فهرست مطالب

آمایش جغرافیایی فضا - پیاپی 37 (پاییز 1399)

فصلنامه آمایش جغرافیایی فضا
پیاپی 37 (پاییز 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/11/27
  • تعداد عناوین: 16
|
  • مجتبی یمانی*، فاطمه مرادی پور، انور مرادی، سعید مرادی پور صفحات 1-14

    مطالعه الگوی هندسه چین خوردگی ها و تحلیل دگرریختی آن ها، یکی از مهم ترین موضوع های زمین شناسی کمربند کوهزایی زاگرس به شمار می آید. تاقدیس خویز در استان خوزستان و در کمربند رانده و چین خورده زاگرس در فرادیواره گسل پیشانی کوهستان واقع شده است. این تاقدیس یکی از تاقدیس های مهم زاگرس به شمار می رود؛ اهمیت آن به دلیل وجود رودخانه دایمی مارون است که از میانه تاقدیس عبور کرده و تاقدیس خویز را به دو نیم تقسیم کرده است. این تاقدیس با استفاده از اشکال مورفومتری نظیر رویه های سه گوش، دره های ساغری و شاخص تابیدگی جبهه کوهستان، از نظر مورفوتکتونیک مورد بررسی و مطالعه قرار گرفته است. هدف از انجام این پژوهش، بررسی وضعیت تاقدیس خویز از نظر میزان فعالیت زمین ساختی به خصوص فعالیت های عهد حاضر است؛ به کمک نتایج این پژوهش می توان وضعیت سازه های احداث شده بر روی این تاقدیس و در مجاورت آن، به خصوص سد مخزنی مارون را از نظر مخاطرات زمین شناسی مورد ارزیابی قرار داد. این اشکال و شاخص ها در دو یال تاقدیس به صورت جداگانه مورد مطالعه قرار گرفت؛ بر اساس نتایج این مطالعه مشخص شد که شاخص های مورفوتکتونیکی ذکرشده رابطه مستقیمی با میزان فعالیت زمین ساختی داشته و بر این اساس می توان اظهار داشت که تاقدیس خویز از نظر فعالیت نسبی زمین ساختی در وضعیت فعال قرار دارد و همچنین یال شمال شرقی آن نسبت به یال جنوب غربی، فعالیت بیشتری از خود نشان می دهد. این مسئله می تواند به علت وجود تاقدیس زیرسطحی منصورآباد در جنوب غرب تاقدیس خویز و با فاصله ای کمتر از یک کیلومتر از آن باشد که منجر به تشکیل پس راند در یال شمال شرقی تاقدیس خویز و ایجاد فعالیت زمین ساختی بیشتر در این یال شده است.

    کلیدواژگان: مورفوتکتونیک، مورفومتری، زاگرس خوزستان، تاقدیس خویز
  • فاطمه درگاهیان*، سکینه لطفی نسب اصل، محمد خسروشاهی صفحات 14-28

    به منظور ارزیابی و شناخت ویژگی های خشکسالی حوضه آبخیز هندیجان - جراحی از بارش دوره آماری 30 ساله استفاده شده است. با توجه به ماهیت داده ها از بین شاخص های مربوط به ارزیابی خشکسالی، شاخص های خشکسالی هواشناسی استفاده شد. برای تعیین بهترین شاخص خشکسالی هواشناسی در یک ماتریس همبستگی به روش ضریب همبستگی پیرسون مقادیرشاخص های PN،DI ،SPI ،SZI ،CZI ،MCZI  با سطح اطمینان99% و 95% بررسی و مقایسه گردید. شاخص هایSPI ،SZI ، CZI همبستگی قوی بیش از 9/0 با هم داشتند که از بین آنها شاخص خشکسالی SPI که توانایی بهتری برای شناسایی شروع و پایان به موقع خشکسالی را دارد، انتخاب و بر اساس آن خشکسالی ها به 4 گروه خشکسالی خفیف، متوسط، شدید و فوق العاده شدید تقسیم شد. بر اساس این شاخص 5 ویژگی خشکسالی؛ فراوانی تعداد سال های همراه با خشکسالی، طولانی ترین تداوم، تعداد رخدادها، سال های مواجه و فراوانی رخدادهای شدید و فوق العاده شدید، استخراج شد. برای نرمال سازی داده های خشکسالی از روش کاکس باکس استفاده شد. بین روش های درون یابی قطعی و زمین آماری از روش زمین آمار کریجینگ معمولی استفاده شد. سپس به منظور بررسی ارزیابی روش های برآورد و مدل سازی، از ترسیم  و آنالیز سمی واریوگرام استفاده شد. برای تعیین اندازه گام، از تابع تحلیل گر مکانی GIS استفاده و اندازه آن بر اساس حداکثر فاصله بین ایستگاه ها 24015/0 با 12 گام برآورد گردید. بر اساس متد های  مختلف؛ اسفریکال، نمایی و گوسی، ویژگی های واریو گرام بر اساس معیار های اثر قطعه ای، مقدار آستانه، نسبت واریانس ساختار دار به غیرساختاردار ، میانگین، ریشه مربع خطا، متوسط خطای استاندارد و ریشه مربع خطای استاندارد، متد مناسب برای پهنه بندی انتخاب گردید. نتایج نشان داد؛ بر اساس پنج ویژگی مورد مطالعه با توجه به اختلاف زیاد توپوگرافی و تنوع عوارض طبیعی و غیر طبیعی و تنوع اقلیمی، ویژگی های خشکسالی در حوضه از نظم خاصی تبعیت نمی کند؛ اما در مجموع فراوان ترین تعداد سال های همرا با خشکسالی و بیشترین رخداد های خشکسالی شدید و فوق العاده شدید، در غرب حوضه آبخیز بیشتر از نیمه شرقی آن می باشد، که بیشتر در دهه اخیر رخ داده اند.

    کلیدواژگان: زمین آمار، حوضه آبخیز، هندیجان-جراحی، شاخص های خشکسالی
  • فاطمه حاجی زاده، سید حامد میرکریمی*، عبدالرسول سلمان ماهینی، مرجان محمدزاده صفحات 29-42

    انسان از آغاز کوشیده است تا کیفیت زندگی را در محیط زیست خود بهبود بخشد. شاخص های اقتصادی- اجتماعی در توسعه شهری از جمله عوامل اثرگذار در کیفیت محل زندگی افراد به شمار می آید، لذا توجه و اهمیت دادن به نظرات مردم می تواند بستر مناسبی را در رسیدن به کیفیت محیط زیست مطلوب برای افراد ایجاد نماید. هدف کلی این پژوهش تعیین رضایت مردم از کیفیت شرایط زندگی افراد در ناحیه های مختلف شهر گرگان است؛ همچنین شاخص های اقتصادی، اجتماعی و بوم شناختی از دیدگاه شهروندان اولویت بندی شده اند. روش این پژوهش برحسب هدف کاربردی، از لحاظ روش توصیفی تحلیلی و مبانی نظری و شناخت عوامل و شاخص های تاثیرگذار آن بر اساس مطالعات کتابخانه ای انجام گرفته است؛به این منظور پرسش نامه ای تدوین و سپس بین افراد توزیع و تکمیل گردید. داده های حاصل شده در نرم افزار SPSS20 تحلیل و با استفاده از روش طبقه بندی رتبه ای، اولویت بندی شدند. با استفاده از روش درون یابی تیسن داده های حاصل به نقشه تبدیل و سپس شهر براساس کیفیت به 4 زون تفکیک شد. ارزیابی و تحلیل داده ها نشان داد که ناحیه 3 با کسب امتیاز 34/886 نسبت به سایر نواحی از کیفیت مطلوب تر و ناحیه 5 با کسب 45/540 نسبت به سایر نواحی از کمترین کیفیت برخوردار است؛ همچنین مولفه اقتصادی مهم ترین مولفه تعیین گردید. از آنجا که توسعه فضاهای شهری درآینده امری اجتناب ناپذیر است، لزوم درک و شناخت نظرات مردمی به منظور اجرای مدیریتی کارآمد توسط برنامه ریزان شهری در زمینه بهبود و ارتقای کیفیت زندگی افراد، ضروری است.

