فهرست مطالب

روشها و مدلهای روان شناختی - سال یازدهم شماره 41 (پاییز 1399)

فصلنامه روش ها و مدلهای روان شناختی
سال یازدهم شماره 41 (پاییز 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/12/26
  • تعداد عناوین: 8
|
  • نجمه اکرمی، اذرمیدخت رضایی*، حسین بقولی، سیامک سامانی صفحات 1-15

    پژوهش حاضر با هدف تاثیر اثربخشی آموزش مبتنی بر تعهد و پذیرش بر خودتمایزیافتگی و سلامت اجتماعی در میان زنان سرپرست خانوار شهر شیراز به شیوه آزمایشی انجام شد. جامعه آماری پژوهش حاضر، کلیه زنان سرپرست خانوار تحت پوشش سازمان بهزیستی کمیته امداد امام خمینی(ره) شهر شیراز بودند. تعداد نمونه 30 نفر که به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و کنترل (هر گروه 15 نفر) قرار گرفتند. ابزار گردآوری داده ها، پرسشنامه تمایز یافتگی خود اسکورن و دندی و پرسشنامه سلامت اجتماعی کییز بود که روایی و پایایی آنها در پژوهش های مختلف مورد تایید واقع شده است. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از تحلیل کواریانس چندمتغیره استفاده شد. نتایج پژوهش حاکی از آن است که آموزش مبتنی بر تعهد و پذیرش بر افزایش واکنش هیجانی، بریدگی عاطفی و آمیختگی با دیگران تاثیر مثبت داشت. اما این آموزش بر موقعیت من تاثیر معنادار نداشته است. همچنین آموزش مبتنی بر تعهد و پذیرش بر سلامت اجتماعی زنان سرپرست خانوار تاثیر مثبت و معنادار داشت.

    کلیدواژگان: درمان مبتنی بر تعهد و پذیرش، خودتمایزیافتگی، سلامت اجتماعی، زنان سرپرست خانوار
  • لیدا اسماعیلی، نادره سهرابی*، امیرهوشنگ مهریار، محمد خیر صفحات 17-33

    پژوهش حاضر با هدف تبیین مدل علی بین راهبردهای شناختی ، فراشناخت و خودکارآمدی با نقش واسطه گری امید تحصیلی در دانش آموزان مقطع متوسطه انجام شد. روش پژوهش توصیفی و از نوع همبستگی و حجم نمونه شامل 558 نفر (248 دختر و310 پسر) از دانش آموزان متوسطه دوم (پایه دهم، یازدهم و دوازدهم) شهرستان شیراز در سال 98-97 که به روش خوشه ای چند مرحله ای نمونه گیری شدند، بوده است. ابزار مورد استفاده در این پژوهش شامل مقیاس راهبردهای یادگیری خودتنظیمی ، مقیاس امید تحصیلی ومقیاس خودکارآمدی دانش آموزان بود. تجزیه و تحلیل داده با استفاده از آزمون تحلیل مسیرنشان داد امید تحصیلی نقش واسطه گری معناداری را در رابطه بین راهبردهای یادگیری و خودکارآمدی تحصیلی ایفا می کند. همچنین مدل علی ارایه شده از برازش خوبی برخوردار است.

    کلیدواژگان: راهبردهای شناختی، فراشناخت، امید تحصیلی، خودکارآمدی تحصیلی
  • شیرین نوعی، محمد خیر*، سلطانعلی کاظمی، نادره سهرابی صفحات 35-51

