فهرست مطالب

نشریه معماری و شهرسازی پایدار
سال هشتم شماره 2 (پاییز و زمستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/12/12
  • تعداد عناوین: 12
|
  • بهاره بنازاده*، شاهین حیدری، حبیب هادیان فرد صفحات 1-20

    انسان جهت گذران امور روزانه خود نیاز دارد که نسبت به شرایط، رضایتمندی کافی داشته باشد. سطوح رضایتمندی متفاوت است و می تواند شامل عوامل اجتماعی، روانی و محیطی باشد. یکی از جنبه های موثر بر رضایت جسمی و روانی افراد، قرارگیری در شرایط آسایش حرارتی است. در سال های اخیر به دلیل مطرح شدن مساله تغییرات اقلیمی، گرمایش جهانی و اثرات جزیره گرمایی، نقش مساله آسایش حرارتی پررنگ شده است و مبنای بسیاری از پژوهش ها در کشورهای مختلف شده است. سطوح نارضایتی از شرایط آسایش، نشان از آن دارد که علاوه بر مولفه های فردی و محیطی، مولفه های دیگری نیز، بر ادراک حرارتی فرد اثرگذارند. طی مطالعات اکتشافی مختلف یکی از معیارهای اثرگذار، تفاوت در پیشنیه حرارتی است که تفاوت های فردی در ادراک حرارتی را رقم می زند. از این رو این مقاله با هدف شناسایی تاثیر سابقه ذهنی افراد بر ادراک آسایش حرارتی و نهایتا واکنش رفتاری مناسب در جهت سازگاری، مطالعه ای میدانی (در قالب پرسشنامه و مشاهده) در ساختمان مدیریت دانشگاه شیراز، در دی ماه 1397 به مدت چهار روز کاری، را انجام داده است. نتایج مطالعه همزمان مولفه های فردی، محیطی و فیزیولوژیکی بر پاسخ های حرارتی افراد بر روی 108 شرکت کننده نشان می دهد، سابقه ذهنی کوتاه مدت و بلندمدت افراد می تواند در پاسخ های حرارتی فرد، به طور خاص، ترجیح حرارتی اثرگذار باشد. البته میزان اثرگذاری در خصوص معیارهای مختلف سابقه ذهنی و افراد مختلف تفاوت هایی دارد که طی تحلیل های آماری همبستگی و رگرسیون لجستیک، در این مقاله مشخص شده است. قابل ذکر است شدت همبستگی در اغلب موارد ضعیف و کمتر از 0.3 محاسبه شده است. با این حال به دلیل اثرگذاری بر رفتارهای سازگاری افراد لازم است در روند طراحی و خصوصا مدل های پیش بینی آسایش حرارتی لحاظ شود.

