فهرست مطالب

فصلنامه سلامت روان کودک
سال دهم شماره 4 (پیاپی 37، زمستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/12/20
  • تعداد عناوین: 7
|
  • فاطمه مونسی تنیانی*، سیده زهرا سیدنوری، مصطفی حجت شمامی، آیدا یحیی زاده صفحات 1-16
    زمینه و هدف

    اختلال یادگیری یکی از شایع ترین اختلالات عصبی- تحولی است که مشکلاتی در زمینه مهارت های تحصیلی ایجاد می کند. این پژوهش با هدف تعیین اثربخشی آموزش ذهن آگاهی مبتنی بر اینترنت بر فرسودگی والدینی و شفقت به خود مادران دارای کودک مبتلا به اختلال یادگیری ویژه انجام شد.

    روش

    این پژوهش شبه تجربی با طرح پیش آزمون - پس آزمون با گروه گواه بود. نمونه پژوهش 32 تن از مادران دارای فرزند با اختلال یادگیری ویژه شهرستان فومن در سال تحصیلی 1401 _ 1402 بودند که با نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند و با روش تصادفی در دو گروه آزمایش و گواه جایدهی شدند. گروه آزمایش به مدت 8 جلسه هفتگی در دوره آموزشی ذهن آگاهی به صورت گروهی شرکت کردند، در حالی که گروه گواه آموزش های معمول مرکز آموزشی خود را دریافت می کردند. ابزارهای پژوهش شامل پرسشنامه های فرسودگی والدینی رزکام و همکاران (2018) و شفقت به خود رایس و همکاران (2011) بود. داده ها با روش تحلیل کوواریانس و نرم افزار Spss27 تحلیل شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد میانگین نمرات پس آزمون در گروه آزمایش نسبت به گروه گواه تغییر یافت؛ بدین معنا که نمرات فرسودگی والدینی گروه آزمایش کاهش (0/05>P، 82/001 =F) و نمرات شفقت به خود، (0/05>P،226/320 =F) افزایش داشت.

    نتیجه گیری

    نتایج نشان داد آموزش ذهن آگاهی مبتنی بر اینترنت با تاکید بر مولفه هایی چون ذهن آگاه شدن نسبت به افکار و احساسات، و حضور در لحظه، باعث کاهش فرسودگی والدینی و بهبود شفقت به خود در مادران با کودکان اختلال یادگیری ویژه شده است؛ بنابراین می تواند به عنوان یکی از محورهای آموزش والدین، توسط متخصصان اجرا شود.

    کلیدواژگان: آموزش ذهن آگاهی مبتنی بر اینترنت، فرسودگی والدینی، شفقت به خود، اختلال یادگیری ویژه
  • آسیه خالقی، فرح نادری*، رضا جوهری فرد، محسن جوادزاده صفحات 17-30
    زمینه و هدف

    مسایل شناختی مهمی در بیماران مبتلا به صرع وجود دارد که می توان به اختلال در کارکردهای اجرایی مانند انعطاف پذیری شناختی و بازداری پاسخ اشاره کرد. پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی برنامه توان بخشی شناختی رایانه محور بر انعطاف پذیری شناختی و بازداری پاسخ در کودکان مصروع انجام شد.

    روش

    این پژوهش از نظر هدف، کاربردی و از نظر روش، شبه تجربی با طرح پیش آزمون و پس آزمون با دو گروه آزمایش و گواه است. جامعه آماری پژوهش شامل تمامی کودکان مبتلا به صرع مراجعه کننده به درمانگاه مغز و اعصاب بیمارستان کودکان مفید در سال 1400 بودند که با استفاده از روش نمونه گیری هدفمند، تعداد 30 کودک واجد شرایط وارد مطالعه شدند و به صورت تصادفی در گروه آزمایشی و گواه (هر گروه 15 نفر) جایدهی شده اند. گروه آزمایش 12 جلسه تحت مداخله برنامه توان بخشی شناختی رایانه محور قرار گرفت و گروه گواه هیچ مداخله ای دریافت نکردند. ابزار جمع آوری داده ها آزمون کارت های ویسکانسین گرانت و برگ (1948) و آزمون استروپ (1935) بود. نتایج با استفاده از نرم افزار SPSS20 و آزمون تحلیل کواریانس چندمتغیره، وارسی شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که برنامه توان بخشی شناختی رایانه محور باعث بهبود انعطاف پذیری شناختی (0/001<p) و بازداری پاسخ کودکان مصروع شده است (0/001<p).

