فهرست مطالب

مجله نظارت و بازرسی
پیاپی 51 (بهار 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/01/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • جهانگیر وفا تبار، مهدی اسماعیلی*، حسن حاجی تبار فیروزجائی صفحات 13-32

    هدف عمده مقاله بررسی مفاد توصیه ها و چگونگی کاربست و تعامل آنها با اهداف مورد نظر مقام معظم رهبری در بیانیه گام دوم است. پژوهش به روش توصیفی- تحلیلی و به شکل کتابخانه ای در پاسخبه کم و کیف اجرای توصیه نام ه ها و چارچوب ملی آن در قالب بیانیه گام دوم است. با واکاوی جایگاه پلیس،به عنوان نهادی نظارتی زیرنظر قوای مجریه و قضاییه در مبارزه با فساد اداری، چند عامل در بهبود کارکردپلیس می تواند موثر باشد: اتخاذ تدابیری برای تضمین اثربخشی مراجع تحقیقاتی، استفاده موثر از روش هایسنتی و نوین تحقیقاتی، تدابیری به منظور اطمینان از کارایی تحقیقات، محافظت از شهود و ادله و نهایتامعکوس کردن بار اثبات دلیل. بر این اساس پلیس و تحقیقات آن، پیش و پس از کشف جرم از مهمترین واکنشهای کیفری نسبت به فساد اداری است. اهمیت مرحله تحقیقات با توجه به پیچیدگیهای فساد اداریو گاه فراملی بودن آن، لزوم التزام به اسناد بین المللی را دوچندان م یکند که کنوانسیون مریدا از جمله آنهاست؛ لذا برای تحقیق و کارآمدی دستگاه های نظارتی و قاطعیت آنها در راستای بیانیه گام دوم انقلاب،روزآمدی شیوه های تحقیقاتی و کارکردگرایی و گاهی بازگشت از روش های پیشین کسب دلیل لازم می آید.

    کلیدواژگان: فساد اداری، بیانیه گام دوم انقلاب، سلامت اداری، پلیس، اسناد بین المللی
  • منصور روضه ای* صفحات 33-56

    هدف این مقاله ارایه الگوی مطلوب حسابرسی و نظارت مالی در ناجا است. این تحقیق با استفاده از روش تحقیق کیفی، شیوه فراتحلیل اقدام به تدوین الگوی مطلوب حسابرسی و نظارت مالی به روش بررسی اسنادی و مصاحبه نیمه ساختار یافته از خبرگان و مطالعه 207 مقاله و انتخاب 64 مقاله به صورت نمونه گیری انتخابی پرداخته و به منظور سنجش آزمون روایی و پایایی آن از روش اشباع نظری انجام شده است. یافته های پژوهش بیانگر این است که جذب نیروهای متدین، متخصص و باتجربه، توانمندسازی کارکنان حسابرسی، استفاده از ابزارهای مناسب و فناوری، پایبندی به منشور اخلاقی و رفتار حرفه ای و منابع مالی کافی از شرایط علی الگوی مطلوب فرایند حسابرسی و نظارت مالی است. همچنین شرایط مداخل هگر شامل قوانین و مقررات، نظارت نهادهای ناظر، علاقه و رضایتمندی حسابرس، انتظارات ذی نفعان، قضاوت حرفهای حسابرسان، توانمندسازی فرماندهان و مدیران با قوانین و مقررات مالی و پذیرش و قبول حسابرس به عنوان مشاور فرمانده و مدیر و تعامل و هماهنگی با رده است و شرایط زمینهای شامل نبود فشار کاری و نداشتن محدودیت کاری است. داشتن تفکر راهبردی، ایجاد انگیزه بین کارکنان، کارگروهی و همافزایی، مدیریت کیفیت جامع، تدوین برنامه حسابرسی، حسابرسی مبتنی بر خطر، مدیریت زمان، گزارش نویسی مطلوب و حسابرسی راهبردی از راهبردهای الگو است و حسابرسی کارا و اثربخش، کاهش تخلفات مالی و افزایش انضباط در کارها و استفاده اقتصادی، بهینه و موثر از منابع از پیامدهای الگو است.

