فهرست مطالب

مجله محیط زیست و مهندسی آب
سال هفتم شماره 1 (بهار 1400)

  • تاریخ انتشار: 1399/11/29
  • تعداد عناوین: 14
|
  • رضا بیات*، فاضل ایرانمنش، رحیم کاظمی صفحات 1-13
    بررسی و شناخت تاثیر طوفان های گرد و غبار بر تغییرات پوشش گیاهی تالاب ها، می تواند منجر به اطلاعات کاربردی برای مدیریت بهینه آن ها شود. در این پژوهش با استفاده از آمار باد ایستگاه هواشناسی اهواز، نمودارهای گلباد و گل طوفان تهیه شد. سپس تغییرات پوشش گیاهی تالاب شادگان با استفاده از نقشه های طبقه بندی شده شاخص تعدیل شده خاک-پوشش گیاهی (SAVI) حاصل از تصاویر ماهواره MODIS سال های 2002 تا 2011 تعیین و سپس روابط همبستگی تغییرات پوشش گیاهی با آمار طوفان های گرد و غبار ایستگاه هواشناسی اهواز تحلیل شد. نتایج نشان داد که جهت بادهای غالب در منطقه از شمال غرب تا غرب بود و همبستگی بین تعداد روزهای همراه با گرد و غبار در سال با درصد اراضی با پوشش گیاهی خوب با ضریب تبیین 47/0 و همبستگی بین غلظت مجموع گرد و غبار و پوشش گیاهی با ضریب تبیین 58/0 نشان داد که گرد و غبار بر درصد پوشش گیاهی منطقه بی تاثیر نبوده است. روند تغییرات بین میزان غلظت گرد و غبار با پوشش گیاهی در یک، دو، سه، چهار و پنج ماه قبل از تهیه شاخص فوق به صورت کاهشی بود و رابطه بین غلظت گرد و غبار یک ماه قبل با درصد پوشش گیاهی (شاخص SAVI) با ضریب 99/0 بیش ترین همبستگی را نشان داد. اثر منفی و معنی دار طوفان های گرد و غبار بر پوشش گیاهی، اهمیت موضوع را در تالاب بین المللی شادگان دوچندان می کند و از طرفی استفاده از تصاویر ماهواره ای می تواند اطلاعات دقیقی را با صرف هزینه و زمان کم تر جهت مدیریت منابع پوشش گیاهی و آب و خاک در اختیار مدیران قرار دهد.
    کلیدواژگان: تصاویر ماهواره، شاخص SAVI، گل باد، گل طوفان، MODIS
  • خه بات انصاری، معصومه حیدری* صفحات 14-24

    پساب حاصل از شستشوی معکوس صافی های مورد استفاده در تصفیه آب را می توان به عنوان یکی از متابع بالقوه برای استفاده مجدد جهت کاربردهای مختلف به شرط داشتن کیفیت موردنیاز در نظر گرفت. هدف از پژوهش حاضر تعیین کیفیت پساب حاصل از شستشوی معکوس صافی های شنی تند تصفیه خانه آب شهر سنندج برای استفاده مجدد از آن بود. بدین منظور، در دو فصل پرآب و کم آب از پساب فازهای 1 و 2 تصفیه خانه آب نمونه برداری و خصوصیات فیزیکی، شیمیایی و میکروبی نمونه ها با استفاده از روش های استاندارد برای کاربری های آب شرب، کشاورزی و فضای سبز بررسی و داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS و آزمون های t تک نمونه ای و t مستقل تحلیل شدند. نتایج نشان داد مقدار میانگین کلیه پارامترهای بررسی شده در پساب حاصل از شستشوی معکوس  صافی های تصفیه خانه فازهای شماره 1 و 2 کم تر از استاندارد مصارف کشاورزی و فضای سبز بود. در مقایسه با استاندارد آب شرب مشخص شد تنها میانگین پارامترهای کدورت (NTU 48 در فاز 1 و NTU  45 در فاز 2)، کل کلیفرم (MPN 4 برای فاز 1 و  MPN 6 برای فاز 2) و کلیفرم مدفوعی (برای هر دو فاز MPN 1) در پساب به طور معناداری بیش تر از حد استاندارد قرار داشت (05/0>p). نتایج همچنین نشان داد که تفاوت معنی داری بین میانگین پارامترهای بررسی شده در پساب تصفیه خانه در دو فاز 1 و 2 و فصول پاییز و زمستان وجود ندارد (05/0>p). در نهایت مشخص شد امکان استفاده از پساب حاصل جهت کاربری کشاورزی و فضای سبز وجود دارد، اما امکان استفاده از آن برای کاربری شرب تنها با انجام تصفیه مقدور است.

