فهرست مطالب

باغ نظر - سال هفدهم شماره 93 (اسفند 1399)

نشریه باغ نظر
سال هفدهم شماره 93 (اسفند 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/12/03
  • تعداد عناوین: 8
|
  • علی عبداللهی، نوید جلائیان قانع، آرمین مودی*، سجاد آئینی صفحات 5-22
    بیان مسئله

    مجموعه حرم مطهر رضوی یکی از مهم ترین بناهای موجود در ایران است که از دو منظر آیینی و کالبدی اهمیت بسیار زیادی دارد. با این حال هنوز مطالعه چندانی درباره ساختار اولیه فضایی بنای نخستین و فرایند گسترش کالبدی آن صورت نگرفته است. از این رو مطالعه و بررسی ساختار اولیه و نخستین مراحل تشکیل دهنده مجموعه حرم به درک ساختار فعلی آن کمک زیادی خواهد کرد.

    هدف پژوهش

    در این پژوهش تلاش می شود تا ردپای بنای اولیه در وضعیت فعلی مجموعه حرم در اطراف بقعه مورد جست وجو قرار گیرد و سپس الگوی فضایی آن شناسایی شود.

    روش پژوهش

    این مقاله با رویکردی «تفسیری-تاریخی» ساختار اولیه فضایی حرم در اطراف بقعه را بررسی خواهد کرد. از این رو ابتدا این فرضیه طرح شد که «ساختار فضایی بنای اولیه مدفن حضرت رضا (ع)، که گسترده تر از بقعه ای ساده (تک بنا) بوده است، از الگوهای شکلی و فضایی دوران ساسانی پیروی کرده است». سپس این فرضیه با اتکا بر متون تاریخی مورد بررسی قرار گرفت و در ادامه از طریق بررسی های شکلی، ردپای بنای اصلی در اطراف بقعه جست وجو شد و الگوی پیداشده با تعدادی از کاخ های ساسانی و صدر اسلام مقایسه شد. در انتها این سه دسته از اطلاعات با یکدیگر تطبیق داده شده اند.

    نتیجه گیری

    اطلاعات به دست آمده نشان داد که محتمل است ساختار بنای اولیه حرم مطهر رضوی، که ریشه در کاخ «حمید بن قحطبه» دارد، از ساختار معماری کاخ های ساسانی پیروی کرده باشد و نیز هندسه چلیپایی شکل (دارالسیاده) در کنار فضای ایوانی شکل (دارالحفاظ) مشابهت زیادی با الگوی فضایی کاخ های ساسانی دارد.

    کلیدواژگان: ساختار اولیه حرم رضوی، حمید بن قحطبه، معماری ساسانی، معماری صدر اسلام، حرم مطهر رضوی
  • کیومرث سیفی، غلامرضا طلیسچی*، امید دژدار صفحات 23-34
     بیان مسئله

    یکی از مباحث اصلی در حوزه روانشناسی اجتماعی مطالعه در خصوص ارزش هاست. پرداختن به «ارزش به عنوان عامل هدایتگر رفتار» اصلی بنیادی در این حوزه است که سابقه ای نزدیک به یک قرن دارد. مطالعه درباره ارزش ها و تاثیر آن بر رفتار به حوزه های دیگر نیز وارد شده که یکی از این حوزه ها معماری است. اگرچه در حوزه معماری «طراحی به مثابه عملی تاملی» از دهه 1970 میلادی نماینده این دیدگاه است، اما تا کنون بحث ارزش ها در معماری ایران مورد مطالعه قرار نگرفته است. در این راستا این پژوهش به دنبال شناسایی ارزش های خبرگان در جامعه طراحی معماری ایران، منشایابی این ارزش ها و چگونگی پارادایم ارزشی غالب در این جامعه است.

    هدف پژوهش

    آشکارکردن الگوی مسلط ارزشی و چارچوب فکری و عملی خبرگان طراحی جامعه معماری ایران است. در واقع این مقاله به دنبال وضوح بخشیدن و آشکارکردن ارزش ها، منشا ارزش ها و نحوه اندیشه و عمل، منطبق بر ارزش های طراحان خبره در جامعه مذکور است.

    روش پژوهش

    این پژوهش کیفی، به روش میدانی با ابزار مصاحبه عمیق نیمه ساختار یافته، داده ها را جمع آوری کرده و با روش نظریه داده بنیاد آنها را تحلیل کرده است، در این زمینه از نرم افزار «مکس کیودا 2018» استفاده شده است.

