فهرست مطالب

نشریه نامه انجمن حشره شناسی ایران
سال چهلم شماره 3 (پیاپی 83، پاییز 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/09/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • سید علی همتی*، نرگس کرم کیانی صفحات 237-253
    کرم غوزه پنبه، Helicoverpa armigera Hübner، آفتی با دامنه میزبانی وسیع است که باعث خسارت اقتصادی شدید روی محصولات کشاورزی در ایران و جهان می ‏شود. در سال های اخیر، حشره‏‏ کش‏‏ های شیمیایی به عنوان موثرترین روش کنترل این آفت استفاده شده اند، ‏که با توجه به اثرات مخرب آن‏‏ها، اغلب پژوهش ها در راستای دستیابی به روشی جایگزین برای کنترل شیمیایی هدایت می ‏ شوند. یکی از رویکرد‏های کارآمد برای کنترل آفات، هدف قرار دادن دستگاه گوارش و به ‏ ویژه مهار آنزیم ‏های گوارشی می‏‏ باشد. در این مطالعه، ما از قطعه پروپپتید آنزیم کیموتریپسین H. armigera به عنوان یک مهارکننده اختصاصی استفاده نمودیم. مدل ساختاری کیموتریپسین حشره از طریق مدل‏‏ سازی همسانی و با استفاده از ساختار کریستالی کیموتریپسین گاوی، Bos taurus L. به عنوان ساختار الگو پیش ‏بینی شد. کیفیت مدل ساختاری حاصل توسط آنالیزهای مختلف از جملهVERIFY_3D ،ERRAT ، PROCHECK،WHAT-IF  و Z-scores مورد ارزیابی قرار گرفت، که نتایج نشان از کیفیت مطلوب مدل پیشنهادی داشت. علاوه بر این، مطالعات شبیه ‏سازی داکینگ مولکولی میان مدل ساختاری پیش‏ بینی شده آنزیم و پروپپتید مهار کننده نشان داد که پروپپتید مهار‏کننده مطلوب‏‏ترین امتیاز داکینگ و انرژی پیوند کل را در هنگام برقرای میان ‏ کنش با جایگاه فعال کیموتریپسین کرم غوزه پنبه دارا می ‏ باشد. با این حال، پروپپتید مهار کننده پتانسیل ضعیفی برای ایجاد میان ‏کنش با کیموتریپسین خوکی، Sus scrofa L.، به عنوان نماینده ‏ای از پستانداران، از خود بروز داد. نتایج حاصل از این پژوهش، اهمیت مطالعه ‏های محاسباتی در طراحی و انتخاب پروپپتید های مهاری مطلوب علیه آنزیم ‏ های هدف را نشان می‏دهد. چنین مهار کننده ‏ هایی می‏ توانند به عنوان جایگزین آفت‏ کش ‏های شیمیایی برای کنترل H. armigera و یا سایر آفات در آینده پیشنهاد شوند.
    کلیدواژگان: کرم غوزه پنبه، کیموتریپسین، مدل‏سازی همسانی، پپتید مهارکننده، شبیه‏‏ سازی داکینگ مولکولی
  • مریم مجاز، شهروز کاظمی* صفحات 255-266
    در بررسی فون کنه های میان استیگمای خاکزی شهر ماهان در مرکز استان کرمان، نمونه هایی از زیستگاه های مختلف جمع آوری شدند و کنه های آنها پس از جداسازی با قیف برلز-تولگرین و شفاف شدن در محلول نسبیت، در مایع هویر روی اسلایدهای میکروسکوپی تثبیت شدند و سپس مورد بررسی قرار گرفتند. در مجموع 34 گونه متعلق به 26 جنس از 15 خانواده میان استیگمایان از این منطقه جمع آوری شدند که شامل نمونه های ماده و نر گونه Pergamasus (Thenargamasus) quisquiliarus (G. & R. Canestrini) بودند. گزارش این زیرجنس و گونه برای فون کنه های ایران جدید محسوب می شود. ضمن معرفی نمونه های جمع آوری شده، ویژگی های ریخت شناسی این گونه نیز معرفی می شوند. افزون بر این، کنه های زیرخانواده Pergamasinae گزارش شده از ایران و طبقه بندی آنها بازبینی و کلیدی برای جنس ها و گونه های گزارش شده از کشور ارایه شد. همچنین گونه Hypoaspis sclerotarsus Costa به جنس Hypoaspisella Bernhard انتقال داده شد و ویژگی های افتراقی آن نیز معرفی شدند.
    کلیدواژگان: Parasitoidea، شکارگران، طبقه بندی، Hypoaspisella، ترکیب جدید
  • حجت عارف، محسن مفیدی نیستانک*، محمود شجاعی، سهراب ایمانی صفحات 267-275

