فهرست مطالب

نشریه جستارهای سیاسی معاصر
سال یازدهم شماره 2 (پیاپی 36، تابستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/06/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • فاطمه امیری پریان، گارینه کشیشیان سیرکی* صفحات 1-26
    موضوع این مقاله «بررسی کارکرد اعتماد و مدارای سیاسی در نظریه قرارداد اجتماعی توماس هابز » است.تا بحال دیدگاه ها و آراء سیاسی هابز به نحو کلی در منابع متفاوت مورد بحث و بررسی قرار گرفته اما بررسی کارکرد «اعتماد» و «مدارا» در اندیشه سیاسی ایشان می تواند جدید باشد.روش انجام کار به این صورت است که به صورت توصیفی و تحلیلی و بر اساس چیستی معانی این مفاهیم در نظریه هابز انجام می گیرد.یافته ها در این مقاله حاکی از این است که با توجه به بحث اولیه «ضرورت» دولت که مقوله «امنیت» بوده،اما بحث «کارکرد» دولت در اندیشه هابز از اهمیت بیشتری برخوردار است و برای اینکه کارکرد دولت انجام شود باید از اقتدار لازم برخوردار باشد.مفاهیم اعتماد و مدارا هم در ارتباط با اقتدار و کارکرد دولت معنا پیدا می کنند. ابعاد نظریه هابز در مورد انسان، انواع وضعیت های اجتماعی،آزادی و مالکیت و جایگاه دولت در نسبت با جامعه در قالب نسبت دو مفهوم «اعتماد» و «مدارا» دیدگاه هابز را معلوم می کند.
    کلیدواژگان: توماس هابز، اندیشه سیاسی، قرارداد اجتماعی، لیبرالیسم، دولت مدرن
  • محمدعلی بصیری، علی موسایی*، امیرمحمد ایزدی صفحات 27-63

    بعد از فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی و استقلال پنج جمهوری آسیای مرکزی، دو کشور ایران و ترکیه به جهت اشتراکات فرهنگی، تاریخی، زبانی، مذهبی و قومی با این جمهوری ها، سعی کرده اند تا با استفاده از این ظرفیت ها و ابزارهای دیپلماسی فرهنگی، در جهت اقناع این جمهوری ها و کسب اهداف خود با کمترین هزینه گام بردارند. بر همین اساس، هدف اصلی این مقاله، بر مبنای چارچوب نظری سازه انگاری، پاسخگویی به این سوالات است که اولا علل همگرایی و افزایش روابط ایران و ترکیه با جمهوری های آسیای مرکزی چیست و ثانیا تا چه میزان دیپلماسی فرهنگی دو کشور در این منطقه موفق و به افزایش روابط و کسب اهداف فرهنگی، سیاسی و اقتصادی دو کشور کمک نموده است؟ نتایج حاصل از این مقاله، حاکی از آن است که اولا پیوندها و اشتراکات تاریخی، فرهنگی، مذهبی، زبانی و قومی میان جمهوری های آسیای مرکزی و دو کشور ایران و ترکیه علل همگرایی و افزایش روابط بوده است و ثانیا ترکیه نسبت به ایران در امر دیپلماسی فرهنگی و کسب اهداف موفق تر عمل کرده است.

    کلیدواژگان: آسیای مرکزی، ترکیه، جمهوری اسلامی ایران، دیپلماسی فرهنگی، سازه انگاری
  • محمدرضا حاتمی* صفحات 65-91

