فهرست مطالب

نشریه مطالعات فرهنگی پلیس
سال چهارم شماره 1 (پیاپی 12، بهار 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/01/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • مجتبی برزگر*، سجاد کاظمی صفحات 1-30

    هدف پژوهش حاضر بررسی جرم شناختی سرقت خودرو و وسایل نقلیه در شهر همدان است. در این پژوهش جامعه آماری این پژوهش مشتمل بر درجه داران و افسران آگاهی است که محل فعالیت آن ها شهرستان همدان، و همچنین مشتمل بر سارقان خودرو در زندان شهر همدان طی سالهای 94- 95 یعنی دو سال می باشد. به منظور جمع آوری داده ها از ابزار پرسشنامه استفاده شده است و برای گردآوری اطلاعات در مورد چارچوب نظری پژوهش و پیشینه پژوهشی مربوط به موضوع پژوهش حاضر از روش میدانی استفاده شده است. نتایج این تحقیق نشان داد که بین سرقت خودرو و عملکرد مالکین، عملکرد پلیس، سازندگان خودرو و تجهیزات فنی (سیستم مانیتورینگ) رابطه معناداری وجود دارد؛ به طوری که با بهبود عملکرد مالکین خودرو و پلیس، همچنین بهبود تجهیزات فنی (سیستم مانیتورینگ) و بهبود ضعف تجهیزات ایمنی خودرو سرقت خودرو نیز کاهش می یابد.

    کلیدواژگان: جرم، سرقت، پلیس، زندان
  • محرم خوش روش *، حسن رضا رفیعی صفحات 31-61

    پژوهش حاضر با هدف شناسایی تاثیر شیوه های پیشگیری از جرم در پیشگیری از سرقت تجهیزات انتقال برق و اولویت بندی این شیوه ها در شهرستان ملایر در سال 1394 انجام گرفت؛ تا از این طریق ضمن بررسی پدیده سرقت به عنوان یکی از مهم ترین آسیب های اجتماعی و جرایم علیه اموال دولتی و شخصی، از خسارات مادی به شرکت های برق جلوگیری نموده و امنیت و آسایش شهروندان حفظ و تامین گردد. این پژوهشگران از نظر نوع، کاربردی و از نظر روش، توصیفی - پیمایشی است. برای انجام این پژوهش، محقق جهت گردآوری اطلاعات از پرسشنامه محقق ساخته بر اساس طیف لیکرت استفاده نموده است؛ که این پرسشنامه 30 سوالی در بین 100 نفر از کارکنان ناجا به عنوان جامعه نمونه توزیع گردیده است. در این تحقیق، به منظور بالا بردن دقت در بررسی اسناد و مدارک به صورت تمام شمار انجام خواهد شد. در این پژوهش، از آزمون های فریدمن و تحلیل عاملی استفاده شده است. براساس نتایج حاصل از این پژوهش، مهم ترین و موثرترین راه پیشگیری از سرقت تجهیزات انتقال برق از میان سه راهکار مطرح شده، راهکار پیشگیری اجتماعی، به عنوان برترین و موثرترین پیشنهاد از سوی پرسشگران انتخاب و دو راه پیشگیری یعنی پیشگیری از طریق طراحی محیطی و پیشگیری انتظامی در رتبه های بعدی قرار گرفتند. در پایان، پیشنهاداتی جهت جلوگیری از سرقت تجهیزات برق ارایه شده است که امید است با به کارگیری آنها مشکلات موجود برطرف شود

    کلیدواژگان: سرقت، شیوه های پیشگیری، پیشگیری اجتماعی، پیشگیری انتظامی، پیشگیری از طریق طراحی محیطی، تجهیزات انتقال برق
  • علی افسر، نصرالله عرفانی صفحات 63-74

