فهرست مطالب

نشریه علوم به زراعی گیاهی
سال دهم شماره 1 (بهار و تابستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/12/23
  • تعداد عناوین: 12
|
  • مجید عبدلی* صفحات 1-13
    به منظور بررسی تاثیر تاریخ کاشت و زمان برداشت بر صفات مرفولوژیکی ذرت علوفه ای (رقم کارون 701)، آزمایشی به صورت اسپلیت پلات با سه تکرار در قالب بلوک های کامل تصادفی در ورامین در سال 1394 اجرا شد. تیمارها شامل پنج تاریخ کاشت به عنوان فاکتور اصلی (20 فروردین، 31 اردیبهشت، 28 خرداد، 9 تیر و 24 تیرماه) و دو زمان برداشت به عنوان فاکتور فرعی (مرحله شیری شدن دانه و مرحله خمیری شدن دانه) بود. نتایج نشان داد که تاریخ های کاشت ازنظر ارتفاع بوته، عرض برگ، سطح برگ، قطر بلال و عملکردتر اختلاف معنی داری در سطح یک درصد داشتند. اما تعداد برگ در بوته، طول برگ، تعداد گره در ساقه و قطر ساقه ازنظر آماری معنی دار نشدند و تحت تاثیر تاریخ کاشت قرار نگرفتند. نتایج این آزمایش نشان می دهد که تاریخ کاشت 9 تیرماه ازنظر صفات مرفولوژیکی من جمله ارتفاع بوته، عرض برگ، سطح برگ، قطر بلال و عملکردتر بوته نسبت به بقیه تاریخ های کاشت برتری دارد و با کشت زودهنگام و تاخیر در کاشت از میزان صفات فوق به شدت کاسته می شود. دراین بین، زمان برداشت در مرحله شیری شدن دانه بیشترین میزان عرض برگ و سطح برگ و برداشت در مرحله خمیری شدن دانه بیشترین عملکردتر بوته را به خود اختصاص داد. توصیه می گردد جهت حصول عملکرد مطلوب ذرت، عملیات کاشت در نیمه اول تیرماه در منطقه ورامین صورت گیرد و برای برداشت علوفه باکیفیت برداشت در مرحله شیری و برای به دست آوردن عملکرد بیشتر برداشت در مرحله خمیری شدن دانه صورت پذیرد.
    کلیدواژگان: تاریخ کاشت، صفات مرفولوژیکی، ذرت، زمان برداشت، ذرت علوفه ای
  • پیمان شریفی*، زینب مقبول کردار صفحات 14-31

    این پژوهش در سال زراعی 96-1395، به صورت آزمایش فاکتوریل در قالب طرح پایه بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در رشت انجام شد. فاکتورهای آزمایش شامل سودوموناسفلورسنت در دو سطح (تلقیح و عدم تلقیح) و کود فسفاته از منبع سوپر فسفات تریپل در شش سطح (بدون مصرف کود، 30، 60، 90، 120 و 150 کیلوگرم در هکتار) بودند. اثر سودوموناس بر طول غلاف، تعداد دانه در غلاف،  تعداد غلاف در بوته، وزن صد دانه، عملکرد دانه خشک، شاخص برداشت و محتوی فسفر دانه و اثر کود فسفاته بر تعداد غلاف در بوته، وزن صد دانه، عملکرد دانه خشک، محتوی فسفر دانه و شاخص برداشت معنی دار بود (p ≤ 0.01). برهمکنش دو فاکتور بر تمام صفات به جز شاخص برداشت معنی دار بود(p ≤ 0.01).بیشترین مقدار محتوی فسفر دانه (355 میلی گرمبر کیلوگرم) در ترکیب تیماری تلقیح با سودوموناس و استفاده از 150 کیلوگرم کود فسفاته در هکتار حاصل شد. عملکرد دانه در ترکیب کودی تلقیح با سودوموناس و استفاده از 90 کیلوگرم کود فسفاته در هکتار برابر با 3/3893 کیلوگرم در هکتار بود که اختلاف معنی داری با 120 و 150 کیلوگرم کود فسفاته در هکتار و در شرایط تلقیح با سودوموناسنداشت. این ترکیب کودی سبب افزایش 38 درصدی عملکرد دانه در مقایسه با عدم تلقیح و مصرف 90 کیلوگرم نیتروژن در هکتار شد. درمجموع، مصرف 90 کیلوگرم کود فسفاتهدرهکتارو تلقیح با سودوموناس می تواند منجر به حصول به پتانسیل عملکرد دانه، کاهش اثرات مخرب زیست محیطی و صرفه جویی در مصرف کود فسفاته گردد.

    کلیدواژگان: سودوموناس فلورسنت، محتوی فسفر دانه، کود زیستی، کود فسفاته، ریز جانداران
  • زهره نبی پور*، غلامرضا زمانی صفحات 32-46

