فهرست مطالب

نظارت و بازرسی - پیاپی 52 (تابستان 1399)

مجله نظارت و بازرسی
پیاپی 52 (تابستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/04/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • قدیر بخشی جغناب* صفحات 13-30
    هدف این پژوهش، شناسایی عوامل موثر بر فشار روانی حاصل از نظارت همگانی ناجا برای کارکنان ناجا و ارایه ساختار این تاثیرگذاری است. هدف مقاله، کاربردی، و روش اجرای آن، توصیفی پیمایشی است. جامعه آماری تحقیق را کارکنان شاغل در فرماندهی انتظامی تهران بزرگ تشکیل می دهند که از میان آنان بر اساس فرمول کوکران 252 نفر به عنوان حجم نمونه و به روش نمونه گیری خوشه ای چند مرحله ای انتخاب شده اند. در این پژوهش از ابزار پرسشنامه محقق ساخته، کمک گرفته شده و به منظور سنجش روایی پرسشنامه از دو روش اعتبار محتوایی (با روش اعتبار صوری) و روایی سازه (با روش تحلیل عاملی تاییدی) و شاخص پایایی ابزار سنجش بر اساس ضریب آلفای کرونباخ عدد 85/0 است. داده های مربوط به تاثیر متغیرهای زمینه ای (سابقه خدمت، تحصیلات و درجه کارکنان) بر متغیر وابسته (احساس فشار روانی حاصل از نظارت همگانی) نشان می دهد که این تاثیر در سطح اطمینان 99/0 معنادار است. بر اساس تحلیل رگرسیونی، متغیرهای احساس در معرض نظارت بودن، احساس مسیولیت، احساس کنترل درونی و رضایت شغلی کارکنان در سطح اطمینان 99/0 بر احساس تنش حاصل از نظارت همگانی تاثیر زیادی داشته است. این تاثیر درباره احساس در معرض نظارت بودن مثبت و در زمینه بقیه متغیرها منفی بوده است.
    کلیدواژگان: نظارت همگانی، احساس مسئولیت، کنترل درونی، رضایت شغلی
  • علی جمال علی بخشی*، قباد کاظمی صفحات 31-50

    هدف این مقاله پاسخ به چگونگی امکان سنجی جبران خسارت بازداشت شدگان پس از صدور حکم برایت است. در مقاله به بررسی تطبیقی دلایل جبران این خسارت در فقه (دیدگاه حضرت امام خمینی ره) و اسناد بین المللی پرداخته شده است. روش جمع آوری اطلاعات و داده ها به شیوه کتابخانه ای و اسنادی است. اطلاعات به شیوه استدلالی و استنباطی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته است. یافته ها نشان داد افرادی که تحت شرایطی بازداشت می شوند، دارای حقوقی از جمله جبران خسارت مادی و معنوی مدت زمان بازداشت آنها در صورت صدور حکم برایت در انتهای تحقیقات هستند و این مهم در قواعد فقهی ریشه دارد و اسناد بین المللی و منشور حقوق شهروندی و قوانین مسیولیت مدنی و آیین دادرسی کیفری آن را پیش بینی کرده است. هم چنین نتایج نشان داد که بازداشت متهمان و مظنونان، استثنایی است و در صورت صدور حکم برایت یا قرار منع تعقیب قطعی متهم، وی بر اساس قواعد فقهی از جمله قاعده احترام، قاعده اتلاف و قاعده لاضرر و هم چنین مقررات حقوق شهروندی، مستحق جبران خسارت مادی و معنوی است.