    نتیجه گیری

    برنامه توانبخشی شناختی رایانه محور یکی از روش های موثر بر کارکردهای اجرایی است که باعث بهبود انعطاف پذیری شناختی و بازداری پاسخ کودکان مبتلا به صرع می شود در نتیجه می توان به عنوان روشی جایگزین یا مکمل برای مداخلات معمول در این کودکان استفاده کرد.

    کلیدواژگان: انعطاف پذیری شناختی، بازداری پاسخ، توان بخشی شناختی، رایانه محور، صرع
  • تینوش مشیری فر، فریبا حسنی*، فاطمه گلشنی، علیرضا عابدین، صادق تقی لو صفحات 31-47
    زمینه و هدف

    شخصیت و شیوه تعامل والدین با کودک، از عوامل مهم در آسیب شناسی و پیشگیری زودرس مشکلات رفتاری کودکان به شمار می روند. این پژوهش با هدف تبیین روابط علی بین صفات شخصیت مادران و مشکلات رفتاری فرزندان براساس نقش میانجیگر سبک های فرزندپروری انجام شد.

    روش

    روش این پژوهش، توصیفی و از نوع همبستگی با شیوه مدل یابی بود. جامعه آماری این پژوهش شامل تمامی مادران و کودکان 8 الی 12 سال آنان بود که ساکن مناطق 1-3 شهر تهران در سال 1400-1401 بودند که 267 مادر با روش نمونه گیری در دسترس به عنوان نمونه مورد مطالعه انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده ها شامل پرسشنامه صفات شخصیتی نیو (مک کری و کاستا، 1997)، سبک فرزندپروری آلاباما (فریک، 1991) و سیاهه رفتاری کودک (آخنباخ و رسکولار، 2001) بود. تحلیل داده ها با نسخه 24 نرم افزار SPSS و AMOS با استفاده از روش روش مدل یابی معادلات ساختاری انجام شد.

    یافته ها

    بر اساس نتایج به دست آمده مدل ساختاری مفروض با داده ها برازش مناسب دارد؛ ضریب مسیر کل بین توافق پذیری (0/032=p، 0/145-=β)، گشودگی (0/019=p، 151/0-=β)، وظیفه شناسی شخصیت مادران (0/001=p، 0/380-=β) و روان رنجورخویی مادران (0/001=p، 0/387=β) با مشکلات رفتاری فرزندان معنادار بود. ضریب همبستگی چندگانه برای متغیر مشکلات رفتاری فرزندان 0/57 به دست آمد.

    نتیجه گیری

    مطالعه حاضر نقش میانجی سبک های فرزندپروری در رابطه بین صفات شخصیت مادران و مشکلات رفتاری فرزندان را تایید کرد. مشکلات رفتاری کودکان می تواند پیامد تعامل صفات شخصیت و سبک های فرزندپروری باشد.

    کلیدواژگان: صفات شخصیتی مادران، مشکلات رفتاری فرزندان، سبک های فرزندپروری
  • روح الله فتح آبادی*، پرویز شریفی درآمدی، سعید رضایی، علی دلاور صفحات 48-62
    زمینه و هدف

    اگرچه نارسایی مهارت های تنظیم هیجان یک ویژگی شایع در اختلال طیف اوتیسم است، ولی در ارتباط با افراد با اختلال اوتیسم دارای کارکرد بالا پژوهش ها نتوانستند الگوی مناسبی از عوامل اثرگذار بر نارسایی مهارت های تنظیم هیجان در این افراد ارایه دهند. بدین ترتیب پژوهش حاضر با هدف بررسی نظام مند عوامل اثرگذار بر نارسایی مهارت های تنظیم هیجان در افراد با اختلال اوتیسم دارای کارکرد بالا انجام شد.