    یکی از چالش های عمده کنونی در درمان نگهدارنده با متادون میزان ماندگاری بر درمان یا پیشگیری از عود اعتیاد می باشد. مطالعه حاضر با هدف تعیین عوامل موثر بر عود اعتیاد در بیماران تحت درمان نگهدارنده با متادون در مراکز درمان اعتیاد شهر همدان صورت گرفت.این مطالعه توصیفی مقطعی در بهار و تابستان سال 1395 بر روی 384 نفر از بیماران تحت درمان نگهدارنده با متادون در مراکز درمان اعتیاد شهر همدان انجام شد. نمونه گیری به صورت طبقه بندی با انتساب متناسب انجام گرفت. ابزار جمع آوری داده ها پرسشنامه طراحی شده محقق ساخته و متغیرهای دموگرافیک بود و پرسشنامه ها به صورت خودگزارش دهی و مصاحبه تکمیل شد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS (ویرایش 19) صورت گرفت. میزان عود در بیماران تحت درمان نگهدارنده با متادون 2/48 درصد بود. وسوسه، فشار دوستان، افسردگی و کم بودن دوز دارویی متادون از مهم ترین دلایل عود بودند. با توجه به نتایج، به نظر می رسد وسوسه و فشار همسالان از مهم ترین دلایل عود اعتیاد می باشد.

    کلیدواژگان: اعتیاد، عود سوءمصرف موادمخدر، درمان نگهدارنده با متادون
  • عفت اسفندیاری*، علی احمد نادری صفحات 75-89

    این پژوهش با هدف بررسی عوامل موثر بر گرایش به مد، در دختران 30-15 ساله شهر همدان انجام شده است. روش روش تحقیق حاضر، روش توصیفی از نوع زمینه یابی است. آزمودنی ها شامل 214 نفر از دختران 15 تا 30 ساله شهر همدان می باشند که با روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شدند. ابزار گردآوری اطلاعات، پرسشنامه ای است محقق ساخته که مشتمل بر 9 سوال عمومی و 23 سوال اختصاصی می باشد. برای تجزیه و تحلیل اطلاعات از آزمون تحلیل واریانس یک راهه استفاده شد. نتایج پژوهش نشان داد که بین میزان گرایش به مد و سن پاسخگویان رابطه معنادار وجود دارد. همچنین، بین میزان گرایش به مد پاسخگویان مشاغل مختلف، سطوح مختلف تحصیلی، وضعیت های مختلف اقتصادی و در سطوح مختلف امکانات زندگی تفاوت وجود دارد.

    کلیدواژگان: مد، دختران، امکانات زندگی، سطوح مختلف
  • اژدر شمخانی صفحات 91-113

    این پژوهش با هدف شناسایی و رتبه بندی دلایل گرایش زنان به بدحجابی از دیدگاه پرستاران بیمارستان ها و مراکز درمانی شهرستان نهاوند(مطالعه موردی بیمارستان علیمرادیان نهاوند) انجام شد. پژوهش حاضر یک مطالعه پیمایشی است که در بیمارستان ها و مراکز درمانی شهرستان نهاوند بر 70 پرستار خانم انجام شده است. داده ها براساس پرسشنامه محقق ساخته جمع آوری شده است. اعتبار ابزار با روش اعتبار محتوایی و پایایی آن با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ محرز شده است. برای تجزیه و تحلیل داده ها از آمار توصیفی و استنباطی به کمک نرم افزار آماری SPSS استفاده شده است. بر اساس داده های این تحقیق، پنج عامل موثر در گرایش به بدحجابی از دیدگاه پرستاران به ترتیب: فقر مالی - عقده دگر آزاری در بین برخی از زنان (سادیسم) - کار بیرون از خانه زنان - بدحجابی پلی برای رسیدن به ازدواج (جلوه گری برای پیدا کردن زمینه های ازدواج) و- ارایه نشدن تعریف مشخص از پوشش الزامی زنان در جامعه بیان شد. با توجه به یافته ها، راهکارهای مورد اولویت برای مقابله با بدحجابی، تامین شغل و مسکن و ایجاد زمینه ازدواج آسان برای جوانان می باشد چرا که با تامین شغل و مسکن، بسیاری از خانم ها فقط به کار خانه داری پرداخته و از کارکردن در بیرون خانه منصرف خواهند شد. همچنین، تعریف حدود شرعی حجاب و مصادیق بدحجابی می تواند در این زمینه موثر باشد.