    کلیدواژگان: جبران خسارت مادی، جبران خسارت معنوی، اسناد بینالمللی، تحقیقات مقدماتی، حقوق شخصی در فقه
  • مهدی یار سرشار*، داریوش غلام زاده، منصور روضه ای صفحات 51-74
    یکی از مهمترین مولفه های عملکرد سازمان، عملکرد مالی سازمان است. انباشت یا هدر رفت منابع مالی در یک واحد سازمانی میتواند کل سازمان را دچار مخاطره نماید. به منظور بهبود عملکرد مالی در نیروی انتظامی جمهوری اسلامی ایران، اولین و مهمترین گام بهبود عملکرد فرماندهان و مدیران سازمان میباشد. این مقاله از نظر هدف در زمره تحقیقات توسعه ای است که از روش آمیخته در آن استفاده شده است. در فرآیند تحقیق، ابتدا با روش فراتحلیل، فهرست عوامل موثر بر عملکرد مالی فرماندهان و مدیران استخراج گردید و طبقه بندی عوامل طبق مدل سه شاخگی صورت پذیرفت. سپس به منظور کشف عوامل مکنون و جرح و تعدیل عوامل مستخرج از روش فراتحلیل و بومی سازی آنها، از جامعه آماری خبرگان علمی و اجرایی ستاد ناجا و همچنین خبرگان دانشگاهی که در حوزه مدیریت منابع مالی صاحب نظر و دارای سابقه کاری مرتبط بودند، تعداد 18 نفر به روش نمونه گیری هدفمند انتخاب و پرسشنامه باز میان آنها توزیع گردید که با استفاده از آلفای کرونباخ، دو عامل "سن" و "رضایت ارباب رجوع" از مدل حذف و طبق نظر خبرگان دو عامل "پایبندی به اصول دینی" و "برنامه ریزی مسیر شغلی" به مدل اضافه گردید که پایایی پرسشنامه مزبور در خصوص عوامل تایید شده بیشتر از عدد0/7 محاسبه گردید که از اعتبار مناسبی برخوردار است. پس از این مرحله، به منظور رتب هبندی عوامل تایید شده، از روش تحلیل سلسله مراتبی استفاده شده است. خروجی نرم افزار نشان م یدهد عوامل با نرخ سازگاری 842/0 رتبه بندی و مورد تایید مدل قرار گرفته اند. نتایج به دست آمده نشان میدهد در مجموع "عوامل رفتاری" بیشترین تاثیر را بر عملکرد مالی فرماندهان و مدیران ناجا و پس از آن "عوامل ساختاری" و در آخر "عوامل زمین های" عوامل اثرگذار بر عملکرد مالی می باشند.
    کلیدواژگان: عوامل مدیریتی، عملکرد مالی، فرماندهان و مدیران، نیروی انتظامی جمهوری اسلامی ایران، الگوی سه شاخگی
  • غلامعلی اورنگیان، غلامحیدر حیدری* صفحات 75-94

    هدفاین مقاله شناخت نقش فرماندهان و مدیران ناجا در پیشگیری از تخلفات و جرایم کارکنان ناجا با دستیابی به یک الگوی مناسب است. این تحقیق از نظر هدف کاربردی و روش آن آمیخته کمی و کیفی است که با بهره گیری از روش های توصیفی- تحلیلی از طریق مصاحبه با 25 نفر از نخبگان و صاحبنظران در حوزه پیشگیری از تخلفات و جرایم و هم چنین مراجعه به مراجع دینی و اسلامی از دیدگاه های ارزشی و انقلابی، توانمندی فردی، رفتاری و عملکردی انجام شد. یافته های پژوهش نشان داد که فرماندهان و مدیران باید نسبت به گزینش در آغاز استخدام، آموزش در هنگام خدمت، توجه به اعتقاد و ایمان کارکنان به خداوند متعال و فرضیه امر به معروف و نهی از منکر را جدی بر اساس شاخص های مدیریت اسلامی از نگاه قرآن، معصومین و فرماندهان برتر، سر لوحه کار قرار دهند و نظارت و کنترل مسمتر بر آن داشته باشند.نتایج تحقیق نشان داد که فرماندهان و مدیران در پیشگیری از تخلفات و جرایم کارکنان با توجه به منابع معتبر اسلامی و دینی و هم چنین مصاحبه با صاحب نظران پیشگیری، نقش بسیار مهم و کلیدی دارند.

