فهرست مطالب

زبان و ادبیات فارسی - سال شانزدهم شماره 2 (تابستان 1399)

مجله زبان و ادبیات فارسی
سال شانزدهم شماره 2 (تابستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/04/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • لیلا عدل پرور*، راضیه آقازاده صفحات 1-11

    کنایه یکی از عناصر صور خیال برای زیبایی آفرینی کلام است که شاعران به منظور کشف معانی نهفته در سخن از آن بهره می گیرند. «دانش مشهدی» گونه های مختلف تصویر پردازی را برای القای معانی به کار گرفته است. گاه هدف شاعر فقط پوشیده سخن گفتن بوده وگاهی کنایه را به همراه آرایه های دیگر ادبی مثل تلمیح، تشبیه، تجرید، تداعی و... به کار برده است. در این مقاله به روش توصیفی- تحلیلی انواع کنایه در دیوان دانش مشهدی مورد بررسی قرار می گیرد. یافته های پژوهش بیانگر این است که هر سه قسم کنایه از جهت دستوری، شامل: کنایه های فعلی، صفت و موصوف در دیوان دانش مشهدی کاربرد داشته و بسامد کنایه فعلی بیشتر از سایر کنایه ها می باشد. از نظر وضوح و خفا کنایه ایماء به خاطر آسانی فهم بیشتر از سایر اقسام کنایه ها، مورد توجه شاعر بوده است و اغلب کنایه ها مورد استفاده شاعر از نوع کنایه قریب می باشد که به راحتی مخاطب معنی آن را در می یابد.

    کلیدواژگان: کنایه، دانش مشهدی، دیوان، کنایه از صفت، ایماء
  • ساناز تقی پوری حاجبی*، کامران پاشایی فخری، پروانه عادل زاده صفحات 12-21

    استعاره از بدو پیدایش زبان شناسی شناختی از موضوعات محوری این حوزه بوده است. نگاشت، مفهوم اصلی در استعاره های مفهومی و بیان کننده رابطه تناظر بین مجموعه مفاهیم ذهنی و عینی است. به کارگیری استعاره های حیوانات در داستان ها، بازتاب حضور فکری و وجودی حیوان در اذهان نویسندگان است و این نشان دهنده نقش جدایی ناپذیر استعاره در زندگی انسان است. پژوهش حاضر به روش توصیفی-تحلیلی می کوشد به واکاوی نگاشت های استعاره مفهومی مبتنی بر نام و رفتار حیوانات در آثار افغانی و ایشی گورو(نویسنده ژاپنی اصل انگلیسی) بر اساس نظریه زبان شناسی شناختی بپردازد. بدین منظور داده های تحقیق بر پایه رویکرد معنا شناسی شناختی در چهارچوب دیدگاه های نظری لیکاف و جانسون با تعداد 36 مورد نگاشت استعاری حیوانات از آثار دو نویسنده (20مورد در آثار افغانی و 16 مورد در آثار ایشی گورو) استخراج شد و تفاوت و تشابه آن ها در حوزه های مقصد و اسم نگاشت ها بررسی گردید. نتایج بررسی نشان دهنده شباهت میان آن هاست و تفاوت کمتر است. هدف از پژوهش حاضر، بررسی استعاره هایی است که در آن ها  نام یا رفتار حیوانات به عنوان حوزه مبدا به کار رفته و در آن به تحلیل ویژگی های هر حیوان پرداخته شده است. یافته های پژوهش نشان داد که حوزه مبدا «حیوانات»، توسط دو نویسنده ایرانی و انگلیسی با فرهنگ های مختلف در توصیف خصوصیات افراد برای صفات منفی و رذایل اخلاقی به کار رفته است که نشانگر تامل یکسان گویشوران در ویژگی ها و خلق و خوی جانوران محیط پیرامون آن هاست.

