فهرست مطالب

مجله ارتقای ایمنی و پیشگیری از مصدومیت ها
سال یازدهم شماره 2 (تابستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/11/09
  • تعداد عناوین: 6
|
  • عین الله نادری*، آمنه بینش فر، مبینا سلیمی منظم صفحات 80-91
    سابقه و هدف

      با توجه به نقش اساسی که معلمان در سیستم آموزشی دارند، کسب اطلاعات در مورد جنبه های سلامتی آن ها باید مورد توجه قرار گیرد؛ بنابراین هدف از پژوهش حاضر بررسی شیوع اختلالات اسکلتی-عضلانی و تاثیرات آن ها بر روی کیفیت زندگی، سلامت جسمانی و روانی معلمان بازنشسته بود.

    روش کار

     پژوهش حاضر از نوع مقطعی است و در نیمه اول سال 1401 در سطح شهرستان همدان انجام شد. نمونه آماری پژوهش را 96 معلم بازنشسته با دامنه سنی 43-70 سال تشکیل می دهد که به صورت هدفمند انتخاب شدند. شیوع اختلالات اسکلتی عضلانی توسط پرسشنامه استاندارد‏ نوردیک و کیفیت زندگی و سلامت جسمانی و روانی توسط پرسشنامه کیفیت زندگی 12 سوالی (SF-12) ‎‏ و ‎ ‎سیستم اندازه گیری نتایج مبتنی بر گزارش بیمار ‏(PROMIS-29)‎‏ ارزیابی شد. داده های پژوهشی توسط آزمون t مستقل و در سطح معنی داری 05/0 تجزیه و تحلیل شدند.

    یافته ها

      یافته های تحقیق نشان داد که 3/82 درصد از معلمان بازنشسته شهرستان همدان حداقل در یک ناحیه از بدنشان دچار اختلالات اسکلیت-عضلانی هستند که میزان درگیری برای معلمان زن 86 درصد و برای مردان 3/78 درصد بود. میزان شیوع اختلالات اسکلتی-عضلانی به تفکیک ناحیه های مختلف بدن نیز نشان داد که زانو (54 درصد)، کمر (50 درصد) و به دنبال آن شانه (29 درصد) و گردن (24 درصد) شایع ترین ناحیه های درگیر هستند. علاوه بر این، نتایج تحقیق حاکی از آن بود که اختلالات اسکلتی-عضلانی با کیفیت زندگی، عملکرد و سلامت جسمانی معلمان بازنشسته ارتباط منفی دارد (05/0<P) و همچنین شدت درد، تداخل درد، اختلال خواب و خستگی در میان معلمانی که مبتلا به اختلالات اسکلتی-عضلانی هستند بیشتر از معلمانی است که مبتلابه اختلالات اسکلتی-عضلانی نمی باشند (05/0<P).

    نتیجه گیری

     بر اساس نتایج مطالعه حاضر اختلالات اسکلتی-عضلانی شکایت رایجی در میان معلمان بازنشسته هستند که ممکن است ارتباط منفی با کیفیت زندگی، عملکرد جسمانی و سلامت جسمانی معلمان بازنشسته داشته و باعث تداخل درد، اختلال خواب و خستگی این گروه از معلمان شود.

    کلیدواژگان: اختلالات اسکلتی عضلانی، کیفیت زندگی، سلامت جسمانی، سلامت روانی
  • پروین چهارده ولی، زهرا حضرتی صومعه*، مجید رادفر، مهدی فروزش صفحات 92-102
    سابقه و هدف

     با افزایش اعمال جراحی زیبایی، قصورات پزشکی نیز متعاقبا افزایش می یابد. این مطالعه با هدف بررسی مطالبات پزشکی (تعهد پزشک و رضایت از پزشک) افراد مصدوم و آسیب دیده بدنبال جراحی زیبایی از پزشک قانونی می باشد.

