فهرست مطالب

پژوهشنامه مکتب های ادبی - پیاپی 23 (پاییز 1402)

پژوهشنامه مکتب های ادبی
پیاپی 23 (پاییز 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/08/28
  • تعداد عناوین: 6
|
  • عرفان نوردی، شهلا خلیل اللهی* صفحات 7-29

    مکتب ریالیسم، یکی از مکتب های قرن نوزدهم است که با تغییر اصولی در داستان، تحولاتی را در بنیان داستاننویسی جهان پدید آورد.، ریالیسم، برخلاف مکتب های کلاسیسم و رمانتیسم، انسان را موجودی اجتماعی می پندارد و به بررسی پیوند رابطه انسان و جامعه می پردازد. نویسنده ریالیست با زبان ساده و غیرمجازی، به توصیف و روایت زندگی شخصیت های تجسمی، نوعی و تاثیر تقابل انسان و محیط می پردازد. این پژوهش با استفاده از منابع کتابخانه ای و به روش توصیفی ناظر بر مولفه های ریالیستی به تحلیل دو خاطره نگاشت« من زنده ام» و «از آن هجده ماه و هفت روز« پرداخته است. شخصیت های این دو اثر گاهی ویژگی های مشترک با قشر خاصی دارند که آن ها را به شخصیتی نوعی و تیپیک تبدیل می کند. در روایت «از آن هجده ماه هفت روز»، راوی با انتخاب نام خانوادگی دزفولی؛ به آن ها شخصیت تیپیک و نوعی بخشیده است. زبان در هر دو روایت، ساده و به گفتار عامیانه نزدیک است؛ با این تفاوت که عنصر زبان و لهجه که جزیی از فرهنگ یک منطقه است در «از آن هجده ماه و هفت روز» بیشتر مشاهده می شود. آباد در کنار زبان ساده، از زبان مجازی و استعاری نیز بهره برده است. زبان استعاری او در برخی کلمات به گونه ساده و عاری از هرنوع پیچیدگی جلوه گر است. آباد و دینوی-زاده، مسایل اجتماعی و تضادهای کنش های مردم را در زمان جنگ به تصویر کشیده اند. بررسی این دو اثر و تطبیق آن با عناصر مکتب ریالیسم، نشان می دهد این دو اثر در زمره آثار مکتب ریالیستی قرار می گیرند.

    کلیدواژگان: مولفه های رئالیسم، من زنده ام، از آن هجده ماه و چند روز، معصومه آباد، شهلا آبنوس
  • ابراهیم محمدی*، عفت غفوری، مهدی رحیمی، حامد نوروزی صفحات 30-53
    این جستار می کوشد تا با کاربست دانش نشانه شناسی، عنصر رنگ روی جلد رمان های بوف کور، تنگسیر، آوسنه ی بابا سبحان و شازده احتجاب را به شیوه ی توصیفی - تحلیلی بررسی کند تا تعامل این رکن اساسی نقاشی و متن ادبی و پیوند آن را با لایه های متعدد متن دریابد. رنگ قادر است فعال ترین حس انسان یعنی حس بینایی را به تکاپو اندازد تا برای درک کلیت فضا بکوشد و بدون اینکه سخن بگوید، اندیشه را منتقل کند. کاربرد هنرمندانه ی رنگ در فضاسازی خلاقانه ی محتوای متن و نیز به چالش کشیدن مفروضات مخاطب، نقش ویژه ای دارد و می تواند عواطف مخاطب را برانگیزد و او را به خواندن کتاب ترغیب کند. از این رو واکاوی جلد متن ادبی که عرصه ی جلوه نمایی رنگ ها محسوب می شود و به عنوان پوششی برای جهانی کلامی به کار می رود، می تواند به تبیین چیستی و پیوند رنگ با دیگر لایه ها و مفاهیم پنهان متن انجامد. درمجموع با بررسی عنصر رنگ در آثار یادشده می توان چنین نتیجه گرفت که در بیشتر آثار، رنگ روی جلد صرفا حاصل تخیل طراح جلد و عنصر تزیینی نیست، بلکه کارکردی نمادین دارد و در تعامل با دیگر عناصر، به ویژه عنوان، درون مایه و شخصیت داستان، نقش ویژه ای در فرایند تولید و تکمیل معنا دارد. گاه نیز رنگ تنها جنبه ی زیبایی شناسی دارد که به منظور جذب مخاطب است و نمی توان میان این عنصر و درون مایه، پیوندی برقرار کرد.
    کلیدواژگان: نشانه شناسی رنگ، جلدرمان، بوف کور، تنگسیر، آوسنه ی باباسبحان
  • فاطمه سادات طاهری*، مرضیه همتی صفحات 54-86

