فهرست مطالب

نشریه سلامت اجتماعی
سال هشتم شماره 1 (زمستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/11/27
  • تعداد عناوین: 12
|
  • شینا زینلی *، بهمن اکبری، عباس صادقی، لیلا مقتدر صفحات 1-12
    زمینه و هدف

    بهزیستی تحصیلی و بازداری رفتاری تحصیلی می تواند موجب ارتقای تحصیلی دانش آموزان شود و عوامل مختلفی می توانند بر این دو متغیر تاثیر بگذارند. هدف این تحقیق تعیین رابطه سرمایه های تحولی و امید به تحصیل با بهزیستی تحصیلی و بازداری رفتاری با نقش میانجی پایستگی تحصیلی در دانش آموزان داوطلب ورود به دانشگاه بود.

    روش و مواد

    روش تحقیق حاضر توصیفی از نوع همبستگی می باشد. جامعه آماری پژوهش حاضر شامل کلیه دانش آموزان دختر و پسر داوطلب ورود به دانشگاه در ناحیه یک رشت در سال 1398 به تعداد 1560 نفر می باشد. تعداد نمونه 500 نفر تعیین شد. نمونه گیری به شیوه تصادفی خوشه ای انجام شد. ابزار گردآوری داده ها شامل 7 مقیاس: پرسشنامه سرمایه های تحولی، مقیاس پایستگی تحصیلی، مقیاس امید به تحصیل، مقیاس بهزیستی تحصیلی و مقیاس بازداری رفتاری بود. برای تجزیه و تحلیل داده های پژوهش از الگویابی معادلات ساختاری با بکارگیری نرم افزارهای SPSS-22 و AMOS-22 استفاده شده است.

    یافته ها

    میانگین (انحراف معیار) سن دانش آموزان پسر، (4/6) 4/17 و دانش آموزان دختر (5/6) 8/17 سال بود. با افزایش سرمایه تحولی با میانگین (انحراف معیار) (4/0) 5/3 و امید به تحصیل با میانگین (انحراف معیار) (4/0) 5/3، میزان پایستگی تحصیلی با میانگین (انحراف معیار) (6/0) 6/3، بهزیستی تحصیلی با میانگین (انحراف معیار) (4/0) 5/3 و بازداری رفتاری با میانگین (انحراف معیار) (5/0) 6/3 افزایش یافت. پایستگی تحصیلی نقش واسطه ای در رابطه بین سرمایه تحولی و امید به تحصیل با بهزیستی تحصیلی و بازداری رفتاری دارد (01/0>P).

    نتیجه گیری

    مطالعه نشان داد با افزایش سرمایه تحولی و امید به تحصیل، میزان پایستگی تحصیلی، بهزیستی تحصیلی و بازداری رفتاری افزایش یافت. پایستگی تحصیلی در رابطه بین سرمایه تحولی و امید به تحصیل با بهزیستی تحصیلی و بازداری رفتاری نقش واسطه ای داشت، به این صورت که با اثر مستقیم سرمایه تحولی و امید به تحصیل بر پایستگی تحصیلی، بهزیستی تحصیلی و بازداری رفتاری افزایش یافت.

    کلیدواژگان: سرمایه های تحولی، امید به تحصیل، بهزیستی تحصیلی، بازداری رفتاری، پایستگی تحصیلی
  • علی اصغر تاج*، محمدرضا اسماعیلی، جاسم منوچهری صفحات 13-27
    زمینه و هدف

    از علل و عوامل به وجودآورنده تعارض در سازمان ها، وجود تفاوت های فردی و شخصیتی افراد می باشد. این تحقیق با هدف تعیین رابطه ابعاد شخصیت و سبک های حل تعارض با میانجی گری حمایت اجتماعی در کارمندان فدراسیون فوتبال جمهوری اسلامی ایران انجام شده است.

    روش و مواد

    این مطالعه همبستگی با استفاده از روش مدل سازی معادلات ساختاری انجام شد. جامعه آماری کارمندان فدراسیون فوتبال بودند که 136 نفر از آنها به روش نمونه گیری تصادفی انتخاب شدند و به پرسشنامه های ابعاد شخصیت، سبک های حل تعارض و حمایت اجتماعی پاسخ دادند. داده ها با استفاده از مدل سازی معادلات ساختاری (SEM) توسط نرم افزار Amos Graphics-20 و SPSS-23 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.

    یافته ها

    کارمندان مرد 92 (7/67%) نفر و زن 44 (3/32%) نفر بودند. میانگین (انحراف معیار) ابعاد شخصیت (4/0) 6/3، حمایت اجتماعی (7/0) 6/2 و سبک های حل تعارض (5/0) 5/3 بود. نتایج نشان داد که اثرگذاری ابعاد شخصیت بر متغیر سبک های حل تعارض با بار عاملی 34/0 مستقیم و بر حمایت اجتماعی با بار عاملی 37/0 غیرمستقیم بوده است. همچنین اثرگذاری حمایت اجتماعی بر سبک های حل تعارض با بار عاملی 17/0 مستقیم بوده است. در ابعاد شخصیت، بیشترین اثرگذاری، مربوط به مولفه سازگاری با بار عاملی 80/0، در حمایت اجتماعی، بیشترین اثرگذاری، مربوط به مولفه هیجانی با بار عاملی 94/0 و در سبک های حل تعارض بیشترین اثرگذاری، مربوط به مولفه سلطه گرانه با بار عاملی 78/0 بدست آمد.

    نتیجه گیری

    مطالعه نشان داد که ابعاد شخصیت بر سبک های حل تعارض تاثیر مستقیم دارد، بین ابعاد شخصیت و حمایت اجتماعی رابطه معنادار غیرمستقیم دیده شد، همچنین بین حمایت اجتماعی با سبک های حل تعارض رابطه معناداری مشاهده نشد و حمایت اجتماعی در رابطه با ابعاد شخصیت و سبک های حل تعارض، نقش میانجی نداشت.

    کلیدواژگان: ابعاد شخصیت، سبک های حل تعارض، حمایت اجتماعی
  • سمیه اشرفیان لک *، نسرین باقری صفحات 14-24
    زمینه و هدف

    الگوهای ارتباطی ناکارآمد و ویژگی های شخصیتی می توانند سبب تعارض تکراری در بین زوج ها شوند. هدف از انجام این پژوهش مقایسه الگوهای ارتباطی خانواده و ویژگی های شخصیتی در زوجین متقاضی طلاق با افراد عادی بود.

    روش و مواد

    این پژوهش از نوع توصیفی با روش علی-مقایسه ای بود. جامعه آماری شامل کلیه افراد عادی و متقاضی طلاق مراجعه کننده به دادگاه های خانواده شهر تهران در سال 1397 بود. نمونه پژوهش شامل 200 نفر از افراد عادی و متقاضی طلاق بود که به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. داده ها با استفاده از پرسشنامه الگوهای ارتباطی و پرسشنامه ویژگی های شخصیتی به دست آمد و سپس با روش تحلیل واریانس یک راهه و چندراهه و نرم افزار SPSS-22 تحلیل شد.