    روش کار

     در این مطالعه مقطعی توصیفی-تحلیلی، 276 نفر از شاکیانی که در سال های 1398 و 1399 قصور پزشکی آنها در کمیسیون های پزشکی قانونی استان تهران دو بار مورد تایید قرار گرفته بود وارد مطالعه شدند. این مطالعه پس از تایید در دانشگاه آزاد اسلامی، سپس در کمسیون های پزشکی قانونی استان تهران نیز مورد تایید قرار گرفت (IR.IAU.SRB.REC.1400.290). پرسشنامه محقق ساخته جهت بررسی تعهد پزشک و رضایت از پزشک شرکت کنندگان استفاده شد. از نرم افزار SPSS ورژن 22 برای تحلیل داده ها استفاده گردید.

    یافته ها

     میانگین سنی بیماران 37 سال بود. 18 نفر (5/6 درصد) از پاسخگویان مرد و 258 نفر (5/93 درصد) از پاسخگویان زن بودند. از نظر دفعات جراحی،6/49 درصد از شاکی ها یکبار و 9/31 درصد از پاسخگویان دوبار جراحی زیبایی کردند و میانگین دفعات جراحی در میان شاکیان تقریبا 2 و بیشترین دفعات جراحی 8 بار است. میزان شکایت در بین زنان و پاسخگویان متاهل و با تحصیلات بالا بیشتر از بقیه گروه ها بوده است. اکثر پاسخگویان بیشتر جراحی لیپوساکشن (8%/18) و رینوپلاستی (1%/18) داشتند. نتایج پژوهش حاکی از آن است که بین میزان شکایت از جراحی زیبایی و مطالبات پزشکی؛ رضایت بیمار (528/0-=r) و تعهد پزشک (751/0-=r) رابطه معکوس و معناداری وجود دارد. در واقع با کاهش رضایت بیمار و تعهد پزشک میزان شکایت از جراحی نیز افزایش می یابد.

    نتیجه گیری

     طبق نتایج مطالعه، دو مولفه مطالبات پزشکی شامل تعهد پزشک و رضایت بیمار پیش گو کننده مهمی برای شکایات از جراحی زیبایی می باشند و تعهد پزشک بیشترین تاثیر را بر میزان شکایت از جراحی زیبایی دارد. با افزایش هر مولفه از مطالبات پزشکی، احتمال شکایت بدنبال جراحی زیبایی کاهش پیدا می کند و بالعکس.

    کلیدواژگان: مصدومین جراحی زیبایی، شکایت، تعهد پزشک، رضایت بیمار، پزشکی، پزشکی قانونی
  • سید حسین موسوی، علی جعفری*، حسین بصیریان جهرمی صفحات 103-115
    سابقه و هدف

     ارتباطات سلامت یک حوزه میان رشته ای است که پیوند دهنده دو حوزه مجزای رسانه و سلامت به شمار می آید. ارتباط این دو حوزه دو سویه است و رسانه ها به معنای عام با ماهیت و کارکردی دوگانه متضاد و متناقض می توانند باعث آگاهی بخشی، معرفت افزایی و امید بخشی در پاندمی ها یا از سوی دیگر باعث گسترش اطلاعات نادرست، وحشت، ترس و اضطراب شوند. بر این اساس، هدف این مقاله شناسایی چالش های ارتباطات سلامت در شرایط پاندمی و به طور اخص بحران ویروس کرونا است.

    روش کار

     جهت دست یافتن به این مهم، سنتزپژوهی تحقیقات خارجی و داخلی انجام شده در بازه زمانی 2020 تا 2023 میلادی و 1399 تا 1401 شمسی در خصوص پاندمی کرونا انجام گرفته شده است. حجم نمونه براساس نمونه گیری نظری، 19 مقاله (8 مقاله خارجی و 11 مقاله داخلی) و با توجه به اشباع اطلاعات تعیین شد. برای تجزیه و تحلیل داده ها با توجه به مساله اصلی پژوهش از روش کدگذاری موضوعی استفاده شده که طی سه مرحله «کدگذاری باز»، «کدگذاری محوری» و «کدگذاری انتخابی» تحلیل شده است.

    یافته ها

     نتایج تحقیق حاصل از سنتزپژوهی تحقیقات انجام گرفته حاکی از شناسایی 4 چالش اصلی «اینفودمی، ضریب پایین سرمایه اجتماعی، کژکارکرد شبکه های اجتماعی و سیاسی- امنیتی شدن سلامت» در حوزه ارتباطات سلامت در ایران است.