    کلیدواژگان: بدحجابی، پرستاران، دلایل بدحجابی، نهاوند
  • بهاره رسولی*، یدالله خرم آبادی صفحات 115-144

    با توسعه شهرنشینی، شاهد بروز پدیده و رفتارهای مختلف از جمله پدیده وندالیسم در جوامع مختلف هستیم. امروزه، با گسترش شهرها، ناهنجاری های اجتماعی نیز گسترش می یابند که لزوم توجه جدی به این امر را بیشتر می طلبد. پدیده وندالیسم از جمله مباحثی به شمار می رود که به سرعت جوامع مختلفی را درگیر کرده و به مثابه مساله ای جدی در حال بروز است و حتی جامعه ما را با مشکلاتی مواجه ساخته است. این مقاله تلاش دارد عوامل موثر بر گرایش جوانان شهر همدان به رفتار وندالیسمی با تاکید بر ضرورت نقش پلیس و امنیت اجتماعی را بررسی کند و راه-حل های مناسب برای کاهش این معضل را ارایه دهد. روش تحقیق، از نوع پیمایشی بوده است. جامعه آماری مورد مطالعه، جوانان پسر شهر همدانی در سنین بین 27-10 ساله می باشند و با استفاده از فرمول تعیین حجم نمونه کوکران، تعداد 500 نفر به عنوان نمونه انتخاب شدند. روش نمونه گیری نیز به صورت نمونه گیری تصادفی ساده صورت گرفت. فرضیه های این تحقیق عبارتند از: جنسیت، پایگاه اجتماعی، محل سکونت، ارتباط با همسالان و نحوه گذراندن اوقات فراغت که با متغیر رفتار وندالیستی. نتایج نشان داد که بین کلیه متغیرهای فوق با گرایش به رفتار وندالیستی، رابطه معناداری وجود دارد. پلیس به عنوان نیرویی که بالذات ماهیتی انتظامی داشته و اصولا نظم را سر لوحه عمل و پشرفت خود می داند و می تواند با استفاده از هویت مدنی و اجتماعی خود به ایجاد نظم و برقراری امنیت پرداخته و نقش های مفید وموثری را نیز ایفا نماید.

    کلیدواژگان: وندالیسیم، امنیت اجتماعی، پلیس، بی نظمی اجتماعی، ناملایمات خانوادگی
|
  • Mojtaba Barzegar *, Sajjad Kazemi Pages 1-30

    The purpose of this study is to investigate criminology of vehicle and car theft (case study of Hamedan city). In this research, the statistical populations are noncommissioned officer and police officers who work in Hamedan and the car thieves kept in the prison of Hamedan during 95-94. A questionnaire was used to collect data. The field method has been used to collect information about the theoretical framework of the research and the research background in the field of research. The results of this study showed that there is a significant relationship between vehicle theft and owner performance, police performance, car makers and technical equipment (monitoring system). as it reduces car theft by improving car owners' performance and police, as well as improving technical equipment (monitoring system) and improving the vehicle's safety performance.

    Keywords: Crime, Theft, car theft
  • Moharam Khoshravsh*, Hasan Reza Rafiei Pages 31-61

    The purpose of this study was to identify the effects of crime prevention methods in preventing the theft of power transmission and prioritizing these practices in Malayer city in 1394. Therefore, it will prevent material damage to electricity companies and protect and maintain the security and comfort of the citizens while investigating the phenomenon of theft as one of the most important social damage and crimes against state and private property. This research is an applicable method in terms of type, descriptive-survey in terms of method. To do this research, the researcher used a questionnaire based on the Likert spectrum to gather information. This 30-item questionnaire was distributed among 100 employees of Law Enforcement Force of the Islamic Republic of Iran (NAJA) as a sample population. In this research, the whole counting process will be carried out in order to increase the accuracy of the examination of documents and documentation. In this research, Friedman tests and factor analysis have been used. Based on the results of this research, the social prevention strategy, the most important and effective way of preventing the theft of electricity transmission equipment from the three proposed solutions, was selected as the highest and most effective proposal by the interviewees; two ways of preventing were ranked next, prevention through environmental design and police prevention. At the end, there are suggestions to prevent the theft of electrical equipment, which we hope they solve existing problems.