    ملخ های خانواده Pamphagidae مشتمل بر 89 جنس و 5 زیرخانواده است .از این خانواده، نمونه های ملخ متعلق به جنس Asiotmethisاز زیرخانوادهThrinchinae  که در موزه حشرات هایک میرزایانس موسسه تحقیقات گیاه پزشکی کشور نگهداری می شود و همچنین نمونه هایی با جمع آوری های تکمیلی در سال 1397، براساس اطلاعات شکل شناسی و استفاده از کلیدهای معتبر بررسی شدند. طبق نتایج به دست آمده، سه گونه به اسامی علمی A. artemisianus،A. turritusوA. limbatusشناسایی شد. تا به حال گونه A. artemisianus از استان گلستان و خراسان رضوی (نیشابور) و گونه A. turritusاز استان های گلستان و آذربایجان شرقی گزارش شده بودند. گونه A. limbatus برای اولین بار از استان ایلام به فون راست بالان کشور اضافه می شود. کلید شناسایی شکل شناسی گونه های ایرانی متعلق به جنس Asiotmethis، اندازه گیری مقایسه ای تفکیکی و مشخصات مهم شکل شناسی هر سه گونه، همراه با تصاویر اصیل و نقشه پراکنش گزارش جدید ارایه شده است.

    کلیدواژگان: رده بندی، استان ایلام، شکل شناسی، فون، نقشه پراکنش
  • فاطمه شفقی*، آرمان آوندفقیه، سید حسین گلدانساز صفحات 277-293

    کیمیاپیام ها، نقش مهمی در روند انتخاب میزبان توسط انگل واره ها ایفا می کنند. در این پژوهش، پاسخ های زنبور انگل واره Habrobracon hebetor (Say)  به مواد فرار کرم گلوگاه انار،Ectomyelois ceratoniae Zeller  و میوه انار به عنوان گیاه میزبان آن و مواد  فرار القایی در گیاه میزبان توسط حشره گیاه خوار در بویایی سنج دو طرفه مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد، لارو سن آخر کرم گلوگاه انار و فضولات آن، میوه انار دچار آسیب مکانیکی و میوه انار شکافته آلوده به لارو آفت، بیشترین جلب کنندگی را برای زنبور انگل واره داشتند. مواد فرار کرم گلوگاه انار و فضولات لاروی، با روش ریز استخراج بر روی فاز جامد (Solid Phase Micro-Extraction) استخراج شدند. سپس این مواد با بکارگیری گاز کروماتوگرافی طیف سنجی جرمی شناسایی شدند. 40 ترکیب فرار از لارو سن آخر کرم گلوگاه انار و 45 ترکیب فرار از فضولات لاروی شناسایی شدند. ترکیبات اصلی شناسایی شده پنتادکن، نونانال، اکتانال، دکانال، هگزانال و لیمونن بودند. انجام بررسی های بیشتر برای ارزیابی جلب کنندگی ترکیبات شناسایی شده از E. ceratoniae و همچنین مواد فرار القایی ضروری می باشد.

