فهرست مطالب

مطالعات تاریخی جهان اسلام - پیاپی 16 (پاییز و زمستان 1399)

نشریه مطالعات تاریخی جهان اسلام
پیاپی 16 (پاییز و زمستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/12/12
  • تعداد عناوین: 12
|
  • لیلا کاظمی، شبنم اکبری نامدار*، میر سعید موسوی، حسن ستاری ساربانقلی صفحات 7-38

    سه محور مهم قالب شهرهای اسلامی محل سکونت، فضای عبادی و محل تجارت است. در راستای تاکید بر اهمیت یکی از این محورهای اصلی، مسجد به عنوان یکی از ماندگارترین آثار معماری انتخاب شده است. از لحاظ تاریخی، در دوره ی صفوی بالاخص اصفهان بهترین مساجد ساخته شده است که مسجد حکیم به عنوان یکی از بهترین نمونه ها به حساب می آید؛ هم عصر با آن، در دولت عثمانی نیز مساجد مهمی چون سلطان احمد در استانبول ساخته شده است که به نظر می رسد مفاهیم پنهانی در معماری این دو بنا وجود دارد. با توجه به وجود مراوداتی بین دو کشور در این دو دوره، برای یافتن این مفاهیم و ارتباط بین این دو بنا از لحاظ کاربست مفاهیم آرکی تایپی به مقایسه ی تطبیقی پرداخته شده است. با توجه به گسترده بودن بحث کهن الگو، برای بررسی دقیق تر کهن الگوی خویشتن انتخاب شده است. با توجه به تاریخی-تحلیلی بودن پژوهش و مقایسه ی تطبیقی در نمونه های مورد مطالعه، به شکل کیفی به جمع بندی پرداخته شده است. در این راستا پرسش های تحقیق به این شکل معرفی می شوند: 1- مهمترین مصداق های کهن الگوی خویشتن در ارتباطات مساجد حکیم اصفهان و سلطان احمد استانبول از لحاظ تاریخی چگونه است؟ 2-تفاوت ها و شباهت های این دو بنا از لحاظ کاربست مفاهیم کهن الگوی خویشتن چگونه است؟ به دلیل شناسا بودن فرم کهن الگوی خویشتن در ناخودآگاه جمعی مردمان دوره های صفوی و عثمانی و رجوع به دوره های قبل از اسلام در ساخت بناهای مذهبی شهری چون مسجد، کهن الگوی خویشتن دیده می شود. در حیاط مسجد حکیم به شکل پررنگ تری به این کهن الگو پرداخته شده است ولی با بررسی در ارکان فضایی مهم دیگر همچون گنبدخانه، علی رغم تفاوت های ظاهری و زمینه ای الگوهای شکل گیری مساجد، شباهت های بسیاری وجود دارد که نشان از تفکرات مشابه در مردمان دو شهر است

    کلیدواژگان: کهن الگوی خویشتن، مسجد حکیم، مسجد سلطان احمد، صفوی، عثمانی
  • محمد مهدی مهدوی*، محمدرضا بارانی صفحات 39-76

    با آنکه در منابع اسلامی، سفارشی درباره ساخت محراب و مناره مساجد نیست، چرا این دو پدیده در معماری عبادتگاه مسلمانان وارد گردیده است؟ در این نوشتار با روش کتابخانه‏ای، چگونگی ورود محراب و مناره در معماری مساجد سده نخست اسلامی و فرضیه این که محراب و مناره برگرفته از آیین ایران باستان، مردم جزیره العرب و معابد یهودیان و مسیحیان است، بررسی خواهد شد. بررسی‏های تاریخی نشان میدهد در سده نخست اسلامی این دو بخش، به معماری مساجد افزوده شده و مساجد جامع؛ فلسطین، کوفه، مدینه، دمشق، قیروان و فسطاط در سده نخست دارای محراب طاقنما بوده و مساجد جامع؛ بصره، فسطاط، دمشق، مدینه، قصبه در رمله فلسطین و قیروان در سده نخست دارای مناره بوده‏اند. مناره در گذشته چهارگوش، حلزونی و استوانه‏ای ساخته می‏شدند و مواد به کاررفته در آن در شرایط اقلیمی و فرهنگ معماری مناطق متفاوت بوده وسپس مناره‏ها بلندتر و باریکتر شده و به عنوان ماذنه کاربرد خود را از دست داده است.

