فهرست مطالب

روانشناسی معاصر - سال چهاردهم شماره 2 (پاییز و زمستان 1398)

نشریه روانشناسی معاصر
سال چهاردهم شماره 2 (پاییز و زمستان 1398)

  • تاریخ انتشار: 1399/12/10
  • تعداد عناوین: 8
|
  • کاترین منوچهری، حمیدرضا حسن آبادی*، مریم آقابراری، جواد کاوسیان صفحات 1-14

    طبق ادبیات به نظر می رسد دانشجویان رشته ی پرستاری به دلیل محتوای آموزشی سنگین و محیط بالینی پرتنش با تجربه ی اضطراب مداوم و بالا و بار شناختی زیاد مواجه هستند. لذا، پژوهش حاضر با هدف مطالعه ی تاثیر القای هیجان بر اضطراب، تنظیم هیجان، بار شناختی و عملکرد یادگیری بر اساس پژوهش ها و نظریه های بار شناختی و هیجانات تحصیلی در دانشجویان پرستاری انجام شد. در یک طرح آزمایشی پیش آزمون - پس آزمون با گروه کنترل 30 دانشجوی پسر و دختر رشته ی پرستاری دانشگاه علوم پزشکی البرز پس از احراز ملاک های ورود و خروج با انتساب تصادفی به دو گروه آزمایش و کنترل تقسیم شدند. شرکت کنندگان گروه آزمایشی قبل از مداخله به پرسشنامه های اضطراب حالت، تنظیم هیجان و عملکرد یادگیری پاسخ دادند. پس ازآن، در یک کلاس آموزشی 2 ساعته با موضوع غیرمرتبط با تنظیم هیجان (مفاهیم اولیه ی تیوری انتخاب) شرکت کردند و مجددا به پرسشنامه ی تنظیم هیجان پاسخ گفتند. سپس فیلم القای هیجان را مشاهده کردند؛ به طوری که پس از گذشت 10 دقیقه از مشاهده ی فیلم از آن ها خواسته شد دوباره به پرسشنامه ی اضطراب حالت پاسخ دهند و بعد ادامه ی فیلم القای هیجان را مشاهده کنند. درنهایت، فیلم محتوای آموزشی در خصوص دستگاه کلیه و مجاری ادراری را مشاهده کردند و در انتها به پرسشنامه ی بار شناختی و عملکرد یادگیری پاسخ دادند. گروه کنترل دقیقا همین فرایند مداخله را دریافت کردند و فقط فیلم القاء هیجان را مشاهده نکردند. نتایج تحلیل واریانس آمیخته نشان داد که شرکت کنندگان گروه آزمایشی نسبت به گروه کنترل در مرحله ی پس آزمون به طور معناداری نمرات اضطراب، بار شناختی کلی، درون زاد و برون زاد بالاتر و نمرات عملکرد یادگیری پایین تری به دست آوردند؛ اما میانگین نمرات بار شناختی مطلوب و تنظیم هیجان بین دو گروه تفاوت معناداری نشان نداد. به نظر می رسد در فرایند یادگیری، هیجانات منفی در نقش یک عامل بار شناختی برون زاد و درون زاد ظرفیت حافظه ی کاری را به خود اختصاص می دهد و مانع یادگیری عمیق یادگیرندگان می شود. مداخلات مناسب روان شناختی نظیر آموزش تنظیم هیجان برای کاهش هیجانات منفی و افزایش بار شناختی مطلوب توصیه می شود.

    کلیدواژگان: بار شناختی، حافظه ی کاری، هیجانات تحصیلی، تنظیم هیجان شناختی، اضطراب، دانشجویان پرستاری
  • زهرا احمدی، شعله امیری*، مهرداد کلانتری، محمدرضا عابدی، حسین مولوی صفحات 15-25

