فهرست مطالب

مجله علوم غذایی و تغذیه
سال هجدهم شماره 2 (بهار 1400)

  • تاریخ انتشار: 1399/12/23
  • تعداد عناوین: 10
|
  • یاسمین فیاض، مسعود هنرور*، نرگس مورکی صفحات 5-20
    مقدمه

    گیاهان همواره یکی از مواد اولیه اصلی برای استفاده در صنایع غذایی، دارویی و آرایشی- بهداشتی محسوب می شده اند. جلبک دریایی منبعی غنی از ترکیبات زیست فعال با خاصیت آنتی اکسیدانی است.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه بهینه سازی استخراج ترکیبات آنتی اکسیدانی شامل کلروفیل a و b، کاروتنویید و محتوای فنول کل از جلبک Caulerpa sertularioides با روش مایکروویو و براساس متغیرهای مستقل شامل زمان استخراج، قدرت مایکروویو، نوع حلال و نسبت حلال به نمونه انجام شده است. طراحی آزمایش با استفاده از نرم افزار  Design Expertبا 25 اجرا صورت گرفت و مقدار ترکیبات آنتی اکسیدانی آن مورد اندازه گیری قرار گرفت.

    یافته ها

    داده های حاصل از سنجش کلروفیل a و b حاکی از آن بود که از میان 4 متغیر تحت بررسی، تنها نوع حلال اثر معنی دار داشت (05/0>P). طبق نتایج بدست آمده شرایط بهینه برای استخراج کلروفیل a و b در این جلبک شامل حلال متانول، توان 180 وات، زمان 20 دقیقه و نسبت حلال به نمونه 5/12 بود. در رابطه با کاروتنویید نیز حلال تنها فاکتور معنی دار بود (05/0>P) و شرایط بهینه استخراج این ترکیب شامل حلال متانول، توان 90 وات، زمان 10 دقیقه و نسبت حلال به نمونه 5 بود. در رابطه با محتوای فنول کل، هیچ یک از 4 پارامتر فرآیند استخراج اثر معنی داری بر استخراج آن نداشت (05/0<P).

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج این تحقیق جلبک Caulerpa sertularioides منبع مهمی از ترکیبات آنتی اکسیدانی است و با بررسی اثر فاکتورهای استخراج بر روی ترکیبات آنتی اکسیدانی و فنولی آن و تعیین شرایط بهینه استخراج هر ترکیب، می توان بهره برداری مناسبی از این جلبک نمود.

    کلیدواژگان: استخراج، ترکیبات آنتی اکسیدانی، مایکروویو، Caulerpa sertularioides
  • مهرناز غربا، بابک غیاثی طرزی*، مهرداد قوامی صفحات 21-34
    مقدمه

    روغن قالب از محصولات جدید قنادی می باشد. چسبندگی و جدا نشدن محصولات غذایی از قالب باعث کاهش کیفیت آن ها می شود، از این رو برای به حداقل رساندن ضایعات محصولات غذایی به خصوص محصولات نانوایی به کار می رود. این مطالعه به منظور بهینه سازی امکان افزایش زمان پایداری روغن های جدا کننده از قالب به وسیله روغن آفتابگردان و کانولا و بررسی عوامل موثر بر آن ها مورد مطالعه قرار گرفته است.

    مواد و روش ها

    ابتدا برای تهیه فرمولاسیون روغن جداکننده از قالب، روغن های آفتابگردان و کانولا با سه نوع از آنتی اکسیدان های (بوتیل هیدروکسی تولوین، بوتیل هیدروکسی آنیزول و تری بوتیل هیدروکینون) با غلظت (100 تا 200 ppm) طبق فرمولاسیون داده شده از نرم افزار Design Expert تهیه شدند و سپس پایداری روغن های جداکننده از قالب تهیه شده پس از نگهداری به مدت 90 روز در انکوباتور 35 درجه سانتی گراد از طریق سنجش اسیدیته، پراکسید و زمان مقاومت به اکسیداسیون مورد بررسی قرار گرفت و ساختار اسیدهای چرب دو روغن آفتابگردان و کانولا نیز مورد شناسایی قرار گرفتند. متغیرهای زمان (90 روز) و غلظت آنتی اکسیدان ها (100 تا 200 ppm) به صورت پیوسته و نوع آنتی اکسیدان و نوع روغن به صورت متغیر گسسته لحاظ شدند. تجزیه واریانس اثر متغیرهای مستقل، مدل سازی و بهینه یابی تحقیق به کمک نرم افزار آماری Design Expert  انجام شد.

    یافته ها

    نتایج این تحقیق نشان داد که در بین غلظت های آنتی اکسیدانی و نوع روغن تحت بررسی نمونه بهینه از نظر فرمولاسیون، نمونه حاوی روغن آفتابگردان با آنتی اکسیدان تری بوتیل هیدروکینون در غلظت  155 پی پی ام در طی 90 روز، معرفی شد ضمن آنکه نتایج حاصل از آزمون زمان مقاومت به اکسیداسیون نیز روغن آفتابگردان را نسبت به روغن کانولا روغنی با پایداری بهتر معرفی کرد.

