت این پژوهش صحه می گذارد. حسن استفاده از فرهنگ عامه، به عنوان شاهدی برای نظریات شناختی، در این است که آزموده-شوندگانش طبیعی اند، نه آزمایشگاهی.

    کلیدواژگان: رویکرد شناختی، شناخت اجتماعی، فرهنگ و ادبیات عامه، ضرب المثلها
  • داود معنوی پور*، پونه شهابی، علیرضا پیرخائفی صفحات 177-187
    هدف

    این پژوهش با هدف ساخت مقیاس سنجش همدلی خود بر مبنای رویکرد روان پویشی دوانلو و مالان انجام شد.

    روش

    این پژوهش از نوع توصیفی همبستگی با هدف توسعه ای- روانسنجی بود. جامعه آماری این پژوهش شامل کلیه دانشجویان دانشگاه آزاد اسلامی واحدهای تهران و گرمسار در سال تحصیلی 98-99 بود.

    یافته ها

    ضریب پایایی این مقیاس به روش آلفای کرونباخ 0.89 به دست آمد. نتایج تحلیل عاملی اکتشافی و تاییدی مقیاس همدلی خود نشان داد که با 16 گویه 5 عامل توجه به بدن، درک احساس، درون نگری، اضطراب و مکانیسسم های دفاعی را اندازه گیری می نماید. این مقیاس با ضریب پایایی و روایی سازه و محتوایی، برای غربالگری افراد در میزان همدلی خود مناسب است. این پژوهش به عنوان نخستین تلاش برای ساخت مقیاس همدلی خود انجام شد که به 16 گویه و 5 عامل درونی این مفهوم دست یافت. شاخص های روانسنجی این مقیاس برای نخستین تلاش قابل تامل است . این مقیاس فعلا برای غربالگری مناسب است و این مسیر نیازمند پژوهش های گسترده تری است تا بتواند به شاخص های روانسنجی مناسب برای سنجش های بالینی دست یابد.

    کلیدواژگان: همدلی خود، تحلیل عاملی، روان پویشی، مثلث تعارض
  • حسن بافنده قراملکی، سارا شرقی لوان*، رحیم یوسفی صفحات 183-192
    مقدمه

     موسیقی در تمام ابعاد وجودی انسان تاثیرگذار است و تحقیقات زیادی از تاثیر موسیقی بر جسم و روان دلالت دارند، نوازندگان نیز به‌عنوان خالقان موسیقی و قشری فرهیخته از جامعه می‌توانند بر آحاد مردم تاثیرگذار باشند. پژوهش حاضر با هدف مقایسه‌ی نظریه ذهن نوازندگان حرفه‌ای سازهای کوبه‌ای سنتی و نوازندگان حرفه‌ای سازهای زهی سنتی و همتایان عادی است. 

    روش

     این مطالعه از نوع علی مقایسه‌ای است که در آن نمونه آماری شامل 90 نفر متشکل از 30 نفر نوازنده‌ی حرفه‌ای سازهای کوبه‌ای سنتی، 30 نفر نوازنده‌ی حرفه‌ای سازهای زهی سنتی و 30 نفر همتای عادی انتخاب شدند که انتخاب نمونه در نوازندگان از بین اساتید موسیقی و به‌صورت نمونه‌گیری در دسترس و انتخاب همتایان عادی به‌صورت نمونه‌گیری هدفمند انجام شد. ابزار مورد استفاده در این پژوهش نظریه ذهن بارون-کوهن بود که داده‌های حاصل از آن با استفاده از SPSS-22 و از طریق تحلیل واریانس یک‌راهه (ANOVA) تجزیه و تحلیل شد.

    یافته‌ها

    تجزیه و تحلیل‌ها نشان داد که بین نوازندگان حرفه‌ای سازهای کوبه‌ای سنتی، نوازندگان حرفه‌ای سازهای زهی سنتی و همتایان عادی در نظریه ذهن تفاوت معناداری وجود دارد. به‌طوری‌که نظریه ذهن نوازندگان حرفه‌ای سازهای زهی سنتی بیشتر از نوازندگان حرفه‌ای سازهای کوبه‌ای سنتی و همتایان عادی است.

