فهرست مطالب

فصلنامه سلامت روان کودک
سال هفتم شماره 3 (پیاپی 24، پاییز 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/12/02
  • تعداد عناوین: 25
|
  • سید امید ستوده ناورودی، مژگان نیک نام*، اعظم فتاحی اندبیل صفحات 1-13
    زمینه و هدف

    بعد از تولد فرزند نخست، زوجین برای سازش یافتگی با شرایط جدید زندگی خود و ارضای نیاز به صمیمیت عاطفی همگام با سبک والدگری مطلوب، به طور کلی دچار سردرگمی می شوند. مدیریت مشکلات مربوط به پرورش فرزند و وظایف مراقبتی هر یک از والدین، ممکن است  باعث آشفته تر شدن روابط زناشویی شود. هدف این پژوهش، بررسی اثربخشی زوج درمانی هیجان مدار بر پیوستگی، انطباق پذیری، صمیمت عاطفی، و کیفیت ارتباطی والدین بعد از تولد نخستین فرزند است.

    روش

    روش این پژوهش، نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون و پس آزمون با دوگروه آزمایش وگواه بود. جامعه آماری، شامل تمامی  والدین دارای یک فرزند زیر 5 سال بود که در 6 ماه اول سال 1398 در مهدکودک های شهر رشت حضور داشتند. حجم نمونه شامل 16 زوج (8 زوج گروه آزمایش و 8 زوج گروه گواه) از جامعه آماری مذکور بود که به شیوه نمونه گیری در دسترس انتخاب شده و به طور تصادفی در دو گروه گواه و آزمایش جایدهی شدند. برای گروه آزمایش 9 جلسه 90 دقیقه ای زوج درمانی هیجان مدار انجام شد و گروه گواه در نوبت مداخله قرار گرفت. تمامی آزمودنی ها در طی دو مرحله پیش آزمون و پس آزمون با استفاده از پرسشنامه های انطباق پذیری و پیوستگی السون و همکاران (1985)، ارزیابی شخصی صمیمت شافر و السون (1981) و کیفیت ا رتباطی زوجین (خوشکام، 1385) مورد ارزیابی قرار گرفتند. داده های جمع آوری شده نیز با تحلیل کوواریانس، تجزیه و تحلیل شدند.

    یافته ها

    نتایج حاصل از تحلیل داده ها نشان داد که زوج درمانی هیجان مدار بر پیوستگی (0/001< P، 492/500=F)، انطباق پذیری (0/001< P، 225/231=F)، صمیمت عاطفی(0/01< P،482/1362=F) و کیفیت ارتباطی(0/0001< P، 444/244=F) والدین، تاثیر مثبت معنی دار داشته است.

    نتیجه گیری

    بر اساس یافته های این مطالعه می توان نتیجه گیری کرد که روش زوج درمانی متمرکز بر هیجان با تاثیر بر سبک برقراری ارتباط موثر، گسترش پیوند عاطفی، شناسایی اعتقادات و باورها و پیشینه دلبستگی زوجین، درک رابطه رفتار با افکار و هیجان ها، و ایجاد انتظارات واقع بینانه درباره والدگری، به خصوص پس از تولد نخستین فرزند، موجب ارتقا و بهبود رضایت مندی و صمیمت هر یک از والدین می شود.

    کلیدواژگان: زوج درمانی هیجان مدار، پیوستگی- انطباق پذیری، صمیمیت عاطفی، کیفیت ارتباطی
  • فاطمه احمدی مقدم، علی فرنام*، غلامرضا ثناگوی محرر صفحات 14-24
    زمینه و هدف

    امروزه، سازه بهزیستی به حوزه آموزش و پرورش نیز نفوذ پیدا کرده و یکی از اهداف مهم تربیتی در جوامع پیشرفته، فراهم آوردن زمینه های بهزیستی روانی برای دانش آموزان است. با توجه به اهمیت بهزیستی تحصیلی و تاثیر آن بر جنبه های مختلف عملکرد تحصیلی، هدف از انجام این مطالعه، تعیین اثربخشی گروه درمانی مبتنی بر پذیرش و تعهد بر مولفه های  بهزیستی تحصیلی (فرسودگی، مشارکت، رضایت مندی، و ارزش مندی در تحصیل) دانش آموزان بود.

    روش

    پژوهش حاضر نیمه آزمایشی با روش پیش آزمون- پس آزمون با گروه گواه بود. جامعه پژوهش شامل تمامی دانش آموزان دختر مقطع متوسطه اول شهر بیرجند در سال 1398-1397 بودند که از بین تمامی افراد واجد شرایط، 34 نفر به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب، و به طور تصادفی در دو گروه 17 نفری آزمایش و گواه جایدهی شدند. سپس افراد گروه آزمایش به مدت 8 جلسه 60 دقیقه، آموزش گروه درمانی مبتنی بر پذیرش و تعهد را دریافت کردند؛ در حالی که به گروه گواه، آموزشی داده نشد. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه بهزیستی تحصیلی تومینین سوینی و همکاران (2012) استفاده شد و داده های حاصل از پیش آزمون و پس آزمون با روش آزمون تحلیل کوایاریانس چندمتغیره تحلیل شدند.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که بعد از مداخله، بین میانگین نمرات گروه گواه و آزمایش در مولفه های ارزش مدرسه، فرسودگی نسبت به مدرسه، رضایت مندی تحصیلی، و مشارکت با مدرسه، تفاوت معناداری وجود دارد (0/01≤p).

    نتیجه گیری

    بر اساس یافته های پژوهش می توان نتیجه گرفت که آموزش گروه درمانی مبتنی بر درمان پذیرش و تعهد از طریق ترکیب سرزندگی و واضح دیدن تجربیات و پذیرش آنها می تواند تغییرات مثبتی را در فرد ایجاد کند. در واقع پذیرش و تعهد به سبب افزایش تلاش های فرد که متمرکز بر تحول شخصی است، معنای مثبت در ذهن فرد ایجاد کرده و زمینه ارتقای بهزیستی تحصیلی را فراهم می کند.

    کلیدواژگان: گروه درمانی، پذیرش و تعهد، بهزیستی تحصیلی، دانش آموزان
  • خدیجه حاتمی فر*، حسین زارع، منصوره شهریاری احمدی صفحات 25-39
    زمینه و هدف

    رابطه والد-کودک نقش مهمی در آسیب پذیری یا سلامت روان شناختی کودکان دارد. روش های مختلفی در مطالعات پژوهشی و بالینی برای بهبود روابط والدین با فرزندان، استفاده شده است. هدف پژوهش حاضر مقایسه اثربخشی آموزش والدگری مثبت و مدیریت والدین بر رابطه والد- کودک است.

    روش

    روش پژوهش، نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون- پس آزمون و پیگیری یک ماهه بود. جامعه آماری شامل تمامی والدین دانش آموزان دختر مبتلا به مشکلات رفتاری مدارس ابتدایی منطقه یک شهر تهران در سال تحصیلی 99-98 بود که از بین آنها، تعداد 45 والد که دارای کودک مبتلا به مشکلات رفتاری معنادار بودند، انتخاب شده و به صورت تصادفی در 3  گروه 15 نفر (دو گروه آزمایش و یک گروه گواه) جایدهی شدند. پرسشنامه رابطه والد- فرزند (پیانتا، 1994) در هر سه مرحله مطالعه و روی هر سه گروه، اجرا شد. آموزش والدگری مثبت طی 8 جلسه90 دقیقه ای، و آموزش مدیریت والدین طی 12 جلسه 90 دقیقه ای، روی افراد گروه های آزمایش اجرا شد و گروه گواه هیچ مداخله ای دریافت نکردند.

    یافته ها

      نتایج تحلیل کوواریانس چندمتغیری نشان داد که بین سه گروه در مولفه های رابطه والد-کودک، تفاوت معنادار وجود دارد. هر دو مداخله، بر بهبود رابطه والد-کودک موثر بودند (عامل نزدیکی 0/01> P , 12/01= F؛ عامل وابستگی 0/01> P , 19/92= F؛ و عامل تعارض 0/01> P , 37/37= F) و اثربخشی یکسانی بر رابطه والد-کودک داشته اند.

    نتیجه گیری

    یافته های این پژوهش نشان داد هر دو روش والدگری مثبت و مدیریت والدین از کارایی لازم برای بهبود رابطه والد-کودک برخوردارند، اما در روش آموزش مدیریت والدین در مرحله پیگیری، عدم هماهنگی و تعامل بین والدین در رفتار با کودک و بی انگیزگی و بی ثباتی مادران در استفاده ماهرانه و مداوم از روش های آموزشی، سبب کاهش رابطه والد-کودک شده است.

    کلیدواژگان: والدگری مثبت، مدیریت والدین، رابطه والد - کودک
  • سیروس سورگی، محمدحسن غنی فر*، محمدرضا اسدی یونسی، قاسم آهی صفحات 40-52
    زمینه و هدف

    عملکرد تحصیلی به عنوان یکی از شاخص های ارزیابی یادگیری دانش آموزان و کیفیت آموزش طی سال های متمادی به طور گسترده مورد توجه متخصصان قرارگرفته است. دانش آموزان در زندگی با انواع کشاکش ها، موانع و فشارهای ویژه دوران تحصیل روبه رو می شوند که تهدیدی برای عملکرد تحصیلی و شادابی آنها است. بدین ترتیب مطالعه حاضر با هدف تعیین اثربخشی آموزش خودمهارگری هیجانی بر سرزندگی تحصیلی و عملکرد تحصیلی دانش آموزان انجام شد.

    روش

    پژوهش حاضر نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون- پس آزمون با گروه گواه و مرحله پیگیری بود. از جامعه آماری که شامل تمامی دانش آموزان پسر متوسطه دوره اول شهر بیرجند در سال تحصیلی 1399-1398 بودند، تعداد 40 دانش آموز به روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شده و به طور تصادفی در دو گروه آزمایش و گواه (هر گروه 20 نفر) جایدهی شدند. گروه آزمایش در 8 جلسه 60 دقیقه ای تحت آموزش خودمهارگری هیجانی قرار گرفتند، اما افراد گروه گواه هیچ آموزشی دریافت نکردند. ابزارهای جمع آوری این پژوهش شامل پرسش نامه سرزندگی تحصیلی دهقان زاده و چاری (1391)، عملکرد تحصیلی درتاج (1383) و خودمهارگری تانجنی و همکاران (2004) بودند. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از آزمون تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر بین گروهی در سطح معنا داری 0/05=α انجام شد.

    یافته ها:

     نتایج تحلیل داده ها نشان داد که آموزش خودمهارگری هیجانی بر سرزندگی تحصیلی (0/01<p)، عملکرد تحصیلی و مولفه های آن (خودکارآمدی، تاثیرات هیجانی، برنامه ریزی، فقدان مهار پیامد، و انگیزش)، موثر بود (01/0<p) و این نتایج به دست آمده در دوره پیگیری نیز تداوم داشت (0/01<p).

    نتیجه گیری:

     بر اساس نتایج این مطالعه می توان نتیجه گیری کرد که آموزش خودمهارگری هیجانی به دانش آموزان باعث بهبود مهارت های مربوط به تاب آوری و سازش یافتگی و پیشگیری از بروز هیجان نامناسب شده و در نتیجه سرزندگی و عملکرد تحصیلی آنها، افزایش پیدا خواهد کرد.

    کلیدواژگان: خودمهارگری هیجانی، سرزندگی تحصیلی، عملکرد تحصیلی، دانش آموزان
  • شیرین زینالی، حمید پورشریفی*، جلیل باباپور، مجید محمود علیلو، زینب خانجانی صفحات 53-66
    زمینه و هدف

    اضطراب کودکان اختلالی شایع بوده و از عوامل متعدد درون فردی و بین فردی، تاثیر می پذیرد. بر اساس مطالعات انجام شده به نظر می رسد مولفه های فکر، احساس، و رفتار والد و کودک، تاثیر متفاوتی بر اضطراب کودکان دارند. هدف از انجام این این پژوهش تعیین رابطه سوگیری شناختی، حساسیت اضطرابی، و باورهای مادر با اضطراب کودک با نقش واسطه ای راهبردهای کنارآمدن کودکان بود.

    روش

    روش این پژوهش، توصیفی از نوع همبستگی است. جامعه آماری این مطالعه شامل تمامی دانش آموزان پایه پنجم و ششم مدارس غیردولتی (11-12 سال) شهر تبریز در سال تحصیلی 93-94 بودند که نمونه ای به تعداد 279 دانش آموز (150 دختر، 129 پسر) به همراه مادران آنها از مدارس ناحیه 3 آموزش و پرورش به روش نمونه گیری خوشه ای انتخاب شدند. برای گردآوری داده ها از پرسشنامه های حساسیت اضطرابی (تسایو و همکاران، 2006)، خطای شناختی (کوین و همکاران، 2011)، راهبردهای کنارآمدن (هرناندز، 2008)، اضطراب (مارچ و همکاران، 1997) و پرسشنامه باورهای والدین درباره اضطراب (چوربیتا، 2010) استفاده شد. برای تحلیل داده های به دست آمده از روش همبستگی و تحلیل مسیر استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد حساسیت اضطرابی، باورهای مادر و راهبردهای کنارآمدن، به صورت مستقیم بر اضطراب کودکان تاثیر دارند. همچنین نتایج این مطالعه حاکی از آن بود که حساسیت اضطرابی، سوگیری شناختی، و باورهای مادر از طریق راهبردهای کنارآمدن، بر اضطراب کودک تاثیر غیرمستقیم دارند (05/0=p).
     

