فهرست مطالب

نشریه مطالعات فرهنگی پلیس
پیاپی 3 (زمستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/11/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • ناهید بابایی*، اسماعیل بلالی صفحات 1-22
    هدف از پژوهش حاضر بررسی تاثیر سبک زندگی دینی (بر اساس فرمایشات مقام معظم رهبری) بر پیشگیری از جرایم در بین زندانیان و غیر زندانیان استان همدان می باشد. در این پژوهش، شاخص های در نظر گرفته شده برای سبک زندگی، شیوه زندگی دینی افراد است. روش مطالعه حاضر کمی و پیمایشی بوده و داده ها با استفاده از ابزار پرسشنامه ی ساخت یافته و از طریق دو گروه مجرم و غیر مجرم گردآوری شد. این پژوهش از دو جامعه آماری افراد زندانی و غیرزندانی تشکیل شده و با استفاده از فرمول مورگان و کریجی، حجم نمونه 310 محاسبه شده است. روش نمونه گیری طبقه ای است. نتایج به دست آمده نشان می دهد که قاچاق مواد مخدر بیشترین میزان بی اعتقادی دینی را در بین جرایم دیگر دارا است. باید عنوان داشت که تفاوت معناداری بین شیوه زندگی دینی افراد مجرم و غیر مجرم وجود ندارد. اما نتایج نشان دادند که سبک زندگی دینی از طریق ایجاد انسجام عاطفی در فرد با بروز جرایم ارتباط معناداری دارد.
    کلیدواژگان: سبک زندگی دینی، پیشگیری، مجرم و غیر مجرم، همدان
  • بابک معینی، وحید کفعمی*، مجید براتی، امیرعباس موسعلی صفحات 23-43

    سوءمصرف مواد مخدر شامل طیف گسترده ای از رفتارهای مخاطره آمیز است که به عنوان یکی از مهم ترین چالش ها در زمینه سلامت فرد، خانواده و جامعه مطرح می شود. هدف از این مطالعه، تعیین فاکتورهای پیش بینی کننده سوء مصرف مواد در بین متقاضیان دریافت گواهینامه رانندگی شهر همدان با استفاده از تیوری رفتار برنامه ریزی شده بود. این پژوهش توصیفی - تحلیلی در سال 1391 انجام شد. 388 نفر از مردان و زنان متقاضی دریافت گواهینامه رانندگی از 6 آموزشگاه تعلیم رانندگی شهر همدان با روش نمونه گیری خوشه ای انتخاب و وارد مطالعه شدند. داده ها با استفاده از پرسشنامه های استاندارد منطبق با تیوری رفتار برنامه ریزی شده و به روش خودگزارش دهی تکمیل و با استفاده از نرم افزار آماریSPSS-16 و با بهره گیری از آزمون های مناسب (کای-دو، همبستگی پیرسون و آنالیز رگرسیون لجستیک) تجزیه و تحلیل گردید. شرکت کنندگان در مطالعه 1/38، 4/31 و 9/81 درصد از نمره را به ترتیب برای نگرش نسبت به مصرف مواد، هنجارهای انتزاعی و کنترل رفتاری درک شده بدست آوردند. ارتباط معنی داری بین تجربه سوء مصرف مواد مخدر و متغیرهای دموگرافیک (جنس و وضعیت تاهل) وجود داشت. همچنین رابطه معنی داری بین تجربه سوء مصرف مواد مخدر و قصد مصرف مواد مخدر، داشتن دوستان مصرف کننده مواد (شامل: مشروبات الکلی، مواد مخدر و داروهای درمان اعتیاد) و تجربه مصرف مواد توسط خود فرد وجود داشت (P <0.05). 9/11% از متقاضیان دریافت گواهینامه رانندگی سابقه مصرف مشروبات الکلی، 5/5% سابقه مصرف مواد مخدر و روانگردان و 4/4% سابقه مصرف داروهای درمان اعتیاد را در 6 ماه گذشته داشتند. آنالیز رگرسیون لجستیک نشان داد که هنجارهای انتزاعی و کنترل رفتاری درک شده، پیش بینی کننده های قوی برای قصد مصرف مواد مخدر در واحدهای پژوهش است. نتایج تحقیق نشان داد تیوری رفتار برنامه ریزی شده می تواند برای پیش بینی رفتارهای پر خطر و اجرای برنامه های پیشگیری از سوءمصرف مواد مخدر استفاده گردد.