    نتیجه گیری

    روغن آفتابگردان حاوی آنتی اکسیدان تری بوتیل هیدروکینون می تواند به عنوان یک روغن جداکننده از قالب جدید و سالم جهت پایداری طی 90 روز معرفی گردد.

    کلیدواژگان: آنتی اکسیدان، اکسیداسیون، پایداری روغن، روغن آفتابگردان، روغن کانولا، روغن قالب
  • منا ارونقی، افشین جوادی* صفحات 35-46
    مقدمه

    هدف از این پژوهش، دستیابی به شرایطی بهینه با استفاده از گاز ازن برای حفظ یا بهبود کیفیت و کاهش آلودگی میکروبی آرد برنج می باشد.

    مواد و روش ها

    در این تحقیق، میزان (شدت) گاز ازن تزریق شده در سه سطح 10، 20 و 30 گرم بر ساعت و زمان در معرض قرارگیری در دو سطح 15 و 30 دقیقه (تیمار ازن دهی) بررسی شد. بعد از اتمام عمل ازن دهی، نمونه ها در دمای اتاق طی مدت 60 روز بررسی شدند.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که ازن گازی در غلظت ها و زمان های القای مورد آزمون بر میزان رطوبت نمونه ها تاثیر معنی دار نداشت (05/0>p). ولی بر pH و عدد پراکسید آردهای برنج اثر معنی داری نشان داد (05/0<p).  کلی فرم ها تنها در نمونه شاهد قابل شناسایی و شمارش بودند و در سایر تیمارها، منفی گزارش شدند. افزایش غلظت ازن باعث کاهش معنی دار شمارش کلی میکروارگانیسم ها و نیز کپک و مخمر در نمونه های آرد برنج شد (05/0<p). در تمامی زمان ها کمترین مقدار شمارش شده میکروارگانیسم ها در نمونه تیمار شده با ازن گازی با  غلظت 30 گرم بر ساعت بود. مقبولیت کلی نمونه شاهد نسبت به سایر نمونه ها بیشتر بود که این تفاوت در غلظت 20 و 30 گرم بر ساعت گاز ازن معنی دار بود (05/0<p).

    نتیجه گیری

    به طور کلی بهترین نمونه از لحاظ ویژگی های شیمیایی، میکروبی و حسی در بین تیمارهای آرد برنج، متعلق به تیمار 10 گرم/ ساعت و 15 دقیقه بود.