    آب قابل دسترسی، عامل اصلی محدودکننده رشد و تولید محصول در مناطق خشک است. در این راستا به منظور بررسی اثر کاربرد سیلیسیم بر ویژگی های مورفولوژیکی، فیزیولوژیکی و عملکرد آفتابگردان در شرایط مختلف رطوبتی، این آزمایش در سال زراعی 1397-1398 در شهر گناباد انجام شد. این پژوهش به صورت اسپلیت پلات در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار اجرا شد. عامل اصلی آبیاری با سطوح مختلف رطوبتی بر اساس نیاز آبیشامل چهار سطح (سطح رطوبتی 100 درصد نیاز آبی، سطح رطوبتی 80 درصد نیاز آبی، سطح رطوبتی 60 درصد نیاز آبی و سطح رطوبتی 40 درصد نیاز آبی) و عاملفرعیزمان مصرف سیلیسیمدر چهارسطح (بدون کاربرد (شاهد)، کاربرد در مرحله رویشی، کاربرد در مرحله زایشی، کاربرد در مرحله رویشی و زایشی)بود.نتایج آزمایش نشان داد که کاهش سطح رطوبتی از 100 درصد به 40 درصد نیاز آبی موجب کاهش صفات کمی موردبررسی شد؛ به طوری که کمترین مقدار عملکرد دانه (8/1730 کیلوگرم در هکتار) و عملکرد روغن (41/583 کیلوگرم در هکتار) در تیمار سطح رطوبتی 40 درصد نیاز آبی به دست آمد. همچنین کاربرد سیلیسیم در شرایط کم رطوبت بر اساس نیاز آبی باعث بهبود اثرات کاهش سطوح رطوبتی در همه صفات مورد ارزیابی و عملکرد دانه شد. بیشترین عملکرد دانه (96/7572 کیلوگرم در هکتار) در تیمار سطح رطوبتی 80 درصد نیاز آبی و کاربرد سیلیسیوم در مرحله رویشی و زایشی به دست آمد و کمترین مقدار (54/1193 کیلوگرم در هکتار) در تیمار سطح رطوبتی 40 درصد نیاز آبی و بدون کاربرد سیلیسیوم ثبت گردید. همچنین کاربرد سیلیسیوم در مرحله رویشی و زایشی نسبت به تیمار عدم کاربرد (شاهد) به ترتیب باعث افزایش 5/2، 5/1 و 5/2 برابری عملکرد روغن در سطوح مختلف آبیاری شامل 80، 60 و 40 درصد نیاز آبی شد. به طورکلی نتایج نشان داد استفاده از سیلیسیم در مرحله رویشی و زایشی در سطح رطوبتی 80 درصد نیاز آبی باعث جبران اثرات سوء کاهش سطح رطوبتی در صفات موردبررسی گردید.

    کلیدواژگان: طول ساقه، شاخص سطح برگ، عملکرد آفتابگردان، محتوی نسبی آب برگ
  • محمدرضا جعفری تلوباغی، مرتضی سام دلیری*، پوریا مظلوم، ولی الله رامئه، مرتضی مبلغی صفحات 47-58

    به منظور بررسی سازگاری ژنوتیپ های بومی برنج به شرایط آب و هوایی مازندران،  این آزمایش با تعداد 30 ژنوتیپ برنج در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با چهار تکرار در دو منطقه از استان مازندران (موسسه تحقیقات برنج آمل و دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری) طی سال 96-1395 اجرا گردید . نتایج تجزیه واریانس مرکب داده ها نشان داد که بین مکان های آزمایش فقط از نظر طول خوشه و تعداد دانه پر و پوک در خوشه اختلاف معنی داری وجود داشت، در حالی که بین ژنوتیپ ها و برهمکنش ژنوتیپ در محیط تفاوت معنی داری از نظر تمام صفات مورد مطالعه وجود داشت. نتایج ضرایب همبستگی صفات مورد بررسی نشان داد که صفات طول خوشه، تعداد دانه پر در خوشه و تعداد پنجه بارور در کپه دارای همبستگی مثبت و معنی داری با عملکرد دانه بودند. برای 30 ژنوتیپ مورد بررسی، سه خوشه حاصل گردید که ژنوتیپ های خوشه سوم شامل گرده و زیره بندپی با میانگین عملکرد دانه بالاتر در دو منطقه مورد مطالعه، سازگاری بیشتری به شرایط اقلیمی مازندران نشان دادند.

    کلیدواژگان: برهمکنش ژنوتیپ در محیط، برنج، تجزیه کلاستر، ضریب همبستگی
  • بیتا عباسی*، غلامرضا محمدی، علیرضا باقری صفحات 59-77

    این تحقیق باهدف مطالعه واکنش ویژگی های رویشی ارقام آفتابگردان در حضور شنبلیله به عنوان خاک پوش زنده در سال 1396 در مزرعه آزمایشی دانشگاه رازی انجام شد. آزمایش به صورت فاکتوریل بر پایه طرح بلوک های کامل تصادفی اجرا گردید. فاکتور اول کاشت شنبلیله در چهار سطح (بدون خاک پوش، کاشت شنبلیله 15 روز قبل، هم زمان و 15 روز بعد از آفتابگردان) و فاکتور دوم ارقام آفتابگردان (پروگرس، فرخ، لاکومکا) بود. نتایج نشان داد که کاشت شنبلیله 15 روز قبل از آفتابگردان، ارتفاع، وزن ساقه، تعداد برگ، وزن برگ، شاخص سطح برگ، محتوای کلروفیل های a، b و کل آفتابگردان را نسبت به شرایط شاهد (بدون خاک پوش) به ترتیب 4/26، 1/62، 8/24، 5/68، 63، 4/7، 7/3 و 8/6 درصد کاهش داد. کمترین محتوای نسبی آب برگ نیز با کاشت شنبلیله قبل از آفتابگردان به دست آمد (به ترتیب 2/65 و 7/52 درصد در مراحل یک سوم ابتدایی فصل رشد و گلدهی). اثر حضور خاک پوش در شرایط کاشت هم زمان و 15 روز بعد از آفتابگردان بر بهبود ویژگی های رشدی آفتابگردان نسبت به شاهد معنی دار نبود.در بین ارقام، بیشترین عملکرد دانه، به رقم لاکومکا اختصاص یافت (3426 کیلوگرم در هکتار).بااین حال رقم پروگرس بیشترین ارتفاع (212 سانتی متر)، وزن ساقه (523 گرم در بوته)، تعداد برگ (5/25 عدد در بوته)، وزن برگ (4/157 گرم در بوته)، شاخص سطح برگ (2/6) و محتوای نسبی آب برگ (به ترتیب 8/77 و 5/70 درصد در مراحل یک سوم ابتدایی فصل رشد و گلدهی) را به خود اختصاص داد. بیشترین نسبت سطح برگ (013/0 مترمربع بر گرم) و محتوای کارتنویید (5/2 میلی گرم)نیز متعلق به رقم فرخ تعلق داشت.