    کلیدواژگان: محراب، مناره، سبک معماری، مسجد جامع، مقصوره، قبله
  • سید محسن شیخ الاسلامی، امیر تیمور رفیعی*، سید حسن قریشی کرین صفحات 77-98

    دیدگاه سیاسی مستشرقان آلمان و انگلیس نسبت به مکتب عاشورا دارای نوسانات و چالش های فراوانی است. آلمان و انگلیس به عنوان سردمداران اسلام شناسی به طور عام و عاشورا پژوهی به طور خاص، تلاش کرده اند شخصیت، اهداف و دستاورد های قیام امام حسین (ع) را مادی گرایانه و فارغ از مذهب، مورد تحلیل و بررسی قرار دهند. با توجه به اینکه جهان اسلام و منابع موجود از ابتدا در سیطره جماعت اهل سنت بوده، و منابع شیعه تحریف یا کمتر بدان اعتماد شده، عمدتا شاهد نتایج مغرضانه و کمتر منصفانه بوده ایم. از یک سو مستشرقان به امام حسین (ع) به عنوان یک اپوزیسیون حکومت مرکزی و دارای اندیشه ضد سکولار نظر دارند، و اندیشه های اعتقادی و دینی او را خلط در آراء سیاسی و اقتصادی می کنند؛ از طرفی تعداد اندکی از مستشرقین موفق شده اند که تحت تاثیر عواطف شخصی، ملی و مذهبی واقع نشوند و این نهضت را صرفا از نظر علمی مورد مطالعه و بررسی قرار دهند. هدف این پژوهش بررسی تطبیقی مواضع سیاسی مستشرقین آلمان و انگلیس درباره واقعه عاشورا و مطالعه بنیاد فکری و رویکرد عملی آن ها می باشد. در این تحقیق با رویکردی تحلیلی و تبیینی درصدد پاسخ به این سیوالات هستیم که: برداشت سیاسی مستشرقان آلمان و انگلیس از واقعه کربلا چگونه بود؟ مبانی فکری عاشورا پژوهی از بعد سیاسی چگونه بوده است؟ فرض غالب بر این است که مستشرقین آلمان و انگلیس با توجه به وجود پژوهشگران برجسته و پژوهشکده های فراوان اسلامی- شیعی، سعی کرده اند بعد اعتقادی نهضت کربلا را تحت شعاع سیطره سیاسی قرار دهند.

    کلیدواژگان: امام حسین(ع)، مستشرقین، عاشورا، آلمان، انگلیس
  • عبدالرضا چارئی، حسین بهروزی پور*، فرهاد بردباری صفحات 99-130

    هنر مقدس، هنری است که با ساحت قدسی و متعالی دین، در ارتباطی تنگاتنگ است. هنر خوشنویسی به عنوان هنری مقدس در دین اسلام، از اهمیت ویژه ای برخوردار است. به اعتقاد اصحاب سنت گرا امر قدسی در هنرهای اسلامی به واسطه ارتباط انسان با خداوند متعال، نمود پیدا می کند که این پیدایش امر قدسی در هنر خوشنویسی اسلامی، خود به واسطه ساحت درونی و اندیشه عرفانی و اسلامی هنرمند خوشنویس، تجلی پیدا می کند. شناخت این امر مستلزم تامل در چگونگی اثبات جایگاه این هنر به عنوان هنری تجریدی قدسی است که توانسته کلام خدا را در صورت و محتوی، متجلی کند. سوال این است: خوشنویسی اسلامی به عنوان هنری مقدس، چه پیامدها و نتایجی را در بین هنرهای اسلامی در جهان اسلام به دنبال داشته است؟ این پژوهش به شیوه توصیفی تحلیلی صورت گرفته و روش گردآوری داده ها اسنادی(کتابخانه ای) است. هدف این پژوهش، ارزیابی و تحلیل نظریات و دیدگاه های این دو اندیشمند سنت گرا تیتوس بورکهارت و سید حسین نصر در رابطه با قداست هنر خوشنویسی در جهان اسلام و تبیین نتایج و پیامدهایی است که خوشنویسی اسلامی به عنوان هنری مقدس در بین هنرهای اسلامی داشته است. یافته های تحقیق حاکی از آن است که چون ذات هنر خوشنویسی اسلامی با کلام و وحی الهی مناسبت داشته، بنابراین رموز نمادین ذات قدسی حق در حروف خوشنویسی باعث پیشرفت خوشنویسی اسلامی و بوجود آمدن سبک های مختلف خوشنویسی بر ابنیه و در کتب مقدس شده و همچنین به دلیل ادغام شدن با دیگر هنرهای تزینی اسلامی، باعث رشد و توسعه آنها شده است. خوشنویسی اسلامی به دلیل کتابت آیات الهی هم در کتاب قرآن کریم و هم بر پهنه کتیبه های مساجد، علاوه بر تجلی ذات قدسی خدا، عامل مهمی در جهت تبلیغ مذهب اسلام و همچنین اندیشه های مذهبی حاکمان اسلامی بوده و درنتیجه مشروعیت حاکمان اسلامی را نیز در نظر مردم سبب می شد.