    کلیدواژگان: نوازندگان حرفه ای سازهای کوبه ای سنتی، نوازندگان حرفه ای سازهای زهی سنتی، نظریه ذهن
  • بهمن زندی، فاطمه یوسفی راد، سید محمود متشرعی * صفحات 193-212

    نام‌شناسی شاخه‌ای از زبان‌شناسی، یا از نظر کریستال(2008) شاخه‌ای از معناشناسی است. نام شناسی را از منظرهای متفاوتی مورد مطالعه قرار داده‌اند. این مقاله با معرفی رویکرد زبان‌شناسی شناختی اجتماعی، که خود ادامه منطقی رویکرد زبان‌شناسی شناختی و زبان‌شناسی اجتماعی است، به حوزه نام‌شناسی می‌پردازد. نام‌شناسی شناختی اجتماعی را می‌توان زیرمجموعه زبان‌شناسی اجتماعی شناختی به شمار آورد که درک کاربرد-بنیاد از زبان، تنوع درون-زبانی و بینا‌زبانی، مقوله‌بندی و سرنمون‌ها، الگوی فرهنگی، معنای اجتماعی و اثر متقابل زبان، فرهنگ، و ایدیولوژی، جزء مفهوم‌های بنیادین آن هستند. البته باید اذعان داشت که اکثر مطالعات انجام شده در حوزه زبان‌شناسی شناختی، و حوزه جدیدتر و کمتر مطالعه شده زبان‌شناسی شناختی اجتماعی، در حوزه مفهوم‌شناسی هستند. لیکن به اذعان پژوهش‌گران این حیطه، تغییر زاویه توجه از مفهوم‌شناسی به سوی نام‌شناسی از تحولات ضروری و اجتناب ناپذیر در زبان‌شناسی شناختی و زبان‌شناسی شناختی اجتماعی است. هدف این مقاله، با استفاده از روش پژوهش اسنادی، تلاشی در راستای ادامه این برنامه پژوهشی است که توسط زندی و احمدی(1395) آغاز شده است؛ با این تفاوت که، مقاله حاضر بیشتر به مطالعه اسامی عام که نماینده یک مقوله هستند توجه دارد. مقاله حاضر چشم‌انداز دیگری را هم در این بحث می‌گشاید و آن تاکید بر رویکرد کاربرد-بنیاد در نام‌شناسی است. در تعبیر کاربردشناختی، نام‌شناسی به مطالعه انتخاب‌های واقعی واژگانی از میان مجموعه عبارات می‌پردازد و سوالی که مطرح می‌کند این است که چه عواملی بر انتخاب یک عبارت خاص تاثیرگذار می‌باشند. این مقاله چنین نتیجه‌گیری می‌کند که انتخاب واژه مناسب برای یک مدلول خاص تحت تاثیر عوامل متعددی قرار دارد که در این میان نقش بافت از اهمیت فراوانی برخوردار است.

    کلیدواژگان: نام، نام شناسی، کاربرد-بنیاد، بافت، زبان شناسی شناختی اجتماعی
|
  • Mahsa Babamohammadi, Parviz Sabahi *, Mahmmod Najafi Pages 9-26

    The concept self has been considered by psychologists as one of the important concepts. The concept of possible self is one of the dimensions of our knowledge, which plays an important role in people's thinking and decision about their future. Hence, it seems to be related to variables such as perfectionism, self-compassion, and proactive coping. The purpose of this study was to compare perfectionism, self-compassion, and proactive coping among students with positive and negative possible selves. The research sample consisted of 300 students of Shahrood industrial University who were selected by convenience sampling method and answered to perfectionism, self-compassion, proactive coping and possible selves questionnaire. Of these, according to the criteria for entry and exit, two groups of 40 people with positive and negative possible selves were selected. Data were analyzed by using multivariable analysis of variance. The results showed that between groups, in terms of perfectionism, subscale of community-oriented perfectionism, and in the variable of self-compassion, there is a meaningful difference in self-kindness, self-judgment and over-identification subscales. There was also a significant difference between the two groups in terms of proactive coping. Overall, the results of this study showed that self-compassion, perfectionism, and proactive coping have an important role in people's possible selves.

    Keywords: possible selves, Perfectionism, proactive coping, self-compassion
  • Leyla Ahvan, Parvin Mirzaei * Pages 27-40
    Aim

    The aim of study was to determine the effectiveness of Group Cognitive-Social Problem Solving on self-control and anxiety in preschool girls.

    Method

    the current reserch design was a quasi-experimental with pretest, posttest and follow up. The study population consisted of all preschool students in district 12 of Tehran. The research sample included 30 preschool girls, who were selected with available sampling method, and assigned into 2 groups including cognitive-social problem solving and control. groups All subjects completed the anxiety (Spence, 1999) and the self control (Humphrey, 1982) questionnaires in pretest, posttest and follow up. for analyzing of gathered data, the analysis of covariance was used.