    نتیجه گیری

     با توجه به چالش های موجود و سنتزپژوهی حاصل از تحقیقات خارجی می توان پیشنهاد داد که از یک سو «شفافیت و آنی بودن اطلاعات» و از سوی دیگر «همدلی و اعتماد مردم» در منظومه ارتباطات سلامت و پاندمی کرونا لحاظ گردد. شایان توجه است که این مقولات بر اساس تجربه موفق کشورهای دیگر ارکان اصلی موفقیت در ارتباطات سلامت و ارتباطات بحران در زمان پاندمی کرونا استخراج شده و قابل اجرا در شرایط پاندمی های احتمالی آتی خواهد بود.

    کلیدواژگان: ارتباطات سلامت، پاندمی کرونا، اینفودمی، چالش های ارتباطات سلامت
  • پریسا محمدقلی خان خلج، سمیه فرهنگ دهقان*، مهدی حسن زاده، داود پناهی صفحات 116-127
    سابقه و هدف

     تولوین (متیل بنزن) یک ترکیب آلی فرار (VOCs) است که مواجهه مزمن با غلظت های پایین آن ممکن است باعث طیف وسیعی از اثرات سوء سلامتی مانند اختلالات ایمونولوژیک و عصبی شود. علاوه بر این، انتشار تولوین در اتمسفر باعث ایجاد مشکلات زیست محیطی مختلفی از جمله کاهش ازن استراتوسفر، تولید مه دود فتوشیمیایی و افزایش اثر گلخانه ای می شود. هدف از این تحقیق حذف تولوین از جریان هوا با استفاده از چارچوب ایمیدازولات زیولیت (ZIF-8) به منظور کاربرد در فرایندهای پاکسازی هوا و پیشگیری و کاهش ریسک مواجهه با این آلاینده مخاطره آمیز محیط های شغلی و محیط زیست بود.

    روش کار

     چارچوب ایمیدازولات زیولیتی (ZIF-8) به روش سنتز درجا ساخته شد و ساختار آن توسط آزمون های ساختاری (پراش اشعه X و طیف سنجی مادون قرمز تبدیل فوریه، میکروسکوپ الکترونی روبشی نشر میدانی و آزمون BET) بررسی گردید. عملکرد جذب تولوین بر روی جاذب در فاز گاز با استفاده از یک سیستم جذب دینامیکی در مقیاس آزمایشگاهی مطابق روش استاندارد ایزو   BS EN ISO 10121-1:2014 و مطالعات پیشین مورد مطالعه قرار گرفت.

    یافته ها

     نتایج آزمون های ساختاری نشان داد سنتز ماف موفقیت آمیز بوده است. مساحت ویژه آن نیز در مقایسه با تعدادی از مقالات مشابه بیشتر تعیین شد. میانگین ظرفیت جذب تولوین (سه بار تکرار آزمایش) ماف ZIF-8 در دمای 5/30 درجه سانتی گراد، رطوبت نسبی 33% و دبی 300 میلی لیتر بر دقیقه با جرم 10 میلی گرم برابر با 91/2828 میلی گرم در گرم بود. علاوه بر آن راندمان حذف اولیه ماف ZIF-8  برابر با  %67/88  بود. زمان شکست 100 درصدZIF-8   برابر 21660 ثانیه تعیین شد. میزان بازیابی جاذب پس از 6 چرخه همچنان تا %7/84 گزارش شد.

    نتیجه گیری

     ماف ZIF-8 دارای ظرفیت جذب بالایی برای تولوین از فاز گازی است، ضمن آنکه راندمان حذف اولیه و زمان شکست بالایی نیز برخوردار است. به سبب عملکرد مناسب این ماف در جذب تولوین،  می تواند با انجام مطالعات تکمیلی و مد نظر قرار دادن ملاحظات مربوط به جاذب های صنعتی، در فرایندهای تصفیه و پاکسازی هوا مورد توجه واقع شود.