    نتیجه گیری

    یافته ها نشان می دهد «نوآوری» اصلی ترین ارزش طراحان خبره است و پس از آن «ارزش های زیست محیطی، تاریخی و سنتی و ارزش های اجتماعی» نزد این طراحان اهمیت دارد. نمود خلاصه شده مجموعه این ارزش ها را می توان با عبارت «آینده نگری زمینه گرا» در قالب پارادایمی معرفی کرد. این ارزش ها تحت تاثیر «تلاش شخصی»، «دانشگاه» و فعالیت در «حرفه»، در اندیشه طراحان شکل گرفته است و طراحان بیشتر از رضایت بهره برداران و عام مردم، به دنبال «مقبولیت نزد نخبگان» هستند.

    کلیدواژگان: ارزش، ارزش در معماری، ارزش های طراح، خبرگان جامعه معماری، نوآوری، آینده نگری زمینه گرا
  • رائد فریدزاده*، حامد سلیمان زاده صفحات 35-42
    بیان مسئله

    مطالعه ارتباط سینما و فلسفه، یکی از مهمترین زمینه های مطالعاتی بینا رشته ای است. استفاده از ایده های فلسفی فیلسوفان غربی برای خوانش آثار هنرمندان شرقی، می تواند زمینه های دستیابی به ارزش های آثار هنری را ارتقاء بخشد. دیدگاه «مارتین هایدگر» و استفاده از تفکرات او در خوانش آثار پادسینمایی «محمدرضا اصلانی» یکی از موضوعات نوین بینارشته ای میان سینما و فلسفه است. «هیدگر» معتقد است که بودن شاعرانه، متمایز با دیگر بودن هاست و در زبان به مثابه خانه وجود تجلی پیدا می کند. حقیقت در زبان شاعرانه، از بودن تا شدن جریان می یابد؛ این جریان از منشاء اثر هنری تا شاعرانه سکنی گزیدن هنرمند در اثرش ساری و جاری است. اگر پادسینما (Acinema) را به مثابه هنر شاعرانه در نظر بگیریم، قرابت بسیاری با دیدگاه و نظر هیدگر بروز می دهد. بنا به نظر ژان «فرانسوا لیوتار»- فیلسوف معاصر فرانسوی- پادسینما نوعی سینمای نامتعارف است که دو نوع حرکت یعنی حرکت بیش از اندازه و سکون بیش از اندازه، مهمترین عنصر سبکی آن است. محمدرضا اصلانی با پشتوانه شاعرانه اش، حرکتی در فیلم هایش می سازد که با تاکید بر سکون به عنوان تاملی درون جهان تصویر، یادآور ایده هیدگر درباره تبیین جریان حقیقت است. فیلم جام حسنلو، داستان کسی که می پرسد تولید سال 1346 خورشیدی از نمونه آثاری است که با خوانش شاعرانه نقش های حک شده بر روی جام حسنلو به عنوان یکی از آثار برجسته ایران باستان، تلاش می‎کند جریانی از حقیقت بسازد که هیدگر در فلسفه خود از آن سخن گفته است.

    هدف پژوهش

    معرفی پادسینمای محمدرضا اصلانی به عنوان جلوه ای از ارایه جریان حقیقت در اثر هنری بر مبنای آرای هیدگر.

    روش پژوهش

    این مقاله به روش توصیفی-تحلیلی انجام شده است و در گردآوری اطلاعات از روش کتابخانه ای و رجوع به آثار تصویری محمدرضا اصلانی استفاده شده است.

    نتیجه گیری

    محمدرضا اصلانی، با اتکا به شناخت حرکت پادسینمایی و با تاکید بر ارایه تصاویری همراه با سکون، جریانی از حقیقت را در آثارش می سازد که دو سوی حقیقت، یعنی تحقق و جریان آن، در خود اثر و ایجاد و پدیدارشدن آن توسط اثر را شامل می شود.

    کلیدواژگان: مارتین هیدگر، محمدرضا اصلانی، پادسینما، جریان حقیقت، جام حسنلو
  • عبدالله آقائی*، مهدی قادرنژاد صفحات 43-50
    بیان مسئله

    همنشینی طولانی «ادبیات» و «نقاشی» در نسخ مصور تاثیری دیرینه و عمیق بر شکل و ساختار نقاشی ایرانی داشته است. از میانه های عهد صفوی تولید نگاره های مستقل از کتاب به شکل روزافزونی گسترش یافت. به نظر می رسد که در این دوران پیوند و کشاکش رسانه های نقاشی و ادبیات واجد شکل نوینی شده باشد. از این رو بررسی آثار معین مصور در حکم آخرین نماینده جدی مکتب نقاشی اصفهان در این زمینه حایز اهمیت است.

    هدف پژوهش

    این پژوهش بر آن است که «چگونگی» تحول پیوند تاریخی «ادبیات» و «نقاشی» در اواخر مکتب نقاشی اصفهان را از طریق بررسی شکلی و ساختاری نسبت «تصویر» و «متن» در آثار معین مصور نشان دهد.