    کلیدواژگان: استفاده مجدد، پساب، تصفیه خانه آب، سنندج، صافی شنی تند
  • صفورا اسدی کپورچال*، وحیدرضا جلالی صفحات 25-37
    فلزات سنگین یکی از مهم ترین آلاینده های محیط زیست و به ویژه منابع خاک و آب هستند. از میان فلزات سنگین، سرب یکی از مهم ترین آلاینده های سمی است. استفاده از خاک های آلوده به سرب، مستلزم آلودگی زدایی و بهسازی آن ها است. پژوهش حاضر با هدف بررسی امکان آلودگی زدایی سرب از خاک و تخمین زمان بهینه پالایش با استفاده از گیاهان خرفه و تاج خروس وحشی انجام شد. بدین منظور، آزمایشی در قالب طرح کاملا تصادفی با 5 تیمار شاهد، 150، 300، 600 و  mg/kg1200 و سه تکرار اجرا شد. نتایج نشان داد که در هر دو گیاه رابطه ای غیرخطی و مثبت بین مقدار سرب تجمع یافته در ریشه و ساقه با غلظت سرب موجود در خاک وجود داشت. بیش ترین مقدار سرب تجمع یافته در ریشه خرفه و تاج خروس وحشی به ترتیب 39/173 و mg/kg 76/149 و در ساقه آن ها نیز به ترتیب 01/20 و mg/kg 82/5 به دست آمد. فاکتور انتقال در هر دو گیاه کوچک تر از یک بوده (برای گیاه خرفه از 62/0 تا 12/0 و برای گیاه تاج خروس وحشی از 14/0 تا 04/0) و بیانگر انتقال کم تر سرب از ریشه به اندام هوایی می باشد. با توجه به توانایی گیاهان فوق در جذب مقادیر زیاد سرب از ناحیه رشد ریشه، عملکرد گیاهی بالا و توانایی تجمع سرب در اندام های قابل برداشت، هر دو گیاه برای پاک سازی سرب از اعماق سطحی خاک و تا غلظت های چندین برابر غلظت مجاز سرب کارآیی بالایی داشتند. لیکن با توجه به زمان پالایش و مقدار زیست توده تولیدشده، گیاه تاج خروس وحشی از توانایی بیش تری برای بهسازی خاک های آلوده برخوردار بود.
    کلیدواژگان: آلودگی خاک، استخراج گیاهی، سرب، فاکتور انتقال
  • محسن فرزین* صفحات 38-49
    این پژوهش با هدف تعیین دقت مجموعه داده های ماهواره لندست 8 و سنتینل 2 بر مبنای الگوریتم های احتمال حداکثر، ماشین بردار پشتیبان و شبکه عصبی در تهیه نقشه کاربری/پوشش زمین حوزه آبخیز کبگیان در استان کهگیلویه و بویراحمد انجام شد. بدین منظور، تمامی اصلاحات، آماده سازی داده، ایجاد مجموعه داده، طبقه بندی و تجزیه وتحلیل ها، استخراج نقشه های موردنظر و صحت سنجی با استفاده از نرم افزارهای ENVI® 5.3، ArcGIS® 10.5، Google Earth Pro و Excel 2016 انجام شد. نتایج نشان داد بیش ترین دقت کل و ضریب کاپا برای ماهواره لندست 8 با مقدار به ترتیب 18/74% و 69/0 مربوط به الگوریتم احتمال حداکثر و برای سنتینل 2 با مقدار به ترتیب، 84/72% و 67/0 مربوط به الگوریتم شبکه عصبی است. دقت کل الگوریتم ها در تهیه نقشه کاربری حوضه با استفاده از داده های لندست 8 به صورت احتمال حداکثر > ماشین بردار پشتیبان > شبکه عصبی و با استفاده از داده های سنتینل 2 به صورت شبکه عصبی > احتمال حداکثر > ماشین بردار پشتیبان بود. چنانچه تعیین کاربری اراضی ویژه ای مانند مراتع حوضه، هدف اصلی باشد از الگوریتم ماشین بردار پشتیبان استفاده شود؛ بدین ترتیب، مساحت هشت کاربری حوزه آبخیز کبگیان عبارت است از: زراعت 1342، مسکونی 1356، صخره 3579، جنگل 23289، پیکره آبی 407، اراضی رها شده 9571، باغ 3139 و مرتع ha 54125. بنابراین، با توجه به نوع کاربری، نوع داده ماهواره ای در دسترس و هدف پژوهش، اولویت و تقدم استفاده از الگوریتم ها متفاوت خواهد بود و بر مبنای آن، باید الگوریتم مناسب انتخاب شود.
    کلیدواژگان: حداکثر احتمال، حوضه کبگیان، شبکه عصبی، ماشین بردار پشتیبان
  • مهدیه نوروزی، علی محمدی، آزیتا بهبهانی نیا*، فرزام بابایی صفحات 50-58
    با ورود پساب های مختلف به بوم سازگان آبی نظیر تالاب ها، آلاینده های حاوی فلزات سنگین در رسوبات ته نشین می شوند. هدف این پژوهش تعیین میزان آلودگی رسوبات سطحی تالاب صالحیه کرج استان البرز به فلزات سنگین بود. بدین منظور از رسوبات 6 ایستگاه در امتداد تالاب در اردیبهشت 1399 نمونه برداری شد. پس از آماده سازی و هضم شیمیایی نمونه ها، غلظت فلزات سنگین به وسیله دستگاه جذب اتمی شعله تعیین شد. میانگین غلظت همراه با انحراف معیار سرب، کادمیوم، نیکل و کروم در رسوبات بستر تالاب به ترتیب   µg/g 52/1 ± 11/14، 17/0± 14/1، 67/2± 87/19و 03/7 ± 1/64 و الگوی تجمع فلزات سنگین  Cr > Ni > Pb > Cd به دست آمد. بیش ترین غلظت فلزات در ایستگاه شماره 1 مشاهده شد. مقایسه غلظت فلزات با مقادیر استانداردهای بین المللی نشان داد که میانگین غلظت سرب 11/14، کادمیم 14/1 و کروم µg/g 1/64 از استانداردهای LAL که به ترتیب برای سرب 2، کادمیم 04/0 و کروم µg/g 26 تعیین شده است، بیش تر بود. میانگین نیکل 87/19 از استاندارد HAL که برای نیکل µg/g 9/15 تعیین شده است، بیش تر بود. میزان کادمیم و کروم از استانداردهای ISQGS که برای کادمیم 7/0 و کروم  µg/g  43 تعیین شده است، نیز بیش تر به دست آمد. بنابراین، افزایش غلظت این فلزات به ویژه کادمیم و کروم در صورت عدم نظارت و کنترل بر تخلیه پساب از شهرک صنعتی مجاور تالاب، می تواند منجر به تهدیدی برای سلامت بوم سازگان و منطقه باشد.
    کلیدواژگان: پساب، تالاب صالحیه، رسوبات سطحی، فلزات سنگین
  • شکوه کریمی، اصلان اگدرنژاد*، محمد مهدی نخجوانی مقدم صفحات 59-72

    اهمیت گیاه ذرت سبب کشت گسترده رقم های مختلف این گیاه زراعی در بسیاری از مناطق ایران شده است. از آن جایی که بررسی عوامل محیطی و مدیریتی نظیر تراکم کاشت، مقدار آبیاری و رقم گیاه بر روی عملکرد دانه، زیست توده و بهره وری مصرف آب گیاهان زراعی نیازمند آزمایش های مزرعه ای هزینه بر و زمان بر می باشد، به نظر می رسد می توان اثر عوامل مختلف بر عملکرد این گیاه زراعی به وسیله مدل های گیاهی را شبیه سازی کرد. پژوهش حاضر به منظور ارزیابی مدل گیاهی AquaCrop برای دو رقم ذرت دانه ای رقم متوسط رس SC500 و زودرس SC302 تحت تراکم های کشت 75000، 85000 و plant/ha 95000 در رقم SC500 و 80000، 90000 و plant/ha 100000 در رقم SC302 با مقادیر مختلف آبیاری 75، 100 و 125٪ آبیاری انجام شد. نتایج نشان داد که مدل AquaCrop در شبیه سازی عملکرد دانه و بهره وری مصرف آب ذرت از دقت مطلوب (RSME: ton/ha 89/0 و NRSME: 10/0) و کارایی مناسبی (EF و d =99/0) برخوردار بود. در شبیه سازی زیست توده ذرت نیز این مدل گیاهی دقت قابل قبول (= RSME ton/ha 47/2 و NRSME =14/0) و کارایی مناسبی (EF= 98/0 و d= 99/0) داشت. مدل AquaCrop در شبیه سازی بهره وری مصرف آب ذرت نیز دقت (= RSME kg/m3 07/0 و = NRSME 07/0) و کارایی (EF و  d =99/0) مناسبی داشت. بر اساس این نتایج، مدل AquaCrop برای شبیه سازی ارقام ذرت تحت شرایط ذکرشده پیشنهاد می شود.