    کلیدواژگان: فرماندهان و مدیران، مدیریت اسلامی، پیشگیری، کارکنان ناجا، تخلف و جرم
  • سید مهدی احمدی بالادهی*، علی دستور صفحات 95-112

    این پژوهش به بررسی نقش فرهنگ سازمانی به عنوان یکی از عوامل اصلی پیشگیرانه در کاهش فساد اداری پرداخته است. پژوهش از نظر هدف کاربردی، و روش آن توصیفی از نوع همبستگی است. به منظور گردآوری داده ها از ابزار پرسشنامه استاندارد فرهنگ سازمانی دنیسون (2000) و پرسشنامه استاندارد فساد اداری عبدالهی (1392) استفاده شده است. جامعه آماری این پژوهش شامل تمام کارکنان ستاد فرماندهی انتظامی استان هرمزگان بودند که نمونه آماری بر اساس فرمول کوکران 195 نفر است که به روش تصادفی ساده انتخاب شدند. روایی پرسشنامه ها به وسیله استادان و خبرگان مورد تایید قرار گرفت و پایایی آن با استفاده از فرمول آلفای کرونباخ به ترتیب برای پرسشنامه فرهنگ سازمانی 91/0 و پرسشنامه فساد اداری 78/0 به دست آمد. برای تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزار spss و از آزمونهای ضریب همبستگی اسپیرمن، رگرسیون و آزمون فریدمن استفاده شده است. یافته های پژوهش نشان داد که فرهنگ سازمانی و عوامل آن (مشارکتی، ثبات و یکپارچگی، انعطاف پذیری و ماموریتی) بر فساد اداری اثر معناداری دارد. هم چنین براساس آزمون فریدمن، انعطاف پذیری باضریب 82/2 در اولویت اول قراردارد. در نتیجه بیشترین اثر را بر فساد اداری دارد و در ادامه ثبات و یکپارچگی باضریب 68/2 در اولویت دوم و ماموریتی با ضریب 96/1 در رتبه چهارم و پایانی قرار دارد که کمترین اثر را بر فساد اداری در ناجا دارد. در نتیجه مقاله سعی کرده است با برجسته کردن نقش فرهنگ سازمانی مطلوب، زمینه مناسبی را برای افزایش شناخت مدیران سازمانها درجهت پیشگیری از بروز پدیده ای نامطلوب به نام فساد اداری به وجود آورد.

    کلیدواژگان: فرهنگ سازمانی، فساد اداری، فرماندهی انتظامی استان هرمزگان
  • امیرحسین باقری، لوئیس وست مرلند* صفحات 113-140

    این مقاله با استفاده از پاسخ افسران پلیس و کارمندان پشتیبانی، برخی مشکلات اخلاقی از طریق پرسشنامه آنلاین ، نگرش نسبت به اخلاق و صداقت پلیس را بررسی می کند. هدف این مطالعه کشف ارتباطات بالقوه بین اعتقادات پاسخ دهندگان در مورد جدی بودن یا نوع بزهکاری و احتمال گزارش آن رفتار بود. با استفاده از برخی سناریوها با تجزیه و تحلیل شواهد حاصل از نظرسنجی خود از حدود 1500 افسر پلیس، افسران پشتیبانی جامعه پلیس (PCSO) و کارمندان پشتیبانی پلیس، اخلاق و صداقت حرفه ای و یکپارچگی آن را بین کارکنان پلیس مورد بررسی قرار می دهیم. در کل، هدف این است که نشان دهیم کدام یک از سناریوها "جدی" است که احتمالا بیشتر گزارش، و برخی پیشنهادها در مورد اهمیت "شناسه آبی" تحلیل می شود. یافته ها حاکی از تداوم اکراه در گزارش برخی از تخلفات است. از ده سناریوی ایجاد شده برای نظرسنجی، تعداد زیادی مورد گزارش دزدی پول نقد وجود داشت؛ اما پاسخ دهندگان کمتر گزارش می کردند که یک همکار نگهبان نوبت کاری "اتاق کشفیات"باشد. دسترسی به رایانه ملی پلیس بدون داشتن صلاحیت لازم  جرمی نسبتا "جدی" تلقی می شد و احتمالا گزارش شده است که کتمان یک همکار برای رانندگی تحت تاثیر مشروبات الکلی و استفاده از زور بیش از حد گزارش شده است. ما در پاسخهای مربوط، گزارش کمی از آزار جنسی همکاران نسبت به هم در محیط کار داشتیم که ابهاماتی را به وجود می آورد؛ اما نگرانی کمتری در مورد افسری که با یک قربانی جرم رابطه عاشقانه ای برقرار می کند در محیط کاری پلیس حس می شد. پاسخ دهندگان نسبت به سامانه پیام رسان ناشناس نیرو ابراز بی اعتمادی کردند؛ حتی با وجود اینکه بدون افشای هویت خود تخلف دیگر همکاران را گزارش کنند، ابراز کردند بسته به شرایط هر مورد، یک افشاگر می تواند با وجود احتیاط های لازم براحتی مورد سوءظن فرد گناهکار قرار گیرد.