    کلیدواژگان: استعارهمفهومی، نگاشت، حیوانات، زبان شناسی شناختی، افغانی، ایشی گورو
  • سید علی کرامتی مقدم*، سیده آمنه حسینی جهانگیر صفحات 22-35

    نظامی گنجوی از شاعران بزرگ سده ششم در حوزه ادبی آذربایجان است. خمسه یا پنج گنج مهم‎ترین آثار به جا مانده از اوست. در این میان مخزن‎الاسرار منظومه‎ای زاهدانه و شبه عارفانه است که ویژگی‎های منحصر به فردی دارد. یکی از مهم‏ترین نکات بارز و برجسته این کتاب تبیین جایگاه سخن و سخنوری به خصوص مرتبه شاعری در دیدگاه سراینده است. سخن‎سرای گنجه بر ارزش فوق‎العاده سخن و شعر تاکید ورزیده به حدی که قطعه شعری با عنوان در فضیلت سخن و مرتبت سخنوری سروده و دیدگاه‎های خود را درباره مقام و مرتبه سخن و جایگاه آن در نظام هستی بیان کرده است. سیوال پژوهش آن است که آیا دیدگاه نظامی درباره سخنوری و شاعری با واقعیت منطبق بوده یا با اغراق شاعرانه بدان نگریسته و بر اساس تعصب شاعری خویش بدان پرداخته است؟ در این مقاله اشعار آغاز مخزن‎الاسرار درباره سخنوری و شاعری، مورد نقد و بررسی قرار گرفته و اندیشه‎های مختلف او همراه با تصاویر شاعرانه‎ای که از سخن ارایه داده مورد تجزیه و تحلیل واقع شده است تا خوانندگان محترم بتوانند درک بهتری از اندیشه‎های نظامی در این موضوع داشته باشند.

    کلیدواژگان: نظامی گنجوی، مخزن‎الاسرار، سخن، سخنوری و شاعری
  • بهزاد برهان* صفحات 36-40

    در تصحیح نسخه های خطی، نقاط و فاصله بین حروف و کلمات نقش تعیین کننده ای دارند. اگر در یک عبارت، کلمه ای به چندین شکل خوانده شود که هرکدام معنایی مناسب آن بافت داشته باشد، یا اگر فاصله ای بین یکی از حروف کلمه، آن را به دو شکل معنادار مختلف تبدیل کند، انتخاب شکل درست دشوارتر است. حال اگر تفسیرپذیری و خاصه شیوه خاص تفاسیر عرفانی را نیز در این خوانش ها دخیل کنیم، با انتخاب های بیشتری مواجهیم که هرکدام به گونه ای تاویل و تفسیر می شود.در دفتر چهارم مثنوی مولوی، در داستان «قصه عطاری که سنگ ترازوی او گل سر شوی بود...» عبارتی هست که بنا بر فاصله بین حروفش و داشتن یا نداشتن نقطه، به چند شکل مختلف خوانده می شود. هرکدام از مصححان و مفسران مثنوی شکلی را برگزیده و بنای تصحیح و تفسیرشان را بر آن گذاشته اند. این ضبط ها و تفسیرهای برگزیده نارسایی هایی دارد. برآنم تا با بررسی حالت های ممکن ضبط های این عبارت و نگاهی به اهم شروح مثنوی، پیشنهادی ارایه دهم که نارسایی ضبط های پیشین را نداشته باشد.

    کلیدواژگان: نسخه خطی، تصحیح متون، مولوی، مثنوی معنوی، دفتر چهارم
  • محمدمصطفی رسالت پناهی*، مژگان محمدی صفحات 41-54

    مناجات یکی از نیازهای فطری بشری است و در آثار عارفان و شاعران نمود بیشتری دارد. شیخ فرید الدین عطار نیشابوری از سردمداران شعر عرفانی فارسی در جای جای آثار خود در صدد فرو نشاندن عطش ناشی از عشق به خداوند است. وی در آثار خود گاهی به مناجات مستقیم با خدا و گاه از زبان قهرمانان داستان هایش با پروردگار به راز و نیاز پرداخته است. مناجات های موجود در منظومه های او گاه به منظور ستایش محض خداوند، گاه برای رفع نیاز خود یا دیگری و گاه به جهت شکایت و اعتراض صورت گرفته است. یکی از ویژگی های انحصاری عطار در سرودن مناجات، آوردن مناجات پس از نقل حکایت است به گونه ای که مضمون مناجات مشابه با مضمون حکایت است و عطار از مضمون حکایت الهام می گیرد و خود را به شخصیت داستانی مانند می کند و با این روش عرض نیاز می کند. الهی نامه پر مناجات ترین اثر عطار است که مناجات اولین آن ستایش محض خداست و از همان آغاز تقاضا و عرض نیاز مطرح است و عطار خواهان رحمت و بخشایش خداوند است. بیشتر مناجات های غیر مستقیم عطار در این منظومه به صورت مناظره میان شخصیت داستانی حکایت با خداوند یا جبرییل، هاتف و یا ندای غیبی است. این پژوهش به بررسی و تحلیل محتوایی مناجات های عطار در این منظومه می پردازد.