    کلیدواژگان: رانندگی، سوء مصرف مواد مخدر، قصد، تئوری های تغییر رفتار
  • محمود ابراهیمی مقدمیان*، زهرا جلیلی صالح، فاطمه جلیلی صالح صفحات 45-72
    مقاله حاضر به بررسی و مطالعه علل ارتکاب جرم در میان جوانان حاشیه نشین شهر همدان پرداخته است. آمارهای موجود حکایت از این دارد که بیشتر جوانانی که مرتکب جرایم گوناگون می شوند عموما در مناطق حاشیه شهر ساکن می باشند. این مناطق بیش از سایر مناطق در معرض انواع فعالیتهای غیر قانونی است که غالبا با جرایم بیشتری روبه رو هستند. هدف کلی پژوهش این است که ببینیم آیا نیاز و فرصت در بروز جرم نقش دارند یا خیر. و در صورت مثبت بودن پاسخ ، هر یک از این دو عامل (نیاز ، فرصت) تا چه اندازه در بروز وپیشگیری از جرم موثر می باشد. این مطالعه از نوع پیمایشی بوده و داده های تحقیق با استفاده از تکنیک پرسشنامه جمع آوری گردیده است. جامعه آماری این تحقیق شامل جوانان ساکن شهر همدان در محدوده سنی 29-18 سال می باشد که تعدادشان 38000 هزار نفر برآورد شده است و با استفاده از جدول مورگان 380 نفر از جوانان به عنوان جمعیت نمونه با روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شدند.یافته های تحقیق نشان میدهد که بین متغیر مستقل نیاز و جرم رابطه مثبت و بین متغیرهای مستقل فرصت و جرم رابطه منفی وجود دارد بدین معنا که هر چه بر میزان نیاز افراد در ابعاد مختلف اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی افزوده شود احتمال ارتکاب جرم توسط آنها افزایش می یابد .
    کلیدواژگان: جرایم جوانان، حاشیه نشینی، نیاز و فرصت
  • مجید شمس، کاووس عسگری* صفحات 73-121

    امنیت همواره از بنیادی ترین نیازهای بشر می باشد و تا این نیاز تامین نگردد او نمی تواند از فضایی که در آن قرار گرفته، برداشتی مطلوب داشته باشد امنیت محیط زندگی، یکی از مهم ترین عوامل سازنده کیفیت مطلوب در زندگی انسان به شمار می رود. دردهه های اخیر به تدریج سکونت‏گاه های غیررسمی به طورعمده درحاشیه کلانشهرها وشهرهای بزرگ کشورخارج ازبرنامه رسمی توسعه شهری وبه صورت خودرو، شکل گرفته وگسترش یافته است. هدف اصلی این پژوهش بررسی امنیت فیزیکی شهر ملایر می باشد که به روش توصیفی - تحلیلی و استدلالی انجام گرفته است. جمع آوری داده ها به شیوه کتابخانه ای (اسنادی، نقشه، عکس هوایی و . . .) و میدانی (مشاهده ، پرسشنامه و مصاحبه) و تجزیه تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزارهای SPSS ، Excel و Arc GIS صورت گرفته است.. جامعه ی آماری پژوهش، جمعیت شهر ملایر به تعداد 287,982 نفر بوده که حجم نمونه بر اساس فرمول کوکران 381 خانوار تعیین گردید. یافته های این پژوهش حاکی از وجود ارتباط میان سه منطقه مورد مطالعه سرجو، طالقانی و جعفرآباد با احساس امنیت و جرم خیزی می باشد.

    کلیدواژگان: امنیت فیزیکی، شهرنشینی، حاشیه نشینی، جرم خیزی
  • عباس همتی بروجنی*، حجت الله مرادی پردنجانی صفحات 107-122
    این مقاله که به تبیین رابطه میان فرهنگ شهروندی با تمایل به ارتکاب جرم پرداخته است به دنبال این است تا میزان تاثیر ابعاد فرهنگ شهروندی را در تمایل شهروندان به ارتکاب جرم تبیین نماید. طرح آن از نوع توصیفی بوده که به روش همبستگی انجام شده است. جامعه تحقیق را کلیه شهروندان استان تشکیل می دهند که از میان آنها تعداد 147 نفر به روش نمونه گیری طبقه ای انتخاب شده اند. ابزار اندازه گیری تحقیق نیز پرسشنامه ای 28 سوالی می باشد که پایایی آن 87/0 می باشد. داده های به دست آمده نیز با استفاده از آزمون t، همبستگی و تحلیل رگرسیون تجزیه و تحلیل و نتایج نشان داد که میزان فرهنگ شهروندی در شهر از حد میانگین بالاتر است و میانگین مولفه مسئولیت پذیری نسبت به مولفه های دیگر بیشتر است. میانگین میزان تمایل به ارتکاب جرم در نمونه های مورد مطالعه از میانگین کل نمونه ها بالاتر نیست و پایین است. متغیر فرهنگ شهروندی با تمایل به ارتکاب جرم رابطه معنادار و منفی از لحاظ آماری دارد و هر اندازه فرهنگ شهروندی بالا باشد به همان میزان تمایل به ارتکاب جرم پایین خواهد آمد و متغیر مشارکت اجتماعی بیشترین ارتباط را با میزان تمایل به ارتکاب جرم دارد.
    کلیدواژگان: فرهنگ شهروندی، تمایل، ارتکاب جرم، متغی
  • یاور نورعلیان، اژدر شمخانی*، مهران رشیدی، ناصر وزینی فکور صفحات 123-164

