فهرست مطالب

مجله ارتقای ایمنی و پیشگیری از مصدومیت ها
سال هشتم شماره 4 (زمستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/12/27
  • تعداد عناوین: 6
|
  • مریم عبداللهی، صدرالدین شجاع الدین* صفحات 199-207
    سابقه و هدف

    سرطان پستان شایع‌ترین گونه سرطان در زنان و یکی از مهلک‌ترین بیماری‌ها محسوب می‌شود. با توجه به این که مهمترین بخش بهبودی از عوارض جانبی ناتوان کننده جراحی و درمان سرطان پستان اصلاح انحرافات موضعی و عدم تعادل است. هدف مطالعه تاثیر یک دوره تمرینات منتخب روی بوسوبال بر قدرت، تعادل پاسچرال، دامنه حرکتی و درد زنان مبتلا به سرطان پستان متعاقب شیمی درمانی بود.

    روش بررسی

    روش پژوهش حاضر از نوع تجربی با طرح پیش آزمون- پس آزمون، 16 زن با دامنه سنی 50-40 سال مبتلا به سرطان پستان بود. افراد مورد مطالعه به صورت نمونه در دسترس انتخاب و سپس به صورت تصادفی در گروه مداخله (8 نفر) و کنترل (8 نفر) تقسیم شدند. قبل و پس از 4 هفته تمرین منتخب 60 دقیقه و 3 جلسه در هفته، بر بهبود قدرت با نیرو سنج دستی، تعادل پاسچرال با آزمون برخاستن و رفتن، دامنه حرکتی با گونیامتر و درد با پرسشنامه درد مک‌گیل با روش آماری t نمونه زوج و t مستقل ارزیابی شد.

    یافته‌ها

    نتایج t نمونه زوج تفاوت معناداری در بهبود فاکتورهای قدرت (001/.:p)، تعادل (72/:p)، دامنه حرکتی در فلکشن (54/.:p)، در ابداکشن (02/.:p) و درد (15/.:p) در پیش‌آزمون و پس‌آزمون گروه مداخله نشان داد و نتایج تحلیل t مستقل تفاوت معناداری در بهبود فاکتورهای قدرت (001/.:p)، تعادل (001/.:p)، دامنه حرکتی در فلکشن (001/.:p)، در ابداکشن (18/.:p) و درد(001/.:p) درگروه مداخله کاملا معنی‌دار بود.

    نتیجه‌گیری

    با توجه به نتایج تحقیق تمرینات منتخب روی توپ بوسو منجر به بهبود فاکتورهای قدرت، تعادل پاسچرال، دامنه حرکتی و درد زنان مبتلا به سرطان پستان می‌شود. به متخصصین توصیه می‌شود جهت بهبود فاکتورهای ذکر شده و درد بیماران تمرینات ورزشی انجام شده را مدنظر قرار دهند.

    کلیدواژگان: تمرین با بوسوبال، قدرت، تعادل پاسچرال، دامنه حرکتی، درد، سرطان پستان
  • رحمان بهمنی، مصطفی پویا کیان، سهیلا خداکریم، حمیده بیدل، علی صالحی سهل آبادی، محمدجواد جعفری* صفحات 208-218
    سابقه و هدف

    آتش‌سوزی و انفجار از مهم‌ترین و رایج‌ترین پیامدهای ناگوار رهایش مواد شیمیایی به شمار می‌روند. هدف این مطالعه ارزیابی ریسک و تحلیل پیامد حریق و انفجار در یک مخزن وینیل کلراید با استفاده از نرم‌افزار PHAST بود.

    روش بررسی

    در این مطالعه کاربردی، حریق و انفجار ناشی از 16 سناریوی رهایش مواد با استفاده از برنامه نرم‌افزاری PHAST 7.11 بررسی شد. دما، فشار، حجم و شکل مخزن به ترتیب 70 درجه سانتی‌گراد، 9 بار، 3600 مترمکعب و کروی بود. طبقه‌بندی شرایط جوی بر پایه جدول پاسکوییل انجام شد. درصد مرگ‌ومیر و شعاع خطر در هر یک از سناریوها محاسبه و تحلیل شد.

