فهرست مطالب

مجله مطالعات اسلامی در حوزه سلامت
سال چهارم شماره 2 (پیاپی 12، تابستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/06/01
  • تعداد عناوین: 8
|
  • غلامرضا نورمحمدی* صفحات 1-14
    زمینه و هدف

    با توجه به تاثیرپذیری «سلامت» از ارزش های هر جامعه، اهمیت توجه به این ارزش ها در طراحی مدل سلامت آن جامعه مشخص می گردد. گرچه در جوامع مختلف نسبت به «سلامت» برخی ارزش های مشترک وجود دارد، اما این اشتراک، نیاز ما به ارایه یک مدل «سلامت» متناسب با مبانی اسلام را برطرف نمی سازد.

    مواد و روش ها:

     روش مطالعه، توصیفی تحلیلی با رویکرد کتابخانه ای و تجزیه وتحلیل داده هاست.

    یافته ها:

     بر اساس معرفت شناسی و هستی شناسی اسلامی، مدل نجومی «سلامت» طبق یک منظومه حرکت وضعی و انتقالی بر پایه دو نوع رابطه قابل ارایه است: 1 رابطه طولی و عرضی: گاه بین ابعاد سلامت، نوعی رابطه طولی (علت معلولی یا تقدم و تاخر) هست. این رابطه، اصالت این ابعاد را نسبت به یک دیگر مشخص می سازد. میان «سلامت معنوی» با سایر ابعاد سلامت رابطه ای «طولی» است یعنی «سلامت معنوی» از اصالت بیشتری برخوردار است. سایر ابعاد سلامت (جسمی، روانی، اجتماعی) با یک دیگر رابطه ای «عرضی» دارند و در یک سطح هستند. طبق حرکت وضعی، ماه (ابعاد عرضی «سلامت») پیرامون زمین (سلامت معنوی) می چرخند. 2 رابطه دنیا و آخرت: از نظر اسلام با توجه به آینده حیات انسان، جهت حرکت تمام ابعاد سلامت دنیوی باید به سوی کسب سلامت اخروی باشد. پس حرکت اصلی در این مدل، حرکت انتقالی است: سلامت دنیوی سیاره (سلامت معنوی) و اقمار آن (سایر ابعاد سلامت دنیوی) به سمت ستاره (سلامت اخروی) حرکت می کنند.

    نتیجه گیری: 

    الگوی جدید گرچه با الگوهای نظا م های سلامت موجود نقاط مشترک دارد، اما دارای ویژگی هایی مانند گستره قلمرویی سلامت، پیوستگی ابعاد سلامت با یک دیگر و سطح بندی ابعاد سلامت می باشد.

    کلیدواژگان: اسلام، سلامت، نظام سلامت، مدل نجومی
  • فاطمه بهرام نژاد*، امین حسینی، نجمه چگینی، محمود شیری صفحات 15-24
    زمینه و هدف

    مطالعه مروری حاضر با هدف مروری بر نقش سلامت معنوی در مراقبت از بیماران کووید 19 انجام شده است.

    روش کار

    این مطالعه مروری نظام مند در سال 2020 با جستجوی اینترنتی در پایگاه های مختلف اطلاعاتی Web of Science، Scopus،PubMed ،Cochrane Library ، SID و با کلیدواژوه های مرتبط با موضوع مطالعه انجام شد. در مرحله اول 40 مطالعه وارد مطالعه شدند که با حذف مقالات تکراری، 20 مطالعه برای بررسی چکیده و عنوان باقی ماندند. در نهایت هفت مطالعه باقی مانده وارد مطالعه شدند و متن کامل این هفت مطالعه مورد بررسی قرار گرفت.