    کلیدواژگان: تابع تولید، رقم زودرس، رقم متوسط رس، مدل آب-محور، مدل رشد گیاهی
  • مهدی سرائی تبریزی*، حمید کاردان مقدم، فاطمه کرمی صفحات 88-102

    چشمه ها به عنوان یکی از منابع آب زیرزمینی و تامین کننده حجم بالایی از آبدهی پایه رودخانه ها کم تر مورد آنالیز و بررسی قرارگرفته اند. سرچشمه این منابع با توجه به عبور از ارتفاعات و صاف سازی طبیعی، دارای کیفیت مناسبی بوده و تنها برخی سازندها و یا فعالیت های انسانی سبب تغییر در کیفیت این منابع می شود. این پژوهش به ارزیابی کیفی چشمه های محدوده مطالعاتی عجب شیر در شرق دریاچه ارومیه در سال 1397 پرداخت. با توجه به نوع سازندهای زمین شناسی، آبدهی و موقعیت چشمه های منطقه، 13 چشمه جهت آنالیز کیفی و ارزیابی تغییرات کیفی مورد تحلیل قرار گرفت. بررسی های انجام گرفته نشان داد که 100% چشمه ها از نظر کیفیت شرب بسیار مناسب بوده و شاخص کیفی GQI نیز مابین 32/95-23/33 بوده و در وضعیت خوب تا عالی برای این منابع بود. از نظر بهره برداری در بخش کشاورزی تنها موضوع بالا بودن میزان هدایت الکتریکی (µs/Cm6490 -157) در برخی چشمه ها وجود داشته و قلیایت کلیه چشمه ها بر اساس طبقه بندی ویلکوکس  در کلاس S1 بود. وضعیت کیفی از دیدگاه صنعت نیز حاکی از دامنه کم تغییرات بوده و 77% چشمه های منطقه خاصیت خورندگی داشتند. ارزیابی منشا آب در این محدوده نیز حاکی از بالا بودن نسبت سدیم به کلر و تفاوت در منشا کلسیم و سدیم بود، طوری که بخش های ابتدایی محدوده مطالعاتی و شرق محدوده دارای منشا منیزیمی و مابقی دارای منشا کلسیم بودند. در نهایت بررسی سازندهای زمین شناسی حاکی از تاثیر کم آن ها بر کیفیت بوده و غلظت بالای نیترات در بخش منتهی به دشت و آبخوان به علت فعالیت های انسانی و نشت فاضلاب مشهود و به میزان  mg/l 27 می رسید.

    کلیدواژگان: چشمه، شاخص GQI، عجب شیر، کارست، منشا آب، نیترات
  • سعید محمودی زاده*، علی اسماعیلی صفحات 103-118

    مصرف آب با کیفیت نامطلوب برای امور کشاورزی، تاثیر منفی بر روی رشد گیاهان و خصوصیات فیزیکی خاک می گذارد. هدف از پژوهش پیش رو تعیین تغییرات مکانی کیفیت آب زیرزمینی جهت کشاورزی در بخش های مرکزی و کنارک شهرستان چابهار بود. بدین منظور بعد از جمع آوری آمار دو پارامتر EC و SAR از 40 حلقه چاه موجود در منطقه مطالعاتی در سال 1398، با استفاده از روش های معکوس فاصله، چندجمله ای عام، چندجمله ای محلی، توابع پایه شعاعی و کریجینگ با سمی واریوگرام های دایره ای، کروی، نمایی، گوسین و معادلات درجه دو، مناسب ترین روش جهت درون یابی با توجه به معیارهای ارزیابی مجذور میانگین مربعات خطا (RMSE) و ضریب همبستگی (R2) انتخاب گردید. که روش درون یابی کریجینگ با مدل واریوگرامی گوسین با 85/13=RMSE و 77/0= R2  به عنوان مناسب ترین روش جهت درون یابی پارامتر  SAR و روش درون یابی کریجینگ با مدل واریوگرامی کروی با 89/797=RMSE و 68/0=R2   به عنوان مناسب ترین روش جهت درون یابی پارامتر EC در منطقه مورد مطالعه تعیین شدند. در ادامه نقشه کیفیت آب زیرزمینی برای مصارف کشاورزی و آبیاری بر مبنای روش ویل کاکس با استفاده از  نقشه تغییرات مکانی دو پارامتر EC و SAR تهیه شد. نتایج نشان داد که حدود 10% از آب های زیرزمینی به عنوان کیفیت خوب و 51% به عنوان کیفیت متوسط و 16% به عنوان کیفیت نامناسب و حدود %23 به عنوان آب غیرقابل استفاده را در محدوده مطالعاتی تشکیل دادند.

    کلیدواژگان: آب زیرزمینی، کریجینگ، کشاورزی، میانیابی
  • صابر جمالی، حسین بانژاد*، عباس صفری زاده ثانی، سارا عطاران صفحات 119-131
    به منظور بررسی اثر کم آبیاری بر عملکرد و اجزای عملکرد گیاه دارویی همیشه بهار در بافت های مختلف خاک، آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی در گلخانه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه فردوسی مشهد در سال 1398-1397 بر پایه ی کشت گلدانی با 3 تکرار اجرا شد. تیمارهای موردبررسی در این پژوهش شامل چهار سطح آبیاری 100، 85، 70 و 55 % ظرفیت زراعی و سه بافت خاک شامل سیلتی رسی S1، لوم رسی S2 و لوم شنی S3 بود. نتایج نشان دهنده روند نزولی در تغییرات تعداد گل به عنوان یکی از اجزای مهم عملکرد گل در اثر آبیاری به میزان 85/0، 70/0 و 55/0 ظرفیت زراعی شده و به ترتیب به میزان 7/7، 9/17 و 5/38% بر این صفت اثر گذاشت. استفاده از بافت های مختلف خاک منجر به کاهش در تعداد گل، شاخه جانبی و برگ نسبت به تیمار خاک سیلتی رسی شد. استفاده از بافت لوم رسی و سیلتی رسی نسبت به لوم شنی منجر به کاهش معنی دار و به میزان 2/26 و 1/38% در تعداد گل، 5/24 و 7/32% در تعداد شاخه جانبی و 8/14 و 1/19% در تعداد برگ شد. بر اساس یافته های این پژوهش می توان تیمار آبیاری 85 درصد ظرفیت زراعی و بافت لوم شنی را برای کاشت همیشه بهار در شرایط گلخانه ای مناسب دانست.
    کلیدواژگان: بهره وری فیزیکی آب، رقم Gitana، عملکرد گل، کم آبیاری، همیشه بهار
  • احد حبیب زاده*، جمشید یاراحمدی، علیرضا مجیدی صفحات 132-142