    یافته‌ها

    کمترین (11متر) و بیشترین (79متر) شعاع تحت تاثیر موج فشار ناشی از انفجار به ترتیب مربوط به نشتی 50 میلی‌متری و پارگی کامل بود. بیشترین موج فشار ایجادشده (یک‌بار) در پارگی کامل مخزن در فاصله بین 0 تا 80 متری از مرکز ابر بخار بود که باعث درصد مرگ‌ومیر افراد روز کار و شب‌کار به ترتیب 27/10 و 57/2 درصد خواهد بود. بیشترین و کمترین مساحت تحت پوشش آتش فورانی که باعث مرگ‌ومیر می‌شود به ترتیب مساوی 1861 و 185 مترمربع بود. بیشترین و کمترین پوشش گرمای تابشی ناشی از این حریق به ترتیب مساوی 4/59 و 4/20 متر از مخزن بود.

    نتیجه‌گیری

    هرگونه نشتی احتمالی از مخزن موردمطالعه، پیامدهای فاجعه باری دربر خواهد داشت که نشان‌دهنده وجود سطح ریسک بسیار بالا و غیرقابل‌قبول است. درنتیجه با در نظر گرفتن سطوح آسیب ناشی از موج انفجار و نتایج به‌دست‌آمده پیشنهاد می‌شود که برنامه‌ریزی لازم جهت پیشگیری از این پیامدها در این صنایع انجام شود.

    کلیدواژگان: پیامد، مخزن، حریق، انفجار، ریسک، مواد رها شده
  • خلیل برهانزهی، زهرا ابراهیمی ریگی تنها، سعیده دادپیشه، الناز یزدان پرست، علی ریگی، هاجره ابراهیمی ریگی تنها* صفحات 219-226
    سابقه و هدف

    مراقبت های پیش بیمارستانی، اولین و مهم ترین بخش در مواجهه با بیماران ترومایی می باشندکه نقش مهمی در کاهش مرگ و میر و بهبود پیامدها دراین بیماران دارند. این مطالعه با هدف تعیین عملکرد پرسنل اورژانس پیش بیمارستانی در تحویل ایمن بیماران با ترومای سیستم عصبی شهر ایرانشهر در سال97-1396 انجام شد.

    روش بررسی

    پژوهش حاضر یک مطالعه توصیفی از نوع مقطعی بود که در سال 97-1396 انجام شد. تعداد 139 پرسنل اورژانس پیش بیمارستانی ایرانشهر به صورت سرشماری وارد مطالعه شدند. جمع آوری داده ها با بررسی برگ ماموریت، مصاحبه با پرسنل، مشاهده و بررسی پروسیجرهای درمانی انجام شده برای بیمار منتقل شده به اورژانس انجام شد. ابزار جمع آوری داده ها محقق ساخته و شامل پرسشنامه جمعیت شناختی و چک لیست ارزیابی عملکرد پرسنل بودند، که پس از روان سنجی مورد استفاده قرار گرفتند. تحلیل داده ها با استفاده از آنالیز توصیفی و تحلیلی انجام شد.

    نتایج

    براساس نتایج مطالعه، میانگین نمره عملکرد پرسنل 3/3±32/17به دست آمد. بالاترین نمره میانگین عملکرد در حیطه مداخلات مرتبط با تعیین نوع تروما، بررسی علایم حیاتی اولیه و بررسی سطح هوشیاری10/0±99/0 و کمترین میانگین نمره عملکرد مربوط به مداخلات مرتبط با باز بودن راه هوایی و ایست قلبی19/0±42/0 بود.

    نتیجه گیری

    طبق نتایج این پژوهش پرسنل اورژانس پیش بیمارستانی در برخی حیطه های مراقبت از بیماران با ترومای سیستم عصبی، از سطح عملکرد پایینی برخوردار بودند. در نتیجه برگزاری دوره های آموزشی و بالینی مداوم می تواند تا حدود زیادی نقایص موجود در مراقبت های پیش بیمارستانی ارایه شده برای بیماران ترومایی را کاهش داده و پیامدهای بالینی را در این بیماران بهبود بخشد.