    یافته ها:

     بررسی مطالعات نشان داد، در حیطه جایگاه سلامت معنوی در کووید 19، مطالعات به تاثیر ایمان، اعتقادات مذهبی و معنوی بر فیزیولوژی انسان از جمله تقویت مقاومت جسمی و روانی پرداخته اند. همچنین از طرفی شواهد نشان می دهند، مداخلات مذهبی و معنوی نقشی کلیدی را در بحران سلامت فراگیر فعلی ایفا می کنند. مطالعات دیگر به ارایه راهکارها و پیشنهادات در جهت ارتقای سلامت معنوی افراد مبتلا و درگیر کووید 19 پرداخته اند. بحث تحکیم و عمیق تر کردن اعتقادات مذهبی و معنوی در جهت ارتباط بیشتر با خداوند از جمله موارد مهمی بود که در مطالعات مورد تاکید و توجه قرار گرفته است.

    نتیجه گیری:

     حفظ سلامت معنوی بیماران به حفظ سلامت معنوی خانواده آنان و در نهایت حفظ سلامت معنوی افراد جامعه در شرایط بحرانی کنونی طی همه گیری کمک می کند. این مفهوم در افزایش مقاومت جسمی و روانی، کاهش اضطراب و افسردگی، افزایش تاب آوری و القای امید در بیماران مبتلا به کووید 19 تاثیر بسزایی دارد.

    کلیدواژگان: سلامت معنوی، مراقبت، کووید 19، معنویت
  • اصغر سلیمی نوه*، مریم پوررضاقلی، معظمه شجاع الدینی، حسین نگارستانی صفحات 25-36
    زمینه و هدف

    پژوهش حاضربه بررسی نسبیت سنجی بین زنان ومردان شهر کرمان در مراجعه به دعانویسان،رمالان و فالگیران می پردازد.

    روش بررسی

    جامعه آماری شامل کلیه زنان ومردان شهر کرمان بود که براساس جدول کرجسی ومورگان تعداد230 نفربا استفاده از روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شدند.روش پژوهش،توصیفی و از نوع همبستگی بود.جهت تجزیه وتحلیل داده ها از نرم افزار spss22ودردوسطح آمار توصیفی وآمار استنباطی (ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون گام به گام) استفاده گردید.

    یافته ها

    نتایج تحقیق نشان داد که بین اعتقاد به خرافات و جنسیت شهروندان شهر کرمان رابطه وجود ندارد. همچنین بین اعتقاد به خرافات و وضعیت تاهل شهروندان شهر کرمان رابطه وجود ندارد. درضمن بین اعتقاد به خرافات و تحصیلات شهروندان شهر کرمان رابطه وجود ندارد. در نهایت از آزمون همبستگی اسپیرمن نمودار پراکنش برای بررسی رابطه بین اعتقاد به خرافات با سن شهروندان به تفکیک جنسیت در شهر کرمان استفاده شد.

    نتیجه گیری:

    مشخص گردید که بین وضعیت اعتقاد به خرافات و سن افراد شهر کرمان رابطه معنی دار و معکوسی وجود دارد؛ به گونه ای که با افزایش سن، اعتقاد به خرافات کاهش می یابد. سپس از آزمون کلموگروف-اسمیرنوف برای بررسی نرمال بودن متغیر اعتقاد به خرافات استفاده شد و نرمال بودن متغیر اعتقاد به خرافات تایید نگردید.

    کلیدواژگان: خرافه، گرایش به خرافات، جنسیت، تحصیلات، شهر کرمان
  • رضا میرزایی*، لیلا باقری زنجانی اصل منفرد صفحات 37-46
    هدف

    پژوهش حاضر به دنبال بررسی دیدگاه روانشناسان غربی در مورد مفهوم تاب آوری و بررسی نقش ایمان به آموزه های اسلامی در تقویت تاب آوری در افراد است.

    روش

    روش تحقیق این مقاله توصیفی تحلیلی است که با مراجعه به منابع کتابخانه ای به جمع آوری و سپس تحلیل دیدگاه ها پرداخته خواهد شد.