    یافته ها

    میانگین (انحراف معیار) سن مشارکت کنندگان در گروه عادی (2/8) 7/35 و گروه متقاضی طلاق (1/9) 6/36 سال بود. میانگین (انحراف معیار) نمره ارتباط سازنده متقابل در گروه افراد عادی، (5/5) 4/37 و بالاتر از گروه متقاضی طلاق، (4/4) 8/35 است (001/0>P). میانگین (انحراف معیار) نمره اجتنابی متقابل در گروه افراد عادی، (7/3) 2/27 و پایین تر از گروه متقاضی طلاق، (8/6) 4/32 است (001/0>P). میانگین (انحراف معیار) نمره توقع/کناره گیری در گروه افراد عادی، (6/4) 4/24 و پایین تر از گروه متقاضی طلاق، (9/5) 5/31 است (001/0>P). در گروه متقاضی طلاق، نمرات مولفه های ویژگی های شخصیتی شامل روان نژندی (9/5) 1/35، برون گرایی (1/8) 7/37، باز بودن به تجربه (9/7) 8/38 به ترتیب بالاتر از روان نژندی (5/6) 4/30، برون گرایی (6/5) 2/31 و باز بودن به تجربه (4/6) 1/32 گروه عادی است (001/0>P). همچنین مولفه های توافق جویی (2/9) 1/39 و وجدان گرایی (1/9) 3/41 در گروه عادی بالاتر از توافق جویی (1/7) 3/32 و وجدان گرایی (6/7) 4/34 در گروه متقاضی طلاق بود (001/0>P).

    نتیجه گیری

    مطالعه نشان داد که در افراد متقاضی طلاق نسبت به افراد عادی، الگوهای ارتباطی اجتناب متقابل و توقع/کناره گیری بیشتر، اما الگوی ارتباط سازنده متقابلکمتر بود. همچنین ویژگی های شخصیتی روان نژندی، برون گرایی و باز بودن به تجربه در افراد متقاضی طلاق بیشتر از افراد عادی و توافق جویی و وجدان گرایی در آنها کمتر بود.

    کلیدواژگان: الگوهای ارتباطی خانواده، ویژگی های شخصیتی، طلاق
  • بای محمد چندری*، محمدکاظم فخری، یارعلی دوستی صفحات 25-32
    زمینه و هدف

    کودکان مبتلا به اختلال رفتاری ممکن است در معرض آسیب های مختلفی قرار بگیرند که بر سلامت و رفاه آنها در درازمدت تاثیر بگذارد. هدف از این پژوهش تعیین اثر بخشی نقاشی درمانی بر مشکلات رفتاری کودکان 12-10 ساله بود.

    روش و مواد

    روش پژوهش، شبه آزمایشی با پیش آزمون و پس آزمون بود. جامعه آماری پژوهش، دانش آموزان مقطع ابتدایی شهر گنبدکاووس در سال تحصیلی 97-1396 بودند. با روش نمونه گیری تصادفی چند مرحله ای 60 نفر انتخاب شدند و به طور تصادفی در دو گروه 30 نفر نقاشی درمانی و شاهد قرار داده شدند. در این مطالعه برای گروه آزمایش، مداخله هنر درمانی مارتین صورت گرفت اما در گروه شاهد، مداخله ای انجام نشد. از پرسشنامه رفتاری راتر فرم معلم جهت گردآوری اطلاعات استفاده گردید. داده های این پژوهش با استفاده از روش تحلیل کواریانس یک راهه و نرم افزار SPSS-20 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    میانگین (انحراف معیار) سن دانش آموزان گروه آزمایش (6/1) 4/10 و گروه شاهد (7/1) 6/10 سال بود. میانگین (انحراف معیار) مشکلات رفتاری گروه آزمایش در پیش آزمون (9/7) 5/10 بود که در پس آزمون به (4/4) 7/5 کاهش یافت (01/0>P) اما میانگین (انحراف معیار) گروه شاهد در پیش آزمون (3/6) 6/10 بود که در پس آزمون به (8/6) 5/10 رسید که از نظر آماری معنادار نبود.

    نتیجه گیری

    مطالعه نشان داد که آموزش نقاشی درمانی منجر به کاهش مشکلات رفتاری دانش آموزان شد.

    کلیدواژگان: دانش آموزان، مشکلات رفتاری، نقاشی درمانی
  • علی نقی زاده*، محمدرضا بانشی، فرزانه ذوالعلی، سید مهدی طباطبائی صفحات 33-42
    زمینه و هدف

    با وجود پیشرفت های روز افزون بشر در مورد کنترل بیماری ها، هنوز هم لیشمانیوزها یکی از معضلات بهداشتی به شمار می آیند. این مطالعه با هدف تعیین عوامل موثر بر تاخیر در مراجعه موارد ثبت شده مبتلا به لیشمانیوز جلدی از سال 93-1388 در سیستان و بلوچستان انجام گرفت.

    روش و مواد

    این مطالعه توصیفی تحلیلی با مشارکت 2410 نفر از بیماران مبتلا به لیشمانیوز جلدی شهرستان های تابعه دانشگاه های علوم پزشکی زاهدان و ایرانشهر طی سال های 93-1388 انجام گرفت. روش نمونه گیری سرشماری بوده و جمع آوری داده ها با استفاده از پرسشنامه ای دوبخشی شامل متغیرهای دموگرافیک و اطلاعات بیماری صورت گرفت. محاسبات آماری جهت تعیین مهم ترین عوامل موثر بر تاخیر در مراجعه بیماران، توسط نرم افزار SPSS-20 و به روش رگرسیون لجستیک انجام شد.

    یافته ها

    میانگین (انحراف معیار) سن بیماران (4/16) 3/19 سال و اندازه زخم ها (5/1) 7/2 سانتیمتر و تاخیر در مراجعه بیماران به مرکز درمانی (5/52) 7/59 روز بود. تعداد 1509 (6/62%) نفر از بیماران مرد و 2014 (6/83%) نفر از آنها ایرانی بودند. کودکان 730 (3/30%) مورد از بیماران را تشکیل می دادند. پاکستانی ها نسبت به ایرانی ها 70% (01/0>P)، عشایر نسبت به شهرنشینان 83% (02/0=P) و بیماران دارای سابقه ابتلای همزمان سایر اعضای خانواده نسبت به گروه مقابل 39% (02/0=P) احتمال کمتری برای تاخیر در مراجعه داشتند. بیماران ارجاعی توسط مراکز خصوصی به میزان 126% احتمال بیشتری نسبت به بیماران ارجاعی توسط مراکز درمانی دولتی برای تاخیر در مراجعه داشتند (02/0=P). افرادی که دارای زخم خشک بودند نسبت به افرادی که زخم مرطوب داشتند 124% احتمال بیشتری برای تاخیر در مراجعه داشتند (01/0>P).

    نتیجه گیری

    مطالعه نشان داد که تاخیر در مراجعه مبتلایان به بیماری لیشمانیوز جلدی در شهرستان های استان سیستان و بلوچستان نسبتا زیاد بود و ملیت پاکستانی، محل سکونت عشایری، ارجاع از مراکز بهداشتی درمانی دولتی، سابقه ابتلای همزمان سایر اعضای خانواده و زخم به شکل مرطوب، عوامل موثر در کاهش مراجعه با تاخیر بیماران به مراکز درمان سالک شهرستان ها بودند.

    کلیدواژگان: لیشمانیوز جلدی، تاخیر در مراجعه، کانون های آلودگی، سیستان و بلوچستان
  • مرتضی عبداللهی*، سعید صفیری، علی اصغر کلاهی، محمد مهدی رشیدی، فریما محمدی، آزاده اشرفی، علیرضا ابدی صفحات 43-52
    زمینه و هدف

    وزن گیری نامناسب در دوران بارداری موجب افزایش احتمال وقوع عوارض بارداری می شود. جهت جلوگیری از وقوع عوارض، تعیین میزان مطلوب وزن گیری از اولویت های مراقبت های دوران بارداری است. لذا این مطالعه با هدف تعیین میزان وزن گیری دوران بارداری زنان مراجعه کننده به مراکز بهداشتی درمانی شهر تهران در سال 1395 اجرا شد.