    کلیدواژگان: آسایش حرارتی، سابقه ذهنی، تجربیات، ساختمان اداری، شیراز
  • شوکا معتمدی، علیرضا عینی فر* صفحات 21-39
    فضاهای بینابین که دو مکان اصلی را در کالبد معماری به هم وصل می کنند و در حد فاصل دو رویداد قرار می گیرند، نقش مهمی در چگونگی ارتباط انسان با مکان دارند. دو مقوله انسان شناختی و جامعه شناسی با عناوین آستانگی و دیگرانگی بهترین نمود را در درک و تعامل با فضاهای مابین در موزه ها دارند که از طریق میزان تعامل و مشارکت احساسی عاطفی و تعامل اجتماعی رفتاری مخاطبان موزه ها، قابل تحلیل اند. هدف این پژوهش درک بهتر ویژگی های تاثیرگذار فضاهای مابین در تعامل بهتر با فضای موزه است. پرسش اصلی این است که چه ویژگی های هندسی در فضاهای بینابین موزه می تواند تعامل عاطفی و اجتماعی را در مخاطبان افزایش دهد؟ برای پاسخ به این پرسش ازمشاهده و تحلیل رفتار و علم زبان بدن استفاده شد. در نهایت تحلیل داده ها براساس علم زبان بدن و یافته های علم عصب شناسی صورت گرفت. برای موردپژوهی، موزه دفاع مقدس تهران برگزیده شد. پنج مفصل بینابینی سالن های نمایشگاهی انتخاب و با مشارکت مخاطبان تصادفی و با نرم افزار آبزرور تحلیل رفتاری شد. یافته ها نشان داد که فضاهای "دیوار برجسته گچی" و "گذرگاه آجری"، بیشترین میزان تعامل عاطفی و "گذرگاه آجری" و  مفصل "کف شیشه ای"، بیشترین میزان تعامل اجتماعی را در فضاهای بینابین موجب شده اند. هندسه نامتقارن، غیراقلیدسی، غیرساده و غیرمتصل و چندضلعی های پیچیده، به جهت افزایش برانگیختگی مغز، هندسه مناسبی برای فضاهای بینابین موزه است. مدل تدوین شده برای پژوهش می تواند با ویژگی تکرارپذیری، در فرایند برنامه ریزی پیش از طراحی و ارزیابی پس از طراحی موزه های با موضوع و موضع متفاوت، کاربرد داشته باشد.فضاهای بینابین که دو مکان اصلی را در کالبد معماری به هم وصل می کنند و در حد فاصل دو رویداد قرار می گیرند، نقش مهمی در چگونگی ارتباط انسان با مکان دارند. دو مقوله انسان شناختی و جامعه شناختی با عناوین آستانگی و دیگرانگی بهترین نمود را در درک و تعامل با فضاهای مابین در موزه ها دارند. این دو مقوله از طریق میزان تعامل و مشارکت احساسی عاطفی و تعامل اجتماعی رفتاری مخاطبان موزه ها، قابل تحلیل اند. پرسش اصلی پژوهش این است که چه ویژگیهای هندسی در فضاهای بینابین موزه می تواند تعامل عاطفی و اجتماعی را در مخاطبان افزایش دهد؟ برای پاسخ به این پرسش از رویکرد علم عصب شناسی رفتاری و مشاهده رفتار از طریق علم زبان بدن استفاده شد. برای مطالعه موردی، موزه دفاع مقدس تهران برگزیده شد و پنج مفصل بینابینی سالنهای نمایشگاهی انتخاب و با مشارکت مخاطبان تصادفی و با نرم افزار آبزرور تحلیل رفتاری شد. فضاهای "دیوار برجسته گچی" و "گذرگاه آجری"، بیشترین میزان تعامل عاطفی و "گذرگاه آجری" و مفصل "کف شیشه ای"، بیشترین میزان تعامل اجتماعی را در فضاهای بینابین نشان دادند. هندسه نامتقارن، غیراقلیدسی، غیرساده و غیرمتصل و چندضلعی های پیچیده، به جهت افزایش برانگیختگی مغز، هندسه مناسبی برای فضاهای بینابین موزه محسوب می شوند. این یافته ها می توانند راهگشای چگونگی طراحی آستانه ها در موزه ها باشند.
    کلیدواژگان: فضاهای بینابینی موزه، زبان بدن، عصب شناسی رفتاری و تعامل عاطفی-اجتماعی
  • علی میرمحمدی*، میلاد تقی زاده صفحات 41-50
    امروزه با افزایش جمعیت کره ی زمین، علوم مهندسی در تلاش هستند تا شرایط آسایش انسان ها را فراهم آورند. تامین این شرایط نیازمند مصرف انرژی در تامین سرمایش یا گرمایش است. موضوعی که امروزه مطرح است، ذخیره انرژی در ساختمان های نوین بدون از بین بردن شرایط راحتی افراد است. در این مقاله کاهش مصرف انرژی سرمایشی و گرمایشی ساختمان از طریق نمای دوپوسته برای شهر مسکو در روسیه با سخت ترین شرایط آب و هوایی سردسیری و شهر یزد با سخت ترین شرایط آب و هوایی گرمسیری بررسی شد. در طرح پیشنهادی برای نمای دوپوسته در فصل های سرد با مسدود کردن بالا و پایین نمای دوپوسته، هوای محبوس شده در بین دو پوسته به صورت عایق عمل کرده و هدر رفت انرژی کاهش می یابد. همچنین در فصل های گرم از طریق باز گذاشتن بالا و پایین پوسته و ایجاد جریان هوا از بین دو پوسته انتقال حرارت از ساختمان افزایش یافته و در نتیجه دمای داخل آن کاهش می یابد. نتایج حاصل از نرم افزار نشان داد که استفاده از این روش در شهر مسکو میزان بار سرمایی را 33 درصد و میزان بار گرمایی را 5/9 درصد کاهش می دهد. همچنین نتایج برای شهر یزد کاهش 30 درصدی بارگرمایی و کاهش 17 درصدی بار سرمایی را نشان داد.
    کلیدواژگان: ساختمان های نوین، صرفه جویی مصرف انرژی، نمای دو پوسته، دیزاین بیلدر
  • مریم پورکریدشکوهی*، محسن فیضی، عباس ترکاشوند، مهدی خاکزند صفحات 51-66

    برای داشتن ساختمانی پایدار ارزیابی اثرات زیست محیطی آن مفید است. ارزیابی چرخه حیات[i] بهترین روش برای اندازه گیری و ارزیابی ضایعات کربن و اثرات مخرب زیست محیطی ناشی از مصالح ساختمان است. این مقاله به منظور پاسخ به این سوال که آیا تفاوت های قابل توجهی درباره اثرات زیست محیطی استفاده از فولاد یا بتن برای اسکلت ساختمانی در تهران وجود دارد، چرخه حیات یک ساختمان را در فاز ساخت و تخریب یک بار با اسکلت فولادی و دیگری با اسکلت بتنی بررسی و مقایسه می کند. نتایج نشان می دهد که بر اساس چهار شاخص گرمایش جهانی[ii]، اسیدی شدن[iii]، یوتروفیک[iv] و پتانسیل تخریب ازن[v]، ساختمان های فولادی انتشار مواد مضر زیست محیطی کمتری از ساختمان های بتنی دارند. درحالی که در شاخص های مصرف انرژی اولیه[vi] و پتانسیل تشکیل ازن در اتمسفر پایین[vii]، ساختمان بتنی نتایج بهتری نشان داد. در نتیجه شبیه سازی و آنالیز با نرم افزار One Click Lca، انتشار کربن و مواد مخرب زیست محیطی ساختمان بتنی در مقایسه با ساختمان فولادی در تمام دوره عمر ساختمان به دست آمد. این مطالعه نشان داد که اسکلت فولادی در اقلیم تهران عملکرد زیست محیطی بهتری از بتن دارد.