    کلیدواژگان: آفتابگردان، سطح برگ، شنبلیله، عملکرد دانه، کلروفیل
  • پیمان محمدزاده توتونچی* صفحات 78-91

    کودهای آلی منابع ارزشمندی برای بهبود کیفیت خاک و افزایش عملکرد گیاهان زراعی هستند. به منظور ارزیابی اثرات کاربرد ورمی کمپوست و کود دامی بر صفات مورفولوژیک، عملکرد و میزان اسانس گیاه دارویی ریحان (Ocimum basilicum L.) آزمایشی مزرعه ای به صورت طرح بلوک های کامل تصادفی با هشت تیمار و سه تکرار در سال 1398 در شهرستان ارومیه اجرا گردید. تیمارهای آزمایشی شامل شاهد (1T)، ورمی کمپوست به میزان 5 تن (2T)، 10 تن (3T)، 15 تن (4T) و 25 تن در هکتار (5T)، کود گاوی به میزان 10 تن (6T)، 15 تن (7T) و 20 تن در هکتار (8T) بودند. بر اساس نتایج تجزیه واریانس، تاثیر تیمارهای کودی بر تمامی صفات موردبررسی در سطح احتمال یک درصد معنی دار بود. نتایج نشان داد که تیمار 5T ارتفاع بوته، تعداد برگ در بوته، عملکرد بیولوژیک، عملکرد دانه، میزان اسانس و عملکرد اسانس را در مقایسه با تیمار شاهد به ترتیب 81/67، 91/60، 36/53، 86/42، 94/109 و 95/72 درصد افزایش داد. بیشترین تعداد شاخه جانبی در بوته (61/15) متعلق به تیمار 8T بود که با تیمار 5T  اختلاف معنی داری نداشت. تیمار 4T ازلحاظ تعداد گل در بوته حداکثر مقدار (66/45) را در بین تیمارهای کودی دارا بود و این تیمار تفاوت معنی داری با تیمار 5T نداشت. همچنین، بیشترین وزن هزار دانه (72/2 گرم) از تیمار 4T به دست آمد که این تیمار با تیمارهای 5T و 8T در یک گروه آماری قرار گرفتند. به طورکلی، نتایج حاکی از آن بود که کاربرد ورمی کمپوست و کود گاوی تاثیر مطلوبی بر  صفات مورفولوژیک، عملکرد و میزان اسانس گیاه دارویی ریحان داشت.

    کلیدواژگان: ارگانیک، عملکرد بیولوژیک، کشاورزی پایدار، کود گاوی
  • ابراهیم فانی*، شکوفه حاجی هاشمی صفحات 92-101

    با توجه به گسترش روزافزون مطالعات بر روی گیاهان دارویی و اهمیت آن ها در صنایع غذایی و دارویی، مطالعه حاضر  بر روی  گیاه دارویی کلمو (Physorrhynchus chamaerapistrum) صورت گرفته است. سیلیس (Si) به عنوان یک عنصر مفید برای بسیاری از گونه های گیاهی شناخته شده است. در مطالعه حاضر به بررسی اثر تیمار سیلیس  بر روی برخی از صفات فیزیولوژیک گیاه کلمو پرداخته شده است. بدین منظور محلول پاشی گیاهان کلمو در رویشگاه طبیعی خود در منطقه بهبهان توسط غلظت های صفر (آب مقطر به عنوان گیاه شاهد)، 10 و 20 میلی مولارسیلیکات پتاسیم محلول پاشی صورت گرفت.  پس از یک ماه برگ گیاهان جهت بررسی پاسخ های فیزیولوژیکی گیاه به تیمار سیلیس برداشت شدند. بر اساس نتایج به دست آمده، تیمار سیلیس تاثیر معنی داری  بر روی شاخص های فلورسانس برگ گیاه کلمو نشان نداد درحالی که سبب افزایش معنی دار رنگیزه های فتوسنتزی گیاه شد. تیمار سیلیسی تاثیر معنی داری بر روی میزانکارایی فتوسیستم 2 (Fv/Fm) و کارایی فتوسیستم های 1 و 2 (PIABS) نشان نداد. میزان کلروفیل های a، b و کل و کاروتنوییدهادر گیاهان تیمار شده با سیلیس افزایش معنی داری را نشان دادند، درحالی که در شاخص های مذکور در تیمارهای 10 و 20 میلی مولار تفاوت معنی داری با یکدیگر نشان نداد. نتایج حاصل از مطالعه حاضر حاکی از آن است که سیلیس به عنوان یک عنصر معدنی غیرضروری بر گیاهان می تواند سبب ارتقاء عملکرد میزان رنگیزه های فتوسنتزی گیاهان شود.

    کلیدواژگان: پروتئین، رنگیزه های فتوسنتزی، عملکرد فتوسیستم ها، کربوهیدرات
  • شهین اکبری، مهرو مجتبایی زمانی* صفحات 102-116