    روش و مواد

    این مطالعه توصیفی به صورت مقطعی در شهر تهران اجرا شد. جامعه مورد مطالعه شامل همه مادران باردار دریافت کننده خدمات مراقبت بارداری از فروردین تا اسفند سال 1395 در 12 مرکز بهداشتی درمانی تابعه دانشگاه های علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی شهید بهشتی و ایران بود. در مجموع 232 نفر به روش سرشماری بررسی شدند. داده ها با استفاده از نرم افزار آماری SPSS-23 به کمک آماره های توصیفی فراوانی، میانگین و انحراف معیار تجزیه و تحلیل شد. برای بررسی ارتباط بین متغیرها از روش همبستگی به کمک ضریب همبستگی پیرسون در سطح معنی داری 05/0 استفاده گردید.

    یافته ها

    میانگین (انحراف معیار) سن مادران (4/5) 6/28 با محدوده 18 تا 40 سال بود. بر اساس شاخص توده بدنی پیش از بارداری در بین 220 مادر باردار 6 (7/2%) نفر دچار کمبود وزن، 112 (9/50%) نفر با وزن عادی، 78 (4/35%) نفر دچار اضافه وزن و 24 (11%) نفر دچار چاقی بودند. میانگین (انحراف معیار) وزن گیری طی بارداری برابر 7/11 (3/4)کیلوگرم بود و در بین 177 مادر باردار 76 (9/42%) نفر وزن گیری مناسب، 55 (1/31%) نفر وزن گیری ناکافی و 46 (26%) نفر وزن گیری بیش از حد داشتند.

    نتیجه گیری

    مطالعه نشان داد بیشترین شیوع وزن گیری بیش از مقدار توصیه شده در دوران بارداری در این مطالعه مربوط به زنان دچار اضافه وزن و چاقی است. لذا رسیدن به وزن مناسب در پیش از بارداری و کنترل دقیق وزن گیری در دوران بارداری توصیه می شود.

    کلیدواژگان: بارداری، وزن گیری بارداری، وزن تولد، شاخص توده بدنی، مرکز بهداشت
  • عباس الماسی، حسن اسدزاده دهرایی*، فائزه جهان، آمنه معاضدیان صفحات 53-64
    زمینه و هدف

    مهارت های اساسی زندگی شامل مهارت های فکری، احساسی و رفتاری است و رویکرد مبتنی بر نظریه انتخاب و انضباط قاطعانه از روش های آموزشی مهارت های اساسی به خصوص در دانش آموزان هستند. هدف این پژوهش مقایسه میزان اثر بخشی دو رویکرد مبتنی بر نظریه انتخاب و انضباط قاطعانه بر میزان مهارت های فکری، احساسی و رفتاری دانش آموزان دوره متوسطه دوم بود.

    روش و مواد

    روش انجام پژوهش آزمایشی از نوع طرح سه گروهی با پیش آزمون و پس آزمون بوده و جامعه آماری شامل دانش آموزان پسر دوره دوم متوسطه شهر تهران در سال تحصیلی 98-1397 بوده است که از بین آنها، تعداد 90 نفر از پایه یازدهم (پایه دوم، دوره متوسطه دوم) به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب و سپس به صورت تصادفی در سه گروه 30 نفری قرار گرفتند. ابزار گردآوری اطلاعات، پرسشنامه مهارت های زندگی بود. بعد از اجرای پیش آزمون بر روی سه گروه، برای یکی از دو گروه آزمایش آموزش مهارت های اساسی زندگی مبتنی بر رویکرد نظریه انتخاب و برای گروه دیگر آموزش مهارت های اساسی زندگی مبتنی بر اساس انضباط قاطعانه در طی هشت جلسه یک ساعت و نیم به صورت یک جلسه در هر هفته اجرا شد و در پایان جلسه آخر، پس آزمون اجرا شد. در گروه گواه مداخله ای صورت نگرفت. برای تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون تحلیل کوواریانس چند متغیره و آزمون تعقیبی شفه با نرم افزار SPSS-21 استفاده شده است.

    یافته ها

    میانگین (انحراف معیار) مهارت های فکری دانش آموزان از (3/0) 3/3 در پیش آزمون به (3/0) 1/4 در پس آزمون (001/0>P)، مهارت های احساسی از (4/0) 1/3 در پیش آزمون به (2/0) 1/4 در پس آزمون (001/0>P) و مهارت های رفتاری از (6/0) 1/3 در پیش آزمون به (3/0) 1/4 در پس آزمون (001/0>P) در گروه تحت آموزش به روش نظریه انتخاب افزایش یافت. مهارت های فکری، مهارت های احساسی و مهارت های رفتاری دانش آموزان در گروه تحت آموزش به روش انضباط قاطعانه و گروه گواه در پیش آزمون و پس آزمون تفاوت معناداری با هم نداشتند.

    نتیجه گیری

    مطالعه نشان داد که آموزش مهارت های اساسی زندگی مبتنی بر رویکرد نظریه انتخاب موجب افزایش مهارت های فکری، احساسی و رفتاری دانش آموزان دوره متوسطه شد اما آموزش این مهارت ها به روش انضباط قاطعانه بر میزان مهارت های فکری، احساسی و رفتاری دانش آموزان تاثیری نداشت.

    کلیدواژگان: نظریه انتخاب، انضباط قاطعانه، مهارت های زندگی، دانش آموزان
  • ماندانا پورحجازی*، جواد خلعتبری، شهره قربان شیرودی، آناهیتا خدابخشی کولایی صفحات 65-77
    زمینه و هدف

    وجود تعارض های زناشویی در زندگی زوجین طبیعی است و آنچه مهم است نحوه حل تعارضات است. بسته آموزش درمان فراتشخیصی با نظرگرفتن چندین عامل روانشناختی درکاستن تعارضات زناشویی و کمک به بهبود روابط زناشویی و ارتباطی زوجین ایجاد شده است. پژوهش حاضر باهدف تعیین اثربخشی بسته آموزش درمان فراتشخیصی مبتنی بر الگوی مک مستر، متمرکز بر شفقت و ذهن آگاهی بر طلاق عاطفی و دلزدگی زناشویی زنان دارای تعارض زناشویی غرب تهران در سال 1398 انجام گرفت.

    روش و مواد

    این پژوهش کاربردی از نوع نیمه آزمایشی با (طرح پیش آزمون و پس آزمون با گروه گواه) و پیگیری سه ماهه بود. جامعه آماری این پژوهش کلیه زنان دارای تعارض زناشویی مراجعه کننده به چهار مرکز منتخب مشاوره غرب شهر تهران در بهار سال 1398 بودند که به پرسشنامه تعارض زناشویی ثنایی ذاکر و براتی پاسخ داده بودند و 100 نفر که بالاترین نمرات تعارض زناشویی را کسب کرده بودند، پرسشنامه های مقیاس طلاق عاطفی Gutman و مقیاس دلزدگی زناشویی Pines را پر کردند، از میان افراد واجد شرایط، 24 نفر با روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند و در دو گروه گواه و آزمایش 12 نفره بصورت تصادفی قرار گرفتند. هر دو گروه مورد پیش آزمون قرار گرفتند، گروه آزمایش تحت مداخله 12 جلسه ای بسته آموزشی و سپس گروه گواه و آزمایش پس از اتمام مداخله مورد پس آزمون قرار گرفتند. داده ها با روش آماری آزمون تحلیل کواریانس چند متغیره وتوسط SPSS-24 تجزیه وتحلیل شدند.