    کلیدواژگان: ارزیابی چرخه حیات، اسکلت فولادی، اسکلت بتنی، انتشار کربن
  • وحید بهرامی، ایرج اعتصام*، آزاده شاهچراغی صفحات 67-80
    طراحی مسیر تخلیه اضطراری در ساختمان های بلندمرتبه، مساله ای است که معماران خود را ملزم به چاره اندیشی در خصوص آن می دانند. معماری پایدار ساختمان ها در برابر آتش سوزی، از زیرساخت های پایداری ابنیه است که از سال 2015 در مقیاس شاخص "کلان شهرهای پایدار" قرار دارد. روش پژوهش این تحقیق بر اساس تحلیل ماتریس معادلات ساختاری MICMAC و ANP است. گردآوری اطلاعات به صورت پرسش نامه ای و بر اساس تکنیک ISM از میان فرماندهان سازمان آتش نشانی تهران و نخبگان دانشگاهی صورت گرفته است. یافته های پژوهش نشان می دهد، شناسایی متغیرهای موثر بر طراحی مسیرهای تخلیه اضطراری، نیازمند دانشی جامع از شیوه "ادراک محیطی توسط انسان"، "مسیریابی فردی یا گروهی"، "نقش افراد"و "فرهنگ رفتاری" است. همچنین وزن های تاثیرگذاری پژوهش نشان می دهد، حرکت به منظور تخلیه اضطراری ساختمان از طریق ادراک محیطی و با درصد وزنی 911/0 از طریق ریزابعاد "حرکت در مسیرهای عبور و مرور قالب در بنا" اتفاق می افتد و در جایگاه دوم با "حرکت به سوی گره های حرکتی" با وزن عاملی 874/0 اتفاق می افتد. همچنین در رتبه سوم نیز "حرکت به سوی نشانه های مرجع" با وزن درصدی 0833/0 است. نتایج حاکی از آن است که طراحی مسیر خروج اضطراری در ساختمان زمانی می تواند در بحران آتش سوزی موثر واقع شود که جانمایی آن ها در مسیرهای اصلی عبور و مرور باشد، لذا مکان نمایی مسیرهای تخلیه اضطراری در کنج ها و گوشه های ناخوانای ارتباطی موجب بی استفاده ماندن و ترس از استفاده مسیرهای تخلیه اضطراری در زمان بحران می شود.
    کلیدواژگان: آتش سوزی، حریق، تخلیه اضطراری، مسیریابی
  • امیرعلی علایی، عباس یزدانفر*، سید باقر حسینی، سعید نوروزیان ملکی صفحات 81-94

    توسعه پایدار در آغاز با گرایش به مسایل زیست محیطی شروع و سپس با همراهی اقتصاد پی گرفته شد. پایداری اجتماعی آخرین دغدغه توسعه پایدار بود که به عنوان عضوی جدایی ناپذیر در آن مطرح گردید. هدف این پژوهش پیدا کردن مولفه های تاثیرگذار بر پایداری اجتماعی مسکن از طریق مرور پژوهش های گذشته است. طبق یک مرور سیستماتیک، 129 منبع مرتبط با پایداری اجتماعی در پژوهش های داخلی و خارجی (کتب منتشر شده، مقالات، پایان نامه ها و گزارش های تحقیق) یافت شد. سپس به منظور منظم کردن اطلاعات به دست آمده با استفاده از روش تحلیل محتوا به کدگذاری مولفه ها در منابع پرداخته شد. نتایج نشان داد که، 5 مولفه 1) "امنیت اجتماعی" 2) "مشارکت اجتماعی" 3) "سرمایه/ تعاملات اجتماعی" 4) "عدالت اجتماعی" 5) "دسترسی به خدمات و حمل و نقل عمومی" به صورت هم ارزش با "خدمات سلامت/ تسهیلات بهداشت" به ترتیب اهمیت در پایداری اجتماعی مسکن تاثیرگذار هستند. در انتها ساختاری شامل پنج دسته کلی به نام های "اقتصادی"، "زیست محیطی"، "کاربری و زیرساخت اجتماعی"، "زندگی اجتماعی و فرهنگی" و "مطلوبیت کالبدی" برای دسته بندی مولفه ها پیشنهاد شده است.

    کلیدواژگان: توسعه پایدار، پایداری اجتماعی مسکن، مرور سیستماتیک، تحلیل محتوا
  • اسماعیل ضرغامی*، عبدالحمید قنبران، مهرداد کریمی مشاور، پوریا سعادتی وقار صفحات 95-130

    رشد چشمگیر بلند مرتبه سازی در سال های اخیر لزوم توجه به تاثیرات این بناها بر شهر و شهروندان را دو چندان نموده است. تاثیرات روانی تحمیلی از سوی ساختمان های بلند یا همان فشار روانی از جمله مهمترین اثرات این بناها است که در مطالعات گذشته کمتر مورد توجه بوده است. از اینرو در پژوهش حاضر، فشار روانی ناشی ازتغییرات فیزیکی-گیاهی در منظر مجموعه ساختمان های بلند احاطه کننده معابر بر شهروندان مورد بررسی قرار گرفت: به طور کلی نتایج نشان داد که در مقایسه بین تاثیر تغییرات فیزیکی و گیاهی منظر مجموعه ساختمان بلند مستقر در معابر، تاثیر متغیر فیزیکی فاصله گذاری، به صورتی که ساختمان های بلند یک معبر روبروی یکدیگر واقع نشوند، بسیار چشمگیر بود و پس از آن، پوشش های گیاهی توامان پایین و میانه ساختمان ها، عقب رفتگی در ترکیب با پوشش گیاهی پایین و روی عقب رفتگی، پوشش های گیاهی پایین ساختمان ها و پوشش های گیاهی میانه ساختمان ها در رده های بعدی اهمیت به لحاظ کاهش فشار روانی قرار گرفتند.