    کلیدواژگان: آرد برنج، ازن، ویژگی های حسی، ویژگی های میکروبی
  • مطهره سادات امیری، سید ابراهیم حسینی*، بابک خیام باشی، غلامحسن اسدی صفحات 47-60
    مقدمه
    هدف از این مقاله بهینه سازی شرایط استخراج پروتئین ریزجلبک سندسموس به روش آنزیمی با استفاده از تکنیک سطح پاسخ و شناسایی پروتئین های استخراج شده از این ریزجلبک می باشد. مواد و روش ها: بهینه سازی شرایط استخراج آنزیمی پروتئین به کمک نرم افزار Minitab به روش سطح پاسخ طرح مرکب مرکزی، برای فاکتورهای  نسبت آنزیم به سوبسترا و زمان اثر آنزیم (آنزیم های سلولاز و مولتی آنزیم تحت شرایط بهینه pH) طراحی شد. سپس بهترین تیمار از نظر بیشترین راندمان استخراج در کمترین زمان بهینه سازی شد و در پایان پروتئین های استخراج شده به روش الکتروفورز شناسایی شدند. یافته ها: نتایج نشان داد هرچه غلظت آنزیم افزایش یابد درصد استخراج و راندمان استخراج پروتئین بیشترمی شود به طوری که با افزایش غلظت از 2 به 6 میکرولیتر آنزیم بر میلی لیتر سوبسترا راندمان استخراج به کمک آنزیم مولتی آنزیم از 28/15 به 87/27 درصد و برای سلولاز از 88/16 به 42/21 درصد به ترتیب افزایش یافته است. بهینه شرایط محاسبه شده در بالاترین غلظت و کمترین زمان پاسخگویی برابر 84/6 میکروگرم بر میلی لیتر به مدت 34/2 ساعت به ازای 5/0 گرم وزن خشک بدست آمد. نتایج بررسی های الکتروفورز به روش SDS- page نشان داد پروتئین های استخراج شده از این ریزجلبک حاوی 8 باند پروتئینی با وزن ملکولی بین 110-20 کیلودالتون (kDa) می باشد. همچنین  شاخص شیمیایی پروتئین که معیاری است برای ارزیابی کیفیت پروتئین برای این ریز جلبک به میزان 4/0-2/0 محاسبه شد. نتیجه گیری: استخراج پروتئین به کمک تیمار آنزیمی در مقایسه با تیمار شیمیایی راندمان استخراج بالاتر داشته همچنین به دلیل مقرون به صرفه بودن از نظر اقتصادی، جهت استخراج پروتئین از سوبسترا پیشنهاد می گردد. باتوجه به نزدیک بودن شاخص شیمیایی پروتئین های این ترکیب با پروتئین غلات، این ترکیب به عنوان یک منبع پروتئینی پیشنهاد می گردد.
    کلیدواژگان: استخراج، الکتروفورز، سلولاز، شناسایی پروتئین، مولتی آنزیم
  • امیرحسام عباسیان راد، مانیا صالحی فر*، تکتم مستقیم صفحات 61-74
    مقدمه
    برگ گیاه بامبو و اسانس پونه کوهی دارای خواص آنتی اکسیدانی بالایی هستند و از این رو می توانند در کاهش میزان اکریل آمید و همچنین خواص کیفی محصولات پخت نقش بسزایی داشته باشند. 
    مواد و روش ها
    این تحقیق، به بررسی اثر افزودن بر کاهش میزان ترکیب سرطانزای اکریل آمید و ویژگی های کیفی نان سوخاری پرداخته است. متغیرها میزان درصد برگ گیاه بامبو و عصاره پونه کوهی به ترتیب در مقادیر (1/0%، 15/0% و 2/0%) و (002/0% ، 003/0% و 004/0%) جایگزین قسمتی از آرد موجود در فرمولاسیون شد، که در 13 تیمار جداگانه سطوح مختلف برگ گیاه بامبو و اسانس پونه کوهی مورد آزمون قرار گرفت. آنالیز آماری با استفاده از نرم افزار Design Expert و روش سطح پاسخ و طرح مرکب مرکزی ارایه گردید. ویژگی های فیزیکی و ریولوژیکی خمیر از جمله دانسیته و ویسکوزیته و همچنین ویژگی های فیزیکوشیمیایی نان سوخاری از جمله رطوبت، سفتی بافت، آکریل آمید و ویژگی های حسی نان های سوخاری مورد ارزیابی قرار گرفتند.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که با افزایش میزان برگ گیاه بامبو و عصاره پونه کوهی دانستیه کاهش، ویسکوزیته افزایش ، سختی بافت کاهش، رطوبت افزایش یافت. همچنین کاهش قابل توجه ای در میزان آکریل آمید مشاهده گردید. ارزیابی حسی بیانگر آن بود که با افزایش درصد برگ گیاه بامبو و عصاره پونه کوهی، میزان رضایت مندی در تمامی ویژگی های حسی افزایش یافت.
    نتیجه گیری
    با توجه به آزمون های انجام شده و نظرات ارزیابان حسی، نمونه نان سوخاری حاوی 004/0 درصد عصاره پونه کوهی و 2/0 درصد برگ گیاه بامبو به عنوان نزدیکترین نمونه به نمونه شاهد و به عنوان بهترین تیمار پذیرفته شد که در این میزان بهینه، میزان آکریل آمید از 121 میکروگرم بر کیلوگرم در نمونه شاهد به 66/61 میکروگرم بر کیلوگرم در تیمار بهینه کاهش پیدا کرده است. به طور کلی در تیمار بهینه میزان 59 درصد کاهش آکریل آمید را نسبت به تیمار شاهد مشاهده شد.
    کلیدواژگان: آکریل آمید، برگ بامبو، پونه کوهی، نان سوخاری
  • لیلا حاجی آقابابائی*، شهره معماری، سعید سوزنگرزاده، سیده اعظم عقیلی صفحات 75-86
    مقدمه
    میکرواستخراج امولسیون سازی باکمک امواج مافوق صوت دنبال شده با طیف سنجی جذب اتمی کوره گرافیتی، جهت اندازه گیری کاتیون هایCu2+  و Zn2+  گزارش شده است.
    مواد و روش ها
    جهت میکرواستخراج امولسیون سازی باکمک امواج مافوق صوت، محلول نمونه در ظروف سانتریفوژ با انتهای مخروطی ریخته شد و مقدار مشخصی از محلول لیگاند و حلال استخراجی با استفاده ازیک سرنگ در حمام اولتراسونیک تزریق شد. جداسازی دو فاز با سانتریفوژ انجام شد و فاز آلی ته نشین شده، جهت اندازه گیری یون های مس و روی، مستقیما به طیف سنج جذب اتمی کوره گرافیتی منتقل گردید.
    یافته ها: 3- ((6- متیل-5- اکسو-3- تیوکسو-5،2- دی هیدرو- 1، 2، 4 - تری آزین-4 (3اچ) - ایل) ایمینو) ایندولین -2-اونبه عنوان یک معرف کمپلکس دهنده جدید و گزینش پذیر معرفی شد. پارامترهای مختلف موثر بر کارایی استخراج از جمله نوع و حجم حلال استخراج کننده، حجم معرف کیلیت دهنده، pH نمونه، زمان استخراج بهینه سازی شدند. کلروفرم بعنوان حلال استخراجی بهترین نتیجه را نشان داد. تحت شرایط بهینه، منحنی های کالیبراسیون در محدوده μg L-1 5/1 - 05/0 از یون ها خطی بودند. انحراف استاندارد نسبی برای چهار اندازه گیری محلول نمونه μg L-1 1/0 Cu2+ و Zn2+ به ترتیب 9/2 و 5/3 بود. حد تشخیص روش μg L-1 043/0 برای مس و μg L-1 045/0 برای روی بود. اثر حضور سایر یون ها بررسی شد.
    نتیجه گیری: نتایج یک روش موفق برای اندازه گیری کمی وگزینشی مقادیر جزیی یون هایCu2+  و Zn2+  در نمونه آبی و غذایی را تایید کردند.
