فهرست مطالب

پژوهشنامه مکتب های ادبی
پیاپی 4 (تابستان 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/06/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • فرزاد بالو*، شهرام احمدی، مریم خواجه نوکنده صفحات 11-37

    استفاده از رویکرد پست مدرنیستی در آفرینش یا تحلیل داستان و رمان، عمر چندانی در ادبیات داستانی معاصر ندارد و در این راستا،آثار نویسندگانی چون رضا براهنی، شهرنوش پارسی پور، ابوتراب خسروی و... بسیاری از مختصات پست مدرنیستی را با خود دارند. با در نظر گرفتن تاریخ جریان سازی پست مدرنیسم در عرصه ی ادبیات داستانی، پرواضح است که آثار داستانی پیشگامانی چون صادق چوبک از این دایره بیرون باشند. اما نگارندگان این مقاله بر آنند رمان سنگ صبور چوبک از معدود آثار داستانی محسوب می شود که ظرفیت یا گنجایش آن را دارد که براساس نظریه یا نظریه های مختلف ادبی، از جمله با رویکرد پست مدرنیستی مورد نقد و تحلیل قرار گیرد؛ چنان که رمان سنگ صبور صادق چوبک از بسیاری از ویژگی های پست مدرنیستی مثل محتوای وجودشناسانه، فراداستان، چند صدایی، بینامتنیت، پارودی، پارانویا، از هم گسیختگی و اختلال زمانی و مکانی و... برخورداراست. در این جهت، ابتدا به طرح و شرح ویژگی های پست مدرنیستی در ادبیات داستانی خواهیم پرداخت و سپس با استناد به شواهد و قراین درون متنی به تحلیل مولفه های پست مدرنیستی در رمان سنگ صبور اقدام خواهیم کرد.

    کلیدواژگان: سنگ صبور، صادق چوبک، مولفه های پست مدرنیسم
  • طیبه کریمی*، علی تسلیمی، شهرام مرادی فیروز صفحات 38-67

    ریالیسم وهمی مرز میان ریالیسم و فانتاستیک است. از این منظر هم ویژگی های ریالیسم و هم ویژگی های فانتاستیک را دربردارد؛ بنابراین در تعریف ریالیسم وهمی و مشخص کردن حد و حدود و ویژگی های آن به همان اندازه که نیاز به آشنایی با ریالیسم و مشخصه های آن هست، ویژگی ها و تعاریف مربوط به فانتاستیک و انواع آن نیز می تواند به شناخت دقیق تر این روش ادبی (ریالیسم وهمی) کمک کند. در این پژوهش به منظور ایجاد درک بیش تر و ملموس تر از معنا و مفهوم ریالیسم وهمی به کنکاش در معانی فانتاستیک و انواعی از آن که تشابهات بسیاری با ریالیسم وهمی دارد و سپس آشکار کردن عناصر مشترک میان آن ها پرداخته می‎شود. در این میان انواع فانتاستیک، ادبیات وهمناک از دیدگاه تودوروف، داستان های شگرف از دیدگاه فروید، فانتاستیک از دیدگاه جکسون خصوصیات مشترک بیش تری با ریالیسم وهمی دارند. ریالیسم وهمی فضا، طرح و گفت و گویی را ایجاد می کند که در آن غبار شک و تردید روان شناختی و ایدیولوژیک وجود داشته باشد و این شیوه را در آثار داستایوفسکی نشان داده اند. وجود فضای شک و تردید و دودلی و ترس در این گونه آثار از نتایج این تحقیق است. این مقاله به بررسی هر یک از این ژانرهای ادبی، ارتباط آن با ریالیسم وهمی و تحلیل رمان از رگ هر تاک دشت سایه ها اثر خسرو حمزوی از منظر ریالیسم وهمی به شیوه ی توصیفی- تحلیلی و کتاب خانه ای اختصاص یافته است.