    کلیدواژگان: کیفیت محل زندگی، شاخص اقتصادی، شاخص اجتماعی، شاخص بوم شناختی، گرگان
  • سمیرا بلوری، علیرضا وفایی نژاد*، علی اصغر آل شیخ، حسین آقامحمدی صفحات 43-56

    توسعه ناهمگون شهری و عدم پیش بینی صحیح در زمینه توسعه شهرها مشکلات متعددی را در شهرها ایجاد می کندف از جمله این مشکلات، کمبود تسهیلات شهری و نامناسب بودن مکان قرارگیری تسهیلات مانند بیمارستان، ایستگاه آتش نشانی و... جهت خدمات رسانی به مردم است. در این میان منطقه 22 شهر تهران که بزرگ ترین قطعه پایتخت محسوب می شود، در سال های اخیر شاهد رشدی فزاینده بوده است. این منطقه که دربردارنده برج ها و ساختمان های بلندمرتبه است و جمعیت زیادی را در خود جای داده است، نیازمند توجه بیشتری از لحاظ نحوه خدمات رسانی تسهیلات اورژانسی و از آن جمله ایستگاه های آتش نشانی می باشد. با توجه به این که ایستگاه های آتش نشانی جهت خدمات رسانی بهینه باید در زمانی کمتر از 5 دقیقه به محل حادثه برسند، هدف این پژوهش کمینه کردن زمان رسیدن ماشین های آتش نشانی به محل حادثه و بررسی وضعیت تخصیص یا تعداد مردمی است که می توانند از خدمات بهره مند شوند. جهت حل این مسئله از رویکرد ترکیبی مدل میانه تخصیص برداری که رویکردی کاملا نو در زمینه مکانیابی و تخصیص است در محیط سیستم اطلاعات مکانی استفاده می شود. از آنجایی که مسایل تخصیص در زمره مسایل سخت قرار دارند، از الگوریتم جستجوی ممنوعه جهت حل مسئله استفاده گردید. پس از انجام آنالیز حساسیت و تنظیم بهترین پارامترها برای الگوریتم جستجوی ممنوعه، مدل تخصیص برداری در منطقه 22 اجرا شد. نتایج پژوهش نشان داد که 7 ایستگاه موجود قادر نیستند در کمتر از 5 دقیقه به تمام جمعیت منطقه خدمات رسانی کنند و 28040 نفر بدون دسترسی به خدمات باقی خواهند ماند. در نتیجه لازم است که حداقل 2 ایستگاه دیگر نیز جهت خدمات رسانی بهینه در منطقه ایجاد شود؛ همچنین با وجود دشوار بودن مدل میانه تخصیص برداری مشخص شد که این الگوریتم قادر است در حل مسایل با سایز متوسط جواب های راضی کننده ای را در مدت زمان کوتاهی فراهم کند.

    کلیدواژگان: ایستگاه آتش نشانی، الگوریتم جستجوی ممنوعه، مدل میانه تخصیص برداری، منطقه 22 تهران
  • غلامعلی خمر*، سمیه راهدار پودینه صفحات 57-72

    کاربری اراضی شهری و چگونگی توزیع فضایی- مکانی آن یکی از مهم ترین کارکردها به منظور استفاده بهینه از فضاهای شهری است.ازآنجاکه کاربری های اداری - دولتی مورد مراجعه روزانه بسیاری از شهروندان است، چنانچه این نوع از کاربری ها به صورت نامناسب در شهر توزیع شده باشند نقش اساسی را در ایجاد سفرهای زاید شهری خواهند داشت. با توجه به اینکه این کاربری ها در شهر زابل در بخش مرکزی تجاری شهر واقع شده و بار ترافیکی سنگینی ایجاد می کند، بنابراین هدف این پژوهش مکان یابی بهینه کاربری های اداری -دولتی در شهر زابل  با استفاده از منطق فازی در محیط GIS است. روش تحقیق توصیفی- تحلیلی و مبتنی بر مطالعات کتابخانه ای و اسنادی و بررسی های میدانی در سطح شهر زابل انجام می گیرد. در مرحله تحلیل، ابتدا عوامل مهم در تعیین مکان بهینه شناسایی شد و نقش و میزان اثرگذاری هریک مشخص گردید، سپس اقدام به جمع آوری مجموعه ای از کاربری های سازگار و ناسازگار مرتبط با کاربری های اداری - دولتی و تعیین حریم مربوط به آن ها نمودیم و با به کارگیری مجموعه ای از اپراتورها فازی مانند Sum، Product و Gama در پهنه کلی شهر زابل از لحاظ تناسب اراضی به منظور استقرار کاربری های اداری- دولتی، به چهار سطح مناسب، تا حدودی مناسب، نامناسب و کاملا نامناسب تقسیم شده درنهایت به مناسب ترین پهنه ها در قسمت شمالی شهر زابل با مساحتی برابر با 1634473 مترمربع یعنی معادل 17/9 درصد و بالاترین همبستگی از اراضی تحت اشغال شهر زابل دست یافتیم. تا علاوه بر حذف عنصر ازدحام و ارتقا امنیت لازم باعث تسهیل در رفت و آمد شهروندان شوند که نمونه هایی از این نوع کاربری ها را در شهرهای دیگری مانند اردبیل و ارومیه تحت عنوان شهرک اداری مشاهده می کنیم.

    کلیدواژگان: کاربری اراضی، زابل، کاربری اداری- دولتی، fazy، GIS
  • محمدعلی فیروزی، شهریور روستایی، محمدجواد کاملی فر*، سعید ملکی صفحات 73-90

    امروزه دانشی سازی فرایند توسعه، رویکرد نوینی در دستیابی به مدیریت و برنامه ریزی پایدار جهت خلق چشم انداز پیشرفت در عرصه های مکانی-فضایی به شمار می رود. این مهم در عصر اطلاعات به عنوان یکی از ملزومات اصلی دستیابی به پایداری در اشکال هدایتگری و تصمیم سازی مورد تاکید قرار گرفته است. در این راستا هدف اصلی این پژوهش بررسی چگونگی تحقق حکمروایی شهری دانش بنیان در کلان شهر تبریز است که با دو هدف فرعی شناخت عامل های اصلی دانشی کردن حکمروایی شهری و میزان تاثیر هریک از عامل ها در تحقق این رویکرد دنبال شده است. در این راستا، روش شناسی پژوهش «توصیفی - تحلیلی» بوده که از روش پیمایشی به صورت ابزار پرسش نامه برای گردآوری داده ها استفاده شده است. جامعه آماری پژوهش، کارشناسان رشته های مرتبط با امور شهری در دانشگاه ها و شهرداری تبریز می باشند. جهت تحلیل داده ها نیز متناسب با اهداف پژوهش از آزمون های آماری تحلیل عاملی اکتشافی و رگرسیون خطی و لگاریتمی در قالب نرم افزار AMOS و SPSS استفاده شده است. برابر با نتایج به دست آمده از تحلیل داده های پژوهش، اول برمبنای تحلیل عاملی متغیرهای 25گانه پژوهش و بر مبنای متغیرهای بارگذاری شده، 5 عامل توانمندسازی دانش مبنا با درصد واریانس 25/16، شفافیت دانش مبنا با درصد واریانس 91/13، خلاقیت دانش مبنا با درصد واریانس 29/12، یادگیری دانش مبنا با درصد واریانس 55/13و نوآوری دانش مبنا دانش مبنا با درصد واریانس 9/14و مجموع واریانس تجمعی 71/0 به عنوان شاخص های اصلی حکمروایی شهری دانش بنیان در کلان شهر تبریز شناسایی شدند. دوم با استفاده از رگرسیون خطی و لگاریتمی مشخص شد که "یادگیری دانش مبنا" با میزان 387/0 برای رگرسیون خطی و 325/0 برای رگرسیون لگاریتمی و" شفافیت دانش مبنا " با میزان 238/0 برای رگرسیون خطی و 242/0 برای رگرسیون لگاریتمی با به دست آوردن بالاترین میزان همبستگی چندگانه  و سطح معناداری قابل قبول می توانند بیشترین تاثیر را در دستیابی به حکمروایی شهری دانش بنیان در شهر تبریز داشته باشد.

