فهرست مطالب

مطالعات معماری ایران - سال دوازدهم شماره 23 (بهار و تابستان 1402)

نشریه مطالعات معماری ایران
سال دوازدهم شماره 23 (بهار و تابستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/06/01
  • تعداد عناوین: 12
|
  • پردیس زنجیریان، الهام اندرودی*، محمدحسن طالبیان صفحات 5-27

    موقعیت ویژه ایران در منطقه همچون چهارراهی بین تمدن های مختلف شرق و غرب، این سرزمین را از راه های مهمی در دوره های مختلف تاریخی برخوردار کرده است. در مسیر شاهراه خراسان یا شرق، یک شاخه فرعی در شمال خراسان واقع است. راه تاریخی جرجان به نیشابور با نه منزلگاه نقطه گذاری شده است و پیشینه تاریخی آن به قرن چهارم تا نهم هجری بازمی گردد. رشته کاروان سراهای پشت سرهم معدودی در ایران مربوط به پیش از دوره صفوی باقی مانده است. با توجه به اینکه کاروان سراهای زنجیره ای به دلیل کارکرد به هم پیوسته در پناه دادن به مسافران به احتمال زیاد هم زمان ساخته شده اند، تحلیل زنجیره ای از آن ها جایگاه ویژه ای در مطالعات الگوشناسی معماری ایران دارد. در این پژوهش، ابتدا با کمک روش تفسیری تاریخی، این مسیر و منزلگاه ها و رباط های آن از قرن چهارم هجری به بعد شناسایی شده اند. در گام بعدی، با تکیه بر نظریه نحو فضا و گراف های توجیهی حاصل از آن، روابط فضایی این رباط ها تحلیل شده و با کمک روش استدلال منطقی الگوهای حاکم بر این روابط تفسیر شده اند. یافته ها نشان می دهد که نقطه ورود به بناها یگانه و سردر ورودی است. هشتی به عنوان مفصل ارتباطی در فضای میانی قرار دارد. اسطبل از طریق هشتی و برج از طریق اسطبل راه دارد. هشتی به ایوان ورودی حیاط متصل است. اتاق ها اطراف حیاط چیده شده اند؛ اما ایوانچه مفصل میان اتاق و حیاط است. وجه افتراق بناها وجود بخش های اضافی همانند اسطبل و شیوه اتصال آن ها با هشتی است. بدین ترتیب طرح این بناها در حین دارا بودن الگوی واحد، با تمهیداتی ازجمله تعداد اتاق، هشتی و شکل اسطبل برای هر بنا یگانه است.

    کلیدواژگان: رباط، جرجان، نیشابور، نحو فضا، روابط فضایی
  • نصر اسلامی مجاوری*، حمیدرضا انصاری، علیرضا عینی فر صفحات 29-52

    وجود فاصله میان یافته های مطالعات محیط-رفتار و طراحی، واقعیتی است که امروزه توجه بسیاری از صاحب نظران را به خود جلب کرده است. مقاله حاضر با برقراری ارتباط میان ویژگی های کیفی محیط و مولفه های کمی قابل تحلیل با نرم افزار، تلاشی برای نزدیک کردن این نتایج به طراحی محسوب می شود. بافت ارگانیک محله چیذر به عنوان نمونه موردی برای این بررسی انتخاب شده است. روش های کیفی و معمول جمع آوری اطلاعات در مطالعات علوم رفتاری، یعنی مشاهده و پرسش نامه از یک طرف، و روش کمی و نرم افزاری تحلیل نحو فضا، ازطرف دیگر مورد استفاده قرار گرفته اند. ازآنجاکه تحلیل نرم افزاری بر مبنای موقعیت خانه ها انجام شده، نتیجه پژوهش نشان دهنده وجود رابطه میان رفتار و ارزیابی ساکنان از ویژگی های محیطی محله با ویژگی های نحوی موقعیت خانه آن هاست. طبق یافته های پیمایش، بافت چیذر دارای تعاملات اجتماعی گسترده، قرارگاه های رفتاری پویا و قابلیت های محیطی مناسب ازنظر ساکنان است. جدول همبستگی بین مولفه های نحو فضا، به عنوان یک گروه متغیر، و نتایج پرسش نامه به عنوان گروه دیگر، که شامل سه محور تعاملات اجتماعی، قرارگاه های رفتاری و قابلیت های محیط است، یافته اصلی این مطالعه محسوب می شود. این جدول نشان می دهد که در بافت چیذر میان یافته های پیمایش و مولفه های هم پیوندی کلان، هم پیوندی محلی، عمق میانه، عمق تام محلی، پیوستگی، انتخاب، انتخاب محلی و مرتبه نسبی از نحو فضا همبستگی های بالاتری نسبت به مولفه های دیگر برقرار است. این مولفه ها را می توان در مطالعه و طراحی بافت های مشابه مهم تر و موثرتر دانست، یا در ارزیابی مرحله پیش طرح مورد استفاده قرار داد. به دلیل ماهیت کل نگر و اکتشافی، این پژوهش یافته های متعدد دیگری نیز دارد، که رابطه معکوس هم پیوندی و پیاده روی و رابطه مستقیم پیاده روی و همچنین امنیت با عمق میانه، به دلیل مغایرت با یافته های پژوهش های پیشین، شایسته پیگیری است.

    کلیدواژگان: قرارگاه رفتاری، قابلیت محیط، نحو فضا، بافت ارگانیک، چیذر
  • شهناز فرمانی*، غلامحسین معماریان صفحات 53-67