    کلیدواژگان: امولسیون سازی با امواج مافوق صوت، روی، کیوی، مس 3- ((6- متیل-5- اکسو-3- تیوکسو-5، 2- دی هیدرو- 1، 4 - تری آزین-4 (3اچ) - ایل) ایمینو) ایندولین -2-اون
  • آیدا درخشان، مهرناز اسماعیل پور* صفحات 87-98
    مقدمه
    کیک نوعی شیرینی با بافت نرم و مخصوص است که مواد اصلی آن آرد، روغن، شکر و تخم مرغ است و به دلیل انرژی و کالری بالا و وجود مقدار زیاد شکر در فرمول آن، مصرف مداوم و طولانی مدت این ماده غذایی چاقی و به دنبال آن مشکلات سلامتی ایجاد می کند. این مطالعه به منظور بررسی تاثیر صمغ بادام (Amygdalus scoparia spach) بعنوان جایگزین چربیبر خواص بافتی، شیمیایی و حسی کیک روغنی انجام گرفت.
    مواد و روش ها
    صمغ بادام در سه نسبت (1، 2 و4 درصد) به فرمولاسیون کیک افزوده شد. یک نمونه کیک حاوی 2 درصد صمغ بادام بدون کاهش روغن و یک نمونه کیک بدون صمغ بادام نیز به عنوان شاهد در نظر گرفته شد. در این بررسی اندازه گیری رطوبت، حجم مخصوص، بافت سنجی، ارزیابی رنگ و ارزیابی حسی نمونه های کیک انجام شد.
    یافته ها
    نتایج به دست آمده از آنالیز داده ها نشان داد که افزودن صمغ بادام در نمونه های کیک، باعث افزایش معنی دار رطوبت، حجم مخصوص، سفتی و قابلیت جویدن بافت نمونه های کیک و کاهش معنی دار فاکتور انسجام و قابلیت ارتجاع بافت گردید. در آزمون رنگ سنجی نمونه های کیک، شاخص روشنایی کاهش معنی دار و تمایل به قرمزی و تمایل به زردی در نمونه ها به طور معنی دار افزایش پیدا کرد.
    نتیجه گیری
    نتایج ارزیابی حسی نشان داد که جایگزینی صمغ بادام باعث افزایش امتیازات کسب شده در فاکتورهای ارزیابی حسی در نمونه ها شد و در مجموع بیشترین امتیاز آزمون ها را نمونه حاوی 4 درصد صمغ کسب کرد.
    کلیدواژگان: بافت، صمغ بادام، کیک روغنی
  • امراله تعاون کردار، ظاهر اعتماد*، خالید محمدزاده سلامت، کمال عزیزبیگی صفحات 99-108
    مقدمه
    امروزه سرخ کردن عمیق یک روش عمومی پخت است که در آن از چربی به عنوان محیط انتقال گرما استفاده می شود و در طی آن غذاهایی با خصوصیات منحصر به فرد از نظر طعم و ظاهر تولید می شود. در روغن های حرارت دیده عمیق ترکیباتی ایجاد می شود که سلامتی افراد را به خطر می اندازد. هدف از تحقیق حاضر بررسی تاثیر تمرین هوازی و اکتاپامین بر عوامل آنتی اکسیدانی و تغییرات غلظت آدیپونکتین در رت های تغذیه شده با روغن حرارت دیده عمیق می باشد.
    مواد و روش ها
    بدین منظور 40 رت ویستار انتخاب و به طور تصادفی در گروه های کنترل- مسمومیت (8=n)، تمرین- مسمومیت (8=n)، مکمل- مسمومیت (8=n)، مکمل- تمرین- مسمومیت (8=n) و کنترل- سالم (8=n) قرار گرفتند و به مدت چهارهفته با مواد غذایی تهیه شده با روغن حرارت دیده تغذیه شدند. تمرینات هوازی به مدت چهار هفته و با شدت متوسط 65-50 درصد حداکثر اکسیژن مصرفی به صورت سه جلسه در هفته و به مدت 20 دقیقه انجام شد. اکتاپامین به عنوان مکمل به مدت 4 هفته و 5 روز در هفته با استفاده از دز μmol/kg 81به صورت تزریق درون صفاقی(IP محلول با نرمال سالین 9 درصد) استفاده شد. فعالیت آنزیم سوپر اکسید دسموتاز، ظرفیت انتی اکسیدان تام پلاسما و غلظت هورمون آدیپونکتین سنجش شد. 
    یافته ها
    فعالیت آنزیم سوپر اکسید دسموتاز و ظرفیت آنتی اکسیدان پلاسما و نیز غلظت ادیپونکتین در گروه تمرین- مسمومیت و گروه تمرین- مکمل- مسمومیت در مقایسه با گروه کنترل- مسمومیت به طور معنی داری افزایش یافت (001/≥p). با وجود این بین گروه تمرین- مسمومیت و تمرین- مکمل- مسمومیت و گروه مکمل- مسمومیت تفاوت معنی داری در هیچکدام از متغیرهای مذکور مشاهده نشد (05/0=p).
    نتیجه گیری
    به نظر می رسد تمرین و یا مصرف مکمل اکتاپامین به تنهایی مزایایی سلامتی اثرات ترکیبی هر دو را داشته باشد و از لحاظ هزینه؛ به نظر می رسد اعمال هرکدام به تنهایی به صرفه تر از ترکیب هر دو باشد.
    کلیدواژگان: آدیپوکاین، آنتی اکسیدان تام پلاسما، اکتاپامین، تمرین هوازی، سوپر اکسید دسموتاز
  • سمانه سمائی، لیلا ناطقی*، شیلا برنجی صفحات 109-120
    مقدمه
    دوغ یک نوشیدنی لبنی ایرانی با مزایای تغذیه ای مناسب است اما به علت وجود نمک کلرید سدیم در آن مصرف در افراد مبتلا به بیماری فشار خون ایجاد محدودیت می کند. از طرفی اثر ضد قارچی و ضد باکتری و عطر مطلوب اسانس شوید تایید شده است. بنابراین به منظور کمک به بیماران مبتلا به فشار خون و استفاده از مزایای سلامت بخش دوغ، محصول دوغ کم نمک با جایگزینی کلرید پتاسیم به جای کلرید سدیم و استفاده از اسانس شوید به منظور بهبود طعم و افزایش ماندگاری دوغ مطرح گردید.   
    مواد و روش ها: نمک مصرفی در فرمولاسیون دوغ با غلظت های صفر(شاهد)، 25، 50، 75 و100 درصد توسط کلرید پتاسیم به تنهایی و همراه با 3/0 درصد اسانس شوید جایگزین گردید. بنابراین 10 تیمار در قالب طرح کاملا تصادفی طراحی گردید و آزمون های فیزیکوشیمیایی شامل اسیدیته، pH، ته نشینی و ماده خشک، آزمون های میکروبی شامل کپک و کلی فرم و ارزیابی حسی (طعم، شوری، احساس دهانی، پذیرش کلی) در روز اول و شصتم دوره نگهداری با سه تکرار مورد ارزیابی قرار گرفت.
    یافته ها: نتایج حاصل از آزمون ها مطابق با آزمون آنالیز واریانس یک طرفه دانکن در سطح 95 درصد اطمینان مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتایج خواص فیزیکوشیمیایی و میکروبی نشان داد جایگزینی غلظت های کلرید پتاسیم به جای نمک سدیم اثر معنی داری بر تغییرات اسیدیته، pH، ته نشینی، ماده خشک نداشت (05/0p>). مطابق با نتایج با افزایش غلظت نمک پتاسیم به جای نمک سدیم در غلظت های بالاتر از 50 درصد در حضور 3/0درصد اسانس شوید خواص ارگانولپتیکی محصول به طور معنی داری (05/0p≤) کاهش یافت.
    نتیجه گیری: نتایج حاصل از تحقیق حاضر اثبات کرد امکان جایگزینی نمک سدیم با نمک پتاسیم تا 50 درصد در حضور 3/0 درصد اسانس شوید امکان پذیر است بدون اینکه اثر نامطلوبی بر خواص فیزیکوشیمیایی و میکروبی و ارگانولپتیکی محصول داشته باشد.
    کلیدواژگان: اسانس شوید، دوغ، نمک کلرید پتاسیم، نمک کلرید سدیم
  • رها رودشتیان، شاهرخ شعبانی*، غلامحسن اسدی صفحات 121-131
    مقدمه