    روش پژوهش

    در این پژوهش نقاشی های معین مصور با روش تحلیلی-تطبیقی بررسی شده و یافته های این تحلیل با رویکردی تاریخی در سیر تحول نقاشی ایرانی در میانه های عهد صفوی تفسیر شده است.

    نتیجه گیری

    تصویر «لحظه زایا» در نسخه نگاره های معین مصور نشان از گونه ای «زمان مندی پنهان» دارد که یادآور توالی کنش های روایت کلامی است. از سوی دیگر در نگاره های تک برگ معین مصور، تجانسی بیشتر میان رسانه، محتوا و نحوه ادراک آن دیده می شود، زیرا این آثار فارغ از روایتگری به چینش اجسام و پیکره های زیبا محدود شده اند. ردپای تعمیق زیباشناسی مبتنی بر این آثار در نسخه نگاره های آن دوران نیز قابل تشخیص است؛ آنجا که تعداد پیکره‎ها و خرده صحنه های روایی در تصاویر این نسخ کاهش یافته و نقاشی تمرکز بیشتری بر تصویرگری «لحظه زایا» یافته است. در نتیجه به نظر می رسد که در آثار معین مصور پیوند و کشاکش متن و تصویر به شکل حرکتی از «متن» به سوی «تصویر» قابل تصور است، این گرایش در امتداد مکتب اصفهان خارج از ذوق محافظه کارانه دربار در تهیه نسخ مصور و شکوهمند ادبی، فرصت رشد و گسترش بیشتری یافت و باعث تولید نقاشی هایی با جنبه محاکاتی و حسی قوی تر شد. این امر در آن دوران نمودی از حرکتی به سوی استقلال و تفکیک بیشتر رسانه نقاشی از روایت کلامی است.

    کلیدواژگان: معین مصور، نقاشی، ادبیات، متن، تصویر، روایت
  • سودابه مهری، جمال الدین سهیلی*، حسین ذبیحی صفحات 51-66
    بیان مسئله

    از نظر محققین، سبک زندگی تاثیر زیادی بر معرفی الگوهای رفتاری، گرایش های ذهنی و شیوه زندگی افراد یک جامعه دارد. به عبارتی، مفهوم سبک زندگی به طور ویژه معرف کیفیت زندگی افراد یک جامعه است و بر معماری نیز تاثیر می گذارد. در رابطه با معماری خانه های مسکونی ایران در دوران قاجار و ارتباط آن با سبک زندگی مطالعات چندانی انجام نشده است. این موضوع، به ویژه، با توجه به تغییرات اقلیمی و همچنین تنوع خانه ها در دوران قاجار اهمیت بیشتری می یابد. در همین راستا، این پژوهش در پی خوانش فضا در رابطه با شیوه زندگی و تاثیر آن بر فضای معماری خانه های اعیانی دوران قاجار در استان مازندران است؛ و برای این منظور، لازم است گفتمان فضا در رابطه با شیوه زندگی و تغییرات آن در دوره قاجار با نگاهی ژرف مورد بررسی قرارگیرد و بازتاب آن در معماری این خانه ها بررسی شود. علت انتخاب خانه های اعیان نشین این است که در دوران قاجار خانه های مردم عادی اغلب متاثر از اقلیم بوده و تاثیر سبک زندگی ساکنین در این خانه ها کمتر از خانه های اعیان نشین مشهود است.

    هدف پژوهش

    هدف از تدوین این پژوهش بررسی اثربخشی سبک زندگی مردم طبقه اعیان مازندران در دوره قاجار بر عرصه ها و روابط فضایی خانه های محل سکونتشان است.

    روش پژوهش

    در این پژوهش از روش های توصیفی، تحلیلی و در نهایت استدلال منطقی استفاده شده است. منابع اطلاعاتی پژوهش بر مطالعات کتابخانه ای و میدانی متکی و به دو صورت اسنادی و شفاهی قابل دسترسی است. برای انتخاب نمونه ها، تمامی خانه های مربوط به دوران قاجار در مازندران که دارای اسناد مطالعاتی بودند و امکان مطالعات میدانی درباره آن ها فراهم بود مورد بررسی قرار گرفتند.

    نتیجه گیری

    مطابق نظر صاحب نظران، سبک زندگی به مولفه های اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی دسته بندی شده است. در پژوهش حاضر تاثیر هر کدام از این مولفه ها در ساختار روابط فضایی نمونه ها مورد مطالعه قرار گرفت. در ادامه، پس از بررسی چیدمان فضایی خانه های منتخب، با ترسیم نمودارهای توجیهی توسط نرم افزار نحو فضا، اطلاعات به دست آمده تحلیل شد. سپس خانه های هر دوره قاجار با یکدیگر مقایسه شدند و این نتیجه حاصل شد که حتی خانه هایی که در یک دوره مشترک از دوران قاجار ساخته شده اند از نظر نوع و تعداد فضاها، عمق قرارگیری فضاها و همچنین چگونگی نحوه ارتباطشان با یکدیگر دارای تفاوت هایی هستند. این تفاوت ها از عواملی همچون روابط اجتماعی خانواده، شغل و معیشت ساکنین ناشی می شود و می توان آن ها را با الگوهای متفاوتی دسته بندی کرد.