    روش

    روش پژوهش حاضر مروری نظام مند بود. یافته ها از سال های 2000 تا 2023 با کلیدواژه های مهارت های تنظیم هیجان در اختلال طیف اوتیسم دارای کارکرد بالا، مهارت های تنظیم هیجان در اختلال اوتیسم دارای کارکرد بالا، نارسایی تنظیم هیجان در اختلال طیف اوتیسم دارای کارکرد بالا، و نارسایی تنظیم هیجان در اختلال اوتیسم دارای کارکرد بالا در پایگاه های اطلاعاتی مگ ایران، علم نت، نورمگز، ایرانداک، گوگل اسکالر، ساینس دایرکت، اسپرینگر، پاب مد، اسکوپوس، و سیج با استفاده از فهرست وارسی پریزما بررسی شدند که در پایان 13مقاله براساس ملاک های ورود و خروج انتخاب و وارسی شد.

    یافته ها

    یافته های این پژوهش نشان داد که کم توانی در پردازش عبارات هیجانی و ابراز تجربیات هیجانی، کم توانی در نظریه ذهن، و کم توانی در کنش های اجرایی از مهم ترین عوامل اثرگذار بر نارسایی مهارت های تنظیم هیجان در افراد با اختلال اوتیسم دارای کارکرد بالا است.

    نتیجه گیری

    بهبود پردازش عبارات هیجانی و ابراز تجربیات هیجانی، نظریه ذهن، و کنش های اجرایی افراد با اختلال اوتیسم دارای کارکرد بالا می تواند نقش موثری در کاهش نارسایی مهارت های تنظیم هیجان این افراد ایفا کند.

    کلیدواژگان: اختلال اوتیسم دارای کارکرد بالا، تنظیم هیجان، مروری نظام مند
  • فاطمه حسامپور، علی محمد رضایی* صفحات 63-78
    زمینه و هدف

    از اهداف مهم آموزش و پرورش، ایجاد زمینه برای رشد همه جانبه فرد است که در این بین، بهبود عملکرد تحصیلی یکی از عوامل مورد توجه متخصصان تعلیم و تربیت است؛ بنابراین پژوهش حاضر با هدف پیش بینی عملکرد تحصیلی دانش آموزان بر اساس انگیزه تحصیلی، هیجان های تحصیلی، و هوش اخلاقی انجام شد.

    روش

    روش این مطالعه، توصیفی- همبستگی بود. جامعه آماری، شامل تمامی دانش آموزان دوره متوسطه شهر تهران در نیمسال دوم سال تحصیلی 1401-1400 بود که با روش نمونه گیری تصادفی چندمرحله ‍ای تعداد 2065 دانش آموز به عنوان گروه نمونه انتخاب شدند که در نهایت به علت افت آزمودنی، تحلیل داده ها روی 2010 دانش آموز انجام شد. دانش‎آموزان به پرسشنامه‎های هوش اخلاقی (لنیک و کیل، 2005)، انگیزه تحصیلی (والرند، 1992) ، هیجان های تحصیلی (پکران و همکاران، 2005) و عملکرد تحصیلی (فام و تیلور، 1999) پاسخ دادند. به منظور تحلیل داده های پژوهش از آزمون همبستگی پیرسون و رگرسیون گام به گام استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد متغیرهای انگیزه تحصیلی، هیجان های تحصیلی، و هوش اخلاقی با عملکرد تحصیلی در دانش آموزان همبستگی معنادار دارند (0/01>p). نتایج تحلیل رگرسیون نیز نشان داد که هوش اخلاقی، هیجان های تحصیلی، و انگیزه تحصیلی به ترتیب 18 درصد، 33 درصد و 39 درصد از واریانس عملکرد تحصیلی دانش آموزان را تبیین کردند. این متغیرها به طور همزمان با هم توانستند 39 درصد از واریانس عملکرد تحصیلی دانش آموزان را تبیین کنند.

    نتیجه گیری

    بر این اساس به منظور ارتقای عملکرد تحصیلی دانش آموزان می توان به تدوین برنامه هایی در جهت بهبود هوش اخلاقی و به تبع آن انگیزه تحصیلی و هیجان های تحصیلی اقدام کرد. کاربردهای ضمنی نتایج به دست آمده در مقاله مورد بحث قرار گرفت.