    نتیجه گیری

    نتایج این پژوهش نشان داد که متغیرهای راهبردهای کنارآمدن در رابطه حساسیت اضطرابی، سوگیری شناختی کودک، و باورهای مادر با اضطراب کودک، نقش مهمی دارند؛ بنابراین آموزش های شناختی به مادر و کودک و در نتیجه بهبود راهبردهای کنار آمدن کودک، می تواند در کاهش اضطراب کودک بسیار موثر باشد.

    کلیدواژگان: حساسیت اضطرابی، سوگیری شناختی، باورهای اضطرابی مادر، راهبردهای کنارآمدن، اضطراب
  • سهیلا یوسفی، سمیه کشاورز*، علیرضا کاکاوند صفحات 67-79
    زمینه و هدف

    اختلال های عصبی-تحولی به گروهی از اختلالات گفته می شود که در دوره تحول و پیش از ورود کودک به مدرسه شروع می شوند و به آسیب در کارکرد فردی، اجتماعی، تحصیلی و حرفه ای، منجر می شوند. حضور یک کودک با ناتوانی در خانواده، باعث ایجاد مشکلات و تنش هایی در روابط بین اعضای خانواده و روند معمول زندگی روزمره آنها می شود. هدف از پژوهش حاضر، بررسی نقش واسطه ای ترس از ارزیابی منفی بر  رابطه بین تاب آوری و سرزندگی تحصیلی با احساس تنهایی در همشیرهای کودکان با اختلالات عصبی- تحولی است.

    روش

    بدین منظور در یک طرح پژوهشی توصیفی- همبستگی، از میان کودکان دارای همشیر با اختلال عصبی- تحولی ساکن شهرهای تهران و کرج  در سال 1398، تعداد 200 آزمودنی 9 تا 18 سال با روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. ابزارهای پژوهش شامل مقیاس های تاب آوری کودک و نوجوان (انگار و لینبرگ، 2009)، سرزندگی تحصیلی (دهقانی زاده و حسین چاری، 1391)، احساس تنهایی (آشروهمکاران، 2010) و ترس از ارزیابی منفی (لری، 1983) بود. داده های آزمودنی ها با استفاده از الگویابی تحلیل مسیر مورد وارسی قرار گرفتند.

    یافته ها

    نتایج نشان داد تاب آوری و سرزندگی تحصیلی، اثر منفی معنا دار؛ و ترس از ارزیابی منفی تاثیر مثبت معنادار بر احساس تنهایی داشتند (0/01>p). همچنین رابطه غیرمستقیم تاب آوری و سرزندگی تحصیلی با احساس تنهایی در همشیرهای کودکان با اختلال عصبی- تحولی با میانجی گری ترس از ارزیابی منفی با 95 درصد اطمینان تایید می شود (0/05>p).

    نتیجه گیری

    در تدوین مداخلات روان شناختی برای بهبود احساس تنهایی در کودکان باید به تاب آوری و سرزندگی تحصیلی و نقش میانجی ترس از ارزیابی منفی توجه ویژه ای شود. حضور کودک مبتلا به اختلال عصبی- تحولی در خانواده، تاثیرات زیادی روی دیگر اعضای خانواده خواهد داشت و شرایط پیرامونی مانند محیط خانواده و اجتماع، حمایت عاطفی و هیجانی والدین و دوستان، دسترسی پذیری امکانات، و حمایت های اجتماعی و مالی، همگی می توانند در مطلوب تر شدن و یا بالعکس نامطلوب شدن شرایط، تاثیرات قابل توجهی داشته باشند.

    کلیدواژگان: احساس تنهایی، اختلال عصبی- تحولی، تاب آوری، ترس از ارزیابی منفی، سرزندگی تحصیلی
  • مهدیه شفیعی تبار*، صغری اکبری چرمهینی، مهدی مولایی یساولی صفحات 80-95
    زمینه و هدف

    تنظیم هیجانی نقش اساسی در رفتار سازش یافته کودکان دارد. اهمیت این مفهوم در روابط بین فردی، کنار آمدن با موقعیت های مشکل ساز، و دستیابی به اهداف شخصی، ضرورت وجود ابزاری معتبر جهت سنجش آن را نشان می دهد. هدف این پژوهش بررسی ساختار عاملی و تعیین ویژگی های روان سنجی چک لیست تنظیم هیجانی نسخه والدین در میان دانش آموزان سنین 6 تا 12 سال بود.

    روش

    این پژوهش از نظر روش شناسی، کاربردی و توصیفی- توسعه ای است. جامعه آماری شامل تمامی دانش آموزان دختر و پسر 6 تا 12 ساله  مدارس ابتدایی دولتی شهر اراک بود که در سال تحصیلی 98-1397 مشغول به تحصیل بودند. از این جامعه آماری، تعداد 471 دانش آموز به روش نمونه گیری خوشه ای انتخاب شده، و والدین آنها به چک لیست تنظیم هیجانی (شیلدز و سیچتی، 1995) و نظام درجه بندی مهارت های اجتماعی (گرشام و الیوت،1990) پاسخ دادند. برای تجزیه و تحلیل داده ها از دو روی آورد کلاسیک و نظریه سوال- پاسخ استفاده شد.

    یافته ها

    بر اساس نتایج بررسی روایی ابزار چک لیست تنظیم هیجانی با روش تحلیل عاملی اکتشافی و تاییدی (نظریه کلاسیک) و مدل های چندبعدی (نظریه سوال پاسخ)، دو عامل بی ثباتی/ منفی گرایی و تنظیم هیجانی، مورد تایید قرار گرفت. اعتبار این چک لیست با روش آلفای کرونباخ به ترتیب برای دو عامل آن، 76/0 و 69/0 به دست آمد که مطلوب و قابل پذیرش است. همچنین تابع آگاهی چک لیست نشان داد که عامل بی ثباتی/ منفی گرایی در محدوده سطح صفت بین 2- تا 3، بیشترین آگاهی دهندگی، و عامل تنظیم هیجانی بین 2 تا 3- ، آگاهی دهندگی بالا و خطای اندازه گیری پایینی داشت (0/01> p).

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج پژوهش حاضر و اهمیت ارزیابی تنظیم هیجانی به ویژه در کودکان، می توان نتیجه گرفت که نسخه فارسی چک لیست تنظیم هیجانی، ابزاری مناسب و معتبر برای ارزیابی این حیطه در کودکان 6 تا 12 سال است.

    کلیدواژگان: ساختار عاملی، ویژگی های روان سنجی، تنظیم هیجانی
  • محمود قاسمی، لیلا السادات میرصیفی فرد*، فیاض خلیلی، منیره کرمی صفحات 96-107
    زمینه و هدف

    یکی از مشکلات شایع در مدارس پیش دبستانی، خوانایی دست خط کودکان است. خط، مهارت ادراکی- حرکتی پیچیده ای است که به بلوغ و یکپارچگی مجموعه ای از مهارت های، شناختی، ادراکی، و حرکتی بستگی دارد که از طریق آموزش ایجاد می شود. به این ترتیب هدف پژوهش حاضر بررسی تاثیر آموزش مهارت های ادراکی- حرکتی بر بهبود مهارت دست خط در کودکان پیش دبستانی بوده است.

    روش

    طرح پژوهش حاضر از نوع نیمه آزمایشی با پیش آزمون- پس آزمون و گروه گواه بود. جامعه آماری شامل تمامی کوکان پسر پیش دبستانی 5 تا 6 سال ارجاع داده شده به مرکز مشاوره آموزش و پرورش ناحیه 2 شهر اصفهان در سال تحصیلی 96-97 بوده است که با استفاده از مقیاس مشکلات دست خط کشاورزی و شجاعی (1394) مورد غربالگری قرار گرفتند. نمونه مورد مطالعه شامل 20 کودک دارای مشکلات دست خط از جامعه آماری ذکر شده بودند که به شیوه در دسترس انتخاب، و به تصادف در دو گروه آزمایش و گواه (10 کودک در گروه آزمایش و 10 کودک در گروه گواه) جایدهی شدند. گروه آزمایش برنامه تمرینی مهارت های ادراکی - حرکتی را به مدت 16 جلسه 45 دقیقه ای دریافت کرد و در این مدت، گروه گواه به فعالیت های معمول خود پرداخت. در پایان برنامه مداخله ای از هر دو گروه پس آزمون به عمل آمد. ابزار اندازه گیری در این پژوهش شامل سیاهه مشکلات دست خط کشاورزی و شجاعی (1394) بود. برای تحلیل داده ها نیز از آزمون تحلیل کوواریانس تک متغیری و چندمتغیری استفاده شد.

    یافته ها:

     نتایج آزمون تحلیل کوواریانس نشان داد آموزشی مهارت های ادراکی- حرکتی بر بهبود مشکلات دست خط (73/14=F، 001/0=P)، خرده مقیاس های خطاهای دست خط (40/12=F، 002/0=P) و خطاهای وضعیت بدن هنگام نوشتن (12/6=F، 024/0=P) پسران پیش دبستانی 4 تا 6 سال، موثر است.

    نتیجه گیری: 

    با توجه به نتایج پژوهش می توان گفت که استفاده از مهارت های ادراکی حرکتی با تقویت عضلات دست و مهارت های حرکتی درشت و ظریف دست در تحول مهارت های دست خط موثر است. در نتیجه این شیوه می تواند به عنوان یک شیوه تکمیلی در کنار درمان های اصلی این اختلال به کار رود.

    کلیدواژگان: ادراکی- حرکتی، دست خط، کودکان پیش دبستانی
  • مژگان حسنی، محمدعلی نادی*، ایلناز سجادیان صفحات 108-127
    زمینه و هدف

    با توجه به اهمیت حافظه فعال در بهبود عملکرد تحصیلی، مهارت های شناختی و فراشناختی، و خلاقیت دانش آموزان، این پژوهش با هدف بررسی اثربخشی آموزش بسته شناختی- هیجانی- اجتماعی حافظه فعال بر بهبود فراشناخت و خلاقیت هیجانی دانش آموزان دختر با عملکرد ضعیف در حافظه فعال انجام شد.

    روش

    این مطالعه از نظر هدف، کاربردی و از نظر روش پژوهش، نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون و پس آزمون با دو گروه آزمایش وگواه بود. جامعه آماری، شامل تمامی دانش آموزان دختر 12-10 ساله پایه پنجم ابتدایی شهر تهران در سال تحصیلی 95-1394 بود. نمونه مورد مطالعه شامل 40 دانش آموز دارای عملکرد ضعیف حافظه فعال از جامعه آماری مذکور بود که با روش نمونه گیری تصادفی خوشه ای چند مرحله ای انتخاب شده و به تصادف در دو گروه آزمایش وگواه (20 دانش آموز در هر گروه) جایدهی شدند. برای جمع آوری داده ها در این مطالعه از دو آزمون فراشناخت کودکان باکو (2009) و خلاقیت هیجانی آوریل (1999) استفاده شد. در مرحله پیش آزمون هر دو گروه با استفاده از ابزارهای ذکر شده مورد ارزیابی قرار گرفتند و سپس آموزش حافظه فعال به مدت سه ماه، طی 20 جلسه 90 دقیقه ای برای گروه آزمایش اجرا شد و افراد گروه گواه، مداخله ای را دریافت نکردند. داده های جمع آوری شده با تحلیل کواریانس توسط نرم افزار SPSS20 تجزیه و تحلیل شدند.

    یافته ها:

     نتایج تحلیل داده ها نشان داد که آموزش بسته شناختی- هیجانی- اجتماعی حافظه فعال به طور معناداری باعث بهبود عملکرد فراشناخت (0/01> P ، 18/89= F) و خلاقیت هیجانی دانش آموزان شد (0/01> P ، 23/09= F).

    نتیجه گیری

    بر اساس نتایج این مطالعه به نظر می رسد بسته شناختی- هیجانی- اجتماعی حافظه فعال به دلیل برخورداری از تکالیف چند جانبه، متنوع، متعدد، و متناسب با توانایی های دانش آموزان بر بهبود فراشناخت و خلاقیت هیجانی دانش آموزان دارای عملکرد ضعیف در حافظه فعال، موثر است.

    کلیدواژگان: بسته شناختی - هیجانی - اجتماعی حافظه فعال، فراشناخت، خلاقیت هیجانی، دانش آموزان
  • پروانه اسماعیل زاده مشکی، علی زینالی* صفحات 128-141
    زمینه و هدف

    امروزه در حوزه آسیب شناسی روانی به نقش روان بنه های هیجانی در تبیین اختلال های روانی در بزرگسالی تاکید می شود. روان بنه های هیجانی به تعبیر، ارزیابی، تمایل به عمل، و الگوهای رفتاری اشاره دارد که افراد در رویارویی با هیجان های خود از آنها استفاده می کنند. بنابراین پژوهش حاضر با هدف بررسی نقش تجربه های سوءرفتار دوران کودکی در پیش بینی روان بنه های هیجانی در بزرگسالی انجام شد.

    روش

    این مطالعه توصیفی از نوع همبستگی است و جامعه آماری پژوهش شامل دانشجویان دانشگاه آزاد اسلامی واحد ارومیه در سال تحصیلی 97-1396 بودند که از بین آنها 375 نفر با روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای با رعایت نسبت دانشجویان هر دانشکده، انتخاب شدند. آزمودنی ها به مقیاس های خودگزارشی سوءرفتار کودکی محمدخانی و همکاران (2003) و روان بنه های هیجانی لیهی (2002) پاسخ دادند. داده ها با استفاده از ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون چندگانه تحلیل شدند.