    کلیدواژگان: خوشنویسی اسلامی، سنت گرایان، هنر مقدس. پیامد، بورکهارت، سیدحسین نصر
  • امیرحسین حاتمی * صفحات 131-153

    شهر سمرقند طی سده های متمادی یکی از مهمترین و مترقی ترین شهرهای ایرانی اسلامی در سراسر سرزمین های شرق خلافت اسلامی بود. این شهر بویژه در دوره سامانی به اوج ترقی و شکوفایی خود رسید. اما سمرقند همانند خود دوره سامانی عمدتا از جهت اهمیت سیاسی و فرهنگی مورد تحقیق و پژوهش قرار گرفته است. از این رو به رغم اهمیت اقتصادی که سمرقند و دوره سامانی در تاریخ ایران اسلامی داشته، به نسبت اهمیت سیاسی و فرهنگی کمتر مورد توجه قرار گرفته است. بنابراین در پژوهش پیش رو تلاش بر آن است که بر مبنای روش توصیفی تحلیلی جایگاه و اهمیت اقتصادی این شهر در دوره سامانی مورد تحلیل و بررسی قرار گیرد. بر این مبنا، پرسش اصلی مقاله آن است که اساسا چه زمینه ها و عواملی سبب رونق اقتصادی سمرقند در دوره سامانی گردید؟ و این رونق چه عرصه هایی را در بر می گرفت؟ بنابر یافته های پژوهش مجموعه عوامل طبیعی، جغرافیایی و سیاسی اجتماعی، زمینه های لازم برای رونق اقتصادی در سمرقند دوره سامانی را فراهم نمود. این رونق نیز عمدتا عرصه هایی نظیر اقتصاد کشاروزی، تجارت و بازرگانی، تجارت برده و صنعت کاغذسازی را در برمی گرفت.

    کلیدواژگان: سمرقند، دوره سامانی، اقتصاد کشاروزی، تجارت، جغرافیای تاریخی
  • مهدی طالقان غفاری، الیاس یاری*، مهرداد پاکزاد، هوشنگ رستمی صفحات 154-173

     اشیاء باستانی اموالی است که یکصد سال یا بیشتر از تاریخ ایجاد یا ساخت آن گذشته باشد. این اشیاء جز اموال عمومی بوده و قابلیت تملک خصوصی ندارد و برای محافظت در اختیار دولت قرار می گیرد. کسی که با حفاری غیرمجاز به این گونه اموال دست یابد مجرم محسوب و علاوه بر ضبط اموال به حبس محکوم می شود لکن کسی که به طور اتفاقی به این اموال دست یابد باید آن را تحویل سازمان میراث فرهنگی بدهد و در مقابل مبلغی بابت حق کشف به وی پرداخت می شود. درصورتی که اشیاء باستانی از فلزات قیمتی و جواهرات باشد و در ملک شخصی کشف شود، معادل دو برابر قیمت روز ماده خام آن و در مورد سایر اشیاء نصف این مبلغ پرداخت می شود؛ درصورتی که این اشیاء در ملک غیرشخصی کشف شود این مبلغ به نصف تقلیل می یابد. این ترتیب با فقه امامیه مطابقت ندارد. به عقیده فقها گنج و هرگونه دفینه به کاشف آن تعلق دارد و تنها تکلیف مالک پرداخت خمس مال به حاکم اسلامی است. قوانین فعلی برای حمایت از اشیاء باستانی مناسب نیست. اولا مبلغ حق الکشف بسیار نازل است زیرا در محاسبه آن فقط ارزش ماده خام آن محاسبه می شود ثانیا با توجه به هزینه های سنگین اکتشاف ضروری است که تدابیر لازم برای مشارکت بخش خصوصی در این زمینه فراهم شود؛ مانند اینکه بخشی از قیمت روز اشیاء مکشوفه به بخش خصوصی واگذار یا این اشیاء در قالب موزه یا نمایشگاه در معرض بازدید عموم قرار گرفته و درآمدهای آن طبق قرارداد بین دولت و بخش خصوصی توزیع شود

    کلیدواژگان: تاریخ، اشیاء باستانی، قانون، فقه امامیه
  • کریم فرجی قرابقلو، منیره کاظمی راشد*، علی سالاری شادی، منیژه صدری صفحات 174-196

    شرق شناشان چپ(روس)اندیشه هاونظرات متفاوتی ازهمتایان غربی درباره دورهمغول دارند.این محققان چپ (عمدتا روس) به دلایل مختلف نگاه های خاصی به حوادث و روند وقایع تاریخی دارند که در اغلب موارد با نگرش محققان غربی متفاوت وگاهی متضاد است.علی رغم  اهمیت کار محققان روس در خصوص دوره مغول، تحقیقات آنها دارای خصوصیاتی چون: رویکردهای سطحی وسلیقه ای،اغراق،پیش داوری ،پیشنهادقالب های تحلیلی خاص، توجیه گرایی و... است. حال دراین میان بارتولد،مولف روسی کتاب مشهورترکستان نامه،گرچه در زمره محققان چپ قرار دارد اما دیدگاه ها ونگرش او تا حدی با آنها متفاوت ودر مواردی بینش ودیدگاه او به محققان غرب نزدیکتراست.با این وصف، این مقاله درصدد است تا موضعگیری وچرایی رویکرد متفاوت بارتولد در زمینه حمله مغول و چگونگی تداوم آنها را به بحث گذارد. روش تحقیق در این پژوهش بر پایه نقدوبررسی ومقایسه خواهد بود.