    کلیدواژگان: انگیزه تحصیلی، هیجان های تحصیلی، هوش اخلاقی، عملکرد تحصیلی
  • فرزین باقری شیخانگفشه*، وحید صوابی نیری، مریم سعیدی، مهسا حاتم، سیده مریم موسوی، رضا شباهنگ صفحات 79-100
    زمینه و هدف

     داستان ها دارای چنان قدرتی هستند که می توانند خوانندگان را وارد دنیای تخیلی کنند و تغییراتی را در خوانندگان موجب شوند؛ در واقع داستان ها می توانند خوانندگان را به نوعی به مکان ها و زمان های متفاوتی ببرند. در همین راستا مطالعه حاضر با هدف مقایسه ظرفیت نگهداری تلاش و علاقه برای اهداف بلندمدت و تاب آوری در سطوح متفاوت انتقال در داستان های مرتبط با موفقیت انجام شد.

    روش

     در این مطالعه علی - مقایسه ای، از بین دانش آموزان دختر و پسر مدارس دوره متوسطه یکم شهر رشت (1399)، 200 دانش آموز با روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. در ابتدا پنج داستان کوتاه در رابطه با موفقیت به آنها داده شد تا مطالعه کنند. پس از مطالعه داستان ها، دانش آموزان به فرم کوتاه مقیاس انتقال (آپل و همکاران، 2015)، مقیاس کوتاه ثبات (داکورث و کیون، 2009) و مقیاس تاب آوری کانر-داویدسون (کانر و داویدسون ، 2003) پاسخ دادند. با استفاده از فرم کوتاه مقیاس انتقال (آپل و همکاران، 2015)، سطوح درآمیختگی دانش آموزان در داستان های مرتبط با موفقیت سنجیده شد. در پایان تحلیل داده ها با نرم افزار SPSS24 و با استفاده با روش تحلیل واریانس چند متغیره انجام شد.

    یافته ها

     نتایج به دست آمده نشان داد که بین ظرفیت نگهداری تلاش و علاقه برای اهداف بلندمدت و تاب آوری در دو گروه تفاوت معناداری وجود دارد (0/001>P). شرکت کنندگان گروه سطح بالا انتقال داستان، از ظرفیت نگهداری تلاش و علاقه برای اهداف بلندمدت (29/52) و تاب آوری (67/05) بیشتری از خود نشان دادند (0/001>P).

    نتیجه گیری

     بر اساس نتایج به دست آمده می توان چنین استدلال کرد که انتقال داستان نوع خاصی از ایجاد انگیزه و موفقیت است که باعث شده دانش آموزان در داستان ها و تاثیرپذیری آنها از محتوای داستان ها غرق بشوند و از نظر انگیزشی و هیجانی ارتقا پیدا کنند.

    کلیدواژگان: انتقال در متن، متن مرتبط با موفقیت، ثبات، تاب آوری، دانش آموزان
  • فاطمه ربیعی، پروین احتشام زاده*، رضوان همائی، حمدالله جایروند صفحات 93-108
    زمینه و هدف

     اختلال طیف اوتیسم اختلالی عصبی تحولی است که با مشکلاتی در برقراری ارتباط، تعاملات اجتماعی، علائق محدود، و رفتارهای تکراری همراه است. این پژوهش با هدف اثربخشی بازی‎درمانی مبتنی بر یکپارچگی حسی بر مهارت های ارتباطی، تعامل اجتماعی، رفتارهای کلیشه ای، و تحول حرکتی در کودکان پسر با اختلال طیف اوتیسم انجام شد.

    روش

     پژوهش حاضر شبه تجربی با طرح پیش آزمون- پس آزمون و پیگیری 1/5 ماهه با گروه گواه بود. جامعه آماری شامل تمامی کودکان پسر مبتلا به اختلال طیف اوتیسم 5 تا 12سال استان گیلان در سال1400-1399 بود. بر اساس ملاک ‎ های ورود و روش نمونه گیری هدفمند، 30 کودک از انجمن اوتیسم گیلان به عنوان نمونه انتخاب شدند و به شیوه تصادفی در گروه آزمایش و گواه جایدهی شدند. بازی درمانی مبتنی بر یکپارچگی حسی در افراد گروه آزمایش به مدت 15 جلسه30-45 دقیقه ای به صورت انفرادی اجرا شد. ابزارهای پژوهش شامل مقیاس رتبه بندی اوتیسم گیلیام-ویرایش دوم (گیلیام، 2006) و آزمون تحول حرکتی لینکلن-اوزرتسکی (اسلون، 1955) بود. داده ها با استفاده از روش آماری تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر و نرم افزار SPSS-27 تحلیل شد.

