فهرست مطالب

آموزش پزشکی - سال نهم شماره 1 (پاییز و زمستان 1399)

نشریه آموزش پزشکی
سال نهم شماره 1 (پاییز و زمستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1400/01/25
  • تعداد عناوین: 6
|
  • سمیه اکبری فارمد*، شهناز پورحیدری صفحات 7-17
    سابقه و هدف

    ارزشیابی همکار به عنوان یک روش کنترلی و جزء برنامه های تضمین کیفیت پرستاری معرفی شده است. ارزشیابی همکار فرآیندی است که بوسیله آن پرستاران به طور سیستماتیک به بررسی، کنترل و قضاوت درباره کیفیت مراقبت پرستاری در مقایسه با استانداردهای حرفه ای می پردازند. این پژوهش با هدف تعیین تاثیر ارزشیابی همکار برکیفیت گزارش نویسی پرستاران ارزیاب در بخش های جراحی مرکز آموزشی درمانی کمالی در سال 1398 انجام شده است.

    مواد و روش ها

    این پژوهش یک مطالعه مداخله ای از نوع نیمه تجربی تک گروهی قبل و بعد می باشد. ابزار پژوهش، چک لیست استاندارد بررسی کیفیت ثبت گزارشات پرستاری بوده و جمعیت مطالعه شامل کلیه پرستاران شاغل در بخش یک جراحی بیمارستان کمالی کرج با سابقه حداقل دو ماه کار در این بخش می باشند. مداخله به صورت اجرای فرآیند ارزشیابی همکار توسط پرستاران ارزیاب به مدت یک ماه با نظارت مستقیم پژوهشگر می باشد. جهت بررسی تاثیر مداخله، نحوه ثبت پرستاران ارزیاب قبل و بعد از انجام مداخله توسط پژوهشگر مورد ارزیابی قرار می گیرد. به منظور تجزیه و تحلیل داده ها با کمک نرم افزار بسته آماری SPSS نسخه 16  از آمار  توصیفی میانگین و انحراف معیار و فراوانی درصد استفاده شده است.   

    یافته ها

    در این مطالعه تعداد 30 پرستار (زن) شرکت داشتند و تعداد 60 چک لیست توسط پژوهشگر جهت بررسی پرونده های ثبت شده توسط پرستاران ارزیاب در بخش جراحی یک، در قبل و بعد از مداخله تکمیل گردید و جمعا تعداد 180 پرونده نیز با چک لیست استاندارد بررسی کیفیت ثبت و گزارش نویسی بررسی شد. نتایج نشان داد که وضعیت رعایت اصول گزارش نویسی (Z = -4.838   Asymp. Sig. (2-tailed): <0.001) و همچنین وضعیت رعایت اصول ثبت در کاردکس و کارت دارویی (Z= -4.253  Asymp. Sig. (2-tailed): <0.001) بهبود یافته است.

    نتیجه گیری

    نتایج حاصل از این پژوهش حاکی از ان است که ارزشیابی همکار از همکار می تواند به عنوان یک روش آموزشی موثر در کنار سایر برنامه های آموزش مداوم کارکنان، جهت ارتقاء فرآیند ثبت و گزارش نویسی پرستاری بکار گرفته شود.

    کلیدواژگان: ارزشیابی همکار، کیفیت مراقبت پرستاری، پرستار، گزارش نویسی
  • فاطمه مرحمتی، رضا میرعرب رضی*، مصطفی عزیزی صفحات 18-29
    سابقه و هدف

    ایجاد و پرورش مهارت های یادگیری خودراهبر به یکی از اهداف آموزش در چند دهه اخیر بدل شده و دانشجویان امروزی، نیازمند فراگیری و کسب اطلاعات جامع در این خصوص و یا بهتر بگوییم، یادگیری مهارت های فن آوری اطلاعات و ارتباطات هستند، تا بتوانند از خدمات الکترونیکی استفاده کنند. هدف از پژوهش حاضر، مقایسه دانش شهروندی الکترونیک با یادگیری خودراهبر دانشجویان دانشگاه مازندران و دانشگاه علوم پزشکی بابل بوده است.