    هدف از این پژوهش مقایسه ی نیمرخ راهبردهای تنظیم شناختی هیجان در دانشجویان با حساسیت بین فردی بالا و پایین بود. روش پژوهش توصیفی و از نوع پیمایشی بود. جامعه ی آماری کلیه ی دانشجویان کارشناسی دانشگاه اصفهان در سال تحصیلی 98-97 بودند که به روش نمونه گیری تصادفی خوشه ای چندمرحله ای 314 دانشجو از این دانشجویان انتخاب شدند. برای جمع آوری داده ها از چک لیست تجدیدنظرشده ی نشانه های روانی و پرسشنامه ی تنظیم شناختی هیجان و برای تحلیل داده ها از روش تحلیل تشخیصی و همبستگی چندگانه استفاده شد. یافته ها نشان داد از بین 9 راهبرد تنظیم شناختی هیجان در دانشجویان با حساسیت بین فردی بالا و پایین، راهبردهای فاجعه سازی، سرزنش دیگران، نشخوار فکری، پذیرش (0/001>P)، تمرکز مجدد بر برنامه ریزی، ارزیابی مجدد مثبت، سرزنش خود و تمرکز مجدد مثبت (0/05>P) تفاوت معناداری دارند. همچنین با توجه به مقدار کم لامبدای ویلکز، مقدار زیاد مجذور کای و سطح معناداری می توان نتیجه گرفت تابع تشخیصی به دست آمده، قدرت تشخیص خوبی برای تمایز متغیر وابسته دارد. بر اساس کلیه ی راهبردهای تنظیم شناختی هیجان (به استثنای دیدگاه گیری) می توان نیمرخ دانشجویان با حساسیت بین فردی بالا و پایین را از هم تفکیک کرد.

    کلیدواژگان: حساسیت بین فردی، تنظیم هیجان، راهبردهای تنظیم شناختی هیجان، دانشجویان
  • پگاه نجات*، فاطمه باقریان صفحات 26-37

    شناسایی عوامل پیش بینی کننده ی گرایش جوانان به مواد مخدر گامی مهم در پیشگیری از این آسیب اجتماعی محسوب می شود. مطالعه ی حاضر با هدف بررسی نقش مجموعه ای از عوامل فردی و اجتماعی و تعامل آن ها در شکل دهی به وسوسه ی سیگار کشیدن و مصرف مواد مخدر در میان دانشجویان انجام شد. شرکت کنندگان 766 دانشجوی دانشگاه شهید بهشتی بودند که به مقیاس های چشم انداز زمان و خودکارآمدی و سوالاتی درباره ی میزان محبوبیت در میان خانواده و دوستان، وسوسه ی مصرف سیگار و مواد مخدر و فشار اجتماعی پاسخ دادند. به منظور تعیین پیش بین های گرایش به مصرف مواد مخدر و سیگار کشیدن از تحلیل رگرسیون سلسله مراتبی استفاده شد. در گام اول متغیرهای جمعیت شناختی، در گام دوم خودکارآمدی، چشم انداز زمان، محبوبیت اجتماعی و فشار اجتماعی و در گام سوم تعامل فشار اجتماعی با سایر پیش بین ها وارد شد. دین داری، حال گرایی لذت طلبانه، محبوبیت در خانواده و فشار اجتماعی گرایش به سیگار کشیدن را پیش بینی کردند. گرایش به مصرف مواد مخدر نیز توسط وضع تاهل والدین، دین داری، خودکارآمدی، فشار اجتماعی و تعامل فشار اجتماعی با هرکدام از متغیرهای جنسیت، ادراک اخلاقمندی، خودکارآمدی، آینده گرایی و حال گرایی تقدیرنگر پیش بینی شد. بنا بر اثرات تعاملی، اثر فشار اجتماعی بر گرایش به مصرف مواد برای مردان و نیز افراد دارای خودکارآمدی، ادراک اخلاقمندی، آینده گرایی و حال گرایی تقدیرنگر پایین تر، قوی تر بود. علی رغم نقش قابل توجه فشار اجتماعی در شکل دهی به وسوسه ی مصرف مواد مخدر، این اثر توسط خودکارآمدی، ادراک اخلاقمندی و چشم انداز زمان تعدیل شد؛ بنابراین، طراحی مداخلاتی معطوف به این تعدیلگرها می تواند از آسیب ناشی از قرار گرفتن در معرض فشارهای اجتماعی بکاهد.