    یافته ها

    آنچه از بررسی ها بدست آمد این است که مفهوم تاب آوری در روانشناسی معادل صبر بعنوان یک فضیلت اخلاقی بسیار مورد تاکید در فرهنگ دینی ماست. باورها و رفتار مبتنی بر آن که در منابع اسلامی مورد توصیه و تاکید قرار گرفته اند، نقش بسیار مهم و تاثیرگذاری در ایجاد یا تقویت این صفت نفسانی دارند.

    نتیجه گیری

    یافته های تحقیق نشان می دهد منابع دینی اسلام برای تبیین ضرورت و تقویت تاب آوری توصیه هایی را در حوزه شناخت، عاطفه و معنویت و همچنین حوزه رفتار به مومنین دارد.

    کلیدواژگان: تاب آوری، روانشناسی، مومن، صبر، اسلام
  • علیرضا لطفی* صفحات 47-56
    مقدمه و هدف

    جامعه امروز کشور ما به دلیل طی کردن روند نوسازی در روابط اجتماعی، زمینه مساعدی را برای رشد شکاف نسل ها در خود دارد. هدف از این پژوهش بررسی شکاف نسلی میان جوانان و والدین در شهرستان خوی و راهکارهای رفع آن می باشد.

    روش کار

    روش تحقیق از نوع توصیفی پیمایشی می باشد. نمونه آماری برابر 384 نفر که به روش تصادفی ساده انتخاب شدند که از این تعداد 192 پرسشنامه توسط والدین و 192 پرسشنامه توسط جوانان تکمیل گردید. برای گردآوری اطلاعات از پرسشنامه بررسی میزان تفاوت های موجود میان دو نسل والدین و فرزندان که توسط سید محمد حسین نبوی ابداع شده، استفاده شد. این پرسشنامه در 9 بعد تفاوت دو نسل را ارزیابی می کند. پایایی پرسشنامه با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ 0.78 بدست آمد. برای تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون تی مستقل و نرم افزار SPSS استفاده شد.

    یافته ها

    ارزش های سیاسی و میزان فعالیت مذهبی دو نسل جوانان و والدین با هم تفاوت معنی داری وجود ندارد ولی بین ارزش های فرهنگی، اجتماعی، اقتصادی، ارزش های کلی، هنجارهای ازدواج و خانواده، هنجارهای رفتاری و نگرش جوانان و والدین تفاوت معنی داری وجود دارد.

    نتیجه گیری

    با ارتباط نزدیک و صمیمانه گروه های مرجع و متولیان فرهنگ با جوانان و تلاش در جهت درک نیازهای آنان و حمایت مادی و معنوی و پاسخ به شبهات آنها می توان این شکاف را رفع کرد.

    کلیدواژگان: شکاف نسلی، ارزشها، جوانان، والدین
  • حمید امیری، بهنام مکوندی*، پرویز عسگری، فرح نادری، پروین احتشام زاده صفحات 57-69