    یافته ها

    میانگین (انحراف معیار) سن گروه آزمایش (6/7) 3/35 و گروه گواه (3/4) 1/33 سال بود. میانگین(انحراف معیار) نمره طلاق عاطفی گروه آزمایش از (3/1) 6/16 در پیش آزمون به (0/1) 2/14 در پس آزمون و (9/0) 5/14 در پیگیری کاهش یافت(001/0>P)، کاهش نمره طلاق عاطفی در گروه گواه معنادار نبود. میانگین (انحراف معیار) نمره دلزدگی زناشویی گروه آزمایش از (8/8) 6/85 در پیش آزمون به (7/3) 5/67 در پس آزمون و (0/4) 9/67 در پیگیری کاهش یافت (002/0=P)، تغییرات نمره دلزدگی زناشویی گروه گواه معنی دار نبود.

    نتیجه گیری

    مطالعه نشان داد بسته آموزش درمان فراتشخیصی بر کاهش طلاق عاطفی و دلزدگی زناشویی زنان دارای تعارض زناشویی موثر است.

    کلیدواژگان: فراتشخیصی، طلاق عاطفی، دلزدگی زناشویی، تعارض زناشویی
  • مینو گزرسه*، علیرضا زالی، سعید حسن زاده، محمد حاتمی، مروارید احدی صفحات 78-89
    زمینه و هدف

    درد مزمن یکی از رایج ترین علل مراجعه به مراکز خدمات پزشکی اولیه است. هدف پژوهش حاضر، تعیین اثربخشی درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد بر اضطراب، افسردگی و نشانه های جسمانی افراد مبتلا به درد مزمن بود.

    روش و مواد

    این مطالعه از نوع نیمه تجربی با پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری با گروه شاهد بود. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه بیماران سرپایی زن و مرد مراجعه کننده با شکایت درد مزمن به همه مراکز درمانی شهر تهران در سال 1398 بود که به روش نمونه گیری در دسترس، از بین تعدادی از مردان و زنانی که دارای تشخیص قطعی درد مزمن بودند، 60 نفر از افرادی که بالاترین نمرات را (به عنوان خط پایه) پس از تکمیل پرسشنامه ها کسب کردند، با روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب و پس از تخصیص تصادفی در دو گروه مداخله (30 نفر) و شاهد (30 نفر) جایگزین شد. داده ها با استفاده از پرسشنامه افسردگی Beck، پرسشنامه اضطراب Beck و پرسشنامه درد McGill بدست آورده شد. گروه آزمایش در هشت جلسه 90 دقیقه ای و یک بار در هفته به مدت دو ماه تحت درمان پذیرش و تعهد قرار گرفت اما گروه شاهد، درمانی دریافت نکرد. هر دو گروه در سه مرحله پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری دو ماهه به پرسشنامه های پژوهش پاسخ دادند. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر با استفاده از نرم افزار SPSS-22 انجام شد.

    یافته ها

    میانگین (انحراف معیار) سن شرکت کنندگان در گروه آزمایش، (9/8) 7/43 و در گروه شاهد، (2/9) 2/45 سال بود. در گروه آزمایش میانگین (انحراف معیار) افسردگی از (4/4) 6/32 در پیش آزمون به (1/5) 2/23 در پس آزمون و (2/5) 1/22 مرحله پیگیری کاهش یافت (001/0>P)، میانگین (انحراف معیار) اضطراب از (9/4) 6/33 در پیش آزمون به (2/4) 6/22 در پس آزمون و (1/5) 6/22 در مرحله پیگیری کاهش یافت (001/0>P) و میانگین (انحراف معیار) نشانه های جسمانی از (2/3) 5/41 در پیش آزمون به (1/3) 7/33 در پس آزمون و (3/3) 8/31 مرحله پیگیری کاهش یافت (001/0>P). در گروه شاهد نمرات در سه مرحله پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری تفاوتی نداشت.

    نتیجه گیری

    براساس یافته های این پژوهش می توان گفت درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد بر کاهش اضطراب، افسردگی و نشانه های جسمانی افراد مبتلا به درد مزمن موثر بود.

    کلیدواژگان: افراد مبتلا به درد مزمن، نشانه های جسمانی، افسردگی، اضطراب، درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد
  • طاهره کیایی، بهنام مکوندی*، فردین مرادی منش، فریبا حافظی صفحات 90-103
    زمینه و هدف

    سرطان به عنوان یک عامل استرس زای منفی تاثیر جدی بر سلامت روانی و جسمی مبتلایان خواهد گذاشت. هدف از انجام پژوهش حاضر تعیین رابطه علی بین استرس ادراک شده، حمایت اجتماعی ادراک شده و تاب آوری با سازگاری عاطفی با میانجی گری رضایت از زندگی بیماران مبتلا به سرطان پستان بود.

    روش و مواد

    در این مطالعه توصیفی- همبستگی، جامعه آماری بیماران مبتلا به سرطان مراجعه کننده به بیمارستان های شهر تهران از مهر ماه تا آذر ماه 1398 به تعداد 420 نفر بودند. به روش نمونه گیری هدفمند تعداد 200 نفر به عنوان نمونه انتخاب شدند. ابزار استفاده شده در این تحقیق مقیاس استرس ادراک شده، حمایت اجتماعی ادراک شده، تاب آوری، سازگاری عاطفی و پرسشنامه رضایت از زندگی بودند. ارزیابی مدل پیشنهادی با استفاده از روش تحلیل مسیر انجام گرفت. جهت آزمون روابط آزمون های همبستگی نظیر ضریب همبستگی پیرسون و همچنین مدلسازی معادلات ساختاری به کمک نرم افزار SPSS-23 و AMOS-23 استفاده شد.

    یافته ها

    با افزایش استرس ادراک شده با میانگین (انحراف معیار) (7/8) 2/24، سازگاری عاطفی با میانگین (انحراف معیار) (8/4) 9/14 کاهش (01/0>P) و با افزایش حمایت اجتماعی با میانگین (انحراف معیار) (9/17) 5/61، و تاب آوری با میانگین (انحراف معیار) (3/17) 3/60، سازگاری عاطفی افزایش یافت(01/0>P). با افزایش استرس ادراک شده، رضایت از زندگی با میانگین (انحراف معیار) (9/6) 6/20 کاهش (01/0>P) و با افزایش حمایت اجتماعی و تاب آوری، میزان رضایت از زندگی افزایش یافت (01/0>P). با افزایش رضایت از زندگی، سازگاری عاطفی افزایش یافت (01/0>P). رضایت از زندگی در رابطه بین حمایت اجتماعی ادراک شده، استرس ادراک شده و تاب آوری با سازگاری عاطفی نقش واسطه ای داشت، به این صورت که با اثر مستقیم حمایت اجتماعی ادراک شده (23/0=β) و تاب آوری (14/0=β) و اثر معکوس استرس ادراک شده (28/0-=β) بر رضایت از زندگی، سازگاری عاطفی افزایش یافت.