    کلیدواژگان: نقدوبررسی، ترکستان نامه، بارتولد، دوره مغول، محققان روس
  • محمدباقر خزائیلی نجف آبادی * صفحات 197-221

    عصر صفوی با تحولات انقلاب علمی اروپا از کوپرنیک تا نیوتن تقریبا منطبق است. در این دوره با وجود آنکه اروپاییان زیادی در قالب نمایندگان دولتی، تاجر، میسیونرهای مذهبی و جهانگرد به ایران رهسپار شدند؛ اما گفتمان علمی بین اروپاییان و دانشمندان ایران صورت نگرفت. این پژوهش در پی پاسخ به چرایی این موضوع است. برای پاسخ به این پرسش به نظر می رسد که حدود 150 سال ابتدای دوره صفوی که مقارن با دهه های آغازین قرن هفدهم میلادی از یک سو برخی از مهم ترین نظریه های علمی جدید حتی در اروپا مورد قبول همگان نبود. از سوی دیگر نیز اروپاییانی که به ایران سفر کردند بعضا با اطلاع از ظرفیت های علمی و فرهنگی به ایران می آمدند و الزاما از جزییات فنی و دستاوردهای جدید علمی غرب اطلاعی نداشتند. همچنین از لحاظ دانش فنی، زبان و دغدغه های علمی سطح یکسانی میان ایرانیان و اروپاییان وجود نداشت و این مسئله سبب شد که گفتمان علمی فیمابین ایران عصر صفوی و اروپا برقرار نگردد. نوشتار حاضر بر آن است تا با روش توصیفی-تحلیلی و با تکیه بر منابع کتابخانه ای به بررسی موضوع بپردازد.

    کلیدواژگان: عصر صفوی، گفتمان علمی، اروپا، ایران
  • محمدعلی نظری*، یحیی فوزی، عباس کشاورز، صدرالدین موسوی صفحات 222-252

    بعد از انقلاب اسلامی ایران، گفتمان شیعی توانست در قالب جنبش ها و سازمان ها به احیای هویت شیعه و انطباق با شرایط جدید بپردازد و در مناسبات سیاسی- اجتماعی فعالیت کند. یکی از کشورهایی که تحت تاثیر گفتمان شیعی در جهان قرار گرفت، کشور اندونزی بود. یکی از اثرگذارترین سازمان هایی که توانست به صورت جدی این هدف را دنبال کند، سازمان اهل بیت:اندونزی (ایجابی) بوده است. این پژوهش تلاش دارد با روش اسنادی و مصاحبه با خبرگان، و استفاده از اسناد دست اول و منابع کتابخانه ای، به این سوال پاسخ دهد که سازمان اهل بیت: چگونه به هویت یابی و انطباق شیعیان در کشور اندونزی پرداخته است؟ یافته های تحقیق نشان می دهد که سازمان اهل بیت: اندونزی (ایجابی) با تاکید و پررنگ کردن وجوه مشترک اعتقادات شیعه و اهل سنت، به بازاحیا هویت و تثبیت قانونی شیعه در اندونزی پرداخته است. این وجود مشترک عبارتند از:توانمندسازی اقتصادی جامعه شیعیان، برگزاری نشست های علمی، احترام و اعتقاد به قانون اساسی(پانچلیسا) و حضور فعال در عرصه سیاسی و اجرایی مانند شرکت در انتخابات، حضور پررنگ در مجلس و همکاری گسترده با دولت در عرصه های مختلف سیاسی و فرهنگی و توسعه فعالیت های آموزشی- فرهنگی. این سازمان با دو چالش عمده محتوایی مانند اختلافات فکری و اعتقادی و کارکردی مانند شخص محوری و عدم قانون گرایی مواجه بوده است.

    کلیدواژگان: سازمان اهل بیت (ع) اندونزی، هویت یابی، منطبق سازی
  • محسن رحمتی*، پرستو مظفری صفحات 253-271

    در دوره صفوی، ایالت کردستان، به عنوان یکی از چهار ولایات والی نشین در قلمرو صفوی بود که توسط خاندان حکومت گر محلی بنی اردلان و خاندان های وابسته به آنان اداره می شد که یکی از آن ها، خاندان موالی بودند. در طول دوران صفوی، مقام شیخ‏الاسلامی در دست خاندان محلی موسوم به سادات شیخ‏الاسلامی بود و اعضای خاندان موالی نیز با عنوان ملا و مفتی، در امور مذهبی و قضایی کردستان اردلان حضور داشتند. با آشفتگی اوضاع سیاسی بعد از سقوط صفویان، سیاست مذهبی نادرشاه افشار و همچنین تغییر نگرش نادرشاه افشار نسبت به خاندان اردلان و در نتیجه، ضعف داخلی خاندان اردلان، زمینه برای توسعه نفوذ محلی و ارتقاء موقعیت خاندان موالی فراهم گردید؛ چنانکه در سال 1160ه.ق در اواخر دوره حکومت نادرشاه افشار با حفظ سمت، صاحب کرسی شیخ‏الاسلامی در ایالت اردلان شدند. اگر چه در آشفتگی های سیاسی بعد از نادرشاه، از این سمت خلع شدند اما از دوره قاجار دوباره آن را تصاحب کردند. این پژوهش با روش شیوه توصیفی تحلیلی و با اتکاء به یک سند نویافته از عهد افشاری، ضمن بررسی فعالیت خاندان موالی در منصب قضاوت و جایگاه آنان در ساختار اداری و تحولات سیاسی حکومت محلی اردلان، چگونگی دست یابی آنان به مقام شیخ‏الاسلامی کردستان را بررسی می کند.