    کلیدواژگان: قواره، پوشش گیاهی، موقعیت استقرار، ساختمان های بلند، مجموعه، فشار روانی
  • مینا رزم آرا، ملیحه تقی پور* صفحات 131-150

    مطالعات انجام شده در زمینه ارتباط میان منظر و سلامت انسان نشان می دهد که کشش ذاتی انسان به محیط های طبیعی، حضور در این فضاها را سبب آرامش خاطر و در نتیجه ارتقا سلامت روحی و جسمی می نماید. منظر شفابخش، فضاهایی با قابلیت کاهش تنش و بازگشت به سلامت روان را برای افراد فراهم می کند. با توجه به حضور تاریخی باغ  ایرانی در جای جای کشور و نیز پارک های شهری از سال های اخیر، لزوم توجه و تحقیق هرچه بیشتر در این زمینه جهت آشنایی با کیفیات و پتانسیل های این دو فضا را مشخص می نماید. از این رو در این پژوهش ضمن دسته بندی عملکرد شاخص های شفابخشی منظر در قالب اثرات احساسی، شناختی، رفتاری و اجتماعی، و مولفه های طراحی در سه بخش عملکردی- فعالیتی، ادراکی- معنایی و کالبدی-بصری، به ارزیابی نحوه اثربخشی هر یک در باغ ایرانی و پارک شهری پرداخته شده است. هدف مطالعه حاضر بررسی شاخص های بروز کیفیت شفابخشی منظر، که منجر به کاهش استرس و ارتقا سلامت روان می شود، در دو زمینه متفاوت باغ ایرانی و پارک شهری است. راهبرد تحقیق در این پژوهش مشتمل بر ترکیب دو روش کمی و کیفی، و گردآوری اطلاعات در این خصوص از طریق پرسشنامه، مصاحبه و مشاهده صورت گرفته است. این تحقیق باغ ارم و پارک آزادی شهر شیراز انجام شده است. نتایج تحقیق حاکی از آن است که عملکرد شاخص های شفابخشی در باغ ایرانی و پارک شهری متفاوت است. ابعاد ادراکی- معنایی در باغ ایرانی و ابعاد فعالیتی- عملکردی در پارک شهری اثربخشی بهتری در بهبود کیفیت شفابخشی منظر دارند. همچنین مولفه های(شناختی و اجتماعی) در میان زنان و مردان در باغ ایرانی و پارک شهری تاثیر متفاوتی دارد. به طور کلی بازخورد زنان در دریافت مولفه های شفابخشی محیط در الگوی ارگانیک(پارک شهری) نسبت به مردان کمتر است. با توجه به نتایج حاصل، استخراج نقاط مثبت و منفی عملکرد شفابخشی باغ و پارک و با در نظر داشتن تفاوت های روان شناسی زنان و مردان، می توان فضاهای سبز طراحی شده در منظر شهر را از جهت کیفیت شفابخشی توانمندتر نمود.

    کلیدواژگان: منظر شفابخش، باغ ایرانی، پارک شهری، جنسیت
  • ساحل شاهی زارع، اسلام کرمی*، مجتبی رفیعیان صفحات 151-172

    فضاهای مجتمع های مسکونی دستخوش تغییراتی هم در زمینه فرهنگی و هم زمینه تاریخی شده است. آنچه اهمیت دارد عدم توجه معماری امروزی اردبیل به اصول و مفاهیم گذشته و ارتباط با بناهای تاریخی و بخصوص زمینه گرایی است. پژوهش حاضر با هدف ارتقاء کیفیت مجتمع های مسکونی اردبیل با مولفه های زمینه گرایی در پی پاسخ به سوال زیر است: چه مولفه هایی از زمینه گرایی بر ارتقاء کیفیت مجتمع های مسکونی اردبیل موثر می باشند؟ لذا پژوهش حاضر به روش توصیفی- تحلیلی با استفاده از ابزار پرسشنامه انجام گرفته است. جامعه آماری شامل ساکنان هشت مجتمع مسکونی با زمینه های متفاوت به تعداد حدود 240 نفر به روش نمونه گیری تصادفی- خوشه ای انتخاب شده است. سنجش کیفیت مجتمع های مسکونی نشان می دهد این مجتمع ها با چالش های بسیاری در ابعاد مختلف زمینه گرایی بویژه زمینه تاریخی روبروست. نتایج یافته های پژوهش نشان می دهد که زمینه طبیعی بیشترین اثرگذاری را بر کیفیت مجتمع های مسکونی دارد. از طرفی عوامل فردی به ویژه تحصیلات، سن و مدت سکونت بعنوان عوامل کنترل کننده بر ارتقاء کیفیت مجتمع ها تاثیرگذار است. بنابراین برای ارتقاء کیفیت مجتمع های مسکونی لازم است برنامه ریزان و طراحان معماری و شهری، مولقه های زمینه گرایی رامورد توجه قرار دهند. بخصوص به زمینه طبیعی شامل انطباق با شرایط اقلیمی و نیز احترام به طبیعت و محیط زیست و نیز زمینه های فرهنگی و تاریخی توجه بیشتری داشته باشند. بنابراین در سال های آتی حرکت به سمت نگاه عمیق تر به ساخت مجتمع ها با کیفیت بالاتر با اتکاء بر الگوهای زمینه گرایی و توجه به شیوه زندگی و خواسته های ساکنان، نیاز است.