    به منظور ارزیابی اثر کاربرد تلفیقی کودهای شیمیایی-دامی و زیستی بر عملکرد ذرت (سینگل کراس 703)، این آزمایش به صورت کرت های خردشده در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در تابستان سال 1395 در شهرستان رامهرمز اجرا شد. کرت های اصلی در چهار سطح مصرف کود شیمیایی (100، 50 و 25 درصد مصرف توصیه شده NPK و عدم مصرف کود شیمیایی (مصرف کود دامی)) و کرت های فرعی در سه سطح عدم تلقیح بذر؛ تلقیح بذر با کود های زیستی حاوی باکتری های محرک رشد و حل کننده فسفات و پتاسیم (ازتوبارور+فسفاته بارور+پتابارور) و تلقیح بذر با کودهای زیستی مذکور+قارچ آسپرژیلوس بود. بیشترین عملکرد دانه به سطح تیماری 100 درصد مصرف NPK تعلق داشت، ولی بین دو سطح 100 و 50 درصد مصرف NPK ازلحاظ تعداد برگ در بوته، طول بلال، قطر بلال، تعداد ردیف در بلال، تعداد دانه در ردیف و وزن هزار دانه تفاوت معنی داری نبود. اثر کود زیستی بر عملکرد دانه و اجزای آن معنی دار بود و بین دو سطح تلقیح بذر با کودهای زیستی حاوی باکتری و تلقیح بذر با کودهای زیستی حاوی باکتری+قارچ آسپرژیلوس تفاوت معنی داری وجود نداشت. در شرایط عدم تلقیح بذر، با کاهش 50 درصدی مصرف NPK، عملکرد دانه در حدود 24 درصد کاهش یافت، درحالی که با تلقیح بذر با کودهای زیستی حاوی باکتری و کاهش 50 درصدی مصرف NPK، کاهش عملکرد دانه نسبت به مصرف 100 درصد NPK بدون تلقیح بذر، حدود 12 درصد بود. ازاین رو، تلقیح توام بذر با کودهای زیستی ازتوبارور، فسفاته بارور و پتابارور در تلفیق با مصرف 50 درصد توصیه شده کود شیمیایی NPK به دلیل کاهش هزینه نهاده های شیمیایی و جلوگیری از آلودگی های زیست محیطی در زراعت ذرت در منطقه رامهرمز مناسب به نظر می رسد.

    کلیدواژگان: آسپرژیلوس، باکتری های محرک رشد، کشاورزی پایدار
  • ماندانا ستوده، مجتبی علوی فاضل* صفحات 117-130

    به منظور بررسی نقش تغییرات انتقال مجدد در عملکرد ذرت دانه ای در تراکم ها و مقادیر متفاوت نیتروژن این آزمایش به صورت فاکتوریلدرقالبطرح بلوک هایکاملتصادفیدر سهتکرارطی سال زراعی1394-95 در شهر رامهرمز واقع در جنوب غرب ایران انجام شد.فاکتور تراکم بوته شامل هشت، 10 و 12 بوته در مترمربع و فاکتور مقادیر نیتروژن شامل کاربرد 50 ،100 ،150 کیلوگرم نیتروژن خالص در هکتار از منبع کود اوره (46 درصد) بود. نتایج نشان داد که تغییر تراکم بوته و مقدار نیتروژن اثر معنی داری بر عملکرد دانه، عملکرد بیولوژیکی، میزان انتقال مجدد، سهم انتقال مجدد و فتوسنتز جاری داشت. بیشترین عملکرد دانه (4/8090 کیلوگرم در هکتار) به تراکم هشت بوته در مترمربع و کمترین (1/6480 کیلوگرم در هکتار) به تراکم 12 بوته در مترمربع اختصاص یافت. بیشترین عملکرد دانه (7/8650 کیلوگرم در هکتار) از تیمار 150 کیلوگرم در هکتار کود نیتروژن و کمترین (7/6160 کیلوگرم در هکتار) از تیمار 50 کیلوگرم در هکتار کود نیتروژن به دست آمد. بیشترین میزان انتقال مجدد و میزان و سهم فتوسنتز جاری از تراکم هشت بوته در مترمربع و 150 کیلوگرم در هکتار نیتروژن به دست آمد. به طورکلی نتایج آزمایش نشان داد که مصرف 150 کیلوگرم در هکتار نیتروژن خالص در تراکم هشت بوته در مترمربع می تواند موجب افزایش 46 درصدی عملکرد دانه در مقایسه با مصرف 50 کیلوگرم در هکتار نیتروژن و تراکم 12 بوته در مترمربع و بهبود تولید ذرت شود.

    کلیدواژگان: انتقال مجدد، تراکم بوته، ذرت، عملکرد دانه، نیتروژن
  • داور قره داغی، علی فرامرزی*، جلیل اجلی، مهرداد عبدی، ناصر نظری صفحات 131-149

    آزمایش در سال زراعی 97-1396 در روستای آچاچی میانه به صورت اسپلیت پلات فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با سه تکرار اجرا شد. تیمارها شامل سه سطح تنش (a1: بدون تنش (غرقاب) و a2: دور آبیاری هر 10 روز (از مرحله شروع پنجه زنی)، a3: دور آبیاری 20 روز (از شروع پنجه زنی)؛ زیولیت در دو سطح (b1: عدم کاربرد (شاهد)؛ b2: 10 تن در هکتار) و ارقام در چهار سطح (c1: شاه پسند ؛ c2: طارم محلی ؛ c3: CT13382-8-3-M و c4: سنگ جو) بود. ترکیب غرقاب در کاربرد زیولیت در رقم CT13382-8-3-Mبا میانگین 9/5 تن در هکتار بیشترین و ترکیب 20 روز یک بار در عدم کاربرد زیولیت در رقم شاه پسند با میانگین 06/1 تن در هکتار کمترین عملکرد دانه داشت. بیشترین میزان انتقال مجدد ماده خشک از اندام هوایی هنگامی به دست آمد که رقم سنگ جو تحت سطح هر 10 روز یک بار آبیاری در عدم کاربرد زیولیت قرار گرفت (816 کیلوگرم در هکتار) و با افزایش مصرف زیولیت از سهم انتقال مجدد در عملکرد شلتوک کاسته شد. سایر برگ ها در مقایسه با سایر اندام ها (برگ پرچم و ساقه)  نقش اصلی را در انتقال مجدد ماده خشک به دانه ها ایفا کرده و میزان آن بسته به ژنوتیپ و شرایط محیطی از 45/3-63/14 درصد متغیر بود. ساقه ها در انتقال مجدد ماده خشک به دانه از سایر اندام های هوایی کمتر بوده بین 5/2 -7/16 درصد بود. درمجموع به نظر می رسد که انتقال مجدد ماده خشک از اندام های هوایی ژنوتیپ های برنج نقش مهمی در پر کردن دانه دارد.