    کلیدواژگان: سبک زندگی، روابط فضایی، خانه های اعیان نشین، قاجار، مازندران
  • حجت الله رشادی، داود شادلو*، امین ایرانپور صفحات 67-82
    بیان مسئله

    شمار بسیاری از قالی های روستایی و عشایری استان قزوین به اقوام و تیره های مختلف ساکن در این منطقه تعلق دارد. از مهم ترین این اقوام ارمنیان اند که سنت کهن قالی بافی خود را در این سرزمین نیز ادامه داده اند و می توان انتظار داشت که ویژگی های فرهنگی و قومیتی آنان در دست بافته هایشان نیز بروز یافته باشد. از سویی، تاثیر خصوصیات اقلیمی نیز، پس از یکجانشینی ارمنیان، بر فرهنگ و هنر آنان قابل انتظار است. زمینه های مذکور این پرسش را پیش می کشد که مجموع عوامل نژادی و اقلیمی چه ویژگی هایی را برای بافته های ارمنیان منطقه قزوین رقم زده است.

    هدف پژوهش

    این پژوهش در پی شناسایی و بررسی طرح و نقش قالی های نقشه ارمنی قزوین است که این بافته ها را در میان دیگر بافته های آن منطقه و نیز بافته های همین قوم در دیگر مناطق ایران دارای شناسنامه ای متمایز می سازد.

    روش پژوهش

    بیشتر داده های این پژوهش به شیوه میدانی گرد آمده و برای برخی بررسی های تاریخی به اسناد نیز مراجعه شده است. روش تحقیق براساس شیوه اجرا توصیفی و تحلیلی است. داده ها نیز به صورت کیفی تجزیه و تحلیل شده اند. براساس جستجوی میدانی صورت گرفته، کلیه قالی های دردسترس نقشه ارمنی خرقان قزوین در جامعه آماری این پژوهش قرار دارد و از این میان، 13 قالی یافت شده در منطقه به عنوان جامعه نمونه انتخاب شده است.

    نتیجه گیری

    وابستگی به طرح و نقش قالی ارمنستان ویژگی کلی قالی های نقشه ارمنی منطقه خرقان است که بیش از قالی های ارمنی باف دیگر مناطق ایران در این منطقه نمود دارد. برجسته ترین ویژگی های طرح و نقش قالی های نقشه ارمنی قزوین ساختار هندسی و شکسته و تاکید بر نقوش شاخصی چون کلیسا، چلیپا و ستاره است که در فرهنگ این قوم ریشه دارد. رایج ترین نقشه های قالی های ارمنی نیز شامل بوته خاری، کاسه بشقابی، گل افشان، ترنج چلیپا و گلدانی است.

    کلیدواژگان: قالی نقشه ارمنی، خرقان، استان قزوین، طرح، نقش
  • حامد شکوری، مهدی پوررضائیان* صفحات 83-92
    بیان مسئله

    ارزیابی جامعه شناختی آثار ادبی و هنری، از طریق نیل به بیشینه آگاهی ممکن و جهان نگری گروهی، ساختارهای فکری طبقات اجتماعی جامعه ای را که هنرمند عضو آن است روشن می سازد. «حکام جدید» از آثاری است که در محیط پرتب وتاب دوره مشروطه نگاشته شده و این متن نه تنها دربرگیرنده نوشته ها و اندیشه های نویسنده آن، بلکه بازتاب دهنده جهان نگری طبقه اجتماعی خاصی است.

    هدف پژوهش

    این پژوهش بنا دارد با بررسی نمایشنامه «حکام جدید» به نوع جهان نگری در دوران مشروطه و در پی آن به نظام فکری و اجتماعی غالب در آن زمان راه ببرد، و از این طریق خود انقلاب را نیز ژرف تر از هرگونه بررسی صرفا تاریخی بنگرد؛ این گونه می توان اندیشه های فراگیری را که در آن روزگار، دوره های پس از آن، و تا امروز سبب ساز دگرگونی های تاریخ ساز و آفرینش آثار هنری برجسته شده اند، دریافت.

    روش پژوهش

    این پژوهش در نگاه جامعه شناختی خود از روش کتابخانه ای بهره گرفته و متن نمایشنامه را در چارچوب نظریه های اساسی نقد جامعه شناختی، با نگاه به نوشته های «لوسین گلدمن» و در نظر گرفتن نظام های طبقاتی و اقتصادی دوره مشروطه، بازخوانی کرده است.