    کلیدواژگان: رئالیسم وهمی، فانتاستیک، ادبیات وهمناک، داستان های شگرف، رمان از رگ هر تاک دشت سایه ها
  • نجمه دری* صفحات 68-95

    بازخوانی به خوانشی جهت دار و هدفمند از سوی مفسر و خواننده اطلاق می شود که متن یا پیام را بر اساس یک مفهوم یا نظریه ی خاص مورد تحلیل و بازکاوی قرار می دهد. در این جستار با توجه به این که ذهن و زبان شعر اخوان ثالث دریچه ای روشن به سوی گذشته ی ایران با همه ی فرازها و فرودهای تاریخی، سیاسی و فرهنگی است، مفهوم هویت ملی به عنوان یکی از مولفه‏های گرایش به کلاسی‏سیسم و بازنمود آن در شعر وی مورد بحث قرار گرفته است. هویت، تعریف فرد یا گروه از خود و کیستی خود در مقابل "دیگری" است و احساس تعلق به مجموعه‏ای مادی و معنوی است که عناصر آن از قبل شکل گرفته اند. هویت ملی را که فراگیرترین و مشروع ترین سطح هویت در نظام اجتماعی است، احساس تعهد و وابستگی نسبت به جامعه تعریف کرده اند. باورها، ارزش ها، هنجارها و نهادهای فرهنگی مثل زبان، دین، آداب و رسوم و ادبیات در این تعریف جایگاه ویژه دارند. هدف نویسنده از طرح این موضوع بررسی جایگاه بی بدیل اخوان در قوام بخشی مفهوم هویت ملی در شعر معاصر ایران است. از آنجا که شکل گیری شعر اخوان در عصر پهلوی اول و دوم هماهنگ با سیاست های رایج حکومت و قاطبه ی روشنفکران آن عصر، در عرصه ی دل سپردگی به هویت ملی و ایرانی و یا لااقل تظاهر به آن بوده است؛ لذا هماهنگ با آرمان های آن سال ها بر مفاهیمی چون اسطوره، ملی گرایی (ناسیونالیسم) باستان گرایی (آرکاییسم)، نوستالژی، صیانت از مرزهای ملی و فرهنگی، توجه به قومیت ایرانی و ستیز با هجوم ویرانگر دشمنان تاکید می کند.

    کلیدواژگان: اخوان ثالث، بازخوانی شعر، هویت ملی، باستان‏گرایی، کلاسی‏سیسم
  • کطیور زیرک ساز*، اسماعیل آذر، فرهاد طهماسبی، عبدالحسین فرزاد صفحات 96-127

    خیزش مشروطه خواهی در ایران، حاصل تحول جهان بینی در سایه ی برخورد با فرهنگ و ادب مغرب زمین بوده است. در دوران پسامشروطه، رشد روزنامه نگاری و ترجمه ی آثار اروپایی، گستره های نوینی را برابر ادیبان گشود. استقبال مجلات از ترجمه که در دوره ی پهلوی اول و دوم، شور فزاینده ای گرفته بود، سیر مدرنیته را شتاب بخشید. مکاتب ادبی غرب، زاییده ی دوران روشنگری و تحول هستی شناسی آن سامان بوده، اما آشنایی ایرانیان با دگرگونی های نوین نه از پشتوانه های فلسفی و زمینه های اجتماعی آن بهره مند بود و نه ترتیب و توالی زمانی آن دیار را با خود داشت؛ لذا با آن انسجام و تمامیت در شعر معاصر ما تجلی نیافته است. مجموعه اشعار نیما که تلفیقی از نگرش های گوناگون است، شاهدی بر این ادعاست. منوچهر آتشی، شاعر نسل دوم نیمایی، در سه حوزه از شعر، ترجمه و نقد ادبی فعالیت داشت. پژوهش حاضر با شیوه ی توصیفی- تحلیلی در پی آن است که این آمیختگی را در شعر آتشی بررسی کند. یافته های پژوهش بیان کننده ی آن است که در شعر وی از همان آغاز تلفیقی از مکاتب ادبی دیده می شود؛ بدین معنا که برخی شاخصه های رمانتی سیسم را در شعر غنایی، عناصر اقلیمی (بومی و شهری) را در شعر ریالیستی و گرایش هایی از سمبولیسم اجتماعی را نیز در سروده های اعتراضی خود، بازتاب داده است. با این حال، از دوره ی دوم شعر وی، بسامد مضامین رمانتیکی در نگره هایش فزونی می یابد.