    پژوهش حاضر با هدف بررسی نقش واسطه ای بهداشت روان در رابطه بین ادراک دانش آموزان از جو مدرسه و انگیزه پیشرفت صورت گرفت. روش این پژوهش مبتنی بر شیوه همبستگی است که در آن روابط بین متغیرها را در قالب تحلیل مسیر مورد بررسی قرار می دهد. این تحقیق از نظر نوع هدف کاربردی و روش جمع آوری اطلاعات به صورت توصیفی - همبستگی از نوع معادلات ساختاری بود. جامعه این تحقیق شامل تمام دانش آموزان متوسطه شهر شیراز است که در  سال تحصیلی 1398-1397 مشغول تحصیل در دبیرستان های این شهر بودند. از آنجاییکه در این تحقیق تعداد عوامل مربوط به پرسشنامه ها برابر با 8 متغیر مشاهده شده بود، بنابراین حجم نمونه تحقیق 275 نفر انتخاب شد. شیوه نمونه گیری تحقیق نیز به صورت روش خوشه ای چند مرحله ای و به صورت تصادفی تعیین شد جهت گردآوری اطلاعات، مقیاس ادراک دانش آموز از جو مدرسه (SPOSC)، مقیاس انگیزه پیشرفت هرمنس (A.M.T) و مقیاس بهداشت روان (GHQ-28) استفاده شد. تجزیه و تحلیل داده ها با روش آزمون معادلات ساختاری و استفاده از برنامه AMOSE نشان داد مدل مورد نظر از برازش مطلوبی برخوردار است. در مجموع، یافته ها موید آن بود که بهداشت روان دانش آموزان می تواند تاثیر ادراک از جو مدرسه و انگیزه پیشرفت را واسطه گری کند.

    کلیدواژگان: انگیزش پیشرفت، بهداشت روان، ادراک دانش آموزان از جومدرسه
  • سحر احمدی، علیرضا ماردپور*، آرمین محمودی صفحات 53-70
    هدف از انجام این مطالعه اثربخشی طرحواره درمانی، بر طرحواره های ناسازگار اولیه، افزایش کیفیت زندگی و رضایت زناشویی در زوجین متقاضی طلاق شهر شیراز در سال 96-97 بود. روش پژوهش تجربی (نیمه آزمایشی) و کاربردی بود. 30 زوج در آستانه ی طلاق، با روش تصادفی ساده در پژوهش شرکت کردند. برای گردآوری داده ها از پروتکل طرحواره درمانی، مقیاس پرسشنامه ی طرحواره های ناسازگار اولیه، پرسشنامه ی کیفیت زندگی و مقیاس رضایت زناشویی انریچ استفاده گردید. یافته ها نشان دادند با توجه به نتایج آزمون تحلیل کوواریانس مشاهده می شود که شاخص F برای ابعاد رها شدگی، بی اعتمادی بد رفتاری، وابستگی بی کفایتی، آسیب پذیری، نقص شرم، ایثار، خودانضباطی ناکامی، بیگانگی اجتماعی و گرفتاری  در سطح 001/0 معنادار شده است. با توجه به میانگین نمرات مشاهده می شود که میانگین نمرات متغیر های ذکر شده در مرحله پس آزمون نسبت به مرحله پیش آزمون کاهش یافته است. نتایج پژوهش نشان می دهد که طرحواره درمانی تاثیر معناداری بر طرحواره های ناسازگار اولیه در زوجین متقاضی طلاق در شهر شیراز داشته است.
    کلیدواژگان: طرحواره درمانی، طرحواره های ناسازگار اولیه، کیفیت زندگی، رضایت زناشویی
  • غلامرضا خیرالله بیاتیانی، فریبا حافظی*، پرویز عسگری، فرح نادری صفحات 71-88