    آذربایجان یکی از مناطق باسابقه در فرهنگ و هنر ایران است که شناخت معماری آن ضروری است. برای شناخت معماری و هنر این منطقه نباید بر مرزهای کنونیتکیه کرد، بلکه باید به یاد آوریم که در گذشته ای نه چندان دور، این منطقه دارای رابطه در تبادل اندیشه ها، انگیزه ها و پیشه وران در زمینه های هنر و معماری با سرزمین های اطراف ازجمله اران (جمهوری آذربایجان) بوده است. در کالبد معماری اسلامی مسجد جایگاه ویژه ای را به خود اختصاص داده است که با توجه به ثبات الگوی رفتاری در آن می توان فارغ از مرز های سیاسی و در گستره مرزهای فرهنگی به گونه شناسی آن پرداخت. هدف این تحقیق،شناخت ویژگی های مساجد تبریز و باکو در دوران قاجار و دسته بندی آن ها براساس خصوصیات کالبدی و درنهایت گونه شناسی است. برای دستیابی به هدف مذکور، از روش تحقیق توصیفی تحلیلی استفاده شده و جمع آوری داده ها به روش کتابخانه ای و میدانی انجام شده است. در این مقاله، ابتدا مساجد تاریخی در هر دو شهرکه شامل 28 مسجد است،شناسایی و اندام هایی بااهمیت تعریف خواهد شدو سپس با توجه به این اندام ها و ترکیب اجزای کالبدی، به گونه شناسی آن ها پرداخته خواهد شد و در ذیل معرفی هر گونه، ویژگی های بارز آن ها مورد مطالعه خواهد گرفت. مساجد این مناطق بر سه گونه است که عبارت اند از:مساجد گنبدخانه ای، مساجد گنبدخانه ای با رواق اطراف و مساجد شبستانی. گونه شبستانی فقط آذربایجان قابل شناسایی است و گونه های گنبدخانه ای و گنبدخانه ای با رواق اطراف در هر دو منطقه موجود است.

    کلیدواژگان: آذربایجان، اران، مسجد، گونه شناسی، دوره قاجار
  • مهدی معتمدمنش*، مریم کوراوند، زهرا شیرزادنیا، خسرو دانشجو صفحات 69-94

    جابه جایی مصالح در محورهای افقی و عمودی،یکی از چالش های اساسی در ساخت همه ابنیه ازجمله بناهای تاریخی است. معماران و مهندسان تمدن های باستان،راهبرد های ساده ولی کاربردی برای حل این چالش ها توسعه دادند. در معدود پژوهش های محققان، حوزه فناوری تاریخی ساختمان موضوع حمل بار در دنیای باستان مورد توجه قرار گرفته، اما پاسخی قاطع برای ابزارها و روش های حمل مصالح در بخش های مختلف فرایند استخراج تا اجرا وجود ندارد. تمدن هخامنشی ازجمله تمدن های برجسته تاریخی بوده و مجموعه تخت جمشید به عنوان شاخص ترین پروژه این تمدن، دربرگیرنده دستاوردهای بدیع مهندسی و هنری است. با توجه به استفاده از قطعات سنگی بسیار بزرگ و سنگین در ساخت این مجموعه، و به ویژه مسیر های طولانی میان معادن برداشت سنگ و محلکاربرد آن ها، استفاده از راهکارهای هوشمندانه و ابزارهای کارآمد برای فایق آمدن بر مشکلات جابه جایی مصالح،اهمیتی ویژه داشت. در این مقاله،نویسندگان در جست وجوی شناسایی استراتژی های به کار گرفته شده توسط سازندگان هخامنشی برآمده اند؛بدین منظور با بررسی روش های حمل بار در تمدن های پیش از هخامنشی یا هم عصر با آنان، که مطابق با شواهد تاریخی تاثیر قابل توجهی بر شکل گیری فرهنگ معماری هخامنشی داشته اند، به فرضیه پردازی درخصوص روش های حمل مصالح در فرایند ساخت تخت جمشید پرداخته اند. شواهد باستانی، برداشت های میدانی، و داده های جغرافیایی در بستری از تاریخ فناوری معماری، پارامترهایی هستند که محققان حاضر برای شناسایی صحت فرضیات خود بر آن ها اتکاکرده اند.نتایج این تحقیق نشان از آن دارد کهبنا بر موقعیت شیب طبیعی زمین، ماشین های ساده متکی بر چرخ و سورتمه، برای حمل بار بر روی زمین مورد استفاده قرار گرفته اند. در دامنه های با شیب بسیار تند استفاده از صفه بندی های محدود نیز دور از انتظار نیست. مواجهه با آب برای سازندگان چالش برانگیز نبوده است و شناورها یا پل های موقت برای انتقال بار کاربرد می یافتند.جرثقیل هایی متشکل از قرقره مرکب و طناب محتمل ترین راه برای بالابردن مصالح سنگین در محور عمودی است.

    کلیدواژگان: فناوری ساخت هخامنشیان، استراتژی حمل بار، حمل افقی و عمودی مصالح، جرثقیل، سورتمه
  • محمدرضا محمودی قوژدی، محمدحسن طالبیان* صفحات 95-116

    ارزیابی همه آثار نامزد ثبت در فهرست میراث جهانی توسط نهادهای مشاور کمیته میراث جهانی (ICOMOS و IUCN) انجام می شود. این ارزیابی ها به تصمیم گیری کمیته میراث جهانی برای ثبت یک اثر یاری می رساند. با وجود توصیه نهادهای مشاور درباره یک اثر نامزد، این کمیته میراث جهانی است که تصمیم نهایی را می گیرد؛ این تصمیم می تواندبا نظر نهاد مشاور کاملا مغایر باشد. از همین رو بسیاری از آثاری که حتی به ثبت رسیده اند نیز لزوما توسط نهاد مشاور تاییدنشده اند. بازبینی وارزیابی های فنی نهادهای مشاور از یک اثر نامزد می تواندجنبه هایی از ایرادات در پرونده های نامزدی آثار را نمایان کند که در سایه تصمیمات کمیته کمتر مورد توجه قرار می گیرند. ازسویی شناخت رویکرد نهادهای مشاور در ارزیابی آثار نیز می تواند در تهیه پرونده های نامزدی مورد توجه قرار گیرد و از تحمیل هزینه های سنگین در این مسیر جلوگیری کند. پژوهش حاضر نیز بر این اساس، همه آثار ایران را که نامزد ثبت در فهرست میراث جهانی شده اند، مورد بررسی قرار داده و به تحلیل چالش ها و ایرادات پرونده های نامزدی این آثار از نگاه نهادهای مشاور پرداخته است. به منظور انجام این پژوهش با استفاده از روش تحلیل محتوای کیفی همه گزارش های ارزیابی نهادهای مشاور درباره آثار نامزد ایران، مورد بررسی قرار گرفته است. بررسی هانشان می دهد که رویکرد ایکوموس ICOMOS در بررسی پرونده های فرهنگی معطوف به بخش «توجیه اثر» است و آی یو سی ان I UCNعمدتا بر «توجیه و مدیریت اثر» متمرکز است. ازسویی بررسی های نشان می دهد عمده چالش هادر مرحله ارزیابی به عدم درک متقابل نهادهای مشاور و کشور ایران درباره وضعیت آثار نامزد و پرونده های نامزدی آن هابرمی گردد. به طورکلی عمده ایرادات در مرحله ارزیابی آثار نامزد ایران از نگاه نهادهای مشاور، در بخش های توجیه اثر، حفاظت اثر وتحلیل مقایسه ای بوده است.