    نتیجه گیری

    جهان نگری و شیوه معنادهی در دیدگاه طبقه روشنفکر ایران دیدن نقایص و بیماری های بسیار ایران، و راه نجات، از نظر ایشان، اتحاد و آگاهی همگان است. با توصیف و دریافت ساختار نمایشنامه فوق، به ازای هر یک از طبقه ها نماینده ای یافته شد؛ در مبارزه این نماینده ها در بطن داستانی برساخته، هریک از گروه های رودررو کنش و واکنش های خود را انجام می دهند، اما سرانجام کفه ترازو به سود پشتیبانان قانون سنگین نمی شود و از این رو خطر پایان مشروطه و پایان طبقه روشن فکر هشدار داده می شود. در این اثر، مفاهیم، واژگان و سازه های معنایی نوآیین مانند آزادی یا تیاتر از اندیشه ها و نوشته های روشنفکران قبلی وام گرفته شده، ولی هنوز در تاریخ اجتماعی ایران نهادینه نشده اند و در نمایی شکننده، همچون خود طبقه روشنفکر که رو به انزوا رفته، به زودی در آستانه نابودی قرار می گیرند. در پایان این پژوهش، دیگر پژوهشگران ارزیابی آثار ادبی و هنری را به بازاندیشی در بنیان های فرهنگی و تاریخی ایران معاصر فراخوانده ایم تا، در بررسی آثار هنری مختلف، ساختارهای اندیشه اجتماعی دوره های بعدی تا امروز آشکار شوند.

    کلیدواژگان: تئاتر مشروطه، نقد جامعه شناختی، نقد نمایش، نقد هنری، حکام جدید، مویدالممالک فکری ارشاد
  • میترا معنوی راد*، شادی مددی صفحات 93-104
    بیان مسئله

    بیلبوردهای شهری یکی از موثرترین رسانه های تبلیغاتی هستند که به واسطه شیوه به کارگیری عناصر بصری نقش مهمی در جذب مخاطب بر عهده دارند. کاربرد استعاره های بصری در این رسانه تبلیغاتی از اهمیت بسزایی برخوردار است و شناخت آن وابسته به درک تعامل میان عناصر بصری و شیوه انتقال پیام است. پیرامون استعاره های بصری در زمینه تبلیغات ایرانی پژوهش های اندکی صورت یافته و از این رو عملکرد آن در این حوزه از هنر کمتر مورد مطالعه قرار گرفته است.

    هدف پژوهش

    هدف این پژوهش بررسی بازنمایی بصری استعاره به لحاظ ویژگی های ساختاری در بیلبوردهای تبلیغاتی شهر تهران با رویکرد نشانه شناسی اجتماعی مبتنی بر مکانیسم های بصری است و در جریان پژوهش به تحلیل استعاری معانی تعاملی پرداخته شده است. از این رو سوال اصلی پژوهش بر این مبنا استوارست که آیا می توان استعاره های بصری به کار رفته در بیلبوردهای تبلیغاتی را منطبق بر مکانیسم های بصری معینی دانست؟

    روش پژوهش

    روش تحقیق به کار رفته، توصیفی-تحلیلی است. انتخاب جامعه آماری به صورت هدفمند شامل 35 بیلبورد شهر تهران است که دست مایه اصلی طراحی آن ها استعاره بصری است.

    نتیجه گیری

    استعاره های به کار رفته در بیلبوردها، نقش پیام رسانی را به واسطه تعامل عناصر بصری انجام داده که این تعاملات، قابل تطبیق با مکانیسم های بصری رویکرد نشانه شناسی اجتماعی هستند و بازنمایی آن ها دارای ویژگی های ساختاری مشخصی است. نتایج حاصل از تحلیل جامعه آماری هدفمند مشتمل بر 35 بیلبورد شهر تهران، نشانگر یکی از مکانیسم های به کار رفته در هریک از آنها است که مکانیسم کارکردی با جایگزینی عنصر نامتعارف به جای عنصر متعارف، بیشترین کاربرد را داشته و مکانیسم های مبتنی بر دسته بندی که تعداد عناصر بصری بیشتری دارند، کمتر مورد استفاده واقع شده اند.

