فهرست مطالب

مطالعات خاورمیانه - سال بیست و هفتم شماره 1 (پیاپی 99، بهار 1399)

نشریه مطالعات خاورمیانه
سال بیست و هفتم شماره 1 (پیاپی 99، بهار 1399)

  • بهای روی جلد: 300,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1399/04/25
  • تعداد عناوین: 6
|
  • مقالات
  • مرتضی اسماعیلی*، مهدی جوکار صفحه 7

    تحولات اعتراضی در سوریه با سرکوب دولتی و مداخله قدرت های منطقه ای، از حالت اعتراضات مدنی به یک جنگ داخلی فراگیر و یک بحران منطقه ای تبدیل شد که تاثیرات تعیین کننده ای بر پویایی های امنیتی در خاورمیانه داشته و دارد. علاوه بر اهمیت مولفه های داخلی و منطقه ای تاثیرگذار در شکل گیری و تداوم این بحران، آنچه اهمیت اساسی در بررسی بحران سوریه، ابعاد، پیامدها و آینده آن دارد، نقش قدرت های فرا منطقه ای در این بحران است. حضور قدرت های فرامنطقه ای در بحران سوریه، پویایی تازهای به معادلات قدرت در سوریه اضافه کرد که بر پیچیدگی ابعاد آن افزود. در پژوهش پیش رو تلاش شده است بحران سوریه از منظر نقش قدرت های فرامنطقه ای، مورد بررسی و تجزیه و تحلیل قرار بگیرد؛ بنابراین، پرسش اصلی این است که مهم ترین قدرت های بین المللی درگیر در بحران سوریه کدام هستند و آنها چه نقشی در مدیریت و یا تشدید بحران داشته اند؟ در پاسخ به این پرسش، این پژوهش آمریکا و روسیه را به عنوان مهم ترین قدرت های فرامنطقه ای تاثیرگذار در بحران سوریه در نظر گرفته و به بررسی نقش، منافع، اهداف و اقدامات این کشورها در این بحران و مدیریت تحولات سیاسی آن پرداخته است.

    کلیدواژگان: سوریه، بحران سوریه، خاورمیانه، قدرت های بین المللی، رقابت قدرت
  • رهبر طالعی حور*، ابراهیم جمشیدی، رستم بهرامی صفحه 31

    از زمان کودتای 1962در یمن، شیعیان زیدیه علی رغم دارا بودن مولفه های جمعیتی، جغرافیایی، تاریخی و مذهبی، به گونه ای خاص تحت انزوای حکومت مرکزی قرارگرفته و نهایت سهم و نقش قابل توجهی در ساختار سپاسی یمن نداشته اند؛ بلکه در معرض نابودی هویتی نیز بوده اند. در این میان جنبش الحوثی به عنوان یک جنبش هویت گرا تلاش نموده تا با «تولید مقاومت» در برابر فشارهای ناشی از سرکوب، سلطه و در حاشیه قرارگیری شیعیان زیدی از سوی دولت مرکزی، با تکیه بر مبانی هویتی زیدیه و انجام فعالیت های اجتماعی، سیاسی و در نهایت نظامی، از طریق «هویت مقاومت» به نقش آفرینی سیاسی مبادرت نموده و درصدد احیای هویت زیدیان برآید. این مقاله در صدد است با الگو گیری از رهیافت سازه انگاری در توجه به متغیر هویت، نقش هویت در شکل گیری جنبش الحوثی در یمن را واکاوی نماید. بنابراین پرسش اصلی مقاله این است که هویت در شکل گیری جنبش الحوثی چه نقشی ایفا کرده است؟ فرضیه بحث اینگونه مطرح می شود که قدرت گیری جنبش الحوثی و اختلاف و درگیری آنها با دولت مرکزی یمن، نه صرفا قابل تقلیل به عوامل خارجی و منبعث از منازعات جاری در سطح منطقه، بلکه دارای ریشه و منشا داخلی، جهت بازیابی هویت و احیا حقوق از دست رفته شیعیان زیدی بوده و بر مبانی تاریخی، مذهبی و اعتقادی شیعیان زیدیه استوار است.