    کلیدواژگان: ترومای سیستم عصبی، عملکرد، پرسنل اورژانس پیش بیمارستانی
  • علیرضا عقیقی، مهدی سوری* صفحات 227-237
    سابقه و هدف

    مطالعات قبلی تاثیر درک خطر را بر انطباق ایمنی تایید کرده‌اند، اما تا حد زیادی بحث برانگیز بودند. این مطالعه با هدف تبیین این تعارض و سازوکاری است که از طریق آن درک خطر می‌تواند بر رفتار ایمنی تاثیر بگذارد.

    روش

    روش پژوهش حاضر توصیفی و از نوع همبستگی بود. جامعه آماری این تحقیق کلیه کارکنان سازمان آتش‌نشانی و خدمات ایمنی همدان به تعداد 800 نفر بوده که حجم نمونه براساس جدول مورگان تعداد 261 نفر با استفاده از روش نمونه‎گیری تصادفی ساده تعیین شد. برای گردآوری داده‌های پژوهش از چهار پرسشنامه استاندارد درک خطر، رفتار ایمنی، انگیزه‌ی ایمنی و جو ایمنی استفاده شد و الگوی ارایه شده با استفاده از مدل‏سازی معادلات ساختاری تجزیه و تحلیل گردید.

    یافته‌ ها

    نتایج این پژوهش نشان داد: درک خطر بر انگیزه ایمنی آتش‌نشانان همدان تاثیر معناداری داشت (66/0). انگیزه ایمنی بر انطباق ایمنی (64/0) و مشارکت ایمنی (42/0) آتش‌نشانان همدان تاثیر معناداری داشت. انگیزه ایمنی در تاثیرگذاری درک خطر بر انطباق ایمنی (61/0) و مشارکت ایمنی (37/0) آتش‌نشانان همدان نقش میانجی داشت. همچنین جو ایمنی سرپرست (66/0) و جو ایمنی همکاران (58/0) رابطه درک خطر و انگیزه ایمنی را تعدیل می‌‌کرد.

    نتیجه‌گیری

    به‌طور کلی از نتایج به دست آمده می‌توان دریافت درک خطر و جو ایمنی عواملی هستند که انگیزه ایمنی، مشارکت ایمنی و انطباق ایمنی را تحت تاثیر قرار می‌دهند. بر این اساس پیشنهاد می‌شود که درک خطر و جو ایمنی بیشتر مورد توجه قرار گیرند.

    کلیدواژگان: درک خطر، رفتار ایمنی، مشارکت ایمنی، انگیزه ی ایمنی، جو ایمنی
  • پریسا بازدار اردبیلی*، پیمان پژمان زاد صفحات 238-246
    سابقه و هدف

    تصادفات جاده‌ای و پیامدهای آن‌ مسیله‌ای بسیار مهم برای همه کشورها اعم از توسعه‌یافته و درحال‌توسعه است. هدف این مقاله بررسی رابطه علیت بین توسعه حمل‌ونقل جاده‌ای و تصادفات کشور طی سال‌های 98- 1375 بود.

    روش بررسی

    ابتدا روش تحقیق و داده‌های آماری مورداستفاده بررسی‌شد و سپس از آزمون ریشه واحد دیکی فولر تعمیم‌یافته جهت بررسی مانایی متغیرها استفاده‌شد و سپس آزمون هم انباشتگی جهت تعیین رابطه بلندمدت بین متغیرها انجام‌شد و در ادامه از آزمون علیت گرنجری جهت تعیین رابطه کوتاه‌مدت بین متغیرها استفاده‌شد. در مرحله آخر باقیمانده-های حاصل از رگرسیون هم انباشته را محاسبه و پارامترهای کوتاه‌مدت را با تخمین مدل تصحیح خطا به دست آمد.