    کلیدواژگان: حسابرسی و نظارت مالی، اخلاق حرفه ای حسابداری، حسابرسی مبتنی بر خطر
  • بابک پورقهرمانی*، جعفر عباس نژاد صفحات 57-82
    هدف این مقاله بررسی تعویق حقوق شخص تح تنظر و مطالعه تطبیقی این حقوق در نظامهای کیفری ایران و فرانسه است. مقاله به لحاظ هدف کاربردی، و به لحاظ روش توصیفی و تحلیلی است که با استفاده از منابع کتابخانه ای و اسنادی گردآوری شده است. یافته های تحقیق نشان داد که تعویق حقوق شخص تحت نظر، هرچند در راستای منافع و مصالح اجتماعی در قوانین کیفری ایران و فرانسه پی شبینی شده با اصولی نظیر «اصل تساوی سلاحها» و «اصل برایت » مغایر است؛ لذا در راستای تحصیل دلیل و کشف حقیقت تا حد امکان باید مقنن از تعویق این حقوق خودداری کند؛ مگر در مواردی که مصالح اجتماعی از چنان اهمیتی برخوردار باشد که بدون تعویق حقوق شخص تحتنظر، رسیدن به حقیقت مقدور نباشد. ه مچنین با بررسی دو نظام حقوقی می توان نتیجه گرفت که مقنن در هر دو کشور ایران و فرانسه، برخورداری شخص تحت نظر از برخی حقوق را به صورت مشروط پذیرفته که حاکی از تعویق آنها است؛ با وجود این، در هر دو نظام حقوقی - بیشتر در فرانسه- در موارد متعددی با استثنایات قانونی وارد بر حقوق شخص تح تنظر موجبات تضییع حقوق وی فراهم شده است.
    کلیدواژگان: تحت نظر، حقوق تحت نظر، تعویق حقوق، ضابطان دادگستری، جرائم مشهود
  • حسین ختیال، سعید صیادی، مسعود پورکیانی* صفحات 83-110

    هدف این پژوهش، طراحی الگوی فرهنگ کار با تاکید بر عدالت سازمانی است. پژوهش از نظر هدف کاربردی، و روش آن توصیفی- پیمایشی است. جامعه آماری این پژوهش را مدیران و کارکنان یک سازمان تشکیل م یدهند که تعداد آنها 1262 نفر بوده است. از آنجا که در این پژوهش از رویکرد ا لگوسازی معادلات ساختاری استفاده شده است، حجم نمونه حداقل بین پنج تا ده برابر تعداد سوالات پرسشنامه در نظر گرفته شد. این تعداد با توجه به مقدار گفته شده بین 220 تا 440 قابل تغییر است. در نهایت 457 نفر مبنای تحلیل آماری قرار گرفتند که روش نمون هگیری، طبقه ای تصادفی متناسب است. روش گردآوری داد ه ها در این پژوهش، ترکیبی از مطالعات کتابخانه ای و میدانی، و ابزار گردآوری داده ها، مصاحبه با 30 نفر از خبرگان صنعت و دانشگاه و با استفاده از پرسشنامه محقق ساخته است. روایی پرسشنامه فرهنگ کار با استفاده از تحلیل عاملی تاییدی برابر با 881 / 0 و روایی پرسشنامه ابعاد فرهنگ کار برابر با 889 / 0 است که مورد تایید قرار گرفت. ه مچنین پایایی پرسشنامه عوامل مرتبط با طراحی و توسعه فرهنگ کار برابر با 899 / 0 و پایایی پرسشنامه ابعاد فرهنگ کار برابر با 908 / 0 است که ابزار پژوهش از پایایی مطلوبی برخوردار است. در این پژوهش برای تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزارهای SPSS و AMOS استفاده شده است. خروجی نرم افزار، نشان دهنده مناسب بودن الگوی پیشنهادی پژوهش است به طوری که مقدار ریشه میانگین مربعات خطای برآورد برابر با  079 / 0 است؛ مقدار کای اسکویر بهنجار شده برابر با  159 / 3 است و مقدار شاخص ن کیویی برازش برابر با) 898 / 0(است. نتایج نشاندهنده اثر معنادار عدالت سازمانی، سرمایه اجتماعی، مدیریت مشارکتی و رضایت شغلی بر فرهنگ کار است. با توجه به مثبت بودن ضرایب مسیر ذکر شده می توان گفت این تاثیر از نوع افزایشی مستقیم است. نتایج الگو نشان می دهد بر اساس ضرایب مسیر، شدیدترین تاثیر میان عدالت سازمانی و فرهنگ کار برقرار است. همچنین تاثیر جهتگیری دینی و فرهنگ کار از لحاظ آماری معنادار نبود.