    کلیدواژگان: چشم انداز زمان، خودکارآمدی، سیگار کشیدن، فشار اجتماعی، وسوسه ی مصرف مواد
  • آرزو حاج وزیری، فرامرز سهرابی اسمرود*، حسن احدی صفحات 38-52

    هدف از این مطالعه، بررسی تاثیر مداخله نوروفیبدبک بر کیفیت زندگی، اضطراب و نشانه های استرس بیماران مبتلا به میگرن بود. روش پژوهش، توصیفی از نوع نیمه آزمایشی است. جامعه ی آماری در این پژوهش شامل کلیه ی بیماران مبتلا به میگرن که در سال 98-1397 به کلینیک های روان شناختی شهر تهران مراجعه کرده بودند می باشد. روش نمونه گیری تصادفی چندمرحله ای بود. از بین کلینیک های مختلف استان تهران، از هر منطقه (شمال، جنوب، شرق و غرب) یک کلینیک انتخاب و از هر کلینیک 10 بیمار به صورت تصادفی انتخاب شدند. شرکت کنندگان با آزمون های کیفیت زندگی و نشانه های استرس و اضطراب بک (پیش آزمون) مورد ارزیابی قرار گرفتند و شرکت کنندگانی که نمرات آن ها از انحراف معیار پایین تر از میانگین برخوردار بود انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و گروه کنترل قرار گرفتند. پس از 20 جلسه اجرای نوروفیدبک برای گروه آزمایش، هر دو گروه آزمایش و کنترل (گروهی که درمان نوروفیدبک برای آن ها اجرا نشد) توسط آزمون های کیفیت زندگی و نشانه های استرس و اضطراب بک (پس آزمون) مورد ارزیابی مجدد قرار گرفتند. جهت توصیف داده ها از آمار توصیفی و به منظور بررسی تاثیر رویکرد درمانی نوروفیدبک از روش آنوای آمیخته استفاده گردید. نتایج به دست آمده نشان داد که نوروفیدبک به صورت پایدار مولفه های اختلال نقش به خاطر سلامت جسمی، انرژی/خستگی، بهزیستی هیجانی، اختلال نقش به خاطر سلامت هیجانی، درد و سلامت عمومی کیفیت زندگی را در بیماران مبتلا به میگرن تحت تاثیر قرار می دهد. به نظر می رسد نوروفیدبک به صورت پایدار نشانه های استرس و اضطراب را در بیماران مبتلا به میگرن کاهش می دهد.

    کلیدواژگان: نوروفیدبک، اضطراب، نشانه های استرس، میگرن
  • نفیسه دم ریحانی، عزت دیره*، علی پولادی ریشهری، محمد رضا بردبار صفحات 53-60

    پژوهش حاضر با هدف بهبود حافظه ی فعال و سرعت پردازش در کودکان و نوجوانان بقایافته از سرطان لوسمی لنفوبلاستی حاد که شیمی درمانی دریافت کرده اند، با بهره گیری از درمان شناختی رفتاری آموزش تطابق توجه و حافظه انجام شده است. نمونه ی مطالعه حاضر شامل 60 کودک و نوجوان بقایافته از لوسمی لنفوبلاستیک حاد با سابقه ی شیمی درمانی است که به مرکز درمانی امام رضا (ع) شهر شیراز مراجعه نموده اند. شرکت کنندگان به شیوه ی تصادفی در دو گروه مداخله (آزمایشی) و انتظار (کنترل) قرار داده شدند. گروه آزمایش به مدت 2 ماه مورد آموزش و مداخله قرار گرفتند. داده ها به کمک آزمون هوش وکسلر کودکان نسخه ی چهار، در سه مرحله ی پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری (2 ماه پس از پس آزمون) جمع آوری شد. تحلیل آماری در دو سطح توصیفی (میانگین و انحراف استاندارد) و استنباطی (تحلیل کوواریانس) انجام شد. نتایج نشان داد که تغییرات مثبت معناداری در حافظه ی فعال و سرعت پردازش گروه آزمایش حاصل شده است (0/01P<). بنابراین، می توان گفت آموزش تطابق توجه و حافظه مبتنی بر رویکرد شناختی رفتاری، می تواند بر حافظه ی فعال و سرعت پردازش کودکان بقایافته از سرطان با سابقه شیمی درمانی موثر باشد.