    کلیدواژگان: رمانتی سیسم، رئالیسم، سمبولیسم، شعر معاصر، منوچهر آتشی
  • مسعود فروزنده*، امین بنی طالبی، ابراهیم ظاهری عبدوند، پریوش میرزاییان صفحات 128-157

    مکتب رمانتیسم، به عنوان یک مکتب اجتماعی، فکری و هنری که در اواخر قرن هجدهم در اروپا شکل گرفت، ادبیات دیگر ملل از جمله ایران را تحت تاثیر خود قرار داد و نشانه های این اثرگذاری را بر آثار مختلف فارسی، از دوره ی مشروطه تاکنون می توان مشاهده کرد. بیژن نجدی از نویسندگانی است که در پرداختن به مسایل مختلف نگرشی رمانتیکی دارد. این نویسنده، با درآمیختن شعر و داستان و کاربرد گسترده ی عناصر شاعرانه با محتوایی احساسی، سبک خاصی به وجود آورد که هدف در این پژوهش، خوانشی رمانتی سیستی داستان های کوتاه وی با روش توصیفی تحلیلی است. دستاوردهای پژوهش ناظر بر این است که نجدی از میان مولفه های مکتب رمانتیسم، بیشتر به طبیعت گرایی، عشق، گذشته گرایی، اندوه و ناامیدی، گریز به رویا توجه داشته است. روی گردانی از صنعت و تمدن شهری و توجه به طبیعت، دلبستگی به حیوانات و انتقال احساسات شخصیت ها به طبیعت، از جمله ویژگی های طبیعت گرایی نجدی در داستان های کوتاه است. در داستان های کوتاه وی، عشق بر خرد شخصیت ها غلبه دارد و آنان به امور مختلف مانند انسان، طبیعت و حیوانات عشق می ورزند. همچنین برای رهایی از اندوه، به گذشته که بیشتر دوران نوجوانی و جوانی است، پناه می برند. هم چنین برخی از شخصیت ها، برای گریز از واقعیت های تلخ زندگی، به رویا پناه می برند و بدین گونه خواسته های برآورده نشده ی خود را شکل عینی می بخشند. از سویی دیگر، در داستان های کوتاه نجدی، عناصر داستان مانند واژگان، تصاویر، لحن و صحنه پردازی، با ارتباطی اندام وار و منسجم، نقش موثری در انتقال نگرش رمانتیک وی دارند.

    کلیدواژگان: رمانتیسم، داستان های کوتاه نجدی، طبیعت گرایی، گذشته گرایی، اندوه، افسون واژه و تصویر
  • سلیمان یحیی زاده جلودار* صفحات 158-178
    یکی از بهترین نمونه های تعامل میان دست آوردهای متفاوت در دانش های بشری و تاثیر بر دیگر عرصه های معرفت، نظریه ی روانکاوی فروید و تاثیر آن بر روان شناسی جدید و همچنین هنرمندان سورریالیست است. در آثار منتشر شده در ایران در خصوص مکتب ادبی سورریالیسم، مبحث ضمیر ناخودآگاه بیشتر از منظر هنرمندان و ادبا بحث و بررسی شده است. در این پژوهش سعی بر آن است، بیشتر تمرکز و تامل بر علم روانکاوی و روان تحلیل گری باشد. در این پژوهش هم چنین سعی محقق بر آن است تا بر نقش، و تاثیرگذاری یافته های فروید و سایر پیروانش بر حوزه ی ادبیات و هنر تاکید گردد. این پژوهش، به روش کیفی و تحلیل محتوا از نوع میان رشته ای است که وجهه ی همت آن تمرکز و تاکید شالوده ای بر وجه روانکاوی و روان شناختی است. لذا تلاش شده است، با تاکید بر منابع روانکاوی و روان شناسی بر روی موضوع امیال واپس رانده و اعماق ضمیر پنهان و تفکر ناخودآگاه و نقش آن در مکتب ادبی و هنری سورریالیسم بررسی و تحلیل انجام پذیرد. مهم ترین دستاورد این جستار، تاثیرپذیری گسترده ی سورریالیست ها از مفاهیمی چون: تداعی آزاد معانی، تعبیر رویا، ناخودآگاه، خواب مصنوعی و نگارش، لغزش های لپی، واپس رانی و خلق آثار هنری و ادبی از مجرای بی بخودانگی عاطفی و ذوقی است.
    کلیدواژگان: مکتب روانکاوی، مکتب سوررئالیسم، ضمیر ناخودآگاه، تداعی آزاد، لغزش های لپی
|
  • Farzad Baloo *, Shahram Ahmadi, Maryam Khajeh Pages 11-37