    کلیدواژگان: فرهنگ کار، عدالت سازمانی، سرمایه اجتماعی، مدیریت مشارکتی، رضایت شغلی و جهتگیری دینی
  • علیرضا برخوری مهنی، حسن حاجی تبار فیروزجائی*، مهدی اسماعیلی صفحات 111-144
    هدف این مقاله با تاکید بر نظام مسیولیت و ضمانتهای اجرا در مرحله تحت نظر به دنبال شناسایی حقوق اشخاص تحت نظر و مسیولیتهای پلیس در حقوق کیفری ایران، انگلستان و امریکا منحصرا در مرحله تحت نظر و بررسی میزان قرابت تقنینی مقررات این کشورها و تعیین میزان توجه قانونگذار ایرانی بر روش حاکم بر مرحله تحت نظر است. مقاله به روش کیفی با استفاده از ابزار مطالعه اسنادی و منابع کتابخانه ای تدوین شده و داده ها از طریق فیشبرداری از منابع داخلی و خارجی است که در نهایت به شیوه استدلالی، عقلانی و استنباطی مورد تجزیه و تحلیل قرار م یگیرد. یافته های پژوهش نشان داد تغییر عنوان مجرمانه بدرفتاری پلیس متناسب با تغییر ساعات بازداشت در حقوق انگلستان، عدم تقید جرم نقض حقوق دفاعی شخص تحت نظر در ایران و حقوق موضوعه انگلستان و امریکا به نتیجه و سوق یافتن روش قضایی انگلستان و امریکا به سمت تقید این جرایم، محدود شدن ضمانتهای اجرا به جبرانهای مادی و تنزل درجه در ایران و گسترش ضمانتهای اجرای تبعی در نظام حقوقی انگلستان، بطلان دلایل به دست آمده به شیوه های غیرقانونی در حقوق کیفری انگلستان و امریکا و قید نبود کارت ضابطان برای این ضمانت اجرا در حقوق ایران قابل ملاحظه است؛ لذا می توان نتیجه گرفت نگهداری تحت نظر، اقدامی خلاف اصل احترام به آزادیهای افراد و امری استثنا است. نظام مسیولیت ناشی از نقضهای حقوق افراد تحت نظر، گذار از این مرحله را آسان م یکند و تحمیل خسارات مادی و معنوی بر شخص مظنون را به حداقل می رساند. هریک از ضمانتهای اجرای کیفری، مدنی و انتظامی، لازم و ملزوم یکدیگر، و وابستگی میان آنها مانع کوتاهی مجریان قانون در احترام به حقوق دفاعی در مرحله تحت نظر است.
    کلیدواژگان: تحت نظر، نظام مسئولیت، حقوق دفاعی، کوتاهی ماموران پلیس
  • امیرحسین باقری، ایوان وای سان* صفحات 145-168

    در حالیکه طی دو دهه گذشته ادبیات پلیسی شاهد رشدی سریع و فزاینده در چین بوده، نگرش کاری افسران پلیس بشدت مورد بررسی و تحقیق قرار گرفته است. در این تحقیق با استناد به داده های جمع آوری شده از 212 بازرس پلیس در کلانشهرهای چین، الگوی رفتار کاری این افسران پلیسنسبت به اعمال قانون و محدودیتهای وارد بر آن، نظارت بر جامعه، استفاده از زور و نگرشهایی که مورد بررسی قرار گرفته بر این موارد تاثیرگذار است. حدود نیمی از پاسخ دهندگان به این سوالات موافق اعمال محدودیتهای قانونی بوده اند و بیشتر این افسران از اعمال انتخابی قانون، نظارت اجتماعی و استفاده از فشار پشتیبانی کردند. آن دسته از افسران ناظر مذکر و مسن که سابقه تحصیل در دانشگاه های نظامی را ندارند در ادارات عملیاتی و کلانتریهایی که مشغول به کار هستند، بیشتر از بقیه همکاران خود استفاده و اعمال انتخابی قانون را ترجیح م یدهند؛ این در حالی است که افسران جوانتر، که در ادارات ستادی مشغول نظارت هستند از اعمال محدودیتهای قانونی حمایت بیشتری می کنند. اولویت آنها بر نظارت سازمانی به تحقیقات و مباحث آینده نیاز دارد.