    کلیدواژگان: لوسمی لنفوبلاستی حاد، درمان شناختی رفتاری، حافظه ی فعال، سرعت پردازش، کودکان بقایافته
  • پریسا احمدی آذر، فائزه جهان* صفحات 61-72

    بررسی ابعاد تاریک و نامطلوب شخصیت و تعیین متغیرهای اثرگذار بر آن ارزشمند و دارای اهمیت است. لذا این پژوهش با هدف تدوین مدل علی سه گانه ی تاریک شخصیت بر اساس خرد و منش با میانجی گری عاطفه ی مثبت و منفی انجام شد. در یک طرح همبستگی بر پایه ی مدل یابی 532 دانشجوی دختر و پسر دانشگاه آزاد تهران پس از احراز ملاک های ورود و خروج با روش نمونه گیری خوشه ای چندمرحله ای انتخاب شدند. شرکت کنندگان به مقیاس سه گانه ی تاریک شخصیت، مقیاس سرشت و منش، مقیاس عاطفه ی مثبت و منفی و مقیاس خرد پاسخ دادند. نتایج تحلیل مسیر نشان داد ضرایب مستقیم  عاطفه ی منفی با سه گانه های تاریک شخصیت مثبت و معنادار و ضرایب سرشت و منش و خرد نیز بر عاطفه، اثرات ساختاری مثبت و معناداری دارند. ضرایب غیرمستقیم دو متغیر سرشت و منش و خرد بر سه گانه های تاریک شخصیت، منفی و معنادار است. همچنین اثر ساختاری کل سرشت، منش و خرد بر سه گانه ی تاریک شخصیت منفی و معنادار است. به نظر می رسد ابعاد سه گانه ی شخصیت به دلیل ارتباط نزدیکی که با عاطفه، منش و سرشت در جهت منفی دارند، قابلیت بررسی و ورود در رویکردهای موردتوجه درمانی را دارند چراکه ابعاد تاریک شخصیت نقشی موثر در کاهش سلامت روان شناختی و رویکردهای ارتباطی مثبت افراد داشته و اثرات روان شناختی مخربی را برجای خواهند گذاشت.

    کلیدواژگان: ابعاد سه گانه ی تاریک شخصیت، خرد و منش، عاطفه ی مثبت، عاطفه ی منفی
  • فاطمه محمدحسن نقاش*، مهرناز احمدی مبارکه صفحات 73-82

    هدف پژوهش حاضر بررسی رابطه ی مسندمهارگری و نشانه های مرضی با باورهای خرافی بود. طرح پژوهشی، توصیفی از نوع همبستگی بود. جامعه ی آماری شامل کلیه ی زنان عضو در سرای محله های تهران بود که به روش خوشه ای و در دسترس، 220 نفر به عنوان نمونه انتخاب شدند. مقیاس درونی بودن، افراد قدرتمند و شانس (لونسون، 1981)، فهرست نشانه های اختلال های روانی (دروگاتیس، ریکلز و راک، 1976) و اندازه ی بازخوردهای مرتبط با باورهای خرافی (آکار، 2014) استفاده شد. داده ها به لحاظ توصیفی و استنباطی تحلیل شد. یافته ها بیانگر آن بود که باورهای خرافی با زیرمقیاس درونی بودن از مسندمهارگری رابطه ی معنادار ندارد. بین باورهای خرافی و مسندمهارگری بیرونی با زیرمقیاس های وابسته به شانس بودن و وابسته به افراد قدرتمند بودن، رابطه ی مستقیم معناداری وجود دارد و همچنین زیرمقیاس وابسته به شانس بودن به تنهایی توان تبیین 3 درصد از واریانس باورهای خرافی را به صورت مثبت دارد. بین باورهای خرافی با تمام ابعاد نشانه های مرضی رابطه ی مستقیم و معنادار وجود دارد و نشانه های مرضی 15 درصد از واریانس باورهای خرافی را تبیین می کند. همچنین نشانه های افسردگی به تنهایی توانایی تبیین 3 درصد از واریانس باورهای خرافی را به صورت مثبت دارد.

    کلیدواژگان: بار شناختی، حافظه ی کاری، هیجانات تحصیلی، تنظیم هیجان شناختی، اضطراب، دانشجویان پرستاری
  • سهیلا سیاه پوش کلیایی، سیمین دخت رضاخانی* صفحات 83-90