    پس از فروپاشی ساختار سرزمینی در شرق و شمال سوریه ، متعاقب حملات گروه های تروریستی ، منطقه ای با عنوان کردستان سوریه در نقشه های جغرافیایی ظاهر و کردهای سوریه با پیوند هویت و سرزمین ، گفتمان پر قدرتی را در شمال سوریه بوجود آورده اند که از آنها کنشگری فعال ، خلق نموده است . ایجاد گفتمان ملی گرایانه و تبدیل آن به یک گفتمان ژیوپلیتیکی ، این واحد جغرافیایی را به یک کنشگر قابل اعتنا برای میدانها و خرده میدانهای مستقر در بازی بحران سوریه تبدیل نموده است . بنابراین ناسیونالیسم هویتی کردهای سوریه ، یک گفتمان ژیوپلیتیکی را برای آنها از طریق سازه های قلمرویی بوجود آورده است .این تحقیق ضمن واکاوی و جریان شناسی کردها در فضای بحران سوریه با روشی تحلیلی/ توصیفی و با استعانت از نظریه هویت و سرزمین ، در پی نشان دادن کنش هویت خواهانه و ژیوپلیتیکی کردهای سوریه در مناطق شمالی این کشور با استعانت از مبنای نظری ، فضاهای تجزیه شده و قلمرو خواهی ژیوپلیتیک، می باشد . یافته های تحقیق نشان می دهد که بدنبال بحران سرزمینی حاصل از شوک ژیوپلیتیکی توسط گروه تروریستی داعش و النصره ، کردهای سوریه ، یک تشکل قوی هویت طلب را در شمال سوریه بوجود آورده اند که این رویکرد از گفتمان هویتی و برجسته نمودن دال هویتی شروع و به یک گفتمان سرزمینی و ژیوپلیتیکی ، تبدیل گشته است ، گرچه این روند هویت خواهی همواره توسط ترکیه و عملیاتهای مانند ، سپر فرات ، شاخه زیتون و چشمه صلح ، مورد تهدید قرار گرفته ، ولی انچه که محسوس و مشهود است ، خیزش هویتی مولفه ای به نام کردهای سوریه در یک جغرافیای هویتی به نام کردستان سوریه است.

    کلیدواژگان: کردستان سوریه، هویت قومی، سوژه ژئوپلیتیکی، گفتمان ژئوپلیتیکی کردهای سوریه، عوامل منطقه ای، حزب کارگران کردستان
  • جلیل دارا*، حسینعلی مختاری صفحات 93-116
    کارآمدی حزبی از ارکان مهم توسعه سیاسی به شمار می آید. یکی از وجوه کارآمدی حزبی مربوط به نوع قوانین حزبی است. کنث جاندا از جمله نظریه پردازان این حوزه در نظریه خود به پنج مدل قانون حزبی پرداخته که هر یک، شرایط ایجابی و سلبی خاصی را پیش روی احزاب قرار می دهند. پژوهش حاضر در پی بررسی وضعیت کارآمدی حزبی در جمهوری اسلامی ایران است ضمن اینکه یکی ازدلایل عدم نهادینگی و ناکارآمدی حزبی بعد از انقلاب اسلامی را نوع و کیفیت قوانین حزبی می داند، معتقد است بسترهای قانونی منعطف و مترقی از عوامل عمده تکامل و پویایی احزاب و تشکل های سیاسی بشمار می آیند. لذا سوال اصلی پژوهش این است که آیا قوانین فعلی احزاب، ظرفیت توانمندسازی و کارآمدی حزبی را دارند؟یافته های پژوهش نشان می دهد که مطابق مدل های نظریه جاندا مبنای تدوین قانون فعلی احزاب ایران از نوع مجوز گرایانه یا جوازی است که محدودیت هایی بر فعالیت احزاب ایجاد می کند و مانع خلاقیت و کارآمدی آن ها می شود. این پژوهش با اتکاء به روش توصیفی - تحلیلی و با تکیه بر خوانش متون قوانین حزبی 1360 و 1395 درایران انجام یافته است.
    کلیدواژگان: قانون احزاب، کارآمدی حزبی، مدل مجاز، جمهوری اسلامی ایران، کنث جاندا
  • یحیی فوزی، آیت الله فیروزی* صفحات 117-148

    عدالت اجتماعی نسبت به ارزش های اجتماعی دیگر منفصل و اولویت نخست و به عنوان داور ارزش ها از جایگاه ممتاز برخوردار است. عدالت اجتماعی تجلی بروز عدالت درعرصه اجتماعی است که جایگاه مهمی دراندیشه متفکران انقلاب اسلامی داشته است بطوریکه اگر عدالت اجتماعی را در گفتمان انقلاب کم رنگ در نظر بگیرد صیرت انقلاب اسلامی بی معنا و تهی است. اما با وجود تاکیدات مذکور، درمقام عمل وتحقق عدالت اجتماعی در جامعه با مشکلاتی مواجه هستیم. حال این پرسش مطرح است که موانع تحقق عدالت اجتماعی در ایران طی چهاردهه گذشته چه عواملی بوده است؟چه راهبردهایی برای رفع موانع مذکور وجود دارد؟ این مقاله با بهره گیری از الگوی تحلیل لایه ای علت ها و با روش ترکیبی به بررسی علل این چالش ها در چهار سطح تحلیل لیتانی، علی و تجربی، گفتمانی و اسطوره ای و نیز ارایه راهبردهای پیشنهادی برای مقابله با آنها در هر لایه پرداخته است. در نهایت با توجه به شناسایی علل مذکور در هر لایه، راهبردهای در سطح گفتمان، ساختار و کارگزار مطرح شده است.