    کلیدواژگان: حکمروایی شهری، مدیریت دانش بنیان، کلان شهر تبریز
  • غلام حسن جعفری*، هژیر محمدی صفحات 91-106
    غالب ژیومورفولوژیست ها تلاش نموده اند شکل تغییر و تحول ناهمواری ها را در روندی قابل پیش بینی تبیین کنند. با این وصف همواره مواردی در طبیعت یافت می شود که چنین نظمی را در چارچوب های تعریف شده، نقض می نمایند. مورفولوژی حوضه ها و شبکه های رودخانه ای در پاسخ به تغییرات محیطی، متحول می شود. شواهد توالی چهار ژیونرون بیجار، زنجان، میانه و طارم در حوضه قزل اوزن و اتصال آن ها به وسیله نرون های ماهنشان، هشتچین و میانه- طارم دال بر این است که هرکدام از آن ها به صورت حوضه های مستقل بوده اند. مستقل بودن هر یک از ژیونرون‏ها با توجه به سلول های اقلیمی، لیتولوژیکی، تکتونیکی و ژیومورفولوژیکی قابل ردیابی است. به این منظور، با استفاده از DEM 30*30 لایه توپوگرافی حوضه قزل اوزن استخراج گردید. با استناد به نقشه های 1:100000 و 1:250000 زمین شناسی، لایه های لیتولوژی و گسل و به کمک نقشه های توپوگرافی 1:50000 لایه آبراهه ها رقومی گردید. مناطق استراتژیک با ترسیم نقشه های لیتولوژی، هم بارش، هم دما، توپوگرافی، خط تعادل آب ویخ کواترنری و گسل در مسیر رودخانه اصلی مشخص گردید. از روش رایت برای برآورد ارتفاع برف مرز دایمی کواترنری استفاده شد. در منطقه بیجار، نزدیک سرچشمه قزل اوزن، 6 زیرحوضه وجود دارد که شبکه آبراهه ای همگرای سطحی دارند، چنین عملکردی نشان از ژیونروتیکی حوضه دارد که بحث داشتن سطح اساس محلی برای شبکه رودخانه های قزل اوزن را به میان می آورد. شبکه ژیونروتیکی حوضه ناشی از اثرگذاری عوامل مختلفی است که از تمرکز آن عوامل در یک مکان به عنوان سلول یادشده است. توزیع سلول های آب و هوایی بستگی به سلول های ژیومورفیکی دارد و تجدید ماده و انرژی را برای حوضه قزل اوزن به ارمغان آورده است. توزیع سلول های لیتولوژیکی و تکتونیکی بیشتر بر رفتار رودخانه اثر گذاشته و موجب فرسایش خط یا خط در سطح رودخانه شده است.
    کلیدواژگان: ژئونرون، سلول لیتولوژیکی، فرسایش خطی، تحلیل برنده، اسارت، حوضه آبی قزل‏اوزن
  • محمد اجزا شکوهی، امیرحسین خادمی*، مسعود زمانی پور صفحات 107-122

    امروزه مشکلات محیط زیستی یکی از اساسی ترین محورهای توسعهپایدار شهری و حاصل تعارض و تقابل توسعهشهری با محیط طبیعی است. در ایران کلان شهرهای کشور از جمله شهرهایی هستند که از مشکلات محیطی فراوان رنج می برند و به نظر می رسد این عامل، ادامه حیات این شهرها را درآینده با چالش جدی مواجه خواهد ساخت. از این رو این پژوهش با هدف شناخت چالش های پیش روی 9 کلان شهر اصلی کشور با جمعیتی بیش از 20 میلیون نفر در افق 20 ساله تهیه گردیده است. در این زمینه ابتدا چالش های اصلی پایداری محیطی برای شهرهای درحال توسعه از منابع معتبر استخراج گردید و در قالب ماتریس اثرات متقابل در اختیار 54 نفر از مدیران و برنامه ریزان کلان شهرهای مورد مطالعه قرار داده شد. داده های به دست آمده در نرم افزار میک مک تحلیل گردیدند. نتایج نشان داد که سیستم کلانشهرهای کشور، در زمینه محیط زیستی از ناپایداری رنج برده و سیستم از این نظر آشفته است. 4 چالش محیطی شامل "کاهش مصرف انرژی در خانواده های پردرآمد"،" اختصاص منابع مالی جهت انطباق پذیری"، "کاهش آلودگی هوا و استفاده از انرژ ی های آلاینده " و "عدم آگاهی و آموزش ساکنان در مسایل محیطی" به عنوان چالش های کلیدی و تعیین کننده رفتار سیستم در زمینه محیطی شناخته شده اند.

    کلیدواژگان: توسعه پایدار، پایداری محیط زیستی، آینده پیش رو، چالش ها، کلان شهرهای ایران
  • بتول سادات طباطبایی*، غلامرضا نوری، حجت الله رنجبر صفحات 123-142

    در سال های اخیر به منظور بهره برداری و سازماندهی هرچه بیشتر جاذبه های گردشگری، ایجاد منطقه نمونه گردشگری به عنوان الگوی توسعه گردشگری انتخاب شده است. استفاده از روش های مناسب برای تعیین بهترین مکان  از میان تعداد زیادی مکان، با بهره گیری از تعدادی معیار ها وشاخص ها برای برنامه ریزی توسعه گردشگری جهت رسیدن به توسعه پایدار ضروری است. این پژوهش با هدف تعیین مناطق نمونه گردشگری با روش منطق فازی انجام شده است. روش تحقیق، رویکرد توصیفی - تحلیلی است و مطالعات کتابخانه ای و میدانی و معیارها بر اساس نظر کارشناسی شامل عوامل محیطی، اقلیم، جاذبه ها، راه های دسترسی و تسهیلات مشخص و میزان ارزش اهمیت هر معیار برآورد گردید، بعد پایگاه داده های مربوط به معیارها در محیط GIS ایجاد گردید. با فازی سازی و سپس ارزش گذاری لایه ها براساس نظر کارشناسان و تلفیق آنها با عملگر گاما و همپوشانی وزنی لایه ها نقشه نهایی به دست آمد و نتایج حاصل از نقشه نهایی نشان می دهد 13375.5 کیلومترمربع در محدوده بسیار مناسب معادل 43.4 درصد و 7875 کیلومتر مربع معادل 25.5 درصد در پهنه مناسب، پهنه متوسط 2379.4 کلیومتر مربع معادل 7.7 درصد و پهنه نامناسب 7167.3 کیلومتر مربع معادل 23.2 درصد را به خود اختصاص داده است. با توجه به نظرات کارشناسان لایه جاذبه ها و تاسیسات و خدمات گردشگری با امتیاز 9/0 بیشترین امتیاز را دارد، لایه راه های ارتباطی و اقلیم 8/0 و لایه توپوگرافی با امتیاز 7/. اولویت بندی شده اند. با استفاده از روش منطق فازی می توان پتانسل ها و توانمندی های بیشتری را نسبت به روش های دیگر شناسایی کرد.