    Keywords: Theft, preventive measures, social prevention, police prevention, prevention through environmental design, power transmission equipment
  • Ali Afsar, Nasrollah Erfani Pages 63-74

    One of the major current challenges in maintaining methadone maintenance therapy is the survival rate of treatment or prevention of recurrence. The aim of this study was to determine the effective factors on addiction recurrence in patients undergoing methadone maintenance treatment in Hamedan addiction treatment centers. This descriptive cross-sectional study was performed on 384 patients undergoing methadone maintenance treatment in Hamadan addiction treatment centers in spring and summer of 1395. Sampling was done in a proportional classification. The data collection tool was a researcher-designed questionnaire and demographic variables and the questionnaires were completed by self-report and interview. Data analysis was done using SPSS software (version 19). The rate of recurrence in patients treated with methadone maintenance was 48.2%. Temptation, friends' pressure, depression and lack of methadone dosage were among the most important causes of recurrence. According to the results, it seems that friend’s temptation and peer's pressure are the most important reasons for recurrence of addiction.

    Keywords: Addiction, drug abuse recurrence, Methadone maintenance treatment
  • Effat Esfandiary *, Ali Ahmad Naderi Pages 75-89

    The aim of this study was to investigate the factors affecting the trend towards fashion in 15- to 15-year-old girls in Hamedan.

    Method

    The method of this research is a descriptive method of type of survey. The subjects were 214 girls between 15 to 30 years old in Hamadan who were selected by simple random sampling method. The data gathering tool is a researcher-made questionnaire containing 9 general questions and 23 specific questions. One-way analysis of variance was used to analyze the data. The results of the study showed that there is a significant relationship between the tendency towards fashion and the age of respondents. There is also a difference between the tendency towards the fashion among respondents of different occupations, the different levels of education, the different economic situations and the different levels of life conditions.

    Keywords: Fashion, Girls, life facilities, different level
  • Azhdar Shamkhani Pages 91-113

    This research is aimed at Identification and ranking of the reasons for women's tendency towards bad hijab from the nurses' point of view in Nahavand medical centers (case study of Nahavand Alimoradian Hospital). The present study is a survey conducted in hospitals and medical centers in Nahavand city on 70 women nurses. Data were collected based on a researcher-made questionnaire. The reliability of the tool is determined by content validity method and its reliability using Cronbach's alpha coefficient. For analyzing the data, descriptive and inferential statistics were used by SPSS software. According to the data of this research, the five factors influencing the tendency toward bad hijab from the viewpoint of nurses were as follows: Financial Poverty - sadism among some women - work outside the home - bad hijab is a bridge for marriage (showing off to find marriage grounds) and not providing a clear definition of women's compulsory hijab in community. Regarding the findings, prioritized solutions are for tackling bad hijab, job, and housing, also creating an easy marriage for young people. because many women will only do household chores and will be discouraged from working outside the home by providing jobs and housing. Also, the definition of sharia’s hijab and bad hijab's examples can be effective in this regard.

    Keywords: Bad Hijab, nurses, bad hijab reasons, Nahavand
  • Bahareh Rasouli, Yadollah Khoram Abadi Pages 115-144

    With the development of urbanization, we are witnessing the emergence of various phenomena and behaviors, including vandalism in different societies. Today, social anomalies also need to be addressed more seriously by developing the cities. The phenomenon of vandalism is one of the topics that quickly engages various societies and is emerging as a serious issue; it even our community has encountered the problems. This article attempts to investigate the factors related to vandalism in adolescents and youths in Hamadan province with emphasis on the role of police and social security, and to provide appropriate solutions to reduce this dilemma. The research method is survey. The statistical population of the study is male youth in Hamedan between 10-27 years old. 500 individuals were selected as samples using the Cochran sample size formula. Sampling method was simple random sampling. The hypotheses of this research are: gender, social base, location, relationship with peers and how to spend your leisure time using the variables of vandalistic behavior. The results showed that there is a significant relationship between all of the above variables with the tendency toward vandalistic behavior. Police plays an active and effective role as a force that has the nature of law enforcement and, in principle, sees the order as the head of its action and development, and can use its social and civil identity toward creating order and security.

    Keywords: vandalism, social security, Police, social disorder, family disorders