    کلیدواژگان: عدالت، عدالت اجتماعی، برابری فرصت های اجتماعی، روش تحلیل لایه ای، علت ها
  • حسین کرمانی* صفحات 149-186
    نقش مهم توییتر در رویدادهای سیاسی- اجتماعی در سالهای اخیر باعث شده تا محققان تلاش کنند این نقش را تبیین کنند. در این مقاله، ایده میدان سیاست در توییتر فارسی را مطرح می کنیم که بر اساس نظریه میدان پیر بوردیو بنا شده و با مفصل بندی نظریه روایت و مفاهیم همگان شبکه ای و قالب بندی شبکه ای تلاش می کند تا کنشگری سیاسی در توییتر را شناسایی و تحلیل کند. رویکرد تحلیلی تحقیق نیز ترکیبی از روش تحلیل محتوای مردمنگارانه و تحلیل گفتمان انتقادی رسانه های اجتماعی بود. نمونه تحقیق نیز شامل 10416 توییت از کاربران موثر در همگان های شبکه ای توییتر فارسی در جریان انتخابات ریاست جمهوری سال 1396 می شد. نتایج تحقیق نشان می دهد که نزاع در میدان سیاست توییتر فارسی بیشتر معطوف به جدل های انتخاباتی و مناقشات مربوط به ایام انتخابات است. در واقع، میدان سیاست در توییتر فارسی بیش از آنکه محلی برای نزاع بر سر تعریف ارزش های جدید برای پی ریختن یک میدان دیگرگون یا به چالش کشیدن ارزش های پذیرفته شده و بنیادین میدان باشد، محلی برای استفاده از ارزشهای موجود برای تفوق بر رقیب است.
    کلیدواژگان: میدان سیاست، توئیتر، کنشگری سیاسی، رسانه های اجتماعی، ایران
|
  • Fatemeh Amiri Parian, Garineh Keshishyan Siraki * Pages 1-26
    The subject of this article is "A Study about the function of Trust Political tolerance in Thomas Hobbes' Theory of Social Contract." So far, Hobbes' political views have been discussed in various sources, but the study about the function of "trust" and "tolerance" in his political thought can be new. Hobbes is one of the designers of the "social contract theory". The method of work is descriptive and analytical and based on what the meanings of these concepts are in Hobbes theory. Findings in this article indicate that according to the initial discussion of the "necessity" of the state which was the category of "security "but the discussion of the "function" of the state is more important in Hobbes' thought and in order for the state to function, it must have the necessary authority. The concepts of trust and tolerance also make sense in relation to the authority and function of state. The dimensions of Hobbes' theory of man, the types of social status, freedom and property, and the position of the state in relation to society in the form of the relation of the two concepts of "trust" and "tolerance" determine Hobbes's view.
    Keywords: Thomas Hobbes, political thought, Social Contract, Liberalism, Modern State
  • MohammadAli Basiri, Ali Mousaei *, AmirMohammad Izadi Pages 27-63

    After the collapse of the Soviet Union and the independence of the five Central Asian republics, due to the cultural, historical, linguistic, and religious similarities with these republics, Iran and Turkey have tried to use these capabilities and tools of cultural diplomacy to persuade these republics and achieve their goals at the lowest cost. So, based on the theoretical framework of constructivism, the main purpose of this article is to answer these questions that: Firstly, what is the cause of convergence and the increased relations between Iran and Turkey with the Central Asian republics and secondly, how the cultural diplomacy of these two countries have been successful in this region and has helped to increase relations and achieving the cultural, political and economic goals of the two countries? The results of this paper indicate that firstly the historical, linguistic, ethno-religious ties between the Central Asian republics and the two countries of Iran and Turkey are the causes of convergence and increasing relations and Secondly Turkey has been more successful than Iran in the cultural diplomacy.