    کلیدواژگان: مناجات، الهی نامه، عطار نیشابوری، خدا، حکایت
  • اشکان گرشاسبی* صفحات 55-65

    حکیم عمر خیام نیشابوری به عنوان یکی از بزرگ ترین دانشمندان و رباعی سرایان قرن پنجم هجری، اگرچه به واسطه رباعیاتش شناخته شده است، اما بر بسیاری از علوم زمان خود تسلط داشت. رباعیات خیام به شیوه ای ساده و قابل درک برای همگان سروده شده است، اما واژگان و اصطلاحاتی در آن مشاهده می شود که باوجود سادگی، گاها دربردارنده مفاهیم علمی و تخصصی هستند. با بررسی این مفاهیم، از سویی می توان گوشه ای از اندیشه ها و جهان بینی این دانشمند برجسته را بازشناخت، و از سوی دیگر گواهیست بر نادرستی فرضیه ای که خیام دانشمند و خیام رباعی سرا را دو شخصیت مستقل در نظر می گیرد. در این مقاله که بر مبنای اطلاعات کتابخانه ای انجام گرفته است، ابتدا نظرات و گزارش های محققین و مورخین درباره ویژگی های شخصیتی خیام، و انگیزه های احتمالی سرایش رباعیات توسط وی بیان می شود، و سپس به واکاوی واژگان و مفاهیم علمی به کار رفته در رباعیات او، و هدف و کارکردهای آنها پرداخته شده است. بررسی این واژه ها که شامل نام افلاک و باورهای گذشتگان درمورد تاثیرات آنها، ویژگی های عناصر اربعه، اعداد، و مفاهیم علمی و فلسفی دیگر است، در شناخت چارچوب فکری و نگاه ژرف خیام به جهان یاری رسان خواهد بود.

    کلیدواژگان: رباعیات خیام، نجوم، تاریخ علم، ریاضیات، جهان بینی خیام
|
  • Pages 1-11

    Irony is one of the elements of imagery for the beauty of speech that poets use to discover the meanings of speech. Danesh Mashhadi has used different types of imagery to induce meanings. Sometimes the poet's purpose is only to cover the speech, and sometimes he uses irony along with other literary arrays such as implication, simile, abstraction, association, and so on. In this article, the descriptive-analytical methods of all kinds of irony and its aesthetic application in Danesh Mashhadi court are examined and analyzed. The findings of the study indicate that all three types of irony in grammatical terms, including: current irony, adjective and adjective are used in the Danesh Mashhadi court and the frequency of current irony is higher than other types of irony. In terms of clarity and secrecy, Imaa's irony has been considered by the poet due to its ease of understanding more than other types of allusions. Most of the allusions used by the poet are of the ironic type, which is easily understood by the audience.

    Keywords: metaphor, Danesh Mashhady, Poems, metaphor From the adjective, Hint
  • Pages 12-21

