فهرست مطالب

نشریه مطالعات معماری ایران
سال نهم شماره 18 (پاییز و زمستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1400/01/18
  • تعداد عناوین: 12
|
  • علی محمد رنجبر کرمانی* صفحات 5-24

    آموزش تاریخ معماری ایران و جهان، امروزه در دانشکده های معماری، هنوز با هدف شناخت بیشتر فرآورده های معماری گذشته انجام می شود؛ و محتوا و روش تدریس آن، رابطه روشنی با معماری امروز و فردای دانشجویان نمی یابد. با آنکه حجم بیشتر واحدهای درسی در آموزش معماری به درستی برای آموزش «طراحی معماری» سامان یافته است، دو کاستی جدی در آن دیده می شود: کم توجهی به گام «برنامه ریزی» برای طراحی، و بی توجهی به چگونگی بهره بردن از درس تاریخ معماری برای طراحی کارکردهای مختلف معماری؛ که پیامد آن بر آینده شغلی دانشجویان موثر است. این مقاله در پیتدوین هدف و روشی بسامان برای آموزش تاریخ معماری است؛ و اینکه بررسی پیشینه و گذشته معماری ایران و جهان چه سودی در آموزش طراحی معماری دارد؟ و چگونه می توان از معماری گذشته برای معماری امروز و آینده،درس آموخت و آموزش داد؟ این مقاله در شمار پژوهش های استدلال منطقی با رویکرد تحلیلی تفسیری جای دارد. فرضیه مقاله این است که در معماری، آنچه زمان بر آن می گذرد و به تاریخ می پیوندد، «روش ساخت» است، و آنچه فراتر از زمان است، «روش طراحی» یا «چگونگی سامان دهی فضا»ست. گمان می رود با همه پافشاری هایی که بر فاصله گرفتن از گذشته معماری می شود، هنوز هم نمونه ها و درس های ارزشمندی از طراحی را می توان از تاریخ معماری آموخت. «الگوهای فضایی» و «الگوهای سامان دهی فضایی»، تجربه های طراحی گذشتگان هستند که تحلیل آن ها در تدریس طراحی معماری به کار می آید. در این نوشته، ابتدا به نمونه ای از چنین الگوهایی اشاره و سپس راهبردی برای تدریس تاریخ معماری ارایه می شود؛ به گونه ای که در راستای کاربردی کردن آن برای درس طراحی معماری باشد.

    کلیدواژگان: تاریخ معماری، آموزش تاریخ معماری، طراحی معماری، الگوهای فضایی، الگوهایسامان دهی فضایی
  • سمیرا منصوری رودکلی*، عیسی اسفنجاری کناری، هما ایرانی بهبهانی صفحات 25-47

    یکی از روش های معمول در پژوهش های باغ های ایرانی این است که باغ ها را پدیده ای درون گرا در نظر می گیرند محصور در دیوارهایش و جدا از بستری که آن را احاطه کرده است. با این دیدگاه، برخی از ویژگی های مهم باغ ها نادیده گرفته می شوند. از سوی دیگر، تشخیص چهره اصیل شهر در منظر امروزین شهرهای تاریخی به دلیل تغییرات سریع شهری روزبه روز دشوارتر می شود. این امر ضرورت توجه به شناخت صحیح و حفاظت اصولی از منظر تاریخی این شهرها و عناصر تشکیل دهنده آن ها را ایجاب می کند. از آنجا که ساختار شهر در دوره صفوی، بسیار تحت تاثیر باغ ها و به خصوص باغ های شاهی بوده، پژوهش حاضر بر شناسایی روابط میان باغ و شهر در شهر اشرف البلاد صفوی متمرکز شده است. هدف این مقاله پی بردن به چگونگی کیفیات روابط و پیوندهای میان باغ های شاهی به عنوان عناصر شاخص منظر شهری تاریخی شهر صفوی اشرف البلاد با سایر اجزای تشکیل دهنده آن است. برای این منظور، از روش مطالعات تاریخی که رویکردی کاربردی در بازیابی جنبه های پنهان این ارتباط است، بهره گرفته شده است. در این راستا پیگیری مرحله به مرحله، منطبق با مراحل شکل گیری شهر انجام شد. با دنبال کردن این رویکرد، ساختارهای شهری گذشته و حال بر اساس اطلاعات مبتنی بر شواهد مکتوب و ریخت شناسانه، مورد مقایسه و تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. نتایج این پژوهش نمایانگر برخی از نمودهای ارتباط ساختاری میان باغ های شاهی و این شهر تاریخی است که در طول سالیان، کم رنگ شده است؛ از جمله جایگاه باغ های شاهی در مراحل طرح ریزی شهر، در ساختار شبکه ارتباطی شهر، در تراکم شهری و در نظام سلسله مراتبی حاکم بر منظر شهری. بر اساس این نتایج، کیفیاتی از پیوندهای میان باغ و شهر روشن می شود که معرف هویت شهر صفوی بوده اند و بدون آن ها، هم ارز ش های شهر مخدوش می شود و هم میراث باغ ها ناگفته می ماند.

    کلیدواژگان: باغ ایرانی، منظر شهری تاریخی، ساختار شهر، شهر صفوی، اشرف البلاد (بهشهر)
  • هادی صفایی پور* صفحات 49-70