    یافته ها

     نتایج نشان داد بین میانگین نمرات مهارت های ارتباطی (900/14F= ، 0/001P=)، تعامل اجتماعی (099/96F= ، 0/001P=)، رفتارهای کلیشه ای (348/151F= ، 0/001P=)، و تحول حرکتی (026/797F= ، 0/001P=) در مرحله پس آزمون گروه آزمایش و گواه تفاوت معنادار وجود دارد و این نتایج در مرحله پیگیری نیز تداوم داشت (0/05>P).

    نتیجه گیری

     بر اساس نتایج این پژوهش، بازی درمانی مبتنی بر یکپارچگی حسی با فراهم کردن بازی های هدفمند که نیازهای حسی خاص هر کودک را مورد هدف قرار می دهد، می تواند پاسخ سازش یافته به محرک های دریافتی را افزایش دهد و در نتیجه به بهبود کارکردهای کودکان با اختلال طیف اوتیسم منجر شود.

    کلیدواژگان: اختلال طیف اوتیسم، بازی درمانی مبتنی بر یکپارچگی حسی، مهارت های ارتباطی، رفتارهای کلیشه ای، تحول حرکتی
|
  • Fatemeh Mounesi Taniyani*, Seyyedeh Zahra Seyyed Noori, Mostafa Hojjat Shamami, Aida Yahyazadeh Pages 1-16
    Background and Purpose

    Specific learning disorder (SLD) is one of the most common neurodevelopmental disorders that causes problems in the field of academic skills. The current investigation aimed to assess the effectiveness of Internet-based mindfulness training on parental burnout and self-compassion of mothers with children with SLD.

    Method

    This was a quasi-experimental study with a pre-test-post-test design with the control group. The research sample included 32 mothers of children with SLD in Fuman City in the academic year of  2022 _ 2023, who were selected by convenience sampling and randomly assigned to two experimental and control groups. The experimental group participated in the Internet-based mindfulness training course for 8 weekly sessions, while the control group received their usual training center. The research tools were the Roskam Parental Burnout Questionnaire (2018) and Raes's (2011) Self-Compassion Scale. The data were analyzed by analysis of covariance and Spss 27 software.

    Results

    The results showed that the average score post-test in the experimental group changed relative to the control group and that means parental burnout scores of the experimental group decreased (F = 82.001, P < 0.05) and the self-compassion scores increased (F = 226.320, P < 0.05).

    Conclusion

    The results showed that Internet-based mindfulness training with emphasis on components such as becoming mindful of thoughts and feelings, and being present in the moment, reduces parental burnout and improves the level of self-compassion in mothers with children with SLD. Therefore, it can be implemented by experts in different fields as one of the axes of parent training.

    Keywords: Internet-based mindfulness training, parental burnout, self-compassion, specific learning disorder
  • Asie Khaleghi, Farah Naderi*, Reza Joharifard, Mohsen Javadzadeh Pages 17-30
    Background and Purpose

    There are many important cognitive issues in patients suffering from epilepsy, including executive functions disorder such as cognitive flexibility and response inhibition. The purpose of this research is to study the effectiveness of the computer-based cognitive rehabilitation program on cognitive flexibility and response inhibition in children with epilepsy.

    Method

    This was a quasi-experimental study with a pre-test-post-test design with the control group. The statistical society of this research includes all children with epilepsy referred to the Neurology Clinic of Mofid Hospital in Tehran in 2021, in which 30 children were selected by convenient sampling method and allocated to the experimental and control groups randomly (15 in each group). The experimental group was received 12 sessions the computer-based cognitive rehabilitation program and the control group didn’t receive any intervention. The data-gathering methods were the Wisconsin Card Sorting Test (1948) and the Stroop Test (1935). The results were analyzed by SPSS20 and multivariable covariance test.

    Results

    The results showed that the computer-based cognitive rehabilitation program improves cognitive flexibility (p<0.001) and response inhibition (p<0.001) of children with epilepsy.

    Conclusion

    Computer-based cognitive rehabilitation program is an effective method for executive functions, which improves cognitive flexibility and response inhibition in children with epilepsy. Consequently, it can be used as a replacement or complement method for common interferences in such children.