    کلیدواژگان: اخلاق و صداقت پلیس، دانشکده پلیس، شناسه اخلاقی، شناسه آبی سکوت، فساد پلیس
|
  • Ghadir Bakhshi Jeghnab * Pages 13-30
    The purpose of this study is to identify the factors affecting the stress resulting from NAJA public oversight for NAJA staff and to present the structure of this impact. The purpose of the article is applied, and its implementation method is descriptive-survey. The statistical population of the study consists of employees of the Greater Tehran Disciplinary Command, from whom 252 people have been selected as a sample size based on Cochran's formula as a sample size and multi-stage cluster sampling method. In this study, a researcher-made questionnaire was used and in order to assess the validity of the questionnaire, two methods of content validity (with face validity method) and construct validity (with confirmatory factor analysis) and the reliability index of the assessment tool based on Cronbach's alpha coefficient Is 0.85. Data on the effect of contextual variables (service history, education and staff rank) on the dependent variable (feeling of stress from public oversight) show that this effect is significant at the confidence level of 0.99. Based on regression analysis, the variables of feeling of being supervised, feeling of responsibility, feeling of internal control and job satisfaction of employees at the level of 0.99 confidence had a great effect on the feeling of stress resulting from public supervision. This effect was positive for the feeling of being monitored and negative for the other variables.
    Keywords: Public oversight, sense of responsibility, Internal Control, Job satisfaction
  • Alijamal Alibakhshi *, Ghobad Kazemi Pages 31-50

    The purpose of this article is to answer the question of how it is possible to compensate the detainees after the acquittal. The article comparatively examines the reasons for compensation in jurisprudence (the perspective of Imam Khomeini) and international documents. The method of collecting information and data is library and documentary. The information has been analyzed in an argumentative and inferential manner. Findings showed that people who are detained under certain conditions have rights such as compensation for material and moral damage during their detention in case of acquittal at the end of the investigation and this is rooted in jurisprudential rules and international documents and the Charter of Citizenship Rights and Liability Laws. The Civil Code and the Code of Criminal Procedure have provided for it. The results also showed that the detention of defendants and suspects is exceptional and in case of acquittal or prohibition of definitive prosecution of the accused, he is entitled to compensation for material damages according to jurisprudential rules such as the rule of respect, the rule of loss and the rule of no harm And it is spiritual.

    Keywords: Compensation for material damages, Compensation for moral damages, International Documents, Preliminary research, Personal rights in jurisprudence
  • Mahdiyar Sarshar *, Dariush Gholam Zadeh, Mansour Rozei Pages 51-74
    One of the most important components of organizational performance is the financial performance of the organization. Accumulation or waste of financial resources in one organizational unit can endanger the whole organization. In order to improve the financial performance of the police force of the Islamic Republic of Iran, the first and most important step is to improve the performance of commanders and managers of the organization. In terms of purpose, this article is a development research that uses a mixed method. In the research process, first, the list of factors affecting the financial performance of commanders and managers was extracted by meta-analysis method and the factors were classified according to the three-pronged model. Then, in order to discover the hidden factors and to modify the factors extracted from their meta-analysis method and their localization, from the statistical community of scientific and executive experts of NAJA headquarters as well as university experts who were experts in the field of financial resources management and had relevant work experience, 18 People were selected by purposive sampling method and an open questionnaire was distributed among them. Using Cronbach's alpha, two factors "age" and "client satisfaction" were removed from the model and according to experts, two factors were "adherence to religious principles" and "program". Job path "was added to the model that the reliability of the questionnaire regarding the approved factors was calculated more than 0.7, which has a good validity. After this step, in order to rank the confirmed factors, the method of hierarchical analysis has been used. The software output shows that the factors are ranked with a compatibility rate of 0.842 and are approved by the model. The results show that in general, "behavioral factors" have the greatest impact on the financial performance of NAJA commanders and managers, followed by "structural factors" and finally "land factors" are factors affecting financial performance.
    Keywords: managerial factors, financial performance, commanders, managers, law enforcement of the Islamic Republic of Iran, three-pronged model
  • GholamAli Owrangian, GholamHeidar Heidari * Pages 75-94