    معماران سنتی در معماری تاریخی ایران با وجود داشتن نقشی برجسته، به ندرت در کانون توجه مورخان بوده اند و از آن ها یاد شده است. این امر موجب شده که امروزه اطلاعات بسیار محدودی از سنت ها، اندیشه ها، فنون، مهارت ها و چگونگی زندگی حرفه ای آن ها در اختیار باشد. در دوران معاصر با شکل گیری مرمت مدرن، گروه جدیدی از استادکاران معمار ظاهر شدند که از یک سو با سنت های استادی شاگردی در صنف و خانواده خود پیوند داشتند و از سوی دیگر، زیر نظر مرمتگران دانشگاهی و مهندسان معمار کار می کردند. بدین ترتیب، این استادان با «رجعتی ناقص»، دوباره جایگاهی برای حضور در بناهای تاریخی و کار در کارگاه های معماری سنتی پیدا کردند. این مقاله با مراجعه به خانواده رضایت، از استادکاران معمار اصفهانی، ارتباط آن ها با بناهای تاریخی را بررسی می کند. برای یافتن پاسخ پرسش هایی نظیر اینکه این استادان چگونه با بناهای تاریخی مواجه می شوند، چه اطلاعاتی از بناهای تاریخی در ذهن دارند و چگونه از این اطلاعات در طراحی کارهای جدید استفاده می کنند، با انجام مصاحبه های نیمه ساختاریافته و باز، روش تاریخ شفاهی و همچنین مشاهده و یادداشت برداری میدانی از آثار و فرایندهای طراحی و اجرای این استادان، اطلاعات لازم گردآوری و با روش رمزگذاری و نظریه زمینه ای تحلیل شده است. بر این اساس، رابطه استادکاران خانواده رضایت با بناهای تاریخی در اصفهان در پنج مرتبه ارتباط با بنا شامل همزیستی، روخوانی، به خاطر سپردن، الهام و مرجعیت (عام و خاص) تبیین می شود. تحلیل این مقوله ها نشان می دهد که بناهای تاریخی یکی از مراجع مهم در جهان طراحی این استادان هستند. استادکاران معمار خانواده رضایت، به قلمرو ذهنی عینی از محله های عصر سلجوقی شهر اصفهان، به مرکزیت محله جوباره تعلق دارند که زندگی فردی و حرفه ای آن ها را در بر می گیرد. آن ها این عناصر تاریخی را از کودکی نظاره کرده ، خوانده ، به خاطر سپرده و به مثابه درس هایی از یک «مدرسه طراحی معماری»، دست مایه تجارب تازه خویش قرار داده اند.

    کلیدواژگان: استادکار معمار، معماری سنتی، تاریخ شفاهی معماری، طراحی معماری، بناهای تاریخی
  • محمدحسن طالبیان، افسانه سلطانی* صفحات 71-87

    این پژوهش به دنبال شناخت جزییات ساخت سنتی در سقف های تیرپوش چوبی تخت و دسته بندی گونه شناسانه این سقف ها در خانه های تاریخی شیراز و تشخیص فضا هایی است که هریک از گونه ها در آن کاربرد دارد. دستیابی به این شناخت علاوه بر توسعه دانش فنی، مبنای قابل اتکایی نیز برای کمک به مرمت اصولی تر بنا های تاریخی ایجاد می کند. همچنین شناخت چوب و جزییات اجرایی آن به عنوان یک مصالح طبیعی مناسب به لحاظ همخوانی با بقیه اجزا و مصالح در بنا های تاریخی، و همچنین پایداری زیست محیطی آن دارای اهمیت است. این پژوهش گونه شناسانه، پژوهشی کیفی از نوع مطالعه موردی است که برای اولین بار از طریق برداشت میدانی مستقیم و ترسیم جزییات سقف بنا های نمونه موردی انجام یافته و اطلاعات حاصل از نمونه ها از دو جنبه جزییات ساخت و همچنین فضا های کاربرد آن ها مقایسه و تحلیل شده است. در نهایت یافته های این پژوهش، پوشش تیر چوبی تخت در سقف های شیراز را به لحاظ جزییات ساخت به دو گونه کلی عریان یا با پوشش زیرین تقسیم می کند. گونه اول یعنی سقف های عریان شامل دو گونه است: سقف های ساده که بیشتر در راهرو ها و گاه در اتاق ها استفاده می شوند و سقف هایی که در آن ها تیر باربر، نقش تزیینی را هم ایفا می کند. گونه سقف باربر دارای تزیینات، از فاخرترین انواع سقف است و در تالار آینه یا اتاق اصلی خانه کاربرد دارد. در سقف های گونه دوم، پوشش زیرین می تواند از گچ، مشبک چوبی، یا تخته کوبی چوبی باشد. گونه با پوشش گچ غالبا ساده بوده و در راهرو ها استفاده می شود و به ندرت تزیینات دارد. گونه چوبی مشبک یا تخته کوبی نیز چنانچه تزیینات داشته باشند، در تالار ها و اتاق های سه یا پنج دری استفاده شده اند و نوع ساده آن ها در اتاق های دیگر خانه و گاهی در راهرو ها کاربرد دارد.

    کلیدواژگان: سقف چوبی، شیراز، خانه تاریخی، جزئیات
  • محمد مشهدی نوش آبادی، حمیدرضا جیحانی* صفحات 89-112

    شهریار عدل در مقاله ای با عنوان «یک جفت کاشی دوآتشه یادبود از کاشان مورخ سال 711ق»، دو قطعه کاشی زرین فام مدور محفوظ در موزه سور پاریس را مطالعه کرده است که بنا بر متن کتیبه مندرج در کاشی ها در ارتباط با یک بنای یادمانی شیعی در کاشان ساخته شده اند. یکی از کاشی ها که لبه ای برجسته شبیه نعل اسب دارد، روایتگر رویایی از سال 711ق است. طبق شرح رویای یادشده، امام علی (ع) و امام مهدی (عج) در سر راه هند به کاشان آمده اند و در آنجا امام علی (ع) دستور ساخت بنایی را صادر کرده است تا کسانی که نمی توانند به دیدار ایشان بروند، آن بنا را زیارت کنند. با وجود بررسی های صورت گرفته و از جمله اشاره به موقعیت کلی بنا، تاکنون خود بنا و جای دقیق آن شناسایی نشده است. لذا این پرسش ها قابل طرح است که آیا جفت کاشی زرین فام یادشده به بنایی مشخص اشاره دارند؟ و مهم تر اینکه اگر بنای یادشده قابل شناسایی است، کجا واقع شده و چه خصوصیاتی دارد؟ این مقاله در پی یافتن بنای یادشده و روشن کردن خصوصیات اصلی آن است. این مطالعه بر اساس روش تفسیری تاریخی به انجام رسیده است. برای این منظور، متن کتیبه ها و متون تاریخی مرتبط مطالعه و تفسیر می شوند؛ همچنین محدوده ای وسیع در شمال غربی حصار تاریخی شهر بررسی می شود تا امکان پاسخ دادن به پرسش ها فراهم شود. در ادامه، مکان دقیق بنایی در همان محدوده مطالعه و بقایای بنای یادشده با برخی نمونه ها مقایسه می شود تا خصوصیات دقیق تر و دوره تاریخی ساخت آن روشن شود. یافته های این تحقیق نشان می دهد که بنای گنبدخانه ای کوچک در شمال گورستان صالح آباد که در بیرون حصار کاشان قرار دارد، همان بنایی است که شرح حال ساخت آن بر روی کاشی زرین فام مورد نظر نوشته شده است. مطالعات صورت گرفته نشان دهنده رابطه میان دو کاشی منحصربه فرد یادشده و بنای گنبددار کوچکی در شمال حصار کاشان در محدوده صالح آباد است؛ جایی که بنای دیگری تا سال 1397 با عنوان قدمگاه وجود داشته است. دو کاشی یادشده از گزند حوادث در امان مانده اند تا بخشی از تاریخ فرهنگی و معماری کاشان را بازگو کنند و البته نقش و جایگاه محدوده ای در شمال حصار تاریخی شهر را در فرهنگ شیعی کاشان برای ما روشن کنند.