    کلیدواژگان: میراث جهانی، ICOMOS، IUCN، ارزیابی، ایران
  • مظفر عباس زاده*، لیلا دانش صفحات 117-133

    سه گنبد یکی از بناهای دوره سلجوقی است که به رغم داشتن ویژگی های خاص این دوره، چندان موردمطالعه قرار نگرفته است. تزیینات هندسی، کتیبه های کوفی در کنار سایر مشخصه های معماری، این بنا را به عنوان یکی از مصادیق بناهای آرامگاهی قرن ششم قرار داده است. اگرچه این بنا از حیث تزیینات و متن کتیبه ها توسط پژوهشگران پیشین تا حدودی مورد توجه قرارگرفته، اطلاعات محدودی در ارتباط با ساختار معماری آن در دسترس است. با توجه به اینکه برخی عناصر معماری مقابر، به ویژه پوشش خارجی آن ها، در اثر بی توجهی در طول سال ها دچار تغییراتی شده اند، سوالی که در این پژوهش مطرح می شود این است که ویژگی های معماری گنبد خارجی برج مقبره سه گنبد به چه صورت بوده است؟ در این راستا هدف از این مطالعه، بررسی ساختار کالبد کنونی برج سه گنبد و بازشناسی ویژگی های شکلی، هندسی و تناسبات آن برایدست یافتن به ساختار اصلی بنا و درنهایت بازآفرینی بخش تخریب شده بنا یعنی «خود» گنبد است. در این مقاله، یافته های حاصل از تحقیقات میدانی و مطالعات کتابخانه ای در قیاس با نمونه های هم عصر و همسان مورد ارزیابی قرار گرفت. ازطرفی با نگاهی جزیی تر، تحلیل های هندسی برای ارزیابی تناسبات سه گنبد در انطباق با برج مقبره های منطقه، در شکل گیری الگویی بدیع از نظام هندسی در این بناها و ویژگی های بارز پوشش خارجی آن هاموثر واقع شد. بر همین اساس، بر مبنای تحولات کالبدی صورت گرفته در برج مقبرهسه گنبد و وجوه مشترک ساختار معماری و هندسی آن با نمونه های مشابه، می توان به این نتیجه رسید که این بنا نیز درگذشته دارای گنبد خارجی، احتمالابه صورت رک، بوده است.

    کلیدواژگان: سه گنبد، برج مقبره، سلجوقی، گنبد خارجی، بازآفرینی
  • علی زنگنه، مصطفی مسعودی نژاد*، امین الله احدی صفحات 135-156

    هنر معماری در شوشتر محصول قرن ها تجربه زیستن در منطقه ای با آب وهوای گرم و نیمه خشک می باشد و حدی اعلی از همسازی با اقلیم را به نمایش گذاشته است. از ارزشمندترین خدمات معماری این شهر، نماسازی به وسیله آجر یا «خوون چینی» بوده که با کارکردی دوگانه، علاوه بر زیباسازی، وجهی اقلیمی نیز داشته است. مسیله اصلی در این پژوهش، شناخت نقوش، مستندنگاری و شناسایی دقیق اجزای تشکیل دهنده و میزان بیرون زدگی خوون های شوشتر است. این تحقیق با رویکردی کمی و به روش توصیفی تحلیلی، هفتاد نقش از نمای ساختمان های بافت تاریخی شوشتر (تزیینات سردر ورودی اصلی خانه ها و جداره های حیاط) را که غالبا مربوط به اواخر قاجار و دوره پهلوی اول هستند، بررسی کرده است. شیوه دستیابی به این نقوش از طریق مطالعه میدانی بافت تاریخی و اسناد کتابخانه ای بوده است. براساس تصاویر به دست آمده، نقشه آن ها به وسیله نرم افزار اتوکد ترسیم و داده های به دست آمده برای رسیدن به نمودارهای تحلیلی، در نرم افزار اکسل بارگذاری گردید و نتیجه بررسی های کمی به دست آمد. در این مقاله ضمن یافتن مساحت نقش های مورد مطالعه، مشخص گردید میانگین مساحت این نقوش 45/0 متر مربع است. در ادامه، اجزای تشکیل دهنده خوون ها معرفی و نقش هریک از آن ها در شکل دهی هر خوون مشخص شد. میزان بیرون زدگی هر نقش محاسبه و درنهایت، میانگین میزان بیرون زدگی نقوش، حدود 35% به دست آمد. به کمک یافته های این پژوهش، مسیر مرمت و بازآفرینی خوون ها تسهیل و کوتاه شده و با عنایت به محاسبه و تحلیل اجزای تشکیل دهنده آن ها، حجم مصالح مورد استفاده برای تولید هر نقش، از طریق مراجعه به جداول این مقاله قابل برداشت گردیده است. ازآنجاکه میزان بیرون زدگی هر نقش متغیری مهم در میزان تولید سایه توسط آن خوون است، داده های موجود می تواند در شناسایی کارایی حرارتی و ارزش گذاری آن ها نیز مورد استفاده قرار گیرد.