    کلیدواژگان: توسعه گردشگری، توسعه پایدار، منطق فازی، منطقه نمونه گردشگری
  • مریم قربانی*، مریم نظری کتولی، سمیه اسلانی صفحات 143-156

    مدیران و مسیولان منابع انرژی کشور هم اکنون با مسئله چالش جدی در زمینه شناسایی علت های شکل گیری جزایر حرارتی و چاره اندیشی در زمینه کاهش این پدیده مخرب مواجه هستند. برای این منظور نیاز به گردآوری اطلاعات مکانی دقیق و قابل اطمینان درباره محل تمرکز ناهنجاری های حرارتی می باشد. دمای سطح زمین یکی از پارامترهای کلیدی برای کنترل و ارزیابی فرایندهای فیزیکی، شیمیایی و بیولوژیکی سطح زمین و یک عامل مهم برای مطالعه آب و هوا در مناطق شهری محسوب می شود. اما داده های دمای ثبت شده توسط ایستگاه های سینوپتیک فاقد قدرت تفکیک مکانی مناسب می باشند. از طرفی دستیابیبه اطلاعاتدر کوتاه ترینزمانوباکم ترینهزینهازجملهعواملمهمتاثیر گذاربرتصمیم گیریاست. هدف از انجام این پژوهش بررسیارتباط تغییر کاربری زراعی و دمای سطحی با استفاده از داده های سنجش از دور زابل در استان سیستان و بلوچستان است.درسال هایاخیراستفاده ازروش هاینوین،کم هزینه و سریعمانندفناوری سنجشازدور،به علتتواناییدرشناساییپدیده هاهموارهموردتوجهمتخصصین، مدیرانوتصمیم گیرانبودهاست. روش تحقیق در این پژوهش با استفاده از تصاویر لندست و همچنین یک الگوریتم تک باندی وابسته به شاخص تفاضل گیاهی نرمال شده مقادیر محاسبه شده است. همچنین نقشه های کاربری اراضی با الگوریتم دقیق شبکه های عصبی محاسبه و رابطه تغییرات دمای سطح با تغییرات کاربری و همچنین تغییرات پوشش گیاهی محاسبه شد. نتایج حاصل از این پژوهش نشان داد که تغییرات دما با تغییرات پوشش گیاهی رابطه عکس دارد و بیشترین دما به مناطق ساخته شده و بایر تعلق دارد

    کلیدواژگان: دمای سطحی زمین، سنجش از دور، طبقه بندی، تفاضل پوشش گیاهی نرمال شده
  • عطا غفاری گیلانده*، ابراهیم فیروزی مجنده، علی عزیزی، ساسان نیکفال مغانلو صفحات 157-174

    مسکن یکی از نیازهای اساسی انسان است و دستیابی به مسکن سالم و مطلوب یکی از شاخص های توسعه یافتگی محسوب می شود. از نظر قانونی نیز داشتن مسکن مناسب حق هر شهروندی است. سیاست مسکن اجتماعی یکی از راهکارهای اصلی در تامین مسکن شهروندان در کشورهای مختلف بوده است. در ایران نیز مسکن مهر یکی از این تلاش ها محسوب می شود. پژوهش حاضر سعی بر آن دارد تا وضعیت مسکن مهر شهر اردبیل به لحاظ مطلوبیت دسترسی به خدمات و زیرساخت های شهری، مورد بررسی قرار دهد. روش این پژوهش از نظر هدف کاربردی و از نظر ماهیت و روش توصیفی - تحلیلی است، در فرایند پژوهش، بعد از مشخص شدن معیارهای موثر، لایه های GIS هر یک از معیارها با استفاده از نرم افزار ARCGIS تهیه، ارزش گذاری و استانداردسازی شده و در تحلیل نهایی مورداستفاده قرار گرفت. به منظور سنجش مطلوبیت دسترسی مسکن مهر به کاربری های عمومی از ترکیب مدل AHP و قابلیت های سیستم اطلاعات جغرافیایی در قالب مدل های Index Overlay ،Weighted Overlay و TOPSIS استفاده شده است؛ در نهایت با بهره گیری از نظر کارشناسان و متخصصان هرکدام از مدل های مورد استفاده امتیاز دهی و اولویت دهی شدند تا نقشه نهایی حاصل از تلفیق نتایج مربوط به هر یک از مدل ها به دست آید، نتیجه نهایی به دست آمده از هر یک از روش های فوق متناسب با میزان اهمیت آن ها در ارزیابی مطلوبیت دسترسی سایت های مسکن مهر، با استفاده از افزونه Raster Calculator در محیط نرم افزار ARCGIS با یکدیگر تلفیق شدند و در قالب نقشه نهایی ارایه گردید. نتایج یافته ها حاکی از آن است که سایت مسکن مهر اندیشه (پیله سحران) در طبقه بسیار نامناسب؛ سایت های مسکن مهر پنج آذر و نیایش در طبقه نامناسب؛ مسکن مهر فرهنگیان (شهرک کوثر) در طبقه متوسط؛ سایت های مسکن مهر سپاه حضرت عباس (شهرک سینا) و وطن یولاری (بهارآباد) در طبقه مناسب و درنهایت سایت های مسکن مهر میراشرف، مجتمع مالک اشتر و فیضیه (رسالت) نیز به لحاظ دسترسی به زیرساخت ها و کاربری های عمومی شهر اردبیل در وضعیت بسیار مناسب قرار دارد.

    کلیدواژگان: تناسب اراضی، سایت های مسکن مهر، شهر اردبیل
  • صدیقه میمندی پاریزی*، محمد طالعی، عبدالرضا کاظمی نیا صفحات 175-194

    تخریب اراضی در واقع کاهش اکولوژیکی، بیولوژیکی و تخریب زمین می باشد که ممکن است عوامل طبیعی یا غیر طبیعی در ایجاد آن دخالت داشته باشند، بدنبال تخریب اراضی و فرسایش خاک پدیده گرد و غبار رخ خواهد داد. مناطق غربی و جنوب غربی و حتی مرکزی کشور از جمله مناطقی هستند که تحت تاثیر این پدیده قرار دارند. این پژوهش با انتخاب منطقه ای در غربی ترین ناحیه کشور تلاش دارد که نقش تخریب پوشش گیاهی و خاک را در ارزیابی شدت تخریب اراضی و پیدایش ریزگردها بررسی نماید. به این ترتیب با استفاده از تصاویر ماهواره ای و نقشه های توپوگرافی، زمین شناسی و خاک شناسی منطقه همراه بازدیدهای صحرایی و نمونه برداری، نقشه های پوشش گیاهی مانند درصد تاج پوشش، مقاومت در برابر خشکی، محافظت خاک در مقابل تخریب و مقامت در برابر آتش سوزی، نقشه های منابع خاک شامل فرسایش، زهکشی خاک، مواد مادری، عمق خاک، شیب خاک، درصد سنگریزه، نفوذپذیری و بافت تهیه گردید و سپس هرکدام از این نقشه ها براساس مدل مدالوس وزن دهی و در محیط سیستم اطلاعات مکانی، به صورت ساختار رستری آماده شدند. در نهایت با استفاده از عملگرهای منطق فازی، نقشه پهنه بندی شدت تخریب اراضی منطقه در مقیاس صفر تا یک تهیه شد. نتایج حاصل از تحقیق نشان داد که شدت تخریب اراضی منطقه به پنج کلاس خیلی زیاد، زیاد، متوسط، کم و خیلی کم قابل طبقه بندی است. ناحیه ای که در کلاس خیلی زیاد و زیاد قرارگرفته بیشترین نقش در تولید ریز گردهای وارده به کشور را دارد. لذا بر این اساس، پیشنهاد می شود بایست اقدامات بازدارنده و مدیریتی برای کنترل تخریب اراضی و ورود ریز گردها به کشور را در نواحی با شدت زیاد و خیلی زیاد متمرکز نمود. همچنین برای استفاده از مدل مدالوس در سایر مناطق جهت حفظ کارایی مدل، باید در تعداد، نوع شاخص ها و دامنه آنها تجدید نظرکرد.

    کلیدواژگان: تخریب اراضی، نقشه پوشش گیاهی و منابع خاک، تصاویر ماهواره ای، منطق فازی
  • محمد نعمتی*، شهریور روستایی، ایرج تیموری صفحات 195-212

    شهرداری ها در ایران که به عنوان متولی محلی در زمینه اداره شهر عمل می نمایند؛ جهت تامین هزینه های خود باید از منابع مالی محلی خود به صورت بهینه استفاده نمایند. یکی از این منابع مالی محلی، عوارض پروانه ساختمانی است. ازآنجایی که مبنای محاسبه عوارض پروانه ساختمانی، ارزش معاملاتی املاک می باشد؛ لزوم دقت در برآورد قریب به صحت آن از اهمیت زیادی برخوردار است. براین اساس، هدف این پژوهش استفاده از مدل شبکه عصبی مصنوعی برای برآورد قیمت املاک مسکونی در منطقه دو تبریز است تا از این طریق ارزش روز منطقه ای که مبنای محاسبه ارزش معاملاتی است؛ به دست آید. این پژوهش از گونه پژوهش کاربردی است. جامعه آماری، کلیه قطعات مسکونی منطقه دو شهر تبریز به تعداد 24638 واحد می باشد. با استفاده از فرمول کوکران 378 واحد نمونه با سطح اطمینان 95 درصد و ضریب خطای 5 درصد برآورد و جهت برآورد مطلوب شبکه عصبی تعداد 400 نمونه استفاده گردیده است. به منظور حذف اثر زمان، تنها از داده های مقطعی مربوط به خرداد لغایت مردادماه سال 1397 استفاده شده است. نتایج، از دقت بالای شبکه عصبی مصنوعی در برآورد قیمت املاک حاکی است. همچنین، مقدار ارزش معاملاتی مصوب در تمام بلوک های منطقه دو تبریز نسبت به مقدار ارزش معاملاتی برآورده شده توسط شبکه عصبی مصنوعی کمتر می باشد. به طوری که، بیشترین اختلاف در برآورد در بلوک های شماره 13، 7 و 24 (به ترتیب 3.050.380-، 2.752.550- و 2.430.850- ریال) و کمترین میزان اختلاف نیز در بلوک شماره 9 (399.580- ریال) می باشد؛ همچنین، ارزش معاملاتی مصوب مجموعا 11.056.920 ریال کمتر از مقدار برآورد شده می باشد.