    کلیدواژگان: آلودگی هوا، پاکسازی، پیشگیری، تولوئن، چارچوب آلی- فلزی
  • میثم خوشقدم، مهدی همایون فر*، فائزه کمالی چیرانی، سمیرا فراستی صفحات 128-141
    سابقه و هدف

     عملکرد ایمنی در مدارس یکی از مهم ترین موضوعات قابل بررسی در مدیریت مدارس است که نادیده گرفتن آن موجب بروز خسارت های عمده و جبران ناپذیری می گردد. در راستای این مساله، پژوهش حاضر به بررسی تاثیر مدیریت ایمنی مدارس از طریق یادگیری، رویه های ایمنی و فرهنگ ایمنی بر عملکرد ایمنی در مدارس ابتدایی استان گیلان پرداخت.

    روش کار

     این پژوهش بر اساس روش از نوع توصیفی و از نظر هدف کاربردی است. جامعه آماری پژوهش را مدارس ابتدایی استان گیلان به تعداد 2112 مدرسه تشکیل می دهند که از این تعداد 295 مدرسه به عنوان حداقل نمونه لازم با استفاده از روش نمونه گیری خوشه ای انتخاب شدند. به منظور گردآوری داده ها، پرسشنامه پژوهش شامل 4 سوال عمومی و 62 سوال اختصاصی در اختیار مدیر و معاون (ناظم) مدارس انتخاب شده قرار گرفت. پس از جمع آوری پرسشنامه ها از رویکرد مدل سازی معادلات ساختاری و نرم افزارهای SPSS و Smart PLS2 برای تحلیل داده های حاصل استفاده گردید.  

    یافته ها

     نتایج نشان می دهند که تاثیر مدیریت ایمنی و رهبری بر یادگیری و آموزشی ایمنی (885/0)، تاثیر مدیریت ایمنی و رهبری بر سیاست ها و رویه های ایمنی (822/0)، تاثیر یادگیری و آموزش ایمنی بر فرهنگ ایمنی (557/0)، تاثیر سیاست ها و رویه های ایمنی بر فرهنگ ایمنی (387/0) و تاثیر فرهنگ ایمنی بر عملکرد ایمنی (848/0) معنادار بود است. هم چنین، بیش ترین ضریب مسیر غیرمستقیم (418/0) مربوط به تاثیر مدیریت ایمنی و رهبری بر عملکرد ایمنی، به واسطه یادگیری و آموزش ایمنی و فرهنگ ایمنی صورت می گیرد.

    نتیجه گیری

    برای بهبود فرهنگ ایمنی در مدارس، باید به دانش آموزان و کارکنان اجازه داد تا در روند تصمیم گیری و اجرای اقدامات ایمنی مشارکت کنند. همچنین، باید مسیولیت کارکنان در ارتباط با ایمنی محیط مدرسه مشخص گردد تا در رابطه با ایجاد و برقراری ایمنی، پاسخگو باشند.

    کلیدواژگان: رویه های ایمنی، عملکرد ایمنی، فرهنگ ایمنی، مدیریت ایمنی و رهبری، یادگیری و آموزش ایمنی
  • کوثر اسماعیلی، ابراهیم محمدعلی نسب فیروزجاه*، مرتضی همایون نیا فیروزجاه، هدر هاور صفحات 142-152
    سابقه و هدف

     به زمین افتادن یکی از مسایل جدی دوران سالمندی است که در نتیجه عوامل بسیاری رخ می دهد. از جمله مشکلاتی که در سنین سالمندی ثبت شده اند، اختلالات تغذیه، نارضایتی از تصویر بدنی و کاهش عزت نفس است. هدف مطالعه حاضر، مقایسه اختلالات تغذیه، تصویر بدنی و عزت نفس در سالمندان با و بدون سابقه به زمین افتادن بود. 