    کلیدواژگان: تنش، زئولیت، عملکرد و اجزای عملکرد، انتقال مجدد ماده خشک
  • نسیم بصیرپور، الناز صباغ تازه* صفحات 150-163

    با توجه به مشکل شوری و محدودیت منابع آب در ایران، استفاده هم زمان از مواد تعدیل کننده اثر شوری و انواع سوپر جاذب ها می تواند راهکاری موثر در جهت بهبود شاخص های رشد گیاهان پرورش یافته در خاک های شور باشد. به منظور ارزیابی اثر روش های مختلف کاربرد اسید سالیسیلیک و پومیس بر عملکرد و مقدار عناصر غذایی شاهی در یک خاک شور، آزمایش مزرعه ای به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با 9 تیمار و سه تکرار به اجرا درآمد. فاکتورها شامل 1) اسید سالیسیلیک(S) با سه سطح الف) بدون اسید سالیسیلیک (S0)، ب) خیساندن بذور شاهی در اسید سالیسیلیک 1/0 میلی مولار به مدت 24 ساعت (S1) و ج) محلول پاشی گیاهان با اسید سالیسیلیک 7/0 میلی مولار در سه مرحله (S2) و 2) پومیس (P) با سه سطح الف) صفر (P0) ، ب) 15 تن در هکتار (P1) و ج) 30 تن در هکتار (P2) بود. نتایج نشان داد که خیساندن بذور شاهی در اسید سالیسیلیک 1/0 میلی مولار توانست اثرات ناشی از تنش شوری در شاهی را تعدیل نماید، ولی بین تیمار محلول پاشی گیاهان با اسید سالیسیلیک 7/0 میلی مولار و شاهد ازلحاظ اکثر شاخص های رشد، تفاوتی دیده نشد. افزایش سطوح پومیس توانست صفاتی نظیر وزن خشک و مقدار عناصر فسفر، کلسیم، منیزیم و پتاسیم را در شاهی افزایش داده و مقدار سدیم گیاه، پرولین، پراکسید هیدروژن و آسکوربات پراکسیداز را کاهش دهد. در کل تیمار (P2S1) یعنی کاربرد 30 تن در هکتار پومیس و خیساندن بذور شاهی در اسید سالیسیلیک 1/0 میلی مولار، بیشترین عملکرد و مقدار عناصر غذایی و کمترین مقدار شاخص های تنش شوری در شاهی را تولید کرد.

    کلیدواژگان: آسکوربات پراکسیداز، پرولین، تنش شوری، سوپر جاذب، عناصر غذایی
  • مرضیه گرج زاده، شهرام لک*، عبدالعلی گیلانی صفحات 164-175

    به منظور ارزیابی نقش عوامل کاهنده رشد بر برخی از شاخص های مرفوفیزیولوژیکی و عملکردی ارقام برنج، آزمایشی در سال 1397 به صورت کرت های خردشده در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار انجام شد. عوامل آزمایش شامل ارقام مختلف برنج شامل: چمپا، عنبوری قرمز و هویزه در کرت اصلی و عوامل کاهنده رشد در چهار سطح شاهد (بدون برش)، مصرف نیم لیتر مداکس تاپ در 45 روز پس از کاشت، برش 65 روز پس از کاشت به ارتفاع 35 سانتی متر و برش 85 روز پس از کاشت به ارتفاع 35 سانتی متر در کرت فرعی بود. نتایج نشان داد تفاوت بین سطوح عوامل کاهنده رشد ازنظر ارتفاع ساقه، تعداد خوشه، تعداد دانه پوک و عملکرد شلتوک در سطح 1% و وزن هزار دانه در سطح 5% معنی دار بود. تفاوت بین ارقام ازنظر تعداد دانه پوک در خوشه در سطح 1% و وزن هزار دانه در سطح 5% معنی دار شد. بیشترین تعداد دانه پوک در خوشه در شاهد و کمترین آن دربرش 65 روز پس از کاشت حاصل شد. بیشترین عملکرد شلتوک به کاربرد مداکس تاپ (با میانگین 7/4 تن در هکتار) و کمترین آن (با میانگین 19/3 تن در هکتار) به برش 85 روز پس از کاشت متعلق بود. بنابراین می توان با برش 65 روز پس از کاشت و کاربرد مداکس تاپ و استفاده از رقم هویزه به نتایج مطلوب در شرایط آب و هوایی خوزستان رسید.

    کلیدواژگان: برنج، زمان برش، مداکس تاپ، عملکرد شلتوک، شاخص سطح برگ
|
  • Majid Abdoli * Pages 1-13
    In order to investigate the effect of planting date and harvest time on the morphological traits of forage maize (cv. Karoun 701), an experiment of split plot in randomized complete block design with three replications was conducted in Varamin in year of 2015. Treatments included five planting dates as main factor (9th of April, 21th of May, 18th of June, 30th of June and 15th of July) and two harvesting times as sub-factor (milky stage and dough stage). The result showed that the effect of planting dates had significant at 1% level on the plant height, leaf width, leaf area, cob diameter and fresh yield. But had no significant effect on the number of leaf per plant, leaf length, number of internode per plant and stem diameter and were not affected by planting date. Results of this experiment showed that planting date of 30th of June was superior to other planting dates in terms of morphological traits such as plant height, leaf width, leaf area, cob diameter and fresh yield of plant compared to other planting dates, and the amount of the above traits with early and delay in planting are greatly reduced. In between, harvesting time at milky stage had the highest leaf width and leaf area and harvesting at dough stage had the highest fresh yield of plant. It is recommended to obtain optimum corn yield, sowing operations should be carried out in the first half of July in Varamin region and for harvesting quality forage at milky stage and to obtain greater harvest yield at dough stage.
    Keywords: Sowing date, Morphological traits, Maize, Harvest time, forage Maize
  • Peyman Sharifi *, Zeinab Maghbolkerdar Pages 14-31