    هدف از پژوهش حاضر بررسی اثربخشی آموزش نظریه ذهن بر خودپنداره و اضطراب در دانش آموزان با ناتوانی های خاص یادگیری با نقش تعدیل کنندگی همبودی اختلال نقص توجه- بیش فعالی بود. روش پژوهش از نوع آزمایشی با طرح پیش آزمون-پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری پژوهش را دانش آموزان دارای ناتوانی خاص یادگیری شهر اهواز در سال 1398 تشکیل می دهند. از بین آنها 28 نفر شامل 9 دختر و 19 پسر (14 نفر به ازا هر یک از گروه های آزمایش و گواه به این صورت که هر گروه از تعداد مساوی دانش آموز دارای ناتوانی خاص یادگیری با همبودی اختلال نقص توجه بیش فعالی و بدون آن تشکیل می شد)، به روش نمونه گیری هدفمند انتخاب و به صورت تصادفی در گروه های آزمایشی و کنترل جایگزین شدند. به منظور گردآوری اطلاعات از پرسشنامه خودپنداره کودک پیرز - هریس و مقیاس اضطراب کودکان اسپنس، استفاده شد. گروه آزمایش تحت آموزش نظریه ذهن قرار گرفت و گروه کنترل در لیست انتظار آموزش قرار گرفت. داده ها با استفاده از آزمون آماری تحلیل کوواریانس چندمتغیره مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. نتایج نشان داد که آموزش نظریه ذهن بر بهبود خود پنداره و کاهش اضطراب دانش آموزان اثربخش بودند (01/0>P). همچنین نتایج نشان داد، همبودی اختلال نقص توجه-بیش فعالی اثر بخشی این آموزش را تعدیل کرد. لذا نتیجه گیری می شود که می توان از این روش آموزش در جهت کمک به داش آموزان دارای ناتوانی خاص یادگیری و به ویژه افراد دارای همبودی اختلال نقص توجه - بیش فعالی بهره برد.

    کلیدواژگان: آموزش نظریه ذهن، خود پنداره، اضطراب، دانش آموزان ناتوان یادگیری، اختلال نقص توجه-بیش فعالی
  • نسرین یگانه راد، حسن توزنده جانی*، زهرا باقرزاده گلمکانی صفحات 89-111

    نقش خانواده به عنوان کوچک ترین واحد اجتماعی می تواند هم در جنبه مثبت و هم در جنبه منفی ، بسیارتاثیرگذار باشد. هدف از پژوهش حاضر مقایسه اثربخشی طرحواره درمانی و شفقت درمانی بر تاب آوری و تحمل ابهام در زنان متقاضی طلاق بود. این پژوهش از نوع پژوهش های نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون، پس آزمون و آزمون پیگیری با گروه کنترل بود. جامعه آماری این پژوهش شامل 185 نفر از  زنان متقاضی طلاق می باشد که در 3 ماه اول سال 97-98 به مراکز مشاوره در سطح شهر نیشابور مراجعه کردند. که تعداد 36 نفر از آنان با روش نمونه گیری در دسترس انتخاب و به سپس به تصادف در دو گروه آزمایش 1 و 2 (12 نفره)، و یک گروه کنترل جایگزین شدند. گروه اول طرحواره درمانی، گروه دوم شفقت درمانی را دریافت کردند و گروه سوم به عنوان گروه کنترل در لیست انتظار قرار گرفتند. برای جمع آوری اطلاعات از پرسشنامه تاب آوری کانر و دیویدسون (2003)، و پرسشنامه تحمل ابهام مک لین (2008)، استفاده شد. برای تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون تحلیل واریانس با اندازه گیری های مکرر استفاده شد. یافته ها نشان داد که با توجه به F محاسبه شده که نسبت به F معیار در سطح 05/0 کوچک تر بود، هر دو نوع درمان در شاخص تاب آوری و تحمل ابهام اثربخش بوده است. اثربخشی شفقت درمانی در مقایسه با طرحواره در متغیر تاب آوری محسوس و معنادار است.، اما اثربخشی طرحواره درمانی در مقایسه با درمان شفقت ورزی در متغیر تحمل ابهام برتری داشته است (p<0/05).

    کلیدواژگان: طرحواره درمانی، شفقت ورزی، تاب آوری، تحمل ابهام
  • فریده غلامی، حسین بقولی*، مجید برزگر، مریم کوروش نیا صفحات 113-139