    روش کار

     پژوهش حاضر از نوع تحقیقات علی مقایسه ای و از نظر هدف از نوع کاربردی بود. بدین منظور، 60 نفر از زنان سالمند با دامنه سنی 60 تا 70 سال تبریز به صورت داوطلبانه در تحقیق شرکت کردند. آزمودنی ها به دو گروه با و بدون سابقه به زمین افتادن تقسیم شدند. سابقه به زمین افتادن داوطلبان توسط پرسشنامه سابقه افتادن سنجیده شد. همچنین اختلالات تغذیه، تصویر بدنی و عزت نفس به ترتیب توسط پرسشنامه های گارنر، روابط چند بعدی بدن خود و روزنبرگ سنجیده شدند. برای مقایسه میانگین متغیرها در دو گروه از آزمون آماری تی مستقل و برای تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزار آماری SPSS استفاده شد.

    یافته ها

     نتایج نشان داد که بین اختلالات تغذیه و شاخص عزت نفس در سالمندان با و بدون سابقه به زمین افتادن تفاوت معناداری وجود داشت (05/0<P). اما بین شاخص تصویر بدنی در سالمندان با و بدون سابقه به زمین افتادن تفاوت معناداری وجود نداشت (05/0>P).

    نتیجه گیری

     با توجه به نتایج این تحقیق، افراد بدون سابقه به زمین افتادن در شاخص های اختلالات تغذیه و عزت نفس، وضعیت بهتری نسبت به افراد با سابقه به زمین افتادن داشتند. بنابراین ضروری است تا به بهبود شرایط تغذیه ای و عزت نفس سالمندان با سابقه به زمین افتادن توجه ویژه ای شود.

    کلیدواژگان: سالمندان، افتادن، اختلالات تغذیه، تصویر بدنی، عزت نفس
|
  • Aynollah Naderi*, Ameneh Bineshfar, Mobina Salimi Monazam Pages 80-91
    Background and Aim

    Considering the vital role of teachers in the educational system, it is important to gather information about their health. Therefore, the aim of this study was to investigate the prevalence of musculoskeletal disorders (MSDs) and their relationship with retired teachers' quality of life, physical health, and mental health.

    Methods

    This cross-sectional research was conducted in the first half of 2022 in Hamadan city. The statistical sample consisted of 96 retired teachers aged 45-70 years, who were purposefully selected. The prevalence of musculoskeletal disorders was evaluated using the standardized Nordic questionnaire, while the quality of life and physical and mental healthwere assessed using the 12-item short-form survey (SF-12) and the patient-reported outcomes measurement information system (PROMIS-29). The research data were analyzed using an independent t-test with a significance level of 0.05.

    Results

    The findings revealed that among retired teachers in Hamadan city, 82.3% reported experiencing at least one MSD, with a prevalence rate of 86% for female teachers and 78.3% for male teachers. The prevalence of MSDs varied across different body areas, withthe most commonly affected areas being the knee (54%), lower back (50%), shoulder (29%), and neck (24%). Furthermore, the research results demonstrated a significant negative association between MSDs and the quality of life, as well as the physical and psychological health of retired teachers (p<0.05). Teachers suffering from MSDs reported higher levels of pain intensity, pain interference, sleep disturbance, and fatigue compared to those who were not affected by MSDs (p<0.05).

    Conclusion

    The findings of the present study indicate that retired teachers commonly experience MSDs, which can adversely affect their quality of life, as well as their physical and psychological health. These MSDs contribute to pain interference, sleep disturbance, and fatigue among this group of teachers.

    Keywords: Musculoskeletal disorders, Quality of life, Physical health, Mental health
  • parvin chahardahvali, Zahra Hazrati Somee*, Majid Radfar, Mehdi Forouzesh Pages 92-102
    Background and Aim

    Medical malpractice increases with the increase of cosmetic surgeries. This study aimed to investigate the medical demands (physician's commitment and patient satisfaction) of injured people seeking cosmetic surgery from a forensic medicine commission.

    Methods

     In this descriptive-analytical cross-sectional study, 276 subjects whose medical malpractice was confirmed twice by the Forensic Medical Commissions of Tehran province in 2019 and 2020 were included. After being approved by Islamic Azad University, this study was also approved by Forensic Medicine Commissions of Tehran province (IR.IAU.SAB.REC.1400.290). A researcher-made questionnaire was used to check the physician's commitment and patient satisfaction of the participants. SPSS version 22 software was used for data analysis.