    Result

    The results showed that cognitive-social problem solving group had a significant reduction in anxiety and increase in the self-control compared to control droup (P = 0/001). These results were maintained at the follow-up stage.

    Conclusion

    According to the results, the use of this training can be suggested to mental health professionals and school counselors.

    Keywords: cognitive-social problem solving, Self-Control, Anxiety, preschool girls
  • Susan Alizadeh Fard * Pages 41-58

    The coronavirus epidemic have had different effects on psychological aspects of individuals, especially on patients with corona disease. The aim of this study was to investigate the relationship between intolerance of uncertainty and health anxiety with cognitive emotion regulation strategies in outpatient with Corona disease. For this purpose, a sample of 400 adult men and women outpatients over than 20 years old evaluated by health anxiety questionnaire (Salkovskis, 2002), intolerance of uncertainty (Freeston, 1994), and The Cognitive Emotion Regulation Questionnaire (Garnefski & Kraaij, 2001) via social network. To analyze the data, Pearson correlation and path analysis were used. The results showed health anxiety and intolerance of uncertainty were negatively correlated with adaptive, and positively with non-adaptive cognitive emotion regulation strategies. Also, intolerance to uncertainty was indirectly correlated with non-adaptive cognitive emotion regulation strategies through mediating of health anxiety. These results will have practical implications to design psychological interventions to maintain and promote the mental health of the patients with corona disease.

    Keywords: cognitive emotion regulation strategies, health anxiety, intolerance of uncertainty, corona disease
  • Sajjad Basharpoor *, Sahar Khoshsorour Pages 59-78
    Introduction

    Self-disgust as a negative self-conscious emotion schema is associated to psychopathology. This study aimed to investigate the psychometric properties of Persian version of the Multidimensional Self-Disgust Scale (MSDS).

    Method

    The statistical population of this study consisted of all undergraduate students of the Islamic Azad University, Tehran Science and Research Branch in the academic year 98-99, among whom 324 students (201 females, 123 males) were selected randomly by multistage sampling, and they responded to multidimensional self-disgust scale, the levels of self-criticism scale, the Rosenberg self-esteem scale, and the NEO Five-Factor Inventory. The data were analyzed by exploratory factor analysis, confirmatory factor analysis, Cronbach’s alpha and Pearson correlation using SPSS and AMOS softwares.

    Results

    Results of the exploratory factor analysis showed 4 factors with eigenvalues higher than 1 which explained 50/35% of the total variance. Also, confirmatory factor analysis indicators also implied the optimal fitness of four-factor model of this scale. The total reliability of the scale was estimated to be respectively 0.91 and 0.87 using Cronbach’s alpha and split half. Convergent validity and divergent validity were also confirmed by calculating scale correlation through the levels of self-criticism scale and the Rosenberg self-esteem scale respectively (p < 0.01). Also, this scale had a positive and significant correlation with neuroticism and a negative and significant correlation with openness to experience (p < 0.05).

    Conclusion

    The multidimensional self-disgust scale (MSDS) is characterized by relatively proper validity and reliability for application in Iranian samples and can be a suitable tool in the researches of this field.

    Keywords: Psychometric properties, Self-disgust, Self-criticism, Self-esteem
  • Reza Pishghadam, Shima Ebrahimi *, Imanollah Bigdeli Pages 79-102

    Depending on the frequency of encounters and the sense induced the emotions involved, people develop different conceptualizations of a phenomenon.

    Method

    The authors of the present study, therefore, have utilized the concept of emotioncy to introduce the emotioncy profile, in which emotions about a given concept and their frequencies can be considered as a propel to produce motivation at individual and social levels. This emotioncy profile emo-sensory motivation can be further categorized into EMOTIONcy (emotion>frequency), emotionCY (emotion<frequency), and EMOTIONCY (emotion=frequency), based on which people may experience different levels of motivation and immersion. The results of the present study indicate that at the EMOTIONcy level, emotions can be so affective that they move individuals from exvolvement to involvement..The results of the present study indicate that at the EMOTIONcy level, where people experience more emotions, it might be so effective that it moves them from exvolvement to involvement. Also, if a person has positive emotions about a concept, it increases flow, which consequently leads to willingness to repeat and positive attitudes. Contrarily, negative emotions can lead to extreme avoidance, and demotivation, and negative attitudes.

    Conclusion

    The standard situation is the time emotions and senses go hand in hand, creating optimal motivation and immersion. The normal situation is the time when emotions and senses go hand in hand, creating optimal motivation and immersion. This can lead to congruent attitudes at individual, local, and global levels. Moreover, individual, local, and global attitudes can change when there is no balance between sense and emotion.