    در میان مواد غذایی تخم مرغ به علت داشتن میزان پروتئین بالا، اسیدهای آمینه ضروری و ویتامین های محلول در چربی از اهمیت ویژه ای برخوردار است. در تخم مرغ مقداری آب و گاز دی اکسید کربن وجود دارد که موجب حفظ کیفیت و تازگی تخم مرغ می شوند. این دو طی دوره نگهداری تخم مرغ، از منافذ موجود در پوسته خارج شده، به این ترتیب کیفیت تخم مرغ افت می کند. یکی از روش های کاهش میزان خروج این دو جز، مسدود کردن منافذ موجود در پوسته با پوشش های بیوپلیمری مقاوم به رطوبت است.

    مواد و روش ها

    در این پژوهش، تاثیر پوشش دهی با بیوپلیمر کربوکسی متیل سلولز به همراه کتیرا حاوی عصاره میخک، بر روی ویژگی های داخلی (درصد کاهش وزن، pH و شاخص های هاو و زرده) و مقاومت پوسته تخم مرغ در دمای 25 درجه سلسیوس در طی 30 روز نگهداری مورد بررسی قرار گرفت.

    یافته ها

    بررسی نتایج از نظر ویژگی های داخلی نشان دهنده وجود اختلاف معنی داری (05/0P<) بین تیمارهای تحت بررسی با نمونه شاهد بود و بهترین غلظت جهت تولید مناسب ترین فرمولاسیون بر اساس کمینه سازی درصد کاهش وزن، شاخص هاو و شاخص زرده، pH آلبومین غلظت 5/1 درصد کربوکسی متیل سلولز، 5/1 درصد کتیرا و 10 درصد عصاره میخک تعیین گردید.

    نتیجه گیری

    نتایج بیانگر این بود که پوشش دهی تاثیر شایانی بر حفظ کیفیت داخلی و افزایش مقاومت پوسته تخم مرغ داشت و ماندگاری را در دمای اتاق بین سه تا چهار هفته افزایش داد.