    کلیدواژگان: زیانگر پیام(Kairomone)، هم بهر پیام (Synomone)، انگل واره، بویایی سنج، میزبان یابی
  • مریم آل عصفور*، کامبیز مینایی، فائزه باقری صفحات 295-308
    امروزه با پدید آمدن فنون آماری قوی و شبکه های عصبی، مدل های پیش بینی کننده پراکنش آفات به سرعت در بوم شناسی توسعه پیدا کرده است. این پژوهش به منظور پیش بینی و ترسیم نقشه توزیع شته Rhopalosiphum padi با استفاده از شبکه های عصبی پرسپترون چندلایه (MLP) ترکیب شده با حرکت تجمعی ذرات در مزرعه گندم منطقه باجگاه، استان فارس انجام شد. داده های مربوط به جمعیت این آفت از طریق نمونه برداری از 100 نقطه از سطح مزرعه گندم در سال 1395 به دست آمد. برای ارزیابی قابلیت شبکه های عصبی مورد استفاده در پیش بینی توزیع، از مقایسه آماری پراسنجه هایی مانند میانگین، واریانس و توزیع آماری بین مقادیر پیش بینی شده مکانی توسط شبکه عصبی و مقادیر واقعی آن ها استفاده شد. نتایج نشان داد، در مراحل آموزش و آزمایش بین مقادیر ویژگی های آماری واریانس، توزیع آماری و میانگین مجموعه داده های واقعی و پیش بینی شده مکانی این آفت توسط شبکه عصبی ترکیب شده، تفاوت معنی داری وجود ندارد. نقشه های ترسیم شده نشان داد، توزیع این آفت تجمعی است و امکان کنترل متناسب با مکان را در مزرعه مورد مطالعه دارد.
    کلیدواژگان: توزیع مکانی، شبکه عصبی مصنوعی، شته برگ برنج
  • حامد رونق اردکانی، سلطان رون*، محمدامین سمیع، سعیده السادات فاطمی صفحات 309-322

    در یک بوم سامانه طبیعی بین دشمنان طبیعی و عوامل محیطی ارتباط تنگاتنگی وجود دارد. استفاده از سامانه اطلاعات جغرافیایی (GIS) در تجزیه و تحلیل الگوهای مکانی جمعیت آفات در سال های اخیر افزایش یافته است. هدف این پژوهش، بکارگیری فرایند درخت سلسله مراتبی (AHP) برای تعیین این ارتباط در کفشدوزک شکارگرExochomus nigripennis (Erichson)  در راستای مهار زیستی آفات مکنده بود. در پهنه بندی مناطق مناسب فعالیت کفشدوزک E. nigripennis متغیرهایی نظیر دما، رطوبت نسبی، بارندگی، ارتفاع و تغذیه به عنوان مهم ترین معیارهای تعیین کننده در نظر گرفته شدند. اساس تحلیل سلسله مراتبی، مقایسه زوجی گزینه ها و امکان بررسی سناریوهای مختلف است. از نرم افزارهای ArcMap 10.1 و 10.1 ArcCatalog برای تشکیل پایگاه داده مکانی و تجزیه و تحلیل های مربوط استفاده شد. نتایج پژوهش حاضر نشان داد که نزدیک به 34/4 درصد از مناطق استان از جمله بخش هایی از شهرستان های تفت، ابرکوه و مهریز بسیار مناسب برای فعالیت کفشدوزک می باشند و نزدیک به 07/17 درصد از مناطق استان مانند بخش عمده شهرستان اردکان، بهاباد و میبد برای فعالیت کفشدوزک بسیار نامناسب شناخته شدند. همچنین مقایسه معیارهای مورد بررسی نشان می دهد، دما با وزن نهایی 529/0 مهم ترین متغیر تاثیرگذار در فعالیت کفشدوزک E. nigripennis بوده و متغیرهای تغذیه، رطوبت نسبی، ارتفاع و بارندگی به ترتیب در رتبه های بعدی اهمیت قرار گرفتند.