    Keywords: Cognitive flexibility, response inhibition, cognitive rehabilitation, computer-based, epilepsy
  • Tinoosh Moshirifar, Fariba Hasani*, Fatemeh Golshani, Ali Reza Abedin, Sadegh Taghiloo Pages 31-47
    Background and Purpose

    The personality and the way parents interact with children are important factors in the pathology and early prevention of children's behavioral problems. The present study was conducted with the aim of explaining the causal relationships between mothers' personality traits and children's behavioral problems based on the mediating role of parenting styles.

    Method

    The method of this research was descriptive and correlation type with modeling approach. The statistical population of this research included all mothers and their children aged 8-12 living in areas 1-3 of Tehran in 2022-2023, and 267 mothers were selected by convenient sampling method as the study sample. The data collection tools included the Neo Personality Traits Questionnaire (McCree and Costa, 1997), the Alabama Parenting Style (Frick, 1991) and the Child Behavior Checklist (Achenbach and Rescular, 2001). Data analysis was done by SPSS24 and AMOS software using structural equation modeling method.

    Results

    Based on the obtained results, the structural model has a good fit with the data. Total path coefficient between agreeableness (p=0.032, β=-0.145), openness (p=0.019, β=-0.151), conscientiousness (p=0.001, β=-0.380) and neuroticism (p = 0.001, β = 0.387) was significant with children's behavioral problems. The multiple correlation coefficient for children's behavioral problems variable was 0.57.

    Conclusion

    The present study confirmed the mediating role of parenting styles in the relationship between mothers' personality traits and children's behavioral problems. Children's behavioral problems can be the result of the interaction of personality traits and parenting styles.

    Keywords: Mothers' personality traits, children's behavioral problems, parenting styles
  • Roohallah Fathabadi*, Parviz Sharifi Daramadi, Saeed Rezaei, Ali Delavar Pages 48-62
    Background and Purpose

    Although emotion regulation skills deficit is a common feature of autism spectrum disorder, there is little research background related to the deficit of emotion regulation skills in individuals with high-functioning autism disorder. Therefore, the present study was conducted to systematically review the factors affecting the deficit of emotion regulation skills in individuals with high-functioning autism disorder.

    Method

    This research was a systematic review study. Findings from 2000 to 2023 according to keywords of emotion regulation skill in individuals with high-functioning autism spectrum disorder, emotion regulation skill in individuals with high-functioning autism disorder, emotion regulation skill deficit in individuals with high-functioning autism spectrum disorder, and emotion regulation skill deficit in individual with high-functioning autism disorder in databases of Magiran, Elmnet, Noor Magz, Irandoc, Google Scholar, Science Direct, Springer, PubMed, Scopus, and Sage were checked using the PRISMA checklist, and at the end, 13 articles were selected based on the inclusion and exclusion criteria.

    Results

    The results of the current research showed that disability in processing emotional expressions and expressing emotional experiences, disability in theory of mind, and disability in executive functions are among the most important factors affecting the deficit of emotion regulation skills in individuals with high-functioning autism disorder.

    Conclusion

    Improving the processing of emotional expressions and the expression of emotional experiences, theory of mind and executive functions of individuals with high-functioning autism disorder can play an effective role in reducing the deficit of emotion regulation skills in these individuals.

    Keywords: High-functioning autism disorder, emotion regulation, systematic review
  • Fatemeh Hesampour, Ali Mohammad Rezaei* Pages 63-78
    Background and Purpose

    One of the important goals of education is to create an environment for the holistic development of an individual. Therefore, the current research was conducted to predict students' academic performance based on academic motivation, academic emotions, and moral intelligence.

    Methods

    The present research was a descriptive-correlational study. The statistical population included all high school students in Tehran in the second semester of the academic year 2022-2023, and 2065 participants were selected as the sample group by multi-stage random sampling method, and finally data analysis was conducted on 1010 participants. Students responded to the Questionnaires on Moral Intelligence (Lennick and Kiel, 2005), Academic Motivation (Vallerand, 1992), Academic Emotions (Pekrun et al., 2005), and Academic Performance (Pham and Taylor, 1999). To analyze the research data, Pearson's correlation test and stepwise regression were used.