    کلیدواژگان: یمن، شیعیان زیدیه، جنبش الحوثی، سازه انگاری، هویت
  • مهدیه حیدری * صفحه 57

    این پژوهش درصدد یافتن عواملی است که بر روابط ایران و قطر پس از پیروزی انقلاب اسلامی سایه انداخته است. لذا سوال اصلی پژوهش این است که چه عواملی بر بسط و قبض تعاملات دوجانبه ایران و قطر پس از پیروزی انقلاب اسلامی (1979تا 2005) تاثیرگذار بوده است؟ پاسخ موقتی پژوهش این است که، اصول و اهداف سیاست خارجی متفاوت ایران و قطر و عوامل منطقه ای و فرامنطقه ای، توسعه و تحدید تعلاملات و روابط دوجانبه این دو دولت را در این مقطع زمانی رقم زده اند. یافته های پژوهش بر این مبنا است که روابط دو دولت بعد از پیروزی انقلاب اسلامی، متاسی از وقوع جنگ ایران و عراق، صدور انقلاب اسلامی و تصور تهدید دولت قطر از اشاعه انقلاب اسلامی و نیز برداشت متعارض دو کشور از امنیت منطقه ای و همچنین برداشت یکجانبه قطر از میدان گازی پارس جنوبی نیز عوامل حضور قدرت های بزرگ در منطقه و همچنین سیاست تنش زدایانه ایران و تغییر هیات حاکمه در قطر بوده است.

    کلیدواژگان: سیاست خارجی، ایران، قطر، روابط خارجی، خاورمیانه
  • فاطمه سادات معلومی *، سعید ساطعی صفحه 85

    دپلماسی زیست محیطی از اشکال دیپلماسی نوین و تخصصی با الهام از مفهوم دیپلماسی چندجانبه می باشد که به عرصه رقابت دیپلمات های متخصص تبدیل شده است. همچنین نمود خود را در مذاکرات، تکوین کنوانسیون ها و رژیم های حقوقی بین المللی و در عرصه سیاست گذاری نشان میدهد؛ بنابراین وضعیت زیست محیطی کشورها و تغییرات آن یکی از مسایل مهم عصر جدید است. اوایل دهه، 1350 آغاز تمایل جدی ایران برای ایجاد محیط زیستی سالم بود. لذا برخی اصول در قانون اساسی لحاظ گردید که سبب ترکیب برنامه های زیست محیطی با برنامه های جاری توسعه شد. دولت یازدهم نیز در عرصه بین المللی و دیپلماسی محیط زیست دستاوردهای چشمگیری داشت. حال سوال این است که تاثیر دیپلماسی زیست محیطی بر سیاست های داخلی و بین المللی در نظام جمهوری اسلامی ایران چگونه است؟ یافته های پژوهش نشان می دهد که دیپلماسی زیست محیطی به واسطه وجود بازیگران متعدد در عرصه نظام بین الملل و گره خوردن آن با موضوعات سیاسی، اقتصادی و امنیتی اهمیت بیشتری یافته است. دیپلماسی به عنوان یک ابزار کاربردی و تسهیل گر در روابط بین الملل مطرح میشود که هدف غایی آن صلح است. چالش ها و بحران های وسیعی سپهر اقلیم ایران را فراگرفته است؛ اما برخی پیشران ها می تواند آینده زیست محیطی کشورمان را در صحنه ملی و بین المللی بهبود بخشد. دیپلماسی زیست محیطی عرصه مناسبی برای رفع مخاطرات زیست محیطی کشورها می باشد که با اتخاذ سیاست های درست می توان به وضعیت محیط زیست کشورها سروسامان داد.