    کلیدواژگان: نادرشاه افشار، خاندان موالی، خاندان اردلان، شیخ الاسلامی، قضاوت، کردستان
  • سید هاشم موسوی، محمدعلی چلونگر*، علی اکبر عباسی صفحات 272-308

    آموزش های دینی از مهم ترین بخش های جامعه مذهبی است که مورد توجه حاکمان و دانشمندان بوده است. این آموزش به ویژه در قرن 10 و 11 هجری در دوره قطب شاهیان که ساکنان بومی آن آشنایی چندانی با مذهب تشیع و اندیشه های آن نداشتند اهمیت بیشتری داشت. آموزش های مذهبی در این دولت به منظور تحکیم مبانی مذهب تشیع صورت گرفت. حاکمان این دولت برای تقویت پایه های تشیع در بین ساکنان مناطق گلکنده (Golconda) و حیدرآباد (Hyderabad)- پایتخت قطب شاهیان - از دانشمندان شیعی ایرانی که به دکن مهاجرت کرده بودند بهره بردند و حضور پر تعداد آنان به پویایی و ارتقای دانش مذهبی ساکنان این مناطق انجامید. سوال اصلی پژوهش این است که دانشمندان مهاجر ایرانی چه نقشی در گسترش معارف شیعی ساکنان قلمرو دولت قطب شاهی در قرون 10 و 11 هجری داشتند؟ برای پاسخگویی به سوال پژوهش این فرضیه مطرح شده است که دانشمندان ایرانی با تشکیل کلاس های درس و تربیت شاگردان، تربیت مذهبی حکام قطب شاهی، تالیف کتب مذهبی و برگزاری جلسات بحث و مناظره با علمای سایر فرق در گسترش معارف دینی و دانش مذهبی مردم مناطق گلکنده و حیدرآباد موثر بوده اند. نظر به اهمیت موضوع این پژوهش به روش توصیفی - تحلیلی و مبتنی بر منابع کتابخانه ای صورت گرفته است.

    کلیدواژگان: قطب شاهیان، دانشمندان شیعه، مهاجران ایرانی، معارف شیعی، گلکنده، حیدرآباد
  • رقیه جوادی، فرهاد نوبخت* صفحات 309-330

    سید عظیم شیروانی یکی از پیشگامان نوگرایی و ریالیسم در میان مسلمانان قفقاز بود که با باورهای اشتباه و سنت گرایانه ی جامعه ی خویش به مبارزه پرداخت و با اشاعه ی اندیشه های نوگرایانه در ایجاد مدارس نوین، تدریس علوم جدید در مدارس، مبارزه با خرافات و تعالیم سنتی موجود در جامعه در تغییر وضعیت زندگی مسلمانان قفقاز نقش مهمی داشت. اندیشه های واقع گرایانه ی شیروانی در میان شاگردان و هم عصران ریالیست وی مورد توجه قرار گرفت و در محتوای مطبوعات آن عصر از جمله نشریه ی ملانصرالدین انعکاس یافت. این پژوهش برآن است تا با روش توصیفی-تحلیلی و با تکیه بر منابع کتابخانه ای و آرشیوی به تاثیر اندیشه های ریالیستی سید عظیم شیروانی در محتوای نشریه ی ملانصرالدین بپردازد. یافته های پژوهش حاکی از آن است که افکار و اندیشه های ریالیستی سید عظیم شیروانی و اقدامات وی در راستای تبلیغ نوگرایی و ریالیسم در قفقاز نقش مهمی در توجه نشریه ملانصرالدین به واقع گرایی و اصول جدید داشت و این نشریه با پشتوانه ی نظری اندیشه های ریالیستی شیروانی، تاثیر زیادی در مبارزه با خرافات و نیز حیات سیاسی، فرهنگی و اجتماعی مسلمانان قفقاز داشت.