    Keywords: Emotioncy, Attitude, Motivation, Immersion, Emotioncy profile
  • Hojjat Mahdavi Rad, Valeolla Farzad *, Shirin Kooshki Pages 105-126

    The purpose of this study is a structural model of academic performance based on academic self-efficacy and academic motivation mediated by cognitive strategies . The present study is an applied and correlational research using structural equation modeling. The statistical population was all students from which 470 people were selected by multi-stage cluster random sampling. The research instruments were Migli et al.'s (1998) Achievement Goals Questionnaire, Morris Academic Self-Efficacy Questionnaire (2001) and Pintrich et al.'s (1991) Motivational Strategies for Learning Questionnaire. Research data were analyzed using structural equation modeling. The results showed that all models of research variables had a good fit. In the assumed model, achievement goals with academic performance mediated by cognitive strategies had full effect and direct effect and indirect effect was insignificant. The effect of academic self-efficacy with academic performance mediated by cognitive strategies had a full effect and a significant direct effect, but the indirect effect is non-significant. The effect of academic self-efficacy was significant with 5% academic achievement. The results showed that the variable of academic self-efficacy has a significant effect on academic performance and can explain 37% of the variance of academic performance. Teachers, counselors and parents can use the variable of academic self-efficacy to enhance students' academic performance.

    Keywords: Academic Performance, Academic self-efficacy, Achievement Goals, Cognitive Strategies
  • Hosein Zare *, Sara Ghorbani Pages 127-140

    The purpose of this study was to determine the predictive model of helping behaviors based on the variables of risk perception, self-efficacy and social problem solving with regard to the mediator variable of responsibility. The present study was a descriptive study of the type of correlation and the research population consisted of all aid agencies in the province of Khuzestan in 2018. In order to determine the sample size, Cochran formula based on non-defined population was used and 387 people were selected by cluster sampling method. In this regard, Khuzestan was divided into two geographic areas including north, south, east, west and central. in each region, a flooded area was selected randomly and in each region, two flood relief camps were selected and referred to it and randomly selected subjects who referred to these centers were selected. Data collection tools included the Derakhshandeh Nia's helping behavior questionnaires (2005), Benten risk perception questionnaire (1993), Sherer self-efficacy (1982), Dezurilla et al.'s social problem solving (2002) and Gough's responsibility (1984). In order to test the hypothesis, the statistical method of path analysis was used with SPSS and AMOS-22 software. The results of path analysis of indirect coefficients showed that responsibility can play mediator role in relation between social variables solving and self-efficacy with the helping behavior of flood aid workers in Khuzestan (p < 0/05) while responsibility has not been able to play mediator role in relation between risk perception and helping behavior (p>0/05).

    Keywords: Helping behavior, risk perception, Self-efficacy, social problem, Responsibility
  • MOBINA TARKHAN, Hamid Taher Neshatdost *, Morteza TARKHAN Pages 141-156

    The aim of this research was to evaluate the effectiveness of compassion focused therapy on cognitive flexibility and social sufficiency of women with marital conflicts. This research method was semi-experimental with pretest-posttest design. Using felner and etal's social sufficiency, Denis and Vendervall’s cognitive flexibility and Sanai and Barati's marital conflicts, questionnaires, 30 women of with marital conflicts. Were purposive selected and were randomly assigned in two experimental and control group (each group was 15). The experiment group received 8 sessions of CFT based on Gillbert's instruction package and the control group did not receive any training in this field. After executing the CFT, social sufficiency, cognitive flexibility and marital conflicts of the members of two groups were measured again. Data were analyzed using multivariate covariance analysis (MANCOVA) and univariate covariance analysis (ANCOVA). Calculated F either in the Mancova analysis and either in the Ancova analysis for variables of social sufficiency , cognitive flexibility, showed significant differences in both groups. The results of this study which are in line with other studies that CFT has significant role in increasing social sufficiency and cognitive flexibility in the women with marital conflicts

    Keywords: Social sufficiency, Cognitive Flexibility, Marital conflicts, Compassion Focused Therapy
  • Amirhossein Zanjanbar * Pages 157-176

    The subject of social cognition research is to explore, how to capture, use and interpret the information that is relevant to the social world. Since proverbs are both interlocutory social interfaces and are also intercultural social interfaces, they are therefore considered to be one of the appropriate indicators for in-time and simultaneous studies of social cognition. Using an analytic-descriptive approach, this research seeks to show that: corresponding to any cognitive processing paradigm, there are many proverbs in the Persian language that explicitly, by highlighting the aforementioned cognitive paradigm, insist on its confirmation or rejection. So although the repercussions of schemas and secret cognitive strategies are sometimes in the name of our individual subconscious, our collective culture, far ahead of the theorists of cognitive science, has brought them to the forefront of their epistemological and conscious awareness. The central issue of research is how proverbs play a role in transferring processing patterns from the level of individual unconscious to the level of collective consciousness. This study, for the first time, looks closely at the parables of the Persian language, with an approach to cognitive psychology. The vacuum that suffices for the application of cognitive science in literary research, as well as, the lack of cognitive science to the capacity of popular literature confirms the necessity of this research. The good use of popular culture as evidence for cognitive theories is that its tested subjects are natural, not laboratory.

    Keywords: Cognitive approache, social cognition, folk culture, literature, parables
  • Davood Manavipour *, Pouneh Shahabi, Alireza Pirkhaefi Pages 177-187
    Objective

    The aim of this study was to construct a self-empathy scale based on the psychodynamic approach of Davanloo and Malan.

    Method

    This was a descriptive correlational study with the aim of developmental psychometrics. The statistical population of this study included all students of Islamic Azad University of Tehran and Garmsar in the academic year of 1998-99.

    Results

    The reliability coefficient of this scale was 0.89 by Cronbach's alpha method. The results of exploratory and confirmatory factor analysis of his self-empathy scale showed that with 16 items, 5 factors measure body attention, perception of feelings, introspection, anxiety, and defense mechanisms. This scale, with its coefficient of reliability and validity of structure and content, is suitable for screening people at their level of self-empathy. This research was done as the first attempt to construct a scale of self-empathy that achieved 16 items and 5 internal factors of this concept. Psychometric indices of this scale can be considered for the first attempt. This scale is currently suitable for screening and this path requires more extensive research to be able to achieve psychometric indices suitable for clinical trials.

    Keywords: self-empathy, Factor Analysis, Psychodynamic, Conflict Triangle
  • hassan bafandeh gharamaleki, sara sharghi lavan*, Rahim yousefi Pages 183-192
    Introduction

    Music is influential in all aspect of human existence and there is a great deal of research into the influence of music on the body and the psyche, musicians can also influence people as creators of music and a part of culture of society.

    Aims

    This study preformed aimed to compare the theory of mind in traditional percussions player with traditional string musical instruments players and normal counterparts.

    Method

    This study is a causal-comparative study in which a sample of 90 people consisting of 30 traditional percussion players, 30 string musical instrument players and 30 normal counterparts were selected. The musicians were selected through available sampling from music teachers and their counterparts were selected through purposeful sampling. The instruments used in this study were Baron-Cohen’s Theory of Mind questionnaire. The data were analyzed by ANOVA. Result and

    Conclusion

    Analyzes show that there was a significant difference between traditional percussion players, traditional string musical instruments players and normal counterparts in theory of mind as the results show that amount of TOM in traditional string musical instruments players is more than normal counterparts and traditional percussion players.

    Keywords: traditional percussion players, traditional string musical instruments players, Theory of Mind
  • Bahman Zandi, Fatemeh Yousefi Rad, Seyed Mahmoud Motesharrei* Pages 193-212

    Onomastics is a branch of linguistics, or according to Crystal (2008), a branch of semantics; onomastics has been studied from different perspectives. This paper addressed onomastics from the perspective of the social-cognitive (sociocognitive) linguistic approach, which is the corollary of cognitive linguistics and social linguistics. Social-cognitive onomastics, which can be subsumed under social-cognitive linguistics, covers the core concepts of a usage-based understanding of language, intralanguage and inter-language diversities, categorization and prototypes, cultural patterns, social senses, and the counter-effect of language, culture, and ideology. It merits mention that most studies in the area of cognitive linguistics and the newer, less studied social-cognitive linguistics focus on concepts and semantics. Scholars believe it is necessary and inevitable to shift from concepts to (proper) names, i.e. onomastics, in cognitive and social linguistics. The aim of this paper, applying documentary research method, is in line with and a continuation of a research plan launched by Zandi and Ahmadi in 2016; the only difference is that the current paper paid special attention to common nouns that represent a category. This paper also gave another outlook: an emphasis on a usage-based approach in onomastics. Pragmatically speaking, onomastics touches upon actual lexical selections from among expressions and examines the factors affecting the selection of a particular expression. The results showed that numerous factors affect the selection of a proper word for a signified concept, with context having the greatest effect.

    Keywords: Name, onomastics, Usage-Based, Context, Sociocognitive Onomastics