    کلیدواژگان: تزیینات آجری، خوون، خوون چینی، معماری سنتی شوشتر
  • محسن جاوری*، بهروز آقایی صفحات 157-178
    پژوهش حاضر به بررسی طیف گسترده ای از مولفه های مادی جوامع دام پرور/کشاورز دوره باستان متاخر می پردازد که در یک محدوده 250 هزار هکتاری در جنوب غرب استان فارس واقع شده اند. مولفه های نام برده متشکل از معماری های مسکونی، دیوارها، تراس بندی ها قنات ها و سازه هایی با کاربرد نامشخص و البته سفال های گونه نمای دوره باستان متاخر است. ساختار این مولفه های مادی در کنار تطبیق متغیرهای اقلیمی در دوره باستان متاخر و زمان حال، به ما این اطمینان را می بخشد که مولفه های نام برده متعلق به جوامع متحرکی از دوره باستان متاخر هستند که بخشی از سال را در این حوزه سکونت داشته اند. افزون بر این، ساختار معماری و نظام استقراری منزل گاه های فصلی و رابطه مستقیم آن ها با مراتع و همچنین سیستم کنترل آب جهت کشت دیم در دامنه های شیب دار، نشان دهنده ساختار اجتماعی و راهبرد اقتصادی (دام پرور/کشاورز) جامعه مورد مطالعه در پژوهش حاضر است. مشخصه های منزل گاهی و سکونت گاهی و چگونگی مختصات اقتصادی و اجتماعی جوامع دام پرور/کشاورز دوره باستان متاخر پرسش بنیادین و همچنین ارزیابی توانایی بالقوه این جامعه در پیکربندی نهادهای اقتصادی، اجتماعی و سیاسی عصر باستان متاخر از مهم ترین اهداف و این مقاله به شمار می آید. ضرورت این پژوهش نیز از آنجاست که باستان شناسی دوره باستان متاخر، در بیشتر موارد معطوف به بررسی شواهد به دست آمده از سکونت گاه های شهری و روستایی بوده است، مطالعه یافته های به دست آمده از بررسی های میدانی صورت پذیرفته در این پژوهش می تواند درک عمیق تری از ساختار اقتصادی-اجتماعی دوره باستان متاخر برای پژوهشگران این حوزه مطالعاتی ایجاد نماید. بنابر این، از مطالعه نظام استقراری، ظرفیت های ساختاری منزل گاه ها و دیگر مولفه های مادی موجود می توان این گونه استنباط به عمل آورد که جوامع دام پرور/کشاورز باستان متاخر به درجاتی از پیچیدگی های اقتصادی و اجتماعی دست یافته و در یک نظام اقتصادی-اجتماعی بزرگتر نقشی کلیدی را ایفا می نموده اند.
    کلیدواژگان: منزلگاه فصلی، دام پروری، کشاورزی، فارس، دوره باستان متاخر
  • سارا مرادبیگی، سارا جلالیان*، امید دژدار صفحات 179-194
    در حوزه محیط و رفتار،سازمان دهی فضایی خانه و شیوه زندگی همواره در یک ارتباط دوسویه بایکدیگر بوده اند. تغییرات سازمان دهی فضایی خانه به شکلی کاملا ملموس بر شیوه زندگی ساکنانش تاثیرگذار بوده است. شیوه زندگی در هر خانه در ارتباط مستقیم با فرهنگ، فعالیت های روزمره و قوانین اهالی خانه است که تغییرات آن ها قابل مشاهده و کاوش می باشد. با بررسی شیوه زندگی نیز می توان به فهم و خوانشی درست از علل شکل گیری فضاهای داخلی خانه ها و درنتیجه تغییرات سازمان دهی آن ها رسید. در راستای رسیدن به این هدف، نمونه هایی از خانه های معاصر حیاط دار شهر ایلام از دهه پنجاه تا نود به طور جداگانه در هر دهه انتخاب شده است که همگی آن ها دو ویژگی مهم دارند: یکی اینکه در شهر شاخص نیستند و عمومیت بیشتری دارند؛دیگر اینکه برای مطالعه رفتاری داخل خانه ها قابل دسترس اند. نمونه ها به ترتیب براساس دهه و محل قرار گیری حیاط نسبت به ساختمان ازA1 تا اE4 کدگذاری شده اند. روش تحقیق در این پژوهش موردی، ترکیبی است شامل روش های تفسیری و تطبیقی با استفاده ازمطالعات کتابخانه ای، مشاهده و دسته بندی داده های رفتار و شیوه زندگی، به دست آمده از مصاحبه با ساکنان توسط نرم افزار مکس کیودا. نتایج نشان از تغییرات در سازمان دهی فضایی خانه های حیاط دار شهر ایلام دارد. این تغییرات فقط مرتبط به محل قرار گیری حیاط نسبت به ساختمان نیست، بلکه مربوط به دهه ساخت خانه نیز هست و با توجه به تغییرات در فرهنگ و شیوه زندگی اهالی شهر قابل پیگیری است. با توجه به این پژوهش، این تغییرات مربوط به تعداد فضاها، نام آن ها، محل قرار گیری در پلان، همچنین نوع و تعداد فعالیت های هرکدام در دهه های مختلف از پنجاه تا نود است؛ امابا توجه به فرهنگ غنی مردم کرد بومی، همچنان در شیوه زندگی ساکنان اهمیت به مهمان و جانمایی بهترین قسمت خانه به فضای پذیرایی مشاهده می شود. حیاط نیز ازجمله فضاهایی است که تقلیل کاربری و تغییر مبلمان داشته که در بحث ها بیان شده است.
    کلیدواژگان: شیوه زندگی، نظام رفتار، سازمان فضایی خانه، شهر ایلام
  • ایلقار اردبیلچی، سعید حقیر*، حامد مظاهریان، سعید خاقانی صفحات 195-213