    Abstract   This research carried out in a field factorial experiment based on randomized complete block design with three replications in Rasht at 2016-17 growing season. Experimental factors were including two levels of Pseudomonas fluorescent (seed inoculationand uninoculation) and six levels of phosphate fertilizer from super phosphate triple source (0, 30, 60, 90, 120 and 150 kg/ha). Pseudomonas effect was significant on pod length, number of seed per pod, number of pod per plant, hundred seed weight, dry seed yield, harvest index and phosphorous seed content (P≤ 0.01). Effect of phosphate fertilizer was significant on number of pod per plant, hundred seed weight, dry seed yield, harvest index and phosphorous seed content (P≤ 0.01). Interaction effects of two factors were significant on all of the studied traits except of harvest index (P≤ 0.01). The highest value of phosphorous seed content (355 ppm) was observed in combination treatment of 150 kg P/ha and Pseudomonas inoculation. Seed yield was 3893.3 kg/hain combination of seed inoculation with Pseudomonas and phosphate fertilizer (90 kg/ha), which there was no significant differences with 120 and 150 kg P/ha. This fertilizer combination increased 38 percent seed yield in comparison to 90 kg/ha phosphate fertilizer and uninoculation of Pseudomonas bacteria. Overall, the inoculation with Pseudomonas bacteria and phosphate fertilizer (90 kg/ha) could achieve seed yield potential, reduce the adverse environmental impacts and save the P-fertilizer utilization.

    Keywords: Bio-fertilizer, microorganisms, Phosphate Fertilizer, Pseudomonas fluorescent, Seed phosphorus content
  • Zohreh Nabipour *, Gholamreza Zamani Pages 32-46

    Available water is the main factor limiting crop growth and production in arid areas. In this regard, in order to investigate the effect of silicon application on morphological, physiological and yield characteristics of sunflower under different moisture levels, an experiment was conducted in the crop year 1397-1398 in Gonabad. This study was conducted as a split plot in a randomized complete block design with three replications. The main factor of irrigation with different moisture levels based on water requirement includes four levels (100% water requirement, 80% water requirement, 60% water requirement and 40% water requirement) and the secondary factor of silicon consumption time. There were four levels (no application (control), application in vegetative stage, application in reproductive stage, application in vegetative stage and reproductive stage). The results showed that reducing the moisture level from 100% to 40% of water requirement reduced the quantitative traits studied; So that the lowest seed yield (1730.8 kg / ha) and oil yield (583.41 kg / ha) were obtained in the treatment of moisture level of 40% of water requirement. Also, the application of silicon under low moisture levels based on water requirement improved the effects of reducing moisture levels in all evaluated traits and seed yield. The highest seed yield (7572.96 kg / ha) was obtained in the treatment of 80% water requirement and application of silicon in the vegetative and reproductive stages and the lowest value (1193.54 kg / ha) was obtained in the treatment of 40% water requirement and without the use of silicon. Also, the application of silicon in the vegetative and reproductive stages compared to the non-application treatment (control) increased 2.5, 1.5 and 2.5 times the oil yield at different levels of moisture, including 80, 60 and 40% of water requirement. In general, the results showed that the use of silicon in the vegetative and reproductive stages at a moisture level of 80% of the water requirement compensated for the adverse effects of reducing the moisture level in the studied traits.

    Keywords: Stem height, leaf area index, Sunflower yield, Relative leaf water content
  • Mohammad Reza Jafari Telobaghi, Morteza Sam Darili *, Pouria Mazloum, Valiollah Rameeh, Morteza Moballeghi Pages 47-58

    In order to investigate the adaptation of native rice genotypes to Mazandaran climatic conditions, an experiment was conducted with 30 rice genotypes in a randomized complete block design with four replications in in two regions of Mazandaran province (Amol Rice Research Institute and Sari University of Agricultural Sciences and Natural Resources) during 2016-2017. The results of combined analysis of variance showed that there was a significant difference between the locations of experiment only in terms of panicle length and number of filled and unfilled grains per panicle, while there was a significant difference among genotypes and genotype × environment interaction for all studied traits. Results of correlation coefficients of the traits showed that panicle length, number of filled grains per panicle and number of fertile tillers per hill had a positive and significant correlation with grain yield. For the 30 genotypes studied, three clusters were found that the third cluster genotypes, including Gardeh and Zire Bandpey with higher grain yield in the two studied regions showed more adaptation to Mazandaran climatic conditions.

    Keywords: Cluster analysis, Correlation Coefficient, Genotype × Environment interaction, Rice
  • Bita Abbasi *, Gholamreza Mohammadi, Alireza Bagheri Pages 59-77

    This study was done to investigate the response of vegetative traits of sunflower cultivars in the presence of fenugreek as living mulch at Razi University in 2017. The experiment was conducted as split-plot based on randomized complete block. First factor was the sowing fenugreek at four levels (control (without living mulch), 15 days before sowing of sunflower, simultaneous sowing with sunflower, 15 days after sowing of sunflower) and the second factor was three sunflower cultivars (Progress, Farrokh, Lakomka). Results showed that with planting of fenugreek before sunflower, height, stem weight, number of leaves, leaf weight, leaf area index, content of chlorophyll a, b and total of chlorophylls were decreased by 26.4%, 62.1%, 24.8%, 68.5%, 63%, 7.4%, 3.7% and 6.8% compared to control, respectively. The lowest relative water content was also obtained by planting fenugreek before sunflower (65.2% and 52.7% at the 1/3 of primary growth season and flowering stages). The effect of presence mulch under the simultaneous and 15 days after sunflower conditions had no significant effect on growth characteristics of sunflower compared to control condition. Among thecultivars, the highest of grain yield was assigned to Lacomka (3426 kg/ha). However, Progress had the highest height (212 cm), stem weight (523 g/plant), leaf number (25.5 per plant), leaf weight (157.4 g/plant), leaf area index (6.2) and relative water content (77.8% and 70.5% at the 1/3 of of primary growth season and flowering stages). The highest of leaf area ratio (0.013 m2/g) and carotenoid content (2.5 mg) belonged to Farrokh.