    کلیدواژگان: بازنمایی بصری، استعاره، تبلیغات، بیلبورد، تبلیغات شهری
|
  • Ali Abdollahi, Navid Jalaeian Ghane, Armin Moodi *, Sajad Aeini Pages 5-22
    Problem statement

    The Razavi Holy Shrine Complex is one of the most prominent buildings in Iran from both religious and structural perspectives. However, the initial spatial layout of its very first building and the process of its physical expansion has not been studied yet. Thus, investigations on its initial structure and the primary stages of its expansion will significantly contribute to a broad understanding of the existing structure.Research

    objective

    This study looks for the footprints of the initial building around the tomb, in the existing complex, intending to identify the spatial layout. Research

    method

    Through an “interpretive-historical” approach, this study investigates the initial spatial layout of the holy shrine around the tomb. To this end, a hypothesis has been made: the spatial layout of the initial mausoleum of Imam Reza (A.S.), which was more complex than a simple (single) grave, has followed the spatial and morphological layouts of the Sassanid architecture. This hypothesis is firstly considered according to historical texts; through morphological investigations, it then looks for the footprints of the initial building around the tomb. The discovered layout is finally compared to several Sassanid and Early Islamic palaces. Based on these three investigations, the findings are ultimately reconciled.

    Conclusion

    The results obtained from the investigations show that the structure of the initial building of the Razavi Holy Shrine Complex that is rooted in the Humayd Ibn Qahtaba’s Palace, has possibly followed the architectural design of the Sassanid Palaces; the cruciform geometry (Dar-Al-Siyadah) beside the porch-shaped space (Dar-Al-Huffaz) bears a great resemblance to the spatial layouts of the Sassanid Palaces.

    Keywords: the initial structure of Razavi Holy Shrine, Humayd Ibn Qahtaba, Sassanid architecture, Early Islamic Architecture, Razavi Holy Shrine
  • Kioumars Sayfi, Gholamreza Talischi *, Omid Dezhdar Pages 23-34
    Problem statement

    One of the main issues in social psychology is the study of values. “Value as a guide of behavior” is a fundamental principle in social psychology. The history of this principle is almost one century. The study of values has also been incorporated into other disciplines, one of which is architecture. Since the 1970s, in the architectural realm, “design as a reflective practice” has represented this view, nonetheless, the discussion of values is yet to be studied in Iran’s architecture. This research sought to answer the following question: “What are the main values of the experts of Iranian Architectural Design Society and What are the origins of these design values and what is the dominant value paradigm of this society”.Research

    objective

    This study aimed to identify the prevailing pattern of values and intellectual and practical frameworks of the designers of the Iranian Architectural Design Society. This article seeks to clarify and examine the values, origins of values and ideas and practices consistent with the values of expert designers in society.Research

    method

    The current research was a qualitative field study, in which the data was collected through in-depth semi-structured interviewing and analyzed using the grounded theory. “MAXQDA 2018” was used to analyze the data.

    Conclusion

    Results indicated “Novelty” is the core value of expert designers, after which “environmental, historical, traditional and social values” is of high significance to these designers. “Contextual Futurism” is the term used to introduce the final set of values in its paradigm form. Designer values are shaped by the personal endeavor, academia and work in the profession. The acceptance of the elite is more important than the satisfaction of the users and the general public.

    Keywords: Value, Value in Architecture, Designer Values, Experts of Architectural Society, Novelty, Contextual Futurism
  • Raed Faridzadeh *, Hamed Soleimanzadeh Pages 35-42
    Problem statement

    The study of the relationship between cinema and philosophy is one of the most important fields of interdisciplinary studies. Using the philosophical ideas of Western philosophers to read the works of Eastern artists can enhance the achievement of the values of artworks. Martin Heidegger’s view and the use of his thoughts in reading the Acinematic works of Mohammad Reza Aslani is one of the new interdisciplinary topics between cinema and philosophy. Heidegger believes ‘poetic-being’ is differentiated from other beings and emerges in language as “the house of being”. The truth in poetic language is happening and emerging from being to becoming, furthermore the mentioned happening, from the origin of the art work to poetic dwelling of the artist in his work is an ongoing and current dynamic process. If we consider Acinema as a poetic art, a noticeable similarity with the vision and notion of Heidegger would be appeared. According to Lyotard`s view, the French contemporary philosopher, Acinema is an unconventional current in cinema in which two current, excessive movement and stillness. Mohammad Reza Aslani, as a filmmaker with his poetical and philosophical background, has builds up a movement in his films that by focusing on stillness concerning a deep thought through the world of images, reminds us the Heidegger`s idea of specifying the happening of truth. In one of his movie called ‘Jâm-e- Hassanlou’ (Hassanlou`s chalice, the story of a person who asks) that produced in 1967, he has tried to decipher the engravings on the chalice by the poetic description so as to build up an emerging of truth which Heidegger explained in his philosophy. It is worth to mention that Hassanlou`s chalice is amongst eminent artifacts of ancient Iran.Research

    objectives

    Introducing Mohammad Reza Aslani`s Acinema as an epitome of truth`s happening in work of art based on Heidegger`s philosophy.Research

    method

    The methodology of this research paper is based on descriptive-analytic approach where in gathering information, library method is used by referring to the visual works of Mohammad Reza Aslani, the contemporary Iranian filmmaker.