    کلیدواژگان: زمینه گرایی، کیفیت محیط، مجتمع مسکونی، اردبیل
  • سارا محمدی، بهزاد وثیق* صفحات 173-185

    معماری به عنوان یکی از عوامل موثر بر میزان هدررفت انرژی و یا نحوه استفاده از انرژی، می تواند اثری مهم بر روی میزان مصرف انرژی داشته باشد و در این میان، تعدیل اقلیمی به عنوان راه حلی در معماری پایدار مطرح است. بهینه سازی دیوار ساختمان مانند الحاق دیوار سبز، جهت کنترل گرما و تهویه از این راهکارها محسوب می شوند. جغرافیای تحقیق در کرمان، شهری در اقلیم گرم و خشک، انتخاب شده است؛ که به واسطه شرایط آب و هوایی آن نیاز به مصرف انرژی سرمایشی و گرمایشی است. سوال اصلی تحقیق آنست که کدامیک از راهکارهای دیوار سبز می تواند عملکرد بهتری در کاهش دمای داخلی بنایی در شهر کرمان داشته باشد. در این مقاله از دو روش شبیه سازی میدانی و نرم افزاری بهره برده شده و اطلاعات از طریق دیتالاگرهای دما و رطوبت و داده های حاصل از نرم افزار گردآوری و مقایسه شده است. در بخش شبیه سازی، سه دیوار مرجع، سبز غیرمستقیم و دیوار گلدانی در دو محیط میدانی و نرم افزاری ساخته و به صورت تطبیقی، بررسی شدند. نتایح هر دو روش آزمون با هم مقایسه شدند که از میان سه گونه دیوار سبز، دیوار سبز گلدانی به واسطه افت دمایی و افزایش رطوبت قابل توجه نسبت به دو گونه دیگر دیوار سبز عملکرد بهینه ای داشته است.

    کلیدواژگان: دیوار سبز، پایداری، آسایش حرارتی
  • هادی کشمیری، مرضیه فقیه الاسلام* صفحات 187-201

    بر اساس تعاریف رسمی ادراک محیط در معماری، عوامل مختلفی بر ادراک فرد از محیط تاثیر گذار است که یکی از این عوامل، عوامل فرهنگی است که در محیط های فرهنگی شکل می گیرد. عملکردهای فرهنگی زمینه ی مناسبی را برای برقراری تعاملات اجتماعی ایجاد می کنند، پس لزوم دقت نظر بیشتر در رابطه با فضاهای فرهنگی احساس می شود. همچنین زمینه های فردی و اجتماعی نیز از عوامل دیگر موثر بر ادراک محیط هستند که هر کدام زیر مولفه هایی دارند. برای تشریح موضوع مورد تحقیق، مروری گذرا به مولفه های ادراک محیط داشته و سپس به شرح فضای فرهنگی در قالب نمونه موردی پرداخته می شود. در این مقاله بررسی کتابخانه اسناد ملی استان فارس واقع در شیراز به عنوان یک بنای فرهنگی به طور خاص مورد توجه قرار گرفته است. روش تحقیق در این مقاله روش توصیفی - تحلیلی و ابزار گرداوری داده ها، پرسشنامه است. در انتها نیز ابعاد مختلف موثر بر ادراک محیط مورد بررسی و تحلیل قرار می گیرد. نتایج نشان می دهد که عوامل فرهنگ، عوامل فردی و عوامل اجتماعی در میزان ارتقاء ادراک محیط در فضاهای فرهنگی موثر است و ارتباط معناداری بین آن ها برقرار است. همچنین عامل فرهنگ، بیشترین تاثیر را بر ارتقاء ادراک محیط دارد که این عامل در کتابخانه اسناد ملی منجر به افزایش ادراک محیط و ارتباط بصری مخاطب شده است. در انتها مدل مفهومی حاصل از داده ها جهت بررسی تاثیر مولفه های موثر بر ادراک محیط در فضاهای فرهنگی معاصر ارایه شده است.

    کلیدواژگان: ادراک محیط، فضاهای فرهنگی، عوامل فردی و اجتماعی، فرهنگ
  • جمال خداکرمی*، شهلا نوری صفحات 201-224