    کلیدواژگان: کاشان، درب مهریق آباد، دوره ایلخانی، کاشی زرین فام
  • عباس غفاری*، مرتضی میرغلامی، بیتا شفائی صفحات 113-139

    منظر صوتی شاخه ای جدید از مطالعات شهری است که در کنار کمیات صوت، به کیفیت صدای شنیده شده نیز می پردازد. منظر صوتی مفهومی ذهنی و ادراکی است و از همین رو شاخصه های متعددی در کیفیت آن دخیل هستند که به طور کلی به دو دسته مولفه های عینی و ذهنی تقسیم می شوند. تراز فشار صوت مهم ترین مولفه عینی است و در ارتباط مستقیم با بلندی ادارکی صدا و آسایش صوتی در ارتباط قرار می گیرد. پژوهش حاضر در پی آن است که مشخص کند مقادیر تراز فشار صوت و همچنین مدت زمان مواجهه با صدای بازار در سراهای بازار تبریز به چه صورتی در مطلوبیت ادراکی مناظر صوتی آن فضاها اثرگذار هستند. مقادیر تراز فشار صوت در سه سرای حاج حسین قلی قدیم و میانی و میرزامحمد اندازه گیری شده و کیفیت ادارکی افراد حاضر در این فضاها از مناظر صوتی آن ها ارزیابی شده است. با تحلیل همبستگی و تطبیق یافته های تحقیق با علوم بالادست، نحوه اثرگذاری اندازه تراز فشار صوت، مدت و علت حضور در بازار در کیفیت ذهنی منظر صوتی مشخص شده است. نتایج حاکی از آن هستند که هر سه سرای مورد مطالعه به لحاظ عینی جزء فضاهای آرام و آسوده هستند. اما هرچه مدت زمان مواجهه با صدای بازار بیشتر می گردد، از میزان آسایش صوتی و مطلوبیت منظر صوتی کاسته می شود. حفره های معماری و مصالح جداره سراها سبب می شود مقادیر تراز فشار صوت پایین باشد. اما صداهای ناخواسته که بروز ناگهانی و شدت صدای نسبتا بالا دارند، باعث اخلال در آرامش صوتی شده و اثر سوء در کیفیت منظر صوتی دارند. لذا ضروری است در مطالعه مناظر صوتی فضاهای آرام شهری، به مولفه ای تحت عنوان وضوح صدای شهری نیز توجه شود. این مسئله در خصوص افرادی که مدت زمان طولانی تری در مواجهه با یک منظر صوتی خاص قرار دارند، از اهمیت بیشتری برخوردار است.

    کلیدواژگان: منظر صوتی شهری، تراز فشار صوت، آسایش صوتی، وضوح صدای شهری، سرا، بازار تبریز
  • نیما دیماری*، معصومه میرکمال صفحات 141-159

    هم زمان با رخدادهای سیاسی عصر قاجار و نیاز به ایجاد مرکزی جدید در غرب کشور، برای ایجاد امنیت و کنترل شورش ها و ناآرامی های رخ داده در ناحیه ای که امروز اراک خوانده می شود، فتحعلی شاه قاجار به یوسف خان گرجی دستور ساخت شهری نظامی در ناحیه عراق عجم می دهد؛ شهری که همانند نام های متعددش چون سلطان آباد، اراک و شهر نو، دگرگونی های بسیاری به خود دیده است. اراک از معدود شهرهای ایران عصر قاجار است که ساخت آن بر اساس نقشه ای ازپیش طراحی شده انجام گرفته و در اصل به عنوان قلعه ای نظامی در ذهن بانیانش تصور می شده است. این شهر عناصر و ویژگی های شاخصی دارد که کمتر بدان پرداخته شده و مهم ترین آن ها میدان ارگ است. کارکرد نظامی شهر در اندک مدتی از معنی تهی شد و به تبع آن، میدان ارگ اراک که قلب شهر را تشکیل می داد، تحولات بسیاری به خود دید؛ در این میان، ساختمان های میدان ارگ نیز که علاوه بر بخش های مسکونی نظیر حمام ها، مدارس، مسجد و بناهای عمومی و دولتی متعدد بوده است، طی این دوران تجدید بنا یا تخریب شده اند. مطالعات کتابخانه ای و بررسی سفرنامه ها، اسناد، نقشه ها و عکس های تاریخی به جامانده از میدان ارگ اراک، که به شیوه توصیفی تاریخی در این مقاله انجام شده است، نشان می دهد که با توجه به نقاط عطف تاریخی و برهه های حساس زمانی، در طول حیات شهر اراک، می توان سیر تحول میدان ارگ را در هشت مرحله بررسی نمود و در هر مرحله، دگرگونی های کالبدی رخ داده در ابنیه موجود در این میدان را شناسایی کرد؛ مراحلی که از زمان ساخت و پیدایش شهر تا امروز، دگرگونی های اراک از شهری نظامی، به تجاری و سپس صنعتی و در پی آن تغییرات رخ داده در کالبد و عملکرد میدان ارگ را نشان می دهد.