    طراحی ساختارهای جدید در بافت تاریخی در راستای حفاظت از آن، موضوعی است که حفاظت گران و معمارانی که در بافت تاریخی طراحی می کنند، بر سر آن اختلاف نظر دارند؛ ازاین رو پژوهش های بسیاری به عنوان بخشی از ادبیات موضوع، معطوف به مطالعه رویکردهای مختلف طراحی و پیامدهای آن تدوین شده است که به طور آشکار یا ضمنی ماهیت توصیه ای دارند. بنابراین بررسی و تحلیل آن ها نیز در کنار اسناد سازمان های بین المللی و سایر دستورالعمل ها و راهنماهای طراحی ملی و منطقه ای اهمیت دارد؛ مطالعه ای که تابه حال صورت نگرفته است. بر این اساس، این پژوهش با هدف صورت بندی مواضع پیشنهادی در قالب رویکردهای طراحی در این دست از پژوهش ها می پردازد؛ به بیان دیگر، معطوف به چیستی رویکردهاست. بدین منظور، داده های مورد نیاز در پژوهش های مرتبط به کمک مطالعه پژوهش های مرتبط گردآوری و براساس مضمون و مبتنی بر ساختار رویکرد در سه سطح نگرش، رهیافت و روش، به تفکیک کدگذاری شدند. سپس، به کمک مقایسه تطبیقی توصیف شدند. نتایج این بررسی نشان می دهد در مطالعات گروت (1985) و ستوده و وان عبدالله (2013) در سطح نگرش، سندانگاری بافت تاریخی بر بافت شهری انگاری آن ارجح است؛ ازاین رو به اجتناب از تغییر در سطح رهیافت و همانندی در سطح روش توصیه شده است. این درحالی است که در سایر موارد نگرش سندانگاری و بافت شهری انگاری بافت تاریخی مبنا بوده است؛ با این تفاوت که در مطالعات ایرز (2010)، بیانکا (2010)، آدام (2010)، دوچ (2010) و دیسکو (2012)، چهارچوب مرجع، سنت و در باقی پژوهش ها مدرنیته است. متاثر از نگرش مبنا، ایرز، بیانکا، دیسکو، آدام و دوچ به مدیریت تغییر از طریق کاربست الگوهای معماری و شهرسازی سنتی توصیه می کند؛ولی باقی پژوهش ها، متاثر از نگرش مبتنی بر مدرنیته به مدیریت تغییر با ارجاع به ویژگی های بافت تاریخی با هدف طرحی هماهنگ توصیه کرده اند.

    کلیدواژگان: رویکرد طراحی، بافت تاریخی، نظریه طراحی، نظریه توضیحی، مطالعه تطبیقی
  • پیروز حناچی، محمدحسن خادم زاده*، هانیه فراهانی صفحات 215-229

    اصالت و یکپارچگی از مفاهیم کلیدی در جهت انتقال ارزش ها و درک بهتر اثر هستند. مبهم بودن این مفاهیم در میراث معماری، به کار بستن موثر آن ها را با چالش مواجه ساخته است. در طول تاریخ، مفاهیم اصالت و یکپارچگی دغدغه ای برای سازندگان نبود؛ زیرا مصالح و از آن مهم تر فناوری ها تقریبا بدون تغییر، برای قرن ها، رایج بودند، درحالی که امروزه از معیارهای ضروری برای حفاظت و استفاده مجدد از آثار تاریخی هستند. اصالت و یکپارچگی در عین ارتباط نزدیک با یکدیگر، متفاوت از هم دانسته می شوند. تحلیل های صاحب نظران و متن اسناد بین المللی درباره مفهوم اصالت در میراث معماری از شفافیت بیشتری برخوردار است، اما در تعریف دقیق یکپارچگی، نوعی خلا وجود دارد. مقاله حاضر در پی تبیین جایگاه و نسبت اصالت و یکپارچگی در فرایند حفاظت میراث معماری و چگونگی کاربست دو مفهوم در روند حفاظت این دسته از آثار است. این پژوهش با روش کیفی و راهبرد تحلیل محتوا و استدلال منطقی، ابتدا از طریق بازخوانی و واکاوی اسناد بین المللی و دیدگاه های صاحب نظران، به تعریف دو واژه و معرفی مولفه های آن ها در قالب میراث معماری پرداخته است. پس از جمع بندی، در مرحله دوم، رابطه و نسبت اصالت و یکپارچگی از دیدگاه های مختلف مورد بررسی قرار گرفته و رویکردهای متعدد در برخورد با این آثار ارایه شده است. با توجه به ویژگی های منحصربه فرد هریک از میراث معماری، سنجش اصالت و یکپارچگی در مورد آن ها، براساس هفت مولفه طرح، مواد و مصالح، فن ساخت، زمینه، کارکرد، سنت ها و جنبه های ناملموس و روح مکان، به عنوان چهارچوبی جامع و مانع ارایه می گردد.

    کلیدواژگان: اصالت، یکپارچگی، مرمت، میراث معماری
  • منصوره درمحمدی، منصوره طاهباز*، آذین فراهانی ولاشجردی صفحات 231-250

    بادگیر به عنوان یک عنصر معمارانه و مهندسی در معماری بومی ایران، در سیمای شهرهای گرم و خشک دیده می شود. امروزه با ورود تکنولوژی و تغییر سبک زندگی و همچنین افزایش میزان گردوغبار در منطقه، بادگیر جایگاه پیشین خود را در این منطقه از دست داده و بومیان به استفاده از سیستم های سرمایشی متداول مانند کولر آبی و گازی روی آورده اند. در این مقاله، شهرستان خوسف و روستای خور از توابع بیرجند به عنوان نمونه های مورد مطالعه از اقلیم گرم و خشک در شرق ایران برگزیده شده اند. در اینجا سعی می شود ضمن معرفی شهرستان خوسف و روستای خور و بررسی مختصر بافت و خانه های بومی منطقه، معماری بادگیرهای یک طرفه و ساختارکالبدی آن ها نیز مطالعه گردد. هدف اصلی مقاله، گونه شناسی بادگیرهای منطقه ازطریق بررسی موقعیت قرارگیری بادگیر در پلان و مقطع بنا، پلان و نمای بادگیر و ارتباط بین اتاق بادگیر و سایر فضاهاست. بادگیرهای مورد مطالعه با کمک مستندات موجود از بادگیرها و مشاهدات و برداشت های میدانی، براساس سلامت بنا، امکان دسترسی به بنا و محدودیت های تحقیق انتخاب و سعی شده تنوعی از بادگیرهای شناخته شده منطقه در این نمونه ها باشد. روش تحقیق حاضر، توصیف و تحلیل منطقی است. نوع تحقیق کیفی است و روش اصلی یافته اندوزی با تکیه بر مطالعات کتابخانه ای، مشاهده و اندازه گیری های دقیق در برداشتهای میدانی است. این مطالعه بیانگر سه گونه بادگیر یک طرفه در منطقه است که براساس زبان محلی با عناوین خول، شرفه و بادگیر دسته بندی می شوند. هریک از این انواع با توجه به سهولت ساخت، هزینه و میزان تامین تهویه، به تعداد و در بخش های معینی از فضاهای خانه مورد استفاده قرار گرفته اند. در انتها، بر پایه اطلاعات حاصل در این مطالعه و کمبودهای اطلاعاتی در منطقه شرق ایران، پیشنهاداتی برای تحقیقات آتی ارایه شده است.