    هدف این تحقیق بررسی تغییرات سطح آسایش حرارتی در فضاهای باز شهری در اثر تغییر مصالح جداره های عمودی دره شهری است. شهر اصفهان به عنوان نمونه شرایط اقلیمی گرم، انتخاب شده است. در این تحقیق مصالح آجر، تراروتن، مرمر، سرامیک، آلومینیوم و گرانیت با ویژگی های حرارتی خاص خود به عنوان پوشش جداره های عمودی ساختمانهای دره شهری انتخاب و در نرم افزار انویمت شبیه سازی شده و داده های مربوط به دمای هوا، میانگین دمای تشعشعی، رطوبت نسبی و سرعت باد از نرم افزار خروجی گرفته و با استفاده از نرم افزار ریمن شاخص آسایش حرارتی PET محاسبه شده است. نتایج این پژوهش، نشان می دهد تغییر مصالح جداره عمودی از آجر به گرانیت در نسبت وجوه 5/0 و خیابان شرقی- غربی سبب کاهش 1 تا 1/1درجه سانتی گراد دمای هوا، 1/14 تا 9/17 درجه سانتی گراد میانگین دمای تشعشعی و 8 تا 3/8 درجه سانتی گراد شاخص PET می شود. همین تغییر مصالح در نسبت وجوه 1 باعث کاهش 38/1 تا 49/1 درجه سانتی گراد دمای هوا، 45/16 تا 92/20 درجه سانتی گراد میانگین دمای تشعشعی و 23/9 تا 63/9 درجه سانتی گراد شاخص PET می شود. بعلاوه در نسبت وجوه 2 استفاده از گرانیت به جای آجر سبب کاهش 35/1 تا 36/1 درجه سانتی گراد در دمای هوا، 19/28 تا 15/30 درجه سانتی گراد میانگین دمای تشعشعی و 23/7 تا 23/9 درجه سانتی گراد شاخص PET می شود. این اختلاف ها در خیابان با جهت گیری شمالی جنوبی نیز وجود داشته و محاسبه شده اند.

    کلیدواژگان: مصالح ساختمانی، جداره عمودی، عملکرد حرارتی، آسایش حرارتی، دره شهری
|
  • B. Banazadeh *, Shahin Heidari, Habib Hadianfard Pages 1-20

    Human beings need sufficient satisfaction in order to carry out their daily affairs. Satisfaction levels vary and can include personal, social, psychological, and physical factors. In recent years the role of thermal comfort has been highlighted due to the issue of climate change, global warming and the effects of heat island. So thermal comfort has been the basis of a lot of research in different countries. The purpose of this study is to investigate the effect of past experience (consist of short-term and long-term background) on thermal comfort perception and choosing appropriate adaptation behavior. Field studies conducted in office building in January 2019, for 4 days for gathering 108 questioners to help the authors to find the relationship between physiological factors and thermal respondence. The results show that short-term and long-term experiences can affect one's thermal responses, in particular, thermal preference. The authors try to show the weight of each factor based on statistical analysis such as correlation and logistic regression.Human beings need sufficient satisfaction in order to carry out their daily affairs. Satisfaction levels vary and can include personal, social, psychological, and physical factors. In recent years the role of thermal comfort has been highlighted due to the issue of climate change, global warming and the effects of heat island. So thermal comfort has been the basis of a lot of researches in different countries. The purpose of this study is to investigate the effect of past experience (consist of short-term and long-term background) on thermal comfort perception and choosing appropriate adaptation behavior. Field studies conducting in office building in January 2019, for 4 days, and gathering 108 questioners help the authors to find the relationship between physiological factors and thermal respondence. The results show that short-term and long-term experiences can affect one's thermal responses, in particular, thermal preference. The authors try to show the weight of each factor based on statistical analysis such as correlation and logistic regression

    Keywords: thermal comfort, Thermal history, Expectation, Office Building, Shiraz
  • Shooka Motamedi, Alireza Einifar * Pages 21-39
    Interstitial spaces are spheres in-between and borderlines, which join two main functions in the buildings, and therefore play a great role in the mutual communication of humans and place. Liminality and alterity as two applicable terms derived from anthropology and sociology are applied in this research, to describe the characters of a place in- between in the body of the museums. Upon this interdisciplinary approach, the levels of social and emotional interaction were analyzed. The main question is: “Which geometrical attribution in liminal spaces of the museums can enhance the social and emotional interaction in the visitors?” To answer the question, Behavioral neuroscience was used as a methodology to observe the behaviors, and body language was employed as an analytical standard. The museum of The Holy defense in Tehran was taken as the case study. Five exhibition halls as in-between joints with the Participation of random visitors were selected for observation and analysis via ObserverX10 software. Finally, it was obtained that “plaster relief wall” and the “brick passage", had the highest level of emotional interaction, yet, the “brick passage” and the “glass floor” reported the highest level of social engagement. The asymmetric, non-Euclidean, nonlinear, unconnected geometry and Complex polygons are the best selections for using in designing of the in-between spaces of the museums due to the incensement they cause in the activity of the brain. The results of this research can be retrieved as a guideline for designing the boundaries and liminal spaces in future museums.
    Keywords: In-between spaces of the museums, Behavioral-neuroscience, Social, emotional engagement
  • Ali Mirmohammadi *, Milad Taghizade Pages 41-50
    Now a days, with increasing world population, engineering sciences try to provide human comfort. Meeting these needs energy consumption for cooling or heating. The issue nowadays is to save energy in new buildings without decreasing the comfort of people. In this paper, the reduction of cooling and heating energy consumption of buildings through a Double-Skin façade (DSF) was investigated for Moscow in Russia with the severe cold weather conditions and Yazd with the severe tropical weather conditions. The main purpose of studying two kinds of weather conditions was to compare the impact of the environmental conditions on the effectiveness of DSF. In the proposed scheme for Double-Skin facade in cold seasons, by blocking the upper and lower Double-Skin facade, the air trapped between the two shells acts as insulation and reduces energy loss. Also, in hot seasons, the heat transfer from the building is increased by opening the top and bottom of the shell and creating air flow between the two shells, thereby reducing the inside temperature. The results of solving CFD equations with Design Builder software showed that using this method in Moscow reduced the amount of cooling load by 33% and heating load by 9.5%. The results also showed a 30% reduction in heating load and a 17% decrease in cooling load for Yazd.
    Keywords: energy saving, Double skin façade, Design builder
  • Maryam Pourkarid Shokoohi *, Mohsen Faizi, Abbas Tarkashvand, Mahdi Khakzand Pages 51-66