    یافته ‌ها

    نتایج حاصل از آزمون نشان داد که در کوتاه‌مدت و بلندمدت میان متغیرهای رشد ارزش‌افزوده بخش حمل‌ونقل جاده‌ای، رشد میزان حمل کالا و رشد میزان حمل مسافر با متغیر میزان رشد تصادفات در این بخش رابطه وجود داشت و این رابطه یک‌طرفه بود. رابطه علی از طرف رشد ارزش‌افزوده بخش حمل‌ونقل جاده‌ای، رشد میزان حمل کالا و رشد میزان حمل مسافر به سمت رشد میزان تصادفات در این بخش است که در سطح 5 درصد معنی‌دار بود. به این معنی که رشد ارزش‌افزوده بخش حمل‌ونقل جاده‌ای، رشد میزان حمل کالا و رشد میزان حمل مسافر باعث رشد میزان تصادفات کشور در بخش حمل-ونقل جاده‌ای کشور بود.

    نتیجه ‌گیری

    نتایج حاکی از یک رابطه بلندمدت بین رشد ارزش‌افزوده بخش حمل‌ونقل جاده‌ای، رشد میزان حمل کالا و رشد میزان حمل مسافر با رشد میزان تصادفات کشور در این بخش است که اثر ارزش‌افزوده بخش حمل‌ونقل جاده‌ای، رشد میزان حمل کالا و رشد میزان حمل مسافر بر روی رشد میزان تصادفات مثبت است. نتایج حاصل از آزمون علیت گرنجر در کوتاه‌مدت نشان‌دهنده یک رابطه علی یک‌طرفه از سوی ارزش‌افزوده بخش حمل‌ونقل جاده‌ای، رشد میزان حمل کالا و رشد میزان حمل مسافر به سمت رشد میزان تصادفات کشور در این بخش می‌باشد اما هیچ‌گونه رابطه علی دوطرفه‌ای بین این متغیرها وجود ندارد. نتایج حاصل از مدل تصحیح خطا، نتایج حاصل از آزمون علیت گرنجر را تایید می‌کند.

    کلیدواژگان: توسعه حمل ونقل جاده ای، تصادفات جاده ای، خودرگرسیون برداری، علیت گرنجری
  • سید علیرضا میرحکیمی، کامبد امینی حسینی*، بابک منصوری، یاسمین استوار ایزدخواه صفحات 247-259
    سابقه و هدف

    نحوه مکان‌یابی فضاهای مناسب برای اسکان اضطراری در زمان بحران همواره به‌عنوان یکی از چالش‌های مواجهه با تبعات سوانح مطرح بوده است و تحقیقات زیادی در این رابطه انجام شده است. در این پژوهش تلاش شد تا الگوی مناسبی برای این موضوع مبتنی بر شرایط بومی و وضعیت خطر و ریسک سوانح و میزان آسیب‌پذیری فیزیکی و انسانی ارایه شود. از این الگو می‌توان در سکونت‌گاه‌های شهری، برای برنامه‌ریزی فرایند اسکان اضطراری استفاده نمود.

    روش بررسی

    در این پژوهش ابتدا مطالعات گذشته درباره اسکان اضطراری به روش کتابخانه‌ای بررسی، سپس جهت تعیین میزان اهمیت پارامترهای موثر در جانمایی مکان‌های مناسب برای این نوع اسکان، پرسشنامه‌ای طراحی و جهت تحلیل سلسله مراتبی، بین سی نفر از متخصصان این حوزه توزیع و بهترین جواب‌ها با توجه به ضرایب ناسازگاری استخراج شد. سپس با توجه به ضریب اهمیت هر پارامتر، مدلی مفهومی و الگویی ریاضی بین پارامترها و معیارها برقرار گردید تا بتوان از آن برای انتخاب مکان مناسب اسکان اضطراری مبتنی بر شرایط مختلف کالبدی و بومی نقاط مختلف کشور استفاده نمود.