    The purpose of this article is to recognize the role of NAJA commanders and managers in preventing violations and crimes of NAJA employees by achieving an appropriate model. This research is a mixture of quantitative and qualitative in terms of practical purpose and method. Using descriptive-analytical methods through interviews with 25 elites and experts in the field of crime prevention and also referring to religious and Islamic authorities from value points of view. And revolution, individual, behavioral, and functional empowerment. Findings showed that commanders and managers should be serious about selection at the beginning of employment, in-service training, paying attention to employees' belief in God Almighty and the hypothesis of enjoining the good and forbidding the evil based on Islamic management indicators from the Qur'an. Infallibles and superior commanders should be at the top of the agenda and have more direct supervision and control over it. The results showed that commanders and managers have a very important and key role in preventing employee misconduct and crimes according to credible Islamic and religious sources as well as interviews with prevention experts.

    Keywords: Commanders, Directors, Islamic Management, prevention, NAJA Staff, Misconduct, Crime
  • Seyyed Mahdi Ahmadi Baladehi *, Ali Dastour Pages 95-112

    This study investigates the role of organizational culture as one of the main preventive factors in reducing corruption. The research is applied in terms of purpose and its method is descriptive-correlational. In order to collect data, the standard questionnaire of Denison Organizational Culture (2000) and the standard questionnaire of Abdollahi Corruption (2013) were used. The statistical population of this study included all employees of the Hormozgan police headquarters. The statistical sample is 195 people based on Cochran's formula who were selected by simple random sampling. The validity of the questionnaires was confirmed by professors and experts and its reliability was obtained using Cronbach's alpha formula for the organizational culture questionnaire of 0.91 and the corruption questionnaire of 0.78, respectively. SPSS software and Spearman correlation coefficient, regression and Friedman test were used to analyze the data. Findings showed that organizational culture and its factors (participatory, stability and integration, flexibility and mission) have a significant effect on corruption. Also, according to Friedman test, flexibility with a coefficient of 2.82 is the first priority. As a result, it has the greatest effect on corruption, followed by stability and integration with a coefficient of 2.68 in the second priority, and a mission with a coefficient of 1.96 in the fourth and final rank, which has the least effect on corruption in the NAJA. As a result, the article has tried to highlight the role of the desired organizational culture, to create a good environment to increase the knowledge of managers of organizations to prevent the occurrence of undesirable phenomena called corruption.

    Keywords: organizational culture, Corruption, Hormozgan Police Command Center
  • AmirHossein Bagheri, Louise West Marland * Pages 113-140

    This paper examines attitudes towards police ethics and integrity using the responses of police officers and support staff to some ethical dilemmas via an online questionnaire. The aim of the study was to explore potential connections between respondents’ beliefs about the seriousness or type of misdemeanour and their likelihood of reporting the behaviour. Using a series of scenarios, we explore professional ethics and integrity by analysing the evidence from our survey of around 1,500 police officers, police community support officers (PCSOs) and police support staff. Throughout, we aim to show which of the scenarios were considered the most ‘serious’, which are more likely to be reported, and offer some suggestions as to why the ‘blue code’ is significant. The findings suggest the persistence of a reluctance to report some misdemeanours; of the 10 scenarios created for the survey, there was a great deal of certainty around the reporting theft of cash, but respondents were less likely to report a colleague keeping a ‘found’ watch. Accessing the Police National Computer without due authority was seen as relatively ‘serious’ and covering up for a drink-driving colleague and use of excessive force were both likely to be reported. We discovered ambiguities in responses around sexual touching of a colleague in an office setting, but a lower level of concern regarding an officer who forms a romantic relationship with a victim of crime who he met in a professional setting. Respondents expressed distrust in the force’s anonymous messenger system, set up for reporting a colleague’s behaviour without revealing their own identity and said they could treat a whistle-blower with respect or caution, depending on the circumstances of the individual case.

    Keywords: Police Ethics, Integrity, College of Policing, Code of Ethics, ‘Blue Code’ of Silence, Police Corruption