    امروزه، استفاده از فناوری سدهای زیرزمینی از روش های کارآمد در استحصال آب باران و مدیریت سیلاب به منظور رفع کمبود منابع آب در مناطق خشک و نیمه خشک است. سد زیرزمینی، جریان زیرسطحی آب را در مقطع عرضی رودخانه مسدود کرده آن را در زیر بستر رودخانه ذخیره می کند. احداث سد زیرزمینی ضمن کمک به محیط زیست، جبران آب های سطحی و گسترش زمین های زیر کشت را به دنبال دارد. حجم آب استحصالی از این سدها بستگی به خواص هیدرولیکی و هیدرودینامیکی رسوبات آبرفتی دارد. هدف از پژوهش حاضر تعیین هیدرودینامیکی نهشته های بستر رودخانه ای سد زیرزمینی مشنق در شمال دریاچه ارومیه بود. امکان سنجی و تعیین محل محور سد، با استفاده از سیستم ArcGIS صورت پذیرفت. سه گزینه تعیین و پس از ارزیابی ژیوفیزیکی محل بازه اصلی با ضخامت m 14 آبرفت، نهایی شد. بررسی های زمین شناسی مهندسی نشان داد دانه بندی رسوبات بستر، از نظر تقسیم بندی متحد با بیش از 78% شن و ماسه در محدوده خاک های شنی غیریکنواخت دانه بندی شده قرار داشتند. بر اساس روش استاندارد سازمان مصالح آمریکا در محدوده شن رس دار و شن سیلت دار بودند. آزمایش لوفران نشان داد رسوبات آبرفتی دارای نفوذپذیری cm/s 0012/0 و تخلخل بالای 35% بود. بر این اساس آب قابل استحصال در هر دوره آبگیری مخزن سد، m3 163800 خواهد بود. آب شرب و بهداشت منطقه صدها کیلومتر دورتر از طریق خط انتقال آب زرینه رود تامین می شود. احداث این سد با نگاه واقع بینانه به ارزش واقعی آب و نقش آن در جوامع بشری، اثرات محیط زیستی سازنده خواهد داشت که نیازمند بررسی مستقل است.

    کلیدواژگان: ژئوالکتریک، ژئوتکنیک، سد زیرزمینی، ضخامت آبرفت
  • جواد خلجی، نسرین قرهی*، مهدی پژوهش صفحات 143-156
    مطالعه اثر انواع سامانه های حفاظت آب وخاک بر خصوصیات خاک از اهمیت بالایی در برنامه ریزی و مدیریت خاک برخوردار است و از اقدام های حرکت به سوی توسعه پایدار محسوب می شود. هدف از این پژوهش بررسی اثر سه سیستم حفاظت آب وخاک قرق، کنتور فارو و کپه کاری در استان چهارمحال و بختیاری بر میزان کربن آلی، وزن مخصوص، پایداری خاک، نیتروژن، پتاسیم، فسفر، بافت خاک، اسیدیته، هدایت الکتریکی و نفوذپذیری خاک در عمق 0-30 و cm 30-60 خاک بود. با مقایسه تک تک خصوصیات فیزیکی و شیمیایی خاک در دو عرصه تحت عملیات حفاظت آب وخاک و منطقه شاهد در سه منطقه قرق، کنتور فارو وکپه کاری با یکدیگر، این نتیجه حاصل شد که در سامانه های حفاظت آب وخاک میزان کربن آلی، وزن مخصوص، پایداری، فسفر، بافت خاک، اسیدیته، هدایت الکتریکی خاک سطحی افزایش معنی دار نیافته و در برخی موارد مقدار نیتروژن و پتاسیم افزایش معنی دار (در سطح 5%) یافته است. کم ترین مقدار نیتروژن خاک سطحی (087/0%) در عملیات اصلاحی کپه کاری مشاهده شد که اختلاف معنی داری با نیتروژن خاک سطحی (072/0%) در عملیات کنتور فارو داشت. کم ترین و بیش ترین مقدار کربن آلی خاک سطحی با اختلاف معنی دار (02/1 و 43/1%) به ترتیب مربوط به کپه کاری و کنتور فارو بود. مقایسه داده های نفوذپذیری در مناطق شاهد و مناطق حفاظت شده نشان داد که اجرای عملیات حفاظت آب وخاک بر نفوذپذیری خاک اثر مثبتی داشته است. به طور کلی تاثیر سامانه های حفاظت آب وخاک بر بالا بردن کیفیت خاک مطلق نیست و کاملا به شرایط مختلف آب وهوایی، زمین شناسی هر منطقه وابسته است.
    کلیدواژگان: عملیات حفاظت آب و خاک، قرق، کپه کاری، کنتور فارو
  • مهدی کرمی مقدم*، احسان مرادی مطلق، تورج سبزواری، رضا محمدپور صفحات 157-169