    هدف از پژوهش حاضر مقایسه اثربخشی درمان ماتریکس و نوروفیدبک بر دشواری در تنظیم شناختی هیجان و ولع مصرف در افراد وابسته به شیشه بود. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه افراد وابسته به شیشه مراجعه کننده به بیمارستان گلستان شهر اهواز در سال 1398 بودند که با استفاده از روش نمونه گیری هدفمند تعداد 60 نفر از آنان انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایشی و یک گروه کنترل (هر گروه 20 نفر) قرار گرفتند.به منظور گردآوری اطلاعات از پرسشنامه تنظیم شناختی هیجان و ولع مصرف استفاده شد. روش پژوهش از نوع آزمایشی با طرح پیش آزمون-پس آزمون با گروه کنترل بود. گروه های آزمایشی تحت درمان ماتریکس (24 جلسه 50 دقیقه ای) و نوروفیدبک (20 جلسه 30 دقیقه ای) قرار گرفتند؛ اما گروه کنترل هیچ گونه مداخله ای دریافت نکردند. داده ها با استفاده از آزمون آماری تحلیل کوواریانس مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. نتایج پژوهش نشان داد که هر دو درمان ماتریکس و نوروفیدبک بر کاهش دشواری در تنظیم شناختی هیجان و ولع مصرف افراد وابسته به شیشه اثربخش بودند. هم چنین نتایج نشان داد، درمان ماتریکس نسبت به نوروفیدبک، دارای تاثیر بیشتری بر کاهش دشواری در تنظیم شناختی هیجان و ولع مصرف افراد وابسته به شیشه بود. به نظر می رسد الگوی ماتریکس یک روش درمانی غیردارویی و سرپایی برای وابستگی به مصرف شیشه است ولی با توجه به اینکه پژوهش حاضر در میان افراد وابسته به شیشه مراجعه کننده به بیمارستان گلستان شهر اهواز صورت گرفته است تعمیم نتایج با احتیاط عمل شود

    کلیدواژگان: درمان ماتریکس، نوروفیدبک، دشواری در تنظیم شناختی هیجان، ولع مصرف، شیشه
  • اکبر بهمنی، فرشید اصلانی، اردشیر دلیریان* صفحات 71-80
    زمینه و هدف

    این تحقیق با هدف بررسی تاثیر رهبری اخلاقی بر تعلق سازمانی با نقش واسطه ای توانمندی روانشناختی و خستگی عاطفی (مورد مطالعه: بیمارستان مدرس ساوه) می پردازد.

    روش

    تحقیق حاضر در زمره تحقیقات کاربردی و از لحاظ ماهیت در زمره تحقیقات توصیفی پیمایشی، قرار دارد. جامعه آماری تحقیق حاضر کلیه کارکنان بیمارستان مدرس ساوه به تعداد 400 نفر می باشد. برای تعیین حجم نمونه از فرمول کوکران استفاده شده است. با توجه به جامعه آماری، حجم نمونه پژوهش 196 نفر می باشد. روش نمونه گیری تصادفی ساده می باشد. ابزار گردآوری در این پژوهش، پرسشنامه ترکیبی می باشد. که پایایی این پرسشنامه با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ 0.906 تایید شد. جهت تجزیه و تحلیل داده های جمع آوری شده از نرم افزار مدلسازی معادلات ساختاری PLS استفاده گردید.

    یافته ها

    رهبری اخلاقی بر توانمندی روانشناختی در سطح اطمینان 95 درصد تاثیر معنی دار و مثبتی دارد. توانمندی روانشناختی بر تعلق کارکنان در سطح اطمینان 95 درصد تاثیر معنی دار و مثبتی دارد.

    بحث و نتیجه گیری

    تاثیر رهبری اخلاقی برتوانمندی روانشناختی تایید شد. توانمندی روانشناختی برتعلق سازمانی تاثیر دارد ولی خستگی عاطفی بر تاثیر رهبری اخلاقی بر تعلق سازمانی نقش تعدیلگر ندارد.

    کلیدواژگان: رهبری اخلاقی، توانمندی روانشناختی، تعلق سازمانی، خستگی عاطفی
  • سهیلا اسکندری زوات، عباس بخشنده بالی* صفحات 81-93