    مقاله حاضر، عوامل گفتگومندی در شعر سیمین بهبهانی (1306- 1393) را بر مبنای «منطق مکالمه» میخاییل باختین (1895- 1975م.) -که ازنظریه های مطرح در مکتب پست مدرنیسم است- بررسی می کند. بهبهانی از پایه گذاران غزل نو است که با نگاهی تازه به انسان و اجتماع و بهره گیری از زبان امروزی و بیانی روایی و داستانی به گفتگو در متن شعر خویش پرداخته و این گفتگوها -که به شیوه های مختلف در غزل سیمین متجلی است- موجب چندصدایی در شعر شاعر شده است. نگارندگان می کوشند با روش تحلیلی- توصیفی مبتنی بر متن غزلیات سیمین و ازطریق ذکر شواهد شعری و پاسخ دادن به این پرسش-های بنیادی که چه شگردهایی موجب چندصدایی در غزل سیمین بهبهانی شده و مضامین شعری شاعر در این امر چه تاثیری داشته است؟ استدلال کنند که سیمین افزون بر اشعار عاشقانه خود که در آنها با بهره گیری از فردیت شاعرانه با زبانی ساده و روان با معشوق خود گفتگو می کند و روابط عاشقانه خویش را با جزییات تمام بازگو می کند، با پرداختن به مضامین عاشقانه- اجتماعی(عشق فراشخصی)، وطنی و سیاسی- اجتماعی و به ویژه انتقاد از شرایط زنان و همچنین به کارگیری شگردهایی مانند روایت، مکالمه و درک حضور دیگری، گفتگو با خویشتن، گفتگوهای بدون پاسخ مخاطب، تعامل و تفاهم در گفتگو، بینامتنیت، گزاره های خطابی، تن گروتسک و کارناوال با عناصر پیرامون خود ارتباطی عاطفی برقرارکرده و شرایط حضور «دیگری» را در شعر خود فراهم آورده و توانسته است در مقابل فضای تک صدایی شعر سنتی، فضایی چندصدا در اشعار خود بیافریند.

    کلیدواژگان: منطق مکالمه باختین، گفتگومندی، سیمین بهبهانی، مضامین شعری، شگردها
  • امید وحدانی فر*، اکرم صفی خانی صفحات 87-118
    پژوهش حاضر تلاش دارد بر اساس ظرفیت های شگرد ادبی آیرونی (آیرونی ساختاری) به چگونگی ایجاد سبک گروتسک مبتنی بر نظریه فیلیپ تامسن در رمان آدم خواران اثر ژان توله بپردازد. توله در این رمان برغم لحظات خنده دار اولیه، حسی از رعب، وحشت و همچنین ترس و عذاب را ایجاد می کند. مسیله اصلی این است که چنین وضعیتی چگونه شکل می گیرد و آیرونی در شکل گیری سبک متن چه نقشی دارد. بر پایه این، در پژوهش پیش رو با استفاده از شیوه توصیفی- تحلیلی نمونه هایی از متن رمان آدم خواران را مورد بررسی قرار دادیم تا هدف از تاثیر آیرونی ساختاری بر تولید سبک گروتسک در این اثر تبیین شود. بدین منظور ابتدا تعریفی عام از آیرونی و گروتسک ارایه شد و سپس انواعی از آیرونی و کارکردهای آن را که در شکل گیری سبک گروتسک در رمان مورد بحث یاری رسان بودند، شرح و بسط دادیم. یافته های پژوهش نشان می دهد که در این اثر، آیرونی ناهمخوان، موقعیت، تقدیر و تراژیک با ایجاد موقعیت هایی دوگانه، وارونه، سرنوشت ناخواسته و تحمیلی و همچنین با به تصویر کشیدن فضایی غم انگیز و سیاه، عذاب آور و مشمیزکننده، سبب می شود نمودی گروتسکی در متن پدیدار شود با وجود اینکه این رمان تراژیک است، اما طنز گزنده آن مخاطب را در کشاکش خنده و انزجار مبهوت می کند؛ این حس ناهمگون و دوگانه در آدم خواران، حاصل انطباق آیرونی با برخی از عناصر گروتسک از منظر تامسن است. به طور کلی شاهد این امر هستیم که آیرونی های ناهمخوان، موقعیت، تقدیر و تراژیک در رمان مورد بحث تاثیر بسزایی در ایجاد سبک گروتسک داشته است.
    کلیدواژگان: شگرد ادبی، آیرونی، گروتسک، رمان آدم خواران
  • حمیدرضا قانونی*، پروین غلامحسینی، احمد غنی پور ملک شاه صفحات 119-147