    کلیدواژگان: گونه شناسی، بادگیر یک طرفه، خور، خوسف
|
  • Pardis Zanjirian, Elham Andaroodi *, MohammadHassan Talebian Pages 5-27

    Iran's unique geographical position, as a crossroad between various Eastern and Western civilizations, has made it a significant land with important routes throughout different historical periods. Caravanserais, which some of them are registered in the UNESCO list of World Heritage, are an important heritage of historic roads. In the route of the Khorasan or Eastern highway, a branch is located in the north of Khorasan. The historical route from Jorjan to Nishapur has been a point of reference since the 4th to 9th centuries. Only a few caravanserais in Iran remain from before the Safavid period. Since chain caravanserais were likely built simultaneously due to their continuous function of providing shelter for travelers, their chain analysis holds a special position in the studies of architectural patterns. In this research, firstly, using interpretive-historical methods, the route, resting places, and caravanserais from the 4th century onwards were identified. In the next step, relying on the theory of Space Syntax and the resulting justified graphs, the spatial relations of these caravanserais were analyzed, and the governing patterns of these relations were interpreted using logical reasoning methods. The findings indicate that the entrance point to the buildings is unique and serves as the main gateway. Hashti or octagonal vestibule serves as a pivotal communication space in the intermediate area. The stable has access through Hashti, and the tower has access through the stable. Hashti is connected to the entrance courtyard. The rooms are arranged around the courtyard, with the iwan (semi-open vaulted hall in the middle of each side of the rectangular courtyard) serving as the pivotal space between the rooms and the courtyard. The distinguishing feature of the buildings is the presence of additional sections such as the stable and their method of connection to Hashti. Thus, while following a unified pattern, the layout of these buildings is unique for each structure, with considerations such as the number of rooms, Hashti, and stable shape.

    Keywords: Caravanserai, Jorjan, Nishapur, Space Syntax, Spatial Relations
  • Nasr Eslamimojaveri *, HamidReza Ansari, AliReza ‘Eini-Far Pages 29-52

    The gap between the findings of environment-behavior studies and the actual design is a fact being observed by many professionalsnowadays. This research is an attempt to bring them closer to application by establishing a relationship between the qualitative features of the environment and the quantitative components of design. The case study is the organic context of Chizar neighborhood in Tehran. The typical qualitative methods of data collection in behavior sciences (observation and questionnaires) and the quantitative, software-assisted method of space syntax were used. Since the software analysis was done based on the location of houses, the result shows the existence of a relationship between residents’ behavior and their evaluation of the environmental characteristics of the neighborhood and the location-based syntactic components of their houses. Based on this survey, the neighborhood has extensive social interactions, active behavioral settings, and adequateenvironmental affordances. The correlation table between the components of space syntax as a variable group and the results of the questionnaire as another group including social interactions, behavioral settings, and environmental affordancespresents the main result of this study. This table shows that the results of the survey are strongly correlated with global integration, local integration, global mean depth, local total depth, connectivity, global choice, local choice, and local RA. These components can be used effectively in the study and design phasesof other similar neighborhoods or be used in the evaluation of pre-designs. The research also yields more results due to its holistic and exploratory nature. Some of the results that are inconsistent with those of previous studies, such as the negative correlation between integration and walking and the positive correlation of mean depth with walking and safetyhighlight the need for additionalresearch.

    Keywords: behavioral setting, Environmental Affordance, Space Syntax, Organic Context, Chizar
  • Shahnaz Farmani *, GholamHossein Me‘Marian Pages 53-67

    Azerbaijan,with a long history of culture and art,is one of the regions in Iranthat meritsarchitectural study. For this purpose, we should not limit our study to the present-day borders of Azerbaijan.Instead,it is important to note that in the not-so-distant past, there wasan exchange of artistic and architecturalideas, motivations, and craftspersons with its neighboring lands including Aran (Republic of Azerbaijan). In the realmof Islamic architecture, the physicality of mosquesholds a distinctive position because of their correspondence toconsistentbehavioral patterns. Therefore,a typological study can be carried outnot inside political boundaries but within the extent of cultural boundaries. The ultimate purpose of this research is to reach a typology of mosques of Tabriz and Baku built during the Qajar era according to their physical characteristics. For this purpose, the descriptive-analytical research method was used and data collection was done by library research and field studies. In this article, a total of 28 historical mosques and their important features in both citiesareintroduced, and next,they are classified according to these features and the composition of their physical elements.The characteristics of each typology are discussed next. The mosques in these areas can be classified into three types: dome-chamber mosques, dome-chamber and colonnaded mosques, and hypostylemosques. The hypostyle type can only be foundin Azerbaijan, while the other two typescan be found in both regions.

    Keywords: Azerbaijan, Aran, mosque, Typology, Qajar Period
  • Mahdi Mo‘Tamed-Manesh *, Maryam Kooravand, Zahra Shirzad-Nia, Khosro Danesh-Joo Pages 69-94

    Vertical and horizontal transportation of building materials has always been a major challenge in historical construction. Architects and engineers of ancient civilizations developed simple yetpractical solutions for these challenges.While material transport has been addressed in the field of historical building technology, no definite conclusion has been reached regarding the equipment and methods for the entire process from extraction to execution. Among ancient civilizations, the Achaemenid Empire stands out as a remarkable example, with Persepolis representing its most significant and exquisite engineering and artistic achievement. Constructing monumental buildings during that era posed unique challenges which were addressed ingeniously and effectively, particularly regarding the vertical and horizontal transportation of heavy, large blocks of stone over long distances from quarries to construction sites. This research delves into the logistics strategies employed by the Achaemenids in the construction of Persepolis. The authors first examine the methods employed by pre-Achaemenidor contemporaneous civilizations, which,based on historical evidence, influenced the formation of Achaemenid architectural culture. Based on this analysis, the authors hypothesize about the methods employed by the Achaemenids. The hypotheses are evaluatedby analyzing ancient evidence, field research, and geographic data within the field of historical building technology. The research reveals that the Achaemenids employed a combination of simple machines and sledgesfor the ground transportation ofloads. Water was not a challenging obstacle for builders, as they used rafts or temporary bridges for the transportation of loads. In steep slopes, they likely modified the natural train or employed limited terraces. For vertical transportation, they most likely used a combination of compound pulleys and ropes in the form of early cranes