    Results

     The mean age of the patients was 37 years. Regarding gender, 18 respondents (6.5%) were male and 258 respondents (93.5%) were female. Regarding the frequency of surgery, 49.6% of the respondents had cosmetic surgery once and 31.9% had cosmetic surgery twice, and the mean number of surgeries was 2 times and the maximum was 8 times. The number of complaints among married women and respondents with high education was higher than other groups. Most respondents had liposuction surgery (18.8%) and rhinoplasty (18.1%). The results of the research indicated that between the amount of complaints about cosmetic surgery and medical demands; patient satisfaction (r=0.528) and physician commitment (r=0.751) have an inverse and significant relationship. In fact, with the decrease in patient satisfaction and physician commitment, the amount of complaints about cosmetic surgery also increases.

    Conclusion

     According to the results of the study, two components of medical demands, including physician's commitment and patient satisfaction, are important predictors for cosmetic surgery complaints. Physician's commitment has the greatest impact on the amount of cosmetic surgery complaints. As each component of medical demands increases, the likelihood of a complaint after cosmetic surgery decreases and vice versa.

    Keywords: cosmetic surgery victims, complaint, physician's commitment, patient satisfaction, medical demands, forensic medicine
  • Sayed Hossein Mousavi, Ali Jafari *, Hossein Basirian Jahromi Pages 103-115
    Background and Aim

     Health communication is an interdisciplinary field that connects two separate fields of media and health. The relationship between these two fields is two-way, and the media, in a general sense, with their dual nature and contradictory functions, can cause awareness, increase knowledge, and give hope in pandemics, or on the other hand, cause the spread of false information, panic, fear, and anxiety. Based on this, the aim of this article is to identify the challenges of health communication in pandemic conditions and especially the corona virus crisis.

    Methods

     In order to achieve this aim, a research synthesis of foreign and domestic research conducted in the period of 2020 to 2023 regarding the Corona pandemic has been done. The sample size was determined based on theoretical sampling, 19 articles (8 foreign articles and 11 Iranian articles) and according to information saturation. To analyze the data according to the main problem of the research, the thematic coding method was used, which was analyzed in three stages: "open coding", "axial coding" and "selective coding".

    Results

     The research results from the research synthesis of the conducted research indicate the identification of 4 main challenges "Infodemic, low coefficient of social capital, malfunctioning of social networks and politicization of health" in the field of health communication in Iran.

    Conclusion

     Considering the existing challenges and the synthesis of foreign research, it can be suggested that, on the one hand, "transparency and immediacy of information" and on the other hand, "people's empathy and trust" should be included in the health communication system and the Corona pandemic. It is worth noting that these categories were extracted based on the successful experience of other countries, the main elements of success in health communication and crisis communication during the corona pandemic and will be applicable in the conditions of possible future pandemics.

    Keywords: Health Communication, Corona Pandemic, Infodemic, Health Communication Challenges, Research Synthesis
  • Parisa Mohammad-Gholikhan-Khalaj, Somayeh Farhang-Dehghan, Mahdi Hasanzadeh, Davoud Panahi Pages 116-127
    Background and Aim

     Toluene (methylbenzene) is a volatile organic compound (VOC) that, when chronically exposed to low concentration, can cause a variety of adverse health effects, including immunological and neurological disorders. In addition, the release of toluene in the atmosphere causes various environmental problems, including the reduction of stratospheric ozone, the production of photochemical smog, and the increase of the greenhouse effect. The purpose of this research was to remove toluene from the air flow using imidazolate zeolite framework (ZIF-8) in order to be used in air purification processes and to prevent and reduce the risk of exposure to this hazardous pollutant in occupational settings and environments.

    Methods

     Zeolite imidazolate framework (ZIF-8) was synthesized in situ, and its structure was investigated using X-ray diffraction, Fourier transform infrared spectroscopy, field emission scanning electron microscopy, and BET testing. The absorption performance of toluene by ZIF-8 in the gas phase was studied using a dynamic adsorption system developed according to BS EN ISO 10121-1:2014 and previous studies.