    کلیدواژگان: میدان ارگ، اراک، سلطان آباد، عراق عجم
  • مسعود ناری قمی، سپیده ملایری*، سجاد دامیار صفحات 161-180

    این نوشتار به آموزش معماری به عموم به عنوان یکی از مصادیق مهم در ارتقای دانش مردم پرداخته است. نگاه به ادراک عادی مردم برای معماران، در نوع خودش امری نوظهور است. به این منظور، ابتدا با مرور ادبیات آموزش معماری به مردم عادی و به ویژه نوجوانان، و با کمک گرفتن از تجربیات آموزشی مدرسان معماری در سطح دبیرستانی و دانشگاهی، کتابچه کمک آموزشی در زمینه معرفی شاخصه های معماری خوب تهیه شد و پس از آموزش و تدریس محتوا، میزان ادراک و دانش نوجوانان در زمینه معماری نسبت به اطلاعات آن ها قبل از تدریس محتوا در شش دبیرستان پسرانه و دخترانه شهر دامغان به عنوان گروه آزمون، مورد سنجش قرار گرفت و به عنوان گروه گواه برای این پیمایش از داده های یک تحقیق قبلی در همین زمینه استفاده شد. نتایج این پیمایش حاکی از اثربخشی چنین آموزشی در ارتقای پیوند معماری و مردم در حیطه عملکردی است و نقش محتوای آموزشی را در تغییر دیدگاه ها، تعمیق نگرش درباره معماری خوب و انتقال ارزش های فرهنگی و هویت معماری نشان می دهد. تایید سودمندی آموزش عمومی در این نوشتار، مقدمه ای است برای تدوین یا ویرایش کتب درسی دوره متوسطه که راه را برای پژوهش های بیشتر در حیطه ادراک نوجوانان از معماری هموار می کند.

    کلیدواژگان: کتب درسی دبیرستان، محتوای آموزشی، نوجوانان، آموزش معماری به عموم
  • حسن عزیزی*، علیرضا بهارلو صفحات 181-198

    هنر در میان اقوام و تمدن های مختلف، اساسا با دو جریان یا پدیده رایج مواجه بوده است: یکی حفظ داشته ها و پرورش دستاوردهای بومی، و دیگری اقتباس و همگون سازی عناصر خارجی یا وارداتی. این فرایند دوگانه در تمدن ایران هم، به خصوص در حوزه نقش و تزیین، به نوبه خود وجود داشته است، به طوری که از ادوار پیش از اسلام تا دوران میانه و متاخر اسلامی، علاوه بر مجموعه آرایه ها و نقش مایه های موجود، عناصری از فرهنگ های غیربومی نیز به این هنر راه یافته و در گذر زمان با تغییر و تعدیل، یا تکامل و دگردیسی مواجه شده است. کورنوکوپیا یا شاخ فراوانی یکی از این نقوش است که پیشینه آن به یونان باستان و دوره اساطیر می رسد. این آرایه در زمان حضور جانشینان اسکندر در ایران، در عصر سلوکیان و اشکانیان تحت تاثیر فرهنگ هلنیستی، متداول و با یک دوره تاخیر طولانی، در پی شیوع و تشدید جریان فرنگی مآبی، دوباره در هنر و معماری عصر قاجار ظاهر می شود. پژوهش حاضر با روش تاریخی و توصیفی تحلیلی در پی دستیابی به اهدافی از قبیل بررسی احتمال استمرار نقش مایه کورنوکوپیا از هنر ایران پیش از اسلام و تسری آن در تزیینات وابسته به معماری دوره متاخر اسلامی در ایران (به ویژه عصر قاجار) است. تشریح ویژگی های بصری این آرایه، نحوه همنشینی آن در کنار دیگر عناصر بومی و غیربومی، میزان تاثیرات غرب، و عوامل موثر در ترغیب هنرمند ایرانی قاجاری به کاربست مجدد و تغییر و تعدیل احتمالی آن در حوزه معماری و تصویرگری، از دیگر اهداف پژوهش است. نتایج حاصل از این مطالعه، مبین آن است که کاربست نقش مایه مذکور در تزیینات وابسته به معماری قاجار (گچ بری، کاشی کاری، دیوارنگاری) برآیند جریان تاثیرگذاری به نام «فرنگی سازی» است که اوج آن از نیمه دوم حکومت قاجاریه (سلطنت ناصری) به بعد در همه شیون حیات اجتماعی، فرهنگی و هنری جامعه ایرانی نمایان می شود. این نقش به دنبال مبادلات تجاری و ارتباطات فرهنگی با فرنگ و از پی آشنایی هنرمندان و صنعتگران بومی با گنجینه تصویری هنر غرب، در تزیینات الحاقی بناها ظاهر می شود. اما این نمود و ظهور، با توجه به حضور و حیات نسبی سنت ها، حال وهوایی همگون و هماهنگ با دیگر اجزا و عناصر تزیینی بومی می یابد؛ چنان که برخلاف نمونه های غربی، به ندرت به صورت منفصل ترسیم می شود و گاه حتی در دنباله بند اسلیمی ایرانی و به عنوان جزیی از یک ساختار منسجم گیاهی و تجریدی که مختص هنر و معماری ایران است، نمودار می شود.