    نتیجه گیری

    مطالعه نشان داد که سازگاری عاطفی، با افزایش حمایت اجتماعی ادراک شده و تاب آوری، افزایش و با افزایش استرس ادراک شده کاهش یافت. رضایت از زندگی در رابطه بین حمایت اجتماعی ادراک شده، استرس ادراک شده و تاب آوری با سازگاری عاطفی نقش واسطه ای داشت، به این صورت که با اثر مستقیم حمایت اجتماعی ادراک شده و تاب آوری و اثر معکوس استرس ادراک شده بر رضایت از زندگی، سازگاری عاطفی افزایش یافت.

    کلیدواژگان: استرس ادراک شده، حمایت اجتماعی، تاب آوری، سازگاری عاطفی، رضایت از زندگی، سرطان پستان
  • روح الله دانشی، فریبا حافظی*، رضوان همایی صفحات 104-115
    زمینه و هدف

    بیماری ویتیلیگو (برص یا پیسی) یکی از شایع ترین اختلالات رنگ دانه ای پوست محسوب می شود که می تواند بر کاهش بهزیستی روان شناختی افراد تاثیرگذار باشد. هدف این پژوهش، مقایسه اثربخشی طرحواره درمانی و درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد (ACT) بر بهزیستی روان شناختی در افراد مبتلا به بیماری پوست ویتیلیگو (برص یا پیسی) اهواز بود.

    روش و مواد

    روش پژوهش آزمایشی با طرح پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری با گروه گواه به عنوان یک مطالعه راهنما بود. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه افراد مبتلا به بیماری پوست ویتیلیگو (برص یا پیسی) مراجعه کننده به متخصصان پوست درکلینیکهای پوست و زیبایی شهر اهواز در سال 1398 بودند. از این جامعه با استفاده از روش نمونه گیری هدفمند تعداد 45 نفر انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایشی و یک گروه گواه (هر گروه 15 نفر) قرار گرفتند. بمنظور گردآوری داده ها از پرسشنامه بهزیستی روان شناختی ریف (2002) استفاده شد. گروه های آزمایشی تحت طرحواره درمانی (8 جلسه 90 دقیقه ای) و درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد (ACT) (10 جلسه 90 دقیقه ای) قرار گرفتند، اما گروه گواه هیچ گونه مداخله ای دریافت نکرد. داده ها با استفاده از آزمون آماری تحلیل کوواریانس و نرم افزار SPSS-22 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.

    یافته ها

    نتایج نشان داد در گروه درمان پذیرش و تعهد میانگین (انحراف معیار) بهزیستی روانشناختی از (8) 8/46 در پیش آزمون به (9/7) 8/80 در پس آزمون و (7/7) 2/79 درمرحله پیگیری افزایش یافت (001/0>P). در گروه طرحواره درمانی میانگین (انحراف معیار) بهزیستی روانشناختی از (5/7) 6/43 در پیش آزمون به (5/8) 6/77 در پس آزمون و (3/7) 1/76 در مرحله پیگیری افزایش یافت (001/0>P). در گروه شاهد میانگین (انحراف معیار) بهزیستی روانشناختی از (5/7) 4/44 در پیش آزمون به (2/9) 3/43 در پس آزمون و (7/6) 47 درمرحله پیگیری رسید که تفاوت معنی دار نبود.

    نتیجه گیری

    مطالعه نشان داد طرحواره درمانی و درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد (ACT) منجر به افزایش بهزیستی روان شناختی افراد مبتلا به بیماری پوست ویتیلیگو (برص یا پیسی) می گردد اما بین اثربخشی دو درمان بر بهزیستی تفاوتی وجود نداشت.

    کلیدواژگان: بیماری ویتیلیگو، بهزیستی روان شناختی، طرحواره درمانی، درمان پذیرش و تعهد
  • لاله آل جلیل*، رمضان حسن زاده، سیده علیا عمادیان صفحات 116-124
    زمینه و هدف

    بیماران کلیوی نسبت به سایر افراد بیشتر دچار افسردگی بوده و از اضطراب مرگ بالاتری برخوردار هستند. این مطالعه با هدف تعیین اثربخشی درمان شناختی مبتنی بر ذهن آگاهی بر کاهش شدت درد و اضطراب مرگ در بیماران دیالیزی انجام شد.

    روش و مواد

    این پژوهش از نوع نیمه آزمایشی و در قالب طرح پیش آزمون- پس آزمون با گروه گواه بود. جامعه آماری پژوهش حاضر را تمامی بیماران مراجعه کننده به بخش دیالیز بیمارستان آل جلیل شهرستان آق قلا در سه ماهه اول سال 1398 تشکیل دادند که از بین آن ها تعداد 22 نفر، به صورت در دسترس انتخاب و به صورت تصادفی به دو گروه آزمایش و گواه گمارده شدند. ابتدا پیش آزمون برگزار شد. بعد گروه آزمایش به مدت هشت جلسه 90 دقیقه ای تحت درمان شناختی مبتنی بر ذهن آگاهی قرار گرفت و گروه گواه آموزشی دریافت نکرد. سپس پس آزمون برگزار شد. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه های شدت درد و اضطراب مرگ بود. داده ها با استفاده از روش تحلیل کوواریانس تک متغیره استفاده شد و تحلیل های آماری فوق با بهره گیری از نرم افزار SPSS-22 به اجرا درآمد. سطح معناداری آزمون ها 05/0 در نظر گرفته شد.

    یافته ها

    میانگین (انحراف معیار) سن گروه درمان شناختی مبتنی بر ذهن آگاهی، (8/6) 9/35 و گروه گواه، (2/6) 8/36 سال بود. در گروه آزمایش میانگین (انحراف معیار) اضطراب مرگ از (5/1) 10 در پیش آزمون به (1/1) 3/6 در پس آزمون کاهش یافت (001/0>P). همچنین در گروه آزمایش میانگین (انحراف معیار) شدت درد از (8/7) 7/31 در پیش آزمون به (5/6) 9/22 در پس آزمون کاهش یافت (001/0>P). میانگین (انحراف) معیار نمرات اضطراب مرگ و شدت درد گروه گواه در پیش آزمون و پس آزمون تفاوتی نداشت.

    نتیجه گیری

    مطالعه نشان داد که درمان شناختی مبتنی بر ذهن آگاهی منجر به کاهش شدت درد و اضطراب مرگ در بیماران دیالیزی شد.

    کلیدواژگان: ذهن آگاهی، شدت درد، اضطراب مرگ، بیماران دیالیزی
|
  • Shina Zeinali *, Bahman Akbari, Abbass Sadeghi, Leila Moghtader Pages 1-12
    Background and Objective

    Promoting academic well-being and academic retention or competence could lead to individual academic advancement. The aim of this study was to determine the relationship between developmental capital and academic achievement and academic well-being and behavioral inhibition with the mediating role of academic retention in students volunteering to enter university.

    Materials and Methods

    The method of the present study is descriptive-correlational. The statistical population of the present study included all male and female students volunteering to enter the university in District One of Rasht in 2019 in the number of 1560 people. The sample size was 500 people. Sampling was done by random cluster sampling. Data collection tools include seven scales: Transformational Capital Questionnaire, Academic Retention Scale, Education Expectancy Scale, Academic Welfare Scale, and the Behavioral Inhibition Scale. Structural equation modeling using SPSS software version 22 and AMOS software version 22 has been used to analyze the research data.