    یکی از مشکلات اساسی در زمینه پیش بینی سیلاب در اغلب حوزه های آبخیز در ایران، نبود داده های هیدرولوژی و اقلیمی است. از جمله روش های برآورد حداکثر دبی سیل در حوضه های فاقد آمار، روش SCS-CN است. در این پژوهش با استفاده از روش فوق، مقدار ارتفاع رواناب و حداکثر دبی سیلاب حوضه بالارود خوزستان برآورد شد. در ابتدا با استفاده از تصویر سنجنده  OLI ماهواره لندست 8 و انجام تصحیح هندسی، بارزسازی و الگوریتم نزدیک ترین همسایگی در طبقه بندی شی گرا، نقشه کاربری اراضی تهیه شد. با استفاده از نقشه های کاربری اراضی مربوط به هر زیرحوضه، گروه هیدرولوژیکی خاک و شماره منحنی تعیین گردید. در نهایت با روش SCS-CN، مقدار رواناب و حداکثر سیلاب حوضه تعیین گردید. نتایج نشان داد حوضه بالارود شامل سه نوع گروه هیدرولوژیکی خاک A، B و C به ترتیب برابر 64/60، 62/11 و 74/27% مساحت بود. مقدار شماره منحنی CN معادل این حوضه برابر 81/62 حاصل شد. همچنین مقدار حداکثر ضریب نگهداشت (S) مربوط به زیرحوضه های دوکوهه، انارکی و منگره به ترتیب 5/7، 8/16 و cm 17 و مقدار معادل آن در حوضه مورد مطالعه برابر cm 15 به دست آمد. در نهایت ارتفاع رواناب زیرحوضه های منگره، انارکی، دوکوهه و کل حوضه آبخیز به ترتیب 05/0، 06/0، 73/0 و cm 12/0 و حداکثر دبی سیل برای آن ها نیز به ترتیب 71، 2/67، 435،  m3/s1/282 حاصل شد. نتایج پژوهش همچنین کارایی مفید سنجش از دور و تکنیک های GIS را در روش SCS-CN نشان داد.

    کلیدواژگان: حوضه بالارود، رواناب، سامانه GIS، طبقه بندی شئ گرا، الگوریتم نزدیکترین همسایگی
  • زانیار فاتحی*، سید وحید شاهویی صفحات 170-182
    به طور گسترده ای از مدل های گردش عمومی جو (GCM) برای ارزیابی تاثیرات تغییر اقلیم در مقیاس جهانی استفاده می شود، اما این مدل ها دقت کافی را برای ارزیابی تغییرات اقلیمی در مقیاس محلی و منطقه ای ندارند. در این مطالعه خروجی مدل CanESM2 با استفاده از مدل آماری SDSM در منطقه مورد مطالعه به وسیله داده های ایستگاه سینوپتیک سنندج که دارای آمار بلند مدت است، ریزمقیاس شدند. سپس با در نظر گرفتن سناریوهای انتشار RCP2.6، RCP4.5 و RCP8.5 برای دوره های آتی 2025-2050 و 2051-2075 تاثیر تغییر اقلیم بر دمای شهر سنندج مورد ارزیابی قرار گرفت. دمای حداقل و حداکثر روزانه برای دوره پایه 1979-2005  به عنوان ورودی مدل در نظر گرفته شد. نتایج خروجی مدل SDSM نشان می دهد که میانگین دمای حداقل ماهانه وقتی که زیر صفر است برای دوره های 2025-2050 و 2051-2075 و تحت هر سه سناریو کاهش پیدا می کند و زمانی که میانگین دمای هوای حداقل بیش تر از صفر است برای هر دو دوره آتی و تحت هر سه سناریو افرایش پیدا می کند. میانگین دمای حداکثر برای دوره های آتی 2025-2050 و 2051-2075 و تحت هر سه سناریو RCP2.6، RCP4.5، RCP8.5 افزایش پیدا می کند و این افزایش بیش تر مربوط به ماه های گرم سال است. با توجه به نتایج به دست آمده شهر سنندج در آینده روز های گرم تر و شب های سردتری خواهد داشت.
    کلیدواژگان: گرمایش جهانی، ریزمقیاس نمایی، مدل SDSM، مدل گردش عمومی جو
  • مهسا جهانگیری راد *، نگین حافظی، پرنیا بشردوست صفحات 183-191

    آب مورد استفاده در استخرهای شنا همانند آب آشامیدنی باید از کیفیت لازم برخوردار باشد. عدم رعایت معیارهای فیزیکی، شیمیایی و بیولوژیکی استخرها منجر به صدمات بهداشتی-سلامتی به شناگران می‌شود. در این پژوهش مقطعی که با رویکرد توصیفی-تحلیلی در تابستان 1398 انجام گرفت، 23 استخر عمومی و خصوصی واقع در جنوب شهر تهران (مناطق 18 و 19) انتخاب شد. نمونه برداری از آب استخرها جهت تعیین شاخص‌های میکروبی شامل کلیفرم های گرماپای و شمارش بشقابی هتروتروف (HPC)  و پارامترهای فیزیک و شیمیایی شامل کدورت، pH و کلر باقی مانده انجام گرفت. سپس به هر یک از پارامترهای مورد بررسی براساس میزان اهمیت آن‌ها وزنی اختصاص داده و توسط شاخص‌های کیفیت آب، وضعیت آنها مورد تحلیل قرار داده شد. براساس یافته‌ها، شاخص‌های میکروبی کلیفرم های گرماپای و HPC در آب استخرهای نمونه برداری شده به ترتیب در 74 و 1/26% موارد درسطح مطلوب قرار داشتند. در ارتباط با کدورت، pH و میزان کلر باقی مانده به ترتیب  1/13، 9/60 و 9/47% از نمونه‌ها وضع مطلوبی داشتند. نتایج همچنین نشان داد که آب هیچ‌یک از استخرهای نمونه برداری شده دارای وضعیت عالی نبودند. میزان 68% استخرهای نمونه‌برداری شده از نظر کیفیت آب در وضعیت متوسط قرار داشتند. با توجه به نتایج به دست آمده لزوم نمونه برداری مستمر از آب‌ استخرها جهت بررسی کیفیت آنها و در صورت لزوم و عدم رعایت استانداردها و انجام مداخلات اعمال جریمه پیشنهاد می‌شود.

    کلیدواژگان: استخرهای شنا، تهران، شاخص کیفیت آب، شمارش بشقابی هتروتروفیک، کلیفرم گرماپای
|
  • Reza Bayat *, Fazel Iranmanesh, Rahim Kazemi Pages 1-13
    Investigating and understanding the impact of dust storms on wetland vegetation changes can lead to useful information for their optimal management. In this study, the wind rose and hurricane rose diagrams of the research area were prepared using wind statistics of Ahvaz meteorological stations. Changes in vegetation cover of Shadegan wetland were determined using classified soil-adjusted vegetation index (SAVI) maps of MODIS satellite images from 2002 to 2011 and correlations of vegetation changes were analyzed using dust storms data of Ahvaz meteorological station. The results showed that the major winds in the region flow from northwest to west and have the ability to create dust. The trend of changes of the number of stormy days, the concentration of dust and vegetation, were proportional to each other. The correlation between the number of dust days per year and the percentage of area with good vegetation cover showed relatively good relationship (the coefficient of determination was 0.47). The correlation between total dust concentration and vegetation cover, with a coefficient of determination of 0.58, indicated the high effect of dust on vegetation cover in the study area. The trend of changes in dust concentration with vegetation index was decreasing in one, two, three, four, and five months before image date. The relationship between dust concentration one month ago and vegetation percentage (SAVI index) with a coefficient of 0.99 showed the highest correlation. The negative and significant effect of dust storms on vegetation doubles the importance of the issue in Shadegan International Wetland, and on the other hand, the use of satellite images can provide accurate information with less cost and time to manage vegetation water and soil resources for managers.
    Keywords: Hurricane rose, MODIS, satellite images, SAVI index, Wind rose
  • Khabat Ansari, Masoomeh Heidari * Pages 14-24