    کلیدواژگان: سید عظیم شیروانی، ملانصرالدین، رئالیسم، اندیشه
|
  • Leila Kazemi, Shabnam Akbari Namdar *, Mirsaid Mousavi, Hassan Sattari Sarbangholi Pages 7-38

    The three most important bases of Islamic cities are residence, place of worship and trade. In order to emphasize the importance of one of these main axes, the mosque has been selected as one of the most enduring architectural work. From historical aspect the best mosques have been built in Isfahan during the Safavid period that Hakim Mosques is one of the most important samples, at the same time in the Istanbul, Ottoman government made important mosques such as Sultan Ahmad Mosque. It seems that there are some hidden concepts in the architecture of two buildings. Considering the existed relations between the two countries in these two periods, in order to find these concepts and the relationship between these two buildings, a comparative comparison has been made in terms of the application of archetypal concepts. Due to the extent of archetype debate, the self-archetype has been chosen to be examined more accurate(purpose). Considering the historical and analytical nature of research and the choice of comparative comparison method in case studies, we can say that information has been gathered qualitatively (Methodology). The questions of research will be presented in this way: 1- How is the most important examples of self-ancient pattern in communication with the Isfahan's Hakim and Istanbul's Sultan Ahmad mosques historically? 2- What are the differences and similarities of these two buildings in terms of applying the concepts of self-ancient pattern? As the form of Self-ancient pattern is familiar in collective subconscious of Safavid and Ottoman people, the Self ancient pattern could be seen by the reference to pre-Islamic periods in the construction of religious buildings such as the mosque. The ancient pattern is used more clearly in the courtyard of Hakim mosque, but by studying in other important spatial pillar such as vault, despite the apparent and background differences of mosques’ formation patterns, there are many similarities which illustrate the similar thoughts of Isfahan and Istanbul people (Result).

    Keywords: Self-ancient pattern, Hakim mosque, Sultan Ahmad mosque, Safavid, Ottoman
  • Mohammad Mehdi Mahdavi*, Mohammad Reza Barani Pages 39-76

    Although in Islamic sources, there is no order regarding the construction of the Mihrab and minaret of mosques, why are these two phenomena included in the architecture of Muslim places of worship? In this article, in a library method, followings are discussed: - How the Mihrab and minaret entered the architecture of the first century Islamic mosques? -  The hypothesis that the Mihrab and minaret are derived from the religion of ancient Iran, the people of the Arabian Peninsula and the temples of Jews and Christians. Historical studies show that in the first century of Islam, these two sections(Mihrab and minaret) were added to the architecture of mosques and Grand mosques: Palestine, Kufa, Medina, Damascus, Qairwan and Fustat in the first century had arched Mihrab and Grand mosques: Basra, Fustat, Damascus, Medina, Qasba in Palestine and Qairwan in the first century had minarets. In the past, minarets were made in rectangles, spirals and cylinders shape, and the materials used in them varied in climatic conditions and architectural culture of the regions, and then the minarets became taller and narrower and lost their use as a minaret.

    Keywords: Mihrab, minaret, architectural style, Grand Mosque, Cella, Qibla
  • Seyed Mohsen Shaykh Al-Islami, Amir Teymour Rafiei *, Sayyed Hasan Qureshi Crane Pages 77-98

    The political views of German and British Orientalists towards Ashura movement have many variations and challenges. Germany and Britain, as the leaders of Islamology in general and Ashura studies in particular, have tried to analyze the personality, goals and achievements of Imam Hussein (AS) materialistically and regardless of religion. Given that the Islamic world and the available sources have been dominated by the Sunni community from the beginning, and that the Shiite sources have been distorted or less trusted, we have mostly seen biased and less fair results. On the one hand, Orientalists view Imam Hussein (as) as an opponent of the central government who has an anti-secular ideology, and they mix his doctrinal and religious ideas with political and economic aspects; On the other hand, a small number of Orientalists have managed not to be influenced by personal, national and religious emotions and to study this movement only from a scientific point of view. The purpose of this study is a comparative study of the political positions of the German and British Orientalists on the event of Ashura and the study of their intellectual foundation and practical approach. In this research, with an analytical and explanatory approach, we seek to answer the following questions: What was the political perception of the German and British Orientalists about the Karbala event? What have been the intellectual foundations of Ashura studies from a political perspective? The prevailing assumption is that German and British Orientalists, given the prominent scholars and numerous Islamic-Shiite research institutes, have tried to overshadow the doctrinal dimension by politic.

    Keywords: Imam Hussein (AS), Orientalists, Ashura, Germany, England
  • Abdolreza Charei, Hossein Behroozipoor *, Farhad Bordbari Pages 99-130

    Sacred art is an art that is closely related to the holy and lofty realm of religion. The art of calligraphy as a sacred art in Islam has a special importance. According to the traditionalists, this sacredness in Islamic art is manifested through man's relationship with God Almighty. Understanding this requires contemplation on how to prove the position of this art as a sacred abstract art that has been able to manifest the word of God in form and content. The question is: What are the consequences and results of Islamic calligraphy as a sacred art among Islamic arts in the Islamic world? This research has been done in a descriptive-analytical manner and the method of gathering data is documentary (library). The purpose of this study is to evaluate and analyze the theories and views of these two traditional thinkers Titus-Burkhart and Sayyed Hossein-Nasr regarding to mentioned matter. The findings of the research indicate that because the immanence of the art of Islamic calligraphy was appropriate to the divine word, so the symbolic secrets of the holy immanence of God in the letters of calligraphy has led to the development of Islamic calligraphy. This has also led to different styles of calligraphy on buildings and in the scriptures. This has also led to their growth and development due to their integration with other Islamic decorative arts. Islamic calligraphy due to the writing of divine verses both in the Holy Quran and in the inscriptions of mosques, in addition to manifesting the holy nature of God, is an important factor in propagating the religion of Islam and the religious ideas of Islamic rulers and therefore resulted in the legitimacy of Islamic rulers in the eyes of the people.