    Results

    The mean (SD) age of male students was 17.4 (6.4), and female students was 17.8 (6.5). With the increase of transformational capital with a mean (SD) of 3.5 (0.4), educational expectation with a mean (SD) of 3.5 (0.4), academic retention with a mean (SD) of 3.6 (0.6), academic well-being increases with a mean (SD) of 3.5 (0.4) and behavioral inhibition increases with a mean (SD) of 3.6 (0.5). Academic retention, behavioral inhibition, and academic well-being also increase with increasing education expectations. Academic retention plays a mediating role in the relationship between transformational capital and academic achievement with academic well-being and behavioral inhibition (P<0.01).

    Conclusion

    It can be concluded that with the increase of transformational capital, educational expectation, academic retention, academic well-being, and behavioral inhibition increase. Academic retention had a mediating role in the relationship between transformational capital and educational expectation with academic well-being and behavioral inhibition. With the direct effect of transformational capital and academic expectation on academic sustainability, academic welfare, and behavioral inhibition increased.

    Keywords: : Academic Retention, Academic Welfare, Behavioral Inhibition, Hope, TransformationalCapitals
  • Ali-Asghar Taj*, Mohammad-Reza Esmaeili, Jasem Manouchehri Pages 13-27
    Background and Objective

    One of the causes of conflict in organizations is the existence of individual and personality differences. The purpose of this research was to determine the relationship between personality dimensions and conflict resolution styles with social support mediation among the staff of Iran Football Federation.

    Materials and Methods

    This study was conducted using structural equation modeling. Participants included 136 staff of Football Federation who was selected by random sampling. Data were collected via questionnaires of personality dimensions, conflict resolution styles and social support. Data were analyzed using structural equation modeling by Amos Graphics version 20 and SPSS software version 23.

    Results

    Among participants, 92 (67.7%) were men and 44 (32.3%) women. The mean (SD) personality dimensions were 3.6 (0.4), social support 2.6 (0.7) and 3.5 (0.5) conflict resolution styles. The results showed that the effect of personality dimensions had a direct effect on conflict resolution styles with a factor of 0.34 and an indirect effect on social support with factor of -0.37. In addition, the effect of social support on conflict resolution styles was direct with a factor of 0.17. In personality dimensions, the highest effect was associated with adjustment with factor of 0.80. In social support, the highest effect was related to emotional aspects with factor of 0.94 and in conflict resolution styles the highest effect was related to dominance with factor of 0.78.

    Conclusion

    The study showed that personality dimensions had a direct effect on conflict resolution styles. There was a significant indirect relationship between personality dimensions and social support. In addition, there was no significant relationship between social support and conflict resolution styles and social support had no mediating role on personality dimensions and conflict resolution styles.

    Keywords: Personality Dimensions, Conflict Resolution Styles, Social Support
  • Somayeh Ashrafian-Lak*, Nasrin Bagheri Pages 14-24
    Background and Objective

    Inefficient communication patterns and personality traits can cause repetitive conflicts among couples. The purpose of this study was to compare the patterns of family communication and personality traits among couples applying for divorce with a control group.

    Materials and Methods

    This research is a descriptive-comparative study. The statistical population consisted of all divorce applicants who were referred to the family courts of Tehran in 2018 and a control group. The research sample consisted of 200 divorce applicants and a control group who were selected via convenience sampling method. The data were collected using a relationship patterns questionnaire, personality characteristics questionnaire, and analyzed by one way ANOVA and SPSS software version 22.

    Results

    The mean (SD) age was 5.7 (8.2) in the control group and 36.7 (9.1) among divorce applicant. The mean (SD) constructive mutual score in the control group was 37.4 (5.5) which was higher than the divorce applicants 35.8 (4.4), P<0.001. The mean (SD) avoidance score in the control group was 27.2 (3.7) which was lower than the divorce applicants 32.4 (6.8), P<0.001. The mean (SD) expectation/withdrawal score in the control group was 24.4 (4.6) which was lower than the divorce applicants 31.5 (5.9), P<0.001. Among the divorce applicants, the components of personality traits included psychosis 35.1 (5.9), extraversion 37.7 (8.1), openness to experience 38.8 (7.9) which were higher than psychosis 30.4 (6.5), extraversion 31.2 (5.6), and openness to experience 32.1 (6.4) in the control group, P<0.001. In addition, the components of consensus were 39.1 (9.2) and conscientiousness 41.3 (9.1) in the control group which was higher than consensus 32.3 (7.1) and conscientiousness 34.4 (7.6) among divorce applicants, P<0.001.

    Conclusion

    The study showed that divorce applicants have a higher expectation/withdrawal from mutual avoidance, but have less interactive relationship. Individuals seeking divorce had higher scores of psychosis, outspokenness, and openness to experience and had lower consensus and conscientiousness.

    Keywords: Family communication patterns, Personality traits, Divorce
  • Bay-Mohammad Chenderi*, Mohammad-Kazem Fakhri, Yarali Dousti Pages 25-32
    Background and Objective

    Children with behavioral disorders may be exposed to various harmful effects on their health and well-being in the long run. The objective of this study was to determine the effect of therapeutic painting on behavioral problems among 10-12 years old children.

    Materials and Methods

    The research method was quasi-experimental with pre-test and post-test. The statistical population of the study included 950 elementary school students in the city of Gonbad-e-Kavus in the academic year 2017-18 which were 950 children. In a multi-stage random sampling, 60 students were selected and categorized into two experimental and control groups. Martin's Art Therapy intervention was conducted for the experimental group, but no intervention was performed in the control group and the Rutter's Behavioral Questionnaire was used for data collection. Data were analyzed using one-way covariance analysis via SPSS software version 20.

    Results

    The mean (SD) age was 10.4 (1.6) years old in the experimental group and the mean 10.6 (1.7) in the control group. The mean (SD) score of behavioral problems in the experimental group was 10.5 (7.9) in the pretest, which decreased to 5.7 (4.4) in the post-test (P<0.01). However, the mean (SD) score of behavioral problems was 10.6 (6.3) in the pretest and varied to 10.5 (6.8) in the post-test, which was not statistically significant.

    Conclusion

    The study showed that therapeutic painting led to reduction of students' behavioral problems.

    Keywords: Students, Behavioral problems, Painting Therapy
  • Ali Naghizadeh*, Mohammad-Reza Baneshi, Farzaneh Zolala, Seyed-Mehdi Tabatabaei Pages 33-42
    Background and Objective

    In despite of the advancements and achievements regarding the control of the diseases, Leishmaniosis is still known as one of the basic health concerns. The objective of this study was to determine the effective factors in the follow-up delay among registered cases infected with Cutaneous Leishmaniosis from 2009 to 2014 in Sistan and Baluchestan province, Iran.

    Materials and Methods

    Participants of this analytic descriptive study included 2410 people infected with Cutaneous Leishmaniosis from cities covered by Zahedan and Iran-Shahr Medical Universities from 2009 to 2014. Census sampling method was conducted and data were collected through the two-part questionnaire which included demographic variables and disease information. SPSS software version 20 was used for statistical analysis in order to determine the most important effective factors in patients’ follow-up delay by implementing logistic regression.

    Results

    The mean (SD) patients’ age was 19.3 (16.4) years, the size of the wounds were identified as 2.7 (1.5) centimeter, and patients follow-up delay was 59.7 (52.5) days. As many as 1502 of patients (62.6%) were male, and 2014 (83.6%) were female. 730 patients (30.3%) were kids. Pakis compared with Iranians 70% (P<0.01), nomads compared with urban citizens 83% (P=0.02), and patients with the history of simultaneous infection of other family members compared with the opposite group 39% (P=0.02) had the less possibility of follow-up delay. Patients who were referred from the private centers had 126% higher possibility of follow-up delay than those referred by the state health centers (P=0.02). Patients with the dry wound compared with those with wet wound had higher rate of follow-up (P< 0.01).