    کلیدواژگان: کفشدوزک Exochomus nigripennis، فرایند درخت سلسله مراتبی، سامانه اطلاعات جغرافیایی
  • محبوبه شریفی*، محمد قدمیاری، نرگس معماری زاده صفحات 323-338
    سوسک برگ خوار گندم،Lema melanopa L.، در دهه اخیر به یکی از آفات مهم گندم در استان گلستان تبدیل شده است. لارو و حشره کامل این آفت از برگ بیشتر غلات و همینطور گندم تغذیه و خسارت شدیدی ایجاد می کنند. با توجه به کمبود اطلاعات در زمینه فیزیولوژی این آفت، در تحقیق حاضر ویژگی های بیوشیمیایی آنزیم های آلفا- آمیلاز، گلوکوزیداز، گالاکتوزیداز، و پروتیازهای دستگاه گوارش حشره کامل این آفت مورد بررسی قرار گرفت. بر اساس نتایج به دست آمده، بیش ترین میزان فعالیت اسیدیته بهینه آنزیم در محدوده 4 تا 6 و دمای بهینه 35 درجه سلسیوس مشاهده شد. با انجام الکتروفورز، دو ایزوفرم از آنزیم آلفا- آمیلاز لوله گوارش این حشره مشاهده شد. بیشینه فعالیت آنزیم های آلفا و بتا گلوکوزیداز و آلفا و بتا گالاکتوزیداز لوله گوارش در اسیدیته 5 و به ترتیب در محدوده دمایی 35 تا 45 درجه سلسیوس  به دست آمد. بیشینه فعالیت پروتیاز عمومی از میان انواع پروتیازهای لوله گوارش در اسیدیته 6 و دمای 45 درجه سلسیوس  نشان داد. نتایج بررسی اثر مهارکننده های آنزیمی شامل اتیلن دی آمین تترا استیک اسید (EDTA)، توسیل ال- لیسیل کلرومتان هیدروکلراید (TLCK)، توسیل فنیل آلانین کلرومتیل کتون (TPCK)، فنیل متیل سولفونیل فلوراید (PMSF)، یدواستات سدیم و یدواستیک اسید بر فعالیت آنزیم پروتیاز لوله گوارش نشان داد که مهار کننده های سیستیین پروتیازی بیش ترین میزان مهارکنندگی بر فعالیت آنزیم را دارند. از این رو می توان چنین نتیجه گرفت که این گروه از پروتیازها در لوله گوارش سوسک برگ خوار غلات، غالب است. با مشخص شدن ویژگی های بیوشیمیایی آنزیم های مهم گوارشی آفات می توان ترکیباتی را سنتز کرد که کارآمدتر بوده و میزان مصرف حشره کش را کاهش داده و همچنین خسارت به محیط زیست را نیز کمتر کرد.
    کلیدواژگان: آلفا- آمیلاز، آلفا و بتا- گلوکوزیداز، آلفا و بتا- گالاکتوزیداز، بازدارنده های پروتئازی، پروتئاز، سوسک برگخوار غلات
|
  • Seyed Ali Hemmati *, Narges Karam Kiani Pages 237-253
    The cotton bollworm, Helicoverpa armigera (Hübner),is a wide host range pest that causes severe economic damages to agricultural crops in Iran and all around the world. During recent years, chemical insecticides have been used as the most effective strategy in control of this pest, but due to their hazardous effects, most of the researches are being conducted to offer an alternative approach for chemical control. In this regard, digestive systems, in particular inhibition of insect digestive enzymes, are considered as a target for pest control. Here, we used the original pro-region of H. armigera chymotrypsin as a potent and specific inhibitor of the pest enzyme. The structural model of the insect chymotrypsin was predicted based on homology modeling and the crystal structure of Bos taurus L. as template. The reliability of the model was assessed using VERIFY_3D, ERRAT, PROCHECK, WHAT-IF and Z-scores, and the results confirmed that the predicted structural model has an appropriate quality. Moreover, molecular docking simulations between the predicted structural model of enzyme and designed peptide showed that the inhibitor peptide has the most appropriate docking score and total binding energy for interactions with the insect chymotrypsin’s active site. However, it showed a weak potential for interaction with Sus scrofa L. chymotrypsin, as a representative of the mammalian enzyme. The results of this report indicate the importance of computational studies in design and selection of the favored inhibitor pro-peptides against the target enzymes. Such inhibitors can be further suggested as a replacement of chemical pesticides for controlling of H. armigera as well as the other pests in future.
    Keywords: Helicoverpa armigera, Chymotrypsin, Homology modeling, Inhibitor peptide, Molecular docking simulation
  • Maryam Mojaz, Shahrooz Kazemi * Pages 255-266
    In a faunistic study on the edaphic Mesostigmata in Mahan City in center of Kerman Province, soil samples were collected from different habitats, their mites extracted using Berlese-Tullgren funnels, cleared in Nesbitt’s fluid and then identified after mounting in Hoyer's medium on microscope slides. Totally, 34 species belonging to 26 genera and 15 families of Mesostigmata were collected, including female and male specimens of Pergamasus (Thenargamasus) quisquiliarus (G. & R. Canestrini) that was considered as the first record of the subgenus and species from Iran. List of the collected mites and also morphological attributes of the new recorded mite were presented. Additionally, the pergamasine mites of Iran and their classification were revised and a key to the Iranian genera and species was provided. Additionally, Hypoaspis sclerotarsus Costa was transferred to the genus Hypoaspisella Bernhard and diagnostic morphological features of the species were presented.
    Keywords: Parasitoidea, Predators, Taxonomy, Hypoaspisella, new combination
  • Hodjat Aref, Mohsen Mofidi Neyestanak *, Mahmoud Shodjai, Sohrab Imani Pages 267-275