    یافته ها

    نتایج نشان داد بین اغلب تجربه های سوءرفتار دوران کودکی یعنی سوءرفتارهای عاطفی، جسمی، جنسی، و غفلت با روان بنه های هیجانی، رابطه معنادار وجود دارد. همچنین تجربه های سوءرفتار دوران کودکی، توانایی پیش بینی معنادار روان بنه های هیجانی سازش نایافته شامل تاییدطلبی، غیرقابل درک بودن، احساس گناه، دیدگاه ساده انگارانه در مورد هیجان ها، فقدان مهارگری، تلاش برای منطقی بودن، توافق، نشخوار ذهنی، و سرزنش؛ و روان بنه های هیجانی سازش یافته شامل ارزش های والاتر، خودآگاهی هیجانی، پذیرش احساس ها، و ابراز هیجانی را داشتند (0/05P<).

    نتیجه گیری

    بر اساس نتایج این مطالعه می توان نتیجه گیری کرد که برای کاهش شکل گیری روان بنه های هیجانی سازش نایافته و افزایش روان بنه های هیجانی سازش یافته، باید به نقش تجربه های سوءرفتار دوران کودکی توجه کرد و خانواده ها باید از پیامدهای شدید، مخرب، و طولانی مدت تجربه های سوءرفتار دوران کودکی آگاه شوند.

    کلیدواژگان: سوءرفتار دوران کودکی، روان بنه های هیجانی، بزرگسالی
  • نگین معتمدیگانه*، غلامعلی افروز، محسن شکوهی یکتا، علی اکبر ارجمندنیا، ریچل وبر صفحات 142-154
    زمینه و هدف

    کودکان با اختلال نارسایی توجه/ فزون کنشی مشکلات زیادی در حیطه کنش های اجرایی دارند که می تواند پیامدهای منفی بسیاری در ابعاد مختلف در سنین بعدی برای آنها ایجاد کند. بدین ترتیب پژوهش حاضر به منظور بررسی اثربخشی برنامه آموزش کنش های اجرایی فراشناختی والد محور بر نشانگان رفتاری و کنش های شناختی کودکان با اختلال نارسایی توجه/ فزون کنشی انجام شد.

    روش

    پژوهش حاضر از نوع مطالعات شبه آزمایشی با طرح پیش آزمون- پس آزمون با گروه گواه بود. جامعه آماری شامل تمامی دانش آموزان پایه یکم تا سوم مقطع ابتدایی (7 تا 10 ساله) شهر تهران در سال تحصیلی 98-1397 بودند که از بین آنها، نمونه ای به تعداد 40 دانش آموز با استفاده از روش نمونه گیری هدفمند به همراه مادران شان انتخاب شدند و به صورت تصادفی و با حجم مساوی در دو گروه آزمایش و گواه جایدهی شدند. مادران گروه آزمایش تحت آموزش برنامه مداخله کنش های اجرایی فراشناختی طی 12 جلسه دو ساعته قرار گرفتند و مادران گروه گواه (20 نفر) در فهرست انتظار باقی ماندند. برای جمع آوری داده ها از چهارمین ویرایش مقیاس درجه بندی اسنپ (سوانسون، نولان و پلهام، 1983) و آزمون علایم حیاتی سیستم اعصاب مرکزی (گوالتری و جانسون، 2006) استفاده شد. تحلیل داده ها با استفاده از روش تحلیل کوواریانس چندمتغیری انجام شد.

    یافته ها

    نتایج به دست آمده حاکی از تاثیر معنادار آموزش کنش های اجرایی فراشناختی بر کاهش نشانگان رفتاری (24/782 (F=و افزایش کنش های شناختی (حافظه فعال32/130  F=و انعطاف پذیری شناختی6/053F=) کودکان با اختلال نارسایی توجه/ فزون کنشی بود (0/05>P).

    نتیجه گیری

    در این روش درمانی با استفاده از فعالیت های مبتنی بر بازی که به صورت ساختاری توسط والدین اداره می شود، جنبه هایی از کنش های اجرایی که در مدیریت شناخت و رفتار نقش دارند، مورد هدف قرار داده شد و در نتیجه باعث بهبود شناخت و نشانگان رفتاری در کودکان با اختلال نارسایی توجه/ فزون کنشی شده است.

    کلیدواژگان: اختلال نارسایی توجه، فزون کنشی، کنش های اجرایی، بازی والد محور، نشانگان رفتاری، کودک دبستانی
  • حسین ذکائی، فهیمه ادیب صابر* صفحات 155-166
    زمینه و هدف

    با توجه به شیوع مشکلات خواب و بروز پرخاشگری در دوران کودکی و تاثیر اجرای فعالیت بدنی بر بهبود وضعیت جسمانی و روانی کودکان، پژوهش حاضر با هدف مقایسه عادت های خواب و پرخاشگری کودکان ورزشکار و غیرورزشکار انجام شد.

    روش

    طرح پژوهش حاضر از نوع تحلیلی- مقایسه ای بود. به این منظور، 120 دانش آموز پسر از بین دانش آموزان مقاطع چهارم تا ششم ابتدایی شهرستان اردبیل در سال تحصیلی 99-98 ، انتخاب شده و به دو گروه ورزشکار و غیرورزشکار بر اساس حضور مستمر در تیم های ورزشی به صورت هدفمند، تقسیم شدند. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه عادت های خواب کودکان اونز و همکاران (2000) و پرسشنامه پرخاشگری کودکان دبستانی شهیم (1385) استفاده شد. در تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون تی مستقل جهت مقایسه نمره کلی دو گروه دانش آموزان و از آزمون تحلیل واریانس چندمتغیره برای مقایسه خرده مقیاس های پرخاشگری و عادت های خواب دو گروه استفاده شد.

    یافته ها

    بر اساس نتایج به دست آمده از تحلیل داده ها در پژوهش حاضر، کودکان ورزشکار در هر دو متغیر پرخاشگری و عادت های خواب، وضعیت بهتری نسبت به کودکان غیرورزشکار داشتند (0/038≥P ، 0/001≥P). همچنین یافته ها حاکی از آن بود که کودکان ورزشکار در خرده مقیاس های مقاومت در برابر خواب (0/003≥P)، تاخیر در خوابیدن (0/001≥P) ، طول دوره خواب (0/001≥P)، بی خوابی (0/005≥P)، پرخاشگری جسمانی، رابطه ای، و کلامی (0/001≤P) به طور معناداری بهتر از کودکان غیرورزشکار بودند.

    نتیجه گیری

    بنابراین نتیجه می شود که اجرای فعالیت بدنی منظم در قالب ورز ش های مختلف می تواند الگوهای خواب کودکان را بهبود داده و موجب کاهش رفتارهای پرخاشگرانه در آنها شود.

    کلیدواژگان: پرخاشگری، عادت های خواب، کودکان ورزشکار، کودکان غیرورزشکار
  • ندا صفری، فرشته باعزت*، مجید غفاری صفحات 167-181
    زمینه و هدف

    نارساخوانی رایج ترین نوع اختلال یادگیری خاص است. یکی از مهم ترین عواملی که با نارساخوانی در ارتباط است، دامنه توجه و ابعاد آن است که می تواند بر دقت، سرعت، و درک خواندن تاثیرگذار باشد. پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی برنامه توانبخشی شناختی و تقویت توجه بر ابعاد توجه و کارآمدی خواندن دانش آموزان نارساخوان انجام شد.

    روش

    طرح پژوهش حاضر، نیمه آزمایشی از نوع پیش آزمون- پس آزمون- پیگیری با گروه گواه بود. جامعه آماری شامل تمام دانش آموزان پسر پایه سوم ابتدایی شهر کرمانشاه در سال تحصیلی 96-1395 بود که از بین آنها تعداد 30 دانش آموز نارساخوان به صورت در دسترس انتخاب و در دو گروه آزمایش و گواه (هر گروه 15 نفر) به صورت تصادفی جایدهی شدند. گروه آزمایش در 12 جلسه 45 دقیقه ای، برنامه توانبخشی و تقویت توجه را دریافت کردند و افراد گروه مداخله هیچ گونه مداخله ای را دریافت نکردند. ابزارهای پژوهش شامل نسخه چهارم آزمون تشخیصی هوش وکسلر کودکان (عابدی، 1392)، آزمون اختلال خواندن (نصفت، 1381)، آزمون استروپ (استروپ، 1935)، آزمون دسته بندی کارت های ویسکانسین (گرنت و برگ، 1948) و آزمون عملکرد پیوسته (رازولد، 1956) بود. داده ها با استفاده از تحلیل واریانس با تکرار اندازه گیری تحلیل شدند.

    یافته ‎ها: 

    یافته های پژوهش نشان داد برنامه توانبخشی شناختی توجه، بر توجه انتخابی، توجه انتقالی، و کارآمدی خواندن دانش آموزان نارساخوان اثربخش است و تاثیر این شیوه مداخله بعد از پیگیری دو ماهه، پایدار بوده است؛ اما بر توجه پایدار، تاثیر معناداری ندارد (خطای ارتکاب: 52/1F=، 05/0 ؛ خطای غفلت: 32/2F=، 05/0 ؛ زمان واکنش: 13/0= F، 05/0).

    نتیجه گیری:

     بر اساس یافته های پژوهش حاضر، می توان نتیجه گرفت که روش مداخله به کار گرفته شده در این مطالعه با تقویت ابعاد توجه و افزایش دقت و پردازش دقیق تر حروف و کلمات خوانده شده، باعث بهبود کارآمدی خواندن دانش آموزان نارساخوان شده است.

    کلیدواژگان: توجه، نارساخوانی، توانبخشی شناختی، کارآمدی خواندن
  • حسین اکبری فر*، پرویز شریفی درآمدی، شهلا پزشک صفحات 182-192
    زمینه و هدف

    حضور یک کودک دارای ناتوانی یا بیماری، برای والدین و به خصوص مادران بسیار تنش آور است، زیرا که آنها تنیدگی، احساس گناه، و خستگی بیشتری را در مقایسه با سایر والدین تجربه می کنند. پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی آموزش برنامه شناختی رفتاری برکاهش رفتار تنبیهی مادران دانش آموزان کم توان ذهنی انجام شد.

    روش

    این پژوهش از نوع آزمایشی با طرح پیش آزمون- پس آزمون با گروه گواه بود. جامعه آماری این پژوهش شامل تمامی مادران دانش آموزان کم توان ذهنی مقطع ابتدایی شهرستان شادگان در سال تحصیلی 1393 بود (90 مادر). 20 نفر از این جامعه آماری که دارای شرایط ورود به پژوهش بودند به روش نمونه گیری تصادفی ساده، انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و گواه، جایدهی شدند. گروه آزمایش، در 12جلسه، آموزش برنامه شناختی رفتاری را دریافت کردند و شرکت کنندگان گروه گواه هیچ گونه آموزشی دریافت نکردند. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه 25 گویه ای تنبیه ملک پور (1376) و مصاحبه بالینی همراه با مشاهده استفاده شد. داده ها از طریق آزمون آماری کوواریانس مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    نتایج تحلیل کوواریانس نشان داد که آموزش برنامه شناختی- رفتاری برکاهش رفتار تنبیهی مادران دانش آموزان کم توان ذهنی اثرگذار است؛ به طوری که مادران گروه آزمایش نسبت به مادران گروه گواه در مرحله پس آزمون، به طور معنا داری رفتار تنبیهی کمتری نشان دادند (001/0 , P=494/539F=).

    نتیجه گیری

    بر اساس نتایج پژوهش حاضر، آموزش برنامه شناختی- رفتاری به عنوان یک شیوه مورد تایید برای کمک به مسایل و مشکلات روان شناختی والدین و در جهت کاهش رفتار تنبیهی مادران دانش آموزان کم توان ذهنی می تواند مورد استفاده قرار گیرد.

    کلیدواژگان: آموزش شناختی- رفتاری، رفتار تنبیهی، مادران، دانش آموزان کم توان ذهنی
  • سید بهاالدین کریمی، یوسف ادیب*، فیروز محمودی، رحیم بدری گرگری صفحات 193-204
    زمینه و هدف

    عوامل موثر بر یادگیری بسیار گسترده و وسیع بوده و شناسایی این عوامل در رفع مشکلات و نارسایی های موجود در نظام آموزشی، بسیار مهم است. یکی از این عوامل، سبک یادگیری است و پژوهش حاضر با هدف شناسایی و مقایسه سبک های یادگیری بر اساس جنسیت، موضوع درسی، و پایه تحصیلی با استفاده از روش تحلیل خوشه ای انجام شد.

    روش

    این پژوهش از نظر هدف، کاربردی و از نظر روش شناسی، توصیفی- پیمایشی است. جامعه آماری این مطالعه شامل تمامی دانش آموزان پایه های چهارم، پنجم، و ششم ابتدایی استان آذربایجان غربی در سال تحصیلی 97-1396 بود. برای انتخاب نمونه آماری با استفاده از روش نمونه گیری خوشه ای چندمرحله ای، تعداد 1961 دانش آموز (928 نفر پسر و 1033 دختر) انتخاب شد ه و به پرسشنامه سبک یادگیری وارک (1998) پاسخ دادند. داده های جمع آوری شده با استفاده از آزمون تحلیل خوشه ای و خی دو وارسی و تحلیل شدند.

    یافته ها

    نتایج تحلیل خوشه ای حاکی از تشخیص پنج سبک در بین دانش آموزان از جمله سبک دیداری، شنیداری، خواندن/ نوشتن، جنبشی، و چندگانه دارد که سبک چندگانه، بیشترین تعداد؛ و سبک شنیداری، کمتر میزان را به خود اختصاص داده است. نتایج همچنین نشان داد سبک یادگیری بر اساس جنسیت (01P</ ؛ 87/16X2=) ، و پایه تحصیلی (05P</ ؛ 320/18X2=) متفاوت است، اما بین سبک یادگیری بر اساس نوع درس (موضوع درسی)، تفاوت معناداری مشاهده نشد.