    هدف از انجام این پژوهش بررسی تاثیرات منفی استفاده از برنامه های ماهواره ای بر خانواده ایرانی بوده است. روش تحقیق توصیفی از نوع پیمایشی بوده است.در این پژوهش تاثیرات منفی استفاده ازماهواره با استفاده از مطالعات کتابخانه ای نظیر (پایان نامه ها، کتب، مقالات، مجلات ، نشریه ها و نمایه های نوشته شده در زمینه آسیب شناسی ماهواره) و نیز مصاحبه با 50 نفر از اساتید جامعه شناسی، و کارشناسان مسایل اجتماعی پرسشنامه ای 22ماده ای استخراج شد و در اختیار افراد نمونه تحقیق که شامل 50 نفر از کارشناسان مسایل اجتماعی،و اساتید حوزه علوم رفتاری و اجتماعی شاغل در دانشگاه علمی کاربردی شهرستان همدان که بصورت گزینش بر اساس سوابق کار، تالیف و تحقیق انتخاب شده بودند، قرار داده شد. پایایی پرسشنامه با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ برابر با 81% برآورد گردیده است.برای تجزیه و تحلیل داده ها ازآزمون خی دو و آزمون فریدمن استفاده شده است. نتایج نشان داد که به ترتیب ترویج بدحجابی و بی حجابی، ترویج مصرف گرایی و فاصله گرفتن از ساده زیستی ، ترویج و بسترسازی عشق های خیابانی،افزایش روابط نامشروع خارج از خانواده، ضعف باورهای دینی، استفاده از مشروبات االکلی، تبلیغ همجنس بازی، استفاده افراطی از لوازم آرایشی، بلوغ زود رس فرزندان در نتیجه استفاده از ماهواره در سطر آسیب ها قرار داشته اند

    کلیدواژگان: تلویزیون ماهواره ای، خانواده، راهکار مقابله با کانالهای تلویزیون ماهواره ای مبتذل
|
  • Nahid Babaei *, Esmaeil Balali Pages 1-22
    The aim of this study was to evaluate the impact of religious lifestyle on the prevention of crime in the province is among the prisoners and non-prisoners .In this study, the indicator intended for lifestyle is religious. The study is a quantitative survey, the data of which were collected using structured questionnaires, through criminal and non-criminal groups. The study population, included prisoners and non-prisoners, was 310, by Morgan and Craig formula. Sampling method was stratified. The results showed that drug trafficking has the highest rate of religious disbelief, among the other crimes. It must be said that there is no significant difference between religious life style offenders and non-offender. But, The results showed that religious lifestyle by creating an emotional coherence is significantly associated with the incidence of crime.
    Keywords: Religious Lifestyle, prevention, offenders, non-offenders, Hamadan
  • Babak Moeini, Vahid Kafami *, Majid Barati, AmirAbbas Mosali Pages 23-43

    Drug abuse includes a wide range of risky behaviors and is considered as one of the most important challenges in the field of individual health, family and community. The purpose of this study was to determine factors influencing drug abuse between applicants for driving license in Hamadan by application of the theory of Planned Behavior. In this descriptive analytical study (had done in 1391), samples were collected from male and female applicants for certification of driving in 6 schools driving of Hamadan. The survey was carried out through cluster sampling and 388 applicants were gathered. Data were collected using the standard self-report questionnaire and were analyzed using SPSS 16, with the help of chi-squared test, correlation coefficient and logistic regression analysis. Participants in the study gained 38.1, 31.4 and 81.9 percent of points, respectively for attitudes toward drug abuse, subjective norms, and perceived behavior control. There was a significant relationship between the experience of drug abuse and the following demographics variables: sex and marriage status. Also there was a significant relationship between the experiences of drug abuse and the following variables: intention to drug abuse, having friends who had experienced alcohol, drug abuse and medications addiction treatment, having the experience of alcohol consumption, drug abuse consumption and medications addiction treatment. The results showed that 11.9% of the applicants of driving license, had the experience of alcohol consumption in the past 6 months, 5.5% had the experience of drug and psychoactive abuse consumption, and 4.4% had the experience of medications addiction treatment. Logistic regression analysis showed that subjective norms, and perceived behavioral control, were the most influential predictors of intention drug abuse in the research team. Theory of Planned Behavior can be used for predicting for high-risk behaviors and implementing drug abuse prevention programs.