    پژوهش حاضر به منظور ارایه یک الگوی علی جهت تبیین اختلال شخصیت مرزی انجام گرفته است.برای اینکار 160بیمار (58 مرد و 102 زن) مبتلا به اختلال شخصیت مرزی مراجعه کننده به مراکز درمانی شهر شیراز به صورت نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند و پرسشنامه های پژوهش را تکمیل نمودند. این پرسشنامه ها شامل پرسشنامه تشخیص اختلال شخصیت مرزی لیشنرنیگ، پرسشنامه پرخاشگری باس و پری، پرسشنامه شرم از دیگران گاس و همکاران، پرسشنامه خودشیفتگی مرضی پینکاس و پرسشنامه روابط موضوعی بل و پرسشنامه عزت نفس روزنبرگ بودند.تحلیل داده ها با استفاده از مدل یابی معادلات ساختاری و تحلیل عامل تاییدی در نرم افزار (AMOS) انجام شد. ارزیابی مدل فرضی پژوهش نشان داد که این مدل شاخص برازش مناسبی دارد. یافته ها نشان داد که روابط موضوعی از طریق متغیر های میانجی پرخاشگری، عزت نفس، خودشیفتگی مرضی، عزت نفس  و شرم از دیگران بر تشخیص اختلال شخصیت مرزی در سطح اطمینان 99 درصد تاثیر معناداری دارد.با توجه به مثبت و معنا در بودن روابط  می توان نتیجه گرفت که این مولفه ها پیش بینی کننده اختلال شخصیت مرزی می باشند و بر این اساس می توانند چارچوب مناسبی برای سبب شناسی و تشخیص  این اختلال ارایه دهند.

    کلیدواژگان: روابط موضوعی، اختلال شخصیت مرزی، خودشیفتگی مرضی، شرم، پرخاشگری، عزت نفس
  • صغری ابراهیمی قوام* صفحات 141-157

    هدف از پژوهش حاضر بررسی ویژگی های روانسنجی پرسشنامه ویژگی های نه گانه تاریک شخصیت (موشاگن، هیلبیگ و زتلر، 2018) در جمعیت ایرانی بود. بدین منظور از جامعه آماری کلیه  افراد بزرگسال (بالاتر از 18 سال) ساکن شهر تهران، نمونه ای به حجم 540 نفر به شیوه هدفمند و در دسترس انتخاب شد. افراد حاضر در پژوهش به پرسشنامه ویژگی های 9 گانه تاریک (موشاگن، هیلبیگ و زتلر، 2018) شخصیت پاسخ گفتند. داده های حاصل با نرم افزار آماری 23-SPSS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. نتایج تحلیل عاملی اکتشافی  نشان داد 83 سوال روی 9 عامل بارگذاری شدند که این 9 عامل روی هم 46 درصد از واریانس پرسشنامه ویژگی های  نه گانه  تاریک شخصیت را تبیین می کردند. همچنین ضریب آلفای کرونباخ برای کل پرسشنامه 82 سوالی 93/0 محاسبه گردید که نشان از هماهنگی درونی مناسب سوال ها داشت. نتایج تحلیل عاملی تاییدی با نرم افزار AMOS  و روش مدل یابی معادلات ساختاری نیز نشان داد، الگوی نه عاملی پرسشنامه با داده ها برازش دارد. بطور کلی یافته ها حاکی از مناسب بودن ویژگی های روان سنجی پرسشنامه در جمعیت ایرانی بود و می توان از این ابزار در پژوهش ها  استفاده کرد.

    کلیدواژگان: اعتبار، روایی، ویژگی های نه گانه تاریک شخصیت
|
  • Najmeh Akrami, Azarmidokht Rezaei *, Hossein Bagholi, Siamak Samani Pages 1-15

    The main purpose of this research was to study the effectiveness of approach based on acceptance and commitment training (ACT) on self-differentiation, and social health of householder women in Shiraz city. Method of study was experimental with pre-test and post- test .The sample of research were householder women of welfare and Imam Khomeini relief committee in Shiraz city, that 30 women selected through random sampling which divided in two groups of experimental and control groups. The tools used for collecting data were Self-differentiation questionnaire of Scorn and Andy and social health questionnaire of Keez. For analyzing data multi covariance analyses used. The results showed that approach based on acceptance and commitment training (ACT)had effect on social health. Acceptance and commitment training (ACT) could significantly increase emotional reaction, seperation and mixture with others in self-differentiation of householder women. Keywords: acceptance and commitment training (ACT), positive and negative affects , self-differentiation, social health, householder women