    یافته ‌ها

    این پژوهش نشان‌داد، عدم مجاورت مکان اسکان اضطراری با محل‌های خطرناک (با 074/0)، اطمینان از بهداشت محدوده (با 072/0) و همچنین امکان آتش‌سوزی مکان مدنظر (با 063/0) اثرگذارترین عوامل در انتخاب یک مکان به‌عنوان مرکز اسکان اضطراری مناسب می‌باشند که از نتایج تحلیل سلسله مراتبی برداشت گردید. همچنین انتخاب این عوامل که هرکدام از جنبه‌های متفاوتی هستند نیز نشان از اهمیت بالای این پارامترها و تاثیر زیادشان در ارزیابی مکان‌های منتخب اسکان اضطراری داشت که در بررسی سایر مطالعات و پژوهش‌ها به این اندازه جامع و کافی به این موضوعات پرداخته نشده است. همچنین سرعت کافی برای انتخاب مناسب‌ترین مکان و در کوتاه‌ترین زمان از بین گزینه‌های پیش‌رو و شناسایی نقاط ضعف محدوده ها بزرگترین دستاورد این پژوهش بود.

    نتیجه‌ گیری

    الگوی به‌دست‌آمده در محدوده تهران‌پارس به‌عنوان مورد مطالعاتی پیاده‌سازی شد و بوستان‌های شهدای تهران‌پارس، آرالیا و مهرنامی مناسب‌ترین مکان‌ها بر اساس این الگو برای زمان بحران شناخته شدند. نتایج استفاده از این الگو نشان داد که غرب محدوده مطالعاتی برای اسکان در زمان بحران با کمبود فضا روبه‌رو خواهد شد.

    کلیدواژگان: سوانح طبیعی، اسکان اضطراری، مدیریت بحران، برنامه ریزی
|
  • Maryam Abdollahi, Sadr al-Din Sadr al-Din* Pages 199-207
    Background and Objectives

    Breast cancer is the most common type of cancer in women and one of the deadliest diseases. Since the most important part of recovery from disabling side effects of surgery and treatment of breast cancer is the correction of a local deviations and imbalances. This study aimed to evaluate the effect of a selected course of exercises on BOth Sides Up (BOSU) on strength, postural balance, range of motion and pain in women with breast cancer following chemotherapy.

    Methods and Materials

    In a semi-experimental study with pretest-posttest and control group individuals of 16 females aged 40-50 years with breast cancer. The subjects were selected as available samples and then randomly divided into an intervention group (8) and control group (8). Before and after 4 weeks of selected exercise, 60 minutes and 3 sessions per week were assessed on improving strength with Dynamometer, Postural balance by getting up and down, range of motion with a goniometer, and pain with the McGill Pain Questionnaire.

    Results

    The results of the t-sample of the pair have a significant difference in improving strength factors (p: 0.001), postural balance (p: 0.72), range of motion in flexion (p: 0.54), and in abduction (p: 0.02) and pain (p: 0.15) in the pre- and a post-test group of the intervention group and the results of independent t-analysis showed a significant difference in the improvement of strength factors (p:0.001), postural balance (p:0.001), range of motion in flexion (p:0.001), in abduction (p: 0.18) and pain (p:0.001) in the intervention group were quite significant (p = 0.005).

    Conclusion

    Selected exercises on BOSU ball appear to improve strength factors, postural balance, range of motion, and pain in women with breast cancer. Experts advise performing the exercises could improve the mentioned factors and for alleviating the discomfort of the patients.

    Keywords: BOSU, strength, postural balance, range of motion, pain, breast cancer
  • Rahman Bahmani, Mostafa Pouyakyan, Soheila Khodakarim, Hamideh Bidel, Ali Salehi Sahlabadi, MohammadJavad Jafari* Pages 208-218
    Background and Objectives

    Fire and explosion are the most important and common consequences of released chemicals. In present study the consequences of jet fire and explosion in a Vinyl Chloride Monomer (VCM) tank was investigated.