    کلیدواژگان: محیط زیست، سیاست خارجی، دیپلماسی زیست محیطی، چالش های زیست محیطی، جمهوری اسلامی ایران
  • حمید درج *، رضا التیامی نیا صفحه 119

    هدف این نوشتار بررسی و فهم واکنش ها به انقلاب های غیر مسلح و مسالمت آمیز در خاورمیانه و شمال آفریقا است. برای نیل به این هدف، از روش توصیفی تحلیلی استفاده شده است. تاثیرات سرایت بیداری اسلامی که ظرف مدت کوتاهی سراسر خاورمیانه و شمال آفریقا را در بر گرفت، این منطقه ژیواستراتژیک را در معرض تحولات عظیمی قرار داده است که بی شک متضمن استقرار نظمی نوین در آینده خواهد بود. در این راستا کشورهای منطقه ای و فرامنطقه ای با هدف حفظ معادلات و نظم سیاسی موجود در خاورمیانه و شمال آفریقا و جلوگیری از تشکیل نظام سیاسی مبتنی بر مردم سالاری دینی در این منطقه در جهت به شکست کشاندن و ناکامی انقلابهای غیر مسلح در خاورمیانه و شمال آفریقا گام بر می دارند. از این رو، پژوهش حاضر در پی پاسخگویی به این سوال است که با وقوع انقلاب های غیر مسلح در خاورمیانه و شمال آفریقا، پاسخ ها و واکنش ها به این تحولات چگونه بوده است؟ یافته های پژوهش نشان می دهد با توجه به اهمیت راهبردی خاورمیانه و شمال آفریقا در سیاست خارجی و امنیتی کشورهای منطقه ای و بین المللی مخالف نظم نوین به خصوص عربستان و آمریکا، این کشورها در اتحادی استراتژیک و با اتخاذ استراتژی مقاومت سعی دارند تحولات سیاسی و امنیتی این منطقه را در راستای منافع و سیاست های منطقه ای خود مدیریت نمایند و از وقوع تحولات بنیادین و دموکراسی خواهانه در ساختار سیاسی کشورهای خاورمیانه و شمال آفریقا به نفع محور مقاومت به رهبری جمهوری اسلامی ایران ممانعت ورزند.

    کلیدواژگان: انقلاب های غیر مسلح، خاورمیانه، شمال آفریقا، تغییرات سیاسی، مردم سالاری
  • فریبرز ارغوانی پیرسلامی*، مظفر حسنوند صفحه 145

    تروریسم از مهم ترین مفاهیم عرصه نظری و عملی ساست بین الملل محسوب میشود. هدف این پژوهش تحلیل جایگاه تروریسم در سیاست خارجی آمریکا در منطقه خاورمیانه است. این مقاله با تفکیک سطوح سیاستهای اعلامی و نتیجه گرایی و با بهره گیری از مفهوم نهادمندی و دموکراسی در وضعیت دوران گذار و ارتباط آن با رویکرد پراگماتیسمی سیاست خارجی آمریکا به دنبال پاسخ به این سوال است که تروریسم چه جایگاهی در سیاست خارجی آمریکا بعد از 11سپتامبر داشته است؟ بر همین اساس فرضیه پژوهش چنین است؛ بعد از  11سپتامبر، سیاست خارجی آمریکا بر اساس سنت پراگماتیستی و رویکردی ابزاری به بهره برداری از تروریسم برای دستیابی به منافع خود پرداخته است. یافته های پژوهش نشان میدهند که نخست، 11سپتامبر کلید مشروعیت بخشی خشونت و مداخله گرایی بهشکل جنگ های پیش دستانه به بهانه مقابله با تروریسم بوده است و آمریکا به جای استراتژی مقابله، آن را فرصتی عاقلانه قلمداد کرده است؛ دوم، بین استراتژیهای امنیت ملی آمریکا، مقابله با تروریسم، حمایت از دموکراسی در خاورمیانه (در شکل گزینشی،) جنگ پیشدستانه ارتباط وجود دارد و دموکراسی مشروعترین ابزار پراگماتیستی در کنار مدیریت تروریسم است و میتواند اسلام را با تروریسم پیوند بزند؛ سوم، سنت پراگماتیستی سیاست خارجی آمریکا با تمسک به ابزار تروریسم، به اهداف متعدد خود دست یافته است که عبارتاند از دفاع از دموکراسی و ارزشهای لیبرالی از سوی آمریکا در کشورهای در حال گذار (انتقال) خاورمیانه، دستیابی به بازار نفت خاورمیانه و فروش تسلیحات.