    نتیجه گیری

    بر اساس نتایج پژوهش سبک ارجح در دانش آموزان، سبک یادگیری چندگانه (ترکیبی) است. از سوی دیگر سبک یادگیری بر اساس جنسیت و پایه تحصیلی، متفاوت است؛ اما بر اساس نوع درس (موضوع درسی)، تفاوت معناداری در بین سبک ها مشاهده نشده است. بدین ترتیب، آگاهی از نوع سبک یادگیری دانش آموزان جهت تدریس موثر معلمان و کاهش مشکلات یادگیری، مهم است.

    کلیدواژگان: سبک یادگیری، جنسیت، موضوع درسی، پایه تحصیلی، تحلیل خوشه ای
  • فهیمه حسن نتاج، عباسعلی تقی پور جوان*، فاطمه پور فاطمی، سید سعید آرام صفحات 205-218
    زمینه و هدف

    شیوع شناسی اختلال طیف اوتیسم در دوران کودکی به دلیل افزایش فراوانی روزافزون آن در جوامع مختلف از یک سو، و اهمیت مداخله زودهنگام از سویی دیگر، از اهمیت ویژه ای برخوردار است. در همین راستا پژوهش حاضر با هدف غربالگری و شیوع شناسی اختلال طیف اوتیسم در کودکان 3-6 سال مهدکودک های تحت نظر بهزیستی استان مازندران انجام شد.

    روش

    پژوهش حاضر از نوع توصیفی- مقطعی است و جامعه آماری آن، شامل تمامی کودکان 3 تا 6 سال مهدکودک های تحت نظارت سازمان بهزیستی در سال 1396-1395 در استان مازندران بود که از این میان، تعداد 10040 کودک مورد ارزیابی قرار گرفتند. برای گردآوری داده ها ابتدا نمونه مورد نظر تحت ارزیابی با سیاهه تعدیل شده برای اوتیسم کودکان (ام چت) (روبینز، دبرافین، بارتون، 1999) و مصاحبه پیگیری قرار گرفته و سپس در مرحله دوم غربالگری، افراد با ریسک بالا با پرسشنامه اطلاعات دموگرافیک و مقیاس نمره دهی اوتیسم گارز 2 (گیلیام، 1994) ارزیابی دقیق شدند. داده های به دست آمده به وسیله روش های آمار توصیفی (میانگین، انحراف معیار، درصد) و استنباطی (خی دو) تحلیل شدند.

    یافته ها

    نتایج پژوهش نشان داد تعداد 53 مهدآموز (46 پسر، 7 دختر) با اختلال طیف اوتیسم در استان مازندران در سال 1395-1396 در مهدکودک ها حضور دارند. شیوع اختلال طیف اوتیسم در پسران 96/0 درصد و در دختران 13/0 درصد و نسبت فراوانی شیوع در پسران به دختران در حدود 5/6 به 1 است P≥0/05).

    نتیجه گیری

    بر اساس نتایج این مطالعه، شیوع اختلال طیف اوتیسم در کودکان 3-6 سال مهدکودک های مازندران، % 53/0 (تقریبا نیم درصد) است. شدت اختلال، وضعیت شناختی و اجتماعی - اقتصادی در پذیرش و ثبت نام کودکان با اختلال طیف اوتیسم در مراکز مهدکودک، نقش زیادی داشته و سبب شده است تا حضور این کودکان در مراکز مهدکودک استان، کمتر از میزان شیوع جهانی باشد.

    کلیدواژگان: شیوع شناسی، اختلال طیف اوتیسم، مهد کودک
  • محبوبه حسینی*، شعله امیری، امیر قمرانی، ایلناز سجادیان صفحات 219-233
    زمینه و هدف

    قلدری پدیده ای بسیار شایع است که عواقب روان شناختی زیادی را به دنبال دارد. قلدری ممکن است آغاز اختلال شخصیت ضد اجتماعی و رفتارهای خشن در نوجوانی و بزرگسالی باشد. یکی از روی آوردها و برنامه های درمانی برای پدیده قلدری، برنامه پیشگیری و اصلاح این رفتار منفی در کودکان و نوجوانان است. مطابق با این برنامه، آموزش کودکان و نوجوانان موجب افزایش شناخت آنان از ماهیت اختلال شده و به آنها کمک می کند تا رفتارهای نا مناسب خود را مهار کرده و کاهش دهند. بدین ترتیب پژوهش حاضر با هدف شناسایی مولفه های پیشگیری از رفتار قلدری در چارچوب نظریه روان شناسی فردی انجام شد.

    روش

    روش این پژوهش، کیفی و نمونه مورد مطالعه شامل 5 کتاب از آثار ترجمه شده از آلفرد آدلر و درایکورس درباره شیوه های مقابله با قلدری در کودکان بود. جهت تجزیه و تحلیل داده ها، از روش تحلیل مضمون استقرایی؛ و به منظور تعیین اعتبار، از روش کدگذاری همزمان استفاده شد.

    یافته ها:

     بر اساس نتایج به دست آمده، 7 مولفه اصلی استخراج شد که عبارت اند از: جلب مشارکت خانواده و مدرسه؛ استفاده از گروه و ارتباط دوستانه؛ برقراری ارتباط برابر؛ جایگاه و مسئولیت؛ شناخت کودک، اصلاح باورها و رفتار؛ و امید، دلگرمی، و توانمندسازی.

    نتیجه گیری: 

    یافته های پژوهش نشان می دهند که آثار کلاسیک نظریه پردازان روان شناسی فردی، منبع سودمندی برای یافتن رهنمودهای پیشگیرانه و مداخله ای برای قلدری هستند و شاید بتوان گفت روان شناسی فردی به دلیل تاکید بر بافت اجتماعی، پیشگیری، و تاکید بر نقاط قوت کودکان و نوجوانان، چارچوب مناسبی را برای درک و پیشگیری از قلدری و همچنین کار با کودکان قلدر، فراهم می کند. از یافته های این مطالعه می توان در طراحی برنامه های انفرادی و گروهی پیشگیری یا اصلاح قلدری استفاده کرد.

    کلیدواژگان: قلدری، روان شناسی فردی، پیشگیری، اصلاح رفتار
  • سپیده نایب حسین زاده، علی اقازیارتی*، سمیه همتی پویا، کیانا کاروان بروجردی صفحات 234-247
    زمینه و هدف

    پرخاشگری یکی از عمده ترین مشکلات رفتاری در کودکان است که بیشتر نتیجه خانواده های سازمان نایافته، ساختار ناسالم، و نحوه ارتباط نامطلوب والدین با کودک است؛ بدین ترتیب پژوهش حاضر با هدف تعیین میزان اثربخشی آموزش بازی های حرکتی موزون مادر-کودک بر کاهش پرخاشگری کلامی و غیرکلامی کودکان 3 تا 5 سال انجام شد.

    روش

    پژوهش حاضر نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون- پس آزمون با گروه گواه و پیگیری دو ماهه بود. جامعه آماری شامل دختران و پسران 3 تا 5 سال حاضر در مهدکودک دانشگاه شهید بهشتی در سال 1396 بود. پس از غربالگری با مقیاس پرخاشگری واحدی و همکاران (1387)، 18 دختر و پسر به همراه مادران شان به شیوه در دسترس انتخاب شده و در دو گروه آزمایش و گواه به صورت تصادفی، جایدهی شدند. کودکان و مادران گروه آزمایشی به مدت 10 جلسه تحت آموزش بازی های حرکتی موزون مادر-کودک قرار گرفتند، اما گروه گواه هیچ مداخله ای دریافت نکرد. داده ها با استفاده از روش آماری تحلیل واریانس اندازه های مکرر تحلیل شد.

    یافته ها: 

    یافته ها تفاوت معناداری را بین عملکرد دو گروه آزمایش و گواه در پرخاشگری کلی (68/6=F، 02/0=P)، پرخاشگری کلامی-تهاجمی (59/16=F، 001/0=P)، پرخاشگری جسمانی-تهاجمی (16/14=F، 002/0=P) و پرخاشگری رابطه ای (36/22=F، 000/0=P) در مرحله پس آزمون و پس از دو ماه پیگیری نشان داد.

    نتیجه گیری: 

    با توجه به نتایج پژوهش می توان گفت که کودکان با استفاده از بازی های حرکتی موزون، نحوه رویارویی با محرک ها را آموخته و آن را به محیط اطراف خود و به خصوص در ارتباط با همسالان تعمیم دادند و در نتیجه پرخاشگری کلامی و غیرکلامی در آنها کاهش یافت؛ بنابراین این شیوه می تواند به عنوان یک شیوه تکمیلی در کنار درمان های اصلی این اختلال به کار رود.

    کلیدواژگان: بازی های حرکتی موزون، مادر و کودک، پرخاشگری کلامی و غیر کلامی
  • مریم صارم پور، باقر غباری بناب*، فریبرز باقری صفحات 248-263
    زمینه و هدف

    کیفیت زندگی به عنوان یک مفهوم حیاتی و تاثیرگذار در زندگی افراد از جایگاه ویژه‎ای برخوردار است و شواهد پژوهشی حاکی از آن است که این سازه تحت تاثیر متغیرهای مختلفی قرار دارد. از آن جا که در مورد تبیین نقش متغیرهای تاثیرگذار بر کیفیت زندگی از جمله دلبستگی به والدین ، دلبستگی به خدا، و شفقت ‎به‎ خود توافق روشنی وجود ندارد؛ این پژوهش با هدف بررسی الگوی روابط بین دلبستگی به خدا، دلبستگی به والدین ، شفقت به ‎خود، و کیفیت زندگی در دختران بی‎سرپرست و بد‎سرپرست تهران انجام شد.

    روش

    روش پژوهش همبستگی، از نوع مدل‎یابی معادلات ساختاری بود. جامعه آماری شامل تمامی دختران بی سرپرست و بدسرپرست 19- 9 ساله ای بود که در سال 1398 در مراکز نگهداری شبانه روزی سازمان بهزیستی استان تهران، تحت مراقبت بودند. نمونه مورد مطالعه شامل 241 نفر از جامعه آماری مذکور بود که به روش نمونه‎ گیری تصادفی ساده ‎انتخاب شدند. برای گردآوری داده ها از پرسشنامه‎های کیفیت زندگی سازمان سلامت جهانی (1996)، دلبستگی به خدا در اسلام (غباری بناب و حدادی کوهسار،1390)، دلبستگی به والدین و همسالان (آرمسدن و گرینبرگ، 1987)، و مقیاس شفقت ‎به ‎خود (نف، 2003) استفاده شد. برای بررسی روابط ساختاری بین متغیرها از نرم‎افزار AMOS استفاده شد.

    یافته ها: 

    یافته ها نشان داد که تاثیر مستقیم دلبستگی به والدین و شفقت به خود بر کیفیت زندگی به ترتیب با مقادیر (001/0p<، 56/0=β) و (001/0p<، 52/0=β)، مثبت و معنادار است. تاثیر مستقیم دلبستگی به خدا بر کیفیت زندگی معنادار نبود (05/0p>، 03/0=β)، اما دلبستگی به خدا و دلبستگی به والدین از طریق متغیر میانجی شفقت به ‎خود بر کیفیت زندگی به ترتیب با مقادیر (001/0p<، 29/0=β) و (001/0p<، 34/0=β) تاثیر مثبت و معناداری دارند.

    نتیجه گیری: 

    نتایج این پژوهش نشان داد که شفقت به ‎خود می‏تواند نقش واسطه‏ای در رابطه بین دلبستگی به خدا و دلبستگی به والدین و کیفیت زندگی ایفا کند. استلزام های نتیجه به دست آمده در مقاله مورد بحث قرار گرفته است.

    کلیدواژگان: کیفیت زندگی، دلبستگی به خدا و والدین، شفقت به خود
  • مرجان معنوی شاد، جواد مصرآبادی*، رامین حبیبی کلیبر، ابوالفضل فرید صفحات 264-277
    زمینه و هدف

    متخصصان و پژوهشگران حیطه اختلالات یادگیری خاص، روش های درمانی مختلفی را در پژوهش های آزمایشی یا نیمه آزمایشی برای کمک به افراد با این اختلال و همچنین رفع مشکلات آموزشی و تحصیلی آنها، طراحی و به کار برده اند. مطالعه حاضر با استفاده از الگوی پژوهشی فراتحلیل، به دنبال مشخص ساختن این موضوع است که اثربخشی مداخلات درمانی-آموزشی تا چه میزان می تواند در بهبود اختلال یادگیری خاص اثرگذار باشد.

    روش

    در این فراتحلیل، جامعه آماری شامل آن دسته از پژوهش های در دسترس مرتبط با مداخلات درمانی-آموزشی اختلال یادگیری خاص در داخل کشور بوده است که بین سال های 1380 تا 1393 منتشر شده اند. جهت دستیابی به پژوهش های مورد نظر، پایگاه مرکز اطلاعات علمی جهاد دانشگاهی، پایگاه نشریات ایران (مگ ایران)، و سایت علوم انسانی مورد جستجو قرار گرفتند. به منظور انتخاب پژوهش های اولیه از کلیدواژه های اختلال یادگیری خاص، ناتوانی یادگیری، اختلال ریاضی، اختلال خواندن، اختلال نوشتن، اختلال دیکته، نارسانویسی، نارساخوانی، روش دیویس، روش فرنالد، کپارت، مداخلات آموزشی، و مداخلات روان شناختی استفاده شد. جهت تعیین میزان اندازه اثر مداخلات درمانی-آموزشی، با استفاده از نمونه گیری در دسترس، 33 اندازه اثر از 24 پژوهش که از لحاظ روش شناختی مورد قبول بودند، انتخاب شده و فراتحلیل روی آنها انجام شد. ابزار پژوهش چک لیست فراتحلیل بود.