    در مطالعات ادبی، استعاره را رکن اساسی خلاقیت و نمود ویژه فردیت هنری مولف می شمارند. استعاره می تواند در بافت های اجتماعی گوناگون، به وسیله نویسندگان به کار رود تا کارکردهایی در جهت حمایت از گزاره های بنیادین و باورهای یک ایدیولوژی و یا نظرگاه خاص ایفا کند. فوکونیه و ترنر (1995) مساله جدیدی را در زبانشناسی شناختی و استعاره مطرح کردند. آن ها نشان دادند که همه استعاره ها از مطابقت حوزه مبدا و مقصد، آن گونه که در دیدگاه لیکاف و جانسون (1980) مطرح شده بود، ساخته نمی شوند. بر طبق تعریف فوکونیه و ترنر (1999) فضاهای ذهنی، بسته های مفهومی کوچکی هستند که در هنگام سخن گفتن یا تفکر در ذهن آدمی ساخته می شوند. اشعار پروین اعتصامی به دلیل برخورداری از زبان استعاره مدار و نزدیکی به قطب استعاری و به دلیل فارغ بودن از محدودیت های حاکم بر برخی از انواع رسمی ادبیات قدیم، دارای تناسب و ظرفیت بیشتری برای کاربرد این نظریه در نقد هستند. از این رو، تمامی استعاره های اشعار پروین اعتصامی در ساخت فضاهای ذهنی آن ها، مورد توصیف و تحلیل قرار گرفت. طبق یافته های به دست آمده، حوزه های مفهومی استعاره های پروین در نظریه فوکونیه و ترنر نقش دارند که در شش گروه، استعاره های هستی شناختی (پدیده ای یا مادی)، استعاره های شخصیت بخشی، استعاره های جهتی برای هستارهای مثبت و منفی، استعاره های ساختی (پدیده های انتزاعی، اعضای بدن، مفهوم زندگی، پدیده های طبیعی) قابل دسته بندی هستند. به طور کلی می توان گفت در همه استعاره های ساختی، استفاده از حوزه های مفهومی در ساخت استعاره و انتقال معانی خاص به مخاطبان به صورت هدفمند صورت گرفته است.

    کلیدواژگان: پروین اعتصامی، استعاره مفهومی، تحلیل گفتمان، فوکونیه، ترنر
  • سید احسان حسینی، ساناز ساعی دیباور* صفحات 120-140
    مفهوم بوروکراسی از واژه فرانسوی Bureaucratie، متشکل از دو بخش Bureau به معنای میز کار و Cratie به معنای قدرت، گرفته شده است. ونسان دوگونه در سال 1759 این واژه را وارد دایره واژگان سیاسی-اجتماعی فرانسه کرد؛ معادل فارسی این واژه دیوان سالاری است که به طور کلی به سازمان یا اداره ای اطلاق می شود که در چهارچوب قانون عمل می کند. غلامحسین ساعدی در کتاب شب نشینی باشکوه، مجموعه ای از دوازده داستان کوتاه، از شیوه روایت ریالیستی بهره می گیرد و با محور قرار دادن نظام و زندگی دیوان سالاری در داستان هایش، با زبانی کنایی به نوعی آسیب شناسی روانی زندگی کارمندان می پردازد. او با خلق تصویرهای ریالیستی از شخصیت هایش در قالب بیمارانی روانی، حقیر و متوهم، از چهارچوب نظام اداری ایران در اواخر دهه سی شمسی انتقاد می کند. در مقاله حاضر قصد داریم از طریق پردازش فضای داستانی در چهار داستان شب نشینی باشکوه، خواب های پدرم، دایره درگذشتگان و مفتش ایدیولوژی فردی نویسنده در خلق تصویر ریالیستی-انتقادی اش از زندگی اداری را مورد بحث و بررسی قرار دهیم. بدین منظور برای تحلیل فضای داستان از نظریه ژان وسژربه ، که بر پایه رابطه متقابلی بین انسان و فضا استوار است، بهره خواهیم جست. وسژربه بر این باور است که فضا نباید فقط به عنوان چهارچوب و دکور اثر دیده شود، بلکه باید در قالب یکی از شخصیت های اصلی داستان درآید. از نظر او تنها از همین طریق می توان با آنالیز فضا به معنای واقعی اثر دست یافت.
    کلیدواژگان: غلامحسین ساعدی، ژان وسژربه، فضای داستانی رئالیستی، دیوان سالاری، دوگانه های فضایی
|
  • Erfan Navardi, Shahla Khalilollahi* Pages 7-29