    کلیدواژگان: هنر سلوکی و اشکانی، هنر قاجار، تزیینات معماری، کورنوکوپیا (شاخ فراوانی)
  • امید شمس، مهرداد قیومی بیدهندی* صفحات 199-215

    از میانه سده بیستم که مایکل پولن یی مفهوم «معرفت ضمنی» را مطرح کرد، این مفهوم به تدریج به حوزه های گوناگون علم وارد شد و با چندین رویکرد تبیین شد؛ اما در حوزه معماری همچنان معرفت ضمنی را بیشتر با تکیه بر اندیشه پولن یی و همچون معرفتی مرموز که مبنای عمل طراحی است تبیین می کنند. هدف تحقیق حاضر پیش نهادن یکی از اندیشه هایی مطرح شده درباره معرفت ضمنی، کاربست آن در معماری و سنجیدن امکانات و محدودیت های آن برای تبیین معرفت ضمنی معماری است. اندیشه یادشده مدل هری کالینز، جامعه شناس علم، درباره معرفت و اقسام ضمنی و صراحی آن است. مقاله حاضر این هدف را از طریق فهم اندیشه کالینز، آن گونه که در آخرین آثار مکتوب او درباره معرفت ضمنی نمود یافته است، دنبال می کند. بر مبنای کاربست این اندیشه در معماری، معرفت صراحی معماری معرفتی است که از طریق واسطه های مادی به معمار انتقال دادنی است. معرفت ضمنی معماری نیز معرفتی است که بنا به سرشت آن از طریق واسطه های مادی انتقال دادنی نیست و از طریق هم نشینی معمار با دارندگان این معرفت یا از طریق تجربه عملی معماری به معمار منتقل شود. معرفت های تنانی و جمعی گونه هایی از معرفت ضمنی معماری اند؛ اما معماری بر معرفت های ضمنی دیگری نیز مبتنی است که در طبقه بندی کالینز نمی گنجد.

    کلیدواژگان: معرفت معماری، عمل معماری، طراحی پژوهی، معرفت ضمنی، معرفت صراحی
  • ذات الله نیک زاد* صفحات 217-234

    پس از اینکه تهران برای پایتختی برگزیده شد، با افزایش جمعیت، تامین آب یکی از اقدامات ضروری بود. علاوه بر کشیدن قنواتی که به آب شرب ساکنان اختصاص داشت، راه های دیگری مانند انتقال آب از کوهپایه های البرز می توانست کمبود آب شرب شهر را تامین کند. نقشه هایی که مبنای این تحقیق قرار گرفته، سندی است که دلالت بر همین اقدام مهندسی دارد؛ یعنی انتقال آب با کشیدن نهر از رودخانه کرج به شهر تهران. نقشه ها که در کاخ گلستان و وزارت خارجه نگهداری می شود، رنگی است و بر روی آن اطلاعاتی درباره نحوه احداث نهر درج شده است، اما بدون ذکر عنوان، تاریخ، نام نقشه نگار و موضع دقیق است. پرسش پژوهش این است که در بازخوانی نقشه ها چه نکات تاریخی و مهندسی قابل عرضه وجود دارد و دیگر اینکه اسناد مذکور به چه مناسبتی تهیه شده و کدام رویداد معماری و شهری تاریخی را بیان می دارد؟ روش این پژوهش توصیفی تاریخی است؛ ازاین روی که تاکید بر یک سند تاریخی است و اقدامی در گذشته (روزگار قاجاریه) را روایت می کند. علاوه بر این، سندپژوهی محسوب می شود؛ زیرا بازخوانی سندی تصویری اساس کار پژوهش قرار گرفته است. هدف از پژوهش، بازخوانی و نمایاندن نقشه یادشده به عنوان سند تاریخ مهندسی و روشن کردن گوشه ای از تاریخ تهران روزگار قاجاری است. نتیجه پژوهش نشان داد به سبب کم شدن مقدار آب دهی، تعمیر نهر در دستور کار قرار گرفت و احتمالا نقشه هایی برای مرمت نهر کرج در حدود 1267ق به دست یکی از مهندسان دربار قاجار، در اوایل پادشاهی ناصرالدین شاه، هم زمان با صدارت امیرکبیر تهیه شد. انتقال آب کرج به تهران، شش سال پیش تر، به دستور محمدشاه و در روزگار صدارت حاج میرزا آقاسی عملی شده بود.

    کلیدواژگان: نقشه تاریخی، قاجاریه، انتقال آب کرج، تعمیر نهر، کاخ گلستان
  • محمد غلامعلی فلاح* صفحات 235-250

    معماری لفظی مختلف المعانی است. از سوی دیگر بحث های پرشوری در باب چیستی معماری در میان اهل معماری و دیگران متفکران حوزه های همجوار با معماری در جریان است. برخی از متفکران بر این باورند که پرسش از چیستی هر چیز مرادف و ملازم با پرسش از چیستی مدلول، معنا، یا مفهوم لفظ آن است. از این رو در این مقاله به بررسی معانی لفظ معماری پرداخته ایم. یکی از دشواری های پرداختن به معانی لفظ معماری در زبان فارسی، و البته بیشتر دیگر زبان های امروز، این است که در زبان فارسی امروز این لفظ را به معانی مختلفی به کار می بریم؛ اما بر ما معلوم نیست که کدام معانی این لفظ حقیقی و کدام مجازی است؛ یعنی نمی دانیم لفظ معماری با کدام موجودات در عالم واقع پیوندی اصیل و با کدامشان پیوندی ناشی از تسامح زبانی و تداول و مجاز دارد. در این تحقیق با طرح پرسش از معنای لفظ معماری ضمن بررسی این لفظ می کوشیم معانی حقیقی لفظ معماری را بیابیم و آنها را از معانی مجازی آن تمیز دهیم. برای پاسخ دادن به این پرسش از آموزه های مبحث الفاظ علم اصول فقه و روش هایی بهره می بریم که این مبحث برای تشخیص معانی حقیقی و مجازی الفاظ در اختیارمان قرار می دهد.این تحقیق نشان می دهد که لفظ معماری بر سه حوزه معنایی دلالت می کند: 1. قسمی از علم انسان یا ویژگی های این قسم از علم انسان یا جزیی از آن؛ 2. قسمی از اعمال انسان یا ویژگی های این قسم از اعمال انسان یا جزیی از آن؛ 3. بنا یا مجموعه ای از بناها یا مجموع ویژگی های محسوسشان. از این میان دلالت لفظ معماری بر معانی اول و دوم به حقیقت و دلالت آن بر معنای سوم مجاز است. همچنین در این تحقیق روشن می شود که دلالت لفظ معماری بر بنا یا مجموعه بناها و مجموع ویژگی های محسوسشان به طریق التزام است.این تحقیق در شمار تحقیق های غیرکمی است؛ روش آن تحلیل مضمونی و راهبرد آن استدلال منطقی است. مقاله در چهار باب اصلی تنظیم شده است: مقدمه، علم اصول فقه و مبحث الفاظ آن، جستجوی معنای لفظ معماری، و نتیجه.