    یافته ها

    یافته های پژوهش نشان داد میزان اندازه اثر مداخلات درمانی-آموزشی بر بهبود اختلال یادگیری خاص، 75/0 است که با توجه به جدول کوهن در حد بالایی قرار دارد. همچنین نتایج نشان داد که روش درمانی فرنالد با اندازه اثر 32/2 نسبت به دو روش دیگر (تمرین و تکرار، و چندرسانه ای) که به ترتیب دارای اندازه های اثر ترکیبی با مدل تصادفی 87/0 و 32/1 بودند، دارای اندازه اثر بیشتری است.

    نتیجه گیری

    اندازه اثر به دست آمده، موثر بودن استفاده از مداخلات درمانی-آموزشی در بهبود اختلال یادگیری خاص دانش آموزان را نشان داد. همچنین با توجه به نتایج این پژوهش مبنی بر بالا بودن اندازه اثر روش چندحسی فرنالد، می توان نتیجه گرفت که در طراحی بسته های درمانی ویژه دانش آموزان با اختلالات یادگیری خاص، بهتر است روش های درمانی چندحسی که ابعاد مختلف مشکلات این کودکان را مورد توجه قرار می دهد، در الویت درمان قرار گیرد.

    کلیدواژگان: اختلال یادگیری خاص، فراتحلیل، مداخلات درمانی - آموزشی
  • زهره آخوندی، سیما قدرتی*، حمیدرضا وطن خواه صفحات 278-290
    زمینه و هدف

    نتیجه مطالعات حاکی از آن است که مجموعه ای از عناصر هیجانی، شناختی، و اجتماعی در تحول شناختی هیجانی کودکان نقش مهمی ایفا می کنند. بدین ترتیب پژوهش حاضر با هدف تاثیر آموزش تحول هیجانی بر مقبولیت اجتماعی و تنظیم شناختی هیجان کودکان انجام شد.

    روش

    طرح این پژوهش، آزمایشی از نوع پیش آزمون پس آزمون با گروه گواه است. جامعه آماری شامل تمامی دانش آموزان دختر 8 تا 12 ساله غرب شهر تهران در سال تحصیلی 97-96 در مقطع دوم تا ششم ابتدایی بود. نمونه مورد مطالعه شامل 30 دانش آموز از جامعه آماری مذکور بود که به روش نمونه گیری تصادفی خوشه ای چند مرحله ای انتخاب شده و به تصادف در دو گروه آزمایش وگواه (15 دانش آموز در هر گروه) جایدهی شدند. برای جمع آوری داده ها در این مطالعه از پرسشنامه مقبولیت اجتماعی کودکان دبستانی (فورد و رابین، 1970) و پرسشنامه تنظیم شناختی هیجان کودکان (گارنفسکی و همکاران، 1999) استفاده شد. در مرحله پیش آزمون، هر دو گروه با استفاده از ابزارهای ذکر شده مورد ارزیابی قرار گرفتند و سپس برنامه آموزشی تحول هیجانی در یک دوره 12 جلسه ای (به صورت دو جلسه در هفته و هر جلسه 60 دقیقه) برای گروه آزمایش اجرا شد و افراد گروه گواه هیچ آموزشی دریافت نکردند. داده های جمع آوری شده با تحلیل کوواریانس توسط نرم افزار spss تجزیه و تحلیل شدند.

    یافته ها: 

    نتایج تحلیل داده ها نشان داد میزان مقبولیت اجتماعی (01/0>,P591/10=F) و تنظیم هیجان مثبت (01/0>, P 950/26=F) در گروه آزمایش بعد از انجام آموزش های تحول هیجانی، افزایش یافته و میزان تنظیم هیجان منفی آنها،کاهش یافت (01/0>,P887/15=F).

    نتیجه گیری: 

    براساس نتایج به دست آمده در این مطالعه می توان نتیجه گرفت که اگر آموزش مهارت های تحول هیجانی به طور مداوم و متناسب با توانایی کودک انجام شود، کودکان می توانند رفتارهای مناسب تر و اجتماعی تری را ابراز کنند. همچنین مهارت های تحول هیجانی، دسترسی افراد را به هیجان های زیربنایی تسهیل کرده و در نتیجه می توانند موجب ماندگاری رفتار مطلوب، از بین رفتن رفتارهای سازش نایافته و ارتقاء مقبولیت اجتماعی شوند.

    کلیدواژگان: تحول هیجانی، مقبولیت اجتماعی، تنظیم شناختی هیجان
  • امیر نیکوخلق، محمدرضا صفاریان طوسی*، حمید نجات، احمد زنده دل صفحات 291-303
    زمینه و هدف

    اختلال طیف اوتیسم، نوعی اختلال عصبی تحولی است که جنبه های مختلف تحول کودک را تحت تاثیر منفی قرار می دهد. نارسایی در کنش های اجرایی یکی از نشانه های کودکان با اختلال طیف اوتیسم است. هدف این مطالعه مقایسه اثربخشی مدل درمان پاسخ محور و مدل درمان و آموزش کودکان مبتلا به اوتیسم و ناتوانی های مرتبط با آن بر کنش های اجرایی دانش آموزان با اختلال طیف اوتیسم است.

    روش

    پژوهش حاضر از نوع نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون - پس آزمون با دو گروه آزمایش و یک گروه گواه و مرحله پیگیری انجام شد. 36 دانش آموز با میزان شدت اختلال اوتیسم متوسط به بالا (21 پسر و 15 دختر) با دامنه سنی 8 تا 12 سال پس از غربالگری با روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند و به منظور تعدیل حواس 16 جلسه تمرینات مربوط به یکپارچگی حسی را دریافت کردند. سپس به صورت تصادفی در 1 گروه گواه (7 پسر و 5 دختر) و دو گروه آزمایش شامل مدل درمان پاسخ محور (8 پسر و 4 دختر) و مدل درمانی و آموزشی (6 پسر و 6 دختر) جایدهی شدند. آزمودنی های گروه آزمایش به مدت 20 جلسه 45 دقیقه ای، تحت مداخله قرار گرفتند. ابزارهای مورد استفاده در این پژوهش شامل پرسشنامه رتبه بندی رفتاری کنش های اجرایی (جیویا، 2000) و پرسشنامه سنجش دامنه اوتیسم (اهلر و گیلبرک، 1993) بودند. از آزمون تحلیل واریانس با تکرار سنجش برای تحلیل نتایج استفاده شده است.

    یافته ها: 

    نتایج نشان داد که مدل درمان پاسخ محور بر مولفه های بازداری، تغییر توجه، مهار هیجان، و آغازگری؛ و مدل درمانی و آموزشی بر مولفه های سازمان دهی مواد، حافظه کاری، نظارت، و برنامه ریزی، اثربخشی بیشتری دارند. همچنین نتایج در مرحله پیگیری بعد از دو ماه، پایدار مانده است.

    نتیجه گیری:

     بر اساس نتایج پژوهش حاضر می توان نتیجه گرفت که مدل درمان پاسخ محور باعث تعامل بهتر فرد با محیط و افزایش حرمت خود می شود و مدل درمانی و آموزشی، تصویرسازی و ارتباط بیشتر دانش آموز با محیط فیزیکی و همچنین تعدیل حواس را فراهم می کند.

    کلیدواژگان: اختلال طیف اوتیسم، درمان پاسخ محور، مدل درمان و آموزش کودکان با اختلال اوتیسم و ناتوانی های مرتبط با آن، کنش های اجرایی
  • رمضانعلی گلچوبی فیروزجاه، غلامعلی افروز*، کامبیز کامکاری صفحات 304-314
    زمینه و هدف

    بعد از تولد فرزند نخست، زوجین برای سازش یافتگی با شرایط جدید زندگی خود و ارضای نیاز به صمیمیت عاطفی همگام با سبک والدگری مطلوب، به طور کلی دچار سردرگمی می شوند. مدیریت مشکلات مربوط به پرورش فرزند و وظایف مراقبتی هر یک از والدین، ممکن است باعث آشفته تر شدن روابط زناشویی شود. هدف این پژوهش، بررسی اثربخشی زوج درمانی هیجان مدار بر پیوستگی، انطباق پذیری، صمیمت عاطفی، و کیفیت ارتباطی والدین بعد از تولد نخستین فرزند است.
     

    روش

    روش این پژوهش، نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون و پس آزمون با دوگروه آزمایش وگواه بود. جامعه آماری، شامل تمامی والدین دارای یک فرزند زیر 5 سال بود که در 6 ماه اول سال 1398 در مهدکودک های شهر رشت حضور داشتند. حجم نمونه شامل 16 زوج (8 زوج گروه آزمایش و 8 زوج گروه گواه) از جامعه آماری مذکور بود که به شیوه نمونه گیری در دسترس انتخاب شده و به طور تصادفی در دو گروه گواه و آزمایش جایدهی شدند. برای گروه آزمایش 9 جلسه 90 دقیقه ای زوج درمانی هیجان مدار انجام شد و گروه گواه در نوبت مداخله قرار گرفت. تمامی آزمودنی ها در طی دو مرحله پیش آزمون و پس آزمون با استفاده از پرسشنامه های انطباق پذیری و پیوستگی السون و همکاران (1985)، ارزیابی شخصی صمیمت شافر و السون (1981) و کیفیت ا رتباطی زوجین (خوشکام، 1385) مورد ارزیابی قرار گرفتند. داده های جمع آوری شده نیز با تحلیل کوواریانس، تجزیه و تحلیل شدند.

    یافته ها

    نتایج حاصل از تحلیل داده ها نشان داد که زوج درمانی هیجان مدار بر پیوستگی (001/0< P، 492/500=F)، انطباق پذیری (001/0< P، 225/231=F)، صمیمت عاطفی(01/0< P،482/1362=F) و کیفیت ارتباطی(0001/0< P، 444/244=F) والدین، تاثیر مثبت معنی دار داشته است.

    نتیجه گیری

    بر اساس یافته های این مطالعه می توان نتیجه گیری کرد که روش زوج درمانی متمرکز بر هیجان با تاثیر بر سبک برقراری ارتباط موثر، گسترش پیوند عاطفی، شناسایی اعتقادات و باورها و پیشینه دلبستگی زوجین، درک رابطه رفتار با افکار و هیجان ها، و ایجاد انتظارات واقع بینانه درباره والدگری، به خصوص پس از تولد نخستین فرزند، موجب ارتقا و بهبود رضایت مندی و صمیمت هر یک از والدین می شود.

    کلیدواژگان: زوج درمانی هیجان مدار، پیوستگی- انطباق پذیری، صمیمیت عاطفی، کیفیت ارتباطی
  • مرجان کاشانی، پرویز عسگری*، فریبرز درتاج، پروین احتشام زاده، زهرا افتخار صفحات 315-326
    زمینه و هدف

    با توجه به نتایج مطالعات مختلف حاکی از مشکلات خودتنظیمی هیجانی در کودکان با اختلال نارسایی توجه/ فزون کنشی، پژوهش حاضر با هدف تعیین اثربخشی آموزش تنظیم شناختی هیجان بر نمره خشم کودکان پسر مبتلا به این اختلال انجام شد.

    روش

    روش پژوهش نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون-پس آزمون و گروه گواه بود. نمونه مورد مطالعه 40 نفر از کودکان با اختلال نارسایی توجه/ فزون کنشی 12 ساله مقطع ابتدایی شهر تهران در سال تحصیلی 96-95 بوده است که به صورت نمونه گیری خوشه ای چندمرحله ای انتخاب و در دو گروه آزمایش و گواه به تصادف جایدهی شدند. ابتدا از هر دو گروه پیش آزمون به عمل آمد و سپس افراد گروه آزمایش به مدت دوازده جلسه 45 دقیقه ای آموزش تنظیم شناختی را دریافت کردند و بعد از پایان جلسات آموزشی از هر دو گروه پس آزمون به عمل آمد. ابزار پژوهش شل=امل پرسشنامه سنجش والد کانرز (1970)، پرسشنامه حالت - صفت خشم اسپیلبرگر (1999) بود. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون تحلیل کوواریانس استفاده شد.

    یافته ها: 

    نتایج تحلیل کوواریانس نشان داده است که آموزش تنظیم شناختی هیجان به طور معنادار موجب کاهش خشم کودکان پسر با اختلال نارسایی توجه/ فزون کنشی شده است F=271/83 , P>0/05.

    نتیجه گیری: 

    دانش آموزان با اختلال نارسایی توجه/ فزون کنشی در مهار هیجانات منف،ی مهارت چندانی ندارند. با آموزش تنظیم شناختی هیجان می توان جایگزینی هیجانات مثبت را تقویت کرد و این موضوع به کاهش خشم کودکان با اختلال نارسایی توجه/ فزون کنشی منجر می شود.

    کلیدواژگان: تنظیم شناختی هیجان، خشم، نارسایی توجه، فزون کنشی
|
  • Page 0
  • Sayed Omid Sotoodeh Navroodi, Mojgan Nicknam*, Azam Fatahi Andabil Pages 1-13
    Background and Purpose

    After the birth of their first child, couples often become confused about becoming adaptable to their new living conditions and satisfying the need for emotional intimacy in line with the desired parenting style. Coping with the child-rearing problems and managing the caregiving responsibilities may make the marital relationship more complicated. This study aimed to investigate the effectiveness of emotionally focused couple therapy on cohesion, adaptability, emotional intimacy and quality of communication in couples after the birth of the first child.

