فهرست مطالب

پژوهش های اقتصادی ایران - پیاپی 83 (تابستان 1399)

فصلنامه پژوهش های اقتصادی ایران
پیاپی 83 (تابستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/05/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • وحید دهباشی، تیمور محمدی*، عباس شاکری، جاوید بهرامی صفحات 1-27

    هدف این مقاله بررسی واکنش بازارهای مالی در ایران نسبت به تکانه های یکدیگر با تاکید بر اثرات سرریز تلاطم است. برای این منظور با استفاده از داده های روزانه شاخص قیمت سهام بورس اوراق بهادار تهران، نرخ ارز و قیمت طلا طی دوره زمانی  25/03/2009 تا 18/07/2018، نرخ بازده متغیرها محاسبه شد و بررسی سرریز تلاطم بین بازارها با رهیافت VAR-BEKK-GARCH صورت گرفت. علاوه بر این، توابع ضربه- واکنش در این مطالعه با لحاظ واریانس ناهمسانی جملات خطای معادلات از نوع MGARCH محاسبه شد. نتایج حاصل از برآورد مدل نشان دهنده تایید سرریز تلاطم به صورت دوطرفه بین بازارهای ارز و سهام، سرریز تلاطم یک طرفه از سمت بازار ارز به بازار طلا و از بازار طلا به بازار سهام است. همچنین یافته های حاصل از توابع ضربه- واکنش، انتقال نااطمینانی بین بازارهای مالی در ایران را تایید می کند.

    کلیدواژگان: سرریز تلاطم، بازارهای مالی، رهیافت VAR-BEKK-GARCH
  • الهام خیراندیش*، سعید مشیری، ناصر خیابانی، احمدرضا جلالی نائینی صفحات 29-59

    شوک های قیمت نفت، آثار مستقیم و غیرمستقیم متفاوتی بر اقتصاد کشورهای صادرکننده و واردکننده نفت بر جای می گذارند. در بیشتر مطالعات پیشین، آثار شوک های نفتی بر اقتصاد هر گروه به طور مجزا بررسی و در نتیجه به تاثیر بین المللی شوک ها با توجه به ارتباطات تجاری بین کشورها توجه نشده است. در این پژوهش، آثار مستقیم و غیرمستقیم (سرریز) شوک های نفتی در هر دو گروه کشورهای صادرکننده و واردکننده نفت شامل 30 کشور صادرکننده و واردکننده نفت که 73 درصد اقتصاد جهان را در اختیار دارند با توجه به روابط تجاریشان و از طریق یک مدل سیستمی پویا برآورد می شود. به منظور برآورد واکنش های اقتصاد کشورها به شوک های قیمت نفت در طول زمان از یک مدل خودرگرسیون برداری پانلی  استفاده شده است. نتایج تحقیق نشان می دهد تجارت بین المللی بین کشورهای صادرکننده و واردکننده نفت توانسته شدت اثرگذاری شوک های نفتی بر رشد اقتصادی هر دو گروه صادرکننده و واردکننده نفت را تعدیل کند؛ به این معنی که با لحاظ نقش تجارت، اثر افزایش رشد اقتصادی در مورد کشورهای صادرکننده نفت به دنبال شوک های مثبت قیمت نفت، کاهش یافته و سریع تر نیز ناپدید می شود. در مورد کشورهای واردکننده نفت نیز به دلیل رابطه قوی این کشورها با کشورهای توسعه یافته صادرکننده نفت، مانند کانادا - که به علت ساختار صنعتی شان از افزایش قیمت نفت منتفع نمی شوند- تاثیر منفی شوک نفتی در ابتدا تشدید می شود، اما در دوره های بعدی این اثرات سریع تر تعدیل می شود. نتایج این تحقیق همچنین نشان می دهند میزان اثرگذاری شوک های قیمت نفت در دوره هایی که روند قیمت نفت همواره صعودی است، ضعیف تر از دوره هایی است که رشد قیمت نفت کمتر و یا بیشتر منفی است.