    مواد و روش ها

    این مطالعه از حیث روش پژوهش، توصیفی- تحلیلی می باشد. روش نمونه گیری، به صورت طبقه ای نسبی چند مرحله ای بوده و بر اساس جدول کرجسی- مورگان، تعداد 372 نفر برای دانشگاه مازندران و 345 نفر برای دانشگاه علوم پزشکی بابل، تعیین گردید. پرسشنامه های استاندارد دانش شهروندی الکترونیک مانسون چوی و همکاران (2017) و یادگیری خودراهبر دارلین و پیدر (2010) و نرم افزار تحلیل آماری SPSS مورد استفاده قرار گرفت. برای تحلیل داده ها از آزمون چاو و آزمون Z - فیشر استفاده گردید.

    یافته ها

    دانشجویان مورد مطالعه از دو دانشگاه مازندران و علوم پزشکی بابل  در سنین، جنس و دانشکده های مختلف انتخاب شدند. یافته ها نشان داد یادگیری خودراهبر با مولفه های دانش شهروندی الکترونیک شامل مهارت های فنی، آگاهی محلی / جهانی، دیدگاه انتقادی، چشم انداز انتقادی و عاملیت شبکه رابطه مثبت معناداری دارد (P<0.05)، ولی بین دانشجویان دو دانشگاه در طبقات مختلف، تفاوت معنی داری مشاهده نشد (مقدار F=1.22).

     نتیجه گیری

    وجود رابطه مثبت معنی دار بین یادگیری خود راهبر و دانش شهروندی الکترونیک، نیاز به تلفیق این دو حوزه و ارایه نقش بیشتری به دانش شهروندی در یادگیری خودراهبر دانشجویان را نشان می دهد.

    کلیدواژگان: دانش شهروند الکترونیک، مهارت های فنی، دیدگاه انتقادی، یادگیری خودراهبر
  • محمدرضا یوسفی*، میترا جودی صفحات 30-45
    سابقه و هدف

    پزشکان نقش اساسی درحفظ و ارتقا سلامت جامعه داشته و پاسخگوی خدماتی هستندکه نیازمند صلاحیت آنان است. صلاحیت بالینی معیار اصلی اثربخشی آموزش می باشد و شامل توانمندی بکارگیری دانش و اطلاعات، ارتباط و مهارت های بین فردی، حل مشکل و مهارت های فنی دانشجویان می باشد. به منظور بهبود وتقویت مهارت ها و دستیابی به صلاحیت های بالینی دانشجویان پزشکی در راستای اهداف پزشکی پاسخگو، دوره یک ماهه آموزش صلاحیت های بالینی در بخش اورژانس اجرامی گردد. مطالعه حاضر با هدف بررسی دیدگاه دانشجویان کارورز پزشکی در دستیابی به صلاحیت های بالینی با رویکرد یادگیری در حد تسلط در دانشکده پزشکی گرگان انجام شده است.

    مواد و روش ها

    مطالعه به روش کیفی و با رویکرد مطالعه موردی با شرکت دانشجویان کارورز پزشکی دانشکده پزشکی گرگان انجام شده است. نمونه گیری براساس مبتنی برهدف و حجم آن تا اشباع داده ها می باشد. داده های مطالعه از طریق مصاحبه عمیق جمع آوری شده است. متن مصاحبه های استخراج شده با روش ون مانن در چهار مرحله مورد تحلیل محتوایی موضوعی قرارگرفتند و مضمون ها و کدهای مفهومی(تم) از آن استخراج شدند.

    یافته ها

    نتایج تحلیل داده ها در قسمت ضرورت و فواید شامل مضمون های نظامندی پایش و ارزشیابی آموزش صلاحیت بالینی دانشجویان پزشکی، به کارگیری مدبرانه مهارت های تکنیکی، دانش، استدلال بالینی،عواطف وارزش ها در محیط های بالینی، ایجادفرصت آموزش وتمرین مهارت ها با صرف وقت بیشتر و پرورش نیروهای کارآمد درنظام سلامت به منظور پاسخگویی به نیازهای جامعه می باشد. درقسمت چالش ها شامل مهیا نبودن بسترمناسب زیرساخت ها و شفاف نبودن فضای آموزشی و سخت افزاری و تعداد زیاد دانشجویان در بعضی ازدوره ها، توجه ناکافی به جایگاه وکیفیت آموزش صلاحیت بالینی در بعضی از اساتید و در قسمت راهکارها شامل نظامندی پایش و ارزشیابی آموزش صلاحیت بالینی با ارتقا کیفیت آموزش، استفاده مفیدتر ازخدمات باحضور و فعالیت بیشتر پزشکان باتجربه، واقعی نمودن محیط آموزشی اورژانس می باشد.