    Method

    This research was a quasi-experimental study with control group pretest-posttest design. The statistical population included all the parents with a child under the age of 5 who was attending a kindergarten in Rasht during March to September 2019. The sample included 16 couples (8 in the experimental group and 8 in the control group) who were selected by convenience sampling and then randomly assigned to either the experimental or control group. The experimental group received nine 90-min sessions of emotionally focused couple therapy and the control group was put on the waiting list to receive the intervention. All participants were assessed at pretest and posttest stages through using the Adaptability and Cohesion Evaluation Scale III (FACESIII), (Olson et al., 1985), Personal Assessment of Intimacy in Relationships Scale (Schaefer & Olson, 1981) and Quality of Communication between Couples (Khoshkam, 2006). Data were analyzed by analysis of covariance.

    Results

    Findings showed that the emotionally focused couple therapy was positively effective on cohesion (F=500.492, P< 0.001), adaptability (F=231.225, P< 0.001), emotional intimacy (F=1362.482, P< 0.01) and quality of communication between the parents (F=244.444, P< 0.0001).

    Conclusion

    Based on the results of this study, it can be concluded that emotionally focused couple therapy can improve the intimacy between the parents and increase their satisfaction with each other through influencing the effective communication style, developing the emotional bond, identifying beliefs and background of coupleschr('39') attachment, understanding the relation between behavior and thoughts and emotions and developing realistic expectations about parenting, especially after the birth of the first child.

    Keywords: Emotionally focused couple therapy, cohesion, adaptability, emotional intimacy, quality of communication
  • Fatemeh Ahmadi Moghadam, Ali Farnam*, Gholamreza Sanagouye Moharer Pages 14-24
    Background and Purpose

    Today, the well-being construct has influenced the field of education in such a way that providing the mental well-being is one of the most important objectives of the developed societies. Regarding the importance of academic welfare and its influence on different aspects of academic performance, this study was done to investigate the effectiveness of acceptance and commitment group therapy (ACT) on the components of academic wellbeing (burnout, engagement, satisfaction, and valuability in students) in students.

    Method

    Present research was a quasi-experimental study with control group pretest-posttest design. The study population included all the female students of the first cycle of the secondary school in Birjand city in 2018-2019. Based on the inclusion criteria, 34 students were selected by convenience sampling and then randomly assigned to either the experimental or control group (17 per group). Then, the experimental group received eight 60-min sessions of ACT; whereas the control group underwent no intervention. Data at pretest and posttest stages were gathered by Academic Well-being Scale (Tomin-Sweeney et al., 2012) and then analyzed by multi-variate analysis of covariance (MANCOVA).

    Results

    Results showed that after performing the intervention, there was a significant difference between the mean scores of the control and experimental groups in the components of school value, academic burnout, school satisfaction, and schoolwork engagement (P≤0.001).

    Conclusion

    Based on the research findings, it can be concluded that through a combination of vitality, clarifying the experiences and helping to accept them, ACT can make positive changes in the individual. Specifically, because of increasing the efforts focused on personal development, acceptance and commitment make a positive meaning in the studentchr('39')s mind and provide the situation for promoting the academic well-being.

    Keywords: Group therapy, acceptance, commitment, academic well-being, student
  • Khadijeh Hatamifar*, Hossein Zare, Mansoureh Shahryari Ahmadi Pages 25-39
    Background and Purpose

    Parent-child relationship plays an important role in the vulnerability and flexibility of children. Different methods have been used in clinical studies to improve the parent-child relationship. This study aimed to compare the effectiveness of positive parenting program and parental management on parent-child relationship. 

    Method

    This research was a pretest-posttest quasi-experimental study with one-month follow-up. The study population included the parents of all the female primary school students with behavioral problems in Dist. 1 of Tehran during the academic year of 2019-2020. Among them, a sample of 45 parents were selected and then randomly assigned to one of the three groups (two experimental groups and one control group) (i.e. 15 per group). The groups completed the Child-Parent Relationship Scale (Pianta, 1994) at all the three stages. The experimental groups received eight 90-min positive parenting program and twelve 12-min sessions of parental management training, while the control group underwent no intervention.

    Results

    Results of multivariate analysis of covariance (MANCOVA) showed that the groups were significantly different in the components of parent-child relationship. Both interventions were effective on the improvement of parent-child relationship (closeness: P<.01, F=12.01; dependence: P<.01, F=19.92; conflict: P<.01, F=37.37) and showed equal effectiveness on parent-child relationship. 

    Conclusion

    The research findings showed both methods have the necessary efficiency to improve the parent-child relationship but in parental management training in the follow-up phase, lack of coordination and interaction between parents in dealing with the child and motivation and instability of mothers in the skillful use and continuous of educational methods, has reduced the parent-child relationship.

    Keywords: Positive parenting, parental management, parent-child relationship
  • Ciroos Soorgi, MohamadHassan Ghanifar*, MohammadReza Asadi Yoonesi, Qasem Ahi Pages 40-52
    Background and Purpose

    Over the years, academic performance has been widely considered as one of the indicators of assessing the studentschr('39') learning and the quality of education. During their academic life, students face different challenges, obstacles and stresses which may threaten their academic performance and academic vitality. Therefore, this study was done to investigate the effectiveness of emotional self-control training on the academic vitality and academic performance of students. 

    Method

    The present study was a quasi-experimental study with control group pretest- posttest design including the follow-up stage. The study population included all the male students studying at the first cycle of the secondary school in Birjand city in the academic year of 2019-2020. Among which a sample of 40 students were selected by purposive sampling and then assigned randomly to the experimental or the control group (20 per group). The experimental group received eigth 60-min sessions of emotional self-control; whereas no training was done for the control group. The research tools included Questionnare of Academic Vitality (Dehghanzadeh and Hosseinchari, 2012), Academic Performance Questionnaire (Dortaj, 2004) and Self-control Scale (Tanjeny et al., 2004). Data were analyzed by repeated measures ANOVA at the significance level of α = 0.05.

    Results

    Results of data analysis showed that emotional self-control training was effective on academic vitality (p <0.01) and academic performance and its components (self-efficacy, emotional effects, planning, lack of outcome control and motivation) (p <0.01). The findings persisted in the follow-up period (p <0.01).

    Conclusion

    Based on the results of this study, it can be concluded that emotional self-control training can improve the skills related to resilence and adjustment and prevent the inappropriate emotions in students which in turn can increase the academic vitality and academic performance in them.

    Keywords: Emotional self-control, academic vitality, academic performance, students
  • Shirin Zeinali, Hamid Poursharifi*, Jalil Babapour, Majid Mahmood Aliloo, Zeynab Khanjani Pages 53-66
    Background and Purpose

    Anxiety is a common disorder in children which may be influenced by several interpersonal and intrapersonal factors. Based on the studies done, it seems that the components of thought, feeling and behavior of parents and children influence the anxiety in children. This study aimed to investigate the relationship between cognitive bias, anxiety sensitivity and maternal beliefs and anxiety in children through the mediating role of coping strategies in children.

    Methods

    This research was a descriptive-correlational research. The study population consisted of all the students of grade 5 and 6 (i.e. 11-12 years old) studying at the non-governmental schools of District 3 in Tabriz city in the academic year of 2015-2016. Among which, a sample of 279 students (150 girls and 129 boys) together with their mothers were selected by cluster sampling. Anxiety Sensitivity Index (Tsao et al., 2006), Cognitive Error Questionnaire (Covin et al., 2011), Coping Strategies Questionnaire (Hernandez, 2008), Anxiety Questionnaire (March et al., 2010) and Parental Beliefs about Anxiety Questionnaire (Chorpita, 2010) were used to gather the data. Correlation and path coefficient analysis were used to analyze the data.

    Results

    The results showed that anxiety sensitivity, maternal beliefs and coping strategies directly affect the anxiety in children. The result also indicated that anxiety sensitivity, cognitive bias and maternal beliefs had an indirect effect on the anxiety in children through the coping strategies (p=0.05).

    Conclusion

    Based on the results, it can be concluded that coping strategies play an important role in the relationship between anxiety sensitivity, cognitive bias, and maternal beliefs and anxiety in children. Therefore, cognitive training of mothers and children which improves the coping strategies in children can be very effective in reducing the anxiety in children.

    Keywords: Anxiety sensitivity, cognitive bias, aternal beliefs about anxiety, coping strategies, anxiety
  • Soheila Yosefi, Somayeh Keshavarz*, Alireza Kakavand Pages 67-79
    Background and Purpose

    Neurodevelopmental disorders are a group of disorders that begin during the developmental period and before a child enters school and lead to impairment in individual, social, academic and professional functioning. The presence of a child with a disability in the family causes problems and tensions in the relationships between family members and the normal routin of their daily lives. The aim of this study was to investigate the mediating role of fear of negative evaluation in the relationship between resilience and academic buoyancy with loneliness in siblings of children with neurodevelopmental disorders.

    Method

    For this purpose, in a descriptive-correlational research project, among siblings of children with neurodevelopmental disorders living in Tehran and Karaj in 2019, 200 subjects aged 9 to 18 years were selected by convenience sampling method. The research instruments included the Child and Adolescent Resiliency Questionnaire (Ungar & Linberg, 2009), Academic Buoyancy (Dehghanizadeh & Hossein Chari, 2012), Feeling Lonely (Ashroohkemar, 2010), Fear of Negative Evaluation (Larry, 1983). Data were analyzed using path analysis modeling.

    Results

    The results showed that resilience and academic buoyancy had a significant negative effect; and fear of negative evaluation had a significant positive effect on loneliness (p <0.01). Also, the indirect relationship between resilience and academic buoyancy with loneliness in siblings of children with neurodevelopmental disorders is confirmed by the mediation of fear of negative evaluation (p <0.05).

    Conclusion

    In developing psychological interventions to improve loneliness in children, special attention should be paid to resilience and academic buoyancy and the mediating role of fear of negative evaluation. The presence of a child with a neurodevelopmental disorder in the family will have a profound effect on other family members, and environmental conditions such as family and community environment, emotional support of parents and friends, accessibility of facilities, and social and financial support can have significant effects on family functioning.

    Keywords: Loneliness, neurodevelopmental disorders, resiliency, fear of negative evaluation, academic buoyancy
  • Mahdiyeh Shafietabar*, Soghra Akbari Chermahini, Mehdi Molaei Yasavoli Pages 80-95
    Background and Purpose

    Emotion regulation plays a crucial role in childrenchr('39')s adaptive behavior. The importance of this concept in managing the interpersonal relationships, coping with problematic situations, and achieving the personal goals indicates the need for a valid tool to measure it. The purpose of this study was to investigate the factorial structure and psychometric properties of the Persian version of the Emotion Regulation Checklist – Parent Form among students aged 6 to 12.

    Method

    This research was a descriptive developmental study. The study population included all the male and female 6 to 12-year old students in the governmental primary schools of Arak in the academic year 2018-2019. Then a sample of 471 students was selected among this population through cluster sampling, whose parents completed the Emotion Regulation Checklist (Shields & Cicchetti, 1995) and Social Skills Rating System (Gresham & Elliot, 1990). The classical test theory and item-response theory were used to analyze the data.

    Results

     The results of exploratory and confirmatory factor analysis in classical test theory and multidimensional models in item-response theory confirmed the validity of Emotion Regulation Checklist in two factors of emotion regulation and emotion lability/negativity. Results from Cronbachchr('39')s alpha analysis showed the reliability of 0.76 and 0.69 for emotion regulation and emotional lability/negativity, respectively, which is considered appropriate and acceptable. Also, the prognostic function of the checklist  showed that the emotional lability/negativity in trait range of -2 to 3 had the highest prognosis, and the emotion regulation factor in trait range of 2 to -3 had high prognosis and low measurement error (p<0.01).

    Conclusion

     According to the results of this study and the importance of evaluation of emotion regulation especially in children, it can be concluded that the Persian version of the Emotion Regulation Checklist is a suitable and valid tool for evaluating this concept in the children aged 6 to 12.

    Keywords: Factor structure, psychometric properties, emotion regulation
  • Mahmoud Ghasemi, Lila Saadat Mirseifi Fard*, Fayyaz Khalili, Monireh Karami Pages 96-107
    Background and Purpose

    Illegible handwriting is one of the common problems in preschool children. Handwriting is a complex perceptual-motor skill that depends on the evolution and integration of a number of cognitive-perceptual and motor skills that can develop through training. Therefore, this study aimed to investigate the effect of training the perceptual-motor skills on the improvement of handwriting in preschool children.

    Method

    This research was a quasi-experimental study with control group pretest-posttest design. The population included all the 5 to 6-year old pre-school boys who had been referred to the counseling center of Education Administration in District 2 of Isfahan city in the academic year 2017-2018. They were screened by Handwriting Problems Checklist (Keshavarzi& Shojaee, 2015). A sample of 20 children with handwriting problems was selected by convenience sampling and then randomly placed in the experimental or control group (10 per group). The experimental group received the cognitive-movement skills training program for sixteen 45-min sessions but the control group received no training. Then, both groups completed the posttest. The measurement tool in this research was Handwriting Problems Checklist (Keshavarzi& Shojaee, 2015). For data analysis, uni-variate analysis of variance and multivariate analysis of variance were used.