    Realism is one of the schools of the nineteenth century that changed the foundations of fiction by changing the principles of story writing. Unlike the Classical and Romantic schools, Realism considers man as a social being and examines the relationship between man and society. The realist writer narrates the lives of typical characters and the effects of human-environment interactions in simple language. Influenced by this school, Iranian writers also portrayed social issues in their works. Revolution and the 8-year war are of the most important socio-political issues in Iran, which influenced Iranian prose literature. Using library resources, this research analyzes the realistic components of the two memoirs "I Am Alive" and "From Eighteen Months and Seven Days". Findings suggest that language in both narratives is simple and close to slang. The difference is that the element of language and dialect, which is part of the culture of a region, is more visible in "From Eighteen Months and Seven Days". Abad mixes simple and metaphorical language. Her metaphorical language does not undermine the basis of the realist language in the narrative. Both Abad and Abnous portray the social issues people struggled with during the war as well as their different reactions to war. Examining components such as characterization, language, and staging in "I am alive" and "From Eighteen Months and Seven Days" reveals that both works belong to the school of Realism.

    Keywords: realism, I Am Alive, From Eighteen Months, a Seven Days, Masoumeh Abad, Shahla Abnous (Dinavizadeh)
  • Ebrahim Mohammadi *, Effat Ghafoori, Mahdi Rahimi, Hamed Nowrouzi Pages 30-53
    This article tries to use semiotics to study the covers of The Blind Owl, Tangsir, The Tale of Baba Sobhan and Shazdeh Ehtjab in a descriptive-analytical way to shed light on the interplay of the basic elements of painting and literary texts. Because color has the capacity to communicate, nonverbally, with the most active human sense – the sense of sight – it can help us understand the textual space by conveying thoughts without speaking. The artistic use of color plays a special role in creating a creative space for the textual content; it can also challenge the audience’s assumptions by stimulating their emotions and encouraging them to read the book. Therefore, examining the cover of literary texts – the space of color display which is used as a cover for the verbal world – can shed light on the connection between the color of the cover and the textual layers as well as hidden concepts of the text. Analysis of the elements of color in the above-mentioned novels reveals that in some of these texts, the color of the cover is not just a product of the designer’s imagination (a decorative element). Rather, it has a symbolic function and interacts with other paratexts, especially the title, theme and characters; it also plays a main role in the process of production of meaning. In other texts, however, the color serves only an aesthetic function and is used to attract the audience – without having a meaningful connection to the theme.
    Keywords: The Semiotics of Color, Cover of the Novel, Boof kor.Tangsir. Awsene babasobhan
  • Fatemeh Sadat Taheri *, Marziyeh Hemmati Pages 54-86

    The present article studies the dialogic factors in Simin Behbahani’s poems (1306-1393) based on Mikhail Bakhtin’s dialogism. Behbahani, one of the founders of Neo-Persian ghazal, uses her poems to communicate with her audience through presenting a fresh view of human beings and society. To achieve this aim, she uses modern language and narrative and fictional expressions, presenting her dialogues in different ways to introduce polyphony to her poetry. In this article, we try to use an analytical-descriptive method to answer these fundamental questions: what techniques cause polyphony in Simin Behbahani's lyric poems and what effect do the poet's poetic themes have in this regard? We argue that in her love poems, Simin uses her poetic individuality to speak to her lover in simple and fluent language, and to explain her romantic relationships in great detail. Furthermore, by dealing with romantic-social, domestic and political-social themes, and especially criticizing the situation of women, and by using techniques such as narration, conversation monologues, and through the use of intertextuality, rhetorical propositions, grotesque and carnival, she has established an emotional connection with the elements around her and has provided the conditions for the presence of the "other" in her poetry to create a polyphonic atmosphere as opposed to the monologic atmosphere of traditional poetry.