    کلیدواژگان: پلیس چین، نظارت سازمانی اجتماعی پلیس چین، محدودیتهای قانونی پلیس چین، نگرش کاری پلیس، اعمال انتخابی قانون پلیس چین، استفاده از زور در پلیس چین
|
  • Jahangir Vafatabar, Mahdi Esmaeli *, Hassan Haji Tabar Firoozjaei Pages 13-32

    Corruption is a global phenomenon that takes shape depending on cultural,political and economic formations and manifests itself in various forms.In the statement of the second step of the revolution, the Supreme Leaderof the Revolution gave the necessary advices and recommendations inorder to spread justice and fight corruption. As corruption is considered a regionaland international affair, several documents have been adopted to anticipate anticorruptionmechanisms that, given the prevalence and variety of corruptionrelatedcrimes, could accelerate the realization of the second step of the revolutionstatement. Therefore, the main purpose of this article is to review the provisions ofthe recommendations and how to apply and interact with the goals of the SupremeLeader. The present research is based on a descriptive-analytical method and in theform of a library in response to the lack of implementation of recommendationsand its national framework in the form of a second step statement. Given therole of the police, as a regulatory body under the executive and judiciary (lawenforcement and general and special officers), in the fight against corruption,several components can be effective in improving the functioning of the police:take measures to ensure the effectiveness of investigative authorities, efficient useof traditional and modern research methods, measures to ensure the efficiencyof research, protect intuition and evidence, and ultimately reverse the burdenof proof. Accordingly, the police and its investigations, before (to prevent thepossible occurrence of corruption) and after the discovery of crime (to prevent thespreading deprivation of public trust in the elements of the administrative system),are among the most important criminal responses to corruption. The importanceof the investigation phase, given the complexity and sometimes transnationalnature of corruption, doubles the need to adhere to international instruments,including the Merida Convention. Therefore, for the research and efficiency ofthe monitoring devices and their determination in line with the statement of thesecond step of the revolution, it is necessary to update the research methods andfunctionalism and sometimes to deviate from the previous traditions of obtainingevidence.

    Keywords: Corruption, The Second Step of the Revolution Statement, Administrative health, Police, International Documents
  • Mansour Rozei * Pages 33-56

    Creating audit models that can provide the desired evidence for audit commentary while saving audit time and money; which is very important. As the practice of auditing has changed dramatically over the past decades. The purpose of this article is to present the optimal model of auditing and financial supervision in NAJA. This research uses the qualitative research method of meta-analysis technique to formulate the desired model of auditing and financial supervision by document review and semistructured interviews with experts and studies 207 articles and selected 64 articles by selective sampling to assess validity and reliability. It is done by theoretical saturation method. The findings of the present study indicate that attracting religious, professional and experienced personnel, empowering audit staff, using appropriate tools and technology, adhering to the ethical charter and professional conduct and sufficient financial resources are the causal conditions of the optimal model of audit and financial supervision process. . Also intervening conditions include rules and regulations, oversight of oversight bodies, auditor interest and satisfaction, stakeholder expectations, professional judgment of auditors, empowerment of commanders and managers with financial rules and regulations, and acceptance of the auditor as Advisor is the commander and manager and interacts and coordinates with the category, and ground conditions include no work pressure and no work restrictions. Having strategic thinking, motivating employees, teamwork and synergy, total quality management, audit program development, risk-based auditing, time management, optimal reporting and strategic auditing are among the model strategies and efficient and effective auditing, reducing financial violations and increasing Discipline in affairs and economic, optimal and effective use of resources are the consequences of the model.

    Keywords: Auditing, Financial Supervision, Accounting Professional Ethics, Risk-Based Auditing
  • Babak Pourghahramani *, Jafar Abbasnejad Pages 57-82
    In the Iranian and French legal systems, the “monitoring” of a person suspected of committing an apparent crime by police officials in “under police custody” is considered an important period of trial, which is the period of detention of a person. Given the importance and status of this period of proceedings and the fact that many cases may be concluded at the stage under consideration, the “person under observation” has recognized legal rights, which in some cases the legislature observes in order to protect social interests. Has postponed salaries. Therefore, the purpose of this article is to study the postponement of the rights of the supervised person and a comparative study of these rights in the penal systems of Iran and France. The present article is applied in terms of purpose and descriptive and analytical in terms of method, which has been collected using library and documentary sources. The findings of the study showed that the postponement of the rights of the person under surveillance, although in line with social interests in the criminal laws of Iran and France, is contrary to principles such as the “principle of equality of arms” and the “principle of innocence.” Therefore, in order to study the reason and discover the truth, the legislator should avoid postponing these rights as much as possible, except in cases where social interests are so important that it is not possible to achieve the truth without postponing the rights of the person under observation. Also, by examining the two legal systems, it can be concluded that the legislature in both Iran and France has conditionally accepted the person under supervision to enjoy some rights, which indicates their postponement. However, in both legal systems - mostly in France - in many cases, with legal exceptions, the rights of the person under consideration have been violated.
    Keywords: under supervision, rights under supervision, deferral of rights, judicial officers, Obvious Crimes
  • Hossein Khatiyal, Saeid Sayadi, Masoud Pourkiani * Pages 83-110