    Results

    Data analysis showed that cognitive-motor skills training program was effective on the improvement of handwriting problems (F = 14.73, P = 0.001) and on the subscales of handwriting errors (F = 12.40, P = 0.002) and body condition error at the time of writing (F = 6.12, P = 0.024) in the 4 to 6-year old pre-school boys.  

    Conclusion

    Based on the results, it can be concluded that cognitive-motor skills training was effective on the improvement of handwriting skills through strengthening the hand muscles and reinforcing the gross and fine motor skills. As a result, this method can be used as a supplementary treatment along with other therapies available for this problem.

    Keywords: Perceptual-motor, handwriting, pre-school children
  • Mozhgan Hassani, Mohammadali Nadi*, Iilnaz Sajjadian Pages 108-127
    Background and Purpose

    Considering the significance of working memory in academic performance, cognitive and metacognitive skills and creativity of students, this study was done to investigate the effectiveness of cognitive-emotional-social working memory training package on the improvement of metacognition and emotional creativity in female students with poor working memory. 

    Method

    This study was a quasi-experimental research with control group pretest-posttest design. The study population included all the 10 to 12 year old female students at the 5th grade of the primary school in Tehran city in the academic year 2015-2016. Among this population, a sample consisted of 40 students with poor working memory was selected by multi-stage (cluster) random sampling and then randomly assigned to the experimental or control group (20 students per group). Metacognition Questionnaire for Children (Bacow, 2009) and Emotional Creativity Inventory (Averill, 1999) were used to collect the data. Both groups were assessed by the mentioned tools at the pretest phase. Then, the experimental group received twenty 90-min sessions of cognitive-emotional-social working memory training for three month, while the control group received no training. Data were analyzed by Analysis of Covariance using SPSS 20. 

    Findings

    Data analysis showed that cognitive-emotional-social working memory training improved significantly metacognitive performance (F=89.18, P<0.01) and emotional creativity (F=23.09, P<0.01).

    Conclusion

    Based on the results of this study, it seems that the cognitive-emotional-social package of working memory due to having multidimentional and diverse tasks, is effective on the improvement of metacognition and emotional creativity in female students with poor working memory performance.

    Keywords: Cognitive-emotional -social working memory training package, metacognition, emotional creativity, students
  • Parvaneh Parvaneh Esmaeilzadeh Meshki, Ali Zeinali* Pages 128-141
    Background and Purpose

    Nowadays, psychopathologists emphasize the role of emotional schemas in explaining mental disorders in adulthood. Emotional schema refers to the interpretation, evaluation, inclination to action and behavioral patterns that people use to deal with their emotions. Therefore, present research aimed to investigate the role of childhood abuse experiences in predicting emotional schemas in adulthood.

    Method

    This study was a descriptive correlational study. The population included all the students of Urmia branch of Islamic Azad University in the academic year 2017-2018, from which a sample of 375 students was selected by cluster random sampling in proportionate to the number of students at each faculty. The participants responded to the Child Abuse Self-report Scale (Mohammadkhani et al., 2003) and Leahy Emotional Schema Scale (Leahy, 2002). Data were analyzed using Pearson correlation coefficient and multiple regression analysis.

    Results

    Findings showed that there was a significant relationship between most of childhood abuse experiences, i.e. emotional, physical and sexual abuse and neglect and emotional schemas. Also childhood abuse experiences can significantly predict the ability of maladaptive emotional schemas, including validation, incomprehensibility, guilt, simplistic view of emotions, lack of control, demand for rationality, consensus, rumination and blame and adaptive emotional schemas, including higher values, emotional self-awareness, acceptance of feelings and emotional expression (P<0.05).

    Conclusion

    Based on the results of this study, it can be concluded that attention should be paid to the role of childhood abuse experiences to decrease the maladaptive emotional schemas and increase the adaptive ones and families should be informed of the severe, destructive and long-term consequences of childhood abuse experiences.

    Keywords: Childhood abuse, emotional schemas, adulthood
  • Negin Motamed Yeganeh*, Gholamali Afrooz, Mohsen Shokoohi Yekta, AliAkbar Arjmandnia, Rachel Weber Pages 142-154
    Background and Purpose

    Children with Attention Deficit Hyperactivity Disorder (ADHD) experience many problems in executive functions which later may result in numerous negative consequences in different dimensions. Therefore, this study was conducted to investigate the effectiveness of parent based metacognitive executive functions training on behavioral symptoms and cognitive functions of children with ADHD.

    Method

    This study was quasi-experimental in the methodology with a control group pretest-posttest design. The population included all the 1st to 3rd grade primary school students aged 7 to 10 in Tehran in the academic year 2018-2019. Among them, 40 students together with their mothers were selected by purposive sampling and then randomly divided into the two groups, the experimental and the control group. Mothers of the experimental group received twelve 2-hour sessions of metacognitive executive functions training whereas the mothers in control group (n=20) were placed in the waiting list. SNAP-IV Rating Scale (Swanson, Nolan and Pelham, 1983) and CNS Vital Signs Neurocognitive Assessment (Gualtieri & Johnson, 2006) were used to gather the data. Then, data were analyzed by Multivariate analysis of covariance (MANCOVA).

    Results

    Results showed that metacognitive executive functions training was significantly effective in decreasing the behavioral symptoms (F=24.782) and increasing the cognitive functions (working memory: F=32.130 and cognitive flexibility: F=6.053) of children with ADHD. 

    Conclusion

    By using game based activities structurally managed by the parents, this therapeutic method targets dimension of executive functions which are important in the management of cognition and behavior; hence it can improve the cognitive and behavioral symptoms in children with ADHD.

    Keywords: Attention Deficit Hyperactivity Disorder (ADHD), executive functions, parent based game, behavioral symptoms, primary school child
  • Hossein Zokaei, Fahimeh Adib Saber* Pages 155-166
    Background and Purpose

    Considering the prevalence of sleep problems and the occurrence of aggression in childhood and the effect of physical activity on improving the physical and mental condition of children, the present study was conducted to compare the sleep habits and aggression of athlete and non-athlete children.

    Method

    The design of the present study was casual-comparative. For this aim, 120 male students studying at grades 4 to 6 of the primary school in Ardabil city in 2019-2020 were selected. Then, based on frequent attendance in sports teams, they were divided into two groups of athletes and non-athletes by purposive sampling method. Childrenchr('39')s Sleep Habits Questionnaire (Owens, 2000) and Aggression Questionnaire for Primary School Children (Shahim, 2006) were used to gather the data. Independent t-test was used to compare the overall scores of the two groups of students and multivariate analysis of variance was utilized to compare the subscales of aggression and sleep habits of the two groups.

    Results

    data analysis indicated that athlete children were better than non-athlete children in both variables of aggression and sleep habits (P≤0.038, P≤0.001). Results also showed that athlete children were significantly better than the non-athlete children in the subscales of sleep resistance (P≤0.003), sleep delay (P≤0.001), sleep duration (P≤0.001), insomnia (P≤0.005), and physical, relational, and verbal aggression (P≤0.001).

    Conclusion

    Therefore, it can be concluded that regular physical activity in the form of different sports can improve childrenchr('39')s sleep patterns and reduce aggression in them.

    Keywords: Aggression, sleep habits, athlete children, non- athlete children
  • Neda Safari, Fereshteh Baezzat*, Majid Ghaffari Pages 167-181
    Background and Purpose

    Dyslexia is the most common learning disability. One of the most important factors associated with dyslexia is attention which can affect reading accuracy, speed and comprehension. Present study aimed to investigate the effectiveness of cognitive rehabilitation program and attention reinforcement on the dimensions of attention and reading efficacy in students with dyslexia.

    Method

    This research was a quasi-experimental study with control group pretest-posttest design. The study population included all the male primary school students of grade 3 in Kermanshah in the academic year 2016-2017. Among them, 30 students with dyslexia were selected by convenience method and then randomly assigned to either the experimental or control group (15 in each group). The experimental group received the cognitive rehabilitation program for 12 sessions of 45 minutes, while the control group underwent no intervention. Wechsler Intelligence Scale for Children- Fourth Edition), Reading Disorder Test, Stroop Test, Wisconsin Card Sorting Test, and Continuous Performance Test were used as the study tools and data were analyzed by repeated measures ANOVA.

    Results

    The findings of the study showed that cognitive rehabilitation program was effective on selective attention, shifting attention, and reading efficacy of students with dyslexia and the effect of this intervention was persistent after two-month follow up period, however there was no significant effect on sustained attention (Commitment error: F= 1.52, p≥0.05; Negligence error: F= 2.32, p≥ 0.05; Reaction time: F= 0.13, p≥0/05).

    Conclusion

    Based on the results of this study, it can be concluded that by strengthening the dimensions of attention and increasing the accuracy and more accurate processing of letters and words read, the intervention method used in this study improves the reading efficacy of students with dyslexia.

    Keywords: Attention, dyslexia, cognitive rehabilitation, reading efficacy
  • Hossein Akbarifar*, Parviz Sharifi Daramadi, Shahla Pezeshk Pages 182-192
    Background and Purpose

    Having a child with disability or disease in the family causes a great deal of stress for parents, especially for mothers, because they may experience more stress, feeling of guilt, and fatigue compared to other parents. The present study aimed at investigating the effectiveness of cognitive-behavioral training on decreasing the punitive behavior in the mothers of students with intellectual disability.

    Method

    This research was an experimental study with control group pretest-posttest design. The study population included the mothers of all primary school students with intellectual disability in Shadgan city in the academic year of 2014-2015 (i.e. 90 mothers in total). Based on inclusion and exclusion criteria, 20 mothers were selected as the sample and then randomly placed into the experimental or control group. Sessions of cognitive-behavioral training was conducted for the experimental group, while no training was done for the control group. Data were collected by Punishment Questionnaire (Malekpour, 1997) and clinical interview. Analysis of covariance was used to analyze the data.  

    Results

    Results of data analysis showed that cognitive-behavioral training significantly decreased the punitive behavior in the mothers of students with intellectual disability, in such a way that mothers in the experimental group showed significantly less punitive behavior than mothers in the control group at the posttest phase (P=0.001, F=539.494).

    Conclusion

    Based on the results of the present study, cognitive-behavioral training can be used as an accepted method to solve the psychological problems of parents and to reduce the punitive behavior in the mothers of students with intellectual disability.

    Keywords: Cognitive-Behavioral training, punitive behavior, mothers, students with intellectual disability
  • Seyed Bahaddin Karimi Karimi, Yousef Adib*, Firouz Mahmoudi, Rahim Badri Gargari Pages 193-204
    Background and Purpose

    The factors affecting learning are very wide and it is very important to identify these factors in solving the problems in the educational system. Learning style is one of these factors. Hence, present study was conducted to identify and compare the learning styles based on the gender, the syllabus and the educational level by using cluster analysis.

    Method

    This study was an applied research in its goal and a descriptive-survey study in its methodology. The study population included all the primary school students of grades 4, 5 and 6 in West Azerbaijan in the academic year 2017-2018. Among which, a sample of 1961 students (928 boys and 1033 girls) was selected by multi-stage clustering and completed VARK Learning Style Questionnaire (1998). Data were analyzed by cluster analysis and Chi-square.

    Results

    The results of cluster analysis indicated five learning styles in the students, including the visual, auditory, reading/writing, kinesthetic and multiple styles. Among which, the multiple style was the most prevalent, while the auditory style was the least prevalent one. Results also showed that learning style is different according to the gender (P<0.01 ; X2=16.87) and educational level (P<0.05 ; X2=18.320), but no significant difference was found in the learning style of the students based on the syllabus.   

    Conclusion

    Based on the results of this study, students prefer using multiple learning styles. Learning styles are different based on the gender and educational level, however no significant difference was found according to the syllabus. Accordingly, identifying the learning style of the students can help teachers in teaching more efficiently and decreasing the learning problems.

    Keywords: Learning style, gender, syllabus, educational level, cluster analysis
  • Fahime Hassannattaj, Abbasali Abbasali Taghipour Javan*, Fatemeh Pourfatemi, Seyed Saeed Aram Pages 205-218
    Background and Purpose

    Epidemology of the autism spectrum disorder in childhood is particulary important due to its ever-increasing prevelence in different countries and the significance of early intervention. In this regard, present study aimed at screening and determining the prevalence of autism spectrum disorder in 3 to 6 year-old children of kindergartens supervised by Mazandaran welfare organization. 

    Method

    This research was a descriptive-cross sectional study. The study population included all the 3 to 6 year-old children of kindergartens supervised by Mazandaran welfare organization in 2016-2017. From this population, a sample of 10040 children was evaluated. To collect data, the sample was first evaluated by the Modified Checklist for Autism in Toddlers (M-CHAT) (Robins, Fein, & Barton, 1999) and follow-up interview. Then at the screening phase, high-risk kids were assessed by demographic information questionnaire and Gilliam Autism Rating Scale - Second Edition (GARS-2)(1994). Data were analyzed by descriptive statistics (mean, standard deviation and percentage) and inferential statistics (Chi-square).  

    Results

    Results showed that 53 children (i.e. 46 boys and 7 girls) with autism spectrum disorder were attending the kindergartens of Mazandaran province in 2016-2017. The prevalence of autism spectrum disorder was 0.96% in boys and 0.13 % in girls. Also the male to female ratio of prevalence was 6.5 to 1 (P≥0.05).

    Conclusion

    Based on the results of this study, prevalence of autism spectrum disorder in 3-6 year-old kindergarten kids in Mazandaran was 0.53 (approximately 0.5 %). The severity of the disorder and cognitive and socio-economic condition play a significant role in the admission of children with autism spectrum disorder in kindergartens and have caused the presence of these children in Mazandaran kindergartens to be less than the global prevalence.