    Environmental impact assessment is useful to have a sustainable building. The Life Cycle Assessment (LCA) is the best way to measure and assess carbon emissions and a destructive environmental effect of building materials. This article aims to answer the question of whether significant differences in the environmental effect of the use of steel or concrete structure building in Tehran. There is the life cycle of a building in construction phase, once with a steel frame and the other with a concrete structure. The results show that steel buildings based on 4 GPP, ARP, EU, OPD, have less environmental emissions than concrete buildings. Whereas in terms of initial energy use and coefficient of low ozone, the concrete building showed better results. The results of simulation and software analysis showed carbon emissions and environmental impact of concrete buildings compared to steel buildings throughout the life of the building. This study showed that steel frame in Tehran has a better environment effect than steel.

    Keywords: Life cycle assessment, steel construction, concrete construction, carbon footprint
  • Vahid Bahrami, Iraj Etessam *, Azadeh Shacheragi Pages 67-80
    Routing in emergency evacuation of high-rise Buildings has appeared as an issue that the Architects has made themselves to think more about finding the necessary alternatives. The Sustainable Architecture of the Building against fire accounts for one of the infrastructures of sustainable buildings that has been agreed upon since 2015 the scale of "sustainable metropolises “. The research method is based on MICMAC and ANP structural equation matrix analysis. Data collection using questionnaires and based on ISM technique were accomplished via participation of Tehran Fire Department Officers and among the Academic Elites. The research findings indicates that the recognition of the variables affecting on design of emergency evacuation routs requires a comprehensive knowledge about methods of " Environmental Comprehension”, “Individual or group routing”, the role of individuals and behavioral culture”. The findings of our research show that movement for emergency evacuation of the building with a weight percentage of 0.911 occurs through "movement in the passageways of the mold in the building, and in the second place" by moving towards the move-able nodes with a factor weight of 0.874. In addition, the third place shows "moving towards reference signs" with a weight of 833%.The Conclusion indicates that designing an emergency exit in a building can be effective within a fire crisis when their location lies in the main traffic routes and the location of emergency exit routes in illegible corners and angles of communication causes disuse and fear from usage of the Emergency evacuation routes at the time of Crisis.
    Keywords: Fire Evacuation, Emergency Evacuation, Way Founding
  • Amirali Alaie, Abbas Yazdanfar *, Seyed Bagher Hosseini, Saeid Norouzian Maleki Pages 81-94

    Sustainable development initially focused on environmental concerns in the late 1980s and early 1990s. In the late 1990s, economic issues were added to its dimensions. The social dimension, the last pillar of sustainable development, is later elaborated and considered as an integral part of sustainability. The purpose of this study is to find out the components of social sustainability in housing from the literature review of studies that were done previously on this subject. According to a systematic review of studies, 129 resources related to social sustainability were found. In the first stage, the research questions were formulated. Accordingly, the main research question is: “which components are effective in promoting social sustainability?” The second stage is to determine the ways to answer them. The data were collected from databases such as Web of Science, Scopus, Google Scholar and Scientific Information Database (SID), and Magiran. The available databases were searched for research studies addressing the main keywords and phrases. Based on the results of coding in content analysis, the five components were identified according to their importance: (1) "social security" (2) "social participation" (3) "social capital / social interactions" (4) "social justice" (5) "access to public services and public transport" and "Health services/health facilities". The last two factors have the same value. Finally, a conceptual framework is suggested for the classification of the components. The audit includes five general categories such as "economic dimension", "environmental dimension", "functional and social infrastructure", "social and cultural life", and "physical desirability".

    Keywords: Sustainable Development, Social sustainability in housing, Systematic review, Content analysis technique
  • Esmaeil Zarghami *, Abdolhamid Ghanbaran, Mehrdad Karimi Moshaver, Pooria Saadati Vaghar Pages 95-130

    The rapid growth of tall buildings in recent years has doubled the need to pay attention to the effects of this type of building on the city and its citizens. Psychological effects imposed by tall buildings and psychological pressure, are among the most important consequences of these buildings that have been less considered in previous studies. In the present study, the pressure coming from Physical-plant changes of scape of complex tall buildings on citizens were investigated: In general, in comparison with the effect of physical and vegetation changes in the landscape of a tall building set in passages, the effect of the physical variable of spacing (so that the tall buildings of a passage are not facing each other) was very significant. Both base and middle buildings vegetation, setbacks in combination with base and setback vegetation, base vegetation of buildings and middle vegetation of buildings ranked next in importance in terms of pressure reduction.

    Keywords: Configuration, plant, Position, tall buildings, oppression
  • Mina Razmara, Malihe Taghi Pour * Pages 131-150

    Studies in the field of the relationship between landscape and human's innate attraction to natural environments, make humans feel relaxed and consequently leads to mental and physical health. Healing landscape provides environments with reducing tension and returning to mental health. Due to the historical presence of Persian gardens all over the country and urban parks in recent years, the need for research and investigation in this field, to get familiar with the qualities and potentials of these two spaces, seems essential. Therefore, in this study, through categorizing the function of healing factors as emotional effects, cognitive, behavioral, and social and design parameters into 3 parts: Functional, perceptual-semantic, and physical-visual, the evaluation of the effect of each factor in Persian garden and the urban park is taken into account. The purpose of this study is to investigate the parameters of the quality of the healing landscape, which leads to reducing stress and improvement of mental health, in two separate fields of Persian garden and urban park. The research methodology contains both quantitative and qualitative methods and data collection has done through a questionnaire, interview, and observation. This research has done in the urban context. The results of the study demonstrate that the function of healing parameters in the Persian garden and the urban park is different. The perceptual-semantic in Persian garden and functional parameters in the urban park had greater effectiveness in the improvement of the quality of the healing landscape. Moreover, cognitive and social indicators had different effects among males and females in Persian gardens and urban parks. Considering the results of the study and the positive and negative points of healing effects in garden and park, in terms of gender differences, the designed green spaces in the urban landscape can empower quality.