    نتیجه گیری

    پرورش نیروهای کارآمد در نظام سلامت به منظور پاسخگویی به نیازهای جامعه، با ایجاد فرصت آموزش و تمرین مهارت ها جهت دستیابی به صلاحیت بالینی میسر می گردد. لذا با شفاف نمودن فضای آموزشی و برتامه ریزی درسی مدون و با پایش و ارزشیابی نظامند، موجب ارتقای آموزش و دستیابی صلاحیت بالینی کارورزان می شود.

    کلیدواژگان: کارورز - صلاحیت بالینی - آموزش مبتنی بر دستاورد
  • محمد مهتری آرانی، سحر وصال، مصطفی شریف خواه* صفحات 46-58
    سابقه و هدف

    با اینکه آموزش بالینی اصلی ترین بخش آموزش علوم پزشکی مرتبط با درمان را تشکیل می دهد، وجود مشکلات متعدد، دستیابی به اهداف آموزشی را در محیط های بالینی با مشکل مواجه ساخته است. مطالعه حاضر با هدف بررسی وضعیت امکانات آموزشی بیمارستان الزهراء اصفهان انجام شد.

    مواد و روش ها

    این مطالعه توصیفی- تحلیلی و به صورت مقطعی انجام شد. 430 نفر دانشجوی کارآموز و کارورز سال های 96 و 97 دانشگاه علوم پزشکی اصفهان (پزشکی عمومی، پرستاری، مامایی، رادیولوژی، هوشبری و اتاق عمل) وارد مطالعه شدند. ابزار جمع آوری اطلاعات چک لیست خودساخته بود. برای تجزیه و تحلیل داده های پرسشنامه از شاخص های آمار توصیفی و آمار استنباطی در محیط نرم افزارSPSS استفاده شده است.

    یافته ها

    رضایتمندی دانشجویان از امکانات آموزشی بیمارستان الزهراء در مجموع 41% است.(خدمات آموزشی و پژوهشی 44% ، خدمات درمانی و تشخیصی% 5/43  و خدمات پشتیبانی% 5/37.رضایتمندی از گروه های آموزشی، کتابخانه، میزان بیماری دهی بیمارستان، همکاری بخش های تشخیصی، فضای کلاس ها، مدارک پزشکی و سمعی بصری خوب بوده (%50-70). در مقابل رضایتمندی از خدمات پژوهشی، تجهیزات و وسایل آموزش بالینی، بخش های بالینی، سازماندهی فضای آموزشی، پاویون و دریافت کمد، پارکینگ و حراست بسیار نامناسب بود (کمتر از 20 درصد).

     نتیجه گیری

    امروزه در جهان دیدگاه دانشجویان عامل ضروری پایش کیفیت در دانشگاه ها محسوب می شود. با توجه به وسعت بالای این بیمارستان آموزشی و تعداد زیاد دانشجویان در حال آموزش آن در بیش از 35 رشته تحصیلی تخصصی توجه مسیولین آموزش در این راستا بسیار ضروری است.

    کلیدواژگان: امکانات آموزشی، بیمارستان، دیدگاه دانشجویان
  • فخر سادات میردهقان، فاطمه کشمیری، حسین شاکرفر، خدیجه نصیرانی* صفحات 59-71
    سابقه و هدف

    در طول دهه گذشته، مراقبت های درمانی با تجهیزات پزشکی پیچیده عجین شده است. بنابراین داشتن دانش بکارگیری تجهیزات پزشکی برای پرستاری به عنوان مهمترین گروه ارایه دهنده خدمت ضرورت دارد که خود مستلزم بکار گیری روش تدریس موثر می باشد. این پژوهش با هدف تعیین تاثیر آموزش وارونه در مقایسه با روش سنتی بر دانش بکارگیری تجهیزات پزشکی در دانشجویان پرستاری انجام شد.

    مواد و روش ها

    این مطالعه از نوع نیمه تجربی می باشد که در 60 دانشجوی پرستاری انجام شد. پرسشنامه سنجش دانش دانشجویان در زمینه تجهیزات پزشکی تکمیل شد. محتوای آموزشی مرتبط با تجهیزات برای یک گروه به صورت سخنرانی و گروه دیگر کلاس وارونه اجرا شد. داده ها بااستفاده از نرم افزار SPSS16 تحلیل شد.