    کلیدواژگان: ارزش روز منطقه ای، ارزش معاملاتی، شبکه عصبی مصنوعی، منطقه دو، تبریز
  • واله طاهری*، امیر کرم، امیر صفاری، شعبان شتایی جویباری صفحات 213-230

    پهنه بندی اراضی بر مبنای میزان خطر وقوع زمین لغزش با استفاده از الگوریتم های مناسب، یکی از راهکارهای مدیریت زمین لغزش است. تاکنون کارایی روش ها و الگوریتم های زیادی برای پهنه بندی خطر وقوع زمین لغزش مورد بررسی قرار گرفته است تا بهترین و کاراترین روش و الگوریتم مورد استفاده قرار گیرد. در این پژوهش کارایی الگوریتم ترکیبی نوین کمترین مربعات ماشین بردار پشتیبان و کلونی زنبورعسل مصنوعی در پهنه بندی خطر زمین لغزش های محدوده کوهستانی استان گلستان مورد ارزیابی قرار گرفت. روش تحقیق بر پایه روش کمی-تحلیلی و در محیط نرم افزارهای ARC GIS 10.5، SAGA GIS و MATLAB انجام شد و تعداد 12 پارامتر شامل زاویه شیب، جهت شیب، مدل رقومی ارتفاع، انحنای سطح زمین (انحنای شیب)، فاصله از گسل، کاربری اراضی، بافت خاک، عمق دره، شاخص توان آبراهه، شاخص سختی زمین، شاخص میزان رطوبت و لیتولوژی به منظور اجرای مدل انتخاب شدند. نتایج نشانگر آن است که معیار صحت کلی برای داده های تعلیمی و اعتباری به ترتیب 26/86 و 3/82 درصد می باشد که بیانگر این مطلب است که مدل ذکرشده از نظر صحت و اعتبار مدل سازی مورد تایید است و درنهایت، منطقه مطالعاتی به پنج طبقه با حساسیت بسیار زیاد، زیاد، متوسط، خیلی کم و کم، طبقه بندی گردید که ارزیابی تمامی نتایج، نشان دهنده عملکرد بالا و ظرفیت پیش بینی خوب الگوریتم کمترین مربعات ماشین بردار پشتیبان- کلونی زنبورعسل مصنوعی در شناسایی پهنه های با پتانسیل بالای لغزشی است که می تواند برای مدیریت بهتر در استان گلستان مورد استفاده قرار گیرد. در نقشه نهایی پهنه بندی لغزش در استان، به ترتیب 69 /0، 11/28، 93/62 و 27/8 درصد از مساحت نواحی کوهستانی استان در در پهنه های لغزشی با حساسیت کم ، متوسط، زیاد و خیلی زیاد قرار دارد.

    کلیدواژگان: : زمین لغزش، سیستم اطلاعات جغرافیایی، پهنه بندی، کلونی زنبورعسل مصنوعی، کمترین مربعات ماشین بردار پشتیبان، استان گلستان
  • محمدباقر مولائی فر*، حسن آب نیکی، سید خدایار مرتضوی، گارینه کشیشیان سیرکی صفحات 231-244

    امروزه تاثیر جغرافیای سیاسی اقوام ایرانی بر امنیت ملی بر کسی پوشیده نیست. به همین خاطر این تحقیق به جهت اهمیتی که اقوام ترکمن در امنیت ملی کشور در پرتو جهانی شدن دارند، تدوین شده و در پایان راهکارهایی برای افزایش امنیت ملی ارایه شده است. این پژوهش از نظر هدف، پژوهشی کاربردی و بر حسب نحوه گردآوری اطلاعات (روش) از آنجایی که میزان اتفاق آرای گروهی را درباره وزن دهی و اولویت بندی مولفه های ژیوپلیتیک اقوام ایرانی موثر بر امنیت ملی با استفاده از روش  تحلیل سلسله مراتبی ANP بررسی می نماید، یک تحقیق توصیفی- تحلیلی است. روش گردآوری اطلاعات تحقیق روش کتابخانه ای و میدانی است. ابزار گردآوری اطلاعات در روش میدانی این تحقیق پرسشنامه ANP خود ساخته محقق و مصاحبه با خبرگان امر می باشد. جامعه آماری انتخاب شده برای پاسخگویی به این پرسشنامه شامل نخبگان و صاحبنظران دانشگاهی درحوزه جغرافیای انسانی و علوم سیاسی بوده اند. در این راستا از فرمول تعیین حجم نمونه جامعه محدود با سطح اطمینان 99% برای تعیین حجم نمونه استفاده شده است. که باید 20 پرسشنامه جمع آوری و ارزیابی می گردید. برای تایید روایی پرسشنامه از تایید استاد راهنما و دیگر اساتید مجرب در این زمینه استفاده شده است. از سوی دیگر، پایایی پرسشنامه، از طریق آزمون سازگاری و ثبات، مورد بررسی قرار گرفت. متغیر وابسته تحقیق امنیت ملی و متغیر های مستقل آن عوامل سیاسی، اقتصادی، جمعیتی و جغرافیایی است. نتایج نشان می دهد عامل سیاسی (A) با وزن نسبی 306/0 در رتبه اول و پس از آن عامل اقتصادی (D) با وزن نسبی 279/0 در رتبه دوم و جمعیتی (C) با وزن نسبی 211/0 در رتبه سوم و عامل جغرافیایی (B) با وزن نسبی 204/0 در رتبه چهارم اهمیت قرار دارد.

    کلیدواژگان: ژئوپلیتیک اقوام ایرانی، امنیت ملی، گفتمان جهانی شدن، عوامل سیاسی- اقتصادی، جمعیتی و جغرافیایی
  • علی اکبر نجفی کانی*، کبری نجفی صفحات 245-258