    In general, text analysis, theoretically there are two approaches: First: Some of the texts are based on the theoretical foundations of a theory or find specific version.Second, some of the texts that potentially have the capacity or capacity based on theory or theories of literary criticism and analysis are different In particular, the area of fiction and alsocan be classified accordingly .fy example, in writers like R. Barahani, Shahrnoush Parsipour, Abu Turab Khosravi .... many postmodern coordinates can be seen. At the same time, some of the stories and novels are placed in the second category, ie, many of features post-modern is in their. authors of this article believed applies novel patient CHUBAK also include rock and post-modern features like an ontological content, Metafiction, polyphony, intertextuality, parody, paranoia, impaired spatial and temporal fragmentation and is ... .. n this article, the default post-modern components common in the realm of fiction, consider reading the novel sang sabor for each of the components of the post-modern samples and evidence will be.

    Keywords: Sange Sabour, Sadegh Choobak, Post-Modernist Elements
  • Tayyebeh Karimi *, Ali Taslimy, Shahram Moradi Firooz Pages 38-67

    Fantastic Realism is the border line between Realism and Fantasy. From this stand point, it embraces the features of both realism and fantasy. Therefore, much like realism whose features and boundaries are required to be well delineated, the features and definitions of fantasy and its kinds can help a more precise understanding of this literary methodology. The present study, in order to have a further understanding of the meaning of realism, explores the meaning and kinds of fantastic realism which makes it resemble fantasy, revealing their common features. In this context of fantastic literature, fantastic literature from Todorov’s point of view, wonderful (uncanny) stories from Freud’s point of views and fantasy from Jackson share more commonality with fantastic literature. Fantastic realism creates an ambiance, plot and dialogues in which there is a psychological and ideological tinge of doubt and uncertainty as it was the case with Dostoevsky’s novels. The findings of the present research prove the presence of doubt, hesitation and fear in such works. The present study examines each of such literary genres, their relationship with fantastic literature, and the analysis of the novel Az Rage Har Take Dashte Sayeha by Khosrou Hamzavi in the light of fantastic literature with a descriptive-analytical methodology.

    Keywords: Fantastic Realism, Fantastic, Fantastic Literature, Uncanny Stories, Az Rage Har Take Dashte Sayeha
  • Najmeh Dorri * Pages 68-95

    Re-reading is a targeted and oriented reading by a reader and interpreter who attempts to analyze and re-read a text or message in the light of a concept or a specific theory. Since the mind and language in Akhavan Sales’s poetry opened a bright window to the past of Iran with all of its historical, political and cultural rise and fall, the present research is primarily concerned with the concept of national identity as one of elements of Classicism and its representation in his poetry. Identity means one’s or a group’s definition of self and whoness of self in contrast to “other” and a sense of belonging to a material and spiritual collection whose elements have already been shaped. National identity, which is the most prevalent and legitimate level of identity in social system, is defined as the sense of responsibility and dependency to a society. System of beliefs, values, norms and such cultural institutions as language, religion, traditions and literature, are included in this definition. The author’s main concern in broaching such a subject is the examination of Akhavan’s unique role in shaping the concept of national identity in Iran’s contemporary poetry. Akhavan’s poetry in Pahlavi I and II eras was in accordance with current policies of the ruling class as well as majority of the intellectuals of the time who in one form or another pretended a devotion to Iranian and national identity; for this reason, according to values and norms of those years his poetry stresses such concepts as myths, nationalism, archaism, nostalgia, protection of national and cultural borders, Iranian ethnicity, and fighting against enemies’ destructive invasions.