    سرطان ازجمله بیماری های مزمن به شمار می رود. افراد مبتلا به سرطان به درمان و مراقبت همیشگی نیاز دارند و این امر، بیمار و خانواده ی آنان را در شرایط دشوار قرار می دهد. هدف پژوهش حاضر بررسی میزان افزایش امیدواری و مدیریت خشم مادران دارای کودکان مبتلا به سرطان از خلال آموزش مهارت های زندگی (روابط بین فردی، حل مسئله و کنترل خشم) بود. روش پژوهش شبه آزمایشی از نوع پیش آزمون - پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه ی آماری را کلیه ی مادران دارای کودکان مبتلا به سرطان در بیمارستان و نقاهتگاه های موسسه ی محک تشکیل می دادندکه در نیمه ی دوم 1396 تا پایان فروردین 1397 فرزند مبتلا به سرطان ایشان تحت درمان پزشکی قرار داشت. 36 نفر که در پرسشنامه ی امیدواری اشنایدر و همکاران (1991) و کنترل خشم اسپیلبرگر (1999) کمترین نمره را کسب کرده بودند به صورت داوطلبانه در گروه نمونه قرار گرفتند و به روش تصادفی در دو گروه آزمایش و کنترل گمارش شدند. آموزش مهارت های زندگی (روابط بین فردی، حل مسیله، کنترل خشم) در 7 جلسه ی 90 دقیقه ای و به صورت هفتگی به گروه آزمایش آموزش داده شد. پس از پایان آموزش، هر دو گروه آزمایش و کنترل مورد پس آزمون قرار گرفتند. نتایج تحلیل کوواریانس چندمتغیری نشان داد که آموزش مهارت های روابط بین فردی، حل مسئله و کنترل خشم بر افزایش امیدواری و مدیریت خشم مادران دارای کودکان مبتلا به سرطان موثر است. بنابراین آموزش مهارت های روابط بین فردی، حل مسئله و کنترل خشم را می توان به عنوان یک روش موثر جهت کاهش خشم و افزایش امیدواری به کار گرفت.

    کلیدواژگان: مهارت های زندگی، امیدواری، کنترل خشم
|
  • Katrin Manouchehri, Hamidreza Hassanabadi*, Maryam Aghabarary, Javad Kavousian Pages 1-14

    According to literature, nursing students face high-stress experience and high cognitive load due to heavy academic content and stressful clinical environment. So, the present study aimed to study the effect of emotion induction on anxiety, emotion regulation, cognitive load and learning performance based on studies and theories of cognitive load and academic emotions in nursing students. In a Pre-test - Post-test experimental design with a control group of 30 boys’ and girls’ students by random assignment were divided into experiment and control groups after gaining inclusion and exclusion criteria. The participants of experiment group responded to the questionnaire before intervention with state anxiety questionnaire, emotion regulation, and learning performance test. After that, they took part in a 2 - hour training class with an unrelated topic of emotion regulation (initial concepts of choice theory) and again responded to the emotion regulation questionnaire. The film then found the thrill of emotion, so that after 10 minutes of the film they were asked to answer the anxiety questionnaire again and then watch the emotion Induction film. Finally, they watched the educational film about the kidney & urinary tract system, followed by the cognitive load questionnaire and the learning performance test. The control group received the same intervention process but did not just observe the emotion Induction film. The results of mixed analysis of variance showed that the experimental group participants had a significantly higher anxiety and total cognitive load, extraneous cognitive load, intrinsic cognitive load, and lower learning performance scores; but, the mean scores of germane load and emotion regulation between two groups did not show significant differences. Seemingly, in the learning process, negative emotion plays a crucial role in the way an extraneous and intrinsic cognitive load factor allocate the capacity of the memory to itself and prevents deep learning. Appropriate psychological interventions such as emotional regulation training to reduce negative emotion and increase desired cognitive load are recommended.

    Keywords: Cognitive Load, Working Memory, Academic Emotions, Cognitive Emotion Regulation, Anxiety, Nursing Students
  • Zahra Ahmadi, Shole Amiri*, Mehrdad Kalantari, Mohammad Reza Abedi, Hossein Molavi Pages 15-25

    The purpose of this study was to compare the cognitive emotion regulation strategies profile in students with high and low interpersonal sensitivity. The descriptive and survey method was used. The statistical population was all undergraduate students of the University of Isfahan in the academic year 2018-2019. According multistage cluster random sampling 314 students were selected as samples and they were asked to fill in the Symptom Checklist 90 Revised and Cognitive Emotion Regulation Questionnaire. The data were analyzed by the discriminant analysis and multiple correlation method. Findings showed that among 9 investigated strategies in two groups of students with high and low interpersonal sensitivity, the catastrophizing, other-blame, rumination, acceptance were significant (P<0.001). Also, the differences in re-focusing on planning, positive re-evaluation, self-blame, and positive re-focusing between two groups were significant (P<0.05). Considering the small amount of Wilks Lambda and the high amount of the Chi-square and significance level, the audit function has obtained a good diagnostic power for explaining the dependent variable. Based on all cognitive emotion regulation strategies (except putting into perspective), the profile of students with high and low interpersonal sensitivity can be separated.