    Keywords: Healing Landscape, Urban Parks, Persian garden, Gender
  • Sahel Shahizare, Islam Karami *, Mojtaba Rafieian Pages 151-172

    With the onset of modernism and the consequent growth of cities, as well as the destruction of historical textiles, more attention has been attracted to the subject matter of contextualism in the cities especially in the design of today's residential complexes, which are done smoothly regardless of texture and context. This study is conducted with the goal of improving the quality of residential complexes in Ardabil and aims to find out factors affecting the quality of urban residential complexes in the city. The study is performed using descriptive-analytic method using a questionnaire includes residents of eight residential complexes in Ardabil with different fields of 240 people selected by random-cluster sampling method. The results of the research show that natural context has the highest impact. On the other hand, individual factors, especially education, age and residence duration, have an impact on improving the quality of residential complexes in Ardabil. The highest mean of contextualism is related to the physical context, and the lowest average is related to the historical context. Therefore, in order to promote the quality of residential complexes, planners and architectural and urban designers need to pay attention to physical quality and contextual quality of the complexes, especially to the natural context and respect for nature and the environment.

    Keywords: Contextualism, Quality of environment, Residential complexes, Ardabil
  • Sara Mohammadi, Behzad Vasigh * Pages 173-185

    Energy consumption can be controlled by architecture and design. Creating thermal comfort conditions is one of the sustainable ways in architecture and thermal optimizing the building with a green wall is one of these solutions. Kerman has been selected as a research area in this article and This city needs cooling and heating energy due to its climatic conditions. The main question of the research is which of the green wall solutions can have a better performance in reducing the internal temperature of a building in Kerman. In this paper, two methods of field and software simulations are used and information is collected and compared through temperature and humidity data loggers and data obtained from software. In the simulation section, three types including reference wall, indirect green wall and potted-wall were constructed in both field and software environments. The results of both test methods were compared. Among the three types of green walls, the potted green wall had optimal performance compared to the other two types of green walls due to decreasing temperature and increasing humidity significantly.

    Keywords: Green Wall, Sustainability, thermal comfort
  • Hadi Keshmiri, Marzie Faghiholislam * Pages 187-201

    According to the formal definitions of perception of environment in architecture, various factors affect a person's perception of the environment, one of which is the cultural factors that are formed in cultural environments. Cultural practices provide a good environment for social interactions, so there is a need for more attention to cultural spaces. Individual and social contexts are also other factors affecting the perception of the environment, each of which has sub-components.A brief overview of the components of perception of the environment and then a description of the cultural space in the form of a case study. In this article, the study of the National Document Library of Fars Province located in Shiraz as a cultural monument has been especially considered. The research method in this article is a descriptive-analytical method and the data collection tool is a questionnaire, various dimensions affecting the perception of the environment are examined and analyzed. The results show that cultural factors, individual factors and social factors are effective in promoting the perception of the environment in cultural spaces and there is a significant relationship between them. Also, the factor of culture has the greatest impact on improving the perception of the environment, which in the library of national documents has led to an increase in the perception of the environment and the visual communication of the audience. Finally a conceptual model derived from the data is the effect of components on the perception of the environment in cultural spaces.

    Keywords: environment perception, cultural places, Individual, Social & cultural factors
  • Jamal Khodakarami *, Shahla Nouri Pages 201-224

    This study investigates the effect of facades on the changes in thermal comfort level in open urban spaces. Isfahan city is selected as a case study for warm climate. Brick, travertine, marble, ceramic, aluminum and granite with their own thermal properties were selected as covering materials of the vertical walls of urban valley buildings and data on air temperature, mean radiation temperature, relative humidity and wind velocity were extracted from Envi-met software. Using thermal comfort index of Riemann software, PET is calculated. The results of this study show that the change of the vertical wall-to-granite wall materials in the ratio of 0.5 and East-West facets reduced the air temperature to 1 to 1.1 ° C, 14.1 to 17.9 ° C mean radiation temperature and 8 to 8.3 ° C, respectively. Can be. The same change in materials ratio of 1 reduced the air temperature from 1.38 to 1.49 ° C, 16.45 to 20.92 ° C and 9.23 to 9.63 ° C, respectively. In addition, the use of granite instead of bricks in the aspect ratio of 2 reduces the air temperature to 1.35 to 1.36 ° C, the mean radiation temperature from 28.19 to 30.15 ° C and the PET index from 7.23 to 9.23 ° C. These divergences have also been calculated in the street with a north-south orientation. Finally, using regression method, it can be concluded that among the variables related to the material properties, the material release rate is the most effective material properties on PET index.

    Keywords: Building Materials, Vertical Wall, Thermal Performance, thermal comfort, Urban Valley