    یافته ها

    میانگین نمره دانش بکارگیری تجهیزات پزشکی منتخب در کلاس سخنرانی(18/33±10/39) و کلاس وارونه (7/76±18/45) قبل از برگزاری دوره بود که تفاوت معنی دار نبود(p>0.0) . بعد از برگزاری دوره در کلاس سخنرانی (33/75±  9/51)  و  کلاس وارونه (91/6± 79/42)  تفاوت معنی دار داشت. همچنین میانگین نمره دانش قبل و  بعد از کلاس  در هر دوگروه تفاوت معنی دار داشت.

    نتیجه گیری

    براساس یافته ها هر دو روش آموزش باعث افزایش دانش بکارگیری تجهیزات پزشکی منتخب در هر دو گروه دانشجویان شد اما تاثیر آموزش بر دانش بکارگیری تجهیزات منتخب در کلاس وارونه بیشتر بوده است. لذا استفاده از این روش در آموزش تجهیزات پزشکی در دانشکده های پرستاری و سایر رشته ها پیشنهاد می شود.

    کلیدواژگان: کلاس وارونه، تجهیزات پزشکی، آموزش سنتی
  • سمیه اولادی، زینب حسینی مطلق، رقیه پورباقر، زینب عابدیان، مریم قاسمی، ناهید نعمتی، معین شیرزاد، ستاره رضاتبار، مائده میرتبار، مریم صالحی، ندا معصومی، مریم قائمی امیری، زینب غلام نیا شیروانی، فرزین صادقی* صفحات 72-86
    سابقه و هدف

     آموزش آزمایشگاه محور یکی از ارکان اساسی تحول در مدیریت یاددهی و یادگیری دانشجویان رشته های علوم پایه پزشکی می باشد. در این مطالعه، برای آموزش تکنیک Real time-PCR در دانشجویان تحصیلات تکمیلی علوم پایه پزشکی، یک کارگاه آموزشی با شیوه نوین طراحی نمودیم و برای ارزشیابی مهارت های عملی فرا گرفته شده در کارگاه از آزمون استاندارد OSPEبهره برده ایم.

    مواد و روش ها

     در این مطالعه، 18 نفر از  دانشجویان تحصیلات تکمیلی دانشگاه علوم پزشکی بابل وارد مطالعه شدند و در دو گروه مداخله و کنترل قرار گرفتند و از هردو گروه پیش آزمون به عمل آمد. به گروه مداخله قبل از شرکت در کارگاه یک محتوای الکترونیکی(شامل ریوس مطالب تیوری و عملی کارگاه) ارایه شد. پس از پایان کارگاه و قبل از برگزاری آزمون OSPE یک پس آزمون از همه شرکت کنندگان اخذ شد. در روز سوم کارگاه با استفاده از آزمون OSPE عملکرد دانشجویان در انجام مهارت های عملی و آزمایشگاهی تکنیکReal time-PCR ارزیابی شد.

    یافته‌ ها: 

    نمرات پیش آزمون و پس آزمون گروه مداخله هم در حیطه شناختی و هم در حیطه مهارتی بیشتر از گروه شاهد گزارش شده است. رضایت بالای دانشجویان درهر یک از ایستگاه های آزمون OSPE در هردو گروه نمایانگر میزان استقبال آنها از به کارگیری آزمون OSPE می باشد. 

    نتیجه‌ گیری:

     برگزاری آزمون OSPE در دروس عملی و آزمایشگاهی یک روش مناسب هم برای ارزیابی و هم جهت یادگیری مهارت ها می باشد.

    کلیدواژگان: ارزشیابی، کارگاه، تکنیک Real time-PCR، آزمون آسپی
|
  • S. Akbari Farmad*, Sh. Pourheidari Pages 7-17
    Background and Objective

    Peer evaluation has been introduced as a control method and part of nursing quality assurance programs. Peer evaluation is the process by which nurses systematically review, control, and judge the quality of nursing care relative to occupational standards. The aim of this study was to determine the effect of peer evaluation on the quality of nursing reports of evaluated nurses in the surgical wards of Kamali Educational and Medical Center in 2019.

    Methods

    This study is a quasi-experimental interventional study before and after. The research tool is a standard checklist for examining the quality of nursing reports and the study population includes all nurses working in a surgery ward of Kamali Hospital in Karaj with at least two months of experience in this ward. To evaluate the effect of the intervention, the method of registering the evaluated nurses before and after the intervention is evaluated by the researcher.