    یکی از بحران های عصر حاضر، افزایش آستانه نابسامانی های روحی و رفتاری بخش قابل توجه انسان هاست. برخی مکاتب فکری در پی گره گشایی آن برآمده اند ولی نه تنها راهی برای درمان نبوده اند بلکه دردی شدند بر دردهای گذشته. علت اصلی این ناکامی ها، عدم شناخت جامع از زوایای وجودی انسان است. وقتی انسان با معیار حیوانی سنجش شود، نتیجه ای جز آرامش جسمانی و یا ظاهری موقت نخواهد داشت. به همین دلیل مهم و ضروری است با شناختی جامع به چگونگی شکل گیری سرور در آدمی پرداخته شود. این نوشتار با تکیه به منابع کتابخانه ای با روش توصیفی-تحلیلی در پی واکاوی دیدگاه سهروردی و مولوی درباره فرایند شکل گیری سرور نفسانی در انسان می باشد. یافته های این تحقیق ما را به این مهم می رساند که عدم شناخت جامع انسان موجب معظلات و ناآرامی های انسان در عصر حاضر شده است. هر یک از سهروردی و مولوی با اشاره به مبانی اصیل الهیاتی، پرداختن به بعد مادی و عدم توجه به نفس را عامل مهمی در این مشکل می دانند. هر چند روش پرداختن به مباحث الهیاتی در آثار الهیاتی سهروردی و مولوی متفاوت است ولی گزاره هایی مانند صبر، توکل، ریاضت، دعا و انس با قرآن را از عوامل مهم سرور نفسانی دانسته و عواملی مانند منفی نگری، شهوت پرستی، توجه و اصالت به مادیات را از موانع آن تلقی نمودند.

    کلیدواژگان: شهاب الدین سهروردی، جلال الدین مولوی، نفس، حزن، شادی
|
  • Gholamreza Noormohammadi * Pages 1-14
    Background

    Considering the influence of "health" on the values of each society, the importance of paying attention to these values in designing health model of that society is determined.Although there are some common values to "health" in different societies, this commonality doesn’t eliminate our need to provide a "health" model appropriate to Islam principles.

    Methods

    The study method is descriptive-analytical with library approach and data analysis.

    Results

    Based on Islamic epistemology and ontology, the astronomical model of "health"-according to a system of Earth's rotation and orbit-can be presented based on two types of relationships: -Longitudinal and transverse relationship:Sometimes there is a longitudinal relationship(cause-effect) between the health dimensions.This relationship determines the originality of these dimensions in relation to each other.There is a"longitudinal"relationship between"spiritual health"and other health dimensions, meaning "spiritual health" is more original.Other health dimensions are "transversely"related to each other and are on the same level. According to Earth's rotation, the moon (transverse dimension of "health")revolves around the earth(spiritual health). -The relationship between the world and the hereafter: in Islam viewpoint, according to the future of human life, direction of movement of all aspects of worldly health, it must be towards achieving the otherworldly health. So the main movement in this model is Earth's orbit: worldly health -the planet(spiritual health) and its moons(other dimensions of worldly health)-move towards the star(otherworldly health).

    Conclusion

    Although the new model has similarities with the existing ones, but has features such as the area of health realm, conjunction of health dimensions with each other and the leveling of health dimensions.

    Keywords: Islam, Health, Health System, Astronomical Model
  • Fatemeh Bahramnezhad *, Amin Housini, Najmeh Chegini, Mahmoud Shiri Pages 15-24
    Introduction

    The present review study was conducted with the aim of reviewing the role of spiritual health in the care of patients with Covid-19.

    Methods

    This systematic review was conducted in 2020 by searching the Internet in various databases Web of Science، Scopus،PubMed ،Cochrane Library ، SID and with keywords related to the subject of the study. In the first phase, 40 studies were included, and by removing duplicate articles, 20 studies were left to review abstracts and titles. Finally, the remaining seven studies were included and the full text of these studies was reviewed.

    Results

    Studies have shown that in the field of spiritual health in Covid 19, studies have studied the impact of faith, religious and spiritual beliefs on human physiology, including strengthening physical and mental resistance. On the other hand, the evidence shows that religious and spiritual interventions play a key role in the current pervasive health crisis. Other studies have suggested solutions and suggestions for improving the mental health of people with and involved with covid 19. The issue of consolidating and deepening religious and spiritual beliefs in order to communicate more with God was one of the important issues that have been emphasized in the articles.