    Keywords: Akhavan Sales, Re-reading of Poetry, National Identity, Archaism, Classicism
  • Kativar Ziraksaz *, Ismail Azar, Farhad Tahmasebi, Abdolhossein Farzad Pages 96-127

    The advent of Constitutionalism in Iran was the outcome of a paradigmatic shift in the worldview when contacted with western culture and literature. During the post-constitutional period the rise of journalism and translation of European works opened a new horizon before the men of letters. The reception of translations by journals and magazines during the Pahlavi I and II became increasingly exciting, boosting the growth of modernity. The western literary schools are the results of Enlightenment and its ontological shift. However, Iranians’ acquaintance with such new shifts had neither their philosophical backgrounds and social contexts nor their chronological order as it was with them in their birth places; that is why, such shifts have not manifested coherently and uniformly in our contemporary poetry. Nima’s collection of poetry in which different perspectives eclectically converged is an example par excellence. Manouchehr Atashi, a poet of the second generation of Nima-based poetry, was active in three fields of poetry, translation and criticism. The present research with a descriptive-analytical methodology aims to explore this eclecticism in Atashi’s poetry. The findings demonstrate that Atashi’s poetry basically enjoys a mixture of literary schools; that is to say, some Romantic elements in lyric poetry, climactic elements (local and urban) in realistic poetry and some social symbolic dispositions are reflected in his protest poetry. Nevertheless, from the second phase of his poetry, the frequency of Romantic themes is going up.

    Keywords: Romanticism, realism, Symbolism, Contemporary poetry, Manouchehr Atashi
  • Masuod Foroozandeh *, Amin Banitalebi, Ebrahim Zaheri Abdevand, Parivash Mirzaiyan Pages 128-157

    The school of Romanticism, as a sociological, intellectual and artistic school which emerged at late of the 18th c., influenced the literature of other nations, notably Iran. The signs of such an influence on different Persian works are traceable from the Constitutionalism. Bijan Najdi is one of authors who has a romantic point of view when dealing with different issues. By mixing poetry and fiction and making much use of poetic elements and emotional contents, he invented a new style. The concern of the present research is a romantic reading his short stories with a descriptive-analytic methodology. The findings of the present research indicate that among the different elements of Romanticism, Bijan Najdi focused mostly on naturalism, love, past, sorrow and disappointment, and dreams. Furthermore, the renunciation of industry and urban civilization and favoring flora and fauna and transferring emotions and feelings from characters to nature are other naturalistic characteristics of Bijan Najdi’s short stories. Love in his short stories dominated the reason of his characters and they love man, nature and animals. To gain emancipation from sorrow, he takes refuge in past—youth and teenage. Some of his characters also to escape from the bitters facts of life take refuge in dream, objectifying their unfulfilled desires. On the other hand, in Bijan Najdi’s short stories such fictional elements as words, images, tone and ambiance possess an organic unity, suggesting an effective romantic perspective.

    Keywords: Romanticism, Najdi’s Short Stories, Naturalism, Past, Sorrow, Charm of Words, Images
  • Soleiman Yahyazadeh Jelodar * Pages 158-178
    One of the best examples of interaction among different human achievements and the impact of a scientific theory on the other fields of knowledge is the impact of Sigmund Freud’s psychoanalysis on new psychoanalysis as well as Surrealist artists. Among different works published in Iran which were concerned with the literary school of Surrealism, the concept of unconscious caught the attention of most of artists and men of letters. The primary concern of the present research is with the science of psychology and psychoanalysis. It also aims to stress on the role and effects of findings Freud’s and other practitioners on the field of literature and art. It is a qualitative and inter-disciplinary research based on content analysis, emphasizing on the psychological and psychoanalytical aspects. In so doing, based on the psychological and psychoanalytical sources, it strove to study and analyze such issues as desire, repressed desires, depth of unconscious, unconscious thought, and their role in the literary and artistic school of surrealism. The most important achievement of the research is the effects of such concepts as free association of meaning, interpretation of dream, unconscious, artificial sleep and writing, slip of tongue, repression and the creation of artistic and literary artifacts from an illogically emotional and taste sources.
    Keywords: The School of Psychoanalysis, Surrealism, Unconscious, Stream of Consciousness, Slip of Tongue