    کلیدواژگان: سیاست خارجی آمریکا، تروریسم، پراگماتیسم، دموکراسی، خاورمیانه
|
  • Morteza Esmaeli*, Mehdi Jokar Page 7

    Protests in Syria accompanied by government oppression and regional powers’ interference transformed the civil unrest into a widespread regional crisis which has had detrimental effects on security dynamism in Middle East. Beside the importance of the effective domestic and regional elements in the rise and continuity of the crisis, the role played by the trans-regional powers is of utmost importance in assessing the Syrian crisis, and its dimensions, consequences and future. Presence of the trans-regional powers in the Syrian crisis added new dynamism to the power equations in Syria leading to its further complexity. The current research aims to assess the Syrian crisis from the perspective of the role played by the trans-regional. Hence, the question raised here is: what are the important international powers involved in the Syrian crisis and what roles they play in management or/and escalation of the crisis? In order to respond to the question, this study considers the United States and Russia as major trans-regional powers involved in the Syrian crisis and analyzes the roles, interests and actions of these states and their management of political developments in the crisis.

    Keywords: Syria, Syrian Crisis, Middle East, International Powers, PowerCompetition
  • Rahbar Talei Hor*, Ebrahim Jamshidi, Rostam Bahrami Page 31

    Since the 1962 coup in Yemen, Zaydi Shiites, in spite of their demographic, geographical, historical and religious significance, have been isolated by the central government. Not only they have not played a significant role in Yemen’s political structure, but also they have been subjected to identity destruction. In the meantime, the Al-Houthi as an identity movement attempted to “produce resistance” viaa- vis the pressures arising from oppression, domination and marginalization of the Zaydi Shiites at the hand of the central government. Relying on Zaydieh’s identity foundations and pursuing social, political, and military activities, they have acted politically through the “Resistance Identity” and seek to revive the Zaydi identity. This article seeks to analyze the role of identity in the formation of the Al-Houthi movement in Yemen by drawing upon a constructivist approach. So, the main question of the paper is: what role did identity play in the formation of the Houthi movement? The hypothesis of the paper is that empowerment of the Al-Houthi movement and their conflict with the Yemeni central government are not reducible to external factors and ongoing conflicts at the regional level but it has an internal origin to restore the identity and lost rights of the Zaydi Shiites. It is based on the historical, religious and belief bases of the Zaydi Shiites.

    Keywords: Yemen, Zaydi Shiites, Al-Houthi Movement, Constructivism, Identity
  • Mahdiye Heydari * Page 57

    This descriptive-analytic study seeks to shed light on the relationship between Iran and Qatar after the advent of the Islamic Revolution. Thus, the main question of the research is: what factors influenced the expansion and acceptance of bilateral relations between Iran and Qatar after the advent of the Islamic Revolution (1979- 2005)? The tentative answer is that the differing principles and objectives pursued by Iran and Qatar in their foreign policies and regional and transnational factors have developed and restricted bilateral relations between the two states in that time period. The findings of the study suggest that relationship between the two states following the Islamic Revolution have been affected by the outbreak of the Iran- Iraq war, export of the Islamic Revolution and the threat perception of the Qatari government regarding the spread of the Islamic Revolution. Other factors that influenced bilateral ties include conflicting perceptions of regional security and Qatar’s unilateral operations in the South Pars gas field, the presence of major powers in the region, Iran’s détente policy and a change of government in Qatar.