    Conclusion

    The study showed that the delay in follow-up among patients infected by the Cutaneous Leishmaniosis in cities of Sistan and Baluchestan province was relatively high. The effective factors in decreasing the follow-up delays of the patients and treatment seeker included beشing Paki, nomads’ life place, referral from the state health centers, wet wound, and history of the simultaneous infection of the family members.

    Keywords: Cutaneous Leishmaniosis, Follow-up delay, Pollution centers, Sistan, Baluchestan
  • Morteza Abdollahi *, Saeid Safiri, Ali-Asghar Kolahi, Mohammad-Mahdi Rashidi, Farima Mohamadi, Azadeh Ashrafi, Alireza Abadi Pages 43-52
    Background and Objective

    Inappropriate gestational weight gain (GWG) may increase risk of adverse pregnancy outcomes. To prevent these risks, determining optimal weight gain is a priority in prenatal care. The objective of this study was to determine the GWG of women referring to health centers for their prenatal care visits in Tehran in 2016.

    Materials and Methods

    This cross-sectional study was conducted in Tehran, Iran. The study population included all pregnant women receiving prenatal care visits from April 2016 to March 2017 in 12 health centers affiliated to Shahid Beheshti and Iran Universities of Medical Sciences. The sampling method was census and a total of 232 people were surveyed. Data were analyzed by SPSS software version 23 using statistics of frequency, mean and standard deviation. To investigate the relationship between variables, correlation method was used by using Pearson's correlation coefficient at a significance level of 0.05.

    Results

    The mean (SD) of age of women was 28.6 (5.4) with a range of 18 to 40 years. According to the pre-pregnancy body mass index, among 220 pregnant women, 6 (2.7%) were underweight, 112 (50.9%) were normal, 78 (35.4%) were overweight, and 24 (11%) people were obese. The mean (SD) of GWG was 11.7 (4.3) kilograms and among 177 pregnant women, 76 (42.9%) had GWG within, 55 (31.1%) had GWG below and 46 (26) had GWG above guidelines.

    Conclusion

    The prevalence of GWG above guidelines was higher in overweight and obese women than underweight and normal women in this study. Therefore, achieving the appropriate weight before pregnancy and close monitoring of weight gain during pregnancy is recommended.

    Keywords: Pregnancy, Gestational weight gain, Birth weight, Body mass index, Health centers
  • Abbas Almasi, Hasan Asadzadeh-Dahraei*, Faezeh Jahan, Ameneh Moazedian Pages 53-64
    Background and Objectives

    Basic life skills include intellectual, emotional and behavioral skills and the choice theory and assertive discipline theory are among the methods for training skills, especially for students. The purpose of this study was to compare the effectiveness of choice theory and assertive discipline theory on the level of intellectual, emotional and behavioral skills among secondary school students.

    Materials and Methods

    The research method was a three-group experimental design with pre-test and post-test. The statistical population consisted of high school male high school students in Tehran in the academic year of 2018-2019. They were selected from the eleventh grade by convenience sampling method and then randomly divided into three groups of 30. Data collection tool was a life skills researcher-made questionnaire. After pre-test was performed on three groups, the choice theory and assertive discipline theory were implemented for the experimental group during eight 90-minute weekly sessions. At the end of the last session, the post-test was performed but the control group did not receive any intervention. Multivariate analysis of covariance (ANCOVA) and Scheffe's post hoc test were used to analyze the data by SPSS software version 21.

    Results

    The mean (SD) score of students' intellectual skills increased by 3.3 (0.3) in pre-test to 4.1 (0.3) in post-test (P<0.001), emotional skills increased from 3.1 (0.4) in pre-test to 4.1 (0.2) in post-test (P<0.001) and behavioral skills increased from 3.1 (0.6) in pre-test to 4.1 (0.3) in the post-test (P<0.001) increased in the training group by the choice theory. There were no significant differences between the mean (SD) score of intellectual skills, emotional skills and behavioral skills among students in the assertive discipline and control group.

    Conclusion

    The study showed that choice theory had a significant effect on the intellectual, emotional, and behavioral skills of secondary school students but assertive discipline theory wasn’t effective on students' basic life skills.

    Keywords: Choice theory, Assertive discipline theory, Life skills, Students
  • Mandana Poorhejazi *, Javad Khalatbari, Shohre Ghorban-Shiroudi, Anahita Khodabakhshi-Koolaee Pages 65-77
    Background and Objective

    Marital conflicts are expected in a couple's life, and what matters is how they resolve conflicts. This education Package of transdiagnostic treatment has been created by considering several psychological factors in reducing marital conflicts and improving marital and communication relationships among couples. The objective of this study was to evaluate the effectiveness of the education package of meta-diagnostic treatment based on the McMaster model, focused on compassion, awareness on emotional divorce and marital boredom among women with marital conflict in West Tehran in 2019.

    Materials and Methods

    This was a quasi-experimental applied study with pre-test, post-test, a control group, and quarterly follow-up. The statistical population of this study included all women with marital conflict who were referred to four selected counseling centers in the west of Tehran in the spring of 2019 who answered the questionnaire of marital conflict of Zana and Barati. 100 women who obtained the highest scores of marital conflict were selected, among whom 24 women were selected via convenience sampling method and randomly assigned to an experiment and a control group, each including 24 participants. Participants filled out the Guttman Emotional Divorce Scale and the Pineas Marital Boredom Scale in the pre-test. The experimental group underwent a 12-session training package, and then the control and experimental groups were retested after the intervention. Data were analyzed by multivariate analysis of covariance via SPSS software version 24.

    Results

    The mean (SD) age of the experimental group was 35.3 (7.6), the control group 33.1 (4.3) years. The mean (SD) of the emotional divorce score of the experimental group decreased from 16.6 (1.3) in the pre-test to 14.2 (1.0) in the post-test and 14.5 (1.0) in the follow-up (P<0.001). The mean (SD) of the emotional divorce score of the control group was not significant. The mean (SD) of the marital boredom score of the experimental group decreased from 85.6 (8.8) in the pre-test to 67.5 (3.6) in the post-test and 67.9 (4.0) in the follow-up (P<0.01). The Changes in the marital boredom score of the control group was not significant

    Conclusion

    The education package of meta-diagnostic treatment is effective in reducing emotional divorce and marital boredom in women with marital conflict.

    Keywords: Meta-diagnostic, Emotional divorce, Marital boredom, Marital conflict
  • Minoo Gueserse*, Alireza Zali, Saeed Hassanzadeh, Mohammad Hatami, Morvarid Ahadi Pages 78-89
    Background and Objective

    Chronic pain is among the most common causes of referring to primary medical care centers. The aim of this study was to determine the effectiveness of acceptance and commitment therapy on anxiety, depression, and physical symptoms in patients with chronic pain.

    Materials and Methods

    This study was a quasi-experimental study with pre-test, post-test, follow-up, and a control group. Participants included 60 patients with chronic pain who were referred to medical centers in Tehran in 2019, who were selected in a two steps sampling method. First, a questionnaire was circulated among patients with chronic pain at medical centers who were selected via convenience sampling method. Then, 60 participants were randomly selected from patients who received the highest scores, then randomly assigned to intervention (30 patients) and control (30 patients) groups. Data were collected using the Beck Depression Inventory and Beck Anxiety Inventory. The experimental group received acceptance and commitment therapy in eight sessions of 90 minutes once a week for two months, but the control group did not receive any treatment. Both groups responded to the research questionnaires in three stages: pre-test, post-test, and two-month follow-up. Data analysis was performed using repeated measure ANOVA using SPSS software version 22.