    کلیدواژگان: شوک های نفتی، رشد اقتصادی، خودرگرسیون برداری پانل، تجارت بین الملل، سرریز
  • فرهاد متین نفس، فتاح شریف زاده*، مهناز ربیعی، سید احمد حسینی گل افشانی صفحات 61-84

    سیاست های اقتصادی کشورها شامل خط مشی گذاری در حوزه های مختلف پولی و بانکی، مالی و بازرگانی است. سیاست های پولی در اقتصادهای بانک محور اهمیت بیشتری دارد و دولت سیاست های سایر حوزه ها را بر اساس بازار پول تنظیم می کند. پژوهش حاضر با توجه به چالش های اقتصاد کشور از جمله رشد تورم، شوک های قیمتی، رشد نقدینگی، ورشکستگی موسسات مالی و طرح های ناموفق و با هدف ارایه الگوی فرآیند خط مشی گذاری دراین حوزه انجام شده است. در این پژوهش براساس فرآیند شش مرحله ای خط مشی گذاری و پس از انجام مطالعات اکتشافی و مصاحبه با خبرگان، سازمان ها و عوامل موثر احصا و مدل تحلیلی طراحی شد. مدل با داده های پرسشنامه و پس از تعیین روایی و پایایی با روش CVR و ضریب آلفای کرونباخ، و تکنیک های آماری و تحلیل عاملی تاییدی و نرم افزارهای SPSS، LISREL و Excel برازش شد. نتایج به ترتیب لزوم حضور 8 ، 8، 12، 7، 7، 11 سازمان در مراحل تشخیص، تدوین، تصویب، اجرا، ارزیابی و تغییر/خاتمه خط مشی و تاثیر 7 عامل داخلی و 6 عامل خارجی را بر فرآیند خط مشی گذاری تایید کرد.

    کلیدواژگان: مدیریت دولتی، سیاست های پولی و بانکی، فرآیند خط مشی گذاری، بانک مرکزی
  • جلال منتظری شورکچالی* صفحات 85-111

    وقوع بحران های مالی و آثار منفی و مخرب انباشت بدهی بر اقتصاد کشورهای مقروض موجب شده «مساله آثار اقتصادی انباشت بدهی دولت» به یک موضوع بحث برانگیز در ادبیات اقتصاد بخش عمومی تبدیل شود. در این راستا، مطالعه حاضر تلاش می کند تا با استفاده از داده های دوره زمانی 1396-1352 اقتصاد ایران و روش رگرسیون انتقال ملایم (STR)، مساله اثرگذاری نامتقارن اندازه بدهی دولت به بانک مرکزی - بدهی دولت به بانک مرکزی به صورت درصدی از تولید ناخالص داخلی (GDp)-بر رشد اقتصادی را مورد بررسی قرار دهد. یافته های این مطالعه نشان می دهد اندازه بدهی دولت به بانک مرکزی در یک ساختار دو رژیمی با مقادیر آستانه ای 40/4 و 98/28 درصد بر رشد اقتصادی ایران اثر گذاشته است. همچنین در سطوح پایین اندازه بدهی دولت به بانک مرکزی (سال هایی که اندازه بدهی دولت به بانک مرکزی کوچک تر از 40/4 درصد است)، استقراض دولت از بانک مرکزی اثر مثبت و در سال هایی که اندازه بدهی دولت به بانک مرکزی بزرگ تر از 40/4 و کوچک تر از 98/28 درصد است، اثر منفی بر رشد اقتصادی داشته است و برخلاف انتظارات، طی دوره 1370-1359 (سال هایی که اندازه بدهی دولت به بانک مرکزی بیشتر از 98/28 درصد است) اندازه بدهی دولت به بانک مرکزی اثر مثبتی بر رشد اقتصادی داشته است که این مساله می تواند ریشه در ویژگی های خاص دوران انقلاب و جنگ، نظیر کاهش اثر جانشینی افزایش بدهی دولت، شکاف قابل توجه بین تولید واقعی و بالقوه و مدیریت کاراتر هزینه ها در این سال ها داشته باشد.

    کلیدواژگان: بدهی دولت، بانک مرکزی، الگوی STR، آزمون ریشه واحد غیرخطی، ایران
  • محمدرضا پاکروان چروده*، سید صفدر حسینی، سعید نوری نائینی صفحات 113-136

    بهبود سطح امنیت غذایی با تاکید بر عوامل اقتصادی- اجتماعی در سطح خانوار همواره از اهمیت بسزایی برخوردار است. در مطالعه پیش رو، پس از ارزیابی سطح امنیت غذایی خانوارهای مناطق شهری و روستایی استان خوزستان، عوامل اقتصادی، اجتماعی، و نژادی موثر بر آن در سال 1397 شناسایی شد. تعداد 1876 پرسشنامه در مناطق شهری و 1495 پرسشنامه در مناطق روستایی از طریق تکمیل پرسشنامه جمع آوری شد. به منظور شناسایی عوامل موثر از مدل رگرسیون لاجستیک استفاده شد. نتایج نشان می دهد که 63 درصد از خانوارهای مناطق شهری و 68 درصد از خانوارهای مناطق روستایی استان خوزستان دچار سطحی از ناامنی غذایی هستند. شهرستان های حمیدیه با 18 درصد، امیدیه 25 درصد و دزفول 28 درصد به ترتیب کمترین درصد خانوارهای دارای امنیت غذایی را در مناطق شهری استان خوزستان دارند. همچنین شهرستان‎های شادگان با 13 درصد، ایذه با 15 درصد و بندر ماهشهر با 18 درصد به ترتیب کمترین درصد خانوارهای دارای امنیت غذایی را در مناطق روستایی استان خوزستان دارند. نتایح مدل کمی برآورد شده در مطالعه پیش رو نشان داد که متغیرهای اشتغال سرپرست خانوار، درآمد، تعداد اتاق و مالکیت خودروی شخصی ارتباط مستقیم و معنی داری با سطح امنیت غذایی در مناطق شهری و روستایی دارد. از این رو، توجه اساسی به عوامل اقتصادی- اجتماعی مرتبط با بهبود سطح امنیت غذایی خانوار پیش از هرگونه مداخله به دلیل عدم کارایی اجرای سیاست های جبران درآمد به عنوان تنها راهگزین بهبود وضعیت امنیت غذایی خانوارها از جمله راهکارهای سیاستی محسوب می شود.

    کلیدواژگان: امنیت غذایی، عوامل اقتصادی- اجتماعی، خوزستان
  • حسین صمصامی، حبیب نعمتی* صفحات 137-162
    تاب آوری اقتصادی در ایران بعد از آشکار شدن آسیب پذیری اقتصاد به شوک های مختلف موردتوجه خاص قرارگرفته است؛ لذا تجارت خارجی به دلیل ماهیت فرامرزی خود در معرض مخاطرات بیشتری قرار دارد. به منظور بررسی نحوی اثرگذاری واردات به تاب آوری اقتصادی ابتدا الگوی کلان کوچک مقیاس اقتصادی و برآورد شده است. سپس با حل الگو و شبیه سازی آن تاثیر شوک های وارداتی بر تولید ناخالص داخلی موردبررسی قرارگرفته است. در این پژوهش برای اولین بار رویکرد سنجش کمی تاب آوری با استفاده از بررسی آثار شوک بر مدل کلان ساختاری مورد استفاده قرار گرفته است. سناریوهایی شوک به تفکیک کالاهای مصرفی ، واسطه ای و سرمایه ای بر سیستم وارد می شود؛ سپس شدت تاثیر آن بر تولید ناخالص داخلی و سرعت بازگشت به تعادل مورد بررسی قرار می گیرد؛ که نشان می دهد شوک بر واردات کالاهای واسطه ای اصلی ترین تهدید تاب آوری اقتصادی است.
    کلیدواژگان: تاب آوری اقتصادی، واردات، کالای مصرفی، کالای واسطه ای، کالای سرمایه ای، اقتصادسنجی کلان ساختاری
  • اعظم عاشورزاده*، محمدطاهر احمدی شادمهری، مسعود همایونی فر صفحات 163-199

    در این تحقیق کارایی 9 پالایشگاه نفت کشور با استفاده از روش تحلیل پنجره ای پوششی داده طی دوره  91-1386 مورد بررسی قرار گرفته است. نتایج کارایی نشان می دهد تنها پالایشگاه کرمانشاه در طول 4 پنجره، عملکرد کارایی داشته و بقیه پالایشگاه ها روند ناکارایی را به صورت پایدار طی کرده اند. ناکارایی شرکت های پالایش نفت بیشتر ناشی از ناکارایی مدیریت منابع بوده است. شرکت های ناکارا در حوزه کارایی مقیاس، دارای بازده نزولی نسبت به مقیاس بوده اند که با کوچک کردن اندازه شرکت می توانند به مقیاس بهینه دست یابند. بیشترین میزان اتلاف منابع در پالایشگاه ها، مربوط به میزان مصرف سوخت و خوراک پالایشگاه بوده است. پالایشگاه اصفهان بیشترین میزان اتلاف در ظرفیت، سوخت و خوراک مصرفی و پالایشگاه آبادان بیشترین میزان اتلاف در تعداد نیروی کار را به خود اختصاص داده است.

    کلیدواژگان: پالایشگاه نفت، تحلیل پوششی داده ها، تحلیل پنجره ای، کارایی
|
  • Vahid Dehbashi, Teymour Mohammadi *, Abbas Shakeri, Javid Bahrami Pages 1-27

    The aim of this paper is to investigate the responses of stock, gold and foreign exchange markets in Iran, with an emphasis on the spillover volatility effects. For this purpose, the rate of return of variables is calculated by using the daily data of Tehran Stock Exchange price index, exchange rate and gold price during the period of 25 March 2009 to 18 July 2018. The estimated model investigates volatility spillovers in the markets using the VAR-BEKK-GARCH approach. The impulse-response functions are estimated by including the possibility of the asymmetry of the coefficients of the cross terms of the errors in MGARCH-type equations. The results show two-way volatility spillover between foreign exchange and stock markets, one-way volatility spillover from the foreign exchange to gold markets and one-way volatility spillover from the gold to stock markets. Moreover, the findings obtained from the impulse-response functions confirm the spread of uncertainty among the financial markets in Iran.

    Keywords: Volatility Spillover, financial markets, VAR-BEKK-GARCH approach, Iran
  • Elham Kheirandish *, Saeed Moshiri, Naser Khiabani, Ahmadreza Jalali-Naini Pages 29-59

    Oil price shocks have direct and indirect impacts on the economies of oil-exporting and oil-importing countries. The direct impacts are through demand and supply channels and the indirect (spillover) impacts are through interaction between the countries. Most studies have focused on the direct effects of the oil price shocks in a specific country or a region and research works on indirect impacts are limited. In this research, the direct and indirect effects (spillover) of oil shocks on both groups of oil-exporting and oil-importing countries are estimated using a dynamic system model. The spillover effects are defined and measured by the “Trade Ratio” and “Weighted Average Economic Growth” indicators. The sample includes 30 oil-exporting and oil-importing countries with a share of 73 percent of the world’s economy. The results show that a positive oil price shock reduces economic growth in oil-importing countries and increases it in oil-exporting countries, but international trade between the oil- exporting and oil-importing countries mitigates the impact of oil shocks on economic growth of both groups.

    Keywords: Oil Shocks, Economic Growth, International Trade, Panel VAR, Spillover
  • Farhad Matinnafs, Fattah Sharifzadeh *, Mahnaz Rabiee, Seyed Ahmad Hosseini Gol Afshani Pages 61-84

    Economic policies include policy-making in monetary_ banking, financial and commercial aspects. Monetary policies are more important in bank-oriented economies and in this countries, The Government determines other policies based on monetary market policy. The present research is conducted concerningthe challenges of the national economy including inflation growth, price shocks, liquidity growth, bankruptcy of financial institutions and failed projects, with the goal of proposing a model for monetary policy-making process. In this research, an analytical model was designed based on a six-stage policy-making process, and effective organizations and factors were identified after explorative studies and interview with scholars. The Results confirmed the necessity of the existence of 8, 8, 12, 7, 7 , 11 organizations in the stages of identification, formulation, approval, implementation, evaluation and modification/ termination of policies, as well as confirmed the effect of 7 internal and 6 external factors on policy-making process.

    Keywords: economy, Public Administration, Monetary, Banking Policies, Policy Making Process, central bank
  • Jalal Montazeri Shoorekchali * Pages 85-111

    Financial crises, along with the negative and destructive effects of the debt stocks on the economy of countries with the national debt, have caused the "economic effects of the public debt stocks problem," and has become a controversial issue in the public sector economics literature. Using a Smooth Transition Regression (STR) model, this paper investigates the asymmetric impact of the size of government debt - the ratio of government debt to the central bank to GDP - on economic growth in Iran during 1973-2017. The findings showed that the size of government debt to the central bank in a two-regime structure, with two thresholds, affected economic growth by 4.40% and 28.98%. At low levels of debt (years that the size of government debt to central bank is less than 4.4%) and high levels of debt (years that the size of government debt to central bank is greater than 4.40% and less than 28.98%), government borrowing from the central bank has had a negative and positive effect on economic growth, respectively.  Finally, contrary to the expectations, during the period 1980-1991 (years that the size of government debt to the central bank is greater than 28.98%), the amount of government debt to the central bank has positively affected economic growth. This positive impact can be due to the specific features of the revolution and war periods in Iran, such as reducing crowding-out effects, the significant gap between real and potential production, and the more efficient cost management during years.

    Keywords: Government Debt, central bank, STR Model, Nonlinear Unit Root Test, Iran
  • Mohammad Reza Pakravan-Charvadeh *, Seyyed Safdar Hosseini, Saeed Nori Naeini Pages 113-136

    Improving food security status through  socio-economic ‎determinants is always important at the household level. In this study, ‎after assessing the food security level of households in urban and rural ‎areas of Khuzestan province, associated factors including economic, social, and racial with food security were identified in 1397. To achieve the goals, 1876 and ‎‎1495 questionnaires were collected in urban and rural areas ‎respectively. The logistic regression model was used to identify effective ‎factors. The results showed that 63 % and ‎‎68 % of households in urban and rural areas face food insecurity respectively. Hamidiyeh county with 18 %, Omidieh 25 % ‎, and Dezful 28 % had the least percent of food secured households in the urban areas of Khuzestan province, respectively. Also, ‎the cities of Shadegan with 13 %, Izeh with 15 %, and Mahshahr port with ‎‎18 % had the least percent of food security households in ‎rural areas, respectively. The results of the quantitative estimated model in the present study showed that employment of the head of the household, income, number of rooms and personal car ownership were significantly and directly associated with food security in urban and rural areas of Khuzestan province. Therefore, due to the weakness of income policies which are applying as the only ways to ameliorate food security status in Iran, paying close attention to socio-economic factors related to improving the level of household food security before any intervention is necessary.

    Keywords: Food security, socio-economic factors, Khuzestan, Iran
  • Hossein Samsami, Habib Nemati * Pages 137-162
    The vulnerability of Iranian economy to various shocks has attracted attention to economic resilience. In this regard, foreign trade, which is inherently more exposed to shocks, merits careful consideration. In order to examine the effects of imports on economic resilience, a small-scale macroeconometric model has been specified. Having solved the model and run simulations, the effects of shocks stemming from imports on GDP is measured. This study, for the first time, quantifies the concept of resilience by examining the implications of economic shocks in a large-scale macro-econometric model. Accordingly, the modeled system received three types of shocks caused by the imports of consumer, intermediate, and capital goods. Then, the magnitude of their effects on GDP as well as the pace in which the variables back to their equilibrium are analyzed. The results demonstrate that the shocks coming from intermediate goods have the most severe consequences and threaten Iranian economy severely.
    Keywords: Economic Resilience, Imports, Consumer Goods, INTERMEDIATE GOODS, CAPITAL GOODS, Structural Macro-economic Model
  • Azam Ashourzadeh *, Mohammad Taher Ahmadi Shadmehri, Masoud Homayounifar Pages 163-199

    This study, by using data envelopment window analysis method examines the efficiency of 9 Iran’s oil refinery over the period of 2008-2013. Results of the study has shown that, during the period of study, only Kermanshah refinery was efficient in four windows and the rest of the refineries have experienced a stable trend of inefficiency. The inefficiency of oil refining companies has been mostly due to inefficiency in resource management. Inefficient companies in the field of scale efficiency have had a decreasing return to scale, that can be achieved by reducing the size of the company to the optimal scale. The highest amount of resources wasted in the refineries was related to the refinery's fuel and feed consumption. Isfahan refinery had the highest loss of capacity, fuel and feed consumption, and Abadan refinery had the most labor force wastage.

    Keywords: Oil refineries, Data Envelopment Analysis, Window Analysis, Efficiency