    Keywords: Chlorophyll, Fenugreek, Grain yield, leaf area, Sunflower
  • Peyman Mohammadzadeh Toutounchi * Pages 78-91

    Organic fertilizers are valuable sources for improving soil quality and increasing crop yield. In order to evaluate the effect of vermicompost and manure application on morphological traits, yield and essential oil of basil (Ocimum basilicum L.), a field experiment was conducted in a randomized complete block design with eight treatments and three replications in Urmia city in 2019. The experimental treatments included control (T1), vermicompost [5 tons (T2), 10 tons (T3), 15 tons (T4), 25 tons per hectare (T5)], cow manure [10 tons (T6), 15 tons (T7) and 20 tons per hectare (T8)]. According to the results of ANOVA, the effect of the treatments on all studied traits was significant (p≤0.01). Results showed that T5 treatment increased plant height, number of leaves per plant, biological yield, seed yield, essential oil content and essential oil yield in comparison with control 67.81, 60.91, 53.36, 42.86, 109 and 72.95%, respectively. The highest number of lateral branches per plant (15.61) belonged to the T8 treatment, which was not significantly different from the T5. The T4 treatment had the maximum (45.66) flower number per plant among the treatments and this treatment was not significantly different from the T5 treatment. Also, the highest 1000-grain weight (2.72 g) was obtained from T4 treatment, which was in a same statistical group with T5 and T8 treatments. Overall, the results indicated that the application of vermicompost and cow manure had a favorable effect on morphological traits, yield and essential oil content of basil.

    Keywords: Biological yield, Cow manure, Organic, Sustainable agriculture
  • Ebrahim Fani *, Shokoofeh Hajihashemi Pages 92-101

    Based on the increasing literatures on medicinal plants and their importance in the food and pharmaceutical industries, the present study was designed to study on the medicinal plant Physorrhynchus chamaerapistrum. Silica (Si) is known as a beneficial element for many plant species. In the present study was designed to study on the effect of potassium silicate treatment on some physiological traits of P. chamaerapistrumare. In this order, foliar application of 10 and 20 mM potassium silicate and distilled water (as control plant) was applied on P. chamaerapistrumare in their natural habitat in Behbahan. After one month, the leaves of the plants were harvested to investigate the physiological responses of the plants to the potassium silicate treatment. Based on the results, Silica treatment had not significant effect on the leaf fluorescence indices, while it significantly increased photosynthetic pigments in P. chamaerapistrumare. Silica treatment did not show a significant effect on the efficiency of photosystem II (Fv / Fm) and the efficiency of both photosystems I and II (PIABS). The levels of chlorophyll a, b and total and carotenoids in silica-treated plants showed a significant increase in Silica treatment, while they did not show any differences between 10 and 20 mM of potassium silicate. The results of the present study acclaimed that silica as an unnecessary mineral element for plant can improve the photosynthetic pigments contents in plants.

    Keywords: Carbohydrate, Photosystems function, Photosynthetic pigments, Protein
  • Shahin Akbari, Mahroo Mojtabaie Zamani * Pages 102-116

    In order to evaluate the effect of integrated application of the combined chemical -farmyard manure and bio-fertilizer on yield and yield components of corn (S.C.703), in summer 2016, an experiment was conducted as split plot in randomized complete bock design with three replications in Ramhormoz - Iran. The main plots were consisting of four levels of chemical fertilizer (100, 50 and 25% of recommended NPK and no chemical fertilizer application (use of farmyard manure), and sub plots were consisting of three levels (no-inoculation; inoculation of seeds with biofertilizers containing growth-promoting bacteria and phosphate and potassium Solubilizing Bacteria (Azeto Barvar+Phosphate Barvar+Peta Barvar); seed inoculation with biofertilizers containing bacteria+Aspergillus fungus). The highest grain yield belonged to the 100% NPK, but between the two levels of 100 and 50% NPK consumption in terms of plant leaf number, ear length, ear diameter, number of rows per ear, number of grains per row and 1000-grain weight there was no significance difference. Grain yield and yield components were affected by biofertilizer application and there was no significant difference between the two levels of seed inoculation with biofertilizers containing bacteria and seed inoculation with biofertilizers containing bacteria+Aspergillus. In case of non-inoculation of seeds, with 50% reduction of NPK consumption, grain yield decreased by about 24%. However, by inoculation of seeds with biofertilizers containing bacteria and 50% reduction of NPK consumption, grain yield compared to 100% NPK consumption without inoculation Seeds was decreased about 12%. Therefore, co-inoculation of seeds with Azeto Barvar, Phosphate Barvar and Peta Barvar biofertilizers in combination with 50% of the recommended consumption of NPK chemical fertilizer is considered suitable for corn cultivation in Ramhormoz region due to reducing the cost of chemical inputs and preventing environmental pollution.