    امروزه گردشگری از اهمیت ویژه ای در اقتصاد ناحیه ای برخوردار بوده و  نقش کلیدی در توسعه اقتصاد روستایی کشورهای مختلف جهان ایفا می کند. به طوری که با توسعه گردشگری روستایی اقتصاد روستایی پویاتر شده و به تبع ارزش افزوده اقتصادی، کیفیت زندگی روستاییان بهبود می یابد. براین اساس هدف این پژوهش بررسی موانع و چالش های توسعه گردشگری و ارایه راهکارهایی در راستای توسعه روستاهای کوهستانی شمال ایران به ویژه روستاهای ناحیه مورد مطالعه است. این پژوهش به صورت کاربردی بوده و روش آن به صورت توصیفی- تحلیلی و میدانی است و جامعه آماری روستاییان ساکن در روستاهای کوهستانی بخش لاریجان شهرستان آمل می باشند. پس از شناسایی و طراحی شاخص ، پرسش نامه ای تنظیم شد که با استفاده از فرمول کوکران، 220 نفر از روستاییان به عنوان جامعه نمونه انتخاب شدند که با روش نمونه گیری تصادفی ساده پرسش نامه ها بین آنها توزیع گردید و در نهایت با استفاده از آماره های توصیفی و آزمون های فریدمن و تحلیل عاملی در محیط نرم افزاری SPSS، داده ها مورد سنجش و تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. نتایج حاصل از آزمون فریدمن نشان دهنده تفاوت معنادار و 99 درصدی هریک از موانع پیش روی توسعه گردشگری روستایی هستند. همچنین نتایج حاصل از آزمون تحلیل عاملی حاکی از آن است که مولفه  مختلف بررسی شده به عنوان چالش به چهار دسته (عامل) طبقه بندی شدند و درمجموع درمحدوده این پژوهش بودند. در این بین چالش های زیرساختی با 18/25 درصد واریانس مقدار ویژه به عنوان مهم ترین چالش محسوب می گردد و بعد از آن چالش های بهداشتی و زیست محیطی با 38/17 درصد از واریانس مقدار ویژه به عنوان دومین عامل محسوب می شود. علاوه بر موارد مذکور چالش های اقتصادی با 19/15 درصد از واریانس و چالش های اجتماعی و فرهنگی با 06/13 درصد از واریانس مقدار ویژه در رتبه های بعدی قرار می گیرند. براین اساس می توان نتیجه گرفت که مولفه  بررسی شده در مجموع 81/70 درصد از واریانس کل موانع توسعه گردشگری در روستاهای کوهستانی محسوب می شوند و حدود 19/29 درصد باقی مانده مربوط به عواملی هستند که در این پژوهش مورد شناسایی و بررسی قرار نگرفتند.

    کلیدواژگان: گردشگری، اکوتوریسم، توسعه روستایی، آب درمانی، بخش لاریجان
|
  • Mojtaba Yamani *, Fateme Moradipour, Anvar Moradi, Saeed Moradipour Pages 1-14

    Study of geometric style of folding and their deformation analysis is one of the most important Geological topics of Zagros orogenic belt. Khaviz anticline is located in Khuzestan province and in the Zagros folded-thrust belt in the hanging wall of mountain front fault (MFF). This anticline is one of the most important anticlines of the Zagros; its importance is due to the Maroon's permanent river that passes from the middle of the anticline and divided it into two halves. This anticline has been studied by using morphometric forms such as triangular facets, win glass valleys and index of sinuosity of mountain front, Morphotectonic. The purpose of this study, is check the status of anticline Khaviz in terms of tectonic activity especially present age activities; with the help of the results of this study the status of constructed buildings on this anticline and in its vicinity, especially storage dam of maroon in terms of geological hazards can be evaluated. This shapes and indicators were studied in two anticline limbs individually; According to the results of this study it was found that mentioned Morphotectonic indicators has a direct relationship with the amount of tectonic activity and accordingly can be said that Khaviz anticline is in active status in terms of relative tectonic activity and also its northeastern limb than southwestern limb, it shows of own more activity. This feature can be due to existence Mansourabad subsurface anticline in the south west of Khaviz anticline and with distance less than a kilometer from it that has been leading to formation of back thrust in northeastern limb of Khaviz anticline and create more tectonic activity in this limb

    Keywords: Morphotectonic, morphometry, Khuzestan Zagros, Khaviz anticline
  • Fatemeh Dargahian *, Sakineh Lotfinasabasl, Mohammad Khosroshahi Pages 14-28

    In this study to assess and identify the characteristics of the basin drought Hendijan - Jarahi is used statistics a climatic period (30years). To determine the best indicator of drought in a correlation matrix using Pearson correlation coefficient values of PN, DI, SPI, SZI, CZI, MCZI with a confidence level of 99% and 95% review and were compared. Indices SPI, SZI, CZI together had a strong correlation more than 0.9. the SPI drought index among them have ability to better identify the start and end time of drought, and based on the drought division into 4 groups: mild, moderate, severe and extreme. based on SPI index five characteristics of the drought were extracted; many with years of drought, the longest continuity, number of events, the years and the frequency of extreme events. In order to normalize the data of the method was applied Cox box. Among the deterministic and geostatistical interpolation methods according to the spatial dependence data Ordinary kriging was used. Then, to examine the spatial correlation between measurement data and assessment methods of estimation and modeling, drawing and analysis of semi-variograms were used Based on different methods, spherical, exponential and Gaussian features vario gram on the basis of Nagget and Sill, the variance structured to non-structured Proportion, the Mean, RMS, ASE RMSS, a suitable method was chosen for zoning. The results based on the five characteristics of the study due to the large difference topography and variety of terrain and other natural and climatic diversity, characteristics of drought in the basin does not follow of a certain order. But overall abundant number of years with the drought and the highest occurrence of severe drought are more than half of its eastern extreme in the West basin that most have occurred in recent decades.

    Keywords: Geostatistics, Catchment, Hendijan- jarahi, Drought Index
  • Fatemeh Hajizadeh, Seyed Hamed Mirkarimi *, Abdolrassul Slman Mahini, Marjan Mohammadzade Pages 29-42

    Since the beginning man has tried to improve the quality of life in their environment. Effective of socio-economic indicators in urban development are one of the effective factors in the quality of life of people. Therefore, Consider and importance to opinions of people could create suitable conditions for achieving the desirable environmental quality. General purpose from this study was to determine the satisfaction of the quality of the living conditions of people in different areas in Gorgan from the viewpoint of people. For this purpose, a questionnaire developed and then are distributed and completed. The data were analyzed in the software Spss 20 and were prioritized using a classification rating. Method of present study in its objective is applied, and, in perspective of method and theoretical basis is, descriptive- analytical. Identification of Influencing factors and indicators have been done on the basis of library studies. Assessment and analysis of data showed that the region 3 with a score of 886.34 is better quality than other areas and region 5 with a score of 540.45 compared to other regions is the lowest quality. Additionally gathered data converted to map using Thiessen interpolation method afterward the urban expansion map, was classified into four categories based on the socio-economic and ecological indicators. Since the development of urban areas in the future is inevitable, the need to understand the people's opinion is necessary in order to implement effective management by the urban planners in the field of improving the quality of life of people.

    Keywords: Quality of Life, Economic indicators, social indicators, indicators of ecological, Gorgan
  • Samira Bolouri, Alireza Vafaeinejad *, Aliasghar Alesheikh, Hosein Aghamohammadi Pages 43-56

    The heterogeneous urban development and the lack of proper forecasting of urban development cause many problems in cities. Among these problems, there is a shortage of urban amenities such as a hospital, fire station, etc. The 22nd district of Tehran, which has witnessed a growing trend in recent years and includes high-rise towers and buildings, has a large population, so it is believed that the lack of urban amenities, including stations Firefighting. The purpose of this research is to investigate the status of allocation of demand to existing fire stations in the region with the VAOMP unified approach (a completely new approach to location and allocation) with the goal of minimizing time in the GIS environment. Considering that location and allocation issues are among NP-Hard issues, solving them in deterministic methods is almost impossible. For this reason, in the present research, metaheuristic algorithm was used to solve the problem. After sensitivity analysis and implementing the new VAOMP model in the study area with 7 existing stations and a population of 150,000, the results of the research showed that existing stations with the goal of minimizing time (up to 5 minutes) are not able to provide the entire population of the region with services And 28040 calls will remain without access to the services, which means that at least two other stations are required for optimal service provision in the region.. Also, despite the difficulty of the VAOMP model, it was found that this algorithm is capable of solving satisfactorily solvable problems in a short time.

    Keywords: Firestation, Tabu Search Algorithm, Vector assignment ordered probem, Tehran province 22
  • Mohammad Ali Firoozi, Shahrivar Roostaei, Mohamad Javad Kameli Far *, Saead Maleki Pages 73-90

    The main objective of the present study is to investigate the realization of knowledge-based urban governance in Tabriz metropolis which pursue with two sub-goals including: the recognition of the main factors of the knowledge-based urban governance approach and the effect of each factor on the realization of this approach. In this regard, the methodology of the study is "descriptive - analytic". For collecting data a survey method was used as a questionnaire tool. Our sample is experts in urban affair fields from Tabriz universities and municipality. To analyze the data in accordance with the research objectives, the statistical tests of exploratory factor analysis and linear and logarithmic regression were used in AMOS and SPSS software. According to the result of analysis, based on factor analysis of 25 variables, 5 factors including: Knowledge-based empowerment with a 16.25 variance percent, knowledge-based transparency with a 13.91 variance percent, knowledge-based creativity with a 12.29 variance percent, knowledge-based learning with a 13.55 variance percent and knowledge-based innovation with a 14.9 variance percent and total aggregate variance of 0.71 was identified as the main indicators of knowledge-based urban governance in Tabriz metropolis. On the other hand, using linear and logarithmic regression, it was determined that “knowledge-based learning” and “knowledge-based transparency ": by obtaining the highest degree of multiple correlation and acceptable level of significance, could have the greatest impact on achieving knowledge-based urban governance in Tabriz metropolis.by obtaining the highest degree of multiple correlation and acceptable level of significance, could have the greatest impact on achieving knowledge-based urban governance in Tabriz metropolis.