    Keywords: acceptance, commitment training (ACT), positive, negative affects, self-differentiation, social health, householder women
  • Lida Esmaeili, Nadereh Sohrabi *, AmirHoushang Mehryar, Mohammad Khayyer Pages 17-33

    The present study aimed to explain the causal model between cognitive, metacognitive and self-efficacy strategies with mediating role of academic hope in high school students.The research method was descriptive and correlational and the sample size included 558 students (248 girls and 310 boys) of second high school students (tenth, eleventh and twelfth grade) of Shiraz city in 1997-98 who were selected by multistage cluster sampling method, have been.The instruments used in this study included the self-regulated learning strategies scale of Pintrich and De Grotz (1990), Sohrabi & Samani (2011) Academic Hope Scale, and the Jink and Morgan Student Self-efficacy Scale (1999).LISREL software was used for statistical calculations. Data analysis using path analysis test showed that academic hope plays a significant mediating role in the relationship between learning strategies and academic self-efficacy. Also, the fitting indices of the model in the present study showed that the proposed model has a good fit.

    Keywords: cognitive strategies, metacognition, academic hope, academic self-efficacy
  • Shirin Noey, Mohammad Khayer *, Soltanali Kazemi, Nadereh Sohrabi Pages 35-51

    The aim of this study was to investigate the relationship between student's perception of school climate and student's achievement motivation in to account the mediating role of mental health. The research design was descripitive- correlational and structural equation modeling was used to data. The population of this research were all high school students of Shiraz city in the school year of 1397-1398 .Since in this study the number of factors related to the questionnaire was observed to be 8 variables, Thus a sample siz of 275 was selected. The samplingmethod was multistagecluster random sampling. participant answered to student's perception of school climate ( SPOSC) Tricket & Mouse, Mental health(GHQ.28) and Achievement motivation (A.M.T) Hermance . Data analysis using structural equation modeling in AMOS and SPSS software confirmed that prpposed model has acceptable fit indices. In sum, mental health of students can mediate the effect of perception of school climate and achievement motivation.

    Keywords: Mental Health, Achievement Motivation, Students' perceptions of the school climate
  • Sahar Ahmadi, Ali Maredpoor *, Armin Mahmoudi Pages 53-70
    Abstract The aim of this study was the effectiveness of schema therapy, on Initial incompatible schemas, Increasing Quality of Life and Marital Satisfaction in divorce applicants in Shiraz in the year 96-97. The research method was experimental (semi-experimental) and applied. 30 couples participated in the research on the eve of divorce with a simple random method. Data were collected using schematic protocol, scale of initial incompatible schemes scale, quality of life questionnaire, and enrich marital satisfaction scale. The findings showed that according to the results of the test, covariance analysis was observed that index F for the dimensions of the abandonment, distrust misbehavior, dependence incompetence, vulnerability, shame defects, sacrifice, self-disciplinal of failure, social alienation, and involvement is significant at 0.0001. According to the average score observed that the average scores of the variables mentioned in the post-test phase decreased to the pre-test stage. The results of this study indicate that schema therapy has a significant effect on early incompatible schemas in couples applying for divorce in Shiraz. Keywords: Schema therapy, Initial incompatible schemas, Quality of Life, Marital Satisfaction.
    Keywords: Schema therapy, Initial incompatible schemas, Quality of life, marital satisfaction
  • Gholamreza Kheirolah Bayatiani, Fariba Hafezi *, Parviz Asgari, Farah Naderi Pages 71-88

    This study aimed to investigate the effectiveness of theory of mind training on self-concept and anxiety in students with special learning disabilities with the moderating role of comorbidity with attention deficit hyperactivity disorder. The research method was experimental with a pre-test-post-test design with a control group.The statistical population of the study consists of students with special learning disabilities aged 10 to 12 years in Ahvaz in 2019. Among them, 40 students (20 students for each of the experimental and control groups in such a way that each group consisted of an equal number of students with special learning disabilities who had comorbidity with attention deficit hyperactivity disorder and without it) were selected by Purposeful sampling method and were randomly assigned to experimental and control groups. The Pierce-Harris Child Self-concept Survey and the Spence Child Anxiety Scale were used to collecting information. The experimental group was trained in the theory of mind and the control group was placed on the waiting list for training. The data were analyzed using multivariate analysis of covariance. The results showed that the theory of mind training was effective in increasing students' self-concept and reducing anxiety (P <0.01). The results also showed that comorbidity with attention deficit hyperactivity disorder moderated the effectiveness of this training. Therefore, it can be concluded that this teaching method can be used to help students with special learning disabilities and especially people with comorbidity.