    Keywords: Aspergillus, Growth Promoting Bacteria, Sustainable agriculture
  • Mandana Sotodeh, Mojtaba Alavifazel * Pages 117-130

    To evaluate of the role of remobilization in yield of corn (S.C. 704)in conditions of change of density and nitrogen, this experiment was conducted as a factorial based on randomized complete block design with three replications in Ramhormoz city, southwest of Iran, during 2015-2016 cropping season. a factor consisted of plant density per square meter (8, 10 and 12) and another factor of pure nitrogen consumption (from 46% urea source) included 50, 100, 150 kg. ha-1.The results showed that the plant density and nitrogen fertilizer significant effect on grain yield, biological, remobilization, remobilization and contribution of current photosynthesis is. The highest grain yield (8090.4 kg. ha-1) of 8 plants per square meter and the lowest (6480.1 kg. ha-1) were obtained from 12 plant per square meter. The highest grain yield (8650.7 kg. ha-1) was obtained from 150 kg. ha-1 nitrogen fertilizer treatment and the lowest (6160.7 kg. ha-1) was obtained from 50 kg. ha-1nitrogen fertilizer treatment. Most current photosynthesis and remobilization and current photosynthesis contribution of 8 plants per square meter and 150 kg of nitrogen per hectare, respectively. Most remobilization of 8 plants per square meter (143.1 g.m-2), respectively. Overall, the experimental results showed that consumption of 150 kg / ha of pure nitrogen at a density of eight plants per square meter could increase grain yield by 46% compared to consumption of 50 kg / ha nitrogen and a density of 12 plants per square meter and improve corn production.

    Keywords: corn, Grain yield, nitrogen, Plant density, Remobilization
  • Davar Gharadaghi, Ali Faramarzi *, Jalil Ajali, Mehrdad Abdi, Naser Nazari Pages 131-149

    A test was conducted in Achachi village by a split-plot factorial design in form of a completely randomized design model with three replications in 2017-2018. The treatments include three stress levels (a1: without stress (flooding), a2: irrigation interval per 10 days (from the beginning of clawing step), a3: irrigation interval of 20 days (since the clawing step), zeolite in two levels (b1: non-use (control), b2: 10 ton/ha), and cultivars in 4 levels (c1: Shahpasand, c2: local Tarom, c3: CT13382-8-3-M, c4: Sangjoo). The maximum yield was in a combination of flooding and zeolite use in cultivar of CT13382-8-3-M with an average of 5.9 ton/ha, and the minimum yield was in a combination of once every 20 days’ irrigation and non-use of zeolite in a cultivar of Shahpasand with the average of 1.06 ton/ha. The maximum transfer of the dry matter from the aerial parts was obtained when Sangjoo cultivar was irrigated once every 10 days in non-use of zeolite (816 kg/ha), and the share of grain re-transfer was reduced by increasing zeolite use. The other leaves have the main role of the dry matter re-transfer to the gain than the other parts (stem and flag leaf). In addition, its amount depends on the genotype and the environmental conditions and varied from -3.45 to 14.63%. The role of stems to transfer the dry matter to the grain was lower than the other aerial parts and in range of 2.5-16.7%. Totally, it seems that the re-transfer of the dry matter from the aerial parts of rice genotypes has an important role in filling the grains.

    Keywords: Stress, zeolite, Yield, Yield components, Re-transfer of dry matter
  • Nasim Basirpour, Elnaz Sabbagh Tazeh * Pages 150-163

    Considering the salinity problem and limited water resources in Iran, joint application of salinity moderators and super absorbents, can be an effective approach to improve the growth indexes of plants, grown in saline soils. For investigating the effects of salicylic acid and pumice on yield and nutrients content in Cress (Lepidium sativum) in a saline soil, a field experiment was conducted in a factorial form on completely randomized design with nine treatments and three replications. The factors were 1) salicylic acid (s) including three rates, consists of a) no amendment (control), b) soaking seeds in salicylic acid 0.1 mM for 24 h and c) spraying plants by salicylic acid 0.7 mM in three stages and 2) pumice (p) including three rates, consists of a) 0 (p0), b)15 T/ha (p1) and c) 30 T/ha (p2). Results showed that seeds soaking in salicylic acid 0.1 mM could moderate the negative effects of salinity in Cress. But there was not a significant difference between spraying plants by salicylic acid 0.7 mM and control, in most growth indexes. Increasing pumice rate, increased Dw and P, Ca, Mg and K content and reduced Na content, prolin, H2O2 and ascorbat peroxidase in Cress. Totally P2S1 treatment or application of 30 T/ha pumice and soaking seeds in salicylic acid 0.1 mM, produced the most Dw and nutrients content and the leastsalinity stress indexes in Cress.

    Keywords: Ascorbat peroxidase, nutrients, Prolin, salinity stress, Superabsorbant
  • Marzieh Gorgizadeh, Shahram Lak *, Abdolali Gilani Pages 164-175

    In order to Assessment of the role of growth reduction factors on some morpho-physiological and yield indicators of rice cultivars an experiment in the year 2018 was conducted as split plot in a randomized complete block design with three replications. Experimentation factors included various rice varieties: Champa, Chermez-anbori and Hoveizeh in the main plot and reducing growth factors include: control (without cutting), consumption of half a liter of medax top in 45 days after planting, cut 65 days after planting to a height of 35 cm and cut 85 days after planting at a height of 35 cm in the subplot was. the results showed difference between levels of reducing growth factors in terms of stem height, panicle number, number of hollow seed per panicle and seed yield were at 1% probability and 1000-seed weight at 5% level. the difference between cultivars in terms of number of hollow seed per panicle at 1% level and 1000 grain weight at 5% probability level. highest number of hollow seed per panicle was in the control and the lowest in the cut 65 days after planting. the highest grain yield was obtained in the application of medax top with average of 4.7 tons/h and the lowest grain yield with average of 3.19 tons/h was obtained by cutting in 85 days after planting. so it can be cut by 65 days after the planting and use of the medax top or using the hoveizeh cultivar to reach the desired results in the region.

    Keywords: Rice, Cutting time, Medax top, Paddy yield, leaf area index