    Keywords: Urban Governance, knowledge-based management, Tabriz Metropolis
  • Gholam Hasan Jafari *, Hazhir Mohamadi Pages 91-106
    Most geomorphologists have tried to explain the shape of the change of roughness in a predictable way. In this case, the shape of the earth acts so that it reflects the situation. Historical studies describe a set of landforms based on the various influences arising from its transformations. The morphology of river basins and network changes in response to environmental changes. The basic principles of cell modeling in geomorphology are that landforms are represented by a network of cells and their interaction using simple rules based on physical controls. The evidence of the sequence of four geonorons of Bijar, Zanjan, Miyaneh, and Tarom in the Ghezel-Owzan basin and their connection with the Mahneshan, Hashtchin and Miyaneh-Tarom geonorons indicate that each of them was an independent basin. The independence of each of the geonorons depends on the separate climate, lithology, tectonics and base level cells. In order to obtain the domino process in the Ghezel-Owzan basin, DEM extracted from the USGS site and topographic map, geology maps were used. Then ArcGIS and Arc map software was used to digitize layers such as drains, lithology, and faults. Strategic areas were characterized by drawing lithology maps, isohyet maps, isothermal maps, topography maps, quaternary water and ice equilibrium lines, and dispersion of faults maps along the river. Wright method was used to estimate the Quaternary snow line. There are 6 sub-basins in the Bijar area, near the source of the Ghezel Owzan, which have a convergent river network. Such a function shows the geonerotic basin, which discusses the local base level of the rivers of Ghezel Owzan. The geoneurotic network of the basin is due to the influence of various factors that are the focus of those factors in one place as a cell. The distribution of the climatic cells is a function of the distribution of geomorphic cells and brought the renewal of matter and energy to the Ghezel Ozan Basin. Distribution of lithological and tectonic cells has more effect on river behavior and erosion of the line or line at the level of the river.
    Keywords: Geonron, Lithological cell, Linear Erosion, Reducer, Ghezel Owzan Basin
  • Mohammad Ajza Shokouhi, Amirhossein Khademi *, Masoud Zamanipour Pages 107-122

    Current cities all around the world are considered to be places for creating challenges as well as environmental opportunities. On the one hand, cities possess considerable potential to offer environmental sustainability solutions while providing the residents with increasing life quality. On the other hand, urbanization has added to the environmental threats. Therefore, to alleviate the adverse effects of cities on the environment, the concept of sustainable development has been proposed. According to forecasts, over the upcoming decades, the importance of sustainable development will become more significant for the world’s cities. Accordingly, having enough knowledge about forthcoming urban sustainability challenges can be an important step in planning processes. In this regard, the study is conducted with the goal of environmental sustainability challenges in 9 metropolitan areas with a population of more than 20 million that constitute 25% of the country’s population and 33% of total urban population of the country. Consequently, main sustainability challenges for developing cities are derived from authentic sources and delivered as mutual interaction matrix to 54 managers and planners of the studied metropolises. In order to select suitable indicators for understanding the challenges ahead of sustainable development of Iran’s metropolitan areas, extensive studies have been conducted in credible resources. In this research, in order to identify probable challenges in developing countries, the United Nations reports of different periods as well as other international organizations including UNESCO, the World Bank and Agenda21 are employed. The result of these studies is identifying 19 main challenges related to social and institutional sustainability and 18 challenges related to economics. The obtained results are analyzed in MICMAC.

    Keywords: sustainable development, Environmental Sustainability, future, Challenges, Iran’s metropolises
  • Batoolalsadat Tabatabaiy *, Gholamreza Noori, Hojatolla Ranjbar Pages 123-142

    In recent years, in order to exploit and organize as many tourist attractions as possible, the creation of a tourism sample area has been selected as a pattern of tourism development. Determining the capabilities of the regions to plan tourism development is essential in order to achieve sustainable development. This research was conducted with the aim of determining the areas of tourism sample by fuzzy logic method. The research method in this research is descriptive-analytical approach, library and field studies, and criteria based on expert opinion including environmental factors, climate, attraction, access and specific facilities. And the value value of each criterion was estimatedKeyword: Tourism Development, Sustainable Development, Fuzzy Logic, Typical Tourism Area Then, the database of criteria was created in the GIS environment. By fuzing and then evaluating the layers according to the experts' opinion and combining them with gamma operator and weight overlay, the final map was obtained and the results of the final map show that 13375.5 km2 in a very suitable range is equal to 43.4% and 7875 An area of 25.5% in the proper area, the average area of 2379.4 km2 is 7.7%, and the inappropriate zone is 7167.3 km2, equivalent to 23.2% According to the experts' opinion of the attraction and service facilities and tourist facilities with a score of 9 /. The highest score is, the communication and climate paths are 8 /. And the topography layer with a score of 7 /. Are prioritized. Using fuzzy logic can identify more potential and capabilities than other techniques.

    Keywords: tourism, Fuzzy, Kerman, GIS
  • Maryam Ghorbani *, Maryam Nazari Katooli, Somaye Aslani Pages 143-156

    Urban unsustainable development and growth of the industry in recent decades, and as a result, the physical expansion of cities, is a pivotal factor in environmental degradation and exerts a heavy pressure on the environment and is changed land cover vegetation and urban land use Managers and authorities of the country's energy resources are currently facing with a serious challenge in identifying the causes of the formation of thermal islands and the way to reduce this destructive phenomenon, and for this purpose, it is necessary to collect accurate and reliable spatial information about the location of the focal points of thermal anomalies. Land surface temperature (LST) is one of the key parameters for controlling and evaluating the physical, chemical and biological processes of the earth's surface and an important factor for studying the climate in urban areas. However, the temperature data recorded by the synoptic stations are not suitable in terms of spatial resolution. On the other hand, access to information in the shortest time and at the lowest cost is one of the important factors influencing decision making. In recent years, the use of modern, low cost and fast methods, such as remote sensing (RS) technology, has always been of interest to experts, managers and decision makers due to the ability to identify phenomena. In this study, LST values have been calculated using LANDSAT images with a single- band algorithm based on normalized difference vegetation index (NDVI). In ZABOL city case study, LST values have been calculated between 1986 - 2016 Period of ten years. Land use maps are also computed using the precise neural network method, and the relationship between surface temperature changes and land use as well as vegetation changes are calculated. The results showed that temperature variations correlate inversely with vegetation changes and the highest temperature corresponds to the built areas and waste land zones.