    Keywords: Theory of mind training, self-concept, anxiety, Students with Learning Disabilities, attention deficit hyperactivity disorder
  • Nasrin Yeganeh Rad, Hassan Toozandehjani *, Zahra Bagherzadeh Golmakani Pages 89-111

    the present study aimed to compare the effectiveness of schema therapy and compassion-focused therapy in resiliency and ambiguity tolerance in divorce-seeking women. This study is a semi-experimental ‎research with a pretest-‎posttest and follow-‎up ‎control group design. The statistical population of this study comprises divorce-seeking women who referred to counseling centers in Neyshabur during the first three months of 1397-1398 SH (2018-2019). The statistical sample included 36 of these women who were selected by convenience sampling and were randomly assigned into two experimental groups 1 and 2 (12 subjects) and one control group. Data were Conner and Daidson resiliency Scale (FFS) and McLean Ambiguity Tolerance Questionnaire. For data analysis, repeated measures ‎ANOVA‎ was applied. The results demonstrated that both treatments were effective in the index of resiliency and ambiguity tolerance. The effectiveness of compassion-focused therapy compared to schema in the resilience variable is palpable and significant. but the effectiveness of schema therapy in ambiguity tolerance was greater than compassion-focused therapy (p <0.05).

    Keywords: Schema therapy, compassion-focused therapy, resiliency, ambiguity tolerance
  • Farideh Gholami, Hossein Baghouli *, M. Barzegar, Maryam Koroshnia Pages 113-139

    The aim of present study was to provide a causal model to explain Borderline personality disorder(BPD). To do this one hundred and sixty patients with BPD (58 men& 102 women) between 18 and 45 years old, who attended private clinics in Shiraz were assessed, using six scales: BPD inventory (Leichsenring), pathologic Narcissism inventory (Pincus), The Rosenberg self esteem inventory, The Other As Shamer scale (Goss& et al), Aggression inventory (Buss& Perry) &Object relation inventory (Bell). Data were analyzed by Structural equation modeling and confirmatory factor analysis using AMOS software . Finding showed that the research model had sufficient goodness of fit and all research hypotheses were confirmed. There was a significant relationship between predicator variable, Object relation and mediator variables, such as Aggression, Shame, self esteem and pathological narcissism with BPD. Also the result indicated that mediator variables had direct effect on predicting of BPD. They can provide a right framework to diagnose this disorder.

    Keywords: Object relation, Borderline personality disorder, aggression, Shame, Pathological Narcissism
  • Soghra Ebrahimi Ghavam * Pages 141-157

    The purpose of this study was to evaluate the validity and reliability of the Nine Dark Personality Traits Questionnaire in the Iranian population. For this purpose, from the statistical population of all adults (over 18 years old) living in Tehran, a sample of 540 people was selected in a purposeful and accessible way. Subjects in the study answered the 9 Dark Characteristics Questionnaire (Musagen, Hilbig and Zetler, 2018) personality. Data were analyzed using SPSS-23 statistical software. The results of exploratory factor analysis showed that 83 questions were loaded on 9 factors, which together explained 46% of the variance of the questionnaire of the nine dark personality traits. Also, Cronbach's alpha coefficient for the whole questionnaire of 83 questions was calculated to be 0.93, which showed the appropriate internal coordination of the questions. The results of confirmatory factor analysis with AMOS software and structural equation modeling method also showed that the nine-factor model of the questionnaire fits with the data. . In general, the findings indicate that the psychometric properties of the questionnaire are appropriate in the Iranian population and this tool can be used in research.

    Keywords: Reliability, validity, Nine dark character traits