    Conclusion

    Aslani, relying on the identification of Acinematic movement and by emphasizing on images with stillness, builds up a happening of truth in his works including two aspects of truth: happening and emerging of truth in the work itself and appearing of truth by the work itself.

    Keywords: Martin Heidegger, Mohammad Reza Aslani, Acinema, happening, emerging of truth, Hassanlou chalice
  • Abdollah Aghaie *, Mehdi Ghadernezhad Pages 43-50
    Problem statement

    The long affinity between “literature” and “painting” in illuminated manuscripts has had an old and deep effect on the form and structure of Persian Painting. In the middle of the Safavid era, creating single-leaf miniature expanded increasingly. It seems that in this era, the connection and struggle between the medium of painting and literature found a new form; Therefore, examining the works of Mo’in Mosavver, as the last real representative of the Isfahan school of painting, is of great importance in this regard. Research

    objective

    The purpose of this study is to show how the historical connection between “literature” and “painting” evolved in at the later years of the Isfahan school of painting through a formal and structural evaluation of the relationship between “image” and “text” in the works of Mo’in Mosavver.Research

    method

    In this study, the paintings of Mo’in Mosavver were examined using an analytical-comparative approach and the findings of this analysis were interpreted with a historical approach in the evolution of Persian painting in the middle of the Safavid era.

    Conclusion

    The image of the “pregnant moment” in the illuminated manuscripts of Mo’in Mosavver represent a type of “implied temporality” that reminds us of the sequence of verbal narrative actions. also in single-leaf miniature of Mo’in Mosavver, a higher level of homogeneity can be observed between the medium, the content and the method of perception, since, apart from the narration, these works are limited to the arrangement of objects and beautiful figures. The traces of aesthetics deepening based on these works can be recognized in the miniatures of that era. These traces are seen where the number of figures and narrative micro-scripts are reduced in the images of these paintings and the painting focused more on illustrating the “pregnant moment”. As a result, it seems that in Mo’in Mosavver’s works, the connection and struggle between the text and image can be considered as a movement from “text” towards “image”, his movement, which is also seen in the Isfahan school, found more chance for growth and expansion outside the court’s conservative taste to create glorious and elegant illuminated literary manuscripts. This led to the creation of paintings with mimetic and stronger sensory aspects. At the time, this was reflection of a movement towards independence and further separation of the painting medium and from verbal narration.

    Keywords: Mo’in Mosavver, Painting, Literature, text, image, Narration
  • Soodabeh Mehri, Jamaleddin Soheili *, Hossein Zabihi Pages 51-66
    Problem statement

    According to researchers, lifestyle has a great impact on the introduction of behavioral patterns and mental tendencies and lifestyles of people in a society. In other words, the concept of lifestyle specifically represents the quality of life of individuals in a society. There have not been many studies on the architecture of Iranian residential houses in the Qajar era and its relationship with lifestyle. It also seems to be important due to climate changes and the diversities in residential architecture during the long Qajar period. This article tries to study the space discourse in relation to the lifestyle in Qajar era aristocratic houses of Mazandaran. Therefore, the main approach of this research is to understand the space in relation to lifestyle and its impact on the architectural space of houses. Because the houses of ordinary people are affected by the climate, the houses of the aristocracy have been studied. Research

    objective

    This study aimed at investigating the effectiveness of the lifestyle of the aristocratic Qajar era people on the areas and spatial relations of their houses. Research

    method

    Research sources are based on library and field studies, which are available in two categories: documentary and oral. To select the samples, all Qajar houses in Mazandaran that had documents and the possibility of field studies were examined.

    Conclusion

    Lifestyle is categorized into social, economic, and cultural components and the impact of each of these components on the spatial relations structure of the samples was studied. After examining the placement of the spaces in the studied houses, by drawing a Justification graph by the space syntax software, they have been analyzed. The houses of each Qajar era were compared with each other and it was concluded that even the houses located in a similar period of the Qajar era were different in terms of type and number of spaces, depth of spaces and there are also differences in how spaces relate to each other and this difference was due to the social relations of the family, job and livelihood, etc. of the residents, which can be categorized based on these differences in different patterns.