    Keywords: Bakhtin’s Dialogism, Simin Behbahani, Poetic Themes, Conversational Methods
  • Omid Vahdanifar *, Akram Safikhani Pages 87-118
    The present research aims to study how the affordances of irony (structural irony) lead to the creation of the style of grotesque (according to Philip Thomson’s theory) in Jean Teulé’s Eat Him If You Like [original title in French, Mangez-le Si Vous Voulez, translated into Persian as Adam-kharan]. Teulé manages to create moments that seem humorous to begin with, but turn into scenes of threat, horror, and torment. The main question is how such a situation arises and what role does irony play in the development of the style of the text. Accordingly, in the present research we have used a descriptive-analytical method to study excerpts from Eat Him if You Like to delineate the influence of structural irony on the creation of the style of grotesque in this novel. For this purpose, first a general definition of irony and grotesque is presented and then different types of irony and their functions which are conducive to the creation of the style of grotesque in this novel are discussed. Findings of the research indicate that in this novel, different types of irony such as dramatic, situational, cosmic and tragic, create two-fold, reversed, unwanted and imposed situations as well as a bleak, disturbing and disgusting atmosphere, which lead to the development of grotesque in the text.
    Keywords: Dramatic irony, Situational irony, Cosmic irony, Tragic irony, Eat Him if You Like [Adam-kharan]
  • HamidReza Ghanooni *, Parvin Gholamhosseini, Ahmad Ghanipour Pages 119-147

    In literary studies, metaphor is considered to be the basic element of creativity and a characteristic expression of the author's artistic individuality. Metaphor can be used by writers in various social contexts to support the basic statements and beliefs of a specific ideology or point of view. Fauconnier and Turner raised a new issue in the field of cognitive linguistics and metaphor. They proposed that mental spaces are small conceptual packages that are created in the human mind when speaking or thinking and, therefore, form the basis of understanding. In Persian poetry, Parvin E'tesami's poems have a greater suitability and capacity for the application of this theory because of their metaphorical language and because they are free from the limitations governing some formal types of ancient literature. Therefore, all the metaphors of Parvin E'tesami's poems were analyzed to lay bare the metaphors which constructed the mental spaces. Findings indicate that the conceptual domains of Parvin's metaphors are divided into six groups: ontological metaphors (phenomenal or material), characterizing metaphors, directional metaphors for positive and negative emotions, and structural metaphors (abstract phenomena, body parts, the concept of life, natural phenomena). In general, it can be said that in case of all constructed metaphors, the use of conceptual areas in the construction of metaphors to convey specific meanings to the audience has been done in a targeted manner.

    Keywords: Parvin E'tesami, Conceptual metaphors, Discourse analysis, Fauconnier, Turner
  • Seyed Ehsan Hosseini, Sanaz Saei Dibavar * Pages 120-140
    The notion of bureaucracy is derived from the French word Burecratie, which is made up of two words: Bureau meaning desk and cratie meaning power. In 1759, Vincent de Gournay introduced this term to the socio-political terminology of France. Divansalary is the Persian equivalent of this term which refers to an organization which operates within the framework of law. In his Shabneshini-e-Bashokouh, a collection of twelve short stories, Sa’edi centralizes Bureaucratic life and order to conduct a psychopathology of clerks using an ironic and humorous language. Through characterizing his fictional characters as psychopathic, belittled, and illusioned people, Sa’edi criticizes the framework of Iranian official order in the late 1330s. In the present study, we aim to examine the author’s individual ideology in his creation of his critical attitude toward clerical life through Shabneshini-e-Bashokouh, Khabha-e-Pedaram, Dayere-e-Dargozashtegan and Mofattesh through processing and analyzing the fictional space. To this purpose, in order to analyze the story space, we have used Jean Weisgerber’s theories which are based on the mutual connection between human and space. Weisgerber believes that space should not be regarded as just a framework or décor in a literary work. It should rather be considered as a main character in the story. He believes it’s only through seeing story space as a character and analyzing it that we can get to the real meaning of a literary piece.
    Keywords: Gholam-Hossein Sa’edi, Jean Weisgerber, Realistic fictional space, Bureaucracy (Divansalari), Special duality