    Findings

    In this study, 30 nurses (women) participated and 60 checklists were completed by the researcher to review the files registered by the evaluating nurses in surgery ward one, before and after the intervention, and a total of 180 files with standard checklists. The quality of registration in the Cardex and reporting was checked. The results showed that the status of compliance with the principles of reporting (Z = -4.838 Asymp. Sig. (2-tailed): <0.001) as well as the status of compliance with the principles of registration in Cardex and Pharmacy Card (Z = -4.253 Asymp. Sig. (2-tailed)) : <0.001) Improved.

    Conclusion

    Peer evaluation can be used as an effective training method along with other continuing staff training programs to improve the nursing registration and reporting process.

    Keywords: peer evaluation, nursing care quality, nurse, reporting
  • F. Marhamati, R. Mir Arab Razi *, M. Azizi Pages 18-29
    Background and Objective

    Creating and developing self-directed learning skills has become one of the goals of education in recent decades, and todaychr('39')s students need to learn and acquire comprehensive information in this regard, or better to say, learn information and communication technology skills, to Be able to use electronic services. The purpose of this study was to investigate the relationship between electronic citizenship knowledge and self-directed learning of students of University of Mazandaran and Babol University of medical sciences.  

    Methods

    This study is descriptive-analytical in terms of research method. The statistical population of the study consisted of two categories: Students of Mazandaran University in summer 1397, 11960 (in 13 colleges of this university) and Students of Babol University of Medical Sciences in summer 1397, 3410 (in 8 faculties the sampling method was a multi-stage comparative class. Using Krejcy-Morgan table, the sample size was 372 for Mazandaran University and 345 for Babol University of Medical Sciences. Chow test and Z-Fisher test were used to analyze the data. Standard questionnaires of electronic citizenship knowledge of Manson Choi et al. (2017) and self-directed learning of Darlene and Peder (2010) and SPSS statistical analysis software were used. Chow test and Z - Fisher test was used to analyze the data.

    Findings

    The students were selected from Mazandaran University and Babol University of Medical Sciences in different ages, genders and faculties. But no significant difference was observed between students of two universities in different classes (value F = 1.22).

    Conclusion

    The existence of a significant positive relationship between self-directed learning and e-citizenship knowledge shows the need to combine these two areas and provide a greater role for citizenship knowledge in studentschr('39') self-directed learning.

    Keywords: E-Citizen Knowledge, Critical Perspective, Network Operation, self-directed learning
  • MR. Yousef*, M. Judi Pages 30-45
    Background and Objective

    Physician have a fundamental role in keeping and improving societychr('39')s health and are responsible for all services needed to their proficiency. So as to boosting skills and acquiring clinical competence in line with responsive medical purposes, clinical competence training course (a one- month course) is held in emergency sections. This study with the purpose of evaluating view of medical intern students in achievement clinical competency with Learning Mastery approach in Golestan University of medical sciences.

    Methods

    A qualitative study physician student members Case School of Medicine aimed of situations based on the volume of data the study was collected through in-depth interviews. Transcript extracted van Manen method conceptual thematic content (theme) were extracted from it.

    Findings

    Data analysis necessity of such themes all you need to plan the perfect law and access to social all medical services that include availability of benefits associated with the theme of the research training primarily training time Research Services patients day, increasing hospital patients, reduce health care costs for these costs towards the insurance, including the challenge of responding to the needs of society infrastructure financing and supplying hardware explain the lack of adequate supervision, not real tariffs, the imposition of additional costs, inadequate attention to the organizational status of occupational identity, increasing the quality of education and implementation of occupational possible may prepare the groundwork for the government in improving various aspects of quality of service establishment of a competitive environment, health and educational more active use of full-time faculty members, the actual timely commissioning special clinic is a clinic.

    Conclusion

    The development of efficient staff in the health system in order to respond to the needs of society, by creating training opportunities and skills training to achieve clinical competencies possible.Therefore, by clarifying the educational environment and planning the course, and by systematically monitoring and evaluating, it promotes the training and acquisition of clinical competency of interns.

    Keywords: Medical intern students, Clinical competency, Learning Mastery
  • M. Mehtari Arani, S. Vesal, M. Sharif khah* Pages 46-58
    Background and Objective

    Although the clinical training is a major part of medical education treatment -related forms, There are several problems is difficult achieving educational goals in the clinical setting. This study was conducted to evaluate the status of educational facilities in Azahra hospital.