    The effluent from the backwashing of the filters used in water treatment can be considered as one of the potential functions for reuse for various applications, provided that it has the required quality. The purpose of this study was to determine the quality of effluent from backwashing of rapid sand filters in Sanandaj water treatment plant for reuse. For this purpose, in two high and low water seasons, the effluent of phases 1 and 2 of the water treatment plant was sampled and the physical, chemical and microbial properties of the samples were studied using standard methods for drinking water, agriculture and green space uses. The data were analyzed using SPSS software and one-sample t-test and independent t-test. The results showed that the mean value of all the studied parameters in the effluent from the backwashing of the filters of the phases No. 1 and 2 of the treatment plant was less than the standard of agricultural and green space use. Compared with the drinking water standard, only the mean values of turbidity (48 NTU in phase 1 and 45 NTU in phase 2), total coliform (4 MPN for phase 1 and 6 MPN for phase 2) and fecal coliforms (1 MPN for both phases) parameters in the effluent were significantly higher than the standard (p <0.05). The results also showed that there was no significant difference between the mean of the studied parameters in the treatment plant effluent in the two phases and the autumn and winter seasons (p <0.05). Finally, it was found that it is possible to use the effluent for agricultural and green space use, but it could be reused for drinking purpose only after treatment.

    Keywords: Effluent, Rapid Sand Filter, Reuse, Sanandaj, Water Treatment
  • Safoora Asadi *, Vahidreza Jalali Pages 25-37
    Heavy metals are one of the most important environmental contaminants, particularly in soil and water sources. Among heavy metals, lead is one of the most challenging toxic contaminants. Using lead-contaminated soils requires their decontamination and improvement. The objective of this study was to investigate the possibility of lead decontamination from soil and to estimate the optimal clean up time using Portulaca oleracea L. and Amaranthus retroflexus. For this purpose, a completely randomized design with five treatments of 30 (standard), 150, 300, 600 and 1200 mg/kg each with three replicates was performed. The results indicated that for both plants a non-linear positive relation exists between the lead concentrations in soil and that accumulated in plant roots and shoots. The highest extracted lead which was accumulated in roots of Portulaca oleracea L. and Amaranthus retroflexus were 173.39 and 149.76 mg/kg, and in their shoots were 20.01 and 5.82 mg/kg, respectively. Translocation factor was obtained from 0.62 to 0.12 for Portulaca oleracea L. and from 0.14 to 0.04 for Amaranthus retroflexus. The translocation factor in both plants was obtained to be less than one, indicating poor lead transfer from root to the shoot. Due to the ability of the above plants to absorb large amounts of lead from the root zone, high plant yield and the ability to accumulate lead in harvestable organs, both plants were highly effective for remediation of lead from soil surface up to concentrations several times of the allowable lead concentration. However, due to the clean-up time and the amount of biomass produced, the Amaranthus retroflexus had a better ability to remediate contaminated soils.
    Keywords: Lead, Phytoextraction, Soil contamination, Translocation factor
  • Mohsen Farzin * Pages 38-49
    The aim of this study was to determine the accuracy of Landsat 8 and Sentinel 2 satellite data sets based on Maximum Likelihood, Support Vector Machine, Neural Network algorithms for mapping the LU/LC of Kobgian watershed in Kohgiluyeh and Boyer-Ahmad Province. For this purpose, corrections, data preparation, data set creation, classification and analysis, mapping and verification were done using ENVI® 5.3, ArcGIS® 10.5, Google Earth Pro and Excel 2016 software. The results showed that the highest total accuracy and kappa coefficient for Landsat 8 and Sentinel 2 satellites belongs to the maximum likelihood algorithm with a value of 74.18% and 0.69 and neural network algorithm with a value of 72.84% and 0.67, respectively. The overall accuracy order of the algorithms for mapping LU/LC the watershed using Landsat 8 and sentinel 2 data was as maximum likelihood > support vector machine > neural network and using data was as neural network> maximum likelihood > support vector machine, respectively. The accuracy of the algorithms indicated that if a specific LU/LC is the main goal such as basin rangelands, the support vector machine algorithm should be used. The area of eight classes of Kabgian watershed is: agriculture 1342, residential 1356, rock 3579, forest 23289, water body 407, abandoned lands 9571, garden 3139 and pasture 54125 ha. Therefore, depending on the type of LU/LC, the type of satellite data available, and the purpose of study, the priority of using algorithms will be different and based on the desired factor, suitable algorithm should be selected.
    Keywords: Kabgian watershed, Maximum Likelihood, Neural Network, Support Vector Machine
  • Mahdieh Noroozi, Ali Mohammadi, Azita Behbahaninia *, Farzam Babaei Pages 50-58
    With the entry of various effluents into aquatic ecosystems such as wetlands, pollutants containing heavy metals are deposited in the sediments. The aim of this study was to determine the level of heavy metal contamination of surface sediments in Salehieh Wetland, Karaj, Alborz Province. For this purpose, samples were taken from the sediments of six stations along with the wetland in May 2020. After preparation and chemical digestion of the samples, the concentration of heavy metals was determined by the flame atomic absorption instrument. Mean concentrations with standard deviation of lead, cadmium, nickel and chromium in wetland bed sediments were 14.11 ± 1.52, 1.14± 0.17, 19.87± 2.67 and 64.1± 7.03 µg/g, respectively and the accumulation pattern of heavy metals obtained was Cr> Ni> Pb> Cd. The highest concentration of metals was observed in station number 1. Comparison of metal concentrations with the values ​​of international standards showed that the mean concentrations of lead 14.11, cadmium 1.14 and chromium 64.1 µg/g were higher than LAL standards for lead (2), cadmium (0.04) and chromium (26 µg/g), respectively. The mean concentration of nickel was 19.87 µg/g, which is more than the HAL standard (15.9 µg/g). The amount of cadmium and chromium was higher than the ISQGS standards (0.7 and 43 µg/g for cadmium and chromium respectively). Therefore, increasing the concentration of these metals, especially cadmium and chromium, if not monitoring and controlling the discharge of effluent from the industrial town adjacent to the wetland, can lead to a threat to the health of ecosystems and the region.
    Keywords: Effluent, Heavy metal, surface sediments, Salehieh wetland
  • Shokooh Karimi, Aslan Egdernezhad *, MohammadMehdi Nakhjavanimoghaddam Pages 59-72