    Materials and Methods

    In this applied study, fire and explosion from 16 material releasing scenarios were investigated using PHAST.7.11 software. The tank’s temperature, pressure, volumes and shape were 70OC, 9bar, 3600m3 and spherical respectively. The meteorological data were categorized based on Pasquil method. The mortality rate and danger radius for each scenario were calculated and analyzed.

    Results

    The smallest (11m) and the largest (79m) radius effected by the explosion pressure wave belongs to 50mm slot release and the complete rupture respectively. The highest pressure wave (1bar) is produced from a complete rupture extending from 0-80m from the gas cloud center that cause the 10.27 and 2.57% mortality rate of day and night working shifts respectively. The largest and the smallest areas covered by the jet fire are 1861 and 185m2 respectively and the largest and the smallest radius covered by radiation heat from this fire are 59.4 and 20.4m respectively.

    Conclusion

    Any possible leakage from the tanks will have catastrophic consequences, indicating a very high and unacceptable level of risk. As a result, considering the levels of damage caused by the explosion wave, the necessary measures for the prevention of these consequences are imperative.

    Keywords: Consequence, Tank, Fire, Explosion, Risk, Released Materials
  • Khalil Borhanzehi, Zahra Ebrahimi Rigi Tanha, Sayideh Dadpisheh, Elnaz Yazdanparast, Ali Rigi, Hajareh Ebrahimi Rigi Tanha* Pages 219-226
    Background and Objectives

    Prehospital care is the first and most important part of dealing with trauma patients that play an essential role in reducing mortality and improving these outcomes. This study aimed to evaluate the emergency medical technicians' performance in securing delivery patients, including nervous system trauma in the city of Iranshahr during 2016-2017.

    Materials and Methods

    The present study was a descriptive cross-sectional study conducted in 2016-2017. A total of 139 prehospital emergency personnel in the Iranshahr participated in this study. Data collected through checking the mission sheet, interview with staff, observing and examining the patient's treatment procedures for the patient transferred to the emergency room. The data collection tools were researcher-made and included a demographic questionnaire and a checklist of staff performance evaluation, which use after psychometrics. Data analysis performed using descriptive and analytical statistical methods.

    Results

    The study results showed the average performance score was 17.32 ± 3.3. The highest mean score of performance in the field of interventions related to determining the type of trauma, assessment of first vital signs and level of consciousness 0.99 ± 0.10, and the lowest mean score of performance about interventions related to airway openness and cardiac arrest were 0.42 ± 0.19.

    Conclusion

    According to this study results, prehospital emergency personnel had low-performance levels in some care areas for nervous system trauma patients. As a result, holding continuous training and clinical courses can significantly reduce the weaknesses in prehospital care provided for trauma patients and improve clinical outcomes.

    Keywords: Trauma, Nervous System, Emergency Medical Technicians, Performance
  • Alireza Aghighi, Mehdi Souri* Pages 227-237
    Background and Objectives

    Previous studies have acknowledged the impact of risk perception on safety behavior though most of them are controversial. This study aims to clarify this conflict and the mechanism through which risk perception can have an impact on safety behavior.

    Materials and Methods

    The present study was descriptive and correlational. The statistical population of this research was 800 employees of Hamadan Fire and Safety Services Organization. The sample size was 261 people based on Morgan table using simple random sampling method. The research data, through four standard questionnaires of risk perception, safety behavior, safety motivation, and safety climate, were collected, and the proposed model was analyzed using structural equation modeling.

    Results

    The results of this study showed: Perception of risk has a significant effect on the safety motivation of firefighters in Hamadan (0.66). Safety motivation had a considerable effect on safety compliance (0.64) and safety participation (0.42) of firefighters in the Hamadan. Safety motivation plays a mediating role in influencing risk perception on safety compliance (0.61) and safety participation (0.37) of firefighters in Hamadan. The safety atmosphere of the supervisor (0.66) and the safety atmosphere of the colleagues (0.58) moderate the relationship between risk perception and safety motivation.