    Keywords: Achaemenid building technology, logistics strategies, vertical, horizontal transportation of construction materials, Crane, Sledge
  • MohammadReza Mahmoodi Qouzhdi, MohammadHassan Talebian * Pages 95-116

    The formal advisory bodies of the World Heritage Committee (ICOMOS and IUCN) evaluate all the nominations of properties for inscription on the World Heritage List. These evaluations help the World Heritage Committee to decide which properties to inscribe on the world heritage list. However, it is the World Heritage Committee that makes the final decision, which can be contrary to the recommendations of the advisory bodies. Therefore, there may be many properties on the list that have not necessarily been approved by the advisory bodies. The review and technical evaluations carried out by the advisory bodies can reveal deficiencies in the nomination dossiers, which may be overshadowed by the committee’s decisions. Nevertheless, understanding the approach of these bodies and their evaluation methods can be taken into consideration in the preparation of nomination files and avoid heavy costs in the process. The following research offers a review of the Iranian cultural and natural property nominations for inscription on the World Heritage List and analyzes the issues and deficiencies of these nomination files through the lens of the advisory bodies. To carry out this research, all the evaluation reports of the advisory bodies regarding Iran’s World Heritage nomination dossiers have been analyzed using qualitative content analysis. This study found that the main focus ofICOMOS lies on the “justification” section, while IUCN mostly concentrates on “justification” and “management” sections. The review also shows that the main challenges in the evaluation stage are due to a lack of mutual understanding between the nominating State Party and the advisory bodies. In general, the advisory bodies consider the most important issues in Iran’s WH nomination dossiers to be the information provided in the sections of justification (Outstanding Universal Values), conservation, and comparative analysis.

    Keywords: world heritage, ICOMOS, IUCN, Evaluation, Iran
  • Mozaffar ‘Abbas-Zadeh *, Leila Danesh Pages 117-133

    Seh-Gonbad tomb tower is a Seljuq monument in Iran that despite its peculiar features has received littlescholarly attention. Geometric decorations, Kufic inscriptions, along other architectural features have made this tower one of the significant funerary examples of sixth-century architecture. While the rich decorations and inscriptions of this building have been studied earlier, there is little information regarding its architectural characteristics. Given that some of the architectural elements of tomb towers such as this have changed over the years due to neglect, the question in this research is: What were the architectural characteristics of the exterior dome of this tomb tower? The aim of thispaper is to investigate the physical structure of the Seh-Gonbad, focusing on its formal, geometric, and proportional features in order to reconstruct the destroyed part of the building (thedome). Field and library research were used in this paper as well as acomparative analysis with contemporaneous andsimilar examples. Through comparative analysis with other tomb towers in the region,the research sheds new light on the geometric proportions of the Seh-Gonbad which introduces a novel geometric system in these monuments and theirexterior features. Finally, it is concluded that based on physical transformations in the Seh-Gonbad tower over time and its architectural and geometric similarities with parallel examples, this building had an external dome in the past,most likely conical or pyramidal in shape.

    Keywords: Seh-Gonbad, tomb tower, Seljuq, Dome, reconstruction
  • ‘Ali Zangeneh, Mostafa Mas‘Oudi-Nezhad *, Amin Alah Ahadi Pages 135-156

    Architecture in Shushtarhas evolved as the result of centuries of living experience in a region with a hot and semi-arid climate, representing a brilliant climate-responsive approach. A most valuable architectural strategy in this city is a type of brickwork (khavun-chini) which not only enhances the beauty ofthe structures but also caters to the climatic needs.The main objective of this research is to identify, document, and analyze the patterns and projection elevations of the khavunbrickwork in Shushtar. Using quantitative and descriptive-analytical approaches, 70 patterns from the facades of historical buildings in Shushtar, particularly from the decorative elements of main entrances and courtyard walls, mostly attributed to the late Qajar and early Pahlavi periods,were studied. These patterns were documented through field studies in the historical fabric of the city as well as library research. Based on the obtained images, their patterns were drawn using AutoCAD software, and the collected data were uploaded to Excel to create analytical diagrams and perform quantitative analyses.According to the results, the average area of these patterns was found to be 0.45 square meters. Furthermore, the constituent elements of the khavunbrickworkwere introduced, and the role of each component in shaping each pattern was determined. The elevation of each pattern projectionwas calculated, and ultimately, the average elevation of the patterns was found to be approximately 35%. With the help of the results of this research, the conservation and reconstruction process of the khavunbrickworkscan be facilitated and shortened. Since the calculation and analysis of their constituent elementsare provided in this study, the amount of materials needed to produce each pattern can be calculated by referring to the tables in this article. Since the extent of the projection is a significant variable in the size of the shadow produced by that brickwork, the available data can also be utilized in assessingthe thermal efficiency and value of any brickwork.