    The importance of the corn plant has led to the widespread cultivation of different cultivars of this crop in many parts of Iran. Since the study of environmental and managerial factors such as planting density, irrigation amount and plant cultivar on grain yield, biomass and water use efficiency of crops requires costly and time-consuming field experiments, it seems that the effect of various factors on the crop yield can be stimulated using plant models. The present study was performed to evaluate the AquaCrop plant model for two maize cultivars,  mid cultivar SC500 and early cultivar SC302, under 75000, 85000 and 95000 and 80000, 90000 and 100000 plant/ha densities, respectively, with different irrigation values of 75, 100 and 125%. The results showed that the AquaCrop model had good accuracy (RSME = 0.89 ton/ha and NRSME = 0.10) in simulating grain yield and maize water use efficiency (EF and d = 0.99). In simulation of corn biomass, this plant model had acceptable accuracy (RSME = 2.47 ton/haand NRSME: = 0.14) and good performance (EF = 0.98 and d = 0.99). AquaCrop model also had good accuracy (RSME = 0.07 kg/m3 and NRSME = 0.07) and efficiency (EF and d = 0.99) in simulating corn water use efficiency. Based on these results, the AquaCrop model is proposed to simulate corn cultivars under the mentioned conditions..

    Keywords: crop growth model, Early Cultivar, Mid Cultivar, Production Function, Water-driven Model
  • Mahdi Sarai Tabrizi *, Hamid Kardan Moghadam, Fatemeh Karami Pages 88-102

    Springs as one of the groundwater sources and suppliers of high volume of river basin discharge have been less analyzed and studied.  The origin of these resources, due to the passage of natural heights and filtration, has a good quality and only some formations or human activities cause a change in the quality of these resources. This study evaluated the quality of springs in Ajabshir study area in the east of Urmia Lake in 2018. According to the type of geological formations, discharge and location of springs in the region, 13 springs were analyzed for qualitative analysis and evaluation of qualitative changes. Studies have shown that 100% these springs are very good quality in terms of drinking, and the GQI quality index is 33.23-95.32, indicating good to excellent condition for these resources. In terms of exploitation in the agricultural sector, the only issue was the high level of electrical conductivity (157-6490 µs/Cm) in some springs, and the alkalinity of all springs was in class S1 in Wilcox diagram. The quality situation from the industry point of view also indicated a low range of changes, and 77% of the springs in the region were corrosive. Evaluation of water source in this area showed a high ratio of sodium to chlorine and differences in calcium and sodium origin, so that the initial sections of the study area and the east of the area had magnesium source and the rest had calcium source. Finally, the study of geological formations showed their low impact on quality and the high concentration of nitrate in the part leading to the plain and aquifer due to human activities and sewage leakage was evident and reached 27 mg/l.

    Keywords: Ajabshir, GQI index, Nitrate, Spring, water source
  • Saeed Mahmodizadeh *, Ali Esmaeily Pages 103-118

    Using unsuitable quality water for agricultural purposes has  negative consequences on plant growth and the soil physical properties. The aim of this study was to investigate the spatial changes in ground water quality with agricultural applicability in central Chabahar and Kenark Distircts. For this purpose, we first performed interpolation for EC and SAR parameters from 40 wells in the study area in 2019. Then we employed  inverse distance weighting , global polynomial, local polynomial, radial basis function and kriging with circular, spherical, exponential, gaussian, as well as quadratic equation semivariograms; the most suitable method for interpolation was selected baed on the Root Mean Square Error (RMSE) and coefficient of determination (R2) criteria. The research found that kriging interpolation method with a Gaussian variogram having RSME=13.85 and R2=0.77 was the most suitable methods for interolating with the SAR paramete and the kriging interpolation method with as spherical variogram having RSME=797.89 and R2=0.68 was considered as the most suitable methods for interpolating EC. Then, based on Wilcox method, the groundwater quality map for agricultural and irrigation uses was prepared using the spatial variation map of two parameters, EC and SAR. The results showed that the quality classification of the groundwater in the study area was: about 10% as good, 51% as fair, 16% as poor, and about 23% as unusable water.

    Keywords: Agricultural, Groundwater, Interpolation, Kriging
  • Saber Jamali, Hosseinb Banejad *, Abbas Safarizadeh Sani, Sara Attaran Pages 119-131
    In order to investigate the effect of low irrigation on yield and yield components of Marigold in different soil textures, a factorial experiment was conducted in a completely randomized design in the research greenhouse of the Faculty of Agriculture, Ferdowsi University of Mashhad in 2018-2019 based on pot cultivation with 3 replications. The treatments studied in this research included four irrigation levels of 100, 85, 70 and 55% of field capacity and three soil textures including silty clay S1, clay loam S2 and sandy loam S3. The results showed a downward trend in changes in the number of flowers as one of the important components of flower yield due to deficit irrigation with a field capacity of 0.85, 0.70 and 0.55 and 7.7, 17.9 and 38.5%, respectively. The use of different soil textures led to a reduction in the number of flowers, lateral branches and leaves compared to the treatment with silty clay soil. From clay loam and silty clay texture compared to sandy loam led to a significant reduction in the number of flowers (26.2 and 38.1%), in the number of lateral branches (24.5 and 32.7%) and in number of leaves (14.8 and 19.1%). According to the results of this study, irrigation treatment of 85% FC and sandy loam soil texture can be considered for Marigold (Calendula officinalis L.) under greenhouse conditions.
    Keywords: Deficit irrigation, Flower yield, Gitana cultivar, Marigold, Water physical productivity
  • Ahad Habibzadeh *, Jamshid Yarahmadi, Alireza Majidi Pages 132-142

    Today, the use of underground dam technology is considered as one of the efficient methods of rainwater harvesting systems and flood management in order to eliminate the shortage of water resources in arid and semi-arid regions. Underground dams block the subsurface flow of water across the river and stores it in the riverbed. The construction of an underground dam, while helping the environment, will compensate for surface water and expand cultivated lands. The content of water extracted from these dams depends on the hydraulic and hydrodynamic of alluvial sediments. The aim of the present study was to determine the hydrodynamics of the riverbed deposits of the Meshnaqeh underground dam in the north of Lake Urmia. Feasibility study and location of the dam axis was done using ArcGIS system. Three options were determined and finalized after a geophysical evaluation of the location of the main alluvium with a thickness of 14 m. Engineering studies showed that the sedimentation of bed was in gravel and sandy soils in UNIFIDE division with more than 78% of sand, and according ASTM method, were in the GC and GM. Lefranc experiment showed that alluvial sediments had a permeability of 0.0012 cm/s and a porosity above 35%. According to the special discharge, 163,800 m3 of water can be harvested in each flooding period. Drinking water and sanitation of the region is provided hundreds of kilometers away through Zarrinehroud water transmission line. The construction of this dam with a realistic view of the real value of water and its role in human societies, will have constructive environmental effects requiring independent study.