    Conclusion

    In general, from the obtained results, it can be understood that risk perception and safety climate are the factors that affect safety motivation, safety participation, and safety compliance. Accordingly, it is suggested that the perception of risk and safety atmosphere be given more attention.

    Keywords: Risk perception, Safety behavior, safety participation, safety motivation, Safety climate
  • Parisa Bazdar-Ardabily *, Payman Pejmanzad Pages 238-246
    Background and Objectives

    Road accidents and their consequences are a vital issue internationally, in the developed and developing countries. The objective of this article was to investigate the causality relationship between the development of road transport and accidents in Iran during 1996-1998.

    Materials and Methods

    First, the research method and statistical data used were examined, and then the generalized Dickey-Fuller unit root test was used to evaluate the durability of the variables. Then, to determine the long-run relationship between the variables, the co-integration test was used. Granger causality test was also used to determine the short-term relationship between variables. In the last step, we calculate the residuals from the accumulated co-regression and obtain the short-term parameters by estimating the ECM.

    Results

    The results of the Granger causality test in the framework of VAR and VEC show that in the short and long term there is a relationship between value-added growth of road transport, growth of cargo, and passenger growth with the growth of accidents. This relationship was one-way. The causal relationship between the value-added growth of the road transport sector, the growth of cargo transportation and passenger growth to the growth of accidents in this sector is significant at the level of 5%. This means that the growth of value-added in the road transport sector, the growth of cargo, and the growth of passenger transport cause the growth of accidents in the country's road transport sector.

    Conclusion

    The results indicated that there is a long-term relationship between value-added growth of road transport sector, growth of cargo and passenger growth with the growth of accidents in the country. The effect of value-added of road transport sector, growth of cargo and passenger growth on the growth of accidents is positive. The results of the Granger causality test in the short term indicated the existence of a one-way causal relationship between the value-added of the road transport sector, cargo, and passenger. And, they correlated with the increase in accidents in this sector. However, a two-way causal relationship between these variables was not observed. The results of the error correction model confirm the results of the Granger causality test.

    Keywords: Road Transport Development, Road Accidents, Vector Auto regression, Granger Causality
  • Seyed Alireza Mirhakimi, Kambod Amini Hoseini*, Babak Mansouri, Yasamin O. Izadkhah Pages 247-259
    Background and Objective

    This study presents a pattern for planning and evacuation and emergency sheltering management based on the risk of disasters and human and physical vulnerability, and thus it can be used for taking necessary actions in urban settlements and improve preparedness for dealing with disasters. In addition, the most important use of this study is in disaster situations such as earthquakes or floods where there is not enough time to plan and therefore this research would be very practical.

    Materials and Methods

    To accomplish this research, weak points of previous research about emergency sheltering was investigated and defined at first in order to specify the difference and novelty of the present work. Then, an AHP questionnaire was designed in order to determine the weight and importance of effective parameters which are efficient in the identification of proper places, and was distributed among experts. A model was prepared from the results with different parameters and concerning the rate and importance of each parameter. A conceptual/ mathematical pattern was established for various native and climate conditions.

    Results

    This research showed that lack of proximity of the emergency shelters to the dangerous places, assurance of the neighborhood health issues (with 0/0072), and probable fire occurrence in that location (with 0/0063), are the most effective factors in selecting an appropriate location for emergency shelters which has been derived from the results of this hierarchical analysis. Also, choosing these factors from various aspects shows the high importance of the parameters and their effects in assessing the selected emergency shelters, which has not been considered comprehensively in other studies and research so far. In addition, the speed in choosing the most appropriate location in the shortest time from the existing alternatives and identifying the weaknesses of the locations is one of the most important outcomes of this research.

    Conclusion

    The model obtained in the Tehran Pars area was implemented as a case study and according to it, the parks of the Shohadaye Tehran Pars, Aralia, and Mehrnami were identified as the most suitable places for sheltering in disaster situations. The results of this model showed that the West of Tehranpars will face a shortage of space in the occurrence of future disasters.

    Keywords: Natural Disasters, Planning, Evacuation, Emergency Sheltering, Management, Tehranpars District