    Conclusion

    Maintaining the spiritual health of patients helps to maintain the spiritual health of their families and ultimately the spiritual health of members of society in the current critical situation during the epidemic.

    Keywords: Spiritual health, Care, Covid-19, spirituality
  • Asghar Salimi Naveh *, Maryam Poorrezagholi, Moazzameh Shojaadini, Hossain Negarestani Pages 25-36
    Background and objective

    The present study is aimed at investigating relativism among women and men in Kerman city in the context of referring to the dictators, Rmalans and Faligians.

    Methods and Materials

    The population of the study consisted of all Kerman women and men. Based on Kerjesi and Morgan table, 230 people were selected using simple random sampling method. The research method was descriptive and correlational. Data were analyzed using SPSS22 software and descriptive statistics Inferential statistics (Pearson correlation coefficient and stepwise regression) were used.

    Results

    The results of the research showed that there is no relation between belief in superstition and gender of Kerman citizens. Also, there is no relation between belief in superstition and marital status of citizens of Kerman city. There is also no relationship between the belief in superstitions and the education of the citizens of the city of Kerman. Finally, Spearman correlation test of distribution chart was used to investigate the relationship between belief in superstitions and age of citizens by gender in Kerman city.

    Conclusion

    It was found that there is a significant and inverse relationship between the belief in superstitions and the age of the people of Kerman, so that, as age grows, belief in superstitions decreases. Then Kolmogorov-Smirnov test was used to examine the normality of the belief in superstitions and the normality of the belief in superstitions was not confirmed.

    Keywords: superstition, tendency to superstition, gender, education, Kerman city
  • Reza Mirzaei *, Layla Bagherie Asle Monfared Pages 37-46
    Objective

    The purpose of this study was to investigate the view pointof western psychologists regardingthe concept of resilience and the role of belief in Islamic teachings in order to strengthen the resilience in individuals.

    Method

    The method of research was analytical descriptive approach. Data were collected from library resources afterward the viewpoints were analyzed.

    Findings

    The investigating showed that the concept of resiliencein psychology isequivalent to patience as a moral virtue whichhas beensignificantly underlinedin our religious culture. Believes and behaviors recommendedbased on Islamic resources playconsiderable and impressive role in making or strengthening of this characteristic.

    Conclusion

    Theresearch findings indicated that Islam resources make recommendations to the believers in the field of cognition, affection, spirituality as well as behavior in order to clarify the necessity for resilience and strengthen it.

    Keywords: : Resilience, psychology, Believer, patience, islam
  • Alireza Lotfi * Pages 47-56
    Introduction & Objective

    Today's society of our country, due to the process of modernization in social relations, has a favorable environment for the growth of the generation gap. The purpose of this study is to investigate the generation gap between youth and parents in Khoy city and solutions to eliminate it.

    Methods

    The research method is descriptive survey. The statistical sample was 384, which were selected by simple random sampling, of which 192 questionnaires were completed by parents and 192 questionnaires by young people. To collect information, a questionnaire was used to assess the differences between the two generations of parents and children, which was developed by Seyyed Mohammad Hossein Nabavi. This questionnaire evaluates the difference between the two generations in 9 dimensions. The reliability of the questionnaire was obtained using Cronbach's alpha coefficient of 0.78. Independent t-test and SPSS software were used to analyze the data.

    Results

    There is no significant difference between political values and religious activity of the two generations of youth and parents, but there is a significant difference between cultural, social, economic values, general values, marriage and family norms, behavioral norms and attitudes of youth and parents.

    Conclusion

    This gap can be bridged by close and intimate relationship between reference groups and cultural authorities and young people and efforts to understand their needs and provide material and spiritual support and answer their doubts.