    Keywords: Alluvial thickness, Geoelectrical, Geotechnical, underground dams
  • Javad Khalaji, Nasrin Gharahi *, Mehdi Pajouhesh Pages 143-156
    Studying the effects of different types of water and soil protection systems on soil properties is of great importance in soil planning and management and is considered as a move towards sustainable development. The purpose of this study was to investigate the effect of three systems of water and soil protection in Chaharmahal and Bakhtiari province on topsoil and subssoil of soil organic carbon content, bulk density, soil stability, nitrogen, potassium, phosphorus, soil texture, acidity, electrical conductivity and soil permeability at depth of 0-30 and 30-60 cm. By comparing each of the soil physical and chemical properties in exclosure, contour furrow and Pitt seeding and the control areas, it was concluded that in soil and water conservation systems, organic carbon, bulk density, stability, Phosphorus, soil texture, acidity, electrical conductivity of topsoil did not increase significantly and in some cases nitrogen and potassium increased significantly (at the level of 5%). The lowest amount of surface soil nitrogen (0.087%) was observed in excavation improvement operation which had a significant difference with surface soil nitrogen (0.072%) in contour operation. The lowest and highest amount of surface soil organic carbon with significant differences (1.02 and 1.43%) were related to pitt seeding and contour farrow, respectively. Comparison of permeability data in control and protected areas showed that the implementation of water and soil protection operations had a positive effect on soil permeability. In general, the effect of water and soil protection systems on improving soil quality is not absolute and depends entirely on different climatic conditions, geology of each region.
    Keywords: Contour furrow, Exclosure, Pitt Seeding, Soil conservation practices
  • Mehdi Karami Moghadam *, Ehsan Moradi Motlagh, Tooraj Sabzevari, Reza Mohammadpour Pages 157-169

    One of the main problems in flood predicting is often lack of hydrological and climatic data in most basins of Iran. Soil Conservation Service Curve Number (SCS-CN) method is used to estimate the maximum flood discharge in the ungauged basins. In this study, the runoff height and the maximum flood discharge were estimated by SCS-CN method in Balarood Basin on Khuzestan Province of Iran. Firstly, geometric correction, enhancement and nearest neighbor algorithm of object-oriented classification on Landsat 8 satellite’s OLI sensor images were used to prepare the land use maps. Then the soil hydrological groups and curve number (CN) were determined for each sub-basin using land use map. Finally, the runoff and maximum flood discharge of the basin were estimated by SCS-CN method. The results indicated that the Balarood basin had three soil hydrological groups A, B, and C, with 60.64, 11.62, and 27.74% respectively. The CN of the basin was 62.81. The maximum soil water retention (S) of Dokohe, Anarki and Mongareh sub-basins and the basin calculated were 7.5, 16.8, 17, and 15 cm respectively. The height of runoff and maximum flood discharge of them were estimated 0.05, 0.06, 0.73, 0.12 cm and 71, 67.2, 435, 282.1 m3/s respectively. The results also demonstrated the good efficiency of remote sensing and GIS techniques in study on SCS-CN method.

    Keywords: Balarood basin, GIS, Nearest Neighbor Algorithm, Object-oriented classification, runoff
  • Zaniar Fatehi *, Seyed Vahid Shahoei Pages 170-182
    The GCM models are widely used to assess the effects of global climate change, but they are not accurate enough to assess climate change locally and regionally. In this study, using the statistical model of SDSM in the study area, the output of the CanESM2 model was downscaled and compared with data from Sanandaj synoptic station, which has long-term statistics. Then, considering the release scenarios of RCP2.6, RCP4.5 and RCP8.5 for the future periods of 2025-2050 and 2051-2075, the effect of climate change on the temperature of Sanandaj city was evaluated. The minimum and maximum daily temperatures for the base period of 1979-2005 were considered as the input of the model. The results of the SDSM model show that the average monthly minimum temperature drops below zero for the periods 2025-2050 and 2051-2075 and decreases under all three scenarios, and when the average air temperature is less than zero for both future periods, it increases under all three scenarios. The average maximum temperature for the next periods is 2025-2050 and 2051-2075 and under all three scenarios RCP2.6, RCP4.5, RCP8.5 increase and this increase is mostly related to the warm months of the year. According to the obtained results, Sanandaj city will have warmer days and colder nights in the future.
    Keywords: Downscaling, general circulation model, Global warming, SDSM model
  • Mahsa Jahangiri Rad *, Negin Hafezi, Parnia Bashardoost Pages 183-191

    The water used in swimming pools, like drinking water, must comply with the required quality. Failure to comply with the physical, chemical and biological criteria of the pools will lead to health hurt to swimmers. In this cross-sectional paper carried out with a descriptive-analytical approach in the summer of 2019, 23 public and private pools located in the south of Tehran (districts 18 and 19) were selected. Pool water sampling was performed to determine microbial indices including thermophilic coliforms, heterotrophic plate count (HPC), and physicochemical parameters including turbidity, pH and residual chlorine. Then, each of the studied parameters was assigned a weight based on their importance and their status was analyzed by water quality index. Based on the findings, the microbial indices of thermophilic coliforms and HPC in the water of the sampled pools were at the desired level in 74 and 26.1% of samples, respectively. Regarding turbidity, pH and residual chlorine content in 13.1, 60.9 and 47.9% of the samples, were at the acceptable values, respectively. The results also showed that none of the sampled water was in excellent condition and 68% of the samples were in fair condition in terms of water quality. According to the obtained results, the necessity of continuous sampling of pool water to check their quality and effective interventions and finally the imposition of fines is suggested for those which their quality is not in accordance with the standards.

    Keywords: Heterotrophic Plate Count, Swimming Pools Tehran, Thermal Coliform, Water Quality Index