    Keywords: Central Asia, constructivism, Cultural Diplomacy, Islamic Republic of Iran, Turkey
  • MohamadReza Hatami * Pages 65-91

    Following the collapse of the territorial structure in eastern and northern Syria, following terrorist attacks, a region called Syrian Kurdistan appeared on geographic maps and Syrian Kurds linked identity and land, creating a powerful discourse in northern Syria that activated them. Active, created. Creating a nationalist discourse and turning it into a geopolitical discourse has made this geographical unit a viable actor for the squares and subfields deployed in the Syrian crisis. Therefore, the identity of Syrian Kurds has created a geopolitical discourse for them through territorial structures. This research, while analyzing and analyzing the Kurds in the Syrian crisis space, in an analytical / descriptive way, based on the theory of identity and territory, reveals Giving actionThe geopolitical and geopolitical identity of the Syrian Kurds in the northern areas of the country is based on theoretical foundations, disintegrated spaces and geopolitical territorialization. Research findings show that following the geopolitical crisis caused by the ISIL and al-Nusra terrorist groups, the Syrian Kurds have created a strong identity organization in northern Syria, starting with the identity discourse and highlighting A territorial and geopolitical discourse has been transformed, although this identity-seeking process has always been threatened by Turkey and operations such as the Euphrates, the Olive Branch and the Fountain of Peace, but what is perceptible is a component identity uprising. The Syrian Kurds are in an identity geography called Syrian Kurdistan.

    Keywords: Syrian Kurdistan, Ethnic identity, Geopolitical Subject, Syrian Kurds Geopolitical Discourse, Regional Factors, Kurdistan Workers Party
  • Jalil Dara *, Hossainalil Mokhtari Pages 93-116
    Party efficiency is considered as one of the important elements of political development. One of the aspects of party efficiency is related to the type of party laws. We don’t have any research in iran in this scope. Kenneth Janda,one of the theorists in this area, has mentioned 5-law of party models in his theory each of which put particular negative and affirmative conditions ahead of parties. In addition to considering the type and quality of party laws as the reasons of party lack of institutionalization and efficiency after Islamic revolution, the current research, which is seeking to investigate the party efficiency status in the Islamic Republic of Iran, believes thatthe flexible and progressive legal frameworksare among the main reasons of the evolution and dynamics of political parties and organizations. Therefore, the research question is: Do the current laws of parties have the capacity of party empowerment and efficiency? The research hypothesis indicates that based on the Janda's theory, the basis of codificationof the current law of parties is of license-oriented type, imposing some limitations to the parties' activities and avoid their creativity and efficiency. This research was conducted by relying on descriptive-analytical method and reading the content of party laws of 1982 and 2017 in Iran.
    Keywords: Party law, Party efficiency, Permitted model, Islamic Republic of Iran, Kenneth Janda
  • Yahya Fozi, AyatOllah Firoozi * Pages 117-148

    Social justice is separate from other social values and is the first priority and has a privileged position as a judge of values. Social justice is the manifestation of justice in the social arena, which has had an important place in the minds of the thinkers of the Islamic Revolution, so that if social justice is considered insignificant in the discourse of the revolution, the character of the Islamic Revolution is meaningless and empty. But despite the above-mentioned emphases, we face problems in the practice and realization of social justice in society. Now the question is what have been the obstacles to the realization of social justice in Iran over the past fourteen years? What strategies are there to remove these obstacles? Using a layer analysis model of causes and a combined method, this article examines the causes of these challenges at four levels of litany analysis: causal and experimental, discourse and mythology, as well as proposing strategies to deal with them at each layer. . Finally, according to the identification of the causes mentioned in each layer, strategies at the level of discourse, structure and agent have been proposed.

    Keywords: Justice, Social justice, equality of social opportunities, layered analysis method, causes
  • Hossein Kermani * Pages 149-186
    In this study, I propose the idea of political field on Persian Twitter. Based on Bourdieu’s field theory, I argue that political activism on Twitter caused the emergence of an imaginary field on this microblogging network. Analyzing political field on Persian Twitter could help us to reach a better understanding of Iranian users’ political participation and activism. In order to do this, I combined social network analysis, ethnographic content analysis and social media critical discourse study approach. The research sample was consisted of 10416 tweets of the 150 most influential users in three networked publics which were collected during Iran’s 2017 presidential election. Results showed that the struggle on power on Persian Twitter is mainly about everyday matters and election-related debates. Moreover, political field on Persian Twitter is not a site for challenging hegemonic values and producing new ones, it is a sphere to use existed values to overcome political rivals.
    Keywords: Political field, Twitter, Social media, Political activism, Iran