    Keywords: brick decorations, khavun, khavun-chini, Shushtar traditional architecture
  • Mohsen Javeri *, Behrooz Aqaiekoohi Pages 157-178
    The present study examines a wide range of material components of agro-pastoralist communities in late antique Iran who inhabited an area of 250 thousand hectares in the southwest of Fars province. The components include residential buildings, walls, terraces, qanats, unidentified structures, and pottery sherds that exhibit characteristics of the late antiquity era. The structure of these componentsas well as climatic variables during the late antiquity era provide compelling evidence that the componentswere utilized by mobile societies who inhabited the regionseasonally. Furthermore, the architectural structures and seasonal settlements and their direct relationship to pastures and water-control systemsfor dry farming on steep slopes serve as additional proof of the social structure and economic approach (pastoral/agricultural) of the intended society. The primary goal and objective of this study are, respectively, to ascertain the socio-economic characteristics of agro-pastoralist societies in late antiquity, and explore their capacity to establish economic, social, and political institutions. The need for this research comes from the fact that most archaeological studieson this period focus on evidence from urban and rural settlements. Thus, analyzing data through GIS to interpret the systems of settlements and the correlation between material components and environmental behavior can provide a deeper understanding of the socio-economic structures of late antiquity for scholars of this field. The results of the study indicatethat the agro-pastoralist societies of this era had attained a level of complexity in their socio-economic systems and played a significant role in the broader socio-economic framework.
    Keywords: seasonal settlement, animal farming, Agriculture, Fars, late antiquity
  • Sara Morad-Beigi, Sara Jalalian *, Omid Dezhdar Pages 179-194
    In the field of environment and behavior, the spatial organization of houses and the way of life have always had a mutual relationship, i.e., changes in the spatial organization of houses impact the way of life of residents. The way of lifeis directly related to cultural practices, daily activities, and norms of the residents, whose changes can be observed and explored.It is possible to get a correct understanding of the reasons behind the formation of different residential interior spaces and changes in their organizationby studying the ways of life. In order to achieve this goal, examples of contemporary houses with courtyards in Ilamwere selected dating from 1350 to 1390 ASwhich were grouped according to their construction decades.They allhad two important features:they were not distinctive but common buildings in the city, and they allowedfor studying resident behavior inside houses. The samples were coded from A1 to E4 according to theirconstruction decade and to the location of the courtyardrelative to the building. This case study uses a mixed methodinterpretive and comparative approach using library research, observation, and classification of data obtained from interviews with residents regarding behavior and way of life analyzed with MAXQDA software. The results show changes in the spatial organization of courtyardhouses in Ilam. These changes are not only related to the location of the courtyard relative to the building mass but also related to the construction decade of the house,which can be explained according to the changes in cultural practices and way of life. According to this research, these changes regard the number of spaces, their names, their position in the plan, as well as the type and number of activities in each space during different decades (50s to the 90s). Due to the rich cultural hospitality of the native Kurdish people, the assignment of the best part of the house to the reception area is still observed in the way of life of the residents. The courtyard is one of the spaces that has undergone reduced usage and furniture change, as explained in the discussions.
    Keywords: Lifestyle, behavior system, spatial organization of the house, Ilam
  • Ilgar Ardabilchi, Sa‘Eed Haghir *, Hamed Mazaherian, Sa‘Eid Khaghani Pages 195-213

    The preservation-oriented design of new structures in historical fabricsis a matter of debate between preservationists and architects. Therefore, many research studies are aimed at exploring different design approaches and their implications, resulting in explicit or implicit recommendations for design. Therefore, it is important to review and analyze them, as well as the international documents and other national and regional design guidelines— a study that has not been done to date. Accordingly, this research aims to classify the proposed recommendations in the form of design approaches. For this purpose, the required data in related research studieswere collected and coded separately based on the theme and structure of each approach into three levels: point of view, strategy, and method. Then, they were described with the help of a comparative study. The results show thatin the studies of Groat (1985) and Sotoudeh and Wan Abdullah (2012) at the level of point of view, the historical character of the fabric is preferable to its urban character. Therefore, it is recommended to avoid changes in the level of strategy and practice compatibilityat the level of method. This is while other studies emphasize both the historical and urban characters, the difference being that in the studies of Oers (2010), Bianca (2010), Diski (2012), Adam (2010), and Duch (2010), the reference frame is tradition, while in other studies it is modernity. Influenced by the reference point of view, Oers, Bianca, Diski, Adam, and Duch recommend the management of change through traditional architectural and urban planning patterns, whileother studies influenced by the modern point of viewrecommend the management of change by referring to the characteristics of the historical context with the aim of compatibility.

    Keywords: Design Approach, Historical fabric, Design Theory, Explanatory Theory, comparative analysis
  • Pirooz Hanachi, MohammadHasan Khadem-Zadeh *, Haniye Farahani Pages 215-229

    Authenticity and integrity are key concepts in communicatingthe values and better understanding of an artifact/site. The ambiguity in the definition of these concepts regardingarchitectural heritage has posed challenges to their effective application. Throughout history, the concepts of authenticity and integrity were not major concerns for builders, as the materials, and more importantly, techniques remainedlargely unchanged for centuries; while today, they are essential criteria for the conservation and reuse of historical monuments.The concepts of authenticity and integrityare closely related to each other, butslightly different. There is more transparency about the authenticity of architectural heritage in expertanalyses and international documents, while there is a kind of gap in the precise definition of integrity. The present study explores the role and relation of authenticity and integrity and their application in the process of architectural heritage conservation. Using a qualitative method and a strategy of content analysis and logical reasoning,initially,international documents and expert analyses are reviewed and the two concepts are defined and their criteria introducedwithin the context of architectural heritage. After summarizing the findings, in the second stage, the relationship of authenticity and integrity is examined from various perspectives, and several approaches are presented fortheir implementation. Given the unique characteristics of any architectural heritage property, the assessment of authenticity and integrity is proposedwithin a comprehensive framework of seven design factors: materials, construction techniques, context, function, traditions and intangible aspects, and the spirit of place.

    Keywords: Authenticity, Integrity, Restoration, Architectural Heritage
  • Mansoureh Dor-Mohammadi, Mansoureh Tahbaz *, Azin Farahanivelashjerdi Pages 231-250

    Windcatchersare architectural/engineering elements in the vernacular architecture of hot and arid cities of Iran. Nowadays, with the advancement of technology and due to lifestyle changesas well as the increase of airborne dust in the region, windcatchers have lost their former significance in these areas and natives have turned to using conventional cooling systems such as water and gas air conditioners. In this article, Khousf city and Khour village of Birjand district were selected as samples from the hot and dry climate in the east of Iran. In this paper, the two towns are introducedand briefly reviewedregarding urban texture, vernacular houses, and architecture of one-way windcatchers and their physical structure. The main objective of the study is to developa typology for the regionalwindcatchers by examining the placement of windcatchers in the plan and section of the building, the plan and elevation of awindcatcher, and the relationship between the windcatcher room and other spaces. The sample windcatcherswere selected for this studywith the help of existing documents and field observations, based on building integrity,accessibility to the building and itswindcatchers, and research limitations. It is intended thatavariety of regional windcatchers be included in the samples. The research method is logical analysis and description with a qualitative approach. The data acquisition method is based on library research, observation, and accurate field measurements. This study identifies three types of one-way windcatchers in the region, which are classified as khol, sharafeh and bad-gir in the local dialect. The type and number of windcatchersto be built in certain places of the house weredecided according to ease of construction, cost, and ventilation power. Finally, based on the information obtained in this study and the information gaps in research related toeastern Iran, recommendations for future research are presented.

    Keywords: Typology, One-Way Windcatcher, Khour, Khousf