    Keywords: Land Surface Temperature (LST), Remote Sensing, Normalized Difference Vegetation Index (NDVI)
  • Ata Ghaffari *, Ebrahim Firouzi, ALI Azizi, Sasan Nikfal Moghanlou Pages 157-174

    Housing is one of the basic human needs and achieving it is one of the developmental indicators. It is also lawful to have affordable housing for every citizen; therefore, the efforts of public and private sectors have always been in place. Mehr housing of Iran is one of those efforts. This plan has many advantages and also has disadvantages. Therefore, in this research, the present study will try to investigate the status of Mehr city of Ardebil in terms of access to urban services and infrastructure. Therefore, in this research, the present study will try to investigate the status of Mehr city of Ardebil in terms of access to urban services and infrastructure. In the present research, after identifying the effective parameters in assessing land suitability for the location of Mehr housing sites, the layers of each of the criteria were prepared, evaluated and standardized using ARC GIS software and used in the final analysis. In order to measure the utility of seafarers' access to public use, the combination of the AHP model and GIS capabilities has been used in the form of Index Overlay, Weighted Overlay, and TOPSIS. Ultimately, using experts 'and experts' views, they scaled and prioritized each of the models used. The final result of each of the above methods, proportional to their importance in assessing the utility of accessing Mehr Housing Sites, was integrated with the Raster Calculator plugin in the ARCGIS software environment and presented as a final map. The results of the findings indicate that the site of Maskan Mehr Andisheh (Pileh Saharan) is in a very bad condition; the sites of Maskan - e Mehr Azadar housing and inappropriate prayer in the range; Mehr Farhangian's housing (Kowsar) in the medium condition; Housing sites Seal of Hazrat Abbas (Sina Town), Imam Ali (Zarnaz Township) and Vatan Yolliari (Baharabad) on the appropriate floor, and finally, Maskan Mehr Sites of Mirashraf, Malek Ashtar and Faizieh (Resalat) Housing Housing Sites, in terms of access to infrastructures and The public utilities of Ardebil are in a very good position.

    Keywords: Desirable lands, Maskane Mehr Sites, Access to public services, infrastructure, ArcGIS, City of Ardabil
  • Sedigheh Meymandi Parizi *, Mohammad Taleai, Abdolreza Kazeminiya Pages 175-194

    This paper with the selection of regional in the western part of the country (the border of the Iraqi state), seeks to examine the role of soil and vegetation degradation in the emergence of dusts. That way, by using satellite imagery and topographic maps, geology and soil ecology, along with field visits and sampling, vegetation maps (canopy percentages, drought resistance, soil protection against degradation And fire authority), soil resources maps (erosion, drainage of soil, maternal materials, soil depth, soil gradient, percentage of gravel, permeability and texture). Then each of the maps was weighted according to the MEDALUS model and in the GIS software, it was prepared as a raster structure and finally by using the fuzzy logic operators, the zoning map of the land degradation scale was prepared on a scale of 0 to 1.The results show that the area can be classified into four very high, medium, low, and very small classes. The area that is in high class has the largest role in the production of dusts in the country, which should focus on deterrence and management in this area.

    Keywords: land destruction, vegetation, soil resources map, satellite images, Fuzzy logic
  • Mohammad Nemati *, Shahrivar Roostayi, Iraj Teimouri Pages 195-212

    Municipalities in Iran that serve as local governments in urban affairs must use local financial resources to cover their costs. One of these local financial resources is the cost of a building. Since the basis for calculating the charges have been the value of a real-estate transaction, the correct estimate has been very important. The aim of this paper is to use artificial neural network model for estimating residential property prices in district 2 of Tabriz; to achieve the regional value that is the basis for calculating the trading value. The approach of this research is applied and development researches. Statistical population is the residential property in district two of Tabriz which is 24638. Cochran formula was used to estimate the sample size and estimate 378 as samples. For desirable estimation 400 units were randomly selected. To remove the effect of time, only data from June to August 2018 were used. The data were collected through survey and inquiry from real-estate agents. In this research, were used MATLAB 2013 and ArcMap 10.4. The results show the high accuracy of the artificial neural network in estimating property prices. The trading value approved by all the blocks in district two of Tabriz is lower than the estimated value of the artificial neural network. The highest difference in estimation is in 13, 7 and 24 blocks (respectively -3050380, -2752550 and -2430850 Rial) and the lowest difference is in 9 block (-399850 Rial). Thus, the total trading value is “11,056,920” Rials less than the estimated value.

    Keywords: Regional Value, Trading Value, Artificial Neural Networks, District 2, Tabriz
  • VALEH TAHERI *, Amir Karam, Amir Safari, Shaban Shataii Joibari Pages 213-230

    Landslide zoning based on the risk of landslide hazard using one of the proper algorithms is one of the land management methods. So far, the effectiveness of many algorithms and algorithms for landslide hazard zonation has been investigated in order to use the best and most efficient method and algorithm. In this research, the efficiency of the newest least squares algorithm for support and colony of artificial bison was evaluated in Golestan landslide zonation. The research method was based on quantitative and analytical method and in the environment of two software GIS and MATLAB and 13 parameters including slope, tilt direction, digital elevation model, distance from fault, land use, geology, landscape, gender and type of soil, Valley Depth, Water Power Index, Earth Hardness Index, Moisture Index, Land Curvature, were selected for implementation of the model. The results indicate that the overall accuracy criterion for educational and evaluation data is 84.4% and 81.4%, respectively, which indicates that the mentioned model is validated in terms of validity and validity of modeling. Finally, the study area was categorized into five classes of very high, high, moderate, very low and low sensitivity. All of the results of the evaluation showed high performance and good predictive capacity of the least squares model of artificial support binoculars in identifying areas with high slip potential. Which can be used for better management in Golestan province. landslidSlide classification is 70.57% in very low class, 0.46% in low class, 15.44% in middle class, 3.61% in high class and 9.41% in very high class.

    Keywords: Landslide, Zoning, Artificial colonies, Least squares support vector machines, Golestan province
  • Mohammad Bagher Molaieefar *, Hasan Ab Niki, Seyed Khodayar Mortazavi, Garineh Keshishian Siraki Pages 231-244

    Prioritizing the Geopolitical Components of Iranian Relatives Affecting National Security in the Light of Globalization Discourse (Case Study: Turkmens in Golestan Province) Today, the influence of the political geography of the Iranian ethnic groups on the national security is not overlooked. Therefore, this research has been formulated for the importance of the Turkmen ethnic groups in the national security of the country in the light of globalization and, finally, solutions to increase national security.This research is in terms of purpose, applied research and according to the method of data collection (methodology) since it examines the degree of consensus of the group's votes on weighting and prioritizing the geopolitical components of Iranian ethnic groups affecting national security using ANP hierarchical analysis method. , Is a survey research.Data collection tool in this research is ANP questionnaire made by researcher and interview with experts.The dependent variable of national security research and its independent variables are political, economic, demographic, and geographic factors.The statistical population consists of 20 political and geographic experts. The method of analyzing information using the multi-criteria ANP decision method, which was applied to categorize and prioritize these factors.For data analysis, Team Expert Choice and EXCEL software have been used. The results show that the political factor (A) with the relative weight of 0.306 ranked first and then the economic factor (D) with a relative weight of 0.279 in the second and demographic (C) with a relative weight of 0.211 in the third rank and geographic factor ( B) With a relative weight of 0.204, the fourth rank is the importance of the geopolitical factors of Turkmen in Golestan province.

    Keywords: Geopolitics of Iranian ethnic groups, National security, Globalization
  • Ali Akbar Najafi Kani *, Kobra Najafi Pages 245-258

    In case of proper planning of tourism, it plays a major role in empowering local areas, especially in coastal villages. Based on this, the main objective of this study is to investigate the strengths and weaknesses as well as to identify the opportunities and threats facing the development of tourism and providing solutions for the development of mountain villages in the north of Iran. This research is in form of applied research and the method is descriptive, analytical and field study and Statistical population is the mountain villages of Larijan district in Amol County. After identification and design of indicators, a questionnaire has been set, by using the Cochran formula, two hundred people from villagers, tourists and authorities of the tourism sector has been chosen as sample and asked to answer the questions. Finally by using descriptive statistics and factor analysis in SPSS, data has been tested and analyzed. Results of the factor analysis shows that various factors has been detected as weak points and challenges into four categories (factors) and in overall have been within the scope of this research. Meantime, the infrastructure challenges with a specific amount of 6.21 and 25.18 percent of the specific variance value are considered as the most important challenges, and after that, the health and environmental challenges with 17.38 percent of the specific variance value are the second factors. In addition to the mentioned factors, the economic challenges with 15.19 percent of the variance and social and cultural challenges with 13.06 percent of the specific variance are in the next ranks. Based on this, it can be concluded that according to experts and villagers, the studied components are totally 70.81 percent of the variance of all obstacles of tourism development in mountain villages and about 29.19 percent of the remainder are related to the factors that are not investigated in this study. Keywords: Tourism, ecotourism, rural development, Hydrotherapy, Larijan District.

    Keywords: Tourism, Ecotourism, Rural development, Hydrotherapy, Larijan District