    Results

    The mean (SD) age of participants in the experimental group was 43.7 (8.9) and in the control group 45.2 (9.2). In the experimental group, the mean (SD) depression score decreased from 32.6 (4.4) in the pre-test to 23.2 (5.1) in the post-test, and 22.1 (5.2) follow-up (P<0.001) and the mean (SD) anxiety score decreased from 33.6 (4.9) in the pre-test to 22.6 (4.2) in the post-test and 22.6 (5.1) in follow-up (P<0.001) and the mean (SD) of physical symptoms decreased from 41.5 (3.2) in the pre-test to 33.7 (3.1) in the post-test and 31.8 (3.3) follow-up stages (P<0.001). In the control group, the scores in the three stages of pre-test, post-test and follow-up were not different.

    Conclusion

    Acceptance and commitment therapy was effective in reducing anxiety, depression and physical symptoms in patients with chronic pain.

    Keywords: Chronic Pain, Physical Symptoms, Depression, Anxiety, Acceptance, Commitment Therapy
  • Tahereh Kiaei, Behnam Makvandi*, Fardin Moradimanesh, Fariba Hafezi Pages 90-103
    Background and Objective

    Cancer as a negative stress factor will have a severe impact on patients' mental and physical health. The aim of this study was to investigate the causal relationship between perceived stress, perceived social support, and resilience with emotional adjustment mediated by life satisfaction among breast cancer patients.

    Materials and Methods

    In this descriptive-correlational study, this study's statistical population was 420 patients with cancer patients referred to Tehran hospitals from October to December 2017. By purposeful sampling method, 200 people were selected as the sample through Cochran's formula. The instruments used in this study were the Perceived Stress Scale, Perceived Social Support, Resilience, Emotional Adjustment, and Life Satisfaction Questionnaire. The evaluation of the proposed model was performed using the path analysis method. Correlation tests such as the Pearson correlation coefficient and regression test were used to test the relationships. Correlation tests such as the Pearson correlation coefficient and structural equation modeling were used to test the relationships using SPSS software version 23 and AMOS software version 23.

    Results

    With increasing perceived stress with a mean (SD) of 24.2 (8.7), emotional adjustment with a mean (SD) decreased by 14.9 (4.8), P<0.01. With increasing perceived social support with a mean (SD) of 61.5 (17.9), emotional adjustment increases, P<0.01. With increasing resilience with a mean (SD) of 60.3 (17.3), emotional adjustment increases, P<0.01. With increasing perceived stress, life satisfaction decreases with a mean (SD) of 20.6 (6.9), P<0.01. With the increase of perceived social support, life satisfaction increases, P<0.01. With increasing resilience, life satisfaction increases, P<0.01. With increasing life satisfaction, emotional adjustment increases, P<0.01. Life satisfaction played a mediating role in the relationship between perceived social support, perceived stress, and resilience with life satisfaction, so that emotional adjustment increased with the direct effect of perceived social support (β=0.23) and resilience (β=0.14) and the inverse effect of perceived stress (β=-0.28) on life satisfaction.

    Conclusion

    The study showed that with increasing perceived social support and resilience, emotional adjustment increased. Also, emotional adjustment decreased with increasing perceived stress. Life satisfaction played a mediating role in the relationship between perceived social support, perceived stress, and resilience with life satisfaction so that emotional adjustment increased with the direct effect of perceived social support and resilience and the inverse effect of perceived stress on life satisfaction.

    Keywords: Perceived stress, Perceived social support, Resilience, Emotional adjustment, Life satisfaction, Breastcancer
  • Rohallah Daneshi, Fariba Hafezi*, Rezvan Homaei Pages 104-115
    Background and Objective

    Vitiligo disease is one of the most common skin color disorders that can reduce the psychological well-being of individuals. The purpose of this study was to the comparison of the effectiveness of schema therapy and acceptance and commitment therapy (ACT) among the psychological well-being of individuals with vitiligo skin disease of Ahvaz.

    Materials and Methods

    This study was experimental with pre-test, post-test, follow-up, and a control group. The statistical population of the study consisted of all patients with vitiligo skin disease referred to dermatologists in dermatology and cosmetic clinics in Ahvaz in 2019. Using the purposeful sampling method, 45 persons were selected and randomly divided into two experimental groups and one control group, each group including 15 participants. In order to collect data, Ryff Psychological Well-being Questionnaire was used. The experimental groups underwent eight 90-minute sessions of schema therapy and ACT, but the control group did not receive any intervention. Data were analyzed using covariance analysis via SPSS software version 22.

    Results

    In the acceptance and commitment group, the mean (SD) psychological well-being score increased from 46.8 (8) in the pre-test to 80.8 (7.9) in the post-test and 79.2 (7.7) in the follow-up stage, P<0.001. In the schema therapy group, the mean (SD) psychological well-being score increased from 43.6 (7.5) in the pre-test to 77.6 (8.5) in the posttest and 76.1 (7.3) in the follow-up stage, P<0.001. In the control group, the mean (SD) psychological well-being score increased from 44.4 (7.5) in the pre-test to 43.3 (9.2) in the post-test and 47 (6.7) in the follow-up stage, which was not statistically significant.

    Conclusion

    It can be concluded that ACT and schema therapy lead to an increase in people's psychological well-being with vitiligo skin disease, but there was no difference between the two treatments' effectiveness in well-being.

    Keywords: Vitiligo skin disease, Psychological well-being, Schema therapy, Acceptance, Commitment therapy
  • Laleh Aljalil*, Ramezan Hasanzadeh, Seyedeh-Olia Emadian Pages 116-124
    Background and Objective

    Patients with renal failure are more prone to depression than others and have higher death anxiety. The aim of this study was to determine the effectiveness of mindfulness-based cognitive therapy on reducing pain intensity and death anxiety among patients undergoing dialysis.

    Materials and Methods

    This study was semi-experimental and in the form of a pretest-posttest design with a control group. The statistical population of this study consisted of all patients who were referred to dialysis ward of Al-Jalil hospital in Aqqala city in the first quarter of 2019, among whom 22 patients were selected by convenience sampling method and randomly assigned to experimental and control groups. First, a pre-test was held. The experimental group then received mindfulness-based cognitive therapy for eight sessions of 90 minutes, and the control group did not receive any training. Then the post-test was held. Data collection tools were pain intensity and death anxiety questionnaires. Data were analyzed using univariate covariance analysis, and the above statistical analysis was performed using SPSS.22 software. The significance level of the tests was 0.05.

    Results

    In the experimental group, the mean (SD) of death anxiety decreased from 10.0 (1.5) in the pre-test to 6.3 (1.1) in the post-test (P<0.001). Also, in the experimental group, the mean (SD) pain intensity decreased from 31.7 (7.8) in the pre-test to 22.9 (6.5) in the post-test (P<0.001). There was no significant difference between the mean (SD) of death anxiety scores and pain intensity in the control group in pre-test and post-test.

    Conclusion

    The study showed that mindfulness-based cognitive therapy reduced pain intensity and death anxiety in dialysis patients.

    Keywords: Mindfulness, Pain intensity, Death anxiety, Dialysis patients