    Keywords: : Islamic calligraphy, traditionalists, sacred art. Consequence, Burkhart, Seyed Hossein Nasr
  • Amirhossein Hatami * Pages 131-153

    For centuries, the city of Samarkand was one of the most important and progressive Iranian-Islamic cities throughout the eastern lands of the Islamic Caliphate. This city reached its peak of prosperity, especially in the Samanid period. But Samarkand, like the Samanid period, has been researched mainly for its political and cultural importance. Therefore, despite the economic importance of Samarkand and the Samani period in the history of Islamic Iran, they had more importance in political and cultural fields. Therefore, in this research, it has been tried to analyze the economic importance of this city in the Samanid period based on a descriptive-analytical method. Based on this, the main question of the article is what are the main factors that led to the economic prosperity of Samarkand in the Samanid period? And what fields did this boom have? According to the research findings, a combination of natural, geographical and socio-political factors provided the necessary grounds for economic prosperity in Samarkand during the Samanid period. This prosperity also mainly covered fields such as the agricultural economy, trade and commerce, the slave trade, and the paper industry.

    Keywords: Samarkand, Samani period, agricultural economy, Trade, Historical Geography
  • Mahdi Taleghan Ghaffari, Elias Yari *, Mehrdad Pakzad, Houshang Rostami Pages 154-173

    Antiquities are property that is one hundred years or more old. These objects are part of public property and cannot be privately owned and are given to the government for protection. A person who obtains such property by unauthorized excavation is considered a criminal and in addition to confiscating the property, he is sentenced to imprisonment. but anyone who accidentally acquires this property, must hand it over to the Cultural Heritage Organization and be paid a fee for the right to discover it. If the antiquities are made of precious metals and jewels and are discovered in private property, it is paid equal to twice the daily price of its raw material and in the case of other objects, half of this amount. This amount will be reduced by half if these items are found in others land. This is not in accordance with Imami jurisprudence. According to the jurists, the treasure and any treasury belong to its discoverer and the only duty of the owner is to pay khums to the Islamic ruler. Current laws for protection of antiquities isn’t proper. First, the amount of the discover- right is very low, because in calculating it, only the value of its raw material is calculated. Secondly, due to the high costs of exploration, it is necessary to provide the necessary plans for private sector participation in this field: Such as transferring part of the daily price of the discovered objects to the private sector or these objects are exposed to the public in the form of a museum or exhibition and its revenues are distributed according to the contract between the government and the private sector.

    Keywords: history, ancient objects, law, Imami jurisprudence
  • Karim Faraji Gharabaghloo, Monireh Kazemi Rashed*, Ali Salari Shadi, Manijeh Sadri Pages 174-196

    eastern orientalists (Russians) have different thoughts and ideas rather than the west ones about Mongol period. These east scholars (mostly Russians) have special views on historical events for various reasons, which in many cases differ and sometimes contradict the views of Western scholars. Despite the importance of the work of Russian scholars on the Mongol period, their research has characteristics such as: superficial and personalized approaches, exaggeration, prejudice, proposing specific analytical forms, justification, etc. Meanwhile, Barthold, the Russian author of the famous book “Turkestannameh”, although he is among the east scholars, but his views and attitudes are somewhat different from them, and in some cases his views are closer to those of Western scholars. However, this article seeks to discuss Barthold's different position and for the Mongol invasion and how they continue. The research method in this research will be based on critique and comparison.

    Keywords: Critique, “Turkestannameh” Bartold, Mongol Period, Russian Scholars
  • Mohammad Baqer Khazaeili Najafabadi * Pages 197-221

    The Safavid era almost coincides with the developments of the European Scientific Revolution from Copernicus to Newton. During this period, many Europeans traveled to Iran in the form of government representatives, businessmen, religious missionaries, and tourists; But there was no scientific discourse between Europeans and Iranian scientists. This study seeks to answer why this is the case. In answer to this question, it should be said that about 150 years from the beginning of the Safavid period, which coincided with the early decades of the seventeenth century, on the one hand, some of the most important new scientific theories were not accepted even in Europe. On the other hand, Europeans who traveled to Iran sometimes came to Iran with knowledge of their scientific and cultural capacities and did not necessarily know the technical details and new scientific achievements of the West. Also, in terms of technical knowledge, language and scientific concerns, there was not the same level between Iranians and Europeans. And this caused that the scientific discourse between Safavid Iran and Europe not to be established. The present article intends to study the subject with a descriptive-analytical method and to focus on library resources.