    Results

    The results showed that the variables of academic motivation, academic emotions, and moral intelligence have a significant correlation with academic performance in students (p<0.01). The results of regression analysis also showed that moral intelligence, academic emotions, and academic motivation explained 18%, 33%, and 39% of the variance of students' academic performance, respectively. These variables were able to simultaneously explain 39% of the variance of students' academic performance.

    Conclusion

    Therefore, to improve the academic performance of students, it is possible to develop programs to improve moral intelligence and, accordingly, academic motivation and academic emotions. The implications of the obtained results were discussed in the article.

    Keywords: Academic motivation, academic emotions, moral intelligence, academic performance
  • Farzin Bagheri Sheykhangafshe*, Vahid Savabi Niri, Maryam Saeedi, Mahsa Hatam, Seyedeh Maryam Mousavi, Reza Shabahang Pages 79-100
    Background and Purpose

     The power of narratives is such that they can immerse readers in their world and transform them. Narratives can transport readers to various places and times. With this in mind, the current study sought to compare the ability to maintain effort and interest over the long term, as well as resilience, across different levels of engagement with a success narrative.

    Method

     This comparative study involved the selection of 200 middle school students (2019) from both girls' and boys' schools in the first district of Rasht, utilizing a convenience sampling method. Initially, they were provided with five short stories on success for study. Following their reading of the stories, students completed the Transportation Scale - Short Form (Appel et al., 2015), the Short Grit Scale (Duckworth & Quinn, 2009), and the Connor-Davidson Resilience Scale (Connor & Davidson, 2003). The Transportation Scale - Short Form (Appell et al., 2015) was employed to measure students' levels of engagement with the narrative on success. Finally, the data were analyzed using multivariate analysis of variance with the SPSS24 software.

    Results

     The findings revealed a significant difference between the two groups in terms of their ability to maintain effort and interest in long-term goals as well as resilience (P < 0.01). Participants in the high-level narrative transportation group demonstrated greater capacity for sustaining effort and interest in long-term goals (29.52) and resilience (67.05) (P<0.01).

    Conclusion

     Drawing from the obtained results, one could posit that storytelling serves as a distinct form of motivation and catalyst for success, prompting students to engage deeply with narratives and be impacted by their substance, consequently fostering heightened motivation and emotional enrichment.

    Keywords: Narrative transportation, a narrative about success, grit, resiliency, students
  • Fatemeh Rabiei, Parvin Ehteshamzadeh *, Rezvan Homaei, Hamdollah Jayervand Pages 93-108
    Background and Purpose

     Autism spectrum disorder (ASD) is a common neurodevelopmental disorder characterized by problems in communication, social interactions, restricted interests, and repetitive behaviors. This research was conducted with the aim of the efficacy of play therapy based on sensory integration on communication skills, social interaction, stereotyped behavior, and motor development in boys with ASD.

    Method

     This was a quasi-experimental study with a pre-test, post-test and 1.5 months follow-up design with a control group. The statistical population of this research included all boys with ASD from 5 to 12 years in Guilan province in 2020-2021. Based on the inclusion criteria and the purposeful sampling method, 30 children were selected from the Guilan Autism Association as a sample, and randomly in two the experimental group and the control group were placed. Play therapy based on sensory integration was performed individually for 15 sessions of 30-45 minutes in the experimental group. Research tools included the The Gilliam Autism Rating Scale-2 (GARS-2) (Gilliam, 2006) and The Lincoln-Oseretsky Motor Development Scale (Sloan,1955). The data were analyzed using the analysis of variance with repeated measurements and SPSS-27 software.

    Results

     The results showed that there is a significant difference between the mean scores of communication skills (P=0.001, F=14.900), social interaction (P=0.001, F=96.099), stereotyped behaviors (P=0.001, 151.348), and motor development (P=0.001, F=797.026) in the post-test of the experimental and control groups and these results continued in the follow-up phase (P<0.05).

    Conclusions

     According to findings the results of this research, play therapy based on sensory integration by providing purposeful plays that target the specific sensory needs of each child can increase the adapted response to received stimuli and thus lead to the improvement of the functions of children with ASD.

    Keywords: Autism spectrum disorder, play therapy based on sensory integration, communication skills, stereotyped behavior, motor development