    Keywords: Generation gap, values, Youth, parents
  • Hamid Amiri, Behnam Makvandi *, Parviz Asgary, Farah Naderi, Parvin Ehtesham Zadeh Pages 57-69

    The purpose of this study was to the comparison effectiveness of matrix and neurofeedback treatments on difficulty in cognitive emotion regulation and craving in amphetamine dependents individuals. The statistical population of this study included all amphetamine dependents individuals who referred to Golestan hospital of Ahvaz in year 2019, using a targeted sampling method, 60 of them were selected and randomly assigned to two experimental groups and one control group (each group of 20 person). To collect data cognitive emotion regulation questionnaire and craving. This quasi-experimental study was conducted with a pretest-posttest design with control group. The experimental groups underwent matrix treatment (24 sessions 50 minutes) and neurofeedback treatment (20 sessions 30 minutes), but the control group received no treatments. Data were analysed using Covariance Analysis. The results showed that matrix and neurofeedback treatments was effective to decrease difficulty in cognitive emotion regulation and craving in amphetamine dependents individuals. Also, the results showed that matrix had a greater effect than neurofeedback treatments on decrease difficulty in cognitive emotion regulation and craving in amphetamine dependents individuals. It seems that the matrix model is a non-pharmacological and outpatient treatment method for dependence on amphetamine consumption, but considering that the present study was performed among amphetamine-dependent people referring to Golestan Hospital in Ahvaz, the generalization of the results should be done with caution.

    Keywords: matrix, neurofeedback, difficulty in cognitive emotion regulation & craving, amphetamine
  • AKBAR BAHMANI, Farshid Aslani, Ardeshir Daliriyan * Pages 71-80
    Background and Aim

    The aim of this study was to investigate the effect of moral leadership on organizational belonging with the mediating role of psychological empowerment of employees of Shahid Modarres Hospital in Saveh.

    Method

    The present study is in the category of applied research and in terms of nature is in the category of descriptive survey research. The statistical population of the present study is all employees of Modares Saveh Hospital with 400 people. The Cochran's formula was used to determine the sample size. According to the statistical population, the sample size of the study is 196 people. The sampling method is simple random. The collection tool in this study is a combined questionnaire. The reliability of this questionnaire was confirmed using Cronbach's alpha coefficient of 0.906. PLS structural equation modeling software was used to analyze the collected data.

    Results

    Ethical leadership has a significant and positive effect on psychological empowerment at 95% confidence level. Psychological empowerment has a significant and positive effect on employee affiliation at the 95% confidence level. Discussion and

    Conclusion

    The impact of moral leadership on psychological empowerment was confirmed. Psychological empowerment affects organizational belonging, but Emotional fatigue does not play a moderating role in influencing moral leadership on psychological empowerment.

    Keywords: Moral Leadership, Psychological Empowerment, Organizational Belonging, Emotional fatigue
  • Soheyla Eskandari Zavat, Abbas Bakhshandeh Bali * Pages 81-93

    One of the crises of the present age is the increase of the threshold of mental and behavioral disorders of a significant part of human beings. Some schools of thought have sought to untie it, but not only have they not been a cure, but they have become a pain in the ass. The main reason for these failures is the lack of comprehensive knowledge of the angles of human existence. When human is measured by animal criteria, the result will be nothing but physical or temporary relaxation. For this reason, it is important and necessary to deal with a comprehensive cognition of how the server is formed in humans. Relying on library sources with a descriptive-analytical method, this article seeks to analyze Suhrawardi and molavi's views on the process of formation of the sensual server in humans. Each of Suhrawardi and molavi, referring to the original theological principles, consider the material dimension and lack of attention to the self as an important factor in this problem. Although the method of dealing with theological issues is different in the theological works of Suhrawardi and molavi, but propositions such as patience, trust, austerity, prayer and familiarity with the Qur'an are important factors of carnal server and factors such as negativity, lust, attention and originality. They considered material things as its obstacles.

    Keywords: Shahabuddin Suhrawardi, Jalaluddin Rumi, Nafs, sadness, happiness