    Keywords: Interpersonal sensitivity, Emotion regulation, Cognitive emotion regulation strategies, Students
  • Pegah Nejat*, Fatemeh Bagherian Pages 26-37

    Identifying factors which contribute to young adults’ temptation for substance use is a significant step toward prevention of this social harm. The current study aimed to examine the role of a set of personal and social factors and their interaction in shaping temptation for cigarette smoking and substance use among university students. Participants were 766 students at Shahid Beheshti University who responded to self-efficacy and time perspective measures, as well as questions concerning popularity among family and friends, temptation for smoking/substance use, and social pressure. Hierarchical regression analysis was performed to determine predictors of temptation for substance use and smoking. In the first step, demographic variables, in the second step, self-efficacy, time perspective, social popularity, and social pressure, and in the third step the interaction of social pressure with the other predictors were entered. Religiosity, present hedonism, popularity among family, and social pressure predicted temptation for smoking cigarettes. Further, substance temptation was determined by parents’ marital status, religiosity, self-efficacy, social pressure, and the interaction of social pressure with either of the variables gender, perceived morality, self-efficacy, futurism, and present fatalism. As revealed by interactive effects, the effect of social pressure was stronger for men and individuals lower in either self-efficacy, perceived morality, futurism, or present fatalism. Despite the noticeable role of social pressure in shaping temptation for substance use, this effect was moderated by self-efficacy, perceived morality, and time perspective. Therefore, designing interventions targeting these moderators can reduce the harm caused by social pressure.

    Keywords: Time Perspective, Self-efficacy, Cigarette Smoking, Social Pressure, Substance Use Temptation
  • Arezoo Hajvaziri, Faramarz Sohrabi Asamrood*, Hasan Ahadi Pages 38-52

    The aim of this study was to investigate the effectiveness of neurofeedback intervention on quality of life, anxiety and stress symptoms in patients with migraines. The research method is descriptive semi-experimental. The statistical population in this study includes all patients with migraines who had referred to psychological clinics in Tehran in 1397-98. The random sampling method was multi-stage. Among the different clinics in Tehran province, one clinic was selected from each region (north, south, east and west) and 10 patients were randomly selected from each clinic. Participants were assessed with quality of life tests and signs of stress and anxiety (pre-test), and participants whose scores were below a standard deviation were randomly selected and randomly divided into two experimental control groups. After 20 sessions of neurofeedback implementation for the experimental group, both experimental and control groups (a group for which neurofeedback therapy was not performed) were tested by quality of life tests and Beckchr('39')s stress and anxiety symptoms (posttest)) were re-evaluated. In order to describe the data, descriptive statistics were used and in order to evaluate the effectiveness of neurofeedback treatment approach, mixed analogy method was used. The results showed that neurofeedback consistently affected the components of role disorder due to physical health, energy / fatigue, emotional well-being, role disorder due to emotional health, pain and general health of quality of life in patients with migraine. Neurofeedback consistently reduces the symptoms of stress and anxiety in patients with migraines.

    Keywords: Neurofeedback, Anxiety, Stress Symptoms, Migraine
  • Nafiseh Damreihani, Ezat Deyreh*, Ali Pooladi Rishehri, Mohammad Reza Bordbar Pages 53-60

    The aim of this study was to promote working memory and processing speed in adolescents surviving acute lymphoblastic leukemia with a history of chemotherapy, utilizing a cognitive behavior therapy (MAAT). The study population of this research included 60 adolescents survived from acute lymphoblastic leukemia with chemotherapy history attending Imam Reza outpatient oncology clinic. The participants were randomly assigned to two groups of intervention group (experimental group) and waiting list (control group) (n=30 per group). The subjects in the experimental group were provided with 2 months Memory and Attention Adaptation Training. The data was obtained using the Wechsler Intelligence Scale for Children (WISC-4) in the three stages of pretest, post-test, and follow-up (2 months after post-test). Data analysis was performed using descriptive (mean and standard deviation) and inferential statistics (analysis of covariance) by SPSS software. Results showed significant improvements in the scores of working memory and processing speed in the intervention group (P<0.01). Therefore, it can be said that attention and memory matching training based on cognitive-behavioral approach can be effective on working memory and processing speed of children left with cancer with a history of chemotherapy.