    Metaphor has been a central theme of cognitive linguistic since its inception. Mapping the main concept in conceptual metaphors and expressing the correspondence relationship between a set of mental and objective concepts. The use of animal metaphors in stories reflectual intelectual and existential presence of animals in the minds of authors, and this shows the inseparable role of metaphor in human life. The present study with descriptive- analytical method, tries to analyze the conceptual metaphorical mappings based on the name and behavior of animals in the works of Afghani and Ishiguro ( japenese author of English origin) based on cognitive linguistic theory. For this purpose, research data based on the cognitive semantics approach in the framework of Lakoff and Johnson theoretical views with 36 metaphorical mapping of animals were extracted from the works of two authors ( 20 case of Afghani and 16 case of Ishiguro). Their differences and similarities in the areas of target and mapping names were investigated. The resuls of this study show the similarities between them and the difference is less. The purpose of this study is to investigate the metaphors in which the name or behavior of animals as a source domain is used and the characteristics of each animal are analyzed. Findings showed that the field of source of animals has been used by two Iranian and English authors with different cultures to describe the characteristics of individuals for negative traits and moral vices, which indicate the same reflection of speakers on the characteristics and temperament of the animals around them.

    Keywords: conceptual metaphor, mapping, animals, cognitive linguistics, Afghani, Ishiguro
  • Manuscripts, Editing, Rumi, Mathnavi, Fourth book Pages 36-40

    The dots of Persian and Arabic letters and spaces between them and other words play a decisive role in editing manuscripts. If in one sentence, the distance between one of the letters makes it meaningful in different ways, each of which has a proper application in the context, it becomes challenging to choose the correct one. Now, if we include the interpretability and, in particular, the distinct method of mystical interpretations in readings the phrases, we would face more fitting choices .In the fourth book of Rumi's Mathnavi, in the "story of druggist whose balance-weight was clay for washing the head..." there is a phrase that is read in different ways depending on the distance between its letters and having or not having a dot. Each of Mathnavi's editors and commentators has chosen a form and laid the foundation for their editing and interpretation. The two most picked commentaries are insufficient in conveying the phrase's meaning. In this article, I examine the possible forms of this phrase. Then, by showing how most important commentators of Masnavi interpreted this phrase, I offer a new possibility that does not have the inadequacy of the previous ones.

  • Pages 41-54

    Prayers are one of the innate needs of human beings and more visible in the works of mystics and poets. Sheikh Farid al-Din Attar Neyshabouri, one of the leaders of Persian mystical poetry, is trying to quench his thirst for love of God. In his works, he sometimes prays directly to God and Sometimes, in the language of the heroes of stories, he deals with mystery and need for God. Prayers in his poems are sometimes for the pure praise of God, sometimes for the needs of oneself or others, and sometimes for complaint and protest. One of Attar's exclusive characteristics in composing prayers is to bring prayers after narrating the story in such a way that the content of the prayers is similar to the content of the story. Attar is inspired by the content of the story and pretends to be a fictional character, in this way he states the need.Elahiname is the most praiseworthy work of Attar's work, the first of which is the pure praise of God, and from the very beginning, there has been a demand and a wide range of needs, and Attar wants God's mercy and forgiveness. Most of Attar's indirect prayers in this mathnavi are in the form of a debate between the fictional character of the story of God or Gabriel, Hatef, or the unseen voice. This research examines and analyzes the content of Attar's prayers in this mathnavi.

    Keywords: Prayers, Theology, Attar Neyshabouri, God, Anecdote
  • Pages 55-65

    Although Omar Khayyam Nishaburi, Wiseman, as one of the biggest scientists and Quatrain poet of 5th Hijri is well known because of his Quatrains, but he mastered many sciences of his time. Khayyam's Quatrains are composed in simple and understandable method. But some words and terms are seen which sometimes includes scientific and technical complicated concepts in wide range of sciences, despite of simplicity. By studying these concepts, we can recognize a part of the thoughts and worldview of this great scientist and on other hand it proofs inaccuracy of this hypothesis in that Khayyam the Quatrain poet, and Khayyam the scientist is considered two separate identities. In this article, which is based on library information, first views and reports of scholars and historians about personality traits of Khayyam and possible motivations to compose Quatrains by him and then words and scientific concepts being used in his Quatrains and purpose and their functions are analyzed. Studying these words which includes name of cosmos and beliefs of ancients regarding their effects, specifications of Four Elements, numbers and other scientific and philosophical concepts can help in identification of intellectual framework and profound view of Khayyam toward universe.

    Keywords: Khayyam's Quatrains, Astronomy, History of Science, Mathematics, Khayyam’s Worldview