    Keywords: Driving, Drug abuse, intention, Change Behavior Theories
  • Mahmood Ebrahimi *, Zahra Jalili Saleh, Fatemeh Jalili Saleh Pages 45-72
    The present paper has studied the causes of crime commitment among youths living in margins of Hamadan City. Existing data indicate that most of youths committing various crimes are generally in marginal areas of city. These areas, which usually face more crimes, are hideouts of different types of illegal activities more than any other inner areas of city. The overall purpose of the present study is to determine whether needs and opportunities are involved in committing crimes or not. And if yes, to what extent each of these two factors (need, and opportunity) affect the incidence and prevention of a crime. Statistical population of this research is youths in the 18–29 age range residing in Hamadan City. The research's sampling has been conducted through available random sampling method and 380 of youths have been selected as sample volume, using Morgan Table. The method of data gathering is through questionnaire. Results revealed that there is a direct relationship between the independent variable of need and crime, and an inverse relationship between independent variable of opportunity and crime. That is, the more people's needs in various aspects of economic, social, and cultural, the more the probability of committing crimes by those people.
    Keywords: : Youths' Crimes, Living in Margins, Need, Opportunity
  • Majid Shams, Kawos Asgari * Pages 73-121

    Security is one of the fundamental human needs, always; until it is not provided, one can not feel a favorable impression in a place which him located. Environmental security is one of the most important factors creating the desired quality of human life. Gradually, informal settlements have been created and spread mainly in border metropolitan and big cities outside the official program of urban development and automatically, in recent decades. The present study focused on physical security of Malayer City, in descriptive-analytical and reasoning method. Data gathered by library method (documents, maps, aerial photographs, etc.) and field method (observation, questionnaire, and interview), and analyzed by SPSS, Excel, and Arc GIS. Population size was Malayer City with 287,982 people, and the sample size was 381 families, base on Cochran's formula. Marginalization undoubtedly has a close relationship with crime. The findings suggest there is a close relationship between three regions of Sarjo, Taleghani, and Jafarabad with a sense of security and crime rise.

    Keywords: Physical Security, Urbanization, Marginalization, crime rise
  • Abbas Hemmati Borojeni *, Hojjatollah Moradi Pardajani Pages 107-122
    This paper explains the relationship between Citizenship Culture and tendency to commit crime; and seeks to measure the impact of cultural dimensions of citizenship on the willingness of citizens to commit crime. The present study is a descriptive correlational, and the population included all residents of province, form which 147 were selected by stratified sampling. The measurement instrument was a 28-items questionnaire, with the reliability of 0.87. Data obtained were analyzed by the t test, correlation test, and regression analysis; the results showed that the culture of citizenship in Borujen City is higher than average and the average responsibility component was higher than the other components. Average tendency to crime in the studied samples is lower than the average of all the samples. Citizenship culture variable has significant and negative relationship with tend to crime, and the higher citizenship culture would lead to the lower crime commitment. Social participation variable was most closely related with the tendency to commit crime.
    Keywords: Citizenship Culture, Desire, Crime
  • Yavar Nor Alian, Azhdar Shamkhani *, Mehran Rashidi, Naser Vazini Fakor Pages 123-164

    The purpose of this research has been inspecting the negative effects of using satellite programs on Iranian families. The research method was descriptive–investigative. In this research, the negative effects of using satellite was derived through library studies, including thesis, books, articles, magazines, publications, and profiles related to the satellite’s pathology, as well as interviewing with 50 sociology professors and experts of social issues via a questionnaire of 22 questions; then it was supplied to the research’s sample population, which included 50 social issues experts and professors of the scientific-practical university of Hamadan in social and behavioral sciences field. These had been chosen selectively, based on their job background, authorship and researches they had done. The research’s reliablity was estimated by the coefficient of Cronbach’s Alpha which was equal to 81%. Chi-squared and Freedman tests were used in order to analyze the data. The results showed that the most important harms of using satellites are propagation of unveiling and bad veiling, promoting consumption and being away from the simple life, circulating street friend and love, increasing unlawful relations out of the family environment, fainting of religious beliefs, using alcoholic drinks, propagation of homogenous affairs, excessive use of cosmetics, early puberty of children , in order of the rate of the harms, from high to low.

    Keywords: Satellite television, family, Method of opposing banal, Satellite channel