    he purpose of this study is to design a work culture model with emphasis on organizational justice. The present research is descriptive-survey in terms of applied purpose and its method. The statistical population of this study consists of managers and employees of an organization. Their number was 1262 people and since in this study the structural equation modeling approach was used, the sample size was considered at least 5 to 10 times the number of questionnaire questions. This number can be changed between 220 and 440 depending on the amount. Finally, 457 people were used as the basis for statistical analysis. The sampling method is a stratified proportional stratified method. The data collection method in this study was a combination of library and field studies and the data collection tool was interviews with 30 experts. Industry and the university and made a researcher using a questionnaire. The validity of the Work Culture Questionnaire using confirmatory factor analysis is equal to 0.881 and the validity of the Dimensions of Work Culture Questionnaire is equal to 0.889 which was confirmed. Also, the reliability of the questionnaire of factors related to the design and development of work culture is equal to 0.899 and the reliability of the questionnaire of dimensions of work culture is equal to 0.908 that the research tool has a desirable reliability. In this study, SPSS and AMOS software were used to analyze the data. The output of the software indicates the appropriateness of the proposed research model, so that the root value of the mean squares of the estimation error is equal to (0.079), the value of the normalized chi-square is equal to 3.159 and the value of the nQ index The results also show a significant effect of organizational justice, social capital, participatory management and job satisfaction on work culture. Considering the positive coefficients of the mentioned path, it can be said that this effect is of an additive type. The results of the model show that, based on the path coefficients, the strongest effect was between organizational justice and work culture. Also, the effect of religious orientation and work culture was not statistically significant.

    Keywords: Work Culture, Organizational Justice, social capital, participatory management, Job Satisfaction, Religious Orientation
  • Alireza Barkhori Mehni, Hassan Haji Tabar Firoozjaei *, Mahdi Esmaeli Pages 111-144
    he purpose of this article is to emphasize the system of liability and enforcement guarantees in the monitored phase, following the identification of the rights of the monitored persons and police responsibilities in the criminal law of Iran, the United Kingdom and the United States exclusively in the monitored phase. Iranians are monitoring the governing procedure. The article is qualitatively obtained by using documentary study tools and library resources and the data is obtained through internal and external sources. Finally, they are analyzed in an argumentative, rational and inferential way. Findings showed that changing the criminal title of police misconduct in proportion to the change in detention hours in British law, not committing the crime of violating the defense rights of the person under surveillance in Iran and the case law of the United Kingdom and the United States. Offenses, limitation of enforcement guarantees to material compensation and demotion in Iran and extension of enforcement guarantees in the British legal system, invalidity of evidence obtained through illegal means in British and American criminal law and the lack of an officer card for this enforcement guarantee in Iranian law are significant. Therefore, it can be concluded that keeping under surveillance is against the principle of respect for the freedoms of individuals and is an exception. The liability system resulting from the violations of the rights of the persons under surveillance facilitates the transition from this stage and minimizes the imposition of material and moral damages on the suspect. Each of the guarantees of criminal, civil and disciplinary enforcement is necessary and interdependent, and the interdependence between them prevents the law enforcers from failing to respect the rights of the defense in the monitored phase.
    Keywords: under Surveillance, System of Responsibility, Defense Rights, Negligence of Police Officers
  • AmirHossein Bagheri, Ivan Y. Sun * Pages 145-168

    While the past two decades have witnessed a fast growing of policing literature in China, officers’ job-related attitudes remain severely under-researched. Using survey data collected from 212 police supervisors in a major Chinese city, this study examined the patterns of Chinese police officers’ occupational attitudes toward selective enforcement, legal restrictions, community policing, and use of force, and factors that influence such attitudes. About half the respondents were in favor of legal restrictions, and the majority of officers supported the notions of selective enforcement, community policing, and use of force. Male, older officers, those who had no military experience, and officers who worked at field stations favored selective enforcement than their counterparts, whereas supervisor who were younger and worked at non field stations were more supportive for legal restrictions. Supervisors’ role orientations toward law enforcement and order maintenance influenced their preference for community policing. Implications for future research and policy were discussed.

    Keywords: Chinese police, Community Policing, legal restrictions, police occupational attitudes, selective enforcement, use of force