    Keywords: Foreign Policy, Iran, Qatar, Foreign Relations, Middle East
  • Fatema Alsadat Maloomi *, Saied Satei Page 85

    Environmental diplomacy is one of the forms of modern and specialised diplomacy inspired, inter alia, by the concept of multilateral one which in turn has become a field of competition for diplomats with such expertise. It is also reflected in negotiations, conventions and international legal regimes, and policy making process. Hence, environmental issues have gained, ipso facto, the status of concern and importance amongst countries. The early 1970s was the beginning of Iran’s serious desire to create a healthy environment. In order to achieve that, some principles were included in the Constitution combining environmental programmes with development plans. The Eleventh Government had significant achievements in international and environmental diplomacy.The question here is what is the impact of environmental diplomacy on domestic and international policies in the Islamic Republic of Iran? The hypothesis is that environmental diplomacy has become more important due to the presence of multiple actors in the international sphere and its link to political, economic and security issues. Diplomacy is manifested as a practical and facilitative tool in international relations whose ultimate goal is peace. There are challenges and crises which have widely pervaded Iran’s ecology. Some initiatives however, can improve it at the national and international levels. Environmental diplomacy has a key role for resolving the global environmental issues assisting to adopt the right policies.

    Keywords: Environment, Foreign Policy, Environmental Diplomacy, EnvironmentalChallenges (in Iran), Policy Making
  • Hamid Dorj*, Reza Eltiaminia Page 119

    This article aims to examine and understand the reactions to unarmed and peaceful revolutions in the Middle East and North Africa. To achieve this goal, a descriptive- analytical method has been used. The effects of the Islamic Awakening campaign, which spanned the Middle East and North Africa for a short time, have exposed this geostrategic region to enormous developments that will undoubtedly entail a new order in the future. In this regard, regional and transregional powers aim to maintain the existing political equations and order in the Middle East and North Africa and to prevent the formation of a political system based on religious democracy and to defeat the unarmed and peaceful revolutions in the Middle East and North Africa. Therefore, the present study seeks to answer the main question of how the responses and reactions to these developments occurred towards the unarmed revolutions in the Middle East and North Africa. The findings show that given the strategic importance of the Middle East and North Africa in the foreign and security policies of regional and transregional actors opposed to the new order, especially Saudi Arabia and the United States, they try to forge political alliances by adopting a strategy of resistance and manage the region’s security in line with their regional interests and policies. They seek to prevent fundamental and democratic changes in the political structure of the countries in the Middle East and North Africa in favor of the resistance axis led by the Islamic Republic of Iran.

    Keywords: Unarmed Revolutions, Middle East, North Africa, Political Changes, Democracy
  • Fariborz Arghavani Pirsalami *, Mozafar Hasanvand Page 145

    Terrorism is one of the most important concepts in the theory and practice of international politics. This article aims to analyze the place of terrorism in U.S. foreign policy in the Middle East. Distinguishing levels of declared policies and utilitarianism and drawing upon institutionalism and democracy in transitional period and their relationship with pragmatism in U.S foreign policy, this article seeks to answer the following question: what place does terrorism occupy in U.S. foreign policy after 9/11? As a hypothesis, this article argues that after 9/11 based on pragmatist tradition and instrumentalist approach, U.S. foreign policy has used terrorism as an instrument to protect its national interest. The research method used in the article is descriptive-explanatory. The findings include that First, 9/11 has been a legitimizing key for violence and intervention in U.S. foreign policy in the form of preemptive wars on terror. Second, there is a relationship among U.S. national security strategies, counterterrorism, support for democracy in the Middle East (in a selective form), preemptive wars and U.S. leadership. Democracy is a legitimating instrument for management of terrorism and it can link Islam to terrorism. Third, U.S. foreign policy’s pragmatist tradition, by using the instrument of terrorism, has attained multiple goals such as defending democracy and liberal values in the Middle East transitional countries, access to the Middle East oil market and arms sales.

    Keywords: U.S. Foreign Policy, Terrorism, Pragmatism, Democracy, MiddleEast