    کلیدواژگان: معماری، لفظ معماری، معانی معماری، معنای حقیقی لفظ معماری، علم اصول فقه
|
  • Ali Mohammad Ranjbar Kermani* Pages 5-24

    Presently, teaching history of Iranian and world architecture in universities is meant to introduce architectural products of the past. The contents and teaching methods employed do not make a clear relationship with the architectural practice of students. Although most of the courses in architectural schools are properly coordinated for teaching "architectural design", but there are two serious disadvantages: one, lack of attention to the "programming" phase, and the other, not taking advantage of architecture history to analyze valuable examples designed and built in the past. Both affect the future career of students. The present paper seeks to find: a suitable purpose and method for teaching architectural history; the benefits of studying Iranian and world architectural history; and ways to learn from past architecture for current students. This study employs logical reasoning with an analytic-interpretive approach. The hypothesis is that in architecture, "method of construction" is that which is linked with history, and "method of design" or "how space is organized" is that which goes beyond time. Despite all efforts to distance from architectural heritage, we can still learn valuable design lessons from the history of architecture. Analysis of spatial patterns and spatial organization models seen in architectural designs of the past can be used to instruct architectural design. The present study refers to an example of such patterns and then proposes a strategy for teaching architectural history to make it applicable for architecture design.

    Keywords: architectural history, teaching architectural history, Architectural design, spatial patterns, spatial organization models
  • Samira Mansouri Roudkoli*, Issa Esfanjari Kenari, Homa Irani Behbahani Pages 25-47

    One of the common trends in researching Persian gardens is assuming them as introverted phenomena, enclosed inside their walls and separated from their surrounding context. In this view, some important features of gardens are ignored. On the other hand, reconstructing the original image of gardens in the contemporary urban landscape gets harder every day due to rapid urban changes. This makes it necessary to study and preserve the historic urban landscapes and their constituent elements. Since urban structure in the Safavid period was directly influenced by gardens built in cities, especially royal gardens, this study focuses on identifying the relation of gardens and the city in Safavid Ashraf al-Belād. This paper aims to find out the quality of the connections between the gardens as the key elements of a historic urban landscape with other components. For this, the historical research approach was used for finding the hidden aspects of this connection. Data and documents were arranged according to the stages of the development of the city. Old and contemporary urban structures were then compared and analyzed based on documented morphological evidence. The results of this research show the structural connection between the royal gardens and the historic city, which has been faded over the years; some expressions of which include the status of these gardens in urban planning stages, urban networks, urban landscape hierarchy systems, and urban density. Based on these results, some qualities of this connection regarding the urban identity are revealed, without which both the values of the city and the heritage of the gardens would be lost.

    Keywords: Persian Garden, historic urban landscape, urban structure, Ashraf al-Belād (Behshahr)
  • Hadi Safaeipour* Pages 49-70

    Despite the prominent role of traditional master masons of Iran in the creation of historical architecture, they have rarely been in the spotlight of historians. Limited information, therefore, is available today about their guild traditions, thoughts, techniques and skills, and their professional lives. In the contemporary era, with the development of the modern discipline of restoration, a new group of master masons emerged who are at the same time associated with the apprenticeship traditions in their guilds and families, and also work under the supervision of academic restorers and architects. Thus, with an “incomplete return”, these masters found a way back to historical monuments and work in traditional architecture workshops. This article examines the connection of contemporary master masons with historical monuments by the help of the Rezāyat family, one of the master-mason families of Isfahan. How these masters deal with historical monuments, the information they have in mind about monuments, and how they use this knowledge to design new works were investigated thoroughly. To answer these questions, the required information was collected by conducting semi-structured and open-ended interviews, oral history method, as well as observation and taking field notes about their works and design and construction methods they utilized. The collected data were analyzed by coding based on grounded theory. Accordingly, the connection of the master masons of the Rezāyat family with the historical monuments in Isfahan can be explained at five levels: coexistence, reading, memorizing, inspiration, and referencing (general and specific). The analysis of these qualities shows that historical monuments are critical resources in the schema of these masters. The masons of the Rezāyat family reside in a Seljuq-built, subjective-objective territory in Isfahan, centralized in the Joubareh neighborhood. They have observed historical elements since their childhood, and studied, remembered, and utilized them in their new endeavors like lessons learned in a "school of architectural design."

    Keywords: master mason, traditional architecture, oral history of architecture, architectural design, historical monuments
  • MohammadHasan Talebian, Afsaneh Soltani* Pages 71-87

    This research presents the traditional construction details of flat wood beam ceilings and a typology of such ceilings in Shiraz historical houses, as well as the spaces that each type is used in. In addition to the development of technical knowledge, this study would also contribute to the systematic conservation of historical buildings. Moreover, recognition of wood as a natural material and its harmony with other construction elements and materials in historical buildings, as well as its environmental sustainability is important. This typological research uses a qualitative case study methodology through direct field survey and drawing the details of the ceilings in case houses. The collected data is then compared and analyzed regarding construction details and the spaces where each type is used. The findings show two major types for flat wood beam ceilings in Shiraz historical houses: “exposed” and “dropped” ceilings. The first type has two sub-types: simple ceilings, which are mostly used in corridors and sometimes in rooms; and ceilings in which load-bearing beams boast outstanding decorations and are mainly used in the major mirror halls or the main room of the house. In the second type of ceilings, the underneath coverage can be of gypsum plaster, wooden lattices, or wood lining. The gypsum type is rarely decorated, and therefore is used in corridors. The decorative lattice or lining types are used in the main hall or the seh-dari and panj-dari rooms, and if simple, are used in other rooms of the house and sometimes in corridors.