    کلیدواژگان: اثر ضد میکروبی عصاره میخک، شاخص های هاو و زرده، کربوکسی متیل سلولز، کتیرا، ماندگاری در محیط، مقاومت پوسته
|
  • Y. Fayaz, M. Honarvar *, N. Mooraki Pages 5-20
    Introduction

    Plants have been always considered as one of the main raw materials to be used in food, pharmaceutical and cosmetic industries. Marine algae is a rich sources of bioactive compounds with antioxidant activity.

    Materials and Methods

    In this study optimization of extraction of antioxidant compounds including chlorophyll a and b, carotenoids and total phenolic contents of Caulerpa sertularioides has been carried out by microwave-assisted extraction, based on extraction time, microwave power, solvent type and solvent to sample ratio. Experimental design was performed by Design Expert with 25 runs and the amounts of antioxidant compounds were evaluated.

    Results

    The results of chlorophyll a and b evaluation showed that among 4 studied factors only solvent type had significant effect (P<0.05). According to the results the optimum conditions of chlorophyll a and b extraction included methanol as solvent, microwave power of 180 watt, extraction time of 20 minutes and solvent to sample ratio of 12.5. Regarding carotenoid solvent was the only significant factor (P<0.05) and its optimum extraction conditions included methanol as solvent, microwave power of 90 watt, extraction time of 10 minutes and solvent to sample ratio of 5. Concerning total phenolic content none of the 4 parameters of extraction process had significant effect on its extraction (P>0.05).

    Conclusion

    According to the results of this study Caulerpa sertularioides is an important source of antioxidant compounds and by studying the effect of extraction factors on its antioxidant and phenolic compounds and determination of the optimum extraction conditions for each compound, this algae could be employed appropriately.

    Keywords: antioxidant compounds, Caulerpa sertularioides, Extraction, microwave
  • M. Ghoraba, B. Ghiassi Tarzi *, M. Ghavami Pages 21-34
    Introduction

    This research work is concerned to identify and present the optimal formulation for maximum stability time of pan releasing oil. Non separation of food products particularly bakery ones from the pan will reduce the quality of the product and causes some wastes. This study was designed to optimize the possibility of increasing the shelf life of releasing pan oils by using sunflower seed and canola oils.

    Materials and Methods

    In order to formulate the pan releasing oil by Design Expert, sunflower seed andcanola oils with three different kinds of antioxidant (TBHQ, BHA, BHT) at different concentrations (100 ppm to 200 ppm) were prepared. Percent free fatty acid, acid value, peroxide value, induction period and fatty acid profile and composition were determined according to the national standard. The optimum concentration of the antioxidant concerned with pan releasing oil was obtained at 35° C for 90 days.

    Results

    The result of this study indicated that the best result concerned with above factors was sunflower seed oil with 155 ppm tert-Butylhydroquinone concentration. Therefore, sunflower seed oil with added TBHQ as antioxidant might be used as a new and healthy pan releasing oil.

    Conclusion

    Sunflower seed oil containing TBHQ might be introduced as a stable, healthy pan releasing oil.

     

    Keywords: Antioxidants, Canola, Oil Stability, Oxidation, Pan Releasing Oil, Sunflower Seed Oil
  • M. Arvanaghi, A. Javadi * Pages 35-46
    Introduction

    The objective of this study was to achieve optimal conditions using ozone gas to maintain or improve the quality and reduce the microbial contamination of rice flour.

    Materials and Methods

    In this research, ozone gas was injected at the rate of 10, 20 and 30 g/h and grazing time (extinction treatment) of 15 and 30 minutes and after completing the exoneration, the specimens were examined at room temperature for 60 days.

    Results

    The results showed that ozone gas had no significant effect on the moisture content of the samples (p> 0.05) but treatment with ozone gas had significant effect on pH and peroxide value of rice bran (p <0.05). Coliforms were only detectable in the control sample and negative results were reported in ozone treated samples at different concentrations and time of induction. Increasing ozone concentration significantly reduced the total count of microorganisms and mold and yeast in rice flour samples (p <0.05). Therefore the highest count was in the control sample and the lowest count was in the sample treated with ozone gas at the concentration of 30 g/h. The sensory characteristics of the control sample were higher than other samples, which was significant at the concentration of 20 and 30 g/h of ozone gas (p <0.05).

    Conclusion

    In conclusion, the best chemical, microbial and organoleptic characteristics of rice flour treatments were obtained at 10 g/h and 15 min.