    Methods

    This cross-sectional study. 430 people between 2017 and 2018 interns and externs student of Isfahan University of Medical Sciences were included in the fields of general medicine, nursing, midwifery, radiology, anesthesia and operating room. Data checklists were designed self-observation and study documents. For questionnaire data analysis was used indices of descriptive and inferential statistics in SPSS software.

    Findings

    Total studentschr('39') satisfaction of Azahra hospital training facilities (Educational and Research Services, 44 %, diagnostic and therapeutic services 43.5 % and support Services 37.5 %). Satisfaction educational group, library, hospitals extent of disease, collaboration of diagnostic departments, classrooms, medical records and audio visual service was good (50-70%). In contrast, satisfaction of research services, equipment clinical education, clinical departments, organization of training rooms, locker pavilion and reception, parking and security was very poor (less than 20%).

    Conclusion

    View of today in the world perspectivechr('39') college students is essential quality monitoring. Given the extent of the teaching hospital and many students are learning in more than 35 academic and professional degree, in this regard attention training is very essential.

    Keywords: Educational Facilities, Hospital, Student
  • FA. Mirdehghan, F.Keshmiri, H.Shaker far, Kh.Nasiriani Pages 59-71
    Background and Objective

    Therefore, having the knowledge of using medical equipment for nursing is necessary, which requires learning by using the appropriate teaching method during the student period. The aim of this study was to determine the effect of flipped classroom in comparison with the traditional method on the knowledge of using medical equipment in nursing students.

    Methods

    This study is a quasi-experimental study. The sample consisted of 60 nursing students. The data collection tool was a questionnaire to assess studentschr('39') knowledge in the field of medical equipment. Equipment-related educational content for one group was delivered in the form of lectures and the other group was performed upside down according to the flipped classroom. Data were analyzed using SPSS software version 16.

    Findings

    : Findings showed that the mean score of knowledge of using selected medical equipment in the lecture classroom (18/33±10/39) and the flipped classroom (18/45±7/76) before the class was not significantly different. (p>0.0) The mean score of knowledge of using selected medical equipment was in the lecture classroom (33/75 ±9/51) and the flipped classroom (42/79 ± 6/91) after the class, which was a significant difference. (P<0.05) Also, the mean score of knowledge of using selected medical equipment in the lecture group and flipped classroom before and after of the class was significantly different (P <0.05).

    Conclusion

    Based on the findings, both teaching methods increased the knowledge of using selected medical equipment .But the effect of training on the knowledge of using selected equipment in the flipped class has been greater. The use of this method in teaching medical equipment in nursing schools and other fields is recommended.

    Keywords: Flipped Classroom, Medical Equipment, Traditional Education
  • Somayeh Oladi, Zeinab Hosseini- Motlagh, Roghayeh Pour bagher, Zeinab Abedian, Maryam Ghasemi, Nahid Nemati, Moin Shirzad, Setareh Rezatabar, Maedeh Mirtabar, Maryam Salehi, Neda Masomi, Maryam Ghaemi amiri, Zeinab Gholamnia, Farzin Sadeghi * Pages 72-86
    Background and Objective

     Laboratory-based education is one of the basic pillars of change in the management of teaching and learning of students of basic medical sciences. In this study, we designed a workshop with a new approach to teach Real time –PCR technique to postgraduate students of basic medical sciences and to evaluate the practical skills learned in the workshop, we used the standard OSPE assessment.

    Methods

     In this study, 18 graduate students of Babol university of medical sciences were included and they were divided into two groups of intervention and control. Pre-test was performed in both groups. The intervention group was provided with an electronic content (including theoretical and practical outlines of the workshop) before participating in the workshop. At the end of the workshop and before the OSPE assessment, a post-test was taken from all participants. On the third day of the workshop, the performance of students in practical and laboratory skills of Real time-PCR technique was evaluated using OSPE examination.

    Findings

     Pre-test and post-test scores of the intervention group in both cognitive and skill domains were higher than the control group. High satisfaction of students in each of OSPE stations in both groups indicates their acceptance of this approach.

    Conclusion

     Using the OSPE examination in practical and laboratory courses is a good way to both assess and learn skills.

    Keywords: Assessment, Workshop, Real time-PCR, OSPE assessment