    Keywords: Safavid era, scientific discourse, Europe, İran
  • Muhammad Ali Nazari*, Yahya Fuzi, Abbas Keshavarz, Sadr Al - Din Mousavi Pages 222-252

    After the Islamic Revolution of Iran, Shi'ite discourse has been able to reform Shi'a identity and adapt to new conditions in the form of movements and organizations and engage in socio-political relations, one of the countries influenced by Shiite discourse in the world, Indonesia and one The most influential organizations that have been able to pursue this goal seriously is the Indonesian Organization of Indigenous Peoples (Indonesia), an attempt by the descriptive-analytical method, using the interviews of the pastor, and the first-hand documents and library resources, Answering this question, how does the Ahlul-Bayt organization identify and adapt Of Shia's in Indonesia? Findings of the research indicate that the Ahlul-Bayt Indonesia (affective) organization emphasizes and emphasizes the common aspects of Shiite and Sunni beliefs such as Ahlulbayt, the economic empowerment of the Shi'a community, holding scholarly meetings, and respecting the constitution (Panchilisa) And active presence in the political arena, such as participation in elections, high profile in parliament and extensive cooperation with the government in various political and cultural fields, and the development of educational and cultural activities for the re-identification and legal consolidation of Shiites in Indonesia, with two A major content challenge such as intellectual, constructive, and functional disputes Shkhsmhvry such as bioterrorism.

    Keywords: Indonesian Ahl-e-Bait Organization, Affidavit, identity, Compliance
  • Mohsen Rahmati *, Parasto Mozaffari Pages 253-271

    During the Safavid period, Kurdistan was one of the four provinces in the Safavid territory. The province was governed by the local ruling family (Bani Ardalan and their affiliated families), one of which was the Mawali family. During the Safavid period, the position of Shaykh al-Islami was in the hands of a local family called Sadat Shaykh al-Islami. Members of the Mawali family, also known as mullahs and muftis, were working in the religious and judicial affairs of Kurdistan. With the turmoil of the political situation after the fall of the Safavids, the religious policy of Nader Shah Afshar and also the change of Nader Shah Afshar's attitude towards the Ardalan dynasty and as a result, the internal weakness of the Ardalan dynasty, provided the ground for developing local influence and promoting the Mawali dynasty. As in 1160 AH, at the end of the reign of Nader Shah Afshar, retaining his position, the Mawali became the owner of Shaykh al-Islami in the province of Ardalan. Although they were deposed in the political turmoil after Nader Shah, they recaptured it in the Qajar period. This research is a descriptive-analytical method and relying on a new document from the Afshari era, while studying the activities of the Mawali family in the position of judges and their position in the administrative structure and political developments of Ardalan local government, examines how they achieved the position of Sheikh al-Islami of Kurdistan.

    Keywords: Nader Shah Afshar, Mawali family, Ardalan family, Shaykh al-Islami, judgment, Kurdistan
  • Seyed Hashem Mousavi, Mohammad Ali Chelongar *, Ali Akbar Abbasi Pages 272-308

    Religious education is one of the most important parts of the religious community that has been considered by rulers and scholars. This education was important especially in the 10th and 11th centuries AH during the QutbShahid period, when the natives were not very familiar with the Shiite religion and its ideas. Religious education in this government was for strengthening the foundations of the Shiite religion. The rulers of this government used Iranian Shiite scholars who had migrated to the Deccan to strengthen the Shiite base among the inhabitants of Golconda and Hyderabad, (the capital of the QutbShahs) and their large number led to the dynamism and promotion of religious knowledge of the inhabitants of these areas. The main question of the research is what role did the Iranian immigrant scholars play in the development of the Shiite studies among inhabitants of the Qutbshahid government in the 10th and 11th centuries AH?

  • Ruqayyah Javadi, Farhad Nobakht * Pages 309-330

    Sayyed Azim Shirvani was one of the pioneers of modernity and realism among Caucasian Muslims who fought against the erroneous and traditionalist beliefs of his community. He played an important role in changing the living conditions of Caucasian Muslims by spreading modernist ideas in creating new schools, teaching new sciences in schools, fighting superstitions and traditional teachings in society. Shirvani's realistic ideas were noticed among his students and all his realist contemporaries and were reflected in the content of the press of that time, including the magazine "Mollanasreddin". This research intends to deal with the influence of Seyyed Azim Shirvani's realist ideas in the content of Mollanasreddin magazine by descriptive-analytical method and relying on library and archival sources. The findings of the study indicate that the realist thoughts and ideas of Sayyed Azim Shirvani and his actions to promote modernity and realism in the Caucasus, played an important role in the attention of Mollanasreddin to realism and new principles. This publication, with the theoretical support of Shirvani's realist ideas, had a great impact on the fight against superstition as well as the political, cultural and social life of the Muslims of the Caucasus.

    Keywords: Sayed Azim Shirvani, Mollanasreddin, realism, thought