    Keywords: Microbial Properties, Ozone gas, Rice Flour, Sensory Properties
  • M.S. Amiri, S.E. Hoseini *, B. Khayambashi, G.H. Asadi Pages 47-60
    Introduction
    The aim of this research work is to optimize the extraction conditions of Scenedesmus Obliquus algae protein by enzymatic and alkaline methods using response surface technique and to investigate the extracted protein’s functional properties.
    Materials and Methods
    Optimization of enzymatic protein extraction using Minitab software with central composite response surface methodolog was designed for enzyme to substrate ratio factors and enzyme’s effective time (cellulose enzymes and multi-enzymes under optimum pH conditions) followed by optimization of the best treatment for the maximum extraction efficiency in the shortest time and finally the extracted proteins were identified by electrophoresis.
    Results
    The results showed that, the higher the enzyme concentration, the higher the extraction rate and the protein extraction efficiency, therefore with an increase in the concentration from 4 to 6 μl/ml, the efficiency of the extraction is increased from 15.28 to 27.87 percent using multienzyme, and it increased from 16.88 to 21.42 percent using cellulase. The optimum conditions calculated at the highest concentration and lowest response time were 4 μg / ml for 2.34 hours. The results obtained from the chemical extraction of samples indicated that, the extraction efficiency was calculated as 19.13 percent. The results of electrophoresis analysis showed that the proteins extracted from this microalga contained 8 protein bands with molecular weight ranging from 20 to 110 kDa.
    Conclusion
    Enzymatic extraction of proteins indicated a better yield as compared to chemical extraction and also considering the economical aspects this method of extraction is suggested.
    Keywords: Cellulase, Extraction, Electrophorese, I Multienzyme
  • A.H. Abasian Rad, M. Salehifar *, T. Mostaghim Pages 61-74
    Introduction
    Zwieback is a form of rusk eaten in Poland, German, Scandinavia and many other countries. It is a type of crisped, sweetened bread made with eggs and baked twice. Bamboo leaf and oregano essential oil are natural antioxidant which can reduced the acrylamide content in Zwieback and have major effects on the quality characteristics of baked products.
    Materials and Methods
    In this work investigation were performed by adding Bamboo leaf and Oregano essential oil to reduce the amount of acrylamide in Zwieback bread. The variables were the percentage of Bamboo leaves and Oregano extract0.1%, 0.15% and 0.2% and 0.002%, 0.003 % and 0.004%, respectively. Statistical analysisperformed. Physical and rheological characteristics such as density and viscosity as well as the physicochemical characteristics of rusks including moisture, firmness, acrylamide concentration, and sensory characteristics were evaluated according to the national standards.
    Results
    The results showed significant differences in the density and viscosity of the paste characteristics, moisture content, firmness, acrylamide concentration and sensory evaluation. According to the tests carried out and the comments of panelists, Zwieback containing oregano essential oil (0.004%) and 0.2 % Bamboo leaf was the closest to the control and was accepted as the best treatment.
    Conclusion
    The best treatment reduced the acrylamide concentration considerably as compared to control was containing 0.004 oregano essential oil and 0.2 % Bamboo leaf. This treatment reduced the acrylamide concentration by 59% as compared to the control.
    Keywords: Acrylamide, bamboo leaves, Bregano extract, zwieback
  • L. Hajiaghababaei *, Sh. Memari, S. Suzangarzadeh, S.A. Aghili Pages 75-86
    Introduction
    Ultrasound assisted emulsification microextraction is one of the sample preparation techniques which have minimal exposure to organic solvent. In this study, the applicability of ultrasound assisted emulsification microextraction was explored as a simple and fast method for the preconcentration and determination of Cu2+ and Zn2+ ions.
    Materials and Methods
    One aliquot of sample solution was poured in a screw cap glass tube with a conical bottom. Then, the chelating agent and extraction solvent were injected into the sample solution using a syringe in the ultrasonic bath. Disruption of the emulsion was carried out by centrifugation, and the sedimented organic phase was transferred directly to the graphite furnace atomic absorption spectrometry for determination of Cu2+ and Zn2+ ions.
    Results
    3-((6-methyl-5-oxo-3-thioxo-2,5-dihydro-1,2,4-triazin-4(3H)-yl)imino) indolin-2-one was introduced as a new and selective chelating agent. Parameters that affect the extraction efficiency, such as the kind and volume of the extraction solvent, volume of chelating agent, sample pH, extraction time are optimized. Chloroform as extraction solvent give the best results. Under the optimum conditions, the calibration curves were linear in the range of 0.05-1.5 μg L-1 ions. Relative standard deviations were 2.9 and 3.5 for five analysis of sample solution containing 0.1 mg L−1 Cu2+ and Zn2+, respectively. The detection limit of method was 0.043 for Cu2+ and 0.045 μg L-1 for Zn2+. The effect of presence of other ions was investigated.
    Conclusion
    The results demonstrate a successful method for quantitative and selective determination of trace amount of Cu2+ and Zn2+ ions in water and food samples.
    Keywords: Copper, Kiwi, 3-((6-methyl-5-oxo-3-thioxo-2, 5-dihydro-1, 4-triazin-4(3H)-yl) imino)indolin-2-one, Ultrasound assisted emulsification, Zinc
  • A. Derakhshan, M. Esmaeilpour * Pages 87-98
    Introduction
    Cake is a special soft tissue pastry with the main ingredients of flour, oil, sugarand eggs. Due to its high energy and high calories value, and high amount of sugar in itsformula, the continuous and prolonged consumption of this food causes obesity and,consequently, health problems. This study was conducted to investigate the effect of almondgum (Amygdalus scoparia spach) on the texture, chemical and sensory properties of cake.
    Materials and Methods