    Keywords: Epidemiology, autism spectrum disorder, kindergarten
  • Mahboubeh Hosseini*, Shole Amiri, Amir Ghamarani, Ilnaz Sajjadian Pages 219-233
    Background and Purpose

    Bullying is a very common phenomenon which brings about intense psychological consequences for the people involved. It may lead to the development of antisocial personality disorder and violent behavior in adolescents and adults. One of the approaches and treatment programs to cope with bullying is a bullying prevention and modification program for children and adolescents with bullying behaviors. According to this program, educating children and adolescents increases their awareness of the nature of the disorder and helps them control and reduce their inappropriate behaviors. This study aimed to identify the components of bullying prevention in the theory of individual psychology.

    Method

    This study was a qualitative research. The study sample included 5 books written by Alfred Adler and Dreikurs on the methods of coping with bullying in children. Inductive content analysis was used to analyze the data and the simultaneous coding method was used to provide validity.

    Results

    Based on the results, seven major components were specified: family-child cooperation, use of group and friendly relationship, equal communication, position and responsibility, childchr('39')s cognition, modification of beliefs and behaviors, and hope, encouragement, and empowerment.  

    Conclusion

    Results of this study indicate that classic works of individual psychology are useful references for finding preventive and interventional guidelines for bullying. It may be said that due to the emphasis on social context, prevention, and strengths of children and adolescents, the individual psychology provides an appropriate ground to understand and prevent bullying. Results of the present research can be used in developing individual and group programs for preventing or modifying bullying.

    Keywords: Bullying, individual psychology, prevention, behavior modification
  • Sepideh Nayeb Hoseinzadeh, Ali Aghaziarati*, Somayyeh Hematipouya, Kiyana Karavan Borojardi Pages 234-247
    Background and Purpose

    Aggression is one of the most common behavioral problems in children, which is mostly the result of troubled and unhealthy structure of the family and poor parent-child relationship. Thus, this study was done to determine the effectiveness of mother-child rhythmic movement games training on reducing verbal and nonverbal aggression in 3 to 5 year-old children.

    Method

    The present study was a quasi-experimental study with a control group pretest-posttest design and a two-month follow-up period. The population included 3 to 5 year-old girls and boys attending the kindergarten of Shahid Beheshti University in 2017. After screening with Aggression Scale (Vahedi et al., 2008), 18 girls and boys together with their mothers were selected by convenience sampling and then assigned to either the experimental or control group. Mothers and children of the experimental group received 10 sessions of rhythmic movement games training, while the control group received no intervention. Data were analyzed by repeated measures analysis of variance.

    Results

    Findings showed a significant difference between the experimental and control group in terms of general aggression (F = 6.68, P = 0.02), verbal-invasive aggression (F = 16.59, P = 0.001), physical-invasive aggression (F = 14.16, P = 0.002) and relational aggression (F = 22.36, P=0.000) in the post-test and follow-up phases.

    Conclusion

    According to the results of this study, it can be said that using rhythmic movement games, children learned to deal with stimuli and extended it to their surroundings, especially in relation to peers, which reduced g verbal and non-verbal aggression in them. As a result, this method can be used as a supplementary method along with other therapies for this disorder.

    Keywords: Rhythmic movement games, mother-child, verbal, nonverbal aggression
  • Maryam Sarempour, Bagher Ghobari Bonab*, Fariborz Bagheri Pages 248-263
    Background and Purpose

    Being a crucial concept, quality of life bears special significance in our life. Research indicates that this construct is influenced by several variables. As there is no explicit consensus on explaining the factors influencing the quality of life, including attachment to parents, attachment to God, and self-compassion, this study was conducted to investigate the pattern of relations between attachment to parents, attachment to God, and self-compassion and quality of life of poorly supervised and neglected girls.

    Method

    The research was a correlational study with structural equation modeling. The study population included all 9 to 19-year old girls in the 24-hour daycare centers of Welfare Organization of Tehran province in 2019. The study sample consisted of 241 girls out of this population who were selected by simple random sampling. World Health Organization Quality of Life-BREF (WHOQoL-BREF) (1996), Muslim Spiritual Attachment Scale (M-SAS) (Ghobari Bonab & Hadadi Kouhsar) (2011), Inventory of Parent and Peer Attachment-Revised (IPPA-R) (Armsden & Greenberg, 1987) and Self- Compassion Scale (SCS) of Neff (2003) were used to gather the data. AMOS software was used to analyze the structural relationships between variables.

    Results

    Findings showed that attachment to parents (p<0.001, β = 0.56) and self-compassion had a significant positive direct effect on the quality of life (p <0.001, β = 0.52). Attachment to God had no significant direct effect on the quality of life (p> 0.05, β = 0.03), but attachment to God and attachment to parents had a significant positive effect on the quality of life through the mediating role of self-compassion with the amounts of (p <0.001, β = 0.29) and (p <0.001, β = 0.34), respectively.

    Conclusion

    Results showed that self-compassion can play a mediating role in the relationship between attachment to God and attachment to parents and quality of life.

    Keywords: Quality of life, attachment to God, attachment to parents, self - compassion
  • Marjan Manavi Shad, Javad Mesrabadi*, Ramin Habibi Kelibar, Abolfazl Farid Pages 264-277
    Background and Purpose

    Researchers and practitioners in the field of specific learning disabilities have applied different therapeutic methods in their experimental and quasi-experimental studies to help individuals with this disorder and to solve their academic problems. Current study, using meta-analysis methodology, aims to investigate the effectiveness of therapeutic-training interventions on the improvement of specific learning disorder. 

    Method

    This meta-analysis study included all the national researches available in the area of therapeutic-training interventions done for specific learning disorder, published during 2001 to 2014. To achieve these researches, the database of the Academic Center for Education, Culture and Research, Magiran database, and the website of human sciences were searched. To select the initial studies, the keywords of specific learning disorder, learning disability, math learning disability, reading disability, writing disability, spelling disorder, dyslexia, dysgraphia, Davis method, Fernald method, Kephart, training interventions, and psychological interventions were used. To determine the effect size of the therapeutic-training interventions, 33 effect sizes were selected by convenience sampling out of the 24 researches accepted and the meta-analysis was done on them. Study tool was meta-analysis checklist.

    Results

    Findings showed that the effect size of therapeutic-training interventions on the improvement of specific learning disorder was 0.75 which is considered a high value as per Cohenchr('39')s table. Results also indicated that the effect size of Fernald therapeutic technique was higher than the two other methods (practice and repeat and multi-media) which had the effect sizes of 0.87 and 1.32, respectively.

    Conclusion

    The effect size obtained shows the effectiveness of therapeutic-educational interventions on the improvement of specific learning disorder. Also, regarding the results of this study indicating the greatness of the effect size of Fernald multi-sensory technique, it can be concluded that multi-sensory techniques that pay attention to different problems of students with specific learning disorder should be prioritized in designing therapeutic programs for these students.

    Keywords: Specific learning disorder, meta-analysis, therapeutic-training interventions
  • Zohreh Akhoundi, Sima Ghodrati*, Hamidreza Vatankhah Pages 278-290
    Background and Purpose

    Research indicates that a number of emotional, cognitive and social elements are involved in childrenchr('39')s cognitive-emotional development. Thus, the present study was conducted to investigate the effect of emotional development training on the social acceptance and cognitive emotion regulation in children.

    Method

    This study was an experimental research of control group pretest-posttest design. The study population included all the 8 to 12 year old female students in West Tehran, who were studying at grades two to six of the primary school in 2017-2018. A sample of 30 students was selected out of this population by multi-stage cluster sampling and then randomly assigned to either the experimental or control group (15 students per group). To collect the data, Social Acceptance Scale for Primary School Children (Ford& Robin, 1970) and Cognitive Emotion Regulation Questionnaire for Children (Garnefski et al., 1999) were used. At the pretest phase, both groups were assessed by the mentioned tools. Afterwards, the experimental group underwent 12 sessions of emotion development training (two sessions per week and 60 minutes per session) while the control group received no training. Data were analyzed by ANCOVA by using SPSS.

    Results

    Data analysis showed that after emotional development training, the social acceptance (F=10.591, P<0.01) and positive emotion regulation (F=26.950, P<0.01) increased in the experimental group, while negative emotion regulation decreased in them (F=15.887, P<0.01).

    Conclusion

     Based on the results of this study, it can be concluded that if emotional development training is done continuously and in proportion to the childchr('39')s ability, it can help the children to show more appropriate and social behaviors. Also, emotional development skills facilitate the access to the essential emotions and thus they can result in the persistence of the optimal behavior, elimination of the unadaptive behaviors and improvement of the social acceptance.

    Keywords: Emotional development, social acceptance, cognitive emotion regulation
  • Amir Nikookholgh, MohammadReza Saffarian Toosi*, Hamid Nejat, Ahmad Zendedel Pages 291-303
    Background and Purpose

    Autism Spectrum Disorder (ASD) is a neurodevelopmental disorder that negatively affects different dimensions of child development. Executive dysfunction is one of the symptoms of ASD. This study aimed at comparing the effectiveness of the pivotal response treatment (PRT) model and the therapeutic-educational model for children with autism and related disabilities (TEACCH) on the executive functions of students with autism spectrum disorder.

    Method

    The present research was a quasi-experimental study with pretest-posttest design including two experimental groups and a control group and follow-up stage. Thirty-six students with ASD of moderate to high level (21 boys and 15 girls) were selected by purposive sampling and received 16 sessions of sensory integration activities for sensory adaptation. Then, they were randomly placed in one control group (7 boys and 5 girls) and two experimental groups (PRT model: 8 boys and 4 girls and TEACCH model: 6 boys and 6 girls). The participants of the experimental group underwent the intervention for twenty sessions of 45 minutes. Behavior Rating Inventory of Executive Function (Gioia, 2000) and Autism Spectrum Screening Questionnaire (Ehlers & Gillberg 1993) were used to collect the data. Results were analyzed by repeated measures analysis of variance.

    Results

    The results showed that the PRT model was more effective on the components of inhibition, attention change, emotional control, and initiation, while the TEACCH model was more effective on the components of material organization, working memory, monitoring, and planning. The results remained constant in the two-month follow-up phase.

    Conclusion

    Results of the present study indicate that PRT model leads to better interaction with the environment and increases the individual self-esteem, while the TEACCH model provides the ground for more visualization and communication with the physical environment as well as for sensory modulation.

    Keywords: Autism spectrum disorder (ASD), pivotal response treatment (PRT), therapeutic-educational model for children with autism, related disabilities (TEACCH), executive functions
  • RamzanAli Golchobi Firozja, Gholamali Afrooz*, Kambiz Kamkari Pages 304-314
    Background and Purpose

    Presence of a child with special needs may lead to different tensions for the parents and other family members. It may negatively affect the family functions and the relationship between the parents and may expose the family to negative psychological consequences. Whereas the frequency of consanguineous marriages in the parents of these children is higher than the normal level, this study was conducted to examine the psychological characteristics of kin and non-kin parents with more than one child with special needs.

    Methods

    This research was descriptive-analytical study with retrospective study. The study population consisted of all kin and non-kin parents with more than one child with special needs in Mazandaran province in 2017; i.e. 430 families in total. Among them, a sample of 150 families (75 kin parents and 75 non-kin parents) was selected by simple random sampling. The study tool was the Biological, Cognitive, Psychological and Social Characteristics Questionnaire for Parents (Afroz, 2004) which was completed through interviewing the parents. Chi-square and independent t-test were used to analyze the findings.

    Results

    Chi-square test showed that the kin and non-kin parents were significantly different in terms of marital satisfaction (p ≤ 0.05). The results of t-test showed that there was no significant difference between the kin and non-kin parents in terms of motherchr('39')s readiness for pregnancy and parentchr('39')s consistency in childbearing (p >0.05).

    Conclusion

    Based on the results of this study, children with special needs have a negative effect on the mental health and quality of life of parents. Therefore, identifying the needs of these families and providing them with psychological and social support is essential. Also, preventing the birth of unwanted children must be emphasized as one of the important elements in training the parents.

    Keywords: Children with special needs, kin, non-kin parents, psychological characteristics
  • Marjan Kashani, Parviz Asgari*, Fariborz Dortaj, Parvin Ehteshamzadeh, Zahra Eftekhar Pages 315-326
    Background and Purpose

    Considering the results of different studies indicating emotion regulation difficulties in children with Attention Deficit/ Hyperactivity Disorder (ADHD), efforts are made here to determine the effect of cognitive emotion regulation training on the anger of boys with ADHD. 

    Method

    This study was a quasi-experimental study with pretest-posttest control group design. The sample consisted of forty 12-year-old primary school boys with ADHD in Tehran in the academic year 2016-2017, selected by multi-stage cluster sampling and then randomly placed into the control and experimental groups. After running the pretest on both groups, the experimental group underwent twelve 45-min sessions of cognitive emotion regulation training while the control group received no intervention. Questionnaire of Childrenchr('39')s Behavioral Problems- Parent Form (Conners, 1970) and State-Trait Anger Expression Inventory (Spielberger, 1999) were used to gather the data. ANCOVA was used to analyze the data.    

    Results

    The results of data analysis showed that cognitive emotion regulation training significantly decreased the anger in boys with ADHD (F=27.83, p> 0.05).

    Conclusion

    Students with ADHD are not so much capable to control their negative emotions. Cognitive emotion regulation training can reinforce the positive emotions in these children and led to the reduction of anger in them.

    Keywords: Cognitive emotion regulation, anger, Attention Deficit, Hyperactivity Disorder (ADHD)