    The material belonging to the genus Asiotmethis (Pamphagidae: Thrinchinae) housed in the Hayk Mirzayans Insect Museum, Iranian Research Institute of Plant Protection as well as the specimens that collected in 2018, were examined based on morphological characters. As a result, three species were identified, i.e., A. artemisianus Shumakov, A. turritus (Fischer von Waldheim) and A. Limbatus (Charpentier). The first species was previously reported from Golestan province (North of Iran) and Khorasan-e-Razavi province (North East of Iran). The second species was previously reported from Golestan province and Azarbaijan-e-Sharghi (North West of Iran). A. limbatus that was collected and identified in Ilam province, South West of Iran is new to the Iranian fauna. Morphological identification key to the Iranian species belonging to the genus ‌Asiotmethis, measurements data and major morphological characteristics of the three species are given along with original photographs and distribution map for the new record.

    Keywords: Taxonomy, Ilam province, Morphology, Fauna, distribution map
  • Fatemeh Shafaghi *, Arman Avand Faghih, Seyed Hossein Goldansaz Pages 277-293

    Semiochemicals play a key role on host selection of parasitoids. Responses of parasitoid wasp, Habrobracon hebetor (Say), to volatiles emitted from Ectomyelois ceratoniae Zeller larva, pomegranate as its host plant and herbivorous induced plant volatiles (HIPVs) were investigated using a Y-shaped olfactometer. The results showed that the last larval instar of E. ceratoniae, its feces, the mechanically damaged pomegranates and the infested pomegranates by larva were attractive for the parasitoid wasp. The volatiles of E. ceratoniae larvae and its feces were extracted by solid phase micro-extractionand then identified by GC-MS. Respectively, 40 and 45 components were identified in headspaces of the last larval instar of E. ceratoniae and its feces. The major identified components were1-Pentadecane, Nonanal, Octanal, Decanal, Hexanal and Limonene. More studies are needed to identify HIPVs and also to evaluate the behavioral activity of identified volatiles.