    In order to carry out this research work almond gum was added tothe samples at different concentrations (1, 2 and 4%) and a sample containinggum without oil reduction was produced. A sample without added almond gum was preparedas control. In this study, moisture content, volume, texture, color and sensory evaluation ofcake samples were performed.
    Results
    The results of analysis showed that the addition of almond gum in cake samplesincreased the moisture content, specific volume, firmness and chewiness ability of cakesamples. On the other hand, decreased the cohesiveness and springiness. In colorimetric tests,cake samples, dimming brightness index, and a tendency to redness and tendency to jaundicein samples were increased.
    Conclusion
    Sensory evaluation results showed that almond gum substitution increased thequality scores of the produced cakes.
    Keywords: Almond Gum, Cake, Texture
  • A. Taavonkerdar, Z. Etemad *, K. Mohamadzadeh Salamat, K. Azizbeigi Pages 99-108
    Introduction
    Today, deep frying is a common cooking method in which fat is used as a heattransfer medium, during which foods with unique properties in terms of taste, texture andappearance are produced. Deep heated oils produce toxins that endanger people's health. Thepurpose of the present study was to investigate the effect of aerobic training and Octopamineon some antioxidants indices and Adiponectin in rats fed with deeply heated oils.
    Materials and Methods
    40 Wistar rats were selected and randomly divided into controlpoisoning(CP; n=8), Training-Poisoning (TP; n=8), Supplement-Poisoning (SP; n= 8),Supplement-Training-Toxicity (STT; n=8) and healthy-control group (HC; n=8) wereincluded, and they were fed for four weeks. The training program lasted for four weeks withan average intensity of 50-65% vo2max daily for 20 minutes. Octopamine was used as asupplement for 4 weeks and 5 days a week using itraperitoneal injection of 81 μmol / kg.Super oxide dismutase (SOD) activity, Total Antioxidant Capacity (TAC), and Adiponectin(ADIPOQ) concentration were measured in the plasma.
    Results
    The results showed that the SOD activity, TAC, and ADIPOQ concentration wereincreased in the TP, STT, and SP than CP (p≥0.001). However, there is no significantdifference between TP, STT, and SP in the mentioned variables (p=0.05).
    Conclusion
    It might be concluded that exercise training or taking octopamine alone to havethe health benefits of both, and in terms of cost, each seems to be more cost-effective thancombining both.
    Keywords: Adipokine, Aerobic exercise, Octopamine, Super oxide dismutase, Total antioxidant capacity
  • S. Samaee, L. Nateghi *, S. Berenjy Pages 109-120
    Introduction
    Yoghurt Drink is an Iranian dairy drink with nutritional benefits. However dueto the presence of sodium chloride salt, it restricts the its use in people with hypertension. Onthe other hand, the antifungal and antibacterial effects and desirable aroma of dill essential oilhave been confirmed. Therefore, in order to help patients with blood pressure and to takeadvantage of the health benefits of Yoghurt Drink, a low-salt Yoghurt Drink product with thereplacement of potassium chloride instead of sodium chloride and the use of dill essential oilis produced to improve the taste and increase the shelf life of the Yoghurt Drink.
    Materials and Methods
    Salts were substituted in Yoghurt Drink formulations withconcentrations of 0 (control), 25, 50, 75 and 100% by potassium chloride alone and with 0.3%of dill essential oil. Therefore, 10 treatments were designed according to completelyrandomized design. Physicochemical tests including acidity, pH, sedimentation, dry matterand sediment, mold and coliform, and sensory evaluation (taste, salinity, oral sensation, totalacceptance) were camied out in triplicate orden on the first and sixty days of maintenance.
    Results
    The results of the tests were analyzed according to Duncan's one-way ANOVA testat 95% confidence level. The results of physicochemical and microbial properties showed thatreplacement of sodium salt with potassium chloride had no significant effect on acidity, pH,sedimentation, dry matter (p<0.05). According to the results, by increasing the concentrationof potassium salt in respect of sodium salt at concentrations higher than 50% in the presenceof 0.3% of the essential oil, the organoleptic properties of the product significantly decreased(p<0.05).
    Conclusion
    The results of this study proved the possibility of replacing sodium salts withpotassium salts up to 50% in the presence of 0.3% of essential oils, without undesirableeffects on the physico-chemical, microbial and organoleptic properties of the product.
    Keywords: Dill Essential Oil, Potassium chloride salt, Sodium chloride salt, Yoghurt Drink
  • R. Roudashtian, Sh. Shabani *, G.H. Asadi Pages 121-131
    Introduction

    Among foods, egg is noticeable due to its high content of proteins, essential amino acids and fat soluble vitamins. The presence of low amount of water and carbon dioxide inside the shell have direct effect in the freshness and quality of the egg. These two elements may fade away during storage and therefore the quality may be diminished as the result. A novel method for preventing this phenomenon is the coating of relevant channels by biopolymeric materials. In this study, the effect of coating with CMC biopolymer reinforced with tragacanth containing clove ethanolic extract during storage were evaluated.

    Materials and Methods

    The qualitative factors studied were percentage, weight loss, Haugh unit, yolk index, albumin pH, shell resistancy in 30 days of room temperature.

    Results

    The results that were counted out in triplicate orders indicated that 1.5% CMC, 1.5% tragacanth, 10% clove extract concentrations exhibited the best results.

    conclusion

    It might be concluded that coating as mentioned earlier had a positive effect and meaningful difference with the uncoated samples improved and extended the storage shelf life of eggs at room temperature.

    Keywords: Anti Micrbiol Effect of Clove Extraction, CMC coating, Egg Shelf Life, extended shelflife, Haugh Unit, Microbial characters, Yolk Index