    Keywords: Acute lymphoblastic leukemia, Cognitive Behavior Therapy, Working Memory, Processing Speed, Survived Adolescents
  • Parisa Ahmadiazar, Faezeh Jahan* Pages 61-72

    It is valuable and important to study the dark and undesirable dimensions of personality and determine the variables that affect it. The aim of this study was to develop a dark triple causal model of personality based on wisdom and character mediated by positive and negative emotions. In a correlation design based on modeling, 532 male and female students of Tehran Azad University were selected by multi-stage cluster sampling method after meeting the entry and exit criteria. The participants responded to the dark three scales of personality, the temperament scale, the positive and negative emotion scale, and the micro scale. The results of path analysis showed that direct coefficients of negative emotion with dark triangles of positive and significant personality and coefficients of nature, character and wisdom also have positive and significant structural effects on emotion. The indirect coefficients of the two variables of nature, character and wisdom on the dark triad of personality are negative and significant. The structural effect of the whole of nature and character and wisdom on the dark trinity of personality is negative and significant. It seems that the three dimensions of personality due to their close relationship with emotion, temperament and nature in a negative direction, can be studied and included in the approaches of therapeutic attention, because the dark dimensions of personality play an effective role in reducing psychological health and approaches. They will have a positive relationship with people and will have destructive psychological effects.

    Keywords: Dark Triad, Wisdom, Temperament, Positive Emotions, Negative Emotions
  • Fatemeh Mohamad Hasan Naghash*, Mehrnaz Ahmadi Mobarakeh Pages 73-82

    The purpose of this study was to investigate the relationship between locus of control and Psychopathological symptoms with superstitious beliefs. The Research Project was descriptive correlational. The statistical population consisted of all female members in Tehranchr('39')s neighborhood centers. In a clustered and accessible sampling method, 220 individuals were selected. The Internality, Powerful Others and Chance Scale (Levenson, 1981), Check List-90-Revised Scale (Derogatis, Rickels & Rock, 1976) and The Measurement of Attitudes Related toThe Superstitious Beliefs (Acar, 2014) were used. Data were analyzed in descriptive and inferential statistics.  Findings indicate that superstitious beliefs has no significant relation with the subscale of internality locus of control. There is a significant direct relationship between the superstitious beliefs and external locus of control with the subscales related to the chances of being affiliated with the powerful others. Also, the subscale of being dependent on chance alone can explain 3% of the variance in superstitious beliefs positively. There is a direct and significant relationship between superstitious beliefs and all dimensions of morbidity symptoms, which explain 15% of the variance in superstitious beliefs. Also, depression symptoms alone can explain 3% of the variance in superstitious beliefs positively

    Keywords: Locus of control, Psychopathological symptoms, Superstitious beliefs
  • Soheyla Siahpoush Koliai, Simindokht Rezakhani* Pages 83-90

    Cancer is one of chronic diseases. People with cancer need permanent treatment and care and this causes the patient and their families to be in difficult situation. The purpose of this study was to investigate the increase of hope and anger management of mothers with children with cancer through life skills training (interpersonal relationship, problem solving, and anger control).  This research was a quasi-experimental research with pretest-posttest and control group. The statistical population of this study was all mothers with children with cancer in MAHAK who were treated in the second half of 1396 and the first half of 1397 (by the end of April) with cancer patients. A total of 36 people who received the lowest score in Schneider Hope Scale (1991) and Spielberger State - Trait Anger Expression Inventory (1999) were voluntarily assigned to the sample group and randomly assigned to two experimental and control groups. life skills (interpersonal relationships, problem solving, anger control) training was taught in 7 sessions of 90 minutes and weekly to the experimental group. After the training, both experimental and control groups were subjected to post-test. The results of multivariate covariance analysis indicated that interpersonal relationships, problem solving and anger control skills training is effective in increasing hope and anger management of mothers with children with cancer. Overall, the finding of this research showed as an effective method that learning of above life skills is effective on anger reduce and increase of hope.

    Keywords: Life skills, Hope, Anger control