    Keywords: Kairomone, Synomone, Parasitoid, olfactometer, Pomegranate, Host finding
  • Maryam Aleosfoor *, Kambiz Minaei, Faezeh Bagheri Pages 295-308
    Nowadays, with the advent of powerful statistical techniques and neural networks, predictive models of distribution have been rapidly developed in ecology. This study was carried out to model distribution of aphid, Rhopalosiphum padi,using MLP neural networks combined with Particle Swarm Optimization in wheat fields of Badjgah area, Fars province. Population data of the pest was obtained by sampling at 100 locations across wheat fields during 2013. For evaluation the capability of neural networks used in dispersal prediction, statistical comparison of parameters such as mean, variance, statistical distribution of spatial predicted values by neural network and their actual values, were conducted. Results showed that there were not significant differences between variance, mean and statistical distribution of actual and predicted values in training and test phases of neural network combined Particle Swarm Optimization algorithm. Our map showed a patchy pest distribution offers large potential for using site-specific pest control on this field.
    Keywords: Neural network, spatial distribution, Bird cherry-oat aphid
  • Hamed Rounagh Ardakani, Soltan Ravan *, MohammadAmin Samih, Saeideh Sadat Fatemi Pages 309-322

    In a natural ecosystem, there is a close relationship between natural enemies and environmental factors. Use of Geographic Information System (GIS) in analysis of spatial patterns of pest populations has increased during recent years. The purpose of this study was using Analytic Hierarchy Process (AHP) to determine the relationship in predatory ladybird, Exochomus nigripennis (Erichson) for biological control of the sucking pests. In order to determine the suitable areas for activity of E. nigripennis, the variables of temperature, humidity, rainfall, elevation and nutrition were selected as the most important criteria. The basis of AHP is the pair comparison of options and the possibility of examining different scenarios. ArcMap 10.1 and ArcCatalog 10.1 softwares were used to form spatial data and related analytics. The results indicated that nearly 4.34% of the province's regions, including some parts of Taft, Abarkuh and Mehriz were very good for activity and nearly 17.07% of the province's areas, such as the major part of Ardakan, Bahabad and Meybod were determined as very unsuitable for activity. Furthermore, comparison of the studied factors showed temperature with the final weight of 0.0529 is the most important factor influencing the activity of E. nigripennis and nutrition, humidity, elevation and rainfall are important in the next categories, respectively.

    Keywords: Exochomus nigripennis, analytic hierarchy process, Geographic Information System
  • Mahboobeh Sharifi *, Mohammad Ghadmyari, Nargess Memarizadeh Pages 323-338
    In the recent decade, Lema melanopa L. has become one of the most important pests of wheat fields in Golstan province. Both adults and larvae of this pest feed on the leaves of most cereals and of course wheat and cause severe damage. Due to the lack of information about the physiology of this pest, in the present study, the biochemical properties of alpha amylase, glucosidase, galactosidase and gastrointestinal proteases from adult stage of this pest were investigated. The results showed that the highest level of optimal enzyme activity was observed in the range of 4 to 6 and the optimum temperature of 35 ° C. Electrophoresis showed two isoforms of alpha-amylase in the gut of the insect. The maximum activity of alpha and beta glucosidase enzymes and alpha and beta galactosidase of the gut was obtained in acidity 5 and in the temperature range of 35 to 45°C, respectively. The highest general protease activity was shown among gut proteases at pH 6 and at 45°C. Study Results of the effect of enzymatic inhibitors including EDTA, TLCK, TPCK, PMSF, sodium Iodo Acetate and Iodoacetic acid protease activity showed that cysteine proteinase inhibitors had the greatest inhibitory effect on enzyme activity. Therefore, it can be concluded that this group of proteases is dominant in the gut of cereal leaf beetle. By determining the biochemical properties of important gut enzymes of pest, compounds can be synthesized that are more efficient and reduce the consumption of insecticides and reduce the amount of damage to the environment.
    Keywords: alpha-amylase, α-, β- glucosidase, α-, β- galactosidase, protease inhibitor, proteases, cereal leaf beetle