    Keywords: Lifestyle, spatial relations, aristocratic houses, Qajar, Mazandaran
  • Hojat-Alah Reshadi, Davood Shadlou *, Amin Iranpour Pages 67-82
    Problem statement

    A high number of tribal and rural carpets in Qazvin Province belong to different ethnic groups living in the area. Having continued their old tradition of weaving carpets in this area, Armenians are among the most important tribes and their cultural and tribal features can be seen in their handicrafts. On the other hand, climatic features have also played a major role on their culture and art after the shift to sedentary lifestyle. The aforementioned backgrounds raise the question that what features the combination of ethnic and climatic factors have resulted in for the Armenians hand-made carpets in Qazvin region.Research

    objective

    identifying the carpets with Armenian plan in Qazvin, regarding their design and pattern, is the main aim of this research. This differentiates both the carpets with Armenian plan in Qazvin from the other carpets in the region, and the same plan in the other regions of Iran. Research

    method

    most data used in this research is gathered through field study and for some of the historical observations, documents are also used. Research method is descriptive and analytic based on the application method. The data has also been analyzed through qualitative analysis. Based on the field study, all the available carpets with Armenian plan in the region of Kharaghan in Qazvin are in the universe of this study and 13 carpets from this region are chosen as samples.

    Conclusion

    A common and general feature of the carpets with Armenian plans woven in the region of Kharaghan is the dependence of their plan and design on the carpets from Armenia. This feature is more frequent in Kharaghan in comparison to the other regions of Iran. The most particular features of the plan and design of the carpets with Armenian plan in Qazvin are the geometrical structure with broken lines, and emphasis on specific shapes like a church, cross and star which are rooted in this tribe’s culture. The most common Armenian plans have thistles, dishes, flowers medallion and vases.

    Keywords: Carpets with Armenian plan, Kharaghan, Qazvin province, pattern, Design
  • Hamed Shakouri, Mehdi Purrezaeean * Pages 83-92
    Problem statement

    the manifestation of the intellectual structure of social classes of the society the artist belongs to, would be possible through social evaluation of the literary and artistic works of art which lights the way to reach the maximum possible conscience and collective worldview. New Governors is an outstanding work of art written in the intense atmosphere of the constitutional era in which not only reflects the written works and ideas of the author but also represents the worldview of a particular social class. Research

    objective

    By evaluating the play New Governors, this article is intended to comprehend the essence of worldview and conscience of the class that created it, and consequently the dominant intellectual and social system of that era, and look at the revolution itself more deeply than just a purely historical study. One also can understand the comprehensive ideas causes the historic transformations and creations of prominent works of art from that time to the present. Research

    method

    From a sociological point of view, this study has used the library method and has reread the text of the play in the framework of the basic theories of sociological critique by looking at the writings of Lucien Goldman and considering the class and economic systems of the constitutional era.

    Conclusion

    In the view of the Iranian intellectuals, the worldview and signification are to see the many shortcomings and sicknesses of Iran and the way out of it is collective conscience and unity. By describing and comprehending the structure of the play, a representative has been selected for each of the classes, who in their fictional struggle scene, each of the opposite groups did their actions and reactions, but in the end the scales did not weigh in favor of the supporters of the law, therefore the end of the constitution and the intellectual class has been warned. Modern concepts, words, and semantic structures, such as freedom or theater which have been borrowed from the ideas and writings of earlier intellectuals, have not yet been institutionalized in Iranian social history and are on the verge of extinction in a fragile view like the isolated intellectual class itself. At the end of this study, other scholars interested in evaluating literary and artistic works of art were invited to rethink the cultural and historical foundations of Iran to reveal the structures of social thought of later periods to the present day in the study of various works of art.

    Keywords: Constitutional theater, Sociological Criticism, Drama criticism, Art criticism, New Governors, Moayed-Ol-Mamalek Fekri Ershad
  • Mitra Manavirad *, Shadi Madadi Pages 93-104
    Problem statement

    Urban billboards are one of the most effective advertising media and due to the way that visual elements are used in them, they play an important role in attracting the audience. The use of visual metaphors in this advertising medium is very important and its recognition depends on understanding the interaction between visual elements and the way the message is conveyed. Little research has been done on visual metaphors in the field of Iranian advertising, and therefore their performance has been less studied in this field of art.Research

    objective

    The purpose of this study is to investigate the visual representation of metaphor in terms of structural features in advertising billboards in Tehran. In this regard, a social semiotic approach based on visual mechanisms has been adopted. In addition, metaphorical analysis of interactive meanings is also examined. The main research question is whether the visual metaphors used in advertising billboards can be considered in accordance with certain visual mechanisms.Research

    method

    The research method used is descriptive-analytical. The purposeful selection of the statistical population includes 35 billboards in Tehran, the main design of which are visual metaphor.

    Conclusion

    The metaphors used in billboards have played the role of messaging through the interaction of visual elements, which are compatible with the visual mechanisms of the social semiotic approach, and their representation consists of certain structural features. The results of the analysis of the purposeful statistical population consisting of 35 billboards in Tehran, show that all billboards comply with one of the mechanisms. The actional mechanism -which is realized by substituting the conventional element with an unconventional element- has been most used, and on the other hand, the classificational mechanism that have numerous visual elements; has been less used.

    Keywords: visual representation, Metaphor, advertising, billboard, urban advertising