    Keywords: wood beam ceilings, Shiraz, historical houses, details
  • Mohammad Mashhadi Noushabadi, Hamidreza Jayhani* Pages 89-112

    In an article entitled "Un diptique de foundation en ceramique lustrée, Kašan 711/1312", Chahriyar Adle studied two pieces of luster circular tiles preserved in the Sèvres Ceramics Museum in Paris. According to the tiles inscriptions, they were made in connection with a Shiite monument in Kashan. One of the tiles with a prominent horseshoe-like edge is the narrator of a dream from 711 AH/1312 AD. According to the description of the mentioned dream, Imam Ali and Imam Mahdi came to Kashan on the way to India, where Imam Ali issued an order to build a turbatkhāneh, so those who cannot visit them visit that place. Despite the studies carried out, including reference to the turbatkhānehchr('39')s general location, the building itself and its exact location have not been identified yet. Therefore, these questions can be asked whether the mentioned pair of luster tiles refer to a specific building? And more importantly, if the building is identifiable, where is it located, and what are its characteristics? This article seeks to find the mentioned turbatkhāneh and clarify its main features. This study is based on a historical interpretive method in which the inscriptionschr('39') text is studied and interpreted. Related historical texts are reviewed, and a large area in the north of the citychr('39')s historical barrier is examined to provide answers to questions. Also, an abandoned religious placechr('39')s exact location is studied, and the remains of the mentioned place are compared with some examples to clarify the more accurate characteristics and the historical period of its construction. This studychr('39')s findings show that a dome chamber in the north of Salehābād Cemetery, located outside Kashanchr('39')s barrier, is the same building whose construction history is written on the desired luster tiles. The studies show the relationship between these two unique tiles and a small domed building in the north of Kashanchr('39')s barrier in the Salehābād area; Where there was another building until 2018 called Ghadmagāh-i Ali. These two tiles have survived to tell a part of Kashanchr('39')s cultural and artistic history and, of course, to clarify the role and position of a forgotten religious place in Kashanchr('39')s Shiite culture.

    Keywords: Kashan, Darb-i Mehrīghābād, Ilkhanid period, luster tile
  • Abbas Ghaffari*, Morteza Mirgholami, Bita Shafaei Pages 113-139

    Soundscape is a new branch of urban studies that deals with the quality of the sound heard in addition to the quantities of sound. Soundscape is a mental and perceptual concept. Therefore, there are several characteristics involved in its quality that can be generally divided into two categories of objective and subjective components. Sound Pressure Level (SPL) is the most important objective component and is directly related to the sound loudness of sound and sonic comfort. The present study seeks to determine how the values of SPL and peoplechrs duration of exposure to sounds of Sarâs of Tabriz Bazaar affect the perceptual desirability of the soundscape of those spaces. The values of SPL have been measured in the old and middle Haj HosseinQoli and Mirza Mohammad Sarâs and the perceptual quality of those soundscapes has been evaluated from the sight of individuals. By analyzing the correlation and adaptation of the research findings with the upstream sciences, the effect of SPL, duration and reason for presence in Bazaar on the mental quality of the soundscape has been determined. The results indicate that all three studied Sarâs are objectively tranquil and sonic comfortable spaces. But longer the exposure time to sound of Bazaar increases the less sonic comfort and the desirability of the soundscape. Architectural cavities and wall materials cause low SPL values. But unwanted sounds that have a sudden onset and a relatively high volume can reduce the sonic comfort and have a detrimental effect on the quality of the soundscape. Therefore, it is necessary to consider a component called urban sound clarity in the study of soundscapes of tranquil urban spaces. This is especially important for people who have been exposed to a particular soundscape for a long time.

    Keywords: urban soundscape, sound pressure level (SPL), sonic comfort, urban sound clarity, sarâ, Tabriz Bazaar
  • Nima Deimary*, Ma‘Soumeh Mirkamal Pages 141-159

    Concurrent with political events of the Qajar era and the need to establish a new government center in the west of Iran to help with securing territories and controlling riots and unrest, Fath ‘Ali Shah, the second Qajar King, commissioned Yusuf Khan Gorji to build a fortress in the area previously called ʿEraq-e ʿAjam. After a short time, the new town, which was called Arak or Sultan-abad, went under many changes. Arak is one of the few towns built in the Qajar period according to a pre-designed plan, originally conceived as a military fortress by its founders. It has prominent features that have been hardly studied, the most important of which is the military forum or “Arg.” Along with the development of the city, the military function faded in a short time. The Arg square underwent many changes including changes in its function and surrounding buildings such as residential quarters, baths, a mosque, and a school, which were either rebuilt or destroyed during the recent century. Library research and review of travelogues, documents, maps, and available historical photographs of the Arg Square were done in a descriptive-historical method, showing that according to historical milestones and critical periods in the life of Arak, eight stages can be traced to study the development of the Arg Square.  In each stage, physical changes in the buildings around this square can be identified based on historical documents. These stages show the development of the city from its foundation and construction to the present, its transformation from a military town to a commercial and then industrial one, followed by changes in the buildings and function of the Arg Square.

    Keywords: Arg Square, Arak, Sultan-abad, ʿEraq-e ʿAjam
  • Mas‘Oud Nari Qomi, Sepideh Malayeri*, Sajjad Damyar Pages 161-180

    This article discusses public education of architecture as an important aspect of improving public knowledge. Assessing public understanding of architecture is itself an emerging field of study. In this research, educational content was prepared to introduce criteria of fine architecture, and after the completion of the course, the general understanding and knowledge of adolescents in six boys and six girls high schools in Damghan regarding architecture was measured and compared with the results of the assessments before taking the course. Data from a previous study in the same field was used as the data for the control group. The results of this survey show that the training was effective in improving the link between architecture and people and confirm the role of educational content in changing views, refining attitudes toward architecture, and transferring cultural values and architectural identity. This effectiveness means an introduction to compiling or editing textbooks for secondary school, leading to further research in the field of adolescent understanding of architecture.