    Results

     The results of the structural tests showed that the synthesis of ZIF-8 was successful. Its specific area has also increased compared to several similar articles. The average toluene adsorption capacity of ZIF-8 at a temperature of 30.5 degrees Celsius, a relative humidity of 33%, and a flow rate of 300 ml/min, with a mass of 10 mg, was equal to 2828.91 mg/g. In addition, the initial removal efficiency is reported to be 88.67%. The breakthrough time for 100% of ZIF-8 was determined to be 21,660 seconds. The recovery rate after 6 cycles of ZIF-8 remained as high as 84.7%.

    Conclusion

     ZIF-8 exhibits a high adsorption capacity for toluene in the gas phase, along with a high initial removal efficiency and breakdown time. Due to its effective ability to adsorb toluene, this MOF can be considered for use in air purification and purification processes. However, further studies are needed to fully evaluate its potential as an industrial adsorbent, taking into account relevant considerations.

    Keywords: air pollution, purification, prevention, toluene, metal-organic framework
  • Meysam Khoshghadam, Mahdi Homayounfar*, Faezeh Kamali Chirani, Samira Farasati Pages 128-141
    Background and Aim

      Safety performance in schools is one of the most important issues that can be investigated in school management, and ignoring it causes major and irreparable damage. In line with this issue, the present research has investigated the effect of school safety management through learning, safety procedures, and safety culture on safety performance in elementary schools in Gilan province.

    Methods

     This research is based on a descriptive method and is applied in terms of purpose. The statistical population of the study consists of 2112 elementary schools in Gilan province, of which 295 schools were selected as the minimum necessary sample using the cluster sampling method. To collect data, the research questionnaire including 4 general questions and 62 specific questions was provided to the director and deputy (moderator) of the selected schools. After collecting the questionnaires, the structural equation modeling approach and SPSS and Smart PLS2 software were used to analyze the resulting data.

    Results

     The results show that the impact of safety management and leadership on safety learning and training (0.885), the impact of safety management and leadership on safety policies and procedures (0.822), the impact of safety learning and training on safety culture (0.557), The impact of safety policies and procedures on safety culture (0.387) and the impact of safety culture on safety performance (0.848) were significant. Also, the highest coefficient of the indirect path (0.418) related to the impact of safety management and leadership on safety performance is made through safety learning and training and safety culture.

    Conclusion

    To improve the safety culture in schools, students and staff should be allowed to participate in the process of decision-making and implementing the safety practices. Also, the responsibility of personnel related to the safety of school environment should be determined to make them respondent for creating and establishing safety.

    Keywords: Safety Practices, Safety Performance, Safety Culture, Safety Management, Leadership, Safety Learning, Training
  • Kosar Esmaeili, Ebrahim MohammadAli Nasab Firouzjah*, Morteza Homayounnia Firouzjah, Heather Hower Pages 142-152
    Background and Aim

     Old age comes with many changes to the physiological and psychological organs and functions of the body. Fall down is one of the serious issues of old age that occurs due to many factors. Among the problems recorded in old age are eating disorders, dissatisfaction with body image and low self-esteem. The aim of the present study was to compare eating disorders, body image and self-esteem in the elderly with and without a history of fall down.

    Materials and Methods

     The current research was causal-comparative research and applied in terms of its purpose. For this purpose, 60 elderly women aged between 60 and 70 from Tabriz voluntarily participated in the research. The subjects were divided into two groups with and without a history of fall down. The fall down history questionnaire measured the fall down history of the volunteers. Also, eating disorders, body image and self-esteem were measured by Garner, multidimensional body-self relationships (MBSRQ) and Rosenberg questionnaires, respectively. Independent t-test was used to compare the mean variables in two groups and SPSS statistical software was used for data analysis.

    Results

     The results showed that there was a significant difference between eating disorders and self-esteem index in the elderly with and without a history of fall down (P<0.05). However, there was no significant difference between the body image index in the elderly with and without a history of fall down (P>0.05).

    Conclusion

     According to the results of this research, people without a history of falling had a better condition than people with a history of falling in the indicators of eating disorders and self-esteem. Therefore, it is necessary to pay special attention to improving the nutritional conditions and self-esteem of the elderly with a history of falling.

    Keywords: elderly, fall down, eating disorders, body image, self-esteem