    Keywords: public education of architecture, high school textbooks, educational content, adolescents
  • Hasan Azizi*, AliReza Baharlou Pages 181-198

    Two common trends in the arts of different cultures and civilizations have principally been, first, preserving and developing native accomplishments, and second, adopting from foreign and imported elements. This dual function existed in Persian civilization from the pre-Islamic to the middle and late Islamic periods, wherein non-native elements found their way into the culture and were adopted or transformed over the course of time. Cornucopia or Horn of Plenty is among such non-native designs, the origin of which dates back to ancient Greek mythology. Cornucopia first appeared in the art of successors of Alexander in Iran, i.e., the Seleucids and the Parthians. After a long absence, it reappeared in the art and architecture of the Qajar period as a result of Europeanization. The present research studies the probable continuation of this decorative motif from pre-Islamic Persian art to the architecture of the late Qajar era, employing a historical method and descriptive-analytical approach. Investigating the visual characteristics of cornucopia, its juxtaposition with native and non-native elements, as well as the contributory factors in motivating artists and artisans of the Qajar period in applying this motif are among the aims to be pursued. The results demonstrate that the use of cornucopia in Qajar architectural decoration (stuccowork, tilework, wall painting) was the outcome of a trend of farangi-sazi (Europeanization), the extreme manifestation of which could be seen from the second half of the Qajar period (Nasserid reign) in all aspects of the social, cultural, and artistic life in Iran. This motif appeared in architectural decorations following the commercial and cultural interactions Iran established with European countries, which led to an acquaintance with western visual motifs. However, this motif was integrated into indigenous decorative artwork in the atmosphere of Persian deep-rooted traditions. The result of this native transformation appears in a harmonious composition with other Persian decorative elements. Persianized cornucopia never appears singularly, but as an element of stylized floral motifs or arabesques as are the defining characteristic of Persian art and architecture.

    Keywords: Seleucid, Parthian art, Qajar art, architectural decoration, cornucopia
  • Omid Shams, Mehrdad Qayyoomi Bidhendi* Pages 199-215

    The concept of ‘tacit knowledge,’ first introduced by Michael Polanyi in the mid-twentieth century, has been used in several academic fields and developed in some approaches. However, in architectural theory, it has maintained its commitment to Polanyi’s original definition as a type of mysterious knowledge on which designers work. This article aims to apply one of the developed tacit knowledge approaches to architecture and examine its potentials and limitations. This approach is of Harry Collins in the field of sociology of science, as it is represented in some of his latest written works. Knowledge is transmittable based on Collins’ model. The one that can be transmitted through physical means is called explicit knowledge, while tacit knowledge is the knowledge that cannot be explicated or is not explicated and can only be transmitted through hanging around with others who already have it. There are three types of tacit knowledge. The first type is called “the Relational Tacit Knowledge,” which includes the knowledge remaining unspoken due to some social contingencies. The second type is “the Somatic Tacit Knowledge,” inscribed in the human body and brain’s natural substance. The third type is “the Collective Tacit Knowledge,” which is stored in the society and can be transmitted through sustained living in it.Applying this model to architecture, the transmittable part of architectural knowledge divides into two parts: explicit and tacit knowledge. The architectural tacit knowledge involves the somatic and the collective types. The architectural somatic knowledge is stored in the architect’s body and brain and can be transmitted to him/ her through individual contact with the other agents who have it. However, it can also be acquired through practical experience, try and error, and so on, without having any human sender. Architectural collective knowledge is the knowledge that is mostly stored in the collective memory of three groups: the colleagues group, the architectural community, and the society. It includes these groups members’ expectations and their values about pleasant and desirable architectural practices. Nonetheless, it seems that architectural practice is based on some kinds of tacit knowledge which are neither somatic nor collective. This issue makes this question still open: Is architectural tacit knowledge only composed of somatic and collective types? If it is not, which theoretical basis can be used for discerning the other types/ aspects of architectural tacit knowledge.

    Keywords: Architectural Knowledge, Architectural Practice, Design Research, Tacit Knowledge, Explicit Knowledge
  • Zatollah Nikzad* Pages 217-234

    After Tehran was chosen as the capital, the supply of water was one of the necessary measures to be taken as the population increased. In addition to building new qanats, other solutions such as transferring water from the rivers descending the Alborz Mountains could supply the city with drinking water. The maps studied in this research document this engineering action, i.e., to convey water by building a canal from the Karaj River to the city of Tehran. The colored maps are preserved in the Golestan Palace and the Ministry of Foreign Affairs. They contain information about how the canal was built, but with no title, date, cartographer, or exact location. The research question is, what historical and engineering facts can be drawn by rereading the maps, and what other historical architectural and urban achievements do these documents show? The research method employed is descriptive-historical, because the emphasis is on a historical document and narrating an event in the past (Qajar period). This study is also document research because reviewing a visual document is the basis of the research work. This research aims to reread the map as a document in engineering history and to shed light on a chapter of Tehran’s history during the Qajar period. The results show that due to a decrease in water supply, the repair of the canal was on the agenda. Plans for the restoration of the Karaj canal around 1267 AH were most probably made by one of the engineers of the Qajar court, in the early years of Nasser al-Din Shah’s reign, under the ministry of Amir Kabir. The project, however, was initiated by the order of Mohammad Shah, under the ministry of Haj Mirza Aqassi.

    Keywords: historical map, Qajar, Karaj water transfer canal, canal restoration, Golestan Palace
  • Mohammad Gholam'ali Fallah* Pages 235-250

    It’s been a long time that thinkers in the field of architecture and other adjacent fileds, ask of the nature of architecture and discuss about that; but their debates will not end up until they answer this question: What are the main meanings of the word “architecture”? The word “Architecture” has different meanings in today Persian and many other languages, but it is not clear that which meanings of this word are primay and explicit and which meanings are secondary and implicit for Architecture as a word. In this article we ask of different meanings of the word “architecture” and try to distinguish between its primary or explicit and secondary or implicit meanings. To do that, we rely on the doctrines provided by the science of Principles of Jurisprudence. According to this article, the word architecture refers to three main meanings in Persian: 1. A part of human knowledge or some characteristics of that knowledge; 2. A part of human actions or some characteristics of that actions; 3. Building or building complex or visual characteristics of them. The first and second meanings are the main and explicit meanings of the word architecture and the third one, is a secondary and implicit meaning of the word architecture. This research is based on Thematic Analysis as research method, and Logical reasoning as research strategy. The article is organized into four main chapter: 1. Introduction; 2. The science of Principles of Jurisprudence and its doctrins about The Words; 3. Surveying the meanings of the word architecture; and 4. The result.

    Keywords: : Architecture, the word Architecture